Η δημοσιογραφία δεν έχει ξεφύγει από την παγκόσμια αναταραχή των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη ελευθερίας του Τύπου από τους Reporters Without Borders.

Η έκθεση σημείωσε ότι, ακριβώς όταν οι πολίτες χρειάζονταν ακριβείς αναφορές περισσότερο από ποτέ για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, στην πραγματικότητα υπήρξε μια « δραματική επιδείνωση » της ελευθερίας του Τύπου και της πρόσβασης σε πληροφορίες.

«Η πανδημία του κορανοϊού έχει χρησιμοποιηθεί ως λόγος για τον αποκλεισμό της πρόσβασης δημοσιογράφων σε πηγές πληροφοριών και αναφορές στο πεδίο», δήλωσε η RSF σε δήλωση.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να διερευνήσουν και να αναφέρουν ευαίσθητες ιστορίες, ειδικά στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων συνεργάζεται με εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο – και φέτος, πολλοί μας είπαν για όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.

Κάντε κλικ για να μεταβείτε σε μια περιοχή : Αφρική | Ασία | Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία | Λατινική Αμερική | Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική | Βόρεια Αμερική | Δυτική Ευρώπη

Αφρική

Από τον Will Fitzgibbon

Σχεδόν οι μισές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν «κακές ή πολύ κακές» καταστάσεις για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την ανάλυση του RSF του 2021 .

Ακόμη και σε χώρες με σχετικά ελεύθερο τύπο, οι δημοσιογράφοι εργάζονται συχνά με χαμηλή αμοιβή και υπό τη συνεχή απειλή παρενόχλησης.

Αξιωματούχοι οργάνωσαν την πανδημία COVID-19 για περαιτέρω ασφυξία της ελευθερίας του τύπου.

 Στη Ζιμπάμπουε, ο δημοσιογράφος Hopewell Chin’ono επέστησε τη διεθνή προσοχή όταν αξιωματούχοι τον συνέλαβαν μετά από την έρευνά του που βοήθησε στην αποκάλυψη φερόμενης διαφθοράς που αφορούσε προμήθειες κοραναϊού.

Αρκετές χώρες εισήγαγαν νόμους περί εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που διευκολύνουν την τιμωρία των δημοσιογράφων που εργάζονται στο διαδίκτυο και μέσω των κοινωνικών μέσων.

Τον Ιούνιο, ο δημοσιογράφος του Μπενίν, Ignace Sossou, απελευθερώθηκε από τη φυλακή αφού πέρασε έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα για – με ακρίβεια – αναφέροντας την ομιλία ενός εισαγγελέα της κυβέρνησης.

Ο Simon Mkina, δημοσιογράφος στην Τανζανία, δήλωσε στο ICIJ ότι το 2020 ήταν «πολύ στενό και δύσκολο για ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους» με περιστατικά «σκληρής καταστολής».

Κάτω από τον πρώην Πρόεδρο Τζον Μαγκούφι, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά υποτιμώντας τη σοβαρότητα της πανδημίας, η Τανζανία «είδε μια τεράστια πτώση στην πώληση και διανομή εφημερίδων καθώς οι άνθρωποι σταμάτησαν να αγοράζουν χαρτιά που φέρουν μόνο« ιστορίες με τρομπέτα καθεστώτος », δήλωσε η Μκίνα.

Ασία

Από τη Scilla Alecci

Κατά το έτος που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα COVID-19 μία από τις πιο σοβαρές πανδημίες του περασμένου αιώνα, η ελευθερία του Τύπου στην Ασία αντιμετώπισε μια άλλη κρίση.

Στη Μαλαισία, ένα δικαστήριο έκρινε τον ιστότοπο ειδήσεων Malaysiakini ένοχο για περιφρόνηση δικαστηρίου για τα σχόλια των αναγνωστών που κρίθηκαν επικριτικά για το δικαστικό σώμα της χώρας.

Το δικαστήριο επέβαλε βαριά ποινή 123.600 $ στο κατάστημα, ένας συνεργάτης του ICIJ.

Η απόφαση θεωρήθηκε ως πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου από υποστηρικτές και δημοσιογράφους στην περιοχή.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος του Φίλιππινου και το μέλος της ICIJ Μαρία Ρέσσα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές αγωγές εναντίον της και της Ράπλερ, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που συνιδρύθηκε, από την κυβέρνηση του Προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε .

Η Ρέσα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, είπε ότι οι κατηγορίες «έχουν πολιτικά κίνητρα».

«Όταν οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση, η μόνη άμυνα μας είναι να συνεχίσουμε να λάμπει το φως», έγραψε η Ρέσα τον Νοέμβριο.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο ερευνητής δημοσιογράφος Bao Choy έγινε ένα από τα τελευταία θύματα πολιτικών υπέρ του Πεκίνου που έχουν περιορίσει σημαντικά την ελευθερία του Τύπου τους τελευταίους μήνες.

 Ο Τσόι κρίθηκε ένοχος ότι παρείχε ψευδείς δηλώσεις ενώ ερεύνησε δημόσια αρχεία σε σχέση με έρευνα για την τοπική αστυνομία.

Η Choy ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της σε ένα tweet και είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αναζήτηση μητρώου δεν είναι έγκλημα, η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, η αποκάλυψη της αλήθειας δεν είναι έγκλημα».

Στη Μιανμάρ, όπου ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο πυροδότησε διαμαρτυρίες και μια βάναυση καταστολή από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας, τέσσερις εφημερίδες ανέστειλαν τη δημοσίευσή τους , ενώ πέντε ειδησεογραφικοί οργανισμοί είδαν την ανάκληση της άδειας τους.

Οι πολίτες δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τώρα υπόγεια ενημερωτικά δελτία και παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να παρακάμψουν την επιβληθείσα από τη χούντα λογοκρισία και το συσκότιση μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με τον κόσμο της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Από την Jelena Cosic

Η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία κατατάχθηκαν δεύτερη από το κάτω μέρος του δείκτη ελευθερίας του τύπου της RSF .

Πέρυσι, η περιοχή είδε τις πιο καταγεγραμμένες ειδοποιήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συνολικά 201, η οποία είναι σχεδόν 40% αύξηση για τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2019.

Υπήρξαν 52 αναφερόμενες περιπτώσεις σωματικών επιθέσεων και 70 περιπτώσεις παρενόχλησης ή εκφοβισμού. στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης .

Στη Ρωσία πέρυσι, η δημοσιογράφος Irina Slavina πέθανε από αυτοεκφυλισμό. Ήταν υπό μια εκστρατεία νομικής παρενόχλησης από τις αρχές.

Τροποποιήθηκε ένας αμφιλεγόμενος νόμος που επιτρέπει στις αρχές να χαρακτηρίζουν οποιονδήποτε θεωρείται ότι εργάζεται προς το συμφέρον ενός ξένου κράτους ως «ξένος πράκτορας» και να επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση για έως και πέντε χρόνια.

Το Radio Free Europe επιβλήθηκε πρόστιμο αρκετές φορές , ενώ τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η Meduza, ονομάστηκε ξένος πράκτορας.

Ο αρχισυντάκτης του IStories και το διαμέρισμα και το γραφείο του μέλους της ICIJ Roman Anin δέχθηκαν επιδρομές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στις 9 Απριλίου.

Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο μας πιέζουν [ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης] είναι ότι αισθάνονται ότι υπάρχει ζήτηση για αλήθεια από τους ανθρώπους », μας είπε ο Anin .

Μια δήλωση που υπέγραψαν 250 δημοσιογράφοι και οργανώσεις ΜΜΕ που κυκλοφόρησαν σήμερα καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον του Τύπου .

Τα μέσα ενημέρωσης σε άλλες πολιτείες υπόκεινται σε σημαντική επιρροή από τις κυβερνήσεις τους.

Στην Πολωνία, ο κορυφαίος περιφερειακός εκδότης Polska Press αγοράστηκε από κρατική εταιρεία πετρελαίου από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες της.

https://www.icij.org/inside-icij/2021/05/press-freedom-has-deteriorated-in-the-face-of-a-global-pandemic-journalists-share-on-world-press-freedom-day/