«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η προσομοίωση της ανθρωπότητας

Η προσομοίωση της ανθρωπότητας

Οι ηλικιωμένοι, που υποτίθεται ότι θα λάβουν ειδική προστασία από την πολιτική της κορώνας, υποφέρουν ιδιαίτερα – μερικοί πεθαίνουν από μοναξιά.

Το να συνεχίζεις να υπάρχει φυσικά είναι το παν – να ζεις πραγματικά ως κοινωνικό άτομο, τίποτα. Αυτό το κυνικό αξίωμα κορυφώνεται στα γηροκομεία, τα οποία, με αιχμηρή γλώσσα, θα μπορούσαν επίσης να περιγραφούν ως «κέντρα θανάτου».

Η γενική φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους που έπεσε από τον ουρανό με την Κορώνα είναι φυσικά ντύσιμο παραθύρων.

Με τον Ορβελικό τρόπο, η μοναχική χαλάρωση, η βάναυση απομόνωση και η φαινομενικά στρατιωτική συνταγή κανόνων υγιεινής χαρακτηρίζονται ως «φροντίδα».

Και για να το ολοκληρώσουμε, μια ολόκληρη κοινωνία κρατείται όμηρος για αυτήν την υποτιθέμενη «προστασία».

Είναι αυτονόητο ότι οι ευάλωτες ομάδες που επηρεάστηκαν δεν ρωτήθηκαν καν αν ήθελαν το όλο πράγμα – στο όνομά τους – καθόλου.

Αυτά τα προστατευτικά μέτρα είναι πατερναλιστικά διαθέσιμα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχτισε τη χώρα μια μέρα.

Πολλά εναλλακτικά σχέδια για ηλικιωμένους, ωστόσο, δείχνουν ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά, πιο ανθρώπινα.

Πρέπει επειγόντως να εργαστούμε προς αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, διότι η αντιμετώπιση των πιο αδύναμων είναι το ηθικό κριτήριο μιας κοινωνίας.

Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ κακή έκθεση για αυτό για χρόνια.

Οι αποτυχίες μας τώρα πλησιάζουν τα χρόνια της Corona.

«Προστατεύουμε τη γιαγιά μας!» Χαμογελά τη νεαρή γυναίκα με τη μάσκα προσώπου που μοιάζει με ποντίκι και μια σύριγγα στο χέρι της από την αφίσα σε όλους τους σταθμούς του μετρό.

Αλλαγή σκηνής:

«Λοιπόν, πάμε!» Στο θάλαμο περίθαλψης, το τμήμα άνοιας, ένας «ασθενής», ξαπλωμένος στο κρεβάτι, μια φοβισμένη εμφάνιση, αμυντικά χέρια. Γύρω του άνθρωποι με διαστημικές στολές, στρατιώτες. 

Η μόνη ανάδοχη αδερφή που τον γνωρίζει τον κρατά σφιχτό. Ζακ! 

Η παρακέντηση! Τρέμουλα, μια αγωνιστική καρδιά, αέρας !!! Μια εξαίρεση? Λίγο πόνος; Ή το τελευταίο τραύμα;

Τι πραγματικά συμβαίνει εδώ;

«Η Corona έχει πάρει μόνο τη μορφή πυκνότητας των στρατώνων στα άκρα και έτσι μας ανέβασε έναν καθρέφτη.

Επειδή η κοινωνία δεν βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων και των ηλικιωμένων », δήλωσε ο καθηγητής

Ο Frank Schulz-Nieswandt, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Altershilfe (KDA) σε δελτίο τύπου στις 28 Μαΐου 2020. Λέει επίσης: «Η πανδημία COVID-19 φέρνει την κοινωνία σε μια θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων.

Από τη μία πλευρά, η ανησυχία αφορά ρητά την προστασία των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα των γηρατειών.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα γήρατος στα γηροκομεία εκτίθενται όλο και περισσότερο στον κοινωνικό θάνατο ως αποτέλεσμα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η αποφυγή του βιολογικού θανάτου αγοράζεται σε υψηλή τιμή με κοινωνικό θάνατο »* (1).

Δεν είναι περισσότερο σαν να κρατούνται όμηροι;

Η “ευάλωτη ομάδα”

Το 2019, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 22% της κοινωνίας μας, θα είναι άνω των 65 ετών.

Η συνειδητοποίηση ότι η κοινωνία γερνά στις πλούσιες χώρες μας οδήγησε στην καθιέρωση ασφάλισης μακροχρόνιας περίθαλψης.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο αυτών των ηλικιωμένων, ειδικά η ομάδα των λεγόμενων πολύ ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, περίπου 2,4 εκατομμύρια άτομα, θεωρείται ότι χρειάζονται βοήθεια ή φροντίδα.

Λίγο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οφείλονται σε άνοια (2).

Πολλοί άνθρωποι από την πρώην γενιά επισκεπτών εργαζομένων χρειάζονται επίσης μια τέτοια βοήθεια και φροντίδα.

Φοβούνται ιδιαίτερα να τοποθετηθούν σε ένα σπίτι.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματά σας;

Εκτός από τη μοναξιά, είναι κυρίως η φτώχεια γήρατος που πλήττει το 18% των Γερμανών ηλικιωμένων, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια άτομα.

Για τους ηλικιωμένους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η τιμή είναι ακόμη 33,4 τοις εκατό, δηλαδή περίπου 0,73 εκατομμύρια άτομα.

Οι ανύπαντρες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο.

Σχετικά φτωχό είναι όταν το εισόδημα είναι μικρότερο από 1.176 ευρώ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα άνω των 65 ετών χρειάζονται βασική ασφάλεια στα γηρατειά (3).

Κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, μια θέση σε ένα γηροκομείο κοστίζει μεταξύ 1.700 και 2.000 ευρώ το μήνα (4).

Ένα τέτοιο ελάχιστο εισόδημα δεν είναι αρκετό, παρά την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης.

Όπου τα κέντρα της πόλης γίνονται όλο και πιο ακριβά, η ενοικίαση και η διαμονή στο διαμέρισμά του μπορεί συνεπώς να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για πολλούς.

Ωστόσο, 2,52 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια ζουν σε κατ ‘οίκον νοσηλεία (5).

Ποιες είναι οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους;

Εάν οι ηλικιωμένοι μας ρωτηθούν πώς θα ήθελαν να ζήσουν την τελευταία φάση της ζωής τους, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ανεξάρτητα από το πόσο ανάγκη, θέλουν να είναι στο σπίτι, να ζουν στο δικό τους διαμέρισμα και το περιβάλλον τους (95 τοις εκατό) τις οικογένειές τους και σε μια ζωντανή γειτονιά (94 τοις εκατό).

Πάνω απ ‘όλα, θέλουν να μπορούν να συμμετέχουν στη γενική πολιτιστική και κοινωνική ζωή, ενώ είναι κινητοί και ενεργοί για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάνω από το 80 τοις εκατό θα ήθελε να παρέχονται κατάλληλα για ηλικίες διαμερίσματα χωρίς εμπόδια και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, καθώς και την παροχή κατάλληλων βοηθημάτων (6).

Όλα αυτά ισχύουν εξίσου για όλους, ανεξάρτητα από το εθνικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό ή κοινωνικό τους υπόβαθρο.

Κανείς δεν θα ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια ανώνυμα σε ένα συνταξιοδοτικό σπίτι, απομονωμένο και αποκλεισμένο από το οικείο περιβάλλον.

Πάνω απ ‘όλα, η τώρα παλιά γενιά των πρώην φιλοξενούμενων εργαζομένων φοβάται τη ζωή σε ένα ίδρυμα που δεν εξυπηρετεί τις γλωσσικές και πολιτιστικές τους ανάγκες.

Η έλλειψη πολιτισμικά ευαίσθητου προσανατολισμού στις περισσότερες εγκαταστάσεις φροντίδας οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας, οργάνωσης και φροντίδας, καθώς και δυσανεξίας, ιδίως εκ μέρους των Γερμανών κατοίκων, έναντι των μεταναστών.

 Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απομόνωση.

 Και όταν πρόκειται για σοβαρή άνοια, η υπάρχουσα και αυξανόμενη εσωτερική σύγχυση προκύπτει επίσης από το τρομακτικό περιβάλλον στρατώνων (7).

Αυτή η «ευάλωτη ομάδα», που δεν ρωτήθηκε ποτέ, είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας στην τρέχουσα κρίση, αν ακούσετε τον Καγκελάριο.

Ω! Ξαφνικά η ανησυχία αφορά τους ηλικιωμένους μας;

Ή μήπως είναι απλώς ένα αντικείμενο, ομήρος για να μας αναγκάσει όλους στους κανόνες AHA, να καραντίνα και τελικά στην ένεση, τον πάντα απαραίτητο «πυροβολισμό»;

Πώς θα έπρεπε να φαινόταν, αν λάβετε υπόψη την καγκελάριο;

Περιγραφή ουτοπίας (βλ. Σημειώσεις):

Ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2020 στον τύπο στο “express message”:

«Γυρίζουμε τη βοήθεια και τη φροντίδα μέσα έξω!
Εκατομμύρια για τους ηλικιωμένους!

Θέλουμε μια υγιή, κινητή και αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά κατά κανόνα, είτε στην οικογένεια, στο σπίτι με βοήθεια εξωτερικών ασθενών, σε μια ομάδα κατοικιών ή σε ένα όμορφο, πολιτιστικά ευαίσθητο σπίτι συνταξιοδότησης σε μια ζωντανή γειτονιά!

Στέμμα? Θέλουμε να προστατεύσουμε τους απειλούμενους ανθρώπους, ενισχύοντάς τους ψυχικά και σωματικά και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα δοκιμασμένα μέσα υγιεινής.
Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε τα πάντα για γήρανση με αξιοπρέπεια!

I Soforthilfe

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί όλα τα άτομα από τον τομέα της ιατρικής και της περίθαλψης που δεν εργάζονται πλέον για λόγους ηλικίας να διατεθούν για το πρόγραμμα βοήθειας στις υπηρεσίες εσωτερικού και εξωτερικού ιατρείου με άμεσο αποτέλεσμα.

 Οι υγειονομικές αρχές είναι επιφορτισμένες με τη δημιουργία ομάδων για την ενίσχυση των σχετικών ιδρυμάτων με το προσωπικό και για τη στήριξή τους στη διασφάλιση υγιούς και ενεργού φροντίδας για τους «ευάλωτους» σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα. 

Με άμεσο αποτέλεσμα, οι απαραίτητες πληροφορίες και πόροι θα διατεθούν για αυτό, πρωτίστως το προσωπικό και οι δοκιμασμένοι πόροι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω ενός υγιούς και ενεργού τρόπου ζωής. 

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη και θα αποτρέψουμε αποτελεσματικά τα παθογόνα!

ΙΙ τριετές πρόγραμμα

Σε συνεργασία με τα υπουργεία και τις ενώσεις, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο αποφάσισαν ένα τριετές πρόγραμμα για την εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων στη βοήθεια και τη φροντίδα γήρατος. 

Τα ακόλουθα βήματα θα ξεκινήσουν αμέσως και θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα.

 Παίρνουμε λοιπόν την κρίση ως ευκαιρία να επιταχύνουμε την εφαρμογή των ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν το 2015 στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη κατάλληλη για ηλικίες υπό το φως των δημογραφικών αλλαγών» Τα ακόλουθα είναι τα βασικά σημεία. 

Μια λεπτομερής επισκόπηση μπορεί να βρεθεί στις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

I. Οι 50.000 αγνοούμενοι νοσηλευτές στο ανώτερο τομέα θα προσληφθούν στο συντομότερο δυνατό στάδιο με άμεσο αποτέλεσμα (8)!

  • Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια εκστρατεία κινητοποίησης και διαφήμισης μεγάλης κλίμακας για πρώην και νέα άτομα που ενδιαφέρονται για φροντίδα.

  • Οι συνθήκες εργασίας θα γίνουν ελκυστικές με άμεσο αποτέλεσμα, με ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής.

  • Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό θα αναβαθμιστεί από τώρα και στο εξής.

  • Η ειδική εκπαίδευση σε εκτεταμένα θέματα, όπως ζητήματα ψυχικής και σωματικής κινητικότητας, υγιεινή διατροφή και πολιτιστική ευαισθησία θα είναι υποχρεωτική, θα είναι δυνατή η συνεχής περαιτέρω εκπαίδευση.

  • * Το νοσηλευτικό προσωπικό από το εξωτερικό αντιμετωπίζεται ισότιμα ​​όσον αφορά τη συλλογική διαπραγμάτευση και το εργατικό δίκαιο και λαμβάνει την αντίστοιχη άδεια διαμονής. *

  • Ένα νέο σύστημα υπολογισμού είναι η ρύθμιση της νοσηλευτικής περίθαλψης και στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτηθεί το προσωπικό που λείπει εκεί (8). Συνεχίζονται περαιτέρω προσαρμογές στις απαιτήσεις.

ΙΙ. Η φροντίδα εξωτερικών ασθενών όσων χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα στο σπίτι στη γειτονιά έχει προτεραιότητα!

  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος και τώρα υποστηρίζει τους δήμους στην εφαρμογή των προτάσεων για μια φιλική προς τους ηλικιωμένους αστική ανάπλαση που αναπτύχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη κατάλληλη για ηλικίες υπό το φως των δημογραφικών αλλαγών».

  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί μέτρα που χρησιμεύουν κυρίως για την επιβράδυνση της πόλης με περισσότερη ποιότητα διαμονής, περισσότερους χώρους πρασίνου, προμήθεια κοντά στην περιοχή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις σχετικές εγκαταστάσεις και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

  • Ισχύει αμέσως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα βοήθειας έκτακτης ανάγκης για την κατασκευή δημοτικών έργων στέγασης, το καθένα με το ένα τέταρτο της προσιτής στέγασης κατάλληλη για ηλικιωμένους.

  • Οι δήμοι υποστηρίζουν την κοινωνική εργασία και δημιουργούν κέντρα βοήθειας γειτονιάς προκειμένου να διασφαλίσουν την υποστήριξη εξωτερικών ασθενών σε κατοίκους που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια, ιδίως ηλικιωμένους. Τα τέταρτα ισχύουν για περιοχές με πληθυσμό έως 5.000.

  • Τα κέντρα βοήθειας γειτονιάς αποτελούν μέρος κέντρων συσκέψεων με διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές προσφορές, μεσημεριανό γεύμα, υπηρεσία παραλαβής και πολλά άλλα.

III. Η ζωή σε ομάδες κατοικιών στη γειτονιά έχει προτεραιότητα έναντι της φροντίδας εσωτερικών ασθενών για όσους χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα!

  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί τη δημοτική αγορά οικιστικών κτιρίων και χρηματοδοτεί νέα έργα που προσφέρουν ομάδες κατοικιών για διάφορα άτομα που χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα, όπως ομάδες άνοιας ή ομάδες queer και για άτομα από άλλους πολιτισμούς και τα ασφαλίζουν στις κατοικημένες περιοχές.

IV. Η βοήθεια και η φροντίδα των ασθενών θα μειωθούν και θα διαλυθούν μακροπρόθεσμα.

  • Με άμεσο αποτέλεσμα, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα υποβληθούν σε επανεξέταση για να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό πρέπει να συμπληρωθούν και να βελτιωθούν. οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι διατίθενται για αυτό.

V Όλα τα μέτρα πρέπει να επιτρέπουν την πολιτισμικά ευαίσθητη βοήθεια και φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα ιδρύματα!

  • Κατά την αναζήτηση νέων υπαλλήλων, θα πρέπει να προτιμάται πολύγλωσσο άτομο, ειδικά άτομα με εμπειρία μετανάστευσης.

  • Κατά τη δημιουργία οικιστικών ομάδων, θα πρέπει να δημιουργούνται ευκαιρίες έτσι ώστε να μπορεί να προκύψει επαρκής αριθμός εθνοτικών ομάδων στις οποίες οικείες συνήθειες και πολιτιστικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις και συνήθειες αποτελούν μέρος του κανονικού προτύπου. 

  • Οι εμπειρίες από τη Βρέμη, το Ντούισμπουργκ και τη Φρανκφούρτη καθώς και από το Άμστερνταμ μπορούν να χρησιμοποιηθούν εδώ. 

  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει υλικό για τον προγραμματισμό.

  • Σε αυτό το πλαίσιο ειδικότερα, οι υπάρχουσες εθνοτικές ενώσεις θα πρέπει να συμμετέχουν και να περιλαμβάνονται στη διαφήμιση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα αξιολογηθεί και, εάν είναι απαραίτητο, θα συνεχιστεί σε συνεχή βάση σε τροποποιημένη μορφή.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν αρχικά από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.

 Εάν μπορούμε να αγωνιστούμε παγκοσμίως για μια κοινή ασφάλεια της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις μεταξύ των χωρών και των εθνών χωρίς πολέμους!

 Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “

Είναι όλα ρεαλιστικά; Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που μπορούν να ενοποιηθούν και να εφαρμοστούν μόνο σε σχέση με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις (δείτε τα σχόλια και τις πληροφορίες στις Σημειώσεις 10 έως 12).

Η πραγματικότητα

Η φροντίδα της ευάλωτης ομάδας «της κοινωνίας μας, των ηλικιωμένων καθώς και όλων των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια και φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς των φιλοξενούμενων εργαζομένων, ως επί το πλείστον δεν χαρακτηριζόταν από αξιοπρέπεια, σεβασμό και ανθρωπότητα, ακόμη και πριν από την Κορωνοϊός.

Πάνω απ ‘όλα, η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού, αλλά και η εμπορευματοποίηση της φροντίδας και της βοήθειας, έχουν, όπως διαμαρτύρονται πολλοί νοσηλευτικοί, δεν άφησαν χώρο ή χρόνο για συζητήσεις, ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη ή υποστήριξη.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή;

Μερικές πληροφορίες:

  • Ένας θεραπευτής που έχει μείνει άνεργος στην ημερήσια φροντίδα ενός κέντρου ηλικιωμένων μεταφέρεται βίαια σε νοσοκομειακή περίθαλψη και προτιμά να καλέσει σε άρρωστο γιατί ξέρει τι να περιμένει: μάσκα, κοστούμι καμουφλάζ, ίσως και αναγκαστικός εμβολιασμός.

  • Ένας άλλος μεταφέρεται στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της πόλης, όπου δεν ξέρει πραγματικά πώς να απαντήσει σε πολλούς πανικοβλημένους, κυρίως ηλικιωμένους.

  • Ένας αναπληρωτής δάσκαλος παραπονιέται ότι ξαφνικά έγινε επιβλητικό και τιμωρητικό άτομο: «Φορέστε τη μάσκα σας!

  • Πλύνετε τα χέρια σας!

  • Μείνε μακριά!”

  • Μια αραβική οικογένεια βρίσκεται στα πρόθυρα των δυνατοτήτων της, η άνοια της μητέρας εξελίσσεται και χρειάζεται ολόπλευρη φροντίδα.

  • Δεν υπάρχει φροντιστής που τουλάχιστον γνωρίζει πώς να προετοιμάσει σωστά το απαραίτητο μόκα, πόσο μάλλον μιλάει αραβικά.

  • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να βοηθήσουν! Ο γάμος βρίσκεται σε κίνδυνο!

  • Ένας Ιταλός φίλος που είναι όλο και πιο άθλιος και δεν μας αναγνωρίζει πλέον, «φροντίζεται» σε εξωτερικούς ασθενείς από μια ξένη υπηρεσία που αλλάζει προσωπικό κάθε τρεις μήνες. ανάλογα με το πώς αυτό το άτομο είναι «πλεκτό», πηγαίνει καλά.

  • Αυτή τη στιγμή το “τιμωρεί τον Α.” Είναι και πάλι εκεί.

  •  Δεν μπορεί να αντέξει κάθε γυναίκα χωρίς ανυπομονησία και θυμό να είναι εκεί για ένα αβοήθητο άτομο για πάνω από τρεις μήνες, 24 ώρες την ημέρα, που δύσκολα αντιδρά, καταλαβαίνει ελάχιστα και εξακολουθεί να σας κρατά στα δάχτυλά σας.

Όπως παραπονιέται η KDA , η κατάσταση είναι πραγματικά ιδιαίτερα απάνθρωπη τώρα, γιατί ειδικά οι πολύ ηλικιωμένοι, οι «ευάλωτοι», βιώνουν μια ατμόσφαιρα στρατοπέδευσης, ένα νοσοκομειακό σύστημα με ένστολους άνδρες και αυξανόμενη βία.

Δεν υπάρχει άλλη προοπτική εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το φως του αποκλεισμού και του εμβολιασμού κυριαρχούν στο θέμα.

Όλοι ανησυχούν για τον φόβο.

Οι «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι» παραμένουν μια χαμένη, κυρίως τουρκική μειονότητα στα ηλικιωμένα συγκροτήματα κατοικιών και στα ιδρύματα φροντίδας εσωτερικών ασθενών (7). Σπάνια λαμβάνεται υπόψη η επικοινωνία και οι πολιτιστικές τους ανάγκες.

Και αυτό δεν αφορά κυρίως μια αίθουσα προσευχής ή την απαγόρευση του χοιρινού κρέατος.

Πολλά περισσότερα λείπουν, και περισσότερα θα ήταν πιθανά και απαραίτητα.

 Η μουσική, για παράδειγμα, ένα ελιξίριο της ζωής και ένα φάρμακο γνωστό στην Εγγύς και Άπω Ανατολή θα μπορούσε να είναι μέρος της καθημερινής ζωής: για παράδειγμα “Türk Sanat Müziği”, γνωστό ως κλασική τουρκική μουσική τραγούδι, η οποία υπάρχει σε πολλά τουρκικά νοικοκυριά, τραγουδείται και σημαίνει σπίτι.

Ακόμα και ο Ατατούρκ αγαπούσε αυτή τη μουσική, και δεν κρέμονται όλοι οι ηλικιωμένοι Τούρκοι στις χάντρες προσευχής τους.

Οι χοροί των περιοχών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής ιδιοκτησίας κάθε ελληνικής γενιάς, θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν μέρος των διασκεδαστικών επαναλαμβανόμενων εκδηλώσεων σε πολυεθνικά προγράμματα στέγασης και σε συγκροτήματα κατοικιών για ηλικιωμένους και όχι μόνο σουβλάκι ή ούζο.

Σε οικιστικές ομάδες, κανένα από αυτά δεν θα ήταν πρόβλημα, όπως παραδείγματα έργων εβραϊκής-ρωσικής αυτοβοήθειας, όπως το έργο «Nascha Kwartihra» από την Κολωνία, (9).

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

Πρέπει να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις, αλλά υπάρχουν, όπως είπα, κυρίως για Τούρκους μετανάστες, αλλά στη συνέχεια ως μειονότητα σε ένα ευρύτερο γερμανικό πλαίσιο.

Μπορείτε να τα βρείτε στη Φρανκφούρτη, τη Βρέμη, το Oberhausen ή το Duisburg, για παράδειγμα.

Στο EXPO 2000 στο Αννόβερο, υλοποιήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα «Hanover-Kronsberg Habitat – International Living» (10).

Μερικά χαρακτηριστικά:

Ένα βασικό χαρακτηριστικό όλων των έργων, είτε στη Γερμανία είτε σε γειτονικές χώρες, είναι μια προσεκτική διαδικασία σχεδιασμού με μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συχνά συμμετείχαν ειδικοί όπως γεροντολόγοι. ολόκληρη η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε στενό συντονισμό με τους πληγέντες και τις ενώσεις τους, οι οποίοι εξακολουθούν να συμμετέχουν ή μερικές φορές επίσης χορηγούς.

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την κατάσταση.

Το “Nascha Kwartihra” στην Κολωνία, για παράδειγμα, ασχολείται με τις συνήθειες των Ρώσων-Εβραίων ηλικιωμένων που ανήκαν στην ευφυΐα στη Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι μιλούν Γαλλικά και όχι Γερμανικά ως ξένη γλώσσα και που σίγουρα δεν αγαπούν μόνο το μπορις, αλλά επίσης εμπνέει την 1η Μαΐου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για το “Haus am Sandberg” στο Ντούισμπουργκ οδήγησαν σε μια ασυνήθιστη, εξαιρετικά ανοιχτή, ορατή και διαφανή σχεδίαση του κτιρίου, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το έργο “Pro-Wohnen – Internationales Wohnen Oberhausen Tackenberg” καλύπτει τις ειδικές ανάγκες των Τούρκων ηλικιωμένων, οι οποίοι περνούν τη ζωή τους πολύ πιο ευτυχισμένα στην Τουρκία από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούν να βρίσκουν προσιτή στέγαση για τους χειμερινούς μήνες στη Γερμανία σε σχέση με τους αυτοί θέλουν έναν οικισμό colliery που τους είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η σχέση γειτονίας με μια ζωντανή γειτονιά με τη δική της κοινοτική αναφορά, όπως προοριζόταν στο έργο “Grimmelsiepen” στο Ντόρτμουντ.

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωση σε άλλους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και γειτονικούς χώρους δράσης, που πραγματοποιήθηκε για παράδειγμα στο “Stiftungsdorf Gröpelingen” στη Βρέμη, όπου καλλιτέχνες από διάφορους τομείς έχουν το στούντιο και τις αίθουσες εκδηλώσεών τους.

Ένα τέταρτο χαρακτηριστικό είναι η αρχή της αναφοράς και της σύνδεσης σε προηγούμενες καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες που επιτρέπουν τη συμμετοχή, την παρακολούθηση και την ύπαρξη εκεί: ο κήπος μπονσάι στο σπίτι μιας κινεζικής ομάδας, το εργαστήριο Trabi σε ένα σπίτι στην Ιένα, στο οποίο μπορείτε εγγραφείτε, ή στο πλυντήριο με μια γωνιά συνομιλίας στο Ανόβερο, όπου μπορείτε να καθίσετε, την ξύλινη καλύβα με τον πάγκο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα πούρο στο Άμστερνταμ και πολλά άλλα – έτσι την παροχή δωματίων και δραστηριοτήτων, Προσφορά οικειότητας.

Τα έργα στην Ολλανδία, όπου ο εθνικός προσανατολισμός έχει ιστορική παράδοση σε πολλούς πολιτικούς τομείς, είναι ενδιαφέροντα.

Μια πολιτική για το «Allochtone Elders» ξεκίνησε εκεί ήδη από τη δεκαετία του 1990.

 Σύμφωνα με τον De Jong, διακρίνονται τρεις τύποι έργων πολυπολιτισμικής στέγασης:

  • πολυπολιτισμικές κατόψεις προσαρμοσμένες στις επιθυμίες των μεταναστών ·

  • τα λεγόμενα διαμερίσματα καγκουρό, στα οποία ένα μεγαλύτερο και μικρότερο διαμέρισμα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και με άμεση σύνδεση υπάρχει η πιθανότητα ηλικιωμένων και των παιδιών τους να ζουν μαζί (φυσαρμόνικα).

  • Έννοιες στέγασης για ηλικιωμένους μετανάστες με θέματα στέγασης, συναντήσεων, φροντίδας.

Υπάρχουν τρία έργα μεταξύ πολλών, «Wi Kontren» για ηλικιωμένους Σουρινάμ στο Άμστερνταμ, «Santosa», μια οικιστική ομάδα για Σουαναμέζους Ιάβας στο Ρότερνταμ και «Pousada», ένα μοντέλο φυσαρμόνικας για Τούρκους ηλικιωμένους στο Ρότερνταμ.

Αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη ενώσεων στέγασης και μιας αντίστοιχης ένωσης του ομίλου.

Πάνω απ ‘όλα, η ομάδα κατοικιών Santosa θα ήθελε να ζήσει ρητά μαζί με άλλες εθνοτικές ομάδες στη γειτονιά (11).

Όμως, το έργο “Dementia Village” αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς επιδιώκει μια εντελώς νέα εστίαση στη φροντίδα των ηλικιωμένων με σοβαρή άνοια.

Στο “Dementia Village”, η βάση διαβίωσης είναι μικρές οικιστικές ομάδες διαφορετικών τρόπων ζωής, στις οποίες εθνοτικές ομάδες έχουν επίσης τη θέση τους.

Η ζωή σε αυτό το απομονωμένο χωριό διαμορφώνεται στην πραγματική ζωή.

Το έργο δημιουργήθηκε από πρώην εργαζόμενους οικιακής φροντίδας σε συνεργασία με αρχιτέκτονες, οι οποίοι φαντάστηκαν επίσης μια διαφορετική ιδέα της ζωής στα γηρατειά για τον εαυτό τους και ανέπτυξαν μια εντελώς νέα ιδέα από αυτό (12).

Υπάρχει κάποιο σημάδι μιας νέας «κατάλληλης ηλικίας πόλης υπό το φως των δημογραφικών αλλαγών»;

Τα λόγια του καγκελαρίου είναι απλώς κυνικές φράσεις;

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ίχνος αλλαγής πολιτικής που να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων.

Οι ηλικιωμένοι έχουν δελεαστεί σε παγίδα, και μαζί τους όλη η κοινωνία στο σύνολό της.

 Εάν αποτύχουμε από τη λειτουργία φόβου, ο μύθος του COVID-19 θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο έδαφος.

Πηγές και σημειώσεις

Το φανταστικό κείμενο «Περιγραφή μιας ουτοπίας» βασίζεται σε εκτιμήσεις και σενάρια της Ένωσης Διεθνών Φιλικών (ViF) στο Ντόρτμουντ, μια ένωση μεταναστών ηλικιωμένων από το 1989. Χρησιμοποιήθηκε από πρώην συνταξιούχους από κλειστές εταιρείες χάλυβα και ορυχείων σε σχέση με το “Mach not my buddy” και ασχολείται με τα προβλήματα της γήρανσης στη μετανάστευση για αρκετά χρόνια. Ο συγγραφέας είναι συνιδρυτής και δραστηριοποιείται σήμερα στον σύλλογο.

(1) «Προστασία και ασφάλεια αντί κοινωνικών επαφών. Μια κριτική ανάλυση της κατάστασης των ηλικιωμένων σε νοσοκομειακή περίθαλψη υπό την πινακίδα της Corona ». Σε: https://kda.de/schutz-und-sicherheit/
(2) https://www.destatis.de/DE/Themen/Qunitte/Demografischer-Wandel/Aeltere-Menschen/bevoelkerung-ab-65-j .html και https://de.statista.com/statistik/daten/studie/730159/umfrage/migrationsverbindungen-der-bevoelkerung-in-deutschland-nach-alter/
(3) https://de.statista.com/ στατιστικά στοιχεία / δεδομένα / μελέτη / 786148 / έρευνα / με κίνδυνο-φτώχειας-ποσοστό-ηλικιωμένων-μετανάστευση-κατάσταση-στη Γερμανία / ποσοστό-ηλικιωμένων-μετανάστευση-κατάσταση-στη Γερμανία / καιhttps://www.destatis.de/DE/Themen/Qunitte/Demografischer-Wandel/Aeltere-Menschen/armutsgefaehrdung.html και https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Migration- Ενσωμάτωση / πίνακες / migrationsverbindungen-alter.html και https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Soziales/Sozialhilfe/Tabellen/zgs-t06-2019-bq4-empf-bl-alter-geschl. html? DB = 062EC5FE0B9EC3ED66466BCB870F054E.internet722
(4) https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/04/PD20_140_228.html;jsessionid=39D662603403BC0005F7AF5C4B594E63.internet742
(5) στο τμήμα της φροντίδας έπρεπε να το top 2020, σύμφωνα με την Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων (vdek) πληρώνουν 1.940 ευρώ το μήνα από τη δική τους τσέπηhttps://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Pflegeheim-Wie-teuer-ist-ein-Platz,pflegeheimkosten100.html .
(6) https://de.statista.com/statistik/daten/studie/214562/umfrage/umfrage-zu-wichtigen-aspekten-fuer-ein-selbststaendiges-leben-im-alter/
και https: // www. ifo.de/DocDL/ifodb-16-01-Marquardt-Einwandereralterung.pdf
και
Waltz, Viktoria, Ηλικιωμένοι μετανάστες – Πού ζουν, πώς ζουν, πώς θέλουν τη ζωή τους να γερνούν; Σε: Reuschke, Daria (επιμ.), 2010, Wohnen und Gender. Θεωρητικές, πολιτικές, κοινωνικές και χωρικές πτυχές, VS Verlag für Sozialwissenschaften Wiesbaden ISBN 978-3-531-15910-2, pp. 215-236 καθώς και Bursa, Ülkü, Σχηματισμός ιδιοκτησίας των Τούρκων μεταναστών οικογενειών – ένας τρόπος ικανοποίησης ενός βασικού χρειάζομαι. Σε: Fischer-Krapohl, Ivonne, Waltz, Viktoria (επιμ.), 2007, Space and Migration. Αναγνωρίστε τη διαφορά – ποικιλομορφία σχεδίου – δυναμικό χρήσης. Μπλε σειρά. Ντόρτμουντ Συνεισφορές να Χωροταξίας, Τόμ. 128, σελ. 53-84, ISBN 978-3-88211-162-0
(7) Πως λειτουργεί στα σπίτια τους ηλικιωμένους για τη μειονότητα, για παράδειγμα, εδώ σε μια εγκατάσταση κοντά στη Στουτγάρδη το 2018 : https: // www. youtube.com/watch?v=a0u8kM3PlUE
(8) https://de.statista.com/statistik/daten/studie/172651/umfrage/bedarf-an-pflegekraeften-2025/ και https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/108162/Neue-Erigung- Νοσοκομεία-εργαζόμενοι που δεν έχουν περισσότερα από 50-000 άτομα
(9) Κρατική ομάδα εργασίας των κοινοτικών οργανώσεων μεταναστών LAGA (επιμ.), Ηλικιωμένοι με ιστορικό μετανάστευσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Διαβίωση, στέγαση και φροντίδα στο σπίτι. Τεκμηρίωση του συνεδρίου στις 16 Ιανουαρίου 2008. Ντίσελντορφ, σ. 39
https://landesintegrationsrat.nrw/wp-content/uploads/2014/10/Dokumentation-Endfassung.pdf
(10) Εδώ είναι μια επιλογή πολιτιστικά ευαίσθητων οικιστικών έργων από τη δεκαετία του 1990 στη Γερμανία, οι ηχογραφήσεις του YouTube μπορούν επίσης να βρεθούν στον ιστότοπο .
Η DRK πολυπολιτισμικό ανώτερο κέντρο «Haus am Sandberg» στο Duisburg
https://www.drk-seniorenzentrum-am-sandberg.de/ueber-uns ,
το οικιστικό project «Stiftungsdorf Gröpelingen» στη Βρέμη
https: //www.bremer-heimstiftung .de / καθιστικό / haeuser / stiftungsdorf-groepelingen / ,
των ηλικιωμένων πολιτών συγκρότημα κατοικιών »του συλλόγου της Φρανκφούρτης “Victor-Gollancz-Haus” στη Φραγκφούρτη https://frankfurter-verband.de/einrichtung/victor-gollancz-hausκαθώς και το οικιστικό και κοινοτικό κέντρο “Projekt Grimmelsiepen” στο Ντόρτμουντ για μια κοινότητα Alevi. Δυστυχώς, λίγα υπολείμματα είναι επειδή η γερμανική γειτονιά έχει πολεμήσει τεράστια ενάντια στο σχετικό τζαμί. Δεδομένου ότι η διαδικασία ήταν πολύ παρατεταμένη, πολλοί από αυτούς που ενδιαφέρονται για τη στέγαση τελικά ξεπήδησαν, και υπήρχαν λίγα αριστερά από την έννοια της διασταυρούμενης οικιστικής κατοικίας και τελικά το μη αγαπημένο τζαμί http://karatas-net.de/portfolio-view / grimmelsiepen / .
Το έργο «Pro-Wohnen
– Internationales Wohnen Oberhausen-Tackenberg “, ειδικά διαμερίσματα για μετακινήσεις τούρκων ηλικιωμένων ζευγαριών και τη διαμονή τους στη Γερμανία τους χειμερινούς μήνες, σε: LAGA 2008, σελ. 38, καθώς και Karhoff, Brigitte, νέο έργο ανάπτυξης οικισμών Pro-Wohnen – Internationales Wohnen Oberhausen-Tackenberg, στο: ενημερωτικό δελτίο του IKOM από τις 27/2/2009, στη Βόννη,
καθώς και σε ένα σημείο υποστήριξης φροντίδας στο Βερολίνο με τον πρώτο (!) Επόπτη με φόντο μετανάστευσης, 2016
https://www.youtube.com/ παρακολουθήστε? v = z0aZspyE3jI,
καθώς και
https://www.nationale-stadtentwicklungspolitik.de/NSP/SharedDocs/Projekte/WSProjekte_DE/Hannover_Kronsberg_Habitat_InternationalesWohnen.html .
(11) De Jong, IE, Ethnic and Inter-Ethnic Housing για ηλικιωμένους μετανάστες στις Κάτω Χώρες.

Διάλεξη στο εργαστήριο «Ζώντας μαζί σε γειτονιές – η συμβολή της στέγασης στην ένταξη των μεταναστών» από το Γραφείο Αστικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Γης της Πόλης του Αμβούργου και του Συλλόγου Εταιρειών Στέγασης της Βόρειας Γερμανίας, 3 έως 5 Μαΐου 2004. Ρότερνταμ http://www.wono.nl/ pdf / Διάλεξη_De% 20 Jong.pdf.
(12) Το Hogeweyk® – φυσιολογική ζωή για άτομα που ζουν με σοβαρή άνοια https://hogeweyk.dementiavillage.com
Video 2013:https://www.youtube.com/watch?v=LwiOBlyWpk
Βίντεο 2019: https://www.youtube.com/watch?v=YSZhrxOkBZI

https://www.rubikon.news/artikel/die-menschlichkeits-simulation

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>