«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αφιέρωμα στην Πελοπόννησο!

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "Ακ.Αραξος Αίγιο Διακοπτό Ριο ΠΑΤΡΑ 'Κάτω Αχαϊα Χαλανδριτσα Καλάβρυτα Ξυλόκαστρο Κλειτοριά Βάρδα ΜΟΒΡΗΣ Λ.ΠΗΝΕΙΟΎ Γαστούνη Λάμπεια Αμαλιάδα ΗΛΙÎÎ Δάφνη Λάλας Λ.ΛΑΔΩΝΑ ΠΥΡΓΟΣ Τρόπαια ΟΛΥΜΠΊΑ Επιταλιό Λ.ΚΑΙΑΦΑ Ζαχάρω ΑΘΗΝΑ Βυτίνα Κιάτο Λουτράκι ΚΟΡΙΝΘΟΣ Νεμέα ÎÎΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ Χιλιομοδι ΜΥΚΗΝΕΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ- Άργος ΤΙΡΥΝΘΑ ΑΡΑΧΝΑΙΟ Δημητσάνα ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Στεμνίτσα ΤΡΙΠΟΛΗ Καρύταινα ΤΕΓΕΑ Μεγαλόπολη ΝΑΟΣ ΑΠΌΛΛΩΝΑ Βλαχοκερασιά Μελιγαλά ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΓΟΥΠΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Μέθανα Ν.ΠΟΡΟΣ παρισσία Φιλιατρά Άστρος Κρανίδι Ερμιόνη Γαργαλιάνοι Ν.ΥΔΡΑ Ν.ΣΠΕΤΣΕΣ Λεωνιδιο ΣΠΑΡΤΗ Μεσσήνη ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΥΣΤΡΑΣ Κοσμάς Γεράκι NAYAPINO Πεταλίδι Πύλος ΠΥΛΙΑ Καρδαμύλη Μεθώνη ρώνη Κυπα ρισσι Κροκεές Σκάλα Γύθειο aK. Ακρίτας Αρεόπολη MANH Μολάοι Νεαπολη ΒΑΘΕΙΑ aK. Ταίναρο LEARN GEOGRAPHY OF... ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΣ Ν.ΚΥΘΗΡΑ"

Μετά από τόσα αφιερώματα που κάναμε στους νομούς της Πελοποννήσου, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτόν τον τόπο, που τόσο πολύ αγαπάμε! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!

Έχοντας μια στρατηγική θέση στον ελληνικό χάρτη, η Πελοπόννησος επηρέασε την ελληνική ιστορία μέσα στα βάθη των χρόνων!

Από εκεί ξεκίνησε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας!

Αργότερα άνθησε ο Σπαρτιατικός Πολιτισμός με έδρα την Σπάρτη!

Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα πάντρεμα πολιτισμών που το συναντάμε στα μνημεία της!

Ο Ενετικός, ο φραγκικός, ο Μυκηναϊκός, ο αρχαϊκός, ο Σπαρτιατικός, ο ρωμαϊκός πολιτισμός κατάφεραν να χωρέσουν σε μια χερσόνησο!

Γι’αυτό το λόγο αγαπώ την Πελοπόννησο λόγω της έντονης ιστορίας της που είναι γνωστή παγκοσμίως!

Και ποιος δεν ξέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν το 776πΧ στην Ολυμπία της Ηλείας;

Ή το γνωστό This is Sparta που έγινε γνωστό από την ταινία 300?

Η Πελοπόννησος ξεχωρίζει παγκοσμίως λόγω του περίεργου σχήματος της που θυμίζει ανοιχτή παλάμη!

Στο παρελθόν η Πελοπόννησος συνδέονταν με την Κρήτη και με τη Στερεά Ελλάδα!

Λόγω όμως σεισμών αυτά τα τρία μέρη χωρίστηκαν, δημιουργώντας την Πελοπόννησο όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Στο παρελθόν η Πελοπόννησος ήταν ενωμένη με τη Στερεά Ελλάδα ωστόσο από το 1893 με τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου η περιοχή χωρίστηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργώντας ένα “τεχνητό” νησί!

Παράλληλα η Πελοπόννησος είναι πλούσια σε λαχανικα, φρούτα, ελαιόλαδο και φυσικούς πόρους!

Η σταφίδα αποτελεσε το σήμα κατατεθέν της οικονομικής ανάπτυξης του 19ου αιώνα και καλλιεργούνταν στις εύφορες πεδιάδες της Πελοποννήσου! Παράλληλα, το ελαιόλαδο και το κρασί αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά της Πελοποννησιακης οικονομίας τα οποία εξάγονται σε όλο το κόσμο!

Το ελαιολαδο της Πελοποννήσου μπορούμε ακόμη να το συναντήσουμε στις αγορές των Η.Π.Α ή της Αυστραλίας!

Εκτός από τα παραπάνω η Πελοπόννησος φημίζεται για τη φέτα Καλαβρύτων (όντως η καλύτερη φέτα που έχω δοκιμάσει), για το μέλι της, τα όσπρια της και φυσικά για τα ζυμαρικά της όπως χυλοπίτες!

Η Πελοπόννησος έχει πλούσια ενδοχώρα, γεμάτη με βουνά, οροπέδια και εύφορες πεδιάδες!

Ο Ταΰγετος είναι το υψηλότερο βουνό με υψόμετρο 2.404 μέτρων ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά η Κυλλήνη με 2.378 μέτρα και ο Ερύμανθος! Παράλληλα, η Πελοπόννησος έχει πολλές εύφορες πεδιάδες όπως αυτές της Ηλείας και Αχαΐας που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα!

Ακολουθεί η πεδιάδα του Παμίσου στη Μεσσηνία και της Κορίνθου!

Εκτός από πεδιάδες υπάρχουν και οροπέδια όπως της Τρίπολης που βρίσκεται στα 600 μέτρα υψόμετρο!

Η Πελοπόννησος αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Ιονίου Πελάγους και Αιγαίου! Στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου όπου βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος συναντάμε τη μεγαλύτερη παραλία στην Ανατολική Ευρώπη με συνολική έκταση 50 χιλιομέτρων με αφετηρία το Κατάκολο Ηλείας και φτάνει έως το Καλό Νερό Μεσσηνίας!

Ακολουθούν η παραλία της Κουρούτας με 20 χιλιόμετρα και της Κυλλήνης με 15 χιλιόμετρα!

Όλες αυτές οι παραλίες έχουν άμμο ιδανικές για παιδιά και για κάμπινγκ!

Στην Πελοπόννησο υπάρχουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες παγκοσμίως όπως αυτής της Βοιδοκιλιάς στη Μεσσηνία με το παράξενο σχήμα και του Σίμου στην Ελαφόνησο!

Οι πόλεις της Πελοποννήσου έχουν επηρεάσει σημαντικά την ελληνική ιστορία!

Η Κόρινθος αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αρχαίου Κόσμου και πάντρεψε τον ελληνικό με το Ρωμαϊκό πολιτισμό!

Το Ναύπλιο αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας!

Η πόλη έχει σημαντικά μνημεία όπως το κάστρο του Παλαμηδίου, το Μπούρτζι, την Τίρυνθα, την Ακροναυπλία!

Η Καλαμάτα δε, ξεχωρίζει για την καινοτομία της και την ιστορία της!

Η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου και αποτελεί σημαντικό λιμάνι για τη νότια Πελοπόννησο και συνδετικό κρίκο μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου!

Βόρεια συναντάμε την Πάτρα, μια πόλη με μεγάλο πληθυσμό.

Αποτελεί μια πύλη “φυγής” προς τη Δύση, ενώ παράλληλα μαζί με τον Πύργο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία του 19ου αιώνα λόγω της σταφίδας!

Τέλος η Τρίπολη φημίζεται για τη μάχη της Τριπολιτσάς που δόθηκε το Σεπτέμβριο του 1821 και αποτέλεσε μια από τις σημαντικές μάχες των Ελλήνων για την απελευθέρωση τους από τον Οθωμανικό Ζυγό!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι έτσι ώστε κάποιος να επισκεφθεί την Πελοπόννησο! Όμως ο βασικός λόγος είναι η ιστορία της!

Η Πελοπόννησος διαθέτει σημαντικά μνημεία όπως της Αρχαίας Ολυμπίας ως γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων.

Η Μονεμβασιά, θα την έλεγα ως Παρίσι της Πελοποννήσου, καθώς εκτός από τη σημαντική της ιστορία, είναι και ρομαντική με τα πανέμορφα σοκάκια ανάμεσα σε βυζαντινά και ενετικά κτίσματα!

Ο Μυστράς που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Ελλάδας, ενώ ο Ακροκόρινθος που αποτελεί και το μεγαλύτερο κάστρο στην Ελλάδα!

Οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, το Άργος που αποτελεσαν σημαντικές πόλεις του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και σώζονται εδώ και 3.000 χρόνια!

Όμως εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά όπως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ορεινή Ηλεία που μοιάζει με τον Παρθενώνα, τα πυργόσπιτα της Μάνης που διατηρούνται ζωντανά από τον 17ο αιώνα, το Παυλοπέτρι στη Νεάπολη Λακωνίας που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αρχαίου κόσμου, η Ήλιδα, η Αρχαία Σπάρτη, η Μαντίνεια και η Αρχαία Μεσσήνη!

Η Πελοπόννησος έχει τόσα πολλά μνημεία που κάποιος για να τα επισκεφθεί θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 χρόνια!

Θα έλεγα την Πελοπόννησο ως ένα θησαυρό της Μεσογείου λόγω της πλούσιας ιστορίας της που είναι άπειρη και θα χρειάζονταν πολλοί τόμοι για να την περιγράψει κάποιος!

Η Πελοπόννησος αποτέλεσε την πρώτη περιοχή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους!

Μετά από πολυετείς μάχες που δόθηκαν στην περιοχή, η Ελλάδα γεννήθηκε “ξανά” το 1830.

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου, η άλωση της Τρίπολης, η μάχη των Δερβενακίων, η άλωση της Καλαμάτας, η μάχη στη Βέργα αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές για την ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους!

Ο Θεώδορος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι πολέμησαν με δόξα για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου και την ίδρυση του ελληνικού κράτους!

 Ο πληθυσμός της Πελοποννήσου ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο και αποτελεί την τρίτη πολυπληθή περιοχή της χώρας μετά την Αττική και τη Μακεδονία! Η Πάτρα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και συνάμα τρίτη της Ελλάδας!

Η έκταση της ανέρχεται στα 22.000 τ.χμλ² όσο περίπου η Σλοβεν

Εκτός από το κρασί και το ελαιόλαδο η Πελοπόννησος φημίζεται για τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Η Λακωνία, η Κορινθία και η Αργολίδα αποτελούν σημαντικές περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο!

Ακόμη και στη Βόρεια Κορέα μπορείς να αγοράσεις χυμό πορτοκάλι και ελαιόλαδο από τη Λακωνία αφού πωλείται στις αγορές της χώρας!

Η Πελοπόννησος έχει τόσα πολλά χωριά που το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία. Από τα πετρόχτιστα χωριά της Γορτυνίας έως τα χωριά της Μάνης με τους πύργους της, κάθε χωριό έχει το δικό του χαρακτήρα λόγω της ιστορίας τους.

Η Δημητσάνα, η Καρύταινα, η Βυτίνα, η Βαθειά, η Καστάνιτσα, το Πολύδροσο, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το Λιμενι, η Ανδρίτσαινα είναι μερικά δημοφιλή χωριά με το κάθε ένα να έχει το δικό του χαρακτήρα! Μάλιστα η Στεμνίτσα στην Αρκαδία βρέθηκε στα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας σύμφωνα με μια αμερικανική εφημερίδα!

Η Πελοπόννησος διαθέτει και πολλά ποτάμια!

Ο Αλφειός στην Ηλεία είναι ο μεγαλύτερος ενώ ακολουθούν ο Ευρωτας στη Λακωνία, ο Πηνειός στην Ηλεία και ο Πάμισος στη Μεσσηνία! Παράλληλα διαθέτει και σημαντικές λίμνες, που όμως οι περισσότερες είναι τεχνικές όπως του Λάδωνα, του Πηνειού, του Φενεού και του Αστεριου!

Ωστόσο η πιο σημαντική είναι η λίμνη Στυμφαλία λόγω της ιστορίας της και της μυθολογίας της. Αποτελεί την πιο παλαιά φυσική λίμνη σε όλη την Πελοπόννησο στα ορεινά του νομού Κορινθίας!

Αυτό ήταν ένα αφιέρωμα για τον τόπο που λατρεύω πολύ και αφιερώνω αρκετό χρόνο γι’αυτό!

Αν θέλετε να αποδείξετε το πόσο όμορφη είναι η Πελοπόννησος αρκεί μια βόλτα στο Instagram στο @peloponnese_gr για να δείτε πλούσιο υλικό από όλη την Πελοπόννησο και διάφορες πληροφορίες!

 Discover Peloponnese

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>