«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας!

Καλό νοερό ταξίδι και καλό Σαββάτοκυριακο!ΑΣΤΡΙΚΟ

Αστράνθρωποι
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη ζώνη του Γαλαξία μας “η γέφυρα του χρόνου” και κατά κάποιον τρόπο δεν είχαν καθόλου άδικο.

Επειδή απαιτείται η παρέλευση κάποιου χρόνου, για να φτάσει μέχρις εμάς το φως από τα απόμακρα άστρα και τους γαλαξίες, όταν κοιτάζουμε στο διάστημα, βλέπουμε τις εικόνες των διαφόρων ουράνιων αντικειμένων, όπως ήταν στο παρελθόν και όχι όπως είναι την στιγμή που τα κοιτάμε.

Οι αστρονόμοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό “χρόνο παρέλευσης”, που σημαίνει ότι όλα όσα βλέπουμε στον ουρανό ανήκουν στο παρελθόν.
Το άστρο Αλντεμπαράν στον αστερισμό του Ταύρου, για παράδειγμα, απέχει 68 έτη φωτός από τη Γη μας.

Έτσι, όταν φτάσετε στα 68 σας γενέθλια, θα μπορέσετε να δείτε τον Αλντεμπαράν όπως ήταν την ημέρα που γεννηθήκατε.

Λίγο πιο δω από τον Αλντεμπαράν βρίσκεται το γιγάντιο άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα που βρίσκεται 500 έτη φωτός μακριά μας.

Το φως που θα φτάσει απόψε στη Γη μας από τον Μπετελγκέζ άρχισε το ταξίδι του αυτό πριν από 500 χρόνια, όταν ο Κολόμβος έκανε το ταξίδι του στην Αμερική.

Ο Ρίγκελ είναι 900 έτη φωτός μακριά μας, γι` αυτό απόψε τον βλέπουμε όπως ήταν τον 11ο αιώνα, την εποχή που ο Λιφ Έρικσον ανακάλυπτε την Αμερική.

Όταν κοιτάζουμε τους απόμακρους γαλαξίες του Σύμπαντος, οι αποστάσεις γίνονται όλο και πιο μεγάλες κι έτσι το φως που βλέπουμε σήμερα είναι αρκετά πιο αρχέγονο, πιο παλιό.

Το φως του γαλαξία Μ-83 έχει απόψε ηλικία 18 εκατομμυρίων ετών και ξεκίνησε από εκεί, για να φτάσει εδώ, όταν οι πρώτοι προ-άνθρωποι είχαν μόλις αρχίσει να εξελίσσονται από τους πιθήκους.

Όταν το φως των γαλαξιών από το σμήνος του Ηρακλή ξεκίνησε για το διαστημικό του ταξίδι πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια, δεν υπήρχε ούτε ένα ζώο πάνω στον πλανήτη μας.

Ενώ εμείς βλέπουμε σήμερα ένα γαλαξία, όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πριν από τη γένεση του Ήλιου και της Γης μας.
Στα όρια του ορατού Σύμπαντος φτάνουμε στην περιοχή των κβάζαρ:

των γαλαξιών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Το φως των πιο απόμακρων κβάζαρ που φτάνει σήμερα στη Γη, έχει ηλικία που ξεπερνάει τα 13 δισεκατομμύρια χρόνια, σε μία περίοδο που ο Γαλαξίας μας δεν είχε καν αρχίσει να γεννιέται.

Ο ουρανός δηλαδή εκτείνεται όχι μόνο χωρικά, αλλά και χρονικά.

Αυτή άλλωστε είναι και η σύγχρονη αντίληψη του χωροχρονικού Σύμπαντος.

Σ` αυτή μας την περιήγηση παρακολουθήσαμε ένα μικρό μόνο κεφάλαιο, μιας ιστορίας δίχως τέλος.

Ένα κεφάλαιο που γράφτηκε ύστερα από πολύχρονες, επισταμένες έρευνες και μελέτες με όλα τα μέσα που διαθέτουν οι επιστήμονες της Γης, είτε αυτά είναι τα τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια του πλανήτη μας, είτε με τη βοήθεια των δορυφόρων και διαστημοσυσκευών του διαστήματος, είτε με το χαρτί και το μολύβι, στα θεωρητικά εργαστήρια, είτε τέλος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διερεύνηση των διαφόρων μοντέλων.

Φαίνεται, όμως, ότι ο άνθρωπος σ` αυτόν το χρυσό αιώνα της Αστρονομίας, πρέπει να βγάλει το χρυσάφι από το ορυχείο της γνώσης κομμάτι-κομμάτι, αν και η τελική απάντηση πάντα θα μας διαφεύγει, κρυμμένη εκεί έξω, πάνω στις επιφάνειες κάποιων άλλων, παράξενων και αλλόκοτων πλανητών, ανάμεσα στα πολύχρωμα παλιά ή νέα άστρα και τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας.
Στο απόμακρο μέλλον, όταν τα άστρα στις ατέρμονες τροχιές τους θα έχουν παραμορφώσει τελείως τους σημερινούς αστερισμούς, θα έχουμε ίσως κατορθώσει να αποκαλύψουμε τα μυστικά χιλιάδων ίσως από τα θαύματα του ουρανού, αλλά ποτέ δεν θα τα μάθουμε όλα.

Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:

“Το τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι σαν μία χούφτα Γης.

Το τι έχουμε να μάθουμε ακόμη είναι σαν ολάκερο τον κόσμο”.

Δεν θα τελειώσουμε όμως αυτή μας την περιγραφή εκεί έξω στα όρια του Σύμπαντος, αλλά και πάλι εδώ πίσω στη Γη μας.

Γιατί όσο και αν σας φανεί παράξενο, είναι πλέον γεγονός ότι το όνειρο της ανθρωπότητας, να φτάσουμε τα άστρα και να τα ψηλαφίσουμε με τα ίδια μας τα χέρια, γίνεται καθημερινά πραγματικότητα εδώ πάνω στο δικό μας πλανήτη.
Κόψτε κάποιο λουλούδι, δοκιμάστε ένα φρούτο, χαϊδέψτε το πρόσωπό σας, όλα αυτά είναι κομμάτια κάποιου άστρου.

Ο Ήλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που εκτοξεύθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από κάποιον καταστρεφόμενο σουπερνόβα.

Ολόκληρη η ύλη στα σώματά μας φτιάχτηκε από τέτοιους θανάτους άστρων.

Είμαστε αστράνθρωποι, που κοιτάζουμε τις μακρινές σουπερνόβα να εκρήγνυνται και να προσφέρουν υλικά για τη δημιουργία νέων πλανητών και νέας ζωής.
Είμαστε αστράνθρωποι που κοιτάζουν τις κοσμικές ακτίνες να εκτοξεύονται στο διάστημα από πάλσαρ και σουπερνόβες.

Να φτάνουν στην ατμόσφαιρά μας και να εξαφανίζονται εκεί σε συγκρούσεις με τα μόρια που την αποτελούν, γεμίζοντας τον αέρα γύρω μας με χιλιάδες, με εκατομμύρια, με δισεκατομμύρια θετικά και αρνητικά ιόντα, που με τον καιρό παρασύρονται και συσσωρεύονται στα σύννεφα της Γης μας, δημιουργώντας κεραυνούς και αστραπές που καμιά φορά σκοτώνουν.

Και όλα αυτά γιατί κάπου, κάποτε, κάποιο άστρο εξερράγη. Είμαστε ένας αστρικός λαός που δημιουργήθηκε από στοιχεία φτιαγμένα στις εκρήξεις των άστρων, και που βομβαρδίζεται από τις κοσμικές ακτίνες των ίδιων εκρήξεων.

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.

Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστρανθρώπους σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου.

Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

Κοσμικό αβγό γεννά άστρα και πλανήτες!
Η Γένεση των Γαλαξιών

Η υψηλής ενέργειας ακτινοβολία γάμα που επικρατούσε στο νεαρό Σύμπαν, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπει σε τίποτα να φαίνεται ολόγυρα.

Ένα Σύμπαν γεμάτο φωτόνια που η υψηλή τους όμως ενέργεια θα έκανε τα πάντα αόρατα στα ανθρώπινα μάτια.

Με το πέρασμα όμως του χρόνου τα φωτόνια, από τις συνεχείς τους συγκρούσεις με τα υπόλοιπα σωματίδια που περιελάμβανε το Σύμπαν, έχαναν συνεχώς ενέργεια.

Και καθώς το Σύμπαν διεστέλλετο και κρύωνε, η ενέργεια αυτή συνεχώς ελαττωνόταν.

Οι μάζες όμως των σωματιδίων της ύλης δεν άλλαζαν καθόλου.

Έτσι, 10.000 χρόνια μετά τη “Μεγάλη Έκρηξη” η ύλη άρχισε να υπερισχύει της ακτινοβολίας και το Σύμπαν άφησε πίσω του την Εποχή των Φωτονίων και μπήκε στην Εποχή της Ύλης.

Παρ` όλα αυτά το Σύμπαν περιελάμβανε ακόμη και τότε έναν τεράστιο αριθμό φωτονίων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούσαν δέκα δισεκατομμύρια φωτόνια σε κάθε ένα πρωτόνιο.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός και η αρκετά μεγάλη τους ακόμη ενέργεια επέτρεπαν στα φωτόνια να συνεχίσουν το ρόλο τους, αυτόν του “μαστροχαλαστή”.

Γιατί οποτεδήποτε κάποιο από τα ηλεκτρόνια προσπαθούσε να ενωθεί με κάποιο πρωτόνιο, σχηματίζοντας έτσι ένα άτομο υδρογόνου, τα φωτόνια το διέλυαν σχεδόν στιγμιαία.

Με αυτήν τη μορφή τίποτα δεν άλλαξε στο Σύμπαν, το οποίο συνέχισε να διαστέλλεται και να ψύχεται στη διάρκεια των επόμενων 300.000 χρόνων, οπότε η θερμοκρασία του έπεσε στους 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Σ` αυτήν τη θερμοκρασία τα φωτόνια είχαν πλέον χάσει τον αρχικό τους δυναμισμό και οι διάφοροι πυρήνες που υπήρχαν στο Σύμπαν μπόρεσαν να συλλάβουν ηλεκτρόνια, σχηματίζοντας, όπως είπαμε, τα άτομα του υδρογόνου και του ηλίου, με μία αναλογία 75% υδρογόνου και 25% ηλίου.

Επιτέλους, η ύλη επικράτησε ολοκληρωτικά στο νέο Σύμπαν.

Φωτόνια ενέργειας, ελευθερωμένα από την ύλη, εκτοξεύτηκαν ανάμεσα στους χώρους μεταξύ των ατόμων, δημιουργώντας μία κοσμική διαφανή πλέον σφαίρα.

Πίσω τους άφησαν μία άλλη σκοτεινή σφαίρα που ήταν (και είναι ακόμη και σήμερα) αδιαφανής. Μία κοσμική σφαίρα με διάμετρο 300.000 ετών φωτός, την οποία κανένα οπτικό τηλεσκόπιο ή άλλο μας όργανο – όσο ισχυρό – κι αν είναι δεν θα μπορέσει ποτέ να διαπεράσει.

Το άμεσο δηλαδή αποτέλεσμα της δημιουργίας των ατόμων εκείνη την εποχή ήταν η διάλυση της “κοσμικής ομίχλης” που έκανε μέχρι τότε το Σύμπαν αδιαφανές.
Η θερμοκρασία του Σύμπαντος συνεχώς ελαττωνόταν και το πορτοκαλί χρώμα που επικρατούσε στην αρχή άλλαξε σιγά-σιγά και μετετράπη σε κόκκινο, μετά σε βαθύ κόκκινο και, τέλος, στο βαθύ σκοτάδι που επικρατεί στο διάστημα.

Σήμερα, η αρχική εκείνη υπέρθερμη ακτινοβολία κατάντησε να είναι κυριολεκτικά η σκιά του αρχικού της εαυτού, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ακτινοβολίας που μας βομβαρδίζει συνεχώς να μην υπερβαίνει τους 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν ή τους μείον 270 περίπου βαθμούς Κελσίου.
Σ` ένα εκατομμύριο χρόνια και κάτω από την αδύνατη, αλλά επίμονη, πίεση της βαρύτητας το ομογενές Σύμπαν άρχισε να “διασπάται”, ενώ τμήματα αερίου υδρογόνου άρχισαν να συμπυκνώνονται γύρω από τα πρωταρχικά εκείνα “ραγίσματα” του χωρόχρονου που κρυσταλλοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου μικροδευτερόλεπτου, σχηματίζοντας έτσι τους “σπόρους” που έγιναν αργότερα γαλαξίες.

Στα δέκα εκατομμύρια χρόνια η πυκνότητα της ύλης ήταν ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα, περιλαμβάνοντας ένα περίπου άτομο υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστόμετρο.

Υπήρχε δηλαδή η ίδια πυκνότητα ύλης με την πυκνότητα που επικρατεί σήμερα στους γαλαξίες, κάτι που σημαίνει ότι την εποχή εκείνη δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν οι γαλαξίες με τη μορφή που έχουν σήμερα.
Ακόμη όμως και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ο τρόπος, με τον οποίο έγινε η αρχέγονη εκείνη διάσπαση των αερίων που αποτελούσαν το πρωτογενές Σύμπαν για τη δημιουργία των πρώτων γαλαξιών.

Μία από τις κυρίαρχες πάντως απόψεις που επικρατούν σήμερα ανάμεσα στους κοσμολόγους είναι και η ύπαρξη των κοσμικών χορδών.

Οι κοσμικές χορδές, σύμφωνα με το μοντέλο του Σύμπαντος που τις προβλέπει, πρέπει να δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της Εποχής του Πληθωρισμού στη χρονική περίοδο δέκα εις την μείον τριάντα πέντε έως δέκα εις την μείον τριάντα δύο του πρώτου δευτερολέπτου της γένεσης.

Την εποχή εκείνη η ύπαρξη του “ψευδοκενού”, άφησε πίσω του τεράστιες μακρόστενες “θηλιές” με υπερβολικά συμπιεσμένη ύλη και ενέργεια.

Κάθε εκατοστόμετρο μιας τέτοιας κοσμικής χορδής πρέπει να περιελάμβανε μάζα χιλιάδων δισεκατομμυρίων τόνων, ενώ το σημερινό τους μήκος (αν υπάρχουν ακόμη) θα πρέπει να μετριέται σε εκατομμύρια ετών φωτός (όπου ένα έτος φωτός είναι ίσο με δέκα περίπου τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα)!
Οι κοσμικές αυτές χορδές πάλλονταν με ρυθμό που πλησίαζε την ταχύτητα του φωτός (300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), παράγοντας με αυτόν τον τρόπο βαρυτικά κύματα.

Η εκπομπή αυτή των βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσε με διαφόρους τρόπους να απωθήσει τα αέρια του Σύμπαντος και να τα υποχρεώσει να δημιουργήσουν σε ορισμένες περιοχές συγκεντρώσεις ύλης, ενώ σε άλλες σφαιρικές περιοχές δεν απέμεναν σχεδόν καθόλου υλικά.

Θα μπορούσαν επίσης οι κοσμικές αυτές χορδές να χρησιμεύσουν και ως ένα είδος “μαγνήτη” που να προσέλκυε την ύλη γύρω τους σχηματίζοντας τεράστια νέφη αερίων.

Σ` αυτές τις συγκεντρώσεις ύλης τα αέρια άρχισαν να διασπώνται σιγά – σιγά κάτω από τις βαρυτικές τους επιδράσεις, σχηματίζοντας μικρότερες ακόμη συγκεντρώσεις που αργότερα γέννησαν τους φωτογαλαξίες, οι οποίοι εξελίχθηκαν σιγά – σιγά στους γαλαξίες που βλέπουμε εμείς σήμερα.

Παρ` όλα αυτά, σήμερα υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο, με τον οποίο γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν αρχικά οι γαλαξίες.

Οι θεωρητικές μας φυσικά μελέτες διορθώνονται συνεχώς με τις αποκαλύψεις των παρατηρήσεων που γίνονται με τη βοήθεια των επίγειων και των τροχιακών μας αστεροσκοπείων.

Και κάποια μέρα ίσως να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πολλά από τα χιλιάδες ερωτηματικά που έχουμε για το Σύμπαν και τη θέση μας μέσα σ` αυτό.

Ο αστρονόμος Καρλ Σέιγκαν είχε πει κάποτε ότι:

“Ο άνθρωπος είναι το μέσο για τον κόσμο να γνωρίσει τον εαυτόν του”.

Ίσως αυτό να αποτελεί και τον καλύτερο προσδιορισμό μας, γιατί είμαστε πράγματι αληθινά τέκνα του Σύμπαντος, πλασμένα με υδρογόνο, από την εκρηκτική του γέννηση και χημικά στοιχεία, φτιαγμένα στο εσωτερικό αρχέγονων άστρων.

ΓΕΝΝΕΣΗ 5

Η Μεγάλη Έκρηξη

Αν και κανείς δεν ήταν παρών, για να παρακολουθήσει τη δημιουργία του Σύμπαντος, αν και οι συνθήκες της θερμοκρασίας αλλά και της πίεσης που επικρατούσαν τότε είναι αδύνατο να αναπαραχθούν στα εργαστήριά μας, οι θεωρητικές μελέτες έχουν επιτρέψει στους αστρονόμους και τους πυρηνικούς φυσικούς να προτείνουν μία αλληλουχία γεγονότων.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να ξέρει τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο χρόνος και ο χώρος δεν είχαν οντότητα.

Υπήρχε μόνο ο κοσμικός πυρήνας, ο αρχικός εκείνος σπόρος των απεριόριστων διαστάσεων, που περιέκλειε μέσα του το σπέρμα μιας ολόκληρης οικουμένης.

Ο χρόνος και ο χώρος, όλα άρχισαν με τη “Μεγάλη Έκρηξη”.

Έτσι, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάει κάποιος για γεγονότα που συνέβησαν πριν από την Ώρα Μηδέν, γιατί πριν από αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ροή του χρόνου.

Θα ήταν σαν να ρωτούσαμε τι υπάρχει βόρεια από το Βόρειο Πόλο.

Η Ώρα Μηδέν είναι η στιγμή της εκκίνησης, από την οποία προέρχονται τα πάντα.

Στη θύελλα της δημιουργίας υποατομικά σωματίδια, μιόνια, πιόνια, μεσόνια, αλληλοσυγκρούονται και εκτινάσσονται.

Η ύλη εκμηδενίζει την αντιύλη, η αντιύλη καταστρέφει την ύλη, εκλύοντας τεράστια ποσά ενέργειας. Φωτόνια ενέργειας μετατρέπονται σε ύλη, ύλη σε ενέργεια, ενέργεια σε ύλη.

Ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά την Ώρα Μηδέν, η θερμοκρασία του Σύμπαντος έχει πέσει στους 100 δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και τα κουάρκ αρχίζουν να παγώνουν, ενωμένα μεταξύ τους σε ομάδες δύο ή τριών.

Αυτή είναι η στιγμή της δημιουργίας όλων των πρωτονίων και ουδετερονίων που υφίστανται σήμερα. Κάθε σωμάτιο της ύλης που βλέπουμε γύρω μας προέρχεται από εκείνο το πρώτο χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Ένα δευτερόλεπτο μετά την Ώρα Μηδέν, το Σύμπαν αποτελείται από έναν ωκεανό ατομικών σωματιδίων, κατάσταση που συνεχίζεται για τρία ακόμη λεπτά.

Αμέσως μετά, και καθώς η θερμοκρασία του Σύμπαντος έχει πέσει στο ένα δισεκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, τα πρωτόνια και τα νετρόνια αρχίζουν να ενώνονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας τους πυρήνες του υδρογόνου, αλλά η θερμοκρασία είναι ακόμη πολύ υψηλή για τη δημιουργία ατόμων.

Στη διάρκεια των πρώτων 15 λεπτών της δημιουργίας το Σύμπαν μεγάλωσε κατά 30 φορές, ενώ την ίδια χρονική περίοδο δημιουργήθηκε όλο το υδρογόνο που υπάρχει σήμερα σε αυτό, καθώς και όλο το πρωταρχικό ήλιο.

Έκτοτε, οποιαδήποτε πυρηνοσύνθεση (δημιουργία δηλαδή χημικών στοιχείων), γίνεται μόνο στο εσωτερικό των άστρων και στις εκρήξεις των σουπερνόβα.

Σε είκοσι λεπτά η ενέργεια εξακολουθούσε να υπερισχύει της ύλης στο ταχύτατα διαστελλόμενο Σύμπαν.

Και όταν η θερμοκρασία ελαττώθηκε στους 3.000 βαθμούς Κελσίου, τα πρωτόνια μπόρεσαν να συλλάβουν ηλεκτρόνια, σχηματίζοντας έτσι τα άτομα του υδρογόνου.

Τώρα επιτέλους η ύλη επικρατεί στο νέο Σύμπαν,σχηματίζοντας μάζες αερίων που ονομάστηκαν “φωτογαλαξίες”.
Τελικά, μέσα σ` αυτούς τους φωτογαλαξίες τα νέφη υδρογόνου συνεχίζουν τη σύμπτυξή τους, έως ότου δισεκατομμύρια άστρα λαμπυρίζουν σε δισεκατομμύρια γαλαξίες.

Και έτσι σε δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι γαλαξίες συνδέονται σε σμήνη που ακόμη και σήμερα φαίνονται να είναι προσκολλημένα στο εξωτερικό της επιφάνειας κοσμικών “φυσαλίδων”, απολειφάδια μιας εποχής, όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη “μωρό”.

Αν ανατρέξουμε λοιπόν με μία συνοπτική ματιά στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του Σύμπαντος, θα διαπιστώσουμε σχεδόν άμεσα ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην εξέλιξή του αυτή είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία του συνεχώς ελαττωνόταν, καθώς το Σύμπαν διαρκώς διεστέλλετο.

Η ψύξη του Σύμπαντος στα πρώτα εκείνα στάδια της γένεσης μπορεί να αποδοθεί περιληπτικά ως εξής: μία στιγμή μετά τη “Μεγάλη Έκρηξη” όλη η ύλη και η ενέργεια του Σύμπαντος βρισκόταν σε μία θερμοκρασία 100 δισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Ένα δευτερόλεπτο μετά την “έκρηξη” η θερμοκρασία είχε πέσει στους δέκα δισεκατομμύρια βαθμούς.
Γύρω στα δύο λεπτά είχε πέσει στο ένα δισεκατομμύριο βαθμούς, ενώ 300.000 χρόνια αργότερα η θερμοκρασία του νεαρού ακόμη Σύμπαντος δεν υπερέβαινε τους 3.000 βαθμούς Κελσίου που είναι δύο δεκάδες περίπου φορές μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που χρειάζεται ο ηλεκτρικός σας φούρνος, για να ψήσει τα παϊδάκια ενός αρνιού.

Αφού λοιπόν η ύλη συμπεριφέρεται διαφορετικά σε διαφορετικές θερμοκρασίες, δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που το Σύμπαν είχε διαφορετική μορφή στα διαφορετικά στάδια της εξέλιξής του.

Στη διάρκεια των πρώτων δέκα περίπου λεπτών της δημιουργίας, το Σύμπαν μεγάλωσε εκθετικά, ενώ την ίδια χρονική περίοδο δημιουργήθηκαν οι πυρήνες όλου του υδρογόνου που υπάρχει σήμερα σε αυτό, καθώς και οι πυρήνες όλου του πρωταρχικού ηλίου.

Η κατάσταση της ύλης στο νεoγέννητο Σύμπαν είχε παρόμοια μορφή με την κατάσταση που επικρατεί και σήμερα ακόμη στην καρδιά των άστρων και ονομάζεται πλάσμα.

Το πλάσμα δηλαδή είναι μία τέταρτη κατάσταση της ύλης, διαφορετική από τις άλλες τρεις των αερίων, των υγρών και των στερεών.
Στην αρχή λοιπόν της Εποχής των Φωτονίων η ακτινοβολία που υπήρχε στο Σύμπαν αποτελείτο κυρίως από φωτόνια υψηλής ενέργειας με τη μορφή ακτίνων γάμα.

Η ακτινοβολία αυτή δημιουργείται ακόμη και σήμερα στην καρδιά των άστρων, αλλά χρειάζεται χιλιάδες χρόνια, για να φτάσει μέχρι την επιφάνειά τους.

Έτσι, η ακτινοβολία γάμα που παράγεται στην καρδιά του Ήλιου μας, για παράδειγμα, μέχρι να φτάσει στην επιφάνειά του, συγκρούεται συνεχώς με τα σωματίδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να χάσει ένα μεγάλο τμήμα της ενέργειας που έχει και έτσι ύστερα από χιλιάδες χρόνια φτάνει στην επιφάνεια με τη μορφή ορατής ακτινοβολίας.

Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να δούμε καν τον Ήλιο.

Αυτός είναι ο πιο λεπτομερής χάρτης του σύμπαντος
Η Δομή του Σύμπαντος

Πέρα από την Παρθένο, βρίσκονται περισσότερα Υπερσμήνη με γαλαξίες γεμάτους μυστήριο και την υπόσχεση νέων ανακαλύψεων.

Γαλαξίες πιο παράξενοι ακόμη και από την πιο καλπάζουσα φαντασία μας, ο καθένας γεμάτος με αμέτρητους νέους κόσμους.

Υπάρχουν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν, πολύ περισσότεροι δηλαδή απ` όλους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει μέχρι τώρα πάνω στη Γη μας.

Παρ` όλα αυτά, παρ` όλη την τεράστια αυτή γαλαξιακή κλίμακα, υπάρχουν ενδείξεις ενός ορισμένου σχεδίου και μιας δεδομένης δομής.

Τα Υπερσμήνη των γαλαξιών φαίνονται να είναι κατανεμημένα σε κυψελίδες, παρόμοιες με αυτές των σπόγγων και των κοραλλιών, ενώ οι διάμετροί τους υπολογίζονται να είναι το 1% της διαμέτρου ολόκληρου του Σύμπαντος.
Στα όρια του ορατού Σύμπαντος, φτάνουμε στην περιοχή των κβάζαρ: των γαλαξιών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Το φως των πιο απόμακρων γαλαξιών που φτάνει σήμερα στη Γη, έχει ηλικία που φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια χρόνια, σε μία περίοδο δηλαδή που ο Γαλαξίας μας δεν είχε καν αρχίσει να γεννιέται. Ο ουρανός δηλαδή εκτείνεται όχι μόνο χωρικά, αλλά και χρονικά.

Αυτή άλλωστε είναι και η σύγχρονη αντίληψη του χωροχρονικού Σύμπαντος.

Σήμερα έχουμε ήδη κατανοήσει αρκετά πράγματα για τον κοσμικό χωρόχρονο, έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της άγνοιάς μας.

Στα χρόνια που έρχονται, πολύ πιο μεγάλα τηλεσκόπια απ` όσα έχουμε κατασκευάσει μέχρι τώρα, θα τοποθετηθούν στα αστεροσκοπεία των βουνοκορφών μας.

Ενώ άλλα, πιο ευαίσθητα όργανα, θα τοποθετηθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να μπορέσουν να περισυλλέξουν καλύτερα το αρχέγονο φως που φτάνει από το υπερπέραν.

Και μ` αυτόν τον τρόπο, διασχίζοντας τα ατελείωτα βάθη του χρόνου και συναρμολογώντας αργά, αλλά σταθερά τις υπάρχουσες ενδείξεις, φτάνουμε στην αρχική εκείνη στιγμή που “είδε” τη γένεση του Σύμπαντος να γίνεται πραγματικότητα πριν από 15 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια.

Τη γένεση του Σύμπαντος μέσα από την πρωτογενή πύρινη σφαίρα που έθεσε το ρολόι του χρόνου σε λειτουργία με μια πραγματικά θεαματική “Μεγάλη Έκρηξη”.

Η Διαστολή του Σύμπαντος

Σ` αυτό το σημείο λοιπόν και πριν προχωρήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη των απόψεων που έχουμε για τη γένεση του Σύμπαντος θα ήταν σωστό να δούμε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πραγματικά γνωρίζουμε για το Σύμπαν.

Και πρώτα απ` όλα γνωρίζουμε ότι το Σύμπαν εξελίσσεται, αφού και το σύνολο αλλά και τα επί μέρους τμήματά του αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Το δεύτερο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι η ύλη αποτελείται από ορισμένα στοιχειώδη σωματίδια, είτε αυτά λέγονται κουάρκ, είτε πριόνια είτε ο,τιδήποτε άλλο.

Τα στοιχειώδη αυτά σωματίδια σχηματίζουν τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, τα οποία με τη σειρά τους σχηματίζουν τα άτομα των 92 χημικών στοιχείων που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση.

Τα άτομα σχηματίζουν με τη σειρά τους αέρια και σωματίδια σκόνης, από τα οποία γεννιούνται τα άστρα, οι πλανήτες και οι άνθρωποι.

Τα άστρα σχηματίζουν με τη σειρά τους σμήνη άστρων που βρίσκονται στις τεράστιες συγκεντρώσεις των γαλαξιών, οι οποίοι σχηματίζουν ομάδες, σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών.

Είναι επίσης γεγονός ότι αν εξετάσουμε όλα όσα μπορούμε να δούμε με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπιά μας πάνω στη Γη ή ακόμη και σε τροχιά γύρω της (σε όλα τα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος), θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό της ύλης και της ενέργειας που πρέπει να υπάρχει.

Η “σκοτεινή ύλη” (όπως ονομάζεται) που πρέπει να υπάρχει με κάποια μορφή, αποτελεί το 90% όλης της ύλης του Σύμπαντος και παρ` όλα αυτά, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει διαφύγει της οποιασδήποτε προσπάθειάς μας να την εντοπίσουμε ή και να προσδιορίσουμε έστω από τι αποτελείται.
Σήμερα πάντως, γνωρίζουμε ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που διαρκώς διαστέλλεται, αφού από τη δεκαετία του 1920 ο αστρονόμος Έντουιν Χάμπολ απέδειξε ότι όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς από εμάς, τόσο πιο γρήγορα μάλιστα, όσο πιο απομακρυσμένοι είναι.

Μία τέτοια όμως διαπίστωση μπορεί να μας οδηγήσει στην υπόθεση ότι εμείς και το Ηλιακό μας Σύστημα βρισκόμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό.

Πάρτε, για παράδειγμα, ένα μπαλόνι με διάφορες κουκκίδες πάνω στην εξωτερική του επιφάνεια.

Οι κουκκίδες αυτές αντιπροσωπεύουν τις τεράστιες συγκεντρώσεις των άστρων που ονομάζουμε γαλαξίες.

Καθώς λοιπόν φουσκώνουμε το μπαλόνι, παρατηρούμε ότι η κάθε κουκκίδα απομακρύνεται από όλες τις άλλες. Έτσι, από οποιαδήποτε κουκκίδα κι αν κοιτάξουμε, θα αντιληφθούμε ότι η κουκκίδα μας είναι το “κέντρο” και ότι όλες οι άλλες κουκκίδες απομακρύνονται από εμάς. Είναι απλά θέμα προοπτικής και σχετικότητας!

Το ίδιο άλλωστε παρατηρείται και σ` ένα κέικ με σταφίδες.

Καθώς το κέικ ψήνεται στο φούρνο και φουσκώνει, κάθε μία από τις σταφίδες φαίνεται να απομακρύνεται από όλες τις άλλες!

Συνδυάζοντας την κίνηση αυτή με τους γαλαξίες, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το Ηλιακό μας Σύστημα βρισκόταν σε κάποιον άλλο γαλαξία, όλοι οι άλλοι γαλαξίες θα φαίνονταν να απομακρύνονται από εμάς.

Οπότε, ο κάθε γαλαξίας θα φαίνεται ότι είναι αυτός το κέντρο της διαστολής. Φυσικά, οι γαλαξίες δεν απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον μέσα σ` ένα άπειρο και αδειανό διάστημα, μετά από εκείνη την αρχική “Μεγάλη Έκρηξη” που το δημιούργησε, αλλά αντίθετα η διαστολή αυτή του Σύμπαντος οφείλεται στο “ξεχείλωμα” του ίδιου αυτού χώρου, το οποίο συμπαρασύρει και τους γαλαξίες, ενώ η “έκρηξη” έγινε συγχρόνως σ` όλα τα σημεία του χώρου.

ΓΑΛΑΞΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Γαλαξιακές Συγκρούσεις

Η Τοπική μας Ομάδα βρίσκεται στο ένα άκρο ενός υπερσμήνους γαλαξιών, που ονομάζεται το Υπερσμήνος της Παρθένου, γιατί η μεγάλη τους πλειοψηφία φαίνεται από τη Γη μας να βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου.

Ακόμη και με τα γαλαξιακά μέτρα το Υπερσμήνος της Παρθένου είναι τεράστιο, αποτελούμενο από εκατοντάδες σμήνη γαλαξιών.

Η διάμετρός του υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια έτη φωτός.

Στο Υπερσμήνος της Παρθένου βρίσκεται ένας γιγάντιος, παράξενος γαλαξίας που ονομάζεται Κένταυρος Άλφα.

Ο Κένταυρος Άλφα φαίνεται μάλλον να είναι ένας γαλαξίας-κανίβαλος: ένας τεράστιος ελλειπτικός γαλαξίας, ο οποίος έχει “συλληφθεί” τη στιγμή που καταβροχθίζει ένα μικρότερο σπειροειδή γαλαξία που είχε την ατυχία να περάσει δίπλα του.
Οι μελέτες της γύρω περιοχής μας έχουν αποκαλύψει ότι οι δύο αρχικοί γαλαξίες είχαν επιδοθεί σ` έναν κοσμικό χορό που διαρκούσε επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Παρ` όλο που φαίνεται παράξενο, αυτού του είδους οι γαλαξιακές συγκρούσεις δεν προκαλούν κανενός είδους καταστροφές.

Αντίθετα, η σύγκρουση των τεραστίων νεφών αερίων και σκόνης που υπάρχουν στο μεσογαλαξιακό τους διάστημα προκαλεί τη γένεση εκατομμυρίων νέων άστρων.

Το φως μάλιστα από τα νεογέννητα αυτά άστρα φωτίζει τη διαστημική σκόνη και μας επιτρέπει έτσι να τα παρατηρήσουμε.

Τέτοιου είδους γαλαξιακές συγκρούσεις έχουν αποτυπώσει στον ουρανό την ύπαρξη πολλών παράξενα διαμορφωμένων γαλαξιών, όπως, για παράδειγμα, του γαλαξία Κάρτγουιλ που μοιάζει με ρόδα ενός κάρου και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Με το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογραφήσαμε τον πυρήνα του γαλαξία αυτού, αποκαλύπτοντάς μας έτσι τεράστιες περιοχές αστρογένεσης.
Ενώ όμως μερικοί γαλαξίες συγκρούονται, άλλοι δοκιμάζουν εμπειρίες στενών επαφών με καταλυτικά γι` αυτούς αποτελέσματα.

Ο γαλαξίας Μ-82, για παράδειγμα, έχει κυριολεκτικά διαλυθεί από την επίδραση εκρηγνυόμενων άστρων.

Και η αιτία αυτής της καταστροφής φαίνεται να είναι η παρουσία, εκεί κοντά, ενός μεγαλύτερου γαλαξία.

Ο μεγάλος γαλαξίας προσπέρασε, σχετικά πρόσφατα, το μικρότερο, με τον ίδιο τρόπο που ένα υπερωκεάνιο θα προσπέρναγε ένα μικρό καΐκι.

Έτσι, η βαρυτική του επίδραση φαίνεται ότι συγκλόνισε το γείτονά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργήσει μία πανγαλαξιακή αλυσωτή αντίδραση αστρογένεσης.

Τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις έχουν μελετηθεί με ειδικά μαθηματικά μοντέλα, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου παρατηρούνται παρόμοιες εξελίξεις με ήδη φωτογραφημένα αποτελέσματα αναστάτωσης της δομής ολόκληρων γαλαξιών.

Εκατοντάδες παρόμοιοι γαλαξίες έχουν φωτογραφηθεί κατά καιρούς, ενώ ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν επισταμένα με διάφορες μεθόδους να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών και των άστρων που αυτοί περιλαμβάνουν.

Στην καρδιά του υπερσμήνους της Παρθένου βρίσκεται ο γιγάντιος ελλειπτικός γαλαξίας “Παρθένος Άλφα” ή Μ-87.

Σε σύγκριση με τους συνηθισμένους γαλαξίες σαν το δικό μας, ο γαλαξίας αυτός είναι πέντε φορές μεγαλύτερος και περιλαμβάνει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο άστρα, ενώ είναι στεφανωμένος με πάνω από 1.000 σφαιρικά σμήνη.

Είναι μία από τις ισχυρότερες πηγές ραδιοακτινοβολίας, ακτίνων Χ και φωτεινής ενέργειας.

Πριν από 15.000 χρόνια, με μία άγνωστη προς το παρόν διαδικασία εκτόξευσε έναν πίδακα υλικών με ταχύτητα που πλησίαζε την ταχύτητα του φωτός: με τα μέτρα και τα σταθμά του γαλαξιακού χρόνου ο πίδακας αυτός πρέπει να εμφανίστηκε τόσο απότομα και ξαφνικά, όσο και μία αστραπή.

Το πλάσμα ίσως να προέρχεται από υλικά που αποβλήθηκαν από καταδικασμένα άστρα, καθώς αυτά κατέρρεαν στην αχόρταγη άβυσσο μιας γαλαξιακής μαύρης τρύπας.

Στην καρδιά ενός γαλαξία (NGC 6251) που βρίσκεται σε απόσταση 300 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη μας στον αστερισμό της Μεγάλης Aρκτου, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο “Χάμπολ” συνέλαβε πρόσφατα μια τεράστια εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας που ξέφευγε από μια γιγαντιαία Μαύρη Τρύπα.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από αστρονόμους του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη διάρκεια παρατηρήσεων του ενεργού αυτού γαλαξία, ο οποίος εκπέμπει επίσης και έναν τεράστιο πίδακα υλικών που έχει μήκος τριών εκατομμυρίων ετών φωτός, 30 δηλαδή φορές μεγαλύτερο μήκος απ` ό,τι η διάμετρος του δικού μας Γαλαξία.

Η Μαύρη αυτή Τρύπα, η οποία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει υλικά εκατοντάδων εκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο μας, βρίσκεται στο κέντρο ενός δίσκου υλικών με διάμετρο 1.000 ετών φωτός και είναι η μοναδική μέχρι τώρα εκπρόσωπος των παράξενων αυτών αντικειμένων που φαίνεται να εκπέμπει οποιουδήποτε είδους ακτινοβολία.

9 ΠΛΑΝΗΤΕΣ
Η Tοπική μας Oμάδα

 

Ο Ήλιος μας δεν είναι παρά ένα μόνο από τα 200 περίπου δισεκατομμύρια άστρα που συνθέτουν τον, μετρίου μεγέθους, Γαλαξία μας, έναν από τους 100 δισεκατομμύρια ακόμη περίπου γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν.

Υπάρχουν σπειροειδείς γαλαξίες, με λαμπροφωτισμένες σπείρες από το φως νεογέννητων άστρων. Υπάρχουν επίσης και οι ελλειπτικοί γαλαξίες, με πυκνοκατοικημένους από άστρα πυρήνες.

Οι ακανόνιστοι, τέλος, γαλαξίες διαφέρουν τόσο μεταξύ τους όσο και με όλους τους άλλους.

Ενώ πολλοί απ` αυτούς δεν φαίνονται να μπαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Στο νότιο ημισφαίριο μπορούμε να διακρίνουμε δύο από τους γαλαξίες αυτούς χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίου.

Είναι τα επονομαζόμενα Νέφη του Μαγγελάνου: το Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Οι γαλαξίες αυτοί έχουν κυριολεκτικά παραμορφωθεί από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τις δικές τους και του Γαλαξία μας.

Παρόλο που τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι πολύ μικρότερα από το δικό μας Γαλαξία, περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο θεαματικά αντικείμενα στον ουρανό όπως για παράδειγμα το τεράστιο Νεφέλωμα Ταραντούλα.

Ένας τρίτος, ορατός με γυμνό μάτι, γαλαξίας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, και είναι ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας.

Δεμένος μαζί μας από τη βαρυτική επίδραση του Γαλαξία μας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας πήρε το όνομά του από τον αστερισμό, στον οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται, όταν τον κοιτάζουμε από τη Γη.

Πολλοί από τους σπειροειδείς γαλαξίες που βλέπουμε διασκορπισμένους στο Σύμπαν, αποτελούν παρόμοια γαλαξιακά ζεύγη.

Ένα τέτοιο ζεύγος αποτελείται από το δικό μας γαλαξία και αυτόν της Ανδρομέδας που έχει διπλάσιο περίπου αριθμό άστρων απ` ό,τι ο δικός μας Γαλαξίας.

Με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεσκοπίου ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μοιάζει με ένα αμυδρά φωτισμένο γκριζόχρωμο οβάλ.

Η φωτογραφική του όμως απεικόνιση, με τη βοήθεια ενός μεγάλου τηλεσκοπίου, μας παρουσιάζει μυριάδες άστρα: γιγάντια άστρα, εκρηγνυόμενα άστρα, σφαιρωτά και ανοικτά σμήνη και περιοχές αστρογένεσης παρόμοιες με του δικού μας Γαλαξία.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα ίδια είδη ατόμων, που υπακούουν στους ίδιους φυσικούς νόμους, βρίσκονται, εκτός από το δικό μας, και στους άλλους γαλαξίες.

Μετρώντας τη φωτεινότητα των γιγαντιαίων άστρων του γαλαξία της Ανδρομέδας, που μοιάζουν με ορισμένα άστρα του δικού μας, μπορέσαμε να υπολογίσουμε την απόστασή του από μας, που φτάνει τα 2,25 εκατομμύρια έτη φωτός (δηλ. την απόσταση που διανύει μία ακτίνα φωτός σε ένα έτος κινούμενη με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) .

Και όπως ο δικός μας Γαλαξίας συνοδεύεται από τα Νέφη του Μαγγελάνου, έτσι και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει δύο κύριους συνοδούς γαλαξίες που ταξιδεύουν μαζί του στο διάστημα.

Και οι δύο αυτοί συνοδοί γαλαξίες είναι ελλειπτικοί.

Ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι οι δύο κυριότεροι σπειροειδείς γαλαξίες σε μία ομάδα τριάντα περίπου γαλαξιών η οποία ονομάζεται Τοπική Ομάδα.

Στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας περιλαμβάνονται ακανόνιστοι νάνοι γαλαξίες, νάνοι ελλειπτικοί γαλαξίες και σπειροειδείς μίνι-γαλαξίες με το ένα δέκατο των άστρων που περιλαμβάνει ο Γαλαξίας μας.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ 1

Το μονοπάτι των άστρων

Ο συνδυασμός των θέσεων που είχαν τ` άστρα στο ουράνιο στερέωμα, δημιουργούσε στη φαντασία του αρχέγονου ανθρώπου τις μορφές τεράστιων και θαυμαστών κατοίκων.

Κατοίκων που έπαιρναν τα ονόματά τους από τις ιστορίες, που έλεγαν οι αρχαίοι για τους ήρωες και τα ιερά τους ζώα.

Έτσι ο ουρανός χωρίστηκε από τότε σε διάφορες περιοχές, κάθε μία από τις οποίες περιελάμβανε μερικές δεκάδες άστρα που έμοιαζαν με κάτι και που ονομάστηκαν αστερισμοί.

Ακόμη και σήμερα οι αστρονόμοι έχουν χωρίσει τον ουρανό σε 88 τέτοιες αστρικές περιοχές, σε 88 δηλαδή αστερισμούς.

Και κάθε αστερισμός έχει τη δική του ιστορία και τη δική του ονομασία.

Όλα όμως τ` άστρα που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό ανήκουν σε μια ξεχωριστή μεγάλη οικογένεια άστρων.

Είναι όλα τους μέρος του δικού μας Γαλαξία.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά τα γειτονικά μας μόνον άστρα.

Γιατί ο Γαλαξίας μας αποτελείται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια ακόμη άστρα που, επειδή είναι πάρα πολύ μακριά από μας, φαίνονται ότι σχηματίζουν μια γαλακτόχρωμη αμυδρά φωτισμένη λωρίδα που διασχίζει τον ουρανό από τη μίαν άκρη στην άλλη.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ονομάσει τη φωτεινή αυτή λωρίδα “Γαλαξία Οδό” ή “Κύκλο Γαλακτικό”. Ακόμη παλαιότερα οι Βαβυλώνιοι τον έβλεπαν σαν ένα τεράστιο “Φίδι”.

Νοτιοδυτικά της Μεσοποταμίας, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον έβλεπαν σαν την προέκταση του ποταμού Νείλου στον ουρανό.

Στην Κίνα ο Γαλαξίας ήταν ο “Τιεν Χο”, ο “Ουράνιος Ποταμός”.

Ενώ πιο πρόσφατα, πριν από μια χιλιετία, οι Βίκινγκς της σκανδιναβικής χερσονήσου, τον ονόμαζαν “Το Μονοπάτι των Φαντασμάτων” που οδηγούσε στη Βαλχάλα των νεκρών. Στην Κεντρική Αμερική οι Αζτέκοι πίστευαν ότι στο Γαλαξία μας ήταν μαζεμένη η “Στάχτη των Αστρων”.

Στις εκτεταμένες πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής οι Ερυθρόδερμοι κάτοικοί τους είχαν δώσει στο Γαλαξία μας την ίδια ονομασία με τους Βίκινγκς, θεωρώντας τον σαν το “Μονοπάτι των Σκιών”.

Στις ερήμους της Αραβίας οι Βεδουίνοι τον ονόμαζαν “Αλ Ναρ”, “Το Ποτάμι του Φωτός”. Για τους Ινδούς, στα αστρονομικά παρατηρητήρια του Νέου Δελχί, ήταν “Το Μονοπάτι των Αριαμάν” που οδηγούσε στο θρόνο του.

Στην Αφρική διάφορες φυλές τον έβλεπαν σαν ένα Μονοπάτι γεμάτο στάχτες και σπίθες.

Παρόμοια ιδέα όμως είχαν και οι Εσκιμώοι, που τον ονόμαζαν “το Μονοπάτι της Σβησμένης Φωτιάς”.

Tέλος, οι Πολυνήσιοι έβλεπαν το Γαλαξία μας σαν έναν “Μακρύ, Γαλάζιο Καρχαρία” που έτρωγε τα σύννεφα.

Όλες όμως αυτές οι ευφάνταστες ιδέες που είχαν οι διάφοροι λαοί για το Γαλαξία μας πήραν τέλος με την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου, όταν η πραγματική του φύση αποκαλύφτηκε από το Γαλιλαίο.

Το καλοκαίρι του 1609, στην Πάντοβα της Ιταλίας ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ανακάλυψε, με τη βοήθεια του πρώτου τηλεσκοπίου, ότι η Γαλαξία Οδός δεν ήταν παρά μια τεράστια συγκέντρωση δισεκατομμυρίων απόμακρων άστρων.

Και καθώς ο ανθρώπινος πολιτισμός σιγά-σιγά αναπτύχθηκε, αρχίσαμε να ατενίζουμε το Γαλαξία μας και όλα όσα περιλαμβάνει με διαφορετικό μάτι.

Στα αστροφυσικά μας εργαστήρια, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακαλύψαμε ότι ο δικός μας Γαλαξίας είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, του οποίου τα περισσότερα άστρα συγκεντρώνονται σ` έναν γιγάντιο δίσκο.

Παρ` όλα αυτά οι σπείρες που τον περιβάλλουν είναι αρκετά πιο φωτεινές από ό,τι ο δίσκος του, γιατί φωτίζονται από λαμπερά νέα άστρα που γεννήθηκαν σχετικά πρόσφατα από τα σύννεφα αερίων και σκόνης που είναι διασκορπισμένα στις σπείρες αυτές.

Ο γαλαξιακός δίσκος αντίθετα περιβάλλεται από ένα σφαιρικό φωτοστέφανο που αποτελείται από ηλικιωμένα αμυδρά άστρα και με διάσπαρτα εδώ κι εκεί σφαιρωτά σμήνη αρχέγονων άστρων.

Όλα αυτά τα άστρα περιφέρονται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο.

Μαζί τους και ο Ήλιος μας που χρειάζεται 250 εκατομμύρια χρόνια, για να συμπληρώσει μια πλήρη γαλακτο-κεντρική τροχιά.

Στα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, από τότε που γεννήθηκε ο Ήλιος, το Ηλιακό μας Σύστημα έχει κάνει αυτή την τροχιά 20 φορές περίπου.
Ο Ήλιος μας βρίσκεται στα δύο-τρίτα περίπου της απόστασης από το κέντρο προς τα άκρα του γαλαξιακού δίσκου και ανάμεσα σε δύο από τους βραχίονες του Γαλαξία μας.

Αυτή μας η θέση μέσα στο Γαλαξία προσδιορίζει και όλα όσα βλέπουμε από τη Γη μας στο νυχτερινό ουρανό. Όταν κοιτάζουμε προς το επίπεδο του Γαλαξιακού δίσκου, μπορούμε να διακρίνουμε τη μεγάλη μάζα των νεφελωμάτων και των άστρων που τον αποτελούν.

Όταν κοιτάζουμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω του δίσκου, διακρίνουμε λίγα σχετικά άστρα.

Η φωτεινή λοιπόν λωρίδα που φαίνεται στον ουρανό, η “Γαλαξιακή Οδός” των αρχαίων, δεν είναι τίποτε άλλο από το επίπεδο του δίσκου του Γαλαξία μας, όπως αυτός φαίνεται από τη δική μας σκοπιά στο εσωτερικό του.

Ο Ήλιος μας δεν είναι παρά ένα μόνο από τα 200 περίπου δισεκατομμύρια άστρα που συνθέτουν τον, μετρίου μεγέθους, Γαλαξία μας, έναν από τους 100 δισεκατομμύρια ακόμη περίπου γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν.

Υπάρχουν σπειροειδείς γαλαξίες, με λαμπροφωτισμένες σπείρες από το φως νεογέννητων άστρων. Υπάρχουν επίσης και οι ελλειπτικοί γαλαξίες, με πυκνοκατοικημένους από άστρα πυρήνες.

Οι ακανόνιστοι, τέλος, γαλαξίες διαφέρουν τόσο μεταξύ τους όσο και με όλους τους άλλους. Ενώ πολλοί απ` αυτούς δεν φαίνονται να μπαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.
Στο νότιο ημισφαίριο μπορούμε να διακρίνουμε δύο από τους γαλαξίες αυτούς χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίου.

Είναι τα επονομαζόμενα Νέφη του Μαγγελάνου: το Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Οι γαλαξίες αυτοί έχουν κυριολεκτικά παραμορφωθεί από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τις δικές τους και του Γαλαξία μας.

Παρόλο που τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι πολύ μικρότερα από το δικό μας Γαλαξία, περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο θεαματικά αντικείμενα στον ουρανό όπως για παράδειγμα το τεράστιο Νεφέλωμα Ταραντούλα.

Ένας τρίτος, ορατός με γυμνό μάτι, γαλαξίας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, και είναι ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας.

Δεμένος μαζί μας από τη βαρυτική επίδραση του Γαλαξία μας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας πήρε το όνομά του από τον αστερισμό, στον οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται, όταν τον κοιτάζουμε από τη Γη.

Πολλοί από τους σπειροειδείς γαλαξίες που βλέπουμε διασκορπισμένους στο Σύμπαν, αποτελούν παρόμοια γαλαξιακά ζεύγη.

Ένα τέτοιο ζεύγος αποτελείται από το δικό μας γαλαξία και αυτόν της Ανδρομέδας που έχει διπλάσιο περίπου αριθμό άστρων απ` ό,τι ο δικός μας Γαλαξίας.

Με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεσκοπίου ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μοιάζει με ένα αμυδρά φωτισμένο γκριζόχρωμο οβάλ. Η φωτογραφική του όμως απεικόνιση, με τη βοήθεια ενός μεγάλου τηλεσκοπίου, μας παρουσιάζει μυριάδες άστρα: γιγάντια άστρα, εκρηγνυόμενα άστρα, σφαιρωτά και ανοικτά σμήνη και περιοχές αστρογένεσης παρόμοιες με του δικού μας Γαλαξία.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα ίδια είδη ατόμων, που υπακούουν στους ίδιους φυσικούς νόμους, βρίσκονται, εκτός από το δικό μας, και στους άλλους γαλαξίες.
Μετρώντας τη φωτεινότητα των γιγαντιαίων άστρων του γαλαξία της Ανδρομέδας, που μοιάζουν με ορισμένα άστρα του δικού μας, μπορέσαμε να υπολογίσουμε την απόστασή του από μας, που φτάνει τα 2,25 εκατομμύρια έτη φωτός (δηλ. την απόσταση που διανύει μία ακτίνα φωτός σε ένα έτος κινούμενη με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) .

Και όπως ο δικός μας Γαλαξίας συνοδεύεται από τα Νέφη του Μαγγελάνου, έτσι και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει δύο κύριους συνοδούς γαλαξίες που ταξιδεύουν μαζί του στο διάστημα.

Και οι δύο αυτοί συνοδοί γαλαξίες είναι ελλειπτικοί.

Ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι οι δύο κυριότεροι σπειροειδείς γαλαξίες σε μία ομάδα τριάντα περίπου γαλαξιών η οποία ονομάζεται Τοπική Ομάδα.

Στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας περιλαμβάνονται ακανόνιστοι νάνοι γαλαξίες, νάνοι ελλειπτικοί γαλαξίες και σπειροειδείς μίνι-γαλαξίες με το ένα δέκατο των άστρων που περιλαμβάνει ο Γαλαξίας μας.

Έλληνες Οι άξιοι πρεσβευτές της Γης

Οι πρεσβευτές του ανθρώπου ΟΙ Έλληνες Οι άξιοι πρεσβευτές της Γης!

Θυμάστε άραγε την εποχή που προσπαθούσαμε να φτάσουμε τα άστρα;

O ουρανός έχει αλλάξει φυσικά από τότε και φαίνεται λίγο-πολύ διαφορετικός σήμερα από ό,τι όταν ήμασταν παιδιά, γιατί σήμερα, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, η επιστημονική φαντασία έχει μετουσιωθεί σε επιστημονική πραγματικότητα.

Ποιος ονειροπαρμένος της δεκαετίας του `50 θα μπορούσε να μαντέψει άραγε ότι στα τέλη του 20ού αιώνα οι γνώσεις του ανθρώπου για τη Σελήνη και τους πλανήτες θα είχαν αυξηθεί ένα δισεκατομμύριο φορές;

Ποιος θα μπορούσε άραγε να υποπτευθεί ότι εκατομμύρια από τους ανθρώπους εκείνους ζούσαν σε μια εποχή που κάποτε θα γινόταν θρύλος;

Ποιος άραγε θα μπορούσε έστω και να ονειρευτεί τις θαυμάσιες εικόνες που μας έχει δώσει η εξερεύνηση του διαστήματος;
Καθώς ολόκληρος ο κόσμος την δεκαετία του `50 είχε ξετρελαθεί με τον Έλβις Πρίσλεϊ και χόρευε στους ρυθμούς των Πλάτερς, ποιος άραγε μπορούσε να υποπτευθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε μια εποχή που η ανθρωπότητα θα τη θυμάται για πάντα ως την πιο απίστευτη εποχή εξερευνήσεων που έχει ποτέ γνωρίσει ο άνθρωπος;

Τα “Απόλλων”, τα “Παϊονίερ”, τα “Μάρινερ”, τα “Βόγιατζερ” και τα “Λούνα”, καθώς και δεκάδες άλλα διαστημικά οχήματα ανήκουν πια στην ιστορία, ενώ η Σελήνη και οι πλανήτες, λιγότερο μυστηριώδεις από πριν και πιο ελκυστικοί, μας προσκαλούν σε θαυμάσιους καινούργιους κόσμους, που ανοίγουν μπροστά μας Νέους Ορίζοντες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες δεκαετίες μάθαμε τόσα πολλά για τους πλανήτες, όσα δεν είχε γνωρίσει ο άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία του πολιτισμού του.

Το καταπληκτικό αυτό επίτευγμα το οφείλουμε στα παράξενα και μοναχικά διαστημικά ρομπότ που εξερεύνησαν και περιεργάστηκαν από κοντά τους διαστημικούς μας γείτονες.

Τα πρώτα εύθραυστα διαστημικά μας σκάφη, ως ένα είδος πρεσβευτών του ανθρώπου, έχουν αρχίσει να εξερευνούν και να περιεργάζονται από κοντά τους διαστημικούς μας γείτονες.

Διασκορπισμένα στα μυστικά ρεύματα του διαπλανητικού ωκεανού έφυγαν από τη Γη μας στην αρχή με φόβο και δισταγμό κι αργότερα με όλο και πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς αρχίσαμε να εξερευνάμε τους πλανητικούς υφάλους γύρω μας.

Οι μικρές μας διαστημοσυσκευές είναι τα πλοία των θησαυρών του νέου ωκεανού, τα οποία στο μέλλον θα μεταφέρουν τα υλικά για την οικοδόμηση μόνιμων επανδρωμένων διαστημικών σταθμών.

Τα πλοία που θα ανοίξουν την απέραντη θάλασσα του διαστήματος, όπως ο Κολόμβος και ο Μαγγελάνος, άνοιξαν στην ανθρωπότητα τους επίγειους ωκεανούς.

Οι διαστημικές μας δραστηριότητες θα μας αποκομίσουν σύντομα πλούτη αδιανόητα για την εποχή του Κολόμβου και του Μαγγελάνου.

Γιατί στις δικές μας περιπλανήσεις στο διάστημα έχουμε ανακαλύψει το δικό μας “χρυσό” και τα δικά μας “μπαχαρικά”.

Τα έχουμε ανακαλύψει στην καινούργια γνώση, τα νέα προϊόντα, τις νέες τεχνολογίες.

Πλούτη και κέρδη πολλαπλάσια της επένδυσης που έχει γίνει.

Γιατί οι διαστημικές εξερευνήσεις του σήμερα αποτελούν μια φυσική συνέχεια των θαλασσοπορικών εξερευνήσεων του χθες.

Το ανθρώπινο πνεύμα της εξερεύνησης εξακολουθεί να ακμάζει και σήμερα.

Είμαστε ακόμη περίεργοι. Είμαστε ακόμη ταξιδιώτες. Ζούμε απλώς σε μια νέα εποχή, με ένα νέο ωκεανό μπροστά μας.
Με τις εξερευνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, όλοι οι πλανήτες (εκτός από τον Πλούτωνα) και 60 περίπου δορυφόροι μας έχουν αποκαλυφτεί ως θαυμαστοί νέοι κόσμοι με μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών που επιδεικνύουν καθαρά τη βίαιη φύση των αρχικών σταδίων της εξέλιξης του Ηλιακού μας Συστήματος από τις συγκρούσεις τους με τους αστεροειδείς.

Στα χρόνια που έρχονται, κι άλλες διαστημοσυσκευές θα επισκεφτούν και πάλι τους πλανήτες του Ήλιου και τα άλλα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος.

Νέα διαστημόπλοια θα διασχίζουν και πάλι τις διαστημικές θάλασσες ως “νέοι Κολόμβοι”, με στόχο την αναζήτηση νέων κόσμων και την επισταμένη εξερεύνηση των παλαιών

εσωτερικούς πλανήτες

Οι Εσωτερικοί Πλανήτες

Σε απόσταση μικρότερη των 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, ο Ερμής, έχει μια επιφάνεια “βλογιοκομμένη” πραγματικά από μετεωρητικούς κρατήρες που οφείλονται κυρίως στη γειτνίασή του με τον Ήλιο.

Η τεράστια βαρύτητα του Ήλιου προσελκύει μικρούς και μεγάλους διαστημικούς βράχους, με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των επερχόμενων εισβολέων.

Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο, ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη. Επιπλέον είναι και μικρός, ελάχιστα μόνο πιο μεγάλος από τη Σελήνη.

Η ηλιακή του ημέρα (από ανατολή σε ανατολή) διαρκεί διπλάσιο χρόνο (176 γήινες ημέρες) απ` ό,τι το έτος του, αν και μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 ημέρες, ενώ μια πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 88 μόνο ημέρες.

Η επιφάνειά του την ημέρα “τσουρουφλίζεται” κυριολεκτικά από έναν τεράστιο Ήλιο και σε θερμοκρασίες που λειώνουν ακόμη και μέταλλα, ενώ τη νύχτα παγώνει από το κρύο λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε ατμόσφαιρας.
Η βαρύτητά του, η οποία δεν υπερβαίνει το 1/3 της γήινης, δεν αρκεί για να συγκρατήσει κάποια ατμόσφαιρα, παρ` όλο που περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα ηλίου.

Οποιοδήποτε άλλο είδος ατμόσφαιρας και αν είχε χάθηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το ήλιο προέρχεται από τον ηλιακό άνεμο και φυλακίζεται από το μαγνητικό του πεδίο, ενώ η ποσότητα που υπάρχει είναι τόσο μικρή ώστε, για να γεμίσουμε ένα απλό παιδικό μπαλόνι, θα έπρεπε να περιέχεται όλο το αέριο που περιλαμβάνεται σε μια σφαίρα με διάμετρο 6,5 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, η ατμόσφαιρα της Γης είναι ένα τρισεκατομμύριο φορές πιο πυκνή.

Έτσι, χωρίς αέρα γύρω του δεν υπάρχουν ούτε άνεμοι ούτε βροχές. Και χωρίς ατμόσφαιρα δεν υπάρχει προστασία ούτε από τη ζέστη, ούτε από το κρύο.

Στο αφήλιο, οι μεσημεριανές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του αγγίζουν τους 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιό του η θερμοκρασία πλησιάζει τους 430 βαθμούς Κελσίου, 7,5 δηλαδή φορές τη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης (57,7 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, το Σεπτέμβριο του 1922).

Στη θερμοκρασία αυτή το ατσάλι χρειάζεται μερικά μόνο λεπτά για να κοκκινίσει ή να λειώσει ένα κομμάτι μολύβδου.

Αντίθετα, οι νύχτες του Ερμή είναι ιδιαίτερα παγερές και ξεπερνούν τους 180 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, 7 δηλαδή φορές πιο κρύες από την κανονική θερμοκρασία που επικρατεί στην κατάψυξη του ψυγείου σας.

Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί στον Ερμή (610 βαθμοί Κελσίου) είναι η μεγαλύτερη απ` όλους τους πλανήτες.
Στο μεταξύ, τα ειδικά ραντάρ του διαστημοπλοίου “Μαγγελάνος” χαρτογραφούσαν μέχρι το 1994 την επιφάνεια του γειτονικού μας πλανήτη Αφροδίτη, διαπερνώντας έτσι το πέπλο των νεφών που τη σκεπάζει συνεχώς.

Οι εικόνες του Μαγγελάνου και οι σύγχρονοι υπερυπολογιστές στη Γη δημιούργησαν τις απεικονίσεις ενός καταπληκτικού τοπίου.

Γιατί κάτω από το θολό πέπλο των νεφών της, υπάρχουν βαθιές χαράδρες, βουνά ψηλότερα και από το Έβερεστ, ενώ τεράστιες ποσότητες λάβας ξεχύνονται από ηφαίστεια που εξακολουθούν ακόμη να είναι ενεργά.
Από την αρχαιότητα ακόμη, η Αφροδίτη ήταν το λαμπρότερο αντικείμενο στο νυκτερινό ουρανό.

Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν “Εωσφόρο”, προπομπό δηλαδή της αυγής. Κυρίως όμως εμφανιζόταν ως “Έσπερος”, μετά τη δύση του Ηλίου, οπότε αποσπούσε άμεσα την προσοχή του γήινου παρατηρητή, εμπνέοντας ποιητές και ερωτευμένους επί χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα ο λαός μας την αποκαλεί Αυγερινό όταν εμφανίζεται το πρωί και Αποσπερίτη, όταν εμφανίζεται το βράδυ.

Μια ημέρα στην Αφροδίτη, ισοδυναμεί με 243 γήινες, ενώ η ανατολή του Ηλίου γίνεται από τη δύση. Αυτή η αργή και αντίθετη με τους άλλους πλανήτες περιστροφή είναι ένα μόνο από τα μυστήρια που κρύβει ο δεύτερος αυτός πλανήτης του Ηλίου, αφού για δεκαετίες οι επιστήμονες διαφωνούσαν συνεχώς σχετικά με το τι υπήρχε κάτω από τα σύννεφα που βλέπαμε, τι είδους δηλαδή επιφάνεια θα βρίσκαμε στην Αφροδίτη.
Ο γειτονικός μας πλανήτης είχε παίξει από παλιά το ρόλο της “δίδυμης ” αδελφής της Γης μας λόγω του μεγέθους της κι έτσι θεωρούσαμε την Αφροδίτη ως έναν όμορφο και φιλόξενο κόσμο.

Οι σύγχρονες όμως διαστημοσυσκευές μας αποκάλυψαν ότι η επιφάνεια έχει θερμοκρασία 480 βαθμών Κελσίου και ατμοσφαιρική πίεση 90 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης μας, ίση δηλαδή με την πίεση που υφίσταται σε βάθος 100 μέτρων σ` ένα γήινο ωκεανό.

Σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα (96%), άζωτο (3,5%) και θειικό οξύ πιο πυκνό ακόμη και από εκείνο που χρησιμοποιούμε στις μπαταρίες των αυτοκινήτων οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα, 360 χιλιομέτρων την ώρα.
Σύννεφα καταιγίδων κυματίζουν ολόγυρα μεταφέροντας θερμότητα προς τους πόλους, ενώ η όξινη βροχή που πέφτει εξατμίζεται, πριν προλάβει να φτάσει στην επιφάνεια και αυτό γιατί περνάει μέσα από στρώματα με συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία.

Οι αστραπές φωτίζουν τα σύννεφα, καθώς το φως του Ηλίου χάνεται μέσα στο ρόδινο σκοτάδι. Η Αφροδίτη είναι ένα μέρος, όπου ακόμη και οι χειρότεροι εφιάλτες μας για μια κλιματολογική καταστροφή γίνονται πραγματικότητα.

Το διοξείδιο του άνθρακα που παρέμεινε στην ατμόσφαιρά της, προκαλώντας το λεγόμενο “Φαινόμενο του Θερμοκηπίου”, ανέβασε τη θερμοκρασία της επιφάνειας σε επίπεδα υψηλότερα και από το λειωμένο μόλυβδο.

Διαστημόπλοια που έχουν εισχωρήσει σ` αυτά τα σύννεφα μας έχουν δώσει μια σαφή εικόνα για το πώς θα ήταν μια προσεδάφιση στην επιφάνεια της Αφροδίτης.

Στη βραχώδη επιφάνειά της το καυτό έδαφος περιλαμβάνει λίμνες από υλικά που στη Γη θα βρίσκονταν σε στερεά κατάσταση.

Η χαρτογράφηση του Μαγγελάνου μας αποκάλυψε τρία υψίπεδα σε μέγεθος ηπείρων, ενεργά ηφαίστεια ψηλότερα κι από την Οροσειρά των Ιμαλαϊων, χαράδρες βάθους τριών χιλιομέτρων και μερικούς ρηχούς, αλλά μεγάλου πλάτους κρατήρες μετεωριτών.

Οι μελλοντικοί επισκέπτες της Αφροδίτης θα αντικρίσουν μια επιφάνεια πέρα και απ` την επιστημονική φαντασία.

Γιατί η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μία καυτή έρημος με ασθενείς ανέμους που δεν κατορθώνουν να διαβρώσουν τα βράχια, ακόμη και μετά την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων.

Ο πλανήτης που πήρε το όνομα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα πλησιάζει περισσότερο τη βιβλική περιγραφή της κόλασης παρά του παραδείσου.

Ο πλανήτης Δίας

Ο Βασιλιάς των Πλανητών

Ένα από τα πιο εξελιγμένα διαστημόπλοιά μας, ο “Γαλιλαίος”, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1989 ένα μακρινό εξερευνητικό ταξίδι προς το Δία, στην περιοχή του οποίου έφτασε το Δεκέμβριο του 1995.

Στα σπλάχνα του μετέφερε ένα ειδικό διερευνητικό εργαστήριο, το οποίο εισχώρησε στο εσωτερικό της βίαιης ατμόσφαιρας του Δία, στέλνοντας πίσω στη Γη όσες παρατηρήσεις πρόφτασε.

Αν μέχρι τώρα θεωρούσαμε την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης σωστή κόλαση, τότε καμιά περιγραφή δεν είναι δυνατόν να αποδώσει σωστά την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του Δία.

Οι αστραπές εδώ είναι τεράστιες, με ισχύ ακόμη πιο μεγάλη, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση ξεπερνάει τη γήινη κατά 5.000 φορές.
Πραγματικά ο Δίας είναι ένας κόσμος με απίστευτα χαρακτηριστικά.

Με όγκο 1.300 φορές μεγαλύτερο από τη Γη μας, ο πέμπτος αυτός πλανήτης από τον Ήλιο θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες και δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η διάμετρός του είναι 11 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης, ενώ η μάζα του περιλαμβάνει το 71% των υλικών όλων των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.
Ο μανδύας του Δία με τις πανέμορφες πολύχρωμες ζώνες των νεφών του μαγεύει πραγματικά τα μάτια του παρατηρητή.

Οι ζώνες αυτές κινούνται με διαφορετική ταχύτητα η μία από την άλλη και σχηματίζονται από αργά κινούμενα αέρια, ενώ οι άνεμοι που περνούν μέσα από τις ζώνες δημιουργούν μια σειρά μικρών καταιγίδων με λευκό χρωματισμό ανάμεσα στη θάλασσα των πολύχρωμων νεφών.

Τα χρώματα αυτά οφείλονται στις χημικές αντιδράσεις διαφόρων απειροελάχιστων ποσοτήτων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του Δία και ιδιαίτερα χημικές ενώσεις του θείου.

Στην ατμόσφαιρά του τα διάφορα χαρακτηριστικά έχουν διαφορετικά σχήματα και εμφανίζονται να κινούνται με σταθερή ταχύτητα.

Τα εξωτερικά αυτά στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελούνται από μοριακό υδρογόνο και ήλιο, το οποίο είναι αέριο στα ανώτερα και υγρό στα κατώτερα επίπεδα.
Έχουν επίσης παρατηρηθεί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν τα 700 χιλιόμετρα την ώρα, ανεξάρτητα από το βάθος, και σε ζώνες με αντίθετες μεταξύ τους κατευθύνσεις.

Παρόμοιοι άνεμοι παρατηρήθηκαν και στις κορυφές των νεφών του και είναι προφανές ότι δεν δημιουργούνται από τη θερμότητα του Ήλιου ή από τη συγκέντρωση υδρατμών, όπως συμβαίνει στη Γη, αλλά μάλλον από τη θερμότητα που δραπετεύει από το εσωτερικό του Δία.

Αν και οι μεγάλοι δορυφόροι του Δία φωτογραφήθηκαν ήδη από τα διαστημόπλοια “Βόγιατζερ” που προσπέρασαν το Δία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο “Γαλιλαίος” που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μπορεί να μελετήσει άνετα και από κοντά τους δορυφόρους που παρατήρησε για πρώτη φορά πριν από 400 περίπου χρόνια ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε έτσι το νέο διαστημόπλοιο.

Εκτός από τα πολύ πιο σύγχρονα και προηγμένα όργανα που διαθέτει, ο “Γαλιλαίος” δεν προσπέρασε απλώς το δορυφορικό σύστημα του Δία, όπως έκανε ο “Βόγιατζερ”, αλλά αντίθετα έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και θα παραμείνει εκεί επί χρόνια.
Το Φεβρουάριο του 1992 το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπολ απαθανάτισε και την πρώτη υπεριώδη εικόνα του Σέλαος στο Δία.

Τα φορτισμένα όμως σωματίδια που σχηματίζουν το Σέλας του Δία δεν φαίνεται να προέρχονται από τον Ήλιο, όπως συμβαίνει με τη Γη, αλλά από έναν δορυφόρο του, έναν καταπληκτικό ηφαιστειογενή κόσμο που ονομάζεται Ιώ. Η Ιώ έχει το μέγεθος της Σελήνης, αλλά καλύπτεται με τεράστια βίαια ηφαίστεια.

Τα ηφαίστεια αυτά απελευθερώνουν αέρια και σωματίδια θείου, μερικά από τα οποία είναι φορτισμένα.

Τα υλικά που κατορθώνουν να δραπετεύσουν από την αδύναμη βαρύτητα της Ιούς αιχμαλωτίζονται από το μαγνητικό πεδίο του Δία και μεταφέρονται στους πόλους του.

Στις περιοχές αυτές τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με την ατμόσφαιρα του Δία, σχηματίζοντας το Σέλας του που εκτείνεται σε αποστάσεις δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

ανάλυση το εξάπλευρο ρεύμα γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου, γνωστό και ως το εξάπλευρο του Κρόνου.

Το Στολίδι του Ουρανού

Ο ΔΙΑΣ ΝΟ Δίας με τον Κρόνο αγωνίζονται για την εξουσία ανάμεσα στους θεούς και ο ηττημένος Κρόνος μαζί με τους Τιτάνες εξορίζεται στον Τάρταρο!

Αν το καλοκαίρι του 2004 βρισκόμασταν στην επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα, τότε θα βλέπαμε να φτάνει από μακριά το ευρω-αμερικανικό διαστημόπλοιο “Κασίνι” που σκοπό είχε τη διερεύνηση του συστήματος του Κρόνου πιο επισταμένα από ό,τι έκαναν οι “Βόγιατζερ” στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το “Κασίνι” διέθετε και ένα δεύτερο μικρότερο διερευνητικό εργαστήριο, που ονομαζόταν “Χόιγκενς” και θα προσεδαφιζόταν στην επιφάνεια του Τιτάνα.

Η πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα αποτελείται από αζώτο και μεθάνιο και η επιφανειακή θερμοκρασία του φτάνει τους 180 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Το μεθάνιο του Τιτάνα μπορεί να υφίσταται και στις τρεις καταστάσεις της ύλης, ως στερεό, υγρό και αέριο, όπως συμβαίνει με το νερό πάνω στη Γη μας.

Από τα σύννεφα που τον καλύπτουν, μια συνεχής ροή βροχής και χιονιού από υδρογονάνθρακες πρέπει να πέφτει στο έδαφος, σχηματίζοντας τεράστιες, παράξενες λίμνες και θάλασσες υγρού μεθανίου, μέσα στις οποίες επιπλέουν γιγάντια παγόβουνα μεθανίου.
Όπως ο Δίας, έτσι και ο Κρόνος είναι ένας αέριος γίγαντας που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (75%) αναμεμειγμένο με ήλιο (24%) και ίχνη νερού, μεθανίου και αμμωνίας που σχηματίζουν μια βαριά δηλητηριώδη ατμόσφαιρα.

Η πυκνότητά του είναι η μικρότερη από όλους τους πλανήτες και είναι τόσο ελαφρύς, ώστε, αν τον ρίχναμε σ` έναν τεράστιο ωκεανό, θα μπορούσε να επιπλεύσει.

Αν και ο Κρόνος δεν είναι τόσο όμορφα χρωματισμένος όσο ο Δίας, συναντήσαμε και εδώ καταιγίδες και ατμοσφαιρικές αναταραχές που κινούνται στα ψηλότερα στρώματα των νεφών.

Οι άνεμοι κινούνται γύρω από τον πλανήτη με μεγάλες ταχύτητες που φτάνουν στον ισημερινό τα 1.800 χιλιόμετρα την ώρα, δημιουργώντας στο διάβα τους ρεύματα και κύματα συμπίεσης που σχηματίζουν αιθέριους κύκλους και συστροφές.
Χωρίς αμφιβολία, το επικρατέστερο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών που πήραμε από εκεί ήταν το καταπληκτικό σύστημα των δακτυλίων του.

Συνολικά, θα πρέπει να υπάρχουν δέκα χιλιάδες δακτύλιοι που περικυκλώνουν τον πλανήτη, όπως οι ραβδώσεις ενός δίσκου γραμμοφώνου.

Υπάρχουν κυκλικοί δακτύλιοι, συνεστραμμένοι δακτύλιοι, ογκώδεις δακτύλιοι και δακτύλιοι-πλεξούδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν μόρια σκόνης, αμέτρητα κομμάτια πάγου και βράχους με μέγεθος λεωφορείων.

Αρχίζουν από την κορυφή σχεδόν των νεφών του Κρόνου και εκτείνονται μέχρι την απόσταση των 274.000 χιλιομέτρων, ενώ το πάχος τους δεν ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο.

Συγκριτικά, είναι σαν να είχαμε μια πίτα με διάμετρο 1.400 μέτρων και πάχος πέντε χιλιοστών.
Φυσικά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ο τρόπος, με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι δακτύλιοι αυτοί. Ίσως, όταν σχηματίστηκε ο Κρόνος, να άφησε κοντά του αχρησιμοποίητα υλικά που δεν κατόρθωσαν να συμπτυχθούν σε κάποιο δορυφόρο.

Ίσως πάλι, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου να πλησίασε πάρα πολύ κοντά στον πλανήτη, οπότε η βαρυτική του δύναμη τον διέσπασε, σχηματίζοντας το σύστημα των δακτυλίων του.

Είναι επίσης πιθανόν το σύστημα των δακτυλίων να “ανανεώνεται” από τη διάλυση κάποιων δορυφόρων του Κρόνου, ενώ σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δεν πρόκειται να υφίστανται καθόλου, αφού τα σώματα που τους αποτελούν έλκονται σιγά-σιγά προς την επιφάνεια του Κρόνου, όπου και θα καταστραφούν.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1

Τόπος κατοικίας, διάστημα. Γιατί όχι!

Τόπος κατοικίας διάστημα Γιατί όχι
Στο μέλλον πιθανώς να είναι δυνατά τα σύντομα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα.

Ακόμη και ο εποικισμός άλλων πλανητών. Όμως πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει, αναφέρει ο αστρονόμος Νιλ Φ. Κόμινς.

Το μέλλον ανήκει στο διάστημα. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ένας από αυτούς ίσως να ήταν ο εποικισμός άλλων πλανητών ή ακόμη η διοργάνωση διαστημικών ταξιδιών μικρότερης διάρκειας.

Ακούγεται σαν ένα τέλειο σενάριο, που ενδεχομένως πολλοί να θελήσουν να κάνουν πραγματικότητα. Πόσο εφικτά είναι όμως όλα αυτά και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Στη Deutsche Welle μίλησε ο Νιλ Φ. Κόλινς, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς με πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη NASA.

To τελευταίο βιβλίο του από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Columbia έχει τίτλο:

«Ένας οδηγός για τα ταξίδια στο διάστημα: για όσους πάνε για να μείνουν αλλά και για απλούς τουρίστες» (The Traveler’s Guide to Space – For One-Way Settlers and Round-Trip Tourists).

Τα νέα σύνορα είναι το διάστημα

«Τα νέα σύνορα βρίσκονται στο διάστημα και για το λόγο αυτό μπορούμε από τώρα να αρχίσουμε να συνυπολογίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά προκειμένου να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Τόσο οι τουρίστες του διαστήματος όσο και οι έποικοι να κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, γιατί απλά ο οργανισμός μας δεν είναι φτιαγμένους για όλους τους πλανήτες.

Ωστόσο με το χρόνο και την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και την εξέλιξη γενικότερα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε και πέρα από τη γη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νιλ Φ. Κόλινς.

Βέβαια ο ίδιος υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η ζωή στο διάστημα, έστω κι αν πρόκειται για ένα σύντομο ταξίδι.

«Είμαι υπέρ των ταξιδιών στο διάστημα και ναι, μπορεί να έχουν πλάκα, όπως μου αφηγούνται φίλοι μου αστροναύτες. Αλλά μακροπρόθεσμα ενέχουν κίνδυνοι.

Εάν βγεις στο διάστημα και έρθεις σε επαφή με την ακτινοβολία είναι πιθανό να επιστρέψεις χωρίς προβλήματα. Είναι όμως επίσης πιθανό, όπως συνέβη σε γνωστούς μου, να έχουν σοβαρά προβλήματα με τα οστά τους, ως συνέπεια των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στον διαστημικό χωροχρόνο» εξηγεί ο ίδιος.

Περί εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα τόσο στη NASA όσο και στην ESA ρίχνει μεγάλο βάρος στη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας στο διάστημα.

Είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου προσαρμογής και εξέλιξης βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, όπως της διατροφής ή της αναπαραγωγής σε συνθήκες διαστήματος, εξηγεί ο ειδικός.

Για παράδειγμα είναι σημαντικό να μελετήσει κανείς πώς μπορεί να είναι τα παιδιά που θα προκύψουν από μια διαδικασία αναπαραγωγής στο διάστημα, δεδομένου ότι και η βαρύτητα αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Πέρα όμως από τα καθαρά βιολογικά ζητήματα, ανακύπτουν και κοινωνικά ζητήματα ή πιο σωστά ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης στο διάστημα.

«Τίθεται το ζήτημα της εξέλιξης των κοινωνιών που θα αναπτυχθούν στον Άρη ή το φεγγάρι» αναφέρει ο Νιλ Κόλινς.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η έλλειψη ποικιλομορφίας, όπως τη συναντάμε στη γη, μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες του διαστήματος προς άλλη κατεύθυνση από όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα.

Από την άλλη πλευρά άγνωστο παραμένει πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο διάστημα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απέναντι σε φαινόμενα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός ή η απομόνωση.

Μένει να φανεί στο μέλλον. Μέχρι τότε, η έρευνα είναι αυτή που θα δώσει τις πρώτες, έστω θεωρητικές απαντήσεις, για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας.

Ζάλφικαρ Έιμπανι / Δ. Κυρανούδη
Deutsche Welle

Την επιμελεια έκανε ο ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

http://arxaiaithomi.gr/

Μοιραστείτε το!

7 comments to «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας!

 • .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ
  .
  .
  .
  Ο . . . .Π .Λ .Α .Ν .Η .Τ .Η .Σ . . . .Τ .Ω .Ν . . . .Ε .Λ .Λ .Η .Ν .Ω .Ν
  .
  .
  .
  .

  .
  .

  .
  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ …
  .
  .
  .
  .
  .
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ
  .
  Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014
  .
  .
  .
  .
  Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουμε ότι οι αρχαιότερες βραχογραφίες του κόσμου έχουν χαραχθεί σε ελληνικούς βράχους και μάλιστα πριν 500.000 χρόνια (!).
  .
  .
  Πρόκειται για τις προϊστορικές βραχογραφίες του όρους Παγγαίο, κοντά στο χωριό Κρυονέρι Καβάλας, που έχουν χρονολογηθεί από τον Ινδό ανθρωπολόγο καθηγητή Σ.Μ. Μισθρά το 1981 ως χαράγματα σε βράχους ηλικίας τουλάχιστον 500.000 ετών.
  .
  .
  Αυτές οι βραχογραφίες μπορούν να αλλάξουν τον ρου της συμβατικής ( και παραχαραγμένης) Ελληνικής ιστορίας,
  .
  .
  τεκμηριώνοντας ατράνταχτα την ύπαρξη, δράση και λατρεία των πανάρχαιων ελληνικών φύλων στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα να καταρρίψουν την τόσο γελοία και ιστορικά πλήρως αβάσιμη θεωρεία της “ινδοευρωπαικής” καταγωγής των Ελλήνων.
  .
  .
  Το γιατί όμως ακόμη και σήμερα κάποιοι επιμένουν να μας λένε ότι καταγόμαστε από τους άγνωστους ινδοευρωπαίους είναι πραγματικά περίεργο και ίσως ύποπτο, αφού το να επιμένει κάποιος να ρίχνει σκοτάδι στο φως με τέτοια μεγάλη συχνότητα
  .
  .
  και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει.

  .
  .
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…………..
  .
  .

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_9438.html#ixzz4ndzUc6NJ
  .
  .
  .
  .
  ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝEΙΛHMΜΕΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ; (vid)
  .
  Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014
  .
  .
  .
  Μια έρευνα όμως που έγινε στις 9-2-1995 από την Ακαδημία Αθηνών και χρονολόγηση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του «ΕΚΕΦΕ-
  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
  .
  .
  με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720π.Χ!
  .
  .
  Δηλαδή είναι παλαιότερη κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον)

  .
  .
  έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.) !!! (Κατά την επίσημη τουλάχιστον χρονολόγηση).
  .
  .
  Όσο απίστευτο και αν φαίνεται το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν έγινε γνωστό και δεν έγινε καμιά εκμετάλλευση του από το ελληνικό κράτος, άλλα αντίθετα αποσιωπήθηκε.
  .
  .
  Η χρήση τέτοιων κτισμάτων στην αρχαιότητα, τα οποία έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί…
  .
  .
  Ενδεχομένως να χρησίμευαν σαν φρυκτωρίες, σαν ναοί, ταφικά μνημεία ή αστρονομικά παρατηρητήρια.
  .
  .
  Αυτό που έχει όμως περισσότερη σημασία είναι ότι μιλάμε για πυραμίδες, και μάλιστα αρχαιότερες των Αιγυπτιακών.
  .
  .
  .

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/ehm-vid.html#ixzz4ne28iBQS
  .
  .
  .
  .
  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ; ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ;
  .
  Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014
  .
  .
  .
  Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων υπολογίζει τις κινήσεις των αστεριών και είναι για την αρχαιότητα υψηλής τεχνολογίας και από πλευράς ακρίβειας κατασκευής και από πλευράς μαθηματικής δομής (οι Αμερικανοί έχουν φέρει ειδικό τομογράφο για να «δούν» στο εσωτερικό του και ίσως πλέον ότι έχει μέσα «διαφορικά» γρανάζια).
  .
  .
  Αντιλήφθηκαν, λοιπόν, ότι αυτό που ονομάζουμε μυθολογία είναι ουσιαστικά και σε μεγάλο βαθμό κωδικοποιημένη, κρυφή ιστορία η οποία αποκρύπτεται εσκεμμένα από αφανή κέντρα, που προωθούν την «Παγκοσμιοποίηση».
  .
  .
  Για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο μηχάνημα πρέπει να γνωρίζουν άψογα μεταλλουργία (φαντάζεστε τι χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα γρανάζι, ενός εκατοστού;
  .
  .
  Πόσο καθαρό πρέπει να είναι το μέταλλο;
  .
  .
  Πώς φτιάχτηκε τόσο λεπτό έλλασμα;
  .
  .
  Πώς κόπηκαν όλα τα δόντια ίσα;
  .
  .
  Φυσικά, αυτός που έφτιαξε το μηχάνημα γνώριζε το ηλιοκεντρικό σύστημα γιατί αλλιώς δεν θα μπορεούσε το μηχάνημα τις κινήσεις των πλανητών.
  .
  .
  Το τραγικό για την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες του εξωτερικού είναι ότι διδάσκεται ακόμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων ότι οι Έλληνες πίστευαν ότι η Γή είναι επίπεδη και επιπλέει στα νερά!
  .
  .
  Οι κατεστημένες λοιπόν αντιλήψεις περί μυθολογίας είναι μεσαιωνικές και πρέπει να αρχίσει μια νέα αντίληψη η οποία ήδη κατοχυρώνεται με καινούριες έρευνες και ανακαλύψεις.
  .
  .
  Πώς φτάσαμε να διδασκόμαστε για την Ινδοευρωπαϊκή καταγωγή των Ελλήνων από το κέντρο της Ασίας και για την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου από το φοινικικό όταν δεν έχουν βρεθεί πινακίδες ή άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που να πιστοποιούν την ύπαρξη Ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού όπως αναφέρεται στην κεντρική Ασία;
  .
  .
  Όλοι ξέρουμε ότι από το σύνολο της ελληνικής βιβλιογραφίας έχει σωθεί μόνο το 2% και αυτό το 2% είναι χιλιάδες βιβλία.
  .
  Πώς γίνεται εμείς, πήραμε το αλφάβητο από τους Φοίνικες, φτιάξαμε τεράστιο πολιτισμό και αφήσαμε χιλιάδες συγγράματα, ενώ οι Φοίνικες, οι υποτιθέμενοι του αλφαβήτου δεν έχουν αφήσει ούτε βιβλία, ούτε μαρμάρινες πλάκες σε ελληνική αλφάβητο και φυσικά ούτε αστρονόμους ούτε φιλόσοφους.
  .
  .
  Ούτε έναν για δείγμα.
  .
  .
  Η απάντηση για αυτά τα παράδοξα βρίσκεται αν εξετάσει κανείς ποια κέντρα προωθούν την Ινδοευρωπαϊκή θεωρία και ποιοι τους χρηματοδοτούν.
  .
  .
  Τον τελευταίο χρόνο ένα επιπλέον στοιχείο και περίεργο γεγονός δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά:

  .
  .
  Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Μ. Ναπολέων κατέλαβε το Βατικανό και έστειλε ανθρώπους του να ερευνήσουν τις απέραντες στοές με τις βιβλιοθήκες του.
  .
  .
  (Είναι γνωστό στους ερευνητές ότι υπάρχουν χιλιάδες παμπάλαια συγγράμματα στις στοές του Βατικανού, κυρίως στην αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα, τα οποία δεν είναι κάν αρχειοθετημένα. Τελευταία έχει αρχίσει η αρχειοθέτησή τους).
  .
  .
  Κάποια από τα βιβλία τα κατάσχεσε, τα πήρε στο Παρίσι για να τα μελετήσουν οι Γάλλοι καθηγητές ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ελληνας Αθανάσιος Σταγειρίτης(Τότε ο μόνος τρόπος μελέτης ήταν η ανάγνωση και η κράτηση σημειώσεων καθώς δεν ήταν εύκολη η αντιγραφή).
  .
  .
  Μετά την ήττα του Ναπολέοντα το Βατικανό τα διεκδίκησε δικαστικά και τα ξαναέκλεισε στα υπόγειά του και δεν επιτρέπεται η μελέτη τους από τους ερευνητές!
  .
  .
  Ο Σταγειρίτης με τις σημειώσεις του μετά από χρόνια εξέδωσε πέντε τόμους οι οποίοι εκδόθηκαν λίγο πριν το θάνατό του.Το περίεργο είναι ότι το Βατικανό ενοχλήθηκε και προφασιζόμενοπνευματικά δικαιώματα ζήτησε και πέτυχε την απόσυρση των βιβλίων από την αγορά εκείνης της εποχής.
  .
  .
  Ξαφνικά…
  .
  .
  … ένας εκδότης παραλαμβάνει άγνωστο πώς, μικροφίλμ με τα βιβλία του Σταγειρίτη καιεπανεξέδωσε τα βιβλία. Κυκλοφόρησαν σε κάποια αντίτυπα και είναι δύσκολο να βρεθούν, εκτός από κάποια βιβλιοπωλεία της Αθήνας κυρίως, με τον τίτλο ΩΓΥΓΙΑ.
  .
  .
  Οταν οι αρχαίοι ήθελαν να μιλήσουν για την αρχαία ιστορία τους τότε έλεγαν: «Την εποχή του Ωγύγου, έγινε το τάδε γεγονός….».
  .
  .
  Ο Ωγυγος ήταν πανάρχαιος πρόγονος για τους αρχαίους μας προγόνους.Τότε έγινε ο κατακλεισμός του Ωγύγου(η αρχαία ελληνική Μυθιστορία αναφέρει τρείς κατακλεισμούς, σε αντίθεση με τη Παλαιά Διαθήκη που περιγράφει μόνο έναν).
  .
  .
  Ωγυγία λοιπόν είναι η Ιστορία των αρχαίων μας προγόνων , οι Τιτάνες,οι Θεοί, οι ήρωες,οι άθλοι τους,πρέπει να θεωρούνται πια πραγματικά γεγονότα και πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού πραγματοποιούν τις έρευνές τους με βάση αυτή τη παραδοχή(ψάξτε τις έρευνες στην Λατινική Αμερική, στην Ινδονησία, την αποστολή της Μυθωδίας με ραδιοτηλεσκόπιο στο Διάστημα-θα ναφερθούμε σε άλλο άρθρο).
  .
  .
  Το γεγονός ότι κι εμείς τους ονομάζουμε μύθους και όχι παραμύθια δείχνει ότι έχουν κάποιο μακρινό συμβολισμό;
  .
  .
  Γιατί δεν κυκλοφορούν αυτά τα βιβλία; Οποιος μπορέσει να βρει αντίτυπο και να το μελετήσει πραγματικά αξίζει…
  .
  .
  Είναι φανερό ότι ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές.
  .
  .
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ……………

  .
  .
  .
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_6823.html#ixzz4ne2dljoT

  .
  .
  .
  .
  Ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός: Η Ελληνική Γλώσσα είναι 30-40.000 ετών
  .
  Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014
  .
  .
  .
  Ακριβώς πριν από 21 χρόνια, τον Ιούνιο του 1992, δημοσιεύθηκε σε ένα έγκριτο περιοδικό, στον ‘Δαυλό’, συνέντευξη του Ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού.
  .
  .
  Ο διαπρεπής και αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο σε παγκόσμια κλίμακα, αναφέρθηκε στον πλασματικό Ινδοευρωπαϊσμό και στην Ελληνική Γλώσσα, την οποία αναγάγει στην Άνω Παλαιολιθική εποχή, δηλαδή πριν από 30 έως 40.000 χρόνια.
  Στην ερώτηση του «Δαυλού»:
  .
  .
  θα μπορούσατε να μας δώσετε μια γενική εικόνα της Ανθρωπολογίας των λαών των Βαλκανίων, με την οποίαν, ως γνωστόν, ασχολείσθε τα τελευταία 35 χρόνια, ο Άρης Πουλιανός θα απαντήσει:
  .
  .
  «Ευχαρίστως για τον «Δαυλό» να σας πω λίγα συμπεράσματα, που στηρίζονται σε μεγάλο πλήθος στατιστικών παρατηρήσεων- άνω των 20.000 ανθρωπομετρήσεων και ανθρωποσκοπήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
  .
  .
  Τα συμπεράσματα αποτελούν σύνθεση διαφορετικών συνόλων προηγούμενων εργασιών, που πρώτη φορά δίδονται στην δημοσιότητα.
  .
  .
  1. Στο χώρο αυτό, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, η παρουσία του ανθρώπου είναι συνεχής, τουλάχιστον πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια. Ειδικώς η Μακεδονία είναι και χώρος, όπου εξελίχθη ο ίδιος ο άνθρωπος και από την δική μας χερσόνησο απλώθηκε προς βορρά και δυσμάς, τουλάχιστον στην Ευρώπη.
  .
  .
  2. Στην Μακεδονία αναπτύχθηκε ο Πετραλώνειος πολιτισμός, ο αρχαιότερος επί του ευρωπαϊκού εδάφους, και οι Αρχάνθρωποι της Χαλκιδικής πρέπει να θεωρούνται οι ιδρυτές αυτού του πολιτισμού, καθώς και τα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν στο σπήλαιο Πετραλώνων είναι τα αρχαιότερα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα στη γη μας.
  .
  .
  3.Οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo Sapiens) είναι οι συνεχιστές αυτών των πρωτανθρώπων της Μακεδονίας, όπου μίλησαν και πρωτακούστηκε ανθρώπινη λαλιά σ’ αυτόν τον τόπο, τουλάχιστον πριν 700.000 χρόνια.
  .
  .
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ……………..
  .
  .
  .
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/30-40000.html#ixzz4ne6RMZAN
  .
  .
  .
  .
  .
  13.000.000 χρόνια χαλάστρα στους “Αφροκεντρικούς” χιμπατζήδες
  .
  Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014
  .
  .
  16th International Congress of the International Union of Anthropological and Ethnological Sciences
  (IUAES)
  .
  .
  Οι Πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, ανακοινώθηκε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών(2009), από τον δρα Ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό (πρόχειρη μετάφραση της ανακοίνωσης στα ελληνικά ακολουθεί στο τέλος).
  .
  .
  Εκεί παρουσίασε ευρήματά τους: κνήμη και εργαλεία ατόμων που παρουσιάστηκαν το 1997 – , και ο απολιθωμένος σκελετός κοριτσιού 14 ετών, της “Δάφνης”, που βρέθηκε το 2008 στις ανασκαφές τού όρους Κάλαυρος, κοντά στο περίφημο Σπήλαιο των Αρχανθρώπων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, όπου ήδη έχουν βρεθεί οστά 3 …δισέγγονών της!
  .
  .
  Στο μεταξύ έχουν ήδη βρεθεί και οι ενδιάμεσοι “κρίκοι” σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, όπως στην Πτολεμαΐδα και την Ικαρία.
  .
  .
  Η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων στη Χαλκιδική έχει ήδη εξηγηθεί από το γεγονός τής μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης που έδωσε η τάφρος τού σημερινού Β. Αιγαίου 17.000.000 χρόνια πριν, η οποία αφάνισε τα τροπικά δέντρα τής περιοχής, στα οποία ζούσαν, μεταξύ άλλων, οι κατά 65% όρθιοι Ελλαδοπίθηκοι (οστά των οποίων έχουν βρεθεί ήδη από το 1974)
  .
  .

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………………
  .
  .
  .
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/13000000.html#ixzz4ne5NqNWq
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΛΑΟΣ ! ! ! ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ! ! !
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

 • .
  .
  .
  .
  .
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ………….
  .
  .
  .
  ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ……
  .
  .
  .
  .
  .
  ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΤΟΝ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ
  .
  .
  Πρώτος είναι ο Θεός, μετά είναι το Σύμπαν,
  μετά είναι ο Άνθρωπος.

  .
  Τι είναι Θεός; Αγαθό που δεν μπορεί να αλλάξει.
  Τι είναι ο Άνθρωπος; Κακό που μπορεί να αλλάξει.
  .

  Όλα τα όντα κινούνται, ακίνητο είναι μόνο ότι δεν κινείται.

  .
  Το Σύμπαν υπάρχει για χάρη του Ανθρώπου,
  ο Άνθρωπος χάρη στον Θεό.
  .

  Κάθε Όν είναι διττό, κανένα από τα Όντα δεν στέκεται.
  .

  Ο Νους βρίσκεται στον Θεό, η λογική σκέψη στον Άνθρωπο. Ο Νους δεν παθαίνει τίποτα.
  .

  Το καλό είναι εκούσιο, το κακό ακούσιο.
  .

  Τίποτα δεν είναι άγνωστο στον ουρανό, τίποτε δε είναι γνωστό στην Γη.
  .

  Η γένεση του Ανθρώπου είναι αρχή της φθοράς,
  η φθορά του Ανθρώπου είναι η αρχή της γένεσης.
  .

  Από τα Όντα άλλα βρίσκονται στα σώματα, άλλα στις Ιδέες και άλλα στις Ενέργειες.
  .
  .
  Το σώμα βρίσκεται στις Ιδέες, η Ιδέα και η ενέργεια στο σώμα.
  .

  Το θνητό δεν πηγαίνει σε αθάνατο σώμα, το αθάνατο πηγαίνει δίπλα σε θνητό.

  .
  .
  .
  http://4.bp.blogspot.com/-tGjbV03I5K0/VQSiCUW2GHI/AAAAAAAAEtA/-B5203wqT2A/s1600/AuroraGlacier_woodend_1080_annotated_reflectiononly.jpg
  .
  .
  .
  Οι ενέργειες δεν οδηγούνται προς τα πάνω άλλα προς τα κάτω.
  .
  .
  Όσα είναι στην γη, δεν ωφελούν αυτά που είναι στον ουρανό.
  .
  .
  Όσα είναι στον ουρανό ωφελούν αυτά που είναι στην γη.
  .

  Ο Θεός πήρε πνεύμα αρκετό από τον ίδιο το ανάμειξε με νοητή φωτιά και τα ανακάτωσε με κάποιες άλλες άγνωστες ύλες, και με κάποιες μυστικές επιφωνήσεις έφτιαξε κράμα λεπτοφυές που το ονόμασε «Εμψύχωση».
  .
  .
  Από αυτή την κρούστα δημιούργησε άπειρες ψυχές. Έφταιξε ιεραρχία από όντα που διέφεραν μεταξύ τους και ο συνολικός αριθμός ήταν 60 βαθμίδες.
  .
  .
  Σε όλες νομοθέτησε να είναι αθάνατες αφού ήταν από την ιδία Ουσία.
  .
  .
  Όρισε για αυτές τμήματα και αποθήκες του ουρανού για να στροβιλίζουν στον ουρανό και να δίνουν χαρά στον Πατέρα.
  .
  .
  Έτσι λοιπόν στάθηκε στην πανέμορφη βάση του αιθέρα και είπε:
  .
  .
  ¨Ω ψυχές, ωραία παιδιά του πνεύματος που σας γέννησα με τα χέρια μου, σας θεοποιώ μες την δίκη μου τάξη, ακούστε καλά τα λόγια μου σαν να είναι νόμοι και μην αγγίζετε κανένα άλλο τόπο εκτός από εκείνον που όρισε η απόφαση μου. Αν δείξετε σταθερότητα οι θρόνοι σας θα παραμείνουν στον ουρανό, αν όχι δεσμά σας περιμένουν για τιμωρία¨.
  .

  Ο τόπος από την κορυφή του ουρανού ως την σελήνη είναι προορισμένος για τους θεούς, τα άστρα και την άλλη πρόνοια.
  .
  .
  Ο τόπος από την σελήνη έως την Γη είναι η ασώματη κατοικία των ψύχων.

  .
  .
  Το ενδιάμεσο ανάμεσα στον ουρανό και την γη είναι χωρισμένο με αρμονία. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται «ζώνες» ή «στερεώματα».
  .
  .
  Σ΄αυτές βρίσκονται οι ψυχές που έχουν φύγει από τα σώματα και όσες ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί. Κάθε μια από τις ψυχές αυτές έχει την περιοχή της κατά την αξία της.
  .
  .
  Όταν οι ψυχές απαλλαγούν από τα σώματα, η Θεϊκή Πρόνοια, ανάλογα με το μέτρο των σφαλμάτων, στέλνονται και στους αντίστοιχους τόπους.
  .
  .
  Οι αγαθές ψυχές πάνε ψηλά ενώ οι ψυχές με σφάλματα, αντίθετα της φύσης τους εξορίζονται χαμηλά.
  .
  .
  .

  http://4.bp.blogspot.com/-sw3jFbKAT68/VQSiCqpXzVI/AAAAAAAAEtE/RkIVEYy6Lm8/s1600/SevenStrongSky_sergei_960.jpg
  .
  .
  .

  Οι Δορυφόροι της Καθολικής Πρόνοιας είναι δύο, ο ψυχοταμίας που διοικεί της ψυχές που ακόμα δεν έχουν μπει στα σώματα, και ο ψυχοπομπός που είναι αποστολέας και ηγεμόνας και ηγεμόνας των ψυχών που έχουν εγκλειστεί σε σώματα.
  .
  .
  Η Πρόνοια είναι πλάστρια και κατασκευάστρια των σωμάτων. Παραστέκονται σε αυτήν δυο ενέργειες η Μνήμη και η Εμπειρία.
  .
  .
  Το μείγμα των σωμάτων γίνεται ανάλογο προς κάθε μια ψυχή που κατεβαίνει για να ενσωματωθεί, οξέα τα σώματα για τις οξείες ψυχές, βραδέα για τις βραδείς, δραστήρια για τις δραστήριες, νωθρά για τις νωθρές, δυνατά για τις δυνατές, δόλια για τις δόλιες και γενικά όπως είναι φυσικό στην κάθε μία.
  .
  .
  ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΡΜΗ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΥ
  .
  .
  Σφάλλεις παιδί μου Τατ, η αλήθεια με κανένα τρόπο δε υπάρχει στη Γη.
  .
  .
  Όσα είναι πάνω στην Γη δεν είναι αλήθεια αλλά μίμηση της αληθείας, και όχι όλα, κάποια λίγα, τα υπόλοιπα είναι ψέμα και πλάνη.
  .
  .
  .
  Την αλήθεια μπορούν να την συλλάβουν μερικοί άνθρωποι, σ΄όσους ο Θεός δωρίσει την δύναμη της ενατένισης του Θείου. (Ερμής προς Τατ)
  .
  .
  .
  Να έχεις Ευσέβεια παιδί μου. Όποιος ευσεβεί, πολύ καλά θα φιλοσοφήσει, διότι χωρίς φιλοσοφία είναι αδύνατο να είναι απόλυτα ευσεβής.
  .
  .
  .
  Η μόνη αληθινή ομολογία είναι η ευγνωμοσύνη προς Εκείνον που δημιούργησε τα Όντα.
  .
  .
  Διότι όταν η ψυχή είναι μέσα στο σώμα και ανακουφίζει τον εαυτό της σχετικά με την κατανόηση του πραγματικού και αληθινού αγαθού, δεν μπορεί να ολισθήσει προς το κακό.
  .
  .
  Αυτό παιδί μου ας είναι ο σκοπός της ευσέβειας, στον οποίο φθάνοντας, και καλά θα ζήσεις και ευτυχισμένα θα πεθάνεις αφού η ψυχή σου δεν θα αγνοεί προς τα πού πρέπει να πετάξει.
  .
  .
  Αυτός, παιδί μου είναι ο μόνος δρόμος προς την αλήθεια, που τον βάδισαν και οι προγονοί μας και κέρδισαν την ευτυχία.
  .
  .
  Είναι αδύνατο να ευτυχίσεις πραγματικά μέσα στο σώμα, ώστε όταν βρεθεί εκεί που μπορεί να δει να μην ξεστρατίσει από το δρόμο.
  .
  .
  Όσοι άνθρωποι αγαπούν το σώμα τους, αυτοί ποτέ δεν θα μπορούσαν να δουν την όψη του ωραίου και του αγαθού, διότι τέτοια ομορφιά δεν έχει ούτε σχήμα ούτε χρώμα. (Ερμής προς Τατ)
  .
  .
  Υπάρχει ένα άλλο γένος στον ουρανό (εκτός των άστρων), αυτό των λεγόμενων «κομητών» που εμφανίζονται σε κάποια περίσταση και μετά από λίγο εξαφανίζονται, που ούτε ανατέλλουν ούτε δύουν, ούτε διαλύονται.
  .
  .
  Αυτοί γίνονται φανεροί αγγελιοφόροι και κήρυκες καθολικών πραγμάτων που θα προκύψουν για την Γη.
  .
  .
  Ο Ερμής, παιδί μου είχε ομοιοπάθεια με τα μυστήρια του ουρανού, αυτό ήταν ο παντογνώστης Ερμής, αυτός είδε τα σύμπαντα και, όταν τα είδε τα κατανόησε, και όταν τα κατανόησε μπόρεσε να τα δηλώσει και να τα δείξει.
  .
  .
  Διότι όσα κατάλαβε τα αποτύπωσε, και αφού τα αποτύπωσε, έκρυψε τα περισσότερα σιωπώντας και μιλώντας με ασφάλεια, για να τα ζητεί όλη η μεταγενέστερη ζωή του κόσμου, άλλωστε όταν γράφτηκαν δεν υπήρχε ακόμη το θνητό γένος.
  .
  .
  Και έτσι είπε στους συγγενείς θεούς (ο Ερμής) να τον ακολουθήσουν και άρχισε να ανεβαίνει προς τα άστρα. (Ίσιδα προς Ώρο)
  .
  .
  Ο Ερμής λοιπόν απολογούνταν σε Αυτόν που τον περιέβαλλε.
  .
  .
  Πως ούτε στο παιδί του παρέδωσε ολόκληρη την θεωρία επειδή ήταν ακόμη νεανική η ηλικία του.
  .
  .
  Όταν ανέτειλε ο ήλιος, αφού παρατήρησε με τα μάτια που βλέπουν τα πάντα στην ανατολή, είδε κάτι ακαθόριστο και καθώς το παρατηρούσε είδε τα ιερά σύμβολα των κοσμικών στοιχείων.
  .
  .
  Και αφού προσευχήθηκε και είπε λογούς έφυγε στον ουρανό.
  .
  .
  .

  http://1.bp.blogspot.com/-5mCrd0VmgBM/VQdH8hVAhvI/AAAAAAAAEtg/zhoSJ1WfNoQ/s1600/NGC6726_c23schedler.jpg

  .
  .
  .
  Ο ενδιάμεσος χρόνος καθυστερούσε αρκετά και ήταν κρυμμένα (τα μυστήρια) και η φύση ήταν στείρα, έως ότου οι θεοί που πήραν εντολή να περιπολούν τον ουρανό, πήγαν στον Θεό τον βασιλέα όλων, του ανάγγειλαν την ησυχία των όντων και του είπαν ότι πρέπει να ταχτοποιηθούν μαζί τα σύμπαντα και ότι αυτό δεν είναι έργο κάποιου άλλου παρά Αυτού του ίδιου.
  .
  .
  «Και σε παρακαλούμε» του έλεγαν, «να εξετάσεις τα όντα που ήδη υπάρχουν και όσα θα χρειαστούν κατοπινά».
  .
  .
  Όταν είπαν αυτά μειδίασε ο Θεός και είπε να γίνει η Φύση, και είπε: «ας είναι γεμάτος ο ουρανός, ο αέρας και ο αιθέρας».
  .
  .
  Όσες ψυχές είχαν προοδεύσει και είχαν μετακληθεί σε τόπους θεών κοντά στα άστρα και δίπλα στους ιερούς δαίμονες, ο Θεός τους παρέδωσε το λεπτοφυές μείγμα που κατασκευάστηκαν οι ψυχές, και είπε: «Παιδία μου, γεννήματα της Φύσης μου, πλάθετε, δεχθείτε τα υπολείμματα της τέχνης μου και κάθε μια ας πλάθει κάτι παραπλήσιο με την δική της φύση».
  .
  .
  Αυτά είπε και απομακρύνθηκε με μια υπόσχεση, να ενώσει τα ορατά έργα τους με το αόρατο πνεύμα.
  .
  .
  Οι φτασμένες ψυχές πήραν την «αναμεμειγμένη υλη» των ενσαρκώσεων και προσκυνούσαν το κράμα του Πατέρα και έψαχναν να δουν από τι ήταν κατασκευασμένο. Αυτό δεν ήταν εύκολο να το καταλάβουν. Τότε λοιπόν επειδή έψαξαν, φοβόντουσαν μήπως προκαλέσουν την οργή του Πατέρα και στραφήκαν στην εκτέλεση των εντολών του.
  .
  .
  Αυτές λοιπόν (οι Πρώτες ψυχές) νόμισαν ότι έκαναν κάτι το εξαιρετικό και απόκτησαν τόλμη και άρχισαν να ενεργούν επιθετικά και αντίθετα με τις εντολές του Πατέρα. Προσπερνούσαν τα τμήματα του ουρανού που τους είχαν οριστεί να μην παραβιάζουν και δεν ήθελαν ποια να μένουν στον τόπο τους και θεώρησαν ότι είναι θάνατος να έχουν σταθερή διαμονή.
  .
  .
  Αυτό που έκαναν δεν ξέφυγε από τον Αφέντη όλων και επιζητούσε τιμωρία και δεσμά για τις ψυχές που δεν υπάκουσαν.
  .
  .
  Αποφάσισε λοιπόν ο Μέγας Ηγεμόνας να μηχανευτεί το γένος των Ανθρώπων ώστε με αυτό να τιμωρείται συνεχώς το γένος των ψύχων που έπεσε.
  .
  .
  Τότε ο Θεός κάλεσε τον Ερμή και του είπε: «Ψυχή της ψυχής μου, και ιερέ νου του Νου μου φέρε μου αμέσως όλους του θεούς του ουρανού».
  .
  .
  Μόλις αυτοί πήγαν υπακούοντας την εντολή, κατάλαβαν τι ακριβώς ήθελε ο Δεσπότης. Όταν τους μίλησε για την γένεση των ανθρώπων, αντιλήφτηκαν όλοι τους οτι καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του θα μπορούσε να προσφέρει σε αυτούς που πρόκειται να γεννηθούν.
  .
  .
  Και τότε ο Θεός έδωσε εντολή να δημιουργηθεί το ανθρώπινο γένος.
  .
  .
  .

  http://4.bp.blogspot.com/-LFtrtslE3CI/VQdH8QPGZ9I/AAAAAAAAEtc/CI9wKNXH7uY/s1600/greencompany_rive_960.jpg
  .
  .
  .

  Όταν πλάσθηκε το ανθρώπινο σώμα που ήταν χαλαρό, αδύναμο και υγρό, ο Θεός διέταξε τις ψυχές να μπουν στα σώματα. Αυτές για πρώτη φορά ήταν λυπημένες γιατί αντιλήφθησαν ότι ήταν καταδικασμένες. Οδύρονταν και στέναζαν σαν τα ελευθέρα ζώα που πρόκειται να υποκύψουν στην σκλαβιά, και είπαν:
  .
  .
  «ουρανέ, αρχή της γέννησης μας αιθέρα και αέρα, άστρα και θεοί του Μονάρχη Θεού, αποσπαστήκαμε από εσάς και δυστυχούμε, περισσότερο όμως επειδή από την μακάρια κοινωνία των θεών που ήμασταν, θα κλειστούμε σε ταπεινά σώματα. πόσα σφάλματα μας περιμένουν ακόμη εξαιτίας των πονηρών προσδοκιών».

  .
  .
  Οι ψυχές συνέχισαν: «Αφέντη πατέρα όρισε μας κάποια όρια και αξίωσε μας να ακούμε τα λόγια σου όσο ακόμη είμαστε καταδικασμένες εδώ κάτω».
  .
  .
  Ο Πατέρας κάθισε στον θρόνο της αληθείας και είπε: «Ψυχές, ο Έρωτας και η Ανάγκη θα σας εξουσιάζουν διότι αυτοί βρίσκονται μετά από εμένα ταξίαρχοι. Όσες ψυχές λατρεύετε την αγέραστη εξουσία μου, να ξέρετε ότι όσο είστε αναμάρτητες θα κατοικείτε στους χώρους του ουρανού, αν όμως κάποια κατηγόρια αγγίξει κάποια από εσάς, καταδικασμένες θα κατοικήσετε στον ίδιο χώρο που έχει προσδιοριστεί για τα θνητά σπλάχνα. Και αν πάλι μεγαλύτερα αμαρτήματα σας βαρύνουν φεύγοντας από τα σώματα, δεν θα κατοικήσετε πάλι στον ουρανό, ούτε σε ανθρώπινο σώμα, αλλά περιπλανώμενες συνέχεια, θα είστε άλογα ζώα».
  .
  .
  Παρατηρήσεις: Όσοι βρίσκονται ενσαρκωμένοι πάνω στην γη (και όλοι είναι ενσαρκωμένοι αφού είναι μέσα σε σάρκα), έχουν εκπέσει στην υλη για πολύ «παλιούς λόγους».
  .
  .
  Ο Ερμής ο τρισμέγιστος δίνει σαφή εικόνα για πιό λόγο δημιουργήθηκαν τα ανθρώπινα σώματα-φυλακές.
  .
  .
  Σίγουρα οι ψυχές των ανθρώπων ήταν κάποτε μεγάλοι δημιουργοί του ουρανού, πλανώνται άσχημα όμως, όσοι νομίζουν ότι κατέβηκαν εδώ για βόλτα ή για εμπειρίες ή για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους, η να σώσουν τον κόσμο κτλ.
  .
  .
  Τον εαυτό του έκαστος πρέπει να σώσει ο καθένας που είναι εγκλωβισμός στον πλανήτη φυλακή.
  .
  .
  Εδώ κάτω δεν υπάρχουν ενσαρκωμένοι θεοί και σωτήρες, ούτε ελεύθεροι απεσταλμένοι που ήρθαν να ελευθερώσουν τους άλλους, ο αγώνας είναι λύτρωση της ψυχής με κατεύθυνση τον ουρανό.
  .
  .
  Οποίος αγωνίζεται να αυτοπροβληθεί σαν ¨ξεχωριστός ενσαρκωμένος¨, τον περιμένουν πολλά ανθρωπινά σώματα ακόμη, και αν ακόμη δεν βάλει μυαλό, τότε σειρά έχουν τα σώματα ζώων.
  .
  .
  Ο Ερμής ο τρισμέγιστος ¨λάλησε¨ πριν από 25.000 χρόνια… Ο Ερμής είναι ο Λόγος του Θεού, αλλά οι περισσότεροι ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα μόνο επιφανειακά, με το δωδεκάθεο, με μούσια, ασπίδες, ομάδες, μαιάνδρους και παπαγαλιστί ρητά. Η αλήθεια πάντα θα διαφεύγει σε αυτούς που θέλουν να κοιτούν αλλού….
  .
  .

  Η μόνη αλήθεια πλησιάζει στην Γη και αυτό είναι γεγονός για τις ψυχές μας.
  .
  .
  Μην κοιτάτε μόνο να ¨διασώσετε¨ την ζωή σας να κοιτάτε να σώστε την ψυχή σας.
  .
  .
  Στην αρχή υπήρχε πλήρης άγνοια, διότι οι ψυχές κλεισμένες πρόσφατα μέσα στα σώματα και μην υπομένοντας τον εξευτελισμό, φιλονικούσαν με τους θεούς του ουρανού, και κρατώντας και διεκδικώντας την αρχοντική καταγωγή τους, επειδή κι αυτές είχαν τον ίδιο δημιουργό, αντιδικούσαν χρησιμοποιώντας ως όργανα τους ανθρώπους που τους είχαν απομείνει και τους έκαναν να κάνουν επιθέσεις, να αντιτάσσονται και να πολεμούν μεταξύ τους. Οι δυνατοί σκότωναν και έκαιγαν τους αδυνάτους και τους έριχναν άλλοτε ζωντανούς και άλλοτε νεκρούς στα άδυτα.
  .
  .

  Τότε, αγανακτισμένα τα Στοιχεία προσπαθούσαν να συναντήσουν τον Μονάρχη Θεό, για να του εκθέσουν την άγρια συμπεριφορά του ανθρώπου. Όταν πια το κακό είχε γίνει μεγάλο, τα Στοιχεία πήγαν στον Θεό που τα δημιούργησε και είπαν τέτοια λόγια για κατηγόρια: «ως πότε Θεέ, θα έχεις την διάθεση να αφήσεις χωρίς θεϊκή προστασία την ζωή των θνητών; Χάρισε χρησμούς στην νύχτα, γέμισε τα όλα με καλές ελπίδες, και ας φοβηθούν την εκδίκηση των θέων και τότε κανένας δεν θα αμαρτήσει».

  .
  .
  .
  http://3.bp.blogspot.com/-i6TJmK0ujRo/VQhRpCIig0I/AAAAAAAAEt8/fat-7rkxQ3Q/s1600/aurora01_gray_960.jpg

  .
  .
  .

  Αφού γεννηθεί δηλαδή ο καθένας από εμάς και λάβει ψυχή, τον παραλαμβάνουν οι δαίμονες που έχουν λάβει υπηρεσία εκείνη την στιγμή της γέννησης του και οι οποίοι ορίστηκαν από τα αστέρια. Αυτοί κάθε στιγμή εναλλάσσονται, καθώς δεν μένουν ίδιοι αλλά ανακυκλώνονται.
  .
  .
  Αυτοί, αφού διεισδύσουν μέσω του σώματος στα δύο μέρη της ψυχής (θυμοειδές & επιθυμητό) την περιστρέφουν καθένας ανάλογα με την δική του ενέργεια.
  .
  .
  .
  .
  Το λογικό μέρος της ψυχής έχει παραμείνει ανεξάρτητο από τους δαίμονες κατάλληλο για την υποδοχή του Θεού.

  .
  .
  .
  .
  Σε όποιον λάμπει η θεϊκή ακτίνα μέσω του (νοητού) ήλιου στο λογικό μέρος της ψυχής (όλοι αυτοί είναι λίγοι) καταργούνται οι δαίμονες τους.
  .
  .
  .
  .
  Γιατί κανείς, ούτε θεός, ούτε δαίμονα δεν έχει εξουσία και δύναμη απέναντι σε μια ακτίνα του Θεού.
  .
  .
  .
  .
  Ο Έρωτας προς τον Θεό του ουρανού και προς όλα όσα αυτός περιέχει, είναι μια συνεχής πράξη λατρείας. Αυτή κανένα άλλο ζωντανό πλάσμα ούτε από τα θεϊκά ούτε από τα θνητά δεν την πέτυχε έκτος από τον άνθρωπο.
  .
  .
  .
  .

  Και αποφασίστηκε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού ο άνθρωπος να είναι πλασμένος καλύτερος από τους θεούς, οι οποίοι είναι πλασμένοι μόνο από την αθάνατη φύση, αλλά και καλύτερος από όλα τα θνητά, γι΄αυτό ο άνθρωπος, συνδεδεμένος με τους θεούς μέσω συγγένειας τους λατρεύει με την θρησκεία και με τον ιερό Νου, ενώ οι θεοί με ευσεβή αγάπη, επιβλέπουν και φυλάσσουν τα ανθρωπινά.
  .
  .
  Η αμοιβή για όσους ζουν με ευσέβεια προς τον Θεό είναι η ελευθέρωση από τα δεσμά της θνησιμότητας.

  .
  .
  Γιατί όσοι έζησαν με ευσέβεια τους επιτρέπετε η επιστροφή στον ουρανό, ενώ όσοι έζησαν με ασέβεια τους επιφυλάσσεσαι η επαναφορά σε σώματα βδελυρά και ανάξια της ψυχής. Οι Ψυχές κατά την Κοσμική τους Ζωή κινδυνεύουν όσον αφορά την ελπίδα της μελλοντικής αιωνιότητας.
  .
  .
  .

  http://3.bp.blogspot.com/-c-HFx1fdUjw/VQhRrSmNClI/AAAAAAAAEuE/0X9o1qAM0jw/s1600/DTHalloween1024.jpg
  .
  .
  .

  Ο Ερμής αφού εμφανίστηκε περισσότερες φορές στη Αίγυπτο, θυμόταν τον εαυτό του και ονομάστηκε για τρίτη φορά Ερμής.

  .
  .
  Γι΄αυτό έτσι ο Τρισμέγιστος Ερμής ονομάστηκε, επειδή τρεις φορές εκεί ανέπτυξε την φιλοσοφία του και για Τρίτη φορά είχε την συνείδηση του εαυτού του.
  .
  .
  .
  .
  .

  ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  .
  .
  Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015
  .
  .
  .
  http://diogeneis.blogspot.gr/2015/03/3.html
  .
  .
  .

  .
  .

 • .
  .

  .
  .
  .
  .
  ΕΡΜΗΣ O ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ο πρώτος μονοθεϊστής
  .
  .
  19 Oct 2007,
  .
  .
  1 Ο Ερμής ο τρισμέγιστος ήταν Ελληνικής καταγωγής. ( Artemi Passio, Migne Patrologia greca XCVI ). ( Ψευδό – Μανέθωνος από Γ. Σύγκελλο ).
  .
  .
  2 Στην Ερμητική Θεολογία κυριαρχεί ο Μονοθεϊσμός, όπως ακριβώς εκφράστηκε από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο τον Ορφέα, κ.λ.π. Αξιο να παρατηρηθεί ότι όλοι οι υγιείς ψαλμοί της βίβλου είναι σχεδόν εντελώς πιστή αντιγραφή από τα Ερμητικά και τα Ορφικά.
  .
  .
  3 Ο Ερμής έζησε γύρω στο 25.000 π.Χ. και υπήρξε αντιβασιλέας του Κρόνου στην Αίγυπτο, δάσκαλος του Οσίριδος και της Ισιδος.
  .
  .
  4 Ερμής ο Τρισμέγιστος 3.1 :” Η δόξα των πάντων είναι ο Θεός…Αρχή των όντων είναι ο Θεός και νους και φύση και ύλη και όλα αυτά εν σοφία εις υπόδειξη όλων…Υπήρχε σκότος άπειρο στην άβυσσο και νερό λεπτό και πνεύμα λεπτό και νοερό με τη δύναμη του Θεού, βρισκόμενα στο χάος. Και έλαμψε φως άγιο και στερεώθηκαν σε άμμο τα υγρά στοιχεία…”.
  .
  .
  5 Ερμής ο Τρισμέγιστος 4.1 : ” Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα. Και όχι βέβαια με τα χέρια, αλλά με το λόγο του “.
  .
  .
  6 Ερμής ο Τρισμέγιστος 141.18 : ” Αυτά είπε ο Κύριος και Θεός μας και ανέμειξε το νερό με τη γη. Ανακινώντας το μίγμα, και εμφύσησε σ’ αυτό πνεύμα…από αυτό το μίγμα έπλασε ζώδια με μορφή ανθρώπου “.
  .
  .
  7 Ερμής ο Τρισμέγιστος 1.18 : Και μόλις έγινε αυτό, είπε ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε εν πλήθη όλα τα δημιουργήματα”.
  .
  .
  8 Ο Στοβαίος γράφει ότι ο Ερμής έγραψε 42 βιβλία, ο δε Μανέθων λέει ότι αυτά βρισκόντουσαν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από εκεί τα αντέγραψε ο Μωυσής ( και αφού τα αντέγραψε μετά έπρεπε δια της πυρράς να εξαφανιστούν και να μείνουν μόνο σαν πρωτότυπα του Μωυσή. Μπράβο τους που αποφάσισαν να καταστρέψουν όλες τις γνώσεις χιλιάδων ετών ).
  .
  .
  9 Η διδασκαλία του Ερμή, ως γνωστόν επειδή ήταν μυστική ονομάστηκε “Ερμητική” που έκτοτε πήρε την έννοια του σφραγισμένου μυστικού.
  .
  .
  Ηδη από την εποχή του ο Ερμής γνωρίζοντας όπως φαίνεται καλά τα ανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για την τότε ανθρωπότητα (καταστροφή της Ατλαντίδος ενδεχομένως) η ανεξέλεγκτη διασπορά των αντίστοιχων μυστηρίων,
  .
  .
  έδωσε εντολή στους Έλληνες μαθητές του Ασκληπιού και Άμμωνα να κρατήσουν απόλυτη σιγή για τα μυστικά της φύσης και τα ” Θεϊκά μυστήρια “. (Ερμητικά κείμενα ).
  .
  .
  10 Ο Ερμής είναι γιος του βασιλιά Δία και της κόρης του Άτλαντα Μαίας. Κατά την συνήθειά του ο Δίας την έστειλε να γεννήσει στη Κυλλήνη.
  .
  .
  11 Ο πρώτος και μεγαλύτερος προφήτης στην Ελληνική παράδοση είναι ο Θεός Ερμής ή Ερμής Τρισμέγιστος κατά την Αιγυπτιακή εκδοχή.
  .
  Μεταξύ των μαθητών του φέρεται και ο Θεός Ήφαιστος.
  .
  Ο Ερμής έζησε κατά άλλους το 9.000 π.Χ. ή κατ’ άλλους το 25.000 π.Χ.
  .
  ή αν θεωρήσουμε ότι ο Ήφαιστος ήταν μαθητής του που έζησε σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο το 50.000 π.Χ,
  .
  σημαίνει ότι ο Ερμής έζησε πριν το 50.000 π.Χ.
  .
  .
  .
  12 Ο Ορφέας αναφέρει πώς στην αρχή βασίλεψε ο Ουρανός που τον διαδέχτηκε ο Κρόνος.
  .
  Μετά τον Κρόνο βασίλεψε ο Δίας και στη συνέχεια ο Διόνυσος (Ολυμπιόδωρος “Υπόμνημα στον Φαίδωνα” στα Ορφικά) .
  .
  Ο Ερμής γεννήθηκε από την κόρη του Άτλαντα, Μαία και υπηρέτησε σαν γραμματέας τον Κρόνο, αδελφό του Άτλαντα, μαρτυρία που επιβεβαιώνεται και στην “Ευαγγελική προπαρασκευή” του Ευσέβιου.
  .
  .
  Ωστόσο, η αποκάλυψη πνεύματος υπερφυσικού, δημιούργησε στο πρόσωπο του Ερμή, τον πρώτο “απόστολο” του μονοθεϊσμού.
  .
  .
  13 Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του γραμματολόγου Ιωάννη Στοβαίου τα κείμενα των έργων του Ερμή, γραμμένα στην ιερογλυφική γραφή και κρυμμένα στους αιγυπτιακούς ναούς και στις πυραμίδες, βρέθηκαν από τον αρχιερέα των ναών της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στην αρχαία Αθήνα,
  .
  Βούτη.
  .
  .
  .
  Ο Βούτης που υπήρξε γενάρχης της ιερατικής κάστας των Ετεοβουτάδων, ήταν γιος του βασιλιά της Αττικής, Πανδίονα και όταν διαμοιράστηκε η εξουσία του πατέρα του, αυτός πήρε την ιερατική εξουσία και ο αδελφός του, Ερεχθέας, την πολιτική.
  .
  .
  Στην Αίγυπτο όπου ακολούθησε τον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, βρήκε τα κείμενα αυτά και τα μετέφρασε στην ιερατική γραφή.
  .
  .
  14 Παυσανίας “Κορινθιακά” 3 – 4 : “Αυτά που λένε στις μυστικές τελετές της Μητρός (Δήμητρας) σχετικά με τον Ερμή και το κριάρι, αν και ξέρω πολύ καλά τι συμβολίζουν, δεν τα μνημονεύω”.
  .
  .
  .
  .
  15 Κατά την Ερμητική θεολογία, ο Ποιμάντρης είναι η αποκαλυπτική παρουσία του υπέρτατου Όντος σε μια στιγμή έκστασης του Ερμή του τρισμέγιστου.
  .
  .
  .
  .
  Η αποκάλυψη της δημιουργίας ξεκινάει από τον πρώτο Νου, τον Πατέρα και την εμφάνιση του φωτός και του σκότους.
  .
  .
  Από το φως εμφανίζεται ο λόγος, δηλαδή ο γιος του Θεού.
  .
  Στη συνέχεια το φως οργανώνεται σε ένα κόσμο αμέτρητων δυνάμεων. Δημιουργείται ο άνθρωπος – αρχέτυπο από τον πρωταρχικό Νου κατ’ εικόνα του Πατέρα και στη συνέχεια ο ίδιος ο άνθρωπος αρχίζει και αυτός να δημιουργεί και με τη θέληση του Πατέρα γίνεται και αυτός δημιουργός.
  .
  .
  Στο εσχατολογικό μέρος του Ποιμάντρη αναφέρεται ο θάνατος και η μελλοντική ζωή της ψυχής, όπου η μεν μορφή διαλύεται στα στοιχεία που την αποτελούσαν και τα οποία επανέρχονται στη προηγούμενη κατάστασή τους, αδρανοποιημένου πια και του θνητού χαρακτήρα,
  .
  .
  .
  .
  η δε ψυχή απελευθερωμένη διέρχεται από τις 7 σφαίρες της κάθαρσης για να φτάσει προ των πυλών της αιωνιότητας.
  .
  Εκεί θα περάσει από την θύρα που οδηγεί στους κόσμους των ανωτέρων δυνάμεων.
  .
  .
  .
  .
  16 Στον πρώτο λόγο ( 24 – 26 ) γίνεται υπαινιγμός στις Πύλες και στις Θύρες που οδηγούν στην Ογδοατική φύση, δηλαδή στους θείους κόσμους των παραλλήλων.

  .
  .
  .
  .
  Διακρίνεται επίσης η αναφορά στη χημική διαδικασία της σύνθεσης και της αποσύνθεσης της ύλης με υπαινιγμό, επίσης της θείας ουσίας, που ενώνει την ύλη με το πνεύμα.
  .
  .
  .
  .
  17 Στο δεύτερο λόγο αναλύεται η φύση και η αιτία της κίνησης στο χώρο της ακινησίας καθώς και η αιτία του πρώτου κινούντος.
  .
  Όλα αυτά που λαμβάνουν μέρος στο χώρο των συμπάντων κόσμων, αποτελούν ” κοίλα στοιχεία ” περιδινούμενων κυκλώνων ενεργείας.
  .
  .
  18 Στο τρίτο λόγο γίνεται αναφορά στη δημιουργία και την διάλυση των όντων. Έτσι λοιπόν γίνεται αναφορά στους κατώτερους θεούς που αναφέρει και ο Πλάτωνας, δηλαδή στα φωτοφόρα όντα που κατ’ εντολή του Θεού επεμβαίνουν στους γενετικούς κώδικες των όντων, όπως στην περίπτωση των Ε και των διαδοχικών τους επεμβάσεων πάνω στην εξελικτική πορεία του γόνου.
  .
  .
  19 Στην ουσία οι ” θεϊκοί κύκλοι ” του Ερμή, οι παραδοσιακοί θεοί της αρχαιοελληνικής θεολογίας (Ωκεανός – Τηθύς – Φόρκυς – Κρόνος – Ρέα – Δίας – Ήρα και άλλοι) και οι θεοί του Πλάτωνα (Τίμαιος 41) είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τελευταίος,
  .
  δηλαδή κατώτεροι θεοί που είχαν την δυνατότητα να διαμορφώνουν τα δημιουργήματα του Θεού.
  .
  .
  20 Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος γράφει ότι ” αυτό που είναι ψηλά μοιάζει με εκείνο που είναι χαμηλά ” και ότι το ελάχιστο μοιάζει με το μέγιστο” .
  .
  Χιλιάδες χρόνια πριν από την έλευση του Ιησού Χριστού στην γη,
  .
  ο Ολύμπιος Ερμής, ο υιός του Δία και της Μαίας,
  .
  .
  .
  .
  αξιώνεται της πρώτης αποκαλύψεως από τον ίδιο τον Θεό, τον οποίο αποκαλεί Ποιμάντρη. Ο ύμνος του Ερμή προς Παντοκράτορα (Σινά 327, φ 234 β – Ιβήρων 386, φ 174 β) : Βλέμμα ακοίμητου πυρός γρηγόρει.
  .
  .
  Εσύ που ζωογονείς τον δρόμο του αιθέρα, που ενισχύεις την θέρμη του ήλιου, που δίνεις την λαίλαπα εις τα νέφη, εσύ, που το όνομά σου δεν χωρά εις τον κόσμο.
  .
  .
  Βλέμμα άφθαρτο, αιώνιο, φοβερό, που εποπτεύει τα πάντα, πατέρα όλων, που είσαι ένας και μοναδικός Θεός, που δεν έχεις καμία αρχή από πουθενά, σε έχω γνωρίσει.
  .
  .
  Έναν μόνο τιμώ μετά από εσένα, τον Υιόν που προέρχεται από εσένα, με απόρρητη δύναμη και οξύτερη φωνή, με ξεχωριστό τρόπο ευθύς χωρίς φθόνο και πάθος, χωρίς γέννηση γέννησες τον Λόγο, που είναι Θεός, την ουσία εκ της ουσίας, ο οποίος φέρει την δική σου εικόνα, του Πατέρα, την όμοια σου εις όλα.

  .
  .
  Ώστε εκείνος να ευρίσκεται μέσα σε εσένα, εσύ δε μέσα σε εκείνον, ως καθρέπτης κάλλους και πρόσωπον αμοιβαίας ευφροσύνης.
  .
  .
  .
  .
  22 η υπερφυσική αποκάλυψη του πνεύματος του Θεού,
  .
  .
  καθιστά τον Ερμή τον πρώτο “Απόστολο” του μονοθεϊσμού. Το όνομα Ερμής και η λέξη Θρησκεία έχουν τον ίδιο λεξάριθμο. ΕΡΜΗΣ = 353 = ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  .
  .
  23 Κυρανίδες, πρόλογος Αρποκρατίωνος : ο Ερμής ελάμβανε την Θεία σοφία από αγγέλους του Θεού δια να την μεταδώσει στους ανθρώπους.
  .
  .
  .
  24 Λακτάντιος, Diu. inst. I, 6 : Και να τα ίδια τα λόγια του Ερμή : “Ο Θεός είναι ένας και ο Ένας δεν χρειάζεται όνομα.
  .
  .
  .
  25 Ερμής Τρισμέγιστος – Εκ της ιεράς βίβλου – παρ. 18 : “Τόσα μόνον αφού είπε ο Θεός και δικός μου Κύριος, ανέμιξε τα υπόλοιπα συγγενή στοιχεία, δηλαδή το ύδωρ και την γη…”.
  .
  .
  .
  .
  26 Ερμής Τρισμέγιστος – Καθολικός λόγος προς Τατ – 14 : “Κανένας από τους άλλους που λέγονται Θεοί, κανένας άνθρωπος και κανένας δαίμονας δεν δύναται να είναι τόσο αγαθός όσο ο μόνος Θεός.
  .
  Αυτό είναι το αγαθόν αυτός είναι ο Θεός.
  .
  Και να μην πεις κάτι άλλο αγαθό, διότι ασεβείς και μην δώσεις εις τον Θεό άλλο όνομα πέραν του αγαθού”.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  27 Ερμής τρισμέγιστος – Ποιμάντρης, 27 – 32 : Προσευχή του Ερμή προς τον θεό: Και αφού μου είπε αυτά ο Ποιμάντρης ανεμείχθη με τις δυνάμεις.
  .
  .
  Και εγώ, αφού ευχαρίστησα και ευλόγησα τον Πατέρα των όλων, πήρα την άδεια να φύγω, αφού ενδυναμώθηκα και διδάχτηκα την φύση του Παντός και το υπέροχο όραμα.
  .
  .
  Και από τότε έχω αρχίσει να κηρύσσω στους ανθρώπους το κάλλος της ευσέβειας και της γνώσεως.
  .
  .
  Ω λαοί, άντρες τούτης της γής, σεις που έχετε παραδώσει τους εαυτούς σας στην μέθη και στον ύπνο και στην άγνοια του Θεού, γαληνέψατε από την ικανοποίηση του παραλόγου ύπνου και σταματήσατε την κραιπάλη.
  .
  .
  Αυτοί δε αφού άκουσαν έφθασαν συγκεντρωμένοι με κοινή ψυχική διάθεση. Και εγώ τους είπα: “Γιατί ω άνδρες γεννήματα τούτης της γης έχετε παραδώσει τον εαυτό σας στον θάνατο, ενώ έχετε εξουσία να μεταλάβετε της αθανασίας;
  .
  .
  Μετανοήσατε εσείς που από κοινού πορευθήκατε στην πλάνη και γίνατε συμμέτοχοι στην άγνοια.
  .
  .
  Αφού εγκαταλείψετε την φθορά, απαλλαγείτε του σκοτεινού φωτός και μεταλάβετε της αθανασίας”.
  .
  .
  Και άλλοι μεν από αυτούς αφού φλυάρησαν, απεμακρύνθηκαν, έχοντας παραδώσει τον εαυτόν τους στην οδό του θανάτου, άλλοι δε αφού έπεσαν μπροστά στα πόδια μου παρακαλούσαν να διδαχθούν.
  .
  .
  Και εγώ αφού τους σήκωσα από κάτω έγινα οδηγός του γένους.
  .
  .
  Τους δίδαξα τους λόγους, πως και με ποιο τρόπο να σωθούν και έσπειρα ανάμεσά τους λόγους σοφίας και ετράφησαν δια του ύδατος της αμβροσίας.
  .
  .
  Και το βράδυ όταν το φως του ήλιου άρχισε να δύει τους κάλεσα να ευχαριστήσουν τον Θεό. Και όταν ολοκληρώθηκε η ευχαριστία, καθένας έφυγε για την δική του κλίνη. Κι εγώ αφού ανέγραψα στον εαυτό μου την ευεργεσία του Ποιμάνδρου και πλήρης από όσα ήθελα, ευφράνθηκα πολύ.
  .
  .
  Και έγινε δι εμένα ο ύπνος του σώματος αγρύπνια της ψυχής και το κλείσιμο των οφθαλμών αληθινή όρασης και η σιωπή μας εγκυμοσύνη του αγαθού και η έκφραση του λόγου έργα αγαθά.

  .
  .
  Τούτα δε συνέβησαν διότι είχα λάβει από τον νου μου, δηλαδή από τον Ποιμάνδρη, τον λόγο της αυθεντίας. Και έτσι έγινα θεοφόρος της αλήθειας.
  .
  .
  Για αυτό προσφέρω από την ψυχή μου και από όλη την δύναμή μου ευλογία στον Πατέρα Θεό.
  .
  Αγιος ο Θεός ο Πατέρας των όλων. Αγιος ο Θεός του οποίου η θέληση εκπληρώνεται από τις ίδιες του τις δυνάμεις.
  .
  Αγιος ο Θεός ο οποίος θέλει να γίνει γνωστός και γνωρίζεται στους εκλεκτούς.
  .
  Αγιος είσαι εσύ που με τον Λόγο δημιούργησες τα όντα.
  .
  Αγιος είσαι εσύ του οποίου την εικόνα αναπαράγει η φύση.
  .
  Αγιος είσαι εσύ του οποίου η φύση υπήρξε εικόνα.
  .
  Αγιος είσαι εσύ ο ισχυρότερος από κάθε άλλη δύναμη.
  .
  Αγιος είσαι εσύ ο μεγαλύτερος από κάθε υπερέχοντα.
  .
  Αγιος είσαι εσύ ο ανώτερος παντός επαίνου.
  .
  .
  .
  Δέξου αγνές λογικές θυσίας από αγνή ψυχή και καρδιά που έχει προς εσένα ανυψωθεί, ανεκλάλητε, ανέκφραστε που προσφωνείσαι δια της σιωπής.
  .
  .
  .
  Σε ικετεύω να μην με αφήσεις να σφάλλω στην ουσιώδη γνώση, δώσε μου σημείο και ενδυνάμωσέ με και με την χάρη αυτή θα φωτίσω τους αδελφούς μου και τους υιούς σου που έχουν άγνοια του γένους των.
  .
  Για αυτό πιστεύω και μαρτυρώ. Στη ζωή και στο φως προχωρώ. Ευλογητός είσαι Πατέρα.
  .
  Ο δικός σου άνθρωπος επιθυμεί να είναι άγιος μαζί σου,
  .
  .
  καθώς έχεις δώσει σε αυτόν όλη την εξουσία.
  .
  .
  .
  28 Μονή Ιβήρων Αγιον Ορος 1317 – φ 287 α : Ερμού εκ του προς Τατ ( αποσπ. Ι ) :
  .
  Είναι δύσκολο να συλλάβουμε με την νόηση τον Θεό και είναι αδύνατο να τον εκφράσουμε και αν ακόμη τον συλλάβουμε με την νόηση.
  .
  .
  .
  Διότι είναι αδύνατον να ορίσεις το άυλο με το υλικό και δεν είναι δυνατόν να συλλάβεις το τέλειο με το ατελές και το αιώνιο είναι δύσκολο να συναντηθεί και να συνυπάρξει με το εφήμερο.
  .
  .
  .
  Διότι το ένα υπάρχει στην αιωνιότητα, ενώ το άλλο είναι παροδικό και το ένα υπάρχει πραγματικά, ενώ το άλλο από φαινομενική άποψη σκιάζεται. Και βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση το ασθενέστερο από το ισχυρότερο και το κατώτερο από το ανώτερο, σε όση βρίσκεται το θνητό από το Θείο.

  .
  .
  .
  Και η μεταξύ τους απόσταση αμαυρώνει την θέα του ωραίου. Διότι δύνασαι να δεις με τα μάτια τα υλικά σώματα και να περιγράψεις με την γλώσσα τα ορατά.
  .
  .
  Αλλά το ασώματο και αόρατο και άμορφο και άυλο δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό από τις αισθήσεις μας.
  .
  .
  Γίνομαι κατανοητός, Τατ, γίνομαι κατανοητός;
  .
  .
  Αυτό που είναι αδύνατον να εκφράσουμε πλήρως, αυτό είναι ο Θεός.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  29 Ερμητικά κείμενα:
  .
  .
  Άγιος ο Θεός και πατέρας των όλων.
  .
  .
  Άγιος ο Θεός που η θέλησή του εκπληρώνεται από τις ίδιες του τις δυνάμεις.
  .
  .
  Άγιος ο Θεός που θέλει να είναι γνωστός και αναγνωρίζεται από εκείνους που τον λατρεύουν.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ που με τον λόγο δημιούργησες τα όντα.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ του οποίου την εικόνα αναπαράγει η φύση.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ που δεν σε δημιούργησε η φύση.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ ο ισχυρότερος κάθε άλλης δύναμης.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ ο μέγιστος των υπέροχων.
  .
  .
  Άγιος είσαι εσύ ο υπεράνω κάθε επαίνου.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

 • .
  .
  .
  .
  .
  .
  25 Oct 2007,
  .
  .
  [align=center]«Οι αρχές της Αλήθειας είναι επτά: εκείνος που το καταλαβαίνει αυτό τέλεια, κατέχει το μαγικό κλειδί, που με αυτό οι Πύλες του ναού θα ανοίξουν».[/align]
  .
  .
  .
  «Το Πάν είναι ο Λόγος. Το σύμπαν είναι Νοητικό».(Πρώτη Αρχή)
  .
  .
  .

  «Όπως είναι πάνω είναι και κάτω. Όπως είναι κάτω είναι και πάνω».(Δεύτερη Αρχή)
  .
  .
  .
  «Τίποτε δεν είναι ακίνητο όλα δονούνται». (Τρίτη Αρχή)
  .
  .
  .
  «Όλα είναι δυαδικά, όλα έχουν δύο πόλους. Όλα είναι ένα ζεύγος αντιθέτων, τα άκρα αγγίζονται».(Τέταρτη Αρχή)
  .
  .
  .
  «Όλα ρέουν και πάλι ρέουν. Όλα έχουν περιόδους ακμής και παρακμής, ανόδου και καθόδου. Όλα κινούνται σαν εκκρεμές. Το μέτρο της κίνησης προς τα δεξιά είναι όμοιο με αυτό της κίνησης προς τα αριστερά. Ο ρυθμός είναι η εξίσωση τους». (Πέμπτη Αρχή)
  .
  .
  .

  «Κάθε αιτία έχει το αποτέλεσμα της. Κάθε αποτέλεσμα έχει μια αιτία, όλα γίνονται σύμφωνα με τον Νόμο».(Έκτη αρχή)
  .
  .
  .
  «Η γέννηση υπάρχει παντού. Όλα έχουν μια αρσενική και μια θηλυκή αρχή. Η γέννηση εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο».(Έβδομη Αρχή)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  25 Oct 2007,
  .
  .
  [align=justify]Μέχρι χθες οι μεγαλύτεροι φιλολογικοί κριτικοί αρνούνταν την αυθεντικότητα των Ερμητικών κειμένων.
  .
  .
  Αν και υπήρχαν μαρτυρίες φιλοσοφικών αυθεντιών συγκεκριμένα του Ιάμβλιχου που ανέφερε ότι ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων κατά την επίσκεψή τους στην Αίγυπτο «διάβασαν» τις στήλες του Ερμή με την βοήθεια των ιερέων, τα κείμενα αυτά δεν γινόταν πιστευτά μέχρι που ανακαλύφθηκαν αποσπάσματα πάνω σε αιγυπτιακά μνημεία και τάφους των πρώτων δυναστειών.
  .
  .
  Ο Ποίμανδρος που υπάρχει σήμερα είναι η σύνοψη ενός των βιβλίων του Θώτ ή Ερμή Τρισμέγιστου, από ένα πλατωνιστή της Αλεξάνδρειας.
  .
  Τον 3ο μ.χ αιώνα ένας Ιουδαίος καβαλιστής αναμόρφωσε το κείμενο και ονομάστηκε η Γένεση του Ενώχ. Ένα βιβλίο που εξαφανίστηκε το προηγούμενο αιώνα.
  .
  Ο Κλήμης της Αλεξάνδρειας ένας από τους πατέρες της εκκλησίας αναφέρει ότι τα σαράντα δύο ιερά βιβλία της Αιγύπτου αποτελούσαν μέρος των βιβλίων του Ερμή.
  .
  Ο Νεοπλατωνικός Ιάμβλιχος στηρίζεται στην αυθεντία του αιγυπτίου ιερέα Αβαμμών και αποδίδει χίλια διακόσια βιβλία στον Ερμή τον Τρισμέγιστο.
  .
  Ο Διογένης ο Λαέρτιος αποδίδει μια ηλικία 48.863 χρόνων πρίν από την εποχή του Μέγα Αλεξάνδρου στα βιβλία του Ερμή και των ιερών αρχείων των Αιγυπτίων.

  .
  Η ιστορία του Θώτ ή Ερμή του Τρισμέγιστου χάνεται πίσω στον χρόνο και στον πολιτισμό της μυθικής κόκκινης Αιγύπτου. Πολιτισμός που έφτασε στο απόγειο του πρίν από τον τελευταίο καταποντισμό της Ατλαντίδας.
  .
  .
  .
  Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ήταν εκείνος που δίδαξε στους ανθρώπους όλα όσα γνωρίζουν και ήταν ο ιδρυτής των μυστηρίων. Οι πρώτοι μαθητές του Ερμητισμού υιοθέτησαν τα ονόματα των δασκάλων τους και αυτή η συνήθεια πέρασε από γενιά σε γενιά μυημένων μέχρι την ιστορική εποχή.
  .
  .
  .
  Ο Ερμής ήταν το έμβλημα του Λόγου που δημιουργεί και ερμηνεύει τα πάντα. Τα βιβλία του Ερμή ήταν μια σύνθεση ενός πανάρχαιου δόγματος κάτω από την εξωτερική αιγυπτιακή μορφή. Η παράδοση αυτή είναι η αρχαιότερη παράδοση που έχουμε στην Δύση.
  .
  .
  .
  Ο πραγματικός σπουδαστής όμως δεν πρέπει να ξεγελιέται από την φρασεολογία αυτών των μεταφράσεων και να πιστέψει ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν και αναφέρονταν επιπόλαια, σε κάθε στιγμή των συζητήσεων τους στο Υπέρτατο Όν, όπως συμβαίνει σε κάθε σελίδα αυτών των μεταφράσεων.
  .
  .
  .
  Κανένα Ερμητικό έργο γραμμένο από Αιγυπτίους δεν θα μιλούσε για τον ένα συμπαντικό θεό των μονοθεϊστικών συστημάτων.
  .
  .
  .
  Για τους Αιγυπτίους ο κάθε θεός ήταν ο «ένας ζών και μοναδικός θεός».
  .
  .
  .
  Ο μονοθεϊσμός τους ήταν καθαρά γεωγραφικός. Ο Αιγύπτιος της Μέμφιδος διακήρυσσε την μοναδικότητα του Φθά και ο αιγύπτιος της Θήβας την μοναδικότητα του Άμμωνα. Ο ένας θεός δεν είναι παρά ο θεός της πόλης και δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός θεού της γειτονικής πόλης. Οι αιγύπτιοι δεν μιλούσαν για τον ένα θεό που είναι αδιάγνωστος αλλά για τους μοναδικούς θεούς τους.
  .
  .
  .
  Βάση αυτού του χαρακτηριστικού κρίνεται η αυθεντικότητα των Ερμητικών κειμένων. Η πρώτη όμως πανάρχαια τριάδα των αιγυπτιακών θεών που χάνεται στα βάθη του χρόνου ήταν Όσιρις – Ίσις – Ώρος.
  .
  .
  .
  Το Κηρύκειο ήταν ένα χαρακτηριστικό σύμβολο του Ερμητισμού που πάνω του οι μυημένοι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους επτά νόμους του σύμπαντος.
  .
  .
  .
  Αυτοί οι επτά νόμοι συσχετίζονταν με τα επτά κλειδιά ερμηνείας, τα οποία χρησιμοποιούνταν για κάθε σύμβολο, Μύθο ή αλληγορία. Το αστρολογικό, θρησκευτικό, ιστορικό, μαθηματικό, γεωμετρικό, ψυχολογικό, γλωσσολογικό και τέλος φυσιολογικό. Επίσης σχετίζονται με τους επτά φορείς της συνείδησης ενός ανθρώπου που τόσο συχνά βλέπουμε με τα δικά τους σύμβολα στις αιγυπτιακές αναπαραστάσεις.
  .
  .
  .
  Λέγεται ότι στον τάφο του Ερμή του Τρισμέγιστου βρέθηκε ένας σμαραγδένιος πίνακας. Σε αυτόν εκτός από το κείμενο υπήρχαν χαραγμένα δύο χέρια. Το ανυψωμένο δεξί χέρι αναφερόταν με την λέξη «Λύσε» και το αριστερό που έδειχνε κάτω με την λέξη «Συμπύκνωσε». Δεν είναι τυχαίο που οι ρίζες της αλχημείας βρίσκονται στην αρχαία Αίγυπτο. Ο Θώτ κάτω από την μορφή της ίβις δίδασκε τους νόμους της φύσης και την αντιστοιχία αυτών των νόμων στον μικρόκοσμο. Με την μορφή της ίβιδας, ένα πουλί ιερό για τους αρχαίους αιγυπτίους, βλέπουμε να αναπαριστάνεται αυτή η θεότητα στην Αίγυπτο. Υπήρχαν δύο είδη Ίβιδας μια μαύρη και μια μαύρη και άσπρη. Η πρώτη εξολόθρευε τα φτερωτά φίδια που ερχόταν κάθε άνοιξη από την Αραβία. Η άλλη ήταν αφιερωμένη στην σελήνη γιατί ο πλανήτης είναι φωτεινός από την μια πλευρά και σκοτεινός από την άλλη. Το πουλί αυτό προκαλεί μεγάλη καταστροφή στα αυγά του κροκοδείλου που γεμίζουν τον Νείλο και λέγεται ότι το κάνει κάτω από το φώς του φεγγαριού και έτσι βοηθιέται από την Ίσιδα σαν σελήνη. Ο Θώτ σαν γραμματέας της Ίσιδος και του Όσιρι ήταν ο κύριος του Χρόνου και ο ρυθμιστής των ατομικών πεπρωμένων.
  .
  .
  .
  Στην σκέψη των προσωκρατικών βλέπουμε μια προσπάθεια ερμηνείας του κόσμου κάτω από το Ερμητικό πνεύμα.
  .
  .
  .
  Πολλοί από τους προσωκρατικούς ήταν πιθανόν μυημένοι στα μυστήρια της Αιγύπτου. Με τους προσωκρατικούς είναι που ξεκινά η εκλαΐκευση των μυστηρίων στην Δύση.
  .
  .
  .
  Αρχίζει μια διαδικασία κατανόησης του κόσμου. Το πέρασμα από την μυθική στην φιλοσοφική αντίληψη του κόσμου.
  .
  .
  .
  Σε όλες τις φιλοσοφικές σχολές που ακολούθησαν βλέπουμε μια ανάπτυξη αυτών των αρχών με κέντρο τον άνθρωπο, την πόλη και τον κόσμο.
  .
  .
  .
  Τις βλέπουμε στον «Κόσμο των ιδεών» και στην Αθανασία της ψυχής του Πλάτωνα.
  .
  .
  .
  Τις βλέπουμε στην Φυσική των Στωικών με το εύρημα του «μικρόκοσμου» και «μακρόκοσμου», όπως στον μακρόκοσμο έτσι και στον μικρόκοσμο, «όπως πάνω έτσι και κάτω», στην φιλοσοφία των Νεοπλατωνικών και στο ξεδίπλωμα του κόσμου από το φώς στο σκοτάδι,
  .
  .
  .
  στην φιλοσοφία της Αναγέννησης που έφερε στο φώς όλη την παράδοση της αρχαιότητας και παντού την εποχή εκείνη άκουγες
  .
  .
  «Γνώρισε τον εαυτό σου ω θεία γενιά ντυμένη την όψη του ανθρώπου».
  .
  .
  Η Φιλοσοφία από τα χρόνια των προσωκρατικών έγινε η γέφυρα μεταξύ του μυστηρίου και του ανθρώπινου λόγου.
  .
  .
  Μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πυθαγόρα.
  .
  .
  Αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αρχαίων Ορφικών μυστηρίων, που είχαν τις ρίζες τους στην Αίγυπτο και της Εσωτερικής φιλοσοφίας μέχρι σήμερα.
  .
  .
  Σε κάποιο μυητικό ιερό στην αρχαία Ελλάδα αναγραφόταν
  .
  .
  «Ότι υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει».
  .
  .
  Τα μυστήρια απλώς εξαφανίστηκαν από την επιφάνεια της γης μόνο για κείνους που δεν μπορούν να δουν.
  .
  .
  Ο κύκλος του Λόγου έκλεισε και μια άλλη εποχή γεννιέται.
  .
  .
  Μια εποχή που η αντίληψη θα δώσει την θέση της στην Γνώση.
  .
  .
  .
  .
  Ο Ερμής έλεγε «Η Γνώση διαφέρει από την αντίληψη, γιατί η αντίληψη είναι για τα πράγματα που την περιβάλλουν, αλλά η Γνώση είναι το τέλος της αντίληψης.»[/align]
  .
  Το τέλος θέλει ψυχραιμία!
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  02 Apr 2008,
  .
  .
  ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ;
  ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
  .
  .
  07 Apr 2008,
  Υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία, στο διαδίκτυο δεν βρίκω κάτι. Ίσως να ψάξεις στα e-books του google!
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  26 Oct 2008,
  .
  .
  Ο Ερμής προσπάθησε να συνδέσει τον μυστικισμό με την θρησκεία των τότε γνωστών λαών που ομιλούσαν για έναν Άγνωστο Θεό.
  .
  .
  Στην ουσία συνέθεσε ξένα συγράμματα, γι αυτό σε πολλά σημεία, φάσκει και αντιφάσκει, αλλά και το ύφος γραφής διαφέρει.
  .
  .
  Προκαλεί πραγματικά σύγχυση η ανάγνωση του έργου του, όμως δεν παύει σε πολλά σημεία να πλησιάζει την αλήθεια για τον Άνγωστο Θεό, χωρίς να αποδίδει αυτήν ολοκληρωμένα, αλλά αντιφατικά. Γι αυτό προσοχή σε όσους τον θαυμάζουν.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  02 Nov 2008,
  .
  .
  Ερμης ο Τρισμεγιστος
  .
  .
  .
  .

  Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ή Mercurius ter Maximus στα λατινικά, είναι ο συγκρητισμός του ελληνικού Θεού Ερμή και του αιγυπτιακού Θωθ.
  .
  Στη Ελληνιστική Αίγυπτο, στο Θεό Ερμή δόθηκε ως επίθετο το όνομα Θωθ. Έχει προσδιοριστεί επίσης αυτό και στον Ενώχ. Άλλες παρομοιώσεις είναι αυτές που περιλαμβάνουν τους θεούς Serapis και Hermanubis.
  .
  .
  Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος επίσης ήταν ο γιος του Θεού, και στην Καβαλιστική παράδοση που κληρονομήθηκε από την αναγέννηση, θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια τέτοια προσωπικότητα ήταν σύγχρονη με το Μωυσή. Ένας ιστορικός, εντούτοις, θα άφηνε μια τέτοια υπέρβαση στην ιστορία της αλχημείας και την ιστορία του αποκρυφισμού του δέκατου-αιώνα.
  .
  Και ο Θωθ και ο Ερμής ήταν Θεοί των γραμμάτων και της μαγείας στους αντίστοιχους πολιτισμούς τους. Κατά συνέπεια ο ελληνικός Θεός της ερμηνευτικής επικοινωνίας συνδυάστηκε με τον αιγυπτιακό Θεό της φρόνησης ως προστάτης της αστρολογίας και της αλχημείας. Επιπλέον, και οι δύο Θεοί ήταν ψυχοπομποί, καθοδηγώντας τις ψυχές στη μετά θάνατον ζωή.

  Η πλειοψηφία των Ελλήνων, και οι πρώτοι Ρωμαίοι, δεν δέχτηκαν ότι ο Ερμής Τρισμέγιστος ήταν ίδιος με τον Ερμή. Οι δύο Θεοί παρέμειναν ευδιάκριτοι μεταξύ τους.
  .
  .
  Η ερμητική λογοτεχνία πρόσθεσε στις αιγυπτιακές ανησυχίες με το πνεύμα δημιουργίας της και κατάφερε να ζωντανέψει τα αγάλματα όπως μας ενημερώνουν τα παλαιότερα κείμενα, και γραφές της Ελληνιστικής αστρολογίας και της πρόσφατα αναπτυγμένης πρακτικής της αλχημείας. Σε μια παράλληλη παράδοση, η ερμητική φιλοσοφία οργάνωσε ορθολογικά και συστηματοποίησε τις θρησκευτικές πρακτικές λατρείας και πρόσφερε στον ειδικό μια μέθοδο προσωπικής ανάβασης από τους περιορισμούς της φυσικής ύπαρξης, που έχει οδηγήσει στη σύγχυση Ερμητισμού με τον Γνωστικισμό.
  .
  .
  Σαν θεία πηγή των γραμμάτων, ο Ερμής Τρισμέγιστος πιστώθηκε με δεκάδες χιλιάδων γραφές, φημισμένες στην αρχαιότητα.
  .
  Ο Τίμαιος και ο Κριτίας του Πλάτωνα δηλώνουν ότι στο ναό Neith στη Σαιδα, υπήρξαν μυστικές αίθουσες που περιέχουν τα ιστορικά αρχεία που ήταν διατηρημένα για 9.000 έτη. Οι Φιλόσοφοι της Αλεξάνδρειας είχαν την εντύπωση ότι οι Αιγύπτιοι είχαν σαράντα δύο ιερές γραφές από τον Ερμής τοποθετώντας όλη την γνώση των αιγυπτίων ιερέων σε κάψουλα. Ο Siegfried Morenz έχει προτείνει ότι στην (αιγυπτιακή θρησκεία)”η αναφορά στο συγγραφικό επάγγελμα του Θωθ… είναι βασισμένη στην αρχαία παράδοση και το σχήμα σαράντα δύο πιθανώς προέρχεται από τον αριθμό των αιγυπτιακών νόμων, και μεταβιβάζει έτσι την έννοια της πληρότητας.
  .
  ” Οι νεοπλατωνικοί συγγραφείς έλαβαν υπο’ψιν “σαράντα δύο ουσιαστικά κείμενα”.
  .
  Η αποκαλούμενη “ερμητική λογοτεχνία”, τα Ερμητικά, είναι μια κατηγορία παπύρων που περιέχουν τις περιόδους και τις διαδικασίες επαγωγής. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα και της αναγέννησης, οι γραφές απέδωσαν στον Ερμή τον Τρισμέγιστο κείμενα γνωστά ως Ερμητικά μεγάλη αναγνώριση και ήταν δημοφιλή μεταξύ των αλχημιστών.
  .
  Η “ερμητική παράδοση” επομένως αναφέρεται στην αλχημεία, μαγεία, την αστρολογία και τα σχετικά θέματα. Τα κείμενα διακρίνονται συνήθως σε δύο κατηγορίες τα “φιλοσοφικά” και “τεχνικά” Ερμητικά κείμενα. Το πρώτο ασχολείται κυρίως με τα ζητήματα της φιλοσοφίας, και τα τελευταία με μαγικά, τα φίλτρα και την αλχημεία. Μεταξύ άλλων υπάρχουν περίοδοι για να προστατεύσουν μαγικά τα αντικείμενα, ως εκ τούτου από εκεί προέρχεται η προέλευση του όρου ” σφραγίζεται ερμητικός”.
  .
  .
  Σε μερικές από τις αναγνώσεις του Edgar Cayce, ο Ερμής ή Θωθ ήταν μηχανικός από την βυθισμένη Ατλαντίδα και ότι έχτισε ή σχεδίασε ή κατεύθυνε την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου.
  .
  .
  Μέσα στην απόκρυφη παράδοση, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πιστώνεται με διάφορες συζύγους, και περισσότερους από έναν γιους που πήραν το όνομά του, καθώς επίσης και περισσότερους από έναν εγγονούς.
  .
  Αυτή η επανάληψη του ονόματος και του επωνύμου σε όλες τις γενεές μπορεί τουλάχιστον μερικώς να αποτελέσει το μύθο της μακροζωίας του, ειδικά δεδομένου ότι θεωρείται ότι πολλά από τα παιδιά του ακολούθησαν σταδιοδρομίες ως ιερείς στη θρησκεία που άρχισε.
  .
  Καί χορό τριγύρω σου θα στήσουν
  Με βιολιά καί με ζουρνάδες
  γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες
  καί τα γόνατά τους θα λυγίσουν,
  οι τρανοί σου
  καί θα γίνουν των ραγιάδων
  οι ραγιάδες…

  Κωστής Παλαμάς
  «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

 • .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ

  02 Nov 2008,
  .
  .

  Η κυριότερη πηγή μελέτης της Αιγυπτιακής πίστης και σκέψης, για το σύγχρονο ερευνητή είναι χωρίς αμφιβολία “Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος”. Λέγεται ότι τα γραπτά αυτά τα είχε υπαγορεύσει ο ίδιος ο Θώθ. Μία ερμηνεία της προσωνυμίας “Ερμής ο Τρισμέγιστος” είναι η σπουδαιότητα του αριθμού τρία, στην αριθμολογία.
  .
  Ένα μεγάλο μέρος της Τρισμέγιστης φιλολογίας έχει παρθεί από αρχαία Ελληνικά κείμενα και αργότερα δέχθηκε επιδράσεις που ήταν τρεις, η Ελληνική, η Εβραϊκή και η Αιγυπτιακή. Η Ιουδαϊκή επίδραση ήταν η θεραπευτική που θεωρείται πιο πολύ Ελληνική παρά Εβραϊκή.

  .
  Πάντως όλες οι μελέτες που έγιναν με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο καταλήγουν στο ότι ο Ερμής είναι ο Θωθ που η Ελληνική μυθολογία τον αναφέρει σαν “Κύριο της Σοφίας και Δάσκαλο του ανθρωπίνου γένους”. Ο Τρισμέγιστος ή Θωθ μας διδάσκει το μέτρο, τον αριθμό και την τάξη του Σύμπαντος. Η σύζυγός του ήταν η NEHEMAUT που στους Αιγυπτίους ήταν γνωστή με το όνομα MEAT.
  .
  Σαν σύμβολο ο Θωθ είχε ένα φτερό. Σύμφωνα με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο υπήρχαν στα αιγυπτιακά μυστήρια, τρεις βαθμίδες.
  .
  α) Οι θνητοί. Εκείνοι που είχαν ήδη διδαχθεί αλλά δεν είχαν αποκτήσει ακόμη την εσωτερική ενόραση.
  .
  β) Οι ευφυείς. Εκείνοι που η ενόραση τους βοήθησε να εναρμονιστούν με μορφές άλλης ζωής μέσα στο σύμπαν.
  .
  γ) Τα πλάσματα του φωτός. Αυτοί που είχαν γίνει ένα με το φως.
  .
  Η φημισμένη ibis του Θωθ βρίσκεται συχνά κάτω από εξονυχιστική αστρολογική έρευνα όσον αφορά το ζώδιο το οποίο αντιπροσωπεύει. Καθώς ήταν γνωστός σαν “κύκλος των ζώων” κανείς δε θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι τα ανθρώπινα σύμβολα που βλέπομε σήμερα, π.χ. οι Δίδυμοι, η Παρθένος, ο Υδροχόος απεικονίζονταν πάντα με αυτόν τον τρόπο. Ο Θωθ, σαν θεϊκός δάσκαλος έχει εκ φύσεως πολλά κοινά σημεία με την Παρθένο. Και ο Υδροχόος όμως, ταιριάζει στη φύση του αν υπολογίσει κάποιος τα “νερά της γνώσης” που ρίχνει στους ανθρώπους. Ένα ακόμη ζώδιο που θα μπορούσε να τον αντιπροσωπεύει, είναι το ζώδιο του Ζυγού που υποδηλώνει την αμερόληπτη κρίση. Στη γνωστική φιλολογία ο Θωθ είναι ο καθοδηγητής της Ίσιδος και του Όσιρη.

  Συγκαταλέγεται, ανάμεσα στους ιερούς “οκτώ”, τέσσερα ζευγάρια θεοτήτων που το καθένα από αυτά είναι συζυγία δύο δυνάμεων, αρσενικών-θηλυκών, θετικών-αρνητικών, ενεργητικών-παθητικών.
  .
  Στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ο Θωθ αναφέρεται σαν “κύριος της αναπνοής του φυσικού σώματος”. Έτσι με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερή η σύνδεσή του με τη μάτρα γιόγκα. Ο Θωθ, στις απεικονίσεις ακολουθείται από τον Ανούμπις ο οποίος του ανοίγει ασφαλή δρόμο διαμέσου του κάτω κόσμου.
  .
  Η ιερή φύση του Θωθ\ Ερμή επιβεβαιώνεται σε πολλές προσευχές στον Τρισμέγιστο. ” Εμφανίσου σε μένα, ω Κύριε, εσύ που έχεις εξουσία και δύναμη στη Φωτιά που ο θρόνος σου βρίσκεται στους επτά πόλους. Έλα εσύ που φοράς χρυσή κορώνα και στο χέρι σου βαστάς ραβδί που καθοδηγεί τους Θεούς”.
  .
  Το ραβδί της δύναμης που καθοδηγεί τους Θεούς, σημαίνει επίσης και τις επτά ακτίνες του Ήλιου.
  .
  .
  .
  Η ελληνική επίδραση εδώ είναι φανερή, αλλά δε θα έπρεπε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του αιγυπτιακού μαγικού συστήματος που διδάσκεται σε αυτά τα έργα.
  .
  .
  .
  Η καθαρή σκέψη της ελληνικής λογικής βοήθησε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα που μετά από χρόνια είχαν συσσωρευτεί στο
  .
  .
  .
  Ο Ερμητισμός είναι φιλοσοφικός όρος στην Ερμητική φιλοσοφία και ανάγεται στην απόκρυφη διδασκαλία των συγγραμμάτων του μυθολογούμενου Ερμή του Τρισμέγιστου.
  .
  .
  .

  Ο Ερμητισμός μολονότι υπήρξε ως κίνηση “μυστικοθρησκευτική” δεν έχει ως θεμελιώδη αρχή την πίστη αλλά την έρευνα και πρεσβεύει ως υπέρτατο αγαθό τη γνώση του Θείου (Θεού), και σε αντίθεση, ως βαθύτατη δυστυχία της ψυχής την “αγνωσία του Θείου”.
  .
  Βασική διδασκαλία του Ερμητισμού είναι ότι: όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από ψυχές που συνοδεύονται κατά την είσοδό τους στο ανθρώπινο σώμα από Αγγέλους αλλά και Δαίμονες.
  .
  .
  .
  .
  Απόσταγμα της διδαχής του Ερμητισμού είναι τα δύο θεμελιώδη ρητά του:
  .
  .
  “ΜΗ ΚΑΚΟΝ ΕΙΝΑΙ” (δηλαδή να αποφεύγεται το κακόν) και
  .
  .
  “ΑΙΤΙΑ ΕΛΟΜΕΝΟΥ ΘΕΟΣ ΑΝΑΙΤΙΟΣ” (δηλαδή στις πράξεις των ανθρώπων, που έχουν ελευθερία εκλογής, ο Θεός είναι ανεύθυνος)

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  28 Feb 2009,
  .
  .
  Ο μύθος αναφέρει πως ο Θωθ ο Ατλάντειος, βασιλιάς – ιερέας της μυθικής Ατλαντίδας, ήταν εκείνος που ίδρυσε την πρώτη αποικία της χαμένης ηπείρου στη χώρα του Κεμ, την Αίγυπτο και την κυβέρνησε επί 16.000 χρόνια, υπερβαίνοντας το γήινο θάνατο. Η μεγάλη του σοφία και η φήμη απλώθηκε πέρα από την αφρικανική ήπειρο, στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Όταν έφτασε η εποχή να αφήσει την Αίγυπτο, ανέγειρε τη Μεγάλη Πυραμίδα πάνω από την είσοδο των Μεγάλων Αιθουσών του Αμένθη. Τοποθέτησε εκεί τα αρχεία του και όρισε φύλακες των μυστικών υψηλά εξελιγμένα άτομα της φυλής του. Οι απόγονοι των φυλάκων έγιναν ιερείς της πυραμίδας, ενώ ο Θωθ θεοποιήθηκε από εκείνους που έζησαν τις σκοτεινές εποχές μετά το πέρασμά του.
  .
  Λέγεται πως στην τελευταία του ενσάρκωση έγινε γνωστός ως Ερμής ο Τρισμέγιστος, οπότε και άφησε τα κείμενα που γνωρίζουμε ως Σμαράγδινους Πίνακες. Στο παρόν βιβλίο παρατίθεται η μετάφραση των δέκα από τους δώδεκα πίνακες που υπήρχαν στη Μεγάλη Πυραμίδα και φυλάσσονταν από τους ιερείς.
  .
  Η μελέτη τους είναι δυνατόν να προσφέρει εκλάμψεις ομορφιάς, αλλά και λεωφόρους σοφίας σε εκείνον που αναζητά το φως της αλήθειας, έτσι όπως παρουσιάζεται στο μυθολογικό υλικό της ανθρωπότητας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ
  .
  O ΣΜΑΡΑΓΔΙΝΟΣ ΠΙΝΑΞ
  .
  .
  .
  1. Είναι αληθέστατον αψευδεύστατον, βεβαιότατον.
  .
  .
  .
  2. Το προς τα κάτω, αναλογεί τω προς τα άνω, και το προς τα άνω είναι ανάλογον τω προς τα κάτω, προς επιτέλεσιν των θαυμασίων του Ενός μόνου Πράγματος.
  .
  .
  .
  3. Και όπως τα πάντα προήλθον εξ Ενός πράγματος, διά της Σκέψεως Ενός, ούτω τα πάντα εγεννήθησαν εκ του Όντος τούτου διά προσαρμογής.
  .
  .
  .
  4. Πατήρ του είναι ο Ήλιος, μήτηρ του η Σελήνη, ο άνεμος έφερεν αυτό εν γαστρί, η γη είναι η τροφός του.
  .
  .
  .
  5. Ο πατήρ του Παντός είναι το Τέλεσμα. Η δύναμις αυτού γίνεται μεγίστη, όταν μετατραπεί εις γην.
  .
  .
  .
  6. Θέλεις χωρίσει την γην από του πυρός, το λεπτόν από του πυκνού ηπίως και μετά μεγάλης επιδεξιότητας.
  .
  .
  .
  7. Θέλει τότε ανέλθει από της γης εις τον ουρανόν και πάραυτα θέλει κατέλθει εκ νέου επί της γης, ένθα θα συλλέξη την δύναμιν των ανωτέρων και κατωτέρων πραγμάτων.
  .
  .
  .
  8. Θέλεις ούτω αποκτήσει πάσαν του Κόσμου την δόξαν και πάσα σκοτία θέλει στη μακράν σου.
  .
  .
  .
  9. Αυτή εστίν η κραταιά δύναμις πάσης δυνάμεως, διότι θα νικήσει παν το λεπτόν, και θα διαπεράσει παν το στερεόν.
  .
  .
  .
  10. Ούτως εδημιουργήθη ο Κόσμος.
  .
  .
  .
  11. Εκ των άνω υποδείξεων θέλουσι πηγάσει απειράριθμοι εφαρμογαί των οποίων το μέσον επιτεύξεως ενδείκνυται ενταύθα.
  .
  .
  .
  12. Διά τούτο εκλήθη Ερμής ο Τρισμέγιστος, κεκτημένος τα τρία μέρη της Παγκόσμιου Φιλοσοφίας.
  .
  .
  .
  13. Αληθώς λέγω υμίν: παν ότι είπον περί της κατεργασίας του Ήλιου είναι πλήρες.

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Ο ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ, αν όντως υπήρξε, φαίνεται ως η κύρια πηγή επιρροής, πάρα πολλών κινημάτων και φιλοσοφικών θεωρήσεων (Αιγύπτιοι, Πλάτωνας, Χριστιανισμός, Γνωστικοί κ.α.).
  .
  .
  .
  Το πρόβλημα με τον “Ερμή τον Τρισμέγιστο” είναι ότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ πρόσφατες σε σχέση με την φημολογούμενη παλαιότητά του.
  .
  Αναζητώντας πάντως κάποιο ίχνος αναφορικά σε αυτόν, μπορούμε να αναφέρουμε μια πινακίδα της Γραμμικής Β από την Πύλο, στην οποία υπάρχει αναφορά σε κάποια, θεότητα (ήρωα;) με το όνομα Τρισήρος (3 φορές ήρωας) και ξεχωριστή αναφορά σε κάποιον Ερμή “Άρειο” προφανώς “θεότητα” και ξεκάθαρα ανώτερο από τον “Τρισήρο”. (Η συγκεκριμένη πινακίδα είναι από τις τελευταίες της Γραμμικής Β που γράφτηκαν ποτέ αφού γράφτηκε τις τελευταίες ώρες της Μυκηναϊκής Πύλου).
  .
  Αναφορές στον Ερμή τον Τρισμέγιστο υπάρχουν και σε πινακίδες της Κνωσού, όχι όμως και αναφορές σε κάποιον Τρις-Ήρωα.
  .
  Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ήταν για τη Δύση ο ιδρυτής της Αλχημείας, γι αυτό και οι αλχημιστές αυτοαποκαλούνται “Ερμητιστές”, ενώ αναφερόμενοι στο έργο τους το ονομάζουν “Ερμητική τέχνη”. Στον Ερμή τον Τρισμέγιστο αποδίδονται τριάντα έξι χιλιάδες “γνήσια έργα”(!), με το πιο σημαντικό να είναι ο Σμαράγδινος Πίνακας.
  .
  Είναι μικρότερο από μια σελίδα και αποτελείται από δεκατρείς σύντομες αινιγματικές εντολές που πρόσφεραν ανεξάντλητη έμπνευση στους μεταγενέστερους αλχημιστές. Οι θρύλοι για την καταγωγή του είναι πολλοί, διαφορετικοί και φαίνεται να απέχουν από την πραγματικότητα. (Λέγεται ότι ο τάφος του Ερμή ανακαλύφτηκε από τον Μ. Αλέξανδρο ο οποίος βρήκε εκεί και τον πίνακα γραμμένο στα φοινικικά.).
  .
  Σύμφωνα με τους μελετητές ο Ερμής Τρισμέγιστος είναι η ελληνική εκδοχή του αιγυπτιακού θεού Θωθ. Τα κείμενα τα αποκαλούμενα Ερμητικά όπως φαίνεται προέκυψαν την ελληνιστική εποχή, και μετά την μετάφραση αρχαίων Αιγυπτιακών κειμένων από τον Μανέθωνα κατόπιν εντολής του Πτολεμαίου.. Μετά την ελληνική μετάφραση των ιερών κειμένων του Θωθ προστέθηκαν στοιχεία από την ελληνική φιλοσοφία κυρίως τον Πλατωνισμό, τον Πυθαγορισμό (ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή αυτή στην Αλεξάνδρεια αναβιώνει ο Νεοπλατωνισμός) την ιουδαϊκή παράδοση αλλά και από ανατολικές φιλοσοφίες, προέκυψαν τα πρώτα Ελληνικά Ερμητικά κείμενα που γνωρίζουμε σήμερα.
  .
  .
  .
  .
  .
  Σύμφωνα με την εσωτερική παράδοση, τα Ερμητικά κείμενα αντικατοπτρίζουν την σοφία μίας πολύ παλαιάς εποχής αυτή της Ατλαντίδος.
  .
  .
  .
  .
  .
  Ο Ατλάντιος Θωθ σύμφωνα με την εσωτερική παράδοση έγραψε 42 τον αριθμό βιβλία των οποίων την φύλαξη έχει αναλάβει η λευκή αδελφότητα και τα οποία βρίσκονται κάπου κάτω από την Σφίγγα στην Αίγυπτο.
  .
  Η κυριότερη πηγή μελέτης της Αιγυπτιακής πίστης και σκέψης, για το σύγχρονο ερευνητή είναι χωρίς αμφιβολία “Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος”. Λέγεται ότι τα γραπτά αυτά τα είχε υπαγορεύσει ο ίδιος ο Θωθ. Μία ερμηνεία της προσωνυμίας “Ερμής ο Τρισμέγιστος” είναι η σπουδαιότητα του αριθμού τρία, στην αριθμολογία. Ένα μεγάλο μέρος της Τρισμέγιστης φιλολογίας έχει παρθεί από αρχαία Ελληνικά κείμενα και αργότερα δέχθηκε επιδράσεις που ήταν τρεις, η Ελληνική, η Εβραϊκή και η Αιγυπτιακή. Η Ιουδαϊκή επίδραση ήταν η θεραπευτική που θεωρείται πιο πολύ Ελληνική παρά Εβραϊκή. Η σύζυγός του ήταν η NEHEMAUT που στους Αιγυπτίους ήταν γνωστή με το όνομα MEAT. Σαν σύμβολο ο Θωθ είχε ένα φτερό. Σύμφωνα με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο υπήρχαν στα αιγυπτιακά μυστήρια, τρεις βαθμίδες.
  .
  α) Οι θνητοί. Εκείνοι που είχαν ήδη διδαχθεί αλλά δεν είχαν αποκτήσει ακόμη την εσωτερική ενόραση.
  .
  β) Οι ευφυείς. Εκείνοι που η ενόραση τους βοήθησε να εναρμονιστούν με μορφές άλλης ζωής μέσα στο σύμπαν.
  .
  γ) Πλάσματα του φωτός. Αυτοί που έγιναν ένα με το φως.
  .
  Η φημισμένη ibis του Θωθ βρίσκεται συχνά κάτω από εξονυχιστική αστρολογική έρευνα όσον αφορά το ζώδιο το οποίο αντιπροσωπεύει. Καθώς ήταν γνωστός σαν “κύκλος των ζώων” κανείς δε θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι τα ανθρώπινα σύμβολα που βλέπομε σήμερα, π.χ. οι Δίδυμοι, η Παρθένος, ο Υδροχόος απεικονίζονταν πάντα με αυτόν τον τρόπο. Ο Θωθ, σαν θεϊκός δάσκαλος έχει εκ φύσεως πολλά κοινά σημεία με την Παρθένο. Και ο Υδροχόος όμως, ταιριάζει στη φύση του αν υπολογίσει κάποιος τα “νερά της γνώσης” που ρίχνει στους ανθρώπους. Ένα ακόμη ζώδιο που θα μπορούσε να τον αντιπροσωπεύει, είναι το ζώδιο του Ζυγού που υποδηλώνει την αμερόληπτη κρίση. Στη γνωστική φιλολογία ο Θωθ είναι ο καθοδηγητής της Ίσιδος και του Όσιρη. Συγκαταλέγεται, ανάμεσα στους ιερούς “οκτώ”, τέσσερα ζευγάρια θεοτήτων που το καθένα από αυτά είναι συζυγία δύο δυνάμεων, αρσενικών-θηλυκών, θετικών-αρνητικών, ενεργητικών-παθητικών. Στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ο Θωθ αναφέρεται σαν “κύριος της αναπνοής του φυσικού σώματος”. Έτσι με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερή η σύνδεσή του με τη μάτρα γιόγκα. Ο Θωθ, στις απεικονίσεις ακολουθείται από τον Ανούμπις ο οποίος του ανοίγει ασφαλή δρόμο διαμέσου του κάτω κόσμου. Η ιερή φύση του Θωθ – Ερμή, επιβεβαιώνεται σε πολλές προσευχές στον Τρισμέγιστο. ” Εμφανίσου σε μένα, ω Κύριε, εσύ που έχεις εξουσία και δύναμη στη Φωτιά που ο θρόνος σου βρίσκεται στους επτά πόλους. Έλα εσύ που φοράς χρυσή κορώνα και στο χέρι σου βαστάς ραβδί που καθοδηγεί τους Θεούς”. Το ραβδί της δύναμης που καθοδηγεί τους Θεούς, σημαίνει επίσης και τις επτά ακτίνες του Ήλιου. Η ελληνική επίδραση εδώ είναι φανερή, αλλά δε θα έπρεπε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του αιγυπτιακού μαγικού συστήματος που διδάσκεται σε αυτά τα έργα.

  .
  .
  .
  .
  Η καθαρή σκέψη της ελληνικής λογικής βοήθησε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα που μετά από χρόνια είχαν συσσωρευτεί στο αιγυπτιακό σύστημα.
  .
  .
  .
  .

  Συντάκτης : faethon (20/07/2006)
  .
  Πηγές :
  .
  Link: http://www.metafysiko.gr/forum
  .
  .
  “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία” Ανδρέας Κάλβος
  .
  .
  .
  https://www.tapatalk.com/groups/truth/o-t3998.html
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ
  .
  .
  .
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Hermesmage.jpg/350px-Hermesmage.jpg

  .
  .
  .
  Στα ομηρικά κείμενα, ο Ερμής, στον πλέον αρχαιότερο και προερχόμενο απ’ την Μυκηναϊκή προϊστορία, ελληνικό μύθο που υπάρχει, αποκαλύπτεται ότι: «ολίγο μετά την γέννησή του στη Κυλλήνη της Αρκαδίας, υπερπηδά το σπήλαιο που τον έφερε στο κόσμο η Μαία,( η μεγαλύτερη των Πλειάδων νυμφών, κόρη του Άτλαντα), και πηγαίνει στα βουνά της Πιερίας για να πάρει απ’ τον Απόλλωνα τις δαμάλεις.» Ένας παρόμοιος μύθος βρίσκεται και στην Ινδική θρησκεία, όπου στις Βέδες (Ιερή σειρά βιβλίων των Ινδών), το ποίμνιο με τις δαμάλεις του Ίνδρα, κλάπηκαν απ’ τον Βαλά. Ένας αυθεντικά μυστηριακός μύθος που έως τις ημέρες μας δεν έχει αποκαλυφθεί. Υποθέσεις πολλές, μα καμία όμως που να δείξει τον ακριβή ορισμό.
  .
  .
  Το πρώτο επίθετο που συναντάμε εκείνα τα προϊστορικά χρόνια για τον Ερμή και στα πρώτα ομηρικά κείμενα (Ιλιάδα), είναι το: «Αργειφάντου», που σημαίνει τον εμφαίνοντα το λαμπρός φως (Άργος). Στους ομηρικούς ύμνους, παρουσιάζεται και σαν εφευρέτης του μουσικού οργάνου, της λύρας. Αξιοπρόσεκτο υπάρχει ακόμη, ότι ο Ερμής είναι εκείνος που σχετίζεται με την αρχή των θυσιών. Μάλιστα ο Όμηρος μας υμνεί: «Πως μπροστά στην αναμμένη φωτιά οδηγεί δύο δαμάλεις που τις ανατρέπει και τις σφάζει, διαχωρίζει και ψήνει τις σάρκες σε δώδεκα μερίδες προορισμένες για τους δώδεκα θεούς». Απ’ τους Μυκηναϊκούς χρόνους, θα πρέπει να λατρευόταν και σαν ψυχοπομπός κρατώντας χρυσή ράβδο και να υπαγόταν στις χθόνιες των μυστηρίων θεότητες. Ο Όμηρος πάλι μας λέει γι αυτό:
  .
  .
  «Ερμής δε ψυχάς Κυλλήνιος εξεκαλείτο
  Ανδρών μνηστήρων, έχε δε ράβδον χερσίν….
  Ήϊσα αίψα δ’ ίκοντο κατ’ ασφοδελόν λειμώνα,
  Ένθα τε ναίουσι ψυχαί, είδωλα καμόντων». (Ιλιά. Ε, 695)
  .
  .
  Είναι σίγουρα μια μεγάλη μυστηριακή θεότητα για την προϊστορία και την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Στα μυστήρια δε της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης είναι ο εραστής της Περσεφόνης και της Εκάτης παράλληλα. Ο Ερμής συνοδεύει την Περσεφόνη καθώς εξέρχεται απ’ τον Άδη. Στην αρχαία Ελλάδα λατρεύετε και σαν «αγοραίος» γιατί απέδιδαν σε τούτον της εφευρέσεις των μέτρων, των σταθμών, των ζυγών και ότι αφορούσε γενικά το εμπόριο. Συνήθως οι κλασικοί καλλιτέχνες του μαρμάρου, τον παριστάνουν σε διάφορους τύπους με τον αμνό (κριάρι) ως αχώριστο σύντροφό του. Ο Ονάτας παριστά το άγαλμά του με τον αμνό στον ώμο. Μια απεικόνιση που αργότερα υιοθετήθηκε κι απ’ τους χριστιανούς για τον Ιησού. Ο Παυσανίας για το μυστηριακό χαρακτήρα του Ερμή γράφει: «Ορθά ων είχε τα αιδοία τ’αγάλματα του Ερμέω Αθηναίοι πρώτοι Ελλήνων μαθόντες παρά Πελασγών εποιήσαντο οι δε Πελασγοί ιρόν τινα λόγον αυτού έλεξαν, τα εν τοίσι εν Σαμοθράκη μυστηρίοισι δεδήλωται». (Β. 3, 4.)
  .
  .
  Και στα χρόνια, περίπου, της Αθηναϊκής δημοκρατίας οι φιλόσοφοι δειλά-δειλά, αρχίζουν να παρουσιάζουν σε κοινή πορείας ταύτισης Ερμή-Θωθ (Φιληβ. 23.) Έτσι οι δύο αυτές θεότητες παραμένουν έως τις ημέρες μας να είναι ταυτόσημες. Στα πρώτα όμως χριστιανικά χρόνια, εισήχθη απ’ την Kabalah (Ιερό κείμενο των Εβραίων), στην ίδια πνευματική ταυτότητα και τρίτο πρόσωπο απ’ τους νεοπλατωνικούς, το πρόσωπο του Αβραάμ, ή όπως κανονικά ονομάζετε: Ιμπραχήμ –φανερή βέβαια η παραφορά του ονόματος «Ερμής»-.
  .
  .
  Η Kabalah αποκαλύπτει τις γενικές μυστηριακές, κοσμογονικές και φιλοσοφικές γραμμές του εβραϊκού θρησκευτικού πιστεύω που δεν ξεχωρίζει σε βασικά σημεία από εκείνη τη σοφία του Έλληνα Ερμή. Μια θρησκευτική αλήθεια που είναι ακόμα παρμένη απ’ το «σμαραγδένιο πίναξ». Ο Ιωάννης Στοβαίος, εργάστηκε πάρα πολύ με τον σμαραγδένιο πίνακα του Τρισμέγιστου, σε αποσπάσματα του τετράτομου βιβλίου του που είχε τον τίτλο «Ανθολογία», και που άφησε στο γιό του Σεπτίμιο έχει αναλύσει με τις γνώσεις της εποχής του το μεγαλύτερο μέρος της σοφίας του Ερμή. Εκεί βρίσκονται 17 κεφάλαια, τέσσερεις διάλογοι και είκοσι δύο διδαχές που πραγματεύονται την αρχαία σοφία του σμαραγδένιου πίνακα. Μεταγενέστεροι κατά πολύ είναι «οι σμαράγδινοι πίνακες του Θωθ».
  .
  .
  Όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Dr. A.S. Releigh, ένας εκ των πρώτων, τότε της Ερμητικής Αδελφότητας. Έγραψε σειρές μαθημάτων εσωτερικής φιλοσοφίας προς χρήση των μαθητών του και έτσι δημιουργήθηκε το βιβλίο «ΟΙ ΣΜΑΡΑΓΔΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΘΩΘ». Οι σμαράγδινοι πίνακες και το βιβλίο αυτό, που δεν αναφέρει ιστορικές πηγές παρά ελάχιστα ονόματα, μπορεί να μην έχει σημαντική αξία για τον μελετητή της ιστορίας, ενώ αντίθετα όμως, διαθέτει μεγάλη έρευνα για τον μυστικιστή, των αναζητητή. Θα πρέπει εδώ να επισημάνω, ότι ο Dr. Releigh μπορεί να μην αποκαλύπτει ιστορικά στοιχεία, δηλαδή από πού άντλησε τις πληροφορίες του, μα ετούτο δεν σημαίνει πως είναι αναληθείς, διότι παλαιότερα από εκείνον η Έλενα Μλαβάτσκυ και ο Συρέ παρουσίασαν παρόμοιες αναφορές με Ατλάντιο τον Ερμή και σπρώχνοντας την ιστορικότητά του 35.000 χρόνια πίσω.
  .
  .
  Για τον Ερμή τον Τρισμέγιστο ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια, πέρα απ’ τον σωζόμενο χάρη του Ιωάννη Στοβαίου «σμαραγδένιο πίνακα». Έχουν περάσει σίγουρα χιλιάδες χρόνια που οι αληθινές γνώσεις του κινιόντουσαν σε μυητικούς τόπους λατρείας και μέσα σε πλήρη μυστικότητα.
  .
  Πάρα πολλά τα κείμενα που έχουν γραφτεί, αλλά πια είναι η πραγματικότητα;
  .
  Στην εικοστή πρώτη διδαχή (Στοβαίος 1, 41, 11) διαβάζουμε:
  .
  Εδαφ. 1)Το προϋπάρχον ον υπερέχει από όλα τα όντα του σύμπαντος. Είναι το πρωταρχικό ον, χάρη στο οποίον η ουσιότητα η καθολική λεγόμενη νοείται ως κοινό κτήμα των όντως όντων και των όντων που νοούντε καθ’ εαυτόν. Τα ενάντια ως προς αυτά όντα που υπάρχουν και αυτά καθ’ εαυτά, είναι η φύση που είναι ουσία αισθητή και που περιέχει στο είναι της όλα τα αισθήματα. Ανάμεσα στα αισθήματα βρίσκονται οι νοηματικοί και οι αισθητοί θεοί, οι μεν μετέχοντες των νοητών όντων οι δε των δοξαστών που επικοινωνούν με τους νοηματικούς θεούς.
  .
  Εδαφ. 2.) Οι δοξασίες είναι εικόνες νοημάτων, όπως ο ήλιος είναι η εικόνα του επουράνιου θεού Δημιουργού. Και όπως ο δημιουργός δημιούργησε τα πάντα στο σύμπαν και ο ήλιος δημιουργεί τα ζώα, γεννά τα φυτά και πρυτανεύει στα πνευματικά στις πνοές.
  .
  Ήταν ένας παλαιότατος των Ελλήνων θεός και πολλά τα κύρια ονόματα του απ’ την πανάρχαια εποχή, Ερμείας, Ερμάος, Ερμάς, και, με τα πιο πολλά επίθετα απ’ όποιον άλλον θεό. Ταμίας των νεκρών, άγγελος κήρυκας θεών, μαθηματικός, λόγιος, πολύτροπος, δόλιος, έφηβος, εναγώνιος, κήρυξ, κάρτιστος και δεκάδες άλλα. Η καθολική λατρεία του σε όλο των ελληνικό κόσμο δηλώνει καθαρά την αρχαιότατη, την προϋπάρχουσα και προϊστορική ελληνική προέλευση του θεού. Ο Ηρόδοτος μας αναφέρει την πελασγική καταγωγή του. Αντίθετα ο Όμηρος (περί τα 300 χρόνια προγενέστερος του Ηρόδοτου), με τα ποιητικά άσματα, που λογικά είναι οι αρχαιότερες αναφορές στη προϊστορία των Ελλήνων, κάνει σαφές την Μυκηναϊκή καταγωγή και προέλευση του Ερμή. Και οι δύο τους όμως, ιστορούν την γέννησή του στο σπήλαιο της Κυλλήνης με πρώτο έμβλημα το φαλλικό άγαλμα όπου τιμούσαν οι αρχαίοι εκεί. Το φαλλικό σύμβολο, (την αργότερα γνωστή στήλη του Ερμή), την είχαν στημένη στην αρχή των περισσότερων πανάρχαιων ελληνικών δρόμων, όπου τη συναντούμε και σε Αιγυπτιακούς αρχαίους δρόμους σαν ένδειξη καλοτυχίας. Ο Θουκυδίδης γράφει: «Εις τας διαιρέσεις των οδών, και τας τριόδους των πόλεων υψούντο λίθινοι κίονες, εφ’ ων τρεις ή τέσσαρες κεφαλαί του Ερμού…απέλαυον δε μέγαν σεβασμόν.»
  .

  Ο φαλλός είναι προαιώνιο σύμβολο της γονιμότητας, απαντάτε στις αρχαίες φυσιολατρικές θρησκείες. Ορίζει βασικά την γεωργία και την κτηνοτροφία, κι είναι αυτά τα πρώτα ανταλλάξιμα προϊόντα που έκαναν οι άνθρωποι σαν σε μορφή εμπορείου, και λάτρεψαν τον Ερμή. Είναι μάλιστα ο Έλληνας θεός Ερμής που μεταδίδει τη φιλοσοφία, τη θεοσοφία, την τέχνη της μουσικής, τη τέχνη της γραφής, τη τέχνη του λόγου, την τέχνη του νόμου, την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο. Είναι ο ερμηνευτής των πάντων ονείρων και υλικών καταστάσεων, γι αυτό και η λέξη ερμηνεία γεννάτε απ’ το όνομά του. Πριν τον 6ο αιώνα π.Χ. εμφανίζεται στις ανάγλυφες απεικονίσεις, στη ζωγραφική των αγγείων ως γενειοφόρος (πωγωνοφόρος), μετέπειτα παρουσιάζεται ως αγένειος νεανίας, καθώς στη κλασική Ελλάδα πρωτοπαρουσιάζεται η “πρώιμη” αλχημία (αλχημεία) στα φιλοσοφικά έργα.
  .
  Μεταξύ των έργων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων περιλαμβανόταν πάντοτε και μία πραγματεία περί Αρχής Μίας ή της Θεογονίας. Ήταν μια προσπάθεια εξήγησης του κόσμου και κατανόησης της Αρχής Μίας, του αρχικού στοιχείου από το οποίο προέρχονται τα πάντα. Αυτή η Αρχή Μία έγινε Αρχημία και κατέληξε στον όρο Αλχημεία. Oι Έλληνες φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με το θέμα από πολύ νωρίς – την άποψη των κλασικών χρόνων μας δίνει ο Πλάτων, ο παλαιότερος σχολιαστής των προσωκρατικών. Στον Φαίδωνα (96 κ.ε.) μας προσφέρει μια σύντομη, αλλά χρήσιμη επισκόπηση των φιλοσοφικών ανησυχιών του 5ου π.Χ. αιώνα, ενώ στον Τίμαιο μας παρέχει ένα πλήρες έργο αλχημίας.
  .
  Επί των χρόνων των Πτολεμαίων (σειρά δυναστείας Ελλήνων βασιλιάδων στην Αίγυπτο 305-30 π.Χ.), άκμασε κι η ελληνική μυστικιστική αυτή αλχημιστική φιλοσοφία, με πρώτον τον Ερμή-Θωθ. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία εισέρχεται πάλι μέσω της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας αποκτώντας την αλλαγή του ονόματος σε sors Mercurii (Ερμού κλήρος) απ’ την παραφορά του «Μέρος Ερμή», δηλαδή, εκείνη την καλύτερη μερίδα που έκαναν σπονδή οι αρχαίοι Έλληνες στον Ερμή για την όποια απρόσμενη επιτυχία είχαν σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, ειδικότερα στο εμπόριο.
  .
  Στη μυστικιστική φιλοσοφία (Ερμητισμός), συνεχιστής φαίνεται ο Ζώσιμος απ’ την Πανόπολη (350-420 μ.Χ.), οι Άραβες και έως τον Στέφανο (7ος αιώνας μ.Χ.). Οι μεγάλοι τούτοι αλχημιστές, του αφιερώνουν το μέγα έργο της λευκάνσεως, εκείνη την ύλη που αλλιώς λέγεται και υδράργυρος. Είναι άγνωστο στον σημερινό ιστορικό εάν μετεπήδησε η εσωτερική θεοσοφία των αρχαιότατων ελληνικών μυστηρίων στους Αλχημιστές και πότε ακριβώς έγινε τούτο. Γνωρίζουμε όμως, πως οι Αλχημιστές, μύστες απέδιδαν στο γιό του Κρόνου Ερμή, το σημαντικότερο φυλακτό τους που το ονόμαζαν «τέλεσμα του Ερμεία», που τους καθιστούσε με τον καιρό νοήμονες και ερμηνευτές της συναφούς με τη Ερμειακή φιλοσοφία, την επιστήμη της φύσεως. Εάν έπιναν εκ του ποτού που εμβάπτιζαν το τέλεσμα (γράφει ο Ιππόλυτος), θα αναγνώριζαν το μυστήριο όλων των μυστηρίων που ήταν η ιδιότητα του Ερμή σαν του υλικού δημιουργού και αυτή κρυβόταν στα αρχαία Μυστήρια. Ο Ειρηναίος Φιλαλήθης ( είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο George Starkey), ένας εκ των μεγαλυτέρων αλχημιστών του 17ου μ. Χ. αιώνα, και που εκδίδει σημαντικά αλχημιστικά βιβλία, μεταφέρει στην Αμερική τον Ερμητισμό. Είναι η μόνη χώρα που στην προϊστορία της δεν υπήρξε η μονοθεϊστική λατρεία στη θρησκεία των ιθαγενών. Δεν θα πρέπει να εισχωρήσουμε σε υποθέσεις (για το πότε η ήπειρος της Αμερικής χωρίστηκε, πότε η Ατλαντίδα βυθίστηκε, εάν και ποτέ υπήρχε, και γιατί δεν μετέφεραν τη μονοθεϊστική γνώση του παλαιότατου θεού Ερμή οι πρώτοι ιθαγενείς άποικοι), τούτο θα το κάνουν σίγουρα οι μελετητές του μέλλοντος, διότι τα σημερινά ιστορικά στοιχεία είναι σαφώς ανεπαρκή.
  .
  (Ο Ευγένιος Φιλαλήθης ή Thomas Vaughan.) Ευγένιος Φιλαλήθης είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί, την ίδια περίπου εποχή με τον Ειρηναίο Φιλαλήθη, ο φιλόσοφος και αλχημιστής Thomas Vaughan, που μαζί με τον ποιητή αδελφό του ονομάστηκαν οι Πλατωνιστές του Κέιμπριτζ. Ο Ευγένιος Φιλαλήθης, μεταφράζει τα ροδοσταυρικά μανιφέστα στα Αγγλικά και συνεργάζεται με τους Samuel Hartlib και Sir Robert Moray. Είναι αυτοί που μετατρέπουν – με Βασιλική άδεια- το αλχημικό Αόρατο Κολέγιο στο πρώτο οίκο της σύγχρονης επιστήμης την Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου. Τηρώντας πιστά την παράδοση της απόλυτης ανωνυμίας, οι ίδιοι συνέχισαν να συνεργάζονται, μακριά από τον κόσμο, και να εκδίδουν τα έργα τους με χαρακτηριστικά ψευδώνυμα, όπως το Κοσμοπολίτης ή φιλαλήθης. Μέχρι τις ημέρες μας υπάρχουν εσωτερικά μυστικιστικά τάγματα που στις μυητικές διαδικασίες έχουν ενεργοποιημένο το στάδιο της θεότητας του Ερμή.
  .

  Κεφάλαιο 12ο Διδαχές του Ερμή προς τον Κέφαλο-Τατ (Στοβαίος «Ανθολογία»).
  .
  Εδαφ. 22) Τατ στον Ερμή:

  -Στην ύλη είναι όλα αυτά πατέρα;
  .
  Ερμής στον Τατ-Κέφαλο:
  -Όχι παιδί μου δεν είναι θεότης. Είναι απλώς ένας σωρός εάν δεν ενεργοποιηθεί. Κι αν ενεργοποιηθεί από ποιόν ενεργοποιείται;
  .

  Είπαμε ότι όλες οι ενέργειες είναι μέρη του Θεού. Από ποιόν ζωοποιούνται όλα τα ζώα; Από ποιόν αθανατίζεται το αθάνατο; Από ποιόν μεταβάλλεται το μεταβλητό; Η ύλη τη λες ή σώμα ή ουσία. Όλα αυτά είναι ενέργειες του Θεού. Και της μεν ύλης ενέργεια είναι να μεταβληθεί σε υλικότητα, των σωμάτων σε σωματότητα και της ουσίας σε ουσιότητα. Κι όλα αυτά και το παν είναι ο Θεός.
  .
  Εδαφ. 23) Στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα που δεν ανήκει στο Θεό. Γύρω και έξω απ’ το Θεό δεν υπάρχει τίποτε, ούτε μέγεθος, ούτε τόπος, ούτε ποιότης, ούτε σχήμα, ούτε χρόνος, γιατί όλα αυτά βρίσκονται στο κόλπο του Θεού. Στο σύμπαν απλώνεται μόνο ο Θεός, κι όλα τα του σύμπαντος είναι δικά του. Αυτόν τον λόγο προσκύνα και λάτρεψε παιδί μου, Τατ.
  .
  «Τας κρυπτάς νομοθεσίας του Θεού παρ’ Ερμή μεθόντες, τεχνών και επιστημών απάντων εισηγηταί της ανθρωπότητος εγένοντο και νομοθέται». (Στοβαίος 8.)
  .
  «Ο δε γε του διδασκάλου του ημετέρου λόγος εχύθη ανά πάσα την οικουμένην, πείθων Ελλήνων τε ομού και βαρβάρων κατά έθνος». (Στοβαίος 9.)
  «Δύο μεν και τεσσαράκοντα Ερμή γεγόνασι Βίβλοι, ων τας μεν τριάκοντα εξ την πάσαν Αιγύπτου περιέχοντα φιλοσοφίαν εκμανθάνουσιν, τας δε λοιπάς εξ οι παστρόφοι ιατρικής ούσας. Και τα μεν Αιγυπτίων ως εν βραχαί φάνας τοιαύτα, Ινδών δε φιλοσοφίαν». (Στοβαίος 10.)
  .
  Ο Στοβαίος ιστορώντας τα επί του Ερμή μας λέει ότι: «Οι κρυμμένες διαχρονικές αξίες για τη ζωή διδάχτηκαν από εκείνον (τον Ερμή), όλες οι τέχνες και οι επιστήμες εισήχθηκαν και καθιερώθηκαν απ’ την ανθρωπότητα. Ο λόγος του Ερμή ξεχύθηκε και κάλυψε την οικουμένη, πείθοντας τους Έλληνες και όλα τα βάρβαρα έθνη. Σαράντα δύο είναι οι Ιεροί βίβλοι, οι τριάντα έξη βρίσκονται σε όλη την Αίγυπτο περιέχουν φιλοσοφία οι άλλοι έξη είναι οι παν τροφοί της ιατρικής. Όσα λοιπόν υπήρχαν επάνω στα ιερά σαράντα δύο βιβλία, φανερώθηκαν και στην Ινδών την φιλοσοφία». ( Στοβαίος 8-10.)

  .
  Ποιος ήταν όμως ο Ιωάννης ο Στοβαίος που έζησε στα 450 μετά Χριστού, και καταγόταν απ’ τους Στόβους της Μακεδονίας;
  .
  Η ιστορία κατέγραψε πως ήταν μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που κατείχε μέγα πλήθος φιλοσοφικών και θεοσοφικών έργων και που αιτία αυτών έγραψε την τετράτομη πραγματεία του με τίτλο, , έτσι διασώθηκαν πολλά κείμενα αιώνων. Στο πρώτο βιβλίο υπάρχουν θέματα μεταφυσικής, φυσικής, στο δεύτερο θέματα γνωσιολογικά και ηθικά, στο τρίτο μόνο ηθικά και στο τέταρτο ποίκιλα θέματα. Παντού αναφέρετε σε ένα μόνο θεό Ερμή και μόνο αυτόν τον έλληνα που μεταφέρθηκαν οι διδαχές του για την θρησκεία, την φιλοσοφία, τις επιστήμες σε όλη την οικουμένη.
  .
  Ο Στοβαίος βασιζόμενος στην ελληνική γνώση, αναλύει την επιρροή που είχε τούτη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, Αίγυπτο, Βαβυλωνία, Ινδία, Βακτριανή, Κίνα και στον Εβραϊκό λαό, γράφει: «Οι φιλοσοφικές, θρησκευτικές και ιατρικές γνώσεις του Μωυσή ήσαν κι αυτές επιτεύγματα του Ερμή, τα στοιχεία των οποίων τα διδάχθηκε ο Μωυσής στην Αίγυπτο. Η δημιουργία του κόσμου όπως την διηγείται ο Μωυσής στην Εβραϊκή βίβλο στο κεφάλαιο της Γένεσης, είναι η κοσμογονία του θεού Ερμή των Ελλήνων.…τα ρητά των βιβλίων του Ερμή τα εδανείσθησαν κι’ ο Ορφέας και ο Μωυσής». (Στοβαίος 12.)
  .
  Θα σας παραθέσω μερικά εδάφια επιπλέων απ’ διάφορους αρχαίους ιστορικούς, για τον Ερμή.
  .
  Εδάφιο του Κικέρωνα υποδεικνύει το παλαιότατο θεό των Ελλήνων και τη χρήση αυτού στα Καβείρια : «Ερμάς, Κάδμον, Κάσμιλον, ένα των θεών Καβείρων, παρίστατο εν τοις μυστηρίοις της νήσου ταύτης ως εραστής της Περσεφόνης, τρίμορφος Εκάτη, προς ην διεφλέγετο να ενωθή. Εκ τούτου δε η στάσις αυτού. Όθεν ο ιθυφαλλικός Ερμής ηρμηνεύετο υπό των ιεροφαντών ως το άρρεν στοιχείον, η γόνιμος δύναμις, ο μετά πόθου επιζητών την ένωση μετά της Περσεφόνης, δια των τρειών βασιλείων της φύσεως, εφ ων άρχει Εκάτη, του θήλεος στοιχείου, ίνα συμπληρώση, εν τη φύσει το έργον της παραγωγής.» (Κικέρων, De nat. Deor., III, 22).
  .
  Σε εδάφιο του Παυσανία, διαβάζουμε: «Κριοφόρος τις Ερμάς εγγύς της Κόρης υπήρχεν παλαιότατα εν τω Καρνασίω δάσει εν Μεσσηνία, εν ω ετελούντο μυστήρια. Εξ ου ιδία Τανάγρα επίθετον Πρόμαχος.» (Παυσ. Θ΄, 22, 2.)
  .
  Σε εδάφιο του Πλούταρχου, διαβάζουμε: «Εν Σάμω ετέλουν εορτή προς τιμή του θεού Ερμά Χαριδότου.» (Πλουτ. Ελλην. Ζητήμ. 55.)
  .
  Αναγνωρίζουμε λοιπόν, ότι η ακτινοβολία του Ερμή είναι τόση, ώστε κάλυψε με το φώς του Μονοθεϊσμού όλον το γνωστό τότε κόσμο. Μόνο οι λαοί στις αρχαίους ηπείρους , της Αμερικής κι Αυστραλίας, δεν μπόρεσαν να υιοθετήσουν τη φιλοσοφική, θεοσοφική αυτή αρχή, και ο λόγος είναι: οι μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις τους.
  .
  Κανένας δεν μπορεί με ακρίβεια να δώσει ακριβείς χρονολογίες έναρξης των παμπάλαιων ελληνικών μυστηρίων καθώς όσα ιστορούν τα περί του θεού Ερμή, χάνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου. Το μόνο που έγινε με την βαθειά σοβαρή έρευνα των αλχημιστών μυστών, ήταν η αποκρυπτογράφηση της οικουμενικής επιρροής που είχε ο έλληνας θεός Ερμής. Έτσι, ιστορικός εξακριβώθηκε πως στη παράδοση των κινέζων αναφέρεται ως σύμβουλος της μεγάλης μητέρας βασίλισσας της Δύσης Βαγκ Μου, που διάδωσε εκεί τη θρησκεία του Μονοθεϊσμού με τον τίτλο Φου χι- θορ. Στα Ιαπωνικά κείμενα ο Ερμής επιζεί ως θεός Θορ. Οι Κάρες τον έλεγαν Ιμβράμο, το νησί της Ίμβρου έχει το όνομα του Ιμβράμου Ερμή (Από εδώ γεννήθηκε και το όνομα Αβραάμ, και που ο περιηγητής Ευσέβιος ερμηνεύοντας τις θεωρίες τις εβραϊκής Kabalah, γράφει: «…πρώτος κατελθών ο Αβραάμ εις Αίγυπτον, αριθμητικήν και αστρολογίαν Αιγυπτίοις εδίδαξε…».
  .
  Οι λαοί της αρχαίας Γερμανίας τον ονόμαζαν πάλι Θορ. Ο Ζαρατούστρα τwν Περσών γνωστό είναι, πως κινήθηκε μέσα στον ελληνικό μονοθεϊσμό για να μεταφέρει τη γνώση του σαν: «Αχούρα Μάσντα».

  .
  Με την πάροδο των ελληνιστικών και κατόπιν Ρωμαϊκών χρόνων στην Αίγυπτο, ο Ερμητισμός γίνεται ξεχωριστή θεοσοφική φιλοσοφία που περιλαμβάνει πολλές έννοιες εσωτερικού (αποκρυφισμού) χαρακτήρα. Ο κασσίτερος και αργότερα ο υδράργυρος, στοιχεία μετουσίωσης για τους αλχημιστές, του ήταν αφιερωμένα. Πλήθος εξορκισμών, σκοτεινών αφορισμών, αξιωμάτων και οδηγιών προς ενέργεια μαγείας κ.λ. περιλαμβάνονται στα πρώτα έργα εκείνα, όπου υπολείμματα τούτων έχουν απομείνει σε όλες τις λαϊκές πίστεις και προκαταλήψεις των διαφόρων λαών της μεσογείου. Ήταν τα πρώτα ερμητικά φερώνυμα του Τρισμέγιστου Ερμού αλχημιστικά βιβλία. Μετά όμως, του Τετάρτου αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται το σύγγραμμα <> , κάποιος Πατρίκιος (Ρωμαϊκός τίτλος), το διαίρεσε σε είκοσι βιβλία που μέσα του πλέων αναπτύσσονται με την διαλογική μορφή οι αξίες περί θεού, ψυχής τάξεως κόσμου κ.λ. οι γνωστές φιλοσοφικές ερμητικές αντιλήψεις. Η «νεότερη» ετούτη ερμητική φιλοσοφία επιζητεί να αποδείξει το ενιαίο του σύμπαντος μέσω της ανάλυσης μεταχειρίζονται την άμεση σπουδή της φύσης. Περιελάμβανε δε την αναζήτηση της Φιλοσοφικής λίθου, ως πρώτης παρθένου ύλης. Οι εκείνοι ερμητιστές κατείχαν τα παροιμιώδη παραγγέλματα «βίβλος των μυστηρίων», «μη είναι κακόν», «αιτία ελομένου, θεός αναίτιος», «γνώσις θεού», «Άγγελοι, δαίμονες» «αγνωσία».
  .
  Κι αν κανείς νομίσει πως όλη ετούτη η γνώση μέσω των μυστηρίων που παρέδωσε ο Ερμής στην ανθρωπότητα, έχει πάψει να υπάρχει, δεν θα αναγνωρίζει τα “ζωντανά” του σημεία, σύμβολα στις περισσότερες μονοθεϊστικές θρησκείες, μα όμως, ακόμα, και σε μυστικά τάγματα, υπάρχει η “ζωντανή” του παρουσία. Στο εγκυκλοπαιδικό λεξικόν του Ελευθερουδάκη, τόμος πέμπτος Ε-ΕΤ, σελίδα 851, γράφει στο Αποκρυφισμός- Ερμής: «Ο πνευματικός αρχηγός ο κατά την τεκτονικήν φιλοσοφίαν άγων τον νεόφωτον εις την επιθυμίαν των ηθικών αγαθών και εις την ικανότητα προς ηθικήν ανύψωσιν. Είναι η ανωτέρα εκείνη δύναμις, ήτις διδάσκει τον άνθρωπο τίνι τρόπω να μεγεθύνη τας πνευματικάς του ιδιότητας εις τα βαθύτερα μυστήρια της φύσεως. Ωσαύτως είναι ο διασαλπίζων ότι οι πειρασμοί της σαρκός καθιστούσι τον άνθρωπο έρμαιον των στοιχείων και παραδίδουσιν αυτόν εις διαρκή αμάθειαν, ήτις είναι ο θάνατος του πνεύματος, ο διακηρύττων ότι το μεν σώμα του ανθρώπου παραδίδεται εις το κράτος της ύλης, το δε πνεύμα του απεκδύεται του φλοιού αυτού και υψούται…»
  .
  ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΔΑΧΗ (Στοβαίος, 1, 49, 5.)
  .
  Εδαφ.1.) Η ψυχή είναι αθάνατη και αεικίνητη. Δεν είναι γέννημα της ύλης, είναι ασώματη.
  .
  Εδαφ.2.) Η ψυχή δεν προέρχεται απ’ την ύλη.
  .
  Εδαφ.3.) Δύο είναι οι κινήσεις που παρακολουθούν κάθε πράγμα. Η μία κίνηση είναι της ψυχής, η δε άλλη είναι του σώματος που το αυξάνει, το ελαττώνει και το αποσυνθέτει. Αυτή είναι η κίνηση των φθειρωμένων σωμάτων.
  .
  Εδαφ.4.) Η ψυχή είναι αεικίνητη. Κινείται αιωνίως και ενεργεί και την κίνηση άλλων σωμάτων. Κάθε ψυχή είναι αθάνατη και αεικίνητη, την ενέργεια δε της κίνησης την έχει στο είναι της.
  .
  Εδαφ.5.) Οι ιδέες των ψυχών είναι θείες, ανθρώπινες κι άλογες. Η Θεία ιδέα είναι ενέργεια, κινείται στον εαυτό της και κινεί.
  .
  Εδαφ.6.) Όταν η ψυχή απαλλαγεί και χωριστεί απ’ τα άλογα μέρη της, σαν θείο αεικίνητο σώμα κινείται και περιφέρεται παντού.
  .
  .
  .
  Βιβλιογραφία:
  .

  Α. S. Raleigh, Εκδόσεις, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ.
  .
  Παντελή Κ. Ιωάννου, Θεσσαλονίκη 1990.
  Όμηρος, , .
  .
  Ιωάννης Στοβαίος, .
  .
  P. Decharme, .
  Rinck, .
  Ηρόδοτος, .
  .
  Cox, .
  .
  .
  Μελέτη: Άννα Π. Ε.
  .
  Πηγή
  .
  Μαρτίου 12, 2010
  .
  .
  https://ellas2.wordpress.com/2010/03/12/%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83/
  .
  .
  .
  .

 • .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΑΚΟΥ . ¨ΣΥΣΤΗΜΑ¨ . . .
  .
  .
  .
  http://2.bp.blogspot.com/-BebgtdjY_dg/UK6F3ptONNI/AAAAAAAAB5E/JrRVdnBDfxw/s1600/imagesCALDH4SE.jpg
  .
  .
  .
  ΕΙΜΑΙ ΔΙΟ-ΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝ…!
  .
  .
  ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ Η ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ.
  .
  .
  ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΙΖΩΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΑΣΤΕΡΙΑ.
  .
  .
  ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ , ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΩ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΒΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
  .
  .
  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΕΧΝΟ ΤΡΟΠΟ!
  .
  .
  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΚΙΝΕΙΣ ΜΕ ΔΟΛΟ!
  .
  .
  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΚΟΠΟ!
  .
  .
  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ!
  .
  .
  …ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΨΕΜΑ, ΕΝΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΔΙΧΩΣ ΙΧΝΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!
  .
  .
  …ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ – ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΓΕΤΗ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙΣ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΣ!
  .
  .
  ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΤΡΟΦΗ¨ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ¨ΥΓΡΑ¨ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ¨ΣΚΕΨΕΙΣ¨ ΣΟΥ,
  .
  ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ,
  .
  ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ,
  .
  ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ,
  .
  ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ,
  .
  ΕΙΜΑΙ Ο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ!
  .
  .
  .
  ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ¨ΑΨΥΧΟ ΣΥΣΤΗΜΑ¨,
  .
  ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ¨ΑΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ¨,
  .
  ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ,
  .
  ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΣ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΩΝΩΝ ΣΟΥ,
  .
  ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΕΡΠΕΤΙΚΕ ΠΑΛΑΙΕ ΕΧΘΡΕ ΠΟΥ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΕΣΑΙ
  .
  ΚΡΥΦΙΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
  .
  .
  ΕΡΧΕΤΑΙ ¨ΦΩΣ¨
  .
  .
  ΕΡΧΕΤΑΙ ¨ΝΕΜΕΣΙΣ¨
  .
  .
  ΗΡΘΕ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ!
  .
  .
  .
  ЭЄ ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ЭЄ
  .
  .
  .
  http://2.bp.blogspot.com/-BebgtdjY_dg/UK6F3ptONNI/AAAAAAAAB5E/JrRVdnBDfxw/s1600/imagesCALDH4SE.jpg

  .
  diogeneis
  .
  Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012
  .
  .
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/11/blog-post_6972.html#ixzz4nbU3i7Fl
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Απαγορευμένες Γνώσεις: Ορφέας και Όμηρος Έζησαν 16.500 χρόνια πριν!
  .
  .
  .
  .
  .
  Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017
  .
  .
  .
  https://4.bp.blogspot.com/-LVnVL_RJY6E/WXHz9GD10yI/AAAAAAABEZM/_QEWUwdmHU4NqXEcpJ4F6ijvGxxebwzQgCLcBGAs/s400/2017-07-21_153021.png
  .
  .
  .

  Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ήλθε στα χέρια μου, με τίτλο «Περίπλους στο παρελθόν», του εκπαιδευτικού Θεόδωρου Ποσταντσίδη, Στο βιβλίο αυτό, ο μελετητής κάνει μια ανατροπή στα έως τώρα συμβατικά λεγόμενα και μετρημένα, φοβισμένα, μασημένα λόγια του επίσημου επιστημονικού κατεστημένου. Από την εν λόγω εργασία του, λοιπόν, σας παρουσιάζω μια περίληψη: «Η χρονολόγηση ενός γεγονότος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ούτε από συμπτωματικά στοιχεία, ούτε βέβαια από κυκλικά επιχειρήματα, όπως γίνεται στην περίπτωση του Τρωικού Πολέμου, όπου οι επιστήμονες έδωσαν πρώτα μια ημερομηνία και κατόπιν έτρεξαν να προσαρμόσουν τα πάντα γύρω από αυτήν.
  .
  .
  .
  https://ellasellas.files.wordpress.com/2017/03/lekakis.jpg?w=620
  .
  .
  .

  Γ. Λεκάκη
  .
  .
  Έτσι οι όποιες αναφορές υπάρχουν σήμερα δεν έχουν καμμία αξία μια και είναι απλά ένα ακόμα κυκλικό επιχείρημα. Ξεκινούν από το 1170 π.Χ. και φυσικά καταλήγουν υποχρεωτικά εκεί. Τα όποια αστρονομικά στοιχεία χρησιμοποίησαν αφορούσαν εκλείψεις, που συμβαίνουν πάντοτε, και φυσικά κοντά και σε αυτήν την ημερομηνία. Αλλά αυτό δεν είναι στοιχείο χρονολόγησης. Είναι σαν να πας στην ακροθαλασσιά και να αναρωτιέσαι αν θα βρεις κοχύλια για να δηλώσεις μετά ότι εκεί είναι η θάλασσα, χωρίς να σκέφτεσαι ότι από την αρχή πήγες εκεί.
  Το θέμα μας όμως δεν είναι άλλο από την χρονολόγηση των ορφικών και ομηρικών κειμένων, με μερικά πραγματικά στοιχεία, που αφορούν αστρονομικά φαινόμενα μοναδικά, όπως η εαρινή ισημερία σε συγκεκριμένο ζώδιο και η ισομέρεια των εποχών.
  Η Γη ισορροπεί μέσα σ’ ένα βαρυτικό πεδίο, που από την μια κάνει τον φυσικό άξονά της να έχει μια κλίση 23,4° ως προς το επίπεδο της ελλειπτικής, το επίπεδο δηλαδή περιστροφής γύρω από τον ήλιο, και από την άλλη να εκτελεί μια περιστροφή κάθε ημέρα γύρω από τον άξονα αυτό δεξιόστροφη. Γι’ αυτό και ο ήλιος «κινείται» ως προς εμάς αριστερόστροφα. Ταυτόχρονα η κλίση αυτή του άξονα συμβάλει στην δημιουργία των εποχών, ενώ παράλληλα αναγκάζει την Γη, όπως και κάθε «σβούρα» να κάνει ο άξονάς της μία πλήρη στροφή κάθε περίπου 25.760 χρόνια. Αυτή η μεγάλη στροφή ονομάζεται μετάπτωση ισημεριών μια και εξ αιτίας της η εαρινή ισημερία αλλάζει, κατά μέσον όρο κάθε 2.500 χρόνια (ζώδιο). Στην εποχή μας γίνεται στους Ιχθείς.
  Όπως ξέρουμε η Γη περιφέρεται και γύρω από τον Ήλιο. Κάνει μια περιστροφή κάθε έναν χρόνο. Αυτή όμως η περιστροφή δεν είναι απόλυτα ομαλή. Από την μια η τροχιά της προσομοιάζει προς μια έλλειψη και από την άλλη το νοητό κέντρο αυτής της ελλειπτικής δεν ταυτίζεται με την θέση του Ήλιου. Είναι σαν ο Ήλιος να πλησιάζει, μέσα σ’ ένα διάστημα 95.000 χρόνων, πότε προς την μια και πότε προς την άλλη πλευρά.
  .
  .
  .
  https://i2.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/axonas-isimerion-min.jpg
  .
  .
  .

  Έτσι δημιουργούνται δύο σημεία τροχιακά. Αυτό που είναι το πιο κοντινό στον Ήλιο (περιήλιο) και το συμμετρικό του, που είναι πιο μακρινό από τον Ήλιο (αφήλιο). Δημιουργείται δηλαδή ένας άξονας συμμετρίας. Τα δύο δε τμήματα της ελλειπτικής ονομάζονται αψίδες. Η ετήσια κίνηση της Γης έχει όμως άλλα 4 «σταθερά» σημεία αναφοράς αποτέλεσμα και αυτό της κλίσης του άξονα της Γης. Τα δύο είναι τα σημεία που τέμνεται η ελλειπτική με την προέκταση του ισημερινού (ισημερίες) και ο κάθετος σε αυτά άξονας, που αντιπροσωπεύει τις τροπές του Ήλιου (μεγαλύτερη ημέρα και μεγαλύτερη νύχτα). Η αναπαράσταση αυτού του φαινομένου σε γράφημα είναι ένας κύκλος που τέμνεται από δύο άξονες (σχ. 1).
  Η σύνθεση των αψίδων της ελλειπτικής με τον «τροχό» που είδαμε παραπάνω δίνει την διάρκεια των εποχών, γιατί ενώ οι άξονες τροπών και ισημεριών είναι σταθεροί ο άξονας περιηλίου-αφηλίου κινείται κάνοντας έναν κύκλο κάθε 20.936 χρόνια. Όταν αυτός ο άξονας περιηλίου-αφηλίου ταυτίζεται με τον άξονα των τροπών τότε η Άνοιξη έχει ίδιες ημέρες με το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο με τον Χειμώνα. Όταν όμως ταυτίζεται με τον άξονα των ισημεριών τότε ή ο Χειμώνας ισούται με την Άνοιξη και το Καλοκαίρι με το Φθινόπωρο ή Άνοιξη με το φθινόπωρο και το καλοκαίρι με τον χειμώνα. Το σημαντικό των παραπάνω πληροφοριών είναι ότι αυτές οι κινήσεις είναι μετρήσιμες μια και επαναλαμβάνονται με την ακρίβεια ενός ρολογιού. Έτσι ξέρουμε πότε συμβαίνουν».
  Οι αστρονομικές πληροφορίες των κειμένων
  Όταν ο συγγραφέας αναφέρεται σε αρχαία κείμενα εννοεί «μόνον του Ορφέως, του Ομήρου και του Ησιόδου, κείμενα απροσδιορίστου έως σήμερα ηλικίας, μια και ούτε ένας – επαναλαμβάνω ούτε ένας – δεν γνωρίζει το πότε γράφηκαν. Πολλοί υπέθεσαν, αλλά κανείς δεν γνώριζε πραγματικά.
  Ο Ορφέας, ο χαρισματικός αυτός πανεπιστήμων, στους λεγόμενους «Ύμνους» του μας δίνει μια σειρά από πληροφορίες για τα αστρονομικά φαινόμενα της εποχής του. Για όσους θέλουν να τον αμφισβητήσουν θα πω εδώ ότι ο Ορφέας (το ίδιο ισχύει και για τους άλλους) όταν παρατηρούσε τον ουρανό και κατέγραφε τα διάφορα φαινόμενα προφανώς δεν σκεφτόταν πώς να ξεγελάσει τους επόμενους χιλιάδες χρόνια μετά, αλλά θέλησε να τα καταγράψει, ώστε να μπορέσουν και να τα χρονολογήσουν. Μάλιστα ο αείμνηστος Κ. Χασάπης έγραψε μια διατριβή πάνω σε αυτά και κατάφερε να ταυτίσει με ακρίβεια τα λεγόμενα στους Ύμνους με αντίστοιχα αστρονομικά φαινόμενα.
  Οι λεγόμενοι Ύμνοι δεν ήταν δοξασίες τρελλαμένων πρωτογόνων, αλλά η καταγραφή των αστρονομικών και άλλων χαρακτηριστικών των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και μια σειρά γήινων φαινομένων. Από το εξαίρετο αυτό βιβλίο, που αγνοήθηκε, αλλά ποτέ δεν διαψεύστηκε, αν και τελευταία κάποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα συμπεράσματα του Κ. Χασάπη, μαθαίνουμε τα εξής:
  α) Στον «Ύμνο» 27,3 (της Ρέας) λέει «ΤΑΥΡΟΦΟΝΩΝ ΖΕΥΞΑΣΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΝ ΑΡΜΑ ΛΕΟΝΤΩΝ».
  β) Στον «Ύμνο» 14,2 (της Μητέρας των Θεών) αναφέρει: «Η ΛΙΣ ΤΑΥΡΟΦΟΝΟΣ ΙΕΡΟΤΡΟΧΟΝ ΑΡΜΑ ΤΙΤΑΙΝΕΙ».
  .
  .
  .
  https://i0.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/axonas-isimerion-2-min.jpg

  .
  .
  .

  γ) Στον «Ύμνο» 8,19 (του Ήλιου) συνεχίζει: «ΜΑΣΤΙΓΙ ΛΙΓΥΡΗ ΤΕΤΡΑΟΡΟΝ ΑΡΜΑ ΔΙΩΚΩΝ». Η κίνηση πέριξ του Ήλιου αναφέρεται ως κίνηση άρματος που την βλέπουμε και στην ιστορία του Φαέθωντος. Εδώ επίσης έχουμε αναφορά στους γνωστούς αστερισμούς του Λέοντα και του Ταύρου, που βρίσκονται, ως προς την ελλειπτική σε απόσταση τριών ζωδίων δηλαδή 90°. Όταν ο Λέων βρίσκεται στον άξονα των Τροπών, τότε ο Ταύρος βρίσκεται στην Εαρινή Ισημερία (σχ.2).
  δ) Στον ύμνο 34,21-22 (στον Απόλλωνα) μας λέει: «ΜΙΞΑΣ ΧΕΙΜΩΝΟΣ ΘΕΡΕΟΣ Τ ΙΣΟΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙΣΙΝ ΤΑΙΣ ΥΠΑΤΑΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΕΡΟΣ ΝΕΑΤΑΙΣ ΔΙΑΚΡΙΝΑΣ».
  Εδώ έχουμε μια σαφή αναφορά στο γνωστό στην Αστρονομία περιοδικό φαινόμενο της ισομέρειας των εποχών. Ας δούμε το νόημα, ή την απόδοση εάν θέλετε, αυτών των στίχων, γιατί εδώ είχαμε μια τεράστια παρανόηση από τους προηγούμενους ερευνητές:
  Ο Ορφέας ναι μεν αναφέρει ότι το Θέρος και ο Χειμώνας είναι ίσοι, αλλά δεν εννοεί το γνωστό μας καλοκαίρι στην πλευρά αυτή της Εύκρατης Ζώνης, αλλά για το σύνολο Θέρος+Άνοιξη που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της Γης, στις άλλες δύο ζώνες, που έχουν μόνον δύο εποχές. Άλλωστε στον δεύτερο στίχο μας λέει επεξηγηματικά ότι οι τελευταίες (ΥΠΑΤΑΙΣ) ημέρες του Χειμώνα διακρίνονται (ΔΙΑΚΡΙΝΑΣ) από τις πρώτες (ΝΕΑΤΑΙΣ) ημέρες του Θέρους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν ο χειμώνας και το θέρος γειτνιάζουν και αυτό συμβαίνει μόνον όταν θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο εποχές. Τώρα για το πώς μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ τους (ΔΙΑΚΡΙΝΑΣ) αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την Εαρινή Ισημερία. Άλλωστε ακόμη και σήμερα λέμε ότι είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Άρα την εποχή του το σύνολο ΘΕΡΟΣ+ΕΑΡ ισούτο με το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ+ΧΕΙΜΩΝΑΣ. Αυτό συνέβη το 3983 π.Χ. και την προηγούμενη φορά το 14451 π.Χ.
  Με βάση αυτά τα δύο πρώτα στοιχεία θα λέγαμε ότι αναφέρεται πιθανόν στο 3983 π.Χ. Αλλά εδώ έρχεται ο Όμηρος να μας δώσει το επόμενο στοιχείο. Στην Οδύσσεια (Ε,271-277) η Καλυψώ λέει στον Οδυσσέα ότι θα κινηθεί με βάση την θέση της Μ. Άρκτου, της οποίας καταγράφει την θέση με απόλυτη ακρίβεια, που είναι παμφαίνουσα (ΑΜΜΟΡΟΣ ΕΣΤΙ ΛΟΕΤΡΩΝ ΩΚΕΑΝΟΙΟ), δηλαδή βρίσκεται κοντά στον Β. Πόλο. Αυτή θα έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε αριστερά του. Για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε ο Οδυσσέας να έχει μια κίνηση από ΝΔ. προς ΒΑ.
  «ΠΛΗΙΑΔΑΣ Τ ΕΣΟΡΩΝΤΙ ΚΑΙ ΟΨΕ ΔΥΟΝΤΑ ΒΟΩΤΗΝ ΑΡΚΤΟΝ Θ ΗΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΑΝ ΕΠΙΚΛΗΣΙΝ ΚΑΛΕΟΥΣΙΝ Η Τ ΑΥΤΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Τ ΩΡΙΩΝΑ ΔΟΚΕΥΕΙ ΟΙΗ Δ ΑΜΜΟΡΟΣ ΕΣΤΙ ΛΟΕΤΡΩΝ ΩΚΕΑΝΟΙΟ ΤΗΝ ΓΑΡ ΔΗ ΜΙΝ ΑΝΩΓΕ ΚΑΛΥΨΩ ΔΙΑ ΘΕΑΩΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΕΥΕΜΕΝΑΙ ΕΠ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΣ ΕΧΟΝΤΑ»
  Η Μ. Άρκτος ήταν παμφαίνουσα το 2500-2000 π.Χ. περίπου έως το 1000-500 π.Χ. Σήμερα, για παράδειγμα, δεν είναι παμφαίνουσα. Αμέσως διαπιστώνουμε ότι ούτε το 3983 π.Χ. ούτε το 14451 π.Χ. ήταν παμφαίνουσα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αδιέξοδο; Όχι, γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε ακόμη όλα τα στοιχεία.
  Είδαμε ότι η Εαρινή Ισημερία συνέβαινε στο ζώδιο του Ταύρου. Αυτό συνέβη από το 4000 π.Χ. έως το 1440 π.Χ. εάν υπολογίσουμε και το μεσοαστρικό κενό ανάμεσα στον Ταύρο και τον Κριό. Απ’ αυτό βλέπουμε ότι το 3983 π.Χ. είχαμε ισομέρεια εποχών και ισημερία στον Ταύρο, αλλά όχι παμφαίνουσα την Μ. Άρκτο. Το δε 14451 π.Χ. ισομέρεια εποχών, φθινοπωρινή ισημερία στον Ταύρο (απέναντι δηλαδή), αλλά και κάτι αξιοπρόσεκτο ως προς την Μ. Άρκτο. 14451- 12880 (25760/2) = 1571, δηλαδή ακριβώς απέναντι από την εποχή που η Μ. Άρκτος ήταν παμφαίνουσα (σχ.3).
  .
  .
  .
  https://i2.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/axonas-min.jpg
  .
  .
  .

  Ας υποθέσουμε ότι αντί για το Βόρειο Ημισφαίριο ο Ορφέας έμενε στο Νότιο Ημισφαίριο. Ξέρω ότι ακούγεται παράλογο, αλλά είναι απλά μια υπόθεση. Τότε το 14451 π.Χ. θα είχαν στον Νότο και ισομέρεια εποχών, αλλά και Εαρινή Ισημερία στον Ταύρο, μια και οι εποχές είναι αντίθετες. Παρ’ όλα αυτά, πάλι δεν ικανοποιείται η θέση της Μ. Άρκτου. Ας δούμε τώρα και κάτι λίγο περίεργο πριν συνδυάσουμε όλα αυτά και βρούμε ημερομηνία που να ανταποκρίνεται σε όλα τα δεδομένα: Είδαμε την Καλυψώ να δίνει τις συγκεκριμένες οδηγίες στον Οδυσσέα για την νύχτα μόνο. Λέω για την νύχτα μόνο, γιατί κινούμενος στον άξονα Δύσης-Ανατολής θα έπρεπε να του πει ότι ο Ήλιος θα ξημερώνει κάπου μπροστά δεξιά και θα συνεχίσει να κινείται μέχρι να τον συναντήσει το μεσημέρι. Άρα έχοντας λοξά δεξιά τον Ήλιο μπορεί να προσανατολιστεί. Όμως η Καλυψώ δεν λέει κουβέντα. Είναι δυνατόν να μη μιλά για το προφανές και να του αναφέρει μόνον την Μ. Άρκτο; Ο Ησίοδος στο «Έργα και Ημέρες» (στ. 414-418) αναφέρει:
  «ΗΜΟΣ ΔΗ ΛΗΓΕΙ ΜΕΝΟΣ ΟΞΕΟΣ ΗΕΛΙΟΙΟ ΚΑΥΜΑΤΟΣ ΙΔΑΛΙΜΟΥ, ΜΕΤΟΠΩΡΙΝΟΝ ΟΜΒΡΗΣΑΝΤΟΣ ΖΗΝΟΣ ΕΡΙΣΘΕΝΕΟΣ ΜΕΤΑ ΔΕ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΒΡΟΤΕΩΣ ΧΡΩΣ ΠΟΛΛΟΝ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΟΣ ΔΗ ΓΑΡ ΤΟΤΕ ΣΕΙΡΙΟΣ ΑΣΤΗΡ ΒΑΙΟΝ ΥΠΕΡ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΗΡΙΤΡΕΦΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»
  Αρχίζει λοιπόν και περιγράφει μία-μία τις διάφορες εποχές για να προσδιορίσει την εποχή που γίνεται η επιτολή του άστρου του Σειρίου, δηλαδή το πότε ο Σείριος ανατέλλει πριν από τον Ήλιο. Στην αρχή καλοκαίρι («ΗΜΟΣ ΔΗ ΛΗΓΕΙ ΜΕΝΟΣ ΟΞΕΟΣ ΗΕΛΙΟΙΟ ΚΑΥΜΑΤΟΣ ΙΔΑΛΙΜΟΥ») που τελειώνει, μετά έρχεται το φθινόπωρο με τις βροχές του («ΜΕΤΟΠΩΡΙΝΟΝ ΟΜΒΡΗΣΑΝΤΟΣ ΖΗΝΟΣ ΕΡΙΣΘΕΝΕΟΣ») και μετά έρχεται ο χειμώνας, η εποχή που ο ήλιος είναι λιγότερο ισχυρός και γι’ αυτό το δέρμα των ανθρώπων γίνεται πιο ανοιχτό («ΜΕΤΑ ΔΕ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΒΡΟΤΕΩΣ ΧΡΩΣ ΠΟΛΛΟΝ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΟΣ»). Τότε μας λέει ότι ο Σείριος ανατέλλει πριν από τον Ήλιο. Αυτό όμως στο Βόρειο Ημισφαίριο συμβαίνει Αύγουστο. Δηλαδή καλοκαίρι, την εποχή που είναι χειμώνας στο Νότιο. Εφέτος συγκεκριμένα συμβαίνει στην αρχή του χειμώνα του Νότου (13 Ιουνίου, Kstars software), όπως ακριβώς αφήνεται να εννοηθεί από τον Ησίοδο. Ο Ησίοδος, λοιπόν, μας μιλά για αστρικά γεγονότα, που μπορεί να δει κάποιος μόνον από τον Νότο, την αντίστοιχη εποχή και όχι από τον Βορρά.
  Γιατί δεν υπάρχουν τα τρία περιγραφόμενα φαινόμενα ταυτόχρονα; Γιατί ο Οδυσσέας πηγαίνοντας ανατολικά, ας πούμε σχηματικά από την Αμερική προς την Ευρώπη, δεν βλέπει τον Ήλιο μπροστά του; Γιατί ο Ησίοδος περιγράφει γεγονότα που συμβαίνουν μόνον στο Νότιο ημισφαίριο;
  Πριν μερικά χρόνια αναπτύχθηκε η θεωρία του Ωρίωνα. Αυτή έλεγε ότι οι τρεις πυραμίδες αντιπροσωπεύουν τα τρία αστέρια της Ζώνης του Ωρίωνα και μάλιστα με καταπληκτική ακρίβεια μια και ανταποκρίνονταν στην αναλογία του φαινόμενου μεγέθους τους όσο και στην διάταξή τους και πολλές ακόμη λεπτομέρειες. Εκεί που ατύχησε η θεωρία αυτή ήταν στο ότι στον ουρανό του Β. Ημισφαιρίου η θέση της Ζώνης του Ωρίωνα είναι ανάποδα σε σχέση με την διάταξη των πυραμίδων (εικ.4).

  .
  .
  .

  https://i2.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/axonas-min.jpg

  .
  .
  .

  Εάν κάνουμε μια τολμηρή υπόθεση και εδώ και ας ανατρέψουμε την Γη. Τότε στις ίδιες μοίρες, αλλά στο Νότιο πια ημισφαίριο θα είχαμε (εικ.5) τον Ωρίωνα στην θέση που θα ταυτίζονταν με την ακριβή τοποθέτηση των πυραμίδων της Αιγύπτου».
  .
  .
  .
  https://i0.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/sky-map-2-min.jpg
  .
  .
  .

  Και ο συγγραφέας καταλήγει: «Αλλά δεν καλούμαστε να δημιουργήσουμε την δική μας εκδοχή της Ιστορίας, αλλά να αποτυπώσουμε την ίδια την Ιστορία. Έτσι όσο και εάν φανεί τολμηρό, απίθανο ή αδύνατο για κάποιους, όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με αυτό των πυραμίδων, ταιριάζουν μόνον σε μία περίπτωση: Φαίνεται ότι κάποια στιγμή, μετά από το 14451 π.Χ. είχαμε ανατροπή των φυσικών πόλων της Γης! Υπάρχουν επιστήμονες που έχουν στοιχεία γι’ αυτό. Όλοι αυτοί ήξεραν τι έβλεπαν στον ουρανό τους και προφανώς δεν τα έλεγαν για να μας κοροϊδέψουν.
  Έτσι όπως λέει και ο Σ. Χόλμς, όταν αποκλείσεις το αδύνατο, αυτό που μένει, όσο περίεργο και να φαίνεται, είναι πάντα η αλήθεια. Εδώ αδύνατο είναι να μην ήταν έτσι διατεταγμένος ο Ουρανός! Άρα είχαμε ανατροπή πόλων, που βέβαια κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα εδώ στην Γη (γι’ αυτό και οι Κέλτες φοβόντουσαν μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους), αλλά πριν από αυτήν, το 14451 είχαμε και ισομέρεια εποχών, αλλά και Εαρινή Ισημερία στον Ταύρο στο τότε Νότιο Ημισφαίριο, και σήμερα Βόρειο, μια και δεν επηρεάζονται από αυτό, αλλά και την Μ. Άρκτο παμφαίνουσα στο Β. Ημισφαίριο μια και ο άξονας πήρε την ακριβώς απέναντι θέση (σχ.6).
  .
  .
  .
  https://i2.wp.com/www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/01/axonas.2-min.jpg
  .
  .
  .

  Ταυτόχρονα, λόγω της ανατροπής, η Γη σταμάτησε αναγκαστικά την περιστροφή της και περιστράφηκε αντίθετα από ό,τι πριν, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με το βαρυτικό πεδίο μέσα στο οποίο βρίσκεται. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τον μύθο του θρόνου του Άργους, που θα άλλαζε χέρια μόνον αν ο Ήλιος ανέτειλε από την Δύση, όπως και έγινε! Μ’ αυτόν τον τρόπο και όλες οι αναφορές που βρίσκουμε στον Ορφέα, τον Όμηρο και τον Ησίοδο σχετικά με το πού δύει ή ανατέλλει ο Ήλιος αλλά και από πού φυσούν οι αντίστοιχοι άνεμοι, παίρνουν πραγματικό νόημα μια και ταυτίζονται απόλυτα με την πραγματική Γεωγραφία. (Στα γραφήματα 7-8 φαίνεται πως με την ανατροπή αλλάζει η κατεύθυνση περιστροφής και άρα πρέπει, λόγω βαρυτικού πεδίου, να σταματήσει και να περιστραφεί ανάποδα που αυτό σημαίνει ότι πλέον ανατέλλει από εκεί που έδυε).
  Ένα ακόμη σχετικό στοιχείο είναι οι Αργοναύτες, που μόλις περνούν την Τροία σταματούν. Και τότε διαπιστώνουν ότι ο Ήλιος δύει μπροστά τους μέσα στην θάλασσα! Αυτό δεν είναι εφικτό ακόμη και χωρίς ανατροπή στην σημερινή υποτιθέμενη θέση (εικ.9) πολύ δε μάλλον με την ανατροπή της. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα τα εξής συμπεράσματα:
  α) Ο Ορφέας έζησε και έδρασε περί το 14500 π.X. ή 16.500 χρόνια από σήμερα. Τότε έγινε η Αργοναυτική Εκστρατεία και λίγο μετά, με μια γενεά διαφορά, ο Τρωικός Πόλεμος.
  β) Ο Όμηρος, όπως και ο Ησίοδος (ή ο «Ησίοδος» των «Έργων» για να ακριβολογώ) αν και δεν προσδιορίζουν επακριβώς την εποχή που έζησαν, εν τούτοις από κάποιες άλλες αστρονομικές παρατηρήσεις, που δεν αφορούν το παρόν άρθρο, υπολογίζω ότι έζησαν γύρω στα 500-700 χρόνια μετά, δηλ. περίπου 16.000 χρόνια από σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έζησαν ταυτόχρονα. Ίσως μια καλή χρονική ένδειξη να είναι ότι τα γεγονότα στην εποχή τους είχαν μια απήχηση, αλλά οι λεπτομέρειες είχαν ξεχαστεί. Γι’ αυτό και οι αστρονομικές παρατηρήσεις στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια είναι περιορισμένες και αφορούν εκλείψεις κλπ., σε σχέση με τα σημαντικά αστρικά γεγονότα που προσφέρει ο Ορφέας, αλλά αγνοεί, ίσως, ο Όμηρος.
  γ) Η ελληνική Ιστορία, και όχι πια προϊστορία, μια και έχουμε γραπτά κείμενα ηλικίας 16.500 ετών αναγνωρισμένα απ’ όλους, πρέπει να ξαναγραφτεί. Ταυτόχρονα και η ομηρική γεωγραφία πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. δ) Οι «Ινδοευρωπαίοι» κλπ. θα πρέπει να αναθεωρηθούν, μια και η παγκόσμια, μητέρα, γλώσσα είναι η λεγόμενη ορφική (αλλά και ομηρική) γλώσσα και το παγκόσμιο γλωσσικό φαινόμενο είναι αποτέλεσμα ενός κοινού παγκόσμιου πολιτισμού που σχεδόν έσβησε και όχι μια τυχαία διάσπαρτη λειτουργία».

  .
  .
  .
  https://ellasellas.files.wordpress.com/2017/03/orpheus-min.jpg?w=620
  .
  .
  .
  ΠΗΓΕΣ:
  .
  Τα στοιχεία είναι από το δίτομο βιβλίο του Θ. Ποσταντσίδη «Περίπλους στο παρελθόν».
  .
  Και: Ορφικά (Αργοναυτικά και ύμνοι), Ομήρου («Οδύσσεια»), Ησιόδου («Έργα και Ημέρες»), Astronomical Software: Kstars, Γρ. Α. Αντωνακόπουλου «Γενική Αστρονομία», εκδ. ΟΑΕΔ Αθήναι, 1986, συλλογικό «Άτλας του Ουρανού», εκδ. Susaeta 2008, Wikipedia,
  .
  Γιώργος Λεκάκης
  .
  .
  http://www.eugenfound.edu.gr,
  http://spaceplace.nasa.gov

  .
  xronos.gr

  .
  conspiracyfeeds
  .
  .
  .
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/07/16500.html#ixzz4nX83A3Om
  .
  .
  .
  .
  .
  .

 • .
  .
  .
  .
  .
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…………..
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Ζακ Λε Παπ: Αυτός είναι ο εβραίος
  .
  .
  που θα πουλήσει την ελληνική εθνική περιουσία «κομμάτι-κομμάτι»!
  .
  Wednesday, September 14, 2016
  .
  .
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ,,,, ο Παππούς Γαλλοεβραιος απο τους εκ Θεσσαλονίκης εβραιους. όπως καταλαβένετε οι εβραίοι έβαλαν τον καταλληλο εβραίο στην καταλληλη θεση.
  .
  .

  Ενας Γάλλος τεχνοκράτη, πρώην στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζακ Λε Παπ (λέτε να μας πουν ότι έχει ελληνική ρίζα και τον προπάππο του να τον έλεγαν “Παπαδόπουλο”; Γιατί για όλα είναι ικανοί οι εν Ελλάδι υπάλληλοι “επικοινωνίας” του κουαρτέτου των δανειστών) θα έχει πλέον σταχ έρια του και θα διαχειρίζεται το φιλέτο ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ (πραγματικής, άνω του μισού τρισεκατομμυρίου) που θα εκποιηθεί
  .
  .
  για να πληρωθεί ένα μικρό μέρος (κάπου το 12%) του εθνικού χρέους των 325 δισ. ευρώ.
  .
  .
  Ο Ζακ Λε Παπ, υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής Οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού και καθώς το Γαλλικό Δημόσιο έχει αναλάβει την επιτροπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα είναι ο απεσταλμένος του και υπεύθυνος για το Υπερταμείο.
  .
  .

  Μέχρι πρόσφατα ήταν γενικός γραμματέας στην Air France-KLM, από την οποία αποχώρησε φέτος το καλοκαίρι. Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Προφανώς την περίοδο αυτή δημιούργησε μια καλή επαγγελματική σχέση με την κυρία Λαγκάρντ, η οποία και τον προώθησε στη νέα του θέση στην Ελλάδα. Ο Παπ έχει, επίσης, δουλέψει στα επιτελεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών.
  .

  Η αποδοχή του διορισμού του είναι προαπαιτούμενο για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
  .
  Πριν από λίγες ημέρες έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.) όπως αποκαλείται επίσημα το Υπερταμείο.
  .
  .
  .
  Το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο θα προεδρεύει ο κ. Λε Παπ, θα εποπτεύει τη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
  .
  .
  .
  Βάσει του μνημονίου, το νέο Ταμείο θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, το οποίο και θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο και θα το ελέγχει – από τις αμοιβές των μελών του μέχρι το έργο του και την απόλυση μελών.
  .
  .
  .
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…………………….
  .
  .
  http://antipliroforisi.blogspot.gr/2016/09/blog-post_19.html
  .
  .
  .
  .
  .
  Λ .Ε .Υ .Τ .Ε .Ρ .Ω .Σ .Τ .Ε .ΤΗΝ .Ε .Λ .Λ .Α .Δ .Α
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ΕΛΛΑΣ ! ΤΟ ΜΕΓΑΛEΙΟ ΣΟΥ ! ΤΕΛEΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ……………………
  .
  .
  .
  .
  .
  ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
  .
  .
  .
  .
  .
  ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΑΡΙΟ
  .
  .
  .
  .

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>