07:08   15.05.2013

Φίλε μου παλλακίδες έχουμε, βασιλιάδες έχουμε, στρατηγούς δεν έχουμε! ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

Φελνίκος

Από σήμερα το πρωί στις 6 πετάω για Πεκίνο. Για να καλύψω δημοσιογραφικά το «ταξίδι για δουλειές» του πρωθυπουργού στην Κίνα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό την ώρα που κάποιοι από σας θα διαβάζετε το κείμενο εγώ να βρίσκομαι στο αεροπλάνο.
Στις περίπου 13 ώρες που διαρκεί η πτήση θα έχω για συντροφιά την «Τέχνη του Πολέμου», την πραγματεία του Σουν Τζου που παραμένει επίκαιρη ακόμη και σήμερα, 24 αιώνες μετά τη συγγραφή της.
Ήδη από χθες βράδυ άρχισα να την διαβάζω, για πολλοστή φορά είναι η αλήθεια, προσπαθώντας να βρω αντιστοιχήσεις με την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα.
Για αρχή αποφάσισα να σας διηγηθώ την γνωριμία του Σουν Τζου με τον Χου Λου, βασιλιά του Βου. Για λόγους ιστορικής γνώσης και μόνο αναφέρω πως μετά τη γνωριμία ο Χου Λου έχρισε στρατηγό του τον Σου Τζου και για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι δηλαδή που πέθανε ο βασιλιάς, ο στρατηγός πια Σουν Τζου κέρδισε όλους τους πολέμους που διεξήγαγε.
Ας παρακολουθήσουμε όμως την ιστορία, η οποία νομίζω ταιριάζει γάντι στον τρόπο με τον οποίον πρέπει να διοικήσει ο Σαμαράς, αλλά και όποιος άλλος θέλει να κερδίσει τον πόλεμο για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο Χο Λου κάλεσε τον Σουν Τζου και του είπε: «Διάβασα πολύ προσεκτικά τα δεκατρία κεφάλαια του Βιβλίου σας. Μήπως θα μπορούσατε να μου κάνετε μια μικρή επίδειξη του πώς εφαρμόζεται πρακτικά η θεωρία σας -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των στρατευμάτων;»
«Θα μπορούσα», απάντησε ο Σουν Τζου.
«Και μήπως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στην επίδειξη γυναίκες;» συνέχισε ο Βασιλιάς.
«Βεβαίως», είπε χωρίς δισταγμό ο Σουν Τζου.
Έτσι, δόθηκε διαταγή να φέρουν από το παλάτι 180 όμορφες γυναίκες. Ο Σουν Τζου τις χώρισε σε δυο λόχους και έθεσε επικεφαλής τις δυο πιο αγαπημένες παλλακίδες του Βασιλιά. Ύστερα έδειξε στα κορίτσια πώς να κρατούν το δόρυ και ρώτησε: «Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα στο «Μπροστά» και το «Πίσω», το «Αριστερά» και το «Δεξιά»;
«Την ξέρουμε», απάντησαν εκείνα.
«Ωραία», είπε ο Σουν Τζου. «Τώρα, όταν σας δώσω τη διαταγή «Μέτωπο εμπρός», θα κοιτάξετε κατευθείαν μπροστά. Όταν σας πω «Μεταβολή», θα κάνετε μισή στροφή, ώστε να κοιτάξετε όλες προς τα πίσω. Όταν σας πω «Επ’ αριστερά», θα γυρίσετε προς τη μεριά του αριστερού σας χεριού. Κι όταν σας πω «Επί δεξιά», θα γυρίσετε προς τη μεριά του δεξιού σας χεριού».
Οι γυναίκες είπαν «Καταλάβαμε» και τότε ο Σουν Τζου, αφού τους εξήγησε ποιο χτύπημα του τύμπανου αντιστοιχούσε σε κάθε παράγγελμα, τους μοίρασε τα δόρατα και έδωσε το σύνθημα: «Επί δεξιά». Τα κορίτσια, όμως, αντί να υπακούσουν, ξέσπασαν σε γέλια.
Τότε ο Σουν Τζου είπε ήρεμα: «Εάν τα παραγγέλματα δεν είναι σαφή και οι διαταγές δεν είναι απόλυτα κατανοητές, το λάθος είναι του στρατηγού». Ύστερα επανέλαβε τρεις φορές τα παραγγέλματα, τα εξήγησε πέντε, και έδωσε το παράγγελμα: «Επ’ αριστερά». Τα κορίτσια ξέσπασαν, γι’ άλλη μια φορά, σε γέλια.
Τότε ο Σουν Τζου, πάντα το ίδιο ήρεμος, είπε: «Όταν τα παραγγέλματα δεν είναι σαφή και οι διαταγές δεν είναι απόλυτα κατανοητές, το λάθος είναι του στρατηγού. Όταν, όμως, οι διαταγές είναι σαφείς και κατανοητές, αλλά οι στρατιώτες δεν υπακούουν, τότε το λάθος είναι των αξιωματικών τους». Και λέγοντας αυτά, διέταξε να αποκεφαλίσουν οι δυο επικεφαλής των λόχων!
Ο Βασιλιάς που παρακολουθούσε τη σκηνή από ψηλά, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι δυο ευνοούμενες του θα έμεναν χωρίς κεφάλι, έσπευσε να μηνύσει στον Σουν Τζου: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδειξη σας. Αλλά εάν στερηθώ τις δυο αυτές παλλακίδες, το φαγητό και το ποτό μου θα χάσουν τη γεύση τους. Επιθυμία μου, λοιπόν, είναι να μην αποκεφαλιστούν».
Οπότε, ο Σουν Τζου απάντησε: «Ο υπηρέτης σας έχει κάνει ήδη δεκτό το διορισμό του ως Διοικητή και όταν ένας διοικητής ηγείται του στρατού, δεν υποχρεούται να υπακούει σε όλες τις διαταγές του ηγεμόνα του». Αμέσως μετά, έδωσε διαταγή να αποκεφαλιστούν οι δυο γυναίκες προς παραδειγματισμό και όρισε ως επικεφαλής δύο άλλες.
Ύστερα, επανέλαβε τα παραγγέλματα με τη βοήθεια του τύμπανου και οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν, χωρίς να κάνουν το παραμικρό λάθος. Και, Βέβαια, χωρίς να τολμήσει καμιά τους να γελάσει!
Τότε ο Σουν Τζου διαμήνυσε με αγγελιοφόρο στον βασιλιά: «Ο στρατός σας, κύριε, είναι πανέτοιμος. Μπορείτε να κατεβείτε και να τον επιθεωρήσετε Είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητήσετε – ακόμα και να πέσει στη φωτιά».
Ωστόσο, η όρεξη του Βασιλιά για πειράματα είχε κοπεί. «Πες στο Στρατηγό», είπε στον αγγελιαφόρο, «ότι μπορεί να επιστρέφει στο στρατόπεδο του και να αναπαυθεί. Ο βασιλέας του δεν έχει καμιά διάθεση για επιθεώρηση».
Όταν ο Σουν Τζου έλαβε το μήνυμα, σχολίασε ατάραχα: «Ο Βασιλιάς αγαπάει τα λόγια, όχι όμως και τα έργα…»
Από τα έργα λοιπόν και τα αποτελέσματα που αυτά θα παράξουν, και όχι από τα λόγια, θα κριθούν ο σημερινός πρωθυπουργός και τρικομματική κυβέρνησή του. Το ίδιο και η αποστολή στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Αν το ταξίδι στη χώρα του Μάο δρομολογήσει συγκεκριμένες δουλειές για τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και συγκεκριμένες επενδύσεις των Κινέζων στη χώρα μας θα είναι πετυχημένο. Και καλώς έγινε.
Επ’ αυτών τις επόμενες ημέρες πιστεύω θα έχουμε να πούμε πολλά. Είτε θετικά είτε αρνητικά…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν ο Σουν Τζου, δεν είναι ένας ακόμα αιμοδιψής στρατηγός της εποχής του. Από την πρώτη σελίδα της πραγματείας του, κάνει σαφές ότι ο πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι η έσχατη λύση. Ακόμα και τότε, όμως, θα πρέπει να φροντίζουμε να διεξάγεται στο ελάχιστο δυνατό διάστημα, να έχει το ελάχιστο δυνατό κόστος σε ζωές και προσπάθεια, και να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στον εχθρό. «Καμιά χώρα δεν ωφελήθηκε ποτέ από έναν παρατεταμένο πόλεμο», σημειώνει χαρακτηριστικά. Και νομίζω πως ο πρωθυπουργός, αλλά και το σύνολο της εγχώριας πολιτικής τάξης πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στον παρατεταμένο πόλεμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την πολιτική και διοικητική της αναμόρφωση.
http://www.matrix24.gr/