«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αυτό ΔΕΝ είναι το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΕΓΓΕΦΑΛΟΥ

Ξεχάστε αυτούς τους επιστημονικούς μύθους για να κατανοήσετε καλύτερα τον εγκέφαλό σας και τον εαυτό σας.

Το 21ος αιώνας είναι μια εποχή μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης.

Τα αυτοκίνητα οδηγούν μόνα τους.

 Τα εμβόλια κατά των θανατηφόρων νέων ιών δημιουργούνται σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το τελευταίο Mars Rover κυνηγάει σημάδια εξωγήινης ζωής.

Αλλά επίσης περιβάλλουμε επιστημονικούς μύθους: ξεπερασμένες πεποιθήσεις που μπαίνουν τακτικά σε ειδήσεις.

Το να κάνεις λάθος είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της επιστημονικής διαδικασίας.

Εμείς οι επιστήμονες κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα εργαλεία που έχουμε, έως ότου νέα εργαλεία επεκτείνουν τις αισθήσεις μας και αφήστε μας να ερευνήσουμε πιο βαθιά, ευρέως ή με ακρίβεια.

Με την πάροδο του χρόνου, νέες ανακαλύψεις μας οδηγούν σε σημαντικές διορθώσεις μαθημάτων στην κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, όπως η φυσική επιλογή και η κβαντική φυσική.

Η αποτυχία, επομένως, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε και να μάθετε. 1

Οι εγκέφαλοι δεν λειτουργούν με ερέθισμα και απόκριση. Όλοι οι νευρώνες σας πυροβολούν με διάφορους ρυθμούς όλη την ώρα.

Αλλά μερικές φορές, οι παλιές επιστημονικές πεποιθήσεις παραμένουν και υπερασπίζονται έντονα, πολύ καιρό αφού έχουμε επαρκή στοιχεία για να τα εγκαταλείψουμε.

Ως νευροεπιστήμονας, βλέπω τους επιστημονικούς μύθους για τον εγκέφαλο να επαναλαμβάνονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης και στις γωνιές της ακαδημαϊκής έρευνας.

σχεδιο

Τρία από αυτά, συγκεκριμένα, ξεχωρίζουν για διόρθωση.

 Σε τελική ανάλυση, ο καθένας από εμάς έχει έναν εγκέφαλο, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτή η σταγόνα 3 κιλών μεταξύ των αυτιών σας.

ΜΤο νούμερο ένα είναι ότι συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές εργασίες .

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο εγκέφαλος είναι σαν μια συλλογή από κομμάτια παζλ, το καθένα με μια ειδική ψυχική λειτουργία.

Ένα κομμάτι παζλ είναι για όραμα, άλλο για μνήμη, ένα τρίτο για συναισθήματα και ούτω καθεξής.

 Αυτή η άποψη του εγκεφάλου έγινε δημοφιλής τον 19ο αιώνα, όταν ονομαζόταν φαινολογία.

Οι ασκούμενοι του πίστευαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν την προσωπικότητά σας μετρώντας τα χτυπήματα στο κρανίο σας.

 Η φαινολογία δυσφημίστηκε από καλύτερα δεδομένα, αλλά η γενική ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ πλήρως. 2

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος δεν χωρίζεται σε κομμάτια παζλ με ειδικές ψυχολογικές λειτουργίες.

 Αντ ‘αυτού, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα τεράστιο δίκτυο νευρώνων. 3

Οι περισσότεροι νευρώνες έχουν πολλαπλές δουλειές, όχι μόνο έναν ψυχολογικό σκοπό. 4

Για παράδειγμα, οι νευρώνες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του cingulate εμπλέκονται τακτικά στη μνήμη, το συναίσθημα, τη λήψη αποφάσεων, τον πόνο, τις ηθικές κρίσεις, τη φαντασία, την προσοχή και την ενσυναίσθηση.

Μπάρετ_BREAKER

LIZARD BRAIN: Γιατί παραμένει η ιστορία που τα ένστικτά μας προέρχονται από ένα μέρος του εγκεφάλου μας που κληρονομήθηκε από ερπετούς προγόνους; 

Γιατί αν η κακή συμπεριφορά προέρχεται από τα εσωτερικά μας θηρία, τότε είμαστε λιγότερο υπεύθυνοι για ορισμένες από τις πράξεις μας.Galina Gala / Shutterstock

Δεν λέω ότι κάθε νευρώνας μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά οι περισσότεροι νευρώνες κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα.

Για παράδειγμα, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται στενά με την ικανότητα να βλέπει, που ονομάζεται πρωτογενής οπτικός φλοιός, μεταφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με την ακοή, την αφή και την κίνηση. 5

Στην πραγματικότητα, αν δεμένα μάτια άτομα με τυπική όραση για λίγες μέρες και να τους διδάξει να διαβάσουν μπράιγ, νευρώνες στον οπτικό φλοιό τους, γίνονται πιο αφιερωμένη στην αίσθηση της αφής. 6

(Το αποτέλεσμα εξαφανίζεται σε περίπου μία μέρα χωρίς τα μάτια.)

Επιπλέον, ο πρωταρχικός οπτικός φλοιός δεν είναι απαραίτητος για όλες τις πτυχές της όρασης.

Οι επιστήμονες πίστευαν για πολύ καιρό ότι η σοβαρή βλάβη στον οπτικό φλοιό στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας θα σας αφήσει να μην μπορείτε να δείτε από το δεξί σας μάτι, υποθέτοντας ότι η ικανότητα να βλέπεις από το ένα μάτι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον οπτικό φλοιό στην αντίθετη πλευρά.

Ωστόσο, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, μελέτες σε γάτες με φλοιώδη τύφλωση από τη μία πλευρά έδειξαν ότι είναι δυνατό να αποκατασταθεί μέρος της χαμένης όρασης κόβοντας μια σύνδεση βαθιά στον μεσαίο εγκέφαλο της γάτας.

Λίγο περισσότερη ζημιά επέτρεψε στις γάτες να προσανατολιστούν και να προσεγγίσουν κινούμενα αντικείμενα.

Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα της σκέψης του παζλ είναι ο «τριγωνικός εγκέφαλος»: η ιδέα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε σε τρία επίπεδα.

 Το βαθύτερο στρώμα, γνωστό ως εγκέφαλος σαύρας και φέρεται να κληρονομείται από ερπετούς προγόνους, λέγεται ότι στεγάζει τα ένστικτά μας.

Το μεσαίο στρώμα, που ονομάζεται σωματικό άκρο, φέρεται να περιέχει συναισθήματα που κληρονομήθηκαν από αρχαία θηλαστικά.

Και το ανώτατο στρώμα, που ονομάζεται neocortex, λέγεται ότι είναι μοναδικά ανθρώπινο – όπως το κερασάκι σε ένα ήδη ψημένο κέικ – και υποτίθεται ότι μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τα βίαια συναισθήματα και τα ένστικτά μας.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές εργασίες.

Αυτή η συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης του εγκεφάλου προέκυψε στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν το πιο ισχυρό εργαλείο για τον έλεγχο του εγκεφάλου ήταν ένα συνηθισμένο μικροσκόπιο.

 Η σύγχρονη έρευνα στη μοριακή γενετική, ωστόσο, αποκάλυψε ότι η ιδέα του τριμερούς εγκεφάλου είναι μύθος.

Οι εγκέφαλοι δεν εξελίσσονται σε στρώματα, και όλοι οι εγκέφαλοι των θηλαστικών (και πιθανότατα, όλοι οι εγκέφαλοι των σπονδυλωτών) κατασκευάζονται από ένα ενιαίο σχέδιο κατασκευής χρησιμοποιώντας τα ίδια είδη νευρώνων.

Παρ ‘όλα αυτά, η ιδέα του τριμερούς εγκεφάλου έχει τεράστια δύναμη παραμονής επειδή παρέχει μια ελκυστική εξήγηση της ανθρώπινης φύσης.

 Εάν η κακή συμπεριφορά προέρχεται από τα εσωτερικά μας θηρία, τότε είμαστε λιγότερο υπεύθυνοι για ορισμένες από τις ενέργειές μας.

Και εάν ένας μοναδικά ανθρώπινος και ορθολογικός νεοκορτάς ελέγχει αυτά τα θηρία, τότε έχουμε τον πιο εξελιγμένο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο.

Ναι για τους ανθρώπους, σωστά; Αλλά είναι ένας μύθος.

Στην πραγματικότητα, κάθε είδος έχει εγκεφάλους που είναι μοναδικά και αποτελεσματικά προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον τους και κανένας ζωικός εγκέφαλος δεν είναι «πιο εξελιγμένος» από οποιονδήποτε άλλο.

Sapolsky_TH-F1

Το παράδοξο του εγκεφάλου των ελεφάντων

Εδώ και καιρό θεωρούμε ότι είμαστε στο αποκορύφωμα των γνωστικών ικανοτήτων μεταξύ των ζώων.

Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να βρίσκεται στην κορυφή της εξέλιξης με πολλούς πολύ σημαντικούς τρόπους.

Όπως επεσήμανε ο Mark Twain το 1903, … ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί λοιπόν επιμένει ο μύθος ενός διαμερισματοποιημένου εγκεφάλου;

Ένας λόγος είναι ότι οι μελέτες σάρωσης εγκεφάλου είναι ακριβές.

 Ως συμβιβασμός, οι τυπικές μελέτες περιλαμβάνουν μόνο αρκετή σάρωση για να δείξουν την ισχυρότερη, πιο ισχυρή εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αυτές οι ανεπαρκείς μελέτες παράγουν όμορφες εικόνες που φαίνεται να δείχνουν μικρά νησιά δραστηριότητας σε έναν ήρεμο εγκέφαλο.

Αλλά χάνουν πολλές άλλες, λιγότερο ισχυρές δραστηριότητες που μπορεί να έχουν ψυχολογική και βιολογική σημασία.

Αντίθετα, όταν διεξάγονται μελέτες με αρκετή ισχύ, δείχνουν δραστηριότητα στην πλειονότητα του εγκεφάλου. 7

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μερικές φορές οι μελέτες σε ζώα εστιάζουν σε ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου κάθε φορά, ακόμη και σε μερικούς νευρώνες.

Επιδιώκοντας την ακρίβεια, καταλήγουν να περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής τους στα μέρη όπου αναμένουν να δουν αποτελέσματα.

Όταν οι ερευνητές υιοθετούν μια πιο ολιστική προσέγγιση που επικεντρώνεται σε όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου – ας πούμε, σε μύγες, σκουλήκια ή ακόμη και ποντίκια – τα αποτελέσματα δείχνουν περισσότερο ό, τι μοιάζει με εφέ ολόκληρου του εγκεφάλου. 8

Σχεδόν όλα όσα δημιουργεί ο εγκέφαλός σας, από αξιοθέατα και ήχους έως αναμνήσεις και συναισθήματα, περιλαμβάνει ολόκληρο τον εγκέφαλό σας.

Κάθε νευρώνας επικοινωνεί με χιλιάδες άλλους ταυτόχρονα.

Σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, πολύ λίγα που κάνετε ή βιώνετε μπορούν να εντοπιστούν σε ένα απλό άθροισμα τμημάτων.

ΜΤο δεύτερο νούμερο είναι ότι ο εγκέφαλός σας αντιδρά σε γεγονότα στον κόσμο .

Υποτίθεται ότι, περνάτε τη μέρα σας με τμήματα του εγκεφάλου σας σε θέση εκτός λειτουργίας.

Τότε κάτι συμβαίνει γύρω σας, και αυτά τα μέρη ανάβουν και «ανάβουν» με δραστηριότητα.

Οι εγκέφαλοι, ωστόσο, δεν λειτουργούν με ερέθισμα και ανταπόκριση.

Όλοι οι νευρώνες σας πυροβολούν με διάφορους ρυθμούς όλη την ώρα.

 Τι κάνουν? Απασχολημένος κάνοντας προβλέψεις. 9

Σε κάθε στιγμή, ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες του (τη μνήμη σας, την κατάστασή σας, την κατάσταση του σώματός σας) για να μαντέψετε τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή.

Εάν μια εικασία αποδειχθεί σωστή, ο εγκέφαλός σας ξεκινάει: Ξεκινά ήδη τις επόμενες ενέργειες του σώματός σας και δημιουργεί αυτό που βλέπετε, ακούτε και αισθάνεστε.

Εάν μια εικασία είναι λάθος, ο εγκέφαλος μπορεί να διορθωθεί και ελπίζουμε να μάθει να προβλέπει καλύτερα την επόμενη φορά.

 Ή μερικές φορές δεν ενοχλεί τη διόρθωση της εικασίας και μπορεί να δείτε ή να ακούσετε πράγματα που δεν είναι παρόντα ή να κάνετε κάτι που δεν συνειδητά σκοπεύατε.

Όλη αυτή η πρόβλεψη και η διόρθωση συμβαίνουν σε ριπή οφθαλμού, εκτός από την επίγνωσή σας.

Εάν ένας εγκέφαλος που προβλέπει ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, εδώ είναι μια γρήγορη επίδειξη.

Ποια είναι αυτή η εικόνα;

Μπάρετ_BREAKER-2

Αν δείτε μόνο μερικές καμπύλες γραμμές, τότε ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να κάνει μια καλή πρόβλεψη και να αποτύχει.

Δεν μπορεί να ταιριάξει αυτήν την εικόνα με κάτι παρόμοιο στο παρελθόν σας.

 (Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτήν την κατάσταση «βιωματική τύφλωση».)

Για να θεραπεύσει την τύφλωσή σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση lisafeldmanbarrett.com/nautilus και διαβάστε την περιγραφή και, στη συνέχεια, επιστρέψτε εδώ και δείτε ξανά την εικόνα.

 Ξαφνικά, ο εγκέφαλός σας μπορεί να κάνει νόημα της εικόνας.

 Η περιγραφή έδωσε στον εγκέφαλό σας νέες πληροφορίες, οι οποίες δημιούργησαν παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν σας και ο εγκέφαλός σας χρησιμοποίησε αυτές τις εμπειρίες για να ξεκινήσει καλύτερες προβλέψεις για αυτό που πρέπει να δείτε.

Ο εγκέφαλός σας έχει μετατρέψει ασαφείς, καμπύλες γραμμές σε μια ουσιαστική αντίληψη. (Πιθανότατα δεν θα δείτε ποτέ ξανά αυτήν την εικόνα ως χωρίς νόημα.)

Η πρόβλεψη και η διόρθωση είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας ενός συστήματος από το να αντιδρούμε συνεχώς σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Αυτό είναι σαφές κάθε φορά που παρακολουθείτε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ.

 Όταν η στάμνα ρίχνει την μπάλα στα 96 μίλια την ώρα προς την πλάτη του σπιτιού, το κτύπημα δεν έχει αρκετό χρόνο για να περιμένει την μπάλα να έρθει κοντά, να τη δει συνειδητά και μετά να προετοιμάσει και να εκτελέσει την κούνια. Αντ ‘αυτού, ο εγκέφαλος του κτυπήματος προβλέπει αυτόματα τη μελλοντική τοποθεσία της μπάλας, με βάση την πλούσια εμπειρία και ξεκινά την ταλάντευση βάσει αυτής της πρόβλεψης, για να έχει την ελπίδα να χτυπήσει την μπάλα.

 Χωρίς προβλέψιμο εγκέφαλο, τα αθλήματα όπως τα γνωρίζουμε θα ήταν αδύνατο να παίξουν.

Τι σημαίνει όλα αυτά για εσάς; Δεν είστε ένας απλός οργανισμός απόκρισης ερεθίσματος.

 Οι εμπειρίες που έχετε σήμερα επηρεάζουν τις ενέργειες που ξεκινά αυτόματα ο εγκέφαλός σας αύριο.

Το τρίτος μύθος είναι ότι υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ ασθενειών του σώματος , όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και ασθενειών του νου , όπως η κατάθλιψη.

Η ιδέα ότι το σώμα και το μυαλό είναι ξεχωριστά διαδόθηκε από τον φιλόσοφο Ρενέ Ντεκάρτς τον 17ο αιώνα (γνωστό ως Καρτεσιανό δυϊσμό) και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν βρει, ωστόσο, ότι τα ίδια δίκτυα εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο του σώματός σας συμμετέχουν επίσης στη δημιουργία του μυαλού σας. 10

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι ο πρόσθιος φλοιός του cingulate, τον οποίο ανέφερα νωρίτερα.

Οι νευρώνες του δεν συμμετέχουν μόνο σε όλες τις ψυχολογικές λειτουργίες που ανέφερα, αλλά επίσης ρυθμίζουν τα όργανα, τις ορμόνες και το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σας κρατήσουν ζωντανούς και καλά.

Η σύγχρονη έρευνα στη μοριακή γενετική αποκάλυψε ότι η ιδέα του τριγωνικού εγκεφάλου είναι ένας μύθος.

Κάθε ψυχική εμπειρία έχει φυσικές αιτίες και οι φυσικές αλλαγές στο σώμα σας έχουν συχνά ψυχικές συνέπειες, χάρη στον προβλεπόμενο εγκέφαλό σας.

Σε κάθε στιγμή, ο εγκέφαλός σας κάνει νόημα της ανεμοστρόβιλης δραστηριότητας μέσα στο σώμα σας, όπως συμβαίνει και με δεδομένα αίσθησης από τον έξω κόσμο.

Αυτό το νόημα μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές.

Εάν έχετε σφίξιμο στο στήθος σας που ο εγκέφαλός σας έχει νόημα ως σωματική δυσφορία, είναι πιθανό να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο.

Αλλά αν ο εγκέφαλός σας έχει νόημα για την ίδια δυσφορία με την αγωνία, είναι πιο πιθανό να κλείσετε χρόνο με έναν ψυχίατρο.

Σημειώστε ότι ο εγκέφαλός σας δεν προσπαθεί να διακρίνει δύο διαφορετικές φυσικές αισθήσεις εδώ.

 Είναι σχεδόν πανομοιότυπα και μια εσφαλμένη πρόβλεψη μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή σας.

Προσωπικά, έχω τρεις φίλους των οποίων οι μητέρες είχαν λανθασμένη διάγνωση με άγχος 11 όταν είχαν σοβαρές ασθένειες και δύο από αυτούς πέθαναν.

Όταν πρόκειται για ασθένεια, το όριο μεταξύ σωματικής και ψυχικής είναι πορώδες.

Η κατάθλιψη καταγράφεται συνήθως ως ψυχική ασθένεια, αλλά είναι τόσο μεταβολική ασθένεια όσο καρδιαγγειακή νόσος, η οποία από μόνη της έχει σημαντικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση.

Αυτές οι δύο ασθένειες εμφανίζονται μαζί τόσο συχνά που ορισμένοι ιατρικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μία μπορεί να προκαλέσει την άλλη.

 Αυτή η προοπτική βυθίζεται στον καρτεσιανό δυϊσμό.

 Τόσο η κατάθλιψη 12 όσο και η καρδιαγγειακή νόσος 13 είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν προβλήματα με το μεταβολισμό, οπότε είναι εξίσου εύλογο ότι μοιράζονται μια υποκείμενη αιτία.

Όταν σκεφτόμαστε τη σχέση μεταξύ νου και σώματος, είναι δελεαστικό να παραδοθούμε στον μύθο ότι ο νους είναι αποκλειστικά στον εγκέφαλο και το σώμα είναι ξεχωριστό.

Κάτω από την κουκούλα, ωστόσο, ο εγκέφαλός σας δημιουργεί το μυαλό σας ενώ ρυθμίζει τα συστήματα του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση του σώματός σας είναι από μόνη της μέρος του μυαλού σας.

Η επιστήμη, όπως και ο εγκέφαλός σας, λειτουργεί με πρόβλεψη και διόρθωση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να διαμορφώσουν υποθέσεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Στη συνέχεια παρατηρούν τον κόσμο, και οι παρατηρήσεις τους γίνονται στοιχεία που χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν τις υποθέσεις.

Εάν μια υπόθεση δεν προέβλεπε τα αποδεικτικά στοιχεία, τότε τα ενημερώνουν όπως απαιτείται. Όλοι έχουμε δει αυτήν τη διαδικασία σε δράση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρώτα ακούσαμε ότι το COVID-19 απλώθηκε σε επιφάνειες, οπότε όλοι έσπευσαν να αγοράσουν μαντηλάκια Purell και Clorox.

Αργότερα μάθαμε ότι ο ιός μεταφέρεται κυρίως στον αέρα και η εστίαση μεταφέρθηκε στον εξαερισμό και στις μάσκες.

Αυτό το είδος αλλαγής είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της επιστήμης: Προσαρμόζουμε σε αυτά που μαθαίνουμε.

Αλλά μερικές φορές οι υποθέσεις είναι τόσο ισχυρές που αντιστέκονται στην αλλαγή.

Διατηρούνται όχι από στοιχεία αλλά από ιδεολογία.

Γίνονται επιστημονικοί μύθοι.

Η Lisa Feldman Barrett ( @LFeldmanBarrett ) είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Northeastern University και συγγραφέας του Seven and a Half Lessons About the Brain. Μάθετε περισσότερα στο LisaFeldmanBarrett.com .

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Firestein, S. Failure: Why Science is So Successful Oxford University Press, Oxford, UK (2015).

2. Uttal, WR The New Phrenology MIT Press, Cambridge, MA (2001).

3. Sporns, O. Networks of the Brain MIT Press, Cambridge, MA (2010).

4. Anderson, ML After Phrenology MIT Press, Cambridge, MA (2014).

5. Liang, M., Mouraux, A., Hu, L., & Lannetti, GD Οι πρωταρχικοί αισθητικοί φλοιικοί περιέχουν διακριτά χωρικά πρότυπα δραστηριότητας για κάθε έννοια. Nature Communications 4 , 1979 (2013).

6. Merabet, LB, et αϊ. Ταχεία και αναστρέψιμη στρατολόγηση πρώιμου οπτικού φλοιού για αφή. PLoS One 3 , e3046 (2008).

7. Gonzalez-Castillo, J., et αϊ. Ολόκληρος ο εγκέφαλος, ενεργοποιημένη με χρόνο ενεργοποίηση με απλές εργασίες αποκαλύπτεται με τη χρήση μαζικής μέσης τιμής και ανάλυσης χωρίς μοντέλα. Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών 109 , 5487-5492 (2012).

8. Kaplan, HS & Zummer, M. Παραστάσεις της συνεχιζόμενης συμπεριφοράς σε όλο τον εγκέφαλο: Μια καθολική αρχή; Τρέχουσα γνώμη στη Νευροβιολογία 64 , 60-69 (2020).

9. Hutchinson, JB & Barrett, LF Η δύναμη των προβλέψεων: Ένα αναδυόμενο παράδειγμα ψυχολογικής έρευνας. Τρέχουσες Οδηγίες στην Ψυχολογική Επιστήμη 28 , 280-291 (2019).

10. Kleckner, IR, et αϊ. Στοιχεία για ένα εγκεφαλικό σύστημα μεγάλης κλίμακας που υποστηρίζει την αλλοστάση και την αντίληψη στους ανθρώπους. Nature Human Behavior 1 , 0069 (2017).

11. Martin, R., et αϊ. Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων σε μοντέλα κοινής λογικής ασθένειας μεταξύ των θυμάτων εμφράγματος του μυοκαρδίου. Υγεία Ψυχολογία 23 , 345-353 (2004).

12. Pan, LA, et αϊ. Νευρομεταβολικές διαταραχές: Δυνητικά θεραπευτικές ανωμαλίες σε ασθενείς με θεραπεία-ανθεκτική κατάθλιψη και αυτοκτονική συμπεριφορά. The American Journal of Psychiatry 174 , 42-50 (2016); Shao, L., et αϊ. Μιτοχονδριακή συμμετοχή σε ψυχιατρικές διαταραχές. Annals of Medicine 40 , 281-295 (2008).

13. Tune, JD, Goodwill, AG, Sassoon, DJ, & Mather, KJ Καρδιαγγειακές συνέπειες του μεταβολικού συνδρόμου. Ανασκόπηση σε βάθος του μεταβολικού συνδρόμου 183 , 57-70 (2017).

ΒΙΟΛΟΓΊΑ

ΑΠΌ ΤΗ LISA FELDMAN BARRETT3 ΜΑΡΤΊΟΥ 2021

https://nautil.us/issue/98/mind/that-is-not-how-your-brain-works

 

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>