«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΩΝ.

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114

D-40885 Ratingen

Tel.+ Fax: 0049 2102 32513

E-Mail: chaziteo@t-online.de

02.04.2014

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Σε συγκριση με τον ανθρακα και το πετρελαιο, το φυσικο αεριο χρησιμοποιηθηκε για καυση και παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας πολυ αργοτερα.

Η παραγωγη φυσικου αεριου αρχισε απο κοιτασματα που βρισκονταν πλησιον των καταναλωτων.

Κυριος λογος για το αργοπορεμενο ενδιαφερον για το αξιολογο αυτο ενεργειακο προ’ι’ον υπηρξεν η συσσωρευση πολλαπλων και μεγαλων προβληματων κατα την μεταφορα και αποθηκευση του προ’ι’οντος αυτου.

Κατα τα τελευταια ομως 50 χρονια λυθηκαν τα προβληματα αυτα και αυξηθηκε κατακορυφα το ενδιαφερον.

Σημερα η παραγωγη φυσικου αεριου επιασε τα μεγιστα ορια της και εκτοπισε σε μεγαλο βαθμο το πετρελαιο.

Τα προβληματα παραγωγης και μεταφορας αλλα και αποθηκευσης «σχιστολιθικου- και υδριτοαεριου» ειναι ακομη υπαρκτα.

Το φυσικο αεριο μεταφερεται με μεγαλου διαμετρου αγωγους απο την πηγη του, δηλαδη απο τις εγκαταστασεις εμπλοτισμου του, σε πολυ μεγαλες μεταξυ των ηπειρων αποστασεις εως στους καταναλωτες ‘η υγροποιηται στα λιμανια των περιοχων παραγωγης και μεταφερεται με ειδικα LNG-Πλοια δια μεσου ολων των των θαλασσων στα λιμανια των καταναλωτων.

Εκει ομως ειναι απαραιτητες εγκαταστασεις εξαερισμου του υγροποιημενου φυσικου αεριου. Οι δυο αυτες δυνατοτητες παριστανται στα

Σχηματα 1 και 2.

Για να λαβη ο αναγνωστης μια ιδεα για το μεγεθος και των χωριτικοτητα των LNG-Πλοιων, αναφερεται εδω το πλοιο «Preluder» της εταιρειας Shell. Αυτο εχει μηκος 488 μετρα και χωριτικοτητα 3,6 εκατομμυριων τοννων υγροποιημενου φυσικου αεριου.

Στην περιπτωση μεταφορας του φυσικου αεριου με αγωγους, αναλογα με την σχεση της διαμετρου του αγωγου, της ποσοτητας ροης φυσικου αεριου ανα μοναδα χρονου και της αποστασης μεταφορας, απαιτουνται πολλες φορες και ενδιαμεσες εγκαταστασεις συμπιεσης του φυσικου αεριου.

Τοσο το φυσικο αεριο οσο και το αεριο απο σχιστολιθους και απο υδριτες ειναι ενα μιγμα απο τεσσερα ειδη Υδρογονανθρακων και δη Μεθανιου (εως 99 %), Αιθανιου και μερικα ποσοστα Προπανιου και Βουτανιου.

Σχετικα με την γεννηση του φυσικου, σχιτολιθικου και ενυδρου αεριου υπαρχουν ορισμενες ενδειξεις οχι ομως αποδειξεις.

Ισως να μη δημιουργειται το αεριο μονο βιολογικα αλλα και αβιολογικα και να ανανεωνεται εσαει.

Πως αλλως εξηγηται η υπαρξη τεραστιων λιμνων υγρου Μεθανιου σε ορισμενα φεγγαρια, π.χ. στον Τιτανα του Κρονου.

Οπως δειχνουν πολλα παραδειγματα στους σχιστολιθους πετρελαιου και αεριου μπορουν ολα τα ειδη πετρωματων του πλανητη μας να περιεχουν Υδρογονανθρακες, δηλαδη μπορουν σε αυτα να δημιουργουνται απο ανθρακα, πετρελαιο , ασφαλτο εως αερια. και δη εως ενα βαθος 150 χιλιομετρων μεσα στον μανδυα της Γης.

Δια σχιζμων αναδυονται οι υγροι και αεριοι υδρογονανθρακες και συσσωρευονται σε αποθεματικα πετρωματα.

Το Μεθανιο υπο την επιδραση ορισμενων παραγοντων μπορει να μετατραπη σε φυσικο αεριο με ποιο βαρεις κεκορεσμενους Υδρογονανθρακες.

Στις βαθειες θαλασσες και οχι πολυ μακρια απο γεωτεχνικες ζωνες οπου μια λιθοσφαιρικη πλακα βυθιζεται κατω απο μια αλλη, δημιουργουνται πλησιων ασφαλτοηφαιστειων και συγκεντρωσεις υδριτων κατω απο υψηλη πιεση και χαμηλη θερμοκρασια.

Απο ενα κυβικο μετρο υδριτη προκυπτουν 164 κυβικα μετρα Μεθανιο και 0,8 κυβικα μετρα νερο. Υδριτες μπορουν να δημιουργηθουν σε μια πιεση απο 20 bar και ανω και σε θερμοκρασια 2 εως 4 βαθμους Κελσιου.

Τα κοιτασματα υδριτων στον πλανητη μας υπολογιζονται με περισσοτερα απο 12 τρισεκατομμυρια τοννουσ και βρισκονται τα περισσοτερα τοσο στην Αρκτικη και Ανταρκτικη οσο και κατω απο τα συνεχως παγωμενα εδαφη της Σιβηριας και αλλου.

Σχετικα με το σχιστολιθικο πετρελαιο και αεριο η σχεση μεταξυ υδρογονου και και ανθρακος και η περιεκτικοτητα σε αλλα χημικα στοιχεια ειναι δυσμενης σε συγκριση με συμβατικα κοιτασματα.

Οι μεχρι τουδε γνωσεις μας σχετικα με τα σχιστολιθικα κοιτασματα πετρελαιου και αεριου και με την συσταση του περιεχομενο αυτων, ειναι περιορισμενες.

Εις το Σχ. 3

παρισταται ενα τετοιο κοιτασματα σχιστολιθικου πετρελαιου και αεριου οπου η περιεκτικοτητα σε οργανικου Κηρογενο (Kerogen) ειναι σημαντικη και απο το οποιο υπο την επιδραση πιεσης και θερμοκρασιας αλλα και βακτηριδιων δημιουργειται πετρελαιο και αεριο (4). Σε αντιθεση με τους π

πετρελαιοσχιθστολιθους (αυτοι εξορυσσονται και κατακερματιζονται μηχανικα προτου επεξεργασθουν θερμικα και προκυψει απο το Κηρογενο πετρελαιο και

αεριο) οι σχιστολιθοι αεριου υποκεινται μια μεταχειρηση-Frac, δηλαδη δημιουργουνται υδραυλικως σχισμες δια των οποιων ρεει το αεριο προς τις γεωτρησεις παραγωγης. Η μεθοδος αυτη δεν ειναι νεα οπως κακως εμφανιζεται.

Και στα συμβατικα αποθεματικα κοιτασματα φυσικου αεριου με ικανοποιητικο

πορωδες αλλα σχεδον με ανυπαρκτη διοδο μεσω των πορων του πετρωματος

(Permeability) χρησιμοποιηται η μεθοδος αυτη για δημιουργια σχισμων απο τις οποιες ρεει το φυσικο αεριο. Για να διατηρηθουν οι σχισμες αυτες για μεγαλο

ανοιχτες μεταφερονται υδραυλικως σε αυτες και στηριγματα (μικρες μπιλιες

κραμα Αλουμινιου). Στις ημερες μας χρησιμοποιηται η μεθοδος αυτη εντατικα

και με μεγαλη επιτυχια στα σχιστολιθικα αποθεματα αεριου των ΗΠΑ. Σε αντιθεση με τα σχιστολιθικα αποθεματα πετρελαιου και αεριου η εκμεταλλευση

υδριτων ειναι προβληματικη και βρισκεται ακομη σε πειραματικο σταδιο.

Τυχων εκροες Μεθανιου απο τους υδριτες του βυθου των βαθεων θαλασσων

προς την Τροποσφαιρα του πλανητη μασ θα ειχε καταστρεπτικες συνεπειες με κλιματολογικες αλλαγες μεγαλης ολκης. Παρ’ ολα αυτα προκειται για σοβαρα κοιτασματα Μεθανιου μεγαλης ποσοτητας τα οποια επιβαλλουν την εξελιξη

μιας καταλληλης τεχνολογιας για αποτελεσματικη και ακινδυνη εκμεταλλευση αυτων. Κατα την

Κατα την υπηρεσια «U.S. Energy Information Administration» των ΗΠΑ τα σχιστολιθικα αποθεματα αεριου και πετρελαιου παγκοσμιως εχουν ως εξης:

Σχιστολιθικα αποθεματα αεριου σε τρισεκατομμυρυρια κυβικα μετρα

Κινα 32

Αργεντινη 23

Αλγερια 20

ΗΠΑ 19

Καναδας 16

Σχιστολιθικα αποθεματα πετρελαιου σε δισεκατομμυρια Βαρελια

Ρωσια 75

ΗΠΑ 58

Κινα 32

Αργεντινη 27

Λιβυη 26

Η παγκοσμιοποιημενη αγορα φυσικου αεριου σημερα εκτοπισε σε εναν σοβαρο βαθμο το ενεργειακο προ’ι’ον πετρελαιο, χωρις ομως να το εξαφανειση τελειως.

Οι αρχικες δυσκολιες μεταφορας και αποθηκευσης εχουν προ πολλου ξεπεραστει. Δεν αποτελει κανενα μυστικο, οτι τοσο οι περιοχες εκμεταλλερυσης

κοιτασματων φυσικου αεριου οσο και οι περιοχες διελευσης δια αγωγων του

προ’ι’οντος αυτου, βρισκονται υπο ελεγχο και οταν αυτος δεν ειναι ικανοποιητικος λαμβανουν στις περιοχες αυτες «εγχρωμες και αχρωμες επαναστασεις» ‘η «αραβικες ανοιξεις», δηλαδη νεες μορφες επαναστασεων και πολεμων που κοστιζουν λιγωτερο, ειναι αποτελεσματικοι και εχουν

λιγωτερα θυματα. Το σκηνικο που στηνεται προ καθε «Regime Chance» σε μια

χωρα με κοιτασματα υδρογονανθρακων ‘η με υποδομη αγωγων μεταφορας ειναι

το ιδιο και στηνεται απο τους ιδιους ανθρωπους. Η καθε κυβερνηση των χωρων

με κοιτασματα ‘η αγωγους μεταφορας κατηγορειται πρωτα ως αντιδημοκρατικη

που καταπιεζει τους πολιτες της. Οι ντοπιοι και πληρωμενοι δημοκρατικοι αντιπαλοι, οργανωμενοι κατα την ιδια μεθοδο και κατευθυνομενοι δια μεσω των ελεγχομενων ΜΜΕ, ξεσηκωνουν τον παραπληροφορημενο λαο για ανατροπη της κυβερνησης. Τα παντα αρχιζουν με μια ειρηνικη διαδηλωση κατα την οποια

σκοτωνονται αθωοι ανθρωποι με πυροβολισμους απο τις σκεπες οικοδομων

απο πληρωμενους δολοφονους. Δημιουργειται ετσι μια κατασταση κατα την

οποια η μια παραταξη κατηγορει την αλλη ως υπευθυνη. Ετσι στηθηκε το σκηνικο ανατροπης της χουντας Παπαδοπουλου το 1974 στην Ελλαδα, το

σκηνικο ανατροπης το 2011 στην Συρια και το 2012 το σκηνικο ανατροπης

στο Κιεβο και στο Καρακας. Παντου τοσο απο τις γραμμες των διαδηλωτων

οσο και των αστυνομικων σκοτωνονται αθωοι ανθρωποι απο ειδικες μοναδες

πληρωμενων δολοφονων της παραταξης που σκοπημα ξεσηκωθηκε και επιδιωκει την ανατροπη γι’ αυτους που επιδιωκουν τον απολυτο ελεγχο.

Πρωταρχικο ρολο στις ανατροπες που ελαβαν χωρα στην Τηνησια, Λιβυη και

Αιγυπτο και σημερα στην Συρια και Ουκρανια, επαιξεν και παιζει το κρατιδιο

που φερει το ονομα «Καταρ» στον Περσικο κολπο!

Για ποιο λογο το «Καταρ» χρηματοδοτει κοινους δολοφονους ενατιων των κρατων που αναφερθηκαν; Γιατι η ανατροπη στην Συρια ειναι η λυση πολλαπλων προβληματων για το «Καταρ»; Το ενας σκελος της απαντισης βρισκεται κρυφτο στο

Σχ. 4.

Η Συρια αποτελει σοβαρο κομβο αγωγων για την

μεταφορα φυσικου αεριου απο το μεγαλυτερο κοιτασμα του κοσμου (North

West Dome Khuff) στον Περσικο κολπο υπο την δικαιοδοσια του «Καταρ».

Εαν επιτευχθει η μεχρι σημερα αποτυχημενη ανατροπη της «εξουσιας Assad»

τοτε με ταχυτητα θα ενεργοποιηθουν οι υπαρχοντες αγωγοι της Συριας και θα

κατασκευασθουν και νεοι για μεταφορα του φυσικου αεριου στα λιμανια

Ταρτους, Μπανιας και Λατακια της Συριας στην Μεσογειο θαλασσα. Συμπληρωματικα θα τοποθετηθουν στα ως ανω λιμανια και εγκαταστασεις υγροποιησης του φυσικου αεριου. Ετσι δημιουργουνται οι προ’υ’ποθεσεις τροφοδοτισης των χωρων της Ε.Ε. με φθηνο φυσικο αεριο και απομονωση απο την ευρωπα’ι’κη αγορα της Ρωσιας. Το πραξικοπημα στην Ουκρανια θα ειχε

Συμβαλλει, χωρις την απωλεια της Κριμαιας, σημαντικα στην απομονωση της

Ρωσιας που αναποφευκτα θα οδηγουσε και σε μια «Regime Chance» και στην

Ρωσια. Το παιχνιδι ομως δεν τελειωνει εδω. Η Ρωσια εκ των πραγματων θα

αναγκασθει πολυ συντομα να αποσυρη την στηριξη της στην εξουσια του

Αssad με ανταλλαγμα την αναγνωριση απο τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. της ενσωματωσης της Κριμαιας στην Ρωσια. Η Συρια θα πεσει μεταξυ 2014/2015.

Θα επαναλληφθει αυτο που συνεβει στην Λιβυη προφανως και με στρατιωτικη

επεμβαση της Τουρκιας.

Το αλλο σκελος της απαντισης στο ως ανω ερωτημα σχετικα με την Συρια βρισκεται κρυφτο στο δημοσιευμα στο περιοδικο Kivounim (Προσανατολισμοι)

της Ιερουσαλημ, Αρθ. 14, Φεβρουαριου 1982, Σ. 49-59 του διεθνους πολιτικου

σιωνισμου (A.I.P.A.C.) για τα μακροπροθεσμα σχεδια του Ισραηλ για την ευρυτερη περιοχη και για την δεκαετια του 1980:

«…η διχοτομηση της Συριας και του Ιρακ βασιζεται σε εθνικα και

θρησκευτικα κριτηρια και οφειλει καποτε να συμβη…Η εθνικες υποδομες

της Συριας διευκολυνουν την διχοτομηση της χωρας αυτης. Θα μπορουσε

να ιδρυθη ενα σιιτικο κρατος κατα μηκος της ακτης, ενα σουνιτικο κρατος

στην περιοχη της Χαλεπου, ενα αλλο κρατος στην περιοχη της Δαμασκου και μια ντρουσικη οντοτητα στο Γκολαν ‘η μεταξυ του Χουραν και της βορειας Ιορδανιας…».

Παρομοια διχοτομηκα σχεδια δημοσιευθηκαν και για τις χωρες Σουδαν (ελαβαν ηδη χωρα), Λιβυη (ουσιαστικα διχοτομηθηκε) και Αιγυπτον (βρισκονται υπο

εξελιξη).

Η επομενη ανοιξιατικη αραβικη επανασταση σιγουρα θα λαβει χωρα στην Αλγερια. Η αναπτυχθεισα επαναστατικη τεχνολογια λειτουργει αψογα και αποτελεσματικα και συντομα θα πολιορκησει αυτη και την Αλγερια. Η χωρα αυτη με μεγαλα αποθεματα φυσικου αεριου και πετρελαιου

(Σχ. 5)

και με πολυ καλη υποδομη αγωγων μεταφορας φυσικου αεριου και πετρελαιου και εγκαταστασεων υγροποιησης του φυσικου αεριου

(Σχ. 6)

εχει ακομη μια σχετικα ανεξαρτητη πολιτικη ηγεσια. Γ’ αυτο πρεπει ταχυτατα να

εκδημοκρατισθη. Η διαδικασια αυτη θα λαβει χωρα μολις ανατραπει η εξουσια

Assad στην Συρια και κατασκευασθουν ταχυτατα οι αγωγοι μεταφορας φυσικου αεριου απο το Καταρ προς την Μεσογειο θαλασσα. Ο γραφων προβλεπει οτι εξελιξεις αυτες θα λαβουν χωρα προς τα τελη του 2015 ‘η προς τις αρχες

του 2016.

Ο κυριος γεωστρατηγικος προγραμματισμος στα πλαισια κυριαρχιας στην Ευρασια προβλεπει την οριστικη απομονωση της Ρωσιας ως προμηθευτης φυσικου αεριου στην μεγαλυτερη αγορα του κοσμου, στην Ε.Ε. Η προμηθευτικη ικανοτητα της Ρωσιας πρεπει να περιορισθη σε μονοψηφια ποσοστα που σημαινει και κοινωνικες ανακαταταξεις στην σημερινη επικρατεια της Ρωσιας που θα οδηγησουν και εδω σε ενα «Regime Chance».

Ακριβως εδω οφειλεται γιατι το «Gas Exporting Countries Forum» μεταξυ

Ρωσιας και Καταρ εμεινε μεχρι σημερα ανενεργο. Το Καταρ, δηλαδη η

Exxon Mobile Corporation, η Shell και η Total, ως ιδιοκτητες του μεγαλυτερου

κοιτασματος φυσικου αεριου του κοσμου στον Περσικο κολπο (North West

Dome Khuff) δεν εχουν κανενα ενδιαφερον να συνεργασθουν με την Ρωσια.

Αντιθετα, το Καταρ επιδιωκει με προσφερομενες χαμηλωτερες τιμες ανα

κυβικο μετρο φυσικου αεριου να εκτοπιση οπου μπορει την Ρωσια. Σε σχετικα

μικρο χρονικο διαστημα δημιουργησε ενα τεραστιο στολο για την μεταφορα

υγροποιημενου αεριου με εγκαταστασεις υγροποιησης φυσικου αεριου πλησιον του κοιτασματος και αεροποιησης σε χωρες που το προμηθευονται. Στην Μεσογειο θαλασσα σχεδιαζει περαν της Συριας να τοποθετηση εγκαταστασεις

αεροποιησης υγροποιημενου αεριου στην Ελλαδα και στην Τουρκια. Απο 13

εκατομμυρια τοννους το 2003 αυξησε το Καταρ την εξαγωγη φυσικου αεριου

το 2013 σε περιπου 100 εκατομμυρια τοννους.

Ποιος ειναι το Καταρ;

Η χωρα αυτη βρισκεται στον Περσικο Κολπο και πλσιον της Σαουδικης Αραβιας (ιδε Σχ. 4). Σε μια επιφανεια της επικρατειας του των 11.437 τετραγωνικων χιλιομετρων ζουν περιπου 1,9 εκατομμυρια ανθρωποι. Απο αυτους μονο 230.000 ανθρωποι (12 %) εχουν καταρικη καταγωγη, οι υπολοιπη ειναι Ασιατες και ειδικοι τεχνοκρατες απο την Ευρωπη και τις ΗΠΑ. Ο πλουτος του Καταρ οφειλεται στο μεγαλυτερο κοιτασμα φυσικου αεριου του

κοσμου στον Περσικο κολπο (οπου εργασθηκε και ο γραφων για ενα διαστημα και για λογαριασμο μιας γερμανικης εταιρειας πετρελαιου και φυσικου αεριου).

Τα αποθεματα του κοιτασματος αυτου, στον οριζοντα Khuff της γεωλογικης

εποχης του Περμιου, υπολογιζονται με περιπου 227 τρισεκατομυρια κυβικα

ft (1 κυβικο ft = 0,0283 κυβικα μετρα). Προσφατα εντοπισθηκε πλησιον του

κοιτασματος αυτου και το κοιτασμα φυσικου αεριου Als Radeef (Μικρος

Συνοδευτης) με αποθεματα των περιπου 70 δισεκατομμυρια κυβικων μετρων.

Το Καταρ ομως δεν ειναι μονο μερικοι Αραβες Πριγκιπες! Ειναι η Exxon

Mobile Corporation, μια εταιρεια της οικογενειας Rockefeller!!! To Καταρ

ειναι και η Shell και η Total! Οι ολιγοι Πριγκιπες του Εμιρατου Καταρ εδρευουν στο τετραγωνικο μιλι του Λονδινου (City of London). Το τετραγωνικο

μιλι του Λονδινου δεν ανηκει στην Μεγαλη Βρεταννια αλλα και ουτε στην Ε.Ε.

Σε αυτο δεν ισχυουν οι νομοι της Μεγαλης Βρεταννιας και της Ε.Ε. Προκειται

για μια κρατικη οντοτητα των Μεγαλοαπαταιωνων και Μεγαλοδολοφονων της

ανθρωποτητας και του ανθρωπισμου. Σε αυτην την οντοτητα ανηκουν ολα σχεδον τα τεως νησια των πειρατων ως π.χ. τα Jersey και Guernsey μεταξυ Γαλλιας και Μεγαλης Βρεταννιας, το Isle of Man μεταξυ Σκωτιας και Ιρλανδιας, τον βραχο Gibraltar στην Ισπανια, τις Bermudas προ των ακτων των

ΗΠΑ, τις Bahamas προ των ακτων της Φλωριδας των ΗΠΑ, τα Turks- και

Caicoi νησια νοτιοανατολικα των Bahamas, τα νησια Cayman μεταξυ Κουβας και Μεξικο, η χερσονησος Virgin ανατολικα του Puerto Rico στην Καραβα’ι’κη

και ορισμενα Αtollen που παρεμειναν υπο την επιτηρηση της Μεγαλης Βρεταννιας στον Ειρηνικο Ωκεανο. Στην κρατικη αυτη οντοτητα των τεως νησων των πειρατων ρυθμιζουν τα παντα οι υπερεγκληματιες του κεφαλαιου και του εμποριου οπλων και ναρκωτικων. Τα νησια αυτα ειναι τα ετσι ονομαζομενα «Offshore», δηλαδη τα περαν πασης νομιμοτητας και ελεγχου της δικαιοσυνης και των ανθρωπινων δικαιωματων ευρισκομενες περιοχες. Το ετσι

ονομασθεν «domicile rule» της Μεγαλης Βρεταννιας επιτρεπει ανεξαρτητα απο την ισχυουσα νομοθεσια της Ε.Ε. τους Μεγαλοαπαταιωνες να κατοικουν στην

χωρα αυτη χωρις να γινουν πολιτες της και χωρις να πληρωνουν φορους. Η

χωρα αυτη της Ε.Ε. (;) ηταν, ειναι και θα ειναι παντοτε η χωρα που δινει Ασυλο και αδεια παραμονης σε καθε μορφης εγκληματιες. Πανω απο 500.000 «Non-Doms» ζουν στην Μεγαλη Βρεταννια. Μεταξυ αυτων Ολιγαρχες της Ουκρανιας και Ρωσιας (Εβραιοι!), Αραβες Πριγκιπες, Ελληνες Εφοπλιστες, εμποροι

ναρκωτικων κ.α. Απο εδω, δηλαδη απο το τετραγωνικο μιλι του Λονδινου,

σχεδιαζονται και εκτελουνται ολες οι εγρωμες και μη επαναστασεις, ολοι οι μικροι και μεγαλοι πολεμοι.

Σημερα ζουμε ακομη στην εποχη της καυσης των Υδρογονανθρακων διοτι ετσι το θελουν 10 εως 12 τοσο ιδιωτικες οσο και κρατικες μεγαλες εταιρειες που

καθωριζουν τους ορους παραγωγης και μεταφορας ενεργειας. Χωρις αυτες τις

εταιρειας η καλυψη των ενεργειακων αναγκων των ανθρωπων του πλανητη μας

θα προερχονταν απο αλλες και ποιο αποδοτικες πηγες χωρις ημερομηνια ληξης.

Η ενεργεια ως σπουδαια κροικος της αλυσσιδας μεταξυ των περιοχων της ζωης

κανει δυνατη την αναπτυξη της υψηλης τεχνολογιας πολιτισμου, επιτρεπει μεταξυ αλλων την προωθηση προ’ι’οντων και ενισχυει την ειδικοτητα και την

γεννηση πολυπλοκων υποδομων οργανωσης. Παραμενει παρ’ ολα αυτα ανευθυνο, το γεγονος εκβιασμου του κοσμου ως συνολο, για την παραγωγη

ηλεκτρικης ενεργειας παντοτε ακομη με την καυση Υδρογονανθρακων (Ανθρακας, Πετρελαιο και Φυσικο Αεριο) και την πυρηνικη σχαση του Ουρανιου. Εως οτου επιτευχθει η παραγωγη ενεργειας απο ατομικη συντηξη

μια αλλη ενδιαμεση δυνατοτητα αποτελει ο συνδυασμος φωτοβολτα’ι’κων,

θερμικης ηλιακης ενεργειας και ενεργειακων εγκαταστασεων πυργων ανοδικων ρευματων αερος που συμπληρωματικα επιτρεπουν και την παραγωγη διαδικαστικης θερμοτητας θερμοκρασιας 800-1000 βαθμων Κελσιου για την διασπαση του Μεθανιου του φυσικου αεριου αλλα και του σχιστολιθικου και ιδρυτου (μεταβολη σε χημικη ενεργεια δια της ενδοθερμικης αντιδρασης

Ενθαλιας) με υδρατμους και μεταφορα του κρυου συνθετικου αεριου χωρις απωλειες σε μεγαλες αποστασεις (1). Το με ενεργεια φορτισμενο συνθετικο αεριο μεταφερομενο στις περιοχες των καταναλωτων μπορει με την βοηθεια

καταλυτων με την εξωθερμικη αντιδραση να μεταβληθη παλι σε Μεθανιο και

να αποδωση μια θερμοτητα μεταξυ 650-700 βαθμων Κελσιου. Η θερμοτητα

αυτη μπορει να χρησιμοποιηθη πολλαπλα για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας αλλα και για αλλους σκοπους. Ετσι το Μεθανιο με την ως ανω μεθοδο

μπορει να μεταφερθη απο εναν σε αλλο πυργο παραγωγης ενεργειας και ουτω και’ εξης. Απο ενα κλειστο θερμοχημικο συστημα μπορει να ληφθη για πολλαπλους σκοπους και καθαρο Μεθανιο. Το ιδιο ισχυει και για την ληψη

υδρογονου και συνθετικου αεριου (2).

Ο ζεστος αερας για τις ενεργειακες εγκαταστασεις πυργων ανοδικων ρευματων

αερος μπορει να δημιουργηθη με συλλεκτας εδαφους ‘η με το συστημα Yen (5). Με το συστημα αυτο και με πυργους υψους εως 400 μετρα μπορει να παραχθη

ηλεκτρικη ενεργεια εως 100 ΜW. Mε τις συνηθεις εγκαταστασεις πυργων ανοδικων ρευματων αερος (χωρις να συνυπολογιζεται η παραγωγη ενεργειας

με φωτοβολτα’ι’κα και η θερμικη ηλιακη, δηλαδη με τα συμπληρωματικα

συστηματα που κουβαλα ο πυργος) μπορει με τις οριζοντιες ανεμοτουρμπινες να παραχθη ηλεκτρικη ενεργεια, που ειναι αναλογη του εσωτερικου ογκου του πυργου, της επιφανειας του συλεκτη στο εδαφος και το υψος του πυργου (3).

Ο πυργος απο μπετον ειναι στην ουσια η μηχανη θερμικης δυναμης της ενεργειακης εγκαταστασης ανοδικων ρευματων αερος. Τα ρευματα αυτα

κινουνται με ταχυτητα περιπου 15 m/s που σημαινει, οτι αυτη δεν ειναι

επικινδυνη κατα την διαρκεια εργασιων συντηρησης για τους εργατες.

Υπο τεχνολογικη σκοπια οι πυργοι, δηλαδη τα εργοστασια παραγωγης ενεργεια με ανοδικα ρευματα αερος, δεν διαφερουν σε τιποτε απο τους λυλινδρικους

πυργους ρευματων αερος ψυξης των ατμων που δημιουργουνται στις

εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας με καυση υδρογονανθρακων

και παραγωγη ατμου υψηλης πιεσης και θερμοκρασιας για τις ατμοτουρμπινες.

Οι πυργοι για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας με ανοδικα ρευματα αερος

εχουν υψος εως 1000 μετρα και αναλογα με την επιφανεια του συλεκτου

στο εδαφος μπορει να παραχθη ηλεκτρικη ενεργεια εως 700 GWh τον χρονο.

Στο σημειο αυτο διδονται ορισμενα ενδιαφεροντα στοιχεια (6, 7, 8):

Χωριτικοτητα MW 5 30 100 200

Υψος του Πυργου m 550 750 1000 1000

Διαμετρος του Πυργου m 45 70 110 120

Διαμετρος του Συλεκτη m 1250 2900 4300 7000

Παραγωγη ηλεκτρικης Ενεργειας GWh/a 14 99 320 680

Τετοιες εγκαταστασεις μεγαλυτερες των 100 MW, παραγουν ηλεκτρικη

ενεργεια μονο με τα ανοδικα ρευματα αερος σε τιμες κατωτερες απ’ οτι

παραχουν οι αντιστοιχες συμβατικες εγκαταστασεις καυσης Υδρογονανθρακων.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Σχηματα

Σχ. 1: Η τρεις φασεις της μεταφορας φυσικου αεριου

Σχ. 2: Οι διδικαστικες φασεις υγροποιησης φυσικου αεριου

Σχ. 3: Εξελιξη οργανικης υλης εντος σχιστολιθων

Σχ. 4: Δυνατοτητες μεταφορας φυσικου αεριου με αγωγους απο το μεγαλυτερο

κοιτασμα φυσικου αεριου του Καταρ στα λιμανια της Μεσογειου της

Συριας.

Σχ. 5: Κοιτασματα φυσικου αεριου και πετρελαιου της Αλγεριας

Σχ. 6: Υποδομη αγωγων φυσικου αεριου και πετρελαιου και εγκαταστεσεων

υγροποιησης φυσικου αεριου.

Βιβλιογραφια

1. Chaziteodorou G. «Energieperspektiven der Welt von Morgen»

bergbau 3/94, S. 113-118

2. Kernforschungsanlage Jülich GmbH, «Nukleare Energie»

Jül-Spez-303

März 1985, IDDN 0343-7639

3. Schlaich J., Bergmann R.,

Schiel W., Weinrebe G. «The Solar Updrafttower»

Bauwerk Verlag

4. Tissot B. & Welte D. H. (1978) «Petroleum Formation and Occurence»

Berlin, Heidelberg, New York (Springer)

5. Yen I. T. «Tornado – Type Wind Energie System»

Science, Nr. 190/1975, S. 257f

6. Χατζηθεοδωρου Γ. «Μπορουν να θεωρηθουν οι συγκεντρωσεις υδριτων

στον βυθο των βαθεων θαλασσων, κοιτασματα

φυσικου αεριου;

Ιστοσελιδα Αρχαια Ιθωμη, 15.07.2013

7. Χατζηθεοδωρου Γ. «Ενα ενεργειακο οραμα προς συζητηση»

Ιστοσελιδα Αρχαια Ιθωμη, 12.09.2013

8. Χατζηθεοδωρου Γ. «Η μετα τους Υδρογονανθρακες ενεργειακη

πολιτικη».

Ιστοσελιδα Αρχαια Ιθωμη, 23.03.2014

 

 

……………………………………………………..

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ.

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 RatingenTel.+Fax: 0049 2102 32513

  E-Mail: chaziteo@t-online.de                                                                                               

                                      25.02.2014                                                                                                            

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Προλογος

Τον τελευταιο καιρο εχουν διατυπωθει πολλα στα γραπτα και ηλεκτρονικα ΜΜΕ αλλα και στο Διαδυκτιο για τις ερευνες που εκτελουνται απο ξενα ερευνητικα πλοια στην ΑΟΖ της Κυπρου, νοτια της Κρητης και στο Ιονιο Πελαγος.

Τα δημιουργηματα της φαντασιας ορισμενων, μεταξυ των οποιων και η επιδραση των ερευνων αυτων στα γεωτεχνικα ρηγματα και συνεπως στην σεισμικη δραστηριοτητα της ευρυτερης περιοχης μας ειναι πολλαπλα.

Ο γραφων με το παρων πονημα του οπως και στο παρελθον (1, 2, 3, 4) προσπαθησε και προσπαθει να ενημερωση με απλα λογια τους αναγνωστες για χαρακτηριστικα της εκμεταλλευση πρωτων υλων απο θαλασσιο περιβαλλον και για το φασμα των σεισμικων ερευνων στον ευρυτερο ελληνικο θαλασσιο χωρο και να τους απαλλαξη απο την σκοπημη και ανευθυνη παραπληροφορηση.

 

Εσωτερικη κατασκευη της Γης, λιθοσφαιρικες Πλακες και σεισμικη ερευνητικη Δραστηριοτητα.

Η ιστορια του πλανητης μας ηλικιας 6,4 δισεκατομμυρια χρονων διαχωριζεται σε τεσσερες μεγαλες γεωλογικες εποχες: Αρχα’ι’κο (6,4 δισεκατομμυρια εως 800 εκατομμυρια χρονια), Προκαμβριο (800 εκατομμυρια-545 εκατομμυρια χρονια), Παλαιοζωικο (545 εκατομμυρια-245 εκατομμυρια χρονια), Μεσοζωικο (245 εκατομμυρια-66,4 εκατομμυρια χρονια) και Νεοζωικο (66,4 εκατομμυρια-  10.000 χρονια).

Απο την Καμβριο γεωλογικη εποχη και μετα, δηλαδη απο πριν 545 εκατομμυρια χρονια εως σημερα δημιουργηθηκαν και εξελιχθησαν μεταξυ αλλων και σχεδον ολες οι μεχρι σημερα μορφες ζωης του φυτικου και ζωικου βασιλειου και ολα τα αποθεματα των κοιτασματων στερεων, υγρων και αεριων στρατηγικων υλων.    

Θα ξεπερνουσε τα ορια του παροντος πονηματος εαν ο γραφων το εμβαθυνε με την λεπτομερη ιστορια των μεμονωμενων γεωλογικων εποχων.

Η Γη μας εχει μια διαμετρο 12.756 χιλιομετρα και η επιφανεια της των 510 εκατομμυριων τετραγωνικων χιλιομετρων καλυπτεται απο την θαλασσα με περιπου 70%, δηλαδη με περιπου 357 τετραγωνικα χιλιομετρα. Η μαζα της Γης  των 5,95 x 10 στην 27 γραμμαριων εχει μια μεση πυκνοτητα 5,6 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο.

Η εσωτερικη κατασκευη του πλανητη μας παρισταται στο Σχ. 1. Οι αριθμοι σημαινουν: 1 εσωτερικος πυρηνας, 2 εξωτερικος πυρηνας, 3 εσωτερικος (κατωτερος) μανδυας, 4 ενδιαμεσος μανδυας ‘η η μεταβατικη ζωνη, 5 εξωτερικος (ανωτερος) μανδυας και 6 φλοιος. Η λιθοσφαιρα που περιλαμβανει τον φλοιο και το ανωτερο (εξωτερικο) τμημα του μανδυα παρουσιαζει αντοχη στην διατμηση, ετσι ωστε να μπορη να διατηρη παραμορφωσεις για μακρυ χρονικο διαστημα.

Αυτη κατα το Σχ. 2 αποτελειται απο 8 μεγαλες ( AFΑφρικανικη, ΑΜ Αμερικανικη, ΑΝ Ανταρκτικη, CHΚινεζικη, ΕUΕυρωπα’ι’κη ‘η Ευρασιατικη, ΙΝ Ινδικη, ΝΑ NazcaPl., PAΕιρηνικη) και 8 μικροτερες (CA  Καρα’ι’βικη, COCocosPl., PEΠερσικη, PHΦιλιππινων, ScΣκωτικη, ΤuΤουρκικη, ARΑραβικη και ΑΕ Αιγαιακη) λιθοσφαιρικες πλακες που τα ορια αυτων διαγραφονται απο μεγαλες γραμμικες σεισμικες ζωνες και ενεργες ωκεανιες αξονικες περιοχες με μεσοωκεανιες ραχες.

Εδω σημαινουν οι μαυρες γραμμες, τα συνορα (56.000 χιλιομετρα) των πλακων, οι διακεκομμενες γραμμες, τα συνορα πλακων αγνωστων ακομη τυπων, τα μεγαλα βελη,  διευθυνσεις κινησεων των πλακων, τα μικρα βελη, διευθυνσεις κινησης κατα μηκος ρηγματων μετασχηματισμου, οι μαυρες μεγαλες τελειες, περιοχες σεισμων βαθους και οι μαυρες μικρες τελειες, περιοχες εντονης σεισμικοτητας.

Οι λιθοσφαιρικες πλακες, που εχουν παχος 80-100 χιλιομετρα επιπλεον κατα καποιο τροπο λογω θερμικων ρευματων που αναπτυσονται στον μανδυα (τα ρευματα αυτα με την σειρα τους ειναι το αποτελεσμα της θερμοτητας που προερχεται απο τη διασπαση των ραδιενεργων στοιχειων καλιου, φθοριου και ουρανιου του μανδυα) και μετακινουνται πανω στην υποκειμενη ασθενοσφαιρα με ταχυτητα 5-10 εκατοστα ανα δευτερολεπτο.

Οι μετακινησεις αυτες διακρινονται σε αποκλινουσες, συγκλινουσες και εφαπτομενικες. Μια πλακα κινουμενη με ταχυτητα π.χ. με 10 εκατοστα το δευτερολεπτο για να κανη τον κυκλο της Γης θα χρειασθει περιπου 400 εκατομμυρια χρονια.

Η κινηση των λιθοσφαιρικων πλακων και δη της Ευρασιατικης και της Αφρικανικης στον ελλαδικο χωρο και των διαφορων μικροτερων που βρισκονται αναμεσα σ’ αυτες παρισταται απλοποιημενα στα Σχ. 2, 3 και 4.

Αποτελεσμα των κινησεων αυτων ειναι ο σχηματισμος και στην συνεχεια η εξαφανιση των περιοχων με ωκεανιο φλοιο της Ορθρυας και του Βαρδαρη (Ιουρασικης και Κρητιδικης γεωλογικης εποχης) και η ηφαιστειοτητα στα στερεα τμηματα που αντιπροσωπευονται κυρια απο την Ροδοπικη και την Πελαγονικη μαζα (Σχ. 11). Οι διεργασιες αυτες αποτελουν την αλπικη ορογενεση και συνεχιζονται ακομη και σημερα στα νοτια της Κρητης (ελληνικο τοξο). Κατα την προσεγγιση της Αφρικανικης προς την Ευρασιατικη λιθοσφαιρικη πλακα η πρωτη καμπτεται και βυθιζεται στον μανδυα κατω απο την δευτερη κατα μηκος του ελληνικου τοξου νοτια της

Κρητης. Η Κρητη μακροπροθεσμα καταληγει στην βορεια Αφρικη.

Με ερευνητικα πλοια μετριεται στην πρωτη φαση  ο θαλασσιος βυθος «γεωδαισιακα» και μετα χαρτογραφηται αυτος για διευκολυνση των γεωφυσικων ερευνων του θαλασσιου υποβαθρου (συνηθως με σεισμικα αντανακλαστικα ηχητικα κυματων) που ακολουθουν. Το ερευνητικο πλοιο κινειται συνηθως με ταχυτητα 10-15 χιλιομετρα την ωρα και συρει στα πλαγια του πλωτα καλωδια-σωληνες που κοβαλουν κυλινδρικες συσκευες μηκους  100 εκατοστων και διαμετρου 20-25 χιλιοστων (Σχ. 5 και 6) για την με εκτονωση πεπιεσμενου αερα δημιουργια των σεισμικων κυματων.

Οι συγχρονισμενοι αυτοι εκτονωτες πεπιεσμενου αερος διοχετευονται με πεπιεσμενο αερα απο συμπιεστες που βρισκονται στο ερευνητικο πλοιο.                      

Ανα 15 δευτερολεπτα εκπεμπονται κυματα τα οποια αντανακλωμενα απο τα στρωματα των πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου καταγραφονται ανα 6 δευτερολεπτα (Σχ.7).                                                                                                                     

Αυτοι που προπαγανδιζουν οτι με την εκτονωση του πεπιεσμενου αερος δραστηροποιουνται τα υπαρχοντα σεισμικα ρηγματα και και γι’αυτο οι ερευνες για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων στο Ιονιο Πελαγος και αλλου ειναι υπευθυνες για τους προσφατους σεισμους στην Κεφαλλονια ‘η ειναι πληρωμενοι προπαγανδιστες κατα των ερευνων ‘η ανυπευθυνοι και ασχετοι που αερολογουν, δηλαδη ανθρωποι που ολα τα γνωριζουν.

Το ερευνητικο πλοιο συρει ταυτοχρονα πισω του πλωτα καλωδια-σωληνες μηκους 2.000-3.000 μετρα που περιεχουν πολλες εκατονταδες ληπτες.

 

αντανακλαστικων κυματων (Σχ. 5 και 8). Προκειται για κυλινδρικους  πιετσοηλεκτρικους σεισμογραφους με διαστασεις εκαστου απ’ αυτους: διαμετρου 20 χιλιοστα, μηκους 50 χιλιοστα και παχους 1,4 χιλιοστα.

Τα αντανακλωμενα σεισμικα κυματα απο τα διαφορα στρωματα των πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου (ως εις το Σχ. 5 παρισταται) καταγραφονται πρωτα στους πιετσοηλεκτρικους σεισμογραφους και διοχετευονται μετα στο κεντρο επεξεργασιας τους στο ερευνητικο πλοιο (Σχ. 7). Εκει απομονωνονται πρωτα ολα τα παρενοχλητικα και ξενης προελευσης κυματα και εν συνεχεια μετα το φιλτραρισμα  και την ενισχυση τους, επεξεργαζονται και δημιουργουνται οι γεωφυσικοι χαρτες (Σχ. 9), δηλαδη δημιουργειται η βαση για τις γεωλογικες ερευνητικες εργασιες.

Απο την μελετη των γεωφυσικων χαρτων και τον εντοπισμο καταλληλων γεωτεχνικων παγιδων που μπορουν να περιεχουν Υδρογονανθρακες, αποφασιζεται η διατριση μιας ερευνητικης γεωτρισης για επαληθευση ‘η οχι της θετικης υποθεσης, που τυχων διατυπωθηκε.

Εαν η υποθεση επαληθευθει, ακολουθουν μετρησεις ηλεκτρικης τασεως και αντιστασης εντος της γεωτρησης (Σχ. 10) για να καθωρισθη το παχος του αποθεματικου πετρωματος και για να αποφασισθη η διατριση μερους του σωληνος στο αποθεματικο πετρωμα ‘η σε ολοκληρο το παχος του αποθεματικου πετρωματος για την ροη της υγρας ‘η αεριας υλης απο το αποθεματικο πετρωμα προς την γεωτριση.

Ακολουθει η διενεργεια του Τεστ παραγωγης. Τα αποτελεσματα του Τεστ μας δινουν πληροφοριες για το μεγεθος της παραγωγης με διαφορους διαμετρους βαλβιδων παραγωγης και μια σειρα πετροφυσικων δεδομενων του αποθεματικου πετρωματος και της παρθενου εσωτερικης πιεσης  του κοιτασματος.

Εαν ολα τα στοιχεια ειναι θετικα και συνηγορουν για την συνεχιση των ερευνητικων εργασιων, αποφασιζεται η διατριση περισσοτερων ερευνητικων γεωτρησεων για τον καθωρισμο του συνολικου ογκου του κοιτασματος και του πιθανου συνολικου συντελεστου απολυψης κατα την διαρκεια της παραγωγης.

Μετα τις διαδικασιες αυτες αποφασιζεται, εφ’ οσον το θαλασσιο βαθος μπορει να υπερβη τεχνολογικα με πλατφορμες παραγωγης, εαν μια εκμεταλλευση ειναι οικομικα εφικτη και συμφερουσα ‘η οχι.

Οι οικονομοτεχνικοι δυναμικοι υπολογισμοι που ακολουθουν στηριζουν ‘η απορριπτουν την τελικη αποφαση εκμεταλλευσης ‘η μη του εντοπισθεντος κοιτασματος.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

 

Σχηματα

 


 

Σχ. 1:   Εσωτερικη κατασκευη της Γης

 

 

 

Σχ. 2:   Η διαιρεση του πλανητη μας σε λιθοσφαιρικες πλακες

 

 

 

Σχ. 3:   Απλοποιημενος γεωτεχνικος χαρτης του ελληνικου χωρου

 

 

 

Σχ. 4:   Τοποθετιση του Αιγαιακου τοξου (ελληνικη ταφρος) μεσα στις

 

            ενοτητες της Ανατολικης Μεσογειου και Μεσης Ανατολης.

 

 

 

Σχ. 5:   Παραστατικη απεικονιση ερευνητικου Πλοιου

 

 

 

Σχ. 6:   Ερευνητικο Πλοιο

 

 

 

Σχ. 7:   Συσκευες για την δημιουργια σεισμικων κυματων

 

Σχ. 8:   Σεισμογραφος μικρων διαστασεων απο τιτανικο Βαριο

 

            (BaTiO4).

 

Σχ. 9: Γεωφυσικος χαρτης

 

Σχ. 10: Μετριση για καθωρισμο του παχους του αποθεματικου πετρωματος

 

            εντος της ερευνητικης γεωτρισης.

 

Σχ. 11:   Γεωτεκτονικες ζωνες του ελληνικου χωρου

 

Βιβλιογραφια

 

1.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Η εκμεταλλευσις του ορυκτου πλουτου των

 

                                      θαλασσων»

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 14, Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1973

 

                                       Σ. 29-42

 

 

 

2.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Μεγαλη κοιτασμολογικη πηγη Πετρελαιων

 

                                      η Μεσογειος Θαλασσα;

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 26, Νοεμβριοσ-Δεκεμβριος 1975

 

                                      Σ. 19-28

 

 

 

3.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Σε ποιον ανηκει ο ορυκτος πλουτος των θαλασσων»

 

                                      Οικονομικος Ταχυδρομος

 

                                      Φ. 1144, Πεμτη 8 Απριλιου 1976

 

 

 

4.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα Προβληματα της Πετρελαιομαστευσης απο

 

                                      Κοιτασματα της Υφαλοκρηπιδας και της

 

                                      ηπειρωτικης Κατωφερειας.

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 44, Μαρτης-Απριλης 1980

 

                                      Σ. 2-11

………………………………………………….

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ

ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΑΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Tα κοιτασματα Υδρογονανθρακων συσχετιζονται γενικα με τα γεωλογικα και τεκτονικα φαινομενα των περιοχων, με την υπαρξη γεωτεχνικων παγιδων, με παλαιογενη, μεσοζω’ι’κα και τριτογενη ιζηματα, με μητρικα πετρωματα (μαργαι, αργιλοι, σχιστολιθοι κ.α.), με πορωδεις αποθεματικα πετρωματα (αμμωδη, ασβεστολιθοι κ.α.) και με μονοτικα υπερκειμενα των αποθεματικων πετρωματα (εβαποριτες, αργιλοι κ.α.).

Σχεδον σε καθημερινη βαση γινονται στην Ελλαδα αναφορες απο «ειδικους(;)

Υδρογονανθρακολογους» της πολιτικης, επιστημης, δημοσιογραφιας κ.α. στα εντυπα και τα ηλεκτρονικα ΜΜΕ αλλα και εν μερει στο Διαδικτυο σχετικα με τα τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου στην ανατολικη Μεσογειο και νοτια της Κρητης και πετρελαιου στο Ιονιο Πελαγος. Το Αρχιπελαγος του Αιγαιου βρισκεται κατα παραδοξο τροπο εν υπνωση, ενω μονο αυτο και δη το βορειο τμημα του θα μπορουσε να προσφερη ορισμενα ακομη κοιτασματα.

Με το πρωτοκολλο της Βερνης που υπεγραψε το 1978 η τοτε κυβερνηση της Ν.Δ., με το Μορατοριουμ του 1982 και το Νταβος του 1988 της τοτε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και τις νεες ιδεες μεταξυ 1989-1994 επισης της τοτε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και την Ιμια του 1996 επισης της τοτε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, απεχωρησεν η Ελλαδα πανικοβλητη απο τα δικαια της για την εκμεταλλευση κοιτασματων Υδρογονανθρακων εντος της θαλασσιας επικρατειας της λογω της τουρκικης πολεμικης απειλης. Απο τοτε μεχρι τις ημερες μας κυριαρχει για το Αρχιπελαγος του Αιγαιου η «σιωπη της Αρσακειαδας», δηλαδη η «Ληθη» και συστηματικα αποπροσανατολιζεται ο ελληνικος λαος για τα δηθεν τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου νοτια της Κρητης και πετρελαιου στο Ιονιο Πελαγος. Η δειλια των μισθοφορων της Λεσχης Bilderberg που ασκουν μεχρι τις ημερες μας στην Ελλαδα εξουσια και η αποπροσανατολιστικη συνεργεια των Μεσων Μαζικης Εξαπατισης των Ελληνωνν δρομολογησαν την νεα υποδουλωση αυτων, η οποια οδηγει κατ’ ευθειαν στον αβυσσο. Εκειθεν του Αρχιπελαγους του Αιγαιου κυριαρχει το θρασος, οι εκβιασμοι, οι καταπατησεις ελληνικων εδαφων (Ιμια), οι επεκτατικες βλεψεις, τα επεκτατικα σεναρια και τα γοητρα του νηκητη. Με το «βαλαμε ποδι στο Αιγαιο» του τοτε υπουργου εξωτερικων και μετεπειτα πρωθυπουργου της Τουρκιας Γιλμαζ (Πασοκικο Νταβος του 1988), η Τουρκια ξαναμπηκε στο παιχνιδι του Αρχιπελαγους του Αιγαιου ως αιχμη του δορατος της Ε.Ε. και κατ’ επεκταση της Νεας Ταξης Πραγματων και ζητα να παρη ειρηνικα αυτα που θελει, χωρις να χρειασθη να χυση η Ελλαδα ασκοπα το αιμα των παιδιων της.

Εντευθεν του Αρχιπελαγους του Αιγαιου κυριαρχει η δουλικοτης, η ρουφιανια, η υποταγη, ο πανικος, η υποχωρηση, η εγκαταλειψη εδαφων και σημαιων, η ηττα με θυματα και απωλειες, η ηθικη και οικονομικη καταπτωση και η πτωση του γοητρου με την ταπεινωση των Ενοπλων Δυναμεων το 1974 στην Κυπρο και του πολεμικου Ναυτικου το 1996 στην Ιμια.

Ειδικα στην Ιμια το ελληνικο (;) πολεμικο Ναυτικο ετραπει για πρωτη φορα απο την αρχαιαν εποχη σε φυγην, εγκαταλειποντας ενωπιον του εχθρου και στον βυθο του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και χωρις καμμια ναυμαχια, νεκρους ηρωες.

ΟΠΟΙΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΔΡΩΝ (;)!!!

Οι ανδρες (;) αυτοι δεν κατανοησαν οτι το τιμημα της δειλιας, της απαθειας, της αδρανειας και του αφοπλισμου, ειναι ο θανατος! Οποιος επιμενει να ενεργη παντα κατα τις προσταγες της λεσχης Bilderberg και κατ’ επεκταση και του διεθνους πολιτικου σιωνισμου, οταν περιβαλλεται απο εκειθεν του Αρχιπελαγους του Αγαιου απο «Μογγολους», οδευει προς τον αφανισμο του. Το Βυζαντιο επεσε μεσα στον ληθαργο της παρακμης και οταν οι πολιτες του εχασαν την προθυμια να μαχονται για την πατριδα τους. Οταν η ιδεα της πατριδας χανεται, χανονται και τα κρατη και οι πολιτες.

Κανενας δεν θελησε να ακουση μεσα στον ληθαργο της παρακμης του Βυζαντιου, τον «Πληθωνα τον Γεμιστο», που ειχε διαπιστωσει την αναγκη δημιουργιας εθνικου στρατου. Ελλειψε τοτε απο το Βυζαντιο οπως λειπιει και σημερα απο την Ελλαδα, ο «Επαμεινωνδας» και ο «Πελοπιδας» για να φτιαξουν γενναιους πολεμιστες. Ο «Φιλοποιμην», ο εσχατος των αρχαιων Ελληνων, δεν επαυε κατα τις περιοδιες του στην υπαιθρο να ασκειται με φιλους σε πιθανες εκβασεις εικονικης μαχης. Ποτε αυτος που κραταει οπλο δεν προκειται ποτε να πεισθη απο τον αοπλο!!! Η Ελλαδα του 1912-1922 και 1940-1949 υπηρξε μαχομενη, ενω του 1950-2014 ειναι λυποθυμη. Ζει στην περιοδο μεταξυ 1430-1453 και πολιορκειται παλι απο τους Τουρκους. Εαν δεν υπηρχαν εντος των τειχων της τα «Ψωφιμια» της εξουσιας και της αντιπολιτευσης δεν θα υπηρχαν στο περιγυρω της οι «Γυπες».

Στα πλαισια των μυστικων συμφωνιων των ελληνικων (;) κυβερνησεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ απο το 1974 μεχρι σημερα, περασεν στην τουρκικη οικονομικη ζωνη (ΑΟΖ), οπως φαινετα στο Σχ. 1,

η υφαλοκρηπιδα των νησων Σαμοθρακη, Λημνος, Λεσβος, Ψαρα, Χιος, Ικαρια, Σαμος, Πατμος, Λερος, Αμορφος, Καλυμνος, Κως, Αστυπαλαια, Νισυρος, Τηλος, Ροδος, Συμη, Κασος, Καρπαθος, Καστελλοριζο και περιπου 1500 βραχονησιδες.

Η ως ανω τουρκικη ΑΟΖ στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου μονο για το θεαθηναι θεωρειται ελληνικη επικρατεια ενω αυτη στην ουσια μετατοπισθηκε προς δυσμας, δηλαδη προς το κεντρο του Αρχιπελαγους. Αυτο φαινεται στην συμπεριφορα της νυν κυβερνησης της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως προς την νησιδα «Στρογγυλη» διπλα στο Καστελλοριζο και την «Ζουραφα» ‘η «Λαδοξερα» διπλα στην Σαμοθρακη. Η Στρογγυλη κηρυχτηκε ως αρχαιολογικος χωρος, δηλαδη ως μη κατοικησιμη οπως και η Ζουραφα που θεωρειται Φαρος (ιδε Σχ. 1 και 8),

και συνεπως χωρις οικονομικη ζωνη, οπως και οι αλλες ακατοικητες 1.500 βραχονησιδες συμπεριλαμβανομενης και της Ιμιας.

Αυτος ειναι και ο πραγματικος λογος εγκαταλειψης των ερευνων για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων ανατολικα της νησου Θασου και προπαγανδας για τα τεραστια κοιτασματα Υδρογονανθρακων νοτια της Κρητης και στο Ιονιο Προσφατα συρθηκε απο την ληθη το κοιτασμα πετρελαιου «Πρινος» του βορειου τμηματος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου. Προκειται για το συμβολαιο πωλησης του συνολου της παραγωγης πετρελαιου μεταξυ της νυν ιδιοκτητριας ελληνικης εταιρειας «Ενεργειακη Αιγαιου» (EnergeanOil) στην πολυεθνικη εταιρεια BP που υπεγραφη προσφατα στο ΥΠΕΚΑ παρουσια του νυν «υπερ-ειδικου Υδρογονανθρακολογιας (;)» υπουργου Ενεργειας και κλιματολογικης Αλλαγης. Στον κολπο της Καβαλας περαν των κοιτασματων Πρινος και Νοτια Καβαλα υπαρχουν και τα σχετικα μικρα κοιτασματα Βορειος Πρινος και Εψιλον. Οι προσδοκιες απο τα μικρα αυτα κοιτασματα δεν εκπληρωθηκαν. Για την αυξηση της ποσοτητας πετρελαιομαστευσης απο το κοιτασμα Πρινος που σημερα δεν ξεπερνα τα 2.500 βαρελια ημερησιως υπαρχει ακομη η δυνατοτητα των ενδιαμεσων γεωτρησεων παραγωγης (Infill). Στο Σχ. 2

παρισταται μια προταση για τρεις ενδιαμεσες γεωτρησεις που θα οδηγουσαν για αρκαιτο χρονικο διαστημα σε μια αυξηση της πετρελαιομαστευσης απο 2.500 σε ανω των 5.000 βαρελιων ημερησιως.

Ο γραφων, οπως επραξεν πολλακις απο το 1974 και μετα με αρθρα του στο Μετσοβειο Πολυτεχνειο (1), στα Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα (2, 3), στον Οικονομικο Ταχυδρομο (4), στα Πολιτικα Θεματα και σε πολλα εντυπα του επαρχιακου τυπου αλλα και σε επιστημονικα περιοδικα της Εσπεριας (5, 6), θα ξαναενοχλησει τους εν Ελλαδι «ειδικους» με επανατοποθετιση του στα γνωστα, πιθανα και δυνατα αποθεματα κοιτασματων Υδρογονανθρακων στο βορεο τμημα του Αρχιπελαγους του Αιγαιου, δηλαδη στην μοναδικη περιοχη που κατα τον γραφοντα μπορει να υπαρχουν περαν του κοιτασματος πετρελαιου «Πρινος» και φυσικου αεριου «Νοτια Καβαλα» και αλλα τεχνικως και οικονομικως εκμεταλλευσημα κοιτασματα. Ακομη και εαν τυχων εντοπισθουν κοιτασματα Υδρογονανθρακων στο Ιονιο Πελαγος και νοτια της Κρητης η εκμεταλλευση αυτων λογω του θαλασσιου βαθους θα ειναι τεχνικως και οικονομικως τουλαχιστον προβληματικη, αν οχι ασυμφορος.

Γεωτεχνικα Δεδομενα.

Η ιστορια του πλανητη μας διαχωριζεται στις μεγαλες γεωλογικες εποχες ως Αρχα’ι’κη (4,6 δισεκατ. εως 800 εκατ. χρονια), Προκαμβριος (800 εκατ. εως 545 εκατ. χρονια), Καμβριος (545 εκατ. εως 503 εκατ. χρονια), Παλαιοζω’ι’κη (503 εκατ. 3ως 245 εκατ. χρονια), Μεσοζω’ι’κη (245 εκατ. εως 66,4 εκατ. χρονια) και Νεοζω’ι’κη (66,4 εκατ. εως 10.000 χρονια).

Πρακτικη αξια για τον εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων εχει η υπαρξη λεκανων με παλαιογενη, μεσοζω’ι’κα και νεογενη ιζηματα, ανεξαρτητα εαν αυτα βρισκονται σημερα σε χερσαιες ‘η θαλασσιες περιοχες. Η παλαιογεωγραφια της ελληνικης Χερσονησου απο την γεωλογικη εποχη του Καμβριου μεχρι την Τριτογενη δειχνει οτι η ελληνικη Χερσονησος ηταν, με πολυ λιγες εξαιρεσεις, καθ’ ολη την Μεσοζω’ι’κη γεωλογικη εποχη (245 εκατ. εως 66,4 εκατ. χρονια) σκεπασμενη απο την Τηθυα θαλασσα. Δεν πρεπει συνεπως να αναμενονται κοιτασματα Υδρογονανθρακων Τριαδικης και Κρητιδικης γεωλογικης εποχης (Μεσοζω’ι’κης εποχης), χωρις να αποκλειονται ορισμενα Τριτογενους γεωλογικης εποχης (Νεοζω’ι’κης εποχης), οπως τα εντοπισθεντα κοιτασματα «Πρινος» και «Νοτια Καβαλα». Η τριτογενης γεωλογικη εποχη που διηρκησε απο πριν 66,4 εκατομμυρια εως 1,6 εκατ. χρονια αποτελειται απο το Πλειοκαινο, Μειοκαινο, Ολιγοκαινο και Ηωκαινο.

Μεταξυ της ευρασιατικης λιθοσφαιρικης και αφρικανικης πλακας υπαρχουν στην Μεσογειο θαλασσα επιπλεον δυο μικρες και γρηγορα κοινουμενες πλακες (ιδε Σχ. 3).

Η μια απ’ αυτες περιλαμβανει το Αρχιπελαγος του Αιγαιου, μερος της Μικρας Ασιας, την Κρητη και μερος της ελληνικης Χερσονησου. Η δευτερη περιλαμβανει το μεγαλυτερο μερος της Μικρας Ασιας και την Κυπρο. Σε αυτες τις δυο μικρες λιθοσφαιρικες πλακες οφειλεται η κατα πολυ μεγαλυτερη σεισμικη δραστηριοτητα κατα μηκος του ηφαιστιακου τοξου της νοτιας περιοχης του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και της ελληνικης ταφρου στην ανατολικη απο οτι στην δυτικη Μεσογειο. Το βορειο οριο της πρωτης μικρης λιθοσφαιρικης πλακας αρχιζει απο την θαλασσα του Μαρμαρα, διερχεται απο το βορειο τμημα του Αρχιπελγους του Αιγαιου, συναντα την ελληνικη χερσονησο βορεια της Ευβοιας και αποτελει προεκταση του μεγαλου βορειου Μικρασιατικου ρηγματος. Οπως φαινεται στην απο βορα προς νοτο τομη ΑΒ του Σχηματος 3, με την καταδυση της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας κατω απο την ευρασιατικη, η Κρητη καταληγει μελλοντικα στην Αφρικη.

Στο Σχ. 4 παριστανται οι 12 γεωτεχνικες ζωνες του ελληνικου χωρου:

Ροδοπης (Rhodopen Block), Αττικοκυκλαδικης (Attisch-Kykladische Massiv), Πελαγονικης (Pelagonisches Massiv), Λυροκαρικης (Lydisch-Karische Massiv), κατω Πελαγονικη (Subpelagoniswche Zone), κατω Τριπολικης (Tripolis-Unterzone), Κεντροπελοποννησιακης και κρητικης (Zentralonnopesch- Kretisches Massiv), Αξιου (Axios Zone), Ολομου-Πινδου (Olomos-Pindos Zone), Ιονικης (Ionische Zone) και Παξου (Paxos Zone). Μεταξυ της νοτιοανατολικης μαζας της Ροδοπης και των γειτονικων περιοχων των ανατολικοαιγιακων ορογενων πτυχωσεων δημιουργηθηκε μεταξυ αλλων στην τριτογενη γεωλογικη εποχη η ιζηματογενης λεκανη Δραμας-Καβαλας-Θασου-Κομοτηνης. Δυτικα της νησου Θασος και στην κατακερματισμενη ως ανω ιζηματογενη λεκανη (Σχ. 5, 6, και 7) επιτευχθη το 1972 ο εντοπισμος του κοιτασματος Πετρελαιου «Πρινος» και του φυσικου αεριου «Νοτιος Καβαλα».

Στην γεωτριση Θασος ανατολικα 1, διεπιστωθη επισης ροη πετρελαιου. Η βορεια περιοχη της βορειοαιγιακης ταφρου μεταξυ του κολπου της Σαρου και βορειου Ευβοιας και ειδικα μεταξυ Θασου και Σαμοθρακης που σχηματισθηκε δια του μηχανισμου της ωκεανιας διευρυνσης και αποτελει εκκολαπτομενη ραχη δημιουργιας ωκεανιου φλοιου, ειναι ελπιδοφορος περιοχη για την υπαρξη περαν απο των ηδη γνωστων και εγκαταλειφθεντων περιοχων Βαβουρας, Νικη και Σταυρος και αλλων ιζηματογενων παγιδων με πιθανη υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Απο την τομη ΑΒ (SW-NE και NW-SE) του Σχ. 5 (Ιδε Σχ.6)

προκυπτουν τα εξης κοιτασματολογικα δεδομενα για την περιοχη δυτικα και ανατολικα της νησου Θασου: Το υποκειμενο του αποθεματικου πετρωματος ειναι ο γρανιτης της περιοχης Καβαλας που στην Θασο δεν εμφανιζεται στην επιφανεια της. Η νησος Θασος αποτελει ενα διασπασμενο ορογενες κομματι που αποτελειται απο μεταμορφωτικες, υπερκρυσταλλικες μαργες, ασβεστολιθους και μαρμαρα ιζηματογενους προελευσης με παχη εως 2.000 μετρα. Επειδη επι την νησου δεν υπαρχουν ιζηματογενη πετρωματα υποτιθεται οτι η Θασος δεν ηταν σκεπαζμενη απο την θαλασσα, οταν κατα την διαρκεια της κρητιδικης και τριαδικης γεωλογικης εποχης πολλα νησια του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και μερη της στερεας ξαναβυθιστηκαν.

Το αποθεματικο πετρωμα του κοιτασματος πετρελαιου «Πρινος», «βορειος Πρινος» και του κοιτασματος φυσικου αεριου «Νοτια Καβαλα» αποτελειται απο Περιδοτητες και απο αποθεσεις ιζηματων του Νεστου ποταμου της κατω Μεικαινου γεωλογικηςεποχης (τριτογενους εποχης). Στην τεκτονικη παγιδα νοτιου Καβαλας-Πρινου το υπερκειμενο μονοτικο πετρωμα αποτελειται απο εβαποριτες (στερεα στρωματα αλατιου). Οι εβαποριτες αυτοι καλυπτονται απο πετρωματα του Πλειοκαινου και αυτα απο τα πετρωματα του Πλειστοκαινου της τετρατογενους γεωλογικης εποχης. Στο τερτατογενες που διηρκησεν πριν 1,6 εκατ. εως 10.000 χρονια κατακερματισθηκε η ηπειρωτικη επιφανεια της Αιγηιδας με αποτελεσμα την δημιουργια των νησων του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και την υφαλοκρηπιδα αυτων.

Το αποθεματικο πετρωμα δεν εχει ενιαιο παχος και αποτελειται απο στρωματα (Layer) με διαφορετικα πετροφυσικα χαρακτηριστικα: Layer Βαθος Πορωδες καθαρο παχος αποθεματικου μετρα % μετρα

Α1 2540-2500 22-23 15-20

Α5 2680-2640 20-21 15-20

Α6 2640-2600 17-18 25-30

Β1 2760-2680 18-19 30-40

Β2 2740-2700 10-15 10-25

C1 2780-2740 14-16 25-40

C2 2840-2760 13-15 20-30

Aπο τις 4 ερευνητικες γεωτρησεις του Δελτα Νεστου-Ξανθης, τις 4 ερευνητικες γεωτρησεις Θεσσαλονικης, τις 3 ερευνητικες γεωτρησεις Στρυμωνος-Σερρων, τις 6 ερευνητικες γεωτρησεις δυτικης Θρακης, τις 2 ερευνητικες γεωτρησεις του θερμα’ι’κου κολπου, απο το συνολο των επιτυχων και ανεπιτυχων (East Thassos, Kavalla 2, Ammodis 1, Ammodis 2, Prinos 5, Apolloniss 1, West Thassos 1, Peramos 1, Peramos 2, Prinos North 1 και Athos 1) γεωτρησεων ερευνων και πετρελαιομαστευσης του κοιτασματος πετρελαιου «Πρινος» και Βορειος Πρινος Θασου και του φυσικου αεριου «Νοτιας Καβαλας», απο την ερευνητικη γεωτριση Λημνος-1 και με βαση την ιστορικη αναδρομη ερευνητικων εργασιων για πιθανους σχηματισμους κοιτασματων Υδρογονανθρακων στον ελλαδικο χερσαιο και θαλασσιο χωρο, βγαινει κατα τον γραφοντα το εξης συμπερασμα:

Οι «μολασσικοι» πιθανοι σχηματισμοι του Τριτογενους για την υπαρξη Υδρογονανθρακων στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, πλην των περιοχων μεταξυ Θασου και Σαμοθρακης, πρεπει να θεωρηθουν οτι εχουν ερευνηθει. Για τους λογους που προαναφερθηκαν δεν πρεπει να αναμενονται πιθανοι σχηματισμοι υπαρξης Υδρογονανθρακων Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης. Ερευνητικο ενδιαφερον περαν των πιθανων κοιτασματων Βαβουρας, Νικη και Σταυρος ανατολικα της Θασου εχουν και οι περιοχες περαν αυτων και μεταξυ Θασου και Σαμοθρακης και ανατολικα αυτης στην περιοχη γυρω απο τον Φαρο της Ζουραφας (Λαδοξερας).

Απο τα αποτελεσματα των γεωφυσικων ερευνητικων εργασιων για το κοιτασμα Βαβουρας και Σταυρος (θαλασσια βαθη 130 και 180 μετρα) ανατολικα της νησου Θασου, υπολογισθηκαν συνολικες ποσοτητες 528 και 85 εκατομμυρια βαρελιων με ενα συντελεστη αποληψης 25 %.

Στο Σχ. 8

παριστανται οι επιφανειες παραχωρησης της τουρκικης εταιρειας Υδρογονανθρακων TPAO (Türkisch Petroleum Corporation) στην ανατολικη Θρακη, στην θαλασσα του Μαρμαρα και στο βορειο Αιγαιο. Οπως εις το Σχ. 1 και 8 φαινεται η τουρκικη εταιρεια TPAO εισηλθε εως το κεντρο του Αρχιπελαγους του Αιγαιου. Η Σαμουθρακη περικλυκλωνεται ενω η Λαδοξερα βρισκεται εντος της δικαιοδοσιας της. Αυτος ειναι και ο λογος που εμποδιζονται απο το τουρκικο ναυτικο οι Ελληνες ψαραδες να πλησιασουν την Λαδοξερα. Η πετρελα’ι’κη πολιτικη της Τουρκιας υπαγεται στο υπουργειο ενεργειας και διαμορφωνεται απο την γενικη διευθυνση πετρελα’ι’κων υποθεσεων GDPA (General Direktorate of Petroleum Affairs) και απο την δημοσια επιχειρηση πετρελαιων ΤPAO η οποια συμμετεχει με 100% στις εταιρειες Botas, Ditas, Tuerkas και Petrol Ofisi. Επιπλεον η TPAO συμμετεχει με 49% στην Impragaz με 19% στην Tümas και με 50% στην Libya-Türk. Η TPAO δραστηριοποιηθηκε ηδη και στην περιοχη της Μοσσουλης του βορειου Ιρακ. Η τουρκικη TRAO που ιδρυθηκε 20 χρονια προ της ελληνικης ΔΕΠ βαση αντικειμενικων κατευθυντηριων γραμμων, εχει ενα ρεαλιστικο και νοικοκυρημενο προγραμμα, εκπληρωνει μεσα στα πλαισια του υπουργειου ενεργειας και φυσικων πορων πληρως τους στοχους της ενεργειακης πολιτικης της Τουρκιας και διαθετει εμπειρο προσωπικο (πολλα σημερινα μελη της TPAO παρακολουθησαν τα μαθηματα του γραφοντος στο Πολυτεχνειο του Ααχεν Γερμανιας). Για τις γεωλογικες και γεωφυσικες δραστηριοτητες της στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, γνωριζει τα γεωτεχνικα και γεωλογικα δεδομενα του ελλαδικου χωρου καλυτερα απο καθε ψευτο-ειδικο της ελληνικης Υδρογονανθρακολογιας.

Οι τουρκικες ερευνητικες δραστηριοτητες στην Ανατολικη Θρακη και σε εκταση 20.000 τετραγωνικων χιλιομετρων εχουν προ’ι’στορια με ορυξη πανω απο 300 ερευνητικες γεωτρησεις απο τις οποιες πολλες ηταν επιτυχεις και εντοπισαν πολλα κοιτασματα φυσικου αεριου εντος αποθεματικων πετρωματων της Ολιγοκαινου-Μειοκαινου της τριτογενους γεωλογικης εποχης.

Συμπερασματα.

Εαν αντι των σημερινων πιστων ειλωτων της λεσχης Bilderberg και κατ’ επεκταση του διεθνους πολιτικου σιωνισμου, ασκουσαν στην Ελλαδα εξουσια «γνησιοι Ελληνες», η περιοχη του βορειου τμηματος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου θα ηταν μια βιομηχανικως αναπτυγμενη περιοχη με αναπτυξη πολλων εντοπισθεντων κοιτασματων Υδρογονανθρακων, με την κατασκευη και λειτουργια του αγωγου πετρελαιου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη, με μετατροπη του εκμεταλλευθεντος ηδη κοιτασματος φυσικου αεριου Νοτια Καβαλα σε αποθηκευτικο χωρο για φυσικο αεριο για ωρες αναγκης και εποχιακη καλυψη των αναγκων σε περιοδους καταναλωτικης αιχμης. Μια τετοια μετατροπη προ’υ’ποθετει αλλαγες επι του καταστρωματος της πλατφορμας του κοιτασματος φυσικου αεριου Νοτια Καβαλα για τοποθετηση καταλληλων συμπιεστων, μετατροπες στις εγκαταστασεις εμπλοτισμου της Νεας Καρβαλης και συνδεση αυτων με τον αγωγο παροχης φυσικου αεριου απο την Ρωσια, νεες γεωτρησεις και πολλες αλλες δαπανηρες αλλαγες. Ετσι θα θα γινονταν δυνατη η εγκατασταση διαφορων βιομηχανιων και πετροχημειας στην βορεια Ελλαδα με παραλληλη αναπτυξη και εκμεταλκλευση και του κοιτασματος Τυρφης Φιλιππων-Παγγαιου και αλλα πολλα.

Το προβαδισμα της Τουρκιας σε ολους σχεδον τους τομεις ειναι σημαντικο και οφθαλμοφανες και για την Ελλαδα επικινδυνο. Η χωρα αυτη με «σοφο προγραμμα» μπηκε ηδη σαν «σφηνα» εως το κεντρο του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και σε αντιθεση με τους σημερινους τυφλοποντικες Ελληνες(;) της πολιτικης γνωριζει, οτι ολοι οι οικονομικοι διαδρομοι απο την Ευρωπη προς την Μεση Ανατολη και αντιστροφα διερχονται δια του Αρχιπελαγους του Αιγαιου. Η χωρα αυτη γνωριζει επισης οτι η γεωπολιτικη της δυναμη που πηγαζει και απο την πληθυσμιακη της εκρηξη, μαζι με την γεωστρατηγικη της δυναμη μπορει να αντικατασταθη πολυ γρηγορα απο την Γεωοικονομια. Ενω ολα τα ως ανω ειναι οφθαλμοφανη και λαμπουν οπως τα οπισθια των κολοφωτιων (πυγολαμπιδων), οι σταυρωμενοι απο τον διεθνη πολιτικο σιωνισμο και στραβωμενοι απο την λεσχη Bilderberg εξουσιαστες αλλα και αντιπολιτευομενοι της Ελλαδος, δεν βλεπουν τιποτε περαν απο την μυτη τους και οδηγουν τον Ελληνικο λαο προς τον γκρεμο.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Βιβλιογραφια

1. Χατζηθεοδωρου Γ. «Ο ορυκτος πλουτος και αι πηγαι ενεργειας των ελληνικων θαλασσιων περιοχων, βασικοι

παραγοντες για την αναπτυξη της οικονομιας» Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο, περιοδικο πληροφοριων, αρ. 9-10, Σεπτεμβριος-Οκτωβριος

1974.

2. Χατζηθεοδωρου Γ. «Μεγαλη κοιτασμολογικη πηγη πετρελαιων η Μεσογειος θαλασσα;»

Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα Τευχος 26, Νοεμβριοσ-Δεκεμβριος 1975

Σ. 19/28.

3. Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα προβληματα της πετρελαιομαστευσης απο κοιτασματα της υφαλοκρηπιδας και της

ηπειρωτικης κατωφερειας».

Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα Τευχος 44, Μαρτιοσ-Απριλιος 1980,

Σ. 2-11.

4. Χατζηθεοδωρου Γ. «Το Αιγαιο Πελαγος. Νεα πηγη πλουτου αλλα και διεθνων προστριβων».

Οικονομικος Ταχυδρομος, 27 Μαρτιου 1975

5. Chaziteodorou G. «Der Bergbau auf Thasos» Glückauf 110(1974) Nr. 16, S. 574-577

6. Chaziteodorou G. «Bodenschätze und Bergbau Griechenlands»

Glückauf 110(1974) Nr. 3, S. 96-100.

Σχηματα

Σχ. 1: Η ΑΟΖ του Αρχιπελαγους του Αιγαιου οπως την αντιλαμβανονται και επιδιωκουν οι Τουρκοι.

Σχ. 2: Διαρθρωτικος χαρτης του κοιτασματος Πρινος με προταση για τρεις ενδιαμεσες γεωτρησεις (Infill) παραγωγης για αυξηση της ποσοτητας πετρελαιομαστευσης.

Σχ. 3: Γεωτεχνικα χαρακτηριστικα του ελληνικου χωρου.

Σχ. 4: Γεωτεχνικες ζωνες του ελληνικου χωρου (6).

 

Σχ. 5: Διαρθρωτικος γεωτεχνικος χαρτης στην περιοχη παραχωρησης για εκμεταλλευση κοιτασματων Υδρογονανθρακων της κατακερματισμενης ιζηματογενους λεκανης Δραμας-Καβαλας- Θασου-Κομοτηνης (Δυτικα και Ανατολικα της νησου Θασος).

 

Σχ. 6: Τομη ΑΑ’ (SW-NE και NW-SE) του διαρθρωτικου γεωτεχνικου

χαρτη του Σχ. 5

 

Σχ. 7: Τοπολογια των εντοπισθεντων κοιτασματων πετρελαιου «Πρινος» και φυσικου αεριου «Νοτια Καβαλα» και των εγκαταστασεων εμπλοτισμου στην Νεα Καρβαλη του νομου Καβαλας.

Σχ. 8: Περιοχες παραχωρησης για ερευνητικες δραστηριοτηες εντοπισμου κοιτασματων Υδρογονανθρακων στην Ανατολικη Θρακη και στην ελληνικη υπαλοκρηπιδα του Αρχιπελαγους του Αιγαιου απο την

Τουρκια.

 

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou                                               Bleibergweg 114

                                                                                                   D-40885 Ratingen

                                                                                           Tel.+Fax: 02102 32513

                                                                                 E-Mail: chaziteo@t-online.de

                                                                                                               28.01.2014

………………………………………………..

ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!!

PD Dr.-Ing. Georg ChaziteodorouBleibergweg 114D-40885 RatingenTel.+Fax: 02102 32513  EMail: chaziteo@tonline.de

                 12.09.2013

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡ- ΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Ότι κανει η φυση και ο ανθρωπος στον τομεα της ενεργειας δεν είναι τιποτε άλλο από μια συνεχη μεταμορφωση αυτης. Η ενεργεια είναι αθανατη και ποτε δεν καταναλωνεται! Αυτή μεταβαλλεται π.χ. σε μηχανικη και αυτή παλι σε ηλεκτρικη, θερμοτητα κ.α. χωρις ποτε να εξαλειφεται. Με αλλα λογια. Χωρις την ενεργεια δεν μπορει να κινηθη καμμια διαδικασια της φυσικης και κατ’ επεκταση και η ζωη και η διατηρηση αυτης. 

Η ζωη συνεπως είναι ένα φυσικο φαινομενο όπως και οι άλλες διαδικασιες, γεννηθηκε από αυτές και διεπεται από τους ιδιους νομους της φυσης. Ο πλανητης μας, με αποθηκευμενες μεσα του απειρες ενεργειακες πηγες, καλυπτει εδώ και 4,6 δισεκατομυρια χρονια τις εξωτερικες ενεργειακες αναγκες του από μια πηγη με διαστασεις, που είναι κατω από την ανθρωπινη σκοπια παρατηρησης, απειρες μεγαλες.

Ο ηλιος μας με μια διαμετρο από περιπου 1,4 εκατομμυρια χιλιομετρα και μαζα από περιπου 2 . 10 στην 27 τοννους είναι εντος του ηλιακου μας συστηματος το μεγαλυτερο ουρανιο σωμα και βρισκεται σε αερωδη κατασταση αποτελλουμενος κυριως από υδρογονο.

Λογω των δυναμεων βαρυτητας οι τιμες πιεσης στο εσωτερικο του ηλιου μας υπερβαινουν τα μερικα εκατομμυρια χιλιογραμμα ανα τετραγωνικο εκατοστο.

Οι δυναμεις αυτές ευθυνονται για την δημιουργια θερμοκρασιων εως 20 εκατομμυρια βαθμους Κελσιου, που δημιουργουν με την σειρα τους πυρηνικες συντηξεις οι οποιες είναι υπευθυνες για την αναδυση της ενεργειας στην επιφανεια του ηλιου και την εκπομπη αυτης υπο μορφη ακτινοβολιας και θερμοτητας στους πλανητες του ηλιακου μας συστηματος.

Σαν πηγη ενεργειας λειτουργει η μεταβολλη της υλης σε ενεργεια, που μοιαζει με εκρηξεις βομβων υδρογονου. Με την πυρηνικη συντηξη μεταβαλλονται 675 εκατομμυρια τοννοι υδρογονου ανα δευτερολεπτο σε ενεργεια.

Αυτό σημαινει, ότι τα αποθεματα υδρογονου στον ηλιο μας καθαρα υπολογιστηκα, θα εξαντληθουν σε περιπου 5 δισεκατομμυρια χρονια.

Εως τοτε, με κοσμικα μετρα, είναι ενας μεγαλος δρομος, ετσι ώστε ο ηλιος μας να παραμενη για τους ανθρωπους μια αστηρευτη ενεργειακη πηγη.

Oηλιος μας προφανως παραγει την ενεργεια του κατά 98 % από την αντιδραση πρωτονιου-πρωτονιου (πυρηνας Θεοδωριου, πυρηνας Ηe-4). Η πυρηνικη συντηξη 4 πρωτονιων σε ένα πυρηνα Heτροφοδοτει τον ηλιο μας με ενεργεια και βασιζεται στην αρχη υπερβασης της ηλεκτρικης αποθεσης που υφισταται μεταξυ δυο ομοιων πυρηνων και της συντηξης αυτων σε ένα νέο πυρηνα, ο οποιος αποτελειται ‘η από αλλα ισοτοπα του ιδιου στοιχειου ‘η από τον πυρηνα ενός αλλου στοιχειου.

Επειδη οι αποθετικες δυναμεις που οφειλουν να υπερβηθουν είναι πολύ μεγαλες, σημασια εχουν ισοτοπα στοιχειων με κατά το δυνατον χαμηλοτερης φορτωσης, δηλαδη μονο ισοτοπα του υδρογονου. 

Ακομη και τοτε, η διαδικασια της μεταβολης ενεργειας θα μπορεσει να διατηρηθη για μεγαλο χρονικο διαστημα, όταν αυτή λαμβανει χωρα σε θερμοκρασιες μερικων εκατομμυριων βαθμων Κελσιου. Γι’ αυτό η διαδικασια αυτή ονομαζεται «θερμοπυρηνικη μεταβολλη ενεργειας» (1, 2, 3, 4). 

Η ενεργεια γενικα παριστανει το προ’ι’ον που παραγεται από την ισχυ και τον χρονο. Από αυτό προκυπτει, ότι η ισχυ δεν είναι τιποτε άλλο από ενεργεια ανα μοναδα χρονου.

Αντι της μοναδας ενεργειας (kwh), για μεγαλες ποσοτητες ενεργειας μετριεται αυτή σε (TWa). Επειδη το γηινο ετος a  εχει 8766 ωρες, μεταξυ kwhκαι TWaυπαρχει η σχεση:

   1 TWa = 10 στην 12 Watt . 8766 ωρες = 8,7 . 10 στην 16 wh=

                = 8,7 . 10 στην 12 kwh

Μεταξυ TWaκαι της μοναδας ενεργειας, που φερει το ονομα μοναδα λιθανθρακος (SKE= SteinkohleEinheit=760 KgΑνθρακιτου), ισχυει:

                          1 TWa = 1,1 δισεκατομμυρια τοννοι SKE

Oηλιος μας, ως αστηρευτη πηγη ενεργειας, διοχετευει κάθε χρονο στον πλανητη μας ποσοτητα ενεργειας ιση με 3,2 . 10 στην 14 TWa, με μια πυκνοτητα ισχυος των 62.600 kwανα τετραγωνικο μετρο, που αντιστοιχει σε μια θερμοκρασια της επιφανειας του ηλιου μας (θερμοκρασιατων μαυρων οπων) των 5.487 βαθμους Κελσιου.

Σε αντιθεση με τα 62.600 kw, η πυκνοτητα ισχυος της ακτινοβολιας του ηλιου στην επιφανεια της Γης είναι το μεγιστο περιπου 1 kwανα τετραγωνικο μετρο.

Οι λογοι είναι, ότι η ηλιακη ακτινοβολια εκπεμπεται από μικρης χωρικης γωνιας και φωτιζει την Γη αραιομενη (7 . 10 στην 5 Steradians).

Κατά το Σχ. 1 περιπου 178.000 TWa ηλιακης ακτινοβολιας σε μορφη βραχεων κυματων αντανακλουνται στα υψηλα στρωματα της γηινης ατμοσφαιρας. Η ιδια η επιφανεια της Γης αντανακλα σε μορφη ακτινοβολιας μακρεων κυματων συμπληρωματικα περιπου 68.000 TWa.

Οι εξατμισεις και η ανυψωση των υδατων των Ωκεανων απαιτουν περιπου 40.000 TWa.  Η ενεργεια της ακτινοβολιας που θερμαινει και μετακινει τον αερα και τα κυματα της θαλασσας είναι σχετικα μικρη.

Η γηινη ατμοσφαιρα υποδιερειται στην Τροποσφαιρα, Στρατοσφαιρα, Μεσοσφαιρα και Ιονοσφαιρα.

Το παχος της Τροποσφαιρας δεν υπερβαινει τα 16 χιλιομετρα.

Στα γηινα γεωγραφικα πλατη με ηπιο κλιμα, οπου ζουν οι περισσοτεροι ανθρωποι, η Τροποσφαιρα εχει ένα παχος 10 με 11 χιλιομετρα.

Η στενη αυτή λωριδα περιεχει τα 80 % της μαζας της γηινης ατμοσφαιρας (8 εκατομμυρια τοννοι αερος ανα τετραγωνικο Χιλιομετρο της γηινης επιφανειας, δηλαδη συνολικα 4,16 δισεκατομμυρια τοννοι αερος και το συνολο του νερου της Υδροσφαιρας, δηλαδη 1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα.

Με την φωτοσυνθεση απορροφα η βιομαζα σχεδον 50 TWaηλιακη ενεργεια, την οποια με την βοηθεια της χλωροφυλλης την μεταβαλλει σε χημικη ενεργεια, υπο μορφη των αποθεματων κοιτασματων Υδρογονανθρακων και διαφορων μορφων ανθρακος.

Στην πρωτη φαση υπο την επιδραση της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας του φωτος παραγεται η θερμοδυναμικα δυσμενης Γλυκοζη.

Αυτή είναι πλουσια σε ενεργιεια η οποια απελευθερωνεται όταν οξειδωθει.

Τα προ’ι’οντα της οξειδωσης είναι θερμοδυναμικα πλειονεκτικα.

Η διδικασια της φωτοσυνθεσης, κατά βαση αποτελειται από δυο χημικες αντιδρασεις:

  α.  Αντιδραση του φωτος, κατά την οποια μεταξυ αλλων διασπαται τονερο.

                                     2 Η2Ο  > 4 Η + Ο2 + 4e

  β.  Σκοτινη αντιδραση, κατά την οποια τα Ιονια υδρογου (πρωτονια)αποθηκευονται στα CO και σχηματιζουν κυτταριτιδα.                                

                                         Η2 + CO2  >  CH2O + O 

Κατ’ αυτόν τον τροπο σε χρονικο διαστημα περιπου 700 εκατομμυριων χρονων κατά την βιολογικην θεωρια δημιουργηθηκαν από περιπου 3.000 τρισεκατομμυρια τοννους (1 Τρεισεκατομμυριο t = 1 Tt) οργανικης υλης, που υπηρχε σε ολες τις ιζηματογενεις περιοχες της Γης, μονο 2 % Υδρογονανθρακες (60 τρισεκατομμυρια τοννοι).

Από αυτά είναι εκμεταλλευσημα μονο 700 τρισεκατομμυρια τοννοι SKE‘η 636,4 TWa.

Τα εκμεταλλευσημα αποθεματα ανθρακος πασης μορφης υπολογιζονται με περιπου 2.000 δισεκατομμυρια τοννους SKE. Οι παγκοσμιες αναγκες

μεταβολης ενεργειας, υπολογιζονται σημερα με 12 εως 13 TWa.

Το οραμα προς συζητηση του γραφοντος για την λυση του μελλοντικου ενεργειακου προβλημτος της Κρητης και κατ’ επεκταση ισως και της υπολοιπης Ελλαδος, βασιζεται σε ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας από διεγερση ρευματων αερος σε πυργους από μπετον, σε συνδυασμο με συγκεντρωτικα ηλιακα κατοπτρα για την παραγωγη υψηλης θερμοκρασιας βιομηχανικης θερμοτητας για μεταμορφωση του τυχων υπαρχοντος φυσικου αεριου σε ιζηματογενη κοιτασματα νοτια της Κρητης, σε ενεργειακα και υλικα στοιχεια με την βοηθεια της ηλιακης ενεργειας και την εν συνεχεια μεταφορα αυτων με αγωγους εκει που θα χρειαζονται αυριο στην Κρητη και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Ο γραφων προτεινει ως περιοχη εγκαταστασης του πυργου στα Ματαλα, στον καμπο Μεσαρας του νομου Ηρακλειου (Ιδε Σχ. 2).

1.      Ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειαςαπο διεγερση ρευματων αερος σε πυργους απο μπετο.

Βασικηπρο’υ΄ποθεση για μια τετοια εγκατασταση είναι μια ετησιασυνολικη ακτινοβολια στην περιοχη εγκαταστασης, τουλαχιστον απο 1900 kwh/τετραγωνικο μετρο επι οριζοντιας επιφανειας του εδαφους.

Η ακτινοβολια αυτή είναι ένα βασικο μεγεθος για τον εντοπισμο των περιοχων που είναι καταλληλες καιενα μετρο που καθωριζει την ημερησια και ετησια χρονικησυμπεριφορα ισχυος μιας τετοιας εγκαταστασης.

Η πληροφορια μπορει να ληφθη από σχετικες μετρησεις δορυφορων.

             Η Ιδεα δεν είναι του γραφοντος.

Προερχεται από το ΤεχνικοΓραφειο Schlaich και Bergermann στην Στουγκαρδη Γερμανιας(5, 6).

Η λειτουργεια μιας τετοιας εγκαταστασης παραγωγηςηλεκτρικης ενεργειας από διεγερση ρευματων αερος σε ενανπυργο από μπετον, παρισταται στα Σχ. 3, 4 και 5.      

             Γυρω από την βαση του κυλινδρικου πυργου τοποθετειται μιαγυαλινη στεγη υψους 2 μετρων, η οποια δημιουργει με το εδαφος έναν συλλεκτη θερμοτητας.

Ο θερμαινομενος αερας ρεειδια μεσου ενός αγωγου μεγαλης διαμετρου του οποιου η εισοδος βρισκεται τοποθετημενη στο εσωτερικο του πυργου.

Με τηνεστιακη αναροφισση αερος στον πυργο, απορροφαται ταυτοχρονα από τον συλλεκτη θερμοτητας ζεστος αερας και επιταχυνειτην από εξω προς την βαση του πυργο ροη του κρυου αερος μεταχυτητα εως 15 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Η  αποθηκευμενηστο συνολικο ρευμα αερος (θερμοκρασια 30 εως 35 βαθμουςΚελβιν) ενεργεια,  μεταβαλλεται με την κλιμακωτα ρυθμιζομενηπιεση των ανεμοσυμπιεστων που τοποθετηθηκαν στην βαση τουπυργου, σε μηχανικη ενεργεια, η οποια στην συνεχεια με τιςεγκαταστασεις γεννητριων μεταβαλλεται σε ηλεκτρικη ενεργεια.

             Μια χωρις διακοπη λειτουργια της ολης εγκαταστασης επι 24ωρης βασης επιτυγχανεται, ως παρισταται στο Σχ. 4, με γεμισμενες με νερο λαστιχενιες σωληνες ‘η σακκους στο εδαφος.

Το νερο θερμενεται  και η θερμοτητα αποθηκευεται κατά την διαρκεια της ημερας για να διατετηθη την νυχτα για την θερμανσητου αερος.

             Η παραγομενη ποσοτητα ηλεκτρικης ενεργειας από μια τετοιαεγκατασταση είναι, ως εις το Σχ. 5 παρισταται, αναλογη του εσωτερικου ογκου του κυλινδρικου πυργου από μπετον, από την επιφανεια του συλλεκτου θερμοτητας και το υψος του πυργου.

             Εδώ σημαινουν:

             Acol = Επιφανεια Συλλεκτου θερμοτητας σε τετραγωνικα μετραHtower= Υψος του πυργου σε μετρα  D = Διαμετρος του Συλλεκτου θερμοτητας σε μετραPel= Η παραγομενη ηλεκτρικη ενεργεια είναι αναλογη με τονεσωτερικο ογκο αερος του πυργου που μετακινειται απότην διαφορα θερμοκρασιας στην βαση και στο ανω ακροτου πυργου και την επιφανεια του Συλλεκτου θερμοτητας.

             Το παχος του κυλινδρικου πυργου από μπετον αρχιζει στην βασητου πυργου με 1 μετρο και μειωνεται εως το ημισυ του υψουςτου πυργου σε 0,3 μετρα και διατηρειται μετα σταθερο εως τηνκορυφη του πυργου.

Ο κυλινδρικος πυργος από μπετο παιζει τονρολο μιας θερμικης μηχανης ισχυος της εγκαταστασης παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στο εσωτερικο του.

Στην ουσια εναιείναι ενας αγωγος με ελαχιστες απωλειες πιεσης, δηλαδη μιακυλινδρικη φυσιοελκτικη καταψυκτικη εγκατασταση μεγαληςδιαμετρου και υψους εως 1.000 μετρα.

Τα κυρια χαρακτηριστικαδιδονται στον Πινακα 1:

                                                       Πινακας 1

             Ονομαστικη Ισχυ                ΜW           5        30          100            200

             Υψος Πυργου                        m        550      750        1000          1000

             Διαμετρος Πυργου               m           45        70          110             120

             Διαμετρος τουΣυλλεκτου Θερμοτητας  m   1250   2900     4300  7000

             Παραγωγη ηλεκτρικηςενεργειας  Gwh/a  14   99    320    680

             (1 Gwh/a = 10  στην 9 wh/a = 10 στην 6 kwh/a)

             Δαπανες κατασκευηςτου Πυργουεκατ. Ευρω 19     49     156      170

             Δαπανες κατασκευηςΣυλλεκτουεκατ. Ευρω 13     59    131    318

             Δαπανες Συμπιεστων   εκατ. Ευρω   8          32            75             133        

             Δαπανες Σχεδιασμου,τεστ, Πειραματωνεκατ. Ευρω   5         16             40               42

             Συνολικες ΔαπανεςΕκατ. Ευρω 45        155           402            662

             Χρεολυσιο για τιςεπενδυτικες δαπανες. Εκατ. Ευρω/a  3,2     11,3        29,2           48,1

             Λειτουργικες δαπανες.Εκατ. Ευρω/a   0,2      0,8         1,9             3,4

             Δαπανες παραγωγηςEυρω/kwh    0,25      0,12       0,10         0,08

             Οι δαπανες παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος ισχυουν με ενατοκο 6 % του επενδυτικου κεφαλαιου και χρονο αποσβεσης 30χρονια.

Οι εργασιακες δαπανες κατασκευης του πυργου και τουσυλλεκτου για ανεδεικευτους εργατες υπολογιστθηκαν με 18Ευρω την Ωρα.

            Όπως ηδη διατυπωθηκε προτειναι η κατασκευη ενός πυργουυψους 1000 μετρων στα Μαλατα, στον Καμπο Μεσαρας, τουνομου Ηρακλειου, εάν εκει εκπληρωνεται η βασικη προ’υ’ποθεση, δηλαδη η ετησια πτωση της ολικης ακτινοβουλιας επι μιαςοριζοντιας επιφανειας του εδαφους ιση ‘η ανω των 1900 kwhανα τετραγωνικο μετρο τον χρονο. Ο πυργος αυτος καταλληλαδιαμορφωμενος (εστιατορια και καφενεια στην κορυφη, εξωτερικα ασανσερ για προσβαση των επισκεπτων και ένα δακτυλιο στηριξης για τοποθετηση ειδικων ηλιακων κατοπτρων στα δυο τριτατου υψους του πυργου κ.α.) θα αποτελουσε πολος ελξης τουριστων ξενων και Ελληνων στην περιοχη αυτή της νοτιας Κρητης.

            Η επιφανεια του εδαφους του συλλεκτου θερμοτητας του πυργου θα μπορουσε να χρησιμοποιηθη για εγκατασταση θερμοκηπιων.

Ο σκοπος του αναφερθεντος δακτυλιου στηριξης στον πυργο εχε να κανη με το επομενο ενεργειακο οραμα προς συζητησητου γραφοντος.

2.      Μεταμορφωση του τυχων υπαρχοντος φυσικου αεριου σε ιζηματογενη κοιτασματα στις θαλασσιες περιοχες νοτια της Κρητης σε μια άλλη μορφη υλοενεργειας, που θα μπορουσε ναχρησιμοποιηθη αποδοτικωτερα από την απευθειας μεταβολη του φυσικου αεριου δια της καυσεως σε ενεργεια.

 Και εδώ η Ιδεα δεν είναι του γραφοντος.

Η δυνατοτητα αυτή συζητηται από τους επιστημονες εδώ και πολλες δεκαετιες. Η διαφορα με την ιδεα του γραφοντος είναι ότι η αναγκαια πρωταρχικη ενεργεια για την απευθειας μεταβολη του φυσικου αεριου σε άλλη μορφη υλοενεργειας ηταν πυρινικης προελευσης (7), ενώ του γραφωντος είναι ηλιακης προελευσης.

Βασικη προ’υ’ποθεση για την μεταμορφωση του φυσικου αεριου σε αποδωτικοτερη άλλη μορφη υλοενεργειας είναι η υπαρξη μιας πρωταρχικης πηγης ενεργειας που θα παραχωρει θερμοτητα θερμοκρασιας 800 εως 1.000 βαθμων Κελσιου πλησιων των κοιτασματων φυσικου αεριου ‘η των εγκαταστασεων εμπλοτισμου αυτου.

Ως πρωταρχικη πηγη θερμοτητας θα μπορουσεν να χρησιμοποιηθη το αναφερθεν δακτυλιο του πυργου με τοποθετιση σε αυτό συγκεντρωμενα ηλιακα κατοπτρα για παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας.

Η θερμοτητα αυτή μπορει να μεταβληθη σε χημικη ενεργεια (αντιδραση ενθαλπιας) δια μιας ενδοθερμικης διαδικασιας μετατροπης του Μεθανιου (CH4) του φυσικου αεριου σε ένα συνθετικο αεριο.

Η μετατροπη αυτή ακολου-θει την εξης διαδικασια:

                  CH4 + H2O  > CO + 3H2    ΔΗ  = +206 kj/mol

                     CO + H2O > CO2 + H2       ΔΗ = – 41 kj/mol

                                 2CO > C + CO2      ΔΗ = -172 kj/mol

Το φορτισμενο με ενεργεια συνθετικο αεριο, μπορει να μεταφερθη με αγωγους σε μεγαλες αποστασεις, οπου βρισκονται οι καταναλωτες, χωρις απωλειες θερμοτητας. Μια από τις κυριες δυσκολιες μεταφορας του συνθετικου αεριου θα αποτελεσει η τασιρυγματικη διαβρωση που θα υποστουν οι αγωγοι.

Υπο την επιδραση του υδρογονου του συνθετικου αεριου δημιουργουνται μικροσκοπικα ρυγματα στα τοιχωματα του αγωγου, τα οποια επεκτεινονται στον πυρηνα του μεταλλου, εως οτου ο αγωγος σπασει.

Το προβλημα αυτό μπορει να αντιμετωπισθη με ποιοτικη αυξηση της αντιδρασης του μεταλλικου κραματος του αγωγου στις διαβρωτικες ιδιοτητες του υδρογονου ‘η δια τοποθετισης εντος του αγωγου πολυεστρικου ‘η πλαστικου σωληνος μικροτερας διαμετρου.

Όταν το συνθετικο αεριο καταληξει στις περιοχες των καταναλωτων, ακολουθει η μεταβολη αυτου με εξωθερμικες χημικες αντιδρασεις με την βοηθεια καταλυτων στο αρχικο αεριο του Μεθανιου, με παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας 650-700 βαθμων Κελσιου.

Η θερμοτητα αυτή μπορει να χρησιμοποιηθη για πολλαπλους σκοπους ως π.χ. για την παραγωγη ατμου υψηλης πιεσης και μετα ηλεκτρικης ενεργειας.

Μετα το καθαρισμα και τον εμπλοτιμο, το ιδιο Μεθανιο μπορει να διοχετευθη σε άλλο πυρο για την διασπαση του και ουτω καθ’ εξης.

Προκειται για ένα κλειστο τυπο θερμοχημικο συστημα παραγωγης ενεργειας.

Απο ένα ανοιχτο τυπο θερμοχημικου συστηματος παραγωγης ενεργειας μπορει να γινη ληψη συνθετικου αεριου, τοσο για νεργειακους οσο και για αλλους βιομηχανικους σκοπους. Μπορει επισης να γινη ληψη και καθαρισμενου και εμπλοτισμενου Μεθανειου ‘η και Υδρογονου για απ’ ευθειαν καυση.

Οι καταλωτες του αυριο σε ενεργεια στην Κρητη και ισως στην υπολοιπη Ελλαδα θα μπορουσαν να προμηθευθουν τις αναγκαιες ποσοτητες ενεργειας, ως ηλεκτρικη ενεργεια, ατμο υψηλης πιεσης, ατμο χαμηλης πιεσης, θερμοτητα κεντρικων θερμανσεων κατοικιων συνδεδεμενων με βιομηχανικες εγκαταστασεις παραγωγης θερμου νερου ‘η ατμου χαμηλης πιεσης, συνθετικα αερια για την βιομηχανια χημειας π.χ. για παραγωγη Μεθανολης και ως αερια για την βιομηχανια σιδηρου και χαλυβος.

3.     Παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας από την καυση των σκουπιδιων στην Κρητη και ισως και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Τα σκουπιδια ετσι που δημιουργουνται στην Κρητη αλλα και στην υπολοιπη Ελλαδα και ριχνονται χωρις καμμια διαλογη στους καδους και στην συνεχεια μεταφερονται και θαβονται στις χωματερες, μπορουν να χαρακτηριστουν ως επικινδυνα αποβλητα διοτι μεταξυ αλλων περιεχουν κυρια και επικινδυνα για την υγεια των πολιτων οργανικα συστατικα, δηλαδη χημικες ουσιες που παρουσιαζουν ιδιοτητες ως αναφλεξιμοτητα, διαβρωτικοτητα, ταση για χημικη αντιδραση με άλλες χημικες ουσιες και τοξικοτητα. Οι ΧΑΔΑ (Χωροι Ανεξελεγκτης Διαθεσης Αποβλητων), ΧΥΤΑ (Χωροι Υγειονομικης Ταφης Απορριμματων) και ΧΥΤΥ (Χωροι Υγειονομικης Ταφης Υπολειμματων) ως χωματερες εκ των πραγματων δεν λυνουν μακροπροθεσμα το προβλημα των Σκουπιδιων στην Κρητη και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Την κατασταση αυτή την πληρωνουν το περιβαλλον και η υγεια των εγχωριων πολιτων και τουριστων.

Μια αποτελεσματικη και οικονομικη μεθοδος αντιμετωπισης του σοβαρου αυτου προβληματος είναι η καυση των Σκουπιδιων σε βιομηχανικες εγκαταστσεις (ιδε για παραδειγμα Σχ. 6), διοτι με αυτην αφενως καταστρεφονται τα επικινδυνα οργανικα συστατικα και αφετερου η παραγομενη θερμικη ενεργεια μπορει να χρησιμοποιηθη π.χ. για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας που θα διοχετευεται στο δικτυο της ΔΕΗ, καλυπτοντας ετσι τοσο τις λειτουργικες δαπανες οσο και τις δαπανες επενδυσεων και διδοντας κερδοφορο αποτελεσμα της επιχειρηματικης δραστηριοτητας.

Δυστυχως το σοβαρο αυτό προβλημα μπλοκαρεται από τα συμφεροντα των γνωστων κυκλων της ελληνικης διαπλοκης που ελεγχει και κατευθυνει και τους διαβρωμενους παλιανθρωπους της ελληνικης πολιτικης σκηνης.

Το Σχ.6 παριστανει ως παραδειγμα την εγκατασταση καυσης σκουπιδιων στο κεντρο της Βιεννης με αυστηρες προδιαγραφες, για τις κατηγοριες των επικινδυνων αποβλητων που καιγονται στον αποτεφρωτη, για τις συνθηκες καυσεως (ελαχιστη θερμοκρασια, ελαχιστος χρονος παραμονης των καυσιμων στον χωρο καυσης) και για τις ελαχιστες επιτρεπτες αποδοσεις ως προς το βαθμο καταστροφης και απομακρυνσεως των επικινδυνων συστατικων.

Στην Κρητη παραγουν κάθε μερα Σκουπιδια (2 χιλιογραμμα ανα ατομο και ημερα)  578.252 γηγενης κατοικοι και περιπου ο ιδιος αριθμος τουριστων, δηλαδη 1.156.504 ατομα.

Ημερησιως προκυπτουν συνεπως 2.313 τοννοι παραδοσιακα σκουπιδια (844.245 τοννοι/χρονο). Αυτά θα μπορουσαν να καουν στην δυτικη Κρητη μεταξυ Αρμενων και Καλυ-βες του νομου Χανιων πλησιον του ποταμου Κοιλιαρη (Ιδε Σχ. 2)

Όπως συμβαινει στο κεντρο της Βιεννης, ο ποταμος Κοιλιαρης όπως και ο Δουναβης χρησιμοποιουνται για την παροχη της αναγκαιας ποσοτητας νερου που επιστρεφει καθαροτερο απ’ότι εληφθη.

Ο αερας δεν επιβαρυνεται με τιποτε το τοξικο.

Το μονο τοξικο προ’ι’ον  είναι η σταχτη εκ της καυσεως.

Από της εγκαταστασεις της Βιεννης η τοξικη σταχτη μεταφερεται και αποθηκευεται σε παλαια ορυχεια εκμεταλλευσης ορυκτου αλλατος.

Στην Κρητη δεν υπαρχει αυτή η δυνατοτητα. Θα μπορουσε όμως να αποθηκευθη σε μια ακατοικητη βραχονησιδα πλησιον της Σαντορινης που ετσι και αλλως εχουμε εκροες ηφαιστιακου θειαφιου και αλλων τοξικων υλων.

Πολλα από τα αναφερθεντα προβληματα θα μπορουσαν να λυθουν με βασικη και εφηρμοζμενη ερευνα π.χ. στο Πολυτεχνειο της Κρητης.


Γ.Θ. Χατζηθεοδωρου

 

Σχηματα

 

Σχ. 1  Ενταση ηλιακης ενεργειας προς την Γη

 

Σχ.2  Προτεινομενη τοποθεσια εγκαταστασης του πυργου εκ μπετονστα Ματαλα (Καμπος Μεσαρας) νομου Ηρακλειου

 

Σχ. 3  Πυργος εκ μπετον με ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγηςηλεκτρικου ρευματος (5)

 

Σχ. 4  Σχηματικη παρασταση ενός πυργου εκ μπετον με συσσωρευσηηλιακης ενεργειας.

 

Σχ. 5  Σχηματικη παρασταση λειτουργιας του πυργου από μπετον (5)

 

Σχ. 6  Ροη καυσης στις εγκατστασεις της Βιεννης.

         

Οι αριθμοι σημαινουν:

1       =  Χωρος συγκεντρωσης σκουπιδιων που μεταφερονται μεαπορριμματοφορα οχηματα

2       =  Μεταφορεας σκουπιδων προς τον θαλαμο καυσης

3       =  Θαλαμος καυσης

4       =  Μπο’ι’λερ θερμοκρασιας

5       =  Συσσωρευτης θερμοτητας

6       =  Ηλεκτροστατιστικα φιλτρα

7       =  Αεριων/Αεριων ανταλλαγεας θερμοτητας

8       =  Θαλαμοι ακαθαριστων αεριων

9       =  Δραστικα φιλτρα ανθρακιτου

         10  =  Αεριων/Αεριων ανταλλαγεας θερμοτητας

         11  =  Εγκατασταση αποχωρισμου των οξειδιων αζωτου

         12  =  Καμιναδα

         13  =  Κυριος αεροσυμπιεστης

         14  =  Δευτερος αεροσυμπιεστης

         15  =  Αντλια τροφοδοτησης νερου

         16  =  Αεροσμπιεστης ανακυκλωσης αεριων

         17  =  Αντλιες για ακαθαριστα αερια

         18  =  Επαγωγικος αεροσυμπιεστης

         19  =  Δραστικα φιλτρα ανθρακου αποστολης αεριων

         20  =  Ταλαντευομενο κοσκινο

         21  =  Κοντε’ι’νερ για χονδρα τεμαχια

         22  =  Σιλοσταχτης

         23  =  Διαχωριστης ομιχλης

         24  =  Ανταλαγεας θερμοτητας

Ββλιογραφια

 

1.      ChaziteodorouG. «EnergieperspektivendeWeltvonMorgen»

                                   Zeitschrift bergbau 3/1994, S. 113-117

 

2.     Chaziteodorou G. «Gedanken zur Energie- und Rohstoffversor-

                                   gung der Welt»

                                   Zeitschrift bergbau 1/1988, S. 20-23

 

3.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα πεδια μαχης των στρατιων του συμπαν-

                                      τος»

                                      Δαυλος αριθ. 307, Νοεμβριος 2007,

                                      σ. 21430-21438

 

4.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Η υλη»

                                     Εφημεριδα Αγωνας της Κρητης, 23.06.2012

 

5.     Schlaich J., Bergermann R., Schiel W., Weinrebe G. «The Solar Up-

                                                                                             draft Tower»

                                                                     Bauwerk Verlag Belin 2004

                                                                                 ISBN 3-934369-51-0

 

6.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Φυσικο Αεριο»

                                    Ιστοσελιδα Αρχαια Ιθωμη

                                    http://www.arxaiaithomi.gr

                                    E-Mail: kostas@arxaiaithomi.gr

 

 

7.     KFA Kernforschungsanlage Jülich GmbH

«Zusammenfassender Bericht zum Projekt Nukleare Fernenergie»

Jül.-Spez. , März 1985, ISSN 0343-7639

                                 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ η ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΥ ή ΜΕΡΟΥΣ ΑΝΕΥ την ΑΔΕΙΑ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

 ………………………………………………………………………

Αξιοτιμε κυριε Κανελοπουλε !

 

Σας στειλω μια ενδιαφερουσα για τα ελληνικα δεδομενα μελετη για τα περιφημα

κοιτασματα φυσικων αεριων της ανατολικης Μεσογειου και νοτια τησ Κρητης,

Την μελέτη που εστειλα μεχρι σημερα στο υπουργειο ενεργειας και κλιματολογικης αλλαγης

εληφθησαν μεν, αλλα πιθανως και να χρησιμοποιηθηκαν απο ασχετους, χωρις να αναφερεται

ο πραγματικα δημιουργος τους.

 

Την μελετη που θελω να σας στειλω επιθυμω να δημοσιευθη πρωτα στην ιστοσελιδα σας,

δηλαδη να αποφευχθη να κλαπη απο ασχετους, που τοσα προβαλλονται στα διαβρωμενα

ΜΜΕ της Ελλαδος.


Προσφατα ειμουν καλεσμενος σε μια ημεριδα στισ ΗΠΑ (στο περελθον συνεργασθηκα μεσω

γερμανικης εταιρειας πετρελαιων με πολλες γνωστες εταιρειες πετρελαιων των ΗΠΑ) να κρατησω μια διαλεξη για εκμεταλλευση κοιτασματων υδρογονανθακων απο το υποβαθρο βαθεων

θαλασσων. Ζητησα απο το ελληνικο Προξενειο του Ντυσελντορφ την εκδοση Διαβατηριου

(παρα την παραμονη μου στην Γερμανια απο το 1957 κατεχω μονο ελληνικη ταυτοτητα),

η οποια απερριφθη απο τις αστυνομικες αρχες της Ελλαδος με το αιτιολογικο, οτι παρουσιασα

το προτελευταιο ακυρο Διαβατηριο και οχι το τελευταιο ακυρο Διαβατηριο, που βρισκεται

ασφαλως στην Ελλαδα και με ανωνυμες απειλες απο το Προξενειο για μηνυσεις σε βαρος μου.

Μεγαλο το παραπτωμα….Φταιει η ταπεινοτητα μου που απερειψε μεχρι σημερα ολες τις

προτασεις των γερμανικων αρχων για γερμανικη υπηκουοτητα……..

Επειδη δεν θελω να κλαπη απο ελλαδιτες ρουφιανους η εργασια μου, που δεν μπορεσε να

παρουσιασθη στην ημεριδα που ανεφερα, επιθυμω να δημοσιευθη αυτη πρωτα απο εσας.

 

 

Φιλικα

Δρ. Χατζηθεοδωρου Γεωργιος

Θέμα επιστημονικής μελέτης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΙΟ

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou                                               Bleibergweg 114

                                                                                                   D-40885 Ratingen

                                                                                           Tel.+Fax: 02102 32513

                                                                                 E-Mail: chaziteo@t-online.de

                                                                                                               23.04.2013

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ – ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – METAΦΟ-ΡΑ MΕ ΠΛΟΙΑ LNG – ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – ΟΡΑΜΑΤΑ ΕΝΕΡ- ΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ.             

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου          

1.   Εισαγωγη

 

Το προβλημα τροφοδοτησης με ενεργεια του αυριανου κοσμου (8) ειναι τοσοσοβαρο, που απαιτει σημερα την συνδρομη των καλυτερων στοχαστων που διαθετει η ανθρωποτητα και την διαθεση των απαραιτητων και μεγαλων χρηματικων ποσων απο τους θεσμους που ελεγχουν παγκοσμια το χρημα.

Στην προσπαθεια αυτη θα πρεπει να συνυπολογιζεται και η μακροπροθεσμη εξελιξη του γηι- νου πληθυσμου απο σημερα των περιπου 7 σε 11,2 δισεκατομμυρια το 2100.

Η παγκοσμια μεταβολη ενεργειας το 2013 και με εναν παγκοσμιο πληθυσμο των περιπου 7 δισεκατομμυριων ανθρωπων, υπολογιζεται σε 12 TWa‘η 13,2 δισεκατομμυρια τοννους μοναδων ανθρακος. (1 TWa = 1,1 δισεκατομμυρια

τοννους μοναδες ανθρακος (SKE) = 8,7 x 10 στην 12 κιλοβατωρες). Κατα την

την πληθιασμικη προγνωση (8), θα ζουν το ετος 2030 μ.Χ. στον πλανητη μας

9,025 δισεκατομμυρια και το ετος 2100 .Χ. 11,2 δισεκατομμυρια ανθρωποι.

Απο τους περισσοτερους των 9 δισεκατομμυριων ανθρωπων του ετους 2030 μ.Χ. περιπου 7,2 δισεκατομμυρια ανθρωποι, δηλαδη το 89 % του παγκοσμιου

πληθυσμου θα ζει στις χωρες του τριτου και τεταρτου κοσμου. Λαμβανοντας

υπ’ οψη την πληθυσμιακη αυτη εξελιξη για το 2030 μ.Χ. θα χρειασθουν 24

δισεκατομμυρια τοννοι μοναδες ανθρακος και το 2050 μ.Χ. 28 δισεκατομμυρια

τοννοι μοναδες ανθρακος ενεργεια. Εδω πρεπει να ληφθη επιπλεον υπ’ οψη, οτι

καθε νεα εντοπισθεισα ενεργειακη πηγη, εως την εξελιξη της για χρησιμοποιηση, απαιτει πολλες δεκαετιες βασικης και εφηρμοσμενης ερευνας.  

To 1972 κυριαρχουσε το προβλημα των αναγκαιων στρατηγικων αποθεματων πρωτων υλων για τις βιομηχανικες χωρες, στο προσκηνιο των ανασκοπησεων (1, 2, 3).

Η «Λεσχη της Ρωμης» και χωρις καμια αμφιβολια επεσε με την προγνωση της εξω, διοτι υποτιμησε τις δυνατοτητες της τεχνολογιας να μειωνη τηνποσοτητα καταναλωσης των πρωτων υλων, να επανεμπλοτιζη αυτες και να τιςαντικαθιστα.

Ετσι τα αποτελεσματα των τοτε προσποιητικων υπολογισμων που βασιζονταν σε μοντελα υλεκτρονικων υπολογιστων και τροφοδοτηθηκαν με λαθος στοιχεια, ηταν επισης λανθασμενα.

Η τεχνολογικη εξελιξη, για την επικυριαρχια στο θαλασσιο βυθο που καλυπτει το 70% της γηινης επιφανειας, δηλαδη περιπου 357 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα, μετριεται με το θαλασσιο

βαθος που πρεπει να υπερβη για να γινη δυνατη στο θαλασσιο υποβαθρο η εκμεταλλευση κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Το ετος 2013, δηλαδη 40 χρονιαμετα την εκθεση της λεσχης της Ρωμης με τιτλο «τα ορια της αναπτυξης», ητοποθετιση της ομαδας αυτης για το ιδιο προβλημα εγινε με μειωμενη ενταση.

Απο το 1972 και μετα αποδειχθηκε, οτι τοσο τα στερεα οσο και τα υγρα και αερια αποθεματα πρωτων υλων στον πληνητη μας ειναι πολυ μεγαλυτερα απ’ ότιειχαν προβλεφθει.

Το εαν πραγματι τα αποθεματα κοιτασματων Υδρογονανθρακων ειναι τοσο περιορισμενα ωστε να επιδρουν αυτα στην οικονομικη αναπτυξηπαραμενει ενα ανοιχτο θεμα.

Η οικονομικη αναπτυξη εξαρταται και απο αλλουςπαραγοντες, οπως π.χ. απο την ιδεα εκμεταλλευσης και αλλων και μη συνηθωνκοιτασματων Υδρογονανθρακων, ως ασφαλτωδεις αμμοι και και σχιστολιθηκακοιτασματα πετρελαιου και φυσικου αεριου με μεθοδους υδραυλικης διασπασης(4) του κοιτασματος και δημιουργια διοδων ροης (μεθοδοι-Fracking).

Σε μιανεα μελετη το 2012 η λεσχη της Ρωμης στην προγνωση της, προβλεπει μιαδραστικη χειροτερευση της οικολογικης βασης, μια κλιματολογικη καταστροφηκαι το τελος της οικονομικης αναπτυξης. Σχετικα με την εξελιξη του γηινιυ πληθυσμου αναμενει η ομαδα της λεσχης της Ρωμης μια μειωμενη αυξηση του πληθυσμου εως το 2040, που θα ανελθει στα περιπου 8 δισεκατομμυρια κατοικους.

Ο γραφων στην προγνωση του (8) υπολογιζει για το 2030 μ.Χ. τον γηινο πληθυσμο σε 9,025 και για το 2100 μ.Χ. σε 11,2 δισεκατομμυρια ανθρωπους.

Το φυσικο αεριο αποτελειται κατα 99 % απο μεθανιο και σε μικρες ποσοτητεςαπο τα ομολογα του μεθανιου, αιθανιο, προπανιο και βουτανιο οπως και αζωτο,διοξιδιο του ανθρακος, υδροθειο και αχναρια απο ευγενη αερια, οπως ηλιο καιαργο και ελαφρα υγροποιημενες ενωσεις θειου.

Το μεγαλυτερο μερος του εκμεταλλευομενου φυσικου αεριου ειναι οξινο, δηλαδη η περιεκτικοτητα σε υδροθειο ειναι μεγαλη.

Εαν η μερικη πιεση του υδροθειου στο φυσικο αεριο είναιμικροτερη απο 0,01 bar τοτε το φυσικο αεριο χαρακτηριζεται ως γλυκο.

Είναιδυνατη η υπαρξη και αλλων ενωσεων θειου στο φυσικο αεριο ως π.χ. θειουχο οξιδιο ανθρακος σε διαφορες περιεκτικοτητες.

 Οπως γενικα διαφοροποιειταιτο φυσικο αεριο σε ξηρο και υγρο ετσι χαρακτηριζεται ενα οξινο φυσικο αεριοως ξηρο οταν περιεχει το πολυ αχναρια απο πυκνους υδρογονανθρακες.

Αλλωςτο οξινο φυσικο αεριο χαρακτηριζεται ως υγρο.

1.1            Η γενεση του φυσικου αεριουΗ γνωμες των επιστημονων ως προς την γενεση του φυσικου αεριου και στηνσυνεχεια μετακινηση  και συγκεντρωση αυτου σε ενα πορωδες αποθεματικο πετρωμα διαφερουν διαμετρικα.

1.2    Οι διαφορες υποθεσεις και θεωριες βρισκονται αντιμετωπες.

1.3    Αυτο γινεται κατανοητο εαν σκεφθει κανεις οτι στην γενεση και συγκεντρωση παιζουν εναν ρολο γεωλογικα, βιολογικα, χημικα και φυσικα φαινομενα. Αντιπροσωπευτικα ο γραφων αναφερει στο σημειο αυτο δυο θεωριες:

  α.  Βιοτικη (βιολογικη) θεωρια Το φυσικο αεριο δημιουργειται κατω απο καθωρισμενες και εννοιολογικα  διατυπωμενες συνθηκες απο οργανικες ουσιες, σε σχετικα πλησιον της γηινης επιφανειας ευρισκομενα στρωματα πετρωματων και μετα την γενεση του μετακινειται κατα γεωλογικους και φυσικους νομους απο την περιοχη δημιουργιας του προς την κατευθυνση γεωλογικων υποδομων (παγιδων) που εμποδιζουν με μονωτικα πετρωματα και εβαποριτες, την περαιτερω μετακινηση του.

Στις παγιδες αυτες μπορει το φυσικο αεριο να συγκεντρωθη σε ποσοτητες δημιουργωντας ενα κοιτασμα που υπο προ’υ’ποθεσεις     μπορει να εξελεχθη σε οικονομικα εκμεταλλευσιμο.

Η γενεση του κοιτασματος αυτου φυσικου αεριου, μπορει να προελθη απο τρεις πηγες, δηλαδη απο την ταυτοχρονη γενεση με πετρελαιο και απο προελευση κοιτασματος ανθρακιτου και πετρελαιοσχιστολιθων.

Οι οργανισμοι ειναι οι κυριοι τροφοδοτες της πρωτης υλης για πετρελαιο, ανθρακιτη και πετρελαιοσχιστολιθους (5, 8).

 Η αποψη, οτι ο ανθρακιτης μπορει να ειναι ο τροφοδοτης

       του φυσικου αεριου, προκυπτει απο τους βορειογερμανικους γεωλογικους

       σχηματισμους λιθανθρακοφορο, περμιο και τριαδικο που περιεχουν κοιτασματα φυσικου αεριου και απο παρομοια κοιτασματα της βορειας θαλασσης ως δε και απο τα κοιτασματα φυσικου αεριου της δυτικης Σιβηριας.

       Σημερα μεγαλωνει και η σημασια των μη συνηθεισμενων κοιτασματων

       φυσικου αεριου, δηλαδη κοιτασματα ευρισκομενα εντος σχιστολιθων και

       στρωματων ανθρακιτου. Για να γινη δυνατη η εκμεταλλευση φυσικου

       αεριου απο τετοια κοιτασματα πρεπει να προηγηθη το ετσι ονομασθεν

       Fracking‘η HydraulicFracturing, δηλαδη η δημιουργια υδραυλικως

      σχισμων στο αποθεματικο πετρωμα, για να διευκολυνθη η ροη προς την

      γεωτριση παραγωγης.

Σε αντιθεση με τις ΗΠΑ, η μεθοδος αυτη στην

      ευρωπη βρισκει σοβαρους αντιπαλους απο ανθρωπους της οικολογιας.

      Κατα τις προγνωσεις το 2020 μ.Χ. θα παραγεται το 50 % των αναγκων

      σε φυσικο αεριο των ΗΠΑ, απο τετοια μη συνηθεισμενα κοιτασματα φυσικου αεριου. 

 β.  Αβιοτικη (μη βιολογικη) θεωρια 

      Το φυσικο αεριο δημιουργειται κατω απο ιδιαιτερες καταστασεις σε μεγαλα

      βαθη του εξωτερικου γηινου μανδυα ( απλες μορφες μεθανιου υπαρχουν στα

      μεγαλα βαθη του γηινου φλοιου) και μεταφερεται μεσω ρογμων προς αποθεματικες δομες πορωδων στρωματων πετρωματων που εχουν παγιδευτει εντος μονοτικων πετρωματων ‘η εβαποριτων και σχηματιζει υπο ευνο’ι’κες συνθηκες μεγαλα και οικονομικως εκμεταλλευσημα κοιτασματα.

Εαν το φυσικο αεριο δεν συναντησει στην διαδρομη του καταλληλο αποθεματικο πετρωμα δημιουργουνται στον θαλασσιο βυθο μεγαλες ποσοτητες ενυδρομεθανιου (Methanhydrate).

Αυτο δημιουργειται απο μεθανιο και νερο σε πιεση απο περιπου 20 bar, δηλαδη σε θαλασσιο βαθος απο 190 μετρα και σε θερμοκρασιες μεταξυ 2 και 4 βαθμων Κελσιου.

Σε καθε μοριο μεθανιου αντιστοιχουν 5,75 μορια νερου (CH4 . 5,75H2O).  Η πυκνοτητα του μεθανιου υπολογιζεται με 0,09 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο.

Υπο κανονικες συνθηκες 1 κυβικο μετρο ενυδρομεθανιου αντιστοιχει σε 164 κυβικα μετρα μεθανιου και 0,8 κυβικα μετρα νερου. Στην ζωνη καταβυθισης της αφρικανικης λιθοσφαιρικης επι της ευρασιατικης λιθοσφαιρικης πλακας στην Μεσογειο θαλασσα και ειδικα νοτια της Κρητης εντοπισθηκαν, οπως και σε άλλεςβαθειες θαλασσες, τετοιοι σχηματισμου με αναδυσεις φισαλιδων εκ μεθανιου.

Για την δημιοργια ενυδρομεθανιου πρεπει το νερο να ειναι κορεσμενο με μεθανιο και να επικρατουν καταλληλες συνθηκες πιεσης και θερμοκρασιας.

Μονο σε μεγαλες πιεσεις και χαμηλες θερμοκρασιες ειναι το ενυδρομεθασιο σε ευσταθη κατασταση.

Η εκμεταλλευση ομως μεθανιου απο ενυδρομεθανιο ειναι προβληματικη και με τις εως σημερα εμπειριες, οικονομικως ασυμφορη. Δεν αποκλειται ομως στο μελλον μεγαλα αποθεματα τετοιων κοιτασματων να αποκτησουν οικονομικο ενδιαφερον.

Εδω πρεπει ναληφθη σοβαρα υπ’ οψη, οτι η εκροη μεγαλων ποσοτητων μεθανιου απο τονθαλασσιο βυθο προς την γηινη ατμοσφαιρα αποτελει μακροχρονια για τουςζωντες οργανισμους μεγαλο κινδυνο, Το εσωτερικο της γης ειναι ο κυριος τροφοδοτης της κυριας υλης (7).

                         1. Hδημιουργια των κοιτασματων φυσικου αεριουΟι εννοιες, ως μητρικο πετρωμα, αποθεματικο πετρωμα, υποδομη και αποστεγαση ειναι λιγο πολυ γνωστες και αναγνωρισμενες.

Η παρασταση για τις ιδιοτητες του αποθεματικου πετρωματος του φυσικου αεριου (αμμος, αμμωδες πετρωμα, δολομιτης, ρωγμωδες ασβεστολιθικο πετρωμα) και για την αποτελεσματικοτητα του μονωτικου αποστεγασματικου πετρωματος του κοιτασματος φυσικου αεριου με αργιλο, αργιλικο πετρωμα, εβαποριτη και αλλα στεγνα πετρωματα ως και για την γεωμετρια και την δημιουργια των υποδομων του κοιτασματος χωρις διαφορετικες γνωμες εχει σταθεροποιηθει (ιδε Σχ. 1 και 2). Αυτο που δεν εχει απαντιθει ακομη τελεσιδηκα ειναι η διαδικασια ρο’ι’κης μετακινησης του φυσικου αεριου μεσω σχισμων και η δη-  

μιουργια κοιτασματος. Πως δηλαδη λαμβανει χωρα η ροη του φυσικου αεριου απο το μητρικο στο αποθεματικο πετρωμα (πρωτογενης ροη) και η μετακινηση αυτου εντος του αποθεματικου πετρωματος (συσσωρευση). Ορισμενοι ισχυριζονται οτι η συσσωρευση του φυσικου αεριου σε ενα οικονομικα εκμεταλλευσημο κοιτασμα, λαμβανει χωρα εκει οπου η ροη σταματα, δηλαδη εκει οπου τοφυσικο αεριο παγιδευεται και υπαρχει αρκετος πορωδες χωρος για την συσσωρευση. Η ποσοτητα του εντος των πορων του αποθεματικου πετρωματος συσ-σωρευθεντος φυσικου αεριου χαρακτεριζεται με GIP =GasInPlace( ποσοτηταφυσικου αεριου στο κοιτασμα). Μονο ενα μερος της ποσοτητας αυτου  και δη μεταξυ 60 και 90% ειναι τεχνολογικα εκμεταλλευσημο.

 Ο βαθμος απολαβηςεξαρταται απο τα μεταβαλλομενα γεωλογικα και κοιτασματολικα χαρακτηριστικα και επισης απο μεταβαλλομενους παραγοντες ως π.χ. ειδος της χρησιμοποιη-θησεις μεθοδου εκμεταλλευσης, δεδομενα της αγορας διαθεσης του προ’ι’οντος,τιμες και εδος των συμβασεων με τον ιδιοκτητη του εντοπισθεντοσς κοιτασματος (κρατος ‘η ιδιωτης).

2.   Πετροφυσικοι παραγοντες κοιτασματος φυσικου αεριου. 

      α. πορωδικοτητα (πορωδες)

      β. τριχοειδεις ιδιοτητες

      γ. διαπερατικοτητα (permeability

Πορωδες

Ενα πορωδες μεσο ειναι ενα σταθερο σωμα πετρωματος το οποιο ειναι σε θεση

να περιεχη υγρα και αερια σωματα και να μετακινη αυτα λογω της διαπερατικοτητας μεσω των πορων.

Με την διατυπωση πορωδες μεσο, νοειται παντοτεενα διαπερατικο πορωδες μεσο.

Το πορωδες εξαρταται απο την γεωμετρικη κατανομη των κοκκων του πετρωματος, απο την κατανομη των διαμετρων τωνκοκκων, απο την συμπαγιγικοτητα του μεσου και απο την παγιωση του μεσου.

Το πορωδες ειναι μια στατιστικη ιδιοτητα, το μεγεθος του οποιου εξαρταται απότον ολικο ογκο του υπο παρατηριση πετρωματος. Ξεχωριζεται μεταξυ ολικουπορωδες Φ και αποτελεσματικου πορωδες Φeff.

                                          Φ = Vp/VT = (Vp – Vs)/VT

οπου ειναι:

Φ = πορωδικοτητα (αδιαστατο μεγεθος)

VT= Vp+ Vs = συνολικος αποθεματικος ογκος

Vp= ογκος της πορωδικοτητας στο αποθεματικο πετρωμα

Vs= ογκος του σταθερου πετρωματος στο αποθεματικο πετρωμα 

Η πορωδικοτητα σε μερικα πορωδες μεσα, εχει ως εξης: 

αμμωδες πετρωμα                            0,10 – 0,40

ασβεστολιθος                                   0,00 – 0,25

δολομιτης                                         0,05 – 0,25

ανθρακας                                          0,02 – 0,12

αργιλος                                             0,20 – 0,25  

χωμα χωραφιου                                0,40 – 0,50

γυαλινο μαλι                                    0,88 – 0,93

τριχοειδεις ιδιοτητες

  α. κορεσμος   

  β. ικανοτητα καθυγραινσης

  γ. πιεση τριχοειδους

Ο πορωδης χωρος ενος αποθεματικου πετρωματος μπορει να ειναι γεματος μεενα ‘η με περισσοτερα υγρα και αερια σωματα. Ο κορεσμος Siμε υγρο ‘η αεριοσωμα διατυπωνεται:

   Si= ογκος του σωματος 1 στο πορωδες μεσο/(πραγματικος πορωδης ογκος)και

       Σ Si = 1                                   

Εαν πεσει μια σταγονα ενος υγρου σε μια επιφανεια ενος σταθερου σωματοςμπορει αυτη να λαβη μια επιπεδη ‘η χανδροειδης μορφη. Στην πρωτη περιπτωση η γωνια καθυγραινσης ειναι θ<90 βαθμων και το υγρο καθυγραινει την επιφανεια του σταθερου σωματος, ενω στην δευτερη περιπτωση η γωνια καθυγραινσης ειναι θ>90 βαθμων και το υγρο δεν καθυγραινει την επιφανεια του σταθερου σωματος. Η γωνια καθυγραινσης υπολογιζεται με την Youngsche

εξισωση: 

                                 συνημιτονο θ = (σς1 – σς2)/σ12

οπου ειναι σ12 η ταση επιφανειας μεταξυ των δυο υγρων και σς1, σς2 η ταση επιφανειας μεταξυ υγρων και της επιφανειας του σταθερου μεσου. Η διασταση για

το σ ειναι σε Ν/m. 

 Η πιεση απο τις δυο πλευρες μιας οριακης επιφανειας δυο υγρων δεν ειναι ομοια. Η διαφορα ονομαζεται πιεση τριχοειδους και μπορει να υπολογισθη

με την βοηθεια της εξισωσης Laplace:

                                       pc = σ12 (1/r1 + 1/r2)

Εδω ειναι pc η πιεση τριχοειδους, και r1, r2 οι κυριοι βαθμοι κυρτοτητας. 

Διαπερατικοτητα (Permeability)

Το ετος 1933 και κατα την διαρκεια του πρωτου συνεδριου περι πετρελαιου

διατυπωθηκε απο τον γαλλο μηχανικο dArcyη εννοια της διαπερατικοτητας που πηρε και την διασταση dArcy.

«Hκατα μοναδα χρονου ροη ενος υγρου δια μιας καθωρισμενης επιφανειαςενος αποθεματικου πετρωματος με συσχετιζοντα πορωδη ογκο, εξαρταταιαπο το ιξωδες του υγρου στο σημειο καθωρισμου που επικρατουν οι συνιστωσες πιεσης του πορωδες χωρου και απο μια ιδιοτητα του αποθεματικουπετρωματος, η οποια ονομαζεται διαπερατικοτητα (Permeability

Ως Darcyscheνομος διατυπωθηκε η εξισωση: 

         q = (A.k/μ).(Δp/L) = -(k/μ).gradp ; k = (μ.q/A).(Lp) = –q.μ/gradp

Εαν στην ως ανω εξισωση τοποθετηθουν μοναδες – SI, τοτε λαμβανεται ως δια-σταση για την διαπερατικοτητα ‘η Permeability«τετραγωνικα μετρα».

Σημερα στην βιομηχανια υδρογονανθρακων τοποθετειται για το ιξωδες μ η διασταη cp (centipouas), ποσοτητα ροης υγρου ‘η αεριου qδιασταση (κυβικαεκατοστα ανα δευτερολεπτο), για την επιφανεια Α η διασταση (τετραγωνικα εκατοστα), για την διαφορα πιεσης Δpη διασταση (ata) και για το μηκος Lηδιασταση (εκατοστα). Με τις ως ανω διαστασεις λαμβανεται απο την διατυπωθεισα εξισωση η διαπερατικοτητα με την διασταση που ονομαζεται Darcy. Κατα τον τροπο αυτο «η διαπερατικοτητα ενος πορωδες σωματος ειναι 1 darcy εαν ενα υγρο σωμα με ιξωδες 1 cpυπο τον θαθμο πιεσης 1 ataγια καθε εκατοστο διερχεται μια ποσοτητα 1 κυβικο εκατοστο προ δευτερολεπτο για καθε τετραγωνικο εκατοστο επιφανεια».

1 Darcy = 10 στην πλην 8 τετραγωνικα εκατοστα = 1000 χιλιοστα Darcy (mD)

Αν και δεν υπαρχει απ’ ευθειας φυσικη σχεση μεταξυ του πορωδες και της δια-περατικοτητας, εντουτοις μπορει να διατυπωθη, οτι οι αμμοι με 30 % πορωδες

εχουν περιπου 10.000 mDδιαπερατικοτητα, με 20 % πορωδες περιπου 500 mD

διαπερατικοτητα και με 10 % πορωδες  1 mDδιαπερατικοτητα.

Εαν το αποθηκευμενο σωμα στους πορους του αποθεματικου πετρωματος ειναι

φυσικο αεριο, σε αντιδιαστολη με το μη συμπιεστικο πετρελαιο σε συνεχη κα- τασταση δεν ειναι στην διαδρομη ροης σταθερο μεγεθος η ροη του ογκου, αλλαμονο η ροη της μαζας.

Πολλαπλασιαζει κανεις την ως ανω εξισωση q = (k/μ).gradp με το p προκυπτει η σχεση

                         q.p = -(k/μ).p.gradp = -(k/2μ). gradpστην 2    

Επειδη για τα ιδανικα αερια, η εξισωση καταστασης (V.p = G.R.T) παριστανει η

αριστερη πλευρα της ως ανω εξισωσης την με R.Τ πολλαπλασιασθεισα ροη της

μαζας, ειναι μια ισοθερμικη ροη κατα μηκος της διαδρομης της ροης σταθερη. Για τα ιδανικα αερια ειναι το ιξωδες μ ανεξαρτητο απο την πιεση.

3.  Ερευνητικες εργασιες εντοπισμου κοιτασματων φυσικου αεριου σε θαλασσιο περιβαλλον (ProspektionandExploration).

 

Με Prospektion νοειται η ερευνητικη διαδικασια εντοπισμου κοιτασματων πρωτων υλων με στοχο να προ’υ’πολογισθη η αποδοτικοτητα αυτων.

Η εννοια Exploration -πολλες φορες χρησιμοποιηται και ως υπερεννοια- χρησιμοποιηται για τις λεπτομερης ερευνες υπολογισμου με ακριβεια της αξιας του κοιτασματος καιεαν αυτη ειναι ενδιαφερουσα, γινεται η προετοιμασια του προγραμματος εκμεταλλευσης.

Exploration συνεπως σημαινει σε στατιστικο ‘η πληροφοριοτεχνικο τροπο θεωρισης, περισσοτερες και εκτενεστερες ερευνητικες εργασιες, Αυτες  στην φαση της Prospektionλαμβανουν χωρα σε ως επι το πλειστον αγνωστεςπεριοχες με ελπιδοφορες πιθανοτητες υπαρξης κοιτασματων πρωτων υλων, ενω στην φαση της Exploration απαιτουνται περισσοτερες και εκτενεστερες πληροφοριες που θα δικαιολογουσαν το επομενο βημα στην φαση των πολυδαπανων ερευνητικων γεωτρησεων.

Η βαση καθε κοιτασματολογικης ερευνητικης εργασιας ειτε αυτη λαμβανει χωρα σε περιοχες της στερεας ειτε της θαλασσης, αποτελει η χαρτογραφιση, δηλαδη η δημιουργια τοπογραφικων χαρτων, μια βασικη ερευνητικη προ’υ’ποθεση. 

Η ερευνα για εντοπισμο κοιτασματων φυσικου αεριου σε περιοχες της στερεαςστοχο εχουν το εντοπισμο πιθανων γεωλογικων υποδομων με εν δυναμει καταλληλα αποθεματικα πετρωματα.

Στις περιοχες εκεινες στις οποιες η γεωλογικη μορφολογια της επιφανειας θα μπορουσε να ειναι μια πιστη αντιγραφη τωνυπογειων υποδομων, πολλες φορες η χαρτογραφιση της γεωλογικης μορφολογιας της επιφανειας με την βοηθεια φωτογραφιων απο δορυφορους, μας διδει πληροφοριες για τις ελπιδοφορες υπογειες περιοχες υπαρξης κοιτασματων.

Η δημιουργια τοπογραφικων χαρτων με φωτογραφιση απο αεροπλανα και δορυφορους ειναι δουλεια της φωτογραμμητριας, ενω η φωτογεωλογια καταγινεται με την αξιολογιση μορφολογικων χαρακτηριστικων ως προς την στρωματοειδηεναποθεση και το ειδος των πετρωματων. Ενω η γεωλογια της επιφανειας καταγινεται με την δυνατοτητα συσσωρευσης φυσικου αεριου σε ευνο’ι’κες υποδομες και απολιθωματικες καταστασεις, παιζουν επισης εναν ρολο και οι γεωχημικοι ερευνητικοι μεθοδοι που καταγινονται με τον εντοπισμο συγκετρωσης φυσικου αεριου, σε στρωματα πετρωματων πλησιον της επιφανειας που πιθανως ναπροηρθε μεσω ρωγμων απο βαθυτερα στρωματα.

Η εξοδος στην θαλασσια επιφανεια φυσαλιδων μεθανιου, ειναι χονδροειδης ενδειξη, οτι αυτες μπορουν να προερχονται απο μεθανουδριδια (Methanhydrate)του θαλασσιου βυθου ‘η υποβαθρου.

Ο βυθος της θαλασσης οφειλει να μετρηθη «θαλασσιο-γεωδαισιακα». Μια τετοια αναγκαιοτητα απαιτει μια ακριβη ναυτιλια σε οτι αφορα την ακριβη  θεση της μετρισης και επαναλληπτικη ευρεση αυτης πανω απο τον βυθο με ηχο-γραφικες μεθοδους  Η ακριβης χαρτογραφιση του θαλασσιου βυθου με μορφολογικους χαρτες 1:5000 διευκολυνει τον προγραμματισμο των γεωφυσικωνερευνων.

Κυριο ρολο απ’αυτες παιζει η σεισμικη ερευνητικη μεθοδος.

Αυτήδιαχωριζεται σε αντανακλαστικη και διαθλαστικη σεισμικη μεθοδο.

Για τονεντοπισμο καταλληλων υποδομων της κοιτασματολογιας στο θαλασσιο περιβαλλον επικρατησε η αντανακλαστικη σεισμικη μεθοδος με χρησιμοποιησημη εκρηκτικων ενεργειακων πηγων (ιδε Σχ. 19, 20, 21, 22 και 23).

Οι ηχητικες σοντες και ηχητικοι ληπτες συρονται μεταξυ και κατα την διαρκειατων ερευνητικων μετρησεων πισω απο το ερευνητικο πλοιο. Στα σωληνοειδη και πλωτα καλωδια μηκους μερικων χιλιομετρων (2500-5000 μετρα) τοποθετουνται σεισμικοι ληπτες απο πολωμενους κεραμους εκ κραματος βαριοτιτανιο (πιετσοηλεκτρικους σεισμογραφους).

Καθε ληπτης αντανακλωμενων ηχητικων κυματων αποτελειται (ιδε Σχ.21) απο ενα διαμετρικα πολωμενο κυλινδρομε τον αριθμο 5 του οποιου η εσωτερικη και εξωτερικη επιφανεια ειναι με έναστρωμα μεταλλοποιημενη.

Για την ηλεκτρο- και υδρομονωση του κυλινδρουκλινεται αυτος με μεταλλικους δακτυληθρες εκ των οποιων η μια παιζει καιτον ρολο του ηλεκτροδιου. Το δευτερο ηλεκτροδιο εισερχεται στον κυλινδρο δια ενος κοαξονικου καλοδιου με τον αριθμο 2.

Η διαμετρος του κρυσταλικου σεισμικου ληπτη ειναι 20 χιλιοστα, το μηκος αυτου 50 χιλιοστα και το παχος του κυλινδρου 1,5 χιλιοστα.

Σε αντιθεση με τους ηλεκτρομηχανικους σεισμογραφους στην στερεα στουςκρυσταλικους σεισμικους ληπτες χρησιμοποιηται το φαινομενο του πιετσο-ηλεκτρισμου.

Η μηχανικη πιεση στο εσωτερικο του κρυσταλικου σεισμογραφουμετατρεπετα εμμεσα σε ηλεκτρικες αξιες.

 Γενιεται μια διαγορα δυναμικου πουειναι απευθειας αναλογη με την πιεση που δεχεται απο τα αντανακλωμεναηχητικα κυματα ο σεισμογραφος.                                

        Ε = k . p

Εδω ειναι k = η αναλογικη παραμετρος και λαμβανει τιμες  εως 1 και 2

μικροβολτ ανα barπιεση και Ε η ταση. Τετοιοι ληπτες τοποθετονται κατα

χιλιαδες στα συρωμενα σωληνοειδη πλωτα καλωδια.

Τα αποτελεσματα των σεισμικων ερευνητικων εργασιων παριστανται συνολικα στο σεισμογραμμα του Σχ. 23.

 

Σχετικα με τις αερουχες ηχητικες πηγες που δημιουργουν σεισμικα ηχητικα κυματα, αυτες (ιδε Σχ. 20, 22) αποτελουνται απο εναν κυλινδρικο συρωμενο

σωμα, μηκους 70 εως 100 εκατοστα και διαμετρου 20 εως 25 χιλιοστα διαμετρο. Στο ερευνητικο πλοιο βρισκονται για την παραγωγη πεπιεσμενου αερος

το συστημα Pneuflex‘η Airflex αποτελουμενο απο δυο συμπιεστες, απο μια

βαλβιδα μειωσης της πιεσης αερος, απο συστασηκα υδροφωνα που συρονται

μαζι με τις αερουχες ηχητικες πηγες απο το ερευνητικο πλοιο και μια συστοιχεια οργανων καταγραφης και επεξεργασιας των αντανακλωμερνων σεισμικωνκυματων μεσα στο ερευνητικο πλοιο.

Τα αντανακλωμενα και καταγραφοντα στους ληπτες των σεισμογραφων ηχητικα κυματα πρεπει πρωτα να επεξεργασθουν και να απομακρυνθουν ολα ταπαρενοχλουντα και ξενης προελευσης κυματα. Μετα την ενισχυση και το φιλτραρισμα αυτων καταγραφονται στα οργανα καταχωρισης του ερευνητικου πλοιου.

 Οι ταχυτητες διεισδυσης των ελαστικων κυματων στα διαφορα στρω-ματα των πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου εχουν ως εξης: 

Πετρωματα ‘η μεσο επικοινωνιας  ταχυτητες διεισδυσης  ειδικο βαρος πετρωμα.

                                                                     km/s                         g/ccm.s

                                                          απο                   εως       απο                 εως

αερας                                                 0,31                  0,36          περιπου 0,004                     

διαβρωμενο επιφανειακο σωμα        0,10                  0,50       1,20               9,00

χαλικι, ξηρη αμμος                            0,10                  0,60       2,80             14,00 

διαβρωμενη υλη                                 0,30                  0,90       1,90             18,00

υγρη αμμος                                         0,20                  1,80       3,00             36,00

αργιλλος                                              1,20                   2,50     18,00             55,00

νερο                                                    1,43                   1,59     14,00             16,00

σταθερο αμμωδες πετρωμα                1,50                   4,00     40,00           112,00

κρητιδα (κιμωλια)                               1,80                   3,50     36,00            90,00

σχιστολιθος, αργιλωδης                      1,80                   4,80     65,00           135,00

ασβεστολιθος, δολομιτης, συμπαγης  2,70                   6,00     58,00           180.00

ανυδριτης, ορυκτο αλας                      4,50                   6,50   110,00           140,00

αργιλλοκιμωλια                                   2,00                   3,50     45,00          100,00

παγος                                                   3,10                   4,20      30,00            45,00

σχιστολιθος, κρυσταλικος                   4,00                   6,80    110,00         180,00   

γρανιτης                                               4,00                   5,70    110.00         160,00

βασαλτης                                              4,50                  6,00     120,00        170,00

ανθρακιτης                                           1,60                  1,90       20,00          35,00

πετρελαιο                                             1,30                  1,40       12,00          15,00

 

Η πιθανοτητα π(v) να εντοπισθουν v οικονομικως εκμεταλλευσημα κοιτασματα

φυσικου αεριου του μεγεθους σ με μια ερυνητικη γεωτριση ακολουθει τον νομο POISSONκαι εχει ως εξης:

                                π(v) = (Nστην v . eστην –N) / v!

οπου ειναι:

Ν = ο πιθανος αριθμος κοιτασματων του μεγεθους σ

π = η πιθανοτητα εντοπισμου κοιτασματων

v = oαριθμος των ερευνητικων σχεδιασμων (Projekt)

! = μαθηματικος ορισμος Fakultät (π.χ. 3! = 1 x 2 x 3) 

Η ως ανω πιθανοτητα ακολουθει την κατανομη BINOMIAL που εχει ως εξης:

                                  v

       (n + q) στην v = Σ (rστην v) . π στην  r . qστην (vr)

                                  r=0

οπου ειναι:

q = η πιθανοτητα αποτυχιας μιας ερευνητικης γεωτρισης q = 1-π     

Η πιθανοτητα να υπερβη το μεγεθος ενος κοιτασματος φυσικου αεριου το

ποσο x, διατυπωνεται ως εξης:

           π (x) = (1/τετραγωνικη ριζα 2π) . ολοκληρωμα zεως απειρο

                        e στην((–z στην 2) /2) . dz

οπου ειναι:

z = 1/s . logx

s = η κατα μεσο ορο τετραγωνικη παρεκλιση

μ = η μεσοτητα

4.   Χαρακτηριστικα στοιχεια προετοιμασιας της παραγωγικης εξελιξης

      ενος εντοπισθενος κοιτασματος φυσικου αεριου. 

Η εξελιξη ενος, δια μιας επιτυχους ερευνητικης γεωτρισης, εντοπισθεντος κοι-τασματος φυσικου αεριου ακολουθει σε δυο φασεις. Στην πρωτη φαση πρεπει

με συμπληρωματικες ερευνητικες γεωτρισεις να καθορισθη η εκταση του κοιτασματος και την ποσοτητα φυσικου αεριου που αυτο περιεχει. Συνηθως σε χρονικο διαστημα 1 εως 2 χρονια συγκεντρωνονται οι πληροφοριες για την στρωμα-τογραγικη σειρα των αποθεματικων πετρωματων, για την τεκτονικη του κοιτα-σματος και για τις πετροφυσικες ιδιοτητες του ‘η των αποθεματικων πετρωμα-των και την περιεκτικοτητα αυτων σε φυσικο αεριο.

Οι διαφορες μετρησεις στιςγεωτρησεις, τα αποτελεσματα των τεστ με διαφορες βαλβιδες, οι εξετασεις

στους τραβηχθεντες δια των γεωτρησεων δειγματοληπτικους πυρηνες και οι

αναλυσεις της ποιοτητας του φυσικου αεριου μας δεινουν τις πληροφοριακες

βασεις για υπολογισμο στην φαση αυτη της ποσοτητας του αποθηκευμενου

εντος του κοιτασματος φυσικου αεριου.

Ταυτοχρονα με τις συγκεντρωθεισες

απο τις αρχικες σεισμικες ερευνητικες εργασιες πληροφοριες και με τις πληρο-φοριες που μας εδωσαν μια σειρα ερευνητικες γεωτρησεις με καθορισμο των

οριων της επαφης του κοιτασματος με το περιφερειακο προς το κοιτασμα

υπαρχων υδωρ, γινεται δυνατος ο υπολογισμος GIPποσοτητας ογκου του φυσι- κου αεριου ως εξης:

                               Vp= F. h .Φ (1 – Sw) ‘η

                               Vo = (Vp . po . T) / (T0 . Zo)

Ειναι τα ευρη διακυμανσεων των μεγεθων h, Φ και Swστο κοιτασμα τοσο μεγα-λα, ωστε οι μεσοτητες των μεγεθων αυτων και οι πολλαπλασιασμοι μεταξυ τους

να οδηγουν σε σχετικα μεγαλα υπολοστηκα λαθη, τοτε οφειλει το αποθεματικο

με φυσικο αεριο γεματο πετρωμα να υπολογισθη το καθενα ξεχωριστα με τις ως

ανω συσχετισεις και μετα να αθροιστη για το συνολο των αποθεματικων πετρωματων.

Ο ογκος του φυσικου αεριου Vo  υπολογιζεται την βοηθεια της καταστατικης εξισωσης ως εξης:

                         Vo = Vp . (p/1,003) . (273/T) . (1/Z) . (mn στην 3)

οπου ειναι:

Vp= ογκος φυσικου αεριου σε κυβικα μετρα

Vo(κυβικα μετρα (Vn))= αρχικο GIP (GasInPlace)  

Po (bar) = αρχικη πιεση του κοιτασματος

T(K) = απολυτη θερμοκρασια του κοιτασματος (271 βαθμοι Κελσιου)

Zo= παραγοντας διακυμανσης

F(τετραγωνικα μετρα) = επιφανειακη εκταση του κοιτασματος

h(μετρα) = παχος του αποθεματικου πετρωματος

Φ(0,..) = πορωδες του αποθεματικου πετρωματος

Sw= κρατηση υδατος στον πορωδες χωρο του αποθεματικου πετρωματος

Ο υπολογισμος του ογκου του GIPστο κοιτασμα φυσικου αεριου με εναν

προβλεπομενο βαθμο αποδοσης αποτελει την βαση για καθε συμφωνια

συμβολαιων με το κρατος ‘η και με τους πελατες. Γι’ αυτο ειναι και η προγνωση της ετησιας παραγωγης για τα επομενα 15 με 30 χρονια αναγκαια και

συμμετεχει στους υπολογισμους οικονομικοτητας της συνολικης επενδυσης

ερευνων εντοπισμου και εκμεταλλευσης του κοιτασματος.

Στις επενδυσεις

αυτες πρεπει να συνυπολογισθουν και οι επενδυσεις εμπλοτισμου του

προ’ι’οντος, της μεταφορας αυτου με αγωγους ‘η με ειδικα πλοια για το υγροποιημενο φυσικο αεριο (LNG).

Με την βοηθεια της μεθοδου υπολογισμου ισορροπιας-υλης (ΜaterialBalanceMethode) στην βαση των ως ανω σχεσεων για Vpκαι Voμπορουν να υπολογισθουν σχετικα βεβαια τα εκμεταλλευσημα αποθεματα του κοιτασματος συνηθως μετα ενα με δυο χρονια εμπειρια της εξορυξης. Οι λογοι ειναι οτι η εξελιξη της μετρηθησης αρχικησ πιεσης του κοιτασματος δεν μπορει χωρις ενα χρονικοδιαστημα παραγωγης να προβλεφθη με ακριβεια.

Η τελικη πιεση καθωριζεταιαπο την πιεση των επιφανειακων αγωγων στην περιπτωση που δεν προβλεπονται συμπιεστες για την περαιτερω μεταφορα του εμπλοτισθεντος φυσικου αεριου.

Για το κοιτασμα φυσικου αεριου με σταθερο GIP-Ογκο ισχυει:

 

                                 Γπ= Ωο((πο/Ζο) – (π1/Ζ1)) / (πο/Ζο

οπου ειναι:      

Gp(κυβικα μετρα (Vn)) = συσσωρευμενη παραγωγη φυσικου αεριου εως

                                          την πιεση του κοιτασματος p1

Vo(κυβικαμετρα (Vn)) = GIP (GasInPlace)

po(bar) = αρχικη πιεση του κοιτασματος

Zo= παραγοντας αποκλισης κατα την πιεση του κοιτασματος po

Z1 = παραγοντας αποκλισης κατα την πιεση του κοιτασματος p1

Μονο σε κατασταση σταθερου ογκου φυσικου αεριου στο κοιτασμα, δηλαδη

χωρις την επιδραση της προωθησης του περιφερειακου υδατος του κοιτασματος, ειναι η σχεση πιεσης και ογκου γραμμικη και η προγνωση παραγωγης σε καθε φαση εκμεταλλευσης σχετικα απλη.

5.   Εμπλοτισμος φυσικου αεριου 

Προτου το φυσικο αεριο χρησιμοποιηθει ως καυσιμη ‘η ως πρωτη χημικη υλη

πρεπει πρωτα να επεξεργασθη με απομακρυνση ολων των μη επιθυμητων συνο-δευτικων υλων, ως υδωρ, υδρυδια, υδροθειο, διοξιδιο του θειου, οξυγονο κ.α.

Το παραγωμενο φυσικο αεριο ρεει απο την κεφαλην της γεωτρισης με μια πιεση εως μερικες εκατονταδες bar που πρεπει αισθητα να μειωθη προτου φθασει στις

εγκαταστασεις εμπλοτισμου και απο εκει στους αγωγους μεταφορας του. Για να

αποφευχθη με την πτωση της θερμοκρασιας ο σχηματισμος υδρυδιων η διαδικα-σια ρηλαξ (χαλαρωσης) λαμβανει χωρα με προσκομιση θερμικης ενεργειας σε

εναν θερμαντη.

Το χαλαρωμενο φυσικο αεριο απελευθερωνεται σε μια πιεση απο 65 εως 100 bar σε εναν απομακρυντη νερου απο ελευθερο νερο και απο

υγρους υδρογονανθρακες και ιδιαιτερα απο προπανιο και βουτανιο. Εν συνεχεια

στις εγκαταστασεις αποξηρανσης απομακρυνονται και οι υδρατμοι. 

6.   Υποδοχη (αποθηκευση) φυσικου αεριου 

Με μικρη υπερπιεση ειναι η επιφανειακη αποθηκευση φυσικου αεριου σε ετσι

ονομασθεντες Γκαζομετρητας (Gasometer) μονο κατ’ εξαιρεση οικονομικως

συμφορη. Ποσοτητες φυσικου αεριου του μεγεθους απο 10 εως 1000 εκατομμυρια κυβικα μετρα (Vn) αποθηκευονται υγροποιημενες ‘η υπο πιεση σε αερια

κατασταση σε καταλληλες υπογειες αποθηκες εντος κοιτασματων εβαποριτων

‘η ακομη και καταλληλων αποθεματικων πετρωματων.

Στην νησο Ρεβυθουσα

το υγροποιημενο φυσικο αεριο απο την Αλγερια αποθηκευεται σε ημιεπιφα-νειακες εγκαταστασεις του ΔΕΣΦΑ. Ως επι το πλειστον, παλαια κοιτασματα φυσικου αεριου τα οποια εκμεταλλευτηκαν και δεν υποκεινταν στην ωθηση του

περιφερειακα στο κοιτασμα υπαρχων κοιτασμα αλμυρου νερου, μπορουν να

χρησιμοποιηθουν ως αποθηκες εμπλοτισμενου φυσικου αεριου. Μια τετοια περιπτωση θα μπορουσε να ειναι το υποθαλασσιου κοιτασμα φυσικου αεριου

Νοτιος-Καβαλα στην Ελλαδα.

Εαν δε σε μια χωρα, οπως π.χ. στην Γερμανια

επαρχουν κοιτασματα εβαποριτων ‘η στερεου αλλατος, μπορουν να κατασκευασθουν μεσα σε αυτα καταλληλες αποθηκες (Kavernen) φυσικου αεριου.

Τετοιεςκαβερνες υπαρχουν παρα πολλες στην βορεια Γερμανια. Κοιτασματα εβαποριτων ως μονωτικα πετρωματα υπαρχουν στο πετρελαιακο κοιτασμα Πρινοςτης νησου Θασσου αλλα και γενικα στον υποθαλασσιο χωρο του βερειου Αιγαιου.

Οι Καβερνες στα κοιτασματα εβαποριτων και στα ορυκτα αλατα μπορουν να κατασκευασθουν με γεωτρησεις στις οποιες θα διοχετευεται και θα κυκλοφορειται γλυκο νερο αναλογα με το μεγεθος της υπο κατασκευην αποθηκης.

Σε παλαια κοιτασματα φυσικου αεριου με ωθηση του περφερειακου σε αυτα

υπαρχων αλμυρο νερο, μπορει αυτο να εκτωπισθη στην παλαια του θεση

με την καταλληλη πιεση του φυσικου αεριου που δια των υπαρχοντων γεωτρησεων αποθηκευεται. Η ποσοτητα αποθηκευσης στην περιπτωση αυτη εξαρταται

απο το μεγεθος της φουσκας φυσικου αεριου που δημιουργειται και το μεγεθος

αυτης εξαρταται απο το μεγεθος του κοιτασματος, του περιφερειακου νερου προς το παλαιο κοιτασματα φυσικου αεριου. Η εκμεταλλευση του αποθηκευμενου πλεον φυσικυ αεριου ακολουθει τις ιδιες διαδικασιες εκμεταλλευσης ενος

πραγματικου κοιτασματος φυσικου αεριου.

7.  Επιφανειακη μεταφορα παραγομενου φυσικου αεριου σε μεγαλες αποστασεις προς τους καταναλωτες.

Η μεταφορα φυσικου αεριου αποτελει τον συνδετικο κρικο μεταξυ της αποκτησης και της διαθεσης του.

Βασιζομενοι στις φυσικοτεχνικες σχεσεις θα εξετασθει εδω συνοπτικα η καστασταση μεταφορας φυσικου αεριου με αγωγους αλλακαι υγροποιημενου φυσικου αεριου με ειδικα πλοια LNG. Η μεταφορα πεπιεσμενου φυσικου αεριου μα αγωγους και υγροποιημενου με πλοια LNG λαμ-βανει σημερα χωρα σε καθε γωνια της Γης. 

Η αποκτηση, ο εμπλοτισμος, η αποθηκευση, η μεταφορα με υψηλης πιεσης αγωγους και η κατανομη σε καταναλωτες φυσικου αεριου παρισταται στο Σχ. 3.

Μετα τις εγκαταστασεις εμπλοτισμου του φυσικου αεριου, αυτο παραμενει

σε εναν αγωγο σε σταθερη φαση. Αναλογα με την σχεση της διαμετρου του

αγωγου, την ποσοτητα ροης φυσικου αεριου στον αγωγο και της αποστασης

μεταφορας του, μπορει να χρειασθη μια ενδιαμεσος συμπιεσης αυτου. Στο

Σχ. 4 παρισταται η τοποθετιση αγωγου στον θαλασσιο βυθο απο πλοιο συναρμολογησης με τις δυναμεις που επιδρουν στον αγωγο κατα την φαση της τοποθετησης.

Για τον καθωρισμο και υπολογισμο της χωριτικοτητας ενος συστηματος αγωγου μεταφορας φυσικου αεριου χρησιμοποιουνται στην Ευρωπη και στις ΗΠΑ διαφορετικες μαθηματικοφυσικες σχεσεις.

Το φυσικο αεριο διαστελεται κατα την μεταφορα του με αγωγους και σε εξαρτηση με το μηκος του αγωγου μειωνεται η πιεση μεταφορας του, ενω αυξανεται η ταχυτητα και η πυκνοτητα της ροης αυτου.

Με αυξανομενη ταχυτητα του φυσικου αεριου στον αγωγο αυξανεται η απωλεια πιεσης λογω τριβης ετσι ωστε

να επικρατη με αυξανομενο μηκος του αγωγου μια μεγαλυτερη πτωση πιεσης.

Κατα την επεκταση του ρεοντος φυσικου αεριου στον αγωγο αφαιρειται απο τοπεριβαλλοντα χωρο θερμοτητα.

Η διαδικασια ομως αυτη λαμβανει χωρα με χαμηλους ρυθμους ετσι ωστε η μεταβολη της καταστασης της πυκνοτηταςνα ειναι ισοθερμικη.

Εαν δεν ληφθη υπ’οψη η υψομετρικη γεωδαισιακη διαφορα και θεωρηθει οτι

επικρατει στην αγωγο μεταφορας του φυσικου αεριο ισοθερμικη κατασταση,

οι απωλειες πιεσης απο την επεκταση του φυσικου αεριου στον αγωγο υπολο-γιζονται ως εξης:

                         p1 στην 2 – p2 στην 2 = λ . K (l.w1 στην 2ρ1p1/d)

οπου ειναι:

p1, p2 = πιεση σε N/mστην 2, στο σημειο 1 και 2 του αγωγου

l = μηκος του αγωγου σε μετρα μεταξυ του σημειου 1 και 2 του αγωγου

w1 = ταχυτητα ροης του φυσικου αεριου σε m/sστο σημειο 1 και 2 του αγωγου

d = διαμετρος του αγωγου σε m

K = συντελεστης συμπιεσης του φυσικου αεριου, f(p,t)

ρ1 = πυκνοτητα του ρεοντος φυσικου αεριου σε kp/κυβικα μετρα στο σημειο 1

       του αγωγου.

λ =  συντελεστης αγωγου = 64/Re

Hμαθηματικοφυσικη σχεση βασιζεται στην ανασκοπιση του ενεργειακου ισο-λογισμου για του ρεων φυσικο αεριο ( σε σχεση με την αρχη και το τελος του

αγωγου) κατα την ενεργειακη εξισωση του Bernoulli

Q = 20 . 10 στην 4 ((p1 στην 2 – p2 στην 2) / (G . T . L . Z . f)) στην 1/2 . Dστην  

       5/2.

οπου ειναι:

Q = διαροη ογκου (κυβικα μετρα νορμας /ωρα)

p1 = αρχικη πιεση (ata)

p2  = τελικη πιεση (ata)

D  = διαμετρος του αγωγου σε μετρα

G  = σχεση πυκνοτητας (αερας = 1)

T  = μεση θερμοκρασια ροης φυσικου αεριου (Βαθμοι Κ)

L = μηκος του αγωγου σε χιλιομετρα

Z = συντελεστης συμπιεσης του φυσικου αεριου

f = συντελεστης τριβης του φυσικου αεριου με τον αγωγο 

Εδω πρεπει να ληφθουν υπ’ οψη οι προ’υ’ποθεσεις για την λυση του προβληματος με την ως ανω ενεργειακη εξισωση του Bernoulli: 

α.  Mεταξυ της αρχης και του τελος του αγωγου δεν λαμβανει χωρα καμια μη-χανικη εργασια.

Για την περιπτωση που δεν ειναι υπαρκτος ενας σταθμος

     συμπιεσης του φυσικου αεριου, η ως ανω προ’υ’ποθεση ευκολα εκπληρειται.

β.  Η ροη ειναι συνεχης, που σημαινει, οτι για καθε μοναδα χρονο ρεουν δια της

     διαμετρου του αγωγου οι ιδιες μαζες φυσικου αεριου. Η προ’υ’ποθεση αυτη

     ειναι δυσκολα ως προ’υ’ποθεση να εκπληρωθη. Ελαχιστες ποσοτητες υγρων,

     η πιεση και η μειωση αυτης δημιουργουν αποκλισεις για την συνεχη ροη τουφυσικου αεριου ετσι ωστε να μην ειναι ευκολη η συγκριση μεταξυ των αποτελεσματων υπολογισμου. 

γ.  Η ροη ακολουθει ισοθερμικα. Το φυσικο αεριο μετα απο ροη ορισμενων

     χιλιομετρων του αγωγου λαμβανει την τελικη του θερμοκρασια και τηνδιατηρει μεχρι το τελος της ροης.

Ο αγωγος βρισκεται θαμενος τοσο βαθιαστο εδαφος, ωστε οι διαφορες στην ατμοσφαιρικη θερμικρασια να μην παιζουν κανεναν ρολο. 

δ.  Ο συντελεστης συμπιεσης ειναι ενα σταθερο μεγεθος. Ο συντελεστης συμπιεσης του φυσικου αεριου εξαρταται απο την πιεση, απο την θερμοκρασια

     και απο την συσταση του φυσικου αεριου και μεταβαλλεται οταν η πιεση

     και η πτωση αυτης ειναι μεγαλη. Ο συντελεστης συμπιεσης για μια μεση

     πιεση pmυπολογιζεται ως εξης:

                   pm = (2/3) . ((p1 στην 3 – p2 στην 3) / (p1 στην 2 – p2 στην 2))

     Η μεση θερμοκρασια του αγωγου λαμβανεται στην Ευρωπη με + 12 βαθμους Κελσιου.

ε.  Ο αγωγος θεωρειται οριζοντιος. Η επιδραση του γαιωδαισιακου υψους,

     που θα μπορουσε να ληφθη υπ’ οψη, συνηθως παραλειπεται.

ζ.  Η μεταβολη της κινητικης ενεργειας με αυξανομενη ταχυτητα λογω της

     επεκτασης του φυσικου αεριου, μπορει σε αντιθεση με τις αλλες ενεργειακες μεταβολες να παραμεληθη. 

η.  Η τριβη του αγωγου εξαρταται απο την διαμετρο του αγωγου, απο την εσωτερικη επιφανειακη κατασκευη του αγωγου, απο τις ιδιοτητες του φυσικου

     αεριου, την ποσοτητα ροης ως και απο την εικονα ροης (Laminarκαι Turbulent).

Στις ΗΠΑ κατα τα ερευνητικα πειραματα της AGA (AmericanGas

     Association) για τον υπολογισμο των αγωγων μεταφορας φυσικου αεριουσυνισταται μια τιμη για το k =0,0178 χιλιοστα.

     Για τον υπολογισμο της ποσοτητας ροης φυσικου αεριου, με θυελλωδη ολικη  ροη, χρησιμοποιηται στις ΗΠΑ απο την AGAη εξης σχεση:

     Qb = 38,77 Tb/Pb (1/G . Targ . Zarg) στην 0,5 . Dστην 2,5(4 . Log 3,7D

              4LogKe) . ((P1 στην 2 – P2 στην 2)/L) στην ο,5

     οπου ειναι:

     Qb  = ροη ογκου σε κατασταση βασης (14,73 psia, 60 βαθμων F) σε MCF/day

     Tb = θερμοκρασια βασης σε βαθμους R (βαθμοι F+460)

     Pb  = πιεση βασης σε psia

     G  = πυκνοτητα φυσικου αεριου σε σχεση με τον αερα = 1

     Targ = μεση θερμοκρασια σε βαθμους R

     Zarg = παραγοντας συμπιεσης σε Parg και θερμοκρασια της ροης

     D = διαμετρος αγωγου σε Zoll

     Ke = τραχυτητα του αγωγου σε Zoll

     P1, P2 = πιεση σε psiaστο σημειο 1 και στο σημειο 2 του αγωγου

     L = μηκος του αγωγου σε μιλια

Οπως φαινεται απο τις ως ανω εξισωσεις, εξαρταται η ροη του φυσικου αεριου σε εναν αγωγο απο την γεωμετρια του αγωγου, απο την πτωση της πιεσης κατα

μηκος του αγωγου και απο τις ιδιοτητες του προς μεταφορα φυσικου αεριου.

Για την μεσω του αγωγου μεταφορα του φυσικου αεριου οφειλει να εχη αυτο ενα καθωρισμενο υψος πιεσης. Για τον σκοπο αυτο γινεται πολλες φορες αναγ- καια η συμπιεσης του φυσικου αεριου προ της εισοδου στον αγωγο μεταφορας.  

Για πολυ μεγαλες αποστασεις μεταφορας και για εξισοροπιση των απωλειωνπιεσης γινομται αναγκαιοι πολλοι ενδιαμεση σταθμοι συμπιεσης.

Η απαραιτητηποσοτητα ενεργειας για την συμπιεση του φυσικου αεριου παιζει εναν αποφασι-στικο ρολο στην οικονομικοτητα μεταφορας του φυσικου αεριου δια αγωγου.Ο αριθμος των εγκαταστασεων συμπιεσης για καθε 1000 χιλιομετρα υπολογιζεται με 8 συμοπιεστας ισχυος εκαστου 40 ΜW (σχεση συμπιεσης 1:1,36, διαμετροαγωγοτ 1,4 μετρων, ολικο μηκος μεταφορας 10.000 χιλιομετρα).

Για να υπολγισθη η αναγκαια ισχυς κατα την αδιαβατικη (adiabatische) συμπιεση, δηλαδη χωρις ψυξη, χρησιμοποιηται η εξης εξισωση:

       N = (1/ηges) . ((Vn . x . p/(x-1))/Tn) . T . z(((paστην (x-1/x))/ps)-1)

οπου ειναι:

N = συμπιεστικη ισχυς σε kW

ηges = αποδοτικος βαθμος της συμπιεσης = 0,67- 0,75

Vn = ροη ογκου φυσικου αεριου σε κυβικα μετρα (Vn)/ωρα

p = πιεση σε bar (a)

T = θερμοκρασια σε βαθμους Κ

x = αδιαβατικος εκθετης = 1,3 – 1,35
n = κανονικη κατασταση

d = τομεας πιεσης

s = τομεας αναρροφησης

z = πραγματικος παραγοντας φυσικου αεριου = 1-(pm/α)

α = διορθωτικος παραγοντας για πραγματικο αεριο = 400-500 bar (a)

pm= πιεση κατα μεσο ορο = (2/3) . (pdστην 3 – psστην 3)/(pd στην 2-ps στην 2)

pn = 1,01325 bar (a)

Tn = 273,15 βαθμοιΚ 

Σε αγωγο μεταφορας φυσικου αεριου με υψηλη πιεση λαμβανει χωρα η ενδιαμεσος συμπιεση κατα διατηματα των 90 εως 160 χιλιομετρων. Κατα την συμπιεση αυξανεται η θερμοκρασια του φυσικου αεριου σε περιπου 35 βαθμους

Κελσιου. Κατα την περαιτερω μεταφορα ισοσκελιζεται η ως ανω θερμοκρασια με την θερμοκρασια του περιβαλλοντος χωρου και φθανει κατα 20 εως 30 χιλιομετρα μηκος του αγωγου εως την μεση θερμοκρασια των 10 βαθμων Κελσιου του εδαφους.

Το παχος του αγωγου μεταφορας φυσικου αεριου εκ χαλυβος υπολογιζεται κατα DIN 2413 ημερομηνιας Ιουνιου 1972 ως εξης:

                          s = (da . p . 0,1)/(2 . vn . σzul.) + C1 + C2

οπου ειναι:

s = παραγγελθεν παχος αγωγου σε χιλιοστα

da = εξωτερικη διαμετρος του αγωγου σε χιλιοστα

p = πιεση κατα την μεταφορα σε bar

vn = ποιοτητα της ραφης συγκολλησης κατα DIN 2470

σzul. = επιτρεπομενη επιβαρενση σε Ν/τετραγωνικα χιλιοστα

C1 = επαυξηση για εξασθενιση του παχους του αγωγου σε χιλιοστα ( υπο

        επαρκην καθοδικην προστασια μπορει η επαυση αυτη να μην ληφθη

        υπ’ οψη)

C2 = επαυξηση για εξασθενιση του παχους του αγωγου για την διαβρωση

        και φθορα σε χιλιοστα

Για υψηλης πιεσης αγωγων μεταφορας φυσικου αεριου σε μεγαλες αποστασεις

χρησιμοποιουνται αγωγοι  με κατα μηκος ραφη συγκολλησης και κοχλιωδειςραφες συγκολλησης, σε αγωγους απο χαλυβα.

Οι σπουδαιοτερες ιδιοτητες των αγωγων ποιοτητας στην Γερμανια ειναι τα ορια

διατασης, η σταθεροτητα ελκυσμου, η επιμονη χτυπου πυρηνος και η ικανοτητα συγκολλησης κατα DIN 17172. Οι σημερινοι χρησιμοποιουμενοι αγωγοι μετα-φορας φυσικου αεριου κατασκευαζονται απο ποιοτητα χαλυβος σταθεροτητας

STE 415. 7TM (x 60 API). STE 445,7 TM (x 65 API) και STE 480.7 (x 70 API)

Σε ολες τις περιπτωσεις προκειται για θερμονηχανικα επεξεργασθεντες χαλυβες.

8.  Υγροποιηση φυσικου αεριου

Οι φασεις των διαδικασιων μιας υγροποιημενης αλυσιδας φυσικου αεριου παρι-στανται στο Σχ. 5.

Το φυσικο αεριο μπορει επισης να μεταφερθη απο τον αγωγο μεταφορας σε μια

εγκατασταση υγροποιησης και να μεταβληθη σε υγροποιημενο αεριο (LNG) και

στην συνεχεια να μεταφερθει με ειδικα πλοια σε ειδικα λιμανια με εγκαταστα-σεις εξαερωσης και απο εκει με αγωγους παλι στους καταναλωτες.

Οι αριακες προ’υ’ποθεσεις για την υγροποιηση του φυσικου αεριου καθωριζον-ται απο τα κρισημα μεγεθη των καταστασεων του μεθανιου:

                             Τκριτ. = 190,8 K (-82,2 βαθμοι Κελσιου)

                             Pkrit. = 47,1 bar

Η ανταποκριτικη κρισημη πιεση των 47,1 bar παριστανει ταυτοχρονα και την

πιεση ατμου του κατα την κρισιμη θερμοκρασια υγροποιηθεντος μεθανιου.

Η θερμοκρασια ζεσεως του μεθανιου σε 1 barπιεση ειναι 111 Κ = 162 βαθμοι

Κελσιου και σε κανονικη κατασταση ( p = 1,0132 bar; t = 273 K) προκυπτει κατα την υγροποιηση μια μειωση του ογκου του φυσικου αεριου κατα 1:500.

Εδω κρυβεται το πλεονεκτημα της υγροποιημενης μορφης του φυσικου αεριου

μεταφορας με ειδικα πλοια. Δια της αεροποιησεως ενος κυβικου μετρου υγροποιημενου φυσικου αεριου σε -160 βαθμους Κελσιου προκυπτουν 590 κυβικα μετρα αεροποιημενου φυσικου αεριου με περισσοτερο απο 80 % μεθανιο.

Τα βηματα για την υγροποιηση του φυσικου αεριου εχουν ως εξης:

1.  Απομακρυνση των υψηλοβαθμων υδρογονανθρακων οπως του προπανιου,

     βουτανιου και πεντανιου στην φαση της προαποψυξης σε – 70 βαθμους Κελσιου.

2.  Απομακρυνση των συστατικων του φυσικου αεριου, υδατος, διοξιδιου του

     ανθρακος και υδροθειου, τα οποια στις χαμηλες θερμοκρασιες παγωνουν.

     Για την απομακρυνση του διοξιδιου του ανθρακος και του υδροθειου απο

     το φυσικο αεριο χρησιμοποιουνται πλυσιματα με χημικες και ουσιες της

     φυσικης και απορροφητηρες. Το χημικο πλυσιμο χρησιμοποιει μονοαθνο-λαμινη ‘η σουλφινολη ενω το πλυσιμο με φυσικες ουσιες χρησιμοποιειμεθανολη και οι απορροφυτηρες χρησιμοποιουν εγκαταστασεις μοριακωνκοσκινων.  

3.  Η υγροποιηση του φυσικου αεριου που ακολουθει, βασιζεται στην αρχη

     αφαιεσης εσωτερικης ενεργειας με ψυξη, κατα την οποια η χρησιμοποιημενη μεθοδος πρεπει να εχη χαμηλες λειτουργικες δαπανες και να ειναι απλη στον χειρισμον της.

Για τις εγκαταστασεις υγροποιησης φυσικου αεριου ως προς την βασικη επιβαρυνση, χρησιμοποιουνται τρεις κυριοι μεθοδοι:

α.  Η κλασικη μεθοδος Καταρραχτης (Kaskaden)

      Το προπανιο, αιθυλενιο και μεθανιο ψυκτονται σε ξεχωριστες κυκλοφοριακες διαδικασιες και ταυτοχρονα απομακρυνονται απο το φυσικο αεριο εωςαυτο υγροποιηθει.

Η μεθοδος αυτη απαιτει εναν μεγαλο αριθμο συμπιεστων

      και μεταφερθων θερμοτητας.

β.   Η μεθοδος το κλειστου κυκλοφοριακου συστηματος μιγματος   

      Ως κυκλοφοριακο μεσο χρησιμοποιηται ενα μιγμα απο αζωτο, μεθανιο,

      αιθυλενιο, προπανιο, βουτανιο και πεντανιο. Τα διαφορετικα κυκλοφοριακα

      συστηματα των καταρρακτων αντικαταστουνται με ενα κεντρικο κυκλοφοριακο συστημα.  

 γ.   Η μεθοδος του κλειστου κυκλοφοριακου συστηματος μιγματος με προψυξη προπανιου.

        Δια την παραγωγη της ψυξης χρησιμοποιηται ενα κυκλοφοριακο συστημα

        προψυξεως με προπανιο ‘η με ενα μιγμα απο αιθανιο και προπανιο και ενα

        κυκλοφοριακο συστημα χαμηλης ψυξεως απο ενα μιγμα απο αζωτο, μεθανιο και προπανιο.  

9.  Εντοπισμος κοιτασματων φυσικου αεριου στην Ανατολικη Μεσογειο,

στην Εγγυς- Μεση- και Απω Ανατολη και ο αγωνας μεταφορας του φυσικου αεριου με αγωγους προς την Ευρωπη και την Ασια (SouthStream, Nabucco, Galsi, Medganzκ.α.)

Υπαρχουν πολλες πλευρες της σημερινης κρισης στην Ανατολικη Μεσογειο, στην Εγγυς- Μεση- και Απω Ανατολη, οι οποιες ειναι ασαφεις και, οπωσδηποτε

συζητησιμες, ωστοσο υπαρχουν και ορισμενα οφθαλμοφανοι σημεια στο οποια

οι περισσοτεροι ειδικοι συμφωνουν σχετικα με την μορφη του παγκοσμιου συστηματος που αρχισε μετα την καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσεως να εμφανιζεται, εκεινου του γνωστου κοινως, ως Νεα Παγκοσμια Ταξη.

Μια οψη του ζητηματος πρωτοπαρουσιασθηκε σε μια διαλεξη που δοθηκε στις

30.01.1991 στο κολεγιο Μπε’ι’τς, στο Λεβιστον του Με’ι’ν των ΗΠΑ απο τον

τοτε υπουργο εξωτερικων των ΗΠΑ Τζαιημς Μπε’ι’κερ κατα την οποια διατυ-πωσε, οτι ζουμε σε μια απο τις σπανιες, μεταβατικες στιγμες της ιστοριας, σεμια εποχη πλουσια σε επαγγελιες, αρκει μονο να κατορθωθη να εξαλειφθη εκεινο το τελευταιο καταλοιπο της παλαιας, κατα τον Μπε’ι’κερ, κακης ταξηςπραγματων, για την κατακτηση του κοσμου. Θα εξαλειφθη ‘η μηπως θα αυξηθει υπερμετρα το τελευταιο καταλοιπο της παλαιας κακης ταξης πραγμα-των του Μπε’ι’κερ στην Ανατολικη Μεσογειο, Εγγυς- Μεση- και Απω Ανατολη και γενικα στην Ευρασια;

Κατα τον συμβολο ασφαλειας του πρωην  προεδρου των ΗΠΑ Καρτερ, Ζμπιγκνιου Μπρεζινσκι, για τις ΗΠΑ η ευρασιατικη γεωστρατηγικη περιλαμβανει την σχεδιασμενη διαχειριση των δυναμικωναπο γεωστρατηγικη αποψη κρατων και τον προσεκτικο χειρισμο των καταλυτικων απο γεωπολιτικη αποψη κρατων, ετσι ωστε να ανταποκρινεται στο διπλοσυμφερον των ΗΠΑ, δηλαδη των μεγιστανων του χρηματος, που επικυριαρχουν στις ΗΠΑ αλλα και στον υπολοιπο κοσμο:

1. να παραμεινουν οι ΗΠΑ βραχυπροθεσμα η μοναδικη παγκοσμια δυναμη και

2. να μετασχηματισουν οι ΗΠΑ μακροπροθεσμα αυτην την θεση τους σε ολο και πιο θεσμοποιημενη παγκοσμια συνεργασια. 

Με απλα και αλλα λογια:

Οι τρεις μεγαλες επιταγες της αυτοκρατορικης στρατηγικης αυτων που κυριαρχουν στις ΗΠΑ ειναι να εμποδισουν την συνεργεια των υποτελων και να διατηρησουν την κατασταση εξαρτησης τους σε θεματα ασφαλειας, να παραμεινουν οι φορο-υποτελεις υποχωρητικοι και προστατευομενοι και να εμποδεισουν τους βαρβαρους στην ευρασια να ενωθουν μεταξυ τους.

Οποιοιγινονται υπερ το δεον ανεξαρτητοι ‘η ενοχλουν τους κυριαρχους των ΗΠΑτοτε μετατρεπονται σε μετενσαρκωσεις του Τζενγκιζ Χαν και καταστρεφονται.

Οταν οι κυριαρχοι των ΗΠΑ ειναι υπερ μιας στρατιωτικης επιθεσης,ειτε αυτην την πραγματοποιουν οι ΗΠΑ, ειτε οι Βρεταννοι συμμαχοι, ειτετο ΝΑΤΟ, τοτε προβαλλουν δια τις ΗΠΑ στο Συμβουλιο Ασφαλειας τουΟΗΕ βετο κατα των κατα περιπτωση αρνητικων αποφασεων του Συμβουλιου Ασφαλειας.

Διπλωματια γι’ αυτους που κυριαρχουν στις ΗΠΑ σημαινει, η παραδοση ενος τελεσιγραφου που αναφερει: «

’Η συνθηκολογεις ‘ηπεθαινεις». 

Οι υδρογονανθρακες συνεχιζουν να κυβερνουν τον κοσμο!!!

Ολα τα προγραμματα κατασκευης αγωγων μεταφορας πετρελαιου και φυσικουαεριου απο την Εγγυς- και Μεση Ανατολη προς την Ευρωπη ανταγωνιζονταιτα ρωσικα σχεδια.

 Η Ρωσια σημερα συγκεντρωνει την προσοχη της στην ικανοτητα να εξελιση και να ελεγχη τα ενεργειακα της ρευματα για εκμεταλλευση των δικων της αποθεματων.

Η πτωση της Σοβιετικης Ενωσης επεβαλε την αλλαγη του ενεργειακου σχεδιασμου των ΗΠΑ.

Τα κοιτασματα υδρογονανθρακων επαψαν πλεον να ειναι συμμαχικα διοτι εγιναν παλι εθνικα και δημιουργηθηκε ο κινδυνος καποια απο τα κρατηπαραγωγοι να ξεφευγαν απο την ομηρια τους και θα αναζητουσαν ειδικες τιμες στα κοιτασματα τους υδογονανθρακων. Ποιοςπολιτης, που εχει μυαλο και οχι αχυρο στο κεφαλι του, ξεχνα οτι πριν την  τελευταια επεμβαση των ΗΠΑ στο Ιρακ, ο διαβοητος Σανταμ Χουσε’ι’ν  ηθελε να ακυρωση τις μεχρι τοτε συμφωνιες τις οποιες ειχε με τις πολυεθνικες εταιριες πετρελαιων και να συναψη νεες με την γαλικη Τοταλ, πραγμα που τον οδηγησεν κατ’ ευθειαν στην αγχονη; Αυτοι που κρεμασαν τον Σανταμ Χουσε’ι’ν και δολοφονησαν τον Κανταφι και προσπαθουν να στησουν στον τειχο και τον Ασσατ, ειναι οι επιγονοι των γνωστων χρηματοδοτων του Χιτλερ, του Σταλιν, της Δημοκρατιας και του Σοσιαλισμου της Ευρωπης και σημερα και της Τρομοκρατιας!!!

Η τρομοκρατια, που την εφευραν οιιδιοι ανθρωποι, τους δινει παλι το δικαιωμα να μπαινουν θρασυτατα στακρατη και να τα απειλουν και παλι χαρη της Δημοκρατιας και της Ελευθε-ριας…….ΟΠΟΙΑ ΑΘΛΙΟΤΗΣ!!! 

Ποιο ρολο παιζει στην στρατηγικη αυτη η «Σοβιετικη-Ε.Ε.» και ποσο μα-κρια προς ανατολας θα της επιτραπει να επεκταθη;

Απο τις μεχρις σημερα εξελιξεις και διαφοροποιησεις μεσα στην «Σοβιετικη-Ε.Ε.» φαινεται οτι αυτοι που κυριαρχουν στις ΗΠΑ επιδιωκουν μεν την ενισχυ-ση μιας «λελογισμενης» ευρωπα’ι’κης ενοποιησης, στο πλαισιο της ενισχυσης

των δεσμων αναμεσα στα «προβατα του μαντριου» και του «τσοπανη».

Σεκαμια περιπτωση δεν θα επιτραπει να προκυψη μια πραγματικα ενωμενη

«Σοβιετικη-Ε.Ε.»!!! Εαν τυχων γινει αντιπαλος πολος γεωπολιτικης ισχυοςπου θα εχει διαφορετικα συμφεροντα απο αυτα των κυριαρχων των ΗΠΑ,αργα ‘η γρηγορα οι ΗΠΑ εμμεσα ‘η αμεσα θα συγκροσθουν στρατιωτικαμαζι της.

Αρα μια ισχυρη και με ενιαια πολιτικη αντιληψη «Σοβιετικη-Ε.Ε.» δεν ειναι πιθανη στο ορατο μελλον. Θα παραμεινει ενα απλο προγε-φυρωμα των ΗΠΑ στην ευρασιατικη ηπειρο, ετσι ωστε με την διευρυνση της να μπορη να γινη πιο βιωσιμο εφαλτηριο για την προβολη στην ευρασιατης Νεας Ταξης ΠραγματωνΕως πριν λιγα χρονια τα κοιτασματα Υδρογονανθρακων της Μεσης Ανατοληςεπαιζαν καθοριστικο ρολο για ολο τον κοσμο.

Ξαφνικα αλλαζει απ’ αυτους πουεχουν την ισχυ και την εξουσια στα χερια τους ο παγκοσμιος ενεργειακος χαρτης και μεταφερεται το επικεντρο των κοιτασματων σχεδον σε ολη την Μεσογειο θαλασσα! Προκειται για μπλοφα ‘η μηπως με την στρατηγικη αυτη εκμε-ταλλευθηκαν πρωτα τον αφθονο πλουτο της Μεσης Ανατολης σε βαρος τωνστρατηγικων πλεονεκτηματων των αντιπαλων τους και ηρθε η σειρα τωρα τωνακομη ατοφιων κοιτασματων της Μεσογειου θαλασσης;

Με αλλα και απλα λογια;

Προκειται για μυθο ‘η για πραγματικοτητα;

Ποσο αγγιζει την πραγματικοτητα η συζητηση που αναψε τον τελευταιο καιρο στα ΜΜΕ και στα ιστολογια για τα τεραστια κοιτασματολογικα αποθεματα υδρογονανθρακων στον χωρο της Ανατολικης Μεσογειο, στον χωρο νοτια της Κρητης και στο Ιονιο πελαγος;

Σε τι επιδιωκει η προπαγανδα του τελευταιου καιρου γιατον πραγματικο χαρτη της ελληνικης ΑΟΖ και τον χαρτη των ελληνικων κοιτα-σματων φυσικου αεριου; Δεν ειναι παραξενο πραγμα που τωρα αποκαλυπτονται, δηλαδη στην φαση της λεηλασιας της πατριδας μας με την τεχνητη οικονομικη κριση, τα τεραστια δηθεν αυτα κοιτασματα; Μηπως με την λεηλασια τηςπατριδας μας, μας δινουν με τα δηθεν τεραστια κοιτασματα υδρογονανθρακων μια ελπιδα φουσκα, οτι καποτε θα ξεπληρωσουμε τα τεραστια χρεη που μας φορτωνουν με τα σωτηρια σωσιβια απο μολυβδο, δηλαδη με τα Μνημονια καιμε την ηλιθια στην ουσια «Τρο’ι’κα» αλλα τοσο ικανη για να μας παγιδευση;                                                          

Μηπως γι’ αυτο τα τσιρακια τους, δηλαδη οι καθε Σημιτηδες, Καραμανληδες,

Παπανδρεου και Σαμαραδες υπερδανειζονταν και υπερδανειζονται κατ’ εντολητους, χωρις να φοβουνται τις ομοβροντιες των εκτελεστικων αποσπασμνατων,γιατι την κρισημη στιγμη θα τους σωσουν τα περιφημα και τεραστια κοιτασματα;

Γιατι μεχρι χθες οι ετσι ονομασθεντες ευρωπαιοι που υποτιθεται οτι γνωριζαν την υπαρξη αυτων των κοιτασματων επενδυαν στην πυρηνικη τεχνολογια για να μειωσουν την εξαρτηση τους απο τους υδρογονανθρακες;

Ηταν τοσο ηλιθιοι οι ανθρωποι και μαζι τους και ο γραφων, που καταγινονταν με την εκμεταλλευση του κοιτασματος πετρεαιου Πρινος και φυσικου αεριου Νοτιος Καβαλα και δεν κινησαν ουτε ενα δακτυλο τους για τα τοσα τεραστια κοιτασματα υδρογονανθρακων νοτια της Κρητης και στο Ιονιο πελαγος, ενω ταυτοχρονα ειχαν ανεπιτυχεις ερευνητικες δραστηριοτητες στην Αδριατικη της Ιταλιας;

Ο ελληνικος λαος ηδη απο την εποχη του ετσι ονομασθεντος εθναρχου,δηλαδη του Καραμανλη του πρεσβυτερου, παρασυρθηκε στην λογικη να μετραει «βαρελια πετρελαιου» για να ξεπληρωσει τα χρηματα που υπερδανειζονταν και ανεχονταν ετσι απο τοτε την τραπεζοκρατια και τους χαφιεδες των τοκογλυφων που τον προδοσαν.

Οι υδρογονανθρακες χρησιμοποιηθηκαν και συνεχιζουν να χρησιμοποιουνται για να αποπροσανατολισουν τους Ελληνες, οιοποιοι χωρις καμια αντιδραση δεχονται πλεον ναρκωμενοι ολους τους εκβια-σμους και τις απειλες απο την τραπεζοκρατια που συνεχιζει να υπαρχει μετον ιδρωτα του λαου που λεηλατει.

Αντικαθιστα πραγματι η Μεσογειος θαλασσα τον Περσικο Κολπο;

Σχετικα με την δημιουργια των κοιτασματων υδρογονανθρακων αναφερθηκε

ο γραφων στην αρχη του παροντος πονηματος. Η ανασκοπιση των γεωλογικων

δεδομενων γυρω απο την ανατολικη και νοτια Μεσογειο ενισχυει στην πρωτη

φαση την αποψη, οτι δια του θαλασσιου υποβαθρου διερχονται στρωματα πετρωματων με χαρακτηριστικα της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας.

Απο τηνζωνη της Μιτλις στην ανατολικη Ανατολια εως το τελος της οροσειρας Ζαγγρος κατα μηκος της κοιλαδας του ευρατη ποταμου και περραιτερω κατα μηκος τηςνοτιοανατολικης οχθης του περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιοτης αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας με την λωριδα πτυχωσεων της Τηθυαςθαλασσας μερος της οποιας ειναι η σημερινη Μεσογειος θαλασσα (Σχ. 6, 7, 8).

Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του μαροκανικου-τυνησιακου και τουανατολιας-περσικου τεμαχιου της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας υπολογιζεται στο θαλασσιο υποβαθρο του Ιουνιου πελαγους, νοτιως της Κρητης καιτης ανατολικης Μεσογειου.

Ως πιθανη περιοχη εντοπισμου κοιτασματων  υδρογονανθρακων του συνδετικου αυτου κρικου θεωρειται το θαλασσιο υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς νοτο κυρτου ανατολικομεσογειακου τοξου.

Στην δευτερη φαση ομως της ανασκοπισης δεν πρεπει να μας διαφευγητο γεγονος, οτι οι περιοχη που αναφερθηκε καθ’ ολη την μεσοζω’ι’κη και τριτογενη γεολογικη εποχη ηταν σκεπασμενη απο την Τηθυα θαλασσα, που σημαινειοτι με μεγαλη πιθανοτητα δεν πρεπει να αναμενεται η υπαρξη κοιτασματωνυδρογονανθρακων, οπως στην Μεση Ανατολη, με βιομηχανικο ενδιαφερον.

Στο τελος του προς νοτο κυρτου τοξου της ανατολικομεσογειακης ραχης (μηκος 1250 χιλιομετρα, πλατος 150 χιλιομετρα, διαφορα υψους της προς τα νοτια βαθειας λεκανης και της προς τα βορεια τεκτονικης ταφρου 700 μετρα) βρισκεταιη νησος Κυπρος.

Για την παλαιοζω’ι’κη γεωλογικη ιστορια της Κυπρου δεν υπαρχουν σχεδον τιποτε απο τα αναγκαια στοιχεια.

Το αρχαιοτερο εντοπισθενπετρωμα νοτιοδυτικα της νησου υπολογισθηκε ως ανω τριαδικο.

Η τριαδικηγεωλογικη εποχη διηρκησε πριν απο 245 εως 208 εκατομμυρια χρονια.

Τα γνωστα στην Κυπρο πετρωματα παριστανται στο Σχ. 10 και τοποθετονται στις εξηςγεωλογικες εποχες: 

·        Τριαδικη και ιουρασικη περιοδος

·        Ανωτερα κρητιδικη εως ολιγικαινικης περιοδου

·        Μεοκαινικη περιοδος και

·        Πλειοκαινικη και τεταρτογενης περιοδος.

Το θαλασσιο βαθος προ των νοτιοδυτικων ακτων της Κυπρου ειναι ανομοιο-μορφον (ιδε Σχ. 7 και 11). Στο μεσο ενος επεκταταιμενου ομοιομορφου πεδιου με θαλασσια βαθη μεταξυ 2000 και 2200 μετρα προεξεχουν ωοειδη υψωματα.

Τελειως ασυνηθη ειναι τα βαθεα φρεατα με βυθισματα εως 2825 μετρα. Προσφατα-οπως διατυμπανηθηκε στα ΜΜΕ-εντιπισθηκε κοιτασμα φυσικου αεριουστην Ανατολικη Μεσογειο και δη 135 χιλιομετρα δυτικα του ισραηλινου λιμανιου Χα’ι’φα και σε θαλασσιο βαθος 5000 μετρα στην λεβαντινη λεκανη.

Το ιδιο διατυμπανηθηκε απο τα ΜΜΕ και ο εντοπισμος κοιτασματος φυσικου αεριου στο διαμερισμα 12 και σε αποσταση 185 χιλιομετρα απο τις νοτιες ακτες της νησου.

Με μια εκαστοτε ερευνητικη γεωτριση και με ενα εκαστοτε τεστ δενειναι ποτε δυνατον να υπολογισθουν τα αποθεματα ενος κοιτασματος, όπωςδιατυμπανιζεται.

Τα ιδια και χειρωτερα ισχυουν και για τα συμπερασματαπου εβγαλε η εταιρεια «Πυθεας» βασιζομενη σε γεωλογικες και γεωχημικεςμελετης σχετικα με τα τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου νοτια της Κρητης.

Εαν στις θαλασσιες περιοχες νοτια της Κρητης διαπιστωθηκαν ανερχομενεςπρος την επιφανεια φυσαλιδες αεριου, αυτο δεν σημαινει την υπαρξη στο υπο-βαθρο των θαλασσιων αυτων περιοχων κοιτασματων φυσικου αεριου.

Δεναποκλειται να προκειται για υδρυδια μεθανιου (Methanhydrate) απο τον θαλασιο βυθο και δη απο μια περιοχη της κυρτης προ νοτο ανατολικομεσογειακηςραχης, οπου βυθιζεται η ποιο βαρεια αφρικανικη λιθοσφαιρικη πλακα κατωαπο την ευρασιατικη.

Ακομη και εαν εντοπισθουν μεγαλα κοιτασματα υδρογονανθρκων νοτιοανατολικα της Κυπρου και νοτια της Κρητης η εκμεταλλευση αυτων λογω του θαλασσιου βαθους ειναι εξαιρετικα προβληματικη.

ΕΞΗΓΟΥΜΕ!!

Συνοπτικα δινεται στο Σχ. 24 η ιστορικη εξελιξη των σταθερων πλατφορμων παραγωγης κοιτασματων υδρογονανθρακων, εκ χαλυβος και μπετον, απο το 1947 εως το 1990. Εως σημερα δεν εχουν αλλαξει πολλα πραγματα  οπως δειχνει το Σχ. 25. Το θαλασσιο βαθος που μπορει σαν ενα εμποδιο να υπερπηδηθη για σταθερες πλατφορμες παραγωγης κοιτασματων υδρογονανθρακων βρισκεται γυρω στα 600 μετρα, ενω με ημιπλωτες μοναδες σε συνδυασμο με Τaplate (εγκαταστασεις θαλασσιου βυθου ανεξαρτητες απο το θαλασσιο βαθος) μπορουν να υπερπηδηθουν 1000 μετρα θαλασσιο βαθος. Στο Σχ. 26 διδεται μια ημιπλωτη μοναδα σε συνδυασμο με Tamplate. Για να μην δημιουργηθη μια εσφαλμενη εντυπωση, η εξελιξη των Tamplateβρισκεται ακομη σε βρεφικη κατασταση και γι’ αυτο χρησιμοποιουνταισε συνδυασμο με σταθερες πλατφορμες ‘η με ημιπλωτες μοναδες για τηνεκμεταλλευση παραπλευρων κοιτασματων που θα ηταν διαφορεικα οικονομικα ασυμφορη.

Οπως  φαινεται απο τον γεωλογικο συνοπτικο χαρτη της Εγγυς- και Μεσης

Ανατολης (ιδε Σχ. 9) η οροσειρα Ζαγγρος κατα μηκος του Ευρατη ποταμου

ειναι η συνεχεια της προς νοτο κυρτης ανατολικομεσογειακης ραχης. Στο Σχ. 12 (Πινακας) διδονται ολες οι πληροφοριες μαζι με τα αποθεματικα πετρωματα

κοιτασματων πετρελαιου και φυσικου αεριου (ασβεστολιθικα και σταθερα

αμμωδη πετρωματα) της Μεσης Ανατολης. Θα ξετιναζε τα ορια του παροντος

πονηματος εαν περιγραφονταν λεπτομερως ολα τα κοιτασματα.

Λογω της σημασιας του, ο γραφων περιοριζεται στο κοιτασμα φυσικου αεριου του βορειοδυτικου Domeτου Καταρ στον Περσικο Κολπο, του οποιου ενα μερος ανηκει και στο Ιραν. Τα Σχ. 9 και 13 δινουν παραστατικα την περιοχη του κοιτασματος.

Απο το Σχ. 12 (Πινακας) φαινεται, οτι το αποθεματικο πετρωμα αποτελειται απο ασβεστολιθο της παλαιοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης του Περμιου.

Τα βεβεα αποθεματα φυσικου αεριου του κοιτασματος αυτου υπολογιζονται με 227

TCF( 1 ΤCF =10 στην 12 CFκαι 1 CF =0,0283 mστην 3 ). Το κοιτασμα βρισκεται 3000 μετρα βαθος στο θαλασσιο υποβαθρο. Προκειται για ξινο φυσικο αεριο με περιεκτικοητες  6 % σε υδροθειο και 7 % σε διοξιδιο του ανθρακος.

Με μια ημερησια παραγωγη των 800 MMCFD η διαρκεια παραγωγικης ζωης του κοιτασματος υπολογιζεται  μεταξυ 100 και 200 χρονια. 

Οι περιοχες του Καυκασου και της Κασπιας θαλασσης, της ανατολικης Μεσογειου, της Εγγυς- Μεσης- και Απω Ανατολης και της βορειας Αφρικης, πουεγιναν οι κυριωτερες προμηθευτες ενεργειας της ευρωπης και μαλιστα και τουκοσμου βρισκονται υπο την επιδραση ενος γεωστρατηγικου παιχνιδιου ποκερτων ΗΠΑ, της Ρωσιας και της Κινας με στοχο τον ελεγχο των αγωγων μεταφορας πετρελειου και φυσικου αεριου.

Ενας απο τους στοχους των ΗΠΑ με τηνετσι ονομασθεισα «Αραβικη Ανοιξη» ηταν ο επαναπροσδιορισμος της αγορας φυσικου αεριου στην ευρωπη, με ισοπεδωση το γρηγορωτερο το δυνατο τουμεριδιου της ρωσικης εταιρειας Gazprom.

 Για εκπληρωση του στοχου αυτουτο Καταρ αυξησε τον στολο του για μεταφορα υγροποιημενου φυσικου αεριουκαι ολοκληρωσε ολες τις εργασιες υποδομων για τον σκοπο αυτο.

Το τεραστιοαυτο κοιτασμα φυσικου αεριου του Περσικου Κολπου που ανηκει στο Καταρκαι εν μερει στο Ιραν θα παιξη στο μελλον ενα αποφασιστικο ρολο για την με-ταφορα του φυσικου αεριου με αγωγους προς την Ευρωπη αλλα και προς τηνΚινα.

Η μεχρι σημερα προσπαθειες του Καταρ να μεταφερη φυσικο αεριο μεαγωγους δια μεσω της Σαουδικης Αραβιας και της ερυθρας θαλασσης προςτην Αιγυπτο, δηλαδη δια του λιμανιου Yanbuτης Σαουδικης Αραβιας στηνερυθρα θαλασσα, απετυχαν.

Απο την αλλη πλευρα το Ιραν με συγκαταθεσητων ΗΠΑ και της Ρωσιας σχεδιαζει την τοποθετηση ενος αγωγου μεταφοραςφυσικου αεριου 40 δισεκατομμυριων κυβικων μετρων τον χρονο δια μεσω πολλων συνορων προς το λιμανι Baniyas της Συριας και απο εκει δια μεσω της  Τουρκιας με συνδεση στον αγωγο Nabuccoτων ΗΠΑ για την μεταφορα τουφυσικου αεριου προς την ευρωπη (ιδε Σχ. 14 και 16). Επισης και ο «αραβικος αγωγος φυσικου αεριου» απο την Αιγυπτο προς την Συρια εξυπηρετει τον σκοπο αυτο.

 

 

Με τον αγωγο «Medgaz» μεταφερονται ετησιως 8 δισεκατομμυρια φυσικου

αεριου απο την Αλγερια προς την Ισπανια και με τον αγωγο «Galzi» η ιδια

ποσοτητα προς την Ιταλια. Αυτο που επιδιωκουν οι ΗΠΑ ειναι να εμποδυσουν                                                             

την τοποθετηση ενος αγωγου μεταφορας φυσικου αεριου απο το Ιραν απ’ αυθειας προς την Κινα. Μια οικονομικα συμφερουσα δυνατοτητα για ικανοποιηση  της μεγαλης ζητησης για φυσικο αεριο απο την Ινδια, Κινα και Ιαπωνια ειναι η κατασκευη ενος αγωγου μηκους 5000 χιλιομετρων απο τον Περσικο Κολπο μεσω Ιραν και Αφγανισταν προς την Κινα και απο εκει προς την Ιαπωνια.

Ο οικονομικος πολεμος μεταξυ ΗΠΑ και Κινα ειναι σε πληρη εξελιξη.

Απο αναγκη πλεον η Κινα εισερχεται σε συμμαχιες οπως αυτη της Σανγχα’ι’ στην οποια συμμετεχει και η Ρωσια.

Οι ΗΠΑ στηριζουν πολιτικα τις ανταγωνιζομενες την Κινα χωρες, Ινδια και Ιαπωνια και με την εμμεση επιδραση τους στην Αφρικη, μαζι με την Ευρωπη, επιδιωκουν να εκτοπισουν την Κινα απο τηνηπειρο αυτη.

Απο την αλλη πλευρα οι ΗΠΑ μαζι με το προγεφυρωμα τους στηνευρασια, την «Σοβιετικη-Ε.Ε.», και συνεργεια με τα τσιρακια τους στην Βουλγαρια και στην Ελλαδα που ασκουν εξουσια, βαζουν μια στρατηγικη σφηνα μεταξυ Ρωσιας στον βορρα και του Ιραν στον νοτο σχετικα με την κατασκευη τουαγωγου μεταφορας πετρελαιου απο το Zengiz του Καζασταν, δια του Noworossiskτης Μαυρης Θαλασσας, του Μπουργκας Βουλγαριας προς την Αλεξαν-δρουπολη της Ελλαδος.

Με τον αγωγο αυτο θα λυνονταν το εποκινδυνο προβλημα διελευσης των στενων του Βοσπορου με Τανκερ.

Η Ελλας σημερα λεηλατειται με ολη την σημασια της λεξεως απο την «Σοβιετικη-Ε.Ε.» και το ΔΝΤ των ΗΠΑ και εκβιαζεται απο την Γερμανια,  μονο και μονο για να μην εξαρτηθη ενεργειακα απο την Ρωσια. Το Ανατολικο Ζητημα δεν πεθανε, το Ανατολικο Ζητημα ζει και βασιλευει!!!                                                         

Στην πολεμικη ανακωχη του Μουτρος, στο ελληνοκο νησι Λημνος, την 30.10.1918, παρεδωθει στο πολεμικο πλοιο Αγαμεμνων η Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Κατω απο πετρελαιοστρατηγικους στοχους (σημειο 15 της συμβασης παραδοσης) καταχυρωθηκε η στρατιωτικη κατοχη των κοιτασματων πετρελαιου της Μουσουλης (σημερα ανηκουσα ακομα στα χαρτια στην επικρατεια του Ιρακ) σε βαρος 2 περιπου εκατομμυριων Ελληνων της Μικρας Ασιας.

Η μοιρααυτων συνδεθηκε με το μοιρασμα των δικαιωματων της τουρκικης εταιρειαςπετρελαιου στην Μοσουλη και στην Βαγδατη.

Οι τοτε χωρες υαινες της ευρωπης, Μεγαλη Βρεταννια και Γαλλια, με τις συνθηκες των Βερσαλλιων (1919),του Σαν Ρεμο (1920), των Σεβρων (1920) και της Λωζανης (1923) και με τηνσυμφωνια LongBerenger-Πετρελαιων, απεφασισαν για την τυχη των Ελληνων της Μικρας Ασιας. Στην πραγματικοτητα ο Ελληνοτουρκικος πολεμος του 1922ηταν ενας πολεμος μεταξυ Μεγαλης Βρεταννιας και Γαλλιας για τον ελεγχο τωνπετραλα’ι’κων περιοχων του Ιρακ που βρισκονταν τοτε υπο την κατοχη της Οθωμανικης αυτοκρατοριας. Οπως και τοτε ετσι και σημερα ο χαμηλος και διαβρωμενος πολιτικος οριζοντας τγων Αθηνων ηταν και ειναι ανικανος να δη ότιεξ’ αιτιας των πιθανων κοιτασματων υδρογονανθρακων νοτιοανατολικα της

Κυπρου και νοτια της Κρητης κινδυνευουν τοσο η Κυπρος οσο και η Κρητη να

τερματισουν την ιστορικη τους παρουσια στον πλανητη μας.

Το ξεπουλημα σημερα για ενα κομματι ψωμι, μεσω των εγκληματικων Μνημονιων, της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΜ, του οδικου δικτυου, των αεροδροδρομιων, των λιμανιων, των νησιων κ.α. πολλων, δεν θα οδηγσει την Ελλαδα στην οικονομικη ανακαμψη αλλα στην τελικη καταστροφη. Ολοι οι εγχωριοι υπευθυνοι που μετα το 2009 εξουσιαζουν στην πατριδα μας και που υπεγραψαν χωρις καν να τα διαβασουν τα εγκληματικα Μνημονια πρεπει να πεθανουν χωρις ιχνη οικτου κατω απο τις ομοβροντιες των εκτελεστικων αποσπασματων.

Σχετικα με τους αγωγους μεταφορας υδρογονανθρακων απο την Εγγυς- και Μεση Ανατολη προς την Ευρωπη και προς την Κινα (ιδε Σχ. 14) υπαρχουν οι

εξης επιλογες:

1.     Quatar (NorthField)-Κουβε’ι’τ-Βαγδατη-Derikskenderum

2.     Quatar (NorthField)-Dhahran-Σαουδικη Αραβια-Yanbu (Eρυθρα θαλασσα)

3.     Quatar (NorthField)-Κουβε’ι’τ-Ιρακ-Συρια (Tartus)

4.    Quatar (NorthField)-Assaluyen (Ιραν)-Basht (Ιραν)-Astara (Azerbaijan)-

Συνδεση με τον αγωγο Nabucco.

5.    Quatar (NorthField)-Assaluyen (Ιραν)-Arak (Ιραν)-Sannandaj (Ιραν)-

Kirkuk (Ιρακ)- Al. Hadithan (Ιρακ)-Tartus (Συρια).

Για τις ως ανω επιλογες, κατω απο την γεωστρατικη και γεωπολιτικη σκοπια,

θα αποφασισουν τελικα οι ΗΠΑ.

Με τον αγωγο μεταφορας φυσικου αεριου Nabucco σχεδιασαν οι ΗΠΑ με παρακαμψη της Ρωσιας να μεταφερουν προς την Ευρωπη 31 δισεκατομμυρια κυ-βικα μετρα ετησιως.

Ο αγωγος αυτος μηκος 3300 χιλιομετρα θα διερχεται δια

της Τουρκιας (2000 χιλιομετρα), Βουλγαριας (400 χιλιομετρα), Ρουμανιας

(460 χιλιομετρα), Ουγκαριας (390 χιλιομετρα) και Αυστριας (46 χιλιομετρα).

Επειδη τα κοιτασματα φυσικου αεριου του Azerbaidschanκαι Kasachstan δεν

ειναι σε θεση να καλυψουν τις αναγκαιες ποσοτητες φυσικου αεριου του αγωγου Nabucco, γινεται αναγκαια η τροφοδοτιση με φυσικο αεριο απο τα κοιτα-σματα του Ιραν, Ιρακ και Αιγυπτου. Με την κατασκευη του αγωγου μεταφοραςφυσικου αεριου SouthStream αρχισαν ηδη οι Ρωσοι (Gazprom 50 %, Eni 20 %,

EdF 15 %  και Wintershall Holding GmbH 15 %) αποτην 07.12.2012. Η πρωτη

προμηθεια φυσικου αεριου προς την Ευρωπη θα αρχισει το 2015 ενω η προβλεπομενη ποσοτητα των 63 δισεκατομμυριων κυβικων μετρων ετησιως θα επιτευχθει απο το 2018. 

10.  Οραματα ενεργειακων μεταμορφωσεων βασιζομενων στο φυσικο αεριο

Ολη η τραγωδια της φυσικης στο συμπαν παιζεται στην αλληλοεπιδραση τηςδυναμης της βαρυτητας να ελκη αντικειμενα και να δημιουργη δομες της φυσικης και της εντροπιας που επιδρα αντιθετα και προσπαθει να φερη τα συστηματα της φυσικης σε κατασταση αταξιας και να τα σκορπιζη σε μεγαλες αποστα-σεις. Οτι κανει η φυση και ο ανθρωπος στον τομεα της ενεργειας δεν ειναι τιπο-τε αλλο απο μια συνεχη μεταμορφωση αυτης.

Η ενεργεια μεταβαλλεται π.χ. σεμηχανικη κινηση και αυτη παλι σε ηλεκτρισμο, θερμοτητα κ.α. χωρις ποτε ναεξαλειφεται και δεν ειναι παραπανω και παρακατω απ’ οτι μια περιουσια σε εργο και αποτελει το κεφαλαιο της φυσης (8). Χωρις ενεργεια δεν μπορει νακινηθη καμμια διαδικασια της φυσικης και κατ’ επεκταση και της ζωης και της διατηρησης αυτης. 

Η ενεργειακη τεχνολογια του 19 και 20 μ.Χ. αιωνα ικανοποιουσε της αναγκες μιας κοινωνιας με βιομηχανικο υποβαθρο χωρις να λαμβανη υπ’ οψη τις αναγκες του υπολοιπου κοσμου, που δεν ηταν σε θεση να αποκτηση την τεχνολογιακαι τις απαραιτητες υποδομες αυτης.

Τα οραματα ενεγειακων μεταμορφωσεων βασιζομενων στο φυσικο αεριο κατα-γινονται με την δυνατοτητα μεταμορφωσης του φυσικου αεριου σε ενεργειακα

και υλικα στοιχεια με την βοηθεια της ηλιακης ενεργειας και την εν συνεχεια

μεταφορα αυτων με αγωγους στους καταναλωτες του «αυριανου κοσμου» (8, 9). Γινεται ετσι δυνατη η τροφοδοτιση των κυριων καταναλωτων με ηλεκτρικη

ενεργεια, με υψηλης- και χαμηλης πιεσης υδρατμου, με θερμοτητα θερμανσης,

με συνθετικα αερια ως πρωτες υλες για χημικες μεθοδους π.χ. παραγωγης μεθα-νολης και αμμωνιας και με αναγωγικα αερια για την βιομηχανια σιδηρου και

χαλυβος. Για τον σκοπο αυτο μπορουν να χρησιμοποιηθουν, ως τροφοδωτες

πρωτογενους θερμικης ενεργειας, μεταξυ αλλων πολλαπλης χρησεως ηλιακες

εγκαταστασεις πυργων (συνδυασμος ηλιακων κατοπτρων και ανεμοκινησης), που βασιζονται σε θερμικες μεθοδους και οι οποιες μπορουν να κατασκευα- σθουν π.χ. στην ερημο της Αλγεριας, της Λιβυης, της Σαουδικης Αραβιας και

της Κινας και των περιξ περιοχων του Περσικου Κολπου και παντοτε πλησιον

κοιτασματων φυσικου αεριου. Οι εγκαταστασεις αυτες πυργων απο μπετον μπορουν να εχουν και επιπλεον συγκεντρωτικα ηλιακα κατοπτρα για την παρα- γωγη υψηλης θερμοκρασιας  βιομηχανικης θερμοτητας και μπορουν να συνδιασθουν με τις απο τους Schlaichκαι Bergmann (10) σχεδιασθεισας πυργους για ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας απο την διεγερ-  ση στους πυργους ρευματων αερος.

Η λειτουργια μιας τετοιας εγκαταστασης πυργου εχει ως εξης (Σχ.27, 29 kai 30):

Γυρω απο την βαση του κυλινδρικου και απο μπετον κατασκευασθεντος πυργου τοποθετειται μια γυαλινη στεγη που δημιουργει με το εδαφος εναν συλλεκτη θερμοτητας.

Ο θερμαινομενος αερας ρεει δια μεσου ενος αγωγου μεγαλης διαμετρου στην εισοδο του που τοποθετηθηκε στο εσωτερικο του πυργου.

Δια της εστιακης αναρροφισης, αποροφαται ταυτοχρονα ζεστος αερας που προερχεται απο τον συλλεκτη θερμοτητας και επιταχυνει την απο εξω ροη τουκρυου αερος.

Η αποθηκευμενη στο ρευμα αερος ενεργεια, μεταβαλλεται μετην βοηθεια της κλιμακωτα ρυθμιζομενης πιεσης των ανεμοσυμπιεστων    που τοποθετουνται στην βαση του πυργου, σε μηχανικη ενεργεια η οποια στην συνεχεια με τις εγκαταστασεις γενητριων μεταβαλλεται σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Μια συνεχης και χωρις διακοπη 24ωρης ημερησιως εργασιας επιτυγχανεται μενερο γεμισμενες λαστιχενιες σωληνες ‘η σακκους στο εδαφος (ιδε Σχ. 29). Το νερο θερμενεται και η θερμοτητα αποθηκευεται κατα την διαρκεια της ημερας και την νυχτα διατιθεται για την θερμανση του αερος.

Ετσι παραγουν οι ακτινες του ηλιου ενα συνεχες ρευμα αερος στον πυργο. Η παραγωμενη ποσοτητα ηλεκτρικης ενεργειας απο μια τετοια εγκατασταση πυργου ειναι αναλογη του εσωτερικου ογκου του κυλινδρικου πυργου απο την επιφανεια του συλλεκτου θερμοτητας και το υψος του πυργου (ιδε Σχ. 30).

Το ιδιο αποτελεσμα μπορει να επιτευχθη με εναν υψηλο πυργο σε συνδιασμο με εναν μικροτερο συλλεκτη και αντιστροφα.

Ο πυργος απο μπετον ειναι συνηθως μια θερμικη μηχανη δυναμης, της εγκαταστασης παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας, δια του δημιουργηθεντος ρευματος αερος.

Ειναι ενας αγωγος πιεσης με ελαχιστες απωλειες πιεσης.                  

Η θερμοκρασια του εισερχομενου απο εξω αερος, αναλογα με την επιφανεια του συλλεκτη θερμοτητας, αυξανει και 30 εως 35 βαθμους Κ. Εξ’ αιτιας της αυξησης αυτης δημιουργειται μια ταχυτητα του ρευματος αερος των 15 μετρων ανα δευτερολεπτο στη κανονικη ισχυ. Απο τεχνολογικης αποψης, οι πυργοι  αυτοι δεν ειναι τιποτε αλλο απο κυλινδρικες φυσιοελκτικες καταψυκτικες εγκαταστασεις μεγαλης διαμετρου και υψους εως 1000 μετρα. Το παχος του

κυλινδρου απο μπετον αρχιζει στην βαση του με 1 μετρο και μειωνεται στο  

ημισυ υψος του σε 0,3 μετρα και διατηρειται μετα σταθερο εως την κορυφη του.

Οι διαστασεις των εγκασταστασεων πυργων με αερικινητους συμπιεστας για

την κινηση των γενητριων παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας εχουν ως εξης (10): 

Κλαση ισχυος                ΜW                 5               30              100               200

(Ισχυς της εγκαταστασης στο δικτυο)

Διαμετρος Συλλεκτου

Θερμοτητας.                     m                1250            2900           4300            7000

 

Υψος του Πυργου             m                  550              750           1000            1000

 

Διαμετρος του πυργου       m                   45                70              110              120

Παραγωγη ενεργειας

ετησιως.                           GWh/a             14                99              320              680 

Τα ως ανω στοιχεια ισχυουν σε παγκοσμια ακτινοβολια των 2300 ΚWh/τετρα-γωνικο μετρο τον χρονο. Η παγκοσμια ακτινοβολια ειναι ενα βασικο μεγεθος

για τον εντοπισμο των περιοχων που ειναι καταλληλες για την κατασκευη ενος

πυργου με αεροκινητος συμπιεστας κινησης γενητριων παραγωγης ηλεκτρικης

ενεργειας. Ειναι ενα μετρο για την εντατικοτητα της ηλιακης ακτινοβολιας και καθωριζει στην πρωτη γραμμη την ημερησια- και ετησια χρονικη συμπεριφορα

ισχυος μιας τετοιας εγκαταστασης. Για την ετησια ενεργειακη αποδοση της

εγκαταστασης μεγαλο ρολο παιζει η ετησια πτωση παγκοσμιας ηλιακης ακτινοβολιας επι μιας οριζοντιας επιφανειας του εδαφους σε KWh/τετραγωνικο μετρο τον χρονο.

Περιοχες με τιμες μεγαλυτερες απο 1900 KWh/τετραγωνικο μετρο τον χρονο θεωρουνται ως καταλληλες. Πληροφοριες για τα μεγεθη αυτα μπορουν να ληφθουν απο τις μετρησεις των δορυφορων. 

Η εκτιμηση της επενδυσης για την κατασκευη ενος πυργου απο μπετον με ολοτον εξοπλισμο του για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας ονομαστικησ ισχυος  των 100 και 200 MW εχει ως εξης (10): 

Ονομαστικη Ισχυ                                    MW                100               200

Υψος του Πυργου                                      m                1000             1000

Διαμετρος του Πυργου                               m                 110                120

Διαμετρος του Συλλεκτη                            m               4300               7000

Παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος (*)       GWh/a           320                 680

Δαπανες κατασκευης του Πυργου            εκατ. ευρω    156                 170

Δαπανες κατασκευης του Συλλεκτου (**) εκατ. ευρω   131                 318

Δαπανες αεροστροβιλου                            εκατ. ευρω      75                 133

Σχεδιασμος, Τεστ, Πειραματισμος             εκατ. ευρω      40                  42 

Ολικες Δαπανες                                           εκατ. ευρω    402                  662  

*  για μια περιοχη με μια ετησια πακοσμια ακτινοβολια 2300 kWh/mστην 2/a

** μισθος για εναν ανεδεικευτο εργατη 18 ευρω/ωρα

Στην Ελλαδα η περιοχη με την αναφερθεισα ετησια παγκοσμια ακτινοβολια θαμπορουσε να εκπληρωση η Κρητη.

Το υψος του πυργου και η καταλληλη αξιοποιηση αυτου περαν της παραγωγης οικολογικης ηλεκτρικης ενεργειας θα μπορουσε να χρησιμοποιηθη με καταλληλη διαμορφωση του, ως ασανσερ, εστιατοριο, καφετερια κ.α. και διαμορφωση της επιφανειας του Συλλεκτου για θερμοκηπιο παραγωγης γεωργικων προ’ι’οντων για συμπληρωματικα εσοδα.

Εκτοςαυτου η ιδια η εγκατασταση θα ηταν μια τουριστικη ιδιαιτεροτητα.

Τα 1000μετρα υψους του πυργου δεν αποτελουν κατασκευαστικο προβλημα οταν το

γνωστο κτιριο στο Dubei του Περσικου Κολπου εχει υψος πανω απο 750 μετρα.

Ενας πειραματικος, πυργος κατασκευασθεις με τραπεζιοδεις σωληνες απο λα- μαρινα, υψους 194,6 μετρα και διαμετρου 5,08 μετρα τοποθετηθηκε απο την

ισπανικη εταιρεια ηλεκτρισμο «UnionElektricaFenosa» και χρηματοδοτηθηκε

απο το γερμανικο υπουργειο ερευνων και τεχνολογιας 150 χιλιομετρα νοτια της

Μαδριτης στην περιοχη Manzanares (Σχ. 28). Ο αεροστροβιλος λειτουργουσε

αυτοματα απο την στιγμη που η ταχυτητα του αερος ξεπερνουσε τα 2,5 μετρα 

ανα δευτερολεπτο. Οι δαπανες παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος υπολογισθηκαν με 0,06 ευρω /kWhυπο την προ’υ’ποθεση τοκισμου της χρηματοδοτισης του εργου με 4 % και διαρκεια αποσβεσης της ολικης επενδυσης 40 χρονια.

Ο ηλιος μας που προφανως παραγει την ενεργεια του κατα 98 % απο την αντι-δραση πρωτονιου-πρωτονιου (πυρηνας Θεοδωριου, πυρηνας Ηe-4, μεταβοληενεργειας) καταναλωνει σε καθε δευτερολεπτο 675 εκατομμυρια τοννους υδρογονου και το μεταβαλει στο στοιχειο Ηλιο. Περιπου 4 εκατομμυρια υδρογονου μεταβαλονται καθε δευτερολεπτο υπο μορφη ακτινοβολιας σε ενεργεια.

Στις γενικες γραμμες η πυρηνικη συντηξη στον ηλιο μας βασιζεται στην αρχη υπερβασης της ηλεκτρικης αποθεσης που υφισταται μεταξυ δυο ομοιων πυρηνων και της συντηξης αυτων σε ενα νεο πυρηνα, ο οποιος αποτελειται ‘η απο αλλα ισοτοπα του ιδιου στοιχειου ‘η απο τον πυρηνα ενος αλλου στοιχειου.

Επειδη οι  αποθετικες δυναμεις που οφειλουν να υπερβηθουν ειναι πολυ μεγαλες, σημασιαεχουν ισοτοπα στοιχειων με κατα το δυνατον χαμηλοτερης φορτωσης, δηλαδη μονο ισοτοπα του υδρογονου.

Ακομη και τοτε, η διαδικασια της μεταβολης τηςενεργειας θα μπορεσει να διατηρηθη για μεγαλο χρονικο διαστημα, οταν αυτη λαμβανει χωρα σε θερμοκρασιες μερικων εκατομμυριων βαθμων Κελσιου. Γι’ αυτο η διαδικασια αυτη ονομαζεται «θερμοπυρηνικη μεταβολλη ενεργειας».

Το κυριο προβλημα υλοποιησης μιας ελεγχομενης διαδικασιας πυρηνικης συντηξης απο τον ανθρωπο, ειναι οι απαραιτητες μεγαλες θερμοκραιες που απαιτουνται.

Αυτες οι θερμοκρασιες μπορουν μεν να παραχθουν, δεν υπαρχουν ομως εγκαταστασεις με ιδιοτητες του υλικου που θα ειναι σε θεση να αντεξη στις θερμοκρασιες αυτες.

Εως οτου ομως επιτευχθει η βιομηχανικη θερμοπυρηνικη μεταβολη ενεργειας απο τον ανθρωπο, πρεπει να βρεθουν και αλλοι δρομοι για να θηλαξη η φυση την πεινα σε ενεργεια του κοσμου του αυριον.

Μια δυνατοτητα προκυπτει απο την μεταβολη του φυσικου αεριου σε αλλη μορ-φη υλοενεργειας, που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθη αποδοτικωτερα απο την  απευθειας μεταβολη του φυσικου αεριου σε ενεργεια δια της καυσεως.

Μια νεαμορφη υλοενεργειας θα μπορουσε υπο προ’υ’ποθεσεις να προκυψη απο την δια-σπαση του φυσικου αεριου, που ως επι το πλειστον αποτελειται απο μεθανιο, στα συστατικα του, χρησιμοποιωντας ταυτοχρονα και το υπαρχων και αυτο πουακομη θα προκυψη συστημα αγωγων μεταφορας.

Μια απο τις προ’υ’ποθεσειςαποτελουν και οι περιγραφεισες εγκαταστασεις πυργων.

Η θερμοτητα που μπορει να προκυψη απο συγκεντρωμενα ηλιακα κατοπτρα, εγκαταστημενα στηνγυρω απο τον πυργο περιοχη, για παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας, μπορει να μεταβληθη σε χημικη ενεργεια (αντιδραση ενθαλπιας) δια μιας ενδοθερμικης διαδικασιας μετατροπης του μεθανιου, με υδρατμο, σε ενα συνθετικοαεριο.

Η μετατροπη αυτη ακολουθει της εξης διαδικασια:

               CH4 + H2O = CO + 3H2         ΔH298 = + 206 kj/mol

              CO + H2 = CO2 + H2                ΔH298 = – 41 kj/mol

                      2CO = C + CO2                  ΔΗ298  = – 172 kj/mol

Το φορτισμενο με ενεργεια συνθετικο αεριο, μπορει να μεταφερθη με αγωγους σε μεγαλες αποστασεις, οπου βρισκονται οι καταναλωτες, χωρις απωλειες θερμοτητας.

Μια απο τις κυριες δυσκολιες μεταφορας του συνθετικου αεριου με αγωγους θα αποτελλεσσει η τασιρυγματικη διαβρωση που θα υποστουν οι αγωγοι απο το συνθετικο αεριο.

Υπο την επιδραση του υδρογονου δημιουργουνταιμικροσκοπικα ρυγματα στα τοιχωματα των αγωγων, τα οποια επεκτεινονται  στον πυρηνα του μεταλλου, εως ο αγωγος σπασει.

Δια μεταλλοργικων ομως μεθοδων κατα την παραγωγη των αγωγων, θα μπορουσε να αυξηθη η αντιδραση του μεταλλικου κραματος στις διαβρωτικες ιδιοτητες του υδρογονου.

Μια αλλη λυση θα αποτελουσε, εαν εντος του μεταλλικου αγωγου τραβιονταν ενας δευτερος αγωγος απο καταλληλο πλαστικο ‘η αλλο υλικο.

Οταν το  συνθετικο αεριο καταληξει στις περιοχες των καταναλωτων, ακο-λουθει η μεταβολη αυτου στο αρχικο αεριο του μεθανιου δια εξωθερμικων αντιδρασεων με την βοηθεια καταλυτων. Με τις εξωθερμικες αντιδρασεις

παραγεται θερμοτητα θερμοκρασιας 650-700 βαθμων Κελσιου. Η θερμοτητααυτη μπορει να χρησιμοποιηθη για πολλαπλους σκοπους ως π.χ. για την παραγωγη ατμου υψηλης πιεσης για την κινηση ατμοσυμπιεστων και αυτοι γιατην κινηση των γενητριων για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας.

Το ξαναδημιουργηθεν μεθανιο μετα το πλυσιμο και τον εμπλοτισμο του ξα-ναδιοχετευεται μεσω του αγωγου σε αλλο πυργο των περιγραφεθεντων ηλιακων εγκαταστασεων και ουτω καθ’ εξης.

Προκειται περι ενος κλειστου τυπουθερμοχημικου συστηματος παραγωγης ενεργειας.

Απο ενα ανοιχτο τυπο θερμο-χημικου συστηματος παραγωγης ενεργειας μπορη να ληφθη συνθετικο αεριο τοσο για ενεργειακους οσο και για αλλους βιομηχανικους σκοπους.

Μπορειεπισης να ληφθη και καθαρισμενο και εμπλοτισμενο μεθανιο για απ’ ευθειαςκαυση.  

Δια της μεταβολλης της θερμοτητας σε χημικη ενεργεια δημιουργουνται και οιπρο’υ’ποθεσεις μακροπροθεσμου αποθηκευσης της ενεργειας.

Εαν η ηλιακηενεργεια χρησιμοποιηθει στο μελλον σε μεγαλες ποσοτητες οπως περιγραφηκε,θα παραγονται δια μεσω των πυργων ηλιακων εγκαταστασεων προ’ι’οντα καυσεων και με προτεραιοτητα υδρογονο, δηλαδη την πρωτη υλη πολλαπλης μελλοντικης χρησης.

Θεωρητικοι προβληματισμοι και πρακτικες εφαρμογες πειραματικου σταδιουαπεδειξαν, οτι τετοια συστηματα θερμοχημικης παραγωγης ενεργειας εχουν μεν ακομη τις δυσκολιες τους που μπορουν ομως με τις μεθοδους της εφηρμοσμε- νης ερευνας να αντιμετωπισθουν.

Η σημερινη εποχιακη προκληση με περιπου 7 δισεκατομμυρια ανθρωπους στονπλανητη μας και η αυριανη με 9 και περισσοτερα δισεκατομμυρια ανθρωπους,απαιτει, προ της πυρηνικης συντηξης, την ανιχνευση ολων των δυνατων νεωνδρομων για την οικονομικη χρησιμοποιηση του υδρογονου και συνεπως τηνκαλυτερη δυνατη χρησιμοποιηση του φυσικου αεριου για την παραγωγη ενεργειας.

Η θερμοχημικη παραγωγη ενεργειας θα μπορουσε να γινη η ενδιαμεσοςφαση, εως οτου επιτευχθει η θερμοπυρηνικη παραγωγη ενεργειας δια πυρηνικης συντηξης. 

Διαστασεις

Μ (Mega)  = 10 στην 6

G (Giga) = 10 στην 9

T (Tera) = 10 στην 12

1 bar = 1,02 ata = 10,2 mWs = 750 mg Hg = 0,987 atm = 14,5038 psi =

         = 1 Kg/cm στην 2

1 Pa = 1 N/mστην 2

1 ft = 0,3048 m

1 Zoll =2,54 cm 

1 Gallon = 3,785411784 liter

1 bbl = 42 Gallon = 159 liter = 0,159 κυβικαμετρα

1 ppm = 0,0001 %

1 Βtu (British thermal Units) = 293 KWh

1 Bcf = 36,25 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα

1 ΤW = 10 στην 12 W = 10 στην 6 MW = 10 στην 9 KW = 8,7 . 10 στην 12

              KWh = 10 στην 12 . 8766 Wh

1 SKE (Steinkohle Einheit = ΜοναδαΑνθρακιτου) = 760 Kg Ανθρακιτου (θερμοτητακατατηνκαυση

1 tSKE =2931 . 10 στην 7 Joul =2931 . 10 στην 7 Ws = 8140 KWh= 760000

                KgΑνθρακιτου = 0,65 tισοδυναμο πετρελαιου = 745 κυβικα μετρα φυσικου αεριου. 

1 TW = 1,1 δισεκατομμυρια t SKE

1 MiotLNG = 1,4 Mrd. mστην 3, φυσικο αεριο = 1,2 Miotπετρελαιο 

1 LNG = 1,23 t πετρελαιο= 1,85 t SKE

Βιβλιογραφια

1.  Meadows D.H. «The Limits to Growth», London 1972

2.  Chaziteodorou G. «Grundlagen des Meeresbergbaus»

                                  Dr. Riederer-Verlag, Stuttgart 1976/77

3.  Chaziteodorou G. «Die Eroberung des Meeresbodens»

                                   bergbau 12/88, S. 533-540

4.  Rühl W. «Tar (Extra Heavy Oil) Sands and Oil Shales»

                    Ferdinal Enke Publishers Stuttgart 1982

5.  Laurien H. «Taschenbuch Erdgas», 2. Aufl. S. 10

                       Oldenburg Verlag, München/Wien, 1970

6.  Diels D., Ruske W. «Einführung in die organische Chemie»

                                      21. Aufl. S. 90, Verlag Chemie, Weinheim 1966

7.  Larsson P. «Erdöl und Erdgas ohne Ende? Forscher findet Hinweis für                     

                         αbiotische Entstehung von Erdöl und Erdgas»

                         http://www.eike-klima-energie.eu 

8.  Chaziteodorou G. «Energieperspektiven der Welt von Morgen»

                                    bergbau 3/94, S. 113-118

9.  Nukleare Fernenergie in der Kernforschungsanlage Jülich GmbH

    Zusammenfassende Bearbeitung (Nr. 303) und Redaktion von NF

10. Schlaich Jörk «The Solar Updraft Tower» 

                              Das Aufwindkraftwerk Strom aus der Sonne

                              einfach, erschwindlich, unerschöftlich

                              Dva-Verlag 1955, ISBN-10:3421030740

11. Chaziteodorou G. «Bodenschätze und Bergbau Griechenlands»

                                    Glückauf, Jahrgang 110 (1974), Nr. 3

12. Chaziteodorou G. «Große Vorratsquelle an Kohlenwasserstoffen das Mittelmeer?  Mining Metallurgical Chronicles, 5th Year,

                        Novenber-Dezember 1975,Athen                                     

 

13. Chaziteodorou G. «Der Bergbau auf Zypern»

                                    Glückauf 110 (1974) Nr. 20

14. Chaziteodorou G. «Mythos oder Wirklichkeit?»

                                     Riesige Kohlenwasserstoff-Reserven im östlichen

                                     Mittelmeerraum!

                                     info@berlin-athen.eu (berlin-athe.eu, vom 10.12.12) 

15. (GCA) Gaffbey, Cline & Associate, September 1993: A Study Gas

                                  Resources and Utilation in the Middle East Gulf. 

                                                                 

Σχηματα

 

Σχ. 1 :   Τυποι κοιτασματων με τα υπερκειμενα μονοτικα πετρωματα

             Ton = Αργυλος, Sandschiefer = αμμωδης σχιστολιθος,

              Salz = ορυκτο αλας, Korallenriff = υφαλος κοραλλιου 

Σχ. 2 :    Αντικλινο με διαφορα μονοτικα πετρωματα      

Σχ. 3 :    Εξορυξη, Εμπλουτισμος. Αποθηκευση, Μεταφορα με αγωγους υψηλης

              πιεσης και Κατανομη στους καταναλωτες, φυσικου αεριου

Σχ. 4 :    Τοποθετηση αγωγου μεταφορας φυσικου αεριου στον θαλασσιο βυθο

               με ειδικο πλοιο και οι δυναμεις που επιδρουν στον αγωγο κατα την

               φαση τοποθετησης:

               Zugkraft = δυναμης εφελκυσμου

               Auflagekraft vertikal = καθετοςυπομοχλιαδυναμη

               Biegemoment =ροπηκαμψης

               Τorsionsmoment = ροπηστρεψης

               Auftriebskraft = δυναμηανωσης  

               Wasserdruck = πιεσηυδατινηςστηλης

                Gewichtsstreckenlast = δυναμηβαρουςδιατασης 

                Auftriebsstreckenlast = δυναμηανωσικηςδιατασης

                Streckenlast infolge Anströmung = δυναμηδιατασηςλογωεισροης

                Strömungsgeschwindigkeit = ταχυτηταεισροης

                Ünerlagerung von Meeresströmungen mit Wellenbedingten Strömung

                = υπεραθροιση θαλασσιων ρευματων με κυματοειδη ρευματα.

Σχ. 5 :     Φαση πορειας μιας αλυσιδας υγροποιημενου φυσικου αεριου:

                Εξορυξη, Υγροποιηση, Αποθηκευση, Φορτωση σε ειδικα πλοια,

                Μεταφορα, Ξεφορτωση, Αποθηκευση, Αεροποιηση, Κατανομη

 

Σχ. 6 :     Μεσογειος Θαλασσα:

               Οροσειρες στον θαλασσιο βυθο.

Σχ. 7 :     Μεσογειος θαλασσα:

               Γεωτεκτονικα δεδομενα

Σχ. 8 :     Η διασπαση της Παγγαιας Ηπειρου και η κινηση των λιθοσφαιρικων

               πλακων.

Σχ. 9 :     Συνοπτικος γεωλογικος χαρτης της Εγγυς- και Μεσης Ανατολης.

               Η συνδεσης του Ινδικου Ωκεανου δια του Περσικου Κολπου.

Σχ. 10 :   Συνοπτικος γεωλογικος χαρτης της Κυπρου

Σχ. 11 :   Ανυψωσεις και καταπρωσεις στον θαλασσιο βυθο της Κυπρου 

Σχ. 12 :    Αποθεματικα πετρωματα κοιτασματων υδρογονανυρακων στην

                Μεση Ανατολη (Πινακας).

Σχ. 13 :    Θεση του κοιτασματος φυσικου αεριου NordWestDomeτου Καταρ

                στον Περσικο Κολπο.

Σχ. 14 :     Δυνατοτητες μεταφορας με αγωγους φυσικου αεριου απο την Μεση

                  Ανατολη προς την Μεσογειο θαλασσα.

Σχ. 15 :      Κοιτασματα Υδρογονανθρακων του Ιραν

Σχ. 16 :      Υποδομη αγωγων μεταφορας υδρογονανθρακων του Ιραν 

Σχ. 17 :       Κοιτασματα Υδρογονανθρακων του Ιρακ

Σχ. 18 :       Υποδομη αγωγων μεταφορας υδρογονανθρακων του Ιρακ

Σχ. 19 :       Ερευνητικο πλοιο εντοπισμου κοιτασματων υδρογονανθρακων στο υποβαθρο των θαλασσων. 

Σχ. 20 :       Σχηματικη παρασταση του ερευνητικου πλοιου εντοπισμου κοιτασματων υδρογονανθρακων στο υποβαθρο των θαλασσων. 

Σχ. 21 :       Κρυσταλικος σεισμικος ληπτης των αντανακλανωμενων ελαστικων

                    κυματων απο τα πετρωματα του θαλασσιου υποβαθρου. 

Σχ. 22 :        Δημιουργια σεισμικων ηχητικων κυματων απο το ερευνητικο πλοιο 

Σχ. 23 :        Σεισμογραμμα μετα την επεξεργασια ολων των στοιχειων των σεισμικων ερευνων. 

Σχ. 24 :        Ιστορικη εξελεξη των σταθερων πλατφορμων εκ χαλυβος και εκ μπετον για την πετρελαιομαστευση και εξορυξη φυσικου αεριου 

Σχ. 25 :        Σταθερες και ημιπλωτες πλατφορμες και εγκαταστασεις στον βυθο της θαλασσης (Tamplate).

Σχ. 26 :        Ημιπλωτη μοναδα παραγωγης υδρογονανθρακων σε συνδυασμο με Τaplate.

Σχ. 27 :     Πυργος εκ μπετον με ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας κατα τους Schlaichκαι Bergmann (10) και με συγκεντρωτικα ηλιακα κατοπτρα για την παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας.

Σχ. 28 :      Πειραματικος πυργος στο Manzanares(1980-1989) της Ισπανιας 150 χιλιομετρα νοτια της Μανδριτης για 50 ΚWμεγιστη Ισχυ  

Σχ. 29 :     Σχηματικη παρασταση ενος πυργου εκ μπετον με συσσωρευτες ηλιακης ενεργειας (Watertubes) και εναν συλλεκτη (Glassroof) απο γυαλι (10).

Σχ. 30 :     Σχηματικη παρασταση λειτουργιας ενος πυργου απο μπετον (10) Αcol = επιφανεια Συλλεκτου σε τετραγωνικα μετρα Htower = υψος του πυργου σε μετρα D = διαμετρος του Συλλεκτου σε μετρα Pel = η παραγομενη ηλεκτρικη ενεργεια ειναι αναλογη με τον εσωτερικο ογκο αερος που μετακινειται απο την διαφορα θερμοκρασιας στην βαση και στο ανω ακρο του πυργου και την επιφαναια του Συλλεκτου.

 …………………………………………

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. 

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Η συζητηση σχετικα με το ποιος θα μπορουσε να ειναι ο μεγαλος εχθρος των ΗΠΑ και κατ’ επεκταση του Διεθνους Πολιτικου Σιωνισμου και ο ανταγωνιστης τους για την παγκοσμια κυριαρχια, ξεκινησε ηδη απο τις αρχες τις δεκαετιας του 1990, οταν η καταρρευση της Σοβιετικης αυτοκρατοριας οδηγησε στηνδιαλυση του πολιτικου ψυχροπολεμικου συστηματος και στην δημιουργια ενόςνεου κοσμου. Η διαλυση αυτη δημιουργησε ξανα την «πεποιθηση-φαντασιωση» πως ο πολεμος σαν μεσο επιλυσης των ανθρωπινων διαφορων ηταν ξεπερασμενος και την σκυταλη θα επαιρνε ο εμπορικος, οικονομικος και τεχνολογικος  ανταγωνισμος. Με τον ερχομο του 21ου μ.Χ. αιωνα οι συζητησες αυτες πηρανχαρακτηρα χιονοστιβαδας. Κανεις δεν φανηκε να θυμαται, οτι παρομοιες ονει-ροφαντασιες ειχαν εμφανιστει λιγο μετα το τελος του Α’ Παγκοσμιου Πολεμου, οταν ο πολεμος χαρακτηρισθηκε σαν «ξεπερασμενος», λιγα μολις χρονια πριν

το ξεσπασμα του Β’ Παγκοσμιου Πολεμου, της φονικωτερης πολεμικης συγκρουσης που εζησε ποτε η ανθρωποτητα. Τα ιδια σφαλματα σκεψης και χειροροτερα επαναλαμβανονται στο τελος του Ψυχρου Πολεμου με τις ανοησιες τηςλεγομενης «Γεωοικονομικης Σχολης», οτι τωρα πλεον «πανω απ’ ολα τιθεταιη Οικονομια», υπεραπλουστευοντας ετσι την «πραγματικοτητα», η οποια δια-στρεβλωνη εγκληματικα την αληθεια. Οι ανθρωποι αρχισαν να πιστευουν πωςη πολεμικη ισχυς ηταν πλεον αναχρονιστικη, αχρηστη και επιζημια και οτι ο πο-λεμος ανηκε στο παρελθον. Σε αντιθεση με τους Ευρωπαιους οι Αμερικανοι πουδεν εζησαν την καταστροφη των δυο μεγαλων παγκοσμιων πολεμων, οχι μονο δεν δαιμονοποιησαν ποτε τον πολεμο αλλα ειναι ανα πασαν στιγμη ετοιμοι ναχρησιμοποιησουν ακομη και κατα της Ευρωπης, εαν χρειασθει, την πανισχυρη και ευελικτη πολεμικη μηχανη τους. Οι φοβιες των ΗΠΑ και κατ’ επεκταση τουΔιεθνους Πολιτικου Σιωνισμου παραμενουν μεχρι σημερα στην δημιουργια μιαςαλλης ισοποσης των ΗΠΑ πλανητικης δυναμης, που θα μπορουσε να κυριαρχηση στον μεγαλυτερο ηπειρωτικο χωρο του πλανητη, την Ευρασια. Ετσι μια πι-θανη Ε.Ε. με αυτονομη γεωπολιτικη υποσταση σε συμμαχια με την εξασθενημενη μεν, αλλα πλουσια σε φυσικους πορους και ισχυρη ακομα στρατιωτικαΡωσια, θα μπορουσε να γινη η αιτια του Γ’ Παγκοσμιου Πολεμου. Η γεωπολιτικη αντιληψη των ΗΠΑ που κατευθυνεται απο τον Διεθνη Πολιτικο Σιωνισμογια την Ευρωπη ειναι, η αποφυγη της δημιουργιας μιας αντιπαλης πλανητικης δυναμης στην Ευρασια που θα περιελαμβανε με καποιο τροπο και την Ρωσια. Δεν παιζει κανεναν ρολο εαν αυτη η δυναμη θα ειναι «φιλικη» ‘η «εχθρικη» προς τις ΗΠΑ, μιας και με καθαρα γεωπολιτικα κριτηρια θα ειναι απο την φυση της ανταγωνιστικη. Κατα τον Βρετανο γεωπολιτικο Χαρολντ Μακιντερ ο ελεγχος της Ευρασιας συνεπαγεται και τον ελεγχο της συνολικης χερσαιαςεπιφανειας του πλανητη, της «Παγκοσμιας Νησου». Οποιος κυριαρχει στηνΚεντρικη Γη ελεγχει την Παγκοσμια Νησου και οποιος ελεγχει την Παγκοσμια Νησο ελεγχει ολοκληρο τον Κοσμο. Κατα τον Αμερικανο γεωπολιτικο διανοητη Νικολας Σπα’ι’κμαν ο γεωπολιτικος αξονας της Ευρασιας βρισκεται στον εσωτερικο Δακτυλιο γυρω απο την Κεντρικη Γη και συνεπως οποιος ελεγχει το Δακτυλιο ελεγχει την Κεντρικη Γη, οποιος ελεγχει την Κεντρικη Γη ελεγχει τηνΠαγκοσμια Νησο και οποιος ελεγχει την Παγκοσμια Νησο ελεγχει τον Κοσμο. Με το Δακτυλιο του Σπα’ι’κμαν νοειται η στρατηγικη περιφερειακης περικυκλωσης της κεντρικης ευρασιατικης δυναμης με ελεγχο των κοιτασματων υδρογονανθρακων της Εγγυς- και Μεσης Ανατολης (Σχ. 1, 2 και 3).                                                                     

Συμπερισματικα συνεπως, αντικειμενικος στοχος των ΗΠΑ υπο την καθοδηγηση του Διεθνους Πολιτικου Σιωνισμου ηταν, ειναι και θα ειναι η αποτροπη της δημιουργιας στην Ευρωπη μιας κυριαρχης δυναμης που θα επα- νατοποθετουσε τις ΗΠΑ στην φυσικη τους γεωπολιτικη θεση, αυτην της περιφερειας.

Τα γεγονοτα στην βορεια Αφρικη, εγγυς- μεση και απω Ανατολη και σημερα στην Συρια εξυπηρετουν μεταξυ αλλων τον αντικειμενικον αυτον στοχον καιπρογραμματισθηκαν προ πολλου. Μια ακριβης μαρυρια μας δινεται απο ένααρθρο του περιοδικου Kivounim (Προσανατολισμοι, 14.02.1982), που εκδιδεται στην Ιερουσαλημ απο την Παγκοσμια Σιωνιστικη Οργανωση, σχετικα με τα «στρατηγικα σχεδια του Ισραηλ για την δεκαετια του 1980», που υλοποιουνται λιγο καθυστερημενα, σημερα: 

  «Ως συγκεντρωτικο σχημα, η Αιγυπτος ηδη αποτελει ενα πτωμα, κυριωςαν λαβουμε υπ’ οψιν την ολο και εντονοτερη συγκρουση μεταξυ μουσουλμανων και χριστιανων. Η διαιρεσις της σε ξεχωριστες γεωγραφικες επαρχιες πρεπει να ειναι ο πολιτικος μας στοχος για την δεκαετια 1990, στο δυτικο μετωπο. Αφου η Αιγυπτος εξαρθρωθει ετσι και χασει την κεντρικη της εξουσια, χωρες οπως η Λιβυη, το Σουδαν και αλλες απομακρυνσμενες,θα γνωρισουν την ιδια διαλυση. Η δημιουργια ενος κοπτικου κρατους στην Ανω Αιγυπτο και μικρων επαρχιακων ενοτητων μικρης σημασιας, αποτελει το κλειδι μιας ιστορικης αναπτυξεως που τωρα καθυστερει λογω

   της συμφωνιας ειρηνης, ομως μακροπροθεσμα, ειναι αναποφευκτη.

   Παρα τα φαινομενα, το Δυτικο Μετωπο παρουσιαζει λιγοτερα προβληματα απ’ οτι το Ανατολικο. Η διαιρεση του Λιβανου σε πεντε επαρχιες…προοιωνιζει αυτο που θα συμβει στο συνολο του Αραβικου κοσμου. Η διασπαση της Συριας και του Ιρακ σε περιοχες βασει κριτηριων εθνικων ‘η θρησκευτικων πρεπει μακροπροθεσμα να γινη, πρωταρχικης σημασιας στοχος για το Ισραηλ, με πρωτο σταδιο την διαλυση της στρατιωτικης ισχιος αυτων των κρατων.

   Οι εθνικες δομες της Συριας την εκθετουν σε μια εξαρθρωση η οποια θαμπορουσε να καταληξη στην δημιουργια ενος σ’ι’ιτικου κρατους κατα μηκος της ακτης, ενος σουνιτικου στην περριοχη του Χαλεπιου, ενος αλλουστην Δαμασκο και μιας δρουσικης οντοτητος η οποια θα μπορουσε να επιθυμηση να αποτελεση ξεχωριστο κρατος –ισως στο δικο μας Γκολαν –σεκεθε περιπτωση με το Χουραν και την βορειο Ιορδανια….Ενα τετοιο κρατος θα ηταν μακροπροθεσμα, εγγυηση ειρηνης και ασφαλειας στην περιοχη. Ειναι ενας στοχος που ηδη βρισκεται εντος των δυνατοτητων μας.

   Πλουσιο σε πετρελαια, και μαστιζομενο απο εμφυλιες διαμαχες, το Ιρακ βρισκεται μεσα στους Ισραηλινους στοχους. Η διαλυση τον θα ηταν γιαμας σημαντικοτερη απ’ αυτην της Συριας, διοτι ειναι αυτο που βραχυπροθεσμα αντιπροσωπευει, την πιο σοβαρη απειλη για το Ισραηλ».

Τα ως ανω σχεδια ειδικα για την Συρια υλοποιουνται σημερα με καταργιση ουσιαστικα της Συμφωνιας «SykesPicot» του 1916 για την Εγγυς-Ανατοληστην οποια βασιζεται και η εδαφικη της ακεραιοτητα.                                              

Στην Συρια επιδιωκουν οι ΗΠΑ να τοποθετησουν μια αξουσια της αρεσκειας τους ‘η μια εναλλακτικη λυση με αποσπαση απο την Συρια εδαφων και δη-μιουργια μιας ανεξαρτητης ζωνης στην οποιαν θα καταληγουν οι αγωγοι φυσι- κου αεριου μεσω του Ιρακ και της Ιορδανιας απο το Καταρ και απο εκει στοναγωγο Νabucco. Οι πολεμικες προετοιμασιες κατα της Συριας και το Ιραν, τωνΗΠΑ, Ισραηλ και πολλων δυτικων χωρων, τοσο στην Μεσογειο οσο και στονΠερσικο Κολπο ειναι σε πληρη εξελιξη. Γι’ αυτο αλλωστε απειλει το Ιραν νακλιση αποτελεσματικα την διοδο του Hormusστον Περσικο Κολπο. Ηδη η Συρια εχει διασπασθει σε τρεις εδαφικες οντοτητες. Η επισημη κυβερνηση του Assadελεγχει τις κεντρικες και παραλιακες περιοχες, ενω οι σουνιτικες και οι φανατικες ισλαμικες δυναμεις ελεγχουν τις ανατολικες και οι κουρδικες τις βορειοανατολικες. Ολες οι τελευταιες εξελιξεις και η αναπροσαρμογη των τουρκικων επιδιωξεων που στηριζονται απο την μεγαλυτερη πουτανα της ιστοριας, την Γερμανια, δειχνουν οτι επιδιωκεται η δημιουργια ενος σουνιτικου αντιβα- ρου σε μια τουρκικη ομοσπονδια μεταξυ των σουνιτων της Τουρκιας, Συριας και Κουρδων της Συριας και βορειου Ιρακ εναντια στο σ’ι’ιτικο τοξο μεταξυ του Ιραν, των περιοχων που ελεγχει η κυβερνηση του Assad και η λιβανικη Hizbollah. Ο 21ος μ.Χ. αιωνας θα ειναι ο πλεον καθωριστικος για την υπαρξητης σημερινης τεχνητης επικρατειας της Τουρκιας. Η Τουρκια τιθεται προ τουδιλημματος:

1.  ‘η να θεμελιωσει κανονες ισοτιμης δημοκρατικης συνηπαρξης των 48 μειονοτητων της με ομοσπονδιακες ρυθμισεις ‘η με χορηγηση ανεξαρτησιας 

2.  ‘η, εαν δεν δυναται να αποδεχθη τις δημοκρατικες αρχες, να εγκαταλειψη τον γεωπολιτικο χωρο της Μικρας Ασιας, να αποσυρθη στα ενδοτερα, για να διεκδικηση επισφαλως ενα νεο ηγεμονιστικο ρολο αναχρονιστικου παντουρκισμου στο Καζακσταν ‘η στο Τουρκεσταν.

Στο Σχ. 4 διδονται τα κυριωτερα κοιτασματα πετρελαιου και φυσικου αεριου και οι αγωγοι μεταφορας της Συριας, του βορειου Ιρακ και του Περσικου Κολπου ενω στο Σχ. 5 παριστανται τα κοιτασματα μεσοζω’ι’κης γεωολογικης εποχης της ανατολικης Συριας που ηδη βρισκονται υπο τον ελεγχο των σουνιτων και των φανατικων ισλαμιστων.

Πανω απο 60% των εταιρειων που εχουν εγκατασταθει στο βορειο Ιρακ ειναι τουρκικης προελευσης. Η Τουρκια εχει ουσιαστικα ανακτησει στο βορειο Ιρακ τα δικαιωματα της σε ενεργειακα αποθεματα, που η ιδια δεν εχει και που εχασε   με την συνθηκη του Μουτρος στο ελληνικο νησι Λημνος την 30.10.1918 κατα την οποια παρεδωθει στο πολεμικο πλοιο Αγαμεμνων η Οθωμανικη αυτοκρατορια χανοντας βασει του σημειου 15 της ως ανω συνθηκης και τα κοιτασματα πετρελαιου της Μουσουλης του βορειο Ιρακ που κατειχε. Οι εξελιξεις αυτες θα εχουν αρνητικες επιπτωσεις και στις εξελιξεις της Κυπριακης  Δημοκρατιας η οποια ηδη θεωρειται δυνητικα οτι βρισκεται υπο τον ελεγχο της Τουρκιας με εναν Προεδρο της που το 2004 δεχθηκε να καταργηθη το Κυπριακο κρατος.

Δεδομενης της σημερινης κυριαρχης καταστασης πραγματων στην  Ανατολικη Μεσογειο και στην ευρυτερη Εγγυς- και Μεση Ανατολη, η Κυπριακη Δημοκρατια αυτοκτονικα παγιδευτηκε μεσα σε ενα πλεγματ παιχνιδιων ισχυος μεταξυ των κυριοτερων δρωντων στην περιοχη με πρωτο το Ισραηλ και κινδυνευει πολυ συντομα να εξαφανισθη οπως και η Συρια, βασει των ρολων που θα παιξουν στην Δυτικη Ευρασια, οι ΗΠΑ, η Ρωσια και η Γερμανια. Στην επικινδυνη αυτη μεταβατικη φαση των γεγονοτων η ατυχια της Κυπρου και της Ελλαδος ειναι να κυβερνουνται απο τελειως ανικανους, δουλοπαροικους, υποβαθμισμενους και προδοτας Ρωμηους, σε στενη συνεργασια με τους εγχωριους  πραιτοριανους και τις ξενες κλικες των συνασπισμων των βλακων, δηλαδη απο  τους χρησιμους ηλιθιους των ηγενονικων αξιωσεων ισχυος του Διεθνους Πολιτικου Σιωνισμου. Εν οψει του νεου γεωπολιτικου γιγνεσθαι, μονο ηλιθιοι και προδοτες που προβαλλουν με τα Μεσα Μαζικης Εξαπατισης του Ελληνικου Λαου τον «Σουλε’ι’μαν», εμενουν στο δογμα «δεν διεκδικουμε τιποτε αλλα και δεν παραχωρουμε σπιθαμη των κυριαρχικων μας δικαιωματων» αντι να «διεκδικουν τα παντα απο την Τουρκια» και να πιεζουν:

1.  για την προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων των Ελληνων ομοεθνων  μας της Μικρας Ασιας τοσο των χριστιανων, οσο και των Ελληνοφωνωνβιαιως εξισλαμισθεντων μουσουλμανων και χριστιανων 

2.  για την προστασια των ελληνικων μνημειων, τοσο των αρχαιων οσο και τωνμεταγενεστερων και της π

Μοιραστείτε το!