«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μονάδες Άνγκστρόμ και ενέργεια

Μονάδες Άνγκστρόμ και ενέργεια

Μονάδες Άνγκστρόμ και ενέργεια:

 Κάθε ζωντανός οργανισμός και όλα τα τρόφιμα έχουν την δική τους ξεχωριστή ενέργεια.

Η ενέργεια μεταδίδεται ως κύμα και μετριέται με μονάδες Άνγκστρομ.

Ο Κνουτ Άνγκστρομ ήταν Σουηδός φυσικός (1857-1910).

Η μονάδα Άνγκστρομ είναι μονάδα μήκους. Είναι ίση με ένα δεκάκις χιλιοστό του μικρού και συμβολίζεται στα Ελληνικά ως “ΜΑ”.

Χρησιμοποιείται σήμερα, κυρίως για μέτρηση του μήκους κύματος ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Η ενέργεια είναι ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας απαραίτητος για την ύπαρξή μας.

Η αφυδάτωση ή αλλιώς μη-ενυδάτωση του οργανισμού μας προκαλεί απώλεια ενέργειας.

Ενέργεια και τρόφιμα Ένας άνθρωπος με καλή γενική κατάσταση υγείας δείχνει να έχει από 6.200-7.000 μονάδες Άνγκστρομ.

Ύψιστη σημασία στην απόκτηση και διατήρηση της καλύτερης δυνατόν υγείας του ανθρώπου έχει η καλή ποιότητα διατροφής και τα υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας των τροφίμων.

Όσο πιο υψηλή η μέτρηση Άνγκστρομ στα τρόφιμα που καταναλώνουμε τόσο περισσότερη ευεξία και καλή υγεία έχουμε στην ύπαρξή μας.

Ενέργεια τροφίμων

 1 η κατηγορία: 6.500 -10.000 άνγκστρομ

Φρέσκα ώριμα ωμά φρούτα & μούρα (8.000 – 12.000 άνγκστρομ) Φρέσκα ωμά λαχανικά (8.000 – 9.000 άνγκστρομ)

 2 η κατηγορία: 3.000 – 6.500 άνγκστρομ

Λαχανικά μαγειρεμένα (4.000 – 6.500 άνγκστρομ)

και κάτω από 4.000 ψάρι ψημένο, μέλι, βούτυρο, αυγά

3 η κατηγορία: κάτω από 3.000 άνγκστρομ

Μαγειρεμένα κρέατα, λουκάνικα, καφέδες, τσάι, σοκολάτα, μαρμελάδες, τυριά επεξεργασμένα (1.800 άνγκστρομ),

λευκό ψωμί, ραφιναρισμένο άσπρο αλεύρι (1.500 άνγκστρομ)

4 η κατηγορία: εκδηλώνει σχεδόν καθόλου ενέργεια Μαργαρίνη, οινοπνευματώδη ποτά, επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι, παστεριωμένο γάλα

Τα τρεχούμενα νερά της φύσης έχουν πολλή ενέργεια άνγκστρομ, όπως χαρακτηριστικό είναι το νερό της Λούρδης στη Γαλλία με 14.000 άνγκστρομ.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναλόγως πόσα άνγκστρομ έχει μια τροφή, μπορεί να επηρεάζει αυτό που ονομάζουμε συναισθηματική κατάσταση.

Για παράδειγμα αν τρώμε επεξεργασμένες τροφές, κρέας, ψάρια, βούτυρο, γλυκά κτλ. νοιώθουμε ανησυχία, ανταγωνισμό, ζήλια, μίσος κτλ.

Αντιθέτως, αν καταναλώνουμε τροφές με πολλά άνγκστρομ νοιώθουμε ευτυχία, ειρήνη, ευγνωμοσύνη, αγάπη, ενθουσιασμό.

Οι τροφές με τα υψηλότερα ποσά άνγκστρομ, δηλαδή φρούτα & μούρα, είναι οι μόνες που μπορούν να αναγεννήσουν σε ενεργειακό επίπεδο το νευρικό-ηλεκτρικό σύστημα του ανθρώπου.

 ΕΣΕΙΣ ΤΡΩΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΑΣ Ή ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ;

 επιμέλεια-σύνταξη Mary Prana

 προσθήκες-διορθώσεις dj amik

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟ ΤΩΡΑ!

Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό μας, όμως με τα χρόνια βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη, παρόλο που πιστεύουν ότι τρώνε ισορροπημένα.

 Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί δημιουργείται η έλλειψη σιδήρου και πως διορθώνεται.

Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο που εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, επηρεάζει τον αιματοκρίτη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκεύεται στο συκώτι με τη μορφή της φερριτίνης, έτσι ώστε αν δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση να δανείζεται από τις ”αποθήκες”.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου δημιουργούν συμπτώματα.

Αλλά και τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που συσσωρεύονται σε συκώτι και καρδιά με τη μορφή αιμοσιδερίνης, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η θεωρία ότι ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται επαρκώς από τον οργανισμό και πως πρέπει να τρώμε αιμικό σίδηρο ο οποίος συναντάται στο κόκκινο κρέας, το ψάρι, εντόσθια κτλ.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό αποδεικνύεται από πολλούς που εφαρμόζουν φυτική διατροφή χωρίς να έχουν έλλειψη σιδήρου.

Πριν μιλήσουμε για την έλλειψη ενός στοιχείου θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε αν εκτελούνται σωστά οι 4 βασικές διεργασίες σε ότι αφορά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών:

– χώνεψη (στομάχι-συκώτι-χολή-πάγκρεας)

– απορρόφηση (λεπτό έντερο-λεμφικό σύστημα)

– χρησιμοποίηση (επινεφρίδια-θυρεοειδής)

– εξάλειψη αποβλήτων (νεφρά-παχύ έντερο)

 Αν έστω και 1 από αυτές τις διεργασίες δε λειτουργεί σωστά ενδέχεται να επηρεάζει τα ποσά σιδήρου όπως και άλλων στοιχείων στο ανθρώπινο σώμα.

Αυτό που ίσως ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη είναι πως δεν έχει σημασία πόσο σίδηρο λαμβάνουμε καθημερινά μέσω των τροφών, αλλά πόση ποσότητα χρησιμοποιείται από το σώμα.

Τα επινεφρίδια εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση περίπου 25 μεταλλικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου γιατί παράγουν τα απαιτούμενα στεροειδή.

Χωρίς δυνατά επινεφρίδια δεν έχει νόημα πόσο σίδηρο θα πάρουμε από τις τροφές, όπως αντίστοιχα με τοξινωμένο συκώτι δε θα έχουμε σωστά επίπεδα φερριτίνης.

Το κρέας ως τροφή παρόλο που έχει πάρα πολύ σίδηρο, είναι όξινη τροφή, ο σίδηρος δεν απορροφάται με τον σωστό τρόπο και με τα χρόνια αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί έλλειψη.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε είδος κρέατος-σάρκας υπερδιεγείρει τα επινεφρίδια λόγω των νευροδιαβιβαστών του ζώου, οπότε με τα χρόνια αυτοί οι δύο μικροί αδένες αποδυναμώνονται και δε μπορούν να παράγουν τα στεροειδή για το μεταβολισμό του σιδήρου, όπως και άλλων στοιχείων.

Τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σιδήρου είναι η καφεϊνη, κακάο, αναψυκτικά, αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, δημητριακά, όσπρια και γενικά όξινες τροφές.

Είναι επίσης πολύ γνωστό ότι για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου πρέπει να υπάρχουν ικανοποιητικά ποσά βιταμίνης C.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα φάμε φακές με πιπεριές γιατί τα όσπρια έχουν φυτικό οξύ και εμποδίζουν την απορρόφηση.

Οι περισσότερες ωμές τροφές που προσφέρουν σίδηρο τρώγονται και μόνες τους γιατί πολύ απλά έχουν και βιταμίνη C.

 Τέτοιες τροφές είναι ο μαϊντανος, φύτρα φακής, ροβίτσας και αλφάλφα, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, σπανάκι, σπαράγγια, λιαστές ντομάτες και άλλα.

Παρακάτω θα δούμε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο (ανά 100γρ.) που θα αυξήσουν τα επίπεδα με την προϋπόθεση ότι έχουμε διορθώσει σε μεγάλο βαθμό τις 4 βασικές διεργασίες, καθαρίσαμε το συκώτι και έχουμε τονώσει τα επινεφρίδια.

Η χρήση συμπληρωμάτων απομονωμένου σιδήρου έχει παρενέργειες και απλώς ”κουκουλώνει” το σύμπτωμα για να φαίνονται σωστά τα νούμερα στις εξετάσεις, δεν είναι πραγματική λύση.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Μαϊντανος, δυόσμος, ταραξάκο, σπανάκι, παντζάρια, σπαράγγια, χλωρέλλα, σπιρουλίνα, λιαστές ντομάτες

ΦΥΤΡΑ: φακής, αλφάλφα, ροβίτσας, σιταριού

ΦΡΟΥΤΑ: σταφίδες, σύκα αποξηραμένα, χουρμάδες βασιλικοί (medjool), μούρα, σκούρα σταφύλια

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Κολοκυθόσποροι, σουσάμι, κάσιους, κουκουναρόσποροι, ηλιόσποροι

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: θυμάρι (αποξηραμένο), μαϊντανος (αποξηραμένος), ρίγανη (αποξηραμένη)

  • Ιδανικός συνδυασμός χυμού πλούσιος σε σίδηρο είναι στον αποχυμωτή παντζάρι με μαϊντανο, σπανάκι, ταραξάκο και λεμόνι ή ginger

  • Οι ξηροί καρποί πλούσιοι σε σίδηρο μπορούν να προστίθενται σε σαλάτες λαχανικών γιατί έχουν αρκετή βιταμίνη C Και μην ξεχνάτε!

  • Δεν έχει σημασία πόσο σίδηρο προσλάβαμε αλλά πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1 ο ΓΕΥΜΑ ΠΡΩΪΝΟ – Πάντα ξεκινάμε με 1 ολόκληρο λεμόνι στιμμένο σε 1 ποτήρι νερό και μπορούμε να φάμε κάτι μισή με 1 ώρα μετά.

Εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε χυμό από 1-2 grapefruit ή χυμό πορτοκάλια.

Για πρωινό τρώμε πάντα ζουμερά φρούτα όπως σταφύλια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γλυκόξινα μήλα, κεράσια, φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μάνγκο κτλ. (φρούτα όπως μπανάνες, αχλάδια, σύκα, λωτούς τα αφήνουμε για το βράδυ).

Δεν υπάρχει περιορισμός σε θερμίδες όταν τρώμε φρούτα, μπορούμε να φάμε άνετα μέχρι να νοιώσουμε κορεσμό.

Το ιδανικό είναι να τρώμε μόνο 1- 2 είδη φρούτων σε κάθε γεύμα π.χ. μήλα με ροδάκινα.

Προσέχουμε να κάνουμε καλούς συνδυασμούς φρούτων, αλλά το ιδανικότερο είναι να τρώμε όση ποσότητα μας ευχαριστεί από 1 είδος φρούτου.

 2 ο ΓΕΥΜΑ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ – Συνεχίζουμε με φρούτα εποχής της επιλογής μας ή αποξηραμένα μούρα ή σύκα ως σνακ.

Εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε έναν πράσινο χυμό λαχανικών και να φάμε μια μικρή σαλάτα με ντομάτα και 5-10 αμύγδαλα ή λίγο αβοκάντο

 3 ο ΓΕΥΜΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ – Για μεσημεριανό μπορούμε να φάμε κάτι ελαφρύ και υγιεινό μαγειρευτό όπως: – Γλυκοπατάτα με λαχανικά (πιπεριές, καρότα κτλ.) + σαλάτα λάχανο – Κινόα με λαχανικά – Φαγόπυρο (τρώγεται και ωμό αν μουλιάσει 8-12 ώρες) – Κεχρί με λαχανικά – Αρακάς με καρότα και άλλα μυρωδικά – Μπάμιες – Βρασμένα ανάμεικτα λαχανικά (ακόμα κι αν είναι κατεψυγμένα) – Φασολάκια με γλυκοπατάτα – Τουρλού (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές κτλ.) – Ρύζι μαύρο ή καστανό (σπάνια 2-3 φορές το μήνα) + σαλάτα ντομάτα, μαϊντανο, πιπεριά και λίγο αβοκάντο

4 ο ΓΕΥΜΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ – Μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο αφέψημα με 8-10 κάστανα ή εναλλακτικά διαφορετικά φρούτα απ’ότι φάγαμε μέχρι στιγμής.

5 ο ΓΕΥΜΑ ΒΡΑΔΥΝΟ – Θέλουμε να είναι ήπιο για το πεπτικό μας, να χωνεύεται γρήγορα και να μας δίνει κορεσμό.

Μπορούμε να συνδυάσουμε μπανάνες με λωτούς, μπανάνες με αχλάδια, μπανάνες με αποξηραμένα σύκα ή μπανάνες με χουρμάδες.

Η μπανάνα είναι μια εκπληκτική τροφή και θεωρείται το ”κρέας” των φρούτων.

Ο λόγος που προτείνονται μπανάνες το βράδυ είναι γιατί βοηθάνε το σώμα να παράγει σεροτονίνη, χαλαρώνουμε κι έτσι κοιμόμαστε καλύτερα.

Αν φάμε μπανάνες μέσα στη μέρα μας δίνουν ενέργεια.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η πιο βασική κατηγορία είναι τα φρούτα γιατί από αυτά παίρνουμε ενέργεια, είναι τροφή για το νευρικό σύστημα & εγκέφαλο και αποτοξινώνουν το σώμα.

Τα φρούτα και τα μούρα μας δίνουν ενέργεια για κίνηση ενώ τα λαχανικά μας ”χτίζουν” λόγω των περισσότερων αμινοξέων που έχουν.

 Όσο πιο ψυχρό το κλίμα που κατοικούμε τόσο απομακρυνόμαστε από τα φρούτα και αναγκαζόμαστε να φάμε μαγειρεμένες τροφές.

Είναι απολύτως κατανοητό τους χειμώνες στη χώρα μας να θέλουμε να φάμε κάτι μαγειρεμένο, μπορούμε όμως να τρώμε τρόφιμα που δεν επιβαρύνουν πολύ το σώμα, όπως σούπες λαχανικών, βρασμένα χόρτα & λαχανικά όπως φασολάκια, μπάμιες, αρακά, παντζάρια, καρότα κτλ.

Επίσης το κεχρί, η κινόα και η γλυκοπατάτα είναι ήπιες τροφές για τη γαστρεντερική οδό αλλά εξακολουθούν να είναι μαγειρεμένες και να έχουν σύνθετη χημεία γι’αυτό να καταναλώνονται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

 Όσο για τα ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να φαίνεται ότι δε μας ενοχλούν στο πεπτικό αλλά δεν τα επεξεργαζόμαστε σωστά οπότε μπορούμε να τα στίβουμε στον αποχυμωτή. – Ως συνοδευτική σαλάτα σε κάποια κυρίως γεύματα μπορούμε να φάμε βρασμένα κολοκυθάκια ή βρασμένο παντζάρι που είναι ιδιαίτερα χορταστικό λόγω του αμύλου που περιέχει, ενώ βοηθάει πολύ το συκώτι και τα νεφρά.

Τα σταυρανθή λαχανικά τα τρώμε πιο σπάνια γιατί φέρνουν φουσκώματα και αέρια λόγω του θείου που περιέχουν. – Ελαιόλαδο βάζουμε πάντα ωμό 1 κουτ. σούπας στο πιάτο μας και όχι μέσα στην κατσαρόλα (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τριμμένο λιναρόσπορο, λίγο αβοκάντο ή σουσάμι).

 Ένας θρεπτικός χυμός στον αποχυμωτή, μπορεί να περιέχει μερικά από τα παρακάτω τρόφιμα σε συνδυασμό, σπανάκι, μαϊντανο, kale, παντζάρι, τζίντζερ, σέλινο, καρότο, φύλλα ταραξάκο.

Για έξτρα αμινοξέα μπορούμε να προσθέσουμε κριθαρόχορτο ή σιταρόχορτο, σπιρουλίνα ή χλωρέλλα. – Μπορούμε να προσθέτουμε αν θέλουμε σε σαλάτες ρίγανη, θυμάρι, κουρκουμά, κάρυ ή ότι άλλο μας αρέσει.

Με τα πράσινα βρασμένα λαχανικά όπως αρακάς ή φασολάκια ταιριάζει πολύ το πιπέρι cayenne και ο κουρκουμάς. – Τα φρούτα τα τρώμε πάντα μόνα τους μακριά από άλλα γεύματα, είτε είναι λιπαρά είτε σαλάτες είτε κυρίως γεύματα.

Μπορούμε να τα τρώμε 1 ώρα πριν. – Νερό πίνουμε όποτε διψάμε (τα 6-8 ποτήρια τη μέρα είναι μύθος).

Εφόσον τρώμε αρκετά φρούτα, πίνουμε 1-2 χυμούς και κανένα αφέψημα βοτάνων είμαστε καλυμμένοι από πλευράς ενυδάτωσης.

Το νερό δεν ενυδατώνει απλά ξεδιψάει. – Οι ξηροί καρποί δεν είναι βασικό είδος και πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες π.χ. 5-10 μεγάλα αμύγδαλα (τα προτιμάμε) είναι μια μερίδα.

Ταιριάζουν απόλυτα με κάθε είδους λαχανικό αλλά όχι με φρούτα.

Για καλύτερη αφομοίωση από τον οργανισμό μουλιάζουμε πριν φάμε τους ξηρούς καρπούς 8 ώρες.

ΣΩΣΤΟΙ ΣΥΝΔΑΣΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Προσέχουμε πως συνδυάζουμε τα τρόφιμα διότι με κάποιους συνδυασμούς δημιουργείται ζύμωση με πολλά αέρια, εμποδίζοντας τη σωστή χώνεψη.

ΦΡΟΥΤΑ

Τα φρούτα είναι η πιο παρεξηγημένη τροφή στις μέρες μας, όμως είναι η βάση της διατροφής μας.

Να τρώμε όσο περισσότερα φρούτα μπορούμε ως γεύματα γιατί μας βοηθούν να αποτοξινωθούμε και  ΔΕΝ τρώμε ποτέ φρούτα μετά από κάποιο γεύμα, είτε είναι μαγειρεμένο, είτε είναι σαλάτα λαχανικών, είτε είναι λιπαρό, γιατί δημιουργούνται ζυμώσεις και καθυστέρηση στη χώνεψη.

Με απλά λόγια δεν τρώμε κάτι που χωνεύεται γρήγορα μετά από κάτι που χωνεύεται πιο αργά.

Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται πάντα μόνα τους τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα παραπάνω.

ΟΞΙΝΑ: ΥΠΟΞΙΝA: ΓΛΥΚΑ: ανανάς δαμάσκηνα μπανάνες εσπεριδοειδή μήλα χουρμάδες ακτινίδια κεράσια αχλάδια φράουλες μάνγκο παπάγια ρόδι σταφύλια σύκα ροδάκινα λωτός νεκταρίνια ΔΕΝ συνδυάζουμε όξινα με γλυκά φρούτα ΔΕΝ συνδυάζουμε όξινα με υπόξινα φρούτα ΔΕΝ συνδυάζουμε υπόξινα με γλυκά φρούτα δηλαδή: ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (λέγοντας όξινα δε σημαίνει πως έχουν οξύτητα και βλάπτουν τον οργανισμό – εφόσον είναι ώριμα αλκαλοποιούνται μέσα μας) Μερικές επισημάνσεις/παρατηρήσεις είναι οι εξής:

  • Το πορτοκάλι ταιριάζει μόνο με μανταρίνι

  • Τα γλυκά φρούτα ταιριάζουν όλα μεταξύ τους

  • Τα ροδάκινα ταιριάζουν απόλυτα με νεκταρίνια

  • Αν ο ανανάς ή το ακτινίδιο αφήνει ένα τσούξιμο στη γλώσσα δεν ωρίμασε σωστά και έχει οξύτητα (ο σωστός ανανάς κόβεται κίτρινος-ώριμος, όχι πράσινος)

  • Τα μούρα, αν και τρώγονται μόνα τους, ταιριάζουν καλύτερα με την υπόξινη κατηγορία Επίσης ΔΕΝ συνδυάζουμε ποτέ εσπεριδοειδή με τροφές όπως βρώμη ή άλλα δημητριακά. Τα αρχικά οξέα των εσπεριδοειδών (πριν το μεταβολισμό τους) καταστρέφουν το ένζυμο πτυαλίνη που ευθύνεται για την πέψη των αμύλων στα δημητριακά.

  • ΔΕΝ συνδυάζουμε επίσης φρούτα με λιπαρές τροφές γιατί αργούν να χωνευθούν.

  • Οι λιπαρές τροφές όπως αβοκάντο, ελιές και ξηροί καρποί ταιριάζουν απόλυτα με όλα τα λαχανικά.

  • Το πεπόνι, ο ανανάς και το καρπούζι τα τρώμε μόνα τους (και καθένα ξεχωριστά) ΔΕΝ συνδυάζουμε τα φρούτα με τα λαχανικά με εξαίρεση το αβοκάντο, λεμόνι και καρύδα, τα οποία μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, χυμούς ή smoothies

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 Τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αρκετά αμινοξέα. Τονώνουν τον οργανισμό και μας βοηθούν να ”χτίσουμε” το σώμα.

Τα λαχανικά ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά για ευκολότερη χώνεψη συνδυάζουμε μέχρι 3-4 π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι και σπανάκι ή λάχανο, παντζάρι με καρότο και ρίζα σέλινου.

Τα λαχανικά μπορούμε να τα φάμε ωμά ή να τα στύψουμε στον αποχυμωτή (ειδικά τα πράσινα φυλλώδη που δεν τα επεξεργαζόμαστε τόσο καλά λόγω της φυσιολογίας μας) και να απολαύσουμε ένα θρεπτικό αλκαλικό ρόφημα.

Όλα τα λαχανικά ταιριάζουν με πάσης φύσεως λιπαρές τροφές όπως καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, καρύδα ή ελιές.

Η αγαπημένη μας ντομάτα μπορεί να είναι φρούτο αλλά ταιριάζει σχεδόν με όλα τα λαχανικά, εκτός από τα αμυλούχα, όπως καρότο, παντζάρι κτλ. ΔΕΝ καταναλώνουμε ντομάτα μαζί με αγγούρι ή λεμόνι γιατί δημιουργούνται πεπτικά προβλήματα.

Οι ντομάτες είναι ελαφρώς όξινες και καταναλώνονται πολύ καλύτερα με πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς , αβοκάντο.

Ποτέ δεν τις μαγειρεύουμε (σάλτσες) γιατί αποκτούν φοβερή οξύτητα. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ! σύνταξη επιμέλεια Maria Prana – dj amik

8 Λόγοι που τα ΩΡΙΜΑ φρούτα είναι ότι πιο υγιεινό, από τρόφιμα, για το ανθρώπινο είδος

 (1) Απόλυτη κυτταρική ενυδάτωση

2) Είναι ότι πιο εύκολο στη χώνεψη

(3) Επιτρέπουν συστημική αποτοξίνωση

(4) Περιέχουν τα πιο υψηλά επίπεδα στη μέτρηση Άνγκστρομ (μονάδες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας)

(5) Έχουν την υψηλότερη πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών

(6) Είναι η καλύτερη πηγή για εύκολο-μετατρεπόμενες υδατάνθρακες (7) Προσφέρουν την καλύτερη γεύση από οποιοδήποτε άλλο ανεπεξέργαστο, αμετάβλητο τρόφιμο (χωρίς να υπάρχει ανάγκη μυρωδικών, λαδιών, μαγειρέματος)

(8) Ικανοποιούν την αναζήτηση των γευστικών μας επιθυμιών για κάτι γλυκό

Η αλήθεια για την πρωτεΐνη και το χτίσιμο μυών Αν κοιτάξουμε την λέξη ”πρωτεΐνη” και ψάξουμε την ρίζα της, θα βρούμε ότι είναι ελληνική, από την λέξη ”πρώτος/πρώτη” (proteos – πρώτη ίνα = πρωτεΐνη).

Η σύνθεση της πρωτεΐνης ξεκινάει από τα φρούτα/φυτά/χόρτα γενικά, τα οποία περιέχουν τους δομικούς λίθους της πρωτεΐνης, δηλαδή τα αμινοξέα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα στη φύση, ενστικτωδώς και αποκλειστικά βασίζονται στην πρώτη πηγή πρωτεΐνης για την επιβίωση τους (με εξαίρεση τα σαρκοφάγα).

Τα χορτοφάγα/φρουτοφάγα είναι από τα πιο δυνατά ζώα που υπάρχουν στη Γη και λαμβάνουν τα αμινοξέα τους από φυτά δημιουργώντας την ισχυρή, δυναμική σωματική διάπλασή τους. Αγελάδες, ρινόκεροι, αντιλόπες, άλογα, βόδια, βουβάλια, ελέφαντες, όλα τρώνε φυτά και αξίζει να παρατηρήσουμε τον γορίλα, ο οποίος τρέφεται κυρίως με φρούτα, κάποιους σπόρους, λίγα φύλλα και έχει κατά 98% την ίδια ανατομική κατασκευή με εμάς τους ανθρώπους.

Τα γνήσια σαρκοφάγα ζώα μπορεί να έχουν εκρήξεις δύναμης, όμως έχουν τη μικρότερη αντοχή, κοιμούνται πολλές ώρες τη μέρα και ζούνε λιγότερο από τα υπόλοιπα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τρώνε μόνο πρωτεΐνη-σάρκες.

Ένα κομμάτι κρέας δεν έχει θρεπτική αξία αλλά δημιουργήθηκε από θρεπτική αξία, δηλαδή από αμινοξέα στην απλή τους μορφή

 Η πρωτεΐνη είναι το μόνο μακροθρεπτικό στοιχείο που περιέχει άζωτο και το σώμα πρέπει να σκεφτεί πως θα το αντιμετωπίσει, προκειμένου να μετατρέψει την πρωτεΐνη σε ενέργεια.

Έτσι το άζωτο γίνεται το ”βρώμικο” υπόλειμμα αυτής της μετατροπής σε ενέργεια, όπως ακριβώς θα ήταν ένα αυτοκίνητο χωρίς καταλύτη.

Πρέπει να αφήνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα στο λεμφικό σύστημα από αυτές τις καύσεις του σώματος, γιατί τα κύτταρά μας εξαρτώνται από αυτή την καθαρότητα.

Το σώμα υποφέρει όταν υπάρχει πολύ άζωτο.

 Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο ακόμα και το ιατρικό εγχειρίδιο φυσιολογίας συνιστά 25-35 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως για ένα μέσο άτομο 70 κιλών.

Ακόμα και 15-20γρ. πρωτεΐνης να λαμβάνουμε ημερησίως, το σώμα μας γνωρίζει πως να χρησιμοποιήσει αυτά τα αμινοξέα μέσω της ανακύκλωσης.

Αν τρώμε λιγότερη πρωτεΐνη κάνουμε περισσότερη ανακύκλωση κι αν τρώμε περισσότερη τότε χάνουμε και περισσότερη, γιατί το σώμα δε μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Κάθε φορά που τρώει κάποιος μια μορφή πρωτεΐνης-κρέατος-ψαριού, το σώμα στην προσπάθειά του να διασπάσει τη σάρκα σε αμινοξέα παράγει εξαιρετικές ποσότητες υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, κάτι που επιβαρύνει ενεργειακά το σώμα.

Ειδικά σε περιπτώσεις που αυτή η σάρκα καταναλώνεται με κάποιο άμυλο (ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικό), η χώνεψη επιβαρύνεται και το άτομο ”βαραίνει”, αυξάνεται η γλυκόζη, αρχίζει να νοιώθει κουρασμένος ή να νυστάζει.

Ενώ αν τρώμε τα αμινοξέα μέσω φυτικών τροφών το πεπτικό δεν κουράζεται τόσο, δεν σπαταλά ενέργεια και το σώμα συνθέτει ευκολότερα και γρηγορότερα την πρωτεΐνη, γιατί όπως είπαμε συνθέτουμε πρωτεΐνη δεν την παίρνουμε έτοιμη.

Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί είναι η πρόσληψη ”ολοκληρωμένης” πρωτεΐνης, για παράδειγμα φακές με ρύζι στο ίδιο γεύμα.

Αυτό είναι μια μοντέρνα επινόηση και συνήθως ακούγεται σε χορτοφαγικούς κύκλους, επειδή πολλοί νομίζουν ότι αν δεν τρώνε κρέας πρέπει να συνδυάζουν πολλά αμινοξέα στο ίδιο γεύμα για να συμπληρώσουν τα 20 βασικά.

Κι όμως από τα 20 αμινοξέα μόνο τα 8 είναι απαραίτητα να λαμβάνονται από τις τροφές, τα υπόλοιπα 12 τα συνθέτει το σώμα ότι κι αν τρώμε.

Κάθε φορά που τρώμε κάτι, η τροφή αποδομείται στο στομάχι, το συκώτι διαλέγει ποια αμινοξέα χρειάζεται και τα υπόλοιπα τα ξεφορτώνεται το σώμα μέσω των νεφρών σε ουρία, ουρικό οξύ και αμμωνία.

Το συκώτι επίσης χρησιμοποιείται ως αποθήκη ανακύκλωσης αμινοξέων για όσα αμινοξέα δεν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Επίσης αν προσέξουμε όσους τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες απ’ότι χρειάζεται, έχουν υψηλό ποσό κρεατινίνης (δηλαδή πάνω από 0,7).

Αν θυμηθούμε ξανά το διάγραμμα ανατομίας της διατροφής θα δούμε ότι κανένα από τα ζώα που έχουμε ομοιότητα (φρουτοφάγα-χορτοφάγα) δεν καταναλώνει ”ολοκληρωμένη” πρωτεΐνη και με τα 20 αμινοξέα στο ίδιο γεύμα.

Όσο για τις φυτικές πρωτεΐνες είναι πλήρεις γιατί περιέχουν και τα 8 βασικά αμινοξέα.

Είναι πλέον γνωστό και δεδομένο ότι μια διατροφή με πολλές πρωτεΐνες δημιουργεί απώλεια ασβεστίου από τα οστά, υπάρχει τοξικότητα στα νεφρά, κίνδυνος στην εγκυμοσύνη, δημιουργείται παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος παχέος εντέρου, ηπατική εγκεφαλοπάθεια κτλ.

Η παλαιολιθική (paleo) διατροφή μας δίνει μια εικόνα του παλαιολιθικού ανθρώπου που τρώει πολλές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, ξηρούς καρπούς) με κάποια φρούτα και λαχανικά.

Όμως αυτή η διατροφή βασίζεται στην κερδοσκοπία, καθώς δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία.

Οι γνώσεις μας για τους αυτόχθονες κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες δείχνουν ότι η ζωή τους ήταν σκληρή και σύντομη γύρω στα 28-20 χρόνια (εσκιμώοι Ινουίτ).

Αν θέλουμε να χτίσουμε μυϊκό ιστό χρειαζόμαστε μόνο φυτικές πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, φύτρα, φύκια κτλ.

Φυσικά οι κρεατοβιομηχανία & γαλακτοβιομηχανία μας λένε ότι οι φυτικές τροφές είναι ανεπαρκείς σε πρωτεΐνη.

Να ρωτήσουμε τον ελέφαντα, την αντιλόπη ή τον γορίλα αν είναι ανεπαρκείς σε πρωτεΐνη;

Οι μυς χτίζονται με καθαρές τροφές όπως φρούτα & λαχανικά και φυσικά καλή προπόνηση με σωστό ύπνο.

Μέχρι και οι μυς μας αποτελούνται από κύτταρα τα οποία χρειάζονται ATP ενέργεια από υδατάνθρακες για να λειτουργήσουν.

Η πρωτεΐνη δε χτίζει μυς απλά αναπλάθει κατεστραμμένους ιστούς.

Ένα υγιές σώμα που έχει καλή λεμφική λειτουργία (πολλά φρούτα & μούρα), μπορεί να επιδιορθώνει τους καταπονημένους μυς μετά από σκληρή προπόνηση, χωρίς να ”πιάνονται”. Δείτε μερικά παραδείγματα ωμοφάγων-χορτοφάγων που έχτισαν το σώμα τους με τις σωστές τροφές.

Οι αθλητές αυτοί δε δίνουν σημασία στα 2-3γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους που προτείνουν όλα τα αθλητικά περιοδικά & εταιρίες συμπληρωμάτων, γιατί αν το έκαναν είναι σίγουρο πως θα χάσουν τα νεφρά τους και θα δημιουργήσουν οξύτητα στο σώμα τους.

Σκεφτείτε κάποιος που αθλείται με βάρη να καταναλώνει 150-200γρ. πρωτεΐνης τη μέρα αντί για 35γρ. που είναι το προτεινόμενο από το ιατρικό εγχειρίδιο φυσιολογίας.

Ειδικά οι σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν αμινοξέα σε απομονωμένη μορφή και δε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει το σώμα, είναι αποκομμένα από το σύνολο, δεν είναι όπως μια πλήρης τροφή που βγαίνει στη φύση.

Ποιο ζώο στη φύση σκέφτεται πόση πρωτεΐνη θα προσλάβει;

Ποιο ζώο ανησυχεί για το ασβέστιο, το σίδηρο ή τα μεταλλικά στοιχεία;

Αυτό που κάνουν τα ζώα είναι να τρώνε περισσότερες ποσότητες τροφής όταν χρειάζεται, κι έτσι το σώμα τους ξέρει πως θα χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική αξία χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις.

Αν το καλοσκεφτούμε, τα ζώα τρώνε απλά και δεν έχουν ελλείψεις ενώ εμείς που σκεφτόμαστε πολύπλοκα πως θα πάρουμε περισσότερη θρεπτική αξία πάντα έχουμε ελλείψεις, γιατί χάσαμε αυτή την απλότητα.

Χρειαζόμαστε απλά αμινοξέα και όχι σύνθετα, όπως χρειαζόμαστε απλά λιπαρά οξέα και απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες).

Όταν περιπλέκουμε πολλά μαζί, αναπόφευκτα δημιουργούνται προβλήματα.

Οι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, μούρα, φύτρες, φύκια) είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος και θα πρέπει να αποτελούν το 75-80% των ημερήσιων θερμίδων.

Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει πρόσληψη πρωτεϊνών μέχρι 10%.

Θα ήταν λάθος λοιπόν να ταλαιπωρούμε το σώμα μας με αυτό το μακροθρεπτικό στοιχείο σε μεγάλες ποσότητες γιατί έτσι δημιουργούνται ”ασθένειες” κι αυτό γιατί συσσωρεύεται περισσότερο άζωτο, περισσότερη οξύτητα και το λεμφικό γίνεται πιο στάσιμο μη μπορώντας να ξεφορτωθεί τα απόβλητα αυτής της ”κακής” καύσης. Ψάξτε, ενημερωθείτε, καταναλώστε ότι αρμόζει στη φυσιολογία σας και μείνετε υγιείς!

VaiosPanagiota

https://www.ypernoisis.gr/health/nutrition/64-diatrofi/5431-monades-angkstrom-kai-energeia

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>