«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Επιστήμονες στο Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ανακάλυψαν πως είναι δυνατός ο σχηματισμός ηλεκτρικών ρευμάτων με τρόπους που δεν ήταν γνωστοί στο παρελθόν, που παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την ενέργεια από σύντηξη- τη διαδικασία που τροφοδοτεί με ενέργεια τα άστρα.

Σεπ 04, 2020

Επιστήμονες στο Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ανακάλυψαν πως είναι δυνατός ο σχηματισμός ηλεκτρικών ρευμάτων με τρόπους που δεν ήταν γνωστοί στο παρελθόν, που παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την ενέργεια από σύντηξη- τη διαδικασία που τροφοδοτεί με ενέργεια τα άστρα.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ποιες διαδικασίες παράγουν ηλεκτρικά ρεύματα στο πλάσμα και ποια φαινόμενα αλληλεπιδρούν με αυτά» είπε ο Ίαν Οχς, τελειόφοιτος του Program in Plasma Physics του Princeton University και lead author ενός επιστημονικού άρθρου στο Physics of Plasmas.

«Είναι το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ελέγχουμε το πλάσμα στην έρευνα πάνω στη μαγνητική σύντηξη».

Η σύντηξη είναι η διαδικασία κατά τη οποία συγκρούονται ελαφρά στοιχεία υπό τη μορφή πλάσματος- η θερμή, φορτισμένη κατάσταση της ύλης που αποτελείται από ελεύθερα ηλεκτρόνια και πυρήνες ατόμων- παράγοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναπαράγουν τη σύντηξη για να επιτύχουν την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τα απρόσμενα ρεύματα εμφανίζονται στο πλάσμα εντός εγκαταστάσεων σύντηξης σχήματος ντόνατ που είναι γνωστές ως tokamak. Τα ρεύματα σχηματίζονται όταν ένας συγκεκριμένος τύπος ηλεκτρομαγνητικού κύματος σχηματίζεται στιγμιαία.

Αυτά τα κύματα ωθούν κάποια από τα ήδη κινούμενα ηλεκτρόνια, «που καβαλούν το κύμα σαν σέρφερ πάνω σε μια σανίδα του σερφ» είπε ο Οχς.

Ωστόσο οι συχνότητες αυτών των κυμάτων έχουν σημασία: Όταν η συχνότητα είναι υψηλή, το κύμα κάνει κάποια ηλεκτρόνια να κινηθούν προς τα εμπρός και άλλα προς τα πίσω.

Κίνηση σωματιδίων σε τοροειδές πεδίο. [F.F. Chen, «Εισαγωγή στη Φυσική του Πλάσματος»

4 Particle motion in a toroidal field. [F.F. Chen, " Introduction to Plasma Physics " , Plenum Press, New York, 1981, p. 284.]  

Οι δύο κινήσεις αλληλοακυρώνονται και δεν προκύπτει ρεύμα.

Ωστόσο όταν η συχνότητα είναι μικρή, τα κύματα ωθούν προς τα εμπρός τα ηλεκτρόνια και προς τα πίσω τους ατομικούς πυρήνες- ιόντα, δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Οχς διαπίστωσε πως οι ερευνητές μπορούσαν να δημιουργούν τέτοια ρεύματα όταν το χαμηλής συχνότητας κύμα ήταν ενός συγκεκριμένου τύπου (ακουστικό κύμα ιόντων, ion acoustic wave) που παραπέμπει σε ηχητικά κύματα στον αέρα.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης ξεπερνά τα όρια του εργαστηρίου: «Υπάρχουν μαγνητικά πεδία διαφορετικών κλιμάκων στο σύμπαν, περιλαμβανομένου του μεγέθους των γαλαξιών, και δεν ξέρουμε στα αλήθεια πώς έφτασαν εκεί» είπε σχετικά.

Φυσική διαστήματος πλάσματος

Φυσική διαστήματος πλάσματος

«Ο μηχανισμός που ανακαλύψαμε θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στη δημιουργία κοσμικών μαγνητικών πεδίων, και οποιοιδήποτε μαγνητικοί μηχανισμοί μπορούν να παράγουν μαγνητικά πεδία παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην κοινότητα των αστροφυσικών».

Τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών δίνουν σε επιστήμονες τη δυνατότητα να υπολογίζουν πώς αυτά τα ρεύματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα χωρίς να αλληλεπιδρούν απευθείας ηλεκτρόνια, αλληλεπιδρούν και αναπτύσσονται.

Επίσης, τα ευρήματα αυτά βαθαίνουν την κατανόηση ενός βασικού φυσικού φαινομένου, και ήταν απρόσμενα, καθώς εμφανίζονται να έρχονται σε αντίθεση με συμβατικές αντιλήψεις- και θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές έρευνες.

https://phys.org/news/2020-09-unexpected-electrical-current-stabilize-fusion.html?deviceType=mobile

 

 

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝΣΤΟΝ

Προσδιορισμός νέων πηγών αναταραχής σε σφαιρικά tokamaks (Φυσική του Πλάσμα)

Του John Greenwald, Princeton Plasma Physics Laboratory Communications

Αναταραχή 1Προσομοίωση υπολογιστών αναταράξεων σε ένα μοντέλο του NSTX-U, μιας σφαιρικής εγκατάστασης σύντηξης tokamak στο εργαστήριο Princeton Plasma Physics του Τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ. Πίστωση: Eliot Feibush

Για να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά οι αντιδράσεις σύντηξης, οι ατομικοί πυρήνες που συντήκονται μαζί στο πλάσμα πρέπει να διατηρούνται αρκετά ζεστοί.

Αλλά η αναταραχή στο πλάσμα που ρέει σε εγκαταστάσεις που ονομάζονται tokamaks μπορεί να προκαλέσει διαρροή θερμότητας από τον πυρήνα του πλάσματος στην εξωτερική άκρη του, προκαλώντας αντιδράσεις να ξεθωριάσουν.

Οι ερευνητές στο αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE) Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) έχουν μοντελοποιήσει για πρώτη φορά προηγουμένως ανυποψίαστες πηγές αναταραχής σε σφαιρικά tokamaks, έναν εναλλακτικό σχεδιασμό για την παραγωγή ενέργειας σύντηξης.

 Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο τον Οκτώβριο στο Physics of Plasmas, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη μελλοντικών εγκαταστάσεων σύντηξης.

Αυτό το έργο υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Επιστημών του DOE.

Οι σφαιρικές tokamaks, όπως το πρόσφατα ολοκληρωμένο National Spherical Torus Experiment-Upgrade (NSTX-U) στο PPPL, έχουν σχήμα πυρήνων μήλων σε σύγκριση με τον σχεδιασμό μανιταριών συμβατικών tokamaks που χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Το σχήμα cored-apple παρέχει ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά για τη συμπεριφορά του πλάσματος στο εσωτερικό.

Η εφημερίδα, με κύριο ερευνητή τον Φυσικό Φαρμάκων του PPPL, Weixing Wang, προσδιορίζει δύο σημαντικές νέες πηγές αναταραχών με βάση δεδομένα από πειράματα στο Πείραμα National Spherical Torus πριν από την αναβάθμισή του.

 Οι ανακαλύψεις έγιναν χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες προσομοιώσεις υπολογιστών μεγάλης κλίμακας. Αυτές οι πηγές είναι:

  • Αστάθειες που προκαλούνται από πλάσμα που ρέει γρηγορότερα στο κέντρο της εγκατάστασης σύντηξης παρά προς την άκρη όταν περιστρέφεται έντονα σε κατάσταση L-mode – ή χαμηλού περιορισμού -.

  • Αυτές οι αστάθειες, που ονομάζονται «τρόποι Kelvin-Helmholtz» μετά από τους φυσικούς Baron Kelvin και Hermann von Helmholtz, δρουν σαν άνεμος που αναδεύει κύματα καθώς φυσάει πάνω από το νερό και για πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι σχετίζονται με ρεαλιστικά πειράματα σύντηξης. Τέτοιες μη ομοιόμορφες ροές πλάσματος είναι γνωστό ότι παίζουν ευνοϊκούς ρόλους στα πλάσματα σύντηξης σε συμβατικά και σφαιρικά tokamaks.

  • Τα νέα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε αυτές τις ροές σε βελτιστοποιημένο επίπεδο.

  • Παγιδευμένα ηλεκτρόνια που αναπηδούν μεταξύ δύο σημείων σε ένα τμήμα του tokamak αντί να περιστρέφονται γύρω από την εγκατάσταση.

  • Αυτά τα ηλεκτρόνια αποδείχθηκε ότι προκαλούν σημαντική διαρροή θερμότητας σε συστήματα H-mode – ή υψηλού περιορισμού – οδηγώντας μια συγκεκριμένη αστάθεια όταν συγκρούονται συχνά.

  • Αυτός ο τύπος αστάθειας πιστεύεται ότι παίζει μικρό ρόλο στα συμβατικά tokamaks αλλά μπορεί να παρέχει μια ισχυρή πηγή αναταραχής στο πλάσμα σε σφαιρικές tokamaks.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το μοντέλο προβλέπει μια σειρά παγιδευμένων ηλεκτρονικών συγκρούσεων σε σφαιρικούς tokamaks που μπορεί να είναι χωρίς στροβιλισμούς, βελτιώνοντας έτσι τον περιορισμό του πλάσματος.

Τέτοια ευνοϊκά πλάσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτευχθούν από μελλοντικά προηγμένα σφαιρικά tokamaks που λειτουργούν σε υψηλή θερμοκρασία.

Τα ευρήματα του νέου μοντέλου μπορούν να δοκιμαστούν στο NSTX-U και θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση πειραμάτων για τον εντοπισμό μη παραδοσιακών πηγών αναταραχής στη σφαιρική εγκατάσταση.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να ρίξουν φως στη φυσική πίσω από τα βασικά εμπόδια στον περιορισμό του πλάσματος σε σφαιρικές εγκαταστάσεις και στους τρόπους αντιμετώπισής τους σε μελλοντικά μηχανήματα.

Το PPPL, στο Forrestal Campus του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στο Plainsboro, NJ, είναι αφιερωμένο στη δημιουργία νέων γνώσεων σχετικά με τη φυσική του πλάσματος – εξαιρετικά καυτά, φορτισμένα αέρια – και στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων για τη δημιουργία ενέργειας σύντηξης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας PPPL κυμαίνονταν από έναν φορητό ανιχνευτή πυρηνικών υλικών για αντιτρομοκρατική χρήση έως παγκοσμίως χρησιμοποιούμενους κωδικούς υπολογιστών για ανάλυση και πρόβλεψη του αποτελέσματος των πειραμάτων σύντηξης.

Το Εργαστήριο διοικείται από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον για το Γραφείο Επιστημών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός υποστηρικτής της βασικής έρευνας στις φυσικές επιστήμες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εργάζεται για να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το science.energy.gov .

Διαβάστε την περίληψη:

Weixing X. Wang, Stephane Ethier, Yang Ren, Stanley Kaye, Jin Chen, Edward Startsev, Zhixin Lu και Zhengqian Li. « Προσδιορισμός των νέων συνεισφορών αναταράξεων στη μεταφορά πλάσματος και τον περιορισμό στο σφαιρικό καθεστώς tokamak ». Physics of Plasmas, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015. doi: 10.1063 / 1.4933216.

https://blogs.princeton.edu/research/2015/12/01/identifying-new-sources-of-turbulence-in-spherical-tokamaks/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>