«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κληρονομιά μας.

   Δέσποινα Σκεντέρη

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κληρονομιά μας

από τη Δέσποινα Σκεντέρη*, μέλος της IHA

Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που ζω εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψα ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για τη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ή είναι μάλλον μπερδεμένοι για τα λίγα πράγματα που γνωρίζουν.

Πολλοί Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής μου έχουν πει ότι τα λίγα που ξέρουν για τη «Μικρά Ασία» προέρχονται από συζητήσεις στο σπίτι μιας και δεν έχουν διδαχθεί ή αναφερθεί ποτέ σε καμία από τις τάξεις τους στο σχολείο.

Θα αναφέρω ένα αρκετά ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ήταν τον Δεκέμβριο όταν ο Andy Rooney του «60 Minutes» μίλησε για το ποιος ήταν ο Άγιος Βασίλης. Είπε ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν ο Άγιος Νικόλαος… ΤΟΥΡΚΟΣ επίσκοπος!

Περιττό να πω ότι αμέσως διαμαρτυρήθηκα ηλεκτρονικά και προέτρεψα τους φίλους να κάνουν το ίδιο.

ένα. Στο Ισλάμ δεν υπάρχουν…επίσκοποι, και β. Η γη που γεννήθηκε ο Άγιος Νικόλαος το 270 μ.Χ., ΔΕΝ ήταν Τούρκος εκείνη την εποχή. Η περιοχή ήταν ελληνική .

Λοιπόν, δύο εβδομάδες αργότερα ο κ. Ρούνεϊ ζήτησε συγγνώμη για το λάθος του στον αέρα, με έναν μάλλον αλαζονικό τρόπο, στενοχωρημένος με τους «Ελληνοαμερικανούς τηλεθεατές που παραπονέθηκαν», όπως είπε.

Παραδόξως όμως, χρόνια αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου 2009 , έπεσα πάνω σε ένα άρθρο γραμμένο από το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων που αναφέρει το ΙΔΙΟ! Απόσπασμα: «Στις 6 Δεκεμβρίου, οι πιστοί τιμούν τη μνήμη ενός Τούρκου επισκόπου στην πρώτη εκκλησία», κ.λπ., κ.λπ. Έφερα μαζί μου μερικά αντίγραφα αυτού του άρθρου για όποιον θα ήθελε να το δει… Δύο εβδομάδες αργότερα, και αφού πολλοί από εμάς διαμαρτυρηθήκαμε, το άρθρο στην ιστοσελίδα τους διορθώθηκε !!

Απόψε, δεν θα αφηγηθώ ιστορία. Μάλλον, θα αναφερθώ σε ιστορικά γεγονότα καθώς μιλάω για τη μικρασιατική ελληνική κληρονομιά, όσα έχουμε κληρονομήσει από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, μέσω ονομάτων και ιστοριών από την αρχαιότητα.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από την…αρχή!

Εδώ είναι ένας χάρτης της Μικράς Ασίας με ονόματα περιοχών/κρατών στην αρχαιότητα

Το όνομα «ASIA»:

Στην ελληνική μυθολογία η Ασία, η ΑΣΙΑ , ήταν μια Τιτάνα θεά στη Λυδία, Λυδία , μια από τις περιοχές/κράτη όπως βλέπετε στον χάρτη. Οι Τιτάνες, Τιτάνες, ήταν μια φυλή ισχυρών θεοτήτων, θεοτήτων, απόγονοι της Γαίας (Γή) και του Ουρανού (Ουρανός). Οι Τιτάνες ανατράπηκαν από μια φυλή νεότερων θεών, τους Ολύμπιους, κατά τη διάρκεια μιας Τιτανομαχίας. (Πόλεμος των Τιτάνων). Όταν αυτή η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, η «Λυδία» έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με το όνομα ASIA.

Το όνομα Μικρά Ασία δόθηκε στην περιοχή όπως τη γνωρίζουμε, από τον συγγραφέα Παύλο Ορόσιο , Παύλο Ορόσιο τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ακούμε και το όνομα… Ανατολία όταν αναφερόμαστε σε αυτή την περιοχή. Ο Κωνσταντίνος ο τέταρτος, αυτοκράτορας της Μακεδονικής δυναστείας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο αιώνα μ.Χ., αναφερόταν στη Μικρά Ασία ως « ανατολικόν θέμα», ανατολικό θέμα , (από τις ελληνικές λέξεις ανατολή : ανατολή, [από όπου ανατέλλει ο ήλιος…] και Θέμα: διοικητική διαίρεση, τοποθετώντας αυτή την περιοχή, τη Μικρά Ασία, στα ανατολικά του Βυζαντίου, ενώ η Ευρώπη βρισκόταν στη Δύση. λέξη «Anadolu»:ana στα Τουρκικά σημαίνει Μητέρα, dolu σημαίνει «γεμάτη» και η λέξη Anadolu ερμηνεύεται ως …η πλήρης αγκαλιά της μητέρας.

Το να είσαι ή να έχεις ρίζες σε αυτό το μέρος του κόσμου…

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν πήγα σε ένα πάρτι στο σπίτι ενός φίλου, ο οικοδεσπότης μου σύστησε μια κυρία από την πόλη λέγοντας: «Αυτή είναι η κυρία Crist και αυτή είναι η Δέσποινα Σκεντέρη». Μέσα σε δευτερόλεπτα, η κυρία Κριστ είπε: «Είστε από τη Μικρά Ασία; Μικρασιάτισσα είσαι;” ..Έμεινα άναυδος. Σκέφτηκα… από πού προέκυψε αυτό… «Ναι», της είπα, «Μα πώς το ήξερες; Μόλις συναντηθήκαμε”! Η απάντησή της ήταν: «Είναι το όνομά σου. Δέσποινα. Είναι πολύ κοινό όνομα στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και σχεδόν όλες οι Δέσποινες έχουν ρίζες από αυτό το μέρος του κόσμου».

Και ναι, ο πατέρας μου γεννήθηκε στον Αμισσό – Αμισό, σήμερα γνωστή ως Σαμψών, ή Σαμσούς στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στον Πόντο – Πόντο. Δεν ήταν Πόντιος – Πόντιος όμως…. Οι παππούδες του είχαν μετακομίσει εκεί από την Καισάρεια – Καισάρεια της Καππαδοκίας – Καππαδοκία (σημερινή Καισάρεια). Ήταν Καραμανλήδες – Καραμανλήδες. Θα επανέλθω στη λέξη Καραμανλής….

Η μητέρα μου ήταν από την Προύσα της Προύσας – τώρα γνωστή ως Προύσα. Από πού πήρε το όνομά της η πόλη; Το 202 π.Χ., ο Φίλιππος ο 5ος της Μακεδονίας (ΟΧΙ ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου…Ήταν ο Φίλιππος ο 2ος και έζησε πολύ νωρίτερα), … έτσι ο Φίλιππος ο 5ος που κέρδισε έναν πόλεμο στην περιοχή που βρίσκεται η Προύσα, παραχώρησε την πόλη που ονομαζόταν Κίος. – Kios at the time, to Προυσσίας -Prussias, king of Bithynia – Bithynia (we see the region on the map) for helping Philip in that war against –Πέργαμος – Pergamon and Ηράκλεια η Ποντική – Heraclea Pontica. Τότε ο βασιλιάς Προυσίας μετονόμασε την πόλη στο όνομά του, σε ΠΡΟΥΣΣΑ.

Οι γονείς μου την επόμενη μέρα του γάμου τους. Η μητέρα μου φορούσε το «Δευτεριάτικο Φόρεμα» της -το φόρεμα της 2ης ημέρας- όπως συνηθιζόταν.

Pergamos was in the state/region of Μυσία – Mysia…close to the coast, and exactly across from Μυτιλήνη-Mytilene (Lesbos). Ηράκλεια Ποντική, was a port on the southern shore of the Black Sea founded by the Greek city-state of Μέγαρα – Megara in Πελοπόννησος – Peloponnese, around 560 BC. Heraclea was named after Ηρακλής – Hercules.

As about the name of the city Αμισσός or Samson as it is known today where my father was born… Here is how the name evolved from its ancient name: the phrase “I ‘m going to Amissos” was.. ‘πηγαίνω εις Αμισσόν῾ . …Eις Αμισσόν became εις ‘αμσόν‘ς ‘αμσ’όν and then Σαμσόν. The same thing with Constantinople:  Κωνσταντινούπολη, η ΠΟΛΗ, was THE City. So, I am going to the CITY…πηγαίνω εις την Πόλιν – εις την Πόλ’, εις ταν Πόλ , Istanbul!    Smyrni: Εις Σμύρνην- εις Σμύρν’ – Izmir in Turkish.

Τι γίνεται με τη λέξη Καραμανλής/ Καραμανλήδες που ανέφερα νωρίτερα; Η Δυναστεία των Καραμάν , μετανάστευσε στην περιοχή, τις επαρχίες Σεβάστεια – Σεβάστεια (σημερινός Σίβας) και Καππαδοκία – Καππαδοκία, από το Αζερμπαϊτζάν τον 13ο αιώνα. Επέκτειναν την επικράτειά τους, έκαναν πολλούς πολέμους με τους Οθωμανούς και το κράτος των Καραμανιδών τερματίστηκε τελικά από τους Οθωμανούς το 1487. Το όνομα των Καραμάνων παρέμεινε μέχρι σήμερα. Ο «Καραμανλές» είναι άτομο από την περιοχή Καραμάν, δηλαδή Καππαδοκία. Το επίθημα « ɝ » στα τουρκικά σημαίνει «από». Μέσα από αιώνες τουρκικής κατοχής, υιοθετήσαμε αυτό το επίθημα και το κάναμε « λις » αφού δεν υπάρχει « ɝ” sound in Greek. So, Karamanlis is someone from the area of Karaman, just like we call Ρήγας Φερραίος- Rigas Ferraios – Ρήγας Βελεστινλής– Rigas Velestinlis , meaning  from the town of Βελεστίνο-Velestino.

Η θάλασσα έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας αφού περιβάλλεται από νερό. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ενεργοί ναυτικοί που αναζητούσαν ευκαιρίες για εμπόριο και ίδρυσαν νέες ανεξάρτητες πόλεις σε παράκτιες τοποθεσίες σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τον έβδομο και τον έκτο αιώνα π.Χ., οι ελληνικές αποικίες και οι οικισμοί εκτείνονταν σε όλη τη διαδρομή από τη δυτική Μικρά Ασία έως τη νότια Ιταλία, τη Σικελία και τη Βόρεια Αφρική.

Οι πόλεις κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών άκμασαν. Καλλιέργησαν σχέσεις με άλλα εύπορα κέντρα όπως οι Σάρδεις στη Λυδία, την οποία κυβερνούσε ο θρυλικός βασιλιάς Κροίσος τον έκτο αιώνα π.Χ. Ίδρυσαν άλλες ανεξάρτητες πόλεις στα βόρεια κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και το εμπόριο στην περιοχή τους έδωσε πρόσβαση σε πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως ο χρυσός.

Μετά τη στρατιωτική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σ.σ. 336–323 π.Χ.), άνοιξαν εκτενέστεροι εμπορικοί δρόμοι σε όλη την Ασία, που εκτείνονται μέχρι το Αφγανιστάν και την κοιλάδα του ποταμού Ινδού. Αυτοί οι νέοι εμπορικοί δρόμοι εισήγαγαν την ελληνική τέχνη στους πολιτισμούς της Ανατολής και εξέθεσαν επίσης τους Έλληνες καλλιτέχνες σε διαφορετικά στυλ και τεχνικές, καθώς και σε πολύτιμους λίθους. Σμαράγδια, ρουμπίνια και αμέθυστοι ενσωματώθηκαν σε νέους τύπους ελληνιστικών κοσμημάτων, πιο εντυπωσιακά από ποτέ. Στους επόμενους αιώνες, οι Έλληνες συνέχισαν να ζουν σε αυτές τις ανατολικές περιοχές και διατηρούσαν πάντα επαφή με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ετσι:

11ος αιώνας π.Χ.: Οι Έλληνες αποικίζουν τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου Πελάγους

10ος αιώνας π.Χ.: Οι Έλληνες βρήκαν τον Μίλητο – Μίλητο, όχι μακριά από το νησί της Σάμου.

Η πόλη της Μιλήτου -Μίλητος έγινε γνωστή για τον μεγάλο αριθμό αποικιών που ίδρυσε. Θεωρήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική μητρόπολη και ο Μήλητος είχε ιδρύσει περισσότερες αποικίες από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη. Μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. η Μίλητος είχε ιδρύσει 75 αποικίες!!! Μεταξύ αυτών ήταν οι Αμισσός, Σινώπη – Sinopi, Τραπεζούς – Trapezus, και πολλά άλλα. Το όνομα της Σινώπης στα τούρκικα είναι…Σινώπη, η Τραπεζούντα είναι Τραπεζούντα, η Μίλητος είναι… Μιλέτος αφού διαγράψαμε τα δύο τελευταία γράμματα από το αρχαίο όνομά της. Συμβαίνει όμως ότι στα τούρκικα Milet σημαίνει …άνθρωποι, κόσμος, λαός.

Ο Θαλής ο Μηλίσιος (634 – 546 π.Χ.), ο Έλληνας φιλόσοφος που θεωρείται ο ιδρυτής της επιστήμης – που αναφέρεται ως ο πατέρας της επιστήμης – των μαθηματικών, της γεωμετρίας και της φιλοσοφίας και ικανός αστρονόμος, καταγόταν από τη Μίλητο. Και σύμφωνα με την Ηρόδοτος – Ηρόδοτος, ο Θαλής προέβλεψε το έτος της 28ης Μαΐου 585 π.Χ. έκλειψης ηλίου !!

10ος αιώνας π.Χ.: έχουμε και την προέλευση των ομηρικών ποιημάτων

700 π.Χ.: Ο ελληνικός αποικισμός εξαπλώνεται στη νότια Ιταλία γύρω στο 650 π.Χ. Τα πρώτα ελληνικά νομίσματα κόβονται από τον βασιλιά Αλυάττη – Αλυάττη της Λυδίας – Λυδία, πατέρα του Κροίσου – Κροίσο, και η Μίλητος αρχίζει να ιδρύει αποικίες τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και αλλού στη Μεσόγειο 

657 π.Χ.: η πόλη/κράτος των Μεγάρων ιδρύει το Βυζάντιο

Οι Έλληνες είχαν πράγματι πάει ως έμποροι μέχρι τη Θάλασσα του Αζώφ και ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η Θάλασσα του Αζοφ – Αζοφική Θάλασσα – είναι ένας κόλπος της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια μάλλον ρηχή θάλασσα που μοιάζει με «κλειστή» λίμνη. Οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν ονομάσει «Μαιώτιδα λίμνη» Maeotian Lake από τους Μαιώτες-Μαιωτούς, μια φυλή που ζούσε στην περιοχή.

Η μετανάστευση ουσιαστικά σταμάτησε τον 6ο αιώνα, οπότε ο ελληνικός κόσμος είχε γίνει, πολιτιστικά και γλωσσικά, πολύ μεγαλύτερος από την περιοχή της σημερινής Ελλάδας. Οι ελληνικές αποικίες δεν ελέγχονταν πολιτικά από τις ιδρυτικές τους πόλεις, αλλά διατηρούσαν θρησκευτικούς και εμπορικούς δεσμούς μαζί τους.

Οι Έλληνες λοιπόν ζουν στη Μικρά Ασία, στη σημερινή Τουρκία, για πάνω από 3.000 χρόνια.

Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν την περιοχή, τα ονόματα πολλών πόλεων άλλαξαν ή … ημιαλλάχτηκαν για να ακούγονται «τουρκικά», όπως ανέφερα προηγουμένως. Κάποιοι δεν έχουν, όπως η Amasya (το γράφω ακόμα με –ei αντί για y) Amaseia -Αμάσεια, ή Marmara – Μαρμαράς, Kutahya – Κιουτάχεια, Menemen -Μενεμένη, και άλλα. Και ορισμένες γεωγραφικές περιοχές φέρουν ακόμη τα ελληνικά τους ονόματα από τα αρχαία χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα

Στράβων – Strabo who was born in 64 BC in Amaseia, not far from the Black Sea, was a Greek historian, philosopher and geographer. In his 17 volume «Γεωγραφία» (Geography), Στράβων reports that the Black Sea was called O Πόντος – O Pontos which actually means ‘The Sea’. Later it was called Εύξεινος Πόντος – Euxeinos Pontos, the…Hospitable Sea. The word Εύξεινος (ευ= good + ξένος= stranger) replaced an earlier name, Άξενος Πόντος – Axenos Pontos, Inhospitable Sea, a name first found in Pindar’s writings –Πίνδαρος was a Greek lyric poet from Θήβα – Thebes (5th century BC).

Ο Στράβων πιστεύει ότι η Μαύρη Θάλασσα ονομαζόταν «αφιλόξενη» πριν από τον ελληνικό αποικισμό επειδή ήταν δύσκολη η πλοήγηση και επειδή στις ακτές της κατοικούσαν άγριες φυλές. Το όνομα άλλαξε σε «φιλόξενος» αφού οι Μιλήσιοι –οι Μίλητοι-Μίλητοι– είχαν αποικίσει τη νότια ακτογραμμή, την περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Πόντο . Όσον αφορά το όνομα « Μαύρη Θάλασσα», υπάρχουν αρκετές θεωρίες για αυτό. Η Μαύρη Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη μερομικτική λεκάνη του κόσμου όπου τα βαθιά νερά δεν αναμιγνύονται με τα ανώτερα στρώματα νερού που λαμβάνουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο εμποδίζεται να φτάσει στα βαθύτερα επίπεδα και αυτό κάνει το νερό να φαίνεται πιο σκούρο.

Meromictit – μερομηκτική σημαίνει «μερικώς ανακατεμένο» ενώ

Ολομικτική-ολομηκτική σημαίνει «εντελώς ανάμεικτη»

Μια άλλη θεωρία είναι για την έντονη ομίχλη που αναπτύσσεται πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, απορροφά το φως και κάνει το νερό να φαίνεται μαύρο. Και/ή επειδή ήταν Θάλασσα του Θανάτου . Οι ναυτικοί του παρελθόντος, αν έπεφταν σε μια καταιγίδα, συνήθως πέθαιναν εξαιτίας της απουσίας νησιών στα οποία θα μπορούσαν να καταφύγουν, και της αγριότητας των καταιγίδων που την έπληξαν.

Ανέφερα τη γη με το όνομα Πόντος . Ο Πόντος είναι η «λωρίδα» γης στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου/της Μαύρης Θάλασσας.

The region was first spoken of as the country εν Πόντοι, a country on the [Euxeinos] Pontos”, in “the Expedition of Cyrus”, by Xenophon – Κύρου Ανάβασις του Ξενοφώντος.

Η Ανάβασις/Εκστρατεία χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Μέγα Αλέξανδρο ως οδηγό πεδίου.

Ο Ξενοφών από την Αθήνα που έζησε από το 430 έως το 354 π.Χ. ήταν Έλληνας ιστορικός, στρατιώτης, μισθοφόρος, φιλόσοφος, σύγχρονος και μεγάλος θαυμαστής του Σωκράτη.

Στο δρόμο μας προς το Αιγαίο…

We first go through τα Στενά του Βοσπόρου – the Bosporus Strait. Τhe word Bosporus means “the passage of a cow”. Βούς = αγελάδα and πόρος = πέρασμα.

Η κόρη του βασιλιά του Άργους (Άργος στην Πελοπόννησο) Ιώ – Ιώ, είχε σχέση με τον Δία. Η γυναίκα του Δία Ήρα -Η Ήρα το έμαθε, έγινε έξαλλη και ο Δίας μετέτρεψε την Ιώ σε αγελάδα για να την προστατέψει από τη γυναίκα του. Η Ήρα όμως έκανε τον άντρα της να αρνηθεί την υπόθεση και τον έπεισε να ΤΗΣ δώσει την αγελάδα. Στη συνέχεια, η Ήρα έβαλε την αγελάδα υπό την επίβλεψη ενός γίγαντα, συγγενή της, που είχε… 100 μάτια σε όλο του το σώμα.

Τότε η αγελάδα βρισκόταν γύρω από τις Μυκήνες – Μυκήνες, στην Πελοπόννησο – Πελοπόννησο και μετά πήγε στο νησί Εύβοια – Εύβοια. Έτσι πήρε το όνομά της η Εύβοια: ευ= καλή και βους= αγελάδα, άρα Εύβοια σημαίνει η καλή αγελάδα, ή το μέρος με πολλές αγελάδες. Ενώ βρισκόταν στην Ευβοία, ο Θεός Ερμής- Ερμής αποκοίμισε τον γίγαντα και τον σκότωσε. Η σύζυγος του Δία, η Ήρα, αναζητώντας ακόμη εκδίκηση, έστειλε μια αλογόμυγα να βασανίσει την Ιώ, την αγελάδα. Η αγελάδα συνέχιζε να κινείται από τόπο σε τόπο και τελικά πήγε στον Εύξεινο Πόντο- τη Μαύρη Θάλασσα περνώντας από το στενό που λέμε Βόσπορος -Βόσπορος, το πέρασμα της αγελάδας. Σήμερα το Ιώ – Ιο είναι γνωστό ως φυσικός δορυφόρος ή φεγγάρι του πλανήτη Δία, Ζεύς – Δίας στα ελληνικά!

We then enter Προποντίδα – Propontis, also called Sea of Marmara

Προ (pro) means before, and Πόντος – (Pontos) means Sea. So ΠΡΟποντίς means before reaching THE Sea, THE Pontos, THE Εύξεινος Πόντος, on the way there from Greece. Τhe name “Sea of Marmara” takes its name from the Marmara island, rich in sources of marble. (Μάρμαρον- marmaron meaning marble in Greek).

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, μπαίνουμε πλέον στον HELLESPONT ή στα στενά των Δαρδανελίων…

Για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου ήταν ανέκαθεν τεράστιας στρατηγικής και εμπορικής σημασίας στην ιστορία.

Ελλήσποντος = Pontos (sea) of Elli – Hellespont

Ο Φρίξος – Φρίξος και η Έλλη – Έλλη ήταν γιος και κόρη του βασιλιά Αθάμα του Ορχομενού στη Βοιωτία (Βοιωτία στη Στερεά Ελλάδα). Η μητριά τους που τους ζήλευε, συνωμότησε να τους σκοτώσουν βάζοντάς τους να θυσιαστούν στους Θεούς για την πείνα που είχε χτυπήσει το βασίλειο. Την πείνα όμως την προκάλεσε η ίδια η θετή μητέρα . Είχε όλους τους σπόρους καβουρδισμένους για να μην φυτρώσουν. Τότε η πραγματική τους μητέρα , η θεά των σύννεφων Νεφέλη – Νεφέλη (νέφος = σύννεφο) έστειλε ένα φτερωτό κριάρι του οποίου το δέρας ήταν από χρυσό – κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρας- για να τους σώσει. Το κριάρι τα πήρε στην πλάτη του και πέταξε από την Ελλάδα μέχρι την Κολχίδα – Κολχίς (στη σημερινή Γεωργία δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα).

Στο δρόμο προς τα εκεί, η Έλλη έπεσε στη θάλασσα και η θάλασσα πήρε το όνομά της: Ελλήσποντος – Ελλήσποντος.

Όσο για το όνομα Δαρδανέλλια/Dardanelles ….. προέρχεται από το όνομα της αρχαίας πόλης Δάρδανος-Δαρδανός στην ασιατική ακτή. Ο Δάρδανος, γιος του Δία και της Ηλέκτρας, άφησε το σπίτι του την Αρκαδία – Αρκαδία στην Πελοπόννησο μετά τη μεγάλη πλημμύρα, αυτή των Δευκαλίων/Δευκαλίωνα , αντίστοιχη του Βιβλικού κατακλυσμού, όταν οι κορυφές των βουνών είχαν γίνει νησιά. Ο Δάρδανος και ο λαός του εγκαταστάθηκαν στον Τρωά – Τρωάδα, τη χερσόνησο όπου βρισκόταν η Τροία, και έχτισαν την πρωτεύουσα του Δάρδανου βόρεια της Τροίας. Ένας από τους γιους του Δάρδανου, ο Ζάκυνθος – Ζάκυνθος, ήταν ο πρώτος οικιστής στο νησί που αργότερα ονομάστηκε Ζάκυνθος στο Ιόνιο Πέλαγος. Υπάρχουν όπερες για την ιστορία του Δάρδανου που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1739 στο Παρίσι.

Τόσα πολλά για την αρχαιότητα…

Διαβάζουμε και μιλάμε για το Βυζάντιο – Βυζάντιο, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η αυτοκρατορία πήρε το όνομά της από τη μικρή πόλη του Βυζαντίου, που ιδρύθηκε από Έλληνες το 667 π.Χ. Ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς και το ονόμασαν από τον αρχηγό τους Βύζα – Βύζα . Αργότερα, στις 11 Μαΐου 330 μ.Χ., η πόλη του Βυζαντίου μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη για να τιμήσει τον Μέγα Κωνσταντίνο, μετέπειτα Άγιο Κωνσταντίνο, που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για 31 χρόνια (306-337 μ.Χ.). Στην πραγματικότητα ονόμασε την πόλη από το όνομά του –όπως γινόταν τόσο συχνά στην αρχαιότητα– και το όνομα σημαίνει «η πόλη του Κωνσταντίνου ».

Νόμισμα με απεικόνιση του Βύζαντα, 161-180 μ.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης – This is a coin showing Βύζας and it’s at the Archeological Museum in Constantinople.

Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε το 476 μ.Χ., ή μάλλον το δυτικό της μισό, το ανατολικό μισό της θα γίνει γνωστό ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία και θα αντέξει και συχνά θα άκμασε για 11 αιώνες ! Είναι η ξεχασμένη αυτοκρατορία που έσωσε τον δυτικό πολιτισμό. Η ιστορία του βυζαντινού πολιτισμού δεν συζητιέται πολύ. είναι κάτι σαν κενό. Ωστόσο, για περισσότερο από μια χιλιετία, το Βυζάντιο βασίλεψε και στην πραγματικότητα προστάτευσε τη Δυτική Ευρώπη από την εισβολή για αιώνες.

Όταν η Ευρώπη έπεσε στους σκοτεινούς αιώνες και ο αλφαβητισμός σχεδόν εξαφανίστηκε στη Δύση, το Βυζάντιο έκανε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαθέσιμη και στα δύο φύλα . Με όλους τους πολέμους με δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένους πολεμιστές, την αδίστακτη σύλληψη της εξουσίας, τις δολοφονίες και κάθε είδους μεθοδεύσεις, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, ήταν το Βυζάντιο που διατήρησε μεγάλα δώρα του κλασικού κόσμου . Από τα 55.000 αρχαία ελληνικά κείμενα που υπάρχουν σήμερα, τα 40.000 μας μεταδόθηκαν από βυζαντινούς γραφείς, όπως γράφει ο Lars Brownsworth στο βιβλίο του «Lost to the West» που δημοσιεύτηκε το 2009.

Πολλά βιβλία για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχουν επίσης γραφτεί από τον ιστορικό γνωστό ως Steven Runciman . Το πλήρες όνομά του είναι Sir James Cochran Stevenson Runciman (7 Ιουλίου 1903 – 1 Νοεμβρίου 2000).

Πρέπει να αναφερθεί ότι τριάντα εννέα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική χρησιμοποιώντας ένα μεταφρασμένο βυζαντινό κείμενο της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου.

Ptolemy’s name in his mother tongue: Κλαύδιος Πτολεμαίος (Claudius Ptolemy) Greek of Egypt, Roman citizen (100AD – 170AD)

Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το 1453 . Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε για τα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας. Για κάποιες περιοχές της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα κατακτήθηκε 11 χρόνια νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη και απελευθερώθηκε το 1912. Άρα η Θεσσαλονίκη ήταν υπό τουρκική κατοχή για 480 χρόνια , όχι μόνο…400!

Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821. Ωστόσο, το 1803, 18 χρόνια νωρίτερα , τον Δεκέμβριο, έλαβε χώρα ένα γεγονός εντυπωσιακό και ανατριχιαστικό ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα: 60 γυναίκες Σούλι – Σούλι (ένα χωριό πάνω στα βουνά του Ήπειρου – Ηπείρου) πέταξαν τους εαυτούς τους και τα μωρά τους στο φαράγγι από την κορυφή του όρους Ζάλογγο (υψόμετρο: 700 μέτρα ή 2296 πόδια), αντί να αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους. Αυτό το έκαναν, το ένα μετά το άλλο, τραγουδώντας και χορεύοντας. It is known as The Dance of Zalongo – Ο χορός του Ζαλόγγου.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη ξανά 19 χρόνια αργότερα , το 1822 . Αυτή τη φορά στη Νάουσα – Νάουσα. Γυναίκες με τα παιδιά τους ανέβηκαν στη γέφυρα του ποταμού Αραπίτσα – Αράπιτσα και ρίχτηκαν στον καταρράκτη σε ένα φαράγγι, πάλι για τον ίδιο λόγο.

Αυτό είναι το μνημείο στη Νάουσα, που μας θυμίζει τι έγινε τότε.

Τώρα πίσω στη Μικρά Ασία για μια παρόμοια εκδήλωση….

Πάφρα – Η Μπάφρα είναι μια κωμόπολη πολύ κοντά στην πόλη της Αμισού. Χτίστηκε από τους κατοίκους της Μιλήτου τον 9ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Αλυασός -Alyasus , έχοντας χτιστεί στις όχθες του Halys – Άλυς , του μεγαλύτερου ποταμού σε αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία. Ήταν ο Περικλής ο Αθηναίος που το 436 π.Χ., όταν επισκέφτηκε την Αμισό και τη γύρω περιοχή, άλλαξε το όνομα της πόλης από Αλυασός σε Πάφρα για να τιμήσει τον Πάφλα ή Πάφρα, γιο του βασιλιά Φινέα της Βυθυνίας. Ο Πάφρας έκανε το βασίλειό του πλούσιο και δυνατό και όταν οι άνθρωποι ήθελαν να αναφερθούν στους πολίτες της περιοχής, έλεγαν «οι απόγονοι της Πάφρας» – στα ελληνικά: «γόνοι του Πάφρα», έτσι το όνομα Παφλαγόνες – Παφλαγόνες.. Επίσης, σύμφωνα με χριστιανικές καταγραφές, η Αμισός και η Πάφρα ήταν οι πρώτες πόλεις που δέχθηκαν το πρώτο χριστιανικό κήρυγμα από τον Απόστολο Ανδρέα , τον Πρωτόκλητο (Πρωτόκλητος). Το 1912 η Πάφρα έγινε η Ελληνορθόδοξη Έδρα της Μητρόπολης Ζήλων ( Ζήλων – Ζήλων: Ζηλίτις Χώρα, αρχαία γεωγραφία – πήρε το όνομά της από την πόλη Ζέλα –Ζήλα ), με πρώτο και τελευταίο επίσκοπο τον Ευθύμιο Αγριτέλλη που αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε και σκοτώθηκε. από τους Τούρκους στις 29 Μαΐου 1921.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, από τους 56.000 Έλληνες που ζούσαν στην Πάφρα, μόνο 25.000 μετακόμισαν στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν είτε στην εξορία είτε σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν τους Τούρκους και πάρα πολλοί κάηκαν ζωντανοί από Τούρκους που πυρπόλησαν ελληνορθόδοξες εκκλησίες με Έλληνες που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο μέσα.

Κοντά στην Πάφρα και στη δυτική πλευρά του ποταμού ‘Αλυς – Χάλυς, υπάρχει ένας τεράστιος κατακόρυφος «βράχος» σαν μικρό βουνό, ύψους περίπου 500 ποδιών.

Στην κορυφή του υπάρχει ένα παλιό κάστρο που χτίστηκε το 650 π.Χ. Μέχρι το 1680 μ.Χ. ονομαζόταν «το κάστρο του «Ποταμού Άλις».

Ήταν ΕΚΕΙ, 140 χρόνια ΠΡΙΝ την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που 30 νεαρά κορίτσια, μη θέλοντας να αιχμαλωτιστούν από Τούρκους, εκεί, στη Μικρά Ασία, αυτοκτόνησαν πηδώντας από αυτόν τον γκρεμό. Από τότε, το κάστρο ονομάζεται Kiz koulesi (στα Τουρκικά), που σημαίνει το κάστρο των κοριτσιών, και ο ποταμός Alys ονομάζεται Kizilirmar , το ποτάμι των κοριτσιών.

Ένας πολύ καλός μου φίλος στην Ουάσιγκτον, ένας ποιητής που είναι πολύ γνωστός τόσο εδώ στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, ο Χριστόφορος Αγριτέλλης- Χριστόφορος Αγριτέλλης ( πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 2013 ) έγραψε ένα ποίημα για το Κάστρο των Κοριτσιών . Ο Χριστόφορος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά οι ρίζες του είναι από τη Μυτιλήνη και τη Μικρά Ασία. Σπούδασε Φυσικά και Μαθηματικά στην Αθήνα και ήρθε στις ΗΠΑ το 1959 για μεταπτυχιακές σπουδές. Μετακόμισε στην Ουάσιγκτον το 1977 όπου εργάστηκε για τη NASA. Ο Χριστόφορος έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές του και η έκδοση Αιωλικά Γράμματα – Αιολικά Γράμματα στην Ελλάδα γράφει για αυτόν και την ποίησή του πολύ συχνά. Μάλιστα, το τεύχος Δεκεμβρίου 2010 ήταν αφιερωμένο στον Χριστόφορο Αγριτέλλη.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Αγριτέλλης το έγραψε τον Μάρτιο του 1992 και τα Αιωλικά Γράμματα το είχαν τυπώσει στο εξώφυλλό του:

Και νά που όλος σιμά μου ήρτε

και κλωθογύριζε μέσα στο είναι μου

του ήλιου ο πόνος.

Κι ως νά ‘τανε τσαμπί στ’ αμπέλι

που άγιο μεσημέρι το γυροφέρνει

και θεριεύει μέσα του

ο πόνος για τη γέννα μεσ’ σε θείο μεθύσι,

κι η γή βογγά ωσαν γυναίκα να γεννήσει

κατέβαινε στα μέλη μου μια ευφροσύνη για το πνέμα.

Τί ήσουν εσύ Ελλάδα που με βόηθας

σε κείνες τις στιγμές

και μέσ’ στο είναι μου μονάχη

κατοικούσες κι εκαρτέρας.

Ανάλαφρα, μέσα στις ρίζες του νερού

πλένοντας ένα προς ένα τα ιερά μου σκεύη

κι άγγελός μου και προστάτης

μέσα απο τα σύνορα του χρόνου

ήρτε το φώς σου πάλι.

Τί είπα; Το φώς τούτου του κόσμου έχει βρωμίσει

και ‘γγίχτηκα απ’ της κόλασης την πράξη.

Ολάκερος ο στεναγμός μου

δέν μπορεί να τον καθαρίσει.

Τί; ποιός θα με διδάξει τα όσα

ο νούς κι η καρδιά μου

μέσα σε θεία νύχτα

μ’ ορμηνεύουν τώρα.

Μ’ αυτό το ποίημα ο ποιητής εξιδανικεύει αυτόν τον τόπο, δημιουργώντας σ’ αυτόν έναν παράδεισο αγνότητας και αρετής, όπου το Ελληνικό πνεύμα υψωμένο σε μιάν ανώτερη σφαίρα ύπαρξης διασώζει και διατηρεί τα αγαθά της γήϊνης προέλευσής του, κι όπου τα πάντα μετουσιώνονται σ’ έναν ύμνο των αρετών του Ελληνισμού.

Η Μικρασιατική Καταστροφή – TheASIAMINORCATASTROPHE  

Τόσα πολλά έχουν γραφτεί για εκείνη την απαίσια εποχή… Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, Henry Mongenthau , έγραψε το βιβλίο «The Murder of a Nation». Ο Στρατηγός του Συμβουλίου των ΗΠΑ Τζορτζ Χόρτον έγραψε το βιβλίο «The Blight of Asia» το 1926. «Η Μεγάλη Προδοσία» του EH Bierstadt . Πολλές αναφορές για αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Stanley K. Hopkins of the Near East Relief, από τον κ. GW Rendel του Υπουργείου Εξωτερικών, και αμέτρητα άλλα, πόσο μάλλον βιβλία που γράφτηκαν από ανθρώπους που επέζησαν αυτής της απειλής, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, όπως ο Χάρης Τσιρκινίδης – Το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη « Τελικά τους ξεριζώσαμε», μια φράση που αποδίδεται στον Κεμάλ Ατατούρκ, αφού την είπε στις 13 Αυγούστου 1923..

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ζούσαν εκεί από τα αρχαία χρόνια, ήταν Έλληνες με ταυτότητα, από τις ρίζες τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τις παραδόσεις τους, τον πολιτισμό τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν ζούσαν εντός των ορίων της ηπειρωτικής Ελλάδας ή το γεγονός ότι δεν ήταν Έλληνες πολίτες. Ήταν μορφωμένοι, σίγουροι για τον εαυτό τους, θα συνέκριναν την ελληνική τους ταυτότητα με άλλες εθνότητες και θα έκαναν τις επιλογές τους στη ζωή πάντα περήφανοι που είναι Έλληνες. Δούλεψαν σκληρά, ανέβασαν το βιοτικό τους επίπεδο και ήταν άνετα κοσμοπολίτες με το να είναι Έλληνες.

Η ελληνική γενοκτονία ήταν η συστηματική δολοφονία του ελληνικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1913 έως το 1923 . Περιλάμβανε σφαγές, αναγκαστικές εκτοπίσεις που περιελάμβαναν πορείες θανάτου, απελάσεις, εκτελέσεις και καταστροφή χριστιανικών ορθόδοξων πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Το ίδιο έπαθαν και οι Αρμένιοι. Την ίδια περίοδο εκτελέστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων . Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,75 εκατομμύρια Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν ή έπεσαν θύματα του «λευκού θανάτου» των ασθενειών και της πείνας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης στο βιβλίο του «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» έχει συμπεριλάβει μαρτυρίες προξένων της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας που περιγράφουν λεπτομερώς τα βασανιστήρια και τις σφαγές των Ελλήνων εκείνη την περίοδο. Έγγραφο του Τούρκου αξιωματούχου Gemal Nüzhet αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Pafra κάηκαν μέσα στις εκκλησίες τους. Επίσης, ότι ο Μουσταφά Κεμάλ χειροκρότησε τις συμμορίες ληστών στις οποίες βασιζόταν στην αρχή, όταν αυτές οι συμμορίες έκλεβαν, βασάνιζαν και σκότωναν χριστιανούς. Ήταν όταν επαναστατούσε εναντίον του Φερίντ Πασά , ο οποίος ήταν ολοένα και πιο εχθρικός στο νέο εθνικιστικό κίνημα με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά που είχε κέντρο την Άγκυρα. Η κυβέρνηση της Άγκυρας είχε αποφασίσει ότι πρώτα οι Έλληνες των περιοχών τηςΤο Adabazar και η Kandira (λίγο πιο πάνω στον χάρτη) σφάζονται και μετά ο υπόλοιπος Πόντος.

Αναφέρω το Adabazar γιατί τυχαίνει να γνωρίζω ότι ο πατέρας ενός από τα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου Προμηθέας ήταν από το Adabazar. Ada σημαίνει νησί και Bazar σημαίνει αγορά. Η πόλη δεν είναι… νησί. Είναι χτισμένο στις όχθες του Σαγγαρίου ποταμού , περιβάλλεται από νερό και μοιάζει περισσότερο με πόλη σε νησί παρά με ηπειρωτική χώρα. Ο πατέρας του κατάφερε να καταφύγει στην Ελλάδα, θέλησε να επισκεφτεί τη γενέτειρά του αργότερα στη ζωή του, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σημειώστε το όνομα “Sakarya”. Αυτά για τον Σαγγάριο

Όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που υπέστησαν την τουρκική θηριωδία. Η απομάκρυνση και η εκτόπιση των Αρμενίων ξεκίνησε από την Izmid (Νικομήδεια), την Proussa , το Adabazar & τις γύρω περιοχές. Τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά εναντίον των Αρμενίων χρονολογούνται από το 1875 , όταν με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης, η συνοικία της αρμενικής αγοράς στο Βαν καταστρέφεται από πυρκαγιά με μεγάλες απώλειες σε περιουσίες, αγαθά και επιχειρήσεις των Αρμενίων. Το Βαν είναι μια πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λίμνης Βαν. Η επίσημη ημερομηνία καταγραφής ήταν η 24η Απριλίου 1915 .

Τούρκοι εθνικιστές, οι Νεότουρκοι όπως τους αποκαλούσαν, απέκτησαν τον έλεγχο της οθωμανικής κυβέρνησης με εξέγερση κατά του Σουλτάνου Χαμίτ το 1908. Η διαδικασία του Εθνικού Τουρκικού Κινήματος αποδίδεται στον Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) , καθώς ήταν ο κύριος εκπρόσωπος και δημόσιο πρόσωπο . Στόχος τους ήταν να επιτύχουν τον εκτουρκισμό της Αυτοκρατορίας με την εξάλειψη των εθνικών χριστιανικών μειονοτήτων όπως οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι.

Η απέλαση είχε ξεκινήσει ήδη από το 1908 και εκτελούνταν πού και πού χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο τότε. Η επίσημη απόφαση πάρθηκε τον Οκτώβριο του 1911 στη Θεσσαλονίκη σε μυστική συνάντηση των ηγετών των Τούρκων εθνικιστών. Η ελληνική γενοκτονία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1913 υπό τις διαταγές του Τριανδρισμού που διοικούσε την Οθωμανική κυβέρνηση, των τριών πασά, του Μεχμέτ Ταλαάτ , του Ισμαήλ Ενβέρ και του Αχμέτ Τζεμάλ Πασάς. Λίγο μετά ακολούθησε η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Πρώτον, οι χριστιανοί άντρες συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν σε τάγματα εργασίας στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα οποία ήταν ουσιαστικά «τάγματα θανάτου», ή αναγκάστηκαν σε κάποιο χαντάκι για να εκτελεστούν. Ο πατέρας μου ήταν σε μια από αυτές τις ομάδες ως 15χρονο αγόρι. Από περισσότερους από 1310 άνδρες και αγόρια της συγκεκριμένης ομάδας, μόνο 330 επέζησαν μόνο επειδή έπεσαν κάτω πριν τους φτάσουν οι σφαίρες.

Μετά την εξάλειψη ενός σημαντικού μέρους του ανδρικού πληθυσμού, οι Τούρκοι προχώρησαν στην εξάλειψη του υπόλοιπου ελληνικού πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών. Το σχέδιό τους ήταν να εκτοπίσουν τους Έλληνες και τους Αρμένιους στο εσωτερικό και να τους εκθέσουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, πείνα και αρρώστιες. Και έτσι έκαναν.

Ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη που βρισκόταν ακόμη υπό την οθωμανική κυριαρχία. Ό,τι κι αν έχει γραφτεί για αυτόν προσωπικά εξακολουθεί να συζητείται από τους ιστορικούς. Οι λεπτομέρειες του γάμου του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, δεν είναι ακόμη πολύ σαφείς. Πολλές προσωπικές πληροφορίες προέρχονται από αναμνήσεις άλλων, φίλων και αντιπάλων. Το μικρό του όνομα ήταν Μουσταφά. Ο καθηγητής μαθηματικών του τον αποκαλούσε Κεμάλ, που σημαίνει «τελειότητα» λόγω της ακαδημαϊκής του αριστείας. Αργότερα στη ζωή του, όταν απαιτήθηκε από όλους τους Τούρκους πολίτες να έχουν επώνυμο, του δόθηκε το επώνυμο «Ατατούρκ», Πατέρας των Τούρκων, για τις μεταρρυθμίσεις του και την επιτυχία του στη δημιουργία μιας σύγχρονης τουρκικής χώρας. Έτσι το όνομά του έγινε Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Σύμμαχοι (Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) άρχισαν να απαιτούν οθωμανικό έδαφος. Ο Μωάμεθ ΣΤ’, ο τελευταίος σουλτάνος ​​της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της κυριαρχίας του, ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Συμμάχους. Η Τουρκία υπέγραψε την Ανακωχή του Μούδρου – Ανακωχή του Μούδρου τον Οκτώβριο του 1918 . Υπεγράφη στο πλοίο Agamemnon στο λιμάνι της Λήμνου.

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Κεμάλ συνέχιζε να προωθείται στο στρατό. Θυμωμένος με τις παραχωρήσεις που έκανε ο Σουλτάνος ​​στους Συμμάχους, πήγε στην πόλη Αμισός/Σαμψών για να οργανώσει το Τουρκικό Εθνικιστικό Κόμμα και άρχισε να σχηματίζει στρατό.

Η ημέρα της απόβασης του στην Αμισό, 19 Μαΐου 1919 , ήταν τόσο σημαντική για τον Μουσταφά Κεμάλ που μη γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία γέννησής του, έβαλε αργότερα αυτή την ημερομηνία στα επίσημα έγγραφά του ως ημερομηνία γέννησής του.

Μετά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συμμαχική πλευρά το καλοκαίρι του 1917, η Ελλάδα έλαβε εντολή από την Τριπλή Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) να αποβιβαστεί στη Σμύρνη ως μέρος της σχεδιαζόμενης διχοτόμησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, που ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου 1919, ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος άσκησε μεγάλη πίεση για μια διευρυμένη Ελλάδα (τη «Μεγάλη Ιδέα») που θα περιλάμβανε τις μεγάλες ελληνικές κοινότητες στη Βόρεια Ήπειρο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία. Οι δυτικοί Σύμμαχοι, ιδιαίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ , είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα εδαφικά κέρδη σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εάνΗ Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο από την πλευρά των Συμμάχων. Αυτά περιελάμβαναν την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και τμήματα της δυτικής Τουρκίας γύρω από την πόλη της Σμύρνης.

Πέντε μέρες νωρίτερα από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 15 Μαΐου 1919 , είκοσι χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη, παίρνοντας τον έλεγχο της πόλης και των περιχώρων της. Οι νομικές δικαιολογίες για τις αποβάσεις βρέθηκαν στο άρθρο 7 της ανακωχής του Μούδρος, το οποίο επέτρεπε στους Συμμάχους «να καταλάβουν οποιοδήποτε στρατηγικό σημείο σε περίπτωση εμφάνισης οποιασδήποτε κατάστασης που απειλεί την ασφάλεια των Συμμάχων».

Μόλις ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Αμισό/Σαμψούντα, ενημέρωσε τον αρχηγό του κράτους Φερίντ Πασά με τηλεγράφημα δηλώνοντας « δεν θα δεχόταν ποτέ την εισβολή στη Σμύρνη …»

Λίγο αργότερα, στις 22 Ιουνίου 1919 , ο Μουσταφά Κεμάλ εξέδωσε την Εγκύκλιο της Αμάσειας, το πρώτο γραπτό έγγραφο που έθεσε σε κίνηση τον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Δήλωσε ότι η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της Τουρκίας ήταν σε κίνδυνο.

Η Αμάσεια δεν απέχει πολύ από την Αμισό. Στο δρόμο του προς την Αμάσεια, αν κάποια πράγματα πήγαιναν καλά, η ιστορία θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Η παρακάτω ιστορία είναι από τα χειρόγραφα απομνημονεύματα του πατέρα του Χριστόφορου Αγριτέλλη . Ο πατέρας του Χριστοφόρου, Γεώργιος, ήταν αδελφός του Επισκόπου Ευθύμιου Αγριτέλλη!

Οι Έλληνες αντάρτες στα κοντινά βουνά είχαν μάθει για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κεμάλ Ατατούρκ στην Αμάσεια και τη διαδρομή του. Αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν εύκολα να δολοφονήσουν αυτόν και τη συνοδεία του ΑΛΛΑ μόνο με την άδεια του επισκόπου τους Ευθύμιου Αγριτέλλη, Ζελών, βοηθού του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη.

Οι αντάρτες έστειλαν στην Αμάσεια έναν μοναχό, τον Σταύρο Ιωαννίδη – Σταύρο Ιωαννίδη , για να ρωτήσει τον Επίσκοπο Ευθύμιο για ενδεχόμενη δολοφονία του Μουσταφά Κεμάλ και αν η απάντησή του ήταν ΝΑΙ, να λάβει οπωσδήποτε υπογεγραμμένη δήλωση. Ο μοναχός πήγε στην Αμάσεια, βρήκε τον Επίσκοπο Ευθύμιο και ο Ευθύμιος είπε ΝΑΙ! Ο μοναχός όρμησε πίσω, αλλά μέσα στον ενθουσιασμό του ξέχασε να πάρει την υπογραφή του Επισκόπου! Επέστρεψε στην Αμάσεια για να το πάρει. Εκείνη την ώρα ο Επίσκοπος Ευθύμιος είχε φύγει και ο μοναχός μίλησε αντ’ αυτού με τον επίσκοπο Καραβαγγέλη. Η απάντησή του ήταν “σίγουρα ΟΧΙ!”

Δύο χρόνια αργότερα, ο Επίσκοπος Ευθύμιος αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους την ημέρα του Πάσχα το 1921. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε και πέθανε ενάμιση μήνα αργότερα, στις 29 Μαΐου. Το 1992 ο Ευθύμιος ανακηρύχθηκε άγιος από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι θυμήθηκε στις 29 Μαΐου.

Πολλά χρόνια αργότερα στην Ελλάδα, ο μοναχός Σταύρος Ιωαννίδης επισκέφτηκε τον Επίσκοπο Καραβαγγέλη στην Ελλάδα. Ρώτησε τον επίσκοπο αν τον θυμόταν καθόλου. Όταν ο Επίσκοπος Καραβαγγέλης του είπε ότι δεν το έκανε, ο μοναχός του θύμισε εκείνη τη συνάντηση το 1919… και ο επίσκοπος Καραβαγγέλης έκλαψε ! Την ιστορία διηγήθηκε στον αδερφό του Επισκόπου Ευθυμίου (πατέρα του Χριστοφόρου) ο αιδεσιμότατος Σταύρος Ιωαννίδης που είχε γίνει από τότε ιερέας, στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο κοιμητήριο του ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Δράμας .

Ο Επίσκοπος Ευθύμιος ήταν επίσης επίσκοπος του πατέρα μου. Εννοώ επίσκοπο στην Αμισό όταν ο πατέρας μου ήταν μικρό αγόρι. Καθώς μεγάλωνα, ο πατέρας μου μας μιλούσε συχνά για τον επίσκοπό τους στην Αμισό, αναφέροντάς τον πάντα ως « επίσκοπός μας » , –ο Δεσπότης μας– χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι ο «επίσκοπός μας» ΗΤΑΝ ο Επίσκοπος Ευθύμιος!

Οι Αρμένιοι βγαίνουν από το Χαρπούτ . Ερυθρός Σταυρός/Καίει τον Τίγρη
Τούρκοι δήμιοι και τα θύματά τους στο Χαλέπι, 1915.
Πορεία προς το εσωτερικό της Τουρκίας όπου οι περισσότεροι πέθαναν.
The massacre of Greeks and Armenians in Trebizond (Τραπεζούντα)
Σε μια δημοσίευση του 2009 με τίτλο Η Σφαγή των Ποντίων που δημοσιεύτηκε από την Ελευθεροτυπία, αυτή η φωτογραφία τυπώνεται με λεζάντα «Κρεμασμένη Ποντιακή γυναίκα μετά τον ακρωτηριασμό και τον αποκεφαλισμό της»         

Τώρα, μερικοί από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς εδώ, που γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία:

Ο ΟΜΗΡΟΣ , που λέγεται ότι έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. Τις περισσότερες φορές ο Όμηρος λέγεται ότι γεννήθηκε στη Σμύρνη ενώ άλλοι πιστεύουν ότι γεννήθηκε στη Χίο. Λέγεται επίσης ότι το αρχικό του όνομα ήταν Μαλησιγένης που σημαίνει «γεννημένος από τον Μέλη» – Μέλης, ποτάμι που κυλούσε κοντά στη Σμύρνη. Βλέπει κανείς στα ποιήματά του ότι είναι εξοικειωμένος με την περιοχή γύρω από τη Σμύρνη. Πήρε το όνομα «Ομηρος» – Χόμηρος – που σημαίνει… όμηρος, είτε επειδή ήταν τυφλός είτε επειδή τον έπιασαν όμηρο οι κάτοικοι της πόλης Κολοφών – Κολοφώνα σε πόλεμο με τη Σμύρνη. Ο Κολοφών δεν απέχει πολύ από τη Σμύρνη. είναι λίγο πιο νότια.

Στράβων – Στράβων , ο Έλληνας ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος που έζησε από το 64 π.Χ. έως το 24 μ.Χ. Γεννήθηκε στην Αμάσεια.

Basil of Caesarea of Cappadocia, or Saint Basil the Great, ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας who lived from 329 or 330 to 379.

Gregory the Theologian – Γρηγόριος ο Θεολόγος, o Ναζιανζηνός – born in the city of Ναζιανζός- Nazianzus, south west of Καισσάρεια – Caesarea in Καππαδοκία – Cappadocia, Archbishop of Constantinople who lived during the 4th century AD.

John Chrysostome – ωάννηςΧρυσόστομος who lived from 347 to 407 AD, was born in Antioch.  Αντιόχεια (today’s Antakya) was built by one of Alexander the Great’s successors, general Seleucus I Nicator – Σέλευκο τον Α’ τον Νικάτορα to honor his father Antiochos.

Αγ. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι οι Τρεις Άγιοι Ιεράρχες στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Αδαμάντιος Κοραής , ένας μελετητής που πιστώνεται ότι έβαλε τα θεμέλια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και πολλά άλλα. Οι δραστηριότητές του άνοιξαν το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748 και πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 84 ετών.

Πιο πρόσφατα…:

Ηλίας Βενέζης – Ηλίας Βενέζης , a major Greek novelist. Γεννήθηκε το 1904 στις Κυδωνίες – Κυδωνιές (σημερινό Αϊβαλί, απέναντι από τη Μυτιλήνη) και πέθανε στην Αθήνα το 1973.

Δημήτρης Ψαθάς – Dimitris Psathas , the gazetar , συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Τραπεζούς το 1907 και πέθανε στην Αθήνα το 1979.

Παύλος Παλαιολόγος – Pavlos Paleologos, born in Constantinople in 1895. He was a journalist, but mostly a great χρονογράφος- chronographos. He died in Athens in 1984.

Κάρολος Κούν – Karolos Koun, the great theater director was born in Προύσα – Proussa in 1908. He died in 1987.

Βασίλης Λογοθετίδης – Vasilis Logothetidis , ένας σημαντικός Έλληνας ηθοποιός τόσο στη σκηνή όσο και στον κινηματογράφο. Γεννήθηκε το 1897 στο Μυριόφυτο – Μυριόφυτο, ένα χωριό κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε το 1960.

Λάμπρος Κωνσταντάρας – Lampros Konstandaras, a comedian both on stage and in the movies, was born in Constainople in 1913 and died in 1985.

Δημήτρης Μυράτ – Dimitris Myrat , συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1878. Συνεργάστηκε πολύ με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Πέθανε το 1964.

Μανώλης Ανδρόνικος – Μανώλης Ανδρόνικος , Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1919 στην Προύσα -Προύσσα. Η μεγαλύτερη αρχαιολογική του ανακάλυψη ήταν στη Βεργίνα – Βεργίνα: ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Μακεδόνα, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1992.

Πολυχρόνης Ενεπεκίδης – Πολυχρόνης Ενεπεκίδης , καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Γεννήθηκε στην Αμισό το 1919.

Ηλίας Καζαν (-τζόγλου) – Ηλίας Καζάν , ο γνωστός σκηνοθέτης του κινηματογράφου εδώ στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909 και πέθανε το 2003.

Αριστοτέλλης Ωνάσης – Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γνωστός σε τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906 και πέθανε στο Παρίσι το 1975 σε ηλικία 69 ετών. Ο πατέρας του Σωκράτης -Σωκράτης είχε μετακομίσει στη Σμύρνη από την Καππαδοκία-Καππαδοκία και ως επιτυχημένος ναυτιλιακός επιχειρηματίας, μπόρεσε να στείλει τα παιδιά του σε σχολές κύρους. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μιλούσε τέσσερις γλώσσες σε ηλικία 16 ετών. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης η οικογένειά του κατέφυγε στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, αφού έχασε 4 θείους και έναν θείο ολόκληρη την οικογένεια, κάηκε ζωντανός σε μια ελληνική εκκλησία στη Θυάτειρα – Θυάτειρα, μια πόλη πιο μακριά. στο βορρά.

Γιώργιος Σεφέρης – Γεώργιος Σεφέρης , ο διακεκριμένος Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος και διπλωμάτης που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γεννήθηκε ως Γεώργιος Σεφεριάδης το 1900 στα Βουρλά – Βούρλα κοντά στη Σμύρνη και πέθανε το 1971 της Βουρλά. λέγεται Urla στα Τουρκικά. Προσέξτε ότι είναι το ίδιο όνομα αφού διαγράψετε το γράμμα B).

Υπάρχουν πολλοί ακόμη γνωστοί Έλληνες – επώνυμοι Έλληνες από τη Μικρά Ασία. Γενικά οι Μικρασιάτες – Μικρασιάτες ήταν η ανώτερη τάξη της Μικράς Ασίας, καλοί επιχειρηματίες, μορφωμένοι και πολύ καλοί. Η μουσική και ο χορός ήταν σημαντικά στοιχεία της ζωής τους και διαμέσου των αιώνων δημιούργησαν μια ιδιαίτερη και μοναδική κουζίνα γνωστή μέχρι σήμερα ως Μικρασιατική κουζίνα – Μικρασιατική Κουζίνα . Μετά τη Μεγάλη Καταστροφή, όταν πήγαν στην Ελλάδα πρόσφυγες με μόνο τα πανιά στην πλάτη, κουβαλούσαν μαζί τους τη μουσική τους, τους χορούς τους, τα φαγητά τους, τις παραδόσεις τους. Τα άσκησαν, τα πέρασαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους και διατηρούνται «ζωντανά» μέχρι σήμερα.

Να προσθέσω εδώ ότι όταν μεγάλωνα δεν ήταν «εύκολο» να είσαι Μικρασιάτης. Ήταν ακόμα χειρότερα με τη γενιά των γονιών μου. Σε έβλεπαν ως κάποιον «κατώτερο», έναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας, κάποιον που ίσως ήταν μισός…Τούρκος. Οχι πια! Τώρα είναι μάλλον… της μόδας να είσαι Μικρασιάτης σε σημείο που κάποιοι που οι ρίζες τους δεν έχουν καμία σχέση με τη Μικρά Ασία, προσποιούνται ότι είναι από εκείνο το μέρος του κόσμου, από εκείνον τον πολιτισμό που ήταν πιο εκλεπτυσμένος, είχαν μεγαλύτερη τάξη και επομένως είναι περισσότερο σεβαστό.

1923. Η φρίκη της πλήρους καταστροφής του 1922 και η «Ανταλλαγή Πληθυσμού»:

Αυτός είναι ένας καλοήθης όρος και δεν απεικονίζει σε καμία περίπτωση τη φρίκη των αναγκαστικών πορειών, τις εκτελέσεις, τις θηριωδίες που έγιναν, το κάψιμο περιουσιών και ανθρώπων…

Πριν από μερικά χρόνια, ένα άρθρο με αυτόν τον τίτλο, «Ανταλλαγή Πληθυσμού του 1923», υποβλήθηκε στο Mediterranean Quarterly Journal (έκδοση του Duke University Press) για να συμπεριληφθεί σε ένα από τα τεύχη. Εγκρίθηκε από άλλον συντάκτη και όταν εγώ ως συνεργάτης εκδότης το διάβασα, επαναστάτησα τελείως!!!! Όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο καθηγητής Σταύρου * αυτός που θα έδινε την τελική έγκριση για την έκδοση των άρθρων, βασιζόμενος κυρίως στην ακρίβεια , αλλά εκείνο το διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και άφησε άλλον συντάκτη να το χειριστεί.

Έστειλα μια επιστολή στον Καθ. Σταύρου τα…μεσάνυχτα όντας εντελώς αναστατωμένος, νομίζοντας ότι με κάποιο τρόπο…το είχε εγκρίνει! Η εντύπωση που θα είχε ο αναγνώστης θα ήταν… καλά, ξαφνικά οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερα να ζουν με τους «δικούς τους», Έλληνες με Έλληνες, Τούρκοι με Τούρκους, και έτσι κανόνισαν αυτή την… ανταλλαγή πληθυσμών. Υπήρχε μόνο μια γραμμή σε εκείνο το άρθρο που ανέφερε « έναν πόλεμο » που προηγήθηκε αυτής της ανταλλαγής. Ο καθηγητής Σταύρου διάβασε το άρθρο για πρώτη φορά και το απέσυρε αμέσως.

*Professor Nicolaos Stavrou died on December 29, 2011

ΟΡΓΑΝΑ:

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν καλοί σχεδόν σε όλα, όπως και οι μουσικοί στο επάγγελμα.

Όλοι γνωρίζουμε το όργανο που λέγεται μπουζούκι. Οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαιότητα και τόσο το μπουζούκι όσο και τα ταμπουρά – ταμπουράς είναι απόγονοι ενός οργάνου που λέγεται πανδουρίδιον – πανδουρίδιον:

Ταναγραία κόρη με πανδούρα (πανδουρίδιον)

Η λέξη « μπουζούκι » προέρχεται από το τουρκικό έργο « bozuk » που σημαίνει «σπασμένο», δεν λειτουργεί, χαλασμένο, επειδή η μουσική του ακουγόταν περίεργη στους Τούρκους. Το έλεγαν… «το σπασμένο» όργανο.

Το μπουζούκι, ένα όργανο με τρεις χορδές, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά εμπορικά όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Αμερική, το 1926. Το 1932 ηχογραφήθηκε το πρώτο αληθινό σόλο μπουζούκι από τον Ιωάννη Χαλικιά – Ιωάννη Χαλικιά , στη Νέα Υόρκη και…τον Οκτώβριο του 1932. , στον απόηχο της επιτυχίας της ηχογράφησης του Χαλικιά, που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, ο Μάρκος Βαμβακάρης – Μάρκος Βαμβακάρης έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις με μπουζούκι. Μανώλης Χιώτης – Ο Μανώλης Χιώτης τροποποίησε το μπουζούκι, προσθέτοντας τέταρτη χορδή και αξιοποιώντας ηλεκτρική ενίσχυση.

Μπαγλαμάς – Baglamas is a similar instrument but much smaller than the bouzouki.
The word means “to tie”, δέσιμο.
Bouzouki
Τζουράς – Τζουράς (διπλό μέγεθος μπαγλαμά)

ΤΟΤΕ είναι η λύρα…

Λύρα της αρχαίας ελληνικής
Βυζαντινή λύρα
Η παλαιότερη γνωστή απεικόνιση λύρας σε βυζαντινό φέρετρο από ελεφαντόδοντο (900 – 1100 μ.Χ.).
(Museo Nazionale, Φλωρεντία)

Η ποντιακή λύρα

The Cretan lyra

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που παίζεται η ποντιακή και η κρητική λύρα. Ο Πόντιος λυράρης παίζει καθώς περπατάει σε κύκλο χορευτών κρατώντας τη λύρα από την κορυφή της, ενώ ο Κρητικός κάθεται, βάζει το ένα του πόδι σε ένα σκαμνί, ακουμπά το όργανο στο λυγισμένο του γόνατο και παίζει.

Η μουσική:

Η μουσική της Ελλάδας είναι τόσο διαφορετική όσο και η ιστορία της. Ελληνικοί μουσικοί δύο μορφών: Παραδοσιακή μουσική και Βυζαντινή μουσική με πιο ανατολικούς ήχους. Αυτές οι συνθέσεις υπάρχουν εδώ και χιλιετίες: προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα και στη συνέχεια στη βυζαντινή περίοδο. Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη που εμφανίζεται στη γλώσσα, το ρυθμό, τη δομή και τη μελωδία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα μουσικά καφέ — καφενεία (τραγουδιστικά καφενεία) ήταν δημοφιλή σε ελληνικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, όπου έπαιζαν μικρές ομάδες μουσικών από την Ελλάδα. Τα συγκροτήματα συνήθως διευθύνονταν από μια γυναίκα τραγουδίστρια και περιλάμβαναν ένα βιολί. Αυτοσχεδίασαν τραγούδια, τυπικά φώναζαν amán amán , που οδήγησαν στο όνομα « amanédhes » ή « café- aman» .

Το ρεμπέτικο , το ελληνικό αστικό μπλουζ, γεννημένο από θλίψη, πόνο, επιθυμία και λαχτάρα, αρχικά συνδέθηκε με τα κατώτερα και φτωχά στρώματα, αλλά αργότερα έγινε ευρύτερη αποδοχή καθώς οι τραχιές άκρες του εμφανούς υποπολιτισμικού του χαρακτήρα μαλάκωσαν και γυαλίστηκαν. Σήμερα όχι μόνο είναι πολύ καλά αποδεκτό, αλλά έχει γίνει πολύ δημοφιλές.

Η καταστροφή της Σμύρνης σήμανε το τέλος της τριχιλιετής ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία . Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες φεύγουν για την Ελλάδα, μια χώρα που τους είναι οικεία ελάχιστα στη γλώσσα. Οι πληθυσμοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διπλασιάζονται. Οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες της ανώτερης μεσαίας τάξης που είχαν ζήσει άνετα στη Σμύρνη και σε άλλες κωμοπόλεις της Μικράς Ασίας, γίνονται το κάτω σκαλί μιας κοινωνίας που μετά βίας μπορεί να φροντίσει τους δικούς της ανθρώπους. Στα καφενεία και στους πίσω δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παίζεται ρεμπέτικο ελληνικό Urban Blues και θα έχει ισχυρή επίδραση στη μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Οι στίχοι λένε για την απογοήτευση του να είσαι φτωχός σε μια ξένη χώρα και τη θλίψη της εξορίας καθώς και τη δυστυχία του να μειώνεσαι σε μια ζωή εγκλήματος και ναρκωτικών από απόγνωση και απελπισία. Η Σμύρνη, που υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι πλέον πολυεθνική ή όμορφη. Ολόκληρη η πόλη, με εξαίρεση την τουρκική συνοικία, έχει καταστραφεί. Περισσότεροι από 150.000 Έλληνες της περιοχής του Πόντου και περισσότεροι από 400.000 Έλληνες της υπόλοιπης Μικράς Ασίας πεθαίνουν στις σφαγές. Από το μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που δεν πάνε στην Ελλάδα, περίπου 200.000 Πόντιοι Έλληνες πηγαίνουν στη Ρωσία και οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη ρεμπέτης προέρχεται από την τουρκική λέξη «ρεμπέτης» που σημαίνει επαναστάτης, απείθαρχος, ανυπάκουος. Σε γενικές γραμμές σημαίνει ένα άτομο που ενσωματώνει πτυχές χαρακτήρα, ντυσίματος, συμπεριφοράς, ήθους και ηθικής που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη υποκουλτούρα.

Many of the refugees from Asia Minor, as I have mentioned before, were highly educated, such as songwriter Βαγγέλης Παπάζογλου – Vangelis Papazoglou, and Παναγιώτης Τούντας – Panagiotis Tountas, who are traditionally considered as the founders of the Smyrna School of Rebetiko.

Όσο για τους αμανέδες – αμανέθες και την… Τουρκική ηχητική μουσική….Θυμάμαι τον Χαρίλαο Παπαποστόλου τον Πρωτοψάλτη του Ελληνικού Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον, Πρωτοψάλτη του για 31 χρόνια μέχρι που πέθανε το 1998.

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε λάβει το Εθνικό Βραβείο Τεχνών για την αναβίωση και τη διάδοση της βυζαντινής ψαλτικής. Είχε μελετήσει εκτενώς τη μουσική και πάντα διόρθωνε «εμείς τους υπόλοιπους» λέγοντας: « ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ! Η βυζαντινή μουσική ήταν ΕΚΕΙ. Οι Τούρκοι ήρθαν αργότερα . Αν κατανοήσετε τη βυζαντινή μουσική, θα δείτε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο ειδών μουσικής: της Βυζαντινής και αυτού που ο κόσμος… αποκαλεί «τουρκική». ΟΧΙ, λοιπόν, ο «αμανέθης» ΔΕΝ είναι τουρκική μουσική. Στην πραγματικότητα είναι διασκευή της βυζαντινής μουσικής ».

And Manos Hatzidakis summarized the key elements of the rebetiko in three words: μεράκι, κέφι, καημός: love, joy, and sorrow.

ΧΟΡΟΙ:

Hasapikos: It’s a Greek folk dance from Constantinople and it was dance by the butchers, the χασάπηδες or μακελλάρηδες as they were called back in those days. The dance was also called μακελλάρικος χορός.

Ζεϊμπέκικος : Οι ζεϊμπέκικοι ή ζεϊμπέκηδες ήταν αρχικά Τούρκοι παράτυποι στρατιώτες που πολέμησαν ενάντια στην ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους από τον 17ο αιώνα. Αν έχετε ακούσει ποτέ για τον Τσακιτζή , ήταν ζεϊμπέκικος και τον θεωρούσαν «Ρομπέν των Δασών» από όλους τους φτωχούς, ανεξαρτήτως φυλής.

Η σχέση των Ζεϊμπέκων με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν πολύ καλή πριν από την επανάσταση των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ. Στη συνέχεια εντάχθηκαν στα κεμαλικά στρατεύματα και κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1919 έως το 1922 πολέμησαν άγρια κατά των Ελλήνων.

Πιστεύεται ότι αυτός ο χορός δημιουργήθηκε από πολεμιστές Ζεϊμπέκικους ψηλά στα βουνά προσπαθώντας να προσομοιώσουν τις κινήσεις των αετών.

Τσιφτετέλι : Η λέξη σημαίνει «δίχορδο», βγαλμένη από το βιολί. Υπάρχουν όμως προτάσεις ότι ο χορός υπήρχε ήδη στην αρχαία Ελλάδα, γνωστός ως Αριστοφανικός χορός. Αριστοφάνης – Ο Αριστοφάνης ήταν κωμικός θεατρικός συγγραφέας της Αρχαίας Αθήνας. Έζησε από το 446 π.Χ. έως το 386 π.Χ.

Καρσιλαμάς : Σημαίνει Αντικρυστός, ο ένας απέναντι από τον άλλον και χορεύεται σε ζευγάρια. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του καρσιλαμά και σε μερικές, όπως στην Καππαδοκία, οι χορευτές χρησιμοποιούν…κουτάλια, δύο σε κάθε χέρι για να δώσουν ρυθμό, όπως και οι καστανιέτες (παίξε ένα λεπτό – κάντε κλικ εδώ).

Απτάλικο : Αν και η λέξη άπταλ σημαίνει όχι έξυπνος, στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει άτυπη, ακόμη λιγότερο από άτυπη, σαν ντυμένη απτάλικα. Εδώ είναι ένα πιο ενημερωμένο απταλικό: (παίξτε 1 ½ λεπτό – κάντε κλικ εδώ).

ΤΡΟΦΙΜΑ:

Ωστόσο, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήρθαν «σπίτι». Το σπίτι όμως, είναι ένα οικείο μέρος, ένα μέρος με αναμνήσεις, ένα μέρος όπου θάβονται οι πρόγονοι, ένα μέρος όπου είστε ευπρόσδεκτοι. Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε για τους πρόσφυγες – τους πρόσφυγες . Άφησαν μια χώρα και ένα σπίτι που αγαπούσαν και ήρθαν σε ένα μέρος όπου ήταν ξένοι και αντιπαθούσαν. Ζούσαν στη φτώχεια σε πόλεις φτιαγμένες από παράγκες – παράγκες από ό,τι φτηνό υλικό έβρισκαν. Οι άλλοτε πολύ εύποροι Έλληνες της Μικράς Ασίας απογυμνώθηκαν από τα πλούτη τους, πήγαν στην Ελλάδα μόνο με τα ρούχα που φορούσαν τότε και έγιναν άποροι.

Είχαν χάσει ΟΛΑ εκτός από την αρχοντιά τους – ευγένεια , αρχοντιά. Είχαν τάξη, αξιοπρέπεια, εξυπνάδα, διάθεση να δουλέψουν, να κάνουν θυσίες και ήταν πρόθυμοι να ζήσουν. Κανείς δεν μπορούσε να τους το πάρει αυτό. Τους πήρε λίγο χρόνο και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες επέμειναν και ευδοκίμησαν ξανά. Μαζί με τον πόνο τους για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν, για τις χαμένες πατρίδες τους – χαμένη πατρίδα , έφεραν μαζί τους στο «νέο τους σπίτι» τα έθιμά τους, τις παραδόσεις τους, τη μαγειρική τους! It was their Cuisine, Πολίτικη Κουζίνα – Μικρασιατική Κουζίνα – Μικρασιατική Κουζίνα (“A Touch of Spice” – ταινία 2006). Το να τρως φαγητό χωρίς να καταλαβαίνεις την προέλευσή του είναι σαν να τρως φαγητό χωρίς γεύση!

Πηγαίνοντας ξανά στη βυζαντινή εποχή, η κουζίνα εκείνη την εποχή ήταν μια συγχώνευση ελληνικών και ρωμαϊκών φαγητών, που αργότερα εμπλουτίστηκαν με μπαχαρικά, ζάχαρη και νέα λαχανικά που εμπορεύονταν από την Ανατολή. Οι μάγειρες πειραματίστηκαν και δημιούργησαν βασικά δύο στυλ στη διαδικασία: το μικρασιατικό , που αποτελείται από βυζαντινή κουζίνα που πάντα συμπληρώνεται από εμπορικά είδη, και το πιο λιτό στυλ της ηπειρωτικής Ελλάδας .

Η σαλάτα, ναι, η σαλάτα έγινε πολύ δημοφιλής και όταν ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος – Ιωάννης Παλαιολόγος ο 8ος (πέθανε πέντε χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας – αδελφός του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) …όταν επισκέφτηκε τη Φλωρεντία το 1439, οι Φλωρεντίνοι έμειναν έκπληκτοι που είχε ζητήσει σαλάτα με τα περισσότερα γεύματά του… Οι Βυζαντινοί έφτιαχναν διάφορα τυριά μεταξύ των οποίων ανθότυρο – ανθότυρο και έφτιαχναν περίφημες ομελέτες που ονομάζονταν σφουγάτα – σφουγγάτα. Και έτσι δημιουργήθηκε η Μικρασιατική Ελληνική Κουζίνα στο πέρασμα των αιώνων .

Ορισμένα ονόματα αυτών των τροφίμων έχουν τουρκικά προθέματα και ελληνικό επίθημα . Όπως γιουβαρλάκια για παράδειγμα. Το Yuvarlak σημαίνει στρογγυλό…-άκια είναι ένα ελληνικό επίθημα. Το ίδιο και με τα σουτζουκάκια . Σουτζούκ σημαίνει λουκάνικο…-άκια το ελληνικό επίθημα. Κάνουμε κάτι παρόμοιο εδώ στις ΗΠΑ ανακατεύοντας αγγλικά με ελληνικά.

ΑΛΛΑ τα φαγητά που μόλις ανέφερα δεν τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Τούρκοι. Έχω προσκληθεί πολλές φορές στην Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ως εκδότης του Mediterranean Quarterly, όπως και μέλη της Πρεσβείας της Ελλάδας. Από τότε που τυγχάνει να μιλάω τούρκικα, έχω κουβεντιάσει άνετα με Τούρκους και έχω ρωτήσει πολλές φορές λεπτομέρειες για τα μικρασιατικά φαγητά μας… ΔΕΝ τα ήξεραν ! Τα φαγητά αυτά και άλλα, ήταν ελληνικές δημιουργίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Μερικά από τα φαγητά που πήραν στην Ελλάδα οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν/είναι… melitzanosalάta taramosalata, κεφτέδες – κεφτεδάκια…

Κεφτές – κεφτές (κεφτείς στον πληθυντικό): από την αρχαία ελληνική λέξη κόπτω (κόπτω) που βρίσκεται στην Καθαρεύουσα, που σημαίνει κόψιμο. Έτσι: φαγητό με κομμένο κρέας..
…πιάτα για χορτοφάγους όπως μπριάμι,
παπουτσάκια – papoutsάkia
…then παστουρμά – pastourma

ΔΕΝ είναι τουρκική λέξη και ΔΕΝ δημιουργήθηκε από Τούρκους όπως νομίζουν ή πιστεύουν κάποιοι. Οι Τούρκοι τότε έτρωγαν απλό ξερό κρέας, χωρίς μπαχαρικά ή αρώματα.

etymology: from the Greek word το παστόν (noun), that was in use since 424 BC in the play «Ιππείς». The verb is πάσσω, meaning πασπαλίζω – Also: πάσσασθαι = γεύσθασθαι

Παστά: έτνος (thick soup of peas or beans) αλφίτοις μεμιγνένον (άλφιτα: άρτος, ψωμί).

σουτζούκι – soutzouk

…dishes with bulgur-πληγούρι, dishes with yogurt – that includes trahanά which is very different than the trahanά we know in Greece– πίττες/pies, different than the ones in Greece at the time, ντολμάδες/dolmάthes  and  ντολμαδάκια/dolmathάkia, sweets drenched in syrup, τουρσιά/pickled vegetables, σάμαλι/sάmali, κουλουράκια & κουραμπιέδες from Smyrni, politikos halvas, τσουρέκια /tsourekia, and many, many more!

The people from Pontos had their own special cuisine. Some of their foods are: σορβάς, χαβίτς, ωτία, κιντέατα (τσουκνίδες – nettles), τανωμένο σορβά, ποράνια (beets), πισία and many more!

Πίσια – ισία
Otea – Ωτία
Chapsia – Χαψία
Τσουκνίδα – Τσουκνίδα

Ήμουν βοηθός της γιαγιάς μου το καλοκαίρι όταν το σχολείο ήταν έξω. Έκανε τουρσί από λαχανικά σε μεγάλα κεραμικά δοχεία και γλυκά από φρούτα. Τουρσί/τουρσί λαχανικά και φρέσκο ​​λάχανο ήταν η μόνη σαλάτα που είχαμε το χειμώνα. Τότε δεν υπήρχαν θερμοκήπια… Θα τη βοηθούσα να φτιάξει τον τραχανά, την αγαπημένη μας σούπα τον χειμώνα (αποξηραμένη έξω σε καθαρά λευκά σεντόνια), ΚΑΙ τη σπεσιαλιτέ της γιαγιάς μου: Μαντή . Ναι, το ξέρω, πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν μαντί… το κάνουν ;… αλλά …χωρίς να ακούγεται… προκατειλημμένο… της γιαγιάς μου ήταν ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ! ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ! Τα παιδιά και τα εγγόνια μου το ΑΓΑΠΟΥΝ απολύτως. Ορίστε λοιπόν μερικές από τις φωτογραφίες μου από το μαντί που έμαθα να φτιάχνω από τη γιαγιά μου:

Ο δίσκος μου παίρνει 250 από αυτά τα κομμάτια που μοιάζουν με τόξο. Υπάρχουν περισσότερα πριν φτάσει στο τραπέζι… αλλά αυτό είναι για κάποια άλλη στιγμή. Σας ευχαριστώ και πάλι που με έχετε, σας ευχαριστώ που με ακούσατε….

*Ομιλία της Δέσποινας Σκεντέρη το 2012 και το 2013 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Οι παρακάτω χάρτες και οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην οθόνη στο Power Point

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

https://professors-phds.com/2022/02/15/41932/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>