«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ (ΜΕΣΗ-ΓΗ) ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ;

 423F8191A25DCF65A7558F7DDE56ECB7

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 RatingenTel.+Fax: 0049 2102 32513 E-Mail: chaziteo@t-online.de

24.08.2019

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Οι Υδρογονανθρακες είναι εκεινες οι χημικες ενωσεις  οι οποιες αποτελουνται από ανθρακα και υδρογονον και δεν ανηκουν σε μια και μονο ομολογο σειρα, αλλα, αναλογα με την αριθμητικη σχεση των ατομων του ανθρακος προς τα ατομα υδρογονου υποδιαιρουνται σε περισσοτερες τετοιες, κάθε μια των οποιων διαφερει από την άλλη κατά αρτιον αριθμον ατομων υδρογονου.

Για την προελευση τους υπαρχει η οργανικη και η ανοργανος εκδοχη.

Κατά την πρωτη η οργανικη υλη «Κηρογινη» εξελισεται υπο την επιδραση της πιεσης του γηινου φλοιου και της εντος αυτου επικρατουσης θερμοκρασιας σε Υδρογονανθρακες υγρας ικανης για διελευση μεσα από τους πορους του αποθεματικου πετρωματος.

Από τις τρεις γνωστες μορφες «Κηρογινης» η πιο καταλληλη για την ως ανω διαδικασια είναι αυτή με την ελαχιστη περιεκτικοτητα σε υδρογονο.

Το υδρογονο ως το κυριο δομικο υλικο των αστροφυσικων υποδομων του συμπαντος Κοσμου, εχει έναν συντελεστην διαστολης ο οποιος υπο σταθερη πιεση είναι ανεξαρτητος της θερμοκρασιας και ισος με 1/273 = 0,003660 βαθμους Κελσιου στην πλην 1.

Πανω από την κρισιμη θερμοκρασιας του (-240 βαθμους Κελσιου), το υδρογονο βρισκεται παντοτε σε αερια κατασταση υπο οσοδηποτε μεγαλη πιεση.

Αυτό μπορει να υγροποιηθει στην κρισιμη πιεση του (13 αt) και στην κρισιμη πυκνοτητα του (0,03 gr/cm εις την 3).

Κατά την ανοργανη εκδοχη τυχαια προ’ι’οντα και χημικες αντιδρασεις στον εξωτερικο πυρηνα του πλανητη μας  δημιουργουν υγραν υλην η οποια λογω της φυγοκεντρου δυναμεως στον γηινο μανδυα πιεζεται και εκει ως ιξωδης και πολύ ζεστη μαζα συγοανακατωνεται και υπο μορφη υδατος-Juvenles και υδρογονανθρακων κινηται ανοδικα και αποθηκευεται σε αποθεματικα πορωδες πετρωματα του σταθερου γηινου φλοιου.

Εάν η εκδοχη αυτή επαληθευθει αλλαζουν τα παντα στο ότι αφορα τις περιοχες εντοπισμου, στις μεθοδους ερευνας και στην στρατηγικη εκμεταλλευσης αυτων.

Κατά την εκδοχη αυτή ο εσωτερικος γηινος πυρηνας εχει θερμοκρασια 6.000 βαθμων Κελσιου και σε αναλογια με την κατασταση της υλης στις περιοχες Λιθοσφαιρα-Υδροσφαιρα-Ατμοσφαιρα, αποτελειται αυτος από πλασμα που βρισκεται σε μεταλλικη κατασταση!

Εδώ λογω της ακραιας μεγαλης πιεσης εγκαταλειπουν τα Ηλεκτρονια των ατομικων αεριων πυρηνων και μετατρεπονται σε Νεοτρονια.

Αυτά σε συγριση με τα ατομα αεριων κατεχουν λιγωτερο χωρο από τα ατομα αεριων και εχουν μεγαλυτερη πυκνοτητα με υψηλο ειδικο βαρος και υποκεινται στην Β-Διασπαση, στην διασπαση σε Πρωτονια και Νεοτρονια τα οποια με την σειρα τους σχηματιζουν το αεριο υδρογονο, δηλαδη το στοιχειο της υλης που επαιξε και παιζει ακομη καθωριστικο ρολο στον συμπαντα Κοσμο για την δημιουργια αστρων, πλανητων και γαλαξιων.

Το διαστημικο πλοιο Κασσινι που απεσταλει τον Οκτωβριο του 1997 και εφθασε τελη του 2004 στον Κρονο, στον οποιο περιφερεται και απωθησε με επιτυχια τον Ιανουαριο του 2005 έναν δορυφορο (Χουιγκες) που προσγειωθηκε επισης επιτυχως στο φεγγαρι του πληνητη Κρονου, Τιτανα και εβγαλε φωτογραφιες, δειχνουν ότι η επιφανεια του Τιτανα αποτελειται από πετρωματα και σε υγρα κατασταση ευρισκομενους υδρογονανθρακες γεγονος που ισχυροποιουν την δευτερη εκδοχη γεννησης αυτων.

Ο Γαλαξιας μας περιβαλλεται από την Κορωνα, δηλαδη από μια σφαιρα, αποτελουμενη από αραιο και πανω από ένα εκατομμυριο βαθμους Κελσιου θερμου υδρογονου και διαμετρου πολλων εκατονταδων χιλιαδων ετων φωτος.

 Από την Κορωνα και δη από το μεγαλο και μικρο νεφος Μαγκελλαν απορροφα ο Γαλαξιας μας μεγαλες ποσοτητες υδρογονου.

Μεσα στην σφαιρα αυτή και προτου αρχισουν οι διαστασεις με τις υποδομες του Γαλαξια μας, βρισκεται στις εψωτερικες περιοχες το Χαλο, στο οποιο κινουνται τεραστιες συγκεντρωσεις νεφων υδρογονου με υψηλες ταχυτητες προς τις κεντρικες περιοχες του Γαλαξια μας.

Στην περιοχη του Χαλο του Γαλαξια μας, βρισκονται συγκεντρωμενα 10.000 εως 10 εκατομμυρια αστρα που σχηματιζουν πυκνες σφαιρες υλης διαμετρου περιπου 150 ετων φωτος.

Οι υδρογονανθρακες στον πλανητη Γη αποθηκευονται σε πορωδη πετρωματα του υποβαθρου, θαλασσιου και μη.

Ένα πορωδες πετρωμα είναι ένα σταθερο σωμα που εχει την ικανοτητα να αποθηκευσει στους πορους του υδρογονανθρακες και να επιτρεπει (Permeabity = Διαπερατικοτητα) μεταξυ των πορων την ροη αυτων προς τις γεωτρησεις παραγωγης.

Ως «Αποθεματα» χαρακτηριζονται οι ποσοτητες Υδρογονανθρακων που μπορει να εξορυχθουν από ένα κοιτασμα με την γνωστη και δοκιμασμενη τεχνολογια.

Τα Αποθεματα αυτα υποδιαιρουνται βασει των κανονισμων και ορισμων του SPE (Society of Petroleum Emgineers) των ΗΠΑ, σε

  • Βεβαια

  • Πιθανα

  • Δυνατα και

  • Κερδοσκοπικα

Ως βεβαια Αποθεματα χαρακτηριζονται οι ποσοτητες που μπορουν να αντληθουν με τις ηδη υπαρχουσες γεωτρησεις παραγωγης και εγκαταστασεις εμπλοτισμου και μεταφορας των υδρογονανθρακων.

Τα βεβαια αλλα μη εξελιχθεντα αποθεματα περιεχουν ποσοτητες υδρογονανθρακων στο αποθεματικο πετρωμα πλησιον ηδη εξελιχθεντων περιοχων του κοιτασματος που διεπιστωθηκαν εκ των υστερων με μετρησεις στις γεωτρησεις και σε γεωλογικες μελετες, ως επεκταση του ηδη γνωστου κοιτασματος και συμπληρωματικες ποσοτητες που γινονται εκμεταλλευσημες με την βελτιωση της τεχνολογιας εκμεταλλευσης.

Πιθανα Αποθεματα είναι μη βεβαια κοιτασματα ανωθεν ‘η κατωθεν της γνωστης περιοχης με βεβαια Αποθεματα, ποσοτητες υδρογονανθρακων σε ατυπες επεκτασεις των ηδη σε παραγωγικη διαδικασια ευρισκομενων βεβαιων Αποθεματων, εκμεταλλευσημες ποσοτητες υδρογονανθρακων σε ενδιαμεσες γεωτρησεις οι οποιες λογω οικονομικοτητας δεν ειχαν από την αρχην σχεδιασθει για εκμεταλλευση και εκμεταλλευσημες ποσοτητες μονο με μεθοδους τριτογεννους εκμεταλλευσης (θερμικες και χημικες).

Ως Δυνατα Αποθεματα χαρακτηριζονται οι δυνατες υπαρκτες ποσοτητες υδρογονανθρακων που προεκυψαν βασει συμπληρωματικων ερευνων εντοπισμου σε γειτονικες περιοχες των βεβαιων Αποθεματων ενός κοιτασματος, οι ποσοτητες που στην χρονικη περιοδο εξορυξης δεν θεωρουνταν οικονομικα εκμεταλλευσημες, οι ποσοτητες που παραμενει αβεβαια η εκμεταλλευση τους λογω της ανεπαρκειας της καταλληλης τεχνολογιας, οι ποσοτητες σε περιοχες του εντοπισθεντος κοιτασματος με γεωλογικες ανωμαλιες και οι ποσοτητες οι οποιες με την υπαρχουσα τεχνολογια δεν είναι βεβαια εκμεταλλευσημες.

Τα Κερδοσκοπικα Αποθεματα κατά τον σχεδιασμο της

εκμεταλλευσης του εντοπισθεντος κοιτασματος χαρακτηρισθηκαν πρωτα ως βεβαια αποθεματα.

Για την τελικη όμως ποσοτοποιηση αυτων λαμβανονται υπ’ οψη ολες οι γεωλογικες και γεωφυσικες πληροφοριες που προεκυψαν από τις ερευνητικες εργασιες της ευρυτερης γυρω περιοχης.

Είναι τα τοσο διατυμπανιζομενα από το Geological Survey των ΗΠΑ τεραστια κοιτασματα υδρογονανθρακων στο υποβαθρο της ανατολικης Μεσογειου θαλασσης, βεβαια, πιθανα, δυνατα ‘η κερδοσκοπικα;

Υπαρχουν τελικα αποθεματα Υδρογονανθρακων στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου περαν των γνωστων του βορειου Αιγαιου και γενικα στην υπολοιπη θαλασσα της Μεσης-Γης και ποσο μεγαλα είναι αυτα; Ουδεις από τους ετσι ονομασθεντες ειδικους, Ελληνας και ξενους, μπορει να απαντησει με βεβαιοτητα στην ερωτηση αυτή!

Ολοι με ένα «μαγικο ραβδι»

και χωρις τα αποτελεσματα των τεστ των ερευνητικων γεωτρησεων υπολογιζουν τις ποσοτητες!

Γεγονος είναι, ότι τα μεγαλα κοιτασματα Υδρογονανθρακων της εγγυς- και μεσης Ανατολης εντος των νεων οροσειρων ‘η εντος των παρυφων αυτων (του Ιραν, βορειου Ιρακ, της Μουσουλης και του Κιρκουκ) και επι της παλαιας ηπειρωτικης λιθοσφαιρικης πλακας και της αφρικανικης υφαλοκρηπιδας (της Σαουδικης Αραβιας, του Κουβε’ι’τ, της Αλγεριας, της Λυβυης και της Νιγηριας), οφειλονται στην Τηθυα θαλασσα επι της οποιας κατά την διαρκεια της Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης περιοδου και της τριτογενους γεωλογικης εποχης (245 – 40 εκατομμυρια χρονια) σχηματισθηκαν ανοικτες λεκανες και λιμνες με στασιμα νερα.

 Σε αυτές συγκεντρωθηκαν, κατά την θεωρια της βιολογικης γεννησης των Υδρογονανθρακων, υπολειμματα του ζω’ι’κου και φυτικου κοσμου της τοτε γεωλογικης εποχης  και λογω ελλειψεως οξυγονου αντι οξειδωσης ελαβε χωρα η δημιουργια των κοιτασματων αυτων.

Η ανασκοπιση των γεωλογικων δεδομενων γυρω από την ανατολικη Μεση-Γη και το γεγονος ότι οι περιοχες της Μεσης-Γης ηταν καθ΄ολη την Μεσοζω’ι’κη και Τριτογενη γεωλογικη εποχη σκεπασμενες από την Τηθυα θαλασσα, οδηγουν σε δυο αντιφασκοντα συμπερασματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ποια ειναι η αληθεια για τα ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Την φωτογραφία την δανείστηκα από τον  Ασυμπίεστος

Πρωτο υποθετικο Συμπερασμα.

Μεταξυ της ευρασιατικης και της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας υπαρχουν στην Μεσογειο θαλασσα επιπλεον δυο μικρες και γρηγορα κινουμενες λιθοσφαιρικες πλακες.

Η μια απ’ αυτές περιλαμβανει το Αρχιπελαγος του Αιγαιου, μερος της Μικρας Ασιας, την Κρητη και μερος της ελληνικης Χεσονησου.

Η δευτερη απ’ αυτές περιλαμβανει το μεγαλυτερο μερος της Μικρας Ασιας και την Κυπρο.

Το βορειο οριο της πρωτης μικρης λιθοσφαιρικης πλακας αρχιζει από την θαλασσα του Μαρμαρα, διερχεται από το βορειο Αιγαιο, συναντα την ελληνικη Χερσονησο βορεια της Ευβοιας και αποτελει προεκταση του μεγαλου βορειου Μικρασιατικου ρηγματος.

Το Αρχιπελαγος του Αιγαιου δημιουργηθηκε από τις καταρρευσεις που συνοδευαν τις διατασεις (οι νεοτεκτονικες κινησεις εκδηλωνονται σαν εναλλαγες τασεων, συμπιεσης και διατασης) της Πλειοκαινου γεωλογικης περιοδου.

 Το νοτιο οριο της πρωτης μικρης λιθοσφαιρικης πλακας ακολουθει την ελληνικη ταφρο, βαθους εως 5.000 μετρα, η οποια από την Ζακυνθο συνεχιζεται νοτια της Κρητης και καμπτεται περαιτερω διερχομενη νοτια της Ροδου.

Κατά μηκος της ταφρου αυτης και κατω από την πρωτη μικρη λιθοσφαιρικη πλακα υποτιθεται ότι καταδυεται το βερειο μερος της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας, το οποιο καταλαμβανεται από την ανατολικη Μεσογειο θαλασσα.

Δια του υποβαθρου της ανατολικης Μεσογειου θαλασσης διερχονται στρωματα πετρωματων με χαρακτηριστικα της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας.

Από την ζωνη της «Μπιτλις» στην ανατολικη Ανατολια εως το τελος της οροσειρας Ζαγγρος κατά μηκος της κοιλαδας του Ευρατη ποταμου και περαιτερω κατά μηκος της νοτιοανατολικης οχθης του Περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιο της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας με την λωριδα των πτυχωσεων της Τηθυας θαλασσας.

Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του Μαροκανικου-Τυνησιακου και του Ανατολιας-Περσικου τεμαχιου υπολογιζεται στο υποβαθρο του Ιονιου πελαγους και της ανατολικης Μεσογειου.

Οι πιθανες περιοχες του συνδετικου αυτου κρικου είναι το υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς Νοτον κυρτου ανατολικομεσογειακου τοξου, Προς το τελος του τοξου

αυτου βρισκεται η νησος Κυπρος με τοσο πολύ νεα τεκτονικα δεδομενα που επιδρουν ακομη στην μορφολογια της.

Στα βορεια της Μεγαλονησου επικρατησαν τα χαρακτηριστικα της Αλπικης Ορογενεσης ενώ στις νοτιες θαλασσιες περιοχες της οι μεγαλες διαρηξεις με απωθηση παλαιοτερων επι νεωτερων στρωματων πετρωματων.

 Προ των νοτιοδυτικων ακτων της Κυπρου στο μεσο ενός επεκτεταμενου ομοιομορφου πεδιου με θαλασσια βαθη μεταξυ 2.000 και 2.200 μετρων προεξεχουν ωοειδη υψωματα.

Τελειως ασυνηθη είναι τα βαθεα φρεατα με βυθισματα εως 2.825 μετρα.

 Γενικα το τοξοειδες σχημα της ανατολικομεσογειακης ραχης και οι γυρω περιοχες αυτου ως οι νοτιες παρυφες των Ελληνιδων, η λεκανη «Messina abysial plain», ο κωνος του Νειλου ποταμου και η λεκανη «Herodotus abysial plain» παρουσιαζουν χαρακτριστικα των πετρελαιοφορων περιοχων.

Τα γεωτεκτονικα ρηγματα όμως στην περιοχη μπορουν να περιορισουν ποσοτικως την υπαρξη οικονομικως εκμεταλλευσημων αποθεματων Υδρογονανθρακων.

Χωρις ερευνητικες γεωτρησεις και καταλληλα προγραμματισμενα Τεστ με διαφορου μεγεθους βαλβιδες (βανες) για υπολογισμο της ποσοτητας υπαρξης Υδρογονανθρακων σε ένα κοιτασμα, με μια μακροχρονια προγνωση ετησιας παραγωγης και με τις αναγκαιες δαπανες εξελιξης του κοιτασματος και διατηρισης της παραγωγης, δηλαδη χωρις αποδεικτικα στοιχεια της οικονομικοτητας, δεν λαμβανεται καμια αποφαση.

 Με αλλα λογια!  

Μπορει να εντοπισθει ένα κοιτασμα Υδρογανανθρακων με τις γεωφυσικες ερευνες και τα Τεστ των ερευνητικων γεωτρησεων, η εκμεταλλευση αυτου όμως μπορει να είναι τεχνικως αδυνατη ‘η και οικονομικως ασυμφορη.

Δευτερο υποθετικο Συμπερασμα.

Επειδη οι ως ανω περιοχες καθ’ ολην την Μεσοζω’ι’κη και Τριτογενη γεωλογικη εποχη ηταν σκεπασμενες από την Τηθυα θαλασσα, μπορει να μην υπαρχουν κοιτασματα Υδρογονανθρακων Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης (Τριαδικο, Ιουρασικο και Κρητιδικο) με βιομηχανικο ενδιαφερον, χωρις όμως να αποκλειεται η ιζηματογενηση Μεσωζω’ι’κης εποχης στην δυτικη Ελλαδα και στο Ιονιο Πελαγος κατω από τους τριαδικους Εβαποριτες.

Παραχωρησεις οικοπεδων για ερευνητικες εργασιες και εκμεταλλευσης εντοπισθεντων κοιτασματων Υρογονανθρακων.

Στην ουσια υπαρχουν μονο δυο κυριες μορφες συμφωνιων:

  1. Συμφωνια παραχωρησης οικοπεδου για ερευνητικες και εργασιες παραγωγης (Concession Agreement) και

  2. Συμφωνια για παραχωριση και εκμεταλλευση οικοπεδου (EPSA = Exploration and Production-Sharing Agreement).

Στην πρωτη περιπτωση ολες οι δαπανες ερευνων εντοπισμου, εξελιξης, πετρελαιομαστευσης ‘η παραγωγης φυσικου αεριου με ολες τις απαραιτητες υποδομες για εμπλουτισμο, μεταφορα και φορτωση κ.α. επιβαρυνουν την αναδοχο εταιρεια που ελαβε την παραχωριση.

 Η χωρα-ιδιοκτητρια του οικοπεδου δεν συμμετεχει καθ’ ολου με ποσοστα στην διαδικασια εκμεταλλευσης, προστατευει την αναδοχο εταιρεια να κανει σχετικα γρηγορα την αποσβεση των επενδυσεων της και την εξασφαλιζει ένα κερδος (Marge) κατά μοναδα παραγωγης.

Η χωρα-ιδιοκτητρια του οικοπεδου το παραχωρει για τα επομενα π.χ. 50 χρονια και λαμβανει από την αναδοχο εταιρεια κατά παραχωρηθεντα 100 τετραγωνικα χιλιομετρα, που είναι θεμα συμφωνιας και κειται συνηθως γυρω στα 5 εκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ ανα 100 τετραγωνικα χιλιομετρα παραχωρηθησης επιφανειας του οικοπεδου.

Επιπλεον η χωρα-ιδιοκτητρια του οικοπεδου εισπρατει φορους παραγωγης (Royaltys) και εισοδηματος απο το φορολογουμενο εισοδημα, βασιζομενους σε μια φανταστικη τιμη της μοναδος Υδρογονανθρακων (PP = Posted Preis) που παραγεται με αθροισμα μερικων δολαριων των ΗΠΑ πανω στην εκαστοτε διεθνη τιμη του προ’ι’οντος για να εισπρατει η ιδιοκτητρια-χωρα περισσοτερους φορους παραγωγης και εισοδηματος.

Στις ως ανω δαπανες η αναδοχος εταιρεια αθροιζει τις σταθερες δαπανες των εγκαταστασεων της (fixe Costen), τις δαπανες διαχειρισης (General&Administration) μαζι με το προσωπικο που απασχολει για το εργο και στην χωρα απ’ οπου προερχεται και το  χρησιμοποιει στο οικοπεδο παραχωρισης.

Επιπλεον αθροιζει και τις τρεχουσες δαπανες παραγωγης και υπολογιζει τις αποσβεσεις του χρηματικου Κεφαλαιου της ολης επενδυσης.

Δαπανες Κατασκευης = τρεχουσες δαπανες παραγωγης + φοροι παραγωγης + Αποσβεση του Κεφαλαιου επενδσης.

Δαπανες κατασκευης +Φοροι παραγωγης = TPC (Tax Paid Cost).

Το Κερδος της αναδοχου εταιρειας (Marge) = Διεθνη τιμη του προ’ι’οντος – TPC.

Το Κερδος κειται μεταξυ 1 και 3 δολαρια των ΗΠΑ ανα μοναδα παραγωγης του προ’ι’οντος.

 Με μια ημερησια παραγωγη πχ. 300.000 βαρελιων περελαιου ηερησιως τακαθαρα ημερησια κερδη της αναδοχου εταιρειας κεινται μεταξυ 300.000 και 900.000 δολαρια των ΗΠΑ ημερησιως ενώ η αποσβεση του Κερφαλαιου της ολικης επενδυσης ελαβεν χωρα σε τουλαχιστον 5 χρονια από την εναρξη της παραγωγης.

Στην δευτερν περιπτωση (Συμφωνια EPSA) η χωρα ιδιοκτητρια του οικοπεδου παραχωρισης συμμετεχει σε ολες τις δαπανες από

την αρχη, δηλαδη από την φαση ερευνων με ένα συμφωνεθεν ποσοστο.

Για το ποσοστο της αναδοχου εταιρειας ισχυουν τα αναφερθεντα.

Μετρα προστασιας του εντοπισθεντος κοιτασματος Υδρογονανθρακων.

Τα συμφεροντα της αναδοχου εταιρειας διεφερουν απ’ αυτά της χωρας-ιδιοκτητριας του παραχωρηθεντος οικοπεδου εντος του οποιου εντοπισθηκε το κοιτασμα.

Η αναδοχος εταιρεια επιδειωκει ταχεια αποσβεση του Κεφαλαιου επενδυσης και μεγιστοποιηση των κερδων της με μεγιστοποιηση της ποσοτητας παραγωγης χωρις να λαμβανει υπ’ οψη τις ιδιαιτεροτητες του κοιτασματος σε κινδυνους προωρης προωθησης του νερου του κοιτασματος (κάθε κοιτασμα εκ δημιουργιας περιστοιχιζεται από κατω και γυρω του με αλμυρο νερο (Aquiver) και το οποιο είναι υπευθυνο και για την πιεση που επικρατει εντος του κοιτασματος (δωρεα ‘η φθηνη ενεργεια για την παραγωγη).

Η κατηγορια αυτή της ενεργειας, δηλαδη η κατά την εκμεταλλευση ενεργεια που απελευθερωνεται από την διαστολη πετρελαιου, αεριων και υδατος (πρωτογενη εκ,εταλλευση) οφειλει να διατηρηθει κατά τον μεγιστο δυνατον χρονο.

Η δευτερογενης και τριτογενης εκμεταλλευση ενός κοιτασματος με εγχυση σε συμπληρωματικες γεωτρησεις αλμυρου νερου που προκυπτει στις εγκαταστασεις εμπλοτισμου  και θερμοτητας και χημικων ουσιων είναι πολυδαπανες.

Η χωρα-ιδιοκτητρια του οικοπεδου στο οποιο βρισκεται το κοιτασμα ενδιαφερεται να επεκτεινει την ζωη εκμεταλλευσης του κοιτασματος, δηλαδη να διατηρησει για πολλα χρονια σταθερο το υψος παραγωγης και γι’αυτό θετει φραγμο στο υψος της ποσοτητας παραγωγης από κάθε γεωτριση για να αποφευχθει οσο το δυνατον για πολλα χρονια η υδατοποιηση του κοιτασματος.

Για να αποφευχθουν ακραιες περιπρωσεις δυσαρμονιας μεταξυ της αναδοχου εταιρειας και της χωρας-ιδικτητριας του οικοπεδου επινοηθηκε η μεγαλυτερη δυνατη ποσοτητα ημερησιας παραγωγης του προ’ι’οντος από κάθε γεωτριση (Maximum efficiency Rate=MER).

ΜΕR = 1,07 (0,433 x h x Pio) στην 0,45 x PW  x Pg

Εδώ είναι:

h = το κατα μεσο ορο βαθος του κοιτασματος απο τον πυθμενα της θαλασσης ‘η απο την στερεα επιφανεια.

Pio = δεικτης παραγωγικοτητας πετρελαιου σε βαρελια πετρελαιου κατά ημερα και προ μοναδα πιεσης psi ‘η κυβικα μετρα φυσικου αεριου κατά ημερα και προ μοναδα πιεσης psi.

Pw = Παραμετρος τιμωριας για νερο

Pg = Παραμετρος τιμωριας για αερια

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

 Απαγορεύεται αυστηρώς, οπουδήποτε αντιγραφεί, ή απόσπασμα, χωρίς την έγραφει έγκριση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΘΩΜΗΣ

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>