«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φαίνεται ότι δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τις επικίνδυνες αυταπάτες του

Το ΝΑΤΟ δεν μαθαίνει τίποτα και δεν ξεχνά τίποτα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φαίνεται ότι δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τις επικίνδυνες αυταπάτες του.

Ακολουθήστε μας στο Instagram  και  στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε πρόσφατα στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του Workers Youth League (AUF) στην Utøya της Νορβηγίας. Η AUF είναι η μεγαλύτερη οργάνωση πολιτικής νεολαίας της Νορβηγίας και συνδέεται με το Νορβηγικό Εργατικό Κόμμα. 

Το θερινό στρατόπεδο AUF είναι φυσικά διάσημο ως το σκηνικό της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης που διέπραξε ο νεοναζί Anders Breivik το 2011.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ελάχιστα.

Ωστόσο, η ομιλία του ήταν μια αξιοσημείωτη απόδειξη του πόσο λίγα έχει μάθει το ΝΑΤΟ από τα δραματικά γεγονότα αυτού του έτους. Μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μια σύγκρουση στην οποία το ΝΑΤΟ είχε διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πυροδότηση μέσω της αταλάντευτης επιμονής του να ενσωματώσει στο στρατιωτικό του σύστημα όσες χώρες στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και όχι μόνο ανησυχίες για την ασφάλεια των άλλων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξάλλου η δεύτερη μεγάλη σύγκρουση που ξέσπασε στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 25 χρόνια. Και οι δύο αυτές συγκρούσεις συνδέονται άρρηκτα με δύο δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ: πρώτον, για απεριόριστη επέκταση και, δεύτερον, με την εξάλειψη της παρουσίας και επιρροής της Ρωσίας από τη Δυτική Ευρώπη οριστικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε από την πρώτη δέσμευση. ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999 από τον δεύτερο.

Βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας κάτω από την τρύπα μνήμης

Ο Στόλτενμπεργκ φυσικά αγνοεί χαρωπά τίποτα από αυτά.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είχε την αυθάδεια να πει για τις μάχες στην Ουκρανία:

Βλέπουμε πολεμικές πράξεις, επιθέσεις σε αμάχους και καταστροφές που δεν έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε αυτό.

Δεν «βλέπετε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»;

Ο Στόλτενμπεργκ, όπως και οι περισσότεροι επίσημοι frontmen του NATOLand, έχει προφανώς ξεχάσει την εκστρατεία βομβαρδισμού 11 εβδομάδων που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τις πρώτες βομβαρδιστικές επιθέσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις μετά τον Χίτλερ.

Μερικές από τις φρικαλεότητες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν:

 • επίθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επιβατικό τρένο που διέσχιζε τη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Južna Morava στο φαράγγι Grdelica, σκοτώνοντας 14.

 • την επίθεση στη στήλη των εκτοπισμένων αμάχων σε ένα τμήμα δρόμου 12 μιλίων μεταξύ Djakoviča και Decani στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, σκοτώνοντας 73·

 • η επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας 16·

 • την επίθεση σε κατοικημένη περιοχή στη νότια πόλη Surdulica στη νοτιοανατολική Σερβία, σκοτώνοντας 16·

 • την καταστροφή ενός επιβατικού λεωφορείου στη γέφυρα Lužane στο Κοσσυφοπέδιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23.

 • τον ημερήσιο βομβαρδισμό διασποράς στην αγορά στη Νις, με 15 νεκρούς·

 • ο βομβαρδισμός στο αλβανικό χωριό Koriša του Κοσσυφοπεδίου, με 87 νεκρούς.

 • την επίθεση στο νοσοκομείο Dragiša Mišović στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας τρεις.

 • η επίθεση στη γέφυρα στο Βαρβαρίν στη νότια κεντρική Σερβία, σκοτώνοντας τρεις.

 • ο βομβαρδισμός ενός σανατόριου και ενός κοντινού γηροκομείου στη Surdilica, σκοτώνοντας 17.

 • η επίθεση σε πολυκατοικία στο Νόβι Παζάρ στη νοτιοδυτική Σερβία, σκοτώνοντας 10.

Η λίστα μπορεί εύκολα να επεκταθεί. Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ζει στον δικό του παραληρηματικό κόσμο στον οποίο μια στρατιωτική συμμαχία 30 χωρών, οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, είναι καθαρά «αμυντική» και δεν θα ονειρευόταν σε ένα εκατομμύριο χρόνια να βλάψει μια μύγα.

Οι χώρες «μπορούν να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο»

Ο Πρόεδρος Πούτιν, ισχυρίστηκε ο Στόλτενμπεργκ,

έχει επιτεθεί σε μια ολόκληρη αθώα χώρα και λαό, με στρατιωτική δύναμη, για να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους.

Αυτό που πραγματικά κάνει είναι να αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη στην οποία πιστεύουμε.

Όπου όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές, μπορούν να επιλέξουν το δικό τους δρόμο. Δεν αποδέχεται την κυριαρχία άλλων χωρών.

Είναι εύκολο —και όχι λίγο κουραστικό— να απαριθμήσουμε όλα όσα είναι απαράδεκτα σχετικά με αυτή τη δήλωση.

Η Ουκρανία δεν είναι σχεδόν εντελώς «αθώα»:

Η σημερινή κυβέρνηση στο Κίεβο ήρθε στην εξουσία το 2014 μέσω ενός βίαιου πραξικοπήματος εναντίον μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.

 • Διεξήγαγε έναν πόλεμο οκτώ ετών εναντίον του λαού της, στον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 13.000 (ίσως και περισσότεροι) άνθρωποι.

 • έχει επιβάλει αποκλεισμό κατά του άμαχου πληθυσμού της χώρας του.

 • αρνήθηκε να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογράψει και που στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την Απόφαση 2202 (2015) .

Όσο για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την «επίτευξη πολιτικών στόχων», το ΝΑΤΟ έχει κάνει πάρα πολλά από αυτά. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τους Σέρβους της Βοσνίας το 1995 προκειμένου να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός τεχνητού κράτους στα Βαλκάνια που θα ήταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Επειδή το ΝΑΤΟ απέτυχε να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο του, δηλαδή τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, από τότε επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο.

Οι Συμφωνίες του Ντέιτον του 1995 δημιούργησαν ένα δύσχρηστο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που αποτελείται από δύο χαλαρά συνδεδεμένες οντότητες—τη μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Ωστόσο, η συμφωνία του Ντέιτον δεν έκανε καμία αναφορά στη δημιουργία κοινών κρατικών θεσμών της Βοσνίας, ενός τέτοιου εθνικού στρατού, ακόμη λιγότερο σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 25 χρόνια συνέχισαν να προσποιούνται ότι οποιαδήποτε απροθυμία εκ μέρους των πολιτών του κράτους (κυρίως των Σέρβων) να ακολουθήσουν τη δημιουργία ενός εθνικού στρατού και φυσικά να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή να πραγματοποιήσουν το «ευρώ» τους. -Ατλαντικές φιλοδοξίες», η χρήση της προτιμώμενης ορολογίας αποτελεί παραβίαση των Συμφωνιών του Ντέιτον.

«Δεν θα ανεχτούμε τις αποσχιστικές πολιτικές της Δημοκρατίας Σέρπσκα, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη σταθερότητα στην περιοχή», βροντοφώναξαν οι δημοκρατικοί υπουργοί Εξωτερικών της G-7 σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν στις 14 Μαΐου.

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης στρατιωτική δύναμη για να εξασφαλίσει πολιτικούς στόχους όταν βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία το 1999. Το ΝΑΤΟ επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και να καταλάβει την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Αυτή η επαρχία, όπως και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχει παραμείνει υπό αποτελεσματική κατοχή του ΝΑΤΟ και χρησιμεύει ως το σπίτι σε μια γιγάντια, ολοκαίνουργια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, το Camp Bondsteel.

 

Η εισβολή στη Λιβύη 

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης στρατιωτική δύναμη το 2011, όταν εξαπέλυσε μια «απρόκλητη» βομβαρδιστική επίθεση στη Λιβύη για να απαλλαγεί από τον ανεξάρτητο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι – ένα αγκάθι στα μάτια της Δύσης.

Υπήρχε κάποια γελοία συζήτηση εκείνη την εποχή που προερχόταν από τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ ότι μόνο μια παρατεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμού θα μπορούσε να σώσει τους κατοίκους της Βεγγάζης από τη «γενοκτονία».

Μια επακόλουθη έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου , «Λιβύη: Εξέταση της επέμβασης και της κατάρρευσης και οι μελλοντικές επιλογές πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου», γελοιοποιούσε τους ισχυρισμούς που έκανε το ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει την επίθεσή του:

Παρά τη ρητορική του, η πρόταση ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα είχε διατάξει τη σφαγή αμάχων στη Βεγγάζη δεν υποστηρίχθηκε από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το καθεστώς Καντάφι είχε ανακαταλάβει πόλεις από τους αντάρτες χωρίς να επιτεθεί εναντίον αμάχων στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011…. Ευρύτερα, το 40χρονο ιστορικό των φρικτών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μουαμάρ Καντάφι δεν περιελάμβανε επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον λιβύων αμάχων.

Ο Στόλτενμπεργκ, προστατευμένος από ένα ύποπτο σώμα τύπου του ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι ήσυχος που δεν θα έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τέτοια δυσάρεστα γεγονότα.

Οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του Στόλτενμπεργκ ήταν τυπικά δυτικά κλισέ.

«Παγκόσμια τάξη στην οποία πιστεύουμε»; Ποιος είναι το «εμείς»; Στο «εμείς» προφανώς δεν περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις χώρες του κόσμου, εκείνες που αρνήθηκαν επισήμως να συμμετάσχουν στην εκστρατεία των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όσον αφορά το δικαίωμα των χωρών να επιλέγουν «το δικό τους μονοπάτι», αυτό στη γλώσσα του ΝΑΤΟ ισχύει μόνο για τις χώρες που επιλέγουν τον δρόμο που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ.

Η Σερβία σίγουρα δεν απολάμβανε αυτό το δικαίωμα στη δεκαετία του 1990.

Η πιο αληθινή εξήγηση για την εξαιρετική εχθρότητα του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, μια εχθρότητα που κορυφώθηκε σε μια βάναυση εκστρατεία βομβαρδισμών, ήρθε κατευθείαν από το στόμα του αλόγου. Ο John Norris, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Strobe Talbott, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον, έγραψε στο βιβλίο του Collision Course: NATO, Russia, and Kosovo  (2005):

Ήταν η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας στις ευρύτερες τάσεις των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων —όχι τα δεινά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου— που εξηγεί καλύτερα τον πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Ο Μιλόσεβιτς ήταν έρμαιο στο πλευρό της διατλαντικής κοινότητας για τόσο καιρό που οι Ηνωμένες Πολιτείες ένιωθαν ότι θα ανταποκρινόταν μόνο σε στρατιωτικές πιέσεις.

Οι επανειλημμένες παραβάσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έρχονταν σε άμεση αντίθεση με το όραμα μιας Ευρώπης «ολόκληρης και ελεύθερης» και αμφισβήτησαν την ίδια την αξία της συνέχισης της ύπαρξης του ΝΑΤΟ… Ακριβώς επειδή ο Μιλόσεβιτς ήταν τόσο επιδέξιος στο να υπερτερεί της Δύσης που το ΝΑΤΟ άρχισε να το βλέπει πάντα -Η κλιμάκωση της χρήσης βίας ως η μόνη του επιλογή….Το ΝΑΤΟ μπήκε σε πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο επειδή οι πολιτικοί και διπλωματικοί ηγέτες του είχαν αρκετά [sic] τον Μιλόσεβιτς και είδαν τις ενέργειές του να διακόπτουν τα σχέδια για να φέρει μια ευρύτερη σταθερότητα εθνών στη διατλαντική κοινότητα

Εδώ είναι: καμία σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, και οτιδήποτε έχει να κάνει με την αντίσταση στην κατάληψη κάθε ακινήτου στην Ευρώπη από το ΝΑΤΟ/ΕΕ.

Η σημερινή Σερβία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει πλέον δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο από αυτό που είχε η Σερβία της δεκαετίας του 1990.

Οι Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σέρβου Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, έχουν μιλήσει επανειλημμένα για την πίεση που έχουν υποβληθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά του μακροχρόνιου φίλου και συμμάχου τους, της Ρωσίας.

Αναμφίβολα, αν ο Καντάφι δεν είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της βομβαρδιστικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 2011, θα μπορούσε επίσης σήμερα να καταθέσει λεπτομερώς το ζήτημα του δικαιώματος της Λιβύης να επιλέγει τον δικό της δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα άνευ όρων δικαίωμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ —το δικαίωμα να επιλέγει κανείς τον δικό του δρόμο— δεν έχει θεωρηθεί ποτέ ο θεμελιώδης καθοριστικός παράγοντας της εθνικής κυριαρχίας.

Δεν υπάρχει άρθρο στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που να λέει ότι κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία θέλει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Σίγουρα δεν είναι δικαίωμα που αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έξαλλη απάντησή τους στην είδηση ​​ότι οι Νήσοι του Σολομώντα (που δεν είναι σχεδόν καθόλου κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες) είχαν υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην οικοδόμηση στρατιωτική βάση στα νησιά.

Οι επικίνδυνες αυταπάτες του ΝΑΤΟ

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον Στόλτενμπεργκ δεν είναι τα κλισέ του, αλλά οι επικίνδυνες αυταπάτες του, για να μην αναφέρουμε την απάτη του.

Σκεφτείτε ξανά τη δήλωσή του για «επιθέσεις σε αμάχους και καταστροφές που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ,

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι θα τις υποστηρίξουμε [την Ουκρανία] όσο χρειαστεί.

Έχουμε ηθική ευθύνη να τους στηρίξουμε.

Είναι μια ανεξάρτητη χώρα, με πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, που υπόκεινται αδικαιολόγητα σε έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο.

Βλέπουμε πολεμικές πράξεις, επιθέσεις σε αμάχους και καταστροφές που δεν έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε αυτό.

 

Αυτή η δήλωση κάνει να ακούγεται σαν να ενεπλάκη το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – έσπευσε να βοηθήσει την Ουκρανία – ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ, θα σας κάνει να πιστέψετε, ο Στόλτενμπεργκ ασχολιόταν μόνος του όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις «αξίες» και τις ανθρωπιστικές του προθέσεις, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμπλακεί και να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της από ένα «απρόκλητο» —η ευνοημένη λέξη των προπαγανδιστών του ΝΑΤΟ—επίθεση.

Όχι μόνο αυτό είναι αναληθές, αλλά και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έχει αναρίθμητες φορές παραδεχτεί ότι αυτό είναι αναληθές.

Το ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ επέμενε επανειλημμένα, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τουλάχιστον από το 2014.

Στις 27 Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ το αποκάλυψε αυτό

Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει ουσιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Και εκπαίδευση για δεκάδες χιλιάδες ουκρανικές δυνάμεις.

Την επόμενη μέρα, στις 28 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ενός Διαλόγου για το Κλίμα και την Ασφάλεια σε Δημόσιο Φόρουμ του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ καυχήθηκε:

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την Ουκρανία από το 2014.

Δεν ξυπνήσαμε τον Φεβρουάριο του 2022…. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες, πολύ καλύτερα εκπαιδευμένες, πολύ μεγαλύτερες, πολύ καλύτερα διοικημένες το 2022 από ό,τι το 2014.

Όχι τουλάχιστον λόγω της υποστήριξης , την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό που έχουν λάβει εδώ και πολλά χρόνια από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Είναι πρώτα και κύρια η γενναιότητα, το θάρρος των Ουκρανών που επέτρεψαν να σταθούν ενάντια στη βάναυση ρωσική εισβολή.

Αλλά η υποστήριξη που έχουν επιτύχει από το 2014 και μετά ήταν φυσικά επίσης καίρια.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί από το 2014—εκπαιδεύτηκαν, εξοπλίστηκαν και υποστήριξαν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Ιουλίου.

Το σχέδιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Με άλλα λόγια, ο Στόλτενμπεργκ έχει επιβεβαιώσει χωρίς να προτρέπει αυτό που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια οι Ρώσοι.

Το ΝΑΤΟ μετέτρεπε την Ουκρανία σε μια ένοπλη, εχθρική στρατιωτική βάση στα σύνορα της Ρωσίας, τη στιγμή που όχι μόνο η Ουκρανία υποτίθεται ότι εφάρμοζε τη συμφωνία του Μινσκ του 2015, αλλά οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ η Γερμανία και η Γαλλία υποτίθεται ότι διασφάλιζαν ότι η Ουκρανία το εφάρμοζε πράγματι. συμφωνία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπέγραψαν η κυβέρνηση του Κιέβου και οι εκπρόσωποι του λαού του Ντονμπάς, προέβλεπαν τη σταδιακή επανένταξη του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Ως μέρος της σταδιακής διαδικασίας επανένταξης, το σύνταγμα της Ουκρανίας θα αλλάξει προκειμένου να παραχωρηθεί σε ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ «ειδικό καθεστώς».

Τίποτα από αυτά δεν έγινε ποτέ, όπως τόνισαν επανειλημμένα οι Ρώσοι. Πράγματι, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο , ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες του Μινσκ εξ ονόματος της Ουκρανίας, παραδέχτηκε πρόσφαταότι ποτέ δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ.

Στόχος του με την υπογραφή της συμφωνίας ήταν να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει η Ουκρανία να οικοδομήσει έναν «ισχυρό στρατό».

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Μινσκ;» ρώτησε.

«Κερδίζουμε οκτώ χρόνια για να δημιουργήσουμε έναν στρατό. Κερδίζουμε οκτώ χρόνια για να αποκαταστήσουμε την οικονομία».

Το ΝΑΤΟ, όπως παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ, έπαιξε ευτυχώς σωστά με το σχέδιο της κυβέρνησης της Ουκρανίας να προσποιείται ότι ενδιαφέρεται να εφαρμόσει το Μινσκ ενώ στην πραγματικότητα προετοιμάζεται για πόλεμο.

Μαζί με αυτό το θέατρο έπαιζαν επίσης και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ—ιδιαίτερα η Γερμανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες—που προσποιούνταν ευσεβώς ότι επιθυμούσαν να εφαρμόσουν το Μινσκ ενώ καταδίκαζαν αυστηρά τη Ρωσία (η οποία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στο Μινσκ—όπως η Γαλλία και η Γερμανία. ήταν εγγυητής) για την υποτιθέμενη αποτυχία της να εφαρμόσει το Μινσκ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, οι ίδιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνέχισαν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, ενώ σιωπηρά και όχι τόσο σιωπηρά ενθαρρύνουννα προετοιμαστεί να επιλύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς με τη βία (κατά σαφή παραβίαση του Μινσκ).

Και, όπως το ΝΑΤΟ γνώριζε καλά, δεν υπήρχε περίπτωση η Ρωσία να σταθεί παθητικά σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από την κυβέρνηση του Κιέβου εναντίον των ηθικών Ρώσων του Ντονμπάς.

Με άλλα λόγια, για οκτώ χρόνια το ΝΑΤΟ προετοίμαζε την Ουκρανία για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, που ήξερε ότι θα ερχόταν.

Όχι μόνο το ΝΑΤΟ ενθάρρυνε την Ουκρανία να επιλύσει το πρόβλημα στο Ντονμπάς με τη βία, αλλά και το ΝΑΤΟ επιδίωκε να εντάξει την Ουκρανία στη συμμαχία. Το ΝΑΤΟ επιδίωξε αυτόν τον στόχο μεμονωμένα.

Το ζήτημα αν η Ουκρανία θα γινόταν de jure ή de facto μέλος του ΝΑΤΟ ήταν δευτερεύον. Αυτό που είχε σημασία ήταν το πλήγμα που θα προκαλούσε η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις αξιώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ είχε ξεκάθαρα λάβει υπόψη του τη σκέψη του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Zbigniew Brzezinski , ο οποίος, στο κλασικό του The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997) είχε εξηγήσει τη σημασία της Ουκρανίας σε κάθε ελπίδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραμείνει Μεγάλη. Εξουσία:

Χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι ευρασιατική αυτοκρατορία.

Η Ρωσία χωρίς την Ουκρανία μπορεί ακόμα να αγωνιστεί για αυτοκρατορικό καθεστώς, αλλά στη συνέχεια θα γινόταν ένα κατά κύριο λόγο ασιατικό αυτοκρατορικό κράτος, πιο πιθανό να παρασυρθεί σε εξουθενωτικές συγκρούσεις με διεγερμένους Κεντρικούς Ασιάτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα δυσανασχετούσαν για την απώλεια της πρόσφατης ανεξαρτησίας τους και θα υποστηριχθούν από τα άλλα ισλαμικά κράτη στο νότο.

Η Κίνα θα ήταν επίσης πιθανό να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αποκατάσταση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κεντρική Ασία, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντός της για τα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη εκεί.

Ωστόσο, εάν η Μόσχα ανακτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας, με τα 52 εκατομμύρια κατοίκους της και τους σημαντικούς πόρους της, καθώς και την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία ανακτά αυτόματα ξανά τα μέσα για να γίνει ένα ισχυρό αυτοκρατορικό κράτος, που εκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία.

Γι’ αυτό ακριβώς η Ουκρανία ήταν τόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ και γιατί το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία (και η Γεωργία) θα γίνουν μέλη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, και γιατί το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει τη δέσμευση έκτοτε, ακόμη και στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο.

Το πρόβλημα ήταν ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Γεωργία πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ—και το ΝΑΤΟ το γνώριζε καλά.

Το θέμα δεν ήταν η διαφθορά ή η έλλειψη δημοκρατίας – το ΝΑΤΟ είχε άφθονη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια παραβλέποντας τέτοιους πεκάντιλο.

Το πρόβλημα ήταν ότι για να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια επίδοξη χώρα έπρεπε να έχει διευθετήσει όλες τις εκκρεμείς συγκρούσεις στο έδαφός της — και αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση , που δημοσιεύθηκε το 1995,

Τα κράτη που έχουν εθνοτικές ή εξωτερικές εδαφικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των διεκδικήσεων αλυτρωτισμού ή εσωτερικών διαφορών δικαιοδοσίας, πρέπει να επιλύουν αυτές τις διαφορές με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΑΣΕ.

Η επίλυση τέτοιων διαφορών θα ήταν ένας παράγοντας για τον καθορισμό του εάν θα προσκληθεί ένα κράτος να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ένταξης του ΝΑΤΟ , οποιοσδήποτε υποψήφια προς το ΝΑΤΟ έπρεπε να δεσμευτεί

να επιλύσουν τις διεθνείς τους διαφορές με ειρηνικά μέσα [και] να επιλύσουν εθνοτικές διαφορές ή εξωτερικές εδαφικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων αλυτρωτιστικών αξιώσεων ή εσωτερικών διαφορών δικαιοδοσίας με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΑΣΕ και να επιδιώξουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτοί ήταν οι ίδιοι οι κανόνες του ΝΑΤΟ και προφανώς απέκλειαν τη Γεωργία από την ένταξη τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έκανε τη μοιραία δήλωσή του στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία και η Γεωργία «θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Η Γεωργία ενεπλάκη σε δύο σοβαρές συγκρούσεις στο έδαφός της: στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Μέσα σε τέσσερις μήνες από τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ξέσπασε πόλεμος στη Γεωργία καθώς ο πρόεδρός της, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ωφελούμενος από τη δέσμευση του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να επιλύσει οριστικά τα αυτονομιστικά του προβλήματα με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Η Ουκρανία είχε το ίδιο πρόβλημα.

Από το 2014 και μετά, και την έναρξη του πολέμου του Κιέβου κατά των αποσχισμένων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εκπλήρωσε την απαίτηση του ΝΑΤΟ ότι τα επίδοξα κράτη μέλη πρέπει να επιλύσουν ειρηνικά όλες τις εδαφικές και εθνοτικές διαφορές προτού εξεταστεί η ένταξη τους. .

Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ συνέχισε να επαναλαμβάνει, χρόνο με τον χρόνο, ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, παρόλο που κανένα από τα κράτη δεν ήταν κοντά στην ικανοποίηση των διακηρυγμένων απαιτήσεων του ΝΑΤΟ.

Κανόνες παιχνιδιού του ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ είναι πεπεισμένος, όπως πιθανώς οι περισσότεροι ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού που θέτει το ΝΑΤΟ είναι κανόνες που όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν και να ακολουθήσουν.

Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους δυτικούς ηγέτες, μπορεί να παραδώσει κάθε ποσότητα θανατηφόρου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία, να παρέχει πληροφορίες στην Ουκρανία για σκοπούς στόχευσης Ρώσων και των συμμάχων τους, να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πτυχές των αποφάσεων στρατιωτικής στόχευσης της Ουκρανίας και αλλά κατά κάποιο τρόπο να μην είναι μέρος στη σύγκρουση.

Η κασουζιστική συμπεριφορά του ΝΑΤΟ είναι τόσο αστεία όσο και ανόητη.

Στην ομιλία του στην καλοκαιρινή κατασκήνωση, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Σε αυτή τη σύγκρουση, το ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα.

Υποστηρίξτε την Ουκρανία. Και αποτρέψτε την εξάπλωση της σύγκρουσης σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Ένας απλός παρατηρητής μπορεί να συμπεράνει ότι τα δύο καθήκοντα είναι αμοιβαία ασύμβατα.

Όσο περισσότερο βοηθάτε την Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό γίνεται «ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Όσο περισσότερο το ΝΑΤΟ προσδιορίζει την υπόθεση της Ουκρανίας ως δική του, τόσο πιο πιθανό είναι η Ρωσία να στοχεύσει το ΝΑΤΟ ως μαχητή.

Όχι στον περίεργο κόσμο που κατοικεί ο Στόλτενμπεργκ:

Το δεύτερο καθήκον του ΝΑΤΟ είναι να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου.

Το κάνουμε και με το να μην συμμετέχουμε στον πόλεμο – δεν μπαίνουμε στην Ουκρανία με στρατεύματα.

Το κάνουμε επίσης δείχνοντας ξεκάθαρα ότι μια επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Να, λοιπόν, η έπαρση του ΝΑΤΟ: το ΝΑΤΟ δεν είναι «συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο» επειδή το ΝΑΤΟ δεν έχει «στρατεύματα» στην Ουκρανία.

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στην Ουκρανία εξαιρετικές ποσότητες όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων: συστήματα MANPAD με ώμο, αντιαεροπορικούς πυραύλους Harpoon, πυραύλους Stinger, τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επιθετικά ελικόπτερα, οβίδες , συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, drones και αντιαρματικά βλήματα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Ναι, είναι επίσης αλήθεια ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παράσχει τακτικές πληροφορίες στην Ουκρανία που της επιτρέπουν να στοχεύει και να σκοτώνει Ρώσους.

Μην ανησυχούμε όμως, ο Στόλτενμπεργκ μας καθησυχάζει, γιατί δεν υπάρχουν «στρατεύματα» του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία.

Άρα, το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά ένας παρευρισκόμενος – καθόλου μαχητής.

Η σοφιστεία του Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ επιδίδεται σε αυτήν την παραπλανητική σοφιστεία εδώ και μήνες, παραπλανώντας έτσι σοβαρά το κοινό ως προς τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει το ΝΑΤΟ να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με μια πυρηνική υπερδύναμη.

Το σκεπτικό του Στόλτενμπεργκ είναι παραληρηματικό σε πολλά επίπεδα.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δεχθούμε τη λέξη του ότι δεν υπάρχουν «στρατεύματα» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι, αλλά ο αριθμός είναι πιθανό να είναι αρκετά σημαντικός.

Η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ ξεκίνησε επίσης με συμβούλους και εκπαιδευτές — με άλλα λόγια στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στο Βιετνάμ έως ότου η LBJ διέταξε πλήρη στρατιωτική ανάπτυξη θα είχε θεωρηθεί πολύ παράλογη για να ειπωθεί με ευθύτητα στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο Στόλτενμπεργκ προφανώς περιμένει από όλους στον κόσμο -και ιδιαίτερα από τους Ρώσους- να αποδεχθούν τους κανόνες του παιχνιδιού όπως τους έχει ορίσει: Επειδή υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν «στρατεύματα» του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν είναι μαχητής στην Ουκρανία.

Αυτός ο κανόνας, κατά τη σκέψη του Στόλτενμπεργκ, οδηγεί σε έναν δεύτερο κανόνα: Εφόσον το ΝΑΤΟ δεν είναι μαχητής στην Ουκρανία, τότε οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία σε μια δύναμη του ΝΑΤΟ, ειρηνικά και αμυντικά, που ασχολείται με την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, θα εξεταζόταν από Το ΝΑΤΟ ως πράξη απρόκλητης επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους.

Και, φυσικά, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους κανόνες του ΝΑΤΟ, μια πράξη απρόκλητης επίθεσης εναντίον ενός είναι μια πράξη απρόκλητης επίθεσης εναντίον όλων. Ενας για όλους και όλοι για έναν!

Αυτή είναι η τρομακτική και παραληρηματική λογική που οδηγεί το ΝΑΤΟ προς την άκρη του γκρεμού. Βοηθώντας την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, βοηθάει μόνο την Ουκρανία να αμυνθεί. Αυτό φυσικά είναι εντελώς αναληθές.

Όπως είδαμε, ο Στόλτενμπεργκ έχει πολλές φορές παραδεχτεί ότι το ΝΑΤΟ έχει συμμετάσχει ενεργά στη χρηματοδότηση, τον οπλισμό και την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, υποστήριξε την παράδοση εξαιρετικών ποσοτήτων όπλων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως απόδειξη της μακροχρόνιας δέσμευσης της συμμαχίας στη χώρα:

Όλα αυτά κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης καθημερινά.

Και από την εισβολή τον Φεβρουάριο, οι Σύμμαχοι έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Με στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ήταν μια συνέχεια αυτού που έκανε από το 2014.

Το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στη μάχη ως απάντηση τον Φεβρουάριο.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται εκεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, ξεχύνοντας όπλα, αγνοώντας τις επανειλημμένες ρωσικές προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» και προκαλώντας τα αναπόφευκτα ρωσικά αντίποινα ενάντια στο διαρκώς διευρυνόμενο εχθρικό ένοπλο στρατόπεδο στα σύνορά του.

Το ΝΑΤΟ ήταν κάθε άλλο παρά ένας ανιδιοτελής παρατηρητής που απάντησε σοκαρισμένος τον Φεβρουάριο με μια απεγνωσμένη επιθυμία να κάνει κάτι για να βοηθήσει μια τυχερή μικρή χώρα.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει αυτή την παράλογη φαντασία για να μπορέσει να διατηρήσει δημόσια τη γραμμή ότι η επίθεση της Ρωσίας ήταν «απρόκλητη».

Όπως θα το έχει το ΝΑΤΟ, η έναρξη από τη Ρωσία αυτού που αποκάλεσε «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία ήταν μια πράξη απρόκλητης επιθετικότητας – αγνοώντας φυσικά τη μη εφαρμογή του Μινσκ από την Ουκρανία και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, Γαλλία και Γερμανία.

Οι επανειλημμένες υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ένταξη στην Ουκρανία. Ο βάναυσος οκταετής πόλεμος της Ουκρανίας εναντίον των πολιτών της στο Ντονμπάς. και τη μετατροπή της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ σε, ουσιαστικά, ένα οπλισμένο αεροπλανοφόρο κατευθυνόμενο στη Ρωσία. Με τον ίδιο περίπου τρόπο,

Όπως γνωρίζουμε, σύμφωνα με τη Βορειοατλαντική Συνθήκη του 1949, μόλις ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα μιας πράξης απρόκλητης επιθετικότητας, τότε όλο το ΝΑΤΟ μπαίνει σε δράση — «Ένας για όλους και όλοι για έναν!». πάει η μάχη-κραυγή. Επομένως, η Ρωσία, προειδοποιεί απειλητικά ο Στόλτενμπεργκ, καλύτερα να προσέχει και να μην χτυπήσει κανέναν στο ΝΑΤΟ.

Διαφορετικά, η Ρωσία θα έχει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με και τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στα χέρια της.

Παρανόηση του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ μπορεί να ικανοποιηθούν με τη σκέψη ότι μπορούν να οπλίσουν και να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία με την καρδιά τους και ότι η Ρωσία θα φοβόταν πολύ να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ακίνητο του ΝΑΤΟ, μήπως μια τέτοια απερίσκεπτη πράξη καταστρέψει την οργή του ΝΑΤΟ. το κεφάλι του.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρωσία ή η Κίνα ή οποιοσδήποτε στον κόσμο αποδέχεται και θα ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει τους κανόνες που έχει εφεύρει το ΝΑΤΟ για τον εαυτό του.

Για οποιονδήποτε έχει την παραμικρή κοινή λογική είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ είναι μέρος στη σύγκρουση, είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό, και ως εκ τούτου είναι νόμιμος στόχος για επίθεση, εάν το απαιτούν οι στρατιωτικές συνθήκες.

Πάνω απ ‘όλα, το περίφημο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν είναι η σιδερένια εγγύηση που διασφαλίζει ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα σπεύδουν να πολεμήσουν για λογαριασμό ενός από τα μέλη του εναντίον ενός επίδοξου επιτιθέμενου που πιστεύουν οι προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ.

Να τι λέει το άρθρο 5:

Τα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, κατά την άσκηση του ατομικού δικαιώματος ή συλλογική αυτοάμυνα που αναγνωρίζεται από το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το Μέρος ή τα Μέρη που δέχονται τέτοια επίθεση παίρνοντας αμέσως.

Με άλλα λόγια, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αφού έχουν συμφωνήσει ότι έχει γίνει μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους, τότε αναμφίβολα θα συμφωνήσουν ότι αυτή η επίθεση αποτελεί επίθεση εναντίον όλων και μετά θα αποφασίσουν…τι ακριβώς;

Λοιπόν, θα αποφασίσουν τι, αν μη τι άλλο, μπορούν ή θα κάνουν για αυτό.

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση σε κανέναν να κάνει περισσότερα από όσα θέλει ή μπορεί να κάνει.

Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ αποτελείται ως επί το πλείστον από αδιέξοδες και στρατιωτικά ασήμαντες δυνάμεις, το μόνο ζήτημα που έχει σημασία είναι τι θα αποφασίσει να κάνει η μία στρατιωτικά μη συνεπής δύναμη –οι Ηνωμένες Πολιτείες–.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η τήρηση του Άρθρου 5, ο στρατιώτης του Στόλτενμπεργκ, προϋποθέτει ότι το ΝΑΤΟ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσχωρήσει στο Άρθρο 1 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού:

Τα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως ορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να επιλύουν οποιαδήποτε διεθνή διαφορά στην οποία ενδέχεται να εμπλακούν με ειρηνικά μέσα κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και δικαιοσύνη και να απέχουν από τη διεθνή τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας με οποιονδήποτε τρόπο που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό, σύμφωνα με τις αναρίθμητες παραδοχές του Στόλτενμπεργκ, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν το έχουν καταφέρει.

Έχουν κάνει τα πάντα για να αποφύγουν τη διευθέτηση της «διεθνούς διαφοράς» τους με τη Ρωσία με «ειρηνικά μέσα».

Έχουν κάνει τα πάντα για να επιδεινώσουν μια «διεθνή διαμάχη» που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί.

Αυτή η «διεθνής διαμάχη» επιπλέον έλαβε χώρα σε έδαφος που δεν ήταν μέρος της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤΟ.

Η κατάφωρη παραβίαση του Άρθρου 1 από το ΝΑΤΟ αποκλείει την επίκλησή του στο Άρθρο 5.

Μια ρωσική επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ, αν και σχεδόν σίγουρα δεν είναι συνετή, δεν θα ήταν πράξη απρόκλητης επίθεσης. Δεν θα ήταν τίποτα αν δεν προκληθεί.

Οι κανόνες παιχνιδιού του Στόλτενμπεργκ είναι αποκύημα της φαντασίας του.

Ενώ αναμφίβολα θα φώναζε ακούραστα «Ένας για όλους και όλοι για έναν», δεν θα υπήρχε νομική βάση από την πλευρά του για να απαιτήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ να τεθούν στη γραμμή πυρός μόνο και μόνο επειδή ορισμένα κράτη μέλη επιδίωκαν απερίσκεπτα να σύρουν Ρώσοι να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τους.

Αφήνοντας κατά μέρος το άρθρο 5 και το φανταστικό δίχτυ ασφαλείας που υποτίθεται ότι παρέχει, είναι ιδιαίτερα αξιολύπητο —αν και απόλυτα σύμφωνο με την προηγούμενη πρακτική του ΝΑΤΟ— ότι ούτε ο Στόλτενμπεργκ ούτε ο ηγέτης κάποιας βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ για το αντικείμενο την ερημιά τους, δηλαδή την ίδια την Ουκρανία.

Είναι προφανές εδώ και αρκετό καιρό ότι όσο περισσότερο το ΝΑΤΟ «βοηθά» την Ουκρανία, τόσο λιγότερη Ουκρανία θα υπάρχει στο τέλος των μαχών.

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε πρόσφατα ότι, υπό το φως της παράδοσης όπλων μεγάλης εμβέλειας από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, όπως το HIMARS, η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τους στόχους της και να προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων της Donbass, για να μην αναφέρουμε αυτά της Ρωσίας:

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, σταθερά και επίμονα. Θα συνεχιστεί όσο η Δύση… απελπισμένη να επιδεινώσει την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο, συνεχίζει να πλημμυρίζει την Ουκρανία με όλο και περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Πάρτε τα ΧΙΜΑΡΣ. [Η Ουκρανία] υπερηφανεύεται ότι έχουν ήδη λάβει πυρομαχικά 300 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι γεωγραφικοί μας στόχοι θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα γραμμή.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο τμήμα της Ουκρανίας που θα ελέγξει ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ή όποιος τον αντικαταστήσει, να έχει όπλα που αποτελούν άμεση απειλή για την επικράτειά μας ή για τις δημοκρατίες που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους και θέλουν να καθορίσουν το μέλλον τους.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει τουλάχιστον τρεις, ίσως τέσσερις, πολέμους. Χωρίς τη συνεχή επέκταση και τη δημιουργία νέων εχθρών στην πορεία μέσω αυτής της συνεχούς επέκτασης, το ΝΑΤΟ δεν θα είχε καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της ύπαρξής του.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το πόσο επικίνδυνο κι αν είναι ξεκάθαρα – όπως απέδειξαν οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία.

Όπως δείχνουν οι παραληρηματικές παρατηρήσεις του Στόλτενμπεργκ, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο ανησυχητικά – και σύντομα.

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

Ο George Szamuely είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της Global Research 

 

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>