«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο φίλος μας ο Παρασκευάς μας τροφοδοτεί με ιστορικά γεγονότα!

Ιστορικά γεγονότα που δεν γνώριζες

8 Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας «Μεσογειακής Αναιμίας».  

Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1808  –  Οι τουρκαλβανοί νικούν τους Έλληνες επαναστάτες στην Καλαμπάκα.

1808  – Εξακόσιοι αντάρτες υπό τον Δημήτριο Βλαχάβαν, που είχαν οχυρωθεί στην  Καλαμπάκα, αποκρούουν επί δεκάωρων τες λυσσώδεις επιθέσεις εξακισχιλίων Τουρκαλβανών, τους οποίους είχαν οδηγήσει εναντίον των Μουχταρ πασά, υιός του τυράννου των Ιωαννίνων Αλή πασά, στο τέλος εξαντλήθηκαν τα πολεμοφόδια, εξέρχονται με ξίφη και πέφτουν όλοι. Ο Μουχτάρ διέταξαν να εκδέρουν τα κεφάλια τους και να ρίξουν αλάτι, τα έστειλε στον πατερά του με καραβάνι από ημιόνους, με τα πτώματα τους έκτισε πυραμίδα, που είχε συγκολλήσει με λάσπη από ασβέστη και άμμων. Όταν επέστρεψε στα Ιωάννινα, πυρπόλησε τα πλείστα χριστιανικά χωριά και κατάσφαξε τους κατοίκους.

1821  – Ο Λυκούργος Λογοθέτης αναλαμβάνει την διοίκηση της επαναστατησάσης Σάμου.

1821  – Υψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι Σάμου. Οι επαναστάτες προσβάλλουν τα παράλια απέναντι από το νησί και διώχνουν τους τούρκους σε μεγάλο βάθος.

1821  – Όσοι επαναστάτες απέμειναν προωθήθηκαν προς το Τρίκερι και πολλά γυναικόπαιδα πέρασαν σε Σκιάθο και Σκόπελο. Όταν αποχώρησε ο Δράμαλης η επανάσταση έμεινε ζωντανή στο Λαύκο, την Αργαλαστή, το Προμμύρι και το Τρίκερι. Την ίδια μέρα που γίνονταν η μάχη στη Γραβιά (8 Μαΐου) και μια μέρα μετά την έναρξη της επανάστασης στη Θεσσαλία, επαναστάτησε και το γειτονικό Ξεροχώρι (Ιστιαία) στην βόρεια Εύβοια.

1821  – Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος κατάφερε πλήγμα στον Ομέρ Βρυώνη στο χάνι της Γραβιάς. Με 120 μαχητές αντιμετώπισε επιτυχημένα όλη την ημέρα τις οθωμανικές επιθέσεις προξενώντας τους σημαντικές απώλειες και αποσύρθηκε τη νύχτα προς τα βουνά, με ελάχιστες δικές του απώλειες. Λίγες μέρες αργότερα οθωμανικό στρατιωτικό σώμα απέτυχε να καταλάβει τα Βλαχοχώρια της Γκιώνας, που υπερασπίζονταν ο Γιάννης Γκούρας. Οι τελευταίες αυτές επιτυχίες αναπτέρωσαν το ηθικό των επαναστατημένων και προβλημάτισαν τους Τούρκους, που αποσύρθηκαν προσωρινά στην Μενδενίτσα.

1821  – Ο Γκούρας Ιωάννης  πολέµησε µε τον Οδ. Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς· πήρε µέρος το Νοέµβριο του 1821 στις εργασίες της συνέλευσης των Σαλώνων, καρπός της οποίας ήταν η «Νοµική ∆ιάταξης της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος» Την περίοδο του εµφυλίου πολέµου τάχθηκε µε το µέρος του Κωλέττη και του Κουντουριώτη και στράφηκε εναντίον των παλαιών συναγωνιστών του. Με εντολή της κυβέρνησης Κουντουριώτη ως αρχηγός «των στρατοπέδων της Ανατολικής Ελλάδος» συνέλαβε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και πρωτοστάτησε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεσή του. Υπεύθυνος για την άµυνα ολόκληρης της Αττικής σκοτώθηκε το 1826 κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή.

1821  – Την ίδια μέρα που γίνονταν η μάχη στη Γραβιά (8 Μαΐου) και μια μέρα μετά την έναρξη της επανάστασης στη Θεσσαλία, επαναστάτησε και το γειτονικό Ξεροχώρι (Ιστιαία) στην βόρεια Εύβοια. Από εκεί η επανάσταση διαδόθηκε στην Λίμνη και στην Κύμη της Εύβοιας, που ανήκε στο ισχυρό πασαλίκι του Εγρίπου (Ευρίπου) με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα και είχε σημαντικές οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τέλη Μαΐου οι επαναστάτες προσπάθησαν δύο φορές να πολιορκήσουν την Χαλκίδα χωρίς όμως επιτυχία και στη συνέχεια κυνηγήθηκαν από το οθωμανικό ιππικό, που τους προκάλεσε μεγάλες απώλειες.

1821  – Οι οθωμανικές δυνάμεις με 9.000 άνδρες, έφθασαν στην περιοχή στις 8 Μαΐου και, αφού διασκόρπισαν τα σώματα των επαναστατών που βρίσκονταν έξω από το χάνι, επιτέθηκαν εναντίον του Ανδρούτσου δύο φορές χωρίς επιτυχία. Τη νύκτα, και ενώ ο Βρυώνης είχε ζητήσει κανόνια από τη Λαμία για να ισοπεδώσουν το χάνι, ο Ανδρούτσος το εγκατέλειψε με απώλειες έξι μαχητών (οι τούρκοι είχαν 300 περίπου νεκρούς) και συναντήθηκε με τον Πανουργιά και τον Δυοβουνιώτη στο Χλωμό.

1821  – Η επανάσταση των Ελλήνων στην πόλη των Σερρών αποτράπηκε στο ξεκίνημά της αυτό όμως δημιούργησε συνθήκες για να ξεσπάσουν τρομοκρατικές πράξεις από τον Τουρκικό όχλο σε βάρος των Ελλήνων. Φυλακίστηκε η γυναίκα του Εμμανουήλ Παπά, Φαίδρα και η οικογένειά ενώ δημεύτηκε η περιουσία του και κατασχέθηκαν τα χειρότερα καθώς και η απειλούμενη ερήμωση της πόλης. Έκτιτε 8η Μαϊου εορτή του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου θεωρείται ημέρα μνήμης των γεγονότων και Ιωάννης Θεολόγος από τους Σερραίους τιμάται ως σωτήρας και προστάτης της πόλης.

1821  – Γιγαντομαχία εις το Χάνι της Γραβιάς. Ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος, διά ν’ αναχαιτίση τους κατερχομένους προς την Άμφισσαν, οπόθεν εσκόπουν να διαπεραιωθούν εις Πελοπόννησον, εννεακισχιλίους τουρκαλβανούς των Ομέρ Βρυώνη και Μεχμέτ Κιοσσέ, οχυρούται με 120 παλληκάρια εις το Χάνι της Γραβιάς. Οι θαρραλέοι υπερασπισταί εισήλθον ο εις μετά τον άλλον, χορεύοντες και άδοντες το γνωστό κλέφτικο τραγούδι: «Κάτω στου Βάλτου τα χωριά…». Μεταξύ τούτων ήσαν ο Γκούρας, ο Τράκας, ο Παπανδρέας, ο Αγγελής Γοβγίνας, από την Εύβοιαν, ο Κατσικογιάννης, ο Αθ. Καπλάνης κ.ά. Αι λυσσώδεις επιθέσεις των τούρκων διεδέχοντο η μία την άλλην, ο δε Ομέρ Βρυώνης είχε προκηρύξει αμοιβήν πεντακοσίων πουγγίων (5.000 περίπου σημερινών δραχμών) εις εκείνον που θα εισήρχετο πρώτος εις το Χάνι. Αλλ’ η ορμή των τούρκων ανεκόπτετο από το εύστοχον πυρ των ευρισκομένων εις αυτό. Ο Ομέρ Βρυώνης, βλέπων την μεγάλην φθοράν τού στρατού του, εσταμάτησε τας επιθέσεις με την δύσιν τού ηλίου και παρήγγειλεν εις την Λαμίαν να τού στείλουν κανόνια. Αλλά την νύχτα ο Οδυσσεύς με τους συντρόφους του, εξήλθον ξιφήρεις από το Χάνι, επέρασαν ως λαίλαψ διά μέσου τού εχθρικού στρατοπέδου καί εξηφανίσθησαν προς το Χλωμό. Εις την γιγαντομαχίαν αυτήν εφονεύθησαν 6 Έλληνες, τους οποίους οι σύντροφοί των έθαψαν μέσα εις το Χάνι, προτού επιχειρήσουν την ηρωϊκήν έξοδόν των.

1822  – Στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση . Οι έλληνες έκαναν αρκετές ζημιές στον Τούρκικό στόλο , αλλά απέτυχαν να πυρπολήσουν τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή.

1822  – Οι ολιγάριθμοι ηρωικοί Ρουμελιώτες κράτησαν στις 8 Μαΐου 1822 τον πολλαπλάσιο στρατό των Τούρκων για μία ολόκληρη ημέρα και την επομένη εκτέλεσαν αιφνιδιαστική έξοδο προξενώντας μεγάλη φθορά στους Τούρκους. Οι απώλειες των Τούρκων στο πεδίο της μάχης ήσαν τρακόσοι νεκροί, έναντι μόλις δύο νεκρών Ελλήνων.

1823  – Ο Κιουταχής αφού καταπνίγει την Επανάσταση στην Εύβοια (την πρώτη Μαΐου του 1823), βαδίζει ενάντια στο Πήλιο,  όπου  καίει και λεηλατεί το Προμύρι.

1824  – Συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.

1826  – Οι Κρήτες παρά το Ρέθυμνον συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων και τρέπουν αυτούς σε φυγή. Αρχηγοί των Κρητών ήσαν οι Μανουσέλης, Χατζημιχάλης, Νταλιάνος, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης.

1828  – Στην Κρήτη, οι Μανουσέλης, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης και Χατζημιχάλης χτύπησαν τους Τούρκους στα Ρεθεμνιώτικα. Οι Τούρκοι είχαν 40 νεκρούς και αρκετούς αιχμαλώτους, ενώ οι αγωνιστές τους πήραν  χιλιάδες ζώα.

1828  – Μικρό τμήμα πεζικού και ιππικού, υπό τους Χατζημιχάλη, Μανουδέλη, Μανουσογιαννάκη και Δεληγιαννάκη, επιτίθεται αιφνιδιαστικά στον Αποκόρωνα Χανίων εναντίον Σώματος Τούρκων του Ρεθύμνου, οι οποίοι πήγαν για να ενισχύσουν το Διοικητή των Χανίων Μουσταφά Πασά. Κατά τη διάρκεια της συγκρούσεως σκοτώθηκαν 40 Τούρκοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ικεντιζής Αγάς του Ρεθύμνου.

1829  – Η Ιερά πόλις του Μεσολογγίου παραδίδεται, κατόπιν Συνθήκης, υπό της Τουρκιάς στην Ελλάδα.

1831  – Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα εναντίον του Καποδίστρια του οποίου αρχηγός ήταν ο ταγματάρχη Δημήτριος Τσάμης Καρατάσος, κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

1864  – Έγγραφό της 8 ης Μαΐου 1846 μαρτυρούν την αγωνιστική του παρουσία, επικεφαλής αγωνιστών στις μάχες Τρίπολης, Βαλτετσίου, Δολιανών, Βερβενών, Δερβενακίων, Άργους, Κορίνθου, Ναυπλίου, Πατρών, Μεσσηνίας και αλλού οι: Π. Μαυρομίχαλος, Παναγιώτης Γιατράκος, Νικήτας Σταματελόπουλος, Χατζηχρίστος.

1886  – Αι Ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν τας παρά τον Νεζερόν (Ἀγιος Στέφανος – Λάρισα) τουρκικάς επιθέσεις και εισελθούσαι εντός τού τουρκικού εδάφους, κυριεύουν τρείς σταθμούς και καταστρέφουν διάφορα οχυρωματικά έργα. Την περίοδο εκείνη, υφίσταντο ακόμη τέσσερα αμφισβητούμενα σημεία στην χάραξιν της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Μετά από αυτό το επεισόδιο, διεθνής επιτροπή «ἐτοποθέτησεν ἄπαντας τοὺς μέχρι τοῦ 37 σταθμοῦ Κοῦτρα, σταθμοὺς συμφώνως τῷ παρὰ τοῦ Ardagh ταγματάρχου τοῦ ἀγγλικοῦ στρατοῦ ἐκπονηθέντι διαγράμματι τῆς ὁροθετικῆς γραμμῆς, ἀποδώσασα τῇ Ἑλλάδι τὸ Καραλὶ Δερβὲν, τὴν Γούνιτσαν [παρὰ τὸ στενὸ τοῦ Καλαμακίου, δι’οὖ ὁ Πηνειὸς διέρχεται], τὸ χωρίον Γκριτζόβαλι καθὼς καὶ τὸ ἐπί τῆς ὁδοῦ Καλαμπάκας-Μετσόβου χάνι τοῦ Ζυγοῦ».

1875  – Η βασίλισσα Αμαλία αποθνήσκει εξόριστος εις την Βαμβέργην της Βαυαρίας. Νοσταλγούσα πάντοτε τας Αθήνας «Αθήνα, Αθήνα, ας ήταν να σ’ έβλεπα άλλη μια φορά πριν πεθάνω», έλεγε συχνά, είχε αγοράσει ένα κτήμα, το οποίον ήθελε να το κάμη όμοιων με εκείνο πού είχε παρά τα Λιόσια τον γνωστόν « Πύργον της Αμαλίας» και, κατά τας συχνάς επισκέψεις της εκεί, κρυολόγησε και προσεβλήθη από πνευμονίαν, η οποία της εστοίχισε την ζωήν. Ήτο 57 ετών.

1897  – Μάταια, όμως, αφού ο υπέρτερος τουρκικός στρατός πέτυχε μια ακόμη νίκη στις 5 Μαΐου, έχοντας πλέον ανοιχτό το δρόμο για την Αθήνα. Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο Σμολένσκης, που αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος στρατιωτικός, διατάχθηκε από τον Κωνσταντίνο να κρατήσει το πέρασμα στις Θερμοπύλες. Δεν χρειάστηκε, γιατί επενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

1897  – Το πρωΐ της 7ης Μαΐου η εμπροσθοφυλακή του Ετέμ Πασά, συνοδευομένη από ατάκτους Τουρκαλβανούς πλιατσικολόγους, έφθασε στα αντερείσματα της Παλιοκούλιας, Καμηλόβρυσης και Ταράτσας έξω από τη Λαμία. Οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να οργανώσουν πρόχειρη αντίσταση στις Θερμοπύλες και στα Δύο Βουνά. Ασθενής οπισθοφυλακή τριών ευζωνικών ταγμάτων κάλυπτε την υποχώρηση. Το χωριό Μπεκή (σήμερα Σταυρός) υπεράσπιζε το 2ο Τάγμα Ευζώνων της 1ης Μεραρχίας. Τοποθετήθηκε στις τοποθεσίες Βλησίδια, Πυργάκια και μέχρι τον Αϊ-Λιά Μπεκής «ίνα μη ο εχθρός υπερφαλαγγίση και κυκλώση τα εν Λεκάνη της Ταράτσης υπάρχοντα δια την άμυναν στρατεύματα… 8-5-1897».

1907  – Πραγματοποιείται η καθέλκυση του θρυλικού Αντιτορπιλικού Βέλος I. Έλαβε μέρος στους πολέμους του 1912-13 και έλαβε μέρος σε όλα τα σημαντικά γεγονότα μέχρι την παρόπλιση του, το 1926.

1907  – Φονεύεται ο Μακεδονομάχος Ανθυπολοχαγός Παπαδάς Ζαχαρίας «καπετάν Φούφας», από το εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων που βρίσκονταν μέσα στο χωριό παλαιχώρι «Φούφα». Στη μάχη που επακολούθησε σκοτώνεται μαζί με 4 από τους άντρες του.

1907  – Πραγματοποιείται η καθέλκυση του θρυλικού Αντιτορπιλικού «Βέλος I». Έλαβε μέρος στους πολέμους του 1912 – 1913 καθώς επίσης σε όλα τα σημαντικά γεγονότα μέχρι την παρόπλησή του, το 1926. Το «Βέλος» την Άνοιξη του 1919, έφτασε στην Τραπεζούντα και οι Έλληνες του Πόντου, μετά από πέντε περίπου αιώνες σκοτεινής δουλείας, όταν αντίκρυσαν το ελληνικό πολεμικό αραγμένο στα ανοιχτά της θρυλικής και μαρτυρικής πρωτεύουσας των Κομνηνών, συγκινήθηκαν βαθιά. Υποδέχθηκαν τους ναύτες και αξιωματικούς του, με δάκρυα στα μάτια και την ίδια ημέρα καθώς και την επομένη έγινε πάνδημο ευλαβικό προσκύνημα των Ελλήνων της πόλης και των περιχώρων επί του αντιτορπιλικού.

1908  – Η Αθήνα αναστατώνεται από τρομερή έκρηξη, στο εργοστάσιο δυναμίτιδας στις Κουκουβάουνες, πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

1913  – Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των νικητών συμμάχων (Ελλήνων και Βουλγάρων κατά των Τούρκων), η Βουλγαρία επιτέθηκε στα ελληνικά στρατεύματα στην περιοχή του Παγγαίου.

1913  – Στις 18 Μαΐου του 1913 ο Χρύσανθος Φιλιππίδης  εκλέγεται Μητροπολίτης Τραπεζούντος επι της Πατριαρχίας του Γερμανού του Ε’ (1913 – 1918). Η ενθρόνιση του Χρυσάνθου συμπίπτει με σημαντικά γεγονότα.

Στις 3 Απριλίου 1916 δέχεται τον Ρωσικό Στρατό στην Τραπεζούντα. Οι Τούρκοι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον Χρύσανθο την προστασία του, και εκείνος ανταποκρίνεται με όλη του την καρδιά σε αυτό το αίτημα. Ένα χρόνο μετά όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η Οκτωβριανή Επανάσταση, αναγκάζει τον Ρωσικό στρατό να εγκαταλείψει τον Πόντο. Τώρα οι Ρώσοι είναι αυτοί πού ζητούν την προστασία του Χρυσάνθου, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των Τούρκων.

1919  – Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Μαινεμένην.

1919  – Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

1920  – Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

1921  – Σ’ ολόκληρων το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1921  – Ο Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη κύριος Βότσης, στέλνει διάβημα προς τους Συμμάχους με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν αξιωματικοί της Άμυνας της πόλης. Ο ήρωας της 18ης Οκτωβρίου 1912, είχε διορισθεί Ύπατος Αρμοστής Κωνσταντινουπόλεως την 1η Φεβρουαρίου 1921 μια θέση που κράτησε μέχρι τον Μάϊο του 1922 οπότε και παραιτήθηκε.

1922  – Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού εναντίον των Τούρκων.

1922  – Οι σφαγές από τους κεμαλικούς στην Μικρά Ασία συνεχίζουν. Η ωμότητα των υπανθρώπων τούρκων είναι τέτοια, που το θέμα έρχεται να συζητηθεί ακόμη και στην Αγγλική Βουλή.

1923  – Το υποκατάστημα της Τράπεζας των Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη, καταλήφθηκε από τις τουρκικές αρχές και απογυμνώθηκε. Η κατάληψη θα επεκταθεί και σε άλλες Τράπεζες. Ανησυχία των συμμαχικών κύκλων στην Κωνσταντινούπολη.

1928  – Στην Ελλάδα συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα μέλη σπείρας, η οποία με πλαστοπροσωπίες και πλαστογράφηση, εισέπραττε αποζημιώσεις προσφύγων.

1933  – Μέσα σε αυτή την πολύ κακή πολιτική συγκυρία συνέβησαν τα αιματηρά γεγονότα της 8ης Μαΐου στην Καλαμάτα. Την εποχή εκείνη το ήμισυ σχεδόν του σιταριού της εγχώριας κατανάλωσης προερχόταν από εισαγωγές (για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι αλευρόμυλοι βρίσκονταν κοντά στα μεγάλα λιμάνια). Η όλη διαδικασία όμως αύξανε τελικά την τιμή του άρτου στην αγορά κάτι που ήταν δυσβάστακτο για την πλειοψηφία των καταναλωτών που μαστιζόταν από φτώχεια και ανέχεια. Επειδή τα μέσα εκφόρτωσης από τα πλοία σε εκείνα τα χρόνια ήταν ανύπαρκτα, υπήρχαν αρκετοί λιμενεργάτες που ασχολούνταν με αυτή την δραστηριότητα. Στις αρχές του 1934 όμως, παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το πρώτο «σιλό», ένας γιγαντιαίος απορροφητήρας ο οποίος ξεφόρτωνε το σιτάρι απευθείας στους αλευρόμυλους. Η χρησιμοποίηση των «σιλό» θα επέφερε δραματική ανεργία στις τάξεις των λιμενεργατών οι οποίοι αμέσως αντέδρασαν με έντονες δημόσιες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κρίσης ορίστηκε από την κυβέρνηση ο Στέφανος Στεφανόπουλος, υφυπουργός οικονομικών ο οποίος αρχικά έδωσε διαταγή να μην λειτουργήσει το «σιλό», ενώ αμέσως μετά κάλεσε τους αντιπροσώπους των εργοδοτών και των εργατών  στην Αθήνα για να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

1936  – Η κυβέρνηση Μεταξά δημιούργησε δυσαρέσκεια στα λαϊκά εργατικά στρώματα και κυρίως στους κομμουνιστές. Από τις αρχές του Μαΐου 1936 άρχισαν να ξεσπούν μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες, που νέκρωσαν ολόκληρη τη χώρα. Στις υποκινούμενες από το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) απεργίες, συμμετείχαν μεγάλες λαϊκές μάζες οι οποίες προσπαθούσαν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στην κυβέρνηση Μεταξά. Ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1939  – Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση της οποίας υπηρετούσε, ο αεροπόρος μας Γεώργιος Σχινάς.

1940  – Εγκαινιάστηκε η γέφυρα του Νέστου Ποταμού κα ιη σιδηροδρομική γραμμή Μύρινας – Τσάγεζι.

1941  – Οι γερμανοί καταλαμβάνουν τελικώς την νήσο Μήλο και οι ιταλοί την Σάμο.

1941  – Στις 8 Μαΐου 1941, γεγονός που κατέγραψεν επιδεικρικά οι εφημερίδες, ο πρωθυπουργός Τσολάκογλου κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες Θ. Πάγκαλο, Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλο, Β. Δηλιγιάννη, Γ. Πεσματζόγλου, Γ. Μερκούρη, Βελέντζα και Περ. Ράλλη. Μετά τις συνομιλίες δόθηκε στον τύπο η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Πρωθυπουργός ήκουσε μετά προσοχής τας γνώμας των ανδρών τούτων, αφού εξέθεσε την κατάστασιν και τας ακολουθητέας κατευθύνσεις της Κυβερνήσεως. Πάντες ανεγνώρισαν ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης είναι επιβεβλημένων να υποστηριχτή εκ μέρους πάντων των Ελλήνων άνευ επιφυλάξεων και ειλικρινώς. Επίσης πάντες ανεγνώρισαν το σφάλμα του εκπεσόντος καθεστώτος να κηρύξει τον πόλεμων κατά της Γερμανίας και διεκήρυξαν το χάσμα, το οποίον χωρίζει την Ελλάδα από την Κυβέρνηση των εν Κρήτη εγκατασταθέντων φυγάδων. Πολλοί εξ αυτών εξεδήλωσαν τον ζωηρών αποτροπιασμών των, διότι οι φυγάδες ούτοι δεν συνεταύτισαν τας τύχας των με τον Ελληνικών Λαών, τον οποίον εκτός της συμφοράς του πολέμου απογύμνωσαν δια της αφαιρέσεως του Δημοσίου Χρήματος….».

1943  – Εμβολίζει τα ιταλικά πλοία «Mαρία» και «Βαρβάρα» κοντά στην περιοχή Ηρακλείου από το Υποβρύχιο «Παπανικολής».  Συνολικά υλοποίησε στη Μέση Ανατολή 10 ακόμα πολεμικές περιπολίες. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και το 1945 παροπλίσθηκε. Ο πυργίσκος του Υ/Β «Παπανικολής» διατηρήθηκε στη βάση Υ/Β και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά.

1945  – Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία αναγκάζεται να παραδοθεί άνευ όρων.

1945  – Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτή στην Ελλάδα η πληροφορία για την κατάρρευση της Γερμανίας και τον τερματισμό του πολέμου στην Ευρώπη.

1945  – Πρώτη ανοικτή εαμική συγκέντρωση στην Αθήνα μετά τα Δεκεμβριανά, οργανωμένη από τα αριστερά συνδικάτα για τον εορταζμό της Πρωτομαγιάς.

1945  – Στις 8 Μαΐου 1945 (την επομένη της συνθηκολόγησης της Γερμανίας), ο Γερμανός διοικητής Δωδεκανήσου υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση των νησιών στους αντιπροσώπους της Βρετανίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας υπέγραψε ο Τσιγάντες.

1945  – Παραδίδεται η γερμανική φρουρά της Ρόδου. Ο νέος αρχηγός των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής στρατηγός Wagener υπέγραψε στην Σύμη το πρωτόκολλο της άνευ όρων παραδόσεως της Δωδεκανήσου στους Βρετανούς συμμάχους και στον διοικητή τού Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

1952  – Ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Αθήνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1952  – Στις 8 Μαΐου, γίνεται πάνδημο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Κύπρο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του λόρδου Χάλιφαξ, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δίνει υπόμνημα για την επίλυση του κυπριακού.

1956  – Πέραν των ήδη αποδεσμευμένων βρετανικών εγγράφων που μας αποκάλυψαν πριν από δύο δεκαετίες, ότι η εξορία Μακαρίου βρισκόταν υπό συζήτηση μεταξύ του Γραφείου Αποικιών και του κυβερνήτη των Σεϋχελλών από τον Σεπτέμβριο του 1955, τα νέα αυτά έγγραφα μάς αποκάλυψαν κάτι που δεν γνωρίζαμε, ότι δηλαδή το όλο θέμα ξεκίνησε να μελετάται από τον Ιούλιο του 1954. Αλλά, επίσης, στρατιωτική έκθεση ημερ. 8 Μαΐου 1956 μας δίνει και λεπτομέρειες ως προς το ποιοι γνώριζαν για το σχέδιο εξορίας και όχι μόνον. Αναφέρει το έγγραφο με το ιστορικό της υπόθεσης:

«… Η πιθανότητα εξορίας ορισμένων κληρικών συζητήθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 1955. Έγιναν τα σχέδια για τη σύλληψη του Μητροπολίτη Κερύνειας και του Γραμματέα του Πολύκαρπου Ιωαννίδη… Σ΄ αυτό το στάδιο είχαν προειδοποιηθεί μόνο ένας στρατιωτικός και ένας αξιωματικός Αστυνομίας για την κάθε επιχείρηση. Έγινε και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σύλληψη του Αρχιεπισκόπου. Και πάλιν μόνο ένας στρατιωτικός και ένας αξιωματικός της Αστυνομίας γνώριζαν. »Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1955 και μέσα Φεβρουαρίου 1956 έξι αξιωματικοί ήσαν τα μόνα πρόσωπα που γνώριζαν για την επιχείρηση, εκτός από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Τα σχέδια επιβλέπονταν κατά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων συζητήσεων μεταξύ του κυβερνήτη και του Αρχιεπισκόπου έγινε καθαρό ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, θα προχωρούσαμε στη σύλληψη και εξορία του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη Κερύνειας, του Γραμματέα του και του Παπασταύρου, ιερέα της εκκλησίας Φανερωμένης στη Λευκωσία…». Η σύλληψη έγινε καθώς ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, έφευγε για την Αθήνα. Και γράφει χαρακτηριστικά στο στρατιωτικό έγγραφο: «… Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την αρχική έκπληξη, ήταν ήρεμος και κουβέντιαζε με τον συνοδό του. Μόνο αφού πέρασαν 13 ώρες πτήσης είναι που ρώτησε τον καπετάνιο του αεροπλάνου ποιος ήταν ο προορισμός τους. Επίσης, ήρεμος και αξιοπρεπής παρέμεινε και ο Μητροπολίτης. Καθώς συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο στο αεροδρόμιο έδειξε κάποια ικανοποίηση και είπε ότι θα τα πήγαιναν καλά οι δύο τους».

1957   – Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Ελευθερία», της 8ης Μαΐου 1957: «Ο Γεώργιος Γρίβας αναζητείται υπό 6.000 στρατιωτών και ελικοπτέρων. Ο διευθύνων τις επιχειρήσεις αντιστράτηγος Κεντριού φέρεται ως έχων βάσιμους ελπίδας ότι ο Γρίβας ευρίσκεται εις την από διήμερου αποκλεισμένην περιοχήν».

1958   – Στην Λάρνακα εξερράγη βόμβα στο οίκημα του Πεζοπορικού. Προξενήθηκαν ζημιές. Οι δράσταις ήταν Άγγλοι αστυνομικοί.

1958   – Από τα νέα έγγραφα για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τα οποία αποδέσμευσε την περασμένη εβδομάδα το Φόρεϊν Όφις, ξεχωρίζει η περίπτωση του αγωνιστή Νίκου Βρακά, ο οποίος είχε αρρωστήσει με βαριά φυματίωση. Έγραψε σε τηλεγράφημά του προς το Γραφείο Αποικιών ημερ. 8.5.1958 ο κυβερνήτης Φουτ:

«Έχουμε έναν τρομοκράτη κατάδικο Νίκο Βρακά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για κατοχή όπλων. Ήταν ομαδάρχης στα βουνά και θα είναι πολύ χρήσιμος στην ΕΟΚΑ αν τον πάρουν πίσω. Έχει αρρωστήσει με φυματίωση (active pulmonary tuberculosis). Δεν μπορεί να κρατηθεί σε φυλακή εδώ. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη μεγάλη στρατιωτική φρούρηση που χρειάζεται για να τον έχουμε σε σανατόριο, για ένα μόνο άτομο. Για πολιτικούς λόγους αποκλείσαμε την εισήγηση να τον αφήσουμε να πάει στην Ελλάδα και η μόνη εναλλακτική λύση είναι να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο… Ενημερώστε μας επειγόντως αν το Υπ. Εσωτερικών μπορεί να τον δεχθεί στο Η.Β… ως μετανάστη με περιορισμούς («prohibited immigrant») για να μην μπορεί να επιστρέψει εδώ (Κύπρο). Αλλιώς θα είναι ελεύθερος».

1964  – Σκοτώθηκαν κατά τη εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο Επισμηναγός Αναγνώστου Παναγιώτης με τον Επισμηναγό Μαρίνο Πέτρο, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, έπεσε στο έδαφος και κάηκε, 1.200 μέτρα ανατολικά του χωριού Οινόη Βοιωτίας.

1964  – Ο Α. Παπανδρέου επισκέφτηκε το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τον λόρδο Κάρινγκτον τότε υφυπουργό εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τα βρετανικά αρχεία, ο Α. Παπανδρέου είπε στον Κάρινγκτον ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούμε από την προοπτική μιας Κύπρου ανεξάρτητης και αδέσμευτης «!» και ότι η ένωση με την Ελλάδα, αν μπορούσε να επιτευχθεί, θα ήταν η καλύτερη λύση.

1964  – (Ιωσήφ Κύπριος)  Έγγραφό της 8 ης Μαΐου 1846 μαρτυρούν την αγωνιστική του παρουσία, επικεφαλής αγωνιστών στις μάχες Τρίπολης, Βαλτετσίου, Δολιανών, Βερβενών, Δερβενακίων, Άργους, Κορίνθου, Ναυπλίου, Πατρών, Μεσσηνίας και αλλού οι: Π. Μαυρομίχαλος, Παναγιώτης Γιατράκος, Νικήτας Σταματελόπουλος, Χατζηχρίστος.

1965  – Στην Αθήνα υπό την προεδρία του Βασιλιά, έγινε σύσκεψη για το Κυπριακό.

1967  – Η κυβέρνηση μέτρα για τους αγρότες. Αυξάνονται οι συντάξεις και καθιερώνεται πρόθεση για ασφάλιση.

1968  – Συνάντηση στο Στρασβούργο, των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και Τουρκίας, Σπ. Κυπριανού και Ι. Τσαγκλαγιαγκίλ, για πρώτη φορά μετά από το 1963.

1968  – Ο Γιώργος Τσαρουχάς – βουλευτής της ΕΔΑ και στέλρχος του ΠΑΜ – πέθανε μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη μέσα σε αυτοκίνητο στις 8.5.1968 από όργανα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που τον συνέλαβαν καθ΄οδόν ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στην Αθήνα.

1969  – Πραγματοποιείται στην Αθήνα, συμπόσιο με κρέας αλόγου, υπέρ της αλογοφαγίας.

1970  – Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός του φράγματος Καστρακίου στην Αιτωλοκαρνανία.

1971  – Στην Θεσσαλονίκη, δικάζονται σε στρατοδικείο οι πέντε φοιτητές «μαρξιστές – λενινιστές».

1973  – Στην Ελλάδα πέθανε ο γνωστός συγγραφέας – ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης.

1973  – Την πληροφορία ότι παρακρατικοί μετάφεραν οπλισμό στο χωριό  Πραστειό (Λεμεσού) για να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον ενωτικών της γειτονικής Πάχνας, διαβίβασε στις 8 Μαΐου ο στρατηγός Γρίβας στον ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ζητώντας του να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ταυτόχρονα κοινοποίησε πληροφορία του ΒΡΑΧΟΥ ότι στην Αμμόχωστο άνδρες του Εφεδρικού Σώματος εκπαιδεύονταν στα όπλα κάτω από τις διαταγές του Αρχηγού του Σώματος, Κυπρίου ταγματάρχη Παντελάκη Πανταζή.

1973  – Ο στρατηγός Γρίβας αποστέλλει σειρά επιστολών Απαντά στην επιστολή του Καρούσου την κατάσταση στην Ελλάδα τονίζοντας όχι μόνο την αποτυχία της Χούντας αλλά και τη χρεοκοπία της ηγεσίας της αντιπολίτευσης. Απαντώντας σε επιστολές του Σωκράτη Ηλιάδη καυτηριάζει την πολιτική της Χούντας έναντι του Κυπριακού και ιδιαιτέρα έναντι της ενωτικής παράταξης. Επίσης γράφει στη διεύθυνση της Εθνικής ζητώντας να σχολιασθούν οι καταπιέσεις των Ελλήνων στην Τουρκία ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής Τουρκικής πολιτικής. Πέντε μέρες αργότερα αποστέλλει δικό του άρθρο προς δημοσίευση υπό τον τίτλο «Οι Τούρκοι σωβινιστές και το Κυπριακών».

1973  – Aπαντώντας σε επιστολές του Σ. Ηλιάδη αναφέρει: Εις ΑΥΓΕΡΙΝΟΝ. Απαντώ εις επιστολάς του. Καυτηριάζω ιδία πολιτικήν Χούντας έναντι ημών. Ένα μήνα πιο ύστερα προειδοποιεί στελέχη της ΕΟΚΑ Β πως υπήρχε πιθανότητα φανερής σύγκρουσης με τη Χούντα και τους ζητά να παρακολουθούν τις κινήσεις μερικών ενωτικών χουντικών. Είναι πιθανόν συγκρουσθώμεν φανερά με Χούνταν. Απαιτείται παρακολούθησης των ολίγων Ενωτικών Χουντικώνοι οποίοι ευρίσκονται εις τας τάξεις μας.

1980  – Με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του κράτους ο Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ, και κίνησε την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Εκάλεσε λοιπόν στο γραφείο του τους δύο υποψηφίους διαδόχους του, και τους ρώτησε αν θέλουν να αναμετρηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για την θέση του αρχηγού της ΝΔ ή αν προτιμούσαν να ορίσει εκείνος τον διάδοχό του. Και ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Γεώργιος Ράλλης ζήτησαν να τεθούν υπό την κρίσιν της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ. Ο Γεώργιος Ράλλης θα είναι ο νικητής της αναμετρήσεως, με διαφορά ελαχίστων ψήφων έναντι του αντιπάλου του «και αδιαμφισβήτητου διαδόχου τού Κ. Καραμανλή» Ε. Αβέρωφ.

1985  – Στην Ελλάδα διαλύθηκε η Βουλή. Ψηφίστηκε η αναθεώρηση και ορκίστηκαν 4 υπηρεσιακοί Υπουργοί.

1989  – Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου, το όνομα του οποίου αναμίχθηκε στην υπόθεση Κοσκωτά, πραγματοποιεί η «17Ν». Έκρηξη σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

1990  – Πεθαίνει ο επιχειρηματίας και ευεργέτης Στέλιος.

1991  – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» χτυπά με δύο ρουκέτες, που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Siemens», στο Μαρούσι.

1995  – Διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσιεύματα για παράνομες υιοθεσίες και αγοραπωλησίες βρεφών, που έγιναν στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης από την περίοδο της Κατοχής έως σήμερα.

2001  – Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία του και τρίτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης οι πράσινοι νίκησαν στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 78-70.

Παρασκευάς Παρασκευάς

 paraskevas171950@gmail.com; 

Ιστορικά γεγονότα που δεν γνώριζες

– Οι Αραβικοί αριθμοί δεν εφευρέθηκαν από τους Άραβες αλλά από τους Ινδούς.
– Οι Κέλτες μερικές φορές πολεμούσαν γυμνοί βαμμένοι μπλε από την κορυφή ως τα νύχια.
– Ο Χίτλερ ψηφίστηκε ως ο άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό Time Magazine το 1938.
– Το 1917 η Margaret Sanger φυλακίστηκε για ένα μήνα επειδή ίδρυσε την πρώτη κλινική ελέγχου γεννήσεων (εκτρώσεων..)
– Το 1936, αυτοκτόνησε ένας σερβιτόρος στην Βουδαπέστη, αφήνοντας ένα σημείωμα στην μορφή σταυρόλεξου. Οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να ζητήσουν την “βοήθεια του κοινού” για να το αποκρυπτογραφήσουν.
– Στην μεγάλη φωτιά του 1666 στο Λονδίνο, σκοτώθηκαν μόνο 6 άνθρωποι.
– Ο εκατονταετής πόλεμος διήρκεσε 116 χρόνια.
– Το αρχικό του Μογγόλου αυτοκράτορα Genghis Khan’s ήταν Temujin.
– Το πρώτο βραβείο Nobel απονεμήθηκε το 1901.
– Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δομητιανός, είχε ως μεγαλύτερη ευχαρίστηση να κλειδώνεται στο δωμάτιό του για ώρες, κυνηγώντας μύγες και καρφώνοντας τες με μολύβια.
– Στην μεσαιωνική Ιταλία αν ένας άντρας φιλούσε δημόσια μια γυναίκα, ήταν αυτόματα υποχρεωμένος να την παντρευτεί είτε το ήθελε είτε όχι.
– Δύο σκύλοι βρίσκονταν ανάμεσα στους επιζώντες του τιτανικού.
– Ο Ναπολέων σχεδίαζε την τακτική με την οποία θα παραταχθούν και θα ενεργήσουν τα στρατεύματα του μέσα σε ένα κουτί με άμμο, όμοιο με αυτό που παίζουν τα παιδιά!
– Το Σινικό τείχος έχει μήκος περίπου 1.400 μίλια.
– Το 1847 χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά αναισθητικό σε γέννα. Η μητέρα που υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση ήταν τόσο ικανοποιημένη και έκπληκτη από το γεγονός ότι η γέννα δεν ήταν καθόλου επίπονη, που ονόμασε το κοριτσάκι της Anaesthesia.
– Για να δώσουν όρκο οι αρχαίοι Ρωμαίοι έβαζαν το χέρι πάνω στα γεννητικά όργανα.
– Ένας δάσκαλος μουσικής της εποχής χαρακτήρισε τον Beethoven ως ατάλαντο μουσικό.
– Οι αρχαίοι Ρωμαίοι μισθοφόροι αμείβονταν με αλάτι (λατινικα:sal)!
– Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τα κρανία των εχθρών τους ως κούπες για να πίνουν.
– Το προσδόκιμο ζωής το 1900 ήταν 47 χρόνια.
– Το Τάζ Μαχάλ χρειάστηκε 20 χρόνια και 20.000 εργάτες για να ολοκληρωθεί.
– Η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Γερμανία στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σκότωσε τον μοναδικό ελέφαντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου.
– Στην Αρχαία Ελλάδα αν μια γυναίκα παρακολουθούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτελούνταν!
– Η πρώτη χειροβομβίδα κατασκευάστηκε στην Κίνα πριν από 1.000 χρόνια.
– Στην αρχαία Αίγυπτο, αν ένας χειρουργός έχανε τον ασθενή του, του έκοβαν τα χέρια.

Πηγή: funfactsclub.gr

http://dailyarticle.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>