Από το Reuters

ΑΓΚΥΡΑ – Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε επίθεση σε τουρκικό πλοίο που εξερευνά πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου θα φέρει “υψηλή τιμή” και ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ήδη ενεργήσει με αυτή την προειδοποίηση.

Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί απότομα αυτήν την εβδομάδα αφότου η Τουρκία έστειλε σκάφος έρευνας στην περιοχή, συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία, σε μια κίνηση που η Ελλάδα αποφάσισε ως παράνομη.

“Είπαμε ότι αν επιτεθείτε στο Oruc Reis μας, θα πληρώσετε ένα υψηλό τίμημα και έλαβαν την πρώτη τους απάντηση σήμερα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το Oruc Reis ξεκίνησε τη Δευτέρα με τη στρατιωτική του συνοδεία να ερευνήσει τα ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει το ερευνητικό της έργο. Γαλλικές και ελληνικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στην Κρήτη την Πέμπτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή.

Image: Greek and French vessels sail in formation during a joint military exercise in Mediterranean sea

Ελληνικά και γαλλικά πλοία πλέουν σε σχηματισμό κατά τη διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης στη Μεσόγειο θάλασσα την Πέμπτη.Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας / Reuters

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι ο υπουργός Νίκου Ντέντιας θα ενημερώσει τους ομολόγους της στην ΕΕ “για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις επιχειρήσεις στην περιοχή” κατά την έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ την Πέμπτη. 

“Επανέλαβε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας έναντι των προσπαθειών να τα αγνοήσει”, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν για την πρόσκληση με τον Μισέλ.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι ήταν πρόθυμοι να επιλύσουν τη διαφορά σχετικά με τους αλληλεπικαλυπτόμενους ναυτικούς ισχυρισμούς τους, αλλά δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και κατηγόρησαν την άλλη πλευρά για τη διαφωνία.

“Εάν ενεργούμε με κοινή λογική και λογική, μπορούμε να βρούμε μια win-win λύση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων”, δήλωσε ο Ερντογάν νωρίτερα την Πέμπτη. “Δεν κυνηγούμε περιττές περιπέτειες ούτε αναζητούμε εντάσεις.”

Σε προφανή αναφορά στη Γαλλία, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ελλάδα πιέζεται να κάνει «λάθος βήματα» στην περιοχή από «μια χώρα που δεν έχει καν ακτή στην ανατολική Μεσόγειο».