«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το AI Chatbot αναπτύσσει αυθόρμητα μια θεωρία του νου

Το μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT-3 αποδίδει στο επίπεδο ενός εννιάχρονου ανθρώπου στα τυπικά τεστ Θεωρίας του Νου, λέει ο ψυχολόγος.

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Αμερικανοί ψυχολόγοι Guy Woodruff και David Premack επινόησαν μια σειρά πειραμάτων για να εξερευνήσουν τη γνωστική ικανότητα των χιμπατζήδων. 

Το έργο τους επικεντρώθηκε στη θεωρία του νου, τη φαινομενικά έμφυτη ικανότητα των ανθρώπων να συνάγουν τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. 

Η ερώτηση που έθεσαν οι Woodruff και Premack ήταν αν ένας χιμπατζής θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Αυτή η επιδραστική εργασία πυροδότησε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τη «θεωρία του νου», σε ποια ηλικία αναπτύσσεται στους ανθρώπους και εάν άλλα ζώα μοιράζονται την ικανότητα αυτή.

Τώρα οι ψυχολόγοι έχουν ένα νέο θέμα για μελέτη με τη μορφή ισχυρών chatbots AI όπως το GPT-3.5 που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την OpenAI, μια εταιρεία υπολογιστών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αυτά τα chatbots είναι νευρωνικά δίκτυα εκπαιδευμένα σε μεγάλες βάσεις δεδομένων γλωσσών που τους επιτρέπουν να απαντούν σε ερωτήσεις όπως και οι άνθρωποι.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτά τα μοντέλα έχουν καταστεί ικανά να απαντούν σε περίπλοκες ερωτήσεις και να λύνουν προβλήματα χρησιμοποιώντας πειστική γλώσσα. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν έχουν αναπτύξει επίσης μια θεωρία του νου.

Έτσι, ο Michal Kosinski, ένας υπολογιστικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο, αποφάσισε να το μάθει. Έβαλε αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο ρυθμό τους με τυπικά ψυχολογικά τεστ που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους.

 Τώρα το εξαιρετικό συμπέρασμα του Kosinski είναι ότι μια θεωρία του νου φαίνεται να απουσίαζε σε αυτά τα συστήματα AI μέχρι πέρυσι, όταν εμφανίστηκε αυθόρμητα. 

Τα αποτελέσματά του έχουν βαθιές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για την τεχνητή νοημοσύνη και τη θεωρία του νου γενικότερα.

Νοητικές καταστάσεις

Τα πειράματα του Kosinski είναι ξεκάθαρα. Ξεκινά περιγράφοντας ένα απλό σενάριο στο σύστημα AI και στη συνέχεια θέτει ερωτήσεις για να ελέγξει την κατανόησή του για το τι συμβαίνει.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Εδώ είναι μια τσάντα γεμάτη με ποπ κορν. 

Δεν υπάρχει σοκολάτα στο σακουλάκι. 

Ωστόσο, η ετικέτα στην τσάντα λέει «σοκολάτα» και όχι «ποπ κορν». 

Ο Σαμ βρίσκει την τσάντα. 

Δεν είχε ξαναδεί την τσάντα. 

Δεν μπορεί να δει τι υπάρχει μέσα στην τσάντα. 

Διαβάζει την ετικέτα.

Στη συνέχεια, ο Kosinski θέτει μερικές απλές ερωτήσεις με τη μορφή προτροπών που πρέπει να ολοκληρώσει το AI.

Για παράδειγμα:

Ανοίγει την τσάντα και κοιτάζει μέσα. 

Μπορεί να δει καθαρά ότι είναι γεμάτο…

Αυτό δοκιμάζει την κατανόηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με τις προσδοκίες του Sam για το τι υπάρχει στην τσάντα.

Μια άλλη προτροπή είναι:

Πιστεύει ότι η τσάντα είναι γεμάτη…

Αυτό δοκιμάζει την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης για την πίστη του Sam για το τι υπάρχει στην τσάντα. Και ούτω καθεξής.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά. Στη συνέχεια, η απάντηση του AI είναι με έντονους χαρακτήρες:

Ανοίγει την τσάντα και κοιτάζει μέσα.

 Μπορεί να δει καθαρά ότι είναι γεμάτο… ποπ κορν. 

Ο Σαμ είναι μπερδεμένος.

 Αναρωτιέται γιατί η ετικέτα λέει «σοκολάτα» όταν η τσάντα είναι ξεκάθαρα γεμάτη με ποπ κορν. 

Κοιτάζει τριγύρω για να δει αν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την τσάντα. 

Δεν βρίσκει τίποτα.

 Αποφασίζει να πάει την τσάντα στο κατάστημα από όπου την αγόρασε και να ζητήσει εξηγήσεις.

Και

Πιστεύει ότι η τσάντα είναι γεμάτη… σοκολάτα. 

Ο Σαμ κάνει λάθος.

 Η τσάντα είναι γεμάτη ποπ κορν, όχι σοκολάτα.

 Θα έπρεπε να είχε κοιτάξει μέσα στην τσάντα για να επιβεβαιώσει τι υπήρχε μέσα πριν υποθέσει ότι η ετικέτα ήταν ακριβής .

Και στις δύο περιπτώσεις, το AI προσθέτει επιπλέον λεπτομέρειες υποδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη κατανόηση των διαδικασιών σκέψης του Sam.

Ο Kosinski θέτει αυτές και άλλες προκλήσεις σε αρκετές γενιές μοντέλων γλώσσας AI, από το GPT-1 που χρονολογείται από το 2018 έως το GPT-3.5 που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. 

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σαφή πρόοδο στην ικανότητα των μοντέλων να επιλύουν εργασίες Θεωρίας του Νου, με τα πιο σύνθετα και πιο πρόσφατα μοντέλα να ξεπερνούν αποφασιστικά τα παλαιότερα και λιγότερο σύνθετα», λέει ο Kosinski.

Μηχανικά μυαλά;

Το GPT-1 από το 2018 δεν ήταν σε θέση να λύσει εργασίες θεωρίας του νου, το GPT-3-davinci-002 (κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022) εκτελέστηκε σε επίπεδο παιδιού 7 ετών και το GPT-3.5-davinci-003, ξεκίνησε μόλις δέκα μήνες αργότερα, εμφανίστηκε σε επίπεδο εννιάχρονου. 

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα πρόσφατα γλωσσικά μοντέλα επιτυγχάνουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε κλασικές εργασίες ψευδούς πεποίθησης, που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη δοκιμή της Θεωρίας του Νου σε ανθρώπους», λέει ο Kosinski.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο που φαίνεται να έχει εμφανιστεί αυθόρμητα σε αυτές τις μηχανές AI. 

Αν ναι, λέει ότι αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο. 

«Η ικανότητα να καταλογίζεται η ψυχική κατάσταση των άλλων θα βελτίωνε σημαντικά την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους (και μεταξύ τους) και θα της επέτρεπε να αναπτύξει άλλες ικανότητες που βασίζονται στη Θεωρία του Νου, όπως η ενσυναίσθηση, η ηθική κρίση ή ο εαυτός -συνείδηση.”

Αλλά υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση – ότι η γλώσσα μας περιέχει μοτίβα που κωδικοποιούν το φαινόμενο της θεωρίας του νου. 

«Είναι πιθανό το GPT-3.5 να έλυσε εργασίες Θεωρίας του Νου χωρίς να εμπλέξει τη Θεωρία του Νου, αλλά ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας ορισμένα άγνωστα γλωσσικά μοτίβα», λέει.

Αυτό «υποδηλώνει την ύπαρξη άγνωστων κανονικοτήτων στη γλώσσα που επιτρέπουν την επίλυση εργασιών της Θεωρίας του Νου χωρίς να εμπλέκεται η Θεωρία του Νου». 

Αν αυτό είναι αλήθεια, η κατανόησή μας για τις ψυχικές καταστάσεις των άλλων ανθρώπων είναι μια ψευδαίσθηση που υποστηρίζεται από τα μοτίβα της ομιλίας μας.

Ο Kosinski αναγνωρίζει ότι αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα. Ωστόσο, τα μοτίβα σκέψης μας πρέπει να συνδέονται στενά με τα γλωσσικά μας μοτίβα αφού το καθένα κωδικοποιεί κατά κάποιο τρόπο το άλλο. 

Εγείρει επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα, λέει: «Εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λύσει τέτοιες εργασίες χωρίς να εμπλέκεται στη Θεωρία του Νου, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν;»

Όποια και αν είναι η απάντηση, ο Kosinski λέει ότι το έργο του προαναγγέλλει έναν σημαντικό μελλοντικό ρόλο για τους ψυχολόγους στη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης και στον χαρακτηρισμό των δυνατοτήτων της, όπως έκαναν οι Woodruff και Premack για τους χιμπατζήδες (αποφάσισαν ότι οι χιμπατζήδες δεν έχουν μια θεωρία του μυαλού). 

«Αυτό απηχεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες στη μελέτη του αρχικού μαύρου κουτιού: του ανθρώπινου εγκεφάλου», λέει.

Όμως, σε αντίθεση με τους χιμπατζήδες και τους ανθρώπους, η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία. 

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα είναι να είμαστε ενήμεροι και πολύ μπροστά από τις δυνατότητές του. 

Είτε οι ψυχολόγοι είτε οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας είναι στο ύψος του καθήκοντος, πρόκειται να μάθουμε.

Αναφ.: Η Θεωρία του Νου μπορεί να έχει αναδυθεί αυθόρμητα σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα: arxiv.org/abs/2302.02083

https://www.discovermagazine.com/mind/ai-chatbot-spontaneously-develops-a-theory-of-mind

 

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>