«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διαχρονικό μίσος κατά των Ελλήνων, οι Έλληνες πρέπει να πεθάνουν! Οι Έλληνες πρέπει να πεθάνουν όχι όμως και τα ιστορικά τους αρχεία!

ΑΝΑΤΡΟΦΗ 1

Είσαι Έλληνας και ζητάς να αναγνωριστεί η κληρονομική θρησκεία σου, θα σε αφορίσουμε και θα σε αποκλείσουμε σαν μίασμα από τα γεμάτα βούρκο και μίσος,  θρησκευτικά παραμάγαζά μας!

Είσαι Έλληνας και ζητάς δικαιώματα, θα σε διαλύσουμε για να ζητάς εκλιπαρώντας ένα κομμάτι ψωμί!

2.500 χρόνια μέσα από γενοκτονίες καταφέρανε να έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι!

Νότιοι  βόρειοι, Έλληνες άτλαντες.

Με την ευκαιρία της πληροφορίας της ανακάλυψης στο σπήλαιο του Δυρού, διαβάστε στον σύνδεσμο http://www.arxaiaithomi.gr/2016/03/19/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85/  επανέρχεται στην επικαιρότητα γιατί μισούν τους Έλληνες!

Κάτι θα βρείτε για τον Άδη, όχι των χριστιανών, αλλά για τα τάρταρα των Ελλήνων! Γιατί οι Έλληνες που είχαν ανακαλύψει τα πάντα, δεν είχαν ανακαλύψει ούτε τον παντογνώστη θεό, ούτε τον διάολο, ούτε τον παράδεισο για να σκλαβώνουν την ψυχή των ανθρώπων!

Δυστυχώς οι Έλληνες όσες μάχες έχασαν διαχρονικά μέσα στους αιώνες, δεν ήταν ποτέ από την υπεροχή του εχθρού, αλλά πάντα από τους προδότες!

Οι Έλληνες ήταν ελεύθεροι και μεγαλούργησαν μέχρι τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, που ήταν συνωμοσία κατά των Ελλήνων, ο εχθρός βλέποντας τον ταχύτατο διασκορπισμό  του πολιτισμού που επιδίωκε ο Μέγας Αλέξανδρος τον σταμάτησαν με τον συνωμοτικό θάνατό του!

Πίσω από τον θλιβερό για την ανθρωπότητα θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου κρύβεται ο εβραιοσιωνισμός!

Πρώτα οι Έλληνες θα πρέπει διαβάζουν, διασταυρώνοντας τα στοιχεία, από διάφορες πηγές, για να καταφέρουν να έχουν την αλήθεια μέσα από την αληθινή γνώση!

Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα και σήμερα να εξηγήσω το διαχρονικό μίσος της ανθρωπότητας κατά του Ελληνισμού. Θέλουν την κληρονομιά των Ελλήνων, αλλά όχι τους Έλληνες!

Συκοφάντησαν και συκοφαντούν, διέλυσαν αγάλματα, βωμούς, μαρμάρινες πινακίδες, έκαψαν βιβλιοθήκες τεράστια πηγή γνώσης, εξαφάνιζαν ότι ήταν κριμένο από τους Έλληνες και  ότι φανέρωνε η γη. Διαστρέβλωσαν ότι ήταν αληθινή πληροφορία, είτε εξαφανίζοντας  και άλλοτε την ιστορική αλήθεια την ονόμασαν μύθο!

Για να πολεμήσουν την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα της φυλής των Ελλήνων έσπειραν ότι η συμπεριφορά μας είναι ρατσιστική, σοβινιστική!

Σίγουρα ο εχθρός έχει όλα τα στοιχεία της αλήθειας  καλά κριμένα,  γιατί φοβούνται με σχιζοφρενικό μίσος τους Έλληνες.

Και αυτό είναι αυταπόδεικτο από τις επαναλαμβανόμενες γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, διωγμούς, με ποινή θανάτου,  ακόμα και στην αναφορά του ονόματος Έλληνας!

Τον πρώτο και μεγαλύτερο ρόλο είχαν τα ιερατεία των Εβραίων ξεκινώντας από το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου  και μετέπειτα το παρακλάδι του ο χριστιανισμός, για την θρησκεία του χριστιανισμού που ξεκίνησε ως ιδεολογία και μεταμορφώθηκε σε  δογματική θρησκεία θα μιλήσω σε άλλο άρθρο μου.

Ας δούμε μερικά από τα πρόσφατα στοιχεία που μαρτυρούν τα παραπάνω. Που δεν συνάδουν με την λογική.

Ερώτημα πρώτο: Γιατί ότι στοιχείο βρεθεί, ανακαλυφθεί, είτε σε υπόγεια κριμένο, είτε διότι το ξέβρασε η γη, αρπάζετε και εξαφανίζετε, χάνονται τα ίχνη του, είτε διαστρεβλώνετε, ή συκοφαντείτε;

Ερώτημα δεύτερο! Πριν τρία χρόνια βρέθηκαν στην έρημο της Αιγύπτου κάπου 220 ταριχευμένοι κροκόδειλοι γεμάτες οι κοιλιές τους με ελληνικούς παπύρους, τους οποίους άρπαξαν οι Αμερικανοί αστραπιαία και χάθηκαν τα ίχνη τους, με την δικαιολογία ότι αυτοί μόνο έχουν τον εξοπλισμό να τους διαβάσουν!

Ερώτημα τρίτο: Γιατί τόση πρεμούρα της ΝΑΣΑ να πετάξει τόσα εκατομμύρια να κάνει επίκληση στον Δια από τις στήλες του Ολυμπίου Διός!

Ερώτημα τέταρτο:  Γιατί η Αμερικανίδα τάδε ψηφιοποιεί με ένα τεράστιο πρόγραμμα σε μέγεθος και με υπερβολικά έξοδα οτιδήποτε ελληνικό υπάρχει, ή εμφανίζετε! Γιατί αναγνωρίζουν σταδιακά και καθολικά οι πάντες, ότι η ελληνική γλώσσα είναι  η μοναδική με αρχή,  χωρίς τέλος και η μοναδική για τα προγράμματα των κομπιούτερ! Και γιατί δεν μας αναγνωρίζετε η πατρότητα και τα πνευματικά δικαιώματα με την ανάλογη αποζημίωση, αφού τα πάντα διέπονται από πνευματική ιδιοκτησία;

Ερώτημα πέμπτο: Γιατί θάβουν άρον άρον οτιδήποτε αρχαίο ή βωμός των Ελλήνων φανερωθεί!

Ερώτημα έκτο: Γιατί αναγνωρίζονται όλες οι θρησκείες και η μόνη που διώκεται δεν αναγνωρίζετε με σχιζοφρενικές δικαιολογίες, είναι η θρησκεία των Ελλήνων, ο Δωδεκαθεϊσμός! Αυτό το παράδοξο μίσος σε όλη τη γη, είναι μόνο για την κληρονομική θρησκεία των Ελλήνων!

Ερώτημα έβδομο:  Γιατί με μεγάλη προσπάθεια έχει αποσιωπηθεί και διαστρεβλωθεί η πολιτισμική οικουμενικότητα του Ηρακλή, που έφτασε πριν 5.000 χιλιάδες χρόνια στα βάθη της Αμερικής και υπάρχουν εκατοντάδες αγάλματα του, που ακόμα και σήμερα τον μνημονεύουν σαν θεό!  Και έκαναν  τα πάντα με ψευτιές να αναδείξουν τον δολοφόνο Κολόμβο που έκανε γενοκτονίες και φρικιαστικές σφαγές στους γηγενείς πληθυσμούς της Αμερικής, ότι αυτός ανακάλυψε την Αμερική!

Ερώτημα Όγδοο: Γιατί κρύβουν επιμελώς μελέτες όχι μόνο από Έλληνες επιστήμονες, αλλά και από ξένους επιφανείς επιστήμονες, που έχουν αποδείξει ότι το Αιγαίο ήταν ξηρά και υπήρχαν πόλης και λιμάνια με τεράστιο πολιτισμό, όταν λένε ότι πριν 2.500 χρόνια οι ελληνικοί πληθυσμοί ήταν σε νεολιθική κατάσταση! Ενώ οι Έλληνες είχαν πριν 12 χιλιάδες χρόνια οργανωμένους οικισμούς με θεούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους οι γειτονικοί πληθυσμοί!

Ερώτημα ένατο: Γιατί διαχρονικά δεν αφήνουν  να ενωθεί ο Ελληνισμός εδαφικός και πληθυσμιακά. Κάνουν τα πάντα να διατηρούν σε κομμάτια τον Ελληνισμό!

Ερώτημα δέκατο: Γιατί πολεμούν με μίσος την οικουμενικότητα και κοσμογονία του Ελληνισμού που βρίσκετε όχι μόνο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αλλά και επεκτείνετε και στο σύμπαν, κάνοντας τεράστιες προσπάθειες να μείνει ο Ελληνικός λαός αμόρφωτος, διαλύοντας την παιδεία του, κρατώντας σε εξαθλίωση τον λαό, αγοράζοντας,  ή εξαφανίζοντας οτιδήποτε εφεύρεση, ή ανακάλυψη βρουν οι Έλληνες και  παίρνοντας όλους τους επιστήμονες, διασκορπίζοντας τους  σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους!

Ερώτημα Ενδέκατο:  Γιατί  την αληθινή ιστορία των Ελλήνων την υποβάθμισαν στα μάτια των λαών ως μυθολογία; Γιατί αποσιωπούν προκλητικά ότι Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που από άκρη σε άκρη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος, ένα τεράστιο παγκόσμιο αρχαιολογικό μουσείο ιστορίας της ανθρωπότητας; Όλα τα μουσεία του κόσμου είναι γεμάτα από τα αρχαία των Ελλήνων και χωρίς αυτά δεν θα είχαν μουσεία, ή θα ήταν πολύ φτωχά;

Ερώτημα δωδέκατο: Γιατί το σύμπαν και η γη είναι βαφτισμένα με Ελληνικά ονόματα και δεν τολμούν να τα αλλάξουν; Μέχρι και τα διαστημόπλοια και οι αποστολές  έχουν Ελληνικά ονόματα, τι ξέρουν και τι γίνεται στο διάστημα που μας το κρύβουν;  Ποιος ο λόγος της ύπαρξης του διαστημικού σταθμού, όπως μας τον παρουσιάζουν, διότι την αλήθεια δεν μας την λένε, αφού την δουλειά του μπορούν να την κάνουν άνετα οι δορυφόροι; Για ποιο αληθινό λόγο ξοδεύουνε τεράστια ποσά;  Χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα τις επιστήμες των αρχαίων Ελλήνων και από πίσω κλέβουν τις επιστήμες, ή τις διαστρεβλώνουν, βάζοντας κάποια ονόματα τυχάρπαστων επιστημόνων!

Θα μπορούσα να θέσω χιλιάδες ερωτήματα που μαρτυρούν την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω με ένα τεράστιο άρθρο.

Θα πω μόνο τούτο, την πίκρα που με πνίγει βλέποντας αυτό το φρικιαστικό μίσος κατά των Ελλήνων με συνεργάτες  έτσι λεγόμενους Έλληνες προδότες!

Διάβαζα για έναν μεγάλο φιλόσοφο που δεν αναδείχτηκε όσο του άξιζε, τον Πύρρο και κατάλαβα γιατί πληγώθηκε όπως πληγώνομαι σήμερα εγώ και όλοι οι αληθινοί Έλληνες πατριώτες ! Ο Πύρρος ήταν ένας Πελοποννήσιος φιλόσοφος από την Ηλία, έφυγε και επήγε στην μικρά Ασία και πολέμησε στο πλευρό του Μέγα Αλέξανδρου σε όλη την εκστρατεία του, τιμήθηκε προσωπικά από τον Μέγα Αλέξανδρο με 1000 τάλαντα, τεράστιο ποσών για την εποχή, έφτασε στις Ινδίες και μελέτησε με τους Ινδούς σοφιστές και την ινδική φιλοσοφία, αλλά όλα αυτά τα παράτησε και γύρισε στην Ηλία μετά τον άνανδρο και προδοτικό θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, τα ιστορικά κείμενα αναφέρουν την απότομη και περίεργη αλλαγή στην συμπεριφορά του, αποκαρδιωμένος από την προδοσία και το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη και  παγκόσμιου ηγέτη Μέγα Αλέξανδρου. Έπαψε να ενδιαφέρεται για την ζωή του, περπατούσε αδιάφορος για το  τι γινόταν δίπλα του, αν το κάρο τον παρέσερνε, καθόταν στην άκρη του γκρεμού και τον προστάτευαν οι μαθητές του, ώσπου πέθανε  από μαρασμό και σιχαμάρα για τους προδότες! Ο Πύρρος είχε πλούτη να ζήση σαν βασιλιάς, όμως έζησε λιτά και σιωπηλά!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ… Ένα να ξέρετε με πίστη, ότι η ιστορία επαναλαμβάνετε, η νίκη των Ελλήνων κατά των βορείων Ατλάντων, είναι πάλι επίκαιρη και δεν θα την αποφύγουν οι παγκόσμιοι δολοφόνοι!

Σε επόμενο  άρθρο θα μιλήσουμε για τις αλήθειες και τα ψέματα των θρησκειών!

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε το!

5 comments to Διαχρονικό μίσος κατά των Ελλήνων, οι Έλληνες πρέπει να πεθάνουν! Οι Έλληνες πρέπει να πεθάνουν όχι όμως και τα ιστορικά τους αρχεία!

  • Έλληνες το 3% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως

    – Η κυριαρχία της «μετριοκρατίας» τους διώχνει από την Ελλάδα

    Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

    http://www.topontiki.gr/sites/default/files/article/2015-06/img_28261.jpg

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα,

    αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς,

    είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της.

    Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες

    αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού,

    ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες

    το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%.

    Όμως, από αυτούς,

    μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα,

    ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν,

    ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο,

    στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα,

    ο Γιάννης Ιωαννίδης,

    καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια,

    ειδικός σε θέματα στατιστικής.

    Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη

    στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου,

    με θέμα “Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση”,

    ο Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία

    για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα,

    οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή

    στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία,

    με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.

    Ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε

    ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα

    στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού.

    Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός

    που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία

    και στην ουσιαστική προσφορά.

    Με ελάχιστες εξαιρέσεις,

    οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν

    να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι,

    παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

    «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα

    να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου,

    αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων

    και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία.

    Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς

    και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας,

    μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας,

    οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν

    γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία

    της τοπικής μετριοκρατίας».

    ΠΗΓΗ

    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/06/3_17.html

  • ΓΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    https://www.youtube.com/watch?v=_AFpOk6wEcY

    ΤΙ ΕΚΛΕΨΑΝ-ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    https://www.youtube.com/watch?v=bgvdEq1IAfg

  • Νίκος Καζαντζάκης

    Αυτό είναι το μυστικό της Ελλάδας…

    17 Μαρ 2016…

    https://2.bp.blogspot.com/-5IcxJgUJIcE/VurzZxvtY9I/AAAAAAAAOeA/KbzpEBRPotc3eUC_DLsK-ZYZOuS02zr6A/s640/kazantzakis11sa.jpg

    Αρκεί η εσωτερική απόφαση,

    αυτή μπορεί να μετατρέψει τον υποταγμένο άνθρωπο σε αγωνιστή.

    Ο καθένας οφείλει ν’ αναμετρηθεί με τον εαυτό του

    στον ανοδικό δρόμο προς το δύσκολο χρέος…

    Ο πρόλογος του ίδιου του συγραφέα:

    «Πολλοί πού διάβασαν τον Καπετάν Μιχάλη θαρρούν πώς τέτοια παιδιά

    – τέτοια αντράκια, όπως λέμε στην Κρήτη – ποτέ δεν υπήρξαν,

    ούτε άντρες τόσο χεροδύναμοι,

    τόσο ψυχοδύναμοι,

    που ν’ αγαπούν με τόση λαχτάρα τή ζωή

    και ν΄ αντικρίζουν με τόση περιφρόνηση το θάνατο.

    Πώς να πιστέψουν οι άπιστοι τι θαύματα μπορεί να γεννήσει ή πίστη;

    Ξεχνούν πώς ή ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη

    όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα.

    Τρομάζεις όταν, ύστερα από πίκρες δοκιμασίες,

    καταλάβεις πώς μέσα μας υπάρχει μια δύναμη

    που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου,

    τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις

    πώς υπάρχει ή δύναμη αυτή δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες

    ή άναντρες πράξεις σου για τη ζωή σου τη χαμένη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους•

    ξέρεις πια πώς εσύ, όχι ή τύχη, όχι ή μοίρα, μήτε οι άνθρωποι γύρα σου,

    εσύ μονάχα έχεις, ότι κι αν κάμεις, ότι κι αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη.

    Και ντρέπεσαι τότε να γελάς,

    ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο.

    Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή ‘ναι ή άξια του ανθρώπου :

    να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο•

    και να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει,

    αν δεν ακούσει τί του κανοναρχάει ή λογική,

    μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη,

    με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα,

    που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε θα μπορούσε να το μαντέψει:

    το αδύνατο γίνεται δυνατό.

    Το ελληνικό Γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε υστέρα από τόσους εχτρούς

    – εξωτερικούς κι εσωτερικούς, προ πάντων εσωτερικούς –

    ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι στη λογική

    – θυμηθείτε τους τρεις εμποράκους που ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία, θυμηθείτε το 21 –

    το χρωστάει στο θάμα.

    Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας.

    Ευλογημένη ή σπίθα αύτη πού αψηφάει τις φρόνιμες συμβουλές της λογικής,

    κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του γκρεμού

    βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα.

    Στα θάματα χρωστάει ή Ελλάδα τη ζωή της. …

    […] Πάλι οι φρόνιμοι,

    οι λιγόπιστοι,

    δίνουν νηφάλιες ,

    πολύ λογικές συμβουλές πώς μπορεί,

    λένε,

    μία σπίθα φως να τα βάλει με τόσο παντοδύναμο σκοτάδι;

    όμως ο αληθινός άντρας δεν απελπίζεται’

    ξέρει αυτός πως στον άτιμο, αλλοπρόσαλλο τούτον κόσμο ζουν,

    ας είναι και σε λιγοστά στήθια,

    μερικές θεμελιακές αρχές,

    θυγατέρες του ανθρώπου,

    πού αυτός τις έπλασε με Ιδρώτα,

    αίμα και κλάματα, κι είναι αθάνατες

    – οι περισσότερες γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δυό οι πιο τρανές;

    ή ελευθερία κι ή αξιοπρέπεια του ανθρώπου […]

    […] Η τύχη μας, λέει πάλι ο Μακρυγιάννης,

    έχει τους ΄Ελληνες πάν τοτε ολίγους• παλαιόθε ως τώρα,

    όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε’

    τρώνε, τρώνε, μα μένει πάντα μαγιά.

    Αυτή τη μαγιά την ελέω σπίθα.

    Είναι ή σπίθα που καίει αθάνατη μέσα στα σωθικά της Ελλάδας.

    Αυτό είναι το μυστικό της Ελλάδας, σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι από τι στάχτη ξεπετιέται άνανιωμένη.

    Δε θα πεθάνει λοιπόν ποτέ ή ράτσα ετούτη;

    Δεν μπορεί να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης μήτε καν ή διχόνοια;

    Όχι,

    δεν μπορεί, σίγουρα υπάρχει μέσα της κάτι το αναπάντεχο,

    το ακατάπαυστα ανανεούμενο,

    το αληθινά θεϊκό• κι είχαν δίκιο τα παιδικά μας μάτια να ταυτίζουν

    τα πάθη του Χριστού με τα πάθη της Κρήτης,

    όπως, είμαι βέβαιος, σήμερα τα μίκρά Κυπριωτόπουλα ταυτίζουν

    τά Πάθη του Χρίστου με τα πάθη της Κύπρου,

    και να περιμένουν με ακλόνητη πίστη κι αυτά, όπως κι εμείς τότε, την Ανάσταση.»

    Απόσπασματα από τον πρόλογο του βιβλίου «Ο καπετάν Μιχάλης», του Νίκου Καζαντζάκη….

    http://www.logiosermis.net/2016/03/blog-post_810.html#.Vu2SwTFkRdh

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>