Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά στο Λεβάντε με την διακοπή του αρχαίου «Δρόμου του Μεταξιού» από το Ισλαμικό Εμιράτο, δηλαδή του περάσματος από το Ιράν προς τη Μεσόγειο. Δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο επιλογές: είτε μέσω Ντείρ εζ-ζορ (Deir ez-Zor) και του Χαλεπιού, είτε μέσω Παλμύρας και της Δαμασκού.
Ο πρώτος δρόμος διακόπηκε στις αρχές του 2013, ο δεύτερος μόλις τώρα. Η πτώση της Παλμύρας θα έχει επομένως τεράστιες συνέπειες στο σύνολο της περιφερειακής ισορροπίας.
Όλοι οι πρωταγωνιστές της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» περιμένουν με αγωνία να μάθουν τι έχουν συμφωνήσει η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη για το μέλλον τους. Μη γνωρίζοντας τίποτα, ο καθένας, για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, πρέπει να κάνει υποθέσεις και να προετοιμαστεί για ανατροπές καταστάσεων. Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) μας εξηγεί εδώ τα προγνωστικά του.
Αποτυχία του αμερικανικού πραξικοπήματος στη πΓΔΜ
Η πΓΔΜ αφόπλισε μια ένοπλη ομάδα της οποίας παρακολουθούσε τους εντολοδόχους για τουλάχιστον οκτώ μήνες. Πρόλαβε ως εκ τούτου μια άλλη προσπάθεια πραξικοπήματος, που είχε προγραμματιστεί από την Ουάσιγκτον για τις 17 Μαΐου. Σκοπός ήταν να επεκταθεί στη πΓΔΜ το χάος που υπάρχει ήδη στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η διέλευση ενός ρωσικού αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
θέλει να επανεκκινήσει τον πόλεμο στο Λεβάντε
Μη θέλοντας να παραδεχθεί ότι έχασε, ο Βενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να υπονομεύσει τη συμφωνία την οποία η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη θα υπογράψουν στις 30 Ιουνίου. Για το σκοπό αυτό, θέλει να αναβιώσει τον πόλεμο στη Συρία. Η ιδέα του είναι να συνεχίσει το έργο που έχει ήδη επιτευχθεί από το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, εφαρμόζοντας το σχέδιο Ράιτ (Wright) και δημιουργώντας ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν καπάκι στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο μύθος της πτώσης της Λαττάκειας
Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) απαντά σε αναγνώστες που τον ρώτησαν σχετικά με την ανακοίνωση της ενδεχόμενης πτώσης της Λαττάκειας και την ήττα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας που θα ακολουθήσει. Εξηγεί εδώ τον αβάσιμο χαρακτήρα αυτού του μύθου, το οποίο, κατά τη γνώμη του, ανήκει στη πολεμική προπαγάνδα.
Οι ρωσικές αρχές δημοσιεύουν ελάχιστα έγγραφα σχετικά με την κοσμοθεωρία τους. Η εκπομπή «Απευθείας Σύνδεση» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να εκτιμηθεί η εξέλιξη της αντίληψης των γεγονότων από τη Μόσχα. Πέρα από την απόδοση του προέδρου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του λαού του για τέσσερις ώρες, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η Ρωσία φαίνεται να εγκαταλείψει τη τακτοποίηση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι προετοιμάζεται για μια μακρά απομόνωση από τη Δύση.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κάνουν μεγάλο λάθος για τις ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη και τη μετανάστευση προς την Ένωση ανθρώπων που τρέφουν σε φυγή από τους πολέμους. Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) δείχνει εδώ ότι όλα αυτά δεν είναι μια τυχαία συνέπεια της σύγκρουσης στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά ένας στρατηγικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κόσμος μόλις ολοκλήρωσε τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της γενοκτονίας των μη-μουσουλμάνων στη Τουρκία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό το έγκλημα ξεκίνησε με τις χαμιτικές σφαγές του 1894-1895 υπό την εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’, συνέχισε με πολύ μεγάλο εύρος με τις σφαγές του 1915-1923 που προγραμματίστηκαν από τους Νεότουρκους, και διαιωνίζεται σήμερα με τις σφαγές του Ντέιρ αλ-Ζορ και Κεσάμπ που διοργανώθηκαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για 120 χρόνια, οι διαδοχικές τουρκικές αρχές σφαγιάζουν τους μη μουσουλμάνους, υπό τη γενική αδιαφορία, για να σχηματίσουν ένα ομοιογενές έθνος.
Πολλά Κράτη και προσωπικότητες που είχαν λάβει θέση κατά την έναρξη του πολέμου της Υεμένης άλλαξαν γνώμη. Επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν αυτόματα σύμφωνα με το χάσμα σουνιτών / σιιτών, καλούν για κατάπαυση του πυρός και για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πίσω από αυτό το αχρείαστο πόλεμο κρύβεται στην πραγματικότητα το χέδιο για τη δημιουργία ενός αραβικού ΝΑΤΟ … υπό ισραηλινή διοίκηση.
Αυτά που δεν γνωρίσετε για τις αμερικανο-ιρανικές συμφωνίες
Εδώ και δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται μυστικά μια περιφερειακή κατάπαυση του πυρός με το Ιράν. Φτάνοντας σε μια διμερή συμφωνία, ανακοίνωσαν μια λύση για την πυρηνική σύγκρουση και τις οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο των πολυμερών διαπραγματεύσεων που σέρνονται από το 2003.
Προνομιακός μάρτυρας, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αποκαλύπτει τι διακυβεύεται σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη και πως η Ουάσινγκτον προτίθεται να οργανώσει το Λεβάντε και το Κόλπο για τα επόμενα 10 χρόνια.
Επαναλαμβάνοντας ένα θέμα που είχε ήδη αναλύσει, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αποδείχνει ότι, πέρα από τις στρατηγικές των κρατών, οι λαοί του αραβικού κόσμου χωρίζονται πλέον σε δύο στρατόπεδα που δεν καθορίζονται ούτε από ταξικές σύγκρουσεις, ούτε από την Αντίσταση στο Σιωνισμό, ούτε ακόμη και από τους θρησκευτικούς πολέμους.
Η αντιπαράθεση που γενικεύεται με το βομβαρδισμό της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει ένα κοινωνικό χάσμα που κανείς δεν περίμενε: Αναδύονται δύο νέα στρατόπεδα γύρω από το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών.
Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δημοσίευσε ένα σημείωμα σχετικά με το διεθνές «συνωμοσιολογικό» κίνημα. Ο στόχος του. Να προετοιμαστεί νέα νομοθεσία που θα απαγορεύσει την έκφραση του.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επέτρεψε την θέσπιση μιας «μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης» (Patriot Act), και την έναρξη μιας σειράς αυτοκρατορικών πολέμων. Σταδιακά, οι ευρωπαϊκές ελίτ ευθυγραμμίστηκαν με τους ομολόγους τους πέρα από τον Ατλαντικό. Παντού, ανησυχούν οι πολίτες ότι εγκαταλείπονται από τα κράτη τους και αμφισβητούν τους θεσμούς τους. Προσπαθώντας να διατηρηθούν στην εξουσία, οι ελίτ είναι έτοιμες από τώρα και στο εξής να χρησιμοποιήσουν βία για να φιμώσουν κάθε αντίσταση.
Για αρκετούς μήνες, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να αλλάξει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Εμιράτο με τη βοήθεια της Συρίας. Αλλά δεν το μπορεί, από τη μια πλευρά επειδή ο ίδιος έλεγε για χρόνια ότι ο πρόεδρος Άσαντ έπρεπε να φύγει, και από την άλλη διότι οι περιφερειακοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν το Ισλαμικό Εμιράτο κατά της Συρίας.
Τα πράγματα αλλάζουν αργά και δεν αναμένεται να τα καταφέρει σύντομα. Φαίνεται όμως ότι όλα τα κράτη που υποστήριζαν το Ισλαμικό Εμιράτο έπαψαν να το πράττουν, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατανομή της τράπουλας.
Απέτυχε το πραξικόπημα του Ομπάμα στη Βενεζουέλα
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να αλλάξει με τη βία ένα πολιτικό καθεστώς, που της αντιστέκεται. Στις 12 Φεβρουαρίου, ένα αεροπλάνο της Academi (πρώην Blackwater), μεταμφιεσμένο σε αεροσκάφος του στρατού της Βενεζουέλας έπρεπε να βομβαρδίσει το προεδρικό μέγαρο και να σκοτώσει τον πρόεδρο Nicolas Maduro. Οι συνωμότες είχαν προγραμματίσει να θέσουν στην εξουσία τη πρώην βουλευτή Μαρία Corina Machado και να την υποστηρίξουν αμέσως πρώην πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής.
Μετά από πολλούς δισταγμούς, η κυβέρνηση Ομπάμα υιοθέτησε ένα νέο Δόγμα Άμυνας. Για το Λεβάντε, δεν υπάρχει πλέον θέμα «αναδιάρθρωσης της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής», ούτε ανατροπής του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά μόνο «περιορισμό» του Ισλαμικού Εμιράτου. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να ξαναβάλει τη στρατιωτική μηχανή του σε λειτουργία και να προχωρήσει. Για να το πετύχει, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη του Κογκρέσου.
Ενώ ο τύπος στην άλλη πλευρά του ατλαντικού χαιρέτισε το νέο Αμερικανικό Δόγμα για την Εθνική Ασφάλεια ως προθυμία να εξερευνήσει πρώτα με μη-στρατιωτικά μέσα την επίλυση των συγκρούσεων, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) το διάβασε ως ιμπεριαλιστική δήλωση πίστης και δήλωση κήρυξης πολέμου. Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν κατευθείαν το αρχικό έγγραφο που επισυνάπτεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης για να ελέγξουν ότι ο Τ.Μ. λέει αλήθεια.
Ενώ ο πόλεμος κατά της Συρίας είχε αποφασιστεί το 2001 για να σπάσει τον «Άξονα της Αντίστασης», για να αρπάξουν τα αποθέματα φυσικού αερίου της, και να αναμορφωθεί η «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον έχουν ανατραπεί . Ο νέος στόχος είναι να σταματήσει τη μετάδοση της τρομοκρατίας η οποία τροφοδοτείται από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και την οποία κανένα κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, οι προύχοντες της Ουάσιγκτον και των κυρίαρχων ΜΜΕ ελπίζουν τώρα τη νίκη της Συρίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η κρίση που διαπερνά το αμερικανικό κρατικό μηχανισμό απειλεί άμεσα την επιβίωση της αυτοκρατορίας. Δεν είναι πλέον απλά η γνώμη του Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan), αλλά το θέμα που συγκλονίζει την άρχουσα τάξη στη Ουάσιγκτον στο σημείο που ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) απαιτεί την παραίτηση των κύριων συμβούλων του προέδρου Ομπάμα και τον διορισμό μιας νέας ομάδας. Αυτή η σύγκρουση δεν έχει τίποτα να κάνει με την αντιπαλότητα Δημοκρατικών / Ρεπουμπλικάνων, ούτε με την αντιπαλότητα περιστέριων / γερακιών. Αυτό που διακυβεύεται είναι το leadership (ηγεσία) στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Η απίστευτη εκστρατεία τύπου που διεξάγεται στη Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, ενάντια σε όλους όσους αναρωτήθηκαν για τις επιθέσεις του Ιανουάριου στο Παρίσι επεκτάθηκε σταδιακά σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Από τώρα και στο εξής, το κριτικό πνεύμα είναι πιθανό να γίνει έγκλημα και να οδηγήσει στη φυλακή.
Ενώ πολλοί Γάλλοι αντιδρούν στην επίθεση κατά του Charlie Hebdo καταγγέλλοντας τον Ισλαμισμό και διαδηλώνοντας στους δρόμους, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) επισημαίνει ότι η τζιχαντιστική ερμηνεία είναι αδύνατη. Ενώ ο ίδιος θα είχε κάθε συμφέρον να καταγγείλει μια επιχείρηση της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους, εισηγείται μια άλλη υπόθεση, πολύ πιο επικίνδυνη.
Ενώ η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει πλέον καμία εξωτερική πολιτική, αλλά πολλές αντιφατικές και ταυτόχρονες πολιτικές, τα «φιλελεύθερα γεράκια» συγκροτήθηκαν γύρω από τον Στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και το Κέντρο για μια νέα αμερικανική ασφάλεια (Center for a New American Security, CNAS). Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) παρουσιάζει αυτή τη δεξαμενή σκέψης που παίζει σήμερα το ρόλο που προηγουμένως είχε ανατεθεί στο Σχέδιο για ένα Νέο Αμερικανικό Αιώνα (Project for a New American Century) στην εποχή του Μπους: την προώθηση του κατακτητικού ιμπεριαλισμού και της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Ο λαός της Συρίας έχει κερδίσει δύο διαδοχικούς πολέμους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να γνωρίσει την ειρήνη. Στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο κάνουν ό, τι είναι δυνατόν και περνά από το χέρι τους τα «φιλελεύθερα γεράκια» να παρατείνουν την κρίση, αλλά επινόησαν ένα σχέδιο για να προετοιμάσουν ένα τρίτο πόλεμο. Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αποκαλύπτει εδώ τον τρόπο με τον οποίον προτίθενται να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους την ειρηνευτική διάσκεψη, που προβλέπεται στη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου 2015.
Τα αποσπάσματα που δημοσιοποιούνται από την έκθεση της Επιτροπής της Γερουσίας για το μυστικό πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA την εμφανίζουν ως μια εκτεταμένη εγκληματική οργάνωση. Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) διάβασε για σάς τις 525 σελίδες αυτού του εγγράφου. Βρήκε την απόδειξη για αυτό που ισχυρίζεται εδώ και χρόνια.
Πώς ο Πούτιν αντέστρεψε τη στρατηγική του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία αντιδρά στον οικονομικό πόλεμο που της κάνει το ΝΑΤΟ με τον τρόπο που θα το είχε κάνει σ’ ένα συμβατικό πόλεμο. Άφησε τον εαυτό της να πληγεί από τις μονομερείς κυρώσεις για να οδηγήσει καλύτερα τον αντίπαλό της στον δρόμο που η ίδια επέλεξε. Ταυτόχρονα, υπέγραψε συμφωνίες με την Κίνα για να διασφαλίσει το μέλλον της, και μετά με την Τουρκία για να αποδιοργανώσει το ΝΑΤΟ.
Όπως κάποτε ενώπιον της Γαλλίας ή της Γερμανίας, η αρχική ήττα της μπορεί να είναι η εγγύηση για τη τελική νίκη της.
Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan), ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακοινώσε τον πιθανό διορισμό του Chuck Hagel στο Υπουργείο Άμυνας, αναρωτιέται για τους λόγους της απόλυσης του. Κατά τον ίδιον, δεν πρέπει να είναι λόγω των πράξεων του, αλλά λόγω αλλαγής της πολιτικής του προέδρου. Στην ουσία, παρατηρεί ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον συγκεκριμένη πολιτική και η κυβέρνηση Ομπάμα διεξάγει επικίνδυνες αντιφατικές ενέργειες.
Ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλύπτουν με φρίκη ότι κανονικοί άνθρωποι μπορούν ξαφνικά να μετατραπούν σε δολοφόνους, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) ανατρέχει σ’ αυτό το φαινόμενο που δεν έπαψε να καταγγέλλει εδώ και 13 χρόνια: ορισμένοι τζιχαντιστές δεν είναι ούτε τακφιριστές ούτε μισθοφόροι, αλλά μετατράπτηκαν για να γίνουν δολοφόνοι.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον χάρτη της για την αναδιαμόρφωση του Λεβάντε για έναν άλλο. Ωστόσο, η αποτυχία του πρώτου σχεδίου και η αντίσταση του συριακού πληθυσμού δεν αποτελεί καλό οιωνό για την εφαρμογή του νέου αυτού σχεδίου. Ο Τιερί Μείσάν (Thierry Meyssan) μιλά για τις προσαρμογές που απαιτούνται και τη διαίρεση που προκαλεί στο εσωτερικό του συνασπισμού: από τη μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, από την άλλη, η Γαλλία και η Τουρκία.
Από το Μάιο, ο Λευκός Οίκος δεν σταμάτησε να αναβάλει τη δημοσίευση της στρατηγικής του για την εθνική ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι αν η ομάδα του διαχειρίζεται καλύτερα τα γεγονότα σε σχέση με την ομάδα του προκατόχου του, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει μια συνεκτική ανάλυση για τον κόσμο και να καθορίσει το δόγμα της. Επιπλέον, η απώλεια της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα τον αναγκάσει να βρει νέους συνεργάτες.
Η νέα συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας αφορά μόνο οικονομικά θέματα ή θέματα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή μήπως είναι καθαρά πολιτική;
Μήπως, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει το Παρίσι να καλύψει τη πολιτική της Άγκυρας όποια και να είναι;
Μήπως περιλαμβάνει την υποστήριξη αυτή και τις γενοκτονίες;
Στην ανάλυση που ακολουθεί (2 μέρη), νέα και πρωτότυπη, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) εκθέτει τους γεωπολιτικούς λόγους της αποτυχίας του πολέμου κατά της Συρίας και τους πραγματικούς στόχους του λεγόμενου πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το παρόν άρθρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση των σημερινών διεθνών σχέσεων και της κρυστάλλωσης των συγκρούσεων στο Λεβάντε (Ιράκ, Συρία και Λίβανος).
Leave a Reply