«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ποιο τεχνητό γλυκαντικό είναι η ασφαλέστερη επιλογή; Διαβάστε το προσεκτικά!

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή μπορεί να είναι η λάθος ερώτηση.
Κολάζ νομικών εγγράφων του FDA, ένα άτομο που πίνει καφέ και ένα σωρό ζάχαρη.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αντί να προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ασφαλέστερο γλυκαντικό χωρίς ζάχαρη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει όφελος από την αντικατάσταση ζάχαρης εξαρχής.Domenick Fini / NBC News

21 Ιουλίου 2024, 13:00 GMT+3
Από την Caroline Hopkins
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και άλλους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα δεν είναι οριστικά, ωστόσο, με ορισμένους κορυφαίους ερευνητές να ζητούν καλύτερα σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές που διερευνούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης.

Γι’ αυτό, σε ξεχωριστές δοκιμές, οι ερευνητές εργάζονται ενεργά για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ορισμένες μελέτες αρχίζουν να συγκρίνουν τις εναλλακτικές λύσεις μεταξύ τους, ενώ άλλες ελπίζουν να μάθουν πώς επηρεάζουν το σώμα σε σύγκριση με τη ζάχαρη.

Ως έχει, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να προσδιορίσουν ποια εναλλακτική ζάχαρη ενέχει τους λιγότερους κινδύνους για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας είναι παρατήρηση , που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που έτρωγαν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων κινδύνων για την υγεία, όπως καρδιακές προσβολές ή διαβήτη, και στη συνέχεια παρατήρησαν συσχετίσεις μεταξύ των δύο.

Όλες οι εναλλακτικές που καταναλώνονται ευρέως όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η στέβια, η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη είναι εγκεκριμένες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, όπως αθλητικά ποτά, ενεργειακές μπάρες, γιαούρτια, δημητριακά, ποτά, καραμέλες, αρτοσκευάσματα και σιρόπια.

Ακόμη και με την έγκριση του FDA, ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής επιστήμης και πολιτικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε ότι «είναι όλοι δυνητικά ανησυχητικές και δεν έχουν μελετηθεί καθόλου».

Σε πρόσφατη έρευνα, ο καρδιολόγος Dr. Stanley Hazen στην κλινική του Κλίβελαντ διαπίστωσε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των γλυκαντικών αλκοολούχων σακχάρων ξυλιτόλη και ερυθριτόλη μπορεί να κάνουν τα αιμοπετάλια στο αίμα να γίνουν πιο κολλώδη και επιρρεπή στην πήξη, αυξάνοντας με τη σειρά τους τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. και εγκεφαλικό. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με την υψηλή χοληστερόλη, είπε ο Hazen. Εάν γίνουν αρκετά μεγάλοι, οι θρόμβοι μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος μέσω των κρίσιμων φλεβών και αρτηριών.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αντί να προσπαθούν να εντοπίσουν το ασφαλέστερο γλυκαντικό χωρίς ζάχαρη, πρέπει να προσδιορίσουν εάν υπάρχει όφελος από την αντικατάσταση της ζάχαρης στην αρχή.

Μετά τη δημοσίευση έρευνας που ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ της ερυθριτόλης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού , ο Hazen και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους που συνέκριναν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ερυθριτόλης έναντι του σακχάρου στα αιμοπετάλια του αίματος που ελέγχουν την πήξη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εκκρεμούν δημοσίευση.

Ο Vasanti Malik, επίκουρος καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εν τω μεταξύ, διεξάγει μια μελέτη με περισσότερα από 500 άτομα συγκρίνοντας άμεσα τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, γλυκαντικών χωρίς θερμίδες ή νερού. Η Malik και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να μετρήσουν την παχυσαρκία και την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Στην Virginia Tech, η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Valisa Hedrick συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε μια άλλη μελέτη που συγκρίνει τις επιδράσεις τεσσάρων διαφορετικών τεχνητών γλυκαντικών έναντι ζάχαρης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Η μελέτη, η οποία επικεντρώνεται σε άτομα με προδιαβήτη, είναι μια δοκιμή ελεγχόμενης σίτισης, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες τρώνε μόνο τα γεύματα που τους παρέχει το NIH και τίποτα περισσότερο.

Αυτό είναι σημαντικό, είπε ο Hedrick, επειδή μια από τις αυξανόμενες ανησυχίες με τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη είναι ότι τα προϊόντα ξεγελούν τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνουν τη λαχτάρα για ζάχαρη. Οι άνθρωποι μπορεί στη συνέχεια να καταλήξουν να τρώνε περισσότερη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Με μια ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές μπορούν να απαντήσουν εάν τα ίδια τα γλυκαντικά αυξάνουν άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα – όχι τη ζάχαρη που θα μπορούσαν διαφορετικά να φάνε αργότερα.

Τα όρια των μελετών γλυκαντικών
Μια ερευνητική μεροληψία που ονομάζεται αντίστροφη αιτιότητα μπορεί να δυσκολέψει την εξαγωγή αποφασιστικών συμπερασμάτων από προηγούμενες μελέτες, είπε ο Malik.

Οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν τη διατροφή τους αφού αρχίσουν να αναπτύσσουν διαβήτη ή να παχύνουν, είπε ο Malik. Αυτά τα άτομα, γενικά, είναι πιο πιθανό να αλλάξουν από ζάχαρη σε γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η αντίστροφη αιτιότητα.

«Έχετε μια ψευδή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη και του κινδύνου για διαβήτη», είπε. Δηλαδή, τα δεδομένα καταλήγουν να υποδηλώνουν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν προβλήματα υγείας που ήδη υπήρχαν.

Τεχνητό γλυκαντικό έναντι ζάχαρης: Ποιο είναι καλύτερο για εσάς;
03:31
Πολλές μελέτες βασίζονται επίσης στο ότι οι άνθρωποι αναφέρουν εάν έχουν καταναλώσει υποκατάστατα χωρίς ζάχαρη, κάτι που μπορεί να είναι αναξιόπιστο. Ονόματα όπως η ξυλιτόλη μπορούν να ταφούν σε μια μακρά λίστα συστατικών.

Άλλες μελέτες, εν τω μεταξύ – όπως οι μελέτες ερυθριτόλης και ξυλιτόλης του Hazen – μπορεί να επικεντρώνονται απευθείας στο τι συμβαίνει στο σώμα αφού κάποιος καταναλώσει ένα από αυτά τα γλυκαντικά, αλλά τείνουν να εγγράφουν μικρούς αριθμούς ανθρώπων και να τους παρακολουθούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

«Πολλές από αυτές τις μελέτες είναι πραγματικά δύσκολο να ερμηνευτούν», δήλωσε η Δρ Michelle Pearlman, γαστρεντερολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής του Prime Institute στο Μαϊάμι. «Και το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κατ’ ιδίαν δοκιμές ανθρώπων που τρώνε ζαχαρωτά έναντι ξυλιτόλης, επομένως δεν μπορώ να κάνω καμία γενική δήλωση που να προτείνει το ένα ή το άλλο».

Τόσο ο Hedrick όσο και ο Malik ελπίζουν να μοιραστούν τα αποτελέσματα από τις αντίστοιχες μελέτες τους τα επόμενα αρκετά χρόνια.

«Χρειαζόμαστε την πειραματική επιστήμη μαζί με πιο αυστηρή έρευνα παρατήρησης», είπε ο Malik. «Υπάρχουν δοκιμές σε εξέλιξη και νομίζω ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια στο θέμα. Απλώς δεν είμαστε ακριβώς εκεί».

Σε μια δήλωση, το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, μια εμπορική ομάδα του κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερους από δύο δωδεκάδες κατασκευαστές γλυκαντικών, είπε ότι οι μελέτες που συνδέουν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες με κινδύνους για την υγεία βασίζονται σε λανθασμένη έρευνα και ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή.

«Είναι ανεύθυνο να ενισχύεται η λανθασμένη έρευνα σε όσους αναζητούν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης καθώς και στα εκατομμύρια που τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο για τη διαχείριση των καταστάσεων της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη», η Carla Saunders, πρόεδρος του εμπορικού ομίλου. , αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε
Τα περισσότερα τρόφιμα με λίγες θερμίδες και χωρίς ζάχαρη περιέχουν τουλάχιστον ένα υποκατάστατο ζάχαρης και πολλά περιέχουν αρκετά. Αυτά τα προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά στις ΗΠΑ Έως το 2033, η έρευνα αγοράς δείχνει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης θα μπορούσαν να αξίζουν περισσότερα από 28,57 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι πανταχού παρόντες», είπε ο Mozafarrian. «Και πολλαπλασιάζονται επειδή οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο εμμονές με την αποφυγή της ζάχαρης».

Ο Mozaffarian είπε ότι αυτά τα γλυκαντικά αυξήθηκαν σε δημοτικότητα μετά από αλλαγές στις απαιτήσεις επισήμανσης των τροφίμων στις ΗΠΑ το 2016 .

Η αλλαγή απαιτούσε από τους κατασκευαστές να καταγράφουν τα πρόσθετα σάκχαρα σε ξεχωριστή γραμμή κάτω από τα ολικά σάκχαρα. Η ιδέα ήταν να βοηθηθούν οι καταναλωτές να διαφοροποιήσουν τα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και το απλό ελληνικό γιαούρτι, και τα τρόφιμα που είχαν αναμεμειγμένα σάκχαρα.

Συνιστάται

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ο Μπάιντεν έχει COVID-19 και δεν φορούσε μάσκα. Οι οδηγίες του CDC λένε ότι δεν χρειάζεται.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιατί το ένα τρίτο των θανάτων από τον τυφώνα Beryl στο Τέξας οφείλονταν στη ζέστη
«Τώρα, η βιομηχανία τροφίμων έχει ένα μεγάλο κίνητρο να κάνει αυτόν τον αριθμό «προστιθέμενων σακχάρων» όσο το δυνατόν μικρότερο», είπε. “Έτσι, βλέπετε αυτές τις ενώσεις σε όλα, και δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες για αυτές.”

Ορισμένα προϊόντα επισημαίνονται ως «τεχνητά γλυκαντικά» ή «φυσικά γλυκαντικά» με βάση το αν προέρχονται από φυσικές πηγές ή έχουν κατασκευαστεί χημικά.

Ακόμη και τα φυσικά γλυκαντικά περνούν από βαριά χημική επεξεργασία, είπε η δρ Maria Carolina Delgado-Lelievre, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Για παράδειγμα, η στέβια προέρχεται από επεξεργασμένο εκχύλισμα φυτού στέβια, το γλυκαντικό φρούτων μοναχών προέρχεται από την επεξεργασία μιας χημικής ουσίας σε ένα φρούτο που μοιάζει με κολοκυθάκι που καλλιεργείται στην Κίνα και η σουκραλόζη είναι μια χημικά τροποποιημένη εκδοχή της ζάχαρης περίπου 600 φορές πιο γλυκιά, σύμφωνα με τον FDA .

Η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη προέρχονται από ανθρωπογενείς συντήξεις αμινοξέων και χημικών ουσιών.

Πολλά από αυτά τα γλυκαντικά είναι τόσο ισχυρά σε μικρές ποσότητες που αναμειγνύονται με ξυλιτόλη ή ερυθριτόλη για να γεμίσουν ένα πακέτο, δήλωσε ο Hazen της Cleveland Clinic.

Δεδομένης αυτής της σύγχυσης στην ετικέτα, ο Hedrick είπε ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον όρο “γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη”.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα πρόσθετα σάκχαρα
Η ζάχαρη, φυσικά, είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα δημόσιας υγείας της χώρας. Ειδικά στη σόδα και τους χυμούς, η περίσσεια ζάχαρης τροφοδοτεί τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας , συμβάλλοντας σε καρδιακές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη .

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επεξεργασμένα, συμπυκνωμένα σάκχαρα όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, είπε ο Pearlman, ο γαστρεντερολόγος του Μαϊάμι. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα είναι εξαιρετικά εθιστικά.

«Οτιδήποτε με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη διεγείρει τα ίδια κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας με την κοκαΐνη και την ηρωίνη», είπε. «Τα φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα δρουν διαφορετικά στο σώμα».

Το κακό ραπ της ζάχαρης έχει πολύ περισσότερο να κάνει με την ποσότητα που καταναλώνουν οι άνθρωποι από οποιαδήποτε εγγενώς κακή ιδιότητα, συμφωνούν οι ειδικοί.

“Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι διαφορετική”, είπε ο Mozaffarian. «Όταν προσπαθείς να πάρεις αυτή την πολύ πραγματική απόχρωση και να τη μετατρέψεις σε ένα απλό μήνυμα, καταλαβαίνεις ότι η βιομηχανία παραπλανά τους καταναλωτές ότι τα τρόφιμα «δεν είναι καλά»».

Λίγη πρόσθετη ζάχαρη σε κατά τα άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως είπε τα δημητριακά ολικής αλέσεως με ελαφριά ζάχαρη, είναι συνήθως εντάξει.

«Οι βλάβες αυτών των διαφορετικών γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη έχουν υποτονιστεί πολύ και οι βλάβες από μικρές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης έχουν υπερτονιστεί», υποστήριξε.

Υποκατάστατα ζάχαρης για παιδιά;
Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς συνιστούν σε οποιονδήποτε άνω των 2 ετών να καταναλώνει λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων του από προστιθέμενη ζάχαρη ή το ισοδύναμο περίπου 12 κουταλιών του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, από το 2018, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, κατανάλωναν περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εφάρμοσε έναν νέο κανόνα που περιορίζει τα πρόσθετα σάκχαρα στα μεσημεριανά γεύματα στα δημόσια σχολεία . Ο Michael Goran, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι τα σχολεία θα αντικαταστήσουν τα ζαχαρούχα τρόφιμα με τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

«Υπάρχει αυτή η γενική αντίληψη ότι αυτά τα γλυκαντικά είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά αν χρησιμοποιούνται ευρέως σε παιδιά, δυστυχώς πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνο», είπε.

Ο Mozaffarian είπε ότι με τα τρέχοντα επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, τα περισσότερα γιαούρτια δεν θα επιτρέπονται πλέον στα σχολικά γεύματα μόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κανόνας.

“Είναι ακριβώς πάνω από το νέο όριο, επομένως είναι πιθανό αυτά τα γιαούρτια να παρασκευάζονται τώρα με μια σειρά γλυκαντικών με αβέβαιες επιπτώσεις στην υγεία”, είπε ο Mozaffarian.

Στο μεταξύ, είπε ο Pearlman, είναι εύκολο να δούμε ότι δεν έχουν βοηθήσει τον πληθυσμό να γίνει πιο υγιής στο σύνολό του.

«Έχουμε περισσότερες χρόνιες ασθένειες, περισσότερο διαβήτη σήμερα από ό,τι είχαμε ποτέ πριν», είπε. «Αυτό δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία δίαιτας αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια, ξεκάθαρα χάνουμε την μπάλα».

Ένα συγκεχυμένο σύνολο περιορισμένων ερευνών, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφήνειας στις ετικέτες των τροφίμων, φέρνει τους καταναλωτές σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται να επιλέξουν τις πιο υγιεινές επιλογές, κατέληξαν οι ειδικοί.

Όλοι συμφώνησαν για την καλύτερη λύση:

Τρώτε όσο περισσότερα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορείτε.
Όσο λιγότερο επεξεργασμένο ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είναι φορτωμένο με πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη.
«Αν είχα την επιλογή να φάω ένα μπισκότο από το κατάστημα με πολλά γλυκαντικά μέσα, ένα μπισκότο από το κατάστημα με φρούτα μοναχού ή ένα σπιτικό μπισκότο με ζάχαρη, θα επέλεγα το σπιτικό μπισκότο», είπε ο Goran. «Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το μπισκότο, αλλά ίσως βάλετε λίγη λιγότερη ζάχαρη εκεί».

Καρολάιν Χόπκινς
https://www.nbcnews.com/health/heart-health/artificial-sweetener-safety-sugar-research-rcna159983

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>