HALIFAX, Νέα Σκωτία – Ανώτατοι αξιωματούχοι της άμυνας στην Ευρώπη λένε ότι οι ελλείψεις όπλων μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας αναγκάζουν τις δύσκολες συζητήσεις σχετικά με το πώς να εξισορροπηθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία με τις ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να τους στοχεύσει στη συνέχεια.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει όπλα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων συζητούν τα επίπεδα αποθεμάτων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης.

Οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τώρα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη δική τους ασφάλεια και για την Ουκρανία, στον αγώνα της να αποκρούσει την εννέα μηνών εισβολή της Ρωσίας.

«Όταν συνεχίζετε να δίνετε πυρομαχικά στην Ουκρανία και πρέπει να αξιολογήσετε και να αξιολογήσετε τον κίνδυνο που αναλαμβάνετε για την ετοιμότητά σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την απειλή», ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer , είπε στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η καταπόνηση των αποθεμάτων είναι «σε γενικές γραμμές» και είναι ιδιαίτερα έντονη για τα πυρομαχικά, είπε.

Τα χρόνια πριν ορισμένες χώρες δωρίσουν στην Ουκρανία, διατήρησαν αποθέματα στη μισή χωρητικότητα ή λιγότερο, επειδή έβλεπαν μικρό κίνδυνο ή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά περισσότερα, και ακολούθησαν μια προσέγγιση «ακριβώς στην ώρα, ακριβώς αρκετά» στην αμυντική βιομηχανία. .

«Έτσι, ο επείγων χαρακτήρας τώρα φαίνεται και κατανοητός, νομίζω στα περισσότερα έθνη», είπε ο Μπάουερ.

Ενώ οι απώλειες στρατιωτών, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης την έχουν κάνει λιγότερο απειλή, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς σχετικά με την ικανότητα και το ρυθμό με τον οποίο η Ρωσία μπορεί να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της, είπε ο Μπάουερ.

«Οι Ρώσοι έχουν τα ίδια προβλήματα που έχουμε εμείς όσον αφορά τα αποθέματά τους», είπε ο Bauer.

Μιλώντας στο φόρουμ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε να μην δοθεί μια ανάσα στη Ρωσία αυτή τη στιγμή.

 Εν μέσω διχάσεων μεταξύ των υποστηρικτών της Ουκρανίας σχετικά με το εάν η Ουκρανία θα έπρεπε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ζελένκσι απέρριψε την ιδέα μιας σύντομης εκεχειρίας με τη Ρωσία.

«Η διακοπή του πολέμου καθαυτή δεν εγγυάται την ειρήνη.

Η Ρωσία τώρα αναζητά μια σύντομη εκεχειρία, μια ανάπαυλα για να ανακτήσει δυνάμεις. Κάποιοι μπορεί να το αποκαλούν το τέλος του πολέμου, αλλά μια τέτοια παύση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Καναδά, στρατηγός Wayne Eyre , είπε ότι η εξισορρόπηση των αναγκών της Ουκρανίας για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια και ό,τι χρειάζεται ο στρατός του Καναδά «είναι κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα».

«Είναι ένας συνεχής υπολογισμός ως προς το πού μπορούμε να δώσουμε και τι πρέπει να κρατήσουμε για τη δημιουργία δυνάμεών μας, τι πρέπει να κρατήσουμε για μελλοντικά απρόοπτα και τι μπορεί να παράγει η βιομηχανία», είπε ο Έιρ στο φόρουμ του Χάλιφαξ.

Έχοντας υπόψη τα επίπεδα πυρομαχικών του Καναδά μετά τη δωρεά από την Οτάβα M777 Howitzer και περισσότερες από 25.000 βολές πυροβολικού νωρίτερα αυτό το έτος, ο Eyre είπε ότι επισκέφθηκε τη General Dynamics Ordnance and Tactical Systems νωρίτερα αυτό το μήνα για να δει τι είναι δυνατό να ενισχυθεί η παραγωγή για πυρομαχικά 155 mm.

«Δεν είναι εύκολο όταν έχεις να κάνεις με γραμμές παραγωγής που χρειάζονται σημαντικό εξοπλισμό για να πάρουμε τον διάφορο [εξοπλισμό] που χρειαζόμαστε», είπε ο Eyre. «Δεν είναι εύκολο όταν έχεις πολύ περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά για τα συστατικά μέρη των πυρομαχικών που απαιτούνται».

Για τις χώρες των οποίων οι στρατοί έχουν δει επανειλημμένες περικοπές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια απότομη στροφή βρίσκεται σε εξέλιξη. Σεισμικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σουηδία, η εφαρμογή της οποίας στο ΝΑΤΟ φέτος πυροδότησε φόβους για ρωσικά αντίποινα.

«Στις ένοπλες δυνάμεις μου, εργαζόμαστε για 30 χρόνια σε μια κατάσταση με μειώσεις και συρρικνώσεις, και άφθονο χρόνο αλλά χωρίς χρήματα», είπε ο ανώτατος διοικητής του σουηδικού στρατού, στρατηγός Micael Bydén , σε συνέντευξή του. «Τώρα οι φιλοδοξίες είναι εκεί, ο προϋπολογισμός τρέχει. Οι φιλοδοξίες και οι απαιτήσεις είναι υψηλές. ο χρόνος είναι περιορισμένος.»

Μια πρόκληση, είπε ο Bydén, είναι ότι σχεδόν κάθε δυτική χώρα προσβλέπει στην αμυντική βιομηχανία να αυξηθεί για να καλύψει τις αμυντικές τους ανάγκες ταυτόχρονα.

«Αν καταλήξετε πολύ κάτω στη σειρά, δεν θα πάρετε αυτό που χρειάζεστε, δεν θα λάβετε παραδόσεις», είπε ο Bydén. «Είμαστε σε στενό διάλογο με την αμυντική βιομηχανία, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από την ικανότητα να εντατικοποιηθεί – εάν συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε κάνει».

Το Πεντάγωνο συζητά με τη βιομηχανία πώς να αυξήσει την παραγωγή νέων όπλων και να συντονιστεί μεταξύ των συμμάχων. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πίεσε τους συμμάχους σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα να «σκάψουν βαθιά και να παράσχουν πρόσθετη ικανότητα».

Είναι μια οξεία πρόκληση για μερικά από τα μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, η οποία ακόμη και πριν από τη δωρεά της βοήθειας αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, προσπάθησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Ο στρατηγός Onno Eichelsheim, αρχηγός άμυνας της Ολλανδίας, είπε ότι τα ολλανδικά αποθέματα “δεν ήταν τόσο υψηλά” όταν οι Κάτω Χώρες επέλεξαν να στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά οβίδας 155 mm και πυραύλους αεράμυνας.

«Ξεκινήσαμε με αποθέματα που δεν ήταν πλήρως γεμάτα, που δεν ήταν εντελώς έτοιμα, δεν είχαν όλο το υλικό για να υποστηρίξουμε αυτό που χρειαζόμασταν για το ΝΑΤΟ», είπε ο Eichelsheim. «Σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να γεμίσω αποθέματα με τη σύναψη συμβάσεων με τη βιομηχανία, την οποία ξεκινήσαμε, ευτυχώς, πριν από ένα χρόνο».

Η ολλανδική κυβέρνηση και άλλοι ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν συζητήσει με τη βιομηχανία σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια προμηθειών τους για την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγής — και πώς να ιεραρχήσουν τις παραδόσεις με βάση το ποια χώρα χρειάζεται περισσότερο όπλο. Ένας στόχος είναι να οικοδομηθεί η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης και να μην εξαρτάται πολύ από τις ΗΠΑ

«Πρέπει να συντονιστούμε – συγκεκριμένα εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου – καλύτερα, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική αυτονομία στην Ευρώπη», είπε ο Eichelsheim. «Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στις ΗΠΑ ή σε άλλους εταίρους εάν η ανάγκη είναι τόσο υψηλή. Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν πλήρως για εμάς, όπως πιστεύαμε στο παρελθόν. Δεν είναι αυτή η αλήθεια.”

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ

Η γκρίζα ζώνη μεταξύ των αμυντικών εταιρειών που προσανατολίζονται προς το μέλλον και των κυβερνήσεων που ξοδεύουν πραγματικά χρήματα έχει γίνει όλο και περισσότερο μέρος της συζήτησης μετά την εισβολή.

Στο Χάλιφαξ, ο Μπάουερ επέκρινε τις αμυντικές εταιρείες, λέγοντας ότι αφότου τα μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, η βιομηχανία δεν επέκτεινε τις γραμμές παραγωγής της ώστε να ταιριάζουν και χρέωνε περισσότερα.

«Ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης και της υστέρησης της παραγωγικής ικανότητας σε σχέση με τη ζήτηση, οι τιμές ανέβηκαν. Ως αποτέλεσμα, αρχίσαμε να πληρώνουμε περισσότερα για το ίδιο, κάτι που δεν ήταν ο λόγος για τον οποίο αυξάναμε αυτούς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς», είπε ο Μπάουερ. «Αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό είχε να κάνει με το δικό μας σύστημα, τις δικές μας κοινωνίες».

Πέρα από την αύξηση των παραγγελιών, είπε ο Bauer, οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία, να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και επίσης να εμπλακούν στρατιωτικούς προμηθευτές σε μια συζήτηση «αξιών» σχετικά με το ρόλο τους στη διαφύλαξη της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Ο Έρικ Φάνινγκ , διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών, είπε ότι ενώ οι βιομηχανικές βιομηχανικές βάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής μπορεί να διαφέρουν, οι εταιρείες συνήθως διατρέχουν κινδύνους ως απάντηση σε «σαφή σήματα» από τους στρατιωτικούς πελάτες τους.

«Αυτές οι εταιρείες έχουν μετόχους. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλεονάζουσα χωρητικότητα ή αποθέματα πραγμάτων περιμένοντας κάτι», είπε ο Fanning. «Το τμήμα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για το τι θέλει και η βιομηχανία θα ανταποκριθεί».

Ο Fanning είπε ότι η ικανότητα της βιομηχανίας να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών εξαρτάται από τις εταιρείες που συνάπτουν συμβόλαια, τα οποία είπε ότι το Πεντάγωνο άργησε να επιτρέψει.

«Αυτό δεν είναι μολύβια», είπε η Φάνινγκ. «Ακόμη και παλιά πυρομαχικά όπως τα Javelins και Stingers είναι πολύπλοκα και έχουν πολύ περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που τροφοδοτούν αυτά. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο για να παραταχθούν και να κινηθούν ξανά, και είναι πολύ ακριβό να γίνει αν οι πελάτες δεν αγοράζουν.”

Ο Τζο Γκουλντ είναι ο ανώτερος ρεπόρτερ του Πενταγώνου για το Defense News, καλύπτοντας τη διασταύρωση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, της πολιτικής και της αμυντικής βιομηχανίας. Υπηρέτησε στο παρελθόν ως δημοσιογράφος του Κογκρέσου.

Περισσότερα στο Πεντάγωνο