«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΣ ΛΟΥΖEΤΑΙ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ “Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ!

Αλλά οι μύθοι για τον Τυφώνα

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel. + Fax:  +49 2102 32513 E-Mail: chaziteo@t-online.de

18.07.2022

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Ο Αιολοs, ο γιοs του Ποσειδωνα και τηs Αρνηs, ο απο τον Δια ορισμενοs ταμιαs των ανεμων, ζουσε μαζι με την γυναικα του Αμφιθεα στην νησο Αιολια, στην σημερινη Στρομπολι.

Ειχε εξι γιουs και εξι κορεs, που προσωποποιουσαν τουs ανεμουs.

Οι γιοι τουs δυνατουs και οι κορεs τιs αυρεs.

Μια απο τιs κορεs του Αιολου, η Αλκυονη, η οποια σχετιζεται και με τον μυθο των Αλκυονιδων ημερων, ζουσε με τον Κυηκα ευτυχισμενη, ο οποιοs ψαρευονταs πνιγηκε και αυτη απο τον πονο τηs αυτοκτωνησε.

Οι θεοι τουs λυπηθηκαν και τουs εκαναν πουλιa.

Ο Διαs μαλιστα προσταξε τον Αιολο καθε χρονο τον Ιανουαριο να σταματαει τουs ανεμουs για να μπορει η Αλκυονη να επωασει τα αυγα τηs.

Εναs εμπειρικοs τροποs μετρησηs τηs εντασηs των ανεμων αποτελει η κατωθι κλιμακα Μποφορ, η οποια χρησιμοποιειται στα δελτια καιρου και στιs μετεωρολογικεs προγνωσειs:

Χαρακτηρισμοs Ανεμων Ταχυτητα Ανεμων

Μετρα ανα Δευτερολεπτο

0         Απνοια (Νηνεμια)                                      0   – <0,3

1         Σχεδον Απνοια                                          0,3 – <1,6

2         Πολυ Ασθενηs                                          1,6 – <3,4

3         Ασθενηs                                                    3,4 – <5,5

4         Σχεδον Μετριοs                                        5,5 – <8,0

5         Μετριοs                                                     8,0 – <10,8

6         Ισχυροs                                                    10,8 – <13,9

7         Σφοδροs                                                   13,9 – <17,2

8         Θυελλωδηs                                               17,2 – <20,8

                              9        Πολυ Θυελλωδησ                                     20,8 – <24,8                             10       Θυελλα                                                     24,8 – <28,8

11       Βιαιοs                                                       28,8 – <32,7

12       Τυφωναs                                                           > 32,7

Το βασιλειο του Αιολου και τηs Αμφιθεαs, η γηινη Ατμοσφαιρα, μετρηθεισα απο την γηινη επιφανεια, περιλαμβανει εωs 18 χλμ υψοs την Τροποσφαιρα, απο 18 εωs 50 χλμ υψοss την Στρατοσφαιρα, απο 50 εωs 80 χλμ υψοs την Μεσοσφαιρα, απο 80 εωs 700 χλμ υψοs την Θερμοσφαιρα και απο 700 εωs 10.000 χλμ υψοs την Εξωσφαιρα.

Η γηινη Ατμοσφαιρα περιεχει μαζα αεροs ποσοτητασ 57 x 10 στην 12 τοννων αποτελουμενη κατα 78 % απο Αζωτο, 21 % Οξυγονο και 1 % απο διοξειδιο του Ανθρακοs, Υδρογονο, Οζον Σκονη κ.α. Υπο την σκοπια τηs Φυσικηs εξεταζομενη, επικρατει στην γηινη θαλασσια επιφανεια μια ατμοσφαιρικη πιεση των 10 τοννων ανα μετρο στην 2.

Η ατμοσφαιρικη πιεση αποτελει την βασικη αρχη για να μην χασουν οι ανθρωποι, τα ζωα και τα φυτα δια εξατμησεωs τα υγρα των σωματων τουs.

Η ατμοσφαιρικη πιεση συνεπωs μαs διατηρει, διοτι οριζοντια τα παντα ειs την Ατμοσφαιρα βρισκονται σε καθε κατευθυνση υπο την επιδραση τηs ιδιαs πιεσηs. Η επιφανειακη ταση, δηλαδη η ειδικη ενεργεια του υδατοs, συσχετιζεται με την επικρατουσα θερμοκρασια (σε 0 βαθμουs Κελσιου ειναι αυτη 75,6 dyn ανα εκατοστο στην 2.

Ολα τα γνωστα γηινα μετερεολογικα φαινομενα παιζονται στην Τροποσφαιρα. Αυτη περιεχει το 80 % τηs μαζαs αεροs τηs Ατμοσφαιραs (8 εκατομμυρια τοννουs αεροs ανα τετραγωνικο χιλιομετρο γηινηs επιφανειαs, δηλαδη συνολο 4.080 εκατομμυρια τοννουs αεροs) και το 99 % του υδατοs των 1,33 δισεκατομμυριων κυβικων χιλιομετρων τηs Υδροσφαιραs.

Απο τα 40 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα γλυκου νερου τηs Υδροσφαιραs τα 1,44 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα βρισκονται σε λιμνεs, ποταμουs και σε αλλεs αποθηκεs και 40.000 κυβικα χιλιομετρα σε μορφη νεφων ‘η υδρατμων στην Ατμοσφαιρα.

Το υπολοιπο των 38,52 εκατομμυριων κυβικων χιλιομετρων βρισκεται υπο μορφη μαζων παγου στην Ανταρκτικη (36,0 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα) και στο μεγαλυτερο μεροs τηs εκτασηs τηs Γρινλανδιαs (2,52 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα).

Η επικρατουσα θερμοκρασια στην Τροποσφαιρα πεφτει με το υψοs εωs – 60 βαθμουs Κελσιου. Μια αλυσοs απο μορια νερου στην οριακη επιφανεια του θαλασσιου υδατοs μεταφερεται απο μια κατασταση τηs υληs σε μια αλλη και σηκωνεται απο την ησυχη υδατινη συνοχη προs τα ανω, κινουμενη σπειροειδωs πανω απο 100 και 1000 μετρα, εωs οτου σταματησει η ανοδικη πορεια του εξατμιθεντοs υδατοs.

Το υδωρ δεν ειναι μονο μακροσκοπικο μεσο τηs θερμικηs, μοριακηs και κατα πασα πιθανοτητα και τηs ατομικηs και υποατομικηs ενεργειαs και των αλληλοεπιδρασεων.

Παρουσιαζει περιπου 40 φυσικεs ανωμαλιεs, οι οποιεs μεχρι σημερα δεν μπορουν να εξηγηθουν με τα μεσα των φυσικων επιστημων.

Το υδωρ μπορει εν μερει να μαγνητισθει, δηλαδη ειναι προφανωs σε θεση να αποροφησει, να αποθηκευσει και να ακτινοβολησει ηλεκτρομαγνητικη ενεργεια.

Η φυσικη κυκλοφορια του καταμεριζεται ωs εξηs:

  • Ανοδικη μεταφορα εντοs τηs Τροποσφαιραs απο τιs θαλασσεs, τιs

Λιμνεs και Ποταμουs δια εξατμισηs, τριχοειδων φαινομενων, αρτεσιακηs πιεσηs κ.α.

  • Ενδιαμεση Αποθηκευση του στην Τροποσφαιρα υπο μορφη

συννεφων, ατμοσφαιρικων υδρατμων κ.α.

  • Ελευθερη Πτωση ωs Ομιχλη, Βροχη, Χαλαζι και Χιονι.

  • Κινηση στην γηινη επιφανεια και εισοδοs στο εσωτερικο τηs με δημιουργια ποταμων, λιμνων, θαλασσων και υπογειων υδατων.

Ο καταμερισμοs αυτοs δεν σημαινει οτι διακοπτεται η υδατινη κυκλοφορια σε καπιο σημειο.  Ακομη και απολιθωμενο υπογειο νερο

στιs ερημουs και πολικα στρωματα παγου που βρισκονται για ορισμενο χρονικο διαστημα σε ηρεμια, ειναι μερη τηs μεγαληs υδατινηs κυκλοφοριαs.

Εκατομμυρια και Δισεκατομμυρια κυβικα μετρα υδατοs

ανεβαινουν χωριs διακοπη χιλιομετρα στην Τροποσφαιρα, παραμενουν εκει ημερεs και εβδομαδεs σε διαφορεs μορφεs εωs οτου ξαφνικα αποφασισουν για την πτωση τουs.

Υπο πτωση ευρισκομενη ακτινα υδατοs εχει μια σπειροειδη μορφη, δηλαδη μια μακροσκοπικη δυναμικη κατανομη ομαδων μοριων του.

Ολεs υπο πτωση ευρισκομενεs υγρεs και αεριεs υλεs λαμβανουν σπειροειδη μορφη υπο την επιδραση τηs δυναμηs Κοριολη.

Στην ιδια δυναμη οφειλεται και η δεξια στροφορμη

(Lugt) που παρατηρειται ειs την Φυση.

Καθε κυβικο μετρο υδατοs που βρισκεται υπο πτωση εχει την δυναμικοτητα να μεταβαλλει 9,8 KW ανα δευτερολεπτο ηλεκτρικη ενεργεια.

Μια εγκατασταση των μονο 20 μετρων αποδοτικο υψοs, απο το οποιο πεφτουν συνεχωs 10 τοννοι νερου, μεταβαλλει περιπου 2 MW ενεργεια.

Η ωs ανω υδατινη κυκλοφορια διατηρειται λογω τηs κυκλοφοριαs τηs θερμοτηταs που προερχεται απο την γηινη θερμοτητα και την ηλιακη ακτινοβολια, απο την γηινη περιστροφη με τιs επιδρασειs αυτηs σε ρευματα αεροs και νερου ωs και

απο την αποβαλλομενη θερμοτητα ολων των βιολογικων και τεχνικων διαδικασιων. Τα κανονικα ανταλλακτικα συστηματα ενεργειαs μεταξυ τηs Ατμοσφαιραs και το οριακο στρωμα των Ωκεανων, απο θερμο υδωρ δια κρυου υδατοs βαθεων θαλασσων, λαμβανουν χωρα σε δινωδειs και

κυλινδρικεs μορφεs διαδικασιων ροων.

Ο αεραs απο την θαλασσια επιφανεια ελκεται προs τα ανω και μεταφερεται 10 με 15 χιλιομετρα.

Ενω κατα μεσο ορο απο την θαλασσια επιφανεια αποδιδονται 180 – 200 W ανα τετραγωνικο μετρο, φθανει η ενεργειακη αυτη ροη στιs ζωνεs περιδινησεων εωs τα 100.000 W ανα τετραγωνικο μετρο.

Η Στρατοσφαιρα χαρακτηριζεται απο τουs ισχυρουs ανεμουs που επικρατουν εκει, απο την μηδενικη τηs πιεση και απο την σταθεροποιημρενη θερμοκρασια τηs που αυξανεται λογω τηs υπαρξεωs του Οζοντοs.

Στην Μεσοσφαιρα αντιθετα η θερμοκρασια πεφτει εωs – 100 βαθμουs Κελσιου.

Η Θερμοσφαιρα χαρακτηριζεται απο την σταδιακη ανοδο τηs θερμοκρασιαs τηs εωs 2500 βαθμουs Κελσιου ωs αποτελεσμα τηs υπεριωδου ακτινοβολιαs του Ηλιου μαs υπο μορφη Φωτονιων που ενισχυουν την επεκταση των ραδιοκυματων βαθεια στο συμπαν και απο την Ιονοσφαιρα με το πολικο τηs σελαs.

Η Θερμοσφαιρα ‘η η Ιονοσφαιρα

δεχεται πρωτη συνεπωs θερμικη ενεργεια στα ατομα του αεροs τηs με το ηλιακο φωs.

Τα ατομα κρουονται μεταξυ τουs με αποτελεσμα την απελευθερωση θερμοτηταs.

Η πυκνοτητα μοριων αεροs στην θερμοσφαιρα ειναι συνεπωs μεγαληs σημασιαs για τιs κλιματικεs συνθηκεs που δημιουργουνται στην Τροποσφαιρα του πλανητη μαs.

Η παρουσια τηs θερμικηs κινησηs των ατομων του αεροs στην Θερμοσφαιρα, συμβαλλει και στην διαδωση των Ραδιοκυματων σε μεγαλυτερεs αποστασειs εμβελειαs.

Στα Ραδιοκυματσα περιλαμβανονται το ορατο φωs, οι υπεριωδειs και οι υπερυθρεs ακτινοβολιεs, οι ακτινεs Χ και γ, καθωs και τα κυματα ολων των σημερινων ραδιοτηλεπικοινωνιων.

Η Εξωσφαιρα ειναι μια απο πολλουs επιστημονεs αμφισβητουμενη δομη.

Ο πλανητηs μαs δεχεται ολη του την Ενεργεια απο τον Ηλιο μαs, δηλαδη θερμαινεται απο τιs ακτινεs του.

Η θερμανση ομωs που δεχεται ειναι αξαιρετικα ανιση.

Ενω κανει κρυο στο Βορειο και Νοτιο Πολο, κανει ζεστη στο επιπεδο του Ισημερινου.

Ο θερμοs αεραs των τροπικων περιοχων θερμαινει τιs πολικεs περιοχεs και ο ψυχροs αεραs απο τουs Πολουs προs τον Ισημερινο δροσιζει τιs περιοχεs αυτεs.

Οι θερμικεs αυτεs ανταλλαγεs ειναι αποτελεσμα μεγαλων ατμοσφαιρικων ρευματων που δεχεται προs τον Ισημερινο στο βορειο γηινο ημισφαιριο και απο το νοτο προs τον Ισημερινο στο νοτιο γηινο ημισφαιριο.

Στο επιπεδο του Ισημερινου λογω περιστροφηs του πλανητη μαs απο τα δυτικα προs τα ανατολικα, αυτη εκτρεπει τα ρευματα ανεμων προs τα δυτικα, ετσι ωστε στο επιπεδο του Ισημερινου να περιστρεφεται η αερια μαζα διατρεχονταs με ταχητητα 465 μετρα στο δευτερολεπτο 40.000 χλμ σε 24 ωρεs, ενω στον 60ο παραλληλο που περναει απο το Οσλο και εχει μηκοs 22.000 χλμ η ταχυτητα περιστροφηs ειναι μονο 273 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Αυτο σημαινει, οτι οι ανεμοι που πνεουν προs τον Ισημερινο αποκτουν καθυστερηση σε σχεση με την περιστροφη του ισημερινου αερα.

Ετσι εξηγειται γιατι αυτοι εκτρεπονται προs τα δυτικα.

Οι αληγειs αυτοι ανεμοι που πνεουν στα  χαμηλα στρωματα τησ Ατμοσφαιραs, προκαλουν τιs μεγαλεs βροχοπτωσειs τηs ισημερινηs ζωνηs.

Σε αυτην που περιβαλλει τον πλανητη μαs, οι αληγειs του βορειου ημισφαιριου με κατευθυνση ΒΑ-ΝΔ συγκρουονται με τουs αληγειs του νοτιου ημισφαιριου με κατευθυνσηΝΑ-ΒΔ.

Η συναντηση των δυο μεργαλων αυτων ατμοσφαιρικων κινησεων ονομαζεται μετωπο των αληγων ανεμων ‘η ενδοτροπικο μετωπο και αυτο διοτι βρισκεται μεταξυ των δυο τροπικων.

Με την συγκρουση αυτη οι αληγειs υψωνονται καθετα και δημιουργουν μεγαλουs στροβιλουs παραγονταs αφθονεs βροχεs.

Απο την στιγμη που ο αεραs των αληγων ωθειται προs τα ανω τηs Ατμοσφαιραs, σχηματιζουν τουs ανταληγειs ανεμουs, οι οποιοι πνεουν σε μεγαλο υψομετρο με φορα αντιθετη απο εκεινη των αληγων ανεμων και στο επιπεδο των τροπικων στελνουν προs την γηινη επιφανεια θερμο και ξηρο αερα, στον οποιο οφειλεται το ανυδρο τοπιο τηs ερημου Σαχαραs.

Εκ των ωs ανω συμπεραινεται, οτι οι αληγειs ανεμοι οι οποιοι αναγκαζονται να υψωθουν καθετα, δημιουργωνταs μεγαλουs στροβιλουs παραγουν αφθονεs βροχεs λογω εξατμισωs νερου απο τουs ωκεανουs υπερανω των οποιων περνουν.

Οι υδρατμοι αυτοι συμπυκνωνονται εξαιτιαs του ψυχουs που επικρατει σε μεγαλο υψομετρο.

Ο αεραs των αληγων που ωθειται ψηλα στην ατμοσφαιρα, σχηματιζει τουs ανταλαγειs οι οποιοι αντιθετα με τουs αληγειs πνεουν σε μεγαλο υψομετρο, στελνουν στι επιπεδο των τροπικων προs την γηινη επιφανεια θερμο και εξαιρετικα ξηρο αερα.

Συνεπωs η συμπυκνωση των υδρατμων σε βρoχη συνιστα ενα φαινομενο που εκλυει θερμοτητα.

Ο αεραs που δημιουργει σε μεγαλο υψομετρο τουs ανταληγειs, θερμαινομενοs ξανακατεβαινει ξηροs προs την γηινη επιφανεια και προκαλει μεγαλη εξατμιση. Συνεπωs η λειψυδρια στιs τροπικεs ερημουs ειναι συνεπεια των ισχυρων βροχοπτωσεων τηs ισημερινηs ζωνηs.

Η σχεση αναμεσα στην ισημερινη ζωνη και στην ερημο δημιουργειται απο το κυκλωμα που σχηματιζουν οι αληγειs σε χαμηλο υψομετρο και οι ανταλαγειs σε υψηλο υψομετρο.

Το περιγραφεν σχημα τηs ατμοσφαιρικηs κυκλοφοριαs εξηγει την κατανομη υγρων και ξηρων περιοχων στην Ευρωπη και στην Αφρικη.

Στην Ελλαδα οπωs και στιs υπολοιπεs μεσογειακεs χωρεs, με την παρατεταμενη ανομβρια των θερινων μηνων, η οποια συνοδευεται απο υψηλεs θερμοκρσσιεs που προκαλουν εξατμιση τηs υγρασιαs του εδαφουs, αν οι ποσοτητεs του νερου που πεφτουν σε ορισμενεs εποχεs εν αφθονια δεν αποθηκευθουν σε φραγματα, δημιουργουνται σοβαρα προβληματα.

Μερικεs φορεs οι βροχεs αυτεs ειναι τοσο δυνατεs που προκαλουν και διαβρωση του εδαφουs.

Οι αντιθεσειs αυτεs εξηγουνται στο οτι η Ελλαs βρισκεται βορεια τηs Σαχαραs και βορειοδυτικα των ερημων τηs Μεσηs Ανατοληs.

Η Ατμοσφαιρα, στα χαμηλοτερα τμηματα τηs αποτελειται απο διαφορετικεs αεριεs μαζεs οι οποιεs αναμειγνυονται ελαχιστα μεταξυ τουs.

Αναλογα με τιs εποχεs, αυτεs οι αεριεs μαζεs, η καθε μια των οποιων καλυπτει μεγαλεs εκτασειs, μετακινουνται καθετα σε σχεση με τιs υπολοιπεs.

Το καλοκαρι, η αερια μαζα τηs Σαχαραs (η οποια αποτελειται απο τον αξαιρετικα θερμο και ξηρο αερα που δημιουργουν οι ανταληγειs ανεμοι) απλωνεται βορειοτερα και απο την Ελλαδα και στην υπολοιπη Μεσογειο, ακομα και στιs βορειεs ευρωπα’ι’κεs χωρεs.

Νοτια τηs Σαχαραs αντιθετα, το καλοκαιρι ειναι η εποχη των μεγαλων βροχων, γιατι η ισημερινη μαζα θερμου και εξαιρετικα υγρου αερα (που παραγεται απο τουs αληγειs ανεμουs) ανεβαινει και αυτη προs τα βορεια.

Στο τελοs του καλοκαριου, αυτεs οι μαζεs αερα ξανακατεβαινουν νοτια.

Η μαζα του αερα τηs Σαχαραs εγαταλειπει την Ελλαδα και την υπολοιπη Μεσογειο, οι οποιεs τοτε δεχονται – οπωs και η υπολοιπη Ευρωπη – τιs βροχεs που φερνουν οι δυτικοι ανεμοι, που ειναι φορτωμενοι με την υγρασια του Ατλαντικου Ωκεανου.

Το γεωγραφικο δεδομενο συνεπωs ρυθμιζει το προβλημα του αερα και συνεπωs και του του νερου (ειτε προκειται για σοβαρη ελλειψη ειτε για καταστροφικεs πλημμυρεs) μιαs περιοχηs.

Το αιολικο δυναμικο τηs Ελλαδοs, φυσικο και τεχνιτο, μπορει να προσφερει στην χωρα μαs ενα σημαντικο κομματι στην πιτα τηs αθανατηs ενεργειαs η οποια ποτε δεν καταναλωνετσαι και συνεπωs ποτε δεν εξαλειφεται αλλα μονο μεταβαλλεται απο την μια μορφη τηs στην αλλη.

Ειδικα για τον σκοπο αυτο προσφερονται οι παραθαλασσιεs περιοχεs τηs ηπειρωτικηs εκτασηs τηs χωραs μαs, καθωs και τα νησια του Αρχιπελαγουs του Αιγαιου.

Στιs περιοχεs αυτεs συχνα πνεουν ισχυροι ανεμοι, πολλεs φορεs εντασεωs 9 και 10 μποφορ.

Ο χαρτηs κατανομηs του αιολικου δυναμικου (ιδε Σχ.   ) δειχνει τιs περιοχεs με κατα μεσο ορο ετησιεs ταχυτητεs των ανεμων.

Ενδιαφερον παρουσιαζουν οι περιοχεs με μεση ετησια ταχυτητα των ανεμων 7 εωs και μεγαλυτερη απο 10 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Στιs περιοχεs αυτεs μπορουν να εγκαταστηθουν αιολικα παρκα με τουs γνωστουs και καθετα περιστρεφομενουs ανεμοκινητηρεs.

Στιs αλλεs περιοχεs που δεχονται ετησια συνολικη ηλιακη ακτινοβολια τουλαχιστον των 1.900 kWh ανα τεραγωνικο μετρο επι τηs οριζοντιαs επιφανειαs τουs, μπορουν να εγκαταστηθουν κυλινδρικοι πυργοι απο σκυροδεμα, εντοs των οποιων μπορει να διεγερθει και να ενισχυθει ρευμα αεροs ταχυτητοs εωs 15 μετρα το δευτερολεπτο, για να κινουνται οριζοντια τοποθετειθεντεs εντοs των πυργων ανεμοκινητηρεs.

Η τραγωδια τηs Φυσικηs στο ηλιακο μαs συστημα, παιζεται κατα την αλληλοεπιδραση τηs τασηs τηs δυναμεωs τηs βαρυτηταs να ελκει τα αντικειμενα και να σχηματιζει δομεs τηs Φυσικηs και τηs τασηs τηs

εντροπιαs να επιδρα σε αντιθετη κατευθυνση και να προσπαθει να φερει τα συστηματα τηs Φυσικηs σε μια ατακτη κατασταση.

Χαρακτηριστικο παραδειγμα αποτελει ο Ηλιοs μαs, η διαμετροs του οποιου υπερβαινει κατα 109 φορεs την διαμετρο του πλανητη μαs και ο χωροs τον οποιο  καταλαμβανει ειναι περισσοτερο απο 1 εκατομμυριο μεγαλυτεροs απο αυτον τηs Γηs.

Η δυναμη τηs βαρυτηταs κρατει τον Ηλιο στην ιδια θεση και ελκει την υλη του προs το ηλιακο κεντρο.

Εαν δεν υπηρχαν αντιστροφα επιδρωντεs δυναμειs, οπωs αυτη τηs βαρυτητοs, ο Ηλιοs μαs θα μετατρεπονταν γρηγορα σε μια μαυρη τρυπα.

Δια πιεστικων δυναμεων που επιδρουν προs τα εξω, κατι τετοιο αποφευγεται.

Οι πιεστικεs αυτεs δυναμειs ειναι το αποτελεσμα των πυρηνικων αντιδρασεων, οι οποιεs λαμβανουν χωρα στο εσωτερικο του Ηλιου μαs και συμπληρωματικα με την ενεργεια μεταβαλλουν και παραγουν εντροπια και αφηνουν τα τεμαχιδια υληs να κυκλοφορουν εντελωs τυχαια στο εσωτερικο του Ηλιου μαs.

Κατα τον τροπο αυτο διατηρειται η γνωστη δομη του.

Αυτοs ειναι μια τεραστια δονουσα Μπαλα απο ζεματιστα αερια, κυριωs απο Υδρογονο.

Στο εσωτερικο τηs Μπαλαs αυτηs ειναι η θερμοκρασια τοσο υψηλη (15 εκατομμυρια βαθμουs Κελσιου) και η πιεση τοσο ισχυρη, ωστε οι ατομικοι πυρηνεs του Υδρογονου να τηκονται σε ατομα Ηλιου.

Κατα την διαδικασια αυτη απελευθερωνονται τεραστιεs ποσοτητεs απο ενεργεια και ο Ηλιοs μαs χανει καθε δευτερολεπτο 4 δισεκατομμυρια χιλιογραμμα σε μαζα.

Στην επιφανεια του Ηλιου μαs επικρατει μια θερμοκρασια των περιπου 5.500 βαθμων Κελσιου, ενω αυτη στο κεντρο του Ηλιου μαs ειναι περιπου 3.000 φορεs μεγαλυτερη.

Η απελευθεροθουσα στο κεντρο του Ηλιου μαs δια συντηξεωs των ατομικων πυρηνων ενεργεια, μεταφερεται κατα την διαρκεια απο εκατομμυρια ετη δια ακτινοβολιαs και στα ανωτερα στρωματα, δια δινων υληs.

Στο κοχλαζοντα αεριο τηs ζωνηs αυτηs κυκλοφοριαs, δημιουργουνται ακουστικα κυματα, τα οποια κατα καποιο τροπο ειναι αιχμαλοτισμενα σε ενα σφαιρικο φλοιο και αφηνουν ολη την μαζα του αστερα να δονειται ωs μια τεραστια Καμπανα, οπου σε καθε χρονικο σημειο υπαρχουν περιοχεs που κινουνται προs τα μεσα και προs τα εξω.

Η ενεργεια αυτη μεταφερεται με ζεματιστα αερια τα οποια ρεουν προs την επιφανεια, η οποια χαρακτηριζεται ωs Φωτοσφαιρα.

Εωs σημερα παραμενει η ερωτηση χωριs απαντιση πωs δημιουργει ο Ηλιοs μαs τα μαγνητικα πεδια του, τα οποια δημιουργουν ενα μεγαλο αριθμο απο δυναμικεs διαδικασιεs, οπωs αυτεs των εκρηξεων, οι οποιεs δημιουργουν στον πλανητη μαs μαγνητικεs καταιγιδεs που δημιουργουν ενιοτε και διακοπεs ηλεκτρικου ρευματοs.

Μεχρι σημερα παραμενει αγνωστο γιατι ο μαγνητισμοs αυτοs ειναι συγκεντρωμενοs στουs ηλιακουs λεκεδεs, σε σχετικα ψυχρεs σκοτεινεs περιοχεs τηs ηλιακηs επιφανειαs, οι οποιεs πολλεs φορεs ειναι μεγαλυτερεs απο το μεγεθοs του πλαμνητη μαs και εχουν κατα χιλιαδεs φορεs ισχυρωτερο μαγνητικο πεδιο.

Συμπληρωματικα παραμενουν ακομη αγνωστεs οι διαδικασιεs τηs Φυσικηs, οι οποιεs μειωνουν τιs μαγνιτικεs δραστηριοτητεs του Ηλιου μαs σε ενα κυκλο διαρκειαs 11 γηινων ετων και ξανα δραστικα τιs ζωντανευουν.

Το  ηλιακο φωs που εκπεμπεται (υπεριωδη και υπερυπεριωδη ακτινοβολια με περιοχεs ακτινων Rötgen) εχει την αφετηρια του σε ενα στρωμα παχουs μονο 300 χιλιομετρα, την Φωτοσφαιρα και φθανει στον πλανητη μαs σε 8 λεπτα.

Η ταχυτητα του φωτοσ στον κενο χωρο ανερχεται σε 3 x 10 στην 10 εκατοστα ανα δευτερολεπτο.

Το φωs αποτελει μια διαδικασια κυματων.

Η συχνοτητα του φωτοs διατυπωνει τον αριθμο των κορυφογραμμων των κυματων που καταληγουν καθε δευτερολεπτο στον αμφιβληστροειδη των ματιων.

Οσο μεγαλυτερη ειναι η συχνοτητα τοσο περισσοτερη ενεργεια περιεχει η ακτινοβολια.

Τα μηκη του φωτοs μετριουνται σε μικρομετρα, εκατοστα, μετρα και Ängström.

Η Κορονα απλωνει τα πλοκαμια τηs περαν και απο τιs τροχιεs των πλανητων του ηλιακου μαs συστηματοs.

Πανω απο την Φωτοσφαιρα βρισκεται η Χρωματοσφαιρα.

Η Κορονα απροσδοκητα ειναι πολυ  ζεματιστη.

Λιγο ποιο πανω απο την Φωτοσφαιρα η θερμοκρασια τηs ξεπερνα το 1 εκατομμυριο βαθμουs Κελσιου, ενω στην επιφανεια του Ηλιου μαs αυτη δεν ξεπερνα τουs 5.500 βαθμουs Κελσιου.

Κατα το δευτερο θερμοδυναμικο αξιωμα δεν μπορει να μετακινειται η θερμοτητα απο μια ψυχροτερη περιοχη προs μια θερμοτερη.

Πρεπει συνεπωs να υπαρχει καποιοs ακομη αγνωστοs μηχανισμοs, ο οποιοs ισωs θα λειτουργει με καμπυλωμενεs αεριεs ροεs ‘η με διαφορετικα μαγνητικα πεδια και θα επιτρεπει την μεταφορα τηs κινητικηs ‘η μαγνητικηs ενεργειαs απο την Φωτοσφαιρα ‘η απο ακομη βαθυτερεs περιοχεs προs την Κορονα.

Μια χαρακτηριστικη ηλιακη εκρηξη ελευθερωνει την ενεργεια 100 εκατομμυριων βομβων Υδρογονου και εκτοξευδει στο συμπαν 100 εκατομμυρια τοννουs θανατηφορα ενεργειακα σωματιδια.

Ενω  ο ετσι ονομασθειs ηλιακοs αεραs απομακρυνεται απο τον Ηλιο μαs με ταχυτητα 400 χιλιομετρων το δευτερολεπτο, επιταχυνεται αυτοs και μπορει να καταληξει στον πλανητη μαs με ταχυτητα 800 χιλιομετρων το δευτερολεπτο.

Η Ελλαδα ειναι μια απο τιs πλουσιωτερεs χωρεs του πλανητη μαs σε ηλιακη ενεργεια, αφου τιs περισσοτερεs ημερεs του χρονου επικρατει σε αυτην η ηλιοφανεια.

Η ηλιακη ακτινοβολια ειναι φτωχη σε ενεργεια οταν αυτη εχει μεγαλο μηκοs κυματοs και κατα συνεπεια μικρη συχνοτητα.

Η τελευταια διατυπωνει τον αριθμο των κορυφογραμμων των κυματων που καταληγουν στον αμφιβληστροειδη των ματιων.

Καταστασειs πλουσιεs σε ενεργεια, δηλαδη καταστασειs με πολυ αποθηκευμενη ενθαλπια, δημιουργουνται οταν παραγεται απο την επιδραση τηs ηλεκτρομαγνητικηs ακτινοβολιαs του φωτοs η θερμοδυναμικα ασθενηs αλλα πλουσια σε ενεργεια Γλυκοζη, η οποια απελευθερωνεται οταν αυτη οξειδωνεται και μαs δινει θερμοδυναμικα πλειονεκτικα.

Οι ωρεs ηλιοφανειαs π.χ. στην Αττικη ‘η στην Κρητη πλησιαζουν τιs 3.000 τον χρονο.

Αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα ασκησηs καταλληληλωτερηs ενεργειακη πολιτικηs παρ’ ολου που η σημερινη πραγματικοτητσα ομιλει στην πατριδα μαs μια αλλη γλωσσα, ωστε πολλα απο τα 3.000 περιπου νησια, αλλα και περιοχεs τηs ηπειρωτικηs χωραs να στραφουν περισσοτερο απο σημερα στην ηλιακη ενεργεια για την εξυπηρετηση των ενεργρειακων τουs αναγκων.

Αs μην λησμονουμε την ακυρωση απο το Υπουργειο Περιβαλλοντοs και Ενεργειαs, εγκεκριμενα απο το 2011, αιολικα παρκα σε 14 βραχονησιδεs του Αρχιπελαγουs του Αιγαιου και η διασυνδετικη γραμμη υποβρυχιαs μεταφοραs ηλεκτρικηs ενεργειαs λογω δηθεν προστασιαs τηs ορνιθοπανιδαs, στην πραγματικοτητα ομωs λογω τουρκικηs πιεσεωs.

Η επιτευξη του στοχου μιαs αειφορου αναπτυξηs και στην Ελλαδα θα καταστει δυνατη μονο με συνδυασμο τηs αναπτυξηs των ΑΠΕ και τηs πυρηνικηs.

Συμφωνα με τιs μακροπροθεσμεs ενεργειακεs εκτιμησειs απο διαφορουs διεθνειs οργανισμουs, ενω η παγκοσμια ενεργειακη ζητηση προβλεπεται να διπλασιαστει στα επομενα 30 χρονια, η ζητηση ηλεκτρικηs ενεργειαs θα υπερτριπλασιαστει, επειδη ειναι η ποιο καταλληλη ωs μορφη ενεργειαs.

Η ηλιακη ενεργεια σε λιγο καιρο θα αντικαταστησει την χρηση και των γνωστων κλιματιστικων, διοτι αυτη θα χρησιμοποιειται και στην ψυξη του χωρου, δηλαδη στον ηλιακο κλιματισμο.

Στο Σχ. διδονται τα ετησια ποσα ηλιακηs ακτινοβολιαs που καταγραφονται στην Ελλαδα.

Το μεγαλυτερο μεροs τηs χωραs δεχεται κατα μεσο ορο ετησιωs ακτινοβολια του μεγεθουs 1600 – > 1.900 kWh ανα τετραγωνικο μετρο οριζοντιαs επιφανειαs.

Παρ’ ολου που η αποδοση των φωτο-βολτα’ι’κων ειναι και στην Ελλαδα τον χειμωνα χαμηλη και τα βραδια μηδενικη, πρεπει η εγκατασταση αυτων στιs οροφεs των σπιτιων να επιταχυνθει απο μικρομεσαιεs εταιρειεs που θα τιs προσφερουν με την μεθοδο Leasing, χωριs καμια οικονομικη επιβαρυνση απο τουs ιδιοκτητεs των σπιτιων.

Κατι τετοιο γινεται δυνατον οταν οι δοσειs Leasing ειναι χαμηλωτερεs απο τουs λογαριασμουs καταναλωσηs ηλεκτρικου ρευματοs τηs ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ πρεπει να υποχρεωθει απο την εκαστοτε κυβερνηση να αγοραζει την υπερπαραγωγη ηλεκτρικηs ενεργειαs απο τουs ιδιωτεs στιs ιδιεs τιμεs οπωs τουs χρεωνει οταν τουs πωλει ηλεκτρικο ρευμα. Με αλλα λογια.

Η εκαστοτε κυβερνηση τηs Ελλαδοs δεν θα στηριζει αποκλειστικα π.χ. τιs μοναδεs ηλεκτροπαραγωγηs με φυσικο αεριο τηs εταιρειαs Μυτιλινεωs, του νεου φωτοβολτα’ι’κου παρκου στην Κοζανη των Ελληνικων Πετρελαιων, την μικρη Διασυνδεση Κρητηs-Πελοποννησου στο ηλεκτρικο συστημα τηs υπολοιπηs Ελλαδοs, την ΔΕΣΦΑ στην Αλεξανδρουπολη, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακη, τα εργα του διαχειριστη του συστηματοs μεταφοραs ηλεκτρικηs ενεργειαs ΑΔΜΗΕ Μεγαλουποληs-Κορινθου, Σκιαθου-Ευβοιαs, Ναξου-Σαντορινηs κ.α. πολλων.

Ναι μεν οι αβασταχτα υψηλεs ενεργειακεs τιμεs των καιρων μαs πλητουν και οδηγουν σε κλεισιμο τιs ενεργοβορεs βιομηχανικεs μοναδεs π.χ.

Αλουμινιου ,εντουτοιs δεν πρεπει να ξεχαστουν τα νοικοκυρια και οι μικρομεσαιεs εταιρειεs.

Σημερα στην Ελλαδα το μεγαλυτερο κομματι τηs πιταs απο την μεταβολη ενεργειαs κατεχουν οι θερμοηλεκτρικοι σταθμοι με βασικα καυσιμα τον λιγνιτη, το πετρελαιο και το φυσικο αεριο.

Μονο περιπου το 15 % προερχεται απο ΑΠΕ.

Ο ρολοs των ΑΠΕ στην Ελλαδα, στην καλυψη μιαs συγκεκριμενηs ζητησηs ισχυοs απο ενα συμβατικο συστημα ηλεκτρικηs ενεργειαs, παραμενει ακομη συμπληρωματικοs και δεν υποκαθιστα τον μεχρι σημερα ρολον των μοναδων εγγυημενηs κλασσικηs ενεργειακηs μεταβοληs.

Εναs υβριδικοs σταθμοs μεταβολληs ηλεκτρικηs ‘η θερμικηs ισχυοs στιs περισσοτερεs χωρεs τηs Ε.Ε., ο οποιοs αποτελειται απο μοναδεs ΑΠΕ και Αποθηκευσηs, αποσκοπει να μεγιστοποιησει την συμμετοχη των μοναδων αυτων στην καλυψη μιαs συγκεκριμενηs ζητησηs ισχυοs.

Αυτοι διακρινονται σε πολυ μικρου και μικρου μεγεθουs (100 KW εωs 1 MW) και μεγαλου μεγεθουσ (>3 MW).

Οι πολυ μικροι και οι μικροι υβριδικοι σταθμοι ειναι καταλληλοι για κτηνοτροφικεs μοναδεs, για μοναδεs αφαλατωσηs αλμυρου νερου και για μικρουs οικισμουs με πληθυσμο εωs 1.500 κατοικουs και για μικρα νησια ωs και για διαφορουs τυπουs ηλεκτροχημικων συσσωρευτων και κυψελων καυσιμου, που πρακτικα αποτελουν ενα ιδιαιτερο τυπο ηλεκτροχημικηs αποθηκευσηs.

Οι μοναδεs Αποθηκευσηs ηλεκτρικηs ενεργειαs απο μεγαλου μεγεθουs  υβριδικου σταθμου, μπορει να ειναι αναστρεψιμεs υδροηλεκτρικεs αντλησιοταμιευτηρεs, ηλεκροχημικοι συσσωρευτεs, μοναδεs παραγωγηs υδρογονου ‘η μοναδεs συμπιεσηs αερα.

Ο σκοποs συνεπωs ενοs υβριδικου σταθμου ειναι η συνθεση και η λειτουργια ενοs συστηματοs ενεργειακηs ισχυοs, το οποιο αξιοποιωνταs μοναδεs ΑΠΕ, ανταποκρινεται με επιτυχια στιs βασικεs απαιτησειs τηs ζητησηs, δηλαδη στην αδισαλειπτει καλυψη τηs και στην ελαχιστοποιηση του κοστουs τηs ενεργειακηs μεταβοληs.

Η Ελλαδα βρισκεται ακομη πολυ μακρια απο μια τετοια κατασταση.

Εναλλακτικα συστηματα μπορουν να περιλαμβανουν εκτοs τιs ΑΠΕ (αιολικα παρκα και φωτοβολτα’ι’κα) συστοιχιεs κυψελων καυσιμου οι οποιεs τροφοδοτουνται με υδρογονο μεσω αναμορφωτων υγραεριου (ενα μιγμα Βουτανιου-Προπανιου) και συστοιχιεs συσσωρευτων ιοντων Λιθιου ‘η κυλινδρικουs πυργουs απο σκυροδεμα, στουs οποιουs δημιουργειται ενα καθετο και στροβιλιζομενο ρευμα αεροs και μεταβαλλει την ενεργεια του με ρυθμιζομενη πιεση αεροσυμπιεστων, μεσω κινητηρων, σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Στον πυργο τορναντο Yen απο σκυροδεμα, οι ομοιοι ενοs τορναντο στροβιλοι δημιουργουνται δια τηs δυναμεωs αεροs, οταν αυτοs διοχετευεται πλευρικα μεσω ειδικων διαφραγματικων συστηματων σπειροειδωs προs τα μεσα, δημιουργωνταs στο κεντρο του πυργου ενα κενο.

Η διαφορα πιεσεωs μεταξυ του εσωτερικου του τορναντοs και το περιγυρω του, απορροφα απο κατω συμπληρωματικο αερα, ο οποιοs κινει τουs αεροσυμπιεσταs.

Μεχρι σημερα ακομη και πολλοι επιστημονεs τιποτε δεν εχουν ακουσει για ενεργεια πεδιων κενου, για πεδια κυματων εσωτερικων διανυσματων, για κυματα βαρυτικων δυναμεων, για τον μετατροπεα-Μπεντινι, για μηχανεs τορναντο, για πυργουs τορναντο, για ενεργεια απο στροβιλικεs δομεs,και την σπειρα (ηδη τον 5ον π.Χ.

Αιωνα ο Εμπεδοκληs θεωρουσε οτι η ζωσα πρωτη-ουσια του συμπαντοs εξελιχθηκε απο τιs στροβιλικεs κινησειs δυο πολικων δυναμεων), για ηλεκτρομαγνητικη-υδροδυναμικη δινη, για κβαντικη δινη, για σπειρωματικεs σωληνεs, για υποβρυχιεs-αεροαπορροφητικεs συσκευεs, για εγκαταστασειs κατανομηs ενεργειαs απο βαρυτικουs υδροστροβιλουs, για ηλεκτροστατικεs και Φορτεξ γεννητριεs κ.α.

Η σπειρα και η δημιουργια στροβιλων (δινηs) βρισκονται υλικωs και στο περιβαλλον μαs, αρχηs γενομενηs απο την σπειρα του DNS εωs τιs γιγαντιαιεs εκκενωσειs ενεργειαs ολικωs καταστροφικων δυναμεων των Τορναντωνs και Κυκλωνων.

Δεν αποκλειεται κατα μια ακριβη αναλυση τηs αρχηs διατηρησηs τηs ενεργειαs, την κυρια αρχη τηs Θερμοδυναμικηs και ειδικα τηs Φυσικηs των στροβιλων, να οδηγησουν σε εντελωs καινουργιουs δρομουs, εκτοσ των περιοχων τηs κλασσικηs επιστημηs, που ουτε να τουs φαντασθουμεν μπορουμε.

Μια διαδικασια ανανεωσιμηs θερμοτηταs π.χ. που περιεχει την εκμεταλλευση των αλληλοεπιδρασεων μεταξυ των ροων υδατοs και θερμοτητοs, θα μπορουσε να γινει μια νεα δυνατοτητα.

Ολεs οι τεχνολογικεs διαδικασιεs και κυριωs και ολεs οι διαδικασιεs τηs ζωηs συναντιωνται στο τελοs ξανα στην ακτινοβολια τηs θερμοτητοs.

Καθε μεταβολλη ενεργειαs τροφοδοτει στο τελοs το ολικο αποθεμα τηs ενεργειαs θερμοτηταs του πλανητη μαs.

Ναι μεν τα απολιθωματικα αποθεματα τηs Γηs εδωσαν στουs ανθρωπουs τα οργαναο για την τεχολογικη τουs εξελιξη, εντουτοιs αυτα δεν αποκλειουν την οικοδομηση και την πραγματοποιηση μιαs τελειωs διαφορετικηs ενεργειακηs τεχνολογιαs, που δεν θα βασιζεται πλεον στην καυση απολιθωματικων αποθεματων Ανθρακοs και Υδρογονανθρακων.

Υπαρχει και μπορει μια χωριs καυση μεθοδοs ενεργειακηs μεταβολληs να εχει το δυναμικο για μια αδιακοπη καλυψη των ενεργειακων αναγκων τηs ανθρωποτηταs, δια εκμεταλλευσεωs των φυσικων αλληλοεπιδρασεων μεταξυ των υδατινων ροων κυκλοφοριαs και τηs κυκλοφοριαs τηs θερμοτητοs;

Ο γραφων δεν αποκλειει την υπαρξη του.

Εωs τον εντοπισμο του, εναλλακτικα συστηματα μπορουν να περιλαμβανουν εκτοs τιs ΑΠΕ, συστοιχιεs κυψελων καυσιμου και συσσωρευτων Ιοντων Λιθιου ‘η κυλινδρικουs πυργουs απο σκυροδεμα στουs οποιουs δημιουργειται ενα καθετο και στροβιλιζομενο ρευμα αεροs και μεταβαλλει την ενεργεια του με ρυθμιζομενη πιεση αεροσυμπιεστων, μεσω γεννητριων, σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Σε συγκριση με την τεχνικη ανωτεροτητα και τον υψηλο βαθμο αποδοσηs των φωτοβολτα’ι’κων εγκαταστασεων, εμφανιζονται εκ πρωτηs οψεωs οι εγκαταστασεισ κυλινδρικων πυργων με Συλλεκτεs θερμικηs  ενεργειαs, για την μεταβολλη ενεργειαs, σε μειωνεκτικη θεση και αυτο λογω του ολικου βαθμου αποδοσηs για την υπο επιτευξη ηλεκτρικηs ισχυοs (< 1 %) τηs ηλιακηs ακτινοβολιαs επι του Συλλεκτου θερμικηs ενεργειαs.

Το οτι ομωs ο ηλιακοs βαθμοs αποδοσηs δεν μπορει να ειναι μετρο για την οικονομικοτητα μιαs εγκαταστασηs μεταβολληs ενεργειαs μαs το δειχνουν οι υδροηλεκτρικεs εγκαταστασειs: Αυτεs μεταβαλλουν ενεργεια οικονομικα συμφορα και ουδειs θα τολμουσε να το αμφισβητησει λογω του χαμηλου βαθμου αποδοσησ ηλιακηs ακτινοβολιαs, διοτι και εδω ο ηλιοs ειναι η αρχικη μηχανη για την μεταβολη ηλεκτρικηs ενεργειαs και δη δια μεσου τηs εξατμισηs του υδατοs, δημιουργιαs νεφων, ανεμων, βροχηs εωs την συγκεντρωση του νερου σε φραγματα, και ολα αυτα με ενα πολυ χαμηλο βαθμο αποδοσηs τηs ανακαιαs αρχικηs και απαραιτητηs ηλιακηs ενεργειαs.

Αυτο που ζυγιζει περισσοτερο για την οικονομικοτητα ειναι προφανωs οι κατασκευαστικεs- και λειτουργικεs δαπανεs σε σχεση με την αποδοση του τελικου προ’ι’οντοs.

Η λειτουργια του κυλινδρικου πυργου ειναι απλή: Οι ηλιακεs ακτινεs διερχονται δια ενοs μεγαλου συλλεκτου και θερμαινουν τον αερα στο εδαφοs, οπωs σε ενα θερμοκηπιο.

Ο θερμοs αεραs ανερχεται και ρεει κατω απο την σκεπη του συλλεκτου προσ τον καθετο κυλινδρικο πυργο απο σκυροδεμα.

  Δημιουργειται ετσι ενα καθετο και στροβιλιζομενο ρευμα αεροs, η ενεργεια του οποιου μεταβαλλεται με την βοηθεια αεροσυμιεστων που κινουν τιs γεννητριεs και μεταβαλλουν ηλεκτρικη ενεργεια επι 24 ωρου βασεωs, με αποθηκευση θερμοτηταs σε με νερο γεματουs λαστιχιενουs σωληνεs κατα την διαρκεια τηs ημεραs για τιs αναγκεs λειτουργιαs και την νυχτα.

Σχετκα με την εγκατασταση των αεροσυμιεστων υπαρχουν δυο δυνατοτητες:

  • Εναν αεροσυμπιεστη με καθετο αξονα, καθετο και κατα υψοs του

πυργου

  • 24 εωs 36 με οριζοντιεs αξονεs αεροσυμπιεστεs οι οποιοι τοποθετουνται περιφερειακα στην εισοδο του πυργου.

Περαν απο την ενταση τηs επικρατουσηs ηλιακηs ακτινοβολιαs στην περιοχη εγκαταστασηs του πυργου απο σκυροδεμα, η αποδοση εξαρταται και απο το μεγεθοs τηs επιφανειαs του συλλεκτου θερμικηs ενεργειαs, απο τον εσωτερικο ογκο και το υψοs του κυλινδρικου πυργου απο σκυροδεμα.

Ο θερμοs αεραs ενισχυομενοs και απο την θρμοτητα του συλλεκτου ρεει απο την διαμετρικα μεγαλυτερη βαση του πυργου κατακορυφα προs την κορυφη αυτου με μια μεση ταχυτητα εωs 5 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Η αποθηκευμενη στο θερμο ρευμα αεροs ενεργεια (θερμοκρασια αεροs 30 εωs 35 βαθμουs Κελβιν), μεταβαλλεται, με την κλιμακωτα ρυθμιχζομενη πιεση των ανεμοσυμπιεστων στην βαση του πυργου, σε μηχανικη ενεργεια η οποια στην συνεχεια με τιs απο τουs ανεμοσυμπιεστεs κινουμενεs εγκαταστασειs γεννητριων μεταβαλλεται αυτη σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Οι ανεμοσυμπιεστεs λειτουργουν χωριs κλιμακωτεs ρυθμισειs ταχυτητων αεοροs, οπωs στα αιολικα παρκα, αλλα με κλιμακωτεs ρυθμισειs τηs πιεσηs στιs περιστειχισμενεs εγκαταστασειs των συμπιεστων και γεννητριων στιs οποιεs εξαλειφεται η στατικη πιεση και αυξανει ο βαθμοs αποδοσηs τουs.

Η αποσυρθεισα ισχυs ειναι αναλογη με το γινομενο μεταξυ του ογκου τηs ροηs αεροs και τηs πτωσηs τηs πιεσηs στον ανεμοσυμπιεστη.

Απο την σκοπια μεγιστοποιησηs τηs ενεργειακηs αποδοσηs, ο στοχοs τηs ρυθμισηs των ανεμοσυμπιεστων ειναι να μεγιστοποιηθει το γινομενο αυτο σε καθε φαση τηs λειτουργιαs.

Δια τηs ρυθμισεωs των φτερων, ρυθμιζει ο αεροσυμιεστηs την πτωση τηs πιεσηs.

Η μεγιστη Ισχυs ενοs τετοιου υβριδικου σταθμου μεταβολληs ενεργειαs διατυπωνεται ωs το γινομενο των αποδοσεων των Μηχανων, του Πυργου και του Συλλεκτου, πολλαπλασιαζομενο με την ολικη ακτινοβολια που συγκεντρωνεται στην ολικη επιφανεια του Συλλεκτου:

Pηλ. μεγ. = xt . ημηχ. . ηπυργ. . ησυλ.  . Εσυλ. .  Αολ.        ‘η

Pηλ.μεγ.   = co . Hπυργ. . Εσυλ.

Εδω σημαινουν:

Pηλ. μεγ,  = Η μεταβαλλομενη ηλεκτρικη ενεργεια σε kWh, Mwh, Gwh, TWh

xt        = Βελτιστο μεροs τη ληψηs πιεσηs δια τηs περιτυλιγμενηs

τουρμπιναs, λαμβανονταs υπ’ οψη την ανασυζευξη με τον

βαθμο αποδοσηs του Συλλεκτου. Χωριs την ανασυζευξη αυτη η

Ισχυs θα ηταν μεγιστη, με μια θρεωρητικη τιμη xt =2/3.  Το

υπολοιπο μεροs τηs ολικηs διαφοραs πιεσεωs, παραμενει στο

ρευμα ωs δυναμικο μεροs τηs πιεσηs (Απωλειεs κατα την

εξοδο).

ημηχ,       =  Βαθμοs αποδοσηs των Μηχανων (απωλειεs στα φτερα τηs

Τουρμπιναs, στα Γραναζια και στιs Γεννητριεs).

ηπυργ.    =    Βαθμοd αποδοσηs Πυργου (Βαθμοs τηs μεταβολληs

θερμικηs σε ενεργεια πιεσηs)

ησυλ.       =    Βαθμοs αποδοσηs Συλλεκτου (Σχεση ληψηs ισχυοs

θερμοτηταs απο το ρευμα αεροs με την πτωση τηs

ολικηs ακτινοβολιαs στην επιφανεια του Συλλεκτου).

Εσυλ.       =    Επιφανεια του Συλλεκτου σε τετραγωνικα μετρα.

Αολ.        =      Ετησιο μεγιστο τηs ολικηs ακτινοβολιαs σε W

ανα τεραγωνικο μετρο οριζοντιαs επιφανειαs.

co          =      Ανακεφαλαιωση τιμων τοποθεσιαs και βαθμων αποδοσηs

Ο Συλλεκτηs θερμικηs ενεργειαs που τοποθετειται σε 6 μετρα υψοs απο το εδαφοs λειτουργει τοσο με απ’ ευθειαs οσο και με διαχυτη ηλιακη ακτινοβολια, δηλαδη ακομη και σε ημερεs που ο ουρανοσ ειναι σκεπασμενοs με νεφη.

Η επιφανεια του εδαφουs, που καλυπτεται απο τον Συλλεκτη θερμικηs ενεργειαs, μπορει να χρησιμοποιηθει για εγκαταστασειs θερμοκηπιων.

Ο πυργοs απο σκυροδεμα εγκαθισταται στο κεντρο του κυκλικου Συλλεκτη θερμικηs ενεργειαs και εχει μεγαλυτερη διαμετρο στην βαση του απ’ οτι στο υπολοιπο υψοs του που μπορει να φθασει μεχρι 1.000 μετρα.

Το παχοs του αρχιζει στην βαση του με 1 μετρο και μειωνεται εωs την μεση του υψουs του πυργου σε 0,3 μετρα για να διατηρηθει μετα σταθερο εωs την κοτρυφη του.

Αυτου του ειδουs λεπτεs κατασκευεs πυργων απο σκυροδεμα παραμορφωνονται κατω απο την πιεση του ανεμου ιδιαιτερα δια των πλευρικων εφελκυσμων σε μια ωοδη εγκαρσια τομη, η οποια αυξανει δραματικα τιs μεσημβριακεs τασειs πιεσηs και εφελκυσμου οπωs συγκριτικα γινεται με τιs τασειs καμψεωs σε ενα δοκαρι.

Οι απωλειεs τηs δυσκαμψιαs απο την δημιουργια σχισμων στο σκυροδεμα και ο κινδυνοs εξογκοματων, θετουν ορια στο υψοs του πυργου (τηs φυσιοελκτικηs καταψυκτικηs εγκαταστασηs) σε 200 μετρα.

Ευτυχωs ομωs η ταση για μια ωοειδη εγκαρσια τομη του πυργου μπορει να αντιμετωπισθει με ακτινοειδειs τροχιεs, που μπορουν να μειωσουν την ρευματικη ροη του ανεμου.

Μια ακτινοειδη τροχια επανω και αλλεs τρειs επιμελωs διαμερισμενεs κατα μηκοs του κυλινδρου, μειωνουν τιs μεσημβρινεs τασειs σε τετοιο βαθμο, ωστε οι αθροιζομενεs μεγαλυτερεs πιεστικεs τασειs, λογω του βαρουs των σψληνωσεων του πυργου, δεν δημιουργουν τασειs εφελκυσμου.

Κατα προσεγκιση ειναι ο ογκοs κατω των παρισταντων επιφανειων, αναλογοs στιs αναγκεs σε σκυροδεμα και σταθεροs ωs προs την ασφαλεια του πυργου.

Εξ αυτων συμπερενεται, οτι οι ακτινοειδειs τροχιεs των σωληνωσεων του πυργου, ειναι για τιs εγκαταστασειs μεταβολληs ηλεκτρικηs ενεργειαs τεχνικα αναγκαιεs και οικονομικα συμφορεs.

Οι ολικεs δαπανεs κατασκευηs αποτελλουνται απο δαπανεs Μηχανων (Τουρμπινεs, Γραναζια και Γεννητριεs), απο δαπανεs κατασκευηs του πυργου απο σκυροδεμα και του Συλλεκτου θερμικηs ενεργειαs, συν το μεροs αυτων του γαφειου Μηχανικων για την κατασκευη.

Διαιρει τιs, τιs ωs ανω δαπανεs δια τησ μεγιστηs μεταβαλλομενηs ηλεκτρικηs Ισχυο, οπωs αυτη διατυπωθηκε στην ωs ανω εξισωση, μπορει καποιοs σε αυτην την απλη σχεση να διαπιστωσει τιs ιδιαιτεροτητεs του υβριδικου αυτου σταθμου και δη την βασικη εξαρτηση των ειδικων επενδυτικων δαπανων απο την Γεωμετρια τηs οληs εγκαταστασηs.

Με την Αναλογια των Δαπανων προs τιs εκαστοτε Επιφανειεs ισχυει:

Δαπανεs Πυργου  =  ολικεs κατασκευαστικεs δαπανεs για τον Πυργο, δια

τηs επιφανειαs του Πυργου (= ειδικεs δαπανεs

επιφανειαs του Πυργου για τον ακριβη υπολογισμο

τηs Γεωμετριαs σε καθωρισμενα ορια) . 2π . Rπυργ.

. Hπυργ. (500 Ευρω ανα τετραγωνικο μετρο επιφανειαs

Πυργου) x 2 x 3,14 x 60 x1000 = 188.400.000 Ευρω.

Η διαμετροs του κυλινδρικου πυργου ειναι 120

μετρα ενω του Συλλεκτου 7.000 μετρα. Επιφανεια

Συλλεκτου = ολικη επιφανεια – επιφανεια Πυργου =

9.616.250 – 11,364 = 9.604.886 τ.μ.

Δαπανεs Συλλεκτου  =  ολικεs  κατασκευαστικεs δαπανεs για τον

Συλλεκτη, δια τηs επιφανειαs του Συλλεκτου

(= ειδικεs δαπανεs επιφανειαs του Συλλεκτου για

τον ακριβη υπογισμο του υψουs τηs σκεπηs και

τηs ακτιναs αυτηs σε καθωρισμενα ορια) . Eσυλ.

(9.616.250 -11304) x 10 =96.149.460 Ευρω Ε

Ειδικεs Δαπανεs για Τουρμπινεs, Γραναζια, Γεννητριεs κλπ.

Υπολογιζονται ωs αναλογεs στην μεγιστη μεταβληθεισα ισχυ ηλεκτρικησ ενεργειασ (0,75 Ευρω ανα Wμεγ. 200,000,000 = 150.000.000 Ευρω

Ειδικεs Δαπανεs, Πειραματων, Τεστ, Μηχανικων κλπ.

0,30 Ευρω ανα Wμεγ. 200.000.000 = 60.000.000 Ευρω

Ειδικεs ολικεs επενδυτικεs Δαπανεs 542.860,000 Ευρω ‘η 2,74 Ευρω ανα Wμεγ. (200.000.000 W), για εναν υβριδικο σταθμο ενεργειασ του ειδουσ αυτου.

Οι ειδικεs επενδυτικεs δαπανεd που αθροιζονται, δειχνουν με αυξανομενο υψοs του πυργου και με μεγαλυτερη ακτινα του συλλεκτου και ωd εκτουτου και με αυξανουσα αποδοση τηs ενεργειακηs ισχυοs, την εξηs κατασταση:

*  οι ειδικεs δαπανεs για μηχανεs και Μηχανικουs παραμενουν σταθερεs

και σε χαμηλο επιπεδο σε συγκριση με τιs δυο αλλεs παραμετρουs.

*  οι ειδικεs δαπανεs για τον πυργο ειναι ανεξαρτητεs απο το υψοs του

πυργου και αντιστροφα αναλογεs με την επιφανεια του συλλεκτου,

δηλαδη μειωνονται με αυξανουσα ισχυ και γινονται ανευ σημασιαs

σε σχεση με τιs δαπανεs για τον συλλεκτη θερμοτηταs.

*  οι ειδικεs δαπανεs για τον συλλεκτη μειωνονται επισηs κατ’αρχαs με

αυξανομενεs διασστασειs του υβριδικου σταθμου: ειναι αντιστροφωs

αναλογεs με το υψοs του πυργου.

Η ετησια μεταβολη ηλεκτρικηs ενεργειαs απο εναν πυργο υψουs 1.000 μετρων και ονομαστικηs Ισχυοs 200 MW, υπο προ’υ’ποθεσειs μπορει να

ειναι του μεγεθουs 660 Gwh. Κυρια προ’υ’ποθεση ειναι η περιοχη εγκαταστασηs του υβριδικου σταθμου (πυργοs απο Σκυροδεμα με Συλλεκτη θερμικηs ενεργειαs) πρπει να δεχεται μια αναγκαια ετησια συνολικη ηλιακη ακτινοβολια τουλαχιστον των 1900 kWh ανα τετραγωνικο μετρο οριζοντιαs επιφανειαs. Καταλληλεs περιοχεs καταγραφονται στιs Κυκλαδεs, στην Κρητη και τα Δωδεκαννησα (> 1900 kwh ανα τετραγωνικο μετρο οριζοντιαs επιφανειαs) και στην Ηπειρο, Θεσσαλια, Πελοποννησο και Αττικη (1600 – 1800 kWh ανα τετραγωνικο μετρο οριζοντιαs επιφανειαs).

Με τρειs τετοιουs υβριδικουs σταθμουs (Θεσσαλια, Πελοποννησοs και Κρητη) συνολικηs επενδυσηs, χωριs το δικτυο μεταφοραs, περιπου των 1,5 δισεκατομμυριων Ευρω, η Ελλαδα εξασφαλιζει μια καθαρη και απανθρακοποιημενη ηλεκτρικη ενεργεια ετησιωs, με δαπανεs μεταβολληs ενεργειαs των 0,07 Ευρω ανα kWh, του μεγεθουs των περιπου 2.000 Gwh.

Σε συγκριση, οι δαπανεs μεταβολληs ενεργειαs με τουs περιγραφεντεs κατωθι εναλλακτικουs σταθμουs κεινται μεταξυ 0,15 και 0,25 Ευρω ανα kWh, αναλογα με την τοποθεσια εγκαταστασηs και την ενταση τηs ηλιακηs ακτινοβολιαs ανα τετραγωνικο μετρο οριζοντιαs γηινηs επιφανειαs.

Οι αντιστοιχεs για τα φοτοβολτα’ι’κα παρκα, κεινται μεταξυ 0,16 και 0,55 Ευρω ανα kWh.

Εναλλακτικεs λυσειs για τουs υβριδικουs σταθμουs με πυργουs απο σκυρωδεμα που δημιουργουν καθετο και στροβιλιζων ρευμα αεροs και με συλλεκτεs θερμικηs ενεργειαs, μπορουν να γινουν:

  1. οι σταθμοι πυργων με θερμικα κατοπτρα στην κορυφη τουs που συγκεντρωνουν το ηλιακο φωs σε ενα σημειο. Η υψηλη θερμοκρασια χρησιμοποιειται για την εξατμιση του υδατοs και χρησιμοποιηση του ατμου σε μια ατμοτουρμπινα που κινει μια γεννητρια για μεταβολλη ηλεκτρικηs ενεργειαs.

  1. οι σταθμοι οι οποιοι με ημικυκλικα κατοπτρα ‘η με μια σειρα απο

επιπεδουs καθρεπτεs (Συλλεκτεs-Φρεσνελ) συγκεντρωνουν το ηλιακο φωs σε εναν σωληνα. Σε αυτον βρισκεται ενα λαδι το οποιο θερμσαινεται ισχυρα και εξατμιζει υδωρ, με τον ατμο του οποιου μεσω μιασ ατμοτουρμπινασ κινειται μια γεννητρια και μεταβαλλει ηλεκτρικη ενεργεια.

  1. οι σταθμοι με παραβολοειδει κατοπτρα συγκεντρωνουν το ηλιακο φωs σε ενα σημειο στο οποιο βρισκεται μια μηχανη Στιρλινγκ η οποια μεταβαλλει θερμικη ενεργεια σε κινηματικη. Αυτη χρησιμοποιειται απο μια Γεννητρια για μεταβολλη ηλεκτρικηs ενεργειαs.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή η απόσπασμα. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του Νόμου 2121/1993, άρθρο 66. Άδεια μπορεί να δοθεί ΓΡΑΠΤΩΣ μόνο από την ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ.

Εάν θέλετε να αναφέρετε αυτήν την ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ ή να αναπαράγετε το περιεχόμενό της, επικοινωνήστε με τον ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ μέσω των σχολίων, για εξουσιοδότηση (τα σχόλια αυτά δεν θα είναι ορατά από το κοινό ).

Σεβαστείτε τη δουλειά των άλλων.

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>