Ενημέρωση των αναγνωστών. Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky
Ανακοίνωση Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.
Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας; «Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.
Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020 Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.
|
Ποιος ήταν ο πρώτος επιστήμονας;

Οι διαγωνιζόμενοι για τον τίτλο επεκτείνονται μέσω του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης στην Αρχαία Ελλάδα.
Τα τελευταία 2.500 χρόνια, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν προωθήσει την επιχείρηση της επιστήμης. Σύμφωνα με την εκτίμηση της UNESCO , περίπου 8 εκατομμύρια από αυτούς ήταν στο έργο το 2013.
Είναι η τελευταία γενιά σε μια μακρά γενεαλογία των αιτούντων γνώση – αλλά υπάρχει κάποιος που μπορούμε να αποκαλέσουμε τον κοινό τους πρόγονο; Υπάρχει, με άλλα λόγια, ένας πρώτος επιστήμονας;
Σε κάποιο βαθμό, εξαρτάται από το τι εννοείς με τον «επιστήμονα».
Η ίδια η λέξη χρονολογείται μόνο το 1834, όταν ο φιλόσοφος Γουίλιαμ Γουέουελ την επινόησε ως όρο ομπρέλας για τους ασκούμενους μιας συνεχώς διευρυνόμενης πληθώρας επιστημών.
Οι ακαδημαϊκές τάξεις ήταν γεμάτες χημικούς, φυσικούς, φυσιολάτρες και μαθηματικούς (για να μην αναφέρουμε τα πολλαπλασιάζοντα υποσύνολά τους) και ο Whewell προσπάθησε να τους ενώσει με αυτό το νέο όνομα.
Με την έννοια με την οποία το εννοούσε, και την έννοια με την οποία το καταλαβαίνουμε σήμερα, ο τίτλος του πρώτου επιστήμονα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να πάει σε αρκετούς από τους σύγχρονους προγόνους του κλάδου.
Δύο αξιοσημείωτοι υποψήφιοι είναι ο Roger Bacon , ο μεσαιωνικός Άγγλος φιλόσοφος που υποστήριξε τον πειραματισμό και ο Francis Bacon (χωρίς σχέση), ο οποίος κωδικοποίησε την επιστημονική μέθοδο 300 χρόνια αργότερα.
Για πολλούς, οι περίφημες μελέτες κίνησης και σύμπαντος του Galileo Galilei , καθώς και η ετοιμότητά του να αντικρούσει το θρησκευτικό δόγμα, τον καθιστούν τον αρχέτυπο επιστήμονα.
Δημιούργησε αυτό το τότε ισχυρό τηλεσκόπιο που υπήρχε και το χρησιμοποίησε για να επιβεβαιώσει το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος, εδραιώνοντας ίσως τη μεγαλύτερη επιστημονική επανάσταση όλων των εποχών.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάλεσε κάποτε τον Γαλιλιί «τον πατέρα της σύγχρονης φυσικής, πράγματι, της σύγχρονης επιστήμης εντελώς».
Άλλοι πιστεύουν ότι η τιμή ανήκει σε παλαιότερα ιστορικά πρόσωπα. Εκατοντάδες χρόνια πριν από οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες Ευρωπαίους, γύρω στα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ., ο Ibn al-Haytham ανέλαβε μια εκτενή μελέτη του φωτός και της όρασης.
Ένας μουσουλμάνος που γεννήθηκε στο σημερινό Ιράκ, εφηύρε την κάμερα obscura και, όπως γράφει ο Bradley Steffens στο Ibn al-Haytham: First Scientist, “ήταν το πρώτο άτομο που εξέτασε υποθέσεις με επαληθεύσιμα πειράματα.
Κανένας από αυτούς τους άντρες δεν αποκαλείται ποτέ επιστήμονες. Αντίθετα, ήταν φυσικοί φιλόσοφοι, όχι πρωτοπόροι σε κάποια θεμελιωδώς νέα κατοχή και, όπως το είδαν, ενσωμάτωσαν μια παράδοση με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Χελώνες σε όλη τη διαδρομή
Διευρύνοντας λίγο την έννοια της επιστήμης, ορισμένοι θεωρούν τον Αριστοτέλη τον αρχικό υποστηρικτή του. Δεν ήταν πολύ πειραματιστής και πολλά από τα συμπεράσματά του ήταν λανθασμένα – πίστευε ότι οι γυναίκες είχαν λιγότερα δόντια από τους άνδρες και ότι όλα τα θέματα αποτελούσαν τα τέσσερα στοιχεία, καθένα από τα οποία βυθίστηκε ή ανέβηκε ανάλογα με τις ανάγκες για να φτάσει στη σωστή του θέση.
Αλλά στο The Lagoon: Πώς επινόησε ο Αριστοτέλης την Επιστήμη , ο βιολόγος Armand Marie Leroi υποστηρίζει ότι ο Αριστοτέλης εντούτοις έδειξε τον εμπειρισμό που από τότε έχει παράγει τόσες πολλές θαυμάσιες ανακαλύψεις.
Στην περίεργη και κολοσσιαία του εξέταση του φυσικού κόσμου, το πνεύμα – αν όχι όλες οι σύγχρονες αρχές – της επιστήμης εμφανίστηκε.
Ο ίδιος ο Αριστοτέλης δείχνει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν, στους Έλληνες προκατόχους του.
Ένας από αυτούς, ο Anaximander , βρήκε έναν πρόσφατο πρωταθλητή στο θεωρητικό φυσικό Carlo Rovelli. Στο The First Scientist: Anaximander and His Legacy , ορίζει την αρχή της επιστήμης στην «επανάσταση του Anaximader»: η συνειδητοποίηση ότι η Γη δεν υποστηρίζεται από κοσμικές στήλες ή από έναν ατελείωτο πύργο χελωνών, όπως υποθέτουν οι προηγούμενοι, αλλά ότι οι ουρανοί συνεχίζουν κάτω από τα πόδια καθώς κάνουν εναέρια.
Για τον Ροβέλλι, αυτό το επίτευγμα δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την Κοπέρνικη επανάσταση δύο χιλιετίες αργότερα και αξίζει το επίθετο που δίνει το βιβλίο του στον Αναξίμαντερ.
«Εάν αυτή η επαναπροσδιορισμός του κόσμου είναι μια κεντρική πτυχή της επιστημονικής επιχείρησης, τότε η αρχή αυτής της περιπέτειας δεν πρέπει να αναζητηθεί στους νόμους κίνησης του Νεύτωνα, στα πειράματα του Γαλιλαίου ή στις σκέψεις του Φραγκίσκου Μπέικον».
Αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα πίσω στην ιστορία της επιστήμης, στον δάσκαλο του Anaximander: Thales of Miletus , έναν από τους λεγόμενους Seven Sages of Ancient Greece Είναι πιο συχνά γνωστός ως ο πρώτος φιλόσοφος, αλλά, πάλι, η φιλοσοφία και η επιστήμη γεννιούνται από την ίδια περιέργεια.
Φαίνεται ότι το είχε ο Thales σε μπαστούνια – ενδιαφερόταν για τα πάντα, από τη γεωγραφία και τα μαθηματικά μέχρι την πολιτική και την ιστορία.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ήταν το πρώτο άτομο που διερεύνησε τις βασικές αρχές της ύλης και ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει ότι προέβλεψε έκλειψη το 585 π.Χ. (αν και κανείς δεν ξέρει πώς).
Αλλά θα μπορούσε επίσης να ασκήσει τη διάνοια του για πιο επίγειους σκοπούς, όπως δείχνει ο Αριστοτέλης σε ένα διασκεδαστικό ανέκδοτο.
Ο Thales έζησε στη φτώχεια, και οι άνθρωποι της Μίλητου το έκαναν αυτό ως απόδειξη της αχρηστίας της φιλοσοφίας.
Για να τους διδάξει διαφορετικά, χρησιμοποίησε «την ικανότητά του στα αστέρια» για να προβλέψει μια μεγάλη συγκομιδή ελιάς τον επόμενο χρόνο.
Στη συνέχεια αγόρασε όλα τα ελαιοτριβεία στην περιοχή και, όταν ήρθε η συγκομιδή, «τα άφησε με όποιο ρυθμό ήθελε και έβγαλε πολλά χρήματα».
Έτσι, ο Αριστοτέλης γράφει, «έδειξε στον κόσμο ότι οι φιλόσοφοι μπορούν εύκολα να είναι πλούσιοι αν θέλουν, αλλά ότι η φιλοδοξία τους είναι άλλου είδους».
Όπως ο Αριστοτέλης, ο Thales δεν πήρε τα πάντα σωστά. Ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, ότι «όλα είναι νερό».
Αλλά είναι σημαντικός, πάνω απ ‘όλα, γιατί σημείωσε μια αλλαγή από υπερφυσικές σε φυσικές εξηγήσεις.
Μετά από αιώνες θεϊκής παρέμβασης, των κεραυνών του Δία και των αλωνιστικών κυμάτων του Ποσειδώνα, ο Θαλής ήταν ο πρώτος που πρότεινε θεωρίες για τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου με βάση την παρατήρηση και τη λογική – όπως κάνουν σήμερα οι επιστήμονες.

Από όσο μπορούμε να εντοπίσουμε την πνευματική κληρονομιά που κορυφώθηκε στη σύγχρονη επιστήμη, οδηγεί εδώ.
|
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ενημερώνω τους φίλους αναγνώστες ότι κείμενα που είναι σε άλλη γλώσσα γραμμένα και δεν συνοδεύονται από την Ελληνική μετάφραση δεν θα ανακοινώνονται, Ευχαριστώ!
“greeklish”
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή.
Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του επώνυμα, όποια και να είναι αυτή. Δεν θα δημοσιεύονται ανώνυμα, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται στο εξής.
Να μην τα ξαναλέμε, μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΑ!
Τα χρήματά σας, ο ιδρώτας σας, και το μέλλον των παιδιών σας πρέπει να μένουν στην ΕΛΛΑΔΑ. Πάντα και παντού, όσο μπορούμε, να αναζητούμε τα Ελληνικά προϊόντα και τις πραγματικές Ελληνικές επιχειρήσεις για να δίνουμε τον οβολό μας. Κάθε Ευρώ που φεύγει εκτός, δεν επιστρέφει ποτέ. Δεν θα ενισχύσουμε εμείς την κερδοφορία εταιρειών που προτιμούν χώρες με τριτοκοσμικές εργασιακές σχέσεις για να παράγουν φθηνά. Ακριβώς αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα δηλαδή αποικία τους.
Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά
«Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μη την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ζωντανέψτε τους αρχαίους σας συγγραφείς, κάνετε γνωστόν το συλλογισμό τους.».
Μην επιτρέπεται τον διαδικτυακό εκβιασμό Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE.
Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΣ Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία ή εάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας καλέστε στο 1018, τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία.
ΣΟΣ ζήτα βοήθεια άμεσα από το 112 Μάθε πως να το κάνεις παρακάτω.
Πως γίνεται αυτή η ενημέρωση;
Όσοι έχουν smartphone θα λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (Cell Broadcast - CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής). Αυτό που απαιτείται είναι οι χρήστες των κινητών να έχουν ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα στα τερματικά τους. Όσοι δεν έχουν smartphone, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου υπάρχει ειδική υπηρεσία για το 112, να εγγραφούν και να δηλώσουν τον τρόπο που θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις.
Αυτό μπορεί να είναι, είτε μήνυμα σε κινητό, είτε φωνητικοί συναγερμοί σε σταθερό τηλέφωνο, είτε με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), που θα μπορεί κανείς να διαβάζει σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή.
Το 112 συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Επισημαίνεται ότι η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
Οι πολίτες μπορούν επίσης να ειδοποιήσουν στο 112 με εναλλακτικούς τρόπους, όπως με γραπτό μήνυμα, φαξ, ή email στη διεύθυνση contact@112.gov.gr.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Η Γενική Γραμματεία υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας έρευνας αγοράς από τους καταναλωτές πριν τις αγορές τους, ενώ υπενθυμίζει ότι μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις της νομοθεσίας στην ιστοσελίδα της ΓΓ: www.1520.gov.gr/ypovoli-kataggelias.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ενημερώνω άπαντες, ότι μηνύματα που είναι στα αγγλικά, ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός από τα Ελληνικά δεν ξέρω για να τα διαβάζω. Για αυτό αν δεν είναι στα Ελληνικά, δεν φέρω καμία ευθύνη για οτιδήποτε που θα είναι σε άλλη γλώσσα, όποιος θέλει να με ενημερώσει, να ρωτήσει, να καταγγείλει, ή οτιδήποτε άλλο, μόνο στα Ελληνικά. Ευχαριστώ.
Παρακαλώ ενημερωθείτε, προς αποφυγή παρεξηγήσεως! Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν είναι υπεύθυνη για την ακρίβεια των πληροφοριών στη σελίδα μου και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για αξιώσεις ή απώλειες.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν είναι υπεύθυνος για τα σχόλια, τις απόψεις ή τις απόψεις των επισκεπτών του ιστότοπου και ότι ο ιστότοπος διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει προσβλητικά σχόλια ή εικόνες.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν υποστηρίζει ΚΑΙ δεν αναλαμβάνει ευθύνη για οποιεσδήποτε πληροφορίες προσφέρονται από ιστότοπους τρίτων που συνδέονται μέσω της ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΘΩΜΗΣ .
Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σεβόμενη τους αναγνώστες της, δηλώνει ότι αυτά που ανεβάζει τα δηπλοτσεκάρει για την γνησιότητά τους, όμως η τελική ευθύνη να διαπιστώσουν αν είναι αληθινά, μένει στους αναγνώστες και αυτό είναι μόνιμη παρότρυνση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΘΩΜΗΣ.
ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
|
Leave a Reply