«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΩΤΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou  Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel.+Fax: +49 2102 32513  E-Mail: chaziteo@t-online.de

27.01.2023

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου
Τα παντα που υπαρχουν στο απειρο συμπαν μαs, απο στοιχειωδη τεμαχιδια εωs γαλαξιεs, ατομα, ορη, θαλασσεs, πλανητεs, αστερια, ηλιακα συστηματα, ολεs οι μορφεs ζωηs, φυτα και ζωα, στα οποια διερχεται ενεργεια, δημιουργηθηκαν σε ανελισσομενουs λογαριθμικουs ελικεs.

Η ενεργεια χαρακτηριζεται σημερα τοσο στην θεωρια οσο και στην πραξη περισσοτερο σαν μια λογιστικη εννοια παρα σαν μια υπαρκτη πραγματικοτητα και μαs δινει την δυνατοτητα προβλεψηs τηs εξελιξηs ‘η τηs κινησηs ενοs συστηματοs και οριζεται σαν το ποσο του εργου που απαιτειται προκειμενου το καθε συστημα να παει απο μια αρχικη κατασταση σε μια τελικη.

Αναλογα με τον τροπο που εχει μεταλλαχθει, ανταλλαχθει ‘η αποθηκευθει αυτη μπορει να χαρακτηρισθει ωs κινητικη, δυναμικη, ακτινοβολιαs, βαρυτηταs, πυρηνικη, θερμικη, ηλεκτρικη, φωτεινη, χημικη και ωs αλλεs μορφεs που ειναι ακομη αγνωστεs.

Οτιδηποτε υπαρχει και οποια μορφη και εαν αυτο εχει στον συμπαντα κοσμο π.χ. αστερια, πλανητεs, ηλιακα συστηματα, αποτελειται απο συμπυκνωμενη ενεργεια.
Ο Ηρακλειτοs εβλεπε το συμπαν μαs ωs μια μηχανη λαναρισματοs μαλλιου ‘η ωs ενα πιεστηριο.

Μετα το κουρεμα των μαλλιων απο τα προβατα, αυτα επεξεργαζονται με μια χτενα εωs οτου λαβουν την μορφη μαλλινηs μπαλαs.

Το υπολοιπο των μαλλιων μεταφερεται σε ενα πιεστηριο και επεξεργαζεται εκει εωs οτου δημιουργηθει ενα πιλημα.

Ο ελικοειδηs κοχλιαs του γναφειου περιστρεφεται γυρω και ταυτοχρονα κινειται στην κατευθυνση του αξονα του.

Η διαδρομη του κοχλια του γναφειου ειναι ευθεια και λοξη (ελικοειδηs!).

Με τον τροπο αυτο περιγραφει ο Ηρακλειτοs την κοχλιοειδην, ελικοειδην, σπειροειδην κινηση του συμπαντοs κοσμου, δηλαδη τον νομο των νομων.

Η σπειροειδηs καμπυλη του Fermat ειναι μια επιπεδη καμπυλη που εχει την πολικη εξισωση ρ στην 2 = α στην 2θ.

Η καμπυλη αυτη αποτελειται απο δυο κλαδουs ισουs και συνεχομενουs που εκτελουν απειρεs κυκλωσειs τηs αρχηs των συντεταγμενων, η οποια ειναι σημειο καμπηs και κεντρο τηs σπειροειδουs και οπου η καμπυλη εφαπτεται και δια των δυο σημειων του αξονα τουs x.

Η αυξηση του εμβαδου του υπο τηs πολικηs ακτιναs διαγραφομενου κυκλου ειναι για καθε μια πληρη στροφη αυτηs ιση προs το εμβαδον του κυκλου που εχει ακτινα α τετραγωνικη ριζα (2π).
Η πυθαγορεια σπειρα προερχεται απο ενα ορθογωνιο τριγωνο και σχηματιζεται απο μια συσσωρευση ορθογωνιων τριγωνων με συνεχη εφαρμογη του κλασικου θεωρηματοs του Πυθαγορα.

Προκειται για τιs πολυγωνικεs σπειρεs και ελικεs του πυθαγορειου Θεαιτητου.

Εαν η στερεα κυβικη πολυγωνικη ελικα, η οποια παριστανει νοητα τον χωροχρονο, υλοποιηθει, δηλαδη εαν αποκτησει μαζοενεργεια, κινητικοτητα και αρχησει να περιστρεφεται περι του αξονα τηs, τοτε δημιουργειται μια “δινη” και σχηματιζεται οχι πλεον πολυγωνικη αλλα απλη καμπυλωτη σπειροειδηs ελικα, συνεχωs περιδινουμενη, γεγονοs που συνιστα την σχηματικη μορφη ενοs σπειροειδουs γαλαξια, μιαs σπειροειδουs γαλαξιακηs μοναδαs.

Περριπου το 1/4 ολων των Γαλαξιων του συμπαντοs μαs εχουν την γεννεση τουs σε ενα ορθογωνιο τριγωνο με μια απο την φυση συσσωρευση αλλων σκαληνων τριγωνων.

Το μοντελο του Ηρακλειτου αποτελειται απο υπαρχονταs απειρουs κοσμουs οι οποιοι κινουνται χαοτικα σε περικλειομενα σπειροειδη, οπωs κινουνται οι ποταμοι απο μπαλεs σε ενα συστημα απο επιμερουs συστηματα ομοια με τα στοιχεια του μικροκοσμου.

Τα επιμερουs συστηματα αποτελλουνται απο απειρα επαναλαμβανομενα και απειρωs μεγαλα και μικρα μορφωματα, δηλαδη σαν μια τολυπη μαλλιου ‘η σαν πιλημα.

Η μπαλα του καθαρου μαλλιου που προκυπτει στην μηχανη λαναρισματοs αποτελει την υλη του συμπαντοs κοσμου.

Αυτη αποτελειται απο Νουκλεονια (Πρωτονια και Νεοτρονια), απο Ηλεκτρονια και απο ειδη Κουαρκs που διαφερουν ωs προs την μαζα και την ηλεκτρικη φορτωσηs τουs.

Τα Κουαρκs ειναι στοιχειωδη τεμαχιδια απο τα οποια αποτελουνται τα Χαντρονια και διατηρουνται με συνεχη ανταλλαγη Γκλουονιων.

Νουκλεονια = Πρωτονια + Νεοτρονια = Κουαρκs + Γκλουονια
Πρωτονια = Κουαρκs + Γκλουονια = θετικη ηλεκτρικη φορτωση
Ενα Πρωτονιο = 2(up-Κουαρκs) +1(down-Κουαρκs)
Νεοτρονια = Κουαρκs + Γκλουονια = ουδετερη ηλεκρικη φορτωση
Ενα Νεοτρονιο = 2(down-Κουαρκs)+1(up-Κουαρκs)
Χαντρονια = ολα τα κβαντοτεμαχιδια, τα οποια οπωs τα Νουκλεονια   
αλληλοεπιδρουνται γυρω απο τον πυρηνα των ατομων και
εχουν αρνητικη ηλεκτρικη φορτωση.

Τα Γκλουονια ειναι στοιχειωδη τεμαχιδια με μηδενικη μαζα ηρεμιαs και μηδενικο ηλεκτρικο φορτιο και μεταφερουν την ισχυρη αλληλοεπιδραση των Κουαρκs, τα οποια σαν θεμελιωδη σωματιδια απαρτιζουν την υλη και συνδεονται με την πολυ ισχυρη πυρηνικη δυναμη (οι βασικεs δυναμειs τηs φυσεωs ειναι η ισχυρη πυρηνικη δυναμη, η ασθενηs πυρηνικη δυναμη, η ηλεκτρομαγνητικη δυναμη και η δυναμη τηs βαρυτηταs) η οποια επιτρεπει τα Κοαρκs να κολλουν μεταξυ τουs μεσα στα Πρωτονια και Νεοτρονια (4).

Περαν απο τα up-κουαρκs και down-κουαρκs εντοπισθηκαν στουs επιταχυντηρεs στοιχειωδων τεμαχιδιων και τα charms, stange, bottom, top κουαρκs και δυο αλλα στοιχειωδη τεμαχιδια γνωστα με το ονομα μιονια και ταουονια τα οποια μοιαζουν με τα ηλεκτρονια αλλα ειναι ποιο βαρια.

Η εννοια τηs υληs, ωs αμορφη μαζα, ειναι κατα τον Αριστοτελη ασυλληπτη.

Στο συμπαν μαs δεν υπαρχει υλη που να παραμενει ακινητη ‘η οπουδηποτε παρατηρειται κινηση, παντα συμμετεχει σε αυτην και η υλη.

Ολα τα κβαντοτεμαχιδια τηs υληs στο συμπαν μαs υπολογιζονται με 10 στην 88. Ο πλανητηs Γη αποτελειται απο 3 x 10 στην 42 και ο ανθρωποs απο 10 στην 28 κβαντοτεμαχιδια τηs υληs.

Τα τεμαχιδια αυτα διαχωριζονται σε τετοια που εχουν Σπιν 1/2 και σε τετοια που εχουν Σπιν 0, 1 και 2.

Τα Σπιν στην κβαντομηχανικη δεν εχουν ενα προσδιορισμενο αξονα, αλλα μονο οτι μαs παρουσιαζεται απο διαφορεs οπτικεs γωνιεs.

Ενα Κουαρκ με Σπιν 0 ειναι ενα σημειο που φαινεται απο καθε οπτικη γωνια ομοιο, με Σπιν1 ειναι ενα βελοs που φαινεται απο καθε οπτικη γωνια διαφορετικο και μετα μια περιστροφη 360 βαθμων ομοιο.

Ενα Κουαρκ με Σπιν 2 ειναι ενα βελοs που εχει απο μια μυτη και στα δυο ακρα του και το οποιο μετα μια περιστροφη 180 βαθμων φαινεται αυτο παλι ομοιο.

Υπαρχουν ομωs Κουαρκs τα οποια μετα απο μια περιστροφη δεν ειναι τα ιδια.

Για μια ομοιοτητα απαιτουνται δυο περιστροφεs.

Τα Σπιν των τεμαχιδιων αυτων ειναι ½. Κβαντοτεμαχιδια με ακεραιουs αριθμουs φορων περιστροφηs (Φωτονια, Γκλουκονια) ονομαζονται Βοζονια και ημιαριθμικων Σπιν (Ηλεκτρονια, Πρωτονια, Νεοτρονια) ονομαζονται Φερμιονια.

Η σχεση μεταξυ αυτων ονομαζεται υπερσυμμετρια.

Το Ηλεκτρονιο, το Πρωτονιο, το Νεοτρονιο, τα εξη ηδη Κουαρκs και τα ειδη Νεοτρινοs, ειναι η απαντιση των σημερινων μοντερνων Φυσικων στον προβληματισμο των αρχαιων Ελληνων σχετικα με το ποιον τηs υληs.

Το πιλημα του Ηρακλειτου που προκυπτει δια του σπειροειδη κοχλια του πιεστηριου και την επεξεργασια, ειναι το νεφοs απο ενδοαστρικη σκονη και απο τα αστερια.

Οι κλασματομορφεs ειναι ενδιαμεσεs καταστασειs τηs υληs, δηλαδη μεγαλυτερα και μικρωτερα στοιχεια αυτηs τα οποια αιωνια επαναλαμβανονται.

Το “κενο” ειναι γεματο με ενεργεια τηs βαρυτηταs που ανταποκρινεται σε μια καθωρισμενη ποσοτητα υληs και βρισκεται σε συσχετιση με την δημιουργια στιγμιαιων και ιδιομορφων τεμαχιδιων, τα οποια ονομαζονται φανταστικα και τα οποια γεμιζουν τον κενο χωρο χωριs να αφηνουν ιχνη απο την δραστηριοτητα τουs.

Τα φανταστικα κβαντοτεμαχιδια παρατηρουνται αδιακριτα και μετατρεπονται σε πραγματικα, οταν οι αποκλισειs των κβαντοτεμαχιδιων ενοs μερουs του τομεα του κενου χωρου μετατρεπονται σε πραγματικεs θερμικεs αποκλισειs.

Οι μεταμορφωσειs που υφισταται η ενεργεια (φυσικα φαινομενα!) και οι εφαρμογεs αυτων, απασχολουν την Φυσικη.

Στην Φυση υπαρχουν δυο βασικεs χημικεs αντιδρασειs, η ενθαλπια και η εντροπια,με τιs οποιεs οι υλεs αφετηριαs μετασχηματιζονται σε προ’ι’οντα.

Επειδη η ενεργεια δεν καταναλωνεται, δηλαδη δεν χανεται, η ενθαλπια για την ελαχιστοποιηση τηs προ’υ’ποθετει ενα περιβαλλον που μπορει να δεχθει ενεργεια θερμοτηταs, ενω η εντροπια ωs βαθμοs τηs αταξιαs αυξανεται και τεινει προs το μεγαλυτερο δυνατο χαοs, δηλαδη προs μια μεγιστη απο τιs δυνατεs καταστασειs, οπου η ενεργεια διανεμεται κατα το δυνατον με τον τροπο μεγιστοποιησηs τηs διανομηs.

Ενα συστημα χαρακτηριζεται φτωχο σε ενεργεια οταν περιεχει ελαχιστη ελευθερη ενθαλπια.

Στα ατομα τηs υληs επικρατει μια ασθενηs σε ενεργεια κατασταση, οταν ο εξωτερικοs φλοιοs των ατομων αυτων περιεχει 8 ηλεκτρονια, στα μορια τηs υληs επικρατει μια φτωχη σε ενεργεια κατασταση οταν π.χ. αυτα εχουν τελειωs οξειδωθει.

Το νερο και το διοξειδιο του ανθρακοs ειναι τελικα προ’ι’οντα αποκτισηs ενεργειαs απο μεγαλυτερα οργανικα μορια.

Απο τα προ’ι’οντα αυτα δεν μπορει πλεον να μεταλλαχθει ενεργεια.

Η ηλιακη ακτινοβολια ειναι φτωχη σε ενεργεια οταν αυτη εχει μεγαλο μηκοs κυματοs και κατα συνεπεια μικρη συχνοτητα.

Το μηκοs κυματοs του φωτοs που καταληγει και καταγραφεται σε κυματικεs κορυφογραμμεs στην διαρκεια μιαs καθωρισμενηs μοναδαs χρονου απο το αμφιβληστροειδεs των ανθρωπινων ματιων (Μενεξεδενιο, Μπλε, Πρασινο, Κιτρινο, Πορτοκαλι και Κοκκινο χρωμα) κειται μεταξυ 4.000 εωs 7.000 Ängström και μετριεται περαν απο την μοναδα αυτη με μικρομετρα (1 μm = 10.000 Ängström), με εκατοστα (1 cm = 10.000 μm = 0,01 m) και με μετρα (1 m =1.000.000 μm).

Καταστασειs πλουσιεs σε ενεργεια, δηλαδη καταστασειs με πολυ αποθηκευμενη ενθαλπια, μπορουν τοτε να δημιουργηθουν, οταν παραγεται απο την επιδραση τηs ηλεκτρομαγνητικηs ακτινοβολια του φωτοs η θερμοδυναμικα ασθενηs Γλυκοζη.
Ολο το δραμα τηs Φυσικηs στην Γη και στο συμπαν μαs γενικα, παιζεται στην αλληλοεπιδραση τηs τασηs τηs βαρυτηταs να ελκει πραγματα και να δημιουργει δομεs τηs Φυσικηs και στην ταση τηs εντροπιαs να επιδρα αντιθετα και να προσπαθει να φερει τα συστηματα τηs Φυσικηs σε κατασταση αταξιαs και να τα διαμοιρασει χωρικα σε μεγαλεs αποστασειs.

Η δυναμη τηs βαρυτηταs διατηρει τον Ηλιο μαs στην θεση του και ελκει την υλη του προs το κεντρο αυτου.

Εαν δεν επιδρουσε μια αντιθετη δυναμη, η βαρυτητα θα μεταβαλε πολυ γρηγορα τον Ηλιο μαs σε μια μαυρη τρυπα διαμετρου μονο μερικων χιλιομετρων.

Δια των πιεστικων ομωs δυναμεων που επιδρουν προs τα εξω, εμποδιζεται κατι τετοιο.

Οι πιεστικεs αυτεs δυναμειs ειναι αποτελεσμα των πυρηνικων αντιδρασεων, που λαμβανουν χωρα στο εσωτερικο του Ηλιου μαs, οπου με την τηξη ενοs νουκλεονιου, δηλαδη ενοs πρωτονιου και νεοτρονιου, σχηματιζεται εναs πυρηναs δευτεριου υδρογονου και ελευθερωνεται ενα ποσιτρονιο και ενα νετρινο το οποιο ξεφευγει στον χωρο, συγκρουεται και καταστρεφει ενα ηλεκτρονιο με απελευθερωση τηs ακτινοβολιαs-γ.

Το ισοτοπο του πρωτιου υδρογονου, το δευτεριο, λυωνει με το πρωτιο υδρογονο και σχηματιζει το ισοτοπο του στοιχειου Ηλιο-3 με αποτελεσμα απελευθερωσηs περισσοτερηs ακτινοβολιαs-γ.

Απο την τηξη δυο πυρηνων Ηλιου-3 προκυπτει εναs πυρηναs Ηλιου και δυο πρωτονια με αποτελεσμα οι δυο πυρηνεs πρωτιου υδρογονου και ο ενοs πυρηνα Ηλιου-4 να ζυγιζουν 7/10 του 1 % λιγωτερο απο τον πρωταρχικο πυρηνα.

Οι αντιδρασειs αυτεs εκτοs απο ενεργεια (πυρηνικη συντηξη 4 πρωτονιων σε ενα πυρηνα Ηλιου) που τροφοδοτει τον Ηλιο μαs, μεταμορφωνουν και εντροπια και αφηνουν τα τεμαχιδια τηs υληs εντοs αυτου να κινουνται τυχαια, διατηρωνταs ετσι τη γνωστη δομη του (4).

Εαν π.χ. απομονωνονταν κατα καποιο τροπο η δυναμη τηs βαρυτηταs, ο Ηλιοs μαs θα αρχιζε αμεσωs να διαστελλεται, εωs οτου η πυκνοτητα τηs υληs του αραιωθει στα μεγεθη τηs πυκνοτηταs του ενδοαστρικου χωρου, που θα σημαινε και την καταστροφη τηs μεγιστηs πηγηs θερμοτηταs του πλανητη Γη.

Η διαμετροs του Ηλιου μαs υπερβαινει κατα 109 φορεs την διαμετρο του πλανητη μαs, ο δε ογκοs που καταλαμβανει ειναι μεγαλυτεροs απο 1 εκατομμυριο φορεs απο αυτον τηs Γηs.

Ειναι ενα τεραστιο δονουμενο σφαιροειδεs σωμα απο αερια με κυριο στοιχειο το πρωτιο υδρογονο.

Η μεταπτωση του ατομου του πρωτιου υδργονου απο μια κανονικη κατασταση σε μια αλλη συνοδευεται με αποβολη ενεργειαs υπο μορφη ηλεκτρομαγνητικηs ακτινοβολιαs, η οποια, οπωs υπολογιζεται πρεπει να εχει μηκοs κυματοs λ = 21,204 εκατοστα.

Το ατομο του πρωτιου υδρογονου απορροφα εκεινεs μονο τιs ακτινοβολιεs που μπορει το ιδιο να εκπεμψει. Αυτο εκπεμπει 5 σειρεs ακτινοβολιων εκ των οποιων οι 3 ειναι υπερυθρεs, μια υπεριωδη και μια ορατη.

Το ηλεκτρονιο του ατομου του πρωτιου υδρογονου εκπεμπει ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια, μονο οταν αυτο κινειται απο μια τροχια μεγαλυτερηs ενεργειαs σε αλλη κβαντικη τροχια μικροτερηs ενεργειαs.

Στο εσωτερικο του Ηλιου μαs επικρατει μια θερμοκρασια 15 εκατομμυριων βαθμων Κελσιου ενω στην επιφανεια του αυτη δεν υπερβαινει τουs 6.000 βαθμουs Κελσιου.

Η δια πυρηνικηs συντηξεωs απελευθεροφθεισα ενεργεια στον πυρηνα του χρειαζεται εκατομμυρια ετη εωs οτου καταληξει δια ακτινοβολιαs και υλικηs δινηs στα ανωτερα στρωματα αυτου, δηλαδη στην “Φωτοσφαιρα” παχουs στρωματοs περιπου 300 χιλιομετρων.

Πανω απο την “Φωτοσφαιρα” βρισκεται η “Χρωματοσφαιρα” και η σχετικα μικρου ευρουs “Κορονα”, στην οποια κυριαρχει μια θερμοκρασια πανω απο 1 εκατομμυριο βαθμων Κελσιου, που σημαινει αντιβαση στο δευτερο θερμοδυναμικο αξιωμα.

Απο την “Φωτοσφαιρα” και “Κορονα” που εκπεμπεται το φωs του Ηλιου μαs (υπεριωδη και υπερυπεριωδη ακτινοβολια με περιοχεs ακτινων Röntgen) αυτο φθανει σε 8 γηινα λεπτα στον πλανητη μαs.

Ο Ηλιοs μαs ωs αστηρευτη ενεργειακη πηγη τροφοδοτει ετησιωs τον πλανητη μαs με μια πυκνοτητα ισχυοs των 62.600 kW ανα τετραγωνικο μετρο, την τεραστια ποσοτητα ενεργειαs των
3,72 x 10 στην 14 TWa (1 TWa = 10 στην 12 W x 8766 h =8,7 x 10 στην 15 W.h = 8,7 x 10 στην 12 kWh = 1,1 δισεκατομμυρια τοννουs μοναδων
γαιανθρακοs) Ενα ισοδυναμο γαιανθρακοs αντιστοιχει σε 760 χιλιογραμμα γαιανθρακοs ‘η σε 0,65 τοννουs ισοδυναμο του πετρελαιου ‘η σε 745 κυβικα μετρα φυσικου αεριου.
Λογω τηs μικρηs χωρικηs γωνιαs με την οποια ο Ηλιοs μαs ακτινοβολει τον πλανητη μαs (7 x 10 στην πλην 5 Steradians), η πυκνοτητα ισχυοs τηs ακτινοβολιαs αυτηs στην γηινη επιφανεια, κειται γυρω στο 1 kW ανα τετραγωνικο μετρο.

Συνεπωs μονο ενα μικρο μεροs τηs απο τον Ηλιο μαs εκπεμπουσα ενεργεια φθανει στον πλανητη μαs (3).

Η ατμοσφαιρα του πλανητη μαs εκτεινεται εωs περιπου 800 χιλιομετρα υψοs απο την επιφανεια του και υποδιαιρειται απο κατω προs τα πανω, στην Τροποσφαιρα (παχοs 10 με 11 χιλιομετρα), Στρατοσφαιρα, Μεσοσφαιρα και Ιονοσφαιρα ‘η Θερμοσφαιρα.

Η θερμοκρασια αυξανεται με το υψοs και φθανει στην Ιονοσφαιρα τουs 1.000 με 1.500 βαθμουs Κελσιου ωs αποτελεσμα τηs υπεριωδου ακτινοβολιαs του Ηλιου μαs υπο μορφην φωτονιων που ενισχυουν την επεκταση των ραδιοκυματων βαθεια στον συμπαντα κοσμο.

Τα ατομα του αεροs κρουονται στην Θερμοσφαιρα με αποτελεσμα την απελευθερωση τηs θερμοτηταs.

Η πυκνοτητα των μοριων αεροs στην Θερμοσφαιρα και κατ’ επεκταση και στην υπολοιπη ατμοσφαιρα ειναι μεγαληs σημασιαs για τιs καιρικεs και κλιματικεs συνθηκεs που δημιουργουνται στον πλανητη μαs.

Αναλογα με τιs περιοχεs του η θερμανση απο τον Ηλιο μαs ειναι εξαιτερικα ανιση.

Η Τροποσφαιρα με ηπιο κλιμα στα γεωγραφικα πλατη του πλανητη μαs που περιεχει αρκετη για την ζωη θερμοτητα και οξυγονο, εχει παχοs 10 με 11 χιλιομετρα.

Ηδη μικρεs μεταβολεs στιs δυναμικεs διαδικασιεs που επιδρουν στον πλανητη μαs μπορουν να εχουν επιδρασειs που ουτε καν να τιs φαντασθει μπορει ο ανθρωποs τηs σημερον.

Ανα πασα στιγμη υφισταται ο κινδυνοs απελευθερωσηs τηs τεραστιαs ενεργειαs που περιεχει ο πλανητηs μαs με απροβλεπτεs καταστροφεs απο σεισμουs, τσουναμι, κυκλωνεs, εκρηξειs ηφαιστειων και μαζικων θανατων διαφορων ζωντων οργανισμων οπωs στιs γεωλογικεs εποχεs Oρδοβισιου, Δεβονειου, Περμιου (Δυασιου), Τριασιου και Κρητιδικου.

Παραμενει μεχρι σημερα αγνωστο πραγμα, εαν στο μελλον επικρατησει μια περιοδοs θανατηφορου υψηληs θερμοκρασιαs ‘η θανατηφορου ψυχουs.

Ολα στον πλανητη μαs εναλλασονται με απιστευτο τροπο, με μια μαθηματικη συνεπεια και αυστηρουs κανονεs και επαναλαμβανονται εχονταs την διαρκεια τουs, χωριs ομωs να ειναι τα ιδια.

Η φυση και μαζι τηs οι καιρικεs και κλιματικεs συνθηκεs στον πλανητη μαs ποτε δεν υπηρξαν σταθερα μεγεθη και ποτε δεν θα υπαρξουν.

Ωs δυνατα αιτια κλιματικων αλλαγων στιs γεωλογικεs εποχεs του παρελθοντοs αλλα και των ημερων μαs, με αρνητικεs επιπτωσειs στουs κατοικουs του πλανητη μαs, μπορουν να ειναι τυχων μεταβολεs στο ολικο ποσο τηs ηλιακηs ακτινοβολιαs που φθανει στην επιφανεια τηs Γηs και στην κατανομη αυτων επι αυτηs, η γηρανση του πλανητη μαs με μειωση των αποθεματων σε ραδιενεργα στοιχεια, ο βομβαρδισμοs τηs γηινηs επιφανειαs με γαλακτικεs κοσμικεs ακτινεs και επιδραση των ακτινων αυτων στο γηινο μαγνητικο πεδιο και κατ’ επεκταση στο γηινο κλιμα.

Η σχετικα στενη λωριδα τηs Τροποσφαιραs περιεχει το 80 % τηs μαζαs τηs Ατμοσφαιραs (8 εκατομμυρια τοννουs αεροs ανα τετραγωνικο χιλιομετρο τηs γηινηs επιφανειαs, δηλαδη συνολικα 4.160 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα) και το συνολο του νερου τηs Υδροσφαιραs, δηλαδη 1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα απο τα οποια το 97 %, δηλαδη τα 1,29 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα ειναι αλμυρο νερο και μονο το 3 %, δηλαδη 40 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα γλυκο νερο.

Απ’ αυτα τα 1,44 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα βρισκονται σε λιμνεs, ποταμουs και σε αλλουs υδροφορουs οριζοντεs, 40.000 κυβικα χιλιομετρα υπο μορφη νεφων και ομιχληs και τα 38,32 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα υπο μορφην παγων στην ανταρκτικη (36 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα) και απο τα υπολοιπα 2,52 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα το μεγαλυτερο μεροs βρισκεται στουs παγουs τηs Γροιλανδιαs.

Το 99,73 % ολων των υδατων του πλανητη μαs, αλμυρων και γλυκων, υφιστανται απο τον συνδυασμο των ελαφροτερων ισοτοπων του πρωτιου υδρογονου με τα ελαφροτερα ισοτοπα του οξυγονου.

Ολοι οι υπολοιποι συνδυασμοι περιεχουν τουλαχιστον ενα νετρονιο περισσοτερο.

Γι’ αυτο αλλωστε κατατασσονται κατω απο την ονομασια “Βαρυ Υδωρ”.

Το δευτεριο υδρογονο υπαρχει στο “Βαρυ Υδωρ” μονο με 11,8 % ‘η με 0,03 % στην ολικη ποσοτητα υδατοs του πλανητη μαs, δηλαδη συνολικα 420.000 κυβικα χιλιομετρα.

Η ενεργεια που ειναι αποθηκευμενη στην ποσοτητα αυτη του δευτεριου υδρογονου θα αρκουσε, εαν επιτυχει στο μελλον η πυρηνικη συντηξη σε βιομηχανικη κλιμακα, για να καλυψει τιs ενεργειακεs αναγκεs τηs ανθρωποτηταs για τα επομενα 10 δισεκατομμυρια ετη, δηλαδη περισσοτερο απο το διπλασιο τηs μελλοντικηs υπαρξηs του πλανητη μαs.

Δυο ειναι οι βασικεs πειραματικεs επιστημονικεs μεθοδοι πυρηνικηs συντηξηs που ακολουθουνται διεθνωs.

Η μια χρησιμοποιει μαγνητικα πεδια για τον περιορισμο του πλασματοs (π.χ. Προγραμμα ITER) και η αλλη αφορα την αδρανειακη πυρηνικη συντηξη με την χρηση ισχυρων λε’ι’ζερ.

Στην Ε.Ε. με την πρωτη φαση του προγραμματοs HiPER (High Power Energy Research) δημιουργηθηκε η επιστημονικη βαση για μια νεα αρχιτεκτονικη πυρηνικηs συντηξηs με λε’ι’ζερ που υποσχεται μεγαλυτερη ενεργειακη αποδοση απο το προγραμμα ITER.

Περιπου 178.000 TWa τηs ηλιακηs ενεργειαs που εκπεμπονται ετησιωs αντανακλωνται υπο μορφη ακτινοβολιαs μικρου κυματοs στα υψηλα στρωματα τηs ατμοσφαιραs του πλανητη μαs.

Η γηινη επιφανεια αντανακλα σε μορφη μεγαλου μηκουs ακτινοβολιαs περιπου 68.000 TWa.

Η εξατμιση και η ανοδικη πορεια του υδατοs των Ωκεανων απαιτουν περιπου 40.000 TWa.

Η ενεργεια ακτινοβολιαs η οποια θερμαινει τον αερα και θετει σε κινηση ανεμουs και κυματα ειναι συγκριτικα μικρη.

Απο τον δρομο τηs φωτοσυνθεσηs λαμβανει η βιομαζα περιπου 50 TWa ηλιακη ενεργεια, η οποια με την βοηθεια τηs χλωροφιληs, μεταβαλλεται σε χημικη ενεργεια υπο την μορφη κοιτασματων ανθρακων και Υδρογονανθρακων, η μεγιστη για τουs ανθρωπουs πηγη θερμοτηταs, εαν εξαιρεσουμε τον Ηλιο μαs, ειναι το εσωτεικο τηs Γηs, το οποιο μεταφερει προs την επιφανεια καθε δευτερολεπτο 1,5 μικροθερμιδεs ανα τετραγωνικο εκατοστο.

Η θερμοτητα αυτη παραγεται απο την διασπαση ραδιενεργων ατομων, που ηρθαν πριν 4,5 περιπου δισεκατομμυρια χρονια απο τα ενδοαστρικα νεφη, απο τα οποια δημιουργηθηκαν ο Ηλιοs μαs και οι πλανητεs του ηλιακου μαs συστηματοs.
Το υδρογονο συναντιεται στην φυση με τρια διαφορετικα ισοτοπα ατομου του μοριου του (Πρωτιο, Δευτεριο και Τριτιο).

Το ατομο του πρωτιου υδρογονου αποτελειται απο ενα πρωτονιο και ενα ηλεκτρονιο, του δευτεριου υδρογονου απο ενα πρωτονιο, ενα νεοτρονιο και ενα ηλεκτρονιο και του τριτιου υδρογονου απο ενα πρωτονιο, δυο νεοτρονια και ενα ηλεκτρονιο.

Το πρωτιο υδρογονο που στο εγγυs μελλον θα παραγεται απο τιs Ανανεωσιμεs Πηγεs Ενεργειαs (υδροηλεκτρικη, αιολικη, ηλιακη κ.α.) θα παιξει καθοριστικο ρολο ωs ενεργειακοs φορεαs για το μελλοντικο ενεργειακο αποθεμα τηs ανθρωποτηταs.

Η συμβατικη ηλεκτρολυση θεωρειται μεν ωs η μοναδικη διεργασια παραγωγηs πρασινου πρωτιου υδρογονου, που δεν στηριζεται στα ορυκτα καυσιμα, ενω παρουσιαζει υψηλη καθαροτητα προ’ι’οντοs και ειναι ευελεκτη τοσο σε μικρη οσο και σε μεγαλη κλιμακα, εχει ομωs ακομη τρειs φορεs υψηλοτερο κοστοs σε σχεση με την παραγωγη πρωτιου υδρογονου απο αναμορφωση του φυσικου αεριου, η οποια αποτελει ενδοθερμη καταλυτικη διαδικασια, η οποια πραγματοποιειται σε θερμοκρασια 970-1100 βαθμουs Κελβιν και σε πιεση 3,5 Mpa, παρουσια νικελιο ωs καταλυτη, αλλα εκπεμπει μεγαλεs ποσοτητεs διοξειδιου του ανθρακα στην γηινη ατμοσφαιρα.

Ενω το πρωτιο υδρογονο εχει την περισσοτερη ενεργεια ανα μοναδα μαζαs απο οποιοδηποτε αλλο καυσιμο (120 MJ/kg) εχει αυτο πολυ λιγη ενεργεια ανα μοναδα ογκου.

Η αναγκαια βιομηχανικη θερμοτητα υψηληs θερμοκρασιαs 970 εωs 1100 βαθμουs Κελβιν για την αναμορφωση του εμπλοτισμενου φυσικου αεριου σε αλλη και αποδοτικωτερη μορφη υλοενεργειαs, δηλαδη σε πρωτιο υδρογονο, θα παραγεται ‘η απο ενα αεροψυκτο πυρηνικο αντιδραστηρα υψηληs θερμοκρασιαs ‘η απο εγκατασταση ΑΠΕ που θα τοποθετηθει στιs εγκαταστασειs εμπλοτισμου του πετρελα’ι’κου κοιτασματοs “Πρινοs” στην Νεα Καρβαλη του νομου Καβαλαs.
Η πυρηνικη επιλογη ομωs για καλυψη των ενεργειακων αναγκων πρεπει να κρατηθει και στην Ελλαδα ανοιχτη.

Θα ηταν καταστροφικη και γι’ αυτο αδικαιολογητη η απορριψη τηs πυρηνικηs ηλεκτροπαραγωγηs απο καθε ελληνικη κυβερνηση, υποστηριζονταs αποκλειστικα ενα πολυ αμφιβολο σχεδιο για την αναπτυξη των Ανανεωσιμων Πηγων ενεργειαs, οπωs μικρα υδροηλεκτρικα, φωτο-βολτα’ι’κα και αιολικα εργα, ενω οι πυρηνικοι αντιδραστηρεs τηs 4ηs γενιαs ειναι σχεδιασμενοι για την καλυτερη δυνατη διαχειρηση πυρηνικου καυσιμου με υψηλοτερο βαθμο εξαντλησηs και αναπαραγωγηs του εξαντλημενου καυσιμου.

Η αποδοση των φωτο-βολτα’ι’κων ειναι τον χειμωνα χαμηλη και τα βραδια μηδενικη, ενω η αποδοση σε ηλεκτρικη ενεργεια με υδροσταθμουs δεν μπορει να αυξηθει κατα το δοκουν.

Στα αιολικα παρκα δεν πρεπει να λησμονειται οτι επισηs η αποδοση αυτων σε ηλεκτρικη ενεργεια μεταβαλλεται εκθετικα ειs την τριτη με την αποδοτικη ικανοτητα τηs ταχυτηταs του ανεμου και η αποσταση μεταξυ των μεμονομενων εγκαταστασεων πρεπει να ειναι τουλαχιστον το πενταπλασιο τηs διαμετρου του σωματοs περιστροφηs, η οποια δεν συνυπολογιζεται στην αποδοση για καθε μοναδα επιφανειαs διοτι αυτη αλλα και η ταχυτητα του ανεμου αυξανουν μονο με το υψοs του περιαξονιου.

Ακομη αλυτα προβληματα κρυβονται στην αποθηκευση και μεταφορα τηs ενεργειαs που μεταβαλλεται απο φωτο-βολτα’ι’κα και αιολικα παρκα.

Δεν πρεπει να λησμονειται εδω οτι η 4η γενια πυρηνικων αντιδραστηρων υποσχεται αυξημενη λειτουργικη ασφαλεια, αποτελεσματικοτερη αξιοποιηση των πυρηνικων αποβλητων για ηλεκτρομεταβολη, πολλαπλασια ποσοτητα ενεργειαs (εωs και 300 φορεs περισσοτερη) και οτι το υπεδαφοs τηs περιοχηs τηs γενετειραs του Λευκιππου και Δημοκριτου (κρυσταλλοσχιστωδεs υποβαθρο τηs Ροδοπηs), περαν απο τον συμβολικο χαρακτηρα, ειναι, λογω τηs χαμηληs σεισμικηs επικινδυνοτηταs, καταλληλο για την κατασκευη ενοs πυρηνικου εργοστασιου.
Η αναγνωριση του ρολου του πρωτιου υδρογονου και των ισοτοπων αυτου ωs ενοs απο τουs σημαντικοτερουs μεσοπροθεσμουs ενεργειακουs φορειs, καταχυρωνεται απο την αναπτυξη των στρατηγικων και πολιτικων των ΗΠΑ και τηs Ιαπωνιαs περισσοτερο και λιγοτερο τηs Ε.Ε. σε οτι αφορα τοσο την υποστηριξη τηs αναπτυξηs τηs τεχνολογιαs οσο και την διαμορφωση των συνθηκων ενταξηs των τεχνολογιων πρωτιου υδρογονου και των κυψελων καυσιμου στον ενεργειακο χαρτη, σε εθνικο και διεθνεs επιπεδο.

Δεν πρεπει να λησμονειται οτι η Ελλαδα ειναι παγκοσμιωs η χωρα με την μεγαλυτερη πλοιοκτησια (20,67 % τηs χωρητικοτηταs τηs Ε.Ε.) παρ’ ολου που ο πληθυσμοs τηs αντιπροσωπευει μονο το 0,16 % του παγκοσμιου πληθυσμου.

Επιπλεον στην ελληνικη ακτοπλο’ι’α ανηκουν 28 ναυτιλιακεs εταιρειεs και 100 πλοια.

Οι Ελληνεs πλοιοκτητεs τηs εμπορικηs ναυτιλιαs ελεγχουν σημερα το 21,7 % του παγκοσμιου στολου μεταφοραs χυδην ξηρου φορτιου, το 8,92 % του παγκοσμιου στολου μεταφοραs εμπορευματοκιβωτιων, το 32,64 του παγκοσμιου στολου δεξαμενοπλοιων, το 13,14 % του παγκοσμιου στολου μεταφοραs χημικων και παραγωγων πετρελαιου και το 16,33 % του παγκοσμιου στολου υγροαεροφορων (LNG/LPG). Και οι Ελληνεs πλοιοκτητεs ομωs θα αναγκασθουν να υιοθετησουν λυσειs για την μειωση των εκπομπων καυσαεριων εντοs των ισχυοντων και αλλών μελλοντικων οριων που θα επιρεασουν αμεσα την βιωσιμοτητα των νυτιλιακων τουs επιχειρησεων.

Η προοδοs τηs τεχνολογιαs προωσηs στην παγκοσμια ναυτιλια και ακτοπλο’ι’α θα συμβαδισει αναγκαστικα με την αντιστοιχη για τιs οδικεs μεταφορεs.

Σε λιγο καιρο και το μελλον των θαλασσιων και μεταφορικων βιομηχανιων θα ειναι πρασινο και βιωσιμο με τεχνολογιεs κυψελων καυσιμου και πρωτιου υδρογονου.

Το πλοιο του μελλοντοs και για την ελληνικη ακτοπλο’ι’α θα ειναι το πλοιο Μαγνουs ‘η Ροτορ ‘η Φλεττνερ και το πλοιο με προωση ηλεκτρικων κινητηρων που θα λαμβανει την ισχυ του απο συσσωρευτεs ηλεκτρικηs ενεργειαs ‘η απο κυψελεs καυσιμου.

Η προωση Ροτορ ‘Φλεττνερ βασιζεται κατα ενα μεροs στο φαινομενο “Μαγκνουs”, δηλαδη στην δημιουργια καθετων δυναμεων επι του αξονα του περιστρεφομενου κυλινδρου που εκτιθεται στο ρευμα αεροs.

Εναs ηλεκτροχημικοs συσσωρευτηs ειναι μια συσκευη αποθηκευσηs ηλεκτρικηs ενεργειαs.

Αυτοι κατατασονται σε συσσωρευτεs Θειου-Νατριου, Οξεοs-Μολυβδου, ροηs Βαναδιου, Νικελιου-υβριδιου Μεταλλου, Νικελιου-Καδμιου, Ιοντων Λιθιου, Redox-Ροηs και κατηγοροποιουνται σε χαμηλων θερμοκρασιων εσωτερικηs αποθηκευσηs (Οξεοs-Μολυβδου, Νικελιου-Καδμιου, Ιοντων Λιθιου και Νικελιου-υβριδιου Μεταλλου) και υψηλων θερμοκρασιων συσσωρευτων εξωτερικηs αποθηκευσηs (Θειου-Νατριου, Νατριου-Χλωριου και ροηs Βαναδιου και Redox).

Η βασικη διαφορα εγκειται στο οτι στουs συσσωρευτεs εξωτερικηs αποθηκευσηs το τμημα μετατροπηs ενεργειαs ειναι διαχωρισμενο απο το τμημα του ενεργου χημικου υλικου του συσσωρευτη.

Η διαμορφωση αυτη επιτρεπει τη διαστασιολογηση και τη σχεδιαση του τμηματοs εκφορτισηs ανεξαρτητα απο το τμημα φορτισηs του συσσωτευτη.

Το Συμβουλιο Υπουργων Θαλασσιων Μεταφορων τηs Ε.Ε. αποφασισε τον Ιουνιο του 2022 να εξαιρεσει τα πλοια τηs ελληνικηs ακτοπλο’ι’αs εωs τιs 31 Δεκεμβριου 2029 απο τον κανονισμο για τη χρηση ανανεωσιμων και χαμηληs περιεκτικοτηταs σε ανθρακα καυσιμων στον τομεα των θαλασσιων μεταφορων, οταν αυτα δρομολογουνται σε λιμενεs νησιων με λιγοτερουs απο 200.000 κατοικουs.

Ετσι οι απαιτησειs στην εμπορικη ναυτιλια και ακτοπλο’ι’α θα ειναι αδυνατο να εκπληρωθουν με τουs παραδοσιακουs κινητηρεs ντιζελ και καυσιμα, παρ’ ολεs τιs βελτιωσειs κινητηρα με την επανακυκλοφορια των καυσαεριων, με τα δυο σταδια συμπιεσηs, με τον κυκλο Μιλλερ αργηs καυσηs, με τον σχεδιασμον θαλαμου εξυπνηs καυσηs και τα προηγμενα συστηματα εγχυσηs καυσιμου, μετεπεξεργσασια καυσαεριων, οπωs πλυντριδεs ‘η επιλεκτικη καταλυτικη αναγωγη και τελοs με την χρηση διαφορετικων καυσιμων οπωs ντιζελ χαμηλου θειου ‘η υγροποιημενου φυσικου αεριου.

Μεταξυ των πιθανων εναλλακτικων λυσεων, οι κυψελεs καυσιμου σε συνδιασμο με βοηθητικα συστηματα αποθηκευσηs ηλεκτρικηs ενεργειαs (συσσωρευτεs) θεωρουνται οτι εναι μια απο τιs πιο ελπιδοφορεs μελλοντικεs τεχνολογιεs.
Οι διαφορετικοι τυποι κυψελων καυσιμου διακρινονται αναλογα με τον ηλεκτρολυτη που χρησιμοποιειται και καθοριζει το ειδοs τηs χημικηs αντιδρασηs που πραγματοποιειται μεσα στην κυψελη, το ειδοs του καταλυτη που απαιτειται, την θερμοκρασια λειτουργιαs, τα καυσιμα που χρησιμοποιουνται και αλλουs παραγοντεs σε εξη διαφορεικα ειδη και δη σε κυψελεs μεμβρανηs ανταλλαγηs πρωτονιων, σε αλκαλικεs, σε μεθανοληs, σε φωσφορικου οξεοs, σε τηγμενου ανθρακικου αλατοs και σε στερεου οξειδιου.

Ο ηλεκτρολυτηs ειναι απο πολυμερεs ‘η αλλο υλικο, το οποιο επιτρεπει την διελευση ιοντων, αλλα οχι την διελευση των ηλεκτρονιων.

Μια αλλη διακριση ειναι με βαση την θερμοκρασια λειτουργιαs, ωs χαμηλη θερμοκρασια (κυψελεs καυσιμου μεμβρανηs ανταλλαγηs πρωτονιων, αμεσηs μεθανοληs και αλκαλικεs), μεσαιαs θερμοκρασιαs (κυψελεs καυσιμου φωσφορικου οξεοs,) και υψηληs θερμοκρασιαs (κυψελεs καυσιμου στερεων οξειδιων και τηγματοs ανθρακικων αλατων).

Οι κυψελεs καυσιμου μεμβρανηs ανταλλαγηs πρωτονιων χρησιμοποιουν πρωτιο υδρογονο ωs πηγη καυσιμου και πολυμερη μεμβρανη για τον ηλεκτρολυτη και πλατινα για καταλυτη και λειτουργουν σε θερμοκρασιεs απο 27 εωs 93 βαθμουs Κελσιου.

Οι αλκαλικεs κυψελεs καυσιμου χρησιμοποιουν πρωτιο υδρογονο ωs πηγη καυσιμου και χαρακτηριζονται με δυνατοτητα ηλεκτρικηs αποδοσηs 60 % και απο 80 εωs 90 % σε συνδυασμενεs εφαρμογεs θερμοτηταs και ισχυοs.

Οι κυψελεs καυσιμου μεθανοληs χρησιμοποιουν επισηs πολυμερη μεμβρανη ωs ηλεκτρολυτη και πλατινα ωs καταλυτη, αντλουν ομωs το πρωτιο υδρογονο απο υγρη μεθανολη και λειτουργουν σε θερμοκρασιεs 51 εωs 122 βαθμουs Κελσιου.

Οι κυψελεs καυσιμου φωσφορικου οξεοs χρησιμοποιουν κεραμικο ηλεκτρολυτη και λευκοχρυσο ωs καταλυτη, λειτουργουν παρομοια οπωs οι κυψελεs καυσιμου μεμβρανηs ανταλλαγηs πρωτονιων και σε παρoμοιο επιπεδο αποδοσηs αλλα σε υψηλωτερη θερμοκρασια.

Οι κυψελεs καυσιμου στερεου οξειδιου λειτουργουν σε θερμοκρασια 980 βαθμων Κελσιου.

Χρησιμοποιουν πυκνο στρωμα κεραμικου ωs ηλεκτρολυτη, το οποιο στην θερμοκρασια αυτη επιτρεπει την αγωγιμοτητα των ιοντων οξυγονου και ωs καταλυτη την εσωτερικη αναμορφωση του φυσικου αεριου σε υδρογονο.

Οι κυψελεs καυσιμου στερεου οξειδιου λειτουργουν σε θερμοκρασια 980 βαθμων Κελσιου.

Χρησιμοποιουν πυκνο στρωμα κεραμικου ωs ηλεκτρολυτη, το οποιο στην θερμοκρασια αυτη επιτρεπει την αγωγιμοτητα των ιοντων οξυγονου και ωs καταλυτη την εσωτερικη αναμορφωση του φυσικου αεριου σε υδρογονο.

Οι κυψελεs καυσιμου τετηγμενου ανθρακοs χρησιμοποιουν φυσικο αεριο απευθειαs ωs πηγη καυσιμου, λειτουργουν σε θερμοκρασια ανω των 650 βαθμων Κελσιου, χρησιμοποιωνταs ενα τετηγμενο μιγμα ανθρακικου αλατοs αιωρουμενο σε κεραμικο πλεγμα ωs ηλεκτρολυτη (εσωτερικη αναμορφωση του φυσικου αεριου σε υδρογονο).

Πολλα συστηματα κυψελων καυσιμου που χρησιμοποιουν καυσιμα υδρογονανθρακων ειναι εξοπλισμενα με εναν εξωτερικο ‘η εσωτερικο αναμορφωτη.

Σε συστηματα κυψελων καυσιμου υψηληs θερμοκρασισαs, η απορριπτομενη θερμοτητα απο την ηλεκτροχημικη αντιδραση μπορει να χρησιμοποιηθει για την αναμορφωση του καυσιμου σε εμμεση εσωτερικη αναμορφωση.

Ελαφροι υδρογονανθρακεs μπορουν να αναμορφωθουν εσωτερικα εαν υπαρχει υψηλη απορριπτομενη θερμοτητα διαθεσιμη.

Η αναμορφωση του φυσικου αεριου αποτελει μεχρι στιγμηs την πιο σημαντικη και συνηθισμενη μεθοδο παραγωγηs πρωτιου υδρογονου.

Αυτη αποτελει ενδοθερμη καταλυτικη διαδικασια η οποια πραγματοποιειται στο θερμοσιακο ευροs των 970-1100 βαθμων Κελβιν και σε πιεση 3,5 Μεγαπασκαλ, ενω ωs καταλυτηs χρησιμοποιειται το νικελιο.

Συμφωνα με τιs εκτιμησειs των ειδικων των ΗΠΑ και τηs Ιαπωνιαs, οι ενεργειακεs αναγκεs τηs ανθρωποτηταs με οριζοντα 2050-2100 και λαμβανονταs υπ’ οψη οτι ο παγκοσμιοs πληθυσμοs των 8 δισεκατομμυριων ανθρωπων σημερα θα φθασει το 2050 σε 10 και θα ξεπερασει το 2100 τα 11 δισεκατομμυρια, θα καλυπτονται απο συνδυασμο πυρηνικηs ενεργειαs, δεσμευση διοξειδιου του ανθρακα και Ανανεωσιμεs Πηγεs Ενεργειαs, σε συνδυασμο με εξοικονομηση ενεργειαs.

Ο κυριοs ρολοs του πρωτιου υδρογονου σε ενα τετοιο σκηνικο θα ειναι η χρηση του στον τομεα μεταφορων στην ξηρα και θαλασσα σε συνδυασμο με βιοκαυσιμα, ενω οι κυψελεs καυσιμου θα συνεισφερουν στην ενεργειακη αποδοτικοτητα.

Σε μια τετοια προοπτικη το ηλεκτρικο συστημα του μελλοντοs και η οικονομια του πρωτιου υδρογονου ειναι αμεσα συζευγμενεs.

Λαμβανονταs υπ’ οψη τα παραπανω για τον ρολο του πρωτιου υδρογονου στο διαμορφουμενο παγκοσμιο ενεργειακο σκηνικο, τιs ιδιαιτεροτητεs τηs ελληνικηs εμπορικηs ναυτιλιαs και ακτοπλο’ι’αs και του ελληνικου ενεργειακου συστηματοs, αλλα και τιs δυνατοτητεs των ελληνικων εταιρειων και του ερευνητικου δυναμικου των ελληνικων ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πρεπει να δοθει ιδιαιτερη προσοχη στην μελλοντικη παραγωγη πρασινου πρωτιου υδρογονου, στην αποθηκευση και διανομη αυτου και στιs εφαρμογεs στην ελληνικη εμπορικη ναυτιλια και ακτοπλο’ι’α, τηs οποιαs η βιωσιμοτητα πρεπει πασηs θυσιαs να διασφαλιστει απο την εκαστοτε ελληνικη κυβερνηση.

Η τυχων απουσια μιαs αξιοπιστηs και οικονομικηs λυσηs για την αποθηκευση σοβαρων ποσοτητων πρασινου πρωτιου υδρογονου, θα εμποδισει σοβαρα τιs επενδυσειs αναπτυξηs τηs καταλληληs υποδομηs, οσον αφορα τιs νεεs τεχνολογιεs πρωτιου υδρογονου.

Η ωριμανση τηs 3ηs βιομηχανικηs επαναστασηs, δηλαδη αυτηs των ηλεκτρονικων υπολογιστων, τηs πληροφορικηs και του διαδικτυου, που ξεκινησε την δεκαετια του 1980, μετα την πρωτη τηs ατμοκινησηs (1760-1848 μ.Χ.) και την δευτερη τηs αυτοματοποιησηs και μηχανοποιησηs τηs παραγωγηs με τουs κινητηρεs εσωτερικηs καυσηs (1850-1918 μ.Χ.), ειναι για πολλουs η 4η βιομηχανικη επανασταση, δηλαδη αυτη τηs τεχνητηs νοημοσυνηs, μετα απο μια σειρα οικονομικων κρισεων και εναν Παγκοσμιο Πολεμο σε δυο φασειs, που αλλαξε τον τροπο λειτουργιαs του χρηματικου- και χρηματοπιστωτικου συστηματοs, προωθησε το πρασινο πρωτιο υδρογονο (υδωρ και γιγνομαι) ωs νεα πηγη ενεργειαs και θα αλλαξει, οπωs τουλαχιστον φαινεται, και τον τροπο απασχολισηs των ανθρωπων, διαγραφονταs το μεγαλυτερο μεροs των θεσεων εργασιαs και υιοθετωνταs ισωs θεσμοθετημενα ενοs καθολικου ελαχιστου εγγυημενου εισοδηματοs για καθε ανθρωπο, για να αποφευχθουν παγκοσμια ακραιεs και επικινδυνεs κοινωνικεs καταστασειs.
Οι σημερινεs ετησιεs παγκοσμιεs αναγκεs γενικα υδρογονου των 76 Μεγατοννων προβλεπεται εωs το 2050, με την αναπτυξη σχετικων υποδομων, να αυξηθουν εωs 600 Μεγατοννουs. Βιομηχανικα μπορει να παρασκευασθει δια ηλεκτρολυσεωs του νερου και δια οξειδωσεωs του μεθανιου με υδρατμουs και με καταλυτη το κωκ απο τουs γαιανθρακεs.

Η μεγαλυτερη καταναλωση του πρωτιου υδρογονου πραγματοποιειται για την διυλιση του πετρελαιου και στιs πετροχημικεs βιομηχανιεs για την συνθεση τηs αμμωνιαs και τηs μεθανοληs.

Ενω το καθαρο νερο δεν ειναι ηλεκτρολυσιμο, με προσθηκη λιγου θε’ι’κου οξεωs ‘η υδροξυλιου του νατριου, αυτο γινεται αγωγον και κατα την διοδον του ηλεκτρικου ρευματοs διασπαται σε υδρογονο και οξυγονο.

Αυτα ομωs στην πραγματικοτητα προερχονται απο τιs αντιδρασειs μεταξυ του νερου και των προ’ι’οντων ηλεκτρολυσεωs του θε’ι’κου οξεουs ‘η υδροξυλιου του νατριου, τα οποια τελικα ανασχηματιζονται

. Η τιμη παραγωγηs πρασινου υδρογονου με ηλεκτρολυση του νερου σημερα, κειται μεταξυ 3,3 και 7,3 ευρω ανα χιλιογραμμο, προβλεται δε αυτη να πεσει εωs το 2030 μεταξυ 2 και 6 ευρω ανα χιλιογραμμο λογω τηs φθηνωτερηs ηλεκτρικηs ενεργειαs απο αιολικα και φωτοβολτα’ι’κα παρκα.

Επιπλεον υπαρχει δυναμικο μειωσηs και των δαπανων παραγωγηs των σχετικων εγκαταστασεων ηλεκτρολυσηs του νερου.
Το πρωτιο υδρογονο σε αερια κατασταση και σε σχετικα μικρεs ποσοτητεs αποθηκευεται και μεταφερεται με εμπορικα πολυ ωριμη τεχνολογια (μια σχετικα απλη και ταχεια διαδικασια) σε φιαλεs υπο πιεση 350 bar, στοχευονταs τα 700 bar.

Τα κυρια μειονεκτηματα σχετιζονται με τιs σχετικα χαμηλεs ογκομετρικεs και σταθμικεs πυκνοτητεs.

Εναλλακτικα το πρωτιο υδρογονο μπορει να αποθηκευτει σε υγρα κατασταση κρυογονικα σε ατμοσφαιρικη πιεση σε δεξαμενεs θερμοκρασιαs -253 βαθμων Κελσιου με ογκο μικροτερο κατα 800 φορεs απ’ οτι σε αερια κατασταση και με πυκνοτητα 70,8 γραμμαριων ανα λιτρο, η οποια ειναι σχεδον διπλασια τηs πυκνοτηταs (περιπου 40 γραμμαρια ανα λιτρο) του συμπιεσμενου υδρογονου στα 700 bar πιεση.

Το κυριο μειονεκτημα τηs αποθηκευσηs υγροποιημενου υδρογονου ειναι η υψηλη μεταβολλη ενεργειαs που σχετιζεται με τισ διαδικασιες ρευστοποιησηs και η συνεχη εξατμιση κατα την αποθηκευση.

Η απαιτουμενη ενεργεια για να υγροποιηθει το πρωτιο υδρογονο ειναι περιπου το 30-40 % του ενεργειακου περιεχομενου του αεριου πρωτιου υδρογονου που σημαινει σημαντικη μειωση τηs συνολικηs αποδοσηs του συστηματοs.

Ηδη κατα την υγροποιηση λαμβανει χωρα η απωλεια του ενοs τριτου τηs ενεργειαs.

Προκειται για ενα ανταγωνιστικο μειονεκτημα με την υγροποιηση φυσικου αεριου (LNG) σε θερμοκρασια πλην 162 βαθμων Κελσιου και μεταφορα αυτου με ειδικα πλοια.

Εαν γινονταν δυνατη και η μεταφορα υδρογονου με LNG-πλοια που θα ειχαν χωρουs αποθηκευσηs, με καλη μονωση οι απώλειεs κατα την μεταφορα θα υπολογιζονταν με 5 % του φορτιου για καθε ημερα μεταφοραs.

Το υδρογονο ομωs θα μπορουσε να μεταφερθει με LNG-πλοια ωs ενωση αμμωνιαs συνδεδεμενη με αζωτο. Για την υγροποιηση του στοιχειου αυτου απαιτειται μια θερμοκρασια μονο πλην 33 βαθμων Κελσιου.

Ετσι μεταφερονται σημερα ετησιωs 20 εκατομμυρια τοννοι αμμωνιαs.

Σε μια εγκατασταση πυρολυσηs θα μπορουσε να ληφθει υδρογονο αλλα παλι με απωλειεs ενεργειαs.

Αλλη μια μεθοδοs αποθηκευσηs και μεταφοραs πρωτιου υδρογονου αποτελει αυτη με προηγμενα υλικα τα οποια λειτουργουν ωs μικρο-δεξαμενεs αποθηκευσηs σε ατομικη ‘η μοριακη μορφη.

Στην σημερινη φαση υπαρχουν δυο θεμελειωδειs μηχανισμοι αποθηκευσηs στερεου πρωτιου υδρογονου (αυτο αποτελει μεσω φυσικοχημικων δεσμων μεροs του στερεου υλικου) με αντιστρεπτο τροπο και δη με απορροφηση και προσροφηση.

Ενα σημαντικο προβλημα με τα ωs ανω υδριδια ειναι το μεγαλο βαροs τουs σε συνδιασμο με το μικρο ποσοστο του πρωτιου υδρογονου επι του συνολικου βαρουs.

Οι οριζοντεs τηs στρατηγικηs χρησιμοποιησηs του πρωτιου υδρογονου λαμβανουν στιs ημερεs μαs παγκοσμιεs διαστασειs ωστε παραλληλα να αυξανεται και το ενδιαφερον για την ποιο καταλληλη μεθοδο αποθηκευσηs και μεταφοραs αυτου, στην Γερμανια με τον ωs ανω προβληματισμον καταγινονται το ερευνητικο κεντρο του πυρηνικου σταθμου τηs πολεωs Jülich και η εταιρεια Hydrogenius LOHC Technologies GmbH στην πολη Erlangen, η οποια το 2017 τοποθετησε την παγκοσμια εωs τοτε μοναδικη βιομηχανικη εγκατασταση LOHC για την αποθηκευση (υδρογονωση) και μεταφορα και εν συνεχεια απελευθερωση (αφυδρογονωση) υδρογονου για διαθεση αυτου σε πελατεs ανα την υφηλιο.

Η ωs ανω εταιρεια (4) εχει προγραμματισει την κατασκευη εγκαταστασεων αποθηκευαηs ισχυοs 12 τοννων ημερησιωs πρασινου υδρογονου, αποθηκευμενων σε LOHC για την μεταφορα του.

Στουs τοπουs χρησιμοποιησηs του πρασινου υδρογονου λαμβανει χωρα σε ειδικεs εγκαταστασειs η αφυδρογονωση των μεσων αποθηκευσηs και μεταφοραs LOHC. Αυτη λαμβανει χωρα σε θερμοκρασιεs μεταξυ 200 και 230 βαθμων Κελσιου και απαιτει 12 Κιλοβατωρεs θερμικη ενεργεια ανα χιλιογραμμο υδρογονου. Με την σχετικα νεα και γνωστη τεχνολογια LOHC (Liquid Organic Hydrogen Carriers) και βασει δυο σταδιων και δη φορτωσηs υδρογονου (υδρογονωση) στο μοριο LOHC που σημαινει ομοιοπολικη δεσμευση του υδρογονου σε αυτο και εκφορτωση του υδρογονου (αφυδρογονωση) μπορει να μεταφερθει υδρογονο απο τον τοπο παραγωγηs σε μεγαλεs αποστασειs και στουs τοπουs καταναλωσηs χωριs απωλειεs.

Συνολικα συμπερενεται οτι τα LOHC θα παιξουν ενα σπουδαιο ρολο στα πλαισια μιας βιωσιμηs οικονομιαs υδρογονου για την τροφοδοτιση με το στοιχειο αυτο και στην Ελλαδα τα βενζιναδικα για την αυτοκινηση με κυψελεs καυσιμου, τα λιμανια για τα πλοια που θα κινουνται επισηs με κυψελεs καυσιμου, το σιδηροδρομικο δικτυο διοτι και οι μηχανεs των τραινων θα κινουνται με κυψελεs καυσιμου αλλα και για ολα τα διυλιστηρια τηs χωραs για την παραγωγη αμμωνιαs και μεθανοληs.
Στην ουσια καθε αροματικο οργανικο μοριο με C-C διπλο ‘η τριπλο δεσμο μπορει να χρησιμοποιηθει για την “υδρογονωση” και μεταφορα του υδρογονου εωs τα σημεια “αφυδρογονωσηs” οπου αυτο εκφορτωνεται για περαιτερω χρηση.

Η “υδρογονωση” ειναι μια εξωθερμη χημικη αντιδραση και λαμβανει χωρα σε πιεση 30-50 bar και παραγει θερμοκρασια των 150-200 βαθμων Κελσιου παρουσια ενοs καταλυτη.

Σε αντιθεση η “αφυδρογονωση” ειναι μια ενδοθερμοs χημικη αντιδραση που απαιτει και λαμβανει χωρα σε θερμοκρασια 250-320 βαθμων Κελσιου παρουσια παλι ενοs καταλυτη.

Ωs μεταφορικα μεσα λαμβανονται Τολουολιο, Μεθυλοβενζολιο, Ν-Αιθυλο Καρμπατσολη, Διβενζυλοτολουολιο κ.α. Στην υδρογονωμενη Ν-Αιθυλο Καρπατσολη π.χ. μπορουν να αποθηκευτουν και να μεταφερθουν εωs 5,8 % βαρουs υδρογονου που ανταποκρινεται σε μια ενεργειακη περιεκτικοτητα των 1,9 Κιλοβατωρων ανα χιλιογραμμο.

Εκτοs αυτου με 1 κυβικο μετρο Διβενζυλοτολουολιο μπορουν να αποθηκευθουν και να μεταφερθουν εωs 57 χιλιογραμμα υδρογονου που ανταποκρινονται σε περιπου 1,9 Κιλοβατωρεs ενεργεια ανα χιλιογραμμο.

Ολοι οι ωs ανω λογοι συνηγορουν στο να αποτελεσουν, το εξαντληθεν κοιτασμα φυσικου αεριου “Νοτιοs-Καβαλα” μαζι με τιs εγκαταστασειs εμπλοτισμου του πετρελα’ι’κου κοιτασματοs “Πρινοs” Θασου στην Νεα Καρβαλη του νομου Καβαλαs, αλλα και οι “Ταμιευτηρεs” αυτου, εναν νεο βορειο ελλαδικο κομβο αποθηκευσηs, μεταφοραs και διαθεσηs φυσικου αεριου και “πρασινου πρωτιου υδρογονου”.

Ιδιαιτερα το εξαντληθεν κοιτασμα φυσικου αεριου “Νοτιοs-Καβαλα” ειναι για τουs κατωθι λογουs καταλληλο για την αποθηκευση πρασινου πρωτιου υδρογονου:
1. μεγεθοs 500 εκατομμυρια κυβικα μετρα αεριων εργασιαs.
Λαμβανονταs υποψη μια ετησια ελληνικη καταναλωση φυσικου
αεριου των 2,5 δισεκατομμυριων κυβικων μετρων, ειναι ο ογκοs
αποθηκευσηs ιδανικοs και επαρκηs για τιs προβλεπομενεs ποσοτητεs
καταναλωσηs „πρασινου πρωτιου υδρογονου”,

2. Πλεονεκτικο βαθοs του Ταμειευτηρα απο τον θαλασσιο πυθμενα
(κεφαλη του ταμιευτηρα 1615 μετρα, χειλοs τηs κοιτασματολογικηs
σταθμηs του νερου 1730 μετρα).

Τα ωs ανω πρωην κοιτασματα υδρογονανθρακων και σημερα πιθανοι ταμιευτηρεs για αποθηκευση φυσικου αεριου και πρασινου πρωτειου υδρογονου, κακωs βρισκονται στην δικαιοδοσια του ετσι ονομασθεντοs υπερταμειου (ΤΑΙΠΕΔ).
Υπο κανονικεs συνθηκεs ο ομιλοs των εταιρειων που ειχε αναλαβει την εκμεταλλευση των ωs ανω κοιτασματων (DENISON MINES LIMITED; HELLENIK OIL COMPANY, YNG., WINTERSHALL HELLAS PETROLEUM S.A.,WHITE SHILD GREECE OIL CORPORATION) ειχεν αναλαβει και την υποχρεωση μετα το περαs τηs εκμεταλλευσηs, να εγκαταλειψει την περιοχη οπωs την βρηκε, που σημαινει, ψηλωμα ολων των εγκαταστασεων στην ξηρα και θαλασσα και βουλωμα ολων των γεωτρησεων βασει των ισχυοντων διεθνων προδιαγραφων.
Η δικαιοδοσια για την εξελιξη εκμεταλευσηs του κοιτασματοs φυσικου αεριου “Νοτιοs-Καβαλα” παρεχωρηθει την 22.11.1978 για 26 ετη με δυνατοτητα επεκτασηs για ακομη 10 χρονια, εαν ο ομιλοs των εταιρειων διατηρησει πληρωs τιs υποχρεωσειs του.
Ωs υποψηφιοι μνηστηρεs σημερα για την διεκδικηση του υπογειου αποθηκευτικου φυσικου χωρου, για φυσικο αεριο αλλα και πρασινου υδρογονου, φερονται οι εταιρειεs ENERGEAN OIL, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΣΦΑ, FSRU Αλεξανδρουποληs κ.α.
Μια Υπογεια Αποθηκευση Φυσικου Αεριου (ΥΑΦΑ) ‘η Πρασινου Πρωτιου Υδρογονου (ΥΑΠΥ) θα μπορουσε να χρηματοδοτηθει απο την Ευρωπα’ι’κη Τραπεζα Επενδυσεων, η οποια παγωσε ηδη οποιαδηποτε στηριξη σε επενδυσειs ορυκτων καυσιμων, συμπλεονταs με την ευρωπα’ι’κη ροτα για μια κλιματικα ουδετερη οικονομια εωs το 2050.

H περιοχη αδειοδοτισηs για ερευνητικεs- και εργασιεs εκμεταλλαυσηs φυσικου αεριου του κοιτασματοs “Νοτιοs-Καβαλα” βρισκεται 10 ναυτικα μιλλια νοτια του κοιτασματοs πετρελαιου “Πρινοs” και περιελαμβανει μια εκταση περιπου 95 τετραγωνικα χιλιομετρα, εντοs τηs οποιαs το εντοπισθεν και ηδη εξαντληθεν κοιτασμα καλυπτει μια επιφανεια 4 τετραγωνικων χιλιομετρων (2).

Το κοιτασμα αυτο οπωs και του πρετρελαιου “Πρινοs” ειναι ενα αντικλινο.

Οι ταμειευτηρεs, σε τρεια διαφορετικα στρωματα χωρισμενοι, κεινται μεταξυ δυο στρωματικων κυκλων εβαποριτων σε ενα μεσου ορου βαθοs απο τον θαλασσιο πυθμενα των 1700 μετρων και εχουν ενα καθαρο παχοs περιπου 20 μετρων.

Το αρχικο αποθεμα φυσικου αεριου υπολογισθηκε στο κοιτασμα “Νοτιοs-Καβαλα” με 1,3 x 10 στην 9 κανονικοποιημενα κυβικα μετρα (ενα κανονικοποιημενο κυβικο μετρο φυσικου αεριου ειναι η ποσοτητα αυτου που καταλαμβανει ογκο ενοs κυβικου μετρου σε κανονικεs συνθηκεs θερμοκρασιαs και πιεσηs, δηλαδη σε 0 βαθμουs Κελσιου και 760 χιλιοστα υδραργυρου πιεση).

Απο αυτα τα εκμεταλλευσιμα υπολογισθηκαν με περιπου 770-1.030 x 10 στην 6 κανονικα κυβικα μετρα φυσικο αεριο και 65.000-110.000 μετρικουs τοννουs συμπυκνωμα.

Το θαλασσιο βαθοs τηs περιοχηs που εγκατασταθηκε μια σταθερη χαλυβδουχουs τετραποδη πλατφορμα για την υποδοχη 4 γεωτρησεων, εχει 53 μετρα, Ειs τον κατωθι πινακα δινονται μερικα στοιχεια των γεωτρησεων που εξορυχθηκαν:
Γεωτρησειs καθαρο καθετο παχοs μεση τιμη πορωδεs
ταμειευτηρα (m) %
NK 1 20,4 24,3
3b 12,7 22,5
4 10,1 26,0
5 9,1 21,5
Στην γεωτρηση ΝΚ 5 η επαφη Νερου-Αεριου εντοπισθηκε σε βαθοs κατω απο το ΝΝ σε 1701 μετρα.

Εναs σχεδιασμοs για μετατροπη του ταμιευτηρα σε χωρο αποθηκευσηs φυσικου αεριου, προεβλεπε την χρησιμοποιηση δυο εκ των ωs ανω γεωτρησεων, αφου προηγουμενωs αυτεs απο τον πυθμενα εωs την κεφαλη του ταμιευτηρα βουλωνονταν και απο εκει επεκτεινονταν οριζοντια εντοs του ταμιευτηρα σε μηκοs 400-500 μετρων.

Παραλληλα θα εξορυσονταν και δυο νεεs, οριζοντιεs εντοs του ταμιευτηρα, γεωτρησειs, απο την υπαρχουσα τετραποδη χαλυβδηνη πλατφορμα με ειδικο πλωτο γεωτρυπανο που θα συναρμολογουνταν πλευρικα στην υπαρχουσα πλατφορμα.

Συνεπωs για τον αποθηκευτικο χωρο για πρασινο πρωτιο υδρογονου που θα παραγεται επι τοπου επι τηs πλατφορμαs με συμβατικη ηλεκτρολυση εχουν προγραμματισθει 4 οριζοντιεs εντοs του ταμιευτηρα γεωτρησειs.
Παραμετροι
Αριθμοs γεωτρησεων 4 Κλιση πιεσεωs 1,3 Ογκοs πρωτιου υδρογονου εργασιαs σε εκατ. κυβικα μετρα 360
Ογκοs διαθεσιμοs πρωτιου υδρογονου σε εκατ. κυβικα μετρα 300
Ογκοs υπολοιπου απο το αρχικο συνολικο αποθεμα του φυσικου αεριου αεριου σε εκατ. κυβικα μετρα 400
Αρχικο συνολικο αποθεμα φυσικο αεριου σε δισεκατομμυρια κυβικα μετρα 1,3
Εκμεταλλευσιμο συνολικο αποθεμα φυσικου αεριου σε εκατ. κυβικα μετρα 770
Πιεση ροηs του φυσικου αεριου απο τον ταμιευτηρα προs την γεωτρηση σε bar 234
Πιεση ροηs φυσικου αεριου στην κεφαλη τηs γεωτρησηs σε bar 48
Μεγιστη πιεση αποθηκευσηs πρασινου πρωτιου υδρογονου σε bar 230-240
Ελαχιστη πιεση αποθηκευσηs πρασινου πρωτιου υδρογονου σε bar περιπου 50

Τεχνικοs Σχεδιασμοs
Κυριο ρολο στον σχεδιασμο παιζει το μηκοs και η ποιοτητα του απαραιτητου αγωγου απο την πλατφορμα εωs τιs εγκαταστασειs εμπλοτισμου στην Νεα Καρβαλη (περιπου 30 χιλιομετρα) για την ροη ενοs αεριου που μπορει πολυ γρηγορα να τον διαβρωσει.

Ωs αντιδιαβρωτικη προστασια προτεινεται εναs αγωγοs απο ευγενη χαλυβδα με συμπληρωματικη εσωτερικη προστασια επισηs απο ευγενη χαλυβδα.

Για την αποθηκευση με πρασινου πρωτιου υδρογονο στον ταμιευτηρα και την αποαποθηκευση αυτου, επικρατει μια ιση πιεση εργασιαs, για μια διαμετρο του αγωγου των 16” (NW 400).

Αυτο γινεται δυνατο οταν κατα την αποθηκευση η συμπιεση λαμβανει χωρα σε μια βαθμιδα στιs εγκαταστασειs εμπλοτισμου στην Νεα Καρβαλη και σε μια αλλη βαθμιδα στην πλατφορμα του κοιτασματοs “Νοτιοs-Καβαλα”.

Οσο διαστημα η πιεση στην κεφαλη καθε γεωτρησηs κειται μεταξυ 100 και 120 bar, οι συμπιεστεs για την αποαποθηκευση του ταμιευτηρα δεν θα χρησιμοποιηθουν.

Πεφτει η πιεση αυτη κατω απο το ωs ανω οριο, συμπιεζεται το αεριο με εναν ‘η δυο 3 MW συμπιεσταs επι τηs πλατφορμαs.

Οι συμπιεστεs αυτοι εχουν ετσι προγραμματισθει, στην τελικη φαση και δη ο καθεναs να συμπιεζει 150.000 κυβικα μετρα πρασινο πρωτιο υδρογονο την ωρα με περιπου 50 σε 120 bar πιεση.

Στην πλατφορμα του κοιτασματοs “Νοτιοs-Καβαλα” και επι μιαs συμπληρωματικηs πλατφορμαs εργασιαs τοποθετουνται:
1-2 συμπιεστεs των 3 Μεγαβατ εκαστου. Εγκατασταση αποξηρανσηs του αεριου των 120 bar Εγκαταστασειs μειωσηs τηs πιεσηs και των ταλαντωσεων επι τηs πλατφορμαs.

Εγκαταστασειs τροφοδοτισηs με ηλεκτρικο ρευμα αναγκηs οι οποιεs ολεs μαζι ζυγιζουν περιπου 120 τοννουs.
Ο προγραμματισμοs των εργασιων ολων των εγκαταστασεων που βρισκονται στην θαλασσια περιοχη του κοιτασματοs “Νοτιοs-Καβαλα” λαμβανει χωρα απο τιs εγκαταστασειs εμπλοτισμου τηs Νεαs Καρβαληs Καβαλαs.
Ολεs οι αναγκαιεs γεωτρησειs για την αποθηκευση και αποαποθηκευση του πρασινου πρωτιου υδρογονο θα εξορυσσονται απο ενα πλωτο γεωτρυπανο που θα εφαρμοστει πλευρικα στην υπαρχουσα πλατφορμα του κοιτασματοs, και η οποια μπορει να σηκωσει βαρη που ζυγιζουν εωs περιπου 180 τοννουs.
Πλησιον τηs υπαρχουσαs πλατφορμαs και στην θαλασσια περιοχη του πρωην κοιτασματοs φυσικου αεριου “Νοτιοs-Καβαλα”, θα εγκατασταθει ενα αιολικο παρκο συνολικηs ισχυοs 40 MW, το οποιο θα ειναι ο κυριοs τροφοδοτηs με ηλεκτρικη ενεργεια του ολου εγχειρηματοs.

Στην υπαρχουσα πλατφορμα θα τοποθετηθει πλευρικα και μια αλλη πλατφορμα που θα φερει μια μεγαλη εγκατασταση αφαλατωσηs αλμυρου νερου και ηλεκτρολυσηs ισχυοs 30 MW.

Το παραγομενο πρασινο πρωτιο υδρογονο θα συμπιεζεται στον χωρο του ταμιευτηρα απ’ οπου κατα ζητηση δια του αγωγου των 30 χιλιομετρων μηκοs, θα μεταφερεται στιs εγκατασειs υδρογονωσηs σε LOHC στην Νεα Καρβαλη και απο εκει στιs εγκαταστασειs αφυδρογονωσηs σε καθε σημειο τηs ελληνικηs επικρατειαs.
Οι συνολικεs επενδυτικεs δαπανεs για αποθηκευση φυσικου αεριου υπολογισθηκαν το 1994 με 180 εκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ.

Αυτεs αποτελουνταν απο αμεσεs (γεωτρησειs, πλατφορμα, αγωγοι, εγκαταστασειs αποθηκευσηs και αποαποθηκευσηs, συμπληρωματικεs εγκαταστασειs στον χωρο εμπλοτισμου τηs Νεαs Καρβαληs) υψουs 131 εκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ και απο εμμεσεs των 49 εκατομμυριων δολαριων των ΗΠΑ.
Οι συνολικεs δαπανεs για ολο το εγχειρημα με το πρασινο πρωτιο υδρογονο θα υπερβουν κατα τουs προσωρινουs υπολογισμουs του γραφοντοs τα 500 εκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ,
Πολεμοs πατεραs παντων! Ο „Πολεμοs“ αποτελουσε εωs το προσφατο παρελθον την πιο γενναιοδωρη και ποιο αποτελεσματικη καθαρτηριο κριση για την αποσοβοση των υπερεπενδυσεων για εξοπλισμουs, που γινονταν προληπτικα.

Στιs ημερεs μαs οι ενοπλεs δυναμειs μιαs χωραs και τα πολεμικα οπλα αυτηs, συμβατικα ‘η ατομικα, δεν βρισκονται πλεον στο επικεντρο τηs πολεμικηs τεχνηs, διοτι αυτα αντικατασταθηκαν απο τα αντιστοιχα χρηματοπιστωτικα οπλα και οδηγησαν και με την ανεχεια τηs ελληνικηs οικογενειακηs πολιτικηs ηγεσιαs, μεταξυ αλλων και στην μεγαλυτερη λεηλασια ολων των εποχων τηs δημοσιαs και ιδιωτικηs περιουσιαs των Ελληνων απο την τραπεζικην απληστια τηs Ε.Ε. και οχι μονο και απο τιs σημερινεs φαινομενικα ιδιωτικεs παγκοσμιεs υπερεθνικεs εταιρειεs (νεομερκαντιλιστικο και παλαιο γαλλικο φαινομενο!), πισω απο τιs οποιεs βρισκονται σημερα ανεξαντλητοι κρατικοι ποροι τηs Ε.Ε.

Οι εταιρειεs αξιολογησηs, οι κατευθυνομενεs επενδυτικεs τραπεζεs, τα μεσα μαζικης συμφορισησ των λαων για διασυρμο των αντιπαλων, τα Hedge Funds, τα CDS, οι πωλημενοι οικονομολογοι που πληρωνονται για αρνητικη προπαγανδα κλπ. κλπ. εγιναν τα κυρια οπλα εισβοληs για την λεηλασια των λαων (1).
Οι ετσι ονομασθεντεs Ευρωπαιοι των ημερων μαs, εχουν την ταση να αντιδρουν τοτε, οταν ηδη οι αρνητικεs εξελιξειs αποκτησουν την δικη τουs δυναμικη.

Αυτο θα γινει και στην νεα ελληνοτουρκικη κριση που βρισκεται προ των θυρων μαs.

Δεν υπηρξε η οικονομικη κριση του 2009, που εζησαν σχεδον ολοι οι ανθρωποι του πλανητη μαs και θα ζησουν σε λιγο την νεα οι παντεs, το αποτελεσμα των αποτυχημενων πολεμικων συγγρουσεων στην Εγγυs- και Μεση Ανατολη, των ανοιξιατικων αραβικων εξεγερσεων και τηs ουκρανικηs κρισηs η οποια καθημερινωs λαμβανει επικινδυνεs, κυριωs για την Ε.Ε., διαστασειs; Δεν υπηρχαν χαρακτηριστικεs ενδειξειs που σκιαγραφουσαν τιs παρουσεs και μελλοντικεs εξελιξειs;

Δεν εκπεπονταν σηματα απο την κατακορυφο αυξηση τηs φτωχειαs των λαων και τηs παραφροσυνηs των χρεων και των ελληνικων Μνημονιων;

Οι δημιουργοι των ελληνικων Μνημονιων εκθετουν τα θεραπευτικα τουs προγραμματα εωs σημερα (πιο αρμονικη διαχειρηση των προγραμματων λεηλασιαs, τηs παραγωγηs και διανομηs, περιστολη των ανισοτητων των χωρων τηs βορειαs και νοτιαs Ευρωπηs) χωριs να συμφωνουν ωστοσο ουτε στην δοσολογια, ουτε στην αποτελεσματικοτητα του φαρμακευτικου υποκαταστατου για την χωρα μαs, αλλα και για ορισμενεs αλλεs.

Στην Ελλαδα οι στρατολογουμενοι προδοτεσ ολων των κομματων που ασκουν εναλλαξ εξουσια, χρηματιζονται και εξαγοραζονται.

Το προσφατο σκανδαλο στην Ε.Ε. με την ελληνικηs (;) καταγωγηs αντιπροεδρο τηs Κομισιον μιλαει την δικη του γλωσσα.

Ο πραγματικοs εχθροs τηs πατριδαs μαs ευρισκεται μεσα στην καρδια τηs.
Το που οδευει και τι επιδειωκει η σημερινη Τουρκια, δεν ενδιαφερει ιδιαιτερα την Ε.Ε.

Η χωρα αυτη φτωχη σε ενεργεια, με εκποιημενεs τιs περισσοτερεs δημοσιεs επιχειρησειs τηs, με τεραστια οικονομικα, πολιτικα και μειονετικα προβληματα, επιδειωκει κατα παραλογο τροπο την αποσπαση 50 % του Αρχιπελαγουs του Αιγαιου και ανεξαρτοποιηση τηs δυτικηs Θρακηs για να καταστησει την Ελλαδα προτεκτορατο τηs, Οι συμφωνιεs και οι εξελιξειs των εποχων 1955, 1974, 1976 (Βερνη), 1978 (Νταβοs), 1996 (Ιμια), 1997 (Μανδριτη) μαζι τηs, οδηγησαν στην ταπεινωτικη για την Ελλαδα αναγνωριση νομιμων και ζωτικων συμφεροντων τηs Τουρκιαs στο Αρχιπελαγοs του Αιγαιου και εγκαταλειψη των ερευνητικων εργασιων για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων (για παραδειγμα εγκαταληφθει το με γεωφυσικεs ερευνεs εντοπισθεν κοιτασμα πετρελαιου “Βαβουραs” σε θαλασσιο βαθοs 125 μετρων, στην περιοχη των γεωγραφικων συντεταγμενων 40 βαθμων 36′ 50” βορεια και 25 βαθμων, 01′ 03” ανατολικα, περιπου 18 χιλιομετρα αποσταση απο τιs ανατολικεs ακτεs τηs νησου Θασου και σε βαθοs απο τον πυθμενα τηs θαλλασηs 3800 μετρων) και θα οδηγησουν στην ληψη το 2023, δηλαδη κατα την εκατονταετη επετειο τηs Τουρκικηs Δημοκρατιαs τελεσιδικων και καταστρεπτικων για την Ελλαδα αποφασεων.

Αναλογα με τα αποτελεσματα των τουρκικων προεδρικων και βουλευτικων εκλογων τον Ιουνιο του 2023, θα φερουν αυτα την συνολικη προεδρικη θητεια του νυν προεδρου τηs τουρκικηs Δημοκρατιαs Ερντογαν στα 14 χρονια – μετα απο 13 και μισο χρονια ωs πρωθυπουργοs – και θα του επιτρεπουν να προεδρευσει στουs εορτασμουs τηs εκατονταετιαs τηs τουρκικηs Δημοκρατιαs τον Οκτωβριο του 2023 και θα τον ανεβαζουν στο αναστημα του Μουσταφα Κεμαλ Ατατουρκ, ο οποιοs βρισκοταν στην εξουσια απο το 1923 εωs το 1938.

Στην περιπτωση αυτη η Ελλαδα και η Κυπροs θα αντιμετωπιζαν απο την Τουρκια, με νατο’ι’κη ανοχη, πιο διεκδικητικεs εξωτερικεs και στρατιωτικεs πολιτικεs και ιδιαιτερα η Ελλαδα.

Ποσο φιλοι μαs ειναι οι Γερμανοι, οι Γαλλοι, οι Αγγλοι και οι Αμερκανοι: Ασφαλωs τοσο οσο ηταν και το 1922!

Και αυτην την φορα θα προδοσουν την Ελλαδα και θα στηριξουν την Τουρκια, διοτι για αυτουs αυτη ζυγιζει “γεωπολιτικα” για την Ευρασια περισσοτερο απο την χωρα μαs.

Μονο οι ασχετοι στην Ελλαδα πιστευουν, οτι δεν ειναι δυνατη σημερα η αλλαγη συνορων και δη εντοs τηs Ε.Ε. Ποτε δεν ηταν σταθερα τα συνορα των ευρωπα’ι’κων χωρων στιs τελευταιεs δυο εκατονταετιεs.
Η χρηση του φυσικου αεριου, ωs ενα γεωπολιτικο οπλο, απο την Ρωσια δεν περιορισθηκε μονο στην Ουκρανια, αλλα επεταθηκε σε ολοκληρη την Ευρωπη.

Η ρωσικη εταιρεια φυσικου αεριου Gasprom σημερα δεν διαφερει σε τιποτε π.χ. απο μια εταιρεια μερκαντιλιστικηs εποχηs.

Αυτη σταματισε απο το 2006 να εφοδιαζει την Ουκρανια με φυσικο αεριο αλλα και να μειωνει απο το 2009 και τον εφοδιασμο και των αλλων ευρωπα’ι’κων χωρων.

Δεν θα διστασει (προμηθευει το 70 % περιπου των αναγκων σε φυσικο αεριο τηs Ελλαδοs) να στηριξει τιs διεκδηκησειs και τα συμφεροντα τηs Τουρκιαs στην κυπριακη και ελληνικη ΑΟΖ και να ανυψωσει την ηδη ακριβη τιμη για την Ελλαδα του φυσικου τηs αεριου.

Ουσιαστικα η Ρωσια δοκιμασε και πραγματοποιησε το φυσικο αεριο ωs ενεργειακο και πολυ αποτελεσματικο οπλο και σχεδιαζει να γκρεμισει και το δολαριο των ΗΠΑ.

Δεν αποκλειεται να ζησει συντομα η δυση μια συνδιασμενη απο την Κινα και την Ρωσια επιθεση και αυτην την φορα με χρηματοπιστωτικα οπλα εναντιον των ΗΠΑ και τηs Ε.Ε.

Η Ελλαδα εζησε και εκανε απο το 2008 τα προβληματα του ΔΝΤ και τηs ΕΚΤ, προβληματα δικα τηs με τα 233 δισεκατομμυρια ευρω χρεη των ντοπιων και ξενων τοκογλυφων, που δημιουργηθηκαν και φορτωθηκαν στιs πλατεs του ελληνικου λαου με τα μαγικα “Swaps“, „Hedgefonts“, „Private Equity“, „Παραγωγα” κ.α. και με τα περιφημα “Μνημονια” και εβαλαν ταυτοχρονα και αδικα την χωρα μαs στο στοχαστρο των δανειστων ευρωπα’ι’κων χωρων, για να απομονωθει αυτη, παρουσιαζονταs την σαν “παρασιτο” που επωφελειται σε βαροs των αλλων ευρωπα’ι’κων χωρων.

Στην πραγματικοτητα η χωρα μαs αγωνιζεται απεγνωσμενα, να μαζευει δεκαρα-δεκαρα, τα αργυρια τηs εξαθλιωσηs τηs, προκειμενου να δεησουν οι εταιροι μαs στην Ε.Ε. να μαs εγκρινουν ακομη μια απο τιs ατελειωτεs δοσειs μαs και να ανασανουμε μεχρι την επομενη λεηλασια μαs.

Προκειται για ταπεινωτικα απελπιστικη κατασταση, για μεγαληs εκτασηs προσβοληs και για σισυφειο ανηφορο σε ολο του το μεγαλειο.

Η Ελλαδα βαδιζει σε εντελωs λανθασμενη κατευθυνση και προδιδεται κατα συνεχεια και πολλαπλα απο την δυση και δεν προκειται να αναμενει κατι και απο την ανατολη.

Δεν εχει αλλη επιλογη απο την δημιουργια δικων τηs δεδομενων, εκμεταλλευομενη την γεωπολιτικα εξαιρετικη πλεονεκτικη τηs θεση και αποφευγονταs εγκληματικεs παγιδεs τηs δυσηs και ανατοληs με απεμπολιση κυριαρχικων δικαιωματων και με υποκλισειs στην Γερμανια και στιs ΗΠΑ και εν αναγκη και με εκβιασμουs για να βγει αυτη κερδισμενη απο την σημερινη κριση.

Ποια “μειοδοσια” ειναι η χειροτερη;

Να αναγνωρισει η Ελλαs συνοριακεs διαφορεs και σχετικα ζητηματα με την Τουρκια, που σημαινει και ακυρωση τηs Συνθηκηs τηs Λωζαννηs 1923 ‘η να εξουσιοδοτησει εν λευκω το Ευρωπα’ι’κο Συμβουλιο να προσφυγει στην Χαγη ερημην τηs!

Και στιs δυο περιπτωσειs αποδεικντεται, οτι η χωρα μαs δεν εχει απολυτωs καμια αξια και αξιοπιστια ωs σοβαρο κρατοs.

Διοτι δεν αποτρεπει δυναμικα καμια απο τιs εναντιον τηs απειλεs, που σημαινει οτι δεν ασκει η ιδια εποπτεια στην επικρατεια τηs, την οποια αφηνει να μαστιζεται απο τουρκικεs πολεμικεs επιδρομεs και ασκησειs κυριαρχιαs υπο τον τυπον των παραβιασεων, υπερπτησεων, παρενοχλησεων, επι ελληνικων εδαφων!
Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

  Βιβλιοραφια

1.  Βασιληs Βιλιαρδοs
Το Οπλο τηs Ενεργειαs
Ιστοσελιδα “berlin-athen.eu“, 04.03.2013

2. Speel L.
Die Entwicklung der Erdöl- unf Erdgasförderanlagen der Felder Prinos
Süd Kavala. Erdöl-Erdgas-Zeitschrift: 98 Jg., Juli 1982,

3. Chaziteodorou G.
Energieperspektiven der Welt von Morgen
bergbau 3/94, S. 113-118

4. Χατζηθεοδωρου Γ.
Τα “Πεδια Μαχηs” των “Στρατιων” του Συμπαντοs.
ΔΑΥΛΟΣ 307, Νοεμβριοs 2007, σ. 21431-21438

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή η απόσπασμα. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του Νόμου 2121/1993, άρθρο 66. Άδεια μπορεί να δοθεί ΓΡΑΠΤΩΣ μόνο από την ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ.

Εάν θέλετε να αναφέρετε αυτήν την ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ ή να αναπαράγετε το περιεχόμενό της, επικοινωνήστε με τον ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ μέσω των σχολίων, για εξουσιοδότηση (τα σχόλια αυτά δεν θα είναι ορατά από το κοινό ). Σεβαστείτε τη δουλειά των άλλων.

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>