«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Τζέιμς Τζορτζ Σταυρίδης Δεν είναι οιοσδήποτε ΠΡΟΔΟΤΗΣ, Είναι Μικρασιάτικης γενιάς ΠΡΟΔΟΤΗΣ,  Διαβάστε παρακάτω πόσο προδότης είναι.

Δώστε όπλα στην Τουρκία”! Τη βρήκε πάλι τη λύση ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης

Μια μικρή εισαγωγή. Αυτός ο ιερός Ελληνικός λαός, 2.οοο χρόνια είναι μόνιμα προδομένος, από ποιους;;; Από τους δικούς του.

Η ομογένεια κάνει τα πάντα να με επιβεβαιώνουν!

Και Ψάχνουμε για στήριγμα στην ομογένεια, Κύπρο και Ελληνικά εθνικά θέματα, αυτός ο προδότης ήταν και επικεφαλής του ΝΑΤΟ!

Και μην ξεχνάτε Έλληνες την Προδοτική ΑΧΕΠΑΝΣ-Σε συνεργασία με την ΕΛΙΑΜΕΠ!

Ο Τζέιμς Τζορτζ Σταυρίδης είναι απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, σήμερα Αντιπρόεδρος, Παγκόσμια Υποθέσεις και Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας Carlyle Group και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ροκφέλερ

Αρκεί το ελληνικό επώνυμο για να είσαι Έλληνας;

Η περίπτωση του απόστρατου ελληνοαμερικανού ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, που ως λομπίστας των τουρκικών συμφερόντων στηρίζει με πάθος τη σημερινή πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν

Ο ναύαρχος James Stavridis. Φώτο: AAP via AP/Charles Dharapak

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Β. ΣΙΣΚΟΣ*
14 June 2020

Η αφορμή για τη διατύπωση του παραπάνω ερωτήματος υπήρξε η ενέργεια, ως λομπίστα των τουρκικών συμφερόντων, του απόστρατου ελληνοαμερικανού ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, να στηρίξει με πάθος τη σημερινή πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν.

Σκληρή κριτική στο Σταυρίδη, το παιδί ενός Μικρασιάτη που γλίτωσε από τις σφαγές της Σμύρνης του 1922, ασκήθηκε όχι μόνο από τα ομογενειακά ΜΜΕ των ΗΠΑ, αλλά και από ελληνικές εφημερίδες.

Σε άρθρο στον έγκυρο ιστότοπο «SLpress» του γνωστού έγκριτου δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ο Σταυρίδης χαρακτηρίζεται ως «ο πιο Τούρκος από Τούρκους».

Αυτό το θέμα με απασχόλησε έντονα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νίκου Δήμου «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» και αργότερα συνέκρινα το περιεχόμενό του με το βιβλίο του Νιγηριανού Σαμ Τσέουκας «Το Θαύμα να νοιώθεις Έλληνας».

Τότε είχα διερωτηθεί ποιος από τους δυο συγγραφείς ήταν στην πραγματικότητα ο αληθινός Έλληνας!

Ο πρώτος, όπως μας ενημερώνει στην εισαγωγή της γαλλικής μετάφρασης του 2012 ο εκδότης του οίκου «Payot», κατηγορήθηκε στη χώρα του διότι προσπάθησε να αποδομήσει «την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων» (pour la déconstruction de l’identité grecque).

Ο δεύτερος ύμνησε το απαράμιλλο μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μιας σύγχρονης Ελλάδας «με την ανθρώπινη ψυχή της φιλοξενίας και του φιλότιμου» του απλού Έλληνα.

Στο  τέλος της δεκαετίας του 1990, εμφανίστηκε μια πολυπληθής ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. οι οποίοι κατέλαβαν βασικά πόστα κρατικής εξουσίας σε φορείς που διαμορφώνουν το φρόνημα του λαού (κυρίως στην Εκπαίδευση και στα ΜΜΕ) και επανέλαβαν το τροπάριο του «Δυστυχισμένου Έλληνα» αλλά σε διαφοροποιημένο ρυθμό και τόνο.

Αυτοί, όλοι τους με ελληνικά ονόματα και επώνυμα, μορφωμένοι, επαγγελματικά καταξιωμένοι, υψηλόμισθοι και κρατικοδίαιτοι, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά προνομιούχοι, έβγαλαν από σκονισμένα συρτάρια την αναξιόπιστη πλέον σήμερα θεωρία του Φαλμεράιερ και αγωνίστηκαν με πείσμα (για ποιο λόγο άραγε!) να μας πείσουν πως «δεν είμαστε Έλληνες αλλά ελληνόφωνοι άλλων βαλκανικών λαών».

Ο Τζέιμς (Δημήτριος) Σταυρίδης μπροστά σ’ αυτούς τους μαέστρους λομπίστες αφανών αφεντικών και συμφερόντων, μοιάζει σαν παραπλανημένο αρχάριο μαθητούδι.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς έκανε αυτός ο κατ’ όνομα Ελληνοαμερικανός, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για Τουρκοαμερικανό.

Όταν παλαιότερα, ως πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού επισκέφθηκε τη Σμύρνη, έγραψε ότι ένιωσε βαθιά συγκίνηση όταν αναλογίστηκε το δράμα του συνονόματου παππού του που γλίτωσε (μαζί με τη γιαγιά του) το θάνατο «κατά την τουρκική εθνοκάθαρση των Ελλήνων» στην περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής του 1922, ενώ ο αδελφός (του παππού του) δολοφονήθηκε πριν προλάβει να επιβιβασθεί στη βάρκα σωτηρίας.

Ο ξεριζωμένος πρόγονος του Τζέιμς έφτασε στον Πειραιά ρακένδυτος και με την ψυχή στα δόντια και μετά από ολιγόχρονη παραμονή στην Ελλάδα μετανάστευσε, όπως χιλιάδες άλλοι δυστυχισμένοι πρόσφυγες, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αυτές οι συγκινητικές αναφορές του Τζέιμς Σταυρίδη στους άγρια καταδιωγμένους προγόνους του και η εκπληκτική του σταδιοδρομία στο πολεμικό ναυτικό, εδραίωσαν τη φήμη του στον ελληνισμό της Αμερικής ως αμερικανού πατριώτη που τιμούσε τις ελληνικές του προγονικές ρίζες.

Τον τίμησαν με πλακέτες και διθυραμβικές προσφωνήσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτά τα έκανε η Ομογένεια!!!

Η επαγγελματική του άνοδος συντέλεσε στην αποστασιοποίησή του από τα πατριωτικά και πολιτιστικά δρώμενα της ομογένειας.

Άρχισε να ενσωματώνεται στους φιλοτουρκικούς κύκλους του αμερικανικού πενταγώνου και όταν πλέον ως ανώτατος διοικητής του ευρωπαϊκού τομέα του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Europe) επισκέφθηκε και πάλι την Τουρκία, «ξέχασε» την εθνοκάθαρση, τον χάρη στην τύχη διασωθέντα παππού του και τον δολοφονηθέντα αδελφό του παππού του και με τις δηλώσεις του εξέφρασε την έκδηλη ικανοποίησή του που «επέστρεψε στο έθνος (Τουρκία)», από το οποίο οι πρόγονοί του μετανάστευσαν (αξιοπρεπώς και με ευχές για καλό ταξίδι!!!) στην Αμερική, αφού πραγματοποίησαν «μια σύντομη στάση και στην Ελλάδα».

Αυτή η λεκτική διατύπωση μας θυμίζει κάπως τον «συνωστισμό» σε ελληνικό σχολικό βιβλίο, που αντικατάστησε τη «φοβερή σφαγή αμάχων» στο λιμάνι της Σμύρνης, την οποία με εκπληκτική γλαφυρότητα περιγράφει ο τότε αμερικανός πρόξενος Τζορτζ Χόρτον.

Πλήρως συντονισμένος με το φιλοτουρκικό λόμπυ των ΗΠΑ ο Σταυρίδης δήλωσε:

«Turkey is a vital and important NATO ally, and for me it was a chance to return to the nation from which my grandfather and grandmother emigrated to the United States, after stopping briefly in Greece» (Η Τουρκία είναι ένας ζωτικός και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και για μένα ήταν μια ευκαιρία να επιστρέψω στο έθνος από το οποίο ο παππούς και η γιαγιά μου μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού σταμάτησαν για λίγο στην Ελλάδα».

Όταν αποστρατεύτηκε ήταν ήδη ιδεολογικά προετοιμασμένος για να προσφέρει υπηρεσίες λομπίστα στις τουρκικές υπηρεσίες προπαγάνδας, με τους ελληνοπατριωτικούς ενδοιασμούς του, όπως έγραψαν ομογενειακές εφημερίδες, «να πνίγονται σε ποταμούς δολαρίων!».

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Turkish Heritage Foundation», η ομιλία του ήταν συναρπαστική και ίσως  καλύτερη από παρόμοιες ομιλίες και δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Υποστήριξε με θέρμη τα τουρκικά επιχειρήματα ότι, η αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία δεν αποτελεί λογική αιτιολογία για την εχθρική αντιμετώπιση της Τουρκίας και για τυχόν αποπομπή της από  το ΝΑΤΟ.

Ύμνησε το μεγαλείο, τη δύναμη και την εμπειρία του τουρκικού στρατού, τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Αμερική, την αξιοπιστία της στη ατλαντική συμμαχία και πρότεινε τεχνικές λύσεις ώστε να συνυπάρξουν οι ρωσικοί πύραυλοι με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα 5ης γενιάς.

Αν σκεφθεί κανείς ότι, αυτός ο ελληνοαμερικανός θα διοριζόταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον, είναι εύκολο να κατανοηθούν οι αριστοτεχνικές προβλέψεις του ισχυρού τουρκικού λόμπι στην Ουάσινγκτον.

Άλλωστε, και ο νικητής της Χίλαρι, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε αρχικά διορίσει ως σύμβουλο ασφαλείας τον απόστρατο στρατηγό και λομπίστα των τουρκικών συμφερόντων Μάικ Φλιν.

Και αυτός, όπως ακριβώς και ο ναύαρχος Σταυρίδης, υποστήριξε με πείσμα και με την ίδια φρασεολογία τα τουρκικά επιχειρήματα για την αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Επίσης, έναντι αστρονομικών ποσών διευκόλυνε τις προσβάσεις του τουρκικού λόμπι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, αλλά και ανέλαβε την υποχρέωση να οργανώσει την απαγωγή του Φετουλάχ Γκιουλέν από πράκτορες της τουρκικής αντικατασκοπίας.

Οι συνεννοήσεις του Φλιν για την απαγωγή του ιμάμη, έγιναν στο ξενοδοχείο Essex της Νέας Υόρκης με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το γαμπρό του Ερντογάν, τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η αμοιβή του στρατηγού καθορίστηκε στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία, χωρίς να έχει τουρκοαμερικανούς πολίτες διαθέτει στην Ουάσιγκτον ένα από τα ισχυρότερα λόμπι, ίσως το δεύτερο μετά το εβραϊκό.

Με άφθονο χρήμα έχουν εξαγορασθεί στελέχη του υπουργείου εξωτερικών, βουλευτές, γερουσιαστές, ναύαρχοι, στρατηγοί, γνωστοί δημοσιογράφοι και γενικά άνθρωποι σε κρατικές θέσεις/κλειδιά ή επώνυμοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Το πανίσχυρο ελληνικό λόμπι που υπήρχε πριν από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του αρχιεπισκόπου Ιακώβου, έχει παραχωρήσει τη θέση του σε κατακερματισμένα, αλληλοσυγκρουόμενα και αλληλοϋβριζόμενα ανίσχυρα εκκλησιαστικά και ιδιωτικά καπετανάτα, με ευθύνη της ανώτατης ηγεσίας της Ορθοδοξίας.

Αν αναλογισθεί κάποιος και τις επιπτώσεις από την αναγνώριση της αυτόνομης ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας (στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ΗΠΑ-Ρωσίας), κατανοεί εύκολα τη δυνατότητα της Τουρκίας να παίζει τα γνωστά της παιχνίδια της γάτας και του ποντικού, εν όψει του ήδη διαφαινόμενου σχίσματος στους κόλπους της Ορθοδοξίας.

Θα πρέπει κάποτε να εγκαταλείψουμε τις εμμονές μας για τους ξένους μισέλληνες.

Τη μεγαλύτερη ζημία στα ελληνικά συμφέροντα την προκαλούν άτομα με ελληνικά ονοματεπώνυμα. Διότι στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία η μοναδική ηθική και κοινωνική αξία είναι το χρήμα, ισχύει απόλυτα η ρεαλιστική ρήση του Όττο φον Μπίσμαρκ: «Τα σκυλιά» είπε «ακολουθούν πάντα πιστά και υπάκουα το αφεντικό που τα ταΐζει».

……………………………………

Ο Τζέιμς Σταυρίδης στην «Κ»: Τον συμβιβασμό θα τον μισήσουν όλοι

Ο πρώην διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς ισορροπίες

«Υπάρχει 60%-65% πιθανότητα να δούμε μια διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει με τον Πούτιν να ελέγχει το 10%-15% της Ουκρανίας, αλλά η υπόλοιπη Ουκρανία να συνεχίζει ως κυρίαρχο κράτος, ο Ζελένσκι να παραμένει πρόεδρος και οι Ουκρανοί να αποφασίζουν ότι γι’ αυτούς η ουδετερότητα έχει περισσότερο νόημα». Φωτ. A.P./Win McNamee

Αλέξης Παπαχελάς

12.04.2022

Τη λύση που θα υπάρξει στην Ουκρανία θα τη μισήσουν όλοι, λέει στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο Πούτιν θα τη μισήσει γιατί θα ξέρει ότι απέτυχε να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ζελένσκι θα τη μισήσει γιατί θα είναι πρόεδρος που έδωσε το 15% της κυρίαρχης χώρας του.

Και η Δύση θα τη μισήσει επειδή θα πρέπει να υποχωρήσει από τις κυρώσεις για να πετύχει τη συμφωνία.

Ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ εκφράζει την έκπληξή του για τη σκληρή αντίσταση, το πνεύμα και την επιμονή των Ουκρανών, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική για τη Ρωσία την αποτυχία του στρατού της. Σ

ημειώνει μάλιστα ότι είμαστε μάρτυρες του πρώτου πολέμου του 21ου αιώνα όπου drones, αντιαρματικά και φθηνά φορητά όπλα καταστρέφουν πανάκριβα τανκς και βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.

– Ησασταν στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ για αρκετά χρόνια.

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το αν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έπρεπε να αφήσουν τους Ουκρανούς να πιστέψουν ότι επρόκειτο να εισέλθουν στη Συμμαχία, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρουν μια συγκεκριμένη δέσμευση ασφαλείας. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

– Hμουν ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013.

Eτσι, παρακολούθησα από την πρώτη γραμμή αυτή τη συζήτηση και θα σας πω πολύ ειλικρινά ότι η Συμμαχία εννοούσε αυτό που έλεγε όταν μιλούσε στους Ουκρανούς και σημείωνε ότι θα έρθει μια στιγμή που ενδεχομένως θα μπορούσατε να αναδειχθείτε μέλη του ΝΑΤΟ.

Και ακριβώς όπως και άλλες νέες χώρες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, για παράδειγμα η Κροατία, η Αλβανία και άλλες, θα περάσετε από μια διαδικασία.

Επομένως, για τους Ουκρανούς ήταν σαφές ότι θα ήταν μια χρονοβόρος διαδικασία.

Νομίζω ότι αυτό επικοινωνήθηκε πολύ δίκαια στους Ουκρανούς, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, και πιστεύω ότι η Συμμαχία ήταν ειλικρινής όταν έκανε αυτή την πρόταση και επίσης πιστεύω ότι ήταν αυτό το σωστό.

– Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Ουκρανία μέχρι στιγμής;

– Θα σας αναφέρω τρεις βασικές παρατηρήσεις στο υψηλότερο στρατηγικό επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα, όπως πολλοί, έχω εκπλαγεί από την αποτυχία της Ρωσίας να εδραιώσει αυτή την εκστρατεία. Ηρθαν με ένα κακό σχέδιο μάχης.

Ηταν πολύ διαφοροποιημένοι, πολύ παραπλανημένοι.

Οι δυνάμεις τους ήταν πολύ διασκορπισμένες.

Δεύτερον, οι πάρα πολλοί στρατεύσιμοι, οι πάρα πολλοί έφεδροι, η έλλειψη ηγεσίας, έπαιξαν σαφώς ρόλο σε αυτό.

Και τρίτον, η διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Η υποστήριξη των στρατευμάτων τους στην πρώτη γραμμή ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Οπότε, πρώτον, με εκπλήσσει το πόσο άσχημα τα πήγε ο ρωσικός στρατός και αυτό είναι ντροπιαστικό για τη Ρωσία, είναι ντροπιαστικό για τον Πούτιν.

Και πιθανώς μιλάμε για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς Ρώσους στη μάχη.

Είναι ένα πραγματικό πλήγμα για τη φήμη τους ως στρατός.

Δεύτερον, η αντίπερα όχθη της γραμμής μάχης.

Εχω εκπλαγεί από τη σκληρή επιμονή και το πνεύμα των Ουκρανών.

Πολέμησαν απίστευτα σκληρά ενάντια σε μια τεράστια γειτονική χώρα.

Σίγουρα έχουν λάβει υποστήριξη από τη Συμμαχία και τη Δύση, αλλά στάθηκαν και με το παραπάνω στο ύψος τους.

Και τώρα βλέπετε τους Ρώσους να αναγκάζονται να αλλάξουν το αρχικό τους σχέδιο, το οποίο ήταν να σαρώσουν τη χώρα, να αποκαθηλώσουν την κυβέρνηση και να βάλουν στη θέση της ένα ανδρείκελο. Αυτό απέτυχε εντελώς.

Το εναλλακτικό σχέδιο τώρα είναι να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στα νοτιοανατολικά, κατά μήκος του Ντονμπάς και να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια λύση με διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι η ρωσική άποψη.

Ο λόγος που οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αρχικό σχέδιο ήταν επειδή οι Ουκρανοί πολέμησαν τόσο σκληρά και επειδή είχαν υποστήριξη.

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το σθένος της Ουκρανίας, τη δύναμή της και την αποφασιστικότητά της.

Ο Πούτιν δεν θα ξεκινήσει μάχη με χώρα του ΝΑΤΟ.

Είναι σαν αυτόν που στο σχολικό προαύλιο διαλέγει το αδύναμο παιδί για να πάει να το δείρει.

Και τέλος, η Συμμαχία του ΝΑΤΟ στάθηκε πάρα πολύ καλά.

Εδώ βλέπουμε όλα τα έθνη μας να παίρνουν περίπου παρόμοιες θέσεις, υποστηρίζοντας τους Ουκρανούς, μετακινούμε στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, η Γερμανία έχει διπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό, κάτι αρκετά αξιοσημείωτο.

Συνολικά, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ενότητα που επιδεικνύει η συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα.

– Πώς πιστεύετε ότι θα υπάρξει τελικά κάποια επίλυση αυτής της κατάστασης; Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να τελειώσει αυτό;

– Λοιπόν, πάντα προσπαθώ να κοιτάζω την Ιστορία και να βρω ένα παράδειγμα για κάτι παρόμοιο.

Το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ είναι το 1939, όταν η Σοβιετική Ενωση εισέβαλε στη Φινλανδία.

Ιδιο σενάριο.

Μαζική ρωσική εισβολή.

Σε μια μικρή χώρα. Αλλά οι Φινλανδοί πολέμησαν σκληρά.

Ονομάστηκε Χειμερινός Πόλεμος. Πολέμησαν τους Σοβιετικούς μέχρις εσχάτων. Κάποια στιγμή εφαρμόστηκε μεγαλύτερη ισχύς, αλλά στο τέλος μπήκαν σε διαπραγμάτευση.

Οταν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, η Φινλανδία παρέδωσε περίπου το 10% της χώρας της, αλλά συνέχισε ως κυρίαρχο έθνος, αποδέχθηκε μια θέση ουδετερότητας.

Και ειλικρινά, νομίζω ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί περίπου έτσι.

Υπάρχουν πολλά άλλα πιθανά ενδεχόμενα εδώ, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει 60%-65% πιθανότητα να δούμε μια διαπραγμάτευση που θα καταλήξει με τον Πούτιν να ελέγχει το 10%-15% της Ουκρανίας, αλλά η υπόλοιπη Ουκρανία να συνεχίζει ως κυρίαρχο κράτος, ο Ζελένσκι να παραμένει πρόεδρος και οι Ουκρανοί να αποφασίζουν ότι γι’ αυτούς, αυτή τη στιγμή, η ουδετερότητα έχει περισσότερο νόημα. Και πάλι υπάρχουν πολλές άλλες πιθανότητες.

Και παρεμπιπτόντως, όλοι θα μισήσουν τη συμφωνία που μόλις περιέγραψα.

Ο Πούτιν θα τη μισήσει γιατί θα ξέρει ότι απέτυχε στον πραγματικό του στόχο να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ζελένσκι θα τη μισήσει γιατί θα είναι ο πρόεδρος που έδωσε το 15% της χώρας.

Και η Δύση θα τη μισήσει επειδή θα πρέπει να υποχωρήσει από κάποιες από τις κυρώσεις για να πετύχει τη συμφωνία.

Οπότε όλοι θα τη μισήσουν, αλλά συνήθως έτσι τελειώνουν οι πόλεμοι, με κάποιου είδους διαπραγμάτευση και συμβιβασμό.

Με άλλα λόγια, δεν βλέπω πλήρη νίκη για τους Ουκρανούς και σίγουρα δεν βλέπω πλήρη νίκη για τους Ρώσους.

Πιθανότατα οδεύουμε προς μια διαπραγμάτευση πάνω στις κατευθύνσεις που περιέγραψα.

– Σχετικά με τα καταστροφικά σενάρια που έχουν συζητηθεί.

Πρώτον, ότι ο Πούτιν μπορεί να κινηθεί εναντίον άλλων χωρών, όπως η Μολδαβία ή ακόμη και η Εσθονία.

Και δεύτερον, ότι υπάρχει πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης. Θεωρείτε ότι κάποιο από αυτά μπορεί να επιβεβαιωθεί;

– Νομίζω ότι και τα δύο σε αυτό το σημείο έχουν εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να συμβούν.

Πιστεύω ότι αν ο Πούτιν είχε εκτελέσει το αρχικό του σχέδιο, είχε σαρώσει την Ουκρανία, είχε εγκαθιδρύσει ένα ανδρείκελο καθεστώς, θα έμπαινε στον πειρασμό να συνεχίσει στη Μολδαβία, όπου ήδη ελέγχει ένα μέρος της επικράτειας. Θα ήταν πειρασμός γι’ αυτόν.

Νομίζω ότι οι πιθανότητες να επιτεθεί ο Πούτιν στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά χαμηλές, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Η Συμμαχία τον ξεπερνάει κατά δεκαπέντε προς ένα.

Εμείς έχουμε πλεονέκτημα τέσσερα προς ένα σε στρατεύματα.

Εχουμε πλεονέκτημα πέντε προς ένα σε πολεμικά αεροσκάφη.

Εχουμε πλεονέκτημα τέσσερα προς ένα σε πολεμικά πλοία.

Ο Πούτιν δεν θα ξεκινήσει μάχη με χώρα του ΝΑΤΟ.

Είναι σαν αυτόν που στο σχολικό προαύλιο διαλέγει το αδύναμο παιδί για να πάει να το δείρει.

Ο Πούτιν δεν πρόκειται να κυνηγήσει τα δυνατά παιδιά και τα δυνατά παιδιά είναι το ΝΑΤΟ.

Οπότε νομίζω ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να προχωρήσει ο Πούτιν παραπέρα. Για τον λόγο επίσης ότι ο στρατός του έχει τόσο κακές επιδόσεις.

Οσον αφορά το δεύτερο, το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης, και πάλι οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές.

Σίγουρα το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Για τον Πούτιν, ποιο θα ήταν το πλεονέκτημα;

Τι θα κέρδιζε;

Μια σοβαρή πυρηνική σύγκρουση θα σήμαινε αποκάλυψη.

Το τέλος του κόσμου.

Ο Πούτιν δεν είναι τρελός.

Δεν είναι παράλογος.

Απ’ ό,τι βλέπω, αγαπάει την οικογένειά του, αγαπάει τη χώρα του, θέλει να παραμείνει ζωντανός.

Δεν νομίζω ότι θέλει να σηκωθεί και να καταστρέψει τον κόσμο.

Θα χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο;

Δεν το νομίζω.

Δεν θα κερδίσει πραγματικά τίποτα.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς και τους πυραύλους του για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία θα ξεπερνούσε το όριο, που νομίζω ότι ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δίσταζε να ξεπεράσει.

Να, όμως, για ποιο πράγμα ανησυχώ: για τα χημικά όπλα.

Τη χρήση νευροπαραλυτικών ουσιών.

Εχουμε δει τον Πούτιν να εμπλέκεται σε αυτό, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, στη Συρία, όπου ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει σίγουρα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Θα μπορούσε ο Πούτιν να τα χρησιμοποιήσει αυτά και στη συνέχεια να προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη στους Ουκρανούς ή στη Δύση;

Ναι.

Για μένα το πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν ο Πούτιν να επιλέξει ένα όπλο μαζικής καταστροφής, έναν νευροτοξικό παράγοντα.

Και θα κλείσω λέγοντας ότι γνωρίζουμε πως νιώθει αρκετά άνετα με τη χρήση νευροτοξικών παραγόντων, δεδομένου ότι δηλητηρίασε τον κορυφαίο πολιτικό του αντίπαλο Αλεξέι Ναβάλνι.

Επομένως, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οπότε αυτό είναι το σενάριο για το οποίο ανησυχώ περισσότερο.

Φθηνά όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η νέα πολεμική τάση

– Oταν διάβασα το βιβλίο σας, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το πόσο διαφορετικό είναι το πεδίο της μάχης.

Εννοώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος κ.λπ. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα πράγματα γι’ αυτό;

Είδατε κάτι από αυτά να διαδραματίζεται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή;

– Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι το πρώτο κύμα πραγματικού πολέμου του 21ου αιώνα.

Και το κορυφαίο παράδειγμα θα είναι όταν θα γράψουμε την Ιστορία εδώ.

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τανκς και βαριά τεθωρακισμένα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τι συνέβη;

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν αυτές τις δυνάμεις με φορητά αντιαρματικά Javelin που τους προμήθευσαν οι ΗΠΑ, βρετανικά NLAWS και άλλα απλά και φθηνά όπλα.

Eνα τανκ κοστίζει 5-10 εκατ. δολάρια.

Eνας από τους πυραύλους κοστίζει 100.000 δολάρια.

Κάντε τον υπολογισμό.

Είναι εξαιρετικά δαπανηρό.

Τα φθηνά όπλα, όπως τα επανδρωμένα, που τα χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις, αυτή είναι η νέα πολεμική τάση.

Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να γράψω τον επικήδειο για το τανκ.

Αλλά σίγουρα τα τανκς δεν τα πήγαν καλά σε αυτόν τον πόλεμο.

Και δεύτερον, το αναφέρατε ήδη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτά ήταν πανίσχυρα στο πεδίο της μάχης.

Συνεχίζουν να είναι.

Ιδιαίτερα κάποιες από τις νέες μορφές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχουν οι HΠΑ, όπως το λεγόμενο Switchblade, το οποίο ανεβαίνει στον αέρα και κατεβαίνει στο αδύναμο σημείο ενός άρματος.

Και πάλι, πολύ αποτελεσματική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Και τέλος, και αυτό με εξέπληξε γιατί δεν το έχουμε δει, ο κυβερνοπόλεμος.

Δεν έχουμε δει τον Πούτιν να τον χρησιμοποιεί ακόμη αποτελεσματικά, επιθετικά εναντίον των Ουκρανών.

Ισως επειδή περιορίζει αυτά τα εργαλεία, επειδή ανησυχεί μήπως εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Δύση ή επειδή θέλει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης ως απάντηση στις κυρώσεις.

Αλλά θα έλεγα ότι η νέα τριάδα του πολέμου στο πεδίο της μάχης είναι οι ειδικές δυνάμεις με αυτού του είδους τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, τα μη επανδρωμένα οχήματα και το τρίτο σκέλος αυτής της τριάδας είναι ο κυβερνοπόλεμος, τον οποίο δεν έχουμε δει να χρησιμοποιείται σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να προκύψει πριν ολοκληρωθεί.

Στο βιβλίο μου, το «2034», επειδή βέβαια διαδραματίζεται στο έτος 2034, αυτά είναι τα όπλα που κυριαρχούν πραγματικά στο πεδίο της μάχης. Και πιστεύω ότι μέχρι τότε αυτά θα κυριαρχήσουν.

– Η Γερμανία έκανε μια τεράστια στροφή όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Βλέπετε επίσης κάποιον κίνδυνο στην πορεία ότι ίσως υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ ευρωπαϊκής άμυνας και ΗΠΑ;

Ή πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα κυρίαρχο στο παιχνίδι;

– Τίποτα δεν ισχύει για πάντα, και σίγουρα το ΝΑΤΟ δεν θα παραμείνει για πάντα. Αλλά θα στοιχημάτιζα ότι η Συμμαχία θα υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες, επειδή μοιραζόμαστε αξίες, επειδή τα 30 έθνη σε αυτή τη Συμμαχία αυτή τη στιγμή μοιράζονται αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου, η ισότητα των φύλων, η φυλετική ισότητα.

Κοιτάξτε, αυτά διαφέρουν σε κάποια από τα έθνη, σε ένα βαθμό εδώ, σε άλλο βαθμό εκεί, αλλά αυτές είναι κοινές αξίες και νομίζω ότι αυτή είναι η βάση αυτής της Συμμαχίας, όχι οι αμυντικές δαπάνες ή οι απειλές, που βέβαια έχουν σημασία, αλλά αυτές οι κοινές αξίες, και δεν βλέπω να αλλάζουν.

Και ως εκ τούτου πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συνεχιστεί.
Δεύτερον, συγχαίρω τους Γερμανούς που αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες, φτάνοντας στον στόχο που η Ελλάδα έχει επιτύχει εδώ και δεκαετίες, το 2% του ΑΕΠ της να διατίθεται για την άμυνα.

Είναι ωραίο να καλωσορίζουμε τους Γερμανούς στο κλαμπ του 2%.

Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό και για τη Συμμαχία, να επιτύχουμε όλοι τον στόχο του 2%.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα έθνη στη Δυτική Ευρώπη που δεν έχουν πλησιάσει αυτόν τον στόχο, αλλά ελπίζω ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες θα τα αφυπνίσουν.

«Ως πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, όποτε έβλεπα την ελληνική σημαία στον ώμο ενός στρατιώτη, ήξερα ότι βρισκόμουν μπροστά σε έναν πραγματικό επαγγελματία.

Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά ικανό Ναυτικό και ο στρατός της βρίσκεται εκεί που πρέπει από απόψεως δυνατοτήτων», λέει ο κ. Σταυρίδης. (INTIME NEES)

Το Ουκρανικό καθιστά λιγότερο πιθανό να επιτεθεί η Κίνα στην Ταϊβάν

– Τι πιστεύετε ότι σκέφτεται η Κίνα; Τι είδους συμπεράσματα βγάζει από αυτή τη σύγκρουση;

– Νομίζω ότι είναι πάντα σημαντικό να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να σκέφτεσαι «πώς μου φαίνεται αυτό;».

Και νομίζω ότι για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είναι ένα σενάριο που εκτυλίσσεται και θα τον κάνει πιο συντηρητικό ως προς το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της νήσου Ταϊβάν.

Πρώτον, παρακολουθεί πόσο σκληρά πολεμούν οι Ουκρανοί.

Πρέπει να αναρωτιέται ποιο θα ήταν το σθένος του λαού της Ταϊβάν.

Δεύτερον, βλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επιβάλλει κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Δεν θέλει τέτοιου είδους κυρώσεις να εφαρμοστούν στην Κίνα και ας το παραδεχτούμε, πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό σχήμα, δεδομένου του μεγέθους και της κλίμακας της κινεζικής οικονομίας.

Πρέπει να βλέπει την ενότητα της Δύσης και να ανησυχεί κάπως για το πώς θα μπορούσε να παίξει, αν έκανε μια στρατιωτική κίνηση εναντίον της Ταϊβάν.

Και τέλος, πρέπει να ανησυχεί για την τεχνολογία για την οποία μόλις μιλήσαμε.

Η Κίνα, αν έκανε μια κίνηση εναντίον της νήσου Ταϊβάν, θα ήταν ένας συνδυασμός αυτών που συζητήσαμε, αλλά και σε ναυτική εκστρατεία, προφανώς επειδή η Ταϊβάν είναι νησί.

Η δυνατότητα να φτάσει και να αγγίξει τα κινεζικά πολεμικά πλοία με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους, νομίζω ότι πρέπει να τον ανησυχεί.

Eτσι, για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να κάνουν υπομονή.

Ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουν να πείσουν τους Ταϊβανέζους να ενωθούν μαζί τους. Είναι πιθανό.

Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία καθιστά λιγότερο πιθανό η Κίνα να κάνει μια ξαφνική στρατιωτική κίνηση εναντίον της Ταϊβάν.

– Oμως, έχοντας διαβάσει το βιβλίο, θέλω πραγματικά να σας ρωτήσω, αν υπάρξει ένα επεισόδιο στην Ταϊβάν, ένας αποκλεισμός ή μια εισβολή, υπάρχει κάποιο σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν πραγματικά μια τέτοια αντιπαράθεση;

– Ναι, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και όπως ακριβώς το διαπιστώνουμε στην Ουκρανία, ο πόλεμος πολύ συχνά έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Και θα σας δώσω ένα τέλειο παράδειγμα από την κοινή μας εθνική ιστορία: τη μάχη της Σαλαμίνας, όπου μια χούφτα Ελλήνων ναυτικών διέλυσε τον περσικό στόλο. Ποιος μπορούσε να το προβλέψει αυτό;

Oσον αφορά μια ναυμαχία σήμερα γύρω από την Ταϊβάν, νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν αμφίρροπα. Νομίζω ότι η Κίνα έχει τεράστιες δυνατότητες και επίσης το πλεονέκτημα της έδρας, θα λέγαμε.

Επιχειρούν κοντά στην ηπειρωτική τους χώρα, οπότε μπορούν να φέρουν χερσαίους πυραύλους.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιχειρήσουν από τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία τους ή από μια μακρινή βάση όπως το Γκουάμ ή από τα νότια της Ιαπωνίας.

Επομένως, θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη.

Ωστόσο, πιστεύω ότι οι HΠΑ θα μπορούσαν να καταφέρουν να ανατρέψουν μια κινεζική προσπάθεια στρατιωτικής επίθεσης στο νησί.

Και παρεμπιπτόντως, οι Ταϊβανέζοι είναι πολύ «σκληρά καρύδια», θα λέγαμε.

Εχουν πολλές άμυνες, είναι πολύ καλοί στον κυβερνοπόλεμο, κατασκευάζουν τα περισσότερα από τα high-end τσιπ στον κόσμο σήμερα, έχουν ξεχωριστή κουλτούρα και γλώσσα, και πιστεύω ότι θα πολεμήσουν, και μάλιστα σκληρά.

Και αν οι ΗΠΑ εμπλέκονταν, νομίζω ότι θα είχαμε ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι, νομίζω, θα δίσταζαν, επειδή δεν είναι σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί.

Και για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που έχει δει τον ρωσικό στρατό να αποτυγχάνει, αυτό πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του: «Πόσο καλές είναι οι δυνάμεις μου;».

Εδώ είναι το θέμα: στον πόλεμο, ποτέ δεν ξέρεις πόσο καλές είναι οι δυνάμεις σου μέχρι να πέσει η πρώτη σφαίρα, μέχρι να φύγει το πρώτο βέλος από το τόξο.

Τότε είναι που ανακαλύπτεις πόσο καλές είναι πραγματικά οι δυνάμεις σου.

– Θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την Τουρκία, διότι παίζει πραγματικά και από τις δύο πλευρές.

Παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και ταυτόχρονα δεν εφαρμόζει κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς βλέπετε το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή.

– Νομίζω ότι η Τουρκία, πρώτον, κάνει κάτι καλό, δηλαδή φιλοξενεί τις συνομιλίες, και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κανείς στην εξίσωση, όλοι μας οφείλουμε να θεωρούμε ότι είναι καλό να γίνονται διαπραγματεύσεις.

Και έτσι η Τουρκία ανέλαβε δράση και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ζώνη, ένα μέρος όπου οι δύο πλευρές μπορούν να συνομιλήσουν.

Με ενθάρρυνε επίσης η στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία στους Ουκρανούς, η οποία νομίζω ότι έκανε πραγματική διαφορά.

Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ένα άλλο οπλικό σύστημα, το S-400, το οποίο η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία, και νομίζω ότι αυτό ήταν λάθος και είναι δείγμα του ότι η Τουρκία έχει έρθει πολύ κοντά στη Ρωσία.

Επομένως, ο πρόεδρος Ερντογάν, πράγματι, προσπαθεί να παίξει και στις δύο πλευρές εδώ, αλλά στο τέλος της ημέρας, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θέλει να είναι μέρος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να είναι.

Ωστόσο, προσωπικά θα ανησυχούσα αν η Τουρκία διολίσθαινε περισσότερο προς τη Ρωσία από όσο ήδη έχουμε δει.

– Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε διά ζώσης, θυμάμαι ότι κάνατε την πρόβλεψη ότι ίσως υπάρξει αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιστεύετε ότι τώρα, με όσα συνέβησαν στην Ουκρανία, απομακρύνεται αυτό το σενάριο, με την έννοια ότι δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιον να είναι αναθεωρητής;

– Συμφωνώ με αυτό το σκεπτικό, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μειώνει στην πραγματικότητα τις πιθανότητες μιας επιθετικής κίνησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νομίζω ότι κάθε έθνος που εξετάζει τα γεγονότα στην Ουκρανία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι, όπως είπαμε και πριν, ο πόλεμος είναι απρόβλεπτος.

Και μόλις αρχίσεις να εκτοξεύεις πυραύλους, οβίδες, σφαίρες, δεν ξέρεις πού θα καταλήξει η σύγκρουση.

Και ως εκ τούτου, νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια προειδοποιητική σημείωση στο μυαλό όλων όσοι επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, επειδή οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά αποχωρήσει από τη διαμάχη στη Συρία, αυτό αποτελούσε μέρος της ανησυχίας μου και του υπολογισμού μου.

Είχαμε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που υποστήριζαν δύο διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Δυστυχώς, ο Μπασάρ αλ Ασαντ με την τεράστια βοήθεια της Ρωσίας έχει ουσιαστικά κερδίσει αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ στράφηκαν προς άλλα ζητήματα, την Ουκρανία, τον Ειρηνικό. Οπότε νομίζω ότι αυτό μειώνει σε κάποιο βαθμό και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Και τι συμβουλές θα δίνατε στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία με βάση το βιβλίο, με βάση την εμπειρία σας;

– Φυσικά είμαι Ελληνοαμερικανός και έχω τεράστια αγάπη για την Ελλάδα, αλλά επιτρέψτε μου να το αφήσω αυτό στην άκρη και απλά να πω, ως πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ότι όποτε έβλεπα την ελληνική σημαία στον ώμο ενός στρατιώτη, ήξερα ότι βρισκόμουν μπροστά σε έναν πραγματικό επαγγελματία, έναν στρατιώτη, έναν ναύτη, έναν αεροπόρο.

Ο ελληνικός στρατός είναι εξαιρετικός και έχει φανεί επαγγελματίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Οπότε κατά πρώτον, σας ευχαριστούμε.

Κατά δεύτερον, όλοι οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί εξετάζουν πολύ προσεκτικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τακτικιστές και ως στρατηγιστές και εξετάζουν, όπως είπαμε, τις ειδικές επιχειρήσεις, τα μη επανδρωμένα οχήματα, θα προσθέσω και κάτι, που είναι οι θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Σίγουρα η Ελλάδα είναι μια ναυτική δύναμη από πολλές απόψεις στον εμπορικό χώρο, έχει ένα εξαιρετικά ικανό ναυτικό.

Νομίζω ότι οι θαλάσσιες επιχειρήσεις θα είναι πολύ σημαντικές.

Και ο κυβερνοπόλεμος, και πάλι, δεν έχει ακόμα μπει για τα καλά στο παιχνίδι, αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Οσον αφορά τις συμβατικές δυνάμεις, νομίζω ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται εκεί που πρέπει από απόψεως δυνατοτήτων.

Θα έδινα επιπλέον έμφαση, όπως κάνουμε και στις ΗΠΑ, σε αυτές τις νέες μεθόδους και τρόπους πολέμου.

Το στοίχημα της δημοκρατίας

– Eπειδή είστε στρατηγικός στοχαστής, όλα αυτά που μόλις συζητήσαμε, θα μπορούσαν να τιναχθούν στον αέρα από την εκλογή του Τραμπ ή ενός άλλου «Τραμπ» στις ΗΠΑ, ή από την απόφαση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών να κινηθούν προς τη Ρωσία.

– Θα παραθέσω τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες αναφορές στην Ιστορία, όπως μου είπαν.

Ο Τσώρτσιλ είπε ότι η δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, εκτός από όλες τις άλλες.

Που σημαίνει ότι η δημοκρατία είναι μπερδεμένη, είναι αναποτελεσματική.

Φεύγει το καθεστώς Τσίπρα και έρχεται το καθεστώς Μητσοτάκη και, είτε υποστηρίζεις τον Τσίπρα είτε τον Μητσοτάκη, βιώνεις αναταράξεις και αλλαγές.

Και εδώ στις ΗΠΑ, φεύγει ο Τραμπ, έρχεται ο Μπάιντεν, υπάρχει αναταραχή. Στη Γαλλία υπάρχουν εκλογές, που νομίζω ότι όλοι θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά.

Πιθανότατα θα καταλήξουν στον Μακρόν και στη Λεπέν και, αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, που ελπίζω να μην υπάρξει, αλλά εάν υπάρξει, θα υπάρξουν αναταράξεις. Ετσι είναι η πραγματικότητα της δημοκρατίας.

Ομως εδώ είναι το θέμα μου: Δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον της δημοκρατίας.

Και αν κοιτάξετε τη μακρά διαδρομή της Ιστορίας, ακόμη και πριν από 100 χρόνια, υπήρχαν ίσως δέκα-δεκαπέντε δημοκρατίες στον κόσμο.

Σήμερα, υπάρχουν κάπου 100, ίσως περισσότερες, χώρες που είναι δημοκρατικές ή σχεδόν δημοκρατικές.

Η Ιστορία προχωράει, και θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και οι αυταρχικές χώρες θα αντιδράσουν.

Η Κίνα και η Ρωσία ήταν αυταρχικά έθνη για χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι νέο αυτό. Αυτό που είναι νέο είναι η δημοκρατία, και νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ουκρανία, ποντάρει στο στοίχημα της δημοκρατίας.

Και θα παραμείνω σε αυτό το στοίχημα, παρά τις αναταράξεις σε κάθε έθνος της Συμμαχίας.

Συνολικά, η καρδιά της Ιστορίας γέρνει προς τη δημοκρατία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  άντλησα ΑΠΟ

Πώς τα Αμερικανικά “γεράκια” Τζέιμς Σταυρίδης και Έλιοτ Άκερμαν …

https://balsamopsyxhs.gr › 2022/04/29 › πώς-τα-αμερικ…

Πώς τα Αμερικανικά “γεράκια” Τζέιμς Σταυρίδης και Έλιοτ Άκερμαν επιχειρούν να πείσουν ότι ο … Περισσότερη χρηματοδότηση, οπλισμός και εκπαίδευση Ουκρανών

https://balsamopsyxhs.gr/2022/04/29/πώς-τα-αμερικανικά-γεράκια-τζέιμς-στ/

……………………………………

Και το «πατριωτάκι» , ο ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης στηρίζει με άρθρο του Τουρκία!

Από

 Militaire News

22/06/2022

Ο πρώην διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων  Ευρώπης ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, με άρθρο του στο Bloomberg παίρνει σαφώς θέση υπέρ της Τουρκίας! Κι αν ο ναύαρχος με «ελληνικές ρίζες» εκφράζει θέσεις όμοιες με αυτές του τουρκόφιλου γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, καταλαβαίνουμε τι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα εντός ΝΑΤΟ. Ο Σταυρίδης γράφει στο άρθρο του ακόμη και για «μακεδονικό έθνος»!!!

https://www.militaire.gr/kai-to-patriotaki-o-nayarchos-tzeims-stayridis-stirizei-me-arthro-toy-toyrkia/

………………………………………..

Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: “Δώστε όπλα στην Τουρκία”!

Το Βloomberg δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Ελληνοαμερικανού ναύαρχου εν αποστρατεία James Stavridis, με τίτλο “Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει την Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία“.

Στο άρθρο ο Σταυρίδης κάνει αναφορά στην Ελλάδα και την επίλυση ζητήματος ονομασίας των Σκοπίων… μόνο που αφαιρείται διαρκώς και την αποκαλεί σκέτη “Μακεδονία”.

Βασικό μήνυμα του Σταυρίδη είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μεσολαβήσει για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών που σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες στη Συμμαχία.

https://warnews247.gr/navarchos-tzeims-stavridis-doste-opla-stin-tourkia/

………………….

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

https://www.google.gr/search?q=Τζέιμς+Σταυρίδης&source=hp&ei=a1-1YoTHEPKGxc8Pud646AU&iflsig=AJiK0e8AAAAAYrVte6CHvoYU8-l6ue8RiI-B1hY3gpKx&ved=0ahUKEwjEqOq5wMX4AhVyQ_EDHTkvDl0Q4dUDCAY&oq=Τζέιμς+Σταυρίδης&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAwyBggAEB4QFlAAWABg4QloAHAAeACAAXCIAXCSAQMwLjGYAQCgAQKgAQE&sclient=gws-wiz

Την επιμέλεια έκανε ο ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>