«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!!

PD Dr.-Ing. Georg ChaziteodorouBleibergweg 114D-40885 RatingenTel.+Fax: 02102 32513  EMail: chaziteo@tonline.de

                 12.09.2013

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡ- ΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Ότι κανει η φυση και ο ανθρωπος στον τομεα της ενεργειας δεν είναι τιποτε άλλο από μια συνεχη μεταμορφωση αυτης. Η ενεργεια είναι αθανατη και ποτε δεν καταναλωνεται! Αυτή μεταβαλλεται π.χ. σε μηχανικη και αυτή παλι σε ηλεκτρικη, θερμοτητα κ.α. χωρις ποτε να εξαλειφεται. Με αλλα λογια. Χωρις την ενεργεια δεν μπορει να κινηθη καμμια διαδικασια της φυσικης και κατ’ επεκταση και η ζωη και η διατηρηση αυτης. 

Η ζωη συνεπως είναι ένα φυσικο φαινομενο όπως και οι άλλες διαδικασιες, γεννηθηκε από αυτές και διεπεται από τους ιδιους νομους της φυσης. Ο πλανητης μας, με αποθηκευμενες μεσα του απειρες ενεργειακες πηγες, καλυπτει εδώ και 4,6 δισεκατομυρια χρονια τις εξωτερικες ενεργειακες αναγκες του από μια πηγη με διαστασεις, που είναι κατω από την ανθρωπινη σκοπια παρατηρησης, απειρες μεγαλες.

Ο ηλιος μας με μια διαμετρο από περιπου 1,4 εκατομμυρια χιλιομετρα και μαζα από περιπου 2 . 10 στην 27 τοννους είναι εντος του ηλιακου μας συστηματος το μεγαλυτερο ουρανιο σωμα και βρισκεται σε αερωδη κατασταση αποτελλουμενος κυριως από υδρογονο.

Λογω των δυναμεων βαρυτητας οι τιμες πιεσης στο εσωτερικο του ηλιου μας υπερβαινουν τα μερικα εκατομμυρια χιλιογραμμα ανα τετραγωνικο εκατοστο.

Οι δυναμεις αυτές ευθυνονται για την δημιουργια θερμοκρασιων εως 20 εκατομμυρια βαθμους Κελσιου, που δημιουργουν με την σειρα τους πυρηνικες συντηξεις οι οποιες είναι υπευθυνες για την αναδυση της ενεργειας στην επιφανεια του ηλιου και την εκπομπη αυτης υπο μορφη ακτινοβολιας και θερμοτητας στους πλανητες του ηλιακου μας συστηματος.

Σαν πηγη ενεργειας λειτουργει η μεταβολλη της υλης σε ενεργεια, που μοιαζει με εκρηξεις βομβων υδρογονου. Με την πυρηνικη συντηξη μεταβαλλονται 675 εκατομμυρια τοννοι υδρογονου ανα δευτερολεπτο σε ενεργεια.

Αυτό σημαινει, ότι τα αποθεματα υδρογονου στον ηλιο μας καθαρα υπολογιστηκα, θα εξαντληθουν σε περιπου 5 δισεκατομμυρια χρονια.

Εως τοτε, με κοσμικα μετρα, είναι ενας μεγαλος δρομος, ετσι ώστε ο ηλιος μας να παραμενη για τους ανθρωπους μια αστηρευτη ενεργειακη πηγη.

Oηλιος μας προφανως παραγει την ενεργεια του κατά 98 % από την αντιδραση πρωτονιου-πρωτονιου (πυρηνας Θεοδωριου, πυρηνας Ηe-4). Η πυρηνικη συντηξη 4 πρωτονιων σε ένα πυρηνα Heτροφοδοτει τον ηλιο μας με ενεργεια και βασιζεται στην αρχη υπερβασης της ηλεκτρικης αποθεσης που υφισταται μεταξυ δυο ομοιων πυρηνων και της συντηξης αυτων σε ένα νέο πυρηνα, ο οποιος αποτελειται ‘η από αλλα ισοτοπα του ιδιου στοιχειου ‘η από τον πυρηνα ενός αλλου στοιχειου.

Επειδη οι αποθετικες δυναμεις που οφειλουν να υπερβηθουν είναι πολύ μεγαλες, σημασια εχουν ισοτοπα στοιχειων με κατά το δυνατον χαμηλοτερης φορτωσης, δηλαδη μονο ισοτοπα του υδρογονου. 

Ακομη και τοτε, η διαδικασια της μεταβολης ενεργειας θα μπορεσει να διατηρηθη για μεγαλο χρονικο διαστημα, όταν αυτή λαμβανει χωρα σε θερμοκρασιες μερικων εκατομμυριων βαθμων Κελσιου. Γι’ αυτό η διαδικασια αυτή ονομαζεται «θερμοπυρηνικη μεταβολλη ενεργειας» (1, 2, 3, 4). 

Η ενεργεια γενικα παριστανει το προ’ι’ον που παραγεται από την ισχυ και τον χρονο. Από αυτό προκυπτει, ότι η ισχυ δεν είναι τιποτε άλλο από ενεργεια ανα μοναδα χρονου.

Αντι της μοναδας ενεργειας (kwh), για μεγαλες ποσοτητες ενεργειας μετριεται αυτή σε (TWa). Επειδη το γηινο ετος a  εχει 8766 ωρες, μεταξυ kwhκαι TWaυπαρχει η σχεση:

   1 TWa = 10 στην 12 Watt . 8766 ωρες = 8,7 . 10 στην 16 wh=

                = 8,7 . 10 στην 12 kwh

Μεταξυ TWaκαι της μοναδας ενεργειας, που φερει το ονομα μοναδα λιθανθρακος (SKE= SteinkohleEinheit=760 KgΑνθρακιτου), ισχυει:

                          1 TWa = 1,1 δισεκατομμυρια τοννοι SKE

Oηλιος μας, ως αστηρευτη πηγη ενεργειας, διοχετευει κάθε χρονο στον πλανητη μας ποσοτητα ενεργειας ιση με 3,2 . 10 στην 14 TWa, με μια πυκνοτητα ισχυος των 62.600 kwανα τετραγωνικο μετρο, που αντιστοιχει σε μια θερμοκρασια της επιφανειας του ηλιου μας (θερμοκρασιατων μαυρων οπων) των 5.487 βαθμους Κελσιου.

Σε αντιθεση με τα 62.600 kw, η πυκνοτητα ισχυος της ακτινοβολιας του ηλιου στην επιφανεια της Γης είναι το μεγιστο περιπου 1 kwανα τετραγωνικο μετρο.

Οι λογοι είναι, ότι η ηλιακη ακτινοβολια εκπεμπεται από μικρης χωρικης γωνιας και φωτιζει την Γη αραιομενη (7 . 10 στην 5 Steradians).

Κατά το Σχ. 1 περιπου 178.000 TWa ηλιακης ακτινοβολιας σε μορφη βραχεων κυματων αντανακλουνται στα υψηλα στρωματα της γηινης ατμοσφαιρας. Η ιδια η επιφανεια της Γης αντανακλα σε μορφη ακτινοβολιας μακρεων κυματων συμπληρωματικα περιπου 68.000 TWa.

Οι εξατμισεις και η ανυψωση των υδατων των Ωκεανων απαιτουν περιπου 40.000 TWa.  Η ενεργεια της ακτινοβολιας που θερμαινει και μετακινει τον αερα και τα κυματα της θαλασσας είναι σχετικα μικρη.

Η γηινη ατμοσφαιρα υποδιερειται στην Τροποσφαιρα, Στρατοσφαιρα, Μεσοσφαιρα και Ιονοσφαιρα.

Το παχος της Τροποσφαιρας δεν υπερβαινει τα 16 χιλιομετρα.

Στα γηινα γεωγραφικα πλατη με ηπιο κλιμα, οπου ζουν οι περισσοτεροι ανθρωποι, η Τροποσφαιρα εχει ένα παχος 10 με 11 χιλιομετρα.

Η στενη αυτή λωριδα περιεχει τα 80 % της μαζας της γηινης ατμοσφαιρας (8 εκατομμυρια τοννοι αερος ανα τετραγωνικο Χιλιομετρο της γηινης επιφανειας, δηλαδη συνολικα 4,16 δισεκατομμυρια τοννοι αερος και το συνολο του νερου της Υδροσφαιρας, δηλαδη 1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα.

Με την φωτοσυνθεση απορροφα η βιομαζα σχεδον 50 TWaηλιακη ενεργεια, την οποια με την βοηθεια της χλωροφυλλης την μεταβαλλει σε χημικη ενεργεια, υπο μορφη των αποθεματων κοιτασματων Υδρογονανθρακων και διαφορων μορφων ανθρακος.

Στην πρωτη φαση υπο την επιδραση της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας του φωτος παραγεται η θερμοδυναμικα δυσμενης Γλυκοζη.

Αυτή είναι πλουσια σε ενεργιεια η οποια απελευθερωνεται όταν οξειδωθει.

Τα προ’ι’οντα της οξειδωσης είναι θερμοδυναμικα πλειονεκτικα.

Η διδικασια της φωτοσυνθεσης, κατά βαση αποτελειται από δυο χημικες αντιδρασεις:

  α.  Αντιδραση του φωτος, κατά την οποια μεταξυ αλλων διασπαται τονερο.

                                     2 Η2Ο  > 4 Η + Ο2 + 4e

  β.  Σκοτινη αντιδραση, κατά την οποια τα Ιονια υδρογου (πρωτονια)αποθηκευονται στα CO και σχηματιζουν κυτταριτιδα.                                

                                         Η2 + CO2  >  CH2O + O 

Κατ’ αυτόν τον τροπο σε χρονικο διαστημα περιπου 700 εκατομμυριων χρονων κατά την βιολογικην θεωρια δημιουργηθηκαν από περιπου 3.000 τρισεκατομμυρια τοννους (1 Τρεισεκατομμυριο t = 1 Tt) οργανικης υλης, που υπηρχε σε ολες τις ιζηματογενεις περιοχες της Γης, μονο 2 % Υδρογονανθρακες (60 τρισεκατομμυρια τοννοι).

Από αυτά είναι εκμεταλλευσημα μονο 700 τρισεκατομμυρια τοννοι SKE‘η 636,4 TWa.

Τα εκμεταλλευσημα αποθεματα ανθρακος πασης μορφης υπολογιζονται με περιπου 2.000 δισεκατομμυρια τοννους SKE. Οι παγκοσμιες αναγκες

μεταβολης ενεργειας, υπολογιζονται σημερα με 12 εως 13 TWa.

Το οραμα προς συζητηση του γραφοντος για την λυση του μελλοντικου ενεργειακου προβλημτος της Κρητης και κατ’ επεκταση ισως και της υπολοιπης Ελλαδος, βασιζεται σε ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας από διεγερση ρευματων αερος σε πυργους από μπετον, σε συνδυασμο με συγκεντρωτικα ηλιακα κατοπτρα για την παραγωγη υψηλης θερμοκρασιας βιομηχανικης θερμοτητας για μεταμορφωση του τυχων υπαρχοντος φυσικου αεριου σε ιζηματογενη κοιτασματα νοτια της Κρητης, σε ενεργειακα και υλικα στοιχεια με την βοηθεια της ηλιακης ενεργειας και την εν συνεχεια μεταφορα αυτων με αγωγους εκει που θα χρειαζονται αυριο στην Κρητη και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Ο γραφων προτεινει ως περιοχη εγκαταστασης του πυργου στα Ματαλα, στον καμπο Μεσαρας του νομου Ηρακλειου (Ιδε Σχ. 2).

1.      Ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειαςαπο διεγερση ρευματων αερος σε πυργους απο μπετο.

Βασικηπρο’υ΄ποθεση για μια τετοια εγκατασταση είναι μια ετησιασυνολικη ακτινοβολια στην περιοχη εγκαταστασης, τουλαχιστον απο 1900 kwh/τετραγωνικο μετρο επι οριζοντιας επιφανειας του εδαφους.

Η ακτινοβολια αυτή είναι ένα βασικο μεγεθος για τον εντοπισμο των περιοχων που είναι καταλληλες καιενα μετρο που καθωριζει την ημερησια και ετησια χρονικησυμπεριφορα ισχυος μιας τετοιας εγκαταστασης.

Η πληροφορια μπορει να ληφθη από σχετικες μετρησεις δορυφορων.

             Η Ιδεα δεν είναι του γραφοντος.

Προερχεται από το ΤεχνικοΓραφειο Schlaich και Bergermann στην Στουγκαρδη Γερμανιας(5, 6).

Η λειτουργεια μιας τετοιας εγκαταστασης παραγωγηςηλεκτρικης ενεργειας από διεγερση ρευματων αερος σε ενανπυργο από μπετον, παρισταται στα Σχ. 3, 4 και 5.      

             Γυρω από την βαση του κυλινδρικου πυργου τοποθετειται μιαγυαλινη στεγη υψους 2 μετρων, η οποια δημιουργει με το εδαφος έναν συλλεκτη θερμοτητας.

Ο θερμαινομενος αερας ρεειδια μεσου ενός αγωγου μεγαλης διαμετρου του οποιου η εισοδος βρισκεται τοποθετημενη στο εσωτερικο του πυργου.

Με τηνεστιακη αναροφισση αερος στον πυργο, απορροφαται ταυτοχρονα από τον συλλεκτη θερμοτητας ζεστος αερας και επιταχυνειτην από εξω προς την βαση του πυργο ροη του κρυου αερος μεταχυτητα εως 15 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Η  αποθηκευμενηστο συνολικο ρευμα αερος (θερμοκρασια 30 εως 35 βαθμουςΚελβιν) ενεργεια,  μεταβαλλεται με την κλιμακωτα ρυθμιζομενηπιεση των ανεμοσυμπιεστων που τοποθετηθηκαν στην βαση τουπυργου, σε μηχανικη ενεργεια, η οποια στην συνεχεια με τιςεγκαταστασεις γεννητριων μεταβαλλεται σε ηλεκτρικη ενεργεια.

             Μια χωρις διακοπη λειτουργια της ολης εγκαταστασης επι 24ωρης βασης επιτυγχανεται, ως παρισταται στο Σχ. 4, με γεμισμενες με νερο λαστιχενιες σωληνες ‘η σακκους στο εδαφος.

Το νερο θερμενεται  και η θερμοτητα αποθηκευεται κατά την διαρκεια της ημερας για να διατετηθη την νυχτα για την θερμανσητου αερος.

             Η παραγομενη ποσοτητα ηλεκτρικης ενεργειας από μια τετοιαεγκατασταση είναι, ως εις το Σχ. 5 παρισταται, αναλογη του εσωτερικου ογκου του κυλινδρικου πυργου από μπετον, από την επιφανεια του συλλεκτου θερμοτητας και το υψος του πυργου.

             Εδώ σημαινουν:

             Acol = Επιφανεια Συλλεκτου θερμοτητας σε τετραγωνικα μετραHtower= Υψος του πυργου σε μετρα  D = Διαμετρος του Συλλεκτου θερμοτητας σε μετραPel= Η παραγομενη ηλεκτρικη ενεργεια είναι αναλογη με τονεσωτερικο ογκο αερος του πυργου που μετακινειται απότην διαφορα θερμοκρασιας στην βαση και στο ανω ακροτου πυργου και την επιφανεια του Συλλεκτου θερμοτητας.

             Το παχος του κυλινδρικου πυργου από μπετον αρχιζει στην βασητου πυργου με 1 μετρο και μειωνεται εως το ημισυ του υψουςτου πυργου σε 0,3 μετρα και διατηρειται μετα σταθερο εως τηνκορυφη του πυργου.

Ο κυλινδρικος πυργος από μπετο παιζει τονρολο μιας θερμικης μηχανης ισχυος της εγκαταστασης παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στο εσωτερικο του.

Στην ουσια εναιείναι ενας αγωγος με ελαχιστες απωλειες πιεσης, δηλαδη μιακυλινδρικη φυσιοελκτικη καταψυκτικη εγκατασταση μεγαληςδιαμετρου και υψους εως 1.000 μετρα.

Τα κυρια χαρακτηριστικαδιδονται στον Πινακα 1:

                                                       Πινακας 1

             Ονομαστικη Ισχυ                ΜW           5        30          100            200

             Υψος Πυργου                        m        550      750        1000          1000

             Διαμετρος Πυργου               m           45        70          110             120

             Διαμετρος τουΣυλλεκτου Θερμοτητας  m   1250   2900     4300  7000

             Παραγωγη ηλεκτρικηςενεργειας  Gwh/a  14   99    320    680

             (1 Gwh/a = 10  στην 9 wh/a = 10 στην 6 kwh/a)

             Δαπανες κατασκευηςτου Πυργουεκατ. Ευρω 19     49     156      170

             Δαπανες κατασκευηςΣυλλεκτουεκατ. Ευρω 13     59    131    318

             Δαπανες Συμπιεστων   εκατ. Ευρω   8          32            75             133        

             Δαπανες Σχεδιασμου,τεστ, Πειραματωνεκατ. Ευρω   5         16             40               42

             Συνολικες ΔαπανεςΕκατ. Ευρω 45        155           402            662

             Χρεολυσιο για τιςεπενδυτικες δαπανες. Εκατ. Ευρω/a  3,2     11,3        29,2           48,1

             Λειτουργικες δαπανες.Εκατ. Ευρω/a   0,2      0,8         1,9             3,4

             Δαπανες παραγωγηςEυρω/kwh    0,25      0,12       0,10         0,08

             Οι δαπανες παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος ισχυουν με ενατοκο 6 % του επενδυτικου κεφαλαιου και χρονο αποσβεσης 30χρονια.

Οι εργασιακες δαπανες κατασκευης του πυργου και τουσυλλεκτου για ανεδεικευτους εργατες υπολογιστθηκαν με 18Ευρω την Ωρα.

            Όπως ηδη διατυπωθηκε προτειναι η κατασκευη ενός πυργουυψους 1000 μετρων στα Μαλατα, στον Καμπο Μεσαρας, τουνομου Ηρακλειου, εάν εκει εκπληρωνεται η βασικη προ’υ’ποθεση, δηλαδη η ετησια πτωση της ολικης ακτινοβουλιας επι μιαςοριζοντιας επιφανειας του εδαφους ιση ‘η ανω των 1900 kwhανα τετραγωνικο μετρο τον χρονο. Ο πυργος αυτος καταλληλαδιαμορφωμενος (εστιατορια και καφενεια στην κορυφη, εξωτερικα ασανσερ για προσβαση των επισκεπτων και ένα δακτυλιο στηριξης για τοποθετηση ειδικων ηλιακων κατοπτρων στα δυο τριτατου υψους του πυργου κ.α.) θα αποτελουσε πολος ελξης τουριστων ξενων και Ελληνων στην περιοχη αυτή της νοτιας Κρητης.

            Η επιφανεια του εδαφους του συλλεκτου θερμοτητας του πυργου θα μπορουσε να χρησιμοποιηθη για εγκατασταση θερμοκηπιων.

Ο σκοπος του αναφερθεντος δακτυλιου στηριξης στον πυργο εχε να κανη με το επομενο ενεργειακο οραμα προς συζητησητου γραφοντος.

2.      Μεταμορφωση του τυχων υπαρχοντος φυσικου αεριου σε ιζηματογενη κοιτασματα στις θαλασσιες περιοχες νοτια της Κρητης σε μια άλλη μορφη υλοενεργειας, που θα μπορουσε ναχρησιμοποιηθη αποδοτικωτερα από την απευθειας μεταβολη του φυσικου αεριου δια της καυσεως σε ενεργεια.

 Και εδώ η Ιδεα δεν είναι του γραφοντος.

Η δυνατοτητα αυτή συζητηται από τους επιστημονες εδώ και πολλες δεκαετιες. Η διαφορα με την ιδεα του γραφοντος είναι ότι η αναγκαια πρωταρχικη ενεργεια για την απευθειας μεταβολη του φυσικου αεριου σε άλλη μορφη υλοενεργειας ηταν πυρινικης προελευσης (7), ενώ του γραφωντος είναι ηλιακης προελευσης.

Βασικη προ’υ’ποθεση για την μεταμορφωση του φυσικου αεριου σε αποδωτικοτερη άλλη μορφη υλοενεργειας είναι η υπαρξη μιας πρωταρχικης πηγης ενεργειας που θα παραχωρει θερμοτητα θερμοκρασιας 800 εως 1.000 βαθμων Κελσιου πλησιων των κοιτασματων φυσικου αεριου ‘η των εγκαταστασεων εμπλοτισμου αυτου.

Ως πρωταρχικη πηγη θερμοτητας θα μπορουσεν να χρησιμοποιηθη το αναφερθεν δακτυλιο του πυργου με τοποθετιση σε αυτό συγκεντρωμενα ηλιακα κατοπτρα για παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας.

Η θερμοτητα αυτή μπορει να μεταβληθη σε χημικη ενεργεια (αντιδραση ενθαλπιας) δια μιας ενδοθερμικης διαδικασιας μετατροπης του Μεθανιου (CH4) του φυσικου αεριου σε ένα συνθετικο αεριο.

Η μετατροπη αυτή ακολου-θει την εξης διαδικασια:

                  CH4 + H2O  > CO + 3H2    ΔΗ  = +206 kj/mol

                     CO + H2O > CO2 + H2       ΔΗ = – 41 kj/mol

                                 2CO > C + CO2      ΔΗ = -172 kj/mol

Το φορτισμενο με ενεργεια συνθετικο αεριο, μπορει να μεταφερθη με αγωγους σε μεγαλες αποστασεις, οπου βρισκονται οι καταναλωτες, χωρις απωλειες θερμοτητας. Μια από τις κυριες δυσκολιες μεταφορας του συνθετικου αεριου θα αποτελεσει η τασιρυγματικη διαβρωση που θα υποστουν οι αγωγοι.

Υπο την επιδραση του υδρογονου του συνθετικου αεριου δημιουργουνται μικροσκοπικα ρυγματα στα τοιχωματα του αγωγου, τα οποια επεκτεινονται στον πυρηνα του μεταλλου, εως οτου ο αγωγος σπασει.

Το προβλημα αυτό μπορει να αντιμετωπισθη με ποιοτικη αυξηση της αντιδρασης του μεταλλικου κραματος του αγωγου στις διαβρωτικες ιδιοτητες του υδρογονου ‘η δια τοποθετισης εντος του αγωγου πολυεστρικου ‘η πλαστικου σωληνος μικροτερας διαμετρου.

Όταν το συνθετικο αεριο καταληξει στις περιοχες των καταναλωτων, ακολουθει η μεταβολη αυτου με εξωθερμικες χημικες αντιδρασεις με την βοηθεια καταλυτων στο αρχικο αεριο του Μεθανιου, με παραγωγη θερμοτητας υψηλης θερμοκρασιας 650-700 βαθμων Κελσιου.

Η θερμοτητα αυτή μπορει να χρησιμοποιηθη για πολλαπλους σκοπους ως π.χ. για την παραγωγη ατμου υψηλης πιεσης και μετα ηλεκτρικης ενεργειας.

Μετα το καθαρισμα και τον εμπλοτιμο, το ιδιο Μεθανιο μπορει να διοχετευθη σε άλλο πυρο για την διασπαση του και ουτω καθ’ εξης.

Προκειται για ένα κλειστο τυπο θερμοχημικο συστημα παραγωγης ενεργειας.

Απο ένα ανοιχτο τυπο θερμοχημικου συστηματος παραγωγης ενεργειας μπορει να γινη ληψη συνθετικου αεριου, τοσο για νεργειακους οσο και για αλλους βιομηχανικους σκοπους. Μπορει επισης να γινη ληψη και καθαρισμενου και εμπλοτισμενου Μεθανειου ‘η και Υδρογονου για απ’ ευθειαν καυση.

Οι καταλωτες του αυριο σε ενεργεια στην Κρητη και ισως στην υπολοιπη Ελλαδα θα μπορουσαν να προμηθευθουν τις αναγκαιες ποσοτητες ενεργειας, ως ηλεκτρικη ενεργεια, ατμο υψηλης πιεσης, ατμο χαμηλης πιεσης, θερμοτητα κεντρικων θερμανσεων κατοικιων συνδεδεμενων με βιομηχανικες εγκαταστασεις παραγωγης θερμου νερου ‘η ατμου χαμηλης πιεσης, συνθετικα αερια για την βιομηχανια χημειας π.χ. για παραγωγη Μεθανολης και ως αερια για την βιομηχανια σιδηρου και χαλυβος.

3.     Παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας από την καυση των σκουπιδιων στην Κρητη και ισως και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Τα σκουπιδια ετσι που δημιουργουνται στην Κρητη αλλα και στην υπολοιπη Ελλαδα και ριχνονται χωρις καμμια διαλογη στους καδους και στην συνεχεια μεταφερονται και θαβονται στις χωματερες, μπορουν να χαρακτηριστουν ως επικινδυνα αποβλητα διοτι μεταξυ αλλων περιεχουν κυρια και επικινδυνα για την υγεια των πολιτων οργανικα συστατικα, δηλαδη χημικες ουσιες που παρουσιαζουν ιδιοτητες ως αναφλεξιμοτητα, διαβρωτικοτητα, ταση για χημικη αντιδραση με άλλες χημικες ουσιες και τοξικοτητα. Οι ΧΑΔΑ (Χωροι Ανεξελεγκτης Διαθεσης Αποβλητων), ΧΥΤΑ (Χωροι Υγειονομικης Ταφης Απορριμματων) και ΧΥΤΥ (Χωροι Υγειονομικης Ταφης Υπολειμματων) ως χωματερες εκ των πραγματων δεν λυνουν μακροπροθεσμα το προβλημα των Σκουπιδιων στην Κρητη και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Την κατασταση αυτή την πληρωνουν το περιβαλλον και η υγεια των εγχωριων πολιτων και τουριστων.

Μια αποτελεσματικη και οικονομικη μεθοδος αντιμετωπισης του σοβαρου αυτου προβληματος είναι η καυση των Σκουπιδιων σε βιομηχανικες εγκαταστσεις (ιδε για παραδειγμα Σχ. 6), διοτι με αυτην αφενως καταστρεφονται τα επικινδυνα οργανικα συστατικα και αφετερου η παραγομενη θερμικη ενεργεια μπορει να χρησιμοποιηθη π.χ. για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας που θα διοχετευεται στο δικτυο της ΔΕΗ, καλυπτοντας ετσι τοσο τις λειτουργικες δαπανες οσο και τις δαπανες επενδυσεων και διδοντας κερδοφορο αποτελεσμα της επιχειρηματικης δραστηριοτητας.

Δυστυχως το σοβαρο αυτό προβλημα μπλοκαρεται από τα συμφεροντα των γνωστων κυκλων της ελληνικης διαπλοκης που ελεγχει και κατευθυνει και τους διαβρωμενους παλιανθρωπους της ελληνικης πολιτικης σκηνης.

Το Σχ.6 παριστανει ως παραδειγμα την εγκατασταση καυσης σκουπιδιων στο κεντρο της Βιεννης με αυστηρες προδιαγραφες, για τις κατηγοριες των επικινδυνων αποβλητων που καιγονται στον αποτεφρωτη, για τις συνθηκες καυσεως (ελαχιστη θερμοκρασια, ελαχιστος χρονος παραμονης των καυσιμων στον χωρο καυσης) και για τις ελαχιστες επιτρεπτες αποδοσεις ως προς το βαθμο καταστροφης και απομακρυνσεως των επικινδυνων συστατικων.

Στην Κρητη παραγουν κάθε μερα Σκουπιδια (2 χιλιογραμμα ανα ατομο και ημερα)  578.252 γηγενης κατοικοι και περιπου ο ιδιος αριθμος τουριστων, δηλαδη 1.156.504 ατομα.

Ημερησιως προκυπτουν συνεπως 2.313 τοννοι παραδοσιακα σκουπιδια (844.245 τοννοι/χρονο). Αυτά θα μπορουσαν να καουν στην δυτικη Κρητη μεταξυ Αρμενων και Καλυ-βες του νομου Χανιων πλησιον του ποταμου Κοιλιαρη (Ιδε Σχ. 2)

Όπως συμβαινει στο κεντρο της Βιεννης, ο ποταμος Κοιλιαρης όπως και ο Δουναβης χρησιμοποιουνται για την παροχη της αναγκαιας ποσοτητας νερου που επιστρεφει καθαροτερο απ’ότι εληφθη.

Ο αερας δεν επιβαρυνεται με τιποτε το τοξικο.

Το μονο τοξικο προ’ι’ον  είναι η σταχτη εκ της καυσεως.

Από της εγκαταστασεις της Βιεννης η τοξικη σταχτη μεταφερεται και αποθηκευεται σε παλαια ορυχεια εκμεταλλευσης ορυκτου αλλατος.

Στην Κρητη δεν υπαρχει αυτή η δυνατοτητα. Θα μπορουσε όμως να αποθηκευθη σε μια ακατοικητη βραχονησιδα πλησιον της Σαντορινης που ετσι και αλλως εχουμε εκροες ηφαιστιακου θειαφιου και αλλων τοξικων υλων.

Πολλα από τα αναφερθεντα προβληματα θα μπορουσαν να λυθουν με βασικη και εφηρμοζμενη ερευνα π.χ. στο Πολυτεχνειο της Κρητης.


Γ.Θ. Χατζηθεοδωρου

 

Σχηματα

 

Σχ. 1  Ενταση ηλιακης ενεργειας προς την Γη

 

Σχ.2  Προτεινομενη τοποθεσια εγκαταστασης του πυργου εκ μπετονστα Ματαλα (Καμπος Μεσαρας) νομου Ηρακλειου

 

Σχ. 3  Πυργος εκ μπετον με ανεμοκινητες εγκαταστασεις παραγωγηςηλεκτρικου ρευματος (5)

 

Σχ. 4  Σχηματικη παρασταση ενός πυργου εκ μπετον με συσσωρευσηηλιακης ενεργειας.

 

Σχ. 5  Σχηματικη παρασταση λειτουργιας του πυργου από μπετον (5)

 

Σχ. 6  Ροη καυσης στις εγκατστασεις της Βιεννης.

         

Οι αριθμοι σημαινουν:

1       =  Χωρος συγκεντρωσης σκουπιδιων που μεταφερονται μεαπορριμματοφορα οχηματα

2       =  Μεταφορεας σκουπιδων προς τον θαλαμο καυσης

3       =  Θαλαμος καυσης

4       =  Μπο’ι’λερ θερμοκρασιας

5       =  Συσσωρευτης θερμοτητας

6       =  Ηλεκτροστατιστικα φιλτρα

7       =  Αεριων/Αεριων ανταλλαγεας θερμοτητας

8       =  Θαλαμοι ακαθαριστων αεριων

9       =  Δραστικα φιλτρα ανθρακιτου

         10  =  Αεριων/Αεριων ανταλλαγεας θερμοτητας

         11  =  Εγκατασταση αποχωρισμου των οξειδιων αζωτου

         12  =  Καμιναδα

         13  =  Κυριος αεροσυμπιεστης

         14  =  Δευτερος αεροσυμπιεστης

         15  =  Αντλια τροφοδοτησης νερου

         16  =  Αεροσμπιεστης ανακυκλωσης αεριων

         17  =  Αντλιες για ακαθαριστα αερια

         18  =  Επαγωγικος αεροσυμπιεστης

         19  =  Δραστικα φιλτρα ανθρακου αποστολης αεριων

         20  =  Ταλαντευομενο κοσκινο

         21  =  Κοντε’ι’νερ για χονδρα τεμαχια

         22  =  Σιλοσταχτης

         23  =  Διαχωριστης ομιχλης

         24  =  Ανταλαγεας θερμοτητας

Ββλιογραφια

 

1.      ChaziteodorouG. «EnergieperspektivendeWeltvonMorgen»

                                   Zeitschrift bergbau 3/1994, S. 113-117

 

2.     Chaziteodorou G. «Gedanken zur Energie- und Rohstoffversor-

                                   gung der Welt»

                                   Zeitschrift bergbau 1/1988, S. 20-23

 

3.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα πεδια μαχης των στρατιων του συμπαν-

                                      τος»

                                      Δαυλος αριθ. 307, Νοεμβριος 2007,

                                      σ. 21430-21438

 

4.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Η υλη»

                                     Εφημεριδα Αγωνας της Κρητης, 23.06.2012

 

5.     Schlaich J., Bergermann R., Schiel W., Weinrebe G. «The Solar Up-

                                                                                             draft Tower»

                                                                     Bauwerk Verlag Belin 2004

                                                                                 ISBN 3-934369-51-0

 

6.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Φυσικο Αεριο»

                                    Ιστοσελιδα Αρχαια Ιθωμη

                                    http://www.arxaiaithomi.gr

                                    E-Mail: kostas@arxaiaithomi.gr

 

 

7.     KFA Kernforschungsanlage Jülich GmbH

«Zusammenfassender Bericht zum Projekt Nukleare Fernenergie»

Jül.-Spez. , März 1985, ISSN 0343-7639

                                 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ η ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΥ ή ΜΕΡΟΥΣ ΑΝΕΥ την ΑΔΕΙΑ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ.

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>