Το δικό του μήνυμα στέλνει ο προσφάτως εκλεγείς Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, που τιμά εκ μέρους της Επιτροπής την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αναφέροντας:

«Από το 2017, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί, με εθνική απόφαση, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Σήμερα λοιπόν όλοι εμείς, οι φυσικοί φορείς ανά την υφήλιο μιας γλώσσας που μετρά αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας και καταλυτικής επίδρασης, γιορτάζουμε την Ελληνική Γλώσσα.

Την ουσιαστικά παγκόσμια γλώσσα.

Φορέα του Λόγου και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, δεσμεύομαι με τη γιορτινή αυτή ευκαιρία, η Επιτροπή μας να εργαστεί με αφοσίωση και ζήλο, κινητοποιώντας κάθε δυνητικό σύμμαχο όπου Γης, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά το Υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθειά του η Παγκόσμια αυτή Ημέρα να αναγνωριστεί και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.

Και, βέβαια, δηλώνω δυναμικά “παρών” στην καθημερινή μάχη της Πολιτείας να προστατευτεί και να διατηρηθεί ζωντανή η πολύτιμη, πανανθρώπινη γλώσσα μας σε κάθε γωνιά του κόσμου που φιλοξενεί τους εκτός της ελληνικής επικράτειας συμπατριώτες μας».

Η Ιταλία τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα (9/2) Ελληνικής Γλώσσας, με σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών!
Το πανεπιστήμιο «Roma Tre» φιλοξένησε μαθητές λυκείου, καθηγητές, νεοελληνιστές και Έλληνες μόνιμους κάτοικοι της Ιταλίας. Αναλύθηκε η σημασία μιας λέξης της γλώσσας μας, από την «αγάπη», μέχρι την «θεραπεία» έως και την «ποίηση».
Σε διάλογο μέσω διαδικτύου «οι λέξεις των Ελλήνων» απασχολούν αρχαιολόγους, διανοούμενους, βυζαντινολόγους από το Αβετσάνο της κεντρικής Ιταλίας, την Ρώμη και την Σικελία, με την συνεργασία τοπικών ελληνικών κοινοτήτων.

Στο Τορίνο εξάλλου, οργανώνονται διαδοχικές εκδηλώσεις, οι οποίες ονομάστηκαν «dalla α all’ ω», (από το α μέχρι το ω)!

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στο ελληνικό άμισθο προξενείο και τον ιταλοελληνικό μορφωτικό σύνδεσμο «Microkosmos».
Σήμερα δε, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, η Μόλε Αντονελιάνα, πρόκειται να φωταγωγηθεί συμβολικά με τα χρώματα της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας!

Ταυτόχρονα, οργανώνεται ανάγνωση ποιημάτων, με έμπνευση από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική μορφή της Μαρίας Κάλλας!

Στην πλατεία Καστέλλο, ο σύνδεσμος Πεδεμόντιο-Ελλάδα, αφιερωμένος στον Ιταλό φιλέλληνα Σαντόρε Ντι Σανταρόζα, παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Τορίνο οργανώνεται επίσης συναυλία με βυζαντινή μουσική, από το σχήμα «Ιrini Pasi».
Η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, σε τοποθέτησή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα της και την συνέχεια, την εξέλιξή της, από τον Όμηρο μέχρι το σήμερα.

Υπενθύμισε ότι «οι πανανθρώπινες αξίες που αποτύπωσε η ελληνική γλώσσα, διαμόρφωσαν ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και έγιναν παγκόσμιο κτήμα.

Η γλώσσα μας κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες οι οποίες ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν σχεδόν 3.000 χρόνια στην ιστορία του ομιλούντος, ανθρώπινου γένους και που μπορεί, κανείς, να την παρακολουθεί -γραπτά- συνεχώς και αδιάλειπτα».

Πηγή

https://attikanea.info/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B5/

Ελληνικό DNA

https://www.youtube.com/watch?v=55CIpVkEqvU

Είμαστε Έλληνες Σας ενοχλεί; Το ξέρουμε !

https://www.youtube.com/watch?v=Pm7w_J7u6hk

Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 Λεπτά

https://www.youtube.com/watch?v=QeIu2CtyMOs&t=30s

Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΠΛΑ

https://www.youtube.com/watch?v=LomKn6tHQS8

.
ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΑΓΙΟ !!! ….