«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο χειρότερος ιός είναι ο πανικός.

Paramedics carry an hazardous medical waste box as patients lie on camping beds, in one of the emergency structures that were set up to ease procedures at the Brescia hospital, northern Italy, Thursday, March 12, 2020. Italians woke up to yet further virus-containment restrictions after Premier Giuseppe Conte ordered restaurants, cafes and retail shops closed after imposing a nationwide lockdown on personal movement. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (AP Photo/Luca Bruno)

Σε μια έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι πέρυσι είχαμε 154 νεκρούς από την γρίπη.

Πόσο εύκολο είναι αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό να τον χτυπήσει ο Κορονοιος;;;

Που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέσει κυρίως σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.

Η Δραστηριότητα της Γρίπης στην Ελλάδα Περίοδος  2016-2018-2019

Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1)pdm09, με παράλληλη κυκλοφορία σε μικρότερο βαθμό και του υπότυπου Α(Η3Ν2).

Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 52/2018 (24 – 30 Δεκεμβρίου 2018) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 6/2019 (4 – 10 Φεβρουαρίου 2019) με σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας [ΜΕΘ] έναντι 107 πέρσι, και 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι).

Η αύξηση αυτή συνδέεται με την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1)pdm09 φέτος, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια.

Αυξημένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιμότητα στον Ελληνικό πληθυσμό, ενώ η εκτίμηση που έγινε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την «αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα» ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης: 6,8–12,8), που αντιστοιχεί σε 1071 θανάτους (με 95% Διάστημα Εμπιστοσύνης 733– 1380 θανάτους).

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.

Τα στελέχη γρίπης A(H1N1)pdm09 που απομονώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς προσομοίαζαν γενετικά και αντιγονικά στο στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Αντίθετα, τα στελέχη Α(Η3Ν2) παρουσίασαν γενετικές μεταβολές σε σχέση με το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου. Μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το ποσοστό όσων έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο παρέμεινε και φέτος σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, αν και αυξημένο σε σύγκριση τόσο με την περσινή χρονιά όσο και με προηγούμενα έτη

Θετική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα στη συχνότητα θανάτων από πνευμονία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, εφησυχασμός, καθώς 1.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη σοβαρή αυτή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η επίπτωσή της είναι 9,19 θάνατοι ανά 100.000 γενικού πληθυσμού, αναλογία που μάς κατατάσσει ως χώρα στη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από τη Φινλανδία, όπου αναλογούν μόλις 3,06 θάνατοι.

Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επαρκούν να εξηγήσουν την επίδοση της Ελλάδας, καθώς – εκτός από την περίπτωση της Φινλανδίας – άλλες μεσογειακές χώρες έχουν πολύ αρνητική εικόνα.

Ενδεικτικό είναι πως στην Πορτογαλία αναλογούν 55,79 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που είναι από τους χειρότερους στη “γηραιά ήπειρο”, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Eurostat με στοιχεία του 2016.

Η χώρα μας εμφανίζεται ως ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς εμφανίζει σχεδόν υποτριπλάσια αναλογία από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “28” (26,15 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Ελάχιστοι θάνατοι καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία (6,24 και 6,53 θάνατοι ανά 100.000 αντίστοιχα).

Οι περισσότεροι παρατηρούνται στα νησιά του Ιονίου (12,69) και στο Βόρειο Αιγαίο (11,48), ενώ στην Αττική αναλογούν 10,01 θάνατοι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurostat, 131.450 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από πνευμονία το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων από όλα τα αίτια.

Η χειρότερη εικόνα παρατηρείται στην περιοχή της Πορτογαλίας Região Autónoma da Madeira (208 θάνατοι), στην περιοχή της Πολωνίας Mazowieckie (71) και σε τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (62 έως 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Στον αντίποδα, η καλύτερη αναλογία καταγράφεται στη Φινλανδία, με την πρωτεύουσα Ελσίνκι να έχει μόλις 1 θάνατο ανά 100.000!

Κάτω από 10 θάνατοι καταγράφονται στην Ελλάδα, σε περιοχές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Λοίμωξη

Η πνευμονία είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Έχει εποχική κατανομή (χειμώνας και άνοιξη) και στο 58% έως 89% των περιπτώσεων αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία της κοινότητας είναι η ηλικία (άνω των 65 ετών), το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία, η υποθρεψία, η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων και η ιογενής λοίμωξη.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας ξηρός ή παραγωγικός με πυώδη ή αιματηρή απόχρεμψη, πυρετός ή υποθερμία, ρίγη, εφιδρώσεις, πλευριτικού τύπου θωρακικός πόνος, δύσπνοια, ταχύπνοια και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, μυαλγίες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος και πονοκέφαλος.

Επιπλοκή

Η πνευμονία μπορεί να αποτελεί επιπλοκή της γρίπης, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορεί να προκληθεί και από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από άλλα μικρόβια, κυρίως τον πνευμονιόκοκκο.

Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα και άλλοτε σε βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία.

Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να σας δει ο γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή, ώστε να μην πάρετε αντιβηχικό που καταστέλλει το βήχα, τη στιγμή που πρέπει να πάρετε σιρόπι που θα σας βοηθήσει να αποβά­λετε τα εκκρίματα.

ΕΛΛΑΔΑ15|02|2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους 93 έχουν φτάσει οι θάνατοι από γρίπη, έναντι 111 θανάτων που σημειώθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο ιός Η1Ν1 χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Στοιχεία ανά εβδομάδα

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου και ο πρώτος θάνατος στις αρχές Ιανουαρίου, όταν καταγράφονται 14 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων και τα 14 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Σε μια εβδομάδα τα σοβαρά κρούσματα φτάνουν τα 36, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ τις 35 και καταγράφονται 5 θάνατοι.

Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Ελλάδα έχoυν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου καταγράφονται 27 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 156, εκ των οποίων τα 147 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Σε μια εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου), οι θάνατοι φτάνουν τους 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί φτάνουν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 144, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 233 ασθενείς.

Στις 12 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Τι αφορά η γρίπη

Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/251173/93-thanatoi-stin-ellada-apo-ti-gripi-mono-savvatokyriako-12-atoma-ehasan-ti-zoi-toys

etisia_ekthesi_gripis_2018_2019

Η Δραστηριότητα της Γρίπης στην Ελλάδα Περίοδος  2016-2018-2019

Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1)pdm09, με παράλληλη κυκλοφορία σε μικρότερο βαθμό και του υπότυπου Α(Η3Ν2).

Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 52/2018 (24 – 30 Δεκεμβρίου 2018) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 6/2019 (4 – 10 Φεβρουαρίου 2019) με σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας [ΜΕΘ] έναντι 107 πέρσι, και 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι).

Η αύξηση αυτή συνδέεται με την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1)pdm09 φέτος, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια.

Αυξημένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιμότητα στον Ελληνικό πληθυσμό, ενώ η εκτίμηση που έγινε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την «αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα» ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης: 6,8–12,8), που αντιστοιχεί σε 1071 θανάτους (με 95% Διάστημα Εμπιστοσύνης 733– 1380 θανάτους). Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ. Τα στελέχη γρίπης A(H1N1)pdm09 που απομονώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς προσομοίαζαν γενετικά και αντιγονικά στο στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Αντίθετα, τα στελέχη Α(Η3Ν2) παρουσίασαν γενετικές μεταβολές σε σχέση με το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το ποσοστό όσων έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο παρέμεινε και φέτος σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, αν και αυξημένο σε σύγκριση τόσο με την περσινή χρονιά όσο και με προηγούμενα έτη

Θετική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα στη συχνότητα θανάτων από πνευμονία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, εφησυχασμός, καθώς 1.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη σοβαρή αυτή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η επίπτωσή της είναι 9,19 θάνατοι ανά 100.000 γενικού πληθυσμού, αναλογία που μάς κατατάσσει ως χώρα στη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από τη Φινλανδία, όπου αναλογούν μόλις 3,06 θάνατοι.

Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επαρκούν να εξηγήσουν την επίδοση της Ελλάδας, καθώς – εκτός από την περίπτωση της Φινλανδίας – άλλες μεσογειακές χώρες έχουν πολύ αρνητική εικόνα.

Ενδεικτικό είναι πως στην Πορτογαλία αναλογούν 55,79 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που είναι από τους χειρότερους στη “γηραιά ήπειρο”, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Eurostat με στοιχεία του 2016.

Η χώρα μας εμφανίζεται ως ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς εμφανίζει σχεδόν υποτριπλάσια αναλογία από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “28” (26,15 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Ελάχιστοι θάνατοι καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία (6,24 και 6,53 θάνατοι ανά 100.000 αντίστοιχα).

Οι περισσότεροι παρατηρούνται στα νησιά του Ιονίου (12,69) και στο Βόρειο Αιγαίο (11,48), ενώ στην Αττική αναλογούν 10,01 θάνατοι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurostat, 131.450 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από πνευμονία το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων από όλα τα αίτια.

Η χειρότερη εικόνα παρατηρείται στην περιοχή της Πορτογαλίας Região Autónoma da Madeira (208 θάνατοι), στην περιοχή της Πολωνίας Mazowieckie (71) και σε τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (62 έως 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Στον αντίποδα, η καλύτερη αναλογία καταγράφεται στη Φινλανδία, με την πρωτεύουσα Ελσίνκι να έχει μόλις 1 θάνατο ανά 100.000!

Κάτω από 10 θάνατοι καταγράφονται στην Ελλάδα, σε περιοχές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Εικόνα χωρίς τίτλο

Λοιμώξεις

Η πνευμονία είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Έχει εποχική κατανομή (χειμώνας και άνοιξη) και στο 58% έως 89% των περιπτώσεων αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία της κοινότητας είναι η ηλικία (άνω των 65 ετών), το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία, η υποθρεψία, η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων και η ιογενής λοίμωξη.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας ξηρός ή παραγωγικός με πυώδη ή αιματηρή απόχρεμψη, πυρετός ή υποθερμία, ρίγη, εφιδρώσεις, πλευριτικού τύπου θωρακικός πόνος, δύσπνοια, ταχύπνοια και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, μυαλγίες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος και πονοκέφαλος.

εμπλοκη

Επιπλοκή

Η πνευμονία μπορεί να αποτελεί επιπλοκή της γρίπης, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορεί να προκληθεί και από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από άλλα μικρόβια, κυρίως τον πνευμονιόκοκκο.

Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα και άλλοτε σε βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία.

Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να σας δει ο γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή, ώστε να μην πάρετε αντιβηχικό που καταστέλλει το βήχα, τη στιγμή που πρέπει να πάρετε σιρόπι που θα σας βοηθήσει να αποβά­λετε τα εκκρίματα.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡ

ΕΛΛΑΔΑ15|02|2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους 93 έχουν φτάσει οι θάνατοι από γρίπη, έναντι 111 θανάτων που σημειώθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο ιός Η1Ν1 χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Στοιχεία ανά εβδομάδα

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου και ο πρώτος θάνατος στις αρχές Ιανουαρίου, όταν καταγράφονται 14 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων και τα 14 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Σε μια εβδομάδα τα σοβαρά κρούσματα φτάνουν τα 36, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ τις 35 και καταγράφονται 5 θάνατοι.

Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Ελλάδα έχoυν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου καταγράφονται 27 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 156, εκ των οποίων τα 147 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Σε μια εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου), οι θάνατοι φτάνουν τους 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί φτάνουν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 144, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 233 ασθενείς.

Στις 12 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Τι αφορά η γρίπη

Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/251173/93-thanatoi-stin-ellada-apo-ti-gripi-mono-savvatokyriako-12-atoma-ehasan-ti-zoi-toys

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο «χάρτη» του ιού

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον -με 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 21 Μαρτίου- στην 32η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, έναντι της 25ης που βρισκόταν πριν 10 μέρες, καθώς αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη δική μας.

Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα (δηλαδή αυτά που προκύπτουν αν από τα συνολικά κρούσματα αφαιρεθούν οι θάνατοι και οι αναρρώσεις), η χώρα μας με 498 περιστατικά βρίσκεται στην 33η θέση. Η Ελλάδα έχει εξάλλου περίπου 51 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 55η θέση παγκοσμίως.

Η Ελλάδα είναι επίσης στην 31η θέση, όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει (19 έως τώρα). Ακόμη, έχοντας 18 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, είναι 17η διεθνώς σε σοβαρά περιστατικά, τα οποία στη χώρα μας αποτελούν περίπου το 4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (δηλαδή το ένα στα 25).

Η χώρα μας -με 13 θανάτους- βρίσκεται στην 24η θέση παγκοσμίως στον αριθμό των θυμάτων της νόσου. Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ένα θάνατο ανά 801.773 κατοίκους, εμφανίζοντας μικρότερο ποσοστό θνητότητας από πολλές άλλες χώρες σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Συγκριτικά, η Ιταλία έχει τη χειρότερη αναλογία διεθνώς με ένα θάνατο από κορωνοϊό ανά 12.530 κατοίκους, η Ισπανία έχει ένα θάνατο ανά 33.855 κατοίκους, το Ιράν ένα θάνατο ανά 53.980 κατοίκους, η Ελβετία ένα θάνατο ανά 108.182 κατοίκους, η Γαλλία ένα θάνατο ανά 116.145 κατοίκους, η Ολλανδία ένα θάνατο ανά 125.991 κατοίκους, το Βέλγιο ένα θάνατο ανά 172.979 κατοίκους, η Βρετανία ένα θάνατο ανά 291.356, η Κίνα ένα θάνατο ανά 441.374 κατοίκους, η Δανία ένα θάνατο ανά 445.554 κατοίκους, η Ν.Κορέα ένα θάνατο ανά 492.972 κατοίκους, η Σουηδία ένα θάνατο ανά 504.963 κατοίκους και η Νορβηγία ένα θάνατο ανά 774.463 κατοίκους.

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν έχει σκοπό να  παροτρύνη κανέναν να παραβεί τους νόμους που η πολιτεία  αποφασίζει για το καλό του πληθυσμού.

Αυτό που θέλει η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ είναι να είναι ενημερωμένος ο λαός για να αποτρέψουμε τον πανικό.

 

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>