«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όταν η μεγαλύτερη λίμνη που υπήρξε ποτέ άδειασε σαν καταρράκτης στο Αιγαίο

Η Αιγηίδα πριν βυθιστεί στο Αιγαίο Πέλαγος.

Δύο νέες μελέτες καταγράφουν την εξέλιξη της Παρατηθύος, μιας απέραντης λίμνης που σχηματίστηκε στην Ευρασία πριν από περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια.

Όταν η μεγαλύτερη λίμνη που υπήρξε ποτέ άδειασε σαν καταρράκτης στο Αιγαίο

πρωτη

Συνέβη πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια, όταν η μεγαλύτερη λίμνη που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη έσπασε ένα φράγμα ξηράς στον Εύξεινο Πόντο και άδειασε εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού στο Βόρειο Αιγαίο.

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων καταγράφουν την εξέλιξη της Παρατηθύος, μιας απέραντης λίμνης που σχηματίστηκε στην Ευρασία πριν από περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια.

Η Παρατηθύς γεννήθηκε όταν η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών δημιούργησε την οροσειρά των Άλπεων και τα Καρπάθια Όρη στην κεντρική Ευρώπη, βουνά που εγκλώβισαν το βόρειο τμήμα του ωκεανού της Τηθύος, ο οποίος χώριζε κάποτε την Ευρασία από την Αφρική.

δευτερη

Η Παρατηθύς (μπλε) σε σχέση με τη σύγχρονη γεωγραφία της Ευρασίας. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα είχε διαφορετικό σχήμα (Dan Palcu, Natural Earth).

Η απέραντη λίμνη που προέξυψε αυξομειώθηκε σε μέγεθος πολλές φορές στην ιστορία της, είχε όμως μέγιστη έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπολογίζει η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Scientific Reports, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Nature.

Αυτό σημαίνει ότι η λίμνη ήταν μεγαλύτερη από τη σημερινή Μεσόγειο.

Ο μέγιστος όγκος της υπολογίστηκε στα 1,77 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, περισσότερο από 10 φορές ο όγκος όλων των σημερινών λιμνών μαζί.

Στα πέντε εκατομμύρια χρόνια ζωής της, η Παρατηθύς συρρικνώθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές λόγω κλιματικών μεταβολών, με τη στάθμη του νερού να πέφτει έως και 250 μέτρα πριν από περίπου 7,8 εκατομμύρια χρόνια.

Η λίμνη έχασε τότε το ένα τρίτο του όγκου της και τα δύο τρίτα της έκτασής της.

Η Παρατηθύς και οι ελέφαντες

Λόγω της πτώσης της στάθμης, αλμυρό θαλασσινό νερό βρήκε την ευκαιρία να εισβάλει στο κεντρικό τμήμα της λίμνης, το οποίο αντιστοιχεί χονδρικά στη σημερινή Μαύρη Θάλασσα.

Η αύξηση της αλατότητας επηρέασε με τη σειρά της το υδάτινο οικοσύστημα και επέτρεψε την είσοδο θαλάσσιων θηλαστικών – ανάμεσά τους η Cetotherium riabinini, η μικρότερη γνωστή φάλαινα, με μήκος που δεν ξεπερνούσε τα 3 μέτρα.

Η ανά διαστήματα συρρίκνωση της λίμνης απελευθέρωσε εκτάσεις γης στα νότια και καθόρισε την πορεία της εξέλιξης στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνει η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο Communications Earth & Environment.

Στην περιοχή του σημερινού δυτικού Ιράν, τα απέραντα λιβάδια που εμφανίστηκαν φιλοξένησαν τους προγόνους της καμηλοπάρδαλης και του ελέφαντα.

Όταν το κλίμα της περιοχής έγινε πιο ξηρό, πριν από περίπου 6,25 εκατομμύρια χρόνια, τα ζώα αυτά μετανάστευσαν από το Ιράν προς την Αφρική, όπου μετεξελίχθηκαν στα εμβληματικά είδη της σαβάνας που γνωρίζουμε σήμερα.

Η ίδια η Παρατηθύς είχε πάψει να υπάρχει από νωρίτερα.

Πριν από 6,9 με 6,7 εκατομμύρια χρόνια, η διάβρωση των εδαφών επέτρεψε στα νερά να σπάσουν ένα φράγμα ξηράς στην περιοχή του σημερινού Αιγαίου και από εκεί να καταλήξουν στη Μεσόγειο.

Όπως σχολιάζει στον δικτυακό τόπο του Science ο Νταν Πάλτσου του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, επικεφαλής της πρώτης μελέτης, τα νερά της λίμνης δημιούργησαν έναν «εντυπωσιακό καταρράκτη» καθώς χύνονταν στο Αιγαίο.

https://www.in.gr/2021/06/07/b-science/episthmes/otan-megalyteri-limni-pou-ypirkse-pote-adeiase-san-katarraktis-sto-aigaio/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>