Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «O πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν θετικά εμπορικά ζητήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και υπογράμμισαν την πεποίθησή μας (των ΗΠΑ) για την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων μέσω διαπραγματεύσεων».

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά αναφορικά με την Λιβύη με σκοπό τη διασφάλιση μιας βιώσιμης σταθερότητας στην χώρα, ανέφερε με τη σειρά της η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και έναν εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια μέρα νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης δεν θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

Ξεχωριστά ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σεισμικές έρευνες και επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικούς πόρους στο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σάρατζ είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού για την στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη και τις επιχειρήσεις στην Σύρτη και τη Τζούφρα.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την επανεξέταση των μέτρων για την διασφάλιση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τον στρατό.