ρεΕξετάζοντας μια κρυφή μυστική έκθεση χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η παγκόσμια έρευνα περισσότερων από 400 δημοσιογράφων αποκαλύπτει πώς οι τράπεζες συνεχίζουν να κινούν βρώμικα χρήματα για καρτέλ ναρκωτικών, διεφθαρμένα καθεστώτα, διακινητές όπλων και άλλους διεθνείς εγκληματίες – και πώς διαιωνίζεται ένα σπασμένο σύστημα επιβολής των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δουλειά ως συνήθως.

Λήφθηκαν και κοινοποιήθηκαν από το BuzzFeed News, τα έγγραφα περιλαμβάνουν περισσότερες από 2.100 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας ή SAR, που έχουν κατατεθεί από παγκόσμιες τράπεζες στη μονάδα πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το Δίκτυο επιβολής χρηματοοικονομικών εγκλημάτων , γνωστό ως FinCEN.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, μαζί με το BuzzFeed News και 108 άλλους συνεργάτες μέσων σε 88 χώρες, πέρασαν 16 μήνες οργάνωσης και ανάλυσης των εγγράφων, που ονομάστηκαν FinCEN Files . Η ICIJ και οι συνεργάτες της συνέλεξαν πρόσθετα έγγραφα που διέρρευσαν από πηγές, διαβάζοντας ογκώδη αρχεία δικαστηρίων και αρχείων και πήραν συνέντευξη από εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών εγκλημάτων και των θυμάτων του εγκλήματος.

Μια πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Natalie Mayflower Sours Edwards, από τη Βιρτζίνια, ομολόγησε ένοχη τον Ιανουάριο για συνωμοσία για την αποκάλυψη παράνομων εγγράφων στο BuzzFeed News.

Το BuzzFeed News δεν σχολίασε την πηγή του.

Η έρευνα του FinCEN Files μπόρεσε να εντοπίσει τους ρόλους των τραπεζών στην απόκρυψη χρημάτων που λεηλατήθηκαν από κρατικά ταμεία, απάτη από συνταξιούχους και δημιουργήθηκαν μέσω πωλήσεων ναρκωτικών, παράνομης εξόρυξης χρυσού και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν – από το εσωτερικό – τις συνέπειες που επιτρέπουν στις ίδιες οι τράπεζες να ηγηθούν της άμυνας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον κόσμο κατά της κλεπτοκρατίας, του εγκλήματος και του τρόμου, ακόμη και όταν κερδίζουν τεράστια κέρδη από αυτούς τους ίδιους κακόβουλους.

Δείχνουν επίσης πώς το ξέπλυμα χρήματος παρέχει τη ζωή για διεφθαρμένα αυταρχικά καθεστώτα και τους εχθρούς της δημοκρατίας παγκοσμίως.

Τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν πώς οι μεγάλες τράπεζες συνέ

https://www.icij.org/investigations/fincen-files/about-the-fincen-files-investigation/?utm_source=ICIJ&utm_campaign=42a239cd04-Welcome_1&utm_medium=email&utm_term=0_992ecfdbb2-42a239cd04-82439625