Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε µόνοι σας λαχανικά; Αν διαθέτετε τον απαραίτητο χώρο και όρεξη για… κηπουρική, θα έχετε σύντοµα τη δική σας, λαχταριστή σοδειά. Το µόνο επιχείρηµα που θα µμπορούσε να έχει κάποιος για να µην ξεκινήσει το δικό του λαχανόκηπο είναι η έλλειψη χώρου. Ή έστω, άλλο ένα: ότι δεν έχει καµία, µα καµία διάθεση να ασχοληθεί µε την κηπουρική. Από την άλλη, όµως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επιχειρήσει. Πέντε από αυτούς είναι οι εξής:
1. Θα έχετε πάντα φρεσκοκοµµένα κηπευτικά.
2. Θα αποκτήσετε και πάλι τον έλεγχο όσων τρώτε, µε την έννοια ότι θα γνωρίζετε µε τι έχουν ψεκαστεί τα λαχανικά σας και πότε.
3. Μπορείτε να καλλιεργήσετε ποικιλίες ενδηµικές, οι οποίες δεν περιλαµβάνονται στις ποικιλίες που καλλιεργούν πλέον οι αγρότες.
4. Θα μειώσετε τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η µεταφορά τροφίµων από πολύ µακρινές αποστάσεις.
5. Θα νιώσετε δηµιουργικοί.
(Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες να δεις photos από τον λαχανόκηπο και ανθόκηπο, φίλων.)
Πού, πώς, πότε:Απαντώντας στο τρίπτυχο των ερωτήσεων που ξεκινούν από πι, δηλαδή στο πού, πώς και πότε θα φυτέψετε, θα έχετε ουσιαστικά βάλει τις βάσεις για τον οργανικό λαχανόκηπό σας. Και αυτό γιατί θα έχετε βρει ακριβώς τι χρειάζονται τα φυτά.
Πού: • Οι σκιερές θέσεις θα περιορίσουν σηµαντικά την παραγωγή σας. Οπότε θα πρέπει να τοποθετήσετε τα παρτέρια σας στα ηλιόλουστα τµήµατα του κήπου σας. Αν, βέβαια, στην περιοχή σας ο καλοκαιρινός ήλιος είναι αδυσώπητος, µπορείτε να φιλτράρετε τις ακτίνες του µε τα πράσινα δίχτυα που απλώνουν στις καλλιέργειες.
• Αν ο κήπος σας είναι εκτεθειµένος στον άνεµο, τοποθετήστε χαµηλούς ανεµοφράχτες στο τµήµα του λαχανόκηπου. Ρόλο ανεµοφράχτη µπορεί να παίξουν και οι συστάδες θάµνων.
• Στην περίπτωση που το επίπεδο του κήπου σας είναι κεκλιµένο, µπορείτε να φτιάξετε βαθµίδες στα σηµεία όπου θα φυτέψετε τα κηπευτικά. Να θυµάστε, πάντως, ότι το κατώτερο σηµείο της πλαγιάς µπορεί να πιάνει πάγο.
• Αν δεν διαθέτετε κήπο αλλά βεράντα, µπορείτε να αναπτύξετε τα λαχανικά σας σε µεγάλες ζαρντινιέρες. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να χρησιµοποιήσετε γόνιµο εδαφικό µίγµα και να φροντίσετε ώστε να µην ξεραθεί ποτέ.
Πώς : • Πριν φυτέψετε οτιδήποτε, γνωρίστε και προετοιµάστε κατάλληλα το έδαφος του κήπου σας. Είναι πολύ σηµαντικό να γνωρίζετε αν είναι όξινο ή αλκαλικό, προκειµένου να δείτε ποια είδη θα µπορούσαν να ευδοκιµήσουν και ποια όχι. Για να βρείτε την οξύτητα, µπορείτε να προµηθευτείτε ένα πεχάµετρο ή δείκτες pH από φυτώρια και καταστήµατα µε είδη κήπου. Το επόµενο βήµα είναι να ελέγξετε αν έχει αρκετή οργανική ουσία, αν είναι πλούσιο ή φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία. Αν το έδαφος της περιοχής δεν φηµίζεται για τη γονιµότητά του, µπορείτε να το βελτιώσετε προσθέτοντας χώµα ή κοµπόστ.
• Σχετικά µε την προετοιµασία του εδάφους, θα πρέπει να αποµακρύνετε όλες τις µεγάλες πέτρες και τα ζιζάνια. Έπειτα, θα πρέπει να το ψιλοχωµατίσετε, δηλαδή να σπάσετε τους µεγάλους σβώλους του χώµατος.
• Κρατήστε ηµερολόγιο µε το τι φυτεύετε κάθε χρόνο, ποια προβλήµατα παρουσιάστηκαν και τι απόδοση είχατε. Αν και ακούγεται υπερβολικό, είναι εξαιρετικά χρήσιµο. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποια είδη αναπτύσσονται καλύτερα στον κήπο σας και, κατ’ επέκταση, να σχεδιάσετε ευκολότερα ένα πρόγραµµα αµειψισποράς.
• Αν έχετε σκυλί ή γάτα, θα πρέπει να προστατέψετε τα παρτέρια σας µε διαχωριστικά ή µε δίχτυα. Στην περίπτωση που φυτέψετε δυόσµο, λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι οι γάτες λατρεύουν να κυλιούνται πάνω του.
Πότε : Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, για να τα καλοκαιρινά και τα χειµερινά λαχανικά, αντίστοιχα. Για να προγραµµατιστείτε ευκολότερα, φτιάξτε µια λίστα µε τα λαχανικά που θα θέλατε να έχετε και σηµειώστε δίπλα τους την εποχή φύτευσης. Έπειτα, δείτε ποια µπορούν να συνδυαστούν, δηλαδή να φυτευτούν το ένα δίπλα στο άλλο. Υπάρχουν ορισµένα φυτά τα οποία, αν συνδυαστούν, µειώνεται η παραγωγή.
Ενηµερωθείτε για τις µεθόδους βιολογικής γεωργίας : Ο κύριος στόχος σας είναι να καλλιεργήσετε τα φυτά επεµβαίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο στο περιβάλλον. Ένα από τα πρωταρχικά βήµατα είναι να αποφύγετε τη χρήση ανόργανων λιπασµάτων και φυτοφαρµάκων. Για να βελτιώσετε το έδαφος του κήπου σας, µπορείτε να προσθέσετε οργανικά λιπάσµατα, κοπριές (καλά χωνεµένες) ή κοµπόστ, ενώ για να αντιµετωπίσετε ορισµένες προσβολές εντόµων, µπορείτε να εκµεταλλευτείτε τους φυσικούς θηρευτές τους. Για παράδειγµα, δοκιµάστε να εξουδετερώσετε τη µελίγκρα σκορπώντας προνύµφες πασχαλίτσας, τις οποίες θα βρείτε σε φυτώρια µε σκευάσµατα βιολογικής καλλιέργειας. Για να προστατέψετε τα φυτά σας από τις επιδροµές των σαλιγκαριών, τοποθετήστε ως εµπόδια στην περίµετρο των παρτεριών σανίδες καλυµµένες µε φύλλα χαλκού.
Λάβετε προληπτικά µέτρα Είναι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος για να αντιµετωπίσετε τους εχθρούς των φυτών. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα ίδια τα φυτά. Ορισµένα από αυτά εκκρίνουν από τα φύλλα, τις ρίζες ή τα άνθη τους ενώσεις οι οποίες αποδεδειγµένα απωθούν ορισµένους φυτοπαθογόνους οργανισµούς. Έτσι, αν φυτέψετε κατηφέδες περιµετρικά των παρτεριών, θα έχετε κάνει ένα καλό βήµα για να κρατήσετε µακριά τους νηµατώδεις. Από την άλλη, πολλά αρωµατικά φυτά, όπως ο βασιλικός και η λεβάντα, απωθούν αρκετά έντοµα χωρίς να τα σκοτώνουν. Ο απήγανος είναι εξίσου αποτελεσµατικός. Παρ’ ότι η µυρωδιά του θα είναι δυσάρεστη και για εσάς, καλό θα είναι να τον φυτέψετε περιµετρικά των παρτεριών.
Φτιάξτε κοµπόστ Αξιοποιήστε τα φύλλα ή τους καρπούς που δεν αναπτύχθηκαν καλά για να φτιάξετε κοµπόστ. Οι φλούδες από καρπούζι ή πατάτες ή άλλα φρούτα, τα εξωτερικά φύλλα ενός µαρουλιού, τα ξερά φύλλα, τα µαραµένα λουλούδια και τα τεµαχισµένα κλαδιά µπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για ένα εξαιρετικό βελτιωτικό εδάφους, το λεγόµενο κοµπόστ. Η διαδικασία αυτής της µετατροπής, δηλαδή της κοµποστοποίησης, βασίζεται στη µεταβολική δραστηριότητα ορισµένων µικροοργανισµών, οι οποίοι αποικοδοµούν την οργανική ύλη. Για να παράγετε κοµπόστ στο σπίτι σας, χρειάζεστε –ασφαλώς– φυτικά υπολείµµατα, έναν κάδο για κοµποστοποίηση, ένα θερµόµετρο και µια τσουγκράνα. Αν έχετε αρκετό διαθέσιµο χώρο, µπορείτε να κάνετε κοµποστοποίηση συγκεντρώνοντας τα οργανικά απορρίµµατα σε σωρούς, χωρίς τη χρήση ειδικού κάδου. Αν σκοπεύετε να χρησιµοποιήσετε το κοµπόστ που θα παράξετε στον κήπο σας ή στις γλάστρες, φροντίστε ώστε τα φυτικά υπολείµµατα που θα προσθέσετε να είναι καλά τεµαχισµένα και «καθαρά» από ασθένειες και φυτοπαθογόνα έντοµα. Μετά την ανάµιξη των υλικών, διαβρέχετε καλά το µίγµα και το τοποθετείτε στον κάδο κοµποστοποίησης.
Παρακολουθείτε τη θερµοκρασία των υλικών σχεδόν σε καθηµερινή βάση (τις πρώτες εβδοµάδες θα πρέπει να φτάσει, χονδρικά, τους 55° έως 65° C, ανεξάρτητα από τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος). Κάθε φορά που βλέπετε ότι µειώνεται, θα πρέπει να ανακατεύετε τα υλικά και, αν είναι σχετικά στεγνά, να τα διαβρέχετε. Ύστερα από τρεις τέσσερις εβδοµάδες, θα διαπιστώσετε ότι η θερµοκρασία αρχίζει να πέφτει, παρά την ανάµιξη, δηλαδή το «γύρισµα» των υλικών. Αυτό είναι επιθυµητό και ενδεικτικό ότι το κοµπόστ αρχίζει να σταθεροποιείται και να µπαίνει στη φάση της ωρίµανσης, που µε τη σειρά της θα του διασφαλίσει την καταλληλότητα προς χρήση.
Προσοχή στις λεπτοµέρειες: Ξύλινες κατασκευές Στην περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει στον κήπο σας ξύλινες κατασκευές, επιλέξτε προσεκτικά τα βερνίκια για τη συντήρησή τους. Προτιµήστε προϊόντα στα οποία έχει απονεµηθεί το οικολογικό σήµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eco Label. Η αλυσίδα παραγωγής τους, αλλά και η εξέλιξή τους µετά το πέρας της χρήσιµης «ζωής» τους έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Πότισµα: Μη σπαταλάτε νερό άσκοπα ποτίζοντας µε το λάστιχο. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δίκτυο ποτίσµατος ή να καταφύγετε στην παραδοσιακή λύση ποτίσµατος: το ποτιστήρι. Ιδανική λύση –στην περίπτωση που δεν κατοικείτε κοντά σε βιοµηχανική ζώνη ή αυτοκινητοδρόµους µεγάλης κυκλοφορίας– θα ήταν να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συλλογής του βρόχινου νερού.
Φωτισµός Στα αποµακρυσµένα σηµεία του κήπου, όπου δεν είναι απαραίτητο να έχετε µονίµως φωτισµό, µπορείτε να τοποθετήσετε ανιχνευτές κίνησης. Γενικά, επωφεληθείτε από την ηλιοφάνεια της χώρας µας και τοποθετήστε φωτιστικά που αξιοποιούν το ηλιακό φως. Προσέξτε, µονάχα, όταν χαλάσουν, να τα πετάξετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
…και ανθόκηπος: Θεωρείτε ότι ο κήπος ή η βεράντα σας µαρτυρούν τη διάθεσή σας να προστατέψετε το περιβάλλον; Μη βιαστείτε να απαντήσετε «ασφαλώς». Βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε ελέγξει όλες τις παραµέτρους. Και αυτό γιατί το θέµα –ή, ορθότερα, το ζήτηµα– δεν είναι αν έχετε γεµίσει το χώρο σας µε εύρωστα φυτά, αλλά κατά πόσο η συντήρησή τους επιβαρύνει το περιβάλλον. Μερικά από τα σηµαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήµατα είναι η ρύπανση των υπόγειων υδάτων µε νιτρικά, η λειψυδρία, η κατασπατάληση φυσικών πόρων για την παραγωγή συνθετικών λιπασµάτων και βελτιωτικών εδάφους, αλλά και η εξόντωση εντόµων και άλλων οργανισµών… Αν τα πάρετε ένα προς ένα, θα διαπιστώσετε ότι σε µικρή κλίµακα τα ενισχύετε καθώς προσπαθείτε να φροντίσετε τα φυτά σας. Πριν, όµως, αρχίσετε να ψιθυρίζετε ότι, όπως πάµε, θα στερηθείτε ακόµη και τους κήπους, µπορείτε απλώς να αλλάξετε τακτική. Με απλά λόγια, να κάνετε τις εργασίες συντήρησης του κήπου φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Στροφή σε… εναλλακτικές κινήσεις : Η πρώτη, σχεδόν αυτονόητη, κίνηση που µπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε µερικές από τις µεθόδους βιολογικής γεωργίας, ακόµη και στο µπαλκόνι. ∆ηλαδή, να αποφύγετε τη χρήση συνθετικών λιπασµάτων και φυτοφαρµάκων. Για να βελτιώσετε το έδαφος του κήπου σας, επιλέξτε ένα ουδέτερο εδαφοβελτιωτικό υλικό, όπως το κοµπόστ –µε την προϋπόθεση ότι θα είναι σταθεροποιηµένο και ώριµο. Στην περίπτωση που τα φυτά σας προσβληθούν από έντοµα ή µύκητες, ρωτήστε ένα γεωπόνο για τους φυσικούς θηρευτές τους. Για παράδειγµα, η µελίγκρα µπορεί να αντιµετωπιστεί σκορπώντας πάνω στα προσβεβληµένα φυτά προνύµφες πασχαλίτσας. Θα τα βρείτε σε τυποποιηµένες συσκευασίες, σε φυτώρια εξειδικευµένα στη βιολογική καλλιέργεια.
Χωρίς υπερβολές: Αν, βέβαια, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιµοποιήσετε φυτοφάρµακα για να αντιµετωπίσετε µια απειλή, απλώς φροντίστε να ακολουθήσετε πιστά, χωρίς καµία απόκλιση, τις οδηγίες χρήσης τους. Μη χρησιµοποιήσετε ποσότητα µεγαλύτερη από την ενδεικνυόµενη, µε το σκεπτικό ότι θα πάρετε γρηγορότερα αποτελέσµατα. Το µόνο που θα καταφέρετε είναι να εξοντώσετε και τους ωφέλιµους µικροοργανισµούς ή τα έντοµα που βρίσκουν καταφύγιο στον κήπο σας. Σε καµία περίπτωση µην ξεχνάτε ότι οι συσκευασίες των λιπασµάτων και των φυτοφαρµάκων πρέπει να κλειδώνονται σε ένα ντουλάπι, µακριά από πηγές, ρυάκια και τεχνητές λιµνούλες. Όταν αδειάζει η συσκευασία του συνθετικού λιπάσµατος, µην την κάψετε µαζί µε τα χόρτα του κήπου, γιατί οι αναθυµιάσεις τους µπορεί να είναι επικίνδυνες. Αν οι συσκευασίες είναι πλαστικές, ξεπλύνετέ τις µε νερό µία ή δύο φορές. Τα ξεπλύµατα αυτά µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τα φυτά σας, σαν αραιωµένο σκεύασµα.
Απωθητικά… φυτά: Ορισµένα από τα φυτά που έλκουν εσάς απωθούν κάποιους από τους φυτοπαθογόνους οργανισµούς. Έτσι, αν φυτέψετε κατιφέδες περιµετρικά των παρτεριών, ουσιαστικά προστατεύετε τα φυτά σας από τους νηµατώδεις του εδάφους. Επιπλέον, ο βασιλικός και η λεβάντα απωθούν αρκετά έντοµα χωρίς να τα σκοτώνουν.
Χτύπα ξύλο: Επιλέξτε προσεκτικά τα βερνίκια για τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων κήπου –ιδίως όσα περιέχουν ενώσεις εναντίον µυκήτων και ξυλοφάγων οργανισµών. Προτιµήστε τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήµα Eco Label της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλυσίδα παραγωγής τους έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ορθολογικό πότισµα: Για να πάρετε άριστα στο θέµα της διαχείρισης του νερού, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε φυτά που ευδοκιµούν στο µεσογειακό κλίµα ή, γενικότερα, φυτά που δεν χρειάζονται πολύ πότισµα, όπως η στατική, τα γεράνια κ.ά. Τα είδη που προέρχονται από τροπικές περιοχές είναι µεν εντυπωσιακά, αλλά για να διατηρηθούν, χρειάζονται σκίαση και υγρασία. Επιπλέον, µη σπαταλάτε νερό άσκοπα ποτίζοντας µε το λάστιχο. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα αυτόµατου ποτίσµατος ή να καταφύγετε στην παραδοσιακή λύση: το ποτιστήρι. Αν χρησιµοποιήσετε το σύστηµα αυτόµατου ποτίσµατος, δώστε µεγάλη προσοχή στη ρύθµιση της ροής του νερού. Επιπλέον, προγραµµατίστε το πότισµα να γίνεται νωρίς το πρωί ή αφού πέσει ο ήλιος. Αν το προγραµµατίσετε το µεσηµέρι, το µεγαλύτερο µέρος του νερού θα εξατµιστεί. Εξάλλου, µην ξεχνάτε ότι το υπερβολικό πότισµα µπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη µούχλας πάνω στην επιφάνεια του χώµατος και αυτό, µε τη σειρά του, µπορεί να ταλαιπωρήσει τόσο εσάς (πρόκληση άσθµατος), όσο και τα φυτά (ασφυκτικές συνθήκες στις ρίζες των φυτών). Για να την εµποδίσετε να αναπτυχθεί, βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας είναι ανοιχτές και συνηθίστε να σκαλίζετε το χώµα µία φορά κάθε δέκα µέρες.
Φωτεινά παραδείγµατα : Τοποθετήστε λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας στα φωτιστικά συστήµατα εξωτερικού χώρου. Στα αποµακρυσµένα σηµεία του κήπου, όπου δεν είναι απαραίτητο να έχετε µονίµως φωτισµό, µπορείτε να τοποθετήσετε ανιχνευτές κίνησης. Πρόκειται για µικρές συσκευές, εφοδιασµένες µε ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι «αντιλαµβάνονται» πότε κάποιος περνάει και αυτόµατα ανάβουν το φως. Εξαιρετικά πρακτικά αποδεικνύονται και τα φωτιστικά που διαθέτουν αισθητήρες φωτός, οι οποίοι ενεργοποιούν τους λαµπτήρες όταν βραδιάζει και τους απενεργοποιούν όταν ο ήλιος ανατείλει. Οι ανιχνευτές µπορεί να είναι ενσωµατωµένοι στο φωτιστικό σώµα ή ανεξάρτητοι. Τέλος, µην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα φωτιστικά µε ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι δεσµεύουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ηµέρας και το βράδυ τη µετατρέπουν σε φως. Η τοποθέτησή τους γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί πολύπλοκες συνδέσεις. Ωστόσο, η ισχύς τους, προς το παρόν, δεν είναι αρκετή να καλύψει πολύ µεγάλες επιφάνειες.
Πάρτε τους τον αέρα: Φυτέψτε σε µια ζαρντινιέρα είδη µε θαµνώδη ανάπτυξη, όπως είναι η δάφνη, η αγγελική και το βιµπούρνο, και δηµιουργήστε ένα «ζωντανό» τείχος µπροστά ακριβώς από την µπαλκονόπορτά σας. Το φύλλωµά τους θα λειτουργήσει σαν εµπόδιο για τη σκόνη, τους ρύπους του αέρα και το θόρυβο. Για καλύτερα αποτελέσµατα, χρησιµοποιήστε µεγάλες πήλινες ζαρντινιέρες, µε τη σκέψη ότι οι πλαστικές δεν είναι αρκετά βαριές και ενδέχεται να παρασύρονται από τον αέρα.
Αντί για γκαζόν : Βάζουµε στοίχηµα ότι ποτέ δεν θα φανταζόσασταν ότι η κάλυψη µεγάλων εκτάσεων µε γκαζόν θα µπορούσε να είναι εχθρική κίνηση ως προς το περιβάλλον; Ωστόσο, η άποψη ότι ο χλοοτάπητας είναι δεδοµένο για κάθε υποδειγµατικό κήπο έχει αρχίσει να κλονίζεται. Οι αιτίες βρίσκονται στα χαρακτηριστικά του. ∆ηλαδή στο γεγονός ότι αποτελεί µονοκαλλιέργεια (οπότε συρρικνώνει την ποικιλότητα των οργανισµών της περιοχής), καθώς και στο ότι απαιτεί µεγάλες ποσότητες νερού, λιπασµάτων και φυτοφαρµάκων (κυρίως ζιζανιοκτόνων). Για να καλύψετε το κενό που θα αφήσει, µπορείτε να προβείτε σε εναλλακτικές λύσεις, στην επιλογή φυτών κατάλληλων να καλύψουν το έδαφος. Πρόκειται για είδη χαµηλού ύψους, µε έρπουσα ή οριζοντιόκλαδη ανάπτυξη. Προαπαιτούµενα για την επιλογή τους είναι να αναπτύσσονται και να ευδοκιµούν χωρίς την ανάγκη µεγάλης ποσότητας νερού και, παράλληλα, να αντέχουν σε εχθρικές εισβολές (ασθένειες και έντοµα) και αντίξοες συνθήκες.
Στην παραδοσιακή της εκδοχή, η κάλυψη του εδάφους αφορούσε σε ένα είδος φυτού, το οποίο καλύπτει όλη την επιλεγµένη περιοχή κατά τρόπο ανάλογο µε το γρασίδι. Πλέον, οι γεωπόνοι εξετάζουν τη φύτευση πολλών διαφορετικών φυτικών ειδών, που δίνουν ένα αποτέλεσµα σαν ένα χρωµατιστό µωσαϊκό. Παραδείγµατα τέτοιων φυτών είναι: η αγγελική, η πολυετής βίγκα η έρπουσα, το υπέρικουµ, η λεβάντα, η λαντάνα έρπουσα, το πολύγαλα. Γενικά, η επιλογή αυτή θεωρείται προσιτή λύση από οικονοµικής πλευράς. Για παράδειγµα, µια περιοχή ενός τετραγωνικού µέτρου µπορεί να καλυφθεί µε µία λεβάντα και να κοστίσει περίπου 2 ευρώ, ενώ η κάλυψη της αντίστοιχης περιοχής µε γρασίδι θα κοστίσει περίπου 9 έως 10 ευρώ.
Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν μεταφέρετε ένα φυτό στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σας :Αν σας αρέσει στοιχειωδώς να ασχολείστε με την κηπουρική, η άνοιξη σίγουρα θα σας ξελογιάσει να προσθέσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σας νέα είδη. Και είναι αλήθεια ότι φυτά μπορείτε να αγοράσετε από πολλά μέρη: ανθοπωλεία, φυτώρια, κέντρα με οικιακό εξοπλισμό ή ακόμη και από την καρότσα ενός πλανόδιου εμπόρου. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό, πέρα από την τιμή και την παρουσία τους, είναι η «υγεία» τους. Με άλλα λόγια, αν είναι εύρωστα ή αν πρόκειται να χαλάσουν λίγες μέρες αφότου τα μεταφέρετε στο χώρο σας.
Ποιότητα: Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ελέγξετε για να σιγουρευτείτε ότι το φυτό που επιλέξατε είναι πράγματι υγιές.
• Ξεκινήστε ελέγχοντας τα φύλλα προσεκτικά. Πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό χρώμα, σχήμα και διαστάσεις για το είδος του και να μην έχουν ξηράνσεις ή στίγματα. Επίσης, τα φύλλα που βρίσκονται στη βάση δεν πρέπει να είναι άχρωμα ή κιτρινισμένα.
• Η κόμη του δεν πρέπει να είναι πολύ αραιή ούτε πολύ φορτωμένη με φύλλα.
• Τα φύλλα και οι βλαστοί του πρέπει να είναι πέρα από κάθε υποψία για ασθένειες ή προσβολές εντόμων.
• Αν οι ρίζες βγαίνουν έξω από τις τρύπες αποστράγγισης, το φυτό έχει αρχίσει να δείχνει «επεκτατικές» διαθέσεις. Μπορείτε να το επιλέξετε, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να το μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα άμεσα.
Tip: Αν δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι συνθήκες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει το φυτό που σας αρέσει, αναζητήστε την κάρτα που συνήθως τα συνοδεύει ή ρωτήστε αν το κατάστημα έχει κάποιον ειδικό (γεωπόνο ή κηποτέχνη) που θα μπορούσε να σας κατευθύνει.
Αφού διαλέξετε: • Είναι καλή ιδέα να το κρατήσετε για μερικές μέρες (μία έως δύο εβδομάδες) μακριά από τα υπόλοιπα φυτά. Με αυτή την κίνηση θα προστατέψετε τα άλλα από μια πιθανή εισβολή εντόμων. Σας θυμίζω ότι ορισμένα έντομα μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τα φύλλα, στο βλαστό ή στο έδαφος, με μορφή ωών.
• Τα περισσότερα φυτά που προορίζονται για εσωτερικούς χώρους έλκουν την καταγωγή τους από τροπικές ή υποτροπικές περιοχές. Οπότε χρειάζονται συνθήκες θερμοκηπίου για να διατηρηθούν. Αν κατοικείτε στα βόρεια, είναι δύσκολο να τα συντηρήσετε στο μπαλκόνι. Κρατήστε τα αποκλειστικά εντός, φροντίζοντας να έχουν αρκετό φως.
• Είναι πολύ πιθανό τις πρώτες μέρες μερικά από τα φύλλα τους να πέσουν ή να κιτρινίσουν. Μην ανησυχήσετε πολύ! Απλώς χρειάζονται το χρόνο τους (μερικές εβδομάδες) για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής, κρατήστε το φυτό σε δροσερό χώρο, για να μειώσετε την απώλεια νερού μέσω των φύλλων του. Ελέγχετε το έδαφος τακτικά, για να προσδιορίσετε πότε χρειάζεται πότισμα. Επιπλέον, μη ρίξετε καθόλου λίπασμα.
© Χριστίνα Χρόνη, γεωπόνος
© photos Eos Aurora
E-ZAΡ orgonOdrome ο αγαπημένος των φυτών.
Επειδή πολλοί με ρωτάνε αν οι οργονίτες έχουν αποτέλεσμα, απαντώ πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, να δείτε τα αποτελέσματα ενός οργονίτη, από την φύση και τα φυτά. Θα σας παρουσιάσω την πατέντα μου πάνω σε οργονίτη που αυξάνει την αγροτική παραγωγή 400%, συναρτήσει του εδάφους. Είναι ο οργονίτης που αγαπούν τα φυτά σας, είτε είστε παραγωγός, είτε ερασιτέχνης καλλιεργητής.
Για την ιστορία αναφέρω πως το 2002 μου κατέβηκε η ιδέα (!) να βοηθήσω τους Έλληνες αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους με απόλυτα φυσικό τρόπο και οικονομικά. Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας, διάθεση πολλών χρημάτων και χρόνου, ζήτησα την βοήθεια του Mark Hooten κατασκευαστή ραδιονικών οργονιτών, ο οποίος κατασκεύασε την πατέντα μου οργονίτη το E-ZAP. Φυσικά χρειάστηκαν μήνες δοκιμών, με πολλά πολύτιμα υλικά χαμένα, για όσους νομίζουν ότι είναι τόσο απλό η κατασκευή ενός λειτουργικού οργονίτη. Η τελική πινελιά μπήκε όταν στο reactor core που βλέπεται στην γυμνή φωτογραφία με τα τυλίγματα τοποθετήθηκε ΖΕΟΛΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ! Τι κάνει το E- ZAP;
Leave a Reply