Την περασμένη εβδομάδα, ένας συριακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να διαρρέει πετρέλαιο και η καταστροφή αυτή τη στιγμή είναι καθ ‘οδόν προς την Κύπρο. Καθώς επεκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο, ο αντίκτυπος στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς μπορεί να είναι καταστροφικός.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η διαρροή ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου, όταν μια παραβίαση ξέσπασε σε μια δεξαμενή γεμάτη 15.000 τόνους βενζίνης στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Baniyas.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Orbital EOS δείχνει ότι η διαρροή περιλαμβάνει 309 τετραγωνικά μίλια (800 τετραγωνικά χιλιόμετρα), μια έκταση στο μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης. Η διαρροή φαινόταν να είναι μόλις 10 τετραγωνικά μίλια σε δορυφορικές φωτογραφίες την περασμένη εβδομάδα, οπότε είναι πολύ περισσότερο από ό, τι αναμενόταν (26 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Οι Κυπριακοί αξιωματούχοι ανέμεναν ότι η κηλίδα θα έπληττε τις ακτές τους την Τετάρτη, αλλά απέφυγε το νησί λόγω της αλλαγής των ανέμων. Ωστόσο, η Κύπρος, η Τουρκία και το Ισραήλ συνεχίζουν να ελέγχουν τις ακτές τους για ενδείξεις ρύπανσης.

Σιγά -σιγά διασκορπίζονται

(Φωτογραφία: Φωτογραφία από τον Damien de Gouveia στο Unsplash)

Σύμφωνα με τον Guardian , η κηλίδα φαίνεται να έχει διασκορπιστεί κάπως την Τετάρτη. Παρ ‘όλα αυτά, άφησε θρόμβους λαδιού στον πυθμένα. Τα πληρώματα τα καθαρίζουν, αλλά τα μοναδικά οικοσυστήματα της Μεσογείου Θάλασσας ενδέχεται να έχουν πληγεί. Περίπου 17.000 διαφορετικά είδη ζώων ονομάζουν τον ωκεανό πατρίδα, αντιπροσωπεύοντας έως και το 18% όλων των θαλάσσιων ειδών στον πλανήτη.

Η Μεσογειακή Πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το WWF ανησυχεί πολύ για τη διαρροή πετρελαίου που συνέβη στη Συρία  πριν από περίπου μία εβδομάδα». “Αυτή η καταστροφή που μπορεί να αποφευχθεί θα έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παράκτια οικοσυστήματα της περιοχής και τις ευάλωτες κοινότητες”.

Σχετικό άρθρο: Μετά από έναν μήνα συνεχούς καθαρισμού των ακτών, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πετρελαιοκηλίδα του Ισραήλ τελικά τελείωσε

Οικονομική επίδραση

Οι κάτοικοι της Μεσογείου ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αλιεία και τον τουρισμό.

«Οι άνθρωποι δεν το είχαν ανάγκη · είναι ήδη δύσκολο να κάνεις ζωή εδώ και αυτό αναμφίβολα έχει βλάψει τη ζωή πολλών οικογενειών, με αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους», δήλωσε στο CNN ένας ανώνυμος κάτοικος του Μπανίγια.

Ανεπαρκής απόκριση

Είπαν επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επιπλέον, η χώρα υφίσταται οικονομική κρίση λόγω της σύγκρουσης, της ταχείας υποτίμησης του νομίσματός της και των συνεπειών των διακοπών λειτουργίας του Covid-19.

«Η κυβέρνηση απλώς απέστειλε πληρώματα με σφουγγάρια και σωλήνες νερού · δεν είναι εξοπλισμένα για να το αντιμετωπίσουν». “Δεν μπορείτε να καθαρίσετε τη θάλασσα με σφουγγάρια”, εξήγησε ένας ντόπιος.

Τουρκική Βοήθεια

Τούρκοι περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι και εκείνοι στη βόρεια Κύπρο που έχουν καταληφθεί από τους Τούρκους αναπτύσσουν πόρους για να βοηθήσουν στον έλεγχο της διαρροής.

“Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα που επηρεάζει τη Βόρεια Κύπρο”, δήλωσε στην Guardian ο Cemaliye Överel Ekinci, το επιμελητήριο μηχανικών περιβάλλοντος στη Βόρεια Κύπρο. «Με τον νότο, θα πρέπει να συνεργαστούμε».

Μαζικές διαρροές πετρελαίου σημειώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα για δεύτερη φορά φέτος. Ένα  δεξαμενόπλοιο χύθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ τον Φεβρουάριο , αφήνοντας την πίσσα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες στις παραλίες του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι επιστήμονες έχουν επίσης σημάνει συναγερμό για ένα πλοίο που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην απόρριψη του λιπαρού φορτίου του στις ακτές της Υεμένης. Οι διαρροές δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την καύση ορυκτών καυσίμων δεν περιορίζονται μόνο στην κλιματική αλλαγή. πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας μπορεί επίσης να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκαν θαλάσσια βακτήρια ικανά για βιοαποικοδόμηση πετρελαίου και πετρελαίου: Μπορεί να καθαρίσει τις πετρελαιοκηλίδες;

Για παρόμοια νέα, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Nature World News !