«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ;

Δυο θέματα, από τον ίδιο συγγραφέα! 

ΔΗΜΟΚΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Μετά τον Β’Π.Π άρχισε   η πληθυσμιακή κατάρρευση   της Ελλάδος ήταν ραγδαία .

Ο   Πόλεμος στα Βορειοηπειρωτικά βουνά και εν συνεχεία η Κατοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί το άνθος του πληθυσμού και  να χαθούν 600.000  παιδιά.

Σαν να μην έφθανε αυτό   αμέσως με την απελευθέρωση ξεκίνησε ο επάρατος   εμφύλιος. Αυτός ήταν η χαριστική βολή στον πληθυσμό κυρίως  της υπαίθρου .

Διπλό ήταν το χτύπημα με τα «Παιδομαζώματα» Το ένα από τους συμμορίτες προς τις  χώρες   του Παραπετάσματος  .

Το άλλο  από την ύπαιθρο  στις «Παιδουπόλεις» της   Φρειδερίκης. Από αυτές έγινε  εξαγωγή χιλιάδων παιδιών και βρεφών προς άγνωστες κατευθύνσεις , τα οποία στην πραγματικότητα χάθηκαν , όπως και αυτά που πήγαν στις Ανατολικές χώρες.

Πέραν αυτών κατά τον εμφύλιο έφυγαν πολλοί νέοι για να αποφύγουν τους διωγμούς .

Ο πληθυσμός της υπαίθρου  ήλθε στην Αθήνα για να αποφύγει τα δεινά του εμφύλιου πολέμου  ή  για να βρει κάποια   εργασία . Τότε πολλοί επαρχιώτες έγιναν θυρωροί πολυκατοικιών.

Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο αντί να γίνει κάποιο σχέδιο αναγεννήσεως της υπαίθρου  συνέβη το αντίθετο .

Η  ανάπτυξη του «Εθνάρχη» περιορίστηκε στην Αθήνα και πέριξ αυτής με τη μέθοδο της «αντιπαροχής».

Έτσι δημιουργήθηκε το «τέρας» των αυθαιρέτων στο Λεκανοπέδιο.

Αμέσως μετά τον εμφύλιο η ανεργία μάστιζε την ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις.

Στις αρχές 10ετίας 1950 άρχισε   αθρόα μετανάστευση προς  ΗΠΑ  και Αυστραλία και αμέσως μετά μαζική μετανάστευση  του άνθους του Ελληνισμού και αυτών που μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της υπαίθρου  προς Γερμανία.

Η πολιτική για την μητρότητα και  οικογένεια ήταν αρνητική (περισσότερα έπαιρνε ο εργένης από τον οικογενειάρχη) και ουδεμία μέριμνα έδειξαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις για τη μητέρα και το παιδί.

Οι Ελληνίδες μπήκαν στην παραγωγική μηχανή και αυτό στάθηκε εμπόδιο στη μητρότητα, αλλά και πάλι ουδείς ενδιαφέρθηκε για το μείζον τούτο θέμα.

Τα κόμματα ανέκαθεν δεν έδειχναν φιλοπατρία και ποτέ δεν έφτιαξαν προγράμματα μακροπρόθεσμα

Δεν ζήτησαν ούτε τις Πολεμικές Αποζημιώσεις για να αυξήσουμε τον πληθυσμό που  μειώθηκε εξ αιτίας του πολέμου  κατά 1.106.000 ψυχές.

Το Δημογραφικό  ελάχιστους    επιστήμονες απασχόλησε και αυτούς τους θεωρούσαν γραφικούς γιατί κανένας δεν έδινε σημασία στο πρόβλημα.

Την πρόσφατη χαριστική βολή στο Δημογραφικό έδωσα η επιβολή των Μνημονίων.

Ήταν η δεύτερη γενοκτονία μας από τη Γερμανία.

 Τώρα πλέον η κατρακύλα της μειώσεως του Ελληνικού γένους είναι τρομακτική και απασχολεί ακόμη και τους ξένους , όχι όμως την Κυβέρνηση   Μητσοτάκη και τα παρακμιακά  κόμματα (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ).

Οι κυβερνώντες και τα κόμματα έχουν άλλες προτεραιότητες και πριν από όλα βάζουν το «κομματικό συμφέρον».  Όταν υποκριτικά υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που ενδιαφέρονται –και καλώς-για την  χελώνα “καρέτα-καρέτα”   για τις φάλαινες κ.α αλλά ούτε μια οργάνωση δεν ενδιαφέρθηκε για την βεβαία εξαφάνιση του ενδοξότατου γένους   των Ελλήνων , αν δεν ληφθούν δρακόντεια μέτρα, Τι άλλο να πεις;.

Οι Κυβερνήσεις μας αντί να ενισχύσουν τις Ελληνίδες να τεκνοποιήσουν , έχουν ανοίξει διάπλατα τις πύλες στους τριτοκοσμικούς μετανάστες για να αντικαταστήσουν τους Έλληνες που εξαφανίζονται χρόνο με το χρόνο .

Κάποια υπουργός μάλιστα  ξεστόμισε ότι «η μητρότητα είναι εμπόδιο στην  επαγγελματική εξέλιξη της γυναίκας» Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά νομιμοποίησαν και το γάμο  των ομοφυλοφίλων,  το τελευταίο καρφί στην οικογένεια και στο Δημογραφικό.

Πριν   δεκαετίες είχα γράψει ότι: «Τον επόμενο αιώνα θα συναντάμε τον Έλληνα το γένος στα Ελληνικά  και ξένα Μουσεία βαλσαμωμένο  και θα είναι το πιο ενδιαφέρον έκθεμα όλων των αιώνων»  Λέτε να δικαιωθώ;(16/4/24)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Οι θυσίες της Ελλάδος στο Β’ Π.Π υπήρξαν καθ’ ομολογίαν όλων  των ηγετών του κόσμου αποφασιστικής σημασίας για τη νικηφόρα έκβαση του Β’Π.Π . Και αυτή κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και όχι λίγες μόνον ημέρες

Οι θυσίες της Ελλάδος  συνιστούν ένα πραγματικό Ολοκαύτωμα  και είναι αναλογικά με τον πληθυσμό  της και την οικονομία της  οι μεγαλύτερες μεταξύ όλων των συμμαχικών χωρών, πλην της Σοβιετικής Ενώσεως

 Το Ελληνικό Ολοκαύτωμα Αυτές  είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν όλο το Ελληνικό «Είναι» μας, το« Τότε» και  το «Αύριο»,   τη« Ύλη», το «Πνεύμα» το «Αίμα» και το «Σπέρμα» τη  « Δράση» και  την ίδια τη«Ψυχή» του Έλληνα. Τίποτε δεν έμεινε έξω από αυτό το Ολοκαύτωμα ανεπηρέαστο. Επηρέασε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που δεν έδωσαν το παρόν μετά την απελευθέρωση, αλλά και  τους ζωντανούς όσους επέζησαν και αυτούς που δε γεννήθηκαν ή πέθαναν πρόωρα  και όσους έμελλε να γεννηθούν  και για να ζήσουν  ξενιτεύτηκαν. Όλοι όσοι επέζησαν  μετά την κατοχή,  σφραγισμένοι με τη σφραγίδα της Γερμανικής  Βέρμαχτ, των μπλόκων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων, της ορφάνιας και της άκρατης φτώχειας, της εξοντωτικής πείνας  και της απόλυτης εξαθλίωσης, έφερε της ψυχής μας την αλλοίωση. Ποτέ εφ’ όλου του βίου εμείς δεν κατορθώσαμε  να  γίναμε   άνθρωποι κανονικοί και ευτυχείς. Και κανείς δεν πλήρωσε για το Ολοκαύτωμα αυτό. Γιατί φωνάζουν από τους τάφους οι νεκροί; Ποτέ τέτοιο  ανοσιούργημα  δε θα ξεχαστεί.

Α. Ανθρώπινα θύματα

– Νεκροί στον πόλεμο 1940-41:  13.327

– Εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής (Ιταλών, Γερμανών και  Βουλγάρων) :  56.225

(ένας εξ αυτών είναι και πατέρας μου που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς)

– Θάνατοι στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως: : 105.000.

– Αποθανόντες από βομβαρδισμούς: 7.120

– Θάνατοι κατά τη διάρκεια των Μαχών της Εθνικής Αντίστασης κατά των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής : 20.650

– Θάνατοι στον πόλεμο της Ερήμου Βορείου Αφρικής: 1.100

– Θάνατοι ναυτικών μας σε απώλειες εμπορικών πλοίων 3.500

– Θάνατοι από πείνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής: 600.000

– Απώλειες από υπογεννητικότητα και κακές σχετικές συνθήκες: 300.000

Σύνολο απωλειών της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π  1.106.922  

Β. Οικονομικές (Υλικές) ζημίες

Η  οικονομική καταστροφή της χώρας υπήρξε πλήρης π.χ  140.000  οικίες κατεστράφησαν ολοσχερώς, ενώ 100.000 υπέστησαν μερική καταστροφή.

Οι Γερμανοί άρπαξαν τα οικονομικά αποθέματα της χώρας  από την Τράπεζα της Ελλάδος εν είδη δανείου, ύψους υπολογισθέντος μετά τον πόλεμο σε $ 11 δισεκατομμύρια δολάρια, απαίτησαν και έλαβαν μηνιαίες καταβολές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διατροφή του Γερμανικού Στρατού κατοχής ποσού ύψους 25 εκατομμυρίων μάρκων, προκάλεσαν δε και την πλήρη καταστροφή του Εμπορικού μας  Ναυτικού κλπ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των θυσιών και του ολοκαυτώματος  της Ελλάδος των 7.300.000 κατοίκων, αναφέρω προς σύγκριση ότι οι απώλειες  των ΗΠΑ, που αριθμούσαν 180.000.000 κατοίκους  κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π ήταν 400.000, ενώ η Τουρκία  που ήταν σύμμαχος κατ’ αρχήν του άξονα (Γερμανίας –Ιαπωνίας) και αργότερα ουδέτερη όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτα στον αγώνα των συμμάχων, αλλά απεναντίας τους ζημίωσε.( Εκείνη δε την περίοδο που η Ελλάδα αιμορραγούσε, η Τουρκία με ένα νόμο επέβαλε δυσβάστακτες φορολογίες στους Έλληνες υπηκόους της με σκοπό να τους αρπάξει τις περιουσίες. Όσοι   αδυνατούσαν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους τους έστελναν στα στρατόπεδα Εργασίας στην Ανατόλια- τα διαβόητα «Αμελέ ταμπουρού»  από όπου ελάχιστοι ξαναγύρισαν. Οι καλοί μας σύμμαχοι όμως τους άμειψαν )

Η προσφορά της Κύπρου Εξαιρετικά μεγάλη υπήρξε και η προσφορά της Κύπρου στον αγώνα. Αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο στα νεκροταφεία των Κυπρίων αγωνιστών που υπάρχουν στην Αφρική(Ελ Αλαμέιν) είναι θαμμένοι 550 Εθελοντές Κύπριοι οι οποίοι πολέμησαν στον Αγγλικό Στρατό. Σε 20.000 υπολογίζεται η συνεισφορά των Ελλήνων της Κύπρου στον κοινό αγώνα στα μέτωπα της Ερήμου και σε άλλες αποστολές στην Ευρώπη  και στην Αγγλία. Η αμοιβή της ήταν η εισβολή του Αττίλα,  η Κυπριακή Καταστροφή και η συνεχιζόμενη  διχοτόμηση από τους Τούρκους με αρχιτέκτονες τους  Αγγλους και τους  Αμερικανούς,  η οποία κατοχή  συνεχίζεται και επεκτείνεται

Τέλος,  κατά τη διάρκεια του πολέμου οι ηγέτες  των συμμαχικών χωρών είχαν δηλώσει:

1/ Ο Αντιπρόεδρος τότε τον ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και μετέπειτα πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 1944 δήλωσε : «Ποτέ δε θα λησμονήσουμε τις αδικίες που διαπράχτηκαν σε βάρος της Ελλάδος όταν έρθει η ημέρα της Κρίσεως»

2/ Ο πατέρας  της Νίκης Ουίνστον Τσόρτσιλ  κατά την διάρκεια του πολέμου είχε διακηρύξει ότι «ας μείνει ήσυχη η Ελλάδα , θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, θα αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιον και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική μέσα στους νικητές…»

3/ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Αντονι Ηντεν έλεγε: «Αν το αποτυχόν , χάρη στη νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδος μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ  επετύγχανεν, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της θα είχε όλως διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερά γη της Βορείου Ηπείρου θα είναι οδηγοί μας με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν ανά τους αιώνες την οικουμένη…»

4/ Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια του πολέμου επίσης έλεγε:  «Ο αγώνας  της Ελλάδος και τα κατορθώματα της δημιουργούν για αυτών αναμφισβήτητα δικαιώματα ….».

5/ Η Σοβιετική Ένωση μέσω του επίσημου ραδιοσταθμού της (ΤΑΣ) διακήρυσσε τον Απρίλιο του 1942:  «Έλληνες σας ευγνωμονούμε και πλησιάζει ο καιρός που σε συνεργασία με τους Αγγλους θα σας πληρώσουμε για τη θυσία, με την Ελλάδα που θα κυριαρχήσει στη Μεσόγειο..»

Το ίδιο πρακτορείο σε άλλο μήνυμα διεκήρυσσε : «Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων   και νικήσατε. Μικροί εναντίον Μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμε χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σαν Ρώσοι και σαν άνθρωποι σας ευγνωμονούμε…»

Παρόμοιες διακηρύξεις έκαναν όλοι οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών οι οποίοι παρότρυναν με υποσχέσεις  την Ελλάδα να γίνει ολοκαύτωμα , αλλά για λόγους ευνόητους παραλείπονται.

Κατά τον διακεκριμένο δικηγόρο και έγκριτο νομικό και διεθνολόγο κ. Θαλή Μυλωνά όταν τέτοιες υποσχέσεις δίδονται κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου από τις ηγεσίες των χωρών, αυτές δεν έχουν τον χαρακτήρα απλά μιας διακήρυξης, αλλά έχουν τον χαρακτήρα μιας νόμιμης υπόσχεσης, δηλαδή  έχουν δημιουργήσει μια νόμιμη υποχρέωση, μια  ‘συναλλακτική’  υπόσχεση. Άρα αποτελούν τεκμήρια διεκδικήσεων

Αυτή την υποχρέωση θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  μετά τον πόλεμο, πράγμα το οποίον δεν έγινε μέχρι σήμερα για τους εξής λόγους;

Αυτή την υποχρέωση θα έπρεπε να είχαν ήδη εκπληρώσει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  μετά τον πόλεμο, πράγμα το οποίον δεν έγινε μέχρι σήμερα για τους εξής λόγους;

Ο επάρατος Εμφύλιος Πόλεμος

α/ Η Ελλάδα πριν από τη λήξη του πολέμου  βυθίστηκε στον επάρατο  Εμφύλιο Πόλεμο. Μετά τον εμφύλιο ήταν ηθικά τόσο εξασθενημένη και καθημαγμένη ώστε καμία κυβέρνηση δεν είχε  το κύρος    να διεκδικήσει τις εθνικές μας διεκδικήσεις.Τότε οι Έλληνες ήταν διαιρεμένοι σε Αγγλόφιλους, Κομμουνιστές πειθήνια της Μόσχας  και η τάξη που είχε συνεργασθεί με τον κατακτητή ήταν  Γερμανόφιλοι. (Αν μιλούσε τότε κάποιος για Βορ. Ήπειρο οι αριστεροί  θα τον χαρακτήριζαν για φασίστα και θα το πλήρωνε με τη ζωή  του από την ΟΠΛΑ  του ΚΚΕ. Αν πάλι κάποιος πατριώτης  μιλούσε για  διεκδίκηση της Κύπρου από τους Άγγλους θα τον θεωρούσαν οι «εθνικόφρονες» σαν  κομμουνιστή και θα κινδύνευε από τους “Χίτες”. Με τέτοια παραφροσύνη ποια κυβέρνηση μπορούσε να διεκδικήσει τα εθνικά μας δίκαια;)   .  Τόλμησε το Σύνταγμα του Ναπολέοντος Ζέρβα να κινηθεί προς Βόρειο Ήπειρο και ο ελεγχόμενος από το ΚΚΕ «ΕΛΛΑΣ» στράφηκε εναντίον του και τον διέλυσε.

 Ο Εμφύλιος  ματαίωσε  την   Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και φυσικά οι Άγγλοι δε θα εύρισκαν καλύτερη ευκαιρία να ΜΗΝ εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. Βέβαια οι συμμαχικές πολεμικές κυβερνήσεις έδωσαν τη θέση τους σε αριστερές και αυτές λησμόνησαν όλες τις υποσχέσεις.

β/ Οι ηγέτες που προέκυψαν μετά τον Εμφύλιο ήταν ή εξαρτημένοι από την  Αγγλία   ή από τη Γερμανία ( οι πρώην πράκτορες των Γερμανών που εισχώρησαν στην εξουσία λόγω του ψυχρού πολέμου) .Αρκετές οικογένειες είχαν και έχουν  ισχυρό δεσμό με τη Γερμανία και ποτέ η Γερμανία δεν έχασε εδώ τα ερείσματα της. Όσον αφορά στο ΕΑΜ και  τον ΕΛΛΑΣ,  αυτά ελέγχονταν ασφυκτικά από το ΚΚΕ, το οποίον ήταν μίσθαρνο όργανο της Μόσχας. Από την άποψη αυτή το ΚΚΕ έχει ακέραια την ευθύνη απεμπολήσεως των Εθνικών μας Διεκδικήσεων διότι αυτό είχε σαν πρώτη προτεραιότητα την κατάληψη της εξουσίας  και  την επιβολή της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» και ξεκίνησε τον Εμφύλιο.  Μέσα σε αυτή την προδοτική  πολιτική του είχε ενταχθεί η αναγνώριση της «αυτονομίας της Μακεδονίας» , την οποία αξιώθηκε τελικά  να υλοποιήσει ο  στις Πρέσπες ο  Σύριζα  με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων  κόμματων της Βουλής

Τούτο  στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για  την απαίτηση επιστροφής του πολεμικού δανείου, των πολεμικών επανορθώσεων και της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών από τη Γερμανία.

γ/ Η διαίρεση του Κόσμου σε δύο μπλόκ (Δύση-Ανατολή) άλλαξε εντελώς το χάρτη του πολέμου . Ο νέος χάρτης διαίρεσης της Γερμανίας στάθηκε σαν αιτία ΜΗ επιστροφής των πολεμικών αποζημιώσεων μέχρι της επανενώσεως της Γερμανίας   Όσον αφορά δε την απαίτηση μας στη Βόρειο Ήπειρο αυτή προσέκρουσε στην επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία κάτω αρχικά από την αιγίδα της Μόσχας και βραδύτερον υπό   του Πεκίνου.

Αγωγή στο  Πρωτοδικείο  του Μονάχου Έτσι μέχρι σήμερον ενώ το Ισραήλ έχει αποζημιωθεί για τα εγκλήματα κατά των Εβραίων σχεδόν στο σύνολο τους εμείς δεν πήραμε σχεδόν τίποτα. Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μας για ψηφοθηρικούς λόγους θέτουν  το θέμα κατά τις συζητήσεις με τις Γερμανικές Κυβερνήσεις αλλά καμία δε χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα ένδικα μέσα για την πληρωμή των χρημάτων. Κυριαρχεί είτε το «πολιτικό συμφέρον» είτε  τα ατομικά συμφέροντα των ‘γερμανοτραφών‘ ηγετών μας. Κατά τους νομικούς κύκλους θα ήταν η αρχή αν κάποια Ελληνική Κυβέρνηση κατέθετε στο  Πρωτοδικείο  του Μονάχου μια αγωγή εναντίον κάποιας Γερμανικής Επιχείρησης που έβλαψε κατά τον Β’Π.Π την Ελλάδα. Αν  απορρίπτετο   θα προσέφευγε    κλιμακωτά ως το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο και αν  και από εκεί απορρίπτετο θα μπορούσε να  προσφύγει  στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο και εν συνεχεία  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο μεταξύ η Γερμανική Κυβέρνηση θα είχε πειστεί ότι πρέπει να καθίσει στην τράπεζα διαπραγματεύσεων και να δώσει πολιτική  λύση στο χρονίζον πρόβλημα.

Εγγραφή του Δανείου στον Π/Υ Αμέσως με την υποβολή αγωγής κατά των Γερμανικών Εταιρειών η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να εγγράψει το Γερμανικό Δάνειο στον Π/Υ του κράτους. Τότε η Ελλάς δε θα είχε την προτελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών σαν η δεύτερη  φτωχότερη χώρα  αλλά θα  εθεωρείτο μια ευημερούσα χώρα. Αυτό θα συνέβαινε φυσικά και με άλλες Πατριωτικές Κυβερνήσεις οι οποίες θα εκμεταλλεύονταν τους Ελληνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως λόγου χάρη τους Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο ,  Κρήτη κλπ.

Η δράση του ΕΛΙΑΜΕΠ  Σήμερα βέβαια υπάρχει και μια άλλη μερίδα στην άρχουσα τάξη που παίρνει εντολές  ή συνεργάζεται στενά με την Τουρκία. Παλιά ήταν οι Φαναριώτες τώρα εκφράζεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ  με κυριότερο εκπρόσωπο του  τον καθηγητή Χρήστο Ροζενστάιν ή Ροζάκη της ομάδος του τ. πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη(κατά κόσμον Ααρόν Αβουρί). Αυτοί σε γενικές γραμμές θέλουν πάση θυσία να τα βρούμε με τους Τούρκους ακόμη και με την εκχώρηση του μισού Αιγαίου και συνεκμετάλλευση του.  Δε θα τους πείραζε αν η  Ελλάδα  καταστεί    προτεκτοράτο της Τουρκίας και σε γενικές γραμμές το έχουν εδώ και δεκαετίες επιτύχει μέσα από τις θέσεις-κλειδιά που κατέχουν με όλες τις Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης . Συνεχιστής της πολιτικής κατευνασμού και παραδόσεως όχι μόνο  στην Τουρκία αλλά  και στους συμμάχους και τα όμορα κράτη σήμερον είναι οι Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης

Η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και Φινλανδοποίηση μας Η πολιτική όλων των μεταπολιτευτικών Κυβερνήσεων με τις συνεχείς υποχωρήσεις προς την Τουρκία μετέβαλαν το Αιγαίο από Ελληνική Θάλασσα και Ελληνικό  Αρχιπέλαγος σε «Γκρίζα  Ζώνη» . Προσφάτως η τουρκική βουλιμία   προχώρησε και στο γκριζάρισμα ακόμη και του Ιονίου πελάγους

Αλλά με το ΘΑ και το ΕΑΝ δεν   έρχεται η αλλαγή παρά μόνο με την συνειδητή ψήφο του Έλληνα πολίτη με την εκλογή  πατριωτών  πολιτικών και πατριωτικών  κομμάτων   που θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς το λαό και δεν θα   προδώσουν τα εθνικά θέματα, ούτε θα  κλέψουν τον εθνικό πλούτο και τον Π/Υ

Όμως κατά τους νομικούς οι υποσχέσεις αποτελούν οιωνοί δίκαιο και ποτέ δεν χάνουν την αξία τους . Εκείνο όμως που παραμένει ισχυρότατο και ποτέ δεν παραγράφεται μέχρι της πλήρους εξοφλήσεως τους  :

1/ Το Κατοχικό Δάνειο   ύψους μετά τον πόλεμο σε Έντεκα( 11) δισεκατομμύρια δολάρια

2/ Οι Πολεμικές Επανορθώσεις και ιδιαιτέρως εκείνες που έχουν σχέση με εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες αμάχων και αίμα.

3/ Η  Επιστροφή  των κλαπέντων Αρχαιολογικών Θησαυρών    γεγονός που  δεν παραγράφεται όσοι αιώνες κι’ αν περάσουν

 Αποτελεί  Ύβρη προς τους  νεκρούς μας αν λησμονήσουμε τις θυσίες τους, τον πόνο, την αγωνία και το αίμα τους και αφήσουμε τους εγκληματίες ατιμώρητους χωρίς δίκη που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Γερμανικό Κράτος . Αυτό πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να γίνει χωρίς αναβολή (12/4/24)

ΤΕΛΟΣ

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

http://amphiktyon.org

Μοιραστείτε το!

4 comments to ΔΗΜΟΚΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ;

 • .
  .
  .

  Είναι κακοί, τρελλοί κι επικίνδυνοι!!! Θέλουν ξήλωμα αμέσως!!!

  Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

  1η βόμβα:
  Τέλος η 5ήμερη εργασία στην Ελλάδα: Έξι ημέρες δουλειά από την 1η Ιουλίου! – Πώς (δεν…) θα αμείβονται οι εργαζόμενοι Όταν στην Ευρώπη θέλουν 4ήμερο…
  Παρελθόν η 5νθήμερη εργασία: «Έρχεται» το 6ήμερο από την 1η Ιουλίου! | Pronews TV

  16 Απρ 2024 #pronews

  https://www.youtube.com/watch?v=cma5H2z88eg

  https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/parelthon-i-5nthimeri-ergasia-erxetai-to-6imero-apo-tin-1i-iouliou-pos-tha-ameivontai-oi-ergazomenoi/

  .

  2η βόμβα:

  ΒΙΝΤΕΟ :

  .

  Ετικέτες Ελληνική Κομμουνιστική Δικτατορία, ΝΔ, Ψυχοπαθής

  https://diodotos-k-t.blogspot.com/2024/04/blog-post_17.html

  .
  .
  .

  • .
   .
   .
   Σάββατο 13 Απριλίου 2024
   Τα Θαλάσσια Πάρκα ανοίγουν τον δρόμο για “συνεκμετάλλευση” δια της πλαγίας οδού;

   Σχόλιο iEpikaira
   Του Σωτήρη Σιδέρη
   Τα ζητήματα που αναδύονται από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο και την συνακόλουθη αντίδραση της Τουρκίας, δημιουργούν νέα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις. Η Τουρκία με την απάντησή της έθεσε θέμα κυριαρχίας νησιών, γιατί απ’ ότι φαίνεται η Ελλάδα θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε μεμονωμένες βραχονησίδες που η Τουρκία τις θεωρεί γκρίζες ζώνες. Οπότε , ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας εκτιμούν ότι ανοίγει ένα νέο πεδίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το νέο στοιχείο είναι ενδεχομένως η ανάμειξη Ελλήνων επιχειρηματιών, ίσως και Τούρκων στο βάθος του χρόνου. Ωστόσο, η διαχείριση της υπόθεσης είναι διπλωματική, είναι περίπλοκη και φυσικά δεν έχει τόση σχέση με την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα ότι “πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα.” Υπάρχουν και αυτό, αλλά όχι μόνο για την ακρίβεια..
   Από την τουρκική ανακοίνωση διαφαίνεται ενόχληση από τη δημόσια ανακοίνωση της Αθήνας, δηλαδή περίμεναν παρασκηνιακή διαβούλευση , ίσως και συνεννόηση. Οπότε απομένει να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει την συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν το Μάιο, αν θα προκαλέσει νέο κύκλο έντασης ή οι δύο ηγέτες θα το αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Ως προς το πάρκο του Ιονίου έχουμε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που είναι αποκλειστικά ελληνικά και αποτελούν μια ακόμη ένδειξη πως οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς σχέδιο, ερήμην και της λογικής, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
   Τα ψιλά γράμματα
   Αυτό που φαίνεται να έχει ενοχλήσει την Άγκυρα είναι η πρόθεση της Αθήνας να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε μεμονωμένες βραχονησίδες , μία και σε κάθε βραχονησίδα και όχι μαζικά σε μεγάλα νησιά . Είναι μια καχυποψία που θα την βρούμε μπροστά μας με διάφορες αντιδράσεις. Υπάρχουν ζητήματα αλιείας, προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά συνδέονται και με έρευνες και υδρογονάνθρακες κλπ.
   Η υπόθεση δεν είναι αμιγώς περιβαλλοντική όπως λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Είναι ταυτόχρονα και άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια ευρεία περιοχή του Αιγαίου που αμφισβητεί η Τουρκία μέσω της γνωστής αναθεωρητικής της πολιτικής. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεκτική και η απάντηση της Αθήνας είναι η υπηρεσιακά επιβεβλημένη. Αν όμως η υπόθεση αυτή τροφοδοτήσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις θα φανεί από τις επόμενες κινήσεις, κυρίως από την στάση του Ερντογάν. Άμεσα η Άγκυρα έθεσε ζήτημα παραβίασης της Διακήρυξης των Αθηνών εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση της Αθήνας είναι μονομερής , κάτι που απαγορεύει η Διακήρυξη. Ωστόσο η Ελλάδα, ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη γκρίζων ζωνών, κατά συνέπεια η εμπλοκή είναι προ των πυλών.
   Αν μάλιστα η Αθήνα τοποθετούσε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα -κάτι που έπρεπε να κάνει στο Ιόνιο- τότε θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα γιατί η εκμετάλλευση της επιφάνειας της θάλασσας συνδέεται με την ΑΟΖ που δεν έχει οριοθετηθεί. [iEpikaira: Αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο που κακώς αναφέρεται εδώ εάν όντως αληθεύει η πληροφορία ότι η “Ελλάδα θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε μεμονωμένες βραχονησίδες που η Τουρκία τις θεωρεί γκρίζες ζώνες”. Εφόσον η Ελλάδα σκοπεύει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε βραχονησίδες/βράχους κλπ, καλά θα πράξει δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η κυριαρχία τους.]
   Το ενδεχόμενο να προκύψει στην πορεία συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας με την δημιουργία κοινών πάρκων με την εμπλοκή επιχειρηματιών και την οικονομική στήριξη των κρατών, μένει να αποδειχθεί, καθώς έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση αυτή υφίσταται ήδη στο παρασκήνιο. Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε δηλαδή για συνεκμετάλλευση δια της πλαγίας…
   Η περίπτωση του Ιονίου – το ιστορικό και το άνοιγμα της Άγκυρας
   Στο Ιόνιο αναστενάζει η ελληνική διπλωματία, τα αρμόδια υπουργεία , το Μέγαρο Μαξίμου και όλοι όσοι εμπλέκονται στην λήψη των αποφάσεων. Γιατί όπως επισημαίνουν πηγές με άριστη γνώση του αντικειμένου, η κυβέρνηση έπρεπε εδώ και τέσσερα χρόνια να θεσπίσει την ΑΟΖ , μετά την συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία. Η συμφωνία με την Ιταλία προβλέπει δημιουργία πολλαπλών ζωνών, δηλαδή και συνορεύουσα ζώνη και πολιτισμική ζώνη και τοποθέτηση αιολικών πάρκων στη θάλασσα που ενδείκνυται και όχι σε νησιά. Η καθυστέρηση είναι ανεξήγητη , χωρίς μάλιστα να υπάρχει καν ως συζήτηση στον δημόσιο διάλογο τι ακριβώς συμβαίνει .
   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει γνωστό, ότι ενόψει του 9ου “Our Ocean Conference” 15-17 Απριλίου , θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο. Για την επιτήρησή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time). Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην δική του ανακοίνωση στις 10 Απριλίου , ουσιαστικά γκρινιάζει , θέτει το ζήτημα της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων, αλλά αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η ενόχλησή της προέρχεται από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν συνεργάστηκε μαζί της και δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. Ειδικότερα, η ανακοίνωση τόνιζε:
   “Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πλέον τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα θέλαμε να συμβουλέψουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα. Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην αναλαμβάνουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σε περιβαλλοντικά προγράμματα.
   Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε τις πιθανές de facto καταστάσεις που δημιουργεί η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς. Επαναλαμβάνουμε ότι τα αναφερόμενα θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική επίδραση στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».
   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας δηλώνει το αυτονόητο ότι δηλαδή η Αθήνα “θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική”, απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση γιατί απορρίπτει “την πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας”.
   Πηγή: omegapress.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο “Αιγαίο-Ιόνιο-Θαλάσσια Πάρκα: Νέο βραχυκύκλωμα με Τουρκία ή μόνο μπίζνες; Το Ιόνιο και η εγκατάλειψη της ΑΟΖ”

   Πηγή:

   http://enaasteri.blogspot.com/2024/04/blog-post_99.html

   Νέα τουρκική πρόκληση… H Άγκυρα σε ετοιμότητα για το Αιγαίο
   newsroom | 18/04/2024

   https://www.defence-point.gr/news/nea-toyrkiki-proklisi-to-ypam-toys-se-etoimotita-gia-to-aigaio
   .
   .
   .

   • .
    .
    .

    Το όραμα «Μητσοτάκη» για τα ελληνοτουρκικά: Από την «ελληνοτουρκική φιλία» στην απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας!
    [δημοσιεύτηκε 10:43-11/03/24, ανανεώθηκε 9:09-13/03/24]
    Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται ότι η πολύ καλά σκηνοθετημένη -με προετοιμασία και εκατέρωθεν «συνεννοήσεις»- επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» (07/12/23), παρουσιάζει αδιαμφισβήτητες ομοιότητες με την επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Άγκυρα και την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας» το 1930. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο σχόλιο (07/03/24), με συνταγές 100 ετών οι πολιτικές ηγεσίες επιδιώκουν την καλλιέργεια κλίματος, εργαλειοποιώντας συγκεκριμένα Μέσα για να πείσουν την κοινή γνώμη (δείτε και σχετικό άρθρο της «Καθημερινής»).

    «Ο [Ελευθέριος] Βενιζέλος εδέχθη τους Τούρκους δημοσιογράφους, προς τους οποίους προέβη εις τας κάτωθι βαρυσημάντους δηλώσεις:

    “Σκοπός της εδώ αφίξεως μου, είνε να επιβεβαιώσω αβιάστως οτι η Ελλάς θεωρεί τα σημερινά σύνορά της ως οριστικά, ενώ εις την Λωζάννην τα παρεδέχθη εξ ανάγκης. Η υπογραφή του συμφώνου [φιλίας] ήτο καθαρώς δευτερεύον ζήτημα, ενώ το πρωτεύον ήτο η πραγματική ανάγκη φιλίας. Δεν είναι αληθές ότι το Αιγαίον χωρίζει, αλλ’ απεναντίας ενώνει τους δύο λαούς, οι οποίοι συζήσαντες επί αιώνας γνωρίζονται και αγαπώνται κατά βάθος. Η ελληνοτουρκική συνεννόησις αποτελεί μέγα βήμα διά την βαλκανικήν ένωσιν. Μετά την φιλίαν το ναυτικόν σύμφωνον μεταξύ των δύο χωρών προκύπτει ως μία ανάγκη.

    Ήξευρα τον Κεμάλ ως σπουδαίον στρατιωτικόν, σήμερον όμως επείσθην ότι είνε και μέγας πολιτικός.

    Κατόπιν της χθεσινής μου συναντήσεως μετ’ αυτού, βεβαίως θα υπογραφή το σύμφωνον, το περιττόν άλλως τε, διότι είνε αρκετή η ειλικρίνειά του”.

    Ο κ. Βενιζέλος εν τέλει έκαμεν έκκλησιν προς τους δημοσιογράφους των δύο χωρών να εργασθούν υπέρ της στενωτέρας προσεγγίσεως των δύο λαών. Ο κ. Πρωθυπουργός αναφερόμενός κατόπιν εις τας χθεσινάς του δηλώσεις προς τον Μουσταφά Κεμάλ, προσέθεσε τα εξής.

    “Οφείλομεν να συνεργασθώμεν στενώτατα εις όλα τα επίπεδα, ιδίως δε επί του οικονομικού, διατι τότε μόνον θα μας υπολογίσουν ενώ όταν επολεμούμεν μας περιεφρόνουν”».
    :
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6VlnllqRZRWvKIixFESA4vvsGbc0yD8oAryw4bcAPV2woX1yEQblYy_8KKMgeX0hyY1nAjwPViCe-PEWZBqYnP98ZVXR_HWQGUoCqksSmXStcTq9JvI3J7-IOylbcdul4nGYxcnKlzvaWbg0fFqV_p03Gnmi_AiT8iFJcic3BvNCSqdprkxwA3fzVgxGx/w536-h640/40.jpg
    «Καθημερινή» (29/10/1930)
    :

    https://i-epikaira.blogspot.com/2024/03/blog-post_46.html
    .
    .
    .

    Πρώτη φορά ΥΠΕΞ προλέγει ότι θα κατηγορηθεί για μειοδοσία!
    Υποστολή σημαίας για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, 6 μίλια παντού κατ’ απαίτηση του κ. Φιντάν – Ο ρόλος του θεωρητικού τής εκχώρησης επικράτειας, εδάφους και κυριαρχίας, κυρίου Ροζάκη
    15.04.2024

    Μανώλης Κοττάκης

    https://www.newsbreak.gr/apopseis/585172/proti-fora-ypex-prolegei-oti-tha-katigorithei-gia-meiodosia/
    .
    .
    .
    Η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στο Αιγαίο, η απώλεια της Αν. Μεσογείου και ο εθνικός ακρωτηριασμός
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXjOXJl7ptUL7eOuoZEpW83qiWvYmVZpIHuVRpnp_UUL6hAECGQTi3z6FT0103I7z-te0JSqzU9QxJHinKxjbvSBKq95Dfmjg4inhQGjWYhqHJc-I5uJNV0PIsONdRC2uGF2HytEx-jH4IwYzEbKacHnybk3-2GPLmDCvt9jYmoc01X-gKiFwZgjo927s/w400-h200/ellada-tourkia-flags.jpg

    iEpikaira.- (δημοσιεύτηκε 12:26-29/03/24, ανανεώθηκε 13:30-08/04/24) Στο παρόν πόνημα παρουσιάζονται στοιχεία που ρίχνουν φως στο παρασκήνιο ενός διαφαινόμενου σχεδίου επαναχάραξης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος εξετάζονται χωριστά αλλά αποδεικνύεται ότι συναποτελούν επιμέρους ψηφίδες που εντάσσονται στην «Υψηλή Στρατηγική» των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία υλοποιείται βαθμηδόν.

    Το Αιγαίο

    Ξεκινώντας από το Αιγαίο, αν θέλαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, θα λέγαμε ότι δεν μιλάμε για «επαναχάραξη» αλλά για «απάλειψη» των υφιστάμενων συνόρων και δημιουργία ενός διαδρόμου που θα θεωρηθεί ως «Διεθνές Θαλάσσιο Στενό» και όχι ως «Θάλασσα» στην οποία εξασκούν δικαιώματα και τα δύο παράκτια κράτη.

    Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, τον Ιούνιο του 1997, υποστήριζε ότι «το Αιγαίο δεν θα ανήκει ως Περιοχή Ευθύνης στην Ελλάδα, θα είμαστε όμως αρμόδιοι [μόνο] για την άμυνα των νησιών μας και των χωρικών μας υδάτων» και πρόσθεται, «είναι εμφανές ότι η έννοια της Περιοχής Ευθύνης με τη μορφή διοικήσεως και ελέγχου που έχουμε γνωρίσει και που το ΝΑΤΟ, βασιζόμενο στις τουρκικές εμπλοκές, μας εμπόδισε να αποκτήσουμε, υποβαθμίζεται σημαντικά με τη νέα αρχιτεκτονική της Συμμαχίας. Στις θαλάσσιες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί το λεγόμενο Task Forces Concept σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα δρουν κυριαρχικά στο κεντρικό Αιγαίο, επί του οποίου θα έχουν και τον επιχειρησιακό έλεγχο. Στα ζητήματα αεραμύνης και ανταλλαγής πληροφοριών (Cross Tel) είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν το γεωγραφικό όριο Ανταλλαγής πληροφοριών στο μέσον του Αιγαίου! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, εάν θα γίνει αποδεκτό φυσικά, την απώλεια του Αιγαίου.»

    Ο καλά ενημερωμένος Μανώλης Κοττάκης έγραφε στην «Εστία» τον Αύγουστο του 2020 (αναδημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022):
    «Έγκυρη πηγή μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ενημέρωσε σε χρόνο ανύποπτο, δεν είχε καν υπογραφεί η Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, για την εμπιστευτική συνομιλία της με υψηλόβαθμο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η δοκιμασμένη για την αξιοπιστία της πηγή μου ανέφερε ότι ο Congressman συνομιλητής της μετέφερε την εκτίμηση, πως κυοφορείται μια Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:
    1. Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η διακήρυξη της Μαδρίτης που οδήγησε στην αδρανοποίηση της άσκησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος επί 23 χρόνια, δεν αρκεί πλέον. Ζητείται η θεσμοποίησή της. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μάλιστα πως και να ήταν δυνατή η επέκτασή μας στα 12 μίλια η Ελλάς δεν διαθέτει ικανό αριθμό δυνάμεων για να πραγματοποιεί νηοψίες είτε σε πολεμικά είτε σε εμπορικά πλοία (υποβρύχια, πολεμικά πλοία). Άρα ας συμβιβαστεί με την «επιλεκτική επέκταση» κατά Σημίτη. Αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6.
    2. Θα κληθεί με διμερή συμφωνία ή διαιτησία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη υποχώρηση και της Τέταρτης Στρατιάς από την Σμύρνη στα εγγύτερα της τουρκικής ενδοχώρας.

    Στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων, υποτίθεται, νησιών μας. Ουδέτερης για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ Σουέζ και Δαρδανελίων.»

    Οι πιέσεις για τα 12 ναυτικά μίλια

    Το militaire.gr έγραφε στις 21/03/22:
    «Η κυνική ομολογία του Γερουσιαστή, επιβεβαιώνεται εν μέρει και από τον Ναύαρχο ε.α Χρήστο Λυμπέρη ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι: «Αυτό που το εβίωσα τόσο τον Νοέμβριο 1994 [όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που επιτρέπει την επέκταση της χωρικής θάλασσας στα 12ν.μ.] όσο και τον Ιανουάριο 1996 [σσ. Ίμια] ήταν η φορτική πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ για ΜΗ άσκηση του δικαιώματος επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Έτσι η Αθήνα παραιτείτο της χρήσης ενός στρατηγικού όπλου, τόσο στην ενεργό φάση της κρίσης κατά τη διαμεσολάβηση όσο και στον πολιτικό διάλογο που ακολούθησε την αποκλιμάκωση». Ο Ναύαρχος, τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην ενημέρωσή του προς το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι: «Οι Αμερικανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, διότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί όλα τα σχηματιζόμενα στενά ως υπαγόμενα στο καθεστώς Free Transit Passage και θα διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της αβλαβούς διελεύσεως. Τι θα σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Πρώτον, τα αμερικανικά υποβρύχια θα πλέουν εν επιφάνεια στα στενά που δεν χαρακτηρίζονται ως διεθνή. Δεύτερον, στα αμερικανικά αεροσκάφη θα απαγορεύεται υπερπτήση πάνω από τα στενά αυτά και έτσι θα υποχρεώνονται να ζητούν τη συγκατάθεση της Αθήνας… έλαβα γνώση αμερικανικών οδηγιών προς τα υποβρύχιά τους, με τις οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένα πέντε στενά στο Αιγαίο ως «στενά ελεύθερης διέλευσης»».»

    Διευκρινίζεται εδώ ότι η γεωστρατηγική αξία του Αιγαίου βασίζεται στον έλεγχο των «ελληνικών στενών». Πέραν την προφανή αξία τους ως εμπορευματική/ενεργειακή δίοδος, ο Βρετανός Μάικλ Μακ Γκουάιερ είχε γράψει κάποτε ότι «σε περίοδο πολέμου, η Μαύρη Θάλασσα γίνεται μια χειροβομβίδα στα σωθικά της Ρωσίας» και υπό αυτήν την έννοια, τα «ελληνικά στενά» αποτελούν την περόνη.

    .
    https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/normal/public/images/2020/07/1-1_kik4_0.jpeg?itok=-xplwNgd

    .

    Χάρτης ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης με 6 και 12 ν.μ.: Έγινε προσθήκη κόκκινων τόξων στα «ελληνικά στενά». Πηγή: ethnos.gr
    .

    Στις ως άνω αποκαλύψεις ήρθε να προστεθεί και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που «ανακάλυψε» εν έτη 2023 την ύπαρξη «Νατοϊκών νησιών» (1, 2), και εμμέσως υπονόησε την διαφαινόμενη εκχώρηση κυριαρχίας («ζωτικού χώρου») στο Αιγαίο. Πρόκειται -εκτός των άλλων- για ξεκάθαρη υποδαύλιση της Συνθήκης της Λωζάνης που μετ’ επιτάσεως ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει στο δημόσιο διάλογο εργαλειοποιώντας το επιθετικό και ρεβιζιονιστικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» -του οποίου τα θεμέλια τέθηκαν από τη δεκαετία του ’70-, μαζί με τους εν Ελλάδι προθύμους (1, 2, 3, 4) και την γνωστή πέμπτη φάλαγγα της «ελληνοτουρκικής φιλίας» (1, 2, 3). Πολλοί μάλιστα, την κυοφορούμενη ελληνοτουρκική συμφωνία την χαρακτηρίζουν ως «Πρέσπες του Αιγαίου – Αν. Μεσογείου», για τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος φέρει ευθύνη και ειδικά όσοι κυβέρνησαν την χώρα στη μεταπολίτευση.

    Επίσης, υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εξηγείται ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο η Τουρκία επιδίωξε και πέτυχε την διπλή ονομασία για τα Στενά των Δαρδανελίων (1, 2, 3, 4) στους Νατοϊκούς χάρτες και πλέον αναφέρονται και ως «Τουρκικά Στενά». Με αυτόν τον τρόπο -πέραν του ότι ανοίγει τον δρόμο για το ξήλωμα της Συνθήκης του Μοντρέ, εκτός της Λωζάνης- κατοχυρώνει στο διηνεκές την κυριαρχία των Στενών ακόμη και όταν/αν υλοποιηθεί το σχέδιο δημιουργίας «ουδέτερης ζώνης» στο Αιγαίο με την συνακόλουθη επαναχάραξη συνόρων. Ταυτόχρονα η Τουρκία -με αμερικανικές ευλογίες- κατόρθωσε να υποσκάψει την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και πλέον οι περιοχές αρμοδιότητάς της και ασκήσεων θα περιγράφονται στους Νατοϊκούς χάρτες μόνο με στίγματα, κάτι που προμηνύει αλλαγές συνόρων και εκεί.

    Η Ανατολική Μεσόγειος

    Έτσι, αφού σκιαγραφήθηκε η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Αιγαίο μεταφερόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία έχει διαρρεύσει ήδη από το 2019 ο εκτρωματικός χάρτης Μπάιντεν ο οποίος:
    -καταλύει τον χάρτη της Σεβίλλης,
    -αποτυπώνει διεκδικήσεις του υποδείχθηκαν από την Τουρκία στους Αμερικανούς, και
    -βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εφαρμογής.

    .

    https://www.washingtoninstitute.org/sites/default/files/2021-05/Selected-Energy-Infrastructure-East-Mediterranean-2019-21.jpg

    .

    Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com
    .
    Πιο αναλυτικά, σε προηγούμενο άρθρο (15/10/22) γράφαμε: «Ο «προφητικός» χάρτης Μπάιντεν (πρώτος τον ανέδειξε ο Μάριος Πούλλαδος «Σημερινή Κύπρου», 11/06/2019), χαρτογραφήθηκε από κρατικούς χαρτογράφους και διπλωμάτες ειδικούς σε θέματα ενέργειας υπό τις οδηγίες του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Bureau of Energy Resources). Μεταξύ των πολλών παραδοξοτήτων που παρουσιάζει είναι και οι εξής:

    -Αποτυπώνει λεπτομερώς τα νοτιοανατολικά όρια της υποτιθέμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» όπως αυτά κατατέθηκαν στον ΟΗΕ (18/05/2020), πλην των προβλέψεων του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου.

    -Δεν αποτυπώνει τον αγωγό EastMed (βλ. λεπτομερή ανάλυση του iEpikaira) αλλά προβλέπει αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας που αποτελεί πάγιο αίτημα/επιδίωξη της γείτονος.

    -Εξαφανίζει την επήρεια του συμπλέγματος Μεγίστης στην ΑΟΖ, χαρίζει δηλαδή στην Τουρκία όλη την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο [περιοχή στην οποία το Oruc Reis προέβη σε παράνομες έρευνες επι 4,5 μήνες και δεν συμπεριλήφθηκε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε αδειοδοτήσει έρευνες στην TPAO από την δεκαετία του ’70 στην εν λόγω περιοχή]…

    -Παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις προσάρτησης των κατεχομένων.»

    .

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT9_S_4-gpI8yJhjeuwYlE8KluzCmoIk6WCMQ5xNUoZbsG86R6GX7a4kPJD-bNvzR74KG5rn9TS3NnARjeSwOcEPEEvr34owqj4ISDgUkpaWukMTRpMNFOVgRRWc3YDkTkv0eDDsEMyKURkBW5KPRwcOUCAHi8Y73yJffWvlv7IecoFSOpGS8lO03qRJQ/w640-h444/Navtex%20Oruc%20Reis%20%CF%83%CE%B5%20%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%20%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BD%202.jpg

    .

    .

    Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν (με απάλειψη του υπομνήματος για λόγους ευκρίνειας) με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πλησίον του σημείου «Α» ο 28ος Μεσημβρινός που τέμνει την Ρόδο με πορτοκαλί.

    Το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

    Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) αντιτίθεται στις προβλέψεις του χάρτη Μπάιντεν και γι’ αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί». Η εγκατάλειψή του έγινε με παρότρυνση των Αμερικανών και μετά από πιέσεις των Τούρκων όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω απόρρητο τηλεγράφημα που υπεκλάπη και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Δημήτρη Μηλάκα «Η Απόρρητη Ιστορία του Αιγαίου» (2012, όπως δημοσιεύτηκε στο topontiki.gr, 31/08/23) του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (18 Σεπτεμβρίου 2001). Εκεί οι Αμερικάνοι βάζουν προσκόμματα στην κατεξοχήν άσκηση παγίωσης/εμπέδωσης του Δόγματος μεταξύ Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είχε την κωδική ονομασία «Νικηφόρος».

    «Α7 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

    Θέμα: Άσκηση Νικηφόρος

    Κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Επιτετραμμένου προς τον κ. Υφυπουργό, ο κ. Cleverly ανέφερε ότι εδόθησαν οδηγίες να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα ο αμερικανικός προβληματισμός για ενδεχόμενο τυχαίο και χωρίς πρόθεση ατύχημα κατά τη διάρκεια της επικείμενης άσκησης ‘‘Νικηφόρος’’. Ο κ. Cleverly ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε καταβληθεί προσπάθεια να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρόσθεσε, όταν η προσοχή όλων μας είναι εστραμμένη στη συντονισμένη προσπάθεια για την καταστολή της τρομοκρατίας και απαιτείται ‘‘cohesion’’, τυχόν ατύχημα θα δημιουργήσει δυσάρεστες επιπτώσεις. Ο κ. Cleverly έδωσε ακόμη μια πιθανή δυσμενή διάσταση. Είπε ότι στην περίπτωση απευκταίου ατυχήματος, ο Denktash θα εκμεταλλευθεί το γεγονός για να κωλυσιεργήσει έτι πλέον τις προσπάθειες των Η.Ε.

    Ο παριστάμενος Πολιτικός Σύμβουλος κ. Kiesling διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτείνουν τη ματαίωση της ασκήσεως, αλλά παροτρύνουν για την επίδειξη ‘‘moderation’’ και ότι οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν ‘‘in a restrained and reciprocated manner’’, γεγονός το οποίον μαρτυρεί ότι η ενημέρωση των Τούρκων προηγήθηκε.»

    Με την σταδιακή εγκατάλειψη του ΔΕΑΧ, η κυβέρνηση Σημίτη υπονόμευσε την ασφάλεια του Καστελλόριζου ως συνδετικού κρίκου του ελληνικού με τον κυπριακό θαλάσσιο χώρο, επιτρέποντας στην Τουρκία το 2012 να προβεί σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις στην περιοχή, οι οποίες εισακούστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λήφθηκαν υπόψη και στον χάρτη Μπάιντεν (2015-2017).

    Ταυτόχρονα με την αδρανοποίηση του ΔΕΑΧ, το ΝΑΤΟ διέγραψε από τους χάρτες του και τα σύνορα στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο, όπως διαπιστώνεται από άλλο απόρρητο τηλεγράφημα (topontiki.gr, 31/08/23) του ελληνικού ΥΠΕΞ (Δεκέμβριος του 2001), το οποίο επιβεβαιώνει την έμμεση πρόθεση επαναχάραξής τους:

    «Διεύθυνση Τμήμα Αεροναυτιλιακό

    Θέμα: Απάλειψη θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας σε νατοϊκούς χάρτες

    Όπως μας γνώρισε το ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας 1996, με τη Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ (National Imagery and Mapping Agency/NIMA/USA) συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης ψηφιακών / διανυσματικών χαρτών (VMAP) κλίμακας 1:250.000. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει και η Τουρκία.

    Στους χάρτες αυτούς έχει συμφωνηθεί να απεικονίζονται τα στοιχεία που περιέχονται στους ισχύοντες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αναλογικούς (χάρτινους) χάρτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν καταρτιστεί το 1973 από τη ΝΙΜΑ. Πέντε (5) από τους εν λόγω χάρτες (δύο εκδόσεων 1973 και τρίτης έκδοσης 1983) αποτυπώνουν το ελληνικό και τουρκικό έδαφος, απεικονίζουν δε τη γραμμή των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.

    Κατά τη σύνοδο της Διευθύνουσας Επιτροπής VMAP, τον Μάιο 2001, η αμερικανική προεδρία πρότεινε στην ελληνική πλευρά να μην εμφανίσει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον ψηφιακό χάρτη που έχει αναλάβει να καταρτίσει. Ανέφερε, δε, ότι προσανατολίζεται στην αναθεώρηση των κοινών χαρτών, ώστε να μην απεικονίζονται τα εν λόγω θαλάσσια σύνορα, μετά από σχετική υπόδειξη του State Department.

    Μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς (σύμφωνα και με οδηγίες από πλευράς ΥΠΕΞ), η ΝΙΜΑ προχώρησε, τον Ιούνιο 2001, μονομερώς και χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών από την Γεωγραφική Πολιτική του ΝΑΤΟ, χωρίς δηλαδή προηγούμενη ενημέρωση του ΝΑΤΟ, ούτε και προηγούμενη συνεργασία με τις χώρες που έδαφός τους απεικονίζεται, σε αναθεώρηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τεσσάρων αναλογικών (χάρτινων) χαρτών Συνδυασμένων Επιχειρήσεων Αέρος (Joint Operations Graphic-Air/JOG-A), απαλείφοντας τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όπως αυτά απεικονίζονται στους χάρτες του 1973.

    Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Αμερικανικής πλευράς, η αναθεώρηση των χαρτών αυτών έγινε κατόπιν εντολής του State Department, το οποίο δεν γνωρίζει δήθεν την ύπαρξη συνθηκών που καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας αποδεκτές και από τις δύο χώρες. Επιπλέον, ως αμερόληπτος τρίτος δεν επιθυμεί να λάβει θέση επί των διισταμένων εν προκειμένω απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας. Τέλος, η προαναφερθείσα αναθεώρηση οφείλεται σε απόφαση των ΗΠΑ να μην απεικονίζουν στους χάρτες του είδους αυτού θαλάσσια σύνορα γενικώς.

    Σύμφωνα με όσα μας εγνώρισε προφορικώς το ΓΕΕΘΑ, η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να γίνει χρήση χαρτών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι η επίσημη κυκλοφορία τους από τη ΝΙΜΑ στις χώρες του Οργανισμού. Παράλληλα, οι ΗΠΑ τους περιλαμβάνουν σε ετήσια έκδοσή τους, την ‘‘Geostar A’’, την οποία αποστέλλουν σε όλες τις νατοϊκές αρχές. Αφ’ ης στιγμής οι χάρτες κυκλοφορήσουν και δημοσιευθούν ως ανωτέρω, ενδεχόμενες αντιρρήσεις μιας χώρας είναι δυνατόν να προβληθούν στην Geographic Conference του ΝΑΤΟ, η οποία συνεδριάζει άπαξ του έτους (Ιούνιος), και στην οποία μετέχουν όλες οι χώρες – μέλη, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Ως εκ τούτου, η εκ των υστέρων διαμαρτυρία μας στην Geographic Conference του ΝΑΤΟ, όχι μόνον θα είναι χωρίς αποτέλεσμα (λόγω της αρχής της ομοφωνίας), αλλά επιπλέον θα αποτελέσει και ευκαιρία για την Τουρκία να θέσει θέμα ‘‘ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφορών’’, στα πλαίσια νατοϊκού οργάνου. Πιθανότατα δε, το ζήτημα θα παραπεμφθεί προς επίλυση σε διμερές επίπεδο, μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς.

    Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η καθιέρωση των εν λόγω χαρτών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα πλήξει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα και θα δημιουργήσει ζήτημα ‘‘συνοριακών διαφορών μας’’ με την Τουρκία και προηγούμενο αμφισβήτησης για άλλες παρόμοιες ή συναφείς ενέργειες στο μέλλον.»

    Συνοψίζοντας, η Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ (National Imagery and Mapping Agency/NIMA) μετά από υπόδειξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαφάνισε τα ελληνοτουρκικά θάλασσα σύνορα το 2001. Τί μήνυμα δόθηκε άραγε στους Τούρκους με την ενέργεια αυτή; Ας πάμε όμως πιο πίσω χρονικά, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ του αμερικανικού σχεδίου. Στις 15/10/22 το παρόν βήμα δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο: «Ο χάρτης Μπάιντεν αποτελεί μετεξέλιξη του «σχεδίου Άτσεσον» και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης!», από το οποίο αντιγράφουμε ένα απόσπασμα:

    Η παγίδα Άτσεσον

    «Στο βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη «ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» (2019), επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός είναι η στάση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα συνεκμετάλλευσης-συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προσπαθούν διαχρονικά να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να εκχωρηθεί ένα τμήμα της στην Τουρκία. Ακριβώς σε αυτό αποσκοπούσε και η παρέμβαση [του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ Ντιν Άτσεσον. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για συγκεκριμένο «Αμερικανικό Σχέδιο» καίτοι συνηθίζεται να αποκαλείται έτσι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια σειρά από διερευνητικές προτάσεις, υπό την εποπτεία του Φόρεϊν Όφις]. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πρόταση του Άτσεσον ήταν πολύ προσεκτικά μελετημένη. Οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι το Καστελλόριζο αποτελεί κομβικό πρόβλημα αλλά και «χρυσόμαλλο δέρας». [Έτσι η πρόταση Άτσεσον περιλάμβανε την μακροχρόνια μίσθωση του συμπλέγματος Μεγίστης από τους Τούρκους. Οι Αμερικάνοι] διαπίστωσαν από νωρίς ότι χωρίς το Καστελλόριζο η Τουρκία αποκόπτεται τελείως από την Αν. Μεσόγειο αλλά και τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής τα οποία από τότε είχαν εκτιμήσει και μεθοδεύονταν τον διαμοιρασμό τους (1, 2, 3, 4, 5). Μετά ακριβώς από 50 χρόνια από τον Άτσεσον, η αμερικανική διπλωματία επανήλθε επί του ζητήματος και εξέδωσε τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν. […]

    Ομοιότητες χάρτη Μπάιντεν με πρόταση Άτσεσον

    -Είναι πρόδηλο ότι ο χάρτης Μπάιντεν εκχωρεί στην Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού ή ακόμη και το ίδιο το σύμπλεγμα Μεγίστης, με την φόρμουλα που πρότεινε ο Άτσεσον.

    -Ο χάρτης Μπάιντεν έχει ενδείξεις προσάρτησης των κατεχομένων οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στην Καρπασία, όπως προέβλεπε και η πρόταση Άτσεσον (σε μικρότερη κλίμακα μεν αλλά η πρόταση έγινε 10 χρόνια πριν το 1974). Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Τουρκία εμμένει πλέον στη λύση των δύο κρατών, η οποία ενδεχομένως θα αποτελέσει προστάδιο της προσάρτησης. Διευκρινίζεται ότι ο χάρτης Μπάιντεν γνωστοποιήθηκε στον τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017 [-ή λιγότερο πιθανό στο τέλος του 2014].»
    .
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4_On8xpMrumJtofCw0317ibXiNFevgR1hvhU6X37DaK5ARB4Sj59Oad63J8c7_4Um13nKCl-3Ucf6qh8PhnC0K5YxjKzOGRbwCInTJsKqgy4mRYTMiQbQXi84JTWEM_2eklXRh2gnigU/w640-h382/3-5-1068×636.jpg

    .

    Eνδείξεις προσάρτησης κατεχομένων στον χάρτη Μπάιντεν. Με κόκκινη σκίαση η «δυνάμει» ΑΟΖ των κατεχομένων (χωρίς αιγιαλίτιδα ζώνη!). Με κίτρινο κύκλο ένας νοητός διάδρομος/γέφυρα που την ενώνει με την ακτογραμμή/γραμμή βάσης της ηπειρωτικής Τουρκίας. Πηγή: slpress.gr
    .
    Χρονικό υπονόμευσης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

    Πριν την πρόταση Άτσεσον όμως προηγήθηκε το 1957 η εξαίρεση της Λέρου από τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς από τον πρώτο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χάστινγκς Ισμέι, μετά από τουρκική απαίτηση. Εν συνεχεία, ο Ντίν Άτσεσον το 1964 έδωσε πάτημα για τις παράνομες αδειοδοτήσεις της τουρκικής TPAO, ξεκινώντας από το 1973 και φτάνοντας διαδοχικά μέχρι το τέλος του 2012 (σημειώνεται ότι οι αδειοδοτήσεις του 2012 έχουν δυτικό όριο τον 28ο Μεσημβρινό, όπως και ο χάρτης Μπάιντεν), αλλά και την εισβολή του 1974.

    .
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN5GlRh7x-JrzRAA1mgAIkR2LxmtrIxdl5YsgNY5VjmqT8Ki1Y0rKwSqU1j6QD9-4wIwWH9vT_dnYuMwi4Vf0qrYk9-FVllFTwkNRwf0CMnHhYqQFcfo4pwdwXWXUnqy9w6B8OiwhLwmbbeUCycdM4XsKCU3NCbeKBjberEXkdcZVZQhL-oDyqcrAk/w448-h640/2.JPG

    .

    .
    Χάρτης παράνομων αδειοδοτήσεων της τουρκικής TPAO από το 1973 έως το τέλος του 2012. Οι αδειοδοτήσεις του 2012 έχουν δυτικό όριο τον 28ο Μεσημβρινό, όπως και ο χάρτης Μπάιντεν. Πηγή Ελληνικό ΥΠΕΞ: mfa.gr

    .
    Το 1980, ο Γιόσεφ Λούνς, εξέδωσε την περίφημη οδηγία πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου που επέβαλε την εξαίρεση της Λήμνου από την κατασκευή έργων υποδομής του ΝΑΤΟ. Το επόμενο βήμα ήταν η απάλειψη των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων από τους Νατοϊκούς χάρτες το 2001. Το 2006, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής της Συμμαχίας Στρατηγός, Τζέιμς Τζόουνς, εξαιρεί το σύνολο των «αποστρατιωτικοποιημένων» -σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα- νησιών από τις Νατοϊκές ασκήσεις.

    .

    .

    Οδηγία πολιτικής ΝΑΤΟ του Γιόσεφ Λούνς. Πηγή: Προσωπικό αρχείο δημοσιογράφου Φανούλας Αργυρού. Ευχαριστίες στο προσωπικό των αρχείων του NATO για τον εντοπισμό του εγγράφου.

    Και αφού εμπεδώθηκε η πρόθεση, εν συνεχεία αποτυπώθηκαν τα νέα θεωρητικά θαλάσσια σύνορα στον χάρτη Μπάιντεν (2015 – 2017), γκριζάροντας με κάθε επισημότητα όλη την Αν. Μεσόγειο. Περιοχή την οποία το 2020 το Oruc Reis όργωσε, πετυχαίνοντας ένα τετελεσμένο επί του πεδίου που δύσκολα θα αναιρεθεί, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν λάβει εντολή να παρακολουθούν διακριτικά και από απόσταση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι παράνομες έρευνες διεξάχθηκαν στην θαλάσσια περιοχή που αποκόπτει το κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην όδευση του EastMed (αυτόν που οι ΗΠΑ «άδειασαν» με το non-paper το οποίο -για την ιστορία- διέρρευσε τον Ιανουάριο του 2022 αλλά εικάζεται ότι είχε διανεμηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021 και είχε έντονο τουρκικό άρωμα [1, 2, 3]).

    Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τότε, έκανε λόγο πρώτη φορά για έρευνες σε «αμφισβητούμενα ύδατα», η οποία ήρθε να συμπληρώσει την από τις 14/05/19 δήλωση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όταν είπε: «Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.»

    Η επαναχάραξη των συνόρων στη θάλασσα, προφανώς επηρεάζει και τον αέρα -χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για οικονομία χώρου-. Όπως το παρόν βήμα ήδη ανέλυσε (20/03/24), η καινοφανής προσθήκη «Ουράνια» στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σημαίνει ότι τα νέα θαλάσσια σύνορα σχεδιάζεται να συμπίπτουν με το FIR.

    Πού αποσκοπεί η αλλαγή συνόρων

    Στην ερώτηση πού αποσκοπεί η αλλαγή συνόρων σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, η απάντηση δόθηκε με την ανακοίνωση της διαδρομής ζεύξεως της Ευρώπης με τον Ινδικό, διαμέσου της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου, τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μ. Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

    .

    https://fl-i.thgim.com/public/incoming/n1jvo3/article67722503.ece/alternates/LANDSCAPE_1200/IMEC-final.jpg

    .

    IMEC: Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης
    .
    Καίτοι η ανακοίνωση αναφέρεται στο λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου στην ΕΕ, δεν αποκλείεται τελικά να επιλεχθεί η Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που μιλάνε για δημιουργία ΕΟΖ στις εν λόγω περιοχές (1, 2, 3, 4), κάτι που αφενός θα επέτρεπε τον ευχερέστερο έλεγχο του οικονομικού διαδρόμου από τρίτους και αφετέρου θα συνέδεε τον IMEC με το αμερικανονατοϊκής εμπνεύσεως «Three Seas Initiative» που καταλήγει στην Βαλτική η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε «Νατοϊκή λίμνη». Όλα αυτά συναποτελούν επιμέρους κομμάτια της «Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ» -δεν θα αναλυθεί εδώ- η οποία υλοποιείται βαθμηδόν, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται στο μάτι του παγκόσμιου γεωπολιτικού κυκλώνα.

    .

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZS3xMlbO-6J3pXEuovW7dEmbmqr_NSpbMsyQPoKdGlHrEvSCE2_4glpDNegFbLWBYhZWiz-uIJw0tKrTLk5aNB7w9CzXBrtmxmBmPGSJ6pQCTE-uHZD3SPsUoskkab7u8zJAUy_XfD_QNkFskilB5w9k8cxR1eAr71g5d99NBHDqQguumTOh27XaNYJ4/w400-h254/Three-Seas-Initiative-and-Greece.jpg

    .

    .

    Πρωτοβουλία Three Seas με 12 κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μεταξύ της Βαλτικής, της Μαύρης και της Αδριατικής Θάλασσας. Με την συμμετοχή της Ελλάδας αποκτά πρόσβαση και στο Αιγαίο.

    .

    Διαπιστώσεις

    Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και θεωρητικούς του πολέμου, στο εμβληματικό του έργο «Θεωρία του Πολέμου» (1997), κάνει την ζοφερή διαπίστωση ότι ο Ελληνισμός συρρικνώνεται συνεχώς τον τελευταίο αιώνα. Γράφει: «πρόκειται για μιαν εξαιρετικά πυκνή αλυσίδα εθνικών καταστροφών μέσα σε διάστημα ελάχιστο από ιστορική άποψη», και εξηγεί:
    «Το έθνος συνέπεσε εν τέλει με το κράτος, όχι γιατί το κράτος διευρύνθηκε, αλλά γιατί το έθνος ακρωτηριάστηκε και συρρικνώθηκε, γιατί αφανίστηκε ή εκτοπίστηκε ο ελληνισμός της Ρωσίας (μετά το 1919), της Μ. Ασίας (μετά το 1922), των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής (ιδίως μετά το 1945). Ακολούθησε η εκδίωξη του ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη (1955) και την Βόρειο Κύπρο (1974).»

    Πρόσθεσε δε ότι «η αποδεδειγμένη ανικανότητα του ελληνικού κράτους να υπερασπίσει το ελληνικό έθνος -δηλαδή να επιτελέσει την κατ’ εξοχήν αποστολή του- συνιστά το πιο δυσοίωνο σημάδι για το μέλλον», ενώ συμπέρανε ότι «η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα των οποίων η κυρίαρχη άσκηση εξαρτάται από τη βούληση και τις αντιδράσεις τρίτων, ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική.»

    «Υπ’ αυτές τις συνθήκες» υποστήριζε «ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν «πολιτισμένη συμπεριφορά», «υπέρβαση του εθνικισμού» και «εξευρωπαϊσμό».» «Συναινετική» θα έλεγε κανείς, υιοθετώντας την αγαπημένη ορολογία συγκεκριμένων κύκλων της Αθήνας (1, 2, 3).

    Εκπληρώθηκε λοιπόν ο διορατικός λόγος του Νεοκλή Σαρρή που υποστήριζε ότι «σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα». Το πατριωτικό φρόνημα του λαού βάλλεται από το πνεύμα του αντιπατριωτικού μακαρθισμού με το οποίο εμφορείται μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού, τους στρατηγικούς ομφαλοσκόπους και γεωπολιτικούς υπνοβάτες της οικογενειοκρατίας και του κομματικού σωλήνα που λυμαίνονται την χώρα.

    Διαφωνεί κανείς; Ο Ελληνισμός εν συνόλω (Ελλάδα και Κύπρος, στην οποία η «ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων» συνιστά «αβάστακτη στρατηγική παγίδευση της Ελλάδας» κατά τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο) οδεύει ταχέως προς την μεγαλύτερη κρίση μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Οι μήνες που έρχονται θα καθορίσουν την πορεία του και το μέλλον των επόμενων γενεών.

    :

    https://i-epikaira.blogspot.com/2024/03/blog-post_413.html#

    .
    .
    .

 • .
  .
  .
  Νέα τουρκική πρόκληση… H Άγκυρα σε ετοιμότητα για το Αιγαίο
  18/04/2024
  https://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2024/04/THALASSIA-PARKAS-AIGIO-IONIO.jpg
  Αναφορά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο έκαναν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών. «Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο» ανέφεραν. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 08 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος.
  “Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

  https://www.defence-point.gr/news/nea-toyrkiki-proklisi-to-ypam-toys-se-etoimotita-gia-to-aigaio
  .
  .
  .

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>