«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ‘Η ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΛΕΟΦΩΡΙΟΥ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ.

 λιγνίτη

PD Dr-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel.+Fax: 0049 2102 32513   E-Mail: chaziteo@t-online.de

 10.07.2021

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Κατα τον Ηρακλειτο το συμπαν δημιουργηθηκε απο διαφορετικες αρχικες καταστασεις και θα ξαναγυρισει με τον ιδιο τροπο πισω σε αυτες.

Αυτο υπηρχε παντοτε, υπαρχει και θα παραμενει το αθανατο πυρ, που αναβει και σβηνει με τους ιδιους νομους.

Τι ειναι ομως αυτο το πυρ; Προκειται για το στοιχειο της φωτιας που ολοι οι ανθρωποι γνωριζουν απο τοτε που τους το εκλεψε απο τον Δια και τους το δωρισε ο Τιτανας Προμηθεας;

Κατα την ελληνικη μυθολογια ο , που κατασκευασε τα πυρινα οπλα των Ολυμπιων Θεων για την μεγαλη αναμετρισης τους με τους Τιτανες.

Οι τρεις Κυκλωπες, Βροντης (βροντη), Στεροπης (αστραπη) και Αργης (φως) δωρισαν τις δεξιοτητες τους στον Δια.

Γι’ αυτο ο Ζευς χαρακτηριζεται στον ορφικο υμνο ως «φλογοεις», «βροντιαιος», «κεραυνιος» και «πυριδραμος».

Στον ιδιο υμνο ο Διονυσος που γεννηθηκε μεσα απο την φωτια του κεραυνου του πατερα του Δια, ονομαζεται «πυρισπορος», «περιφεγγυς», «πυροεις», «περιπαις» και «περιγενης».

Στο εργο του περιπατητικου φιλοσοφου Θεοφραστου, μαθητη του Αριστοτελη, διασωζεται καθαρα μια διαφορετικη εννοια του πυρος, αυτη της πρωταρχικης ενεργειας που βρισκεται διαχυτη στο συμπαν, την ονομαζομενη «θερμοτητα της πρωτης σφαιρας».

Τον ιδιο διαχωρισμο κανει και ο Αριστοτελης.

Το πρωτο «ενυπαρχον πυρ» του Αριστοτελη και η «θερμοτητα της πρωτης σφαιρας» του Θεοφραστου δινουν ξεκαθαρα μια αλλη διαφορετικη ποιοτητα του πυρος, σαν ενα ειδος ενεργειας που ανακυκλωνεται συνεχως.

Το διαστελλομενο συμπαν μας (παραμενει ακομη αγνωστο πραγμα εαν αυτο ειναι κλειστο, ανοιχτο ‘η επεπεδο, δηλαδη κατι που μακροπροθεσμα καθοριζει την τυχη του) παρουσιαζει τα εξης χαρακτηριστικα:

  1. Η υλη του αποτελειται απο ατομα, τα οποια με την σειρα τους αποτελουνται απο κβαντοτεμαχιδια με τις χαρακτηριστικες μαζες και τις φορτωσεις δυναμεων και με ιδιοτητες κυματων.

Ολα τα στοιχειωδη τεμαχιδια  της υλης που βρισκονται μεσα  στο συμπαν μας υπολογιζονται με 10 στην 88.

Ο πλανητης Γη αποτελειται απο 3 x 10 στην 42 και ο ανθρωπος απο 10 στην 28  κβαντοτεμαχιδια.

  1. Εντος αυτου αντιμαχονται τεσσερες δυναμεις με διαφορετικες ιδιοτητες και δη της βαρυτητας, της ηλεκτρομαγνητικης, της  ασθενους και της ισχυρης πυρηνικης.

  2. Ολο το δραμα της Φυσικης στο συμπαν μας παιζεται στην αλληλεπιδραη της τασης της δυναμεως βαρυτητας να ελκει πραγματα και να δημιουργει δομες της Φυσικης και στην ταση της εντροπιας να επιδρα αντιθετα και να προπαθει να φερει τα συστηματα της Φυσικης σε κατασταση αταξιας και να τα διαμοιρασει χωρικα σε μεγαλες αποστασεις.

Στην Φυση υπαρχουν δυο βασικες χημικες αντιδρασεις με τις οποιες οι υλες αφετηριας μετασχηματιζονται σε προ’ι’οντα.

Τα χαρακτηριστικα στοιχεια για μια χημικη αντιδραση σε ενα κλειστο συστημα υπο σταθερη πιεση και ογκο, κατα την οποια δεν λαμβανει χωρα με το περιβαλλον ανταλλαγη υλης αλλα μονο ενεργειας, ειναι η ενθαλπια Η (η περιεκτικοτητα σε ενεργεια που μετασχηματιζεται σε θερμοτητα) και η εντροπια S (στην οποια ο βαθμος της αταξιας του συστηματος αυξανεται προς μια μεγιστη απο τις δυνατες καταστασεις οπου η ενεργεια διανεμεται κατα το δυνατον με παρομοιο τροπο βασει της αρχης της μεγιστοποιησης της διανομης).

Τα δυο αυτα μεριδια των κινητηριων δυναμεων συγκεντρωνονται σε μια συνισταμενη δυναμη με το ονομα «ελευθερη ενθαλπια»      

              ΔG = ΔΗ – Τ x ΔS

Οπου ΔΗ ειναι η διαφορα που προκυπτει, εαν εξετασθει η ενθαλπια ενος συστηματος προ και μετα την αντιδραση ΔΗ = H(προ’ι’οντων αντιδρασης ) – Η(υλων αφετηριας).

Η ενδειξη Η ειναι για τα προ’ι΄οντα της αντιδρασης και για τις υλες αφετηριας δηλαδη η διαφορα μεταξυ της ενεργειας που μεταβαλλεται επικαιρα και μιας διατυπωθεισης καταστασης (Joule/mol).

Η θερμοκρασια Τ ειναι η απολυτη θερμοκρασια σε βαθμους Κελβιν (25 βαθμοι Κελσιου ισουνται με 298,25 βαθμους Κελβιν).

ΔS ειναι η διαφορα η οποια προκυπτει με τον πολλαπλασιασμο απο την συγκριση του βαθμου ταξης μετα και προ τηs χημικης αντιδρασης ΔS = S(προ‘ι’οντων αντιδρασης) – S(υλων αφετηριας (Joule/(mol x K)).

Η διαφορα αυτη περιεχει και το δεδομενο οτι η εντροπια με αυξανομενη θερμοτητα παιζει ενα σημαντικο ρολο.

Μετα τον πολλαπλασιασμο με την θερμοκρασια που επικρατει κατα την διαρκεια της χημικης αντιδρασης, μπορει η εντροπια να συνυπολογισθει με την ενθαλπια.

ΔG ειναι η διατυπωση για τις χημικες αντιδρασεις.

Αρνητικο ΔG σημαινει, οτι το συστημα κατα την αντιδραση καταλαμβανει θερμοδυναμικα μια καταλληλη κατασταση.

Οσο ποιο αρνητικο ειναι το ΔG τοσο μεγαλυτερη ειναι η κινητηριος δυναμη της αντιδρασης.

Η κινητηριος αυτη δυναμη περιεχει μεριδια της ενθαλπιας (θερμοτητας) και της εντροπιας (αταξιας), που δημιουργουνται κατα την χημικη αντιδραση.

Επισης και η μειωση της ενθαλπιας του συστηματος και η διοχετευση της ως θερμοτητα στο περιβαλλον, αυξανουν τελικα την εντροπια του συμπαντος.

Σε αυτο, ολα τα μερη ενος συστηματος της Φυσικης εχουν την ιδια θερμοκρασια (θερμοδυναμικη ισορροπια), που σημαινει οτι η εντροπια παραμενει σταθερη ‘η με αλλα λογια, εντος αυτου θα σταματησουν ολες οι διαδικασιες που βρισκονται σε εξελιξη.

Η ανισοτητα ομως της θερμοκρασιας μεταξυ της υποβαθρειας θερμοκρασιας του συμπαντος (3 βαθμοι Κελβιν ‘η 270 βαθμοι Κελσιου κατω απο το σημειο ψυξεως του υδατος) και της θερμοκρασιας της επιφανειας

των αστρων (4.000 εως 40.000 βαθμους Κελβιν) ειναι η αιτια ροης της θερμοτητας στον χωρο, απο τους ζεματιστους Ηλιους προς τους Πλανητες που θερμαινονται, οπως και ο δικος μας, με επιδρασεις στις καιρικες συνθηκες και την εξελιξη της ζωης.

Το συμπαν επιδρα συνεπως σαν μια γιγαντιαια θερμοδυναμικη μηχανη.

Το περιφημο «Κλιμα» που πρεπει να σωθει ειναι ο μεσος ορος των καιρικων  συνθηκων του παρελθοντος.

Τα αστρα υπαρχουν χαριν της πυρηνικης συμπικνωσης σταθερων ατομικων  πυρηνων και δεν θα μπορουσαν να δημιουργηθουν με βασικες μεταβολες στην ισορροπια και αλληλοεπιδραση των δυναμεων της φυσεως.

Επισης χωρις την βαρυτικη δυναμη δεν θα λειτουργουσε η πυρηνικη συμπικνωση στον Ηλιον μας και δεν θα υπηρχε η φωτεινοτητα του, η θερμοτητα του και η ζωη στον πλανητη Γη.

Εδωκρυβεται η λυση του ενεργειακου προβληματος της ανθρωποτητας.

Ειναι δυνατον ο ανθρωπος να γνωριζει ηδη απο την εποχη των αρχαιων Ελληνων τα μυστικα της λειτουργιας του ζωοδοτη Ηλιου και να αδυνατει να τον μιμηθει για την λυση των ενεργειακων του προβληματων:

Η συγχρονη κβαντικη φυσικη και η θεωρια των υπερχορδων για το συμπαν εχουν απο κοινου αποδειξει, πως οτιδηποτε υπαρχει μεσα στο συμπαν αποτελειται απο συμπυκνωμενη ενεργεια, οποια μορφη και εαν αυτο εχει.

Καθε φυσικο συστημα ‘η αντικειμενο περιεχει ‘η αποθηκευει μια ποσοτητα εργου, που ονομαζεται ενεργεια.

Η ενεργεια χαρακτηριζεται σημερα σαν μια υπαρκτη πραγματικοτητα.

Η εννοια αυτη της ενεργειας δινει στους ανθρωπους την δυνατοτητα να προβλεπουν την εξελιξη ‘η κινηση ενος συστηματος.

Οριζεται δε αυτη σαν το ποσο του εργου που απαιτειται προκειμενου το καθε συστημα να παει απο μια αρχικη κατασταση σε μια τελικη.

Αναλογα με τον τροπο που εχει η ενεργεια αποκτηθει, ανταλλαχθει ‘η αποθηκευθει μπορει ο ανθρωπος να μιλησει για πολλες μορφες ενεργειας: Κινητικη, δυναμικη, ακτινοβολιας, πυρηνικη, θερμικη, ηλεκτρικη, φωτεινη, χημικη αλλα και αλλες πολλες που παραμαινουν ακομη αγνωστες.

Σημερα ειναι αδυνατο να γινεται λογος για την υλη χωρις την ενεργεια.

Η εννοια αυτης, ως αμορφη μαζα, ειναι κατα τον Αριστοτελη ασυλληπτη και συνεπως η υλη συλλαμβανεται σαν μορφη και προσμετραται σαν μαζα που δεν εχει ενιαιο χαρακτηρα.

Ο πλανητης Γη ειναι μεν οριστικος, οι αποθηκευμενες ομως μεσα του ενεργειακες πηγες   ειναι απειρες.

Εδω και 4,6 δισεκατομμυρια χρονια καλυπτει τις αναγκες του σε ενεργεια απο μια πηγη με διαστασεις που εινα κατω απο την ανθρωπινη σκοπια παρατηρησεως απειρως μεγαλες.

Ο Ηλιος του ηλιακου μας συστηματος με μια διαμετρο απο περιπου 1,4 εκατομμυρια χιλιομετρα και μια μαζα απο περιπου 2 x 10 στην 27 τοννους ειναι εντος του ηλιακου μας συστηματος το μεγαλυτερο ουρανιο σωμα και περιεχει το 99,5 % της μαζας του ηλιακου μας συστηματος.

Ως πηγη ενεργειας σε αυτον λειτουργει η μεταβολη της υλης σε ενεργεια.

Δια της πυρηνικης συντηξεως μεταβαλλονται 675 εκατομμυρια τοννοι υδρογονου ανα δευτερολεπτο σε ενεργεια, που σημαινει οτι τα αποθεματα του υδρογονου του, καθαρως υπολογισθηκα, θα εξαντληθουν σε περιπου 5 δισεκατομμυρια χρονια.

Ενα συστημα χαρακτηριζεται φτωχο σε ενεργεια οταν περιεχει ελαχιστη «ελευθερη ενθαλπια».

  1. Στα μορια της υλης επικρατει μια φτωχη σε ενεργεια κατασταση τοτε οτσν π.χ. αυτα οξειδωθηκαν τελειως: Το νερο και το διοξειδιο του ανθρακος ειναι τελικα προ’ι’οντα αποκτισης ενεργειας απο μεγαλυτερα οργανικα μορια. Απο τα  προ’ι’οντα αυτα δεν μπορει πλεον να μεταλλαχθει ενεργεια.

  1. Στα ατομα της υλης επικρατει μια ασθενης σε ενεργεια κατασταση, οταν ο εξωτερικος φλοιος των ατομων αυτων (Orbitale) περιεχει 8 ηλεκτρονια. Τετοια κατασταση επικρατει στα ατομα των ευγενη αεριων Ηλιον, Νεον, Αργον και για τον λογο αυτο δεν αντιδρουν αυτα δραστηρια. Ενεργειακα μειονεκτικα ειναι τα ηλεκτρονια που δεν ζευγαρωνονται στην περιοχη που βρισκονται, δηλαδη μια κατασταση που επικρατει και στα ριζοσπαστικα, που τεινουν να ζευγαρωσουν τα μεμονομενα ηλεκτρονια και να γεμισουν την περιοχη.

  2. Το χρωμα «κιτρινο» του μεταλλου «Χρυσου» αποτελει μια αυταπατη του ανθρωπινου εγκεφαλου. Στον Χρυσο ενωνονται τα «Orbitale» καθε ηλεκτρονιου σε λωριδες οι οποιες καταλαμβανουν ολο το κρυσταλικο πλεγμα του ωστε να αυξανεται η ενεργεια στα περιθωριακα d-ηλεκτρονια λογω των εμμεσων σχετιστικων επιρροων εκ των συναιρεσεων μαζων-ταχυτητων με αποτελεσμα την ανυψωση της λωριδας σθενους.

Πανω απο αυτην βρισκεται, οπως σε ολα τα αλλα μεταλλα, η κενου περιεχομενου αγωγος-λωριδα που σχηματιζεται απο s-Orbitale, των οποιων η ενεργεια μειωνεται λογω των σχετιστικων συναιρεσεων μαζων-ταχυτητων, που σημαινει και την μειωση της αποστασης μεταξυ των δυο λωριδων.

Ενω στο μεταλλο Αργυρος η λωριδα αυτη ειναι τοσο μεγαλη ωστε μονο υπεριωδη κβαντοφωτονια να ανυψωνουν τα ηλεκτρονια απο την λωριδα σθενους προς την λωριδα αγωγου (Leitungsband), στο μεταλλο Χρυσο αρκουν φτωχα σε ενεργεια φωτονια του μπλε  φασματος φωτος για να ανυψωσουν τα ηέκτρονια απο την λωριδα σθενους προς την λωριδα αγωγου.

Ο Χρυσος απορροφα το μπλε φως, με αποτελεσμα να καταγραφει ο ανθρωπινος εγκεφαλος το μιγμα των χρωματων στον Χρυσο ως «κιτρινο» σε αντιθεση με τον Αργυρο.

Στην αυταπατη αυτη στηριζεται ενα μεγαλο μερος του παγκοσμιου χρηματικου και χρηματοπιστωτικου συστηματος.

Η νομισματοτεχνικη σταδιοδρομια του Χρυσου αρχησε την 22.07.1816 οταν η τοτε παγκοσμια δυναμη, η Μεγαλη Βρεταννια, αποφασησε να εισαγαγει για την βρεταννικη στερλινα, το στανταρτ χρυσου.

Ακολουθησαν το 1871 η Γερμανια και το 1897 οι ΗΠΑ.

Τοτε κοστιζε μια ουντσα Χρυσου (28,3495 γραμμαρια) 35 δολαρια των ΗΠΑ.

Σημερα κοστιζει πανω απο 1.500 δολαρια των ΗΠΑ.  Η καλυψη των νομισματων με το συστημα στανταρτ Χρυσου ανοιξε τον δρομο των συναλλαγματικων μανιπουλαρισματων απο την πλευραν των μεγιστανων του χρηματος που οργιαζεν ειδικα στις πρωτες δεκαετιες του 20 μ.Χ. αιωνα.

Αρκουσε η μετακινηση ποσοτητων Χρυσου για λιγο καιρο απο μια χωρα στην αλλη για να υποτιμηθει ‘η  υπερτιμηθει το νομισμα και των δυο χωρων και ετσι να επιτευχθει η κλοπη στο διεθνες εμποριο.

Οταν στα μεσα του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου ελαβε χωρα μεταξυ 1. εως 23.ο7.1944 στο Bretton Woods το Συνεδριο εκ 44 εθνων για την καταργηση του στανταρτ Χρυσου, η αντιδραση των διεθνων κερδοσκοπων υπηρξε μεγαλη, Η νεα κατασταση με το δολαριο των ΗΠΑ ως κατευθηντηριο νομισμα διηρκησε εως το 1971 οπου επι προεδριας Νιξον καταργηθηκε.

  1. Η ηλιακη ακτινοβολια ειναι φτωχη σε ενεργεια οταν αυτη εχει μεγαλο μηκος κυματος και κατα συνεπεια μικρη συχνοτητα. Αυτη διτυπωνει τον αριθμο των κορυφογραμμων των κυματων που καταληγουν καθε ενα δευτερολεπτο στον αμφιβληστροειδη των ανθρωπινων ματιων. Τα μηκη των κυματων μετριουνται σε Ängström, μικρομετρα, εκατοστα και μετρα (10.000 Ängström = 1 μικρομετρο = 1/10.000 εκατοστα = 1/1.000.000 μετρα).

Καταστασεις πλουσιες σε ενεργεια, δηλαδη καταστασεις με πολυ αποθηκευμενη ενθαλπια, μπορουν τοτε να δημιουργηθουν οταν παραγεται απο την επιδραση της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας του φωτος η θερμοδυναμικα ασθενης Γλυκοζη.

Οργανικες ενωσεις οπως η Γλυκοζη ειναι πλουσιες ομως σε ενεργεια η οποια απελευθερωνεται οταν αυτη οξειδωνεται. Τα προ’ι’οντα της εξειδωσης της Γλυκοζης ειναι θερμοδυναμικα πλειονεκτικα.

Η εφευρεση

  1. του καντιλιου και της λαμπας στην αρχαια εποχη. (Στην ελληνικη αρχαιοτητα ομως περαν απο την εφευρεση αυτη η διανοηση των αρχαιων Ελληνων αποδεικνυεται ως η ποιο καταλληλη εκφραση για την συμπατικη ταξη των πραγματων, που τιποτε δεν εχει να κανει με την εφευρεση του καντιλιου. Στην Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας δουλευαν στην εποχη εφευρεσης του καντηλιου ο αστρονομος Υπαρχος που σχεδιαζεν ουρανιους χαρτες, ο Ευκλιδης που συγκατελειψεν την γεωμετρια σε ενα εξοχο συστημα, ο Χερον ο Αλεξανδρινος ο εφευρετης των οδοντωτων τροχων, της ατμομηχανης και συγγραφεας του αυτοματου, του πρωτου Βιβλιου για την ρομποτικη, ο Απολλωνιος απο την Περγα, ο μαθηματικος που ανακαλυψε την τομη του κωνου, την ελλειψη, την παραβολη, την υπερβολη, δηλαδη καμπυλες τις οποιες ακολουθουν στην κινηση τους οι πλανητες, οι κομητες και αλλα ουρανια σωματα, ο Αρχιμηδης ο μεγαλυτερος εγκεφαλος στους τομεις των μαθηματικων εως την αστρονομια, ο γεωγραφος Πτολεμαιος κ.α. Στον Αρχυτα απο την Ταρανδο (επιφανης πολιτικος, μαθηματικος, μηχανικος, στρατηγος και πρωτος θεμελιωτης της μηχανικης) οφειλεται η λυση του «Δηλιου προβληματος» του διπλασιασμου, δηλαδη δοθεντος κυβου και πολλες μηχανικες και κατασκευαστικες επινοησεις μεταξυ των οποιων η δια χρησεως ελατηριων κατασκευη το 380 π.Χ. ενος ιπταμενου αντικειμενου. Ο υπολογιστης των Αντικυθηρων που εντοπισθηκε στο ναυαγιο ενος αρχαιοελληνικου πλοιου στην θαλασσια περιοχη των Αντικυθηρων, δεν δημιουργηθηκε απο το τιποτε, οπως ενα καντιλι της φωτιας, αλλα ειναι αποτελεσμα της μακραιωνης θεωρητικης και τεχνολογικης επιστημονικης παραδοσης του απωτερου ελληνικου παρελθοντος, η οποια θα αλλαζε απο τοτε ριζικα και προς το καλλυτερο την εξελιξη της ανθρωποτητας).

  1. της κατασκευης ενος γεωτρυπανου για τον εντοπισμο κοιτασματων Πετρελαιου στα μεσα του 19ου μ.Χ. αιωνα και

  1. του κινητηρα καυσεως μερικες δεκαετιες αργοτερα

χαρακτηριζουν τους δηθεν αποφασιστικους για ορισμενους αποδεικτες στην αξιοποιηση της ενεργειας, η οποια δεν αλλαξε ακομη οσο θα μπορουσε τον μεχρι τοτε πολιτισμο, την ποιοτητα και το επιπεδο της ζωης των ανθρωπων του πλανητη μας.

Απο τοτε, που επιβληθηκε το δογμα της εφ’ απαξ δημιουργιας του συμπαντος κοσμου απο τον Γιαχβε πριν απο 7.500 περιπου χρονια και επικρατησε η χριστιανικη αιρεση, η εννοια της εξελικτικοτητας εξοβελιστηκε απο την σκεψη των ανθρωπων.

Εκμεταλλευομενοι την αναγκη των ανθρωπων σε ενεργεια, βρισκονται οι ιδιοκτητες των κοιτασματων Υδρογονανθρακων σκοπημα ακομη πολυ μακρυα απο  το να λυσουν ουσιωδως το ενεργειακο προβλημα της σημερινης ανθρωποτητας των 7,4 δισεκατομμυριων και της αυριανης των 11,4 δισεκατομμυριων ανθρωπων, δηλαδη για να δωσουν μια λυση που απαιτει τεχνολογικη «ανατροπη».

Εαν απλωθει η τεχνολογικη γνωση, που υπαρχει σημερα και η οποια ξεκιναει απο την πρωτη υλη που παρεχει η φυση και φθανει μεχρι το τελικο προ’ι’ον που χρησιμοποιει καθημερινα ο σημερινος ανθρωπος, ερχονται σημερα σε επαφη, η εποχη του λιθου, δηλαδη της καυσης, με την διακοπησα απο τον Χριστιανισμο (πυρπολιση της Βιβλιοθηκης της Αλεξανδρειας) διαστημικη εποχη των αρχαιων Ελληνων.

Η σημερινη   διαστημικη εποχη θα ειχε αρχισει χωρις το καταστροφικο μενος της νεας θρησκειας ηδη απο την εποχη των αρχαιων Ελληνων και η ανθρωποτητα εξελεκτικα θα βρισκονταν τουλαχιστον δυο χιλιετιες ποιο μπροστα.

Το μυαλο παντοτε και κυριως στην Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας δοξασε την Ελλαδα και το μυαλο θα της επιτρεψει να επιβιωσει στις σημερινες πολυπλοκες καταστασεις εαν αλλαξει ριζικα η βαση του σχεδιασμου της ανωτατης ελληνικης εκπαιδευσης για να αναπτυξει τεχνογνωσια ως εθνικο κεφαλαιο και ελπιδα για το μελλον.

Η σημερινη πραγματικοτητα ομως στην Ελλαδα ομιλει μια αλλη γλωσσα.

Ακυρωθηκαν προσφατα απο το Υπουργειο Περιβαλλοντος και Ενεργειας εγκεκρειμενα απο το 2011 αιολικα παρκα σε 14 βραχονησιδες του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και η Διασυνδετικη Γραμμη υποβρυχιας Μεταφορας ηλεκτρικης ενεργειας λογω προστασιας της «ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ».

Φαινεται οτι οι υπευθυνοι του ελληνικου Υπουργειου Περιβαλλοντος και Ενεργειας πασχουν απο «ορνιθοπανιδιακες ασθενειες».

Στους ασθενεις αυτους (τουρκοπροσκυνητες) δεν εγινε ακομη κατανοητο, οτι η επιτευξη του στοχου μιας αειφορου αναπτυξης θα καταστει δυνατη και στην Ελλαδα με συνδιασμο της αναπτυξης των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας και της πυρηνικης, ο ρολος της οποιας πρεπει να σταθεροποιηθει και στην χωρα μας με στοχο των πιθανων μελλοντικων εξελιξεων και επεκτασεων.

Συμφωνα με τις μακροπροθεσμες ενεργειακες εκτιμησεις απο διαφορους διεθνεις οργανισμους, ενω η παγκοσμια ενεργειακη ζητηση προβλεπεται να διπλασιαστει στα επομενα 30 χρονια, η ζητηση ηλεκτρικης ενεργειας θα υπερ-τριπλασιαστει, επειδη ειναι η ποιο καταλληλη ως μορφη ενεργειας.

Η πυρηνικη επιλογη πρεπει να κρατηθει και στην Ελλαδα ανοιχτη, με την Ερευνα και Αναπτυξη να αφιερωνεται στην εξελιξη μεσαιων και μεγαλου μεγεθους πυρηνικων σταθμων και σε νεα καινοτοπα μικρου μεγεθους σχεδια για αγορες με λιγωτερο συγκεντρωμενη αγορα ηλεκτρικης ενεργειας.

Ο Διεθνης Οργανισμος Ατομικης Ενεργειας (ΔΟΑΕ) διευκολυνει την ανταλλαγη τεχνικων πληροφοριων και συνεργασιας στην αναπτυξη τεχνολογιας για βελτιωμενες και προηγμενες εγκαταστασεις πυρηνικης ενεργειας και κυκλου καυσιμου.

Οι γειτονικες χωρες της Ελλαδος, Αλβανια, Βουλγαρια, Τουρκια, Αιγυπτος και Λιβυη ζητησαν επισημα απο τον ΔΟΑΕ τεχνικη υποστηριξη για την εναρξη ‘η επεκταση προγραμματος πυρηνικης ενεργειακης τεχνολογιας.

Εξ αυτων η Τουρκια σχεδιαζει πυρηνικες εγκαταστασεις ισχυος πανω απο 4.000 ΜW και η Αλβανια 800 MW ενω η Ελλας αδικαιλογητα παραμενει σταθερη στην απορριψη της πυρηνικης ηλεκτροπαραγωγης υποστηριζοντας ενα πολυ αμφιβολο σχεδιο για την αναπτυξη των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας, οπως μικρα υδροηλεκτρικα, φωτο-βολτα’ι’κα και αιολικα εργα, ενω οι πυρηνικοι αντιδραστηρες της 4ης γενιας ειναι σχεδιασμενοι για την καλυτερη δυνατη διαχειρηση πυρηνικου καυσιμου με υψηλοτερο βαθμο εξαντλησης και αναπαραγωγη του εξαντλημενου καυσιμου.

Επισης, μπορουν να λειτουργουν σε υψηλοτερες θερμοκρασιες  καθως και να χρησιμοποιουν και συστηματα πληρους ανακυκλωσης των πιο επικινδυνων ραδιενεργων αποβλητων, δηλαδη των ακτινιων.

Ταυτοχρονα η 4η γενια πυρηνικων αντιδραστηρων υποσχεται αυξημενη λειτουργικη ασφαλεια, αποτελεσματικοτερη αξιοποιηση των πυρηνικων αποβλητων για ηλεκτροπαραγωγη πολλαπλασιας ποσοτητας ενεργειας (εως και 300 φορες περισσοτερη) και μειωση του διαστηματος κατα το οποιο τα πυρηνικα αποβλητα παραμενουν ενεργα.

Το υπεδαφος της περιοχη της γενετειρας του Λευκιππου και Δημοκριτου, δηλαδη των Αβδηρων στην δυτικη Θρακη, περαν απο τον συμβολικο χαρακτηρα, βοηθαει αρκετα στην κατασκευη ενος πυρηνικου εργοστασιου. Αυτο προκυπτει απο το γεγονος οτι κατα μηκος του νομου Δραμας-Ξανθης, απο τα βουλγαρικα συνορα μεχρι να εκβαλει στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, ρεει ο Νεστος ποταμος.

Οι εκβολες του στη θαλασσα καταλαμβανουν μεγαλη εκταση, κατι που βοηθαει στην ανεργεση στην ευρυτερη περιοχη των Αβδηρων του πυρηνικου σταθμου.

Λαμβανοντας σοβαρα υποψη, τοσο την χαμηλη σεισμικη επικινδυνοτητα της περιοχης λογω του κρυσταλλοσχιστωδους υποβαθρου, οσο και την ιδανικη αποσταση της περιοχης απο την Ξανθη και Καβαλα, ισχυροποιειται η καταλληλοτητα και ο συμβολικος χαρακτηρας της περιοχης για την ανεγερση ενος πυρηνικου σταθμου. Απο την αλλη πλευρα εαν το εξαντληθεν κοιτασμα φυσικου αεριου  Νοτιος-Καβαλας χρησομοποιηθει ως χωρος αποθηκευσης φυσικου αεριου για εποχες μεγαλης ζητησης μπορει με την θερμοτητα της ουρηνικης ενεργειας το φυσικο αεριο να διασπαστει για την παραγωγη υδρογου και να συμβαλλει αποφασιστικα στην υδρογονοκινηση με κυψελες καυσιμου.

Σχετικα με τα φωτο-βολτα’ι’κα η αποδοση αυτων ειναι τον χειμωνα χαμηλη και τα βραδια μηδενικη, ενω η παραγωγη με υδροσταθμους και βιομαζα ως επι το πλειστον δεν μπορει να αυξηθει κατα το δοκουν.

Στις αιολικες εγκαταστασεις πρεπει να ειναι γνωστο, οτι η αποδοση αυτων σε ηλεκτρικη ενεργεια μεταβαλλεται εκθετικα εις την τριτην  με την αποδοτικη ικανοτητα της ταχυτητας του ανεμου και η αποσταση μεταξυ των των μεμονομενων εγκαταστασεων, πρεπει τουλαχιστον να ειναι το πενταπλασιο της διαμετρου του σωματος περιστροφης, η οποια δεν συνυπολογιζεται στον υπολογισμο της αποδοσης για καθε μοναδα επιφανειας.

Μονο με το υψος του περιαξονιου αυξανει η αποδοση, διοτι η ταχυτητα του ανεμου αυξανει με το υψος.

Παραμενει ως τοσο προβληματικος ο υπολογισμος της αποδοσης ανα μοναδα παραγωγης και ανα μοναδα επιφανειας, διοτι η αποδοση αυτη εξαρταται απο την επιδραση της ταχυτητας του ανεμου σε μεγαλα χρονικα διαστηματα, που αναγκαστικα παιρνεται μια μεση τιμη αυτης.

Ακομη αλυτα προβληματα εντοπιζονται κρυμενα στην αποθηκευση και μεταφορα της ενεργειας που μεταβαλλεται απο τις Ανανεωσιμες Ενεργειακες Πηγες.

Η ενεργεια ουτε παραγεται αλλα και ουτε καταναλωνεται, απλως αυτη μεταβαλλεται απο την μια στην αλλη μορφη.

Ο ρολος των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας στην Ελλαδα, στην καλυψη μιας συγκεκριμενης ζητησης ιλεκτρικης ισχυος απο ενα συμβατικο συστημα ηλεκτρικης ενεργειας με θερμοηλεκτρικες και μοναδες υδροστροβιλων, παραμενει ακομη συμπληρωματικος και δεν υποκαθιστα τον μεχρι σημερα ρολον των μοναδων εγγυημενης κλασσικης ενεργειακης μεταβολης.

 Ενας υβριδικος σταθμος παραγωγης ηλεκτρικης ‘η θερμικης ισχυος ο οποιος αποτελειται απο μοναδες Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας και Αποθηκευσης, αποσκοπει να μεγιστοποιησει την συμμετοχη των μοναδων αυτων στην καλυψη μιας συγκεκριμενης ζητησης ισχυος.

Οι μοναδες Αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας μπορει να ειναι αναστρεψιμες υδροηλεκτρικες αντλησιοταμιευτηρες, ηλεκτροχημικοι συσσωρευτες, μοναδες παραγωγης υδρογονου ‘η μοναδες συμπιεσης αερα.

Ο σκοπος συνεπως ενος υβριδικου σταθμου ειναι η συνθεση και η λειτουργια ενος συστηματος ενεργειακης ισχυος, το οποιο αξιοποιωντας μοναδες Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας, ανταποκρινεται με επιτυχια στις βασικες απαιτησεις της ζητησης, δηλαδη στην αδιαλειπτη καλυψη της και στην ελαχιστοποιηση του κοστους της ενεργειακης μεταβολης.

Εναλλακτικα συστηματα μπορουν να περιλαμβανουν εκτος τις Ανανεωσιμες Πηγες Ενεργειας (φωτο-Βολτα’ι’κα και αιολικα παρκα), συστοιχιες κυψελων καυσιμου οι οποιες τριφοδοτουνται με υδρογονο μεσω αναμορφωτων υγραεριου (ενα μιγμα Βουτανιου-Προπανιου) και συστοιχιες συσσωρευτων Ιοντων Λιθιου ‘η κυλινδρικους  πυργους  απο σκυροδεμα στους οποιους δημιουργειται ενα καθετο και στροβιλιζομενο ρευμα αερος και μεταβαλλει την ενεργεια του με ρυθμιζομενη πιεση αεροσυμπιεστων, μεσω γεννητριων, σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Η λειτουργια του συστηματος αυτου ειναι απλη: Οι ηλιακες ακτινες διερχονται δια ενος μεγαλου συλλεκτου και θερμαινουν τον αερα στο εδαφος οπως σε ενα θερμοκηπιο.

Ο θερμος αερας ανερχεται και ρεει κατω απο την σκεπη του συλλεκτου στον εντος αυτου καθετου κυλινδρικου πυργου απο σκυροδεμα.

Δημιουργειται ενα καθετο ρευμα αερος το οποιο μεταβαλλεται με την βοηθεια αεροσυμπιεστων.

Με νερο γεματοι λαστιχενιοι σωληνες στο εδαφος εντος του πυργου, αποθηκευουν κατα την διαρκεια της ημερας ενα μερος της θερμοτητας, την οποια παρεχουν την νυχτα για να μεταβαλλεται ηλεκτρικο ρευμα επι 24ου βασεως.

Περαν απο την ενταση της ηλιακης ακτινοβολιας η αποδοση ενος τετοιου υβριδικου σταθμου μεταβολης ηλεκτρικης ενεργειας εξαρταται και απο δυο συμπληρωματικους παραγοντες, απο την επιφανεια του συλλεκτου θερμικης ενεργειας και το υψος του καθετου πυργου απο σκυροδεμα.

Κατα τον νομο του Betzschen, η ενεργεια ενος ρευματος  αερος ειναι κατα το μεγιστον μονο 59,3 % εκμεταλλευσιμη.

Γι’ αυτο και διοτι χρησιμοποιειται μονο το μερος της θερμοτητας της ηλιακης ενεργειας, παραμενει ο βαθμος της αποδοσης σχετικα μικρος.

Ως πλεονεκτηματα καταλογιζονται οτι προκειται για μια Ανανεωσιμη Πηγη Ενεργειας (ηλιακη ακτινοβολια), οι δαπανες  λειτουργιας (μετα την κατασκευη) ειναι σχετικα χαμηλες και η τεχνολογια ειναι απλη.

Τα μειονεκτηματα βισκονται στο μεγαλο κατασκευαστικο κοστος και στην επιλογη της περιοχης με μεγαλη ενταση των ηλιακων ακτινων (>1.900 kWh/τετραγωνικο μετρο).

Η μεγιστη μεταβολη ηλεκτρικης ενεργειας λαμβανεται απο το γινομενο των αποδοσεων των μηχανων, του πυργου και του συλλεκτου πολλαπλασιαζομενο με την ολικη επιφανεια του συλλεκτου και την ενταση των ηλιακων ακτινων στην περιοχη της εγκαταστασης.

Οι υβριδικοι σταθμοι διακρινονται σε πολυ μικρου  και μικρου μεγεθους (100 KW εως 1 MW) και μεγαλου μεγεθους (>3 W).

Οι διαθεσιμες τεχνολογιες αποθηκευσης για τους υβριδικους σταθμους μεγαλου μεγεθους χαρακτηριζονται απο μεγαλη χωρητικοτητα και με την επαρκη συνδιασμενη λειτουργιας τους με ενα αιολικο παρκο και ειναι αυτοι οι σταθμοι αποθηκευσης συμπιεσμενου αερα (Compressed Air Energy Storage Syastems-συμβατικου και αδιαβατικου CAES) και τα αναστρεψιμα υδροηλεκτρικα-αντλησιοταμιευτηρια (Pumped Storage Systems-PSS).

 Μια ειδικη κατηγορια αναστρεψιμων υδροηλεκτρικων σταθμων, ιδιαιτερης σημασιας για την Ελλαδα λογω των ελληνικων νησιων, ειναι η χρηση θαλασσινου νερου σαν ενεργουμενο μεσο στο αναστρεψιμο υδροηλεκτρικο σταθμο και η απευθειας χρηση της θαλασσας ως κατω δεξαμενη του ανατρεψιμου υδροηλεκτρικου σταθμου.

Η λυση αυτη παρεχει μια πολυτιμη εναλλακτικοτητα  σε γεωγραφικες περιοχες με χαμηλες βροχοπτωσεις, καθως εξασφαλιζει την διαθεσιμοτητα του ενεργουμενου μεσου χωρις να επηρεαζει τα περιορισμενα αποθεματα γλυκου νερου.

Τα ανατρεψιμα υδροηλεκτρικα με χρηση θαλασσινου νερου εγκαθιστανται επι της ακτογραμμης εφ’ οσον το επιτρεπει η μορφολογια του εδαφους.

Λοφοι και μικρα υψωματα με απολυτα υψομετρα απο 200 εως 600 μετρα θεωρουνται ιδανικα για την εγκατασταση τους.

Οι πολυ μικροι και οι μικροι υβριδικοι σταθμοι ειναι καταλληλοι για κτηνοτροφικες μοναδες, για μοναδες αφαλατωσησ αλμυρου νερου και για μικρους οικισμους με πληθυσμο εως 1.500 κατοικους και για μικρα νησια ως και για διαφορους τυπους ηλεκτροχημικων συσσωρευτων και κυψελων καυσιμου που πρακτικα αποτελουν ενα ιδιαιτερο τυπο ηλεκτροχημικης αποθηκευσης.

Αναμεσα στις κατηγοριες αυτες υβριδικων σταθμων υπαρχει μια μεταβατικη περιοχη, οπου η ζητηση ισχυος κυμαινεται μεταξυ 1 και 3 MW και μπορει να ευνοειται και η κατασκευη ενος ανατρεψιμου υδροηλεκτρικου σταθμου.

Ενας ηλεκτροχημικος συσσωρευτης ειναι μια συσκευη αποθηκευσης ενεργειας για να μετατρεπει την αποθηκευμενη σε αυτην χημικη ενεργεια σε ηλεκτρικη κατα την περιοδο εκφορτισης, και για να μετατρεπει την παρεχομενη σε αυτην ηλεκτρικη ενεργεια σε χημικη και να την αποθηκευει κατα την περιοδο φορτισης.

Οι διαορετικοι τυποι ηλεκτροχημικων συσσωρευτων κατατασονται σε συσσωρευτες Θειου-Νατριου, Οξεος-Μολυβδου, ροης Βαναδιου, Νικελιου-υβριδιου Μεταλλου, Νικελιου-Καδμιου, Ιοντων Λιθιου και κατηγοροποιουνται σε χαμηλων θερμοκρασιων εσωτερικης αποθηκευσης (Οξεος -Μολυβδου, Νικελιου-Καδμιου, Ιοντων Λιθιου και Νικελιου-υβριδιου Μεταλλου) και υψηλων θερμοκρασιων συσσωρευτων εξωτερικης αποθηκευσης (Θειου-Νατριου, Νατριου- Χλωριου και ροης Βαναδιου).

Σε συγκριση με τις κλασσικες μπαταριες, οι μπαταριες Ιοντων Λιθιου εχουν μικροτερο βαρος, υψηλοτερη ενεργειακη πυκνοτητα, μικροτερο χρονο φορτισης και μεγαλυτερο χρονο ζωης. Τα κυρια χαρακτηριστικα αυτων εχουν  ως εξης:

  • αποδοση 100 %

  • διαρκεια ζωης: 3.000 κυκλοι με βαθος επιφορτισης 80 %

  • θερμοκρασια λειτουργιας -30 εως +60 βαθμους Κελσιου

  • ενεργειακη πυκνοτητα: 90-190 Wh/kg

  • αυτο-εκφορτιση: 1 % ανα μηνα

  • αρχικο κοστος: 700-1.000 Ευρω/kWh

  • υψηλο κοστος λογω απαιτουμενης ειδικης συσκευασσιας και

εσωτερικης προστασιας υπερφορτισης. 

Οι μπαταριες αυτες αποτελουν τεχνολογια με κινδυνο.

Το Λιθιο προκαλει πυρκαγια θερμοκρασιας εως και 2.000 βαθμων Κελσιου οταν αυτο εκτιθεται στο νερο.

Ενα αλλο αρνητικο των μπαταριων Λιθιου ειναι η εκλυση θερμοτητας οταν τα κυτταρα Ιοντων Λιθιου υποβαλλονται σε μηχανικη καταπονιση.

Τοτε υφιστανται εσωτερικες κατασκευαστικες ανωμαλιες ‘η λειτουργουν πανω ‘η κατω απο την σωστη ταση ‘η εσωτερικη θερμοκρασια.

Σε αυτες τις καταστασεις, θερμοτητα μπορει να δημιουργηθει εντος των κυτταρων Ιοντων Λιθιου η οποια μπορει να αυξηθει σε σημειο στο οποιο τηκονται οι διαχωριστες μεσα στα κυτταρα.

Αυτο προκαλει μια αντιδραση μεταξυ του υλικου καθοδου και του ηλεκτρολυτη και μπορει να εχει ως αποτελεσμα την αυξηση της θερμοκρασιας μεχρις οτου η κυψελη καυσιμου εκλυει τοξικα και ευφλεκτα αερια.

Εαν προκυψει αναφλεξη αυτα τα αερια μπορουν να δημιουργησουν μια απροβλεπτη πυρκαγια η οποια μπορει να ειναι πολυ δυσκολο να σβησει.

Στο εγγυς μελλον το υδρογονο (κυψελες καυσιμου) θα τροφοδοτει οχι μονο αυτοκινητα και εμπορικα οχηματα, αλλα και τρενα, πλοια και αεροσκαφη.

Το σημερινο δικτυο σταθμων πληρωσης υδρογονου, δεν προσφερει ακομη πληρη καλυψη. Εταιριες, σε πολλες χωρες, συνεργαζονται για να επεκτεινουν τους σταθμους και συχνα υποστηριζονται απο κρατικες επιδοτησεις.

Για παραδεγμα η κοινοπραξια Υδρογονο-Μοβιλιτυ στην Γερμανια εχει κατασκευασει περισσοτερα απο 100 πρατηρια, ενω το εργο Υδρογονο-Χαουλ που χρηματοδοτειται απο την Ε.Ε. λειτουργει οχι μονο σε φορτηγα αλλα και στους σταθμους ανεφοδιασμου που απαιτουνται στις προγραμματισμενες διαδρομες του.

Η Ιαπωνια, η Κινα και η Νοτιος Κορεα διαθετουν επισης ολοκληρωμενα προγραμματα υποστηριξης.

Σημερα 1 στα 9 οχηματα που πουλουνται καθημερινως στην Ευρωπη ειναι αμιγως ηλεκτρικα ‘η υβριδικα.

Για το 2021 υπαρχουν προβλεψεις που κανουν λογο για πωλησεις συνολικα 12 εκατομμυρια αμιγως ηλεκτρικα αυτοκινητα σε ολο τον κοσμο.

Οι πωλησεις αυτοκινητων, λεωφορειων και βαρεων φορτηγων θα φθασει τα 145 εκατομμυρια ανα τον κοσμο.

Οι μετακινησεις των επιβατων με υδρογονοκινητα τρενα (κυψελες Καυσιμου) εχει γινει πραγματικοτητα.

Ηδη λειτουργουν πειραματικα στην βορεια Γερμανια.

Υπαρχουν κυψελες καυσιμου μεμβρανης ανταλλαγης πρωτονιων, αλκαλικες, μεθανολης, φωσφορικου οξεος, τηγμενου ανθρακικου αλατος και στερεου οξειδιου.

Ελεω της ακομη δαπανηρης παραγωγης του Υδρογονου με ηλεκτρολυση, με αναμορφωση μεθανιου, με αναμορφωση υδρογονανθρακων με ατμο κ.α. αυτο ειναι για την ωρα ακριβο και υπαρχει θεμα αποθηκευσης ειτε ως αεριο ειτε υγροποιημενο και θεμα μεταφορας με σημαντικες απωλειες.

Παρ’ ολα αυτα η γερμανικη εταιρια Bosch θα ξεκινησει την παραγωγη συστηματος κινησης κυψελων καυσιμου υδρογονου για επιβατικα αρχικα και για φορτηγα στην συνεχεια.

Η προοδος της τεχνολογιας προωσης στην εμπορικη ναυτιλια δεν εχει συμβαδισει με την αντιστοιχη για τις οδικες μεταφορες. Τ

ο εαν και εδω, θα εφαρμοστουν τα συστηματα κυψελων καυσιμου αυτο γενικοτερα εξαρταται απο την ικανοτητα τους να πληρουν τις απαιτησεις παραγωγης ισχυος επι των πλοιων.

Το πληρως ηλεκτρικο σκαφος αποτελει πλεον μια κλασσικη λυση για τα ενεργειακα συστηματα σε στρατιωτικα και πολιτικα πλοια οπου προηγμενες τεχνικες ηλεκτρικης προωσης και στοιχεια αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας μπορουν να χρησιμοποιηθουν, ως και η αρχη προωσης με κινητηρες Flettner(αξιοποιηση φαινομενου Magnus).

Τα συμβατικα υποβρυχια ειναι κλασσικα εξοπλισμενα με συστημα προωσης γεννητριας με κινητηρα ντιζελ.

Η ενεργεια αποθηκευεται σε μπαταριες για υποβρυχιες επιχειρησεις, που σημαινει, οτι η ενεργειακη χωρητικοτητα της μπαταριας περιοριζει εντονα το ευρος της επιχειρησιακης δυνατοτητας.

Τα στρατιωτικα υποβρυχια απαιτουν μυστικη-ανεντοπιστη λειτουργια, μεγαλης διαρκειας υποβρυχιες επιχειρησεις, χαμηλο επιπεδο θορυβου και χαμηλες μαγνητικες υπογραφες και κανουν την χρησιμοποιηση κυψελων καυσιμου απαραιτητη.

Γ.  Θ. Χατζηθεοδωρου

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή η απόσπασμα. 

Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του Νόμου 2121/1993, άρθρο 66.

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>