Ενα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά event με σενάρια τα οποία θα περιλαμβάνουν Comao από δεκάδες μαχητικά.

Παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο όσο και στον ευρύτερο εναέριο χώρο παρατηρείται έντονη κινητικότητα, η μεγάλη αεροπορική πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» όχι απλά θα πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά για μία ακόμη χρονιά συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» των πιο ισχυρών αεροποριών.

Και μάλιστα φέτος αποκτά και έντονο διακλαδικό χαρακτήρα αφού θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» με συμμετοχή κορυφαίων Μονάδων Special Operation Forces όπως οι Αμερικανοί Seals αλλά και επίλεκτων κομάντος από το Ισραήλ. Έτσι πέρα από τα υψηλής δυσκολίας σενάρια αεροπορικού πολέμου τα οποία έχει σχεδιάσει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, «ΗΝΙΟΧΟΣ» και «ΩΡΙΩΝ» θα «δέσουν» μαζί περιλαμβάνοντας επιπλέον μια σειρά από διακλαδικά σενάρια με εμπλοκή Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων και όχι μόνο. Αφού θα δούμε ακόμη έντονη συμμετοχή τόσο της Αεροπορίας Στρατού με όλα τα ελικόπτερα που διαθέτει αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ουσιαστικά  με βασικό κορμό τον επιτυχημένο «ΗΝΙΟΧΟ» των τελευταίων ετών και χωρίς να αλλοιωθεί ο αμιγώς αεροπορικός του χαρακτήρας  θα «χτιστεί» μια μεγάλη διακλαδική άσκηση προσαρμοσμένη στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και με έμφαση στις «θερμές» για τις Ένοπλες Δυνάμεις περιοχές οι οποίες δεν είναι άλλες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εκεί θα δούμε να πραγματοποιείται ένας μεγάλος αριθμός από τα σενάρια της άσκησης. Από την περιοχή των Δωδεκανήσων και τα Ανατολικά της Ρόδου έως το Καστελόριζο, το Κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο αλλά και το Βορειοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους από τη Λέσβο έως τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Πέρα από τα αεροπορικά σενάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές έντονη θα είναι μέσω του «ΩΡΙΩΝ» η συμμετοχή των Special Forces είτε αυτό αφορά κατάδειξη στόχων  JTAC από κομάντος, είτε σενάρια σε μικρότερα νησιά και βραχονησίδες με αμφίβιες επιχειρήσεις αλλά και αεροκίνητες ενέργειες με ελικόπτερα και υποστήριξη από μαχητικά.

Επιπλέον, στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ» πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ακόμη πιο έντονη η συμμετοχή Μονάδων του Στόλου. Και μόνο το γεγονός ότι στο Αιγαίο θα βρίσκεται το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle το οποίο μαζί με τη συνοδευτική αρμάδα του θα συμμετέχει στη μεγάλη άσκηση φέρνει νέα δεδομένα και νέα σενάρια σε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές ασκήσεις παγκοσμίως. Από το Charles De Gaulle θα επιχειρούν άλλωστε τα γαλλικά Rafale και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό αλλά και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Ε2C Hawkeye.

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα θα έχουν ήδη μετασταθμεύσει τόσο μαχητικά F-15 της USAF  όσο και τα ισραηλινά F-16. Μαζί τους το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης  και ελέγχου G-550 αλλά και ιπτάμενο τάνκερ B-707. Οι Ιταλοί στέλνουν μαχητικά Tornado ενώ συμμετοχή θα έχει η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9M και η Κύπρος με το ελικόπτερο AW139. Και  μπορεί φέτος να απουσιάζουν οι Άραβες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία όμως και μόνο το γεγονός ότι στον «ΗΝΙΟΧΟ» θα πετούν μαζί οι κορυφαίες ίσως Πολεμικές Αεροπορίες παγκοσμίως αρκεί για να χαρακτηριστεί η άσκηση ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά event με σενάρια τα οποία θα περιλαμβάνουν Comao από δεκάδες μαχητικά.