«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το 2002 η άρρωστη Ευρώπη διασωλήνωσε την Ελλάδα… Και την έβαλε στην εντατική του νοσοκομείου Ευρώπη!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για σαπφω νοταρα σοδομα και γομορα

Σαπφώ Νοταρά…Σόδομα και Γόμορρα…Γίναμε!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ

Φάγανε!!! Φάγανε!!! Φάγανε!!!

Προς τα εκεί ρε παιδιά… μουτσόστε… Όλοι μαζί!!!

Το 2002 η άρρωστη Ευρώπη διασωλήνωσε την Ελλάδα… Και την έβαλε στην εντατική του νοσοκομείου Ευρώπη!!!

Την κρατούν μέχρι σήμερα νεκρή ζωντανή για να πίνουν αίμα… Και να έχουν διάφορα όργανά της  σε πρώτη ανάγκη!!!

Τώρα αφού γιατρεύτηκαν, ( έσωσαν τις τράπεζες τους, επήραν μέτρα προστασίας, αφού ξέσκισαν ότι υπάρχει στην  Υγιή Ελλάδα και την έκαναν ασθενή και μετά ετοιμοθάνατη με εσκεμμένα δολοφονικά  φάρμακα, φόρεσαν της μάσκες τους να μην τους πειράξει η βρόμα- μόλυνση από το πτώμα, έσκαψαν και τον τάφο) (και τώρα ετοιμάζονται να της βγάλουν τον σωλήνα της ζωής)!

Έχω πει, ότι είμαι κάθετα υπέρ της δραχμής, αλλά όχι όπως θέλουν οι δολοφόνοι δανειστές μας, που σκοπεύουν, να μας μεταφέρουν από την εντατική, σε ένα κατασκότεινο υπόγειο καταψύκτη, να ρίχνουν όποτε θέλουν στα θηρία κανένα κομμάτι μας, αλλά και να μην μας βλέπει η ανθρωπότητα και προκαλούμε το δημόσιο αίσθημα!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ

Έχω αναφέρει σε  μέσες άκρες πώς να πάμε στην Δραχμή, το αναφέρω και τελευταία σε αυτόν τον σύνδεσμο, παρακάτω.

http://arxaiaithomi.gr/2017/01/31/ξυδάκη-για-όσους-θυμώνουν-ή-ξύδι-για-ν/

Εφιστώ για μια ακόμα φορά τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει  η Ασθενής  και μολυσμένη Ελλάδα από τους δολοφόνους της συμμάχους και δανειστές της να της βγάλουν τον σωλήνα που είναι διασωληνωμένη με την ζωή!

ΔΙΑΣΟΛΗΝΟΜ

Αν με οιοδήποτε τρόπο τώρα  βγούμε από το ευρώ με τα εκατομμύρια λαθροδολοφόνους μέσα στο σπίτι μας, θα είναι ακαριαίος θάνατος.

Και αυτό σκοπεύουν, να μας τεμαχίσουν με δικαιολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα των δολοφόνων μας, όταν θα είμαστε εκτός ευρώ και ευρωπαϊκής ένωσης!

Εάν δεν γίνει η υπαγωγή μας στην δραχμή από ακομμάτιστη εθνική κυβέρνηση αρίστων, ο θάνατος είναι βέβαιος 100%

 Θα προσπαθήσουν να έχουν με σωληνάκι συνδεμένους δυο διαφορετικά είδη, ενός κτήνους και ενός ανθρώπου, που το κτήνος θα διατηρείτε στην ζωή μέσω του ανθρώπου Έλληνα!

Ποιος είναι ο παραλληλισμός;;;

θα έχουμε την ελίτ των προδοτών, απατεώνων με ευρώ-συνάλλαγμα, και το πόπολο φτωχό Εργάτη καταναλωτή αιμοδότη μαύρη αγορά εργασίας  σε δραχμή!

ΠΥΡΑΝΧΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Αυτό είναι το παράλληλο νόμισμα που θέλουν οι δολοφόνοι δανειστές με αρχηγό τον Χιτλερικό Σόιμπλε και Ντάσεμπλου και άλλους,  μας να μας προτείνουν!

Και αυτοί έφαγαν καλά και εμείς θα πεθάνουμε καλύτερα!

Μας έχουν ανοίξει τους τάφους να μας θάψουν ακαριαία να μην τους μολύνουμε!!!

Και  ξανά φωνάζω πατριώτες, ναι στην δραχμή, όχι όπως θέλουν οι δολοφόνοι μας, αλλά όπως θα θέλει το συμφέρον του  80% του λαού!

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η εμπλοκή του ταμείου στο ελληνικό ζήτημα ήταν καταστροφή γράφει ο αρθρογράφος Ασόκα Μόντι

Ως καταστροφή χαρακτηρίζει ο αρθογράφος του Bloomberg Ασόκα Μόντι την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα προτείνοντας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα «να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αποχωρήσουν».

Το ΔΝΤ εξαρχής δεν έπρεπε καν να ασχοληθεί με την Ελλάδα, τονίζει ο Μόντι και συνεχίζει: Τον Μάρτη του 2010, με την ανησυχία πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της οι αγορές είχαν ταραχθεί, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν το ΔΝΤ να μείνει μακριά. Οι Ευρωπαίοι πίστευαν πως η οικονομική βοήθεια του Ταμείου σε ένα από τα δικά τους μέλη, θα σηματοδοτούσε αδυναμία για τη νομισματική ένωση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – με μια φράση που έμεινε στην ιστορία – το έθεσε ως εξής: «Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ».

Παρόλα αυτά, σημειώνει, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σήμα που χρειαζόταν ώστε να πειστούν οι Γερμανοί πολίτες πως η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία στο πώς θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση. Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπιπταν εκείνη την εποχή με τα συμφέροντα του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήθελε απελπισμένα να βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αφάνεια. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε όργανο της Ευρώπης –κυρίως της Γερμανίας- στην Ελλάδα.

Τότε, τονίζει ο Μόντι, ήρθε το κομβικό λάθος: Στη διοίκηση του ΔΝΤ, παρά την αντίδραση αρκετών εκτελεστικών διευθυντών, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πίεσαν για ένα πρόγραμμα διάσωσης, ενάντια στους κανόνες του Ταμείου, που δεν επέβαλε ζημιές στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η απόφαση στηρίχθηκε στον ψευδή ισχυρισμό πως «η αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό για να αποπληρώσει τους υφιστάμενους πιστωτές της. Το ελληνικό χρέος παρέμεινε έτσι απαράλλαχτο και βαρύ, ενώ οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να δεχθούν εξοντωτική λιτότητα ώστε να αποπληρωθούν οι νέοι δανειστές. Η οικονομία γρήγορα και προβλέψιμα περιήλθε σε δίνη.
Ακόμη και όταν το ΔΝΤ αναγνώρισε το λάθος του, δεν άλλαξε κατεύθυνση. Μια εσωτερική «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, αναγνώριζε πως το πρόγραμμα ήταν γεμάτο «σημαντικές αποτυχίες», μεταξύ των οποίων και η απουσία αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους, αλλά και η παρατεταμένη λιτότητα.

Όμως, επισημαίνει ο Ασόκα Μόντι, το ΔΝΤ ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα, απαιτούσε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. Τον Δεκέμβρη, ο λαός εξεγέρθηκε και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κάτι που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο, οι αποδείξεις πως η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση ήταν υπερβολικά πολλές. Ήταν σαν να απαιτούσαμε από έναν τραυματία να τρέξει γύρω από το τετράγωνο πριν του προσφέρουμε φροντίδα. Ως συνήθως όμως, η αναπόδραστη ταλαιπωρία χρεώθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί.

Ο Ασ. Μόντι κάνει λόγο για παραλογισμό, ο οποίος, όπως αναφέρει, έφτασε στο απόγειό του, στα μέσα του 2015 όταν το ΔΝΤ εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι με τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Εκείνη την εποχή, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διαγραφή του χρέους και η εγκατάλειψη κάθε δημοσιονομικού μέτρου λιτότητας. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ίσως να προσελκύσει και κάποιες επενδύσεις. Από τη στιγμή που θα ξεκινούσε αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ελεύθερη από τους πιστωτές της και να βασίζεται και πάλι σε ιδιώτες επενδυτές, με την σημείωση πως ήταν απόλυτα υπεύθυνοι για τα ρίσκα που έπαιρναν.

Από τότε το ΔΝΤ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επανειλημμένα καλεί τους Ευρωπαίους να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους. Οι Γερμανοί, παρόλα αυτά, αρνούνται οποιαδήποτε σοβαρή διαγραφή. Αντίθετα ακολουθούν μια στρατηγική ελάφρυνσης σε δόσεις, καθώς πιστεύουν πως οι Γερμανοί πολίτες δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης. Και έτσι η λιτότητα συνεχίζεται, καταπιέζοντας την ανάπτυξη και προκαλώντας επιβάρυνση του ελληνικού χρέους – υπολογισμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ, που εντάσσεται στις προετοιμασίες για τη συνάντηση της Δευτέρας, λέει πως τα επίπεδα του ελληνικού δημοσίου χρέους θα μπορούσαν και πάλι να γνωρίσουν «εκρηκτική άνοδο».

Αυτή η στρατηγική είναι εντελώς ανόητη. Οι Έλληνες έχουν βιώσει αχρείαστο πόνο. Όσοι μπορούν να φύγουν, φεύγουν, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας γερασμένης και έρημης. Κάθε μέρα που περνά, κάνει τις πιθανότητες των δανειστών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και λιγότερες. Οι επενδυτές ανεβάζουν και πάλι τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς φοβούνται –και σωστά- ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο.

Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι. Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν. Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του».

Κρίστιαν φον Στέτεν

Βουλευτής Μέρκελ: Καλύτερη λύση για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ

04/02/2017

 «Η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» είπε ο επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτική ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Κρίστιαν φον Στέτεν

Παρά τις φετινές εθνικές εκλογές στη Γερμανία «δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη με έναν τρόπο φιλικό», είπε ο Κρίστιαν φον Στέτεν, επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτική ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, (στην επιτροπή ανήκουν περίπου οι μισοί βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων).

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinischen Post», ο Κρίστιαν φον Στέτεν ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να καταβάλει το χρέος της ούτε και τους συμφωνηθέντες στην αρχή τόκους. Γι’ αυτό και η έξοδος από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση», υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πόσο κοντά είμαστε στις εκλογές;

Απομένουν… 384 ώρες ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ο χρόνος μετράει. Ως τότε πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Αλλιώς… Μια ιδέα για το τι σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε το πρωτοσέλιδο των «Νέων»: «Παράταση σημαίνει κάλπες»

Αλέκος Παπαναστασίου4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 10:06

«Η παράταση οδηγεί μοιραία σε κάλπες» είναι το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση.

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος ή υπουργός της κυβέρνησης που να βγει να πει κάτι τέτοιο δημοσίως, λέγοντας και το όνομά του. Δημοσίως, όλοι βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλα τέτοια που τα έχουμε ξανακούσει. Τα είπε ο Νίκος Παππάς το πρωί της Παρασκευής στον Γιώργο Παπαδάκη, τα επανέλαβε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου, και οι δύο από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 2015» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

  • Ουσιαστικά όλα κρίνονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει κάνει όσα είχαν συμφωνηθεί -αν και η περίφημη επιστολή Τσακαλώτου μας επανέφερε μνήμες δημιουργικής ασάφειας- και παραπέμπει σε «πολιτική διαπραγμάτευση», δηλαδή να υπάρξει μια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απαιτήσεων και του ρόλου του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Μόνο που το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στη Μάλτα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ ήταν ένα ξεκάθαρο «βρείτε τα με τους Θεσμούς». Δηλαδή «πολιτική διαπραγμάτευση» προς το παρόν δεν υπάρχει, οι Θεσμοί πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην Αθήνα, να υπάρξουν οι συζητήσεις και συμφωνίες σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα δούμε τι θα πει η καγκελάριος και οι υπόλοιποι.

Και επιστροφή των Θεσμών σημαίνει μέτρα. Ποια μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση; Η μείωση του αφορολόγητου είναι κάτι που ζητάει το ΔΝΤ και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να αποδέχεται σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και στις 9 Μαρτίου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα έμεινε πιστός το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τζανακόπουλος.

Ομως είναι αυτονόητο ότι τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά. Απομένουν… 384 ώρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο παρά τους διάφορους αφορισμούς της Ηρώδου Αττικού (από Μαξίμου αλλά και Προεδρικό Μέγαρο), είναι το μόνο αρμόδιο να κλείσει την αξιολόγηση. Και απομένουν πολλοί συμβιβασμοί να γίνουν και η κυβέρνηση ως τώρα έχει αποδείξει ότι από χρονοδιαγράμματα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά – ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει 5 Δεκεμβρίου και αύριο κλείνουμε δύο μήνες από εκείνη την ημερομηνία, χωρίς να ξέρουμε καν αν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung λέει ότι είναι ουτοπικό να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αρα επιστρέφουμε στο δημοσίευμα των «Νέων» που γράφουν χαρακτηριστικά:

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται καθημερινώς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κλείνει, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της. Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που η ίδια υποσχέθηκε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει. Τώρα όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτό όλα τα σενάρια εξελίξεων μένουν ανοικτά. »Παράταση της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση μοιραία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές» εκτιμούσε μόλις χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία».

FAZ: Το φάντασμα του Grexit

Νέες φωνές για έξοδο στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ

Στο φάντασμα του Grexit αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ενώ η Suddeutsche Zeitung (SZ) φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, ο οποίος προκρίνει ένα «σύμφωνο καινοτομίας» ως λύση για την Ελλάδα.

Η FAZ σε εκτενές ρεπορτάζ της, αναφέρεται στο φάντασμα του Grexit και γράφει: «Το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

»Η χώρα μπορούσε και πάλι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν αργά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές. Τα δημόσια οικονομικά πάντως ήταν καλύτερα το 2016 από ό,τι αναμενόταν ωστόσο μεγάλα θέματα παραμένουν άλυτα».

Η FAZ σημειώνει πως ανοιχτές παραμένουν ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας, όπως και η αξιολόγηση, η οποία έχει βαλτώσει και θεωρείται «ουτοπικό» να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την επιστροφή των σεναρίων περί Grexit, επισημαίνει: «Πρόσφατα η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε θα δεχόταν τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος εάν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύλογο διότι αυτό τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Καγκελάριο, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη σκληρή στάση του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή ανέφερε στο Ζααρμπρίκεν, ότι “δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει”».

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καταδεικνύουν πως η ΕΕ χρειάζεται ένα καινούργιο σύμφωνο, εκτιμά από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Ο οικονομολόγος γράφει σε άρθρο του στη SZ πως η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από την ανάρρωση και αυτό δεν είναι καλό σημάδι ούτε για τις εφτά ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων εννέα χρόνων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ούτε για την ΕΕ.

Και επισημαίνει: «Αυτό που λείπει δεν είναι το κεφάλαιο. Το πρόβλημα είναι οι κρατικοί θεσμοί που λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτός είναι ένας κεντρικός παράγοντας σε ένα κόσμο όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις επιλέγουν την έδρα τους με κριτήριο την ποιότητα αυτών των θεσμών.

»Η Ελλάδα δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν με εκκλήσεις. Η ΕΕ μπορεί όμως να δώσει την ώθηση. Χρειάζεται ένα νέο επιτυχημένο πρόγραμμα, ένα ‘σύμφωνο για την καινοτομία’ όπου οι νέες ιδέες και ο ανταγωνισμός θα είναι στο επίκεντρο».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ένα τέτοιο σύμφωνο θα αποτελούνταν από τρία στοιχεία: πρώτον την πρόσβαση σε ένα ταμείο καινοτομίας, το οποίο θα διαδεχθεί τα διαρθρωτικά ταμεία και θα δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις σε περιφερειακά συστήματα καινοτομίας. Αυτή η πρόσβαση θα εξαρτιόταν από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα συμφωνούσε το κάθε κράτος μέλος δεσμευτικά με την ΕΕ.

»Και τρίτον, τα κράτη που θα προχωρούσαν σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών θα είχαν μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ, αφού η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών θεσμών είναι το απαραίτητο στήριγμα της καινοτόμου οικονομίας».

Νέες φωνές για Grexit στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ

Άρθρο με τίτλο «Η ελληνική κρίση επέστρεψε» δημοσιεύει η εφημερίδα «Rheinischen Post», όπου γίνεται ευρεία αναφορά στα όσα γίνονται και εντός του γερμανικού συνασπισμού σε σχέση με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη επιστολή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.

Στο άρθρο φιλοξενείται η άποψη του Κρίστιαν φον Στέτεν, επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU.

Παρά τις εκλογές στη Γερμανία «δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό» δηλώνει.

Ο ίδιος λέει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να καταβάλει το χρέος της ούτε και τους συμφωνηθέντες στην αρχή τόκους. Για αυτό και η έξοδος από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση».

Αν ο πρωθυπουργός εννοεί αυτή τη φορά ότι δεν θα υποχωρήσει ας προετοιμαστεί για τη ρήξη με τους δανειστές επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο μηχανισμός για το πράλληλο νόμισμα είναι έτοιμος από το 2014.

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση και στις απαιτήσεις των δανειστών κάνει λόγο για ρήξη με τις ψευδαισθήσεις και υπογραμμίζει διερωτάται τι προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός.

«Ο ίδιος υπόσχεται, άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται (αυτή τη φορά!) να υποκύψει νομοθετώντας νέα λιτότητα για μετά το 2018. Το εννοεί; Είναι δηλαδή σήμερα έτοιμος να κάνει εκείνο που με σταμάτησε να κάνω το 2015;

Ή μήπως, άλλη μια φορά, δεν το εννοεί και είναι έτοιμος την ύστατη στιγμή (λίγο πριν από την αποπληρωμή του προσεχούς Ιουλίου των ομολόγων μας που κατέχει η ΕΚΤ) να ξανα-«σώσει» τη χώρα από την «επίσημη χρεοκοπία» υπογράφοντας ό,τι παλιόχαρτο του φέρει ο κ. Χουλιαράκης συγγεγραμμένο από τον κ. Βίζερ και τον κ. Κοστέλο;» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και επαναλαμβάνει τα περί παράλληλου συστήματος πληρωμών:

«Αν το εννοεί, του θυμίζω τι ήταν εκείνο που συμφωνήσαμε ότι απαιτείται και το οποίο -και σήμερα- αποτελεί το μόνο που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα:

 Προετοιμασία για μονομερή αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούλιο (και κατόπιν)

 Προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών μέσω Taxisnet το οποίο είχα σχεδιάσει, είχα αρχίσει να υλοποιώ.»

«Αν τώρα δεν το εννοεί, τότε είτε να περιμένουμε να μας ξανα-«σώσει» με άλλο ένα «ναι σε όλα» είτε να δραπετεύσει μέσω εκλογών ώστε να αναλάβουν ο κ. Μητσοτάκης ή/και ο κ. Στουρνάρας την εκούσια ή ακούσια δρομολόγηση του Σχεδίου Σόιμπλε», τονίζει μεταξύ άλλων.

Πηγή: Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Προχώρα σε ρήξη με τους δανειστές -Ο μηχανισμός για το παράλληλο νόμισμα υπάρχει από 2014 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/317230/varoyfakis-se-tsipra-prohora-se-rixi-me-toys-daneistes-o-mihanismos-gia-parallilo#ixzz4Xir8Z5PH

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>