Ο George Friedman του STRATFOR στην Αθήνα.

Ο George Friedman, ο αποκαλούμενος από πολλούς «Mr. Bad News» o γενικός διευθυντής του υποπρακτορείου STRATFOR, ήρθε στην Ελλάδα και όπως ανέφερε στις συζητήσεις του με κάποιους που δίνουν σημασία στα λεγόμενά του «Προβλέπει ένταση και αναταραχή στην Ελλάδα».

Περί ποίου πρόκειται

Το 1994, ο δόκτωρ George Friedman ίδρυσε το Ινστιτούτο “Strategic Forecasting (Stratfor), δηλαδή Στρατηγική Πρόγνωση. Οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν το Ινστιτούτο “σκιώδη CIA” και όπως λένε οι διαφημιστές του, στα 16 χρόνια που εκτελεί μελέτες κατά παραγγελία, «πάντα πέφτει μέσα για το τι πρόκειται να συμβεί σε διάφορες περιοχές του Κόσμου». Πρόκειται για μια συνδρομητική online παγκόσμια εταιρία συγκέντρωσης πληροφοριών αντικατασκοπίας και παραγωγής αναλύσεων κατά παραγγελία (όποιου πληρώνει) στελεχωμένη από κάθε είδους πράκτορες και πρακτοράκια που διετέλεσαν και διατελούν υπάλληλοι του αμερικανικού State Department και της CIA .
Όπως διαφημίζουν στην ηλεκτρονική σελίδα τους έχουν καθημερινή παραγωγή αναλύσεων επί παγκοσμίων υποθέσεων, τόσο περί γεωπολιτικής σημασίας, όσο και ασφαλείας (για όσους τους πληρώνουν την παραγγελία, φυσικά). Εταιρία δεν κρύβει πως είναι.
Σου δίνει μάλιστα μετά από αίτησή σου, φυστικάκι – δολωματάκι, ένα κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατόπιν τίτλους θεμάτων που μπορείς να αγοράσεις.
Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία STRATFOR υποστηρίζει ακόμα πως «οι προβλέψεις ενός αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών έχουν ενδιαφέρον, είτε ως αντικειμενική ανάλυση είτε ως δήλωση προθέσεων».
Κυβερνήσεις, και περισσότερες από 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πληρώνουν αδρά (ετήσια συνδρομή 40.000 δολάρια) και θεωρούν τις προβλέψεις του Ινστιτούτου ως θέσφατα.
Για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου George Friedman θέλουν να περάσουν την εικόνα όχι μόνο ενός κορυφαίου πολιτικού αναλυτή, αλλά ενός σύγχρονου Νοστράδαμου, διαφημίζοντας πως «όσα έχει πει, πραγματοποιήθηκαν».
Στην πραγματικότητα οι εκθέσεις του ινστιτούτου αποτελούν προσπάθεια επηρεασμού σε συγκεκριμένη γεωστρατηγική κατεύθυνση και σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα πάντοτε.

Η WikiLeaks άρχισε να δημοσιοποιεί μια σειρά από φακέλους διεθνούς αντικατασκοπευτικού ενδιαφέροντος, όπου φαίνεται ο πραγματικός ρόλος που παίζουν κάποιες αμερικανικές παρακρατικές οργανώσεις όπως το πρακτορείο «Ινστιτούτο Stratfor», ένα από τα παρακλάδια της CIA.