«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Υπουργός Άμυνας Austin και ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Milley Ενημέρωση Τύπου

τι να κάνετε στην

Προφανώς, είμαστε όλοι κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, επομένως έχουμε την πλειονότητα του Τύπου να καλύπτει αυτή τη συνέντευξη Τύπου στο Zoom και η γραμματέας και ο πρόεδρος θα λαμβάνουν ερωτήσεις τόσο από την αίθουσα όσο και από το Zoom.

Δεδομένων των μοναδικών συνθηκών και, φυσικά, των πιεστικών προγραμμάτων τους σήμερα, θα σας παρακαλούσα να περιορίσετε τις επακόλουθες ερωτήσεις σας, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ανταποκριθούμε σε όλους. Και θα επιστρέψω για να το καλέσω προς το τέλος του εδώ καθώς ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε.

Τόσο ο γραμματέας όσο και ο πρόεδρος έχουν εναρκτήριες δηλώσεις. Θα σταματήσω να μιλάω τώρα για να μπορέσουν να κάνουν τις εναρκτήριες δηλώσεις τους και μετά θα πάμε απευθείας σε ερωτήσεις.

Κύριε Γραμματέα;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΜΥΝΑΣ LLOYD J. AUSTIN III: Λοιπόν, ευχαριστώ, John, και ευχαριστώ σε όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μαζί σας.

Ξέρω ότι καλύπτετε στενά την κατάσταση στην Ευρώπη και γι’ αυτό θέλω να σας ενημερώσω για το τι κάνει το υπουργείο για να στηρίξει την Ουκρανία και να διατηρήσει τη σιδηρά δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και μήνες, η Ρωσία αναπτύσσει δυνάμεις στην Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας. Έχει προχωρήσει με συνεπή και σταθερό ρυθμό με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων και υποστηρίζεται από την αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στον βόρειο Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αν και δεν πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την τελική απόφαση να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, έχει σαφώς τώρα αυτή την ικανότητα και υπάρχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης πόλεων και σημαντικών εδαφών, αλλά και καταναγκαστικών ενεργειών ή προκλητικές πολιτικές ενέργειες όπως η αναγνώριση αποσχισμένων εδαφών. Πράγματι, βλέπουμε τώρα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να διαφημίζουν υποτιθέμενες δραστηριότητες στην ανατολική Ουκρανία. Τώρα, αυτό βγήκε κατευθείαν από το ρωσικό βιβλίο, και δεν μας κοροϊδεύουν. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη ρωσική παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας πρόσχημα για περαιτέρω εισβολή ή χτυπήματα στο Ντονμπάς, και οποιαδήποτε ρωσική επίθεση ή περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο θα πυροδοτούσε σύγκρουση, αλλά θα παραβίαζε επίσης τις θεμελιώδεις αρχές της εθνικής κυριαρχίας.

Αυτό λοιπόν είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τόσο ως ισχυρός εταίρος της Ουκρανίας όσο και ως ένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε ενωμένοι σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει αυτές τις βασικές αξίες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος σχετικά με το πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα.

Πρώτον, η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για διπλωματία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, έχουν προσφέρει στη Ρωσία έναν δρόμο μακριά από την κρίση και προς μεγαλύτερη ασφάλεια, και το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί μέσω υλικού βοήθειας για την ασφάλεια, και από το 2014, έχουμε δεσμεύσει περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία το περασμένο έτος, 650 εκατομμύρια δολάρια, από κάθε προηγούμενη φορά.

Και έτσι τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιελάμβανε πρόσθετα Javelins και άλλα όπλα κατά της πανοπλίας, εκτοξευτές χειροβομβίδων, μεγάλες ποσότητες πυροβολικού και πυρομαχικών φορητών όπλων και άλλο εξοπλισμό. Αυτές οι παραδόσεις είναι σε εξέλιξη. Πράγματι, μια άλλη αποστολή μόλις έφτασε σήμερα.

Και τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν πλάι-πλάι με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, και όπως γνωρίζετε, έχουμε τοποθετήσει χιλιάδες στρατεύματα των ΗΠΑ να προετοιμαστούν να αναπτύξουν εντολές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εάν το ΝΑΤΟ ενεργοποιήσει τις δυνάμεις ανταπόκρισής του, αυτά τα στρατεύματα θα είναι έτοιμα να φύγουν.

Τώρα, η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας αλλάζει γρήγορα, αλλά καθώς κοιτάμε μπροστά, υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτον, αυτό το τμήμα θα συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Μπάιντεν επιλογές για την υπεράσπιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες. Και δύο, θα παραμείνουμε ενωμένοι με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μίλησα με τον Πολωνό ομόλογό μου. Χθες, μίλησα με τον Ρουμάνο ομόλογό μου. Και σήμερα το πρωί, είχα δύο πολύ καλές συνομιλίες με τους ομολόγους μου στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όπως έχουμε καταστήσει σαφές, εκτός από το σημαντικό οικονομικό και διπλωματικό κόστος που θα υποστεί η Ρωσία, μια κίνηση για την Ουκρανία θα επιτύχει αυτό ακριβώς που η Ρωσία λέει ότι δεν θέλει — μια συμμαχία του ΝΑΤΟ ενισχυμένη και αποφασισμένη στη Δυτική της πλευρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν στις δυνάμεις απάντησης του ΝΑΤΟ και θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα βεβαιωθούμε ότι έχουν τις δυνατότητες που χρειάζονται για να αμυνθούν. Το άρθρο 5 είναι σαφές σε αυτό το σημείο — μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Και όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες το θεωρούν ιερή υποχρέωση και θα πράξουμε σωστά με αυτή τη δέσμευση.

Και ο κ. Πούτιν μπορεί επίσης να κάνει το σωστό. Δεν υπάρχει λόγος να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε σύγκρουση. Μπορεί να επιλέξει την αποκλιμάκωση, μπορεί να διατάξει τα στρατεύματά του να απομακρυνθούν, μπορεί να επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία. Ό,τι κι αν αποφασίσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους μας.

Θέλω να αναφερθώ εν συντομία σε δύο άλλα θέματα προτού το ανοίξουμε για ερωτήσεις. Πρώτον, την Τετάρτη, είχα την τιμή να συμμετάσχω στον πρόεδρο όταν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για να μας βοηθήσει να τηρήσουμε την υπόσχεση ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες με στολή θα πρέπει να μπορούν να υπηρετούν τη χώρα τους χωρίς φόβο βίας ή παρενόχλησης. Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα βελτιώσει την ανταπόκριση του συστήματος στρατιωτικής δικαιοσύνης στη σεξουαλική επίθεση, την παρενόχληση και τα σχετικά εγκλήματα, και το χαιρετίζω.

Και τέλος, όπως γνωρίζετε, χθες, διηύθυνα αλλαγές στην πολιτική μετριασμού των ζημιών και αντιμετώπισης των πολιτών, την επίβλεψη και τις διαδικασίες του τμήματος. Εντός 90 ημερών, θα αποκαλύψουμε ένα σχέδιο για να καθορίσουμε το εύρος των ενεργειών που θα αναλάβουμε για τον μετριασμό και την απόκριση των ζημιών των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών βημάτων που βασίζονται στη χιλιομετρική απόσταση και τις βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία για την πρόληψη και τον μετριασμό και την αντιμετώπιση της ζημιάς των πολιτών. Ωστόσο, διέταξα επίσης κάποια άμεσα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κέντρου αριστείας για τη ζημία των πολιτών, το οποίο θα μου αναφέρει, που θα μας αναγκάσουν να μάθουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε αλλαγές με γοργούς ρυθμούς.

Γνωρίζω προσωπικά πόσο σκληρά εργαζόμαστε για να αποφύγουμε τη ζημιά των πολιτών και να τηρήσουμε το δίκαιο της ένοπλης σύγκρουσης, αλλά έχω επίσης πει ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, και θα το κάνουμε. Αυτή είναι μια προτεραιότητα για μένα και θα διασφαλίσουμε ότι είμαστε διαφανείς καθώς συνεχίζουμε αυτό το σημαντικό έργο.

Και έτσι τώρα, θα το παραδώσω στον Πρόεδρο για τις σκέψεις του.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚ ΜΙΛΛΕΪ: Ευχαριστώ, Γραμματέα, και καλησπέρα σε όλους και εκτιμώ ότι έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους σας.

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη και είναι ανεξάρτητη χώρα από το 1991. Η Ρωσία υπέγραψε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

Είναι η πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει να υποστηρίζει μια ανεξάρτητη Ουκρανία και τους στόχους της, και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε σθεναρά τη Ρωσία να παραιτηθεί και να επιδιώξει μια λύση μέσω της διπλωματίας. Η ένοπλη δύναμη πρέπει να είναι πάντα η τελευταία λύση. Η επιτυχία εδώ είναι μέσω του διαλόγου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 επίγειες δυνάμεις, αεροπορίες, ναυτικές δυνάμεις, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοχώρο, ηλεκτρονικό πόλεμο, διοίκηση και έλεγχο, επιμελητεία, μηχανικούς και άλλες δυνατότητες κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, με πληθυσμό 44 εκατομμύρια. Χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Δνείπερο. Το περίοπτο έδαφος περιλαμβάνει επίπεδες, ανοιχτές πεδιάδες, και υπάρχουν άφθονα ποτάμια και λίμνες και υπάρχει υψηλός υδροφόρος ορίζοντας. Και όταν αυτός ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας παγώνει, δημιουργεί βέλτιστες συνθήκες για ελιγμούς τροχοφόρων και τροχοφόρων οχημάτων.

Η πόλη του Κιέβου έχει πληθυσμό σχεδόν τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα περιλαμβάνουν το Χάρκοβο ή το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ, την Οδησσό, το Ντνίπρο και το Λβιβ στα δυτικά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κέντρα με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού σε όλη την Ουκρανία, και αν ξεσπάσει πόλεμος στην κλίμακα και το εύρος που είναι δυνατό, ο άμαχος πληθυσμός θα υποφέρει πάρα πολύ.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει περίπου 150.000 εν ενεργεία μέλη της υπηρεσίας, με πολλά περισσότερα στις εφεδρείες τους. Αποτελούνται από πολλαπλές μονάδες — θάλασσα, αέρας, ξηρά — και προς το παρόν διατίθενται και διατάσσονται σε ολόκληρη την Ουκρανία, με υψηλή πυκνότητα στο ανατολικό τμήμα και μια γραμμή επαφής στην περιοχή Donbass.

Η Ουκρανία έχει άλλες μονάδες και διατηρούν πυροβολικό, αεράμυνα, αεροδρόμια, βάσεις, αποθήκες, και έχουν μια Εδαφική Δύναμη και Λαϊκή Πολιτοφυλακή με μεγάλη εκτίμηση. Οι μαχητικές τους ικανότητες έχουν βελτιωθεί από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία, αλλά χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια για να αμυνθούν, ειδικά από μια δύναμη εισβολής του μεγέθους που αυτή τη στιγμή συσσωρεύει η Ρωσία.

Εάν η Ρωσία επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα είναι δωρεάν, όσον αφορά τα θύματα ή άλλες σημαντικές επιπτώσεις. Υπάρχει μια μικρή ομάδα συμβούλων και εκπαιδευτών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επί του παρόντος στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μηδενικά επιθετικά οπλικά συστήματα μάχης, ούτε μόνιμες δυνάμεις, ούτε βάσεις στην Ουκρανία. Ο ρόλος μας είναι περιορισμένος στο ότι βοηθάμε στην εκπαίδευση, συμβουλή και βοήθεια με τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες. Συμμετέχουμε στη θεσμική ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική υλική υποστήριξη στην Ουκρανία μαζί με πολλές άλλες χώρες από το ΝΑΤΟ, και είμαστε έτοιμοι, ικανοί και έτοιμοι να τηρήσουμε την υποχρέωσή μας βάσει της συνθήκης προς το ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο γραμματέας. Μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Το ΝΑΤΟ έχει σημαντική στρατιωτική ικανότητα. Το ΝΑΤΟ διαθέτει περίπου 130 και πλέον ταξιαρχίες δυνάμεων ελιγμών, μη συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων, 93 μοίρες μαχητικών υψηλών προδιαγραφών, τέσσερα αεροπλανοφόρα και πολλούς ακόμη μαχητές επιφανείας. Η στρατιωτική ικανότητα του ΝΑΤΟ είναι πολύ, πολύ σημαντική.

Εκτός από τα σύνορα με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία, η Ουκρανία έχει σύνορα με τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ: Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας έχουν εξουσιοδοτήσει τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει την ετοιμότητά μας σε περίπτωση που χρειαστεί να ενισχύσουμε ή να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, όπως είπε ο γραμματέας. Η σωστή απάντηση εδώ είναι μια διπλωματική λύση.

Και περιμένω τις ερωτήσεις σας.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θα στραφούμε στις ερωτήσεις τώρα και θα ξεκινήσουμε με τη Lita.

Ε: Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και τους δύο που το κάνατε. Κύριε Υπουργέ, και καταρχάς, μπορείτε να πείτε εάν κάποια αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να κινούνται είτε προς ή μέσα και γύρω από την Ευρώπη; Και αν όχι, μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Και μετά, δευτερευόντως, πόσο κίνδυνο είναι να στείλουμε επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στην ανατολική πλευρά; Η Ρωσία ακόμη και σήμερα έχει δηλώσει ότι βλέπει λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς αυτή τη στιγμή. Η αποστολή πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων σε αυτή την περιοχή δίνει στον Πούτιν μια δικαιολογία για να κάνει μια εισβολή στην Ουκρανία;

SEC. ΟΣΤΙΝ: Λοιπόν, ευχαριστώ, Λίτα. Ξέρετε, νομίζω ότι μπορείτε να υποθέσετε ότι κάθε φορά που σκεφτόμαστε τις κινήσεις στρατευμάτων, λαμβάνουμε πάντα υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στο μυαλό των ηγετών και στη λήψη των αποφάσεών τους. Θα ήθελα απλώς να κάνω δύο σημεία, και το θίξατε νωρίτερα.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε μετακινήσει κανένα στρατό. έχουμε θέσει τα στρατεύματα σε υψηλότερη επιφυλακή. Και το δεύτερο σημείο που θα έκανα, Λίτα, είναι ότι ακόμα κι αν και όταν μετακινήσουμε στρατεύματα, ο σκοπός αυτών των στρατευμάτων που θα αναπτύξουν θα ήταν να καθησυχάσουν τους συμμάχους ή να υποστηρίξουν άμεσα το ΝΑΤΟ ή και τα δύο.

Νομίζω λοιπόν ότι, και πάλι, πριν λάβουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με την ετοιμότητα ή τη μετακίνηση των στρατευμάτων, λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας αυτά τα πράγματα — τον αντίκτυπο στους άλλους ηγέτες.

ΕΡ.: Κύριε Πρόεδρε;

ΓΕΝ. MILLEY: Ναι, θα επαναλάβω αυτό που είπε η γραμματέας. Δεν έχουμε αναπτύξει κανέναν. Δεν έχουμε μετακινήσει ακόμη κανέναν. Απλώς αυξάνουμε τα επίπεδα ετοιμότητάς μας. Και νομίζω ότι όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με την πρόκληση σε σχέση με τη Ρωσία, αυτό θα εξαρτιόταν από το μέγεθος, την κλίμακα, το εύρος και τον τύπο των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν ως προς το εάν αυτό ήταν προκλητικό για τη Ρωσία ή όχι. Σίγουρα δεν έχουμε καμία πρόθεση που γνωρίζω να βάλουμε επιθετικές δυνάμεις να επιτεθούν στη Ρωσία, και δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πρόθεση του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Πούτιν ως μια απροκάλυπτη πράξη εξαναγκασμού κατά της Ουκρανίας.

SEC. ΏΣΤΙΝ: Θα πάμε στο τηλέφωνο τώρα, Τζον. Νομίζω ότι η Helene είναι επάνω, Helene Cooper.

ΚΥΡΙΟΣ. ΚΙΡΜΠΥ: Ναι, κύριε.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Και έτσι θα πάμε στην Ελένη μετά.

Ε: Γεια. Σας ευχαριστώ, Γραμματέα Austin και Στρατηγό Milley, που το κάνατε αυτό. Έχω ερωτήσεις και για τους δυο σας.

Για τον υπουργό Ώστιν, είπατε στην εναρκτήρια δήλωσή σας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σαφώς πλέον τη δυνατότητα να εισέλθει στην Ουκρανία. Έχει βάλει σε εφαρμογή το στρατιωτικό υλικό και τα στρατεύματα που θα χρειαζόταν για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε όλη την Ουκρανία, σε ολόκληρη τη χώρα;

Και για εσάς και για τον στρατηγό Milley, είστε και οι δύο στρατιωτικοί για τέσσερις δεκαετίες. Υπηρέτησες στον πόλεμο του Κόλπου, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Έχετε δει τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν να επιδιώκουν τις δικές τους πυρηνικές φιλοδοξίες. Αναρωτιέμαι, σου φαίνεται διαφορετικό αυτό; Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτήν την κρίση με την Ουκρανία και τη Ρωσία όσον αφορά τις δυνατότητές της να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση δυνάμεων;

SEC. ΟΣΤΙΝ: Λοιπόν, όσον αφορά το αν έχει ή όχι αρκετές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια εισβολή πλήρους κλίμακας, Ελένη, ακούσατε τον πρόεδρο να λέει νωρίτερα ότι έχει 100.000 στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή. Αυτό του δίνει πολλές επιλογές και αυτό που έκανε καθώς συνέχισε να μετακινεί στρατεύματα και πόρους στην περιοχή είναι να αυξήσει τις επιλογές του. Και έτσι δεν θα προβλέψουμε πού θα τον οδηγήσουν οι αποφάσεις του, αλλά εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το εύρος των επιλογών που θα μπορούσε να ακολουθήσει και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό το σύνολο προβλημάτων.

Και θα απευθυνθώ στον πρόεδρο εδώ για τις σκέψεις του.

ΓΕΝ. MILLEY: Ναι, όσον αφορά το μέγεθος των δυνάμεων που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαν — εννοώ, είναι δυναμικό. Δεν πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί απόφαση, καθώς ο γραμματέας έχει ήδη το επισημάνει. Αλλά σίγουρα, με 100.000 στρατιώτες, και έχετε συνδυασμένους σχηματισμούς όπλων, ελιγμούς εδάφους, πυροβολικό, ρουκέτες, έχετε αέρα και όλα τα άλλα κομμάτια που τον συνοδεύουν, υπάρχει πιθανότητα να εκτοξευθούν σε πολύ, πολύ μικρή προειδοποίηση. Αυτό είναι δυνατό, και υπάρχει μια ευρεία κλίμακα επιλογών που είναι διαθέσιμες στη ρωσική ηγεσία, και η καλύτερη επιλογή που πρέπει να επιλέξουν, κατά την άποψή μου, είναι μια διπλωματική λύση για την επίλυση όποιων διαφορών έχουν.

SEC. AUSTIN: Όσον αφορά το πώς νιώθεις, Helene, το δεύτερο μέρος της ερώτησής σου — καθώς εξετάζουμε αυτόν τον αριθμό στρατευμάτων και την ποσότητα υλικού που υπάρχει στη συνοριακή περιοχή, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που συνήθως τους βλέπουμε να κάνουν για ασκήσεις, και έτσι είναι πολύ ανησυχητικό.

Όπου αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει ως προς ένα είδος σύγκρουσης ή πού θα μπορούσε να φέρει την περιοχή όσον αφορά, ξέρετε, μελλοντικές δραστηριότητες, δεν θα μπω στον κόπο να το κάνω εικασίες, Helene. Θα έλεγα απλώς ότι επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε το καθήκον μας για να παρέχουμε στον πρόεδρο επιλογές για υποστήριξη και ενίσχυση του ΝΑΤΟ εάν, στην πραγματικότητα, λάβει απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, οπότε —

ΓΕΝ. MILLEY: Και η Helene, νιώθεις διαφορετικά; Σίγουρα, αισθάνεται διαφορετικά όσον αφορά αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν των ρωσικών ασκήσεων, κ.λπ. Αυτό είναι μεγαλύτερο σε κλίμακα και εύρος και στη συγκέντρωση δυνάμεων από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη μνήμη, και νομίζω ότι θα έπρεπε να πάτε αρκετό καιρό πίσω στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου για να δείτε κάτι τέτοιου μεγέθους. Κάνουν ετήσιες ασκήσεις και τις παρακολουθούμε προσεκτικά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό.

Επομένως, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά, αλλά ναι, έχει διαφορετική αίσθηση.

SEC. ΏΣΤΙΝ: Θα επιστρέψουμε στο δωμάτιο και θα πάμε στον Ντέιβιντ.

Ερ.: Εφόσον ο πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σημαίνει αυτό ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν καταστεί αναγκαία η εκκένωση του Κιέβου;

SEC. ΟΣΤΙΝ: Όπως υποδείξατε, Ντέιβιντ, ο πρόεδρος ήταν πραγματικά ξεκάθαρος ότι δεν σκοπεύει να βάλει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία με σκοπό τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Τυχόν στρατεύματα που αναπτύσσουμε, εάν αναπτύξουμε στρατεύματα στην περιοχή, είναι εκείνα τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη στην περιοχή έχουν πολλαπλές δυνατότητες. Και έτσι, καθώς διεξάγουμε τον προγραμματισμό μας, εξετάζουμε πάντα μια σειρά επιλογών που μπορεί να πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά και πάλι, στο σημείο που κάνατε νωρίτερα, Ντέιβιντ, ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν χρησιμοποιεί στρατεύματα στην Ουκρανία για μάχιμους σκοπούς .

Ερ.: Αυτό αποκλείει τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων για σκοπούς εκκένωσης;

SEC. AUSTIN: Δεν θα κάνω εικασίες, David, αλλά θα έλεγα ότι προετοιμαζόμαστε για μια σειρά από δραστηριότητες και επιλογές. Αυτό κάναμε πάντα και αυτό μπορείτε να περιμένετε να κάνουμε στο μέλλον.

ΓΕΝ. MILLEY: Και ο Ντέιβιντ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει ταξιδιωτικές συμβουλές. Αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή και αυτές οι συμβουλές λένε λέξεις με το αποτέλεσμα “μην ταξιδέψετε στην Ουκρανία εάν είστε Αμερικανός πολίτης και εάν βρίσκεστε στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφτείτε να φύγετε από την Ουκρανία”. Και μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να δείτε τι έχουν ανεβάσει.

Ε: Υπήρχαν παρόμοιες συμβουλές και πριν από το Αφγανιστάν και δεν απέτρεψαν μια κρίση εκκένωσης.

ΓΕΝ. MILLEY: Είναι επίσης σωστό.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Να είσαι βέβαιος, Ντέιβιντ, ότι όποια αποστολή καλείται να ολοκληρώσει ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.

Ας επιστρέψουμε στο τηλέφωνο και ας επικοινωνήσουμε με τον Φιλ Στιούαρτ. Φιλ;

Ε: Ναι, γεια. Έχω μια ερώτηση και για τους δυο σας.

Για τον υπουργό Ώστιν, η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποκλείσει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της Ρωσίας — νωρίτερα στην κρίση, πρέπει να επηρέασε κατά κάποιο τρόπο τους υπολογισμούς του Πούτιν. Πώς κρίνετε ότι επηρέασε τον λογισμό του; Και έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την επιδίωξη μιας στρατηγικής εκτός από μια ασάφεια και όσον αφορά την αποτροπή;

Και στον Πρόεδρο Milley, εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν απαντήσει αναπτύσσοντας αμερικανικά στρατεύματα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ή με οικονομικές κυρώσεις, πώς αναμένετε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει; Πώς προετοιμάζεστε για πιθανά αντίποινα στην Ευρώπη και πώς προετοιμάζεστε για πιθανά αντίποινα κατά της πατρίδας, ίσως με τη χρήση του κυβερνοπολέμου από τη Ρωσία; Σας ευχαριστώ.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Ευχαριστώ, Φιλ. Δεν θα κάνω εικασίες για το τι ή πώς σκέφτεται ο Πρόεδρος Πούτιν. Νομίζω ότι αυτή ήταν η ερώτηση που έχουν όλοι, ξέρετε, — αν έκανε κάτι τέτοιο, τι θα ήθελε ενδεχομένως να πετύχει; Οπότε – δεν θα κάνω εικασίες για αυτό.

Θα έλεγα ότι η εστίασή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ό,τι κι αν συμβεί, είμαστε έτοιμοι να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας στην περιοχή και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ. Και φυσικά, πρόκειται για το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία. Και θα σας υπενθυμίσω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Και πάλι, έχετε ακούσει τον Πρόεδρο να μιλά για τους πόρους που διαθέτει το ΝΑΤΟ και νομίζω ότι είναι σημαντικοί πόροι. Και πάλι, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη συμμαχία ενωμένη, έτσι.

ΓΕΝ. MILLEY: Και ο Phil, θα επαναλάβω ότι, ξέρετε, ο ένστολος στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να κάνει ό,τι μας ζητηθεί και αυξάνουμε τις στάσεις ετοιμότητάς μας για μονάδες και θα είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε οτιδήποτε ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας απαιτεί από εμάς.

Όσον αφορά την ερώτησή σας για την πατρίδα και τον κυβερνοχώρο και όλα αυτά, έχουμε δυνατότητες — δεν πρόκειται να τις αναφέρω εδώ στο μικρόφωνο — αλλά έχουμε πολλές δυνατότητες να υπερασπιστούμε και να κάνουμε ό,τιδήποτε είναι απαραίτητο για την προστασία της πατρίδας.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Εντάξει, επιτρέψτε μου να μείνω με το τηλέφωνο εδώ, και νομίζω ότι η Νάνσυ Γιούσεφ είναι εκεί έξω. Ομοφυλόφιλος?

Ε: Ευχαριστώ, κύριε. Έχω μια ερώτηση για τον καθένα από εσάς.

Κύριε Υπουργέ, αυτή την εβδομάδα, ακούσαμε για στρατιωτικές δεσμεύσεις από τη Δανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, μεταξύ άλλων, για την υπεράσπιση της συμμαχίας. Θα ήθελα να σας μιλήσω για μια συγκεκριμένη απόφαση και αυτή είναι η απόφαση του Καναδά να κρατήσει έως και 400 εκπαιδευτές στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν τώρα το μισό ποσό. Θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν περισσότερους εκπαιδευτές ή συμβούλους ή πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετοί για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα;

Και Πρόεδρε Milley, πιστεύετε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αμυνθούν από μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή ή φοβάστε ότι στην ώθησή τους να μην προκαλέσει πανικό, η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά; Σας ευχαριστώ.

SEC. ΟΣΤΙΝ: Ευχαριστώ, Νάνσυ. Επιτρέψτε μου, στην κορυφή, να ευχαριστήσω τον Καναδά και τους άλλους συμμάχους μας για όσα συνεχίζουν να κάνουν μαζί μας για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Επικροτώ τις προσπάθειές τους.

Και βεβαίως, είχαμε συμβούλους και εκπαιδευτές εκεί από το 2014, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην παροχή όλης της βοήθειας, όσον αφορά την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών, που η Ουκρανία αισθάνεται ότι χρειάζεται και εργαστήκαμε μαζί τους για αυτό το θέμα. συνεπής βάση.

Θα έλεγα επίσης ότι έχει να κάνει λιγότερο με τον συγκεκριμένο αριθμό, αλλά περισσότερο με την ικανότητα που φέρνεις και σε τι εστιάζεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί περισσότεροι τύποι εκπαιδευτών για να εκπαιδευτούν σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μια δεξιότητα, και σε άλλες περιπτώσεις, λιγότερο.

Να είστε λοιπόν βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και όλους όσους παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

ΓΕΝ. MILLEY: Και για μένα, δεν πρόκειται να σχολιάσω τη σύνθεση και τη διάθεση και την ετοιμότητα των δυνάμεων της Ουκρανίας με κάθε λεπτομέρεια. Δεν νομίζω ότι θα ήταν κατάλληλο για μένα να το κάνω, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

SEC. ΏΣΤΙΝ: Μπαρμπ;

Ε: Μια ερώτηση και για τους δυο σας.

Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε λίγο εδώ σήμερα για τα αμερικανικά στρατεύματα που παρέχουν καθησυχασμό και αποτροπή στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να καταλάβουν λίγο περισσότερο τι σημαίνει αυτό σε σχέση με το τι θα έκαναν τα στρατεύματα των ΗΠΑ για να εκπληρώσουν αυτήν την αποστολή; Πώς ξέρετε πότε έχετε τελειώσει; Δεν στέλνεις στρατεύματα αν δεν έχεις στρατηγική εξόδου. Τι θα χρειαζόταν για να εμπιστευτείς ποτέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Και στρατηγός Milley, παρουσιάσατε μερικά πολύ τρομερά σενάρια εάν οι Ρώσοι αποφάσιζαν να κάνουν αυτή την πλήρη κίνηση. Μπορείς να εξηγήσεις λίγο περισσότερο; Αναφέρατε, για παράδειγμα, την πρωτεύουσα του Κιέβου. Πόσο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι, κατά την εκτίμησή σας; Εξετάζετε τεράστιες απώλειες αμάχων; Εξετάζετε μαζικές προσφυγικές ροές; Ο αντίκτυπος στην ασφάλεια της Ευρώπης που υπάρχει εδώ και τόσες δεκαετίες, αν επαληθευόταν το σενάριο που ετοιμάζετε; Σας ευχαριστώ και τους δύο.

SEC. AUSTIN: Όσον αφορά τις προσπάθειές μας για καθησυχασμό, Barb, όπως γνωρίζετε, είχαμε αρκετές δυνάμεις στην περιοχή σε εκπαίδευση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτές οι δυνάμεις — και αυτό συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, και αυτές οι δυνάμεις παρέχουν μεγάλη αξία. Και μόνο η παρουσία τους καθησυχάζει τους συνεργάτες μας εκεί ότι τους ενδιαφέρουμε, ότι ενδιαφέρουμε να τους βοηθήσουμε. Τα είδη των πραγμάτων που κάνουμε με αυτά τακτικά είναι να εκπαιδεύουμε μαζί τους και να τους δίνουμε τη δυνατότητα και να αυξάνουμε πραγματικά το επίπεδο ετοιμότητάς τους. Και έτσι αυτό τους βοήθησε πολύ και ενίσχυσε τους δεσμούς μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή.

Πρόκειται για προσωρινές αναπτύξεις, και έτσι και πάλι, θα συνεχίσουμε να το διευθετούμε καθώς προχωράμε. Αλλά και πάλι, εστιάζουμε στο ΝΑΤΟ. Έχουμε επικεντρωθεί στο να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας, και αυτό είναι το θέμα.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στον Πούτιν, δεν νομίζω ότι πρόκειται για την εμπιστοσύνη στον Πούτιν. πρόκειται για την εμπιστοσύνη των συμμάχων μας. Και έτσι είναι πραγματικά αυτό που εστιάζουμε, και ξέρετε, ο κ. Πούτιν κάποια στιγμή στο χρόνο θα αποκαλύψει τι σκέφτεται. Αλλά και πάλι, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις για το τι πρόκειται να κάνει ακόμα, οπότε —

ΓΕΝ. MILLEY: Και Μπάρμπαρα, επιτρέψτε μου πρώτα να πω ότι όπως είπε ο γραμματέας εκ των προτέρων, αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουμε ότι έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους επιθετικής επιχείρησης στην Ουκρανία από τους Ρώσους, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει ακόμα χώρος για διπλωματικό αποτέλεσμα εδώ.

Τούτου λεχθέντος, δεδομένου του τύπου των δυνάμεων που διατάσσονται — οι δυνάμεις ελιγμών εδάφους, το πυροβολικό, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι αεροπορικές δυνάμεις — όλα μαζί συσκευασμένα, εάν αυτό εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό και θα προκαλούσε σημαντικό αριθμό θυμάτων. Και μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορεί να είναι αυτό σε πυκνές αστικές περιοχές, κατά μήκος των δρόμων και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Θα ήταν φρικτό. Θα ήταν τρομερό. Και δεν είναι απαραίτητο, και πιστεύουμε ότι ένα διπλωματικό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος να πάμε εδώ.

Ε: Αν μπορούσα να ακολουθήσω πολύ γρήγορα, έχετε άποψη; Μπορεί κανείς από εσάς, να εμποδίσει τις αμερικανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν απευθείας τις ρωσικές δυνάμεις, εάν ενισχύετε, για παράδειγμα, την Ανατολική Ευρώπη; Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα είναι δυνητικά σε αποστολές εναντίον των ρωσικών δυνάμεων; Μπορείτε να τους κρατήσετε μακριά από τις ρωσικές δυνάμεις;

SEC. AUSTIN: Και πάλι, η παρουσία μας εκεί βοηθά να καθησυχάσουμε τους εταίρους μας στις χώρες της πρώτης γραμμής εκεί. Και ξέρεις, Μπαρμπ, ότι έχουμε δέσμευση βάσει του άρθρου 5 απέναντι στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Και έτσι, αν μια επίθεση — εάν ο Πούτιν επρόκειτο να επιτεθεί σε μία από αυτές τις χώρες, τότε, φυσικά, αυτή η δέσμευση — αυτή είναι μια σιδηρά δέσμευση. Ο πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι θα τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση, και έτσι — αλλά και πάλι, η εστίασή μας δεν είναι στις μάχες στην Ουκρανία. είναι να καθησυχάζουμε τους εταίρους και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

ΚΥΡΙΟΣ. ΚΙΡΜΠΥ: Κύριε, έχουμε χρόνο για ακόμη ένα. Ένα ακόμα, κύριε; Κύριε?

SEC. ΟΣΤΙΝ: Ναι. Ναι, ας πάμε στον Luis — από το ABC.

Ε: Γεια, κύριε. Σας ευχαριστούμε και τους δύο που κάνατε αυτήν την ενημέρωση σήμερα. Θα ήθελα να επιστρέψω σε κάτι που ρώτησε η Λίτα στην κορυφή και στον τρόπο με τον οποίο πλαισιώσατε την απάντηση σχετικά με τις προκλήσεις και το πώς τις αντιλαμβάνεται η Ρωσία.

Συνήθως, δεν αποκαλύπτετε ότι προετοιμάζεστε να αναπτύξετε εντολές, ιδιαίτερα όταν μιλάτε για μεγάλους αριθμούς δυνάμεων όπως οι 8.500 που βάλατε αυτή την εβδομάδα. Ποιος ήταν ο λογισμός για να γίνει αυτό; Στέλνεις μήνυμα στη Ρωσία; Και είναι δυνατόν έτσι όπως το βλέπουν — να το βλέπουν οι ίδιοι ως πρόκληση;

SEC. ΟΣΤΙΝ: Και πάλι, η εστίασή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, εάν η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιηθεί από το ΝΑΤΟ. Αυτό βάζοντας τις δυνάμεις μας σε μια μικρότερη χορδή μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε εκεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Και πάλι, νομίζω ότι αυτό παρέχει διαβεβαίωση στο ΝΑΤΟ ότι είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Όσον αφορά το τι σκέφτεται ο Πούτιν και τον τρόπο που αισθάνεται για τα πράγματα, και πάλι αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Λαμβάνουμε υπόψη μας τέτοια πράγματα.
Αλλά και πάλι, αν κοιτάξετε τις δυνάμεις που έχει μετακινηθεί στην περιοχή και ότι συνεχίζει να κινείται στην περιοχή, ξέρετε, δεν υπήρξε καμία πρόκληση που τον έκανε να μετακινήσει αυτές τις δυνάμεις. Ξέρετε, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να ακούμε τι λέει και να παρακολουθούμε τι κάνει.
Πρόεδρος?

ΓΕΝ. MILLEY: Ναι, θα τα επαναλάμβανα όλα αυτά σε σχέση με τις δυνάμεις του ΠΤΔΟ. Ξέρετε, εδώ και 20 χρόνια — Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ. — έχουμε ανακοινώσει πότε οι δυνάμεις εναλλάσσονται, κ.λπ. Προσπαθούμε να είμαστε διαφανείς μαζί σας, και με το Κογκρέσο, και με τον αμερικανικό λαό σχετικά με τη χρήση και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Ειδοποιήσαμε με βάση τις οδηγίες του προέδρου και του υπουργού Άμυνας, αυξήσαμε το καθεστώς ετοιμότητας αυτών των δυνάμεων. Έτσι έχουν ειπωθεί οι ίδιες οι δυνάμεις.
Και πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο — από άποψη διαφάνειας, καλύτερα να ενημερώσουμε εσάς, τα μέσα ενημέρωσης, τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο για τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί έξω και ειδοποιούνται. Επιπλέον, το κομμάτι για, ξέρετε, τη διαβεβαίωση και την αποτροπή σε σχέση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Αλλά πιστεύουμε ότι είναι επίσης σημαντικό να είμαστε διαφανείς με εσάς και τον αμερικανικό λαό σχετικά με το τι κάνουμε με τον στρατό σας.

ΚΥΡΙΟΣ. KIRBY: Σας ευχαριστώ όλους. Πρέπει να ξεκινήσουμε. Ευχαριστώ πολύ, κύριοι.
https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2916567/secretary-of-defense-austin-and-chairman-of-the-joint-chiefs-of-staff-gen-mille/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>