«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Θαλής ο Μιλήσιος: Το αναπάντητο ερώτημα της αρχής των πάντων Ο Θαλής θεωρείται ο πρώτος φιλόσοφος.

ΘΑΛΗΣ ΜΙΛΗΣΙΟΣ

 Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που δικαίως απέσπασε δυόμισι αιώνες αργότερα από τον Αριστοτέλη, στο Α΄ των Μετά τα Φυσικά.

Ο λόγος είναι εμφανής: ο Θαλής είναι ο πρώτος που επιχειρεί να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα με τη λογική, χωρίς να καταφεύγει στη μυθολογία ή τη θεολογία, και επομένως η θεωρία του μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο.

Με τον Θαλή ξεκινά το ερώτημα που απασχόλησε τους Προσωκρατικούς (Φυσικούς) φιλοσόφους, της αρχής των πάντων.

Για τον φιλόσοφο, η αναλλοίωτη ουσία από την οποία γεννιούνται και στην οποία καταλήγουν όλα τα όντα είναι το ὕδωρ.

Με τον τρόπο αυτό, αναζητώντας την πρώτη, άφθαρτη, υλική αρχή, ο Θαλής επιχειρεί να ανακαλύψει μια τάξη στον Κόσμο που δεν εξαρτάται πλέον από τις επιθυμίες των θεών του Ολύμπου.

Τα μαθηματικά στην περίπτωσή του αποτέλεσαν πολύτιμο εργαλείο: Μέτρησε το ύψος των πυραμίδων και ανακάλυψε τις τροπές (ηλιοστάσια), ενώ μπορούσε να υπολογίσει την απόσταση ενός πλοίου από τη στεριά.

Το σπουδαιότερο επίτευγμά του, ωστόσο, ήταν η πρόβλεψη μιας ολικής έκλειψης ηλίου, την 28η Μαΐου του 585 π.Χ., που δημιούργησε έναν θρύλο γύρω από το όνομά του.

Μικρή σημασία έχει ο δρόμος που ακολούθησε ώστε να προβλέψει το ασυνήθιστο φαινόμενο.

Περισσότερο από όλα, αποδέσμευσε με εντυπωσιακό και μη αμφισβητούμενο τρόπο τα φαινόμενα της φύσης από τη θεϊκή δικαιοδοσία.

Είναι γνωστό ότι ο Θαλής ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο μοναδικός φιλόσοφος ανάμεσα σε άρχοντες, ποιητές, νομοθέτες.

Οι θεωρίες του ήταν πρωτότυπες, τολμηρές, κατανοητές και προσέφεραν λογική εξήγηση.

Ο Μιλήσιος φιλόσοφος είναι αυτός που εγκαινιάζει την αγάπη για τη σοφία (φιλοσοφία) και από σοφός γίνεται ο πρώτος φιλόσοφος.

Ο Πλάτων μέσω του Σωκράτη στον Θεαίτητο θέλοντας να διακωμωδήσει την εικόνα των φιλοσόφων που ερευνούν τη φύση και το σύμπαν αναφέρει ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Θαλή, λέγοντας ότι καθώς εξέταζε τα άστρα και κοιτούσε ψηλά έπεσε σε ένα πηγάδι και έγινε ο περίγελος μιας υπηρέτριας, που του είπε ότι «επιθυμεί να μάθει τι συμβαίνει στον ουρανό και αγνοεί το τι γίνεται μπροστά στα πόδια του».

Για τον Σωκράτη, όμως, η φιλοσοφία έπρεπε να αποδεσμευτεί από τη φύση και να εστιάσει στον άνθρωπο, ως τέχνη του βίου.

Αντιθέτως, ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά μας παραδίδει μια ιστορία με τον Θαλή να προβλέπει (με τη μελέτη των άστρων) ότι θα υπάρχει μεγάλη σοδειά ελιάς και να νοικιάζει νωρίς τα ελαιοτριβεία από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε όταν έφτασε πράγματι ο καιρός της μεγάλης ζήτησης να τα υπενοικιάζει με ό,τι ποσό ήθελε, «αποδεικνύοντας σε όσους τον κορόιδευαν ότι είναι εύκολο στους φιλοσόφους να πλουτίσουν εάν θέλουν αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο των μελετών τους».

Τον 6ο π.Χ. αιώνα ο Θαλής αναζητά την αρχή των πάντων.

Τον ελκύει η ομορφιά του επαγωγικού συλλογισμού και η ανακάλυψη των νόμων της φύσης. Παρατηρώντας την κοσμική τάξη, θαυμάζει και απορεί.

Η δυτική σκέψη κάνει τα πρώτα της βήματα στη γνώση, προσφέροντας στον άνθρωπο την πολυτέλεια να θέσει ερωτήματα που δεν απαντώνται εύκολα.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, τα γνωρίζουμε όλα.

Έτσι πιστεύουμε. Δε χρειάζεται να στοχαστούμε, μόνο να πατήσουμε το κουμπί της αναζήτησης του διαδικτύου.

Και χαμένοι στα σκοτάδια της άπλετης πληροφορίας παύουμε να θαυμάζουμε και να απορούμε για τον κόσμο γύρω μας.

Τυφλωμένοι από την πληθώρα δεδομένων αδυνατούμε να φτάσουμε στον πυρήνα της γνώσης.

Χωρίς να κοιτάμε τ’ αστέρια, βαδίζοντας μ΄ ένα κινητό στο χέρι, βυθιζόμαστε στις μαύρες τρύπες της ημιμάθειας.

«Αυτός όμως που απορεί και θαυμάζει, αντιλαμβάνεται ότι αγνοεί», για τον Αριστοτέλη. Η σκέψη είναι η τροφή της γνώσης.

Ίσως δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε απαντήσεις, αλλά μπορούμε να στοχαστούμε την ουσία.

Εξάλλου, το ερώτημα του Θαλή δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

 Έλσα Νικολαΐδου

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>