«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΡΤΙΟΣ….ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΗΝΑΣ!

ΜΑΡΤΙΟΣ….ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΗΝΑΣ!
Η λαϊκή σοφία έχει αποδώσει στο Μάρτιο χαρακτηρισμούς αντίστοιχους της ορμής και της έντασης των καιρικών φαινομένων που συνήθως συμβαίνουν στη διάρκεια του. ¨Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης και σαν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει¨, ¨τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγέ την¨, ¨το Μάρτη ξύλα φύλαγε μην κάψεις τα παλούκια¨ και άλλα τέτοια ¨τρυφερά¨ που ακολουθούνται από τα παρηγορητικά ¨απ΄το Μάρτη καλοκαίρι και τον Αύγουστο χειμώνα¨, ¨Μάρτης βροχερός θεριστής κουραστικός¨ , ¨βροντή Μαρτιού φίλεμα με καρύδια¨, ¨από Μαρτιού πουκάμισο και απ΄ Αύγουστο σεγκούνι¨ ¨ο ήλιος του Μαρτιού τρυπάει κέρατο βοδιού¨. Πρόκειται για  ρήσεις που επισημαίνουν  αφενός ότι η έλευση του Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή της ΄Ανοιξης και της καλοκαιρίας, έστω και μέσα από πισω γυρίσματα και καιρικές δυσκολίες,  αλλά και το πόσο σημαντικός είναι ο Μάρτιος για τις σοδειές των σιτηρών και για τη γεωργική παραγωγή γενικώς.
Πριν από το 153 π.Χ  η 1η Μαρτίου εορταζόταν ως πρώτη μέρα  του έτους στο ημερολόγιο των Ρωμαίων. Η αντιστοιχία του Μαρτίου με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο είναι κατά το πρώτο 15νθήμερο με τον 8ο μήνα τον Ανθεστηριώνα ενώ κατά το 2ο 15νθήμερο με τον 9ο μήνα τον Ελαφηβολιώνα αφού 1ος μήνας στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο Εκατομβαιών που ξεκινούσε στις 15 Ιουλίου.
Ημερολογιακά η 1η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα της ΄Ανοιξης, στην ουσία όμως το ρόλο αυτό παίζει η 21η Μαρτίου ημέρα της εαρινής ισημερίας όπου η μέρα είναι ίση χρονικά σε διάρκεια με τη νύχτα.
Η πλάση μετά από τη χειμερία της νάρκη επανέρχεται σιγά και σταθερά στην ενεργό δράση και παραγωγή λαχανικών, καρπών και γευστικών υποσχέσεων για καλύτερες και μεγαλύτερες μέρες αφού από τις 21 Μαρτίου- ημέρα της εαρινής ισημερίας- η μέρα παίρνει το προβάδισμα στη χρονική διάρκεια έναντι της νύχτας. Πολλά και καλά τα λαχανικά που επανεμφανίζονται και διεκδικούν μια θέση στο ανοιξιάτικο τραπέζι. Παρακάτω φαίνονται μερικά από αυτά..
1.  Λαχανίδες:  Είναι οι ¨ πριγκίπισσες¨ των φυλλωδών λαχανικών της ανοιξιάτικης  περιόδου πλούσιες σε κάλλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C  και με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου  σε σχέση με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Γίνονται ωραίο φρικασέ με ή χωρίς κρέας και συνοδεύουν με χάρη τις λεμονάτες χορτόσουπες της Παρασκευής. Για τους πιο τολμηρούς μπορεί να είναι η βάση μιας χλοερά πράσινης και εύγευστης κρέμας για τα μακαρόνια της Πέμπτης…σκόρδο, πράσο, λαχανίδες, αλάτι με άνηθο και αγουρόλαδο περασμένα από το μπλεντεράκι για να ευοδωθεί το τέλος της εβδομάδας σε σωστά βρασμένα μακαρόνια….
2. Φρέσκα κρεμμυδάκια:  Είναι οι ¨βασιλιάδες¨ της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής κουζίνας με τη δροσερή και γευστική αψάδα τους. Ομελέτες, σούπες, σάλτσες, σαλάτες με λαχανικά ή με ρύζι και όσπρια  αποκτούν προσωπικότητα με την παρουσία τους. Προς θεού μην τα ¨ ξεχνάτε¨  στο νερό. Χάνουν το ταπεραμέντο τους και γίνονται πιο βαρετά και από το πιο βαρετό φιλί!
3. Γογγύλια :  Είναι εξαιρετικώς θρεπτικά πλούσια σε κάλλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C και ¨φτωχοί συγγενείς¨ του μπρόκολου και του λάχανου όσον αφορά τη φήμη και μόνο. Κάνουν ωραία ταραμοσάλατα για όσους δε βαριούνται να πειραματιστούν με νέες γεύσεις και υλικά ενώ στη Λακωνία τα μαγειρεύουν με ντομάτα και φέτες πορτοκαλιού. Οι Γάλλοι τα χρησιμοποιούν πολύ και τα εκτιμούν ιδιαίτερα ενώ στην Ασία τα κάνουν τουρσί και τα μαγειρεύουν με γιαούρτι.
4. Ραπανάκια :  Λατρεμένη προσθήκη στις σαλάτες, ταιριαστή συνοδεία των απανταχού σαλτσοειδών έχουν τις ρίζες τους κάπου 4000 χρόνια πίσω στο ανθρώπινο παρελθόν μας. Πλούσια σε φολικό οξύ, κάλλιο, βιταμίνη C, χαλκό, ασβέστιο και βιταμίνη Α και εξαιρετικά φτωχά σε θερμίδες είναι η λογική επιλογή στις διατροφικές προσπάθειες που όχι απλά  ξεκινούν τις Δευτέρες αλλά  συνεχίζονται και ευδοκιμούν.
5. Αγκινάρα : Εκτός από νόστιμο λαχανικό είναι και εξαιρετικά πλούσιο σε φυτικές ίνες- ενδεικτικά μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης  ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες ενώ μια μεσαία έχει περισσότερες φυτικές ίνες από μια κούπα ξερά δαμάσκηνα. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ σημαντικής για την καλή υγεία των οστών. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά και κατέχει την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων των αντιοξειδωτικών σε 1000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η κυναρίνη, η λουτεολίνη, η ρουτίνη, οι ανθοκυάνες. Η κυναρίνη ανήκει στις πολυφαινόλες και αυξάνει τη ροή της χολής βοηθώντας την καλύτερη πέψη και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού αλλά και την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος.
Μαγειρεύονται υπέροχα στον ατμό, με αρακά, γεμιστές με παρμεζάνα ή με κινόα ή με αμάρανθο , σοφά και απέριττα  με κατσικάκι, με πατάτες στο φούρνο αλλά   μπορεί να είναι και  η ¨τσαχπινιά¨ της μέρας στην ομελέτα σας . Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι κατά την ετοιμασία του φαγητού.
6. Σπαράγγια : Στην αρχαιότητα ήταν εκλεκτό  έδεσμα των υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Συλλέγονται από το Μάρτιο ως το Μάιο. Η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η φύλαξη τους είναι ένα ¨στοίχημα¨ τήρησης αυστηρών συνθηκών για να διασφαλιστεί ο θρεπτικός τους πλούτος. Είναι εξαίρετη πηγή φυτικών ινών αφού μόλις 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Επιπρόσθετα περιέχουν βιταμίνη Α, C, Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης που βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας  του πεπτικού συστήματος και της σωστής απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων. Περιέχουν ακόμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα σπαράγγια όπως η κερκετίνη και  η ρουτίνη είναι υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση που αυτά εμφανίζουν. Αν τα καταναλώσετε ωμά θα κερδίσετε περίπου 27-40% περισσότερες βιταμίνες που συνήθως χάνονται λόγω της θερμικής επεξεργασίας. Τα 5 σπαράγγια έχουν περίπου 20!!!!!!!!….ναι καλά διαβάσατε μόλις 20 θερμίδες…γεγονός που τα καθιστά ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα. Δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και αυτό γιατί περιέχει οξαλικό οξύ. Μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους…βραστά, στη σχάρα, στον ατμό, στο τηγάνι, στο φούρνο, γίνονται πουρές , σούπα με ζυμαρικά ή σκέτα….αρκεί να έχετε όρεξη για ζωή  και μεράκι για το μαγείρεμα.
Οι επιλογές που μας προσφέρει η μαρτιάτικη φύση είναι πλούσιες θρεπτικά και ενδιαφέρουσες…από εμάς εξαρτάται να τις γευτούμε, να τις χαρούμε και να τις αξιοποιήσουμε.

http://www.ego.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>