«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΟΙ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ

Το μήνυμα αυτό αποτελεί την μηνιαία μας επικοινωνία για θέματα που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και των συνεργατών του:

1. Οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στους Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας “The Arrow of Ancient Kiev”, Κίεβο – Ουκρανία, 4-6 Οκτωβρίου 2013

O Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , αποδεχόμενος με τιμή την ευγενή πρόσκληση της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία , με μια τετραμελή αποστολή, στο μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας «The Arrow of the Ancient Kiev» στις 4-6 Οκτωβρίου 2013. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο «The Kievan Rus Park» ,στην τοποθεσία Oblast 34 χλμ από το Κίεβο.

Περισσότερα ΕΔΩ 

2. Συνεργασία με την Ομάδα Team300TT για τον διεθνή αγώνα μηχανών μεγάλων Κυβισμού “Isle of Man”.

 Η Ελληνική Ομάδα Team300TT σε συνδυασμό με την Ελληνική Εταιρεία Carbon Fiber “CFC” και τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, συνεργάστηκαν για την συμβολική ανακατασκευή ενός αντιγράφου Κορινθιακού κράνους του 5ου πΧ αιώνα, ως επίσημο σύμβολο της συμμετοχής στον Αγώνα και μέσο προώθησης των στόχων της Ομάδας Team300TT.

Περισσότερα ΕΔΩ 

3. Νέο Άρθρο: “Ο “Οπλίτης-Τοξότης” από το μνημείο των Νηρηίδων. Μιά ερμηνευτική προσέγγιση.”

Η νέα μελέτη του μέλους του Συλλόγου μας Σπύρου Μπάκα, με θέμα τον “Οπλίτη-Τοξότη” του Μνημείου των Νηρηίδων (Βρετανικό Μουσείο), στην οποία επιχειρείται μια πειραματική όσο και ερμηνευτική προσέγγιση του συγκεκριμένου πολεμιστή.
Περισσότερα ΕΔΩ 

4. Νεό Άρθρο: “Ancient Greek Mercenaries in Antiquity”

Στο άρθρο αυτό του μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου παρουσιάζεται μια εκτενής καταγραφή της παρουσίας των Ελλήνων ως Μισθοφόρων απο την ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι τα Ελληνιστικά χρόνια.

Περισσότερα ΕΔΩ

5. Νεό Άρθρο: “Custom barrel shaped made primitive arrow . A personal understanding”

Στην εξαιρετική αυτή μελέτη του μέλους του Συλλόγου μας κου Αριστόδημου Νικητέα, επιχειρείται μια επεξηγηματική προσέγγιση πειραματικής ανακατασκευής ενός βέλους νεολιθικής εποχής. Το άρθρο διατίθεται προς το παρόν μόνο στην Αγγλική γλώσσα και σύντομα θα μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Περισσότερα ΕΔΩ:

6. Περιοδικό “Στρατιωτική Ιστορία”, Τεύχος Νοεμβρίου 2013

Στο νέο τεύχος του Περιοδικού “Στρατιωτική Ιστορία”, (τεύχος 202 – Νοέμβριος 2013) , και στο τμήμα των ειδήσεων του περιοδικού, θα βρείτε την εκτενή αναδημοσίευση της επιτυχούς συμμετοχής του Συλλόγου μας στους Διεθνείς διαγωνισμούς Παραδοσιακής Τοξοβολίας της Κωνσταντινουπόλεως και Αμάσειας του Πόντου (Ιούνιος 2013).

Περισσότερα ΕΔΩ 

7Περιοδικό “Μάχες και Στρατιώτες” τεύχος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013

Στο περιοδικό “Μάχες και Στρατιώτες”,τεύχος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013 φιλοξενείται ένα εξαιρετικό άρθρο του Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας Κου Στέφανου Σκαρμίντζου με τίτλο “H Mάχη της Πελαγονίας 1259”.

Περισσότερα ΕΔΩ 

Με εκτίμηση

Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ” ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ “
………………………………..
Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου,
Το μήνυμα αυτό αποτελεί την μηνιαία μας επικοινωνία για θέματα που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και των συνεργατών του:
1. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ BRITISH ARCHAEOLOGY REPORT (ARCHEOPRESS)
Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή δημοσίευση της μελέτης του από τον Εκδοτικό οίκο British Archaeology Report (Archeopress) series (ISBN 9781407310473), με τίτλο “Amateurs and archaeology. Experimental method or madness? How do we share it all?”. Είναι η πρώτη φορά Διεθνώς κατα την οποία Σύλλογος που ασχολείται με την μελέτη και την έρευνα περί του πολέμου στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελλάδα καταφέρνει να δημοσιεύσει τις Ερευνες και τα συμπεράσματά του σε ένα επιστημονικό έντυπο υψηλού κύρους και Ακαδημαϊκής Εγκυρότητας.
Περισσότερα ΕΔΩ:
2ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΕΡΣΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ενα πρωτοποριακό άρθρο απο τον φίλο του Συλλόγου μας καθηγητή Δρ Μανούσο Καμπούρη , για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τρόπου μάχεσθαι και το πώς αυτές πιθανώς επηρέασαν την εικόνα που ειχαν οι Πέρσες για τους Έλληνες.
Περισσότερα ΕΔΩ:
3. ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
 Ενα εξαιρετικό άρθρο του Ερευνητή κου Στέφανου Σκαρμίντζου για την θεώρηση της έννοιας του “πολεμιστή” απο τους αρχαίους Έλληνες και πώς αυτο συγκρίνεται με θλιβερά φαινόμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Περισσότερα ΕΔΩ:
4ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΑΝΔΡΕΑ ΣΜΑΡΑΓΔΗ.
Δείγμα της Νέας Φωτογραφικής Συλλογής του Συλλόγου μας υπο τον διακεκριμένο φωτογράφο κο Ανδρέα Σμαραγδή .Παρουσιάζεται Μουσειακού επιπέδου ανακατασκευασμένος οπλισμός του Συλλόγου μας, δημιουργία των Δημητρίου Κατσίκη (θώρακες, περικνημίδες & κράνη) και Δημητρίου Τέρτση (ξιφη)
Περισσότερα ΕΔΩ:
5. ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ , “KORYVANTES on “GALLO – ROMAN Days” Archaeological Festival , June 2012 , Vienne- France
Ενα νέο βίντεο απο την Συμμετοχή του Συλλόγου μας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ “GALLO-ROMAN DAYS 2012” , στην πόλη Vienne της Γαλλίας. 2 & 3 Ιουνίου 2012
Περισσότερα ΕΔΩ:
6. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, η ομάδα Παραδοσιακής Τοξοβολίας του  Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ πραγματοποίησε  με μεγάλη επιτυχία Προπόνηση στην Περιοχή της Λαμίας .
“ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ” τοξότες , απο την Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Λαμία, Αθήνα , συγκεντρώθηκαν στην πανέμορφη κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, στην φαρμα του μέλους του Συλλόγου μας κου Παναγιώτη Σταμέλου , στο χωριο Μεξιάτες της Λαμίας , βιώνοντας μια πανέμορφη Τοξευτική Εμπειρία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
Με εκτίμηση
Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ” ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ “
Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου,
Το μήνυμα αυτό αποτελεί την μηνιαία μας επικοινωνία για θέματα που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και των συνεργατών του:
1. ΟΙ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ” ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ο Σύλλογος μας είχε την τιμή να φιλοξενούνται υψηλής ποιότητας φωτογραφίες ανακατασκευασμένου οπλισμού μας, στην εξαιρετική τετρασέλιδη μελέτη της φίλης του Συλλόγου μας  Κας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου , με θέμα τον Αθηναίο Στρατηγό Χαβρία, στο  τεύχος Νοεμβρίου 2012, του περιοδικού “ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ”. Το περιοδικό “ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ” είναι μηνιαίο παραδοσιακό έντυπο, που εκδίδεται με μέριμνα της “Ελληνικής Θαλασσίας Ένωσις”, η οποία υπάγεται στο ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και εποπτεύεται από το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.
Περισσότερα ΕΔΩ:
2ΑΡΘΡΟ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ. MEPOΣ B’
Το Δεύτερο μέρος του άρθρου του Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου , με το οποίο επιχειρείται η αποκατάσταση της Ιστορικής Πραγματικότητας  καταδεικνύοντας οτι οι Έλληνες δεν διακρίθηκαν ποτέ ως Ιπποτοξότες , αλλά μίσθωναν τις ικανότητες ξένων για αυτό το σκοπό.
Περισσότερα ΕΔΩ: 
3ΑΡΘΡΟ: “THE EXOTIC WEAPONS OF BRONZE AGE GREEK WARRIORS “
Ενα εξαιρετικό άρθρο του  Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου με θέμα τα άγνωστα όπλα των Ελλήνων  Πολεμιστών της εποχής του Χαλκού . Αξίνες , διπλοί πελέκεις , πολεμικά ρόπαλα και άλλα μην γνωστά πολεμικά όπλα αυτής της εποχής. Το άρθρο παρατίθεται εις την αγγλική γλώσσα και σύντομα θα αναρτηθεί και στην Ελληνική.
Περισσότερα ΕΔΩ:
4.  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ” , ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Στο περιοδικό “ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ” , τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 θα βρείτε το εξαιρετικό πολυσέλιδο άρθρο του Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου με θέμα την Μονομαχία στην Αρχαία Ελλάδα. Με την χρήση φωτογραφιών μελών του Συλλόγου μας οι οποίοι φέρουν μοναδικής ποιότητας ανακατασκευασμένο οπλισμό , εξετάζονται οι περιπτώσεις μονομαχίας στην ελληνική Αρχαιότητα ως τρόπους επίλυσης προσωπικών διαφορών αλλά και κρατικών θεμάτων, όπως επέβαλλε το Ηρωϊκό Ιδεώδες αλλά και η νοοτροπία των πολεμιστών της εποχής.
Περισσότερα ΕΔΩ:
5.  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ” DESPERTA FERRO” , ΤΕΥΧΟΣ 14
Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , ευχαριστεί τον Ισπανικό Εκδοτικό Οίκο “Desperta Fero” και τον Συγγραφέα Mr José Sánchez Toledo για την χρησιμοποίηση φωτογραφιών αναπαραστάσεων Φάλλαγας του Συλλόγου μας στο άρθρο με τίτλο “el hoplita espartano” το οποίο δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος 14 του Περιοδικού
Περισσότερα ΕΔΩ:
6. ” ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ” 2012 , ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΟΠΛΙΤΙΚΟΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ”
Οι Πάντα πρωτοποριακοί οι Αυστραλοί ιστοριοδίφες του Συλλόγου Ιστορικής Αναπαράστασης και Μελετών «ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΠΛΙΤΙΚΟΝ» της Μελβούρνης αποφάσισαν να βγουν για κυνήγι στις ερημιές της Αυστραλίας, έχοντας σαν οδηγό τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα. Οι Αυστραλοί « αδελφοί εν όπλοις» απέδειξαν ότι οι διδαχές του Ξενοφώντα έχουν εφαρμογή 25 αιώνες μετά την διατύπωσή τους και βοηθούν στη εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων σχετικά με τον πολιτισμικό συσχετισμό των Αρχαίων Ελλήνων με τη γη τους.
Περισσότερα ΕΔΩ:
Με εκτίμηση
Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ” ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ “
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ
Αρθρο του Ερευνητη και μέλους του Συλλόγου μας Στεφανου Σκαρμιντζου , με το οποίο επιχειρείται μια αναλυση του ανθρωπινου δυναμικου του στρατου του βασιλια Πυρρου στην διαρκεια της εκστρατειας του στην Ιταλια και την Σικελια. Το αρθρο εχει δημοσιευτει στο περιοδικο “ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ”.
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ -Αναλυση του ανθρωπινου δυναμικου του στρατου του βασιλια Πυρρου στην διαρκεια της εκσ…

Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου,

Το μήνυμα αυτό αποτελεί την μηνιαία μας επικοινωνία για θέματα που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και των συνεργατών του:

1. Συμμετοχή στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ “Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal 2012”

H άκρως επιτυχημένη συμμετοχή του Συλλόγου μας στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ “Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal 2012” , Vienne – Γαλλία  μέσα απο ενδεικτικές φωτογραφίες απο τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ το οποίο προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδων Ευρωπαίων Θεατών.

Περισσότερα ΕΔΩ: http://koryvantes.blogspot.gr/2012/06/journees-gallo-romaines-st-romain-en.html

2. Βίντεο – Επίδειξη Ένοπλου Παγκρατίου.

Ενα εντυπωσιακό βίντεο με την επιδειξη Ένοπλου Παγκρατίου που πραγματοποίησαν μέλή του Σύλλογου μας , κάτω απο την τεχνική καθοδήγηση του Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών “ΕΥΖΩΝΕΣ” , στο  Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ “Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal 2012”.

Περισσότερα ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=9zPNPMlAWWo

3. Βίντεο- Επίδειξη χρήσης Μακεδονικής Σάρισσας.

Βίντεο με την επίδειξη χρήσης Μακεδονικής Σάρισσας απο Οπλίτη του Συλλόγου μας , στο  Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ “Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal 2012”. Στο Βίντεο παρουσιάζονται οι βασικές τεχνικές χειρισμού της σάρισσας και της πρέπουσας στάσης του σώματος αυτού που την φέρει.

Περισσότερα ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=bKHLAYVm2B4&feature=relmfu

4.Περιοδικό “ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ”, τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου 2012 Αναζητείστε το νέο τεύχος του περιοδικού “ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ”, τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου 2012.

Στο τμήμα των ειδήσεων θα βρείτε την αναφορά του περιοδικού  στην επιτυχέστατη καθ΄όλα αποστολή του συλλόγου μας στη Γαλλία και στο φεστιβάλ “JOURNEES GALLO-ROMAIN”.

Επίσης στο άρθρο του ιστορικού ερευνητή του Συλλόγου μας κυρίου Στέφανου Σκαρμίντζου με θέμα τη νίκη των Βυζαντινών κατά τών Αράβων στόν ποταμό Λαλακάοντα, παρουσιάζονται Βυζαντινές πανοπλίες φτιαγμένες από τον οπλουργό του Συλλόγου μας κύριο Δημητρίο Κατσίκη.

Περισσότερα ΕΔΩ: http://koryvantes.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

5.Ανακατασκευή Στλεγγίδων απο σφυρηλατημένους μπρούτζινους ράβδους.

Οι Στλεγγίδες ηταν  ελάσματα που χρησίμευαν για την απομάκρυνση της λάσπης και του χώματος από την επιδερμίδα των αθλούμενων μετά την λήξη της προπόνησης στα γυμναστήρια και τις παλαίστρες. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε στλεγγίδες που κατασκευάστηκαν για λογαριασμό του Συλλόγου μας απο τον κατασκευαστη Δημήτριο Κατσίκη , με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και απεικονίσεις αγγείων.

Περισσότερα ΕΔΩ http://koryvantes.blogspot.com/2012/05/blog-post.html :

6. Δημοσίευση άρθρου στο Αμερικανικό Ειδησιογραφικό πρακτορείο SPERONEWS Δημοσίευση άρθρου του Ιστορικού/Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου στο Αμερικανικό Ειδησιογραφικό πρακτορείοSPERONEWS σχετικά με τον Βασιλιά Ρήσο της Θράκης και τις ειδικες επιχειρήσεις στον Όμηρο. Το άρθρο συνοδεύεται και απο φωτογραφία ανακατασκευασμένου Μυκηναϊκου σπαθιού ου Συλλόγου μας.

Περισσότερα ΕΔΩ http://www.speroforum.com/a/XMDNVMAKXM29/72726-The-death-of-King-Rhesus-of-Thrace-A-Homeric-example-of-military-incompetence :

7. Νέο Αρθρο: ” HOPLITE TACTICS: THE HOPLITE PHALANX “

Νέο Αρθρο του Ιστορικου/Ερευνητη και φίλου του Συλλόγου μας κου Περικλή Δεληγιάννη με τίτλο ” HOPLITE TACTICS: THE HOPLITE PHALANX ” , στο οποίο αναλύονται διεξοδικά μέθοδοι και τεχνικες σχηματισμου και κίνησης της Φάλαγγας. Το αρθρο κοσμειται με φωτογραφία οπλιτων του Συλλόγου μας.

Περισσότερα ΕΔΩ http://periklisdeligiannis.wordpress.com/2012/05/05/hoplite-tactics-the-hoplite-phalanx/

Με εκτίμηση

Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ

 http://www.koryvantes.org/koryvantes/

 http://koryvantes.blogspot.com/

 http://www.youtube.com/user/Koryvantes

 https://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%A3-KORYVANTES/130567249780

«Ces sont des Grecs, des vrais…»

(Επιτέλους , πραγματικοί Έλληνες…)

Σε μια δυσμενή για την Ελλάδα περίοδο, ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, με την υποστήριξη του Αθλητικού Συλλόγου ΕΥΖΩΝΩΝ και του Ερευνητή/Κατασκευαστή Δημητρίου Κατσίκη, υπενθύμισε και διαφήμισε σε Διεθνές Ευρωπαϊκό κοινό το μεγαλείο της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα 17 μέλη της Αποστολής, ταξίδεψαν στην Γαλλία με σκοπό να επιδείξουν πάνω από μια χιλιετία ένδοξης Ελληνικής Πολιτιστικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, στην Διοργάνωση Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal 2012, που τελούσε υπό την Αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Στα πλαίσια του ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ που διεξάγεται στο Μουσείο Gallo-Roman της πόλης Vienne, οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ Οπλίτες και οι Εύζωνες Παγκρατιαστές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, αιχμαλωτίζοντας  το ενδιαφέρον του κόσμου και εισπράττοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα του κοινού.

Φέροντας υψηλής πιστότητας πανοπλίες, κατασκευές του Ερευνητή/Κατασκευαστή Δημήτρη Κατσίκη, ξεκινώντας από την Μυκηναϊκή περίοδο (12ο π.Χ αιώνα)  και φτάνοντας στα Ελληνιστικά χρόνια (2ο  π.Χ αιώνα),  παρουσίασαν μια υψηλής έντασης και αληθοφάνειας (με λειτουργικό οπλισμό εποχής) αναπαράσταση ναυτικής μάχης 6ου π.Χ αιώνα, εκτέλεσαν Οπλιτικές επιδείξεις, πάλεψαν ημίγυμνοι κάτω από δυνατό ήλιο και βαριά βροχή στα αθλητικά πρότυπα των αρχαίων Παγκρατιαστών, αλλά και μύησαν τους επισκέπτες στην Αρχαία Ελληνική κεραμική ζωγραφική (μέσω της μοναδικής παρουσίας του Κου Βασίλειου Στάμου) .

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/7358559458/

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/7333546558/

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/73409350

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/7333539898

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, έλαβε από την Διοίκηση του Μουσείου Gallo-Roman ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία οι Αρχαιολόγοι του Μουσείου πιστοποιούν την Ιστορική ακρίβεια και συνέπεια όλης της παρουσίασης.

Για ακόμα μια φορά προκαλεί θαυμασμό η απουσία/αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας σε  μια σημαντική Διοργάνωση που τίμησε τον Ελληνικό Πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο και με το πιο θετικό τρόπο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού απαξίωσε και ουδέποτε απάντησε στην ηλεκτρονική επιστολή μας για συνδρομή.

Η Διοργάνωση Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal αποτελεί κορυφαίο θεσμό, Πανευρωπαϊκού επιπέδου – την παρακολουθούν περί τις 10 – 15 χιλιάδες επισκέπτες – και για πρώτη φορά είχε ως κύριο θέμα τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.  Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά μιας Διοργάνωσης αφιερωμένης στον Γαλατικό-Ρωμαικό πολιτισμό.

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην  Διοργάνωση  Journées Gallo-Romaines St-Romain-en-Gal, και προς τιμήν του Ελληνικού Πολιτισμού, συμπεριελήφθησαν Αρχαία Ελληνικά Αγωνίσματα (Παγκράτιο, Πάλη, Οπλιτοδρομία, Δισκοβολία) στα οποία συμμετείχε η Ομάδα Παγκρατιαστών του Αθλητικού Συλλόγου ΕΥΖΩΝΩΝ και Αθλητές της Ομάδας Στίβου/Πάλης της Olympique Lyonnais.

Η ιδέα για την παρουσίαση Αρχαίων Αθλημάτων στα πλάισια της Διοργάνωσης, ανήκει στην Κα Έφη Καστελορίου, Κριτή ΣΕΓΑΣ, την οποία και οι Διοργανωτές αποδέχθηκαν.

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/7409214894/

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/7409215372/

Παρά την πλήρη απουσία βοήθειας από την Πολιτεία, νιώθουμε υπερήφανοι για την συμμετοχή μας στην προσπάθεια προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού, που συνάδει με την έκκληση της Υπηρεσιακής Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνας Καραπαναγιώτη – όπου πρόσφατα ζήτησε στήριξη όλων στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως:

*     τον Ερευνητή / Κατασκευαστή Ελληνικού Οπλισμού Δημήτρη Κατσίκη και την Εταιρεία  HellenicArmors (http://www.hellenicarmors.gr) για την πολύτιμη επιστημονική και υλικοτεχνική βοήθεια

*     τον “Αθλητικό Σύλλογο ΕΥΖΩΝΩΝ”, ο οποίος επιμελήθηκε τεχνικά και αγωνιστικά, με μεγάλη επιτυχία, τόσο τις επιδείξεις Παγκρατίου όσο και τις επιδείξεις Οπλιτικής Μάχης

*     τον Ιστορικό Ερευνητή Στέφανο Σκαρμίτζο (stefanosskarmintzos.wordpress.com), για την επιστημονική καθοδήγηση και την διασφάλιση της Ιστορικής ακρίβειας καθόλη την πολύμηνη προετοιμασία της Αποστολής

*     την Ελληνική ΕφιπποΤοξοτική Εταιρεία “Ελληνες Κένταυροι”, για την αδιάλειπτη παροχή Τεχνικής, Υλικής και Ηθικής υποστήριξης

*     τον Βασίλειο Στάμου, Ζωγράφο / Αγιογράφο, ως εκπρόσωπο Πολιτισμού, με την ζωντανή παρουσίαση ζωγραφικής σε αγγεία

*     την Έφη Καστελορίου, Κριτή ΣΕΓΑΣ, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην εκπαίδευση του Συλλόγου και την πρότασή της, την οποία και αποδέχθηκε το Μουσείο για παρουσίαση Αρχαίων Ελληνικών Αθλημάτων στην Διοργάνωση

*     τον  Σύλλογο Εικαστικών Δωδεκανήσου, για την επιστημονική τεκμηρίωση στη χρήση χρωμάτων και συμβόλων

Ένα μεγάλο μπράβο στα Μέλη της Αποστολής, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες  κατόρθωσαν να αποσπάσουν το δυνατότερο χειροκρότημα από όλους τους συμμετέχοντες  κάνοντας αβίαστα το κοινό να ψιθυρίζει έντονα

«Ces sont des Grecs, des vrais…»,

δηλαδή «Επιτέλους, πραγματικοί Έλληνες»

 http://www.koryvantes.org/koryvantes/

 http://koryvantes.blogspot.com/

 http://www.youtube.com/user/Koryvantes

 https://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%A3-KORYVANTES/130567249780

http://www.flickr.com/photos/koryvantes/with/7409214894/#photo_7409214894

Οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ GALLO-ROMAN DAYS στην Γαλλία

ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου.

Ειμαστε στην Ευχαριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την Συμμετοχή του Συλλόγου Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβαλ GALLO-ROMAN DAYS το οποίο διοργανώνεται απο το μουσείο SAINT ROMAIN EN GAL και του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουνίου 2012 και πραγματοποιειται στον χώρο του ομώνυμου μουσείου το οποίο βρισκεται στην ιστορική πόλη Vienne πλησίον της Λυών στην Γαλλία.

Tο Διεθνες Φεστιβαλ Gallo-Roman Days το οποίο λειτουργει κατω απο αυστηρα τεχνικα και ιστορικά πλάισια τα οποία επιβαλει η Γαλλικη Ακαδημαϊκη Κοινότητα και το Μουσειο Saint Roman En Gal συγκεντρωνει καθε χρόνο χιλιαδες ευρωπαίων επισκεπτών και τα βλέματα της Διεθνούς Ακαδημαϊκης Κοινότητας μιας και μεσα απο τις δραστηριότητες πραγματοποιούνται πολλες μελέτες και projects πειραματικης αρχαιολογίας. Ο μέσος όρος θεατων το διήμερο των εκδηλώσεων ανερχεται περίπου στις 30.000.

Στις 2 ημερες του Φεσττιβαλ ο Συλλογός μας θα πραγματοποιησει 4 επιδειξεις οι οποίες θα περιλαμβανουν Κινησεις Οπλιτικης Φαλαγγας , Μονομαχιες Οπλιτων , Παγκρατιο , Οπλιτοδρομία  επιδειξη Συγκρουσης Ρωμαϊκης Λεγεωνας με Οπλιτικη Φαλαγγα, καθώς και ομιλίες στο κοινό.

Ο Συλλογός μας καλείται για δευτερη φορα σε λιγοτερο απο ενα χρόνο να εκπροσωπήσει την χώρα μας σε ενα Διεθνές Πολιτιστικό γεγονός αποδυκνείοντας οτι στις ανυδρες πολιτιστικα ημερες μας η επίμονη και σοβαρή προσπαθεια σε συνδυασμό με την αγαπη και το σεβασμό στην παράδοση μπορεί να αποδωσει καρπούς.

Ειστε όλοι καλεσμενοι !

http://www.musees-gallo-romains.com/

Το Μουσείο MUSEE GALLO-ROMANS -VIENNE:

Εδω μπορειτε να δειτε μερικές φωτογραφίες προηγούμενων ετών απο το Φεστιβαλ :

 

 

Οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στο Αρχαιολογικο Φεστιβαλ του Biskupin της Πολωνίας

Ο Συλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , ανακοινώνει την πρώτη ιστορικά ακριβή παρουσιαση της πραγματικής Ελληνικής Οπλιτικής Μαχητικής Τέχνης σε Διεθνές Κοινό. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της Συμμετοχής στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας υπο την Αιγίδα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας , της Ελληνικής και Κυπριακής Πρεσβείας και λοιπών φορέων.

Φωτογραφια: Σκηνη μονομαχίας Οπλιτων μας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας

H 10-ήμερη συμμετοχή του Οπλιτικού Αγήματος ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Μπισκούπιν περιλάμβανε , σχηματισμούς Οπλιτικής Φάλαγγας , Οπλιτική Μάχη εκ του Συστάδην , Οπλιτική Μάχη Σώμα με Σώμα με χρήση τεχνικών Παγκρατίου , Εφιππη τοξοβολία εναντίον Οπλιτικής Φαλαγγας, Οπλιτικές Μονομαχίες, Οπλιτικές Ιεροπραξίες , Οπλιτοδρομίες, Ομιλίες.

Οι 12 Οπλίτες της Αποστολής του Συλλόγου έδωσαν 20 προγραμματισμένες επιδειξεις/παρουσιάσεις ενώπιον του ενθουσιώδους Πολωνικού και Ευρωπαϊκού κοινού. Πάνω απο 90.000 επισκεπτες όλων των ηλικιών ειχαν την ευκαιρία να θαυμασουν απο κοντα την εικόνα του ελληνα Οπλίτη και να ενημερωθουν για τις δράσεις του Συλλόγου μας.

Το θέαμα μοναδικό, αιχμαλώτησε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού κοινού, γενικού και Ακαδημαϊκού. Πάνοπλοι στρατιώτες ενδυετημένοι με αυθεντικά ανακατασκευασμένο  αμυντικό και επιθετικό οπλισμό  να εκτελούν με πειθαρχία  ελλιγμούς 2500 ετών προκαλώντας ενθουσιώδες ακατάπαυστα χειροκροτήματα  και ζητωκραυγές από τους δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους δημιουργώντας μία πράγματι εκρηκτική ατμόσφαιρα.


Φωτογραφιες: Επίδειξη Κίνησης Φάλαγγας Οπλιτων μας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της ΠολωνίαςΦωτογραφια: Οπλιτική Ιεροπραξια


Φωτογραφια: Επίδειξη Εφιππης Τοξοβολίας, – Ιπποτοξότης Εναντιον Οπλιτων –  στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας
Φωτογραφιες: Επίδειξεις Οπλιτικών Μονομαχιών  στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας

Φωτογραφιες: Επίδειξεις Οπλιτοδρομίας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της ΠολωνίαςΦωτογραφια: Ομιλία για την Πειραματική Ανακατασκευή του Οπλισμού μας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας

Η όλη παρουσίαση εγινε με πλήρη και ιστορικά ακριβή Οπλιτική Περιβολή (Λινοθωρακες κλασικής Περιόδου , Κωδωνόσχημο Θώρακα ύστερης Αρχαϊκής Περιόδου) οι οποίες εχουν κατασκευασθεί για αποκλειστική χρήση απο τον Σύλλογο ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ ύστερα απο μελέτη και χρησιμοποιώντας ιστορικα ακριβή υλικα και τεχνικές κατασκευής.

Φωτογραφία: Πειραματική Ανακατασκευη Υστερου Αρχαϊκου Οπλισμού μας που παρουσιαστηκε επίσημα στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin.

Δεκάδες Πολωνοί φοιτητές υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκών κόπιασαν στην προσπαθειά τους  να αναβιώσουν κάθε σημαντική πτυχή του αρχαίου Ελληνικού κόσμου ορίζοντας σαν διακριτή αφετηρία τον Μινωϊκό πολιτισμό για να φτάσουν μέχρι και στην Αλεξανδρινή εποχή. Οι ευρύχωρες ανακατασκευασμένες ξύλινες αίθουσες του Αρχαιολογικού χώρου γέμισαν από ζωή,φωνές  και χρώμα. Σε κάθε ένα από τους 15  θεματικούς χώρους ο επισκέπτης μπορούσε να βυθιστεί ανεπαίσθητα στο αρχαίο Ελληνικό παρελθόν καθώς αυτό ζωντάνευε απροσδόκητα μπροστά στα μάτια του. Καλόγουστα πολύχρωμα γυναικεία φορέματα εμπευσμένα από τις τοιχογραφίες των Μινωϊκών ανακτόρων, αγγειοπλαστική, αντίγραφα αρχαίων κοσμημάτων, ζωγραφική κεραμικών, γευσιγνωσία αρχαίας Ελληνικής κουζίνας, κομμωτική, κλωστοϋφαντουργία.. όλες οι πτυχές του Αρχαίου Ελληνικού βίου  ξετυλίγονταν με το πιο παραστατικό και εμπεριστατωμένο  τρόπο. 

 

Φωτογραφιες: Αναπαράσταση της καθημερινής ζωής των Αρχαίων Ελλήνων (διαφόρων εποχών) μέσα απο διαδραστικές δραστηριότητες Πολωνών Φοιτητών και Καθηγητών τους στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της ΠολωνίαςΟι Έλληνες οπλίτες έγιναν ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα το επίκεντρο του φεστιβάλ, ενώ το περίπτερο του Συλλόγου  για 10 συνεχόμενες ημέρες πλημμύριζε καθημερινά με χιλιάδες μικρούς και μεγάλους ενθουσιώδεις επισκέπτες αναλαμβάνοντας τον ρόλο μιάς πανίσχυρης μηχανής πολιτισμικής προπαγάνδας της Ελλάδος.

 Φωτογραφιες: Ενημερωση μικρών Πολωνών Μαθητών μεσα απο ομιλίες και φυλλάδια του Συλλόγου

Η κάλυψη του γεγονότος από τα Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν εκτενής, τόσο από τον έντυπο όσο και από τον ηλεκτρονικό τύπο ακόμα και με ζωντανές συνδέσεις.

 

Φωτογραφιες: Συνεντευξεις του Συλλόγου μας σε τηλεοπτικά δικτυα της Πολωνίας.


Οι Αρμόδιοι φορείς της Ελληνικής πολιτείας καλό θα ήταν να αγκαλιάσουν τέτοιου είδους αξιόλογες προσπάθειες που κάνουν περήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες ιδιαίτερα σε περιόδους παρακμής όπως η σημερινή, αναπτερώνοντας το καταστραμένο  ηθικό των Ελλήνων..Το γεγονός της επιδεικτικής απουσίας οποιαδήποτε Ελληνικής επίσημης αντιπροσωπείας π.χ Πρεσβείας  καθόλην την διάρκεια της πολυδιαφημισμένης 10 ήμερης εκδήλωσης φανερώνει την νεκρική  παράλυση  του Ελληνικού κράτους.

Περισσότερες Πληροφορίες και Εικόνες ΕΔΩ http://koryvantes.blogspot.com/2012/02/gallo-roman-days.html

Με εκτίμηση

Σύλλογος Ιστορικών Μελετών “ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ”

Inline image 1 http://koryvantes.blogspot.com/2012/02/gallo-roman-days.html

 http://www.koryvantes.org/koryvantes/

 http://koryvantes.blogspot.com/

 http://www.youtube.com/user/Koryvantes

 https://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%A3-KORYVANTES/130567249780

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Επιστημονική αποκατάσταση και …αποκατάσταση Ελλαδοτράνς!!!!

Ο Ελληνικός Πολιτισμός επηρέασε τον κόσμο στη εποχή της ακμής του αλλά σε πείσμα πολλών εξακολουθεί να τον επηρεάζει μέχρι σήμερα. Ένας σπό τους τομείς που Αρχαίοι Έλληνες μας επηρεάζουν μέχρι σήμερα είναι φυσικά και η ενδυμασία. Πρώτοι που επηρεάστηκαν ήταν οι Ρωμαίοι. Ο Μάρκος Αντώνιος σύμφωνα με τον Πλόυταρχο φέρεται να έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για την Ελληνική μόδα της εποχής του.
Ακολούθησαν οι καλιτέχνες της Αναγένησης. Στην αρχή το ενδιαφέρον τους περιοριζόταν στη μελέτη της διασωθήσας Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης για να την μεταφέρουν στα δικά τους έργα. Μερικοί προχώρησαν στην ανακατασκευή ενδυμάτων ως κουστούμια για τα θεατρικά έργα που έτερπαν τους δυνάστες της Αναγέννησης. Διασκευασμένη από την αισθητική τον καλιτεχνών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η αρχαία ελληνική ενδυμασία επιβίωνε μέσα από αυτά τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.
Το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης και η στροφή των κοινωνιών στον Ρωμαντισμό και τον Κλασσικισμό έφεραν πάλι την ελληνική μόδα στο προσκήνιο με τα «Αττικίζοντα» κράνη των δραγόνων και των θωρακοφόρων αλλά και τις γυναικείες ενδυμασίες της περίοδου Α’ Αυτοκρατορίας.
Η επανεμφάνιση της της Ελλάδος στο χάρτη μετά την Επανάσταση του 1821 έδωσε ώθηση στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Νεο-Κλασσικισμού. Αλλά εκτός από τους καλλιτέχνες, και οι επιστήμονες με σύντονη δουλειά και σοβαρή μελέτη αποκατέστησαν τις φόρμες του αρχαίου ελληνικού ενδύματος και παρουσίασαν τεκμηριωμένες ανακατασκευές ήδη από το 1860 χρησιμοποιώντας σα βάση τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.
Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία για ενδυματόλογους. Αν και τα ανακατασκευασμένα ενδύματα προοριζόντουσαν αρχικά για χρήση ως θεατρικά κοστούμια αυτό δε σημαίνει ότι περιορίζονταν μόνο σε αυτό. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικά του διαδικτύου μπορούμε πλέον να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Ο σύλλογος μας, βασισμένος σε αυτές τις επιστημονικές μελέτες έχει προβεί σε σοβαρές ανακατασκευές Αρχαίας Ελληνικής ένδυσης και υπόδησης και τα επιτυχή αποτελέσματα έχουν τύχει ευμενούς κριτικής από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:Ενδεικτικές πηγές πληροφόρησης
A Day in Old Athens, by William Stearns Davis (1910)
Professor of Ancient History at the University of Minnesota
Αυτά από εμας……
ΑΡΧΑΙΑ ΓΝΩΜΙΚΑ
Πάνω από
284 Γνωμικά
Πατήστε στο δίπλα κουμπί να διαβάσετε τα Γνωμικά

Ημερομηνία Τίτλος
10/10/2011 ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΠΙΔΑΣ ΔΙΠΥΛΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ προχώρησε στην ανακατασκευή ολόσωμης δερμάτινης ασπίδας γεωμετρικών χρόνων τύπου Διπύλου.

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 15/11/2011ΦΑΛΑΓΓΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΕΓΩΝΑΣ Ανάλυση της Ελληνο-Ρωμαϊκής σύγκρουσης στην Ελληνιστική περίοδο  Η σύγκρουση των Ελλήνων και των Ρωμαίων στην Ελληνιστική περίοδο έφερε σε αντιπαράθεση όχι μόνο δύο λαούς αλλά και δύο διαφορετικά συστήματα διεξαγωγής πολέμου. Για να κατανοήσουμε τη φύση της αντιπαράθεσης πρέπει να εξετάσουμε ξεχωριστά το στρατιωτικό σύστημα της κάθε παρατάξεως πρίν μελετήσουμε τη σύγκρουση.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 05/09/2011ΞΙΦΗ ΞΙΦΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΞΙΦΟΥΣ  Με το παρόν άρθρο πραγματοποιείται μια προσέγγιση πάνω στον “Μύθο του Λακωνικού Ξίφους” , αναλύοντας γιατί το ξιφίδιο δεν είναι λακωνική εφεύρεση έχοντας χρησιμοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο προτού η Σπάρτη γίνει περιώνυμη στρατιωτική δύναμη ώστε να επιβάλει δικές της μόδες στον εξοπλισμό.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 26/05/2011ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»  Με την παρούσα Μελέτη επιχειρείται η παράθεση διαφόρων εμβλημάτων των «επιλέκτων οπλιτών» από διάφορες πόλεις της Κάτω Ιταλίας (Μεγάλη Ελλάδα)

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 13/05/2011ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ ΒΟΣΠΟΡΟΣ  Ο Κιμμέριος Βόσπορος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπως αποδεικνύουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Από τον 8ο έως τον 6ο π. Χ. αιώνα οι Έλληνες εμφανίσθηκαν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, ασχολήθηκαν με το εμπόριο και ίδρυσαν πόλεις-αποικίες

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 12/05/2011TΟ ΕΛΑΦΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ   Οι απόψεις ως προς αν ελάφι είναι αυτόχοθονο στη νήσο ή αν εισήχθη από του Σταυροφόρους διίστανται με σοβαρά επιχειρήματα εκατέρωθεν. Με το παρόν άρθρο παρουσιάζεται η τρίτη άποψη που σχετίζεται με την συμμετοχή επιφανών Ροδίων στον πρώτο Ιερό Πόλεμο στους Δελφούς κατά την Αρχαϊκή εποχή

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 17/04/2011ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΟΣ. ΜΕΡΟΣ 1  Παρά τις όποιες αναλύσεις και περιγραφές του κλασσικού τρόπου «μάχεσθαι» των δύο τελευταίων αιώνων από Ακαδημαϊκούς και μη, η ακριβής διαδικασία εμπλοκής της φάλαγγας δεν είναι ξεκάθαρη

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 17/04/2011ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΟΣ. ΜΕΡΟΣ 2  Παρά τις όποιες αναλύσεις και περιγραφές του κλασσικού τρόπου «μάχεσθαι» των δύο τελευταίων αιώνων από Ακαδημαϊκούς και μη, η ακριβής διαδικασία εμπλοκής της φάλαγγας δεν είναι ξεκάθαρη

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 26/03/2011ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  Koιτάζοντας ένα ακόντιο, βλέπει κανείς την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αφού ήταν απο τα πρώτα όπλα που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος για την επιβίωση του

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 26/03/2011ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΡΟΣ 1  Μια μοναδική παράθεση της εξέλιξης του ξίφους και λοιπών όπλων χειρός στην Πρωτο-Μυκηναϊκή, Υστερο-Μυκηναϊκή εποχή και Γεωμετρική εποχή

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 26/03/2011ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΡΟΣ 2  Μια μοναδική παράθεση της εξέλιξης του ξίφους και λοιπών όπλων χειρός στην Κλασσική εποχή

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 26/03/2011ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΡΟΣ 3  Μια μοναδική παράθεση της εξέλιξης του ξίφους και λοιπών όπλων χειρός στην Ελληνιστική εποχή

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 24/03/2011ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΙΦΗ  Μια συνοπτική παρουσίαση των θλαστικών και νυκτικών όπλων των Ελλήνων Οπλιτών του Αρχαίου κόσμου. Συνοδεύεται με εξαίρετη εικονογράφηση. Από τον Νικολακόπουλο Δημήτρη, Αρχιτέκτονα

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 24/11/2011ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ  Μια συνοπτική παρουσίαση των ασπίδων των Ελλήνων Οπλιτών του Αρχαίου κόσμου. Συνοδεύεται με εξαίρετη εικονογράφηση. Από τον Νικολακόπουλο Δημήτρη, Αρχιτέκτονα

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 20/02/2011Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΠΟΥ… ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ  Αρκετοί Ελληνόφωνοι Νεο-Οθωμανοί μέμφονται το ήθος του Ελληνικού Πολιτισμού, σπιλώνοντας τον με την κατηγορία των ανθρωποθυσιών. Στην φαρέτρα των επιχειρημάτων τους βρίσκεται η ανθρωποθυσία 3 Περσών αιχμαλώτων – “παλικαριών”, όπως αναφέρεται σε συγκεκριμένο Δικτυακό τόπο – κατά την διάρκεια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 05/02/2011Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΔΗΣ (494 π.Χ.) – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΛΑΘΗ  Η Ιωνική Επανάσταση (499-494 π.Χ.) εκδηλώθηκε πρόωρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία δεν είχαν συνεκτιμηθεί ορθώς όλοι οι παράμετροι και οι δυσκολίες. Χωρίς ικανή και ενιαία ηγεσία, υποτιμώντας την περσική στρατιωτική ισχύ και εσωτερικά διασπασμένοι, οι Ίωνες της Μικράς Ασίας οδηγήθηκαν σε μια εξέγερση η οποία γρήγορα κατέληξε σε αδιέξοδο

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 05/02/2011ΕΝΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ 479 πχ  Τον έλεγαν Μασίστιο και ότι ξέρουμε για αυτόν προέρχεται από τις Ελληνικές Πηγές. Τα ανασκαφικά ευρήματα στο Ιράν και την κεντρική Ασία βάζουν μόνο λίγες επιπλέον ψηφίδες

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 21/01/2011ΣΥΛΛΟΓΗ & ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  Η διεύθυνση του έργου αναζήτησης πληροφοριών είναι ένας τομέας που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα κατά τρόπο που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Η συλλογή και η διαβίβαση πληροφοριών βασίζονταν στην ύπαρξη και λειτουργία μέσων του ανθρώπινου δυναμικού, που πολλές φορές εκτελούνταν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζαν τρόπους διαβίβασης εξαιρετικά ευφυείς.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 06/01/2011ΛΙΝΟΘΩΡΑΚΑΣ, ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ  Ο Λινοθώρακας αποτελεί ένα αρχαιολογικό μυστήριο που παρόλο τις συνεχείς προσπάθειες ανακατασκευής του τις τελευταίες δεκαετίες από Ακαδημαϊκούς και ερευνητές, παραμένει μέχρι σήμερα ένα ανοιχτό ερώτημα προς διερεύνηση

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 23/11/2010ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ  Σημαντικά στοιχεία στη γνώση μας για την περίοδο του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, έφεραν οι πρόσφατες και ακόμα σήμερα περιοδεύουσες μεγάλες Εκθέσεις στις πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 13/11/2010Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΝΟΘΩΡΑΚΩΝ   Κατά την διάρκεια του 2010 ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ συνεργάσθηκε με τον μελετητή/οπλουργό Δημήτριο Κατσίκη, προκειμένου να κατασκευασθεί με ρεαλισμό αμυντικός και επιθετικός οπλισμός Αρχαίων Οπλιτών

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 11/12/2010ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΟΛΙΔΩΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΙΝΟΥ ΘΩΡΑΚΑ  Θρακικού τύπου φολιδωτός δερμάτινος θώρακας και ασπίδα ελλειπτικού σχήματος με χαρακτηριστικό φαλλόσχημο θυρεό. Η πανοπλίας καλύπτει όλο το σώμα μέχρι το άνω μέρος των κάτω άκρων και δεν είναι τύπου λινοθώρακα

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 11/12/2010ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΛΙΝΟΘΩΡΑΚΑ ΜΕ ΦΟΛΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΩΜΙΔΕΣ  Οι απλοϊκοί λινοθώρακες, κατασκευασμένοι μονάχα από λινό αποτελούσαν την πρακτικότερη λύση για εκείνους τους οπλίτες που εξαιτίας οικονομικών περιορισμών δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή πιο πολύπλοκων κορσέδων οι οποίοι φυσικά απαιτούσαν πιο υψηλά κόστη παραγωγής

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 11/12/2010ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΝΟΘΩΡΑΚΑ ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΦΟΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ  Ο Λινοθώρακας που παρουσιάζεται εντυπωσιάζει για την κατασκευαστική του καινοτομία, την σύνθετη δομή, τον χρωματισμό και την απέρριτη δωρική λιτότητα

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 11/12/2010ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΝΟΘΩΡΑΚΑ ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΦΟΛΙΔΕΣ  Πειραματική ανακατασκευή λινοθώρακα βασισμένη σε Αττικό ερυθρόμορφο κύλικα του 5ου π.Χ αιώνα

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 20/11/2010Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΄Β ΚΑΙ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  Η καταγωγή της σάρισας και η οριστική υιοθέτηση της από τον Μακεδονικό στρατό παραμένει προς στιγμή θολή και παρουσιάζει πολλά ιστορικά κενά

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 20/11/2010ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ   Ένας περιεκτικός οδηγός στα Εμβλήματα των Σπαρτιατικών ασπίδων

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 20/11/2010Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ  Ο όρκος που έδωσαν, ενωπίω Ελλήνων Θεών, οι Οπλίτες των ελέυθερων Ελληνικών πόλεων πριν τη μάχη των Πλαταιών

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 19/11/2010ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΡΑΚΑ ΠΕΛΤΑΣΤΗ  Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ προχώρησε στην αποκατάσταση Θράκα πελταστή, όπως αυτός εμφανίζεται σε αγγείο κλασσικής περιόδου.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 14/11/2010ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ  Η γεωγραφική θέση της Ρόδου βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και η ιστορία της είναι συναρπαστική άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, και όχι μόνο με το Αιγαίο. Η σπουδαιότητα και η ομορφιά του νησιού υμνήθηκαν από του μυθικούς χρόνους. Οι μύθοι διασώζουν μέσα στη αχλή του χρόνου κάτι τις δοξασίες της νεολιθικής εποχής.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 17/11/2010ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  Η Ελληνική πόλη κράτος μεταξύ των άλλων διευκολύνσεων που παρείχε στο σώμα των πολιτών συμπεριλαμβάνονταν και η δωρεάν παροχή ιατρικής περίθαλψης. Δημόσιοι γιατροί αμείβονταν από τις τοπικές κυβερνήσεις συνήθως σε ετήσια βάση με σκοπό να προσφέρουν τις απαιτούμενες ιατρικές θεραπείες στους κατά περίπτωση ασθενείς.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 17/07/2010Τοξότες κατα Φάλαγγας Οπλιτών.  Όταν ξέσπασαν οι Περσικοί Πόλεμοι οι οι Πέρσες τοξοτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ελληνες οπλίτες. Παρά των καταιγισμό των βελών οι Ελληνες κατάφεραν να πλησιάσουν τους Πέρσες και να τους νικήσουν στη σύγκρουση σώμα με σώμα καθώς οι τοξότες δεν διέθεταν εξοπλισμό και εκπαίδευση σε αυτό είδος σύγκρουσης.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 17/03/2009ΟΙ ΑΡΓΕΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΩΤΟΥ ΗΛΙΟΥ  Οι Αργεάδες ήταν η δυναστεία που κυβέρνησε την Μακεδονία από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι το 306 π.Χ. Ο Αεροπός, ο Γαυάνης και ο Περδίκκας ήταν τρία αδέρφια, απόγονοι του Ηρακλείδη Τημένου. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ήταν στην υπηρεσία ενός βασιλιά της Άνω Μακεδονίας στην πόλη Λεβαία.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 13/07/2009ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΠΠΙΚΟ (1000-350 π.Χ.)  Στο χώρο του Αιγαίου ο ίππος ως πολεμικό μέσο εμφανίζεται από το 1700 π.Χ. Η αρχική χρήση του ζώου είναι ή έλξις των αρμάτων. Η σπουδαιότητα του ίππου ως πολεμικού μέσου φαίνεται στα ποιήματα του Ομήρου που ονομάζει τους ίππους του Άρη: Πανικό και Φόβο αλλά και του Ησιόδου που τον επιβεβαιώνει.

 

Διαβάστε περισότερα…ΗμερομηνίαΤίτλος 27/10/2009Σπαρτιάτες Πεζοναύτες  Όταν αναφέρεται ο Σπαρτιατικός στρατός, έρχονται στο μυαλό εικόνες από τάξεις οπλιτών άριστα παρατεταγμένες σε κάποια πεδιάδα. Όμως η αρχαία Λακωνία είχε και ακτογραμμή η οποία έχριζε υπεράσπισης.

 

Διαβάστε περισότερα…

Μοιραστείτε το!