«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η σωστή ρουτίνα ύπνου για να κοιμηθεί εύκολα το μωρό σας

Δεν είμαστε μάντεις, αλλά μήπως εκεί ανάμεσα στις 6 και 10 το βράδυ δεινοπαθείτε να βάλετε για ύπνο το μωρό σας;

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, υπάρχουν τρόποι να «αυτοματοποιηθεί» ο ύπνος του και να γλιτώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε κι εσείς. Αν κάθε βράδυ  την ώρα του ύπνου, ήδη από την 8η εβδομάδα  της ζωής του ξεκινήσετε με συγκεκριμένες τελετουργικές κινήσεις, όπως το να χαμηλώνετε την φωνή σας και το φως, αυτόματα θα αρχίσει να συνδέει τέτοιες κινήσεις με την ώρα του ύπνου. Σε λίγες βδομάδες θα κοιμάται σαν πουλάκι.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια της κούρασής του – κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Όταν καταλάβετε ότι νιώθει κούραση, μπορείτε να βάλετε σε εφαρμογή την «τελετουργία» σας.

Στόχος είναι η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα ύπνου να γίνει τρόπος ζωής για το μωρό σας. Προφανώς και θα υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως η περίοδος των διακοπών ή μια βραδινή έξοδος. Παρ’ όλα αυτά, αν διατηρείτε τη ρουτίνα ακόμη κι όταν δεν κοιμίζετε το παιδί στο σπίτι, θα είναι ευκολότερο να κοιμηθεί.

Πως θα δείτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας;

Αρχικά μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, το βραδινό μπάνιο μπορεί να του δημιουργήσει εγρήγορση αντί να το χαλαρώνει. Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε νωρίς την αναζήτηση των κινήσεων εκείνων που θα το ηρεμούν. Και φυσικά μπορείτε κάλλιστα να εντάξετε στην ρουτίνα ύπνου μια σειρά από δραστηριότητες που θεωρείτε ότι ταιριάζουν στην περίπτωσή σας.

Ας παίξουμε

Το διάστημα μεταξύ βραδινού φαγητού και ύπνου είναι καλή ώρα για παιχνίδι. Το μωρό μπορεί να ενθουσιαστεί για κανένα μισάωρο και να παίξει σε έντονο ρυθμό, να κουραστεί και να πέσει ευκολότερα για ύπνο.

Ζεστό μπάνιο

Μετά το παιχνίδι, μάλλον δεν θα θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο. Ένα μπανάκι θα το χαλαρώσει. Τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό, οι διάφανες φούσκες του αφρόλουτρου και η υπέροχη μυρωδιά από το σαμπουάν είναι για τα μωρά μια από τις πρώτες απολαύσεις που βιώνουν και ένα τρόπος χαλάρωσης και ευεξίας.

Βρεφικό μασάζ

Μετά από όλο αυτό το παιχνίδι, το μωράκι σας μπορεί να έχει υπερένταση. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη και στην περιοχή της κοιλιάς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και το απαλό άγγιγμά σας θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και θαλπωρή.

 

Ηρεμία

Παρόλο που το μωράκι  σας -τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες-  θα ξυπνάει για βραδινό τάισμα μπορείτε από πολύ νωρίς να του δείξετε την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατηρήστε ατμόσφαιρα ηρεμίας τη νύχτα, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με την μέρα που είναι ώρα για δραστηριότητα. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιήστε πορτατίφ και όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε είδους θορύβων και ενοχλήσεων.

Νανούρισμα

Όταν είναι έτοιμο για ύπνο, αφού το βάλετε στο κρεβατάκι του, διαβάστε του ένα παραμύθι (αν είναι μεγαλύτερο παιδάκι) ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα (αν είναι βρέφος) Η οικειότητα και απαλότητα της φωνής σας, θα το κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια και θα αποβάλλει το αίσθηση της εγκατάλειψης.

Μην ξεχνάτε το νάνι του

Τα περισσότερα -μην πούμε σχεδόν όλα- μωράκια έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο που δεν το αποχωρίζονται ποτέ. Ένα κουκλάκι ή ένα πανάκι ακόμα και μία κουβερτούλα. Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η οικεία μυρωδιά, η εμφάνιση και η υφή του. Δρα σαν ηρεμιστικό, αγχολυτικό και υπνωτικό. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα  νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

Τελευταία λέξη

Το μωρό σας πιθανόν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, να κάνει φασαρία για να σας τραβήξει την προσοχή. Μην βιαστείτε να επιστρέψετε. Θα μάθει σύντομα ότι ένα μέρος της διαδικασίας είναι να αποκοιμιέται μόνο του. Αν κλαίει, περιμένετε λίγα λεπτά μήπως ηρεμήσει. Αν δείτε ότι επιμένει στο κλάμα, μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται και χρειάζεται ένα καθησυχαστικό χάδι. Χαϊδέψτε το λίγο μέχρι να παρηγορηθεί, αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο για να μην είναι απόλυτο σκοτάδι και απομακρυνθείτε πάλι σιγά-σιγά..

Πώς ο ύπνος αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει

Αν από νωρίς καταφέρετε και καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα ύπνου και κατά τη νηπιακή περίοδο, καθώς το παιδί σας θα έχει ήδη συνδέσει το μπάνιο, το παραμύθι, το χαμηλό φωτισμό με την ώρα για ύπνο. Ωστόσο καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές. Ας δούμε τι αλλαγές μπορείτε να περιμένετε τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Νεογέννητα

Τις πρώτες εβδομάδες είναι αδύνατο να καθιερώσετε οποιαδήποτε ρουτίνα. Απλώς χαλαρώστε και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν αφού ξυπνάει συνεχώς για τάισμα  και χάδια.

1-3 μηνών

Μέχρι τους 3 μήνες, ένα είδος ρουτίνας θα έχει καθιερωθεί. Χαλαρή και ήρεμη ατμόσφαιρα το βραδάκι είναι επιβεβλημένη.

3-6 μηνών

Το μωρό μπορεί αν κλαίει περισσότερο όταν το αφήνετε στο κρεβατάκι του την νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνει ότι φεύγετε χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα επιστρέψετε και αγχώνεται εξαιτίας του αποχωρισμού. Αν αναστατώνεται όταν φεύγετε, να επιστρέφετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βλέπει ότι είστε εκεί γύρω.

6-12 μηνών

Από τον 6ο μήνα περίπου, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα. Από τον 9ο μήνα και μετά, καταλαβαίνουν ότι η ώρα του ύπνου είναι μόνο για ύπνο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει το δικό του δωμάτιο πια. Αν ξυπνάει την νύχτα, σκεπάστε και καθησυχάστε το, αλλά μην το σηκώνετε.  Στόχος μας είναι να ξανακοιμηθεί μόνο του.

12 μηνών +

Το ενός έτους παιδάκι σας θα είναι πολύ δραστήριο κατά την διάρκεια της μέρας. Παρόλο που θα κοιμάται μέσα στην μέρα, το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα ότου αρέσει η ρουτίνα  του ύπνου του, είτε είναι μπάνιο, είτε παραμύθι, είτε ακόμα και μια κουβεντούλα μαζί σας.

 

Επικίνδυνες οι λοιμώξεις του χειμώνα για τα παιδιά!

ΛΥΜΟΞΕΙΣΤρίτη, 12 Ιαν 2016 09:30 Τι να κάνω γιατρέ μου;

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/ti-na-kano-giatre-moy/item/32459-epikindynes-oi-loimokseis-tou-xeimona-gia-ta-paidia#ixzz3x7UAjwJJ

Την προσοχή των γονιών για τις λοιμώξεις του Χειμώνα οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία αλλά ακόμη και για την ζωή των παιδιών εφιστούν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι!

«Οι συχνές αλλαγές του καιρού και οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας ευνοούν, κατά την διάρκεια του Χειμώνα, την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων) οι οποίες ΔΕΝ είναι πάντοτε αθώες»αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει.

«Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάρκεια των ιώσεων δεν ξεπερνά συνήθως τις πέντε ημέρες. Αν η ίωση επιμείνει τότε είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει επιλοίμωξη στο παιδί και πιθανώς κάποιο απόστημα, μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές».

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος .Κι αυτό γιατί είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση, η ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση για το απόστημα που ενδεχομένως έχει δημιουργηθεί.

ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑ

Τα αποστήματα μπορεί να δημιουργηθούν από :
• Φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) . Το 70% των αποστημάτων οφείλεται σε αυτή την αιτία.
• Οδοντικές λοιμώξεις
• Μόλυνση ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων
• Ξένα σώματα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την δημιουργία του αποστήματος από τα παρακάτω συμπτώματα που θα εμφανίσει το παιδί, αλλά και την κλινική του εικόνα. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

• Διόγκωση στον τράχηλο (το 85% των περιπτώσεων)
• Άλγος στον τράχηλο ( το 78% των περιπτώσεων)
• Πυρετός ( το 69% των περιπτώσεων)
• Δυσφαγία ( το 41% των περιπτώσεων )
• Δυσκαταποσία ( το 30% των περιπτώσεων )
• Αναπνευστική δυσχέρεια (το 5% των περιπτώσεων).

Η κλινική εικόνα που εμφανίζουν τα παιδιά μετά από μακρά ίωση και την δημιουργία αποστήματος στο φάρυγγα είναι:

• Λεμφαδενοπάθεια
• Μειωμένη κινητικότητα στον τράχηλο
• Ραιβόκρανο (το κεφάλι γέρνει στο πλάι)
• Αμυγδαλίτιδα
• Μετατόπιση της αμυγδαλής
• Τρισμός (δεν ανοίγει καλά το στόμα)
• Σιελόρροια
• Ακροαστικά ευρήματα
• Συριγμός
• Δύσπνοια

Ο γιατρός αφού εξετάσει την κλινική εικόνα του παιδιού θα πρέπει να το υποβάλλει σε μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος και η θέση του αποστήματος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εκείνα που θα βοηθήσουν τον γιατρό στην επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης και θεραπείας.

Οι βασικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί το παιδί είναι:

• Γενική αίματος
• Δείκτες φλεγμονής
• Υπερηχογράφημα τραχήλου
• Αξονική τομογραφία τραχήλου
• Μαγνητική τομογραφία τραχήλου

«Από τα αποστήματα του τραχήλου, αυτά του φάρυγγα είναι πολύ συχνότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες» εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος και συνεχίζει «συνήθως η κλινική διάγνωση τους είναι δυσχερής, αλλά η παρουσία πυρετού με τρισμό, δυσκαμψία στον αυχένα ή ραιβοκράνου βοηθούν στη διάγνωση του αποστήματος. Οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να απευθυνθούν άμεσα στον ιατρό τους».

Η αντιμετώπιση είναι πάντοτε χειρουργική.

Η χειρουργική μέθοδος εξαρτάται πάντα από τη θέση του αποστήματος και από την εμπειρία του χειρουργού. Στόχος είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική που επιτυγχάνεται με σύγχρονα μηχανήματα, όπως οι ραδιοσυχνότητες και το Laser.

www.artopoulos.com.gr

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/ti-na-kano-giatre-moy/item/32459-epikindynes-oi-loimokseis-tou-xeimona-gia-ta-paidia#ixzz3x7TMMzEj

……………….

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ ΑΝΟΙΞΕ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ

Βλέποντας την παρακάτω φωτογραφία θυμήθηκα προσωπικό που συνέβη πριν 35 χρόνια. Έφυγα από την Αθήνα και κατέβηκα στο χωριό του Πατέρα μου, όπως καθόμουν στο μπαλκόνι είδα έναν γεροδεμένο γέρο να κάθετε σταυροπόδι επάνω σε ένα μουλάρι με το κομπολόι του και την μαγκούρα του αγέρωχος! Ποιο πίσω στα 30 μέτρα ερχόταν μια γρια φορτωμένη με ξύλα μέχρι εκεί επάνω, τρελάθηκα και άρχισα να βρίζω τον γέρο, το αποτέλεσμα ήταν να με βρίζει η γρια που πρόσβαλα τον νοικοκύρη της! Την άλλη ημέρα είχα και την έκπληξη, ο γέρος ήταν θείος μου που δεν είχα γνωρίσει ακόμα! Τον οποίο δεν τον γνώρισα τελικά και μου στοίχισε και την υποψηφιότητα σαν κοινοτικός σύμβουλος!

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομο, παιδί, στέκεται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

3

Οι γυναίκες στην Ελλάδα υπήρξαν πάντα συνοδοιπόροι με τους άντρες. Βοηθούσαν παντού. Στα χωράφια, στο σπίτι,στα ζώα. Φορτωνόταν τα πάντα …όλα τα βάρη της ζωής.

Βρήκαμε μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα που μαρτυρούν τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

3

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

7

8

9

Η φωτογραφία Νο 9 ειναι από το lefkadapatridamou.blogspot.gr

γυναίκα

11

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

γυναίκα

17

γυναίκα

γυναίκα

20

γυναίκα

23

γυναίκα

γυναίκα

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα

http://iscreta.gr/2015/07/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82/

………………………

Βοήθεια για τις μαμάδες από ενός μηνός μέχρι τριών χρονών.

…………………………………………………………………

Βιώματα αποστέρησης και υπερπροστασίας στα παιδιά

http://i1.wp.com/antikleidi.com/wp-content/uploads/2012/07/leaving-kids-home-alone.jpg

Το παιδί που μεγαλώνει με βιώματα αποστέρησης , μαθαίνει να παραιτείται από πολύ νωρίς και εξελίσσεται σ΄ένα ήσυχο , ντροπαλό , μη απαιτητικό παιδί , που ΄΄προσαρμόζεται εύκολα. Γίνεται ένα βολικό παιδί για τους γονείς, οι οποίοι με την σειρά τους δεν αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη που κρύβεται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά. Θα συνηθίσει δε τόσο πολύ να υποχωρεί και να μην έχει απαιτήσεις που και μελλοντικά θα προσανατολίζεται προς τους ‘ άλλους και θα προσπαθεί να εκπληρώνει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Μιας και σαν άτομο δεν θα έχει πολλά να προβάλει θα γίνει αντικείμενο των άλλων.

Leaving-Kids-Home-Alone

Τα πρώιμα βιώματα αποστέρησης έχουν για το παιδί δύο επιπτώσεις. Η πρώτη επίπτωση είναι ότι μαθαίνει να παραιτείται πρόωρα , οπότε αναστέλλεται παντού η δυνατότητα του να διεκδικεί.

 φωτ.: Λουκάς Βασιλικός

Όποιος όμως δεν διεκδικεί και δεν μπορεί να πάρει , δύσκολα μπορεί να αποφύγει το συναίσθημα της ζήλειας, όταν μάλιστα βλέπει τους άλλους να παίρνουν χωρίς ενδοιασμό , αυτό που ο ίδιος δεν τόλμησε ποτέ να απαιτήσει. Και επειδή η ζήλεια δημιουργεί ενοχές, που τον κάνουν να αισθάνεται άσχημα , προσπαθεί να την αποφύγει , μετατρέποντας την αδυναμία του σε αρετή.

φωτ.: Λουκάς Βασιλικός

Εξυψώνει δηλαδή την αναστολή του σε ιδεολογία , σε ταπεινοφροσύνη και ολιγάρκεια και με τον τρόπο αυτό παρηγορείται με το συναίσθημα της ηθικής υπεροχής.

Η άλλη επίπτωση των πρώιμων βιωμάτων αποστέρησης είναι η αίσθηση του παιδιού ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί, πράγμα το οποίο είναι κατά βάση αίτιο για την δημιουργία και την διατήρηση αισθημάτων κατωτερότητας . Πρέπει πρώτα να έχει αγαπηθεί κανείς για να μπορέσει να αισθανθεί ότι αξίζει αυτό το συναίσθημα. Αν όμως δεν έχει βιώσει την αγάπη , τότε θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο γι΄αυτό και άρα είναι εκείνος που δεν αξίζει να αγαπηθεί.

Η δημιουργία των συναισθημάτων κατωτερότητας , όμως σχετίζεται και με το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει στην ηλικία αυτή την δυναότητα της σύγκρισης . Δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι είναι οι γονείς του αυτοί που δεν μπορούν να αγαπήσουν. Ο κόσμος του είναι ο κόσμος γενικά και θεωρεί πως όπως είναι οι γονείς του είναι προφανώς και όλοι οι γονείς. Όταν διακατέχεσαι από βαθιά αισθήματα κατωτερότητας , είναι δυνατόν να σου δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν έχεις δικαίωμα στην ζωή και ότι κάτι τέτοιο πρέπει να το έχεις κερδίσει πρώτα , επομένως δε δικαιούσαι να υπάρχεις παρά μόνο όταν ζεις για άλλους.

“Ακόμα και η ύπαρξη μου είναι μια ενοχή” είχε πει μια καταθλιπτική ασθενής με ανάλογες εμπειρίες στην παιδική της ηλικία. Το αίσθημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικέντρωση των ενοχών στο πρόσωπο της μητέρας ή και των δύο γονέων πράγμα που συνεπάγεται την εμφάνιση τάσεων επανόρθωσης και αποκατάστασης απέναντι τους. Έτσι καταλήγεις να θυσίασεις την ζωή σου στο βωμό των εγωιστικών απαιτήσεων των γονέων σου και μάλιστα αυτό το θεωρείς αυτονόητο.

Το τελικό αποτελεσμα της επίδρασης της υπερπροστασίας και της αποστέρησης είναι παρόμοιο :και τα δύο οδηγούν στην δημιουργία μιας προσωπικότητας καταθλιπτικής δομής. Το παραχαιδεμένο παιδί κατά κανόνα αρχίζει να φοβάται και να έχει κρίσεις σε μεταγενέστερες εποχές , όταν δηλαδή η ζωή δεν του κάνει τα χατίρια του πλέον, όπως κάποτε η μητέρα του ή όταν δεν βρίσκονται υποκατάστατα της όπως για παράδειγμα ένας γάμος που συντηρεί και στηρίζει ή διάφορα κοινωνικά ιδρύματα και άλλα. Τότε διαπιστώνει πως δεν είναι σε θέση να αντέξει τις απαιτήσεις και την σκληρότητα της ζωής και μπαίνει στην κατάθλιψη ή καταφεύγει στη χρήση της οποιασδήποτε μορφής ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να βρει διέξοδο.

Το παιδί που μεγαλώνει με βιώματα αποστέρησης , μαθαίνει να παραιτείται από πολύ νωρίς και εξελίσσεται σ΄ένα ήσυχο , ντροπαλό , μη απαιτητικό παιδί , που ΄΄προσαρμόζεται εύκολα. Γίνεται ένα βολικό παιδί για τους γονείς, οι οποίοι με την σειρά τους δεν αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη που κρύβεται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά. Θα συνηθίσει δε τόσο πολύ να υποχωρεί και να μην έχει απαιτήσεις που και μελλοντικά θα προσανατολίζεται προς τους ‘ άλλους και θα προσπαθεί να εκπληρώνει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Μιας και σαν άτομο δεν θα έχει πολλά να προβάλει θα γίνει αντικείμενο των άλλων. Επειδή δε, θα του είναι όλο και πιο δύσκολο να εκπληρώνει τις αναπόφευκτες κατά την δική του εκτίμηση απαιτήσεις των άλλων, θα καταλαμβάνεται κατ΄επανάληψη από νέες ενοχές που θα τον οδηγούν όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πολλοί καταθλιπτικοί άνθρωποι αποφεύγουν την επαφή με πολλά άτομα

~ Απόσπασμα από το βιβλίο ” Τετραλογία του Φόβου ” του Fritz Riemann

Πηγή: omada-aerostato.com/

……………………………..

ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

Αποσμητικό ψυγείου: Τοποθετήστε στο ψυγείο ένα ανοιχτό κουτί σόδας μαγειρικής.

Απόφραξη αποχετεύσεων: Ξεβουλώστε με μία βεντούζα, κατόπιν ρίξτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι ξύδι + 2 λίτρα βραστό νερό και το αφήνετε σκεπασμένο επί ένα λεπτό, …ή εναλλακτικά: ρίξτε αρκετό αλάτι με βραστό νερό και αφήστε το για ένα βράδυ

Απωθητικό για κατσαρίδες: Τριμμένα φύλλα δάφνης και φλούδες αγγουριού

Απωθητικό για κουνούπια: Αρωματικά κεριά κίτρου ή έλαια κίτρου (μελισσόχορτου) ή ξύδι

Απωθητικό για νηματώδεις: Φυτέψτε κατιφέδες

Απωθητικό για σαλιγκάρια (γυμνοσάλιαγκες): Κρεμμύδια και κατιφέδες

Απωθητικό για σκώρο: Ξυλάκια κέδρου σε βαμβακερά ξυλάκια

Αφαίρεση λεκέδων γενικά: σόδα, χυμός λεμονιού ή αλάτι

Βερνίκι παπουτσιών: Εσωτερικό από φλούδες μπανάνας

Γενικός καθαρισμός σπιτιού: Μαγειρική σόδα ή ξύδι

Γυάλισμα ανοξείδωτων: Ορυκτά έλαια ή ελαιόλαδο

Γυάλισμα ασημικών: 1 λίτρο ζεστό νερό + μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα + 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο + 1 κουταλιά της σούπας αλάτι … ή εναλλακτικά: στάχτη και νερό ή σάλτσα τομάτας!

Γυάλισμα επίπλων: 1 κουταλιά σούπας λάδι λεμονιού σε ½ λίτρο ορυκτών ελαίων

Γυάλισμα ξύλου: 2 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος λευκό ξύδι … ή εναλλακτικά: αναμείξτε ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού σε 1 φλιτζάνι ξύδι ή ελαιόλαδο

Γυάλισμα χρωμίου: Τρίψιμο με ξύδι μύλου, γυάλισμα με baby oil.

Διάβρωση πόλων μπαταρίας αυτοκινήτου: Μαγειρική σόδα και νερό

Έντομα σε φυτά: Σαπουνόνερο από φυσικό σαπούνι στα φύλλα και μετά ξεβγάλετε

Καθαρισμός αλάτων: Μουλιάστε σε άσπρο ξύδι

Καθαρισμός καμένου λίπους: Μαγειρική σόδα

Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας: Πολτός βόρακα + χυμός λεμονιού …ή εναλλακτικά: ρίξτε οινόπνευμα στη τουαλέτα + απολυμάνετε ρίχνοντας προσεκτικά ένα σπίρτο

Καθαρισμός λιπών: Βόρακας σε υγρό, καθαρό πανί

Καθαρισμός μούχλας: Ίσα μέρη ξύδι και αλάτι

Καθαρισμός μπανιέρας και πλακιδίων: ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι + ζεστό νερό

Καθαρισμός τζαμιών: 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 1 λίτρο νερό

Καθαρισμός φούρνου: 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλάκια του γλυκού βόρακας + ζεστό νερό

Καθαρισμός χαλιών: Ψέκασμα με σόδα φαγητού ή σιτάλευρο ή βόρακα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Καθαρισμός χαλκού: Χυμός λεμονιού + αλάτι

Κρέμα ξυρίσματος: Πινέλο ξυρίσματος + φυσικό σαπούνι

Απορρυπαντικό πλυντηρίου: Αλκαλικό σαπούνι

Αποσκλήρυνση νερού: ¼ φλιτζανιού ξύδι

Αποσμητικό δοχείων απορριμμάτων: Χρησιμοποιημένες λεμονόκουπες

Αποσμητικό κατοικίδιων ζώων: ξύδι από μηλίτη

Αποσμητικό χώρου: Σιγοβράστε ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα ή τρυπήστε ένα πορτοκάλι με γαρύφαλλα

Λεκέδες από μελάνι: Κρύο νερό + 1 κουταλιά σούπας τρυγικό κάλιο + 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού

Λεκέδες ιδρώτα: Μαγειρική σόδα

Λεκέδες καφέ σε κούπες: Χοντρό αλάτι

Λεκέδες καφέ στην καφετιέρα: Ξύδι

Λεκέδες κρασιού: Αλάτι ή ούζο

Λεκέδες λαδιού: Τρίψτε το λεκέ με λευκή κιμωλία πριν πλύνετε το ρούχο

Λεκέδες σε fiberglass: πολτός μαγειρικής σόδας

Λεκέδες σε πορσελάνη: Μαγειρική σόδα

Λεκέδες σκουριάς σε ρούχα: Χυμός λεμονιού + αλάτι + Ήλιος

Λίπασμα: Φυτόχωμα + Καστανόχωμα + Κομπόστ

Μαλακτικό πινέλων: Ζεστό ξύδι

Μύγες: Γλάστρα με βασιλικό (συχνό πότισμα)

Μυρμήγκια: Καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς

Σκουριασμένες βίδες ή παξιμάδια: Αναψυκτικό με ανθρακικό

Χλωρίνη-λευκαντικό: Βόρακας

Χρώματα – ελαιοδιαλυτά, σπρέι: αντικαταστήστε με υδατοδιαλυτά χρώματα, όχι σε σπρέι

Ψύλλοι σε κατοικίδια ζώα: Προσθέστε σταδιακά στη διαιτά τους μαγιά μπύρας

Οδοντόκρεμα: Σόδα φαγητού και λεμόνι, προαιρετικά και αλάτι

Καθαρισμός πατωμάτων: Σε κουβά με ζεστό νερό ρίχνετε ½ φλιτζάνι ξύδι

Απωθητικό παρασίτων: Αναμίξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ½ φλιτζάνι βόρακα και ζεστό νερό

Κόλλα για κολλάρισμα: Σε φιάλη ψεκασμού αναμίξτε 1 κουταλάκι σιτάλευρο σε ένα ποτήρι νερό

Μαλακτικό ρούχων: Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό ξύδι ή ¼ φλιτζανιού σόδα φαγητού στο τελευταίο τρίψιμο.

Η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (kosanovic@mail.com) είναι συγγραφέας, που ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

About these ads Rate this: 4 Votes Share this: Facebook227 Twitter Buzz Digg Reddit StumbleUpon Email Print 

 http://zenithmag.wordpress.com/2012/09/17/%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%83/

………………………………

Ενα ΜΙΚΡΟ δωράκι 20 συμβουλές της Coco Chanel για το στυλ

20 συμβουλές της Coco Chanel για το στυλ

Τυπώστε αυτή την ανάρτηση και κολήστε την στο εσωτερικο της ντουλάπα σας

θα σας χρειαστεί!

 

1. “Μία γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποια είναι και τι θέλει.”

2. “Αν ντυθείτε άκομψα, θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα θα θυμούνται εσάς.”

3. “Η απλότητα είναι το κλειδί για την πραγματική κομψότητα.”

4. “Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτεσαι για εμένα. Δεν υπάρχεις στη…

η σκέψη μου καθόλου.”

 5. “Η ζωή μου δεν με ευχαριστούσε, οπότε τη δημιούργησα όπως ήθελα.”

 6. “Η μόδα αλλάζει, το στυλ μένει αναλλοίωτο.”

 7. “Μία γυναίκα που δεν φοράει άρωμα δεν έχει μέλλον.”

 8. ” Η μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα. Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε και το τι συμβαίνει.”

 9. ” Μία γυναίκα φοράει άρωμα όταν θέλει να τη φιλήσουν.”

 10. ” Δεν δημιουργώ μόδα, είμαι η μόδα.”

 11. ” Δεν καταλαβαίνω πως μία γυναίκα φεύγει από το σπίτι της απεριποίητη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις το πεπρωμένο σου και τότε θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο όμορφη γίνεται.”

12. “Το καλύτερο χρώμα στον κόσμο είναι αυτό που δείχνει ωραίο επάνω σου.”

13. “Μπορείς να είσαι θεά στα 30, γοητευτική στα 40 και ακαταμάχητη για το υπόλοιπο της ζωής σου.”

14. “Οι γυναίκες σκέφτονται όλα τα χρώματα εκτός από την απουσία χρώματος. Έχω πει ότι το μαύρο τα έχει όλα. Το λευκό επίσης. Η ομορφιά τους είναι απόλυτη. Αποτελούν την τέλεια αρμονία.”

15. “Ήθελα να δώσω στη γυναίκα άνετα ρούχα που θα ρέουν στο σώμα της. Μία καλοντυμένη γυναίκα νιώθει σαν να είναι γυμνή.”

16. “Η αλαζονεία είναι σε ό, τι κάνω. Είναι στις χειρονομίες μου, στην τραχύτητα της φωνής μου, στη λάμψη των ματιών μου, στο νευρώδες, βασανισμένο μου πρόσωπο.”

17. “Η μόδα που δεν φτάνει στους δρόμους δεν είναι μόδα.”

18. “Η κομψότητα προέρχεται από το να είσαι τόσο όμορφος εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.”

19. “Μία γυναίκα με όμορφα παπούτσια δεν είναι ποτέ άσχημη.”

20. “Οι γυναίκες κάνουν τα ρούχα, όχι τα ρούχα τις γυναίκες.”

http://ektiesthisi.blogspot.com/

Υγιεινή διατροφή για παιδιά

Image

Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο αναπτύσσονται απότομα και συνήθως αυξάνουν την φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση τόσο των ενεργειακών τους αναγκών, όσο και τις απαιτήσεις του οργανισμού τους σε μικρό-θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος κ.α.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που είναι καλό να προσέχουμε στην διατροφή των παιδιών.

    Τακτικά γεύματα

Τα παιδιά χρειάζονται τακτικά γεύματα και σνακ για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τα συχνά ΄τσιμπήματα΄ στην θέση των τακτικών γευμάτων συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να ακολουθεί μία μη ισορροπημένη διατροφή.

Καλό είναι να ξεκινήσουν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό όπως γάλα με δημητριακά για να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τα πολυάσχολα πρωινά στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο. Ενδιάμεσα μικρό-γεύματα, όπως ένα τοστ, 1-2 φρούτα ή ένα κομμάτι κέικ μέχρι το μεσημεριανό γεύμα θα τους δώσουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται μέχρι το μεσημεριανό. Το μεσημέρι καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στα γεύματα (δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο).

Σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να τρώνε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά φαγητά και τις υπόλοιπες ημέρες άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο ή άλλο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά.

Τα οικογενειακά γεύματα θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν ποικιλία τροφίμων.

    Τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων

Για να καλύψουν τα παιδιά τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά χρειάζεται να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες είναι:

eatwellplate

Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες

Είναι καλό η διατροφή του παιδιού να στηρίζεται σε αυτή την ομάδα τροφίμων. Προτιμήστε να δώσετε στο παιδί σας ολικής άλεσης προϊόντα τις περισσότερες από τις μισές φορές.

Φρούτα και λαχανικά

Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί σας 5 μερίδες από ποικιλία φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Μία μερίδα μπορεί να είναι:

  • 1 μέτριου μεγέθους φρούτο όπως μπανάνα/μήλο/πορτοκάλι

  • 2 μικρού μεγέθους φρούτα όπως βανίλιες 10-15 ρώγες σταφύλι/κεράσια/μούρα

  • 1 μπολ δημητριακών φρέσκια σαλάτα

  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά όπως αρακάς

  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα όσπρια όπως φασόλια (αν φάει παραπάνω μετράνε πάλι σαν 1 μερίδα)

  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες/βερίκοκα

  • 1 μικρό ποτήρι φυσικός χυμός (αν πιεί παραπάνω μετράει πάλι σαν 1 μερίδα)

Τα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια φράουλες και λεμόνια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές τροφές όπως οι φακές και τα φασόλια, για αυτό είναι καλή ιδέα να δίνουμε στα παιδιά ένα φρέσκο χυμό ή κάποιο από αυτά τα φρούτα μετά από ένα γεύμα με όσπρια ή να προσθέτουμε λεμόνι αν τους αρέσει για παράδειγμα σε σούπα με φασόλια ή σαλάτα με μαυρομάτικα.

        Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μικρό-γεύμα για τα παιδιά. Δοκιμάστε να τα κόψετε σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μπουκιάς για να είναι πιο ελκυστικά.

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και εναλλακτικά

Δίνετε στα παιδιά σας τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα όπως για παράδειγμα 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα ή 1 σπιρτόκουτο τυρί. Οι ποικιλίες με μειωμένα λιπαρά (όχι χωρίς λιπαρά σε αυτή την ηλικία) έχουν συνήθως την ίδια ποσότητα σε ασβέστιο και στις περισσότερες βιταμίνες.

        Δοκιμάστε να τους προσφέρετε γάλα με δημητριακά, ή γιαούρτι με μέλι και φρούτα/ξηρούς καρπούς, τοστ ή σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά.

Κρέας, ψάρι και εναλλακτικά

Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και τα ψάρια είναι καλές πηγές σιδήρου. Τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι επίσης πηγές σιδήρου.

        Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών, είναι απαραίτητο λοιπόν σε καθημερινή βάση να περιλαμβάνουμε τρόφιμα από αυτή την ομάδα στο διαιτολόγιο των παιδιών.

Τα λιπαρά ψάριά όπως οι σαρδέλες, ο γαύρο, το σκουμπρί, ο σολομός κ.α. είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, και ενδείκνυται να δίνουμε στα παιδιά 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

        Aποφύγετε να δώσετε στα παιδιά ξιφία συχνά, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Λιπαρά/με ζάχαρη τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη όπως τα μπισκότα, τούρτες, σοκοφρέτες, πατατάκια κ.α. δίνουν πολύ ενέργεια στα παιδιά χωρίς όμως να περιέχουν πολλές βιταμίνες.

        Μπορούμε να τα προσφέρουμε γλυκά σε μικρές ποσότητες στα παιδιά στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, αλλά όχι στην θέση υγιεινών σνακ.

Χρησιμοποιείτε μόνο λίγο βούτυρο στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί. Προτιμήστε το μαγείρεμα με ελαιόλαδο καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες, ή καλύτερα προσθέστε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ, το βράσιμο ή καλύτερα στον ατμό.

Υγιεινά ποτά

Τα καλύτερα ποτά για τα παιδιά είναι το νερό και το γάλα αφού δεν βλάπτουν το δόντια τους. Οι χυμοί είναι όξινοι και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί έχουν φυσικά σάκχαρα, είναι καλό λοιπόν να τους προσφέρουμε στα παιδιά με τα γεύματα ή να τους αραιώνουμε με νερό.

Το σύνολο των υγρών που τα παιδιά χρειάζονται σε καθημερινή βάση ποικίλλει ανάλογα με τον καιρό, την φυσική τους δραστηριότητα και τις τροφές που καταναλώνουν. Μία καλή ιδέα είναι να προσφέρετε στα παιδιά ένα ποτήρι νερό ή γάλα ή χυμό με κάθε γεύμα και ένα ανάμεσα στα γεύματα. Προσφέρετέ τους περισσότερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή όταν κάνουν έντονη φυσική δραστηριότητα.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα με καφεΐνη μαζί με τα γεύματα καθώς η καφεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

  Ενδεικτικό Εβδομαδιαίο Πλάνο Διατροφής για Παιδιά

 Πρωινό   

 1 ποτήρι γάλα και 1 κομμάτι κέικ ή 1 μπολ γάλα με δημητριακά

 Πρόγευμα

Τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά ή φρούτα

 Μεσημεριανό

Δευτέρα

1 μερίδα φασολάκια λαδερό, 1-2 φέτες ψωμί και 2-3 σπιρτόκουτα τυρί

Τρίτη

1 μερίδα κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με πατάτες και σαλάτα εποχής

Τετάρτη

1 μερίδα ψάρι πλακί, 1-2 φέτες ψωμί και σαλάτα εποχής

Πέμπτη

1 μερίδα μακαρόνια με κιμά και τυρί, και σαλάτα εποχής

Παρασκευή

1 μερίδα φακές, 1 φέτα ψωμί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι μετά το φαγητό

Σάββατο

1 μερίδα ψάρι ψητό, σαλάτα εποχής και 1-2 φέτες ψωμί

Κυριακή

1 μερίδα μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ψητά, σαλάτα εποχής και 1 φλ. ριζότο με λαχανικά

 Απογευματινό   

Φρουτοσαλάτα με διάφορα φρούτα εποχής, μέλι και ξηρούς καρπούς ή smoothie φρούτα εποχής και γάλα

 Βραδινό   

Μικρή μερίδα από το μεσημεριανό

ή 2 κομμάτια σπιτική πίτσα με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά και 1 ποτήρι γάλα

ή ομελέτα με 2 αβγά και τυρί, σαλάτα εποχής και 1-2 φέτες ψωμί

ή γάλα με δημητριακά

 Συμπληρωματικά

1 κομμάτι καρυδόπιτα ή 1 παγωτό όποτε θέλετε

    Τι να αποφεύγει το παιδί στην διατροφή του;

Προσοχή στο αλάτι

Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που τα παιδιά ενδείκνυται να παίρνουν είναι:

4-6 χρονών – 3γρ. την ημέρα

7-10 χρονών – 5γρ. την ημέρα

Πάνω από 11 χρονών – 6γρ. την ημέρα

        Δεν χρειάζεται να προσθέτετε αλάτι στα φαγητά του παιδιού σας. Σκεφτείτε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι 6γρ. Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν όπως το ψωμί, τα δημητριακά κ.α. καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αλάτι.

Με μέτρο τα γλυκά

Προσφέρετε στα παιδιά γλυκά περιστασιακά ή σε μικρές ποσότητες κατά τέτοιο τρόπο που να αποτελούν μόνο μικρό μέρος της διατροφής τους. Προσοχή στη συχνή κατανάλωση γλυκών ανάμεσα στα γεύματα γιατί μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Προτιμήστε γλυκά με γάλα και λίγη ζάχαρη και λιπαρά.

        Εάν στο παιδί σας αρέσουν πολύ τα γλυκά καθιερώστε μία ‘ημέρα γλυκού’ την εβδομάδα ή επιτρέψτε του να τρώει γλυκά τα σαββατοκύριακα.

Υγιές σωματικό βάρος

Εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής όπως περιγράψαμε παραπάνω και να αθλούνται τακτικά, οι πιθανότητες είναι ότι θα έχουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Εάν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας μπορείτε να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας ή να απευθυνθείτε σε ένα κλινικό διαιτολόγο για εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.

    Τελευταία…

Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια, να σας βοηθάνε με το μαγείρεμα και να συζητάτε μαζί τους για ποιο λόγο είναι σημαντικό να τρέφονται υγιεινά. Με αυτό τον τρόπο θα τους δώσετε την ευκαιρία να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να θέσουν τα θεμέλια για καλή υγεία.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δείτε αυτό και άλλα άρθρα στο site FitDiet.gr

 http://www.sintagespareas.gr/

……………………………………………………………..

Παιδί: Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;

Παιδί: Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;

Πώς ξεχωρίζει ένα παιδί με σύνδροµο υπερκινητικότητας από ένα που σφύζει από ζωντάνια και ενεργητικότητα;

Αν το μικρό σας µοιάζει στην κίνηση ή στις αντιδράσεις µε το γνωστό καρτούν, τον Ταζ, το τέρας της Ταζμανίας, µην πανικοβάλλεστε. ∆εν σηµαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, επειδή απλώς τρέχει σαν τη σβούρα ή ορισµένες φορές είναι ανεξήγητα επιθετικό. Ενδέχεται να αντιδρά µε αυτό τον τρόπο γιατί κάτι του προκαλεί άγχος ή ακόµη γιατί µιµείται εσάς που τρέχετε αγχωµένοι να τα προλάβετε όλα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα παιδί πάσχει από το Σύνδρομο Υπερκινητικότητας-Παρορµητικότητας. Σύµφωνα µε επιδηµιολογικά στοιχεία, µόλις το 3-5% των παιδιών σχολικής ηλικίας αντιµετωπίζουν τέτοιου είδους διαταραχή, µολονότι πολύς λόγος γίνεται για το σύνδρομο.


Οι περιπτώσεις που αναφέρουµε δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, γιατί δεν πρόκειται για σύνδροµο. Όπως, ωστόσο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να ισορροπήσει. Tο παιδί μπορεί να είναι υπερδραστήριο επειδή:
● Μιμείται εσάς.
Αν και δεν είναι εύκολο να αλλάξετε, τουλάχιστον θα πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος σας. Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο µικρό σας.
● Είναι υπερβολικά δεμένο συναισθηµατικά µαζί σας και δεν µπορεί να συνηθίσει την καινούργια πραγµατικότητα του παιδικού σταθµού ή του σχολείου.
Θα το βοηθήσετε να προσαρµοστεί πιο εύκολα στη νέα κατάσταση, αν το πείσετε ότι θα συνεχίσετε να είστε δίπλα του, σε όποια οµάδα κι αν ενταχθεί.
● Νιώθει ότι το παραµελείτε και θέλει να τραβήξει την προσοχή σας.
: Αφιερώστε στο παιδί περισσότερο χρόνο.
● Στενοχωριέται επειδή καυγαδίζετε συνέχεια µε το/τη σύντροφό σας και εκδηλώνεται με αυτό τον τρόπο.
Η λύση δεν είναι εύκολη, πρέπει όμως να προσπαθήσετε τουλάχιστον να αποφεύγετε κατά το δυνατόν τις συγκρούσεις μπροστά του.


Υπάρχουν συμπεριφορές που µπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη μιας παθολογίας, γεγονός που σημαίνει ότι, αν υποπέσουν στην αντίληψή σας, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στο γιατρό. Ανάλογα µε την ηλικία του παιδιού, δώστε προσοχή και συμβουλευτείτε ειδικό όταν:
Είναι πολύ ζωηρό, περπατά και κινείται άτσαλα (έλλειψη συντονισµού).
Πρέπει φυσικά να έχει αποκλειστεί η περίπτωση να αντιδρά µε αυτό τον τρόπο επειδή είναι κακοµαθημένο ή νιώθει ανασφάλεια.
∆εν μπορεί να ενταχθεί στη λογική της ομάδας, με αποτέλεσμα να έχει προβλήµατα στις σχέσεις του µε τους συµµαθητές του και τους εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, μπορεί: Να είναι επιθετικό. Να μην μπορεί να καθίσει όση ώρα απαιτείται στο θρανίο. Να µην υπακούει σε κανόνες και να είναι πολύ παρορμητικό. Να µη συμμετέχει σε σχολικές δραστηριότητες εκτός μαθήματος. Να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση, είτε παρουσιάζει αδυναμία συγκέντρωσης, με αποτέλεσµα να μην μπορεί να παρακολουθήσει το μάθηµα και να μελετήσει, είτε δυσκολεύεται να διαβάσει ή να γράψει. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ορισµένα υπερκινητικά παιδιά, στην ηλικία του ενός-ενάμισι έτους, κοιμούνται λίγο, αντιδρούν και κινούν τα πόδια και τα χέρια τους νευρικά, έχουν πολλούς κολικούς και αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν όσο μεγαλώνουν.


Προκειµένου ο ειδικός -αρχικά ο παιδίατρος και στη συνέχεια ο παιδοψυχίατρος ή ο παιδοψυχολόγος- να καταλήξει στο εάν το παιδί πάσχει ή όχι από το Σύνδροµο Ελλειµµατικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, θα πρέπει: Να πάρει λεπτοµερές ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Να συνθέσει πληροφορίες που προέρχονται από τους γονείς και τους δασκάλους. Να εξακριβώσει αν τα συγκεκριµένα συµπτώµατα οφείλονται σε προβλήµατα όπως: επιληψία, διαταραχές λόγου (δυσαρθρία, τραυλισµός) ή αυτισµό. Να «χτίσει» µια καλή πρoσωπική επικoινωνία µε τo παιδί. Να εξετάσει, αν το παιδί παρου-σιάζει συµπτώµατα του συνδρόµου, µε βάση καθορισµένα διαγνωστικά κριτήρια.


Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ακριβείς αιτίες του Συνδρόµου Ελλειµµατικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Ορισµένοι επιστήµονες υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή (οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου δεν µεταβιβάζουν µηνύµατα από το ένα κύτταρο στο άλλο, µε αποτέλεσµα το παιδί να µην µπορεί να ελέγξει τις παρορµήσεις του, να έχει προβλήµατα συγκέντρωσης και να είναι υπερκινητικό). Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες. ∆ηλαδή, µπορεί κάποιος να σωµατοποιεί άσχηµα συναισθήµατα, επειδή έχει βιώσει δυσάρεστες εµπειρίες (ασθένεια, χωρισμό) ή γενικά νιώθει πολύ άγχος και εκδηλώνεται µε νευρικότητα. Υπάρχει, όµως, και η άποψη ότι το σύνδροµο είναι αποτέλεσμα συνδυασµού παραγόντων που µπορεί και να διαφέρουν κατά περίπτωση. Έχει πάντως παρατηρηθεί ότι το σύνδροµο έχει κληρονοµική βάση. Όταν, δηλαδή, ο ένας γονέας πάσχει από το σύνδροµο, το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει.


Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδο-ψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα σας ενηµερώσει για τη φύση του προβλήµατος. Επιπλέον, θα σας κατευθύνει (συμβουλευτική γονέων), ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να λειτουργεί καλύτερα και να γίνει πιο υπεύθυνο. Επίσης, θα εκπαιδεύσει το παιδί, προκειµένου να αποκτήσει την αίσθηση του μέτρου και της οργάνωσης και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο.


Μόνο όταν το παιδί αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβληµα. ∆ηλαδή, όταν εµφανίζει συµπτώµατα όπως: συνεχείς κρίσεις πανικού, έντονη νευρικότητα, κατάθλιψη, τα οποία δεν υποχωρούν αισθητά και επιπλέον δηµιουργούν προβλήματα στην καθηµερινότητά του, παρά το γεγονός ότι τόσο εκείνο όσο και οι γονείς του παρακολουθούνται από ειδικό.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όχι. Ωστόσο, εάν πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο πρόβληµα, µε την κατάλληλη θεραπεία και τη βοήθεια της οικογένειας τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σηµαντικά και το άτοµο θα μάθει να λειτουργεί καλύτερα και να διαχειρίζεται τις αδυναμίες και τα προβλήματά του αποτελεσματικότερα.


Τα αγόρια εµφανίζουν συχνότερα συµπτώµατα υπερκινητικότητας και µάλιστα κατά την προσχολική ηλικία, επειδή, σύµφωνα µε τους ειδικούς, από τη φύση τους είναι πιο δραστήρια. Τα κορίτσια, επειδή είναι πιο «κλειστά» και λιγότερο δραστήρια, εκδηλώνουν κυρίως συµπτώµατα διάσπασης προσοχής στη σχολική και την προεφηβική ηλικία.


Τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιµοποιούνται διεθνώς και έχει καθορίσει η Αµερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία για το Σύνδροµο Υπερκινητικότητας-Παρορµητικότητας είναι τα εξής:
1 Το παιδί κινεί συνέχεια νευρικά τα άκρα τoυ ή στριφoγυρίζει στη θέση τoυ.
2 Πηγαινοέρχεται ασταµάτητα.
3 ∆εν κάθεται πολλή ώρα σε µια καρέκλα ή στο θρανίο.
4 Τρέχει και πηδά χωρίς λόγo και µάλιστα όταν δεν επιτρέπεται.
5 Συχνά δεν µπορεί να παίζει ήσυχα ή µόνο του.
6 Μιλά ασταµάτητα.
7 Είναι ανυπόµονο, διακόπτει συνέχεια τη συζήτηση ή το παιχνίδι και απαντά πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση που του κάνουν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά που πάσχουν από το Σύνδροµο Υπερκινητικότητας-Παρορµητικότητας, πάσχουν ταυτόχρονα και από το λεγόµενο Σύνδροµο Έλλειψης Προσοχής Συγκέντρωσης, για αυτό και ιατρικά το σύνδροµο είναι γνωστό ως Σύνδροµο Ελλειµµατικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Επίσης, υπάρχει ενδεχόµενο το παιδί να πάσχει µόνο από το Σύνδροµο Ελλειµµατικής Προσοχής. Για να διαπιστώσει ο γιατρός εάν το παιδί πάσχει από τη συγκεκριµένη διαταραχή, θα εξετάσει, µεταξύ άλλων, αν το παιδί εµφανίζει συµπτώµατα, όπως:
α ∆εν πρoσέχει τις λεπτoµέρειες.
β ∆υσκoλεύεται να ακολουθήσει ή δεν ακολουθεί καν κανόνες-οδηγίες εργασίας ή παιχνιδιoύ.
γ Φαίνεται ότι δεν ακoύει όταν του µιλούν.
δ Χάνει συχνά αντικείµενα.
ε ∆εν συγκεντρώνεται, ξεχνά τις καθηµερινές του υπoχρεώσεις.



Μόνο όταν παρουσιάζει τουλάχιστον έξι από τα παραπάνω συµπτώµατα.

Όταν παρουσιάζει τα συµπτώµατα για τουλάχιστον 6 µήνες και η γενικότερη συµπεριφορά του δεν συµβαδίζει µε την ηλικία του.
Όταν τα συµπτώµατα εκδηλώνονται σε δύο ή περισσότερους χώρους, όπως: στο σχολείο, στο σπίτι, στην κατασκήνωση.



Επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο UCLA της Καλιφόρνιας και του Aarhus της ∆ανίας υποστηρίζουν ότι οι έγκυοι που χρησιµοποιούν το κινητό 2-3 φορές την ηµέρα αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί τους να παρουσιάσει µέχρι την ηλικία των 7 ετών υπερκινητικότητα, δυσκολίες στην έκφραση των συναισθηµάτων και στις σχέσεις του. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν αφού ρώτησαν τις µητέρες 13.159 παιδιών για το εάν χρησιµο-ποιούσαν κινητό κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης τους, καθώς και για τη συµπεριφορά των παιδιών τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι µητέρες χρησι-µοποιούσαν σπάνια ή καθόλου το κινητό είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπερκινητικότητα.


Ορισµένες χρωστικές ουσίες που περιέχουν τα τρόφιµα µπορούν να επιδεινώσουν τα συµπτώµατα υπερκινητικότητας στα παιδιά, όπως προκύπτει από έρευνα του βρετανικού Πανεπιστηµίου του Southampton, που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστηµονική επιθεώρηση «The Lancet». Μελέτες σε περισσότερα από 300 παιδιά, ηλικίας 3-9 ετών, έδειξαν σηµαντικές διαφορές στη συµπεριφορά τους µετά την κατανάλωση φρουτοποτών στα οποία οι ερευνητές είχαν προσθέσει συνήθεις χρωστικές ουσίες και ένα συντηρητικό. Η µελέτη, που έγινε για λογαριασµό της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίµων, επιβεβαιώνει τα αποτελέσµατα παλαιότερων σχετικών ερευνών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Άντα Παπακωνσταντίνου, παιδοψυχίατρο, την κ. ∆ήμητρα Μιχαλοπούλου, ψυχολόγο-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, και την κ. Λωρέττα Θωμαΐδου, επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

…………………………………

Μήπως είσαι δυσλεκτικός;

photo: mathiilde.b@Flickr photo: mathiilde.b@Flickr

Ο Στέφανος αποφάσισε στη Γ’ Λυκείου να περάσει από επιτροπή για να πάρει το χαρτί της δυσλεξίας. Μέχρι τώρα, η μαμά του αλλά και ο ίδιος δεν ήθελαν να εκτεθούν… Μόλις όμως έμαθαν ότι η προφορική εξέταση στις Πανελλαδικές είναι πιο χαλαρή, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Η Δέσποινα συνεχίζει να παρακολουθεί το σχολείο ως δυσλεκτική, προσποιούμενη πως τα ορθογραφικά και η δυσγραφία είναι αφηρημάδες… Τέλος, ο Μανώλης δεν γράφει ποτέ έκθεση επειδή ντρέπεται για τα γραπτά του. Γενικώς, ποτέ δεν γράφει κάτι, μόνο μένει σιωπηλός στην τάξη μέχρι να τελειώσει κάθε ώρα των θεωρητικών μαθημάτων.

Ας σταθούμε απέναντι σε μία αίθουσα 25 μαθητών. Ας τους κοιτάξουμε καλά ως ανθρώπους και όχι ως μέλη ομάδας. Κανένας από τους 25 δεν είναι φυσιολογικός! Όλοι, μα όλοι κάτι έχουν που δεν ανταποκρίνεται στη νόρμα του εκπαιδευτικού προτύπου. Και στο κάτω-κάτω, τι είναι «φυσιολογικό»; Ποιος το προσδιόρισε και γιατί δε μας το λέει και μας να το μάθουμε; Αν ανταποκρίνεται στην ικανότητα της απομνημόνευσης, της ευθείας σύλληψης νοημάτων, στην επιμέλεια και στην καλλιγραφία, τότε πολύ φοβάμαι πως ούτε 2 στους 25 δεν είναι απολύτως νορμάλ!

Θυμάμαι πως πέρυσι, ένας μαθητής δυσλεκτικός, ο Χάρης Ιωάννου, εφηύρε ένα «βιονικό» χέρι, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για τον καλύτερο Ευρωπαίο νέο επιστήμονα. Πέρασαν πολλά χρόνια που ο Χάρης έμενε απομονωμένος στο θρανίο του, γιατί δεν ήταν «φυσιολογικός»… Ευτυχώς που βρέθηκε ένας «αντισυστημικός» καθηγητής και του ξεκλείδωσε τις «χειροπέδες». Αλλά και άλλοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες κάπως ξέφυγαν από τον επιλεκτικό ρατσισμό και βρήκαν το θάρρος να προσπεράσουν την ιδιαιτερότητά τους. Περιπτώσεις πολλές και συμπτώματα χιλιάδες μπορεί να ομαδοποιήσει η ψυχολογία για μαθητές και ανθρώπους, όταν ψάξει το διανοητικό και ψυχικό τους βάθος. Αν όλες αυτές οι ομάδες θεωρούνταν παθολογίες, τότε δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εξελίξουμε τις κοινωνίες και να δημιουργήσουμε πολιτισμό.

Συνειδητοποιώντας τι γίνεται στα σχολεία, σε πιάνει οργή, όταν βλέπεις την αδιαφορία του συστήματος για την απόκλιση από τη νόρμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η δυσλεξία, η δυσγραφία, οι μαθησιακές δυσκολίες και πολλές ιδιαίτερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται. Αλλά κι όταν εντοπιστούν, σπανίως μπορεί κάποιος να δώσει λύση στο πρόβλημα. Πολλά παιδιά φτάνουν στο Γυμνάσιο, χωρίς καμία παρατήρηση ή διόρθωση στον λόγο, στη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων και στην κατανόηση προφορικού ή γραπτού κειμένου. Κανείς στο Δημοτικό δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Θεωρήθηκαν «μη φυσιολογικοί» ή τεμπέληδες και περιθωριοποιήθηκαν πολύ νωρίς, πριν ακόμα προλάβει η εφηβεία να τους καταδικάσει. Κι αν βρεθεί μετά από τόσες τάξεις, καθηγητής να ασχοληθεί σοβαρά, οι γονείς «πικάρονται» και παρεξηγούνται. Δεν τον εμπιστεύονται και θυμώνουν, γιατί τους φαίνεται παράξενο που κανείς ως τώρα, δεν το έχει επισημάνει…

Άλλη μια ανωριμότητα του σχολείου εξελίσσεται δραματικά, για πολύ κόσμο. Δεν είναι αρκετός ο ψυχολόγος της διεύθυνσης, που εμφανίζεται περιστασιακά. Χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση για μόνιμο ψυχολόγο. Χρειάζονται τεστ και δεξιότητες, συνεντεύξεις, εξέταση και κοινωνική πρόβλεψη, για κάθε αποκλίνουσα συμπεριφορά. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν είναι σε θέση να επέμβουν αλλά μόνο να επισημάνουν. Αντίθετα, η ειδική αντιμετώπιση θα δώσει λύση και θα βοηθήσει πολλά παιδιά να αισθανθούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αλλά και ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα ανοίξει κατευθύνσεις και θα αλλάξει το κριτήριο ικανότητας για τον κάθε μαθητή. Πόση σημασία έχει, τελικά, αν ο δυσλεκτικός δεν μπορεί να μάθει το «λύω» ή τους μιγαδικούς; Αν όμως, είναι καλός στην επιστημονική ανάλυση, στην έρευνα, αν μπορεί να συναρμολογήσει τέλεια μια μηχανή, αν παίζει φοβερή μουσική, αν οργανώνει καλά μια ομάδα παραγωγής, αν είναι καλός στον αθλητισμό; Εμείς θα τον κυνηγάμε ντε και καλά, να μάθει γραμματική και εξισώσεις;

Κάποια σχολεία έχουν ειδικούς και ελάχιστα ψυχολόγους. Τα περισσότερα όμως, όχι. Όπως και σε τόσα άλλα, το σύστημα επιμένει στον αποκλεισμό των περισσότερων. Μπορεί να μην είναι δυσλεκτικοί αλλά δεν είναι «κανονικοί», σύμφωνα με το σχολείο. Φτάσαμε έτσι, να είμαστε μια κοινωνία λειτουργικά αναλφάβητων, με την ημιμάθεια να αλλοιώνει συνέχεια, την πολιτιστική μας ταυτότητα. Γι΄ αυτό τον λόγο, η μεγαλύτερη επανάσταση στην παιδεία θα ήταν να ασχοληθούμε με τους «μη συμβατούς» και τους «αποκλίνοντες». Κρύβουν μεγάλους θησαυρούς στις ιδιαιτερότητές τους και δεν το ξέρουμε. Κι αυτός ο κόσμος, από «ιδιαίτερους» σχεδιάστηκε (ψάξτε τα βιογραφικά τους). Πάντα, αυτοί είναι που βρίσκουν τη λύση. Οι υπόλοιποι οργανώνονται «τυπικά» και εργάζονται «φυσιολογικά», για να επιτευχθεί…

Υ.Γ.: Σε ένα άρθρο δεν είναι δυνατόν να αναπτύξεις την επιστημονική πλευρά της δυσλεξίας. Άλλωστε, δεν είμαι και ειδικός, μολονότι μπορώ, λόγω εμπειρίας, να αντιληφθώ τα συμπτώματα. Πάντως, οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να ελέγχουν τη μαθησιακή κατάσταση των παιδιών τους, συχνά. Ένα καλό link για ενημέρωση είναι το www.dyslexia-goneis.gr αλλά και μια επίσκεψη στα ΚΕΔΔΥ, που είναι κρατικοί φορείς. Πέραν αυτού η διεύθυνση κάθε σχολείου ξέρει όλη τη διαδικασία.

…………………………

Η επίθεση των άνανδρων

Μία στις τρεις γυναίκες -φέτος, στην Ελλάδα- έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ισότητας, κα Βάσω Κόλλια…

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας του νέου Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Τα στοιχεία της Γραμματείας Ισότητας προέρχονται βάσει αποτελεσμάτων πανελλαδικής έρευνας που έλαβε χώρα το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξήθηκαν κατά 47%, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και ναι, δράστης είναι -συνήθως- ο σύντροφός τους. Βία δεν είναι μόνο τα χαστούκια, οι μπουνιές, το ξύλο. Η βία μπορεί να εμφανιστεί και ως οικονομικός εκβιασμός, σεξουαλική ταπείνωση – δηλαδή, σωματικός και ψυχολογικός βιασμός. Η βία είναι γύρω μας, σκεφτείτε ότι στην Καβάλα μόνο, υπάρχουν ήδη προς διαχείριση από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, 25 περιστατικά! Κι αν αυτό συμβαίνει εκεί, φανταστείτε πόσα κρούσματα-περιπτώσεις θα έχουμε σε μεγαλύτερες πόλεις…

Όλα αυτά τα απίστευτα εν έτει 2013, στη σύγχρονη εποχή, εδώ όπου ο πολιτισμός -υποτίθεται- είναι παρών, όχι όπως άλλα, «μαύρα» χρόνια (και) για τις γυναίκες. Πόσες φορές έχετε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες ενός τσακωμού που ξεφεύγει από τα λεκτικά όρια, μεταξύ ενός ζευγαριού; Πολλές φορές, θεωρώ ότι είναι η απάντησή σας. Και τι κάνατε; Αντιδράσατε; Το καταγγείλατε ή το αφήσατε να… εξελιχθεί μόνο του, «ας τα βρουν μόνοι τους, μωρέ…»; Εάν, αντίστοιχα, έπεσες θύμα τέτοιας περίπτωσης, μίλησες ή σκέφτηκες ότι «η κρίση τον έχει επηρεάσει, τον καημένο;». Ο καημένος σου, αγαπητή μου, είναι -απλώς- άναδρος. Ευτυχώς, στη χώρα μας λειτουργούν πολλοί δίαυλοι στους οποίους μπορείτε να αναφέρετε κάποιο κρούσμα βίας, είτε έχετε γίνει μάρτυρες βίαιου περιστατικού είτε σας αφορά άμεσα. Εκείνοι, ξέρουν πώς θα ενεργήσουν, σε όλες τις περιπτώσεις.

Σε σχέση με τους δράστες, λόγια παραπάνω δεν υπάρχουν. Όσο, όμως, και να γίνεσαι έξαλλος με αυτή την πρακτική, μη σκέφτεσαι ότι αν βρεθείς μπροστά σε περιστατικό σαν αυτά που διάβασες πιο πάνω, θα πιάσεις τον τύπο και θα τον κάνεις «τόπι» στο ξύλο, για να μάθει ότι δε χτυπάνε γυναίκες. Έτσι, γίνεσαι ίδιος με αυτόν, δεν του μοιάζεις απλώς. Προτείνω να τον καταγγείλεις. Θα δεις, θα πονέσει περισσότερο…

………………………………………………………………

Δεν έχεις δικαίωμα στη σιωπή

photo: ALESSANDRA1401@Flickr photo: ALESSANDRA1401@Flickr

«Αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.» ( Πρόσφατα στοιχεία της γραμματείας Ισότητας)

Στη ζωή μου κατάλαβα ότι πιο εύκολα αντικρίζω τον θάνατο απ’ ό,τι τον πόνο. Ο θάνατος είναι τελεσίδικος, μη αναστρέψιμος και η θλίψη που σου προκαλεί σιγά-σιγά μειώνεται με τον καιρό. Ο πόνος, όμως, μου δίνει την αίσθηση ότι είναι πάντα εκεί, συνεχής, αδιάκοπος, αδιάλειπτος, να με κατατρέχει και να με στοιχειώνει.

Το δεύτερο που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι οι άνθρωποι θυμούνται τον πόνο που έχουν υπομείνει, πολύ περισσότερο από την αγάπη που τους έχει δοθεί. Σκεφθείτε: Τι μένει από ένα φιλί; Μια ανάμνηση που με τον καιρό ξεθωριάζει. Τα τραύματα, όμως, αφήνουν τα σημάδια τους που μένουν εκεί για πάντα.

Δεν θα αναφερθώ στα αιτία που οδηγούν κάποιον να σηκώσει το χέρι του σε μια γυναίκα. Αυτό είναι θέμα ψυχιάτρων. Θέλω να αναφερθώ στα θύματα, τους θύτες, αλλά και σε αυτούς που τους καλύπτουν.

Μια γυναίκα, που βρέθηκε και αντιμετώπισε καταστάσεις σαν κι αυτές, μου είπε ότι παγιδεύτηκε σε μια τέτοια σχέση επειδή υπήρξε μια κλιμάκωση στη συμπεριφορά του άνδρα που λειτούργησε σαν μιθριδατισμός. Άρχισε με φραστικές επιθέσεις πριν καταλήξει, αργότερα και σταδιακά, στη σωματική βία.

«Αν ήταν από την αρχή βίαιος θα είχα φύγει αμέσως», μου είπε. Αυτό μου φέρνει στο μυαλό την αντίδραση του βατράχου. Ριξ´ τον σε νερό που βράζει και θα πηδήξει αμέσως έξω. Βάλ’ τον μέσα στο νερό και ανέβαζε τη θερμοκρασία σιγά-σιγά. Θα παραμείνει στην κατσαρόλα μέχρι να βράσει και να πεθάνει. Ε, λοιπόν, μη γίνετε βάτραχοι. Μην περιμένετε κάποιος να σας κακοποιήσει επανειλημμένα μέχρι να το πάρετε απόφαση. Αρκεί μόνο μια φορά. Μην τον αφήσετε να τη γλιτώσει. Τότε θα ξέρει ότι μπορεί να σας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο ξανά και ξανά – και αυτό θα γίνει μόνιμο.

Μην αυταπατάστε και προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε ότι είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας καλός και τρυφερός που σας αγαπάει και ενδιαφέρεται, και κάποιες στιγμές ένα καθίκι που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του και φθάνει στο σημείο να σηκώνει χέρι και να σας χτυπάει. Μη γελιέστε. Είναι μόνο ο δεύτερος. Στις άλλες περιπτώσεις απλώς φοράει μια μάσκα για να κρύβει το απαίσιο πρόσωπό του και τις εξίσου απαίσιες πράξεις του. Δεν υπάρχει τρόπος να κολλήσουν ποτέ τα κομμάτια σας που σκόρπισε στο πάτωμα. Όσα συγνώμη και αν σας πει. Δεν τα εννοεί.

Εσείς που τολμάτε να σηκώνετε το χέρι…
Το έγκλημα είναι μόνο δικό σας. Η ντροπή είναι αποκλειστικά δική σας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν θα τη βρείτε πουθενά όσο κι αν ψάξετε, όποιον κι αν ρωτήσετε.

Εσείς που προστατεύετε τους θύτες…
Το να ρίχνετε το φταίξιμο στα θύματα, σε μια προσπάθεια συμψηφισμού, απλά καλύπτετε με μια μάσκα το πρόσωπο του κακού. Και αυτό σας κάνει το ίδιο ενόχους. Ή θα τολμήσετε να φωνάξετε και να καταγγείλετε τους εγκληματίες ή θα σας πάρει ο διάολος μαζί τους.

Κι εσύ, το θύμα…
Δεν έχεις δικαίωμα στη σιωπή. Αυτό χάθηκε από τη στιγμή που κάποιος άλλος σου επέβαλε να σωπάσεις. Μη φοβάσαι την ντροπή. Να ξέρεις ότι η αξιοπρέπεια κάποιου μπορεί να τραυματιστεί και στιγμιαία επώδυνα να ευτελιστεί. Αλλά ποτέ δεν θα χαθεί, εκτός αν εσύ την παραδώσεις.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

http://www.protagon.gr/

΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Υγεία και Άνδρας-Γυναίκα-Παιδί
Ενδιαφέροντα άρθρα και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του άνδρα, της γυναίκας και του παιδιού

  • Υγεία και Άνδρας

    Ενδιαφέροντα άρθρα και νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την υγεία του άνδρα

  • Υγεία και Γυναίκα

    Ενδιαφέροντα άρθρα και νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την υγεία της γυναίκας

  • Υγεία και Παιδί

    Ενδιαφέροντα άρθρα και νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την υγεία του παιδιού

΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Χρήσιμες συμβουλές για το μωρό σας

Επιμέλεια: Ανδρέας Λ. Κόμης – Μαιευτήρας – Γυναικολόγος / Επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου Μαιευτηρίου “ΜΗΤΕΡΑ” Μαιευτική – Υπερηχογραφία -Γυναικολογία Προγεννητικός Έλεγχος – Ιατρική Εμβρύου

Πηγή: Obgyncare.gr

Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το μωρό σας…

• Φροντίστε να κάνετε το μωρό σας μπάνιο πριν το ταΐσετε και όχι μετά το φαγητό του.

• Ελέγχουμε το νερό στον αγκώνα μας, να έχει μια ικανοποιητική θερμοκρασία.

• Αν δεν έχει πέσει ο ομφαλός μην βυθίζεται το μωρό σας μέσα στο νερό. Μπορείτε να το κάνετε στην αγκαλιάς σας, πρώτα το κεφάλι και το πάνω μέρος του κορμού και μετά από τη μέση και κάτω.

• Κάθε φορά που κάνει κένωση το πλένετε με χλιαρό νερό και παιδικό σαπούνι, πάντα με τη ροή του νερού από μπροστά προς τα πίσω. Ξεπλένετε καλά τα γεννητικά όργανα με άφθονο νερό, ιδιαίτερα τα κορίτσια.

• Περιποιηθείτε τον ομφαλό του νεογνού με καθαρό οινόπνευμα και ένα βαμβάκι σε κάθε αλλαγή πάνας. Ο καθαρισμός πρέπει να είναι σχολαστικός γύρω και μέσα στον ομφαλό κι όχι ταμποναριστά. Συνεχίστε για μερικές μέρες ακόμα κι αν πέσει.

• Ενυδατώστε το σώμα του με ένα γαλάκτωμα και κάντε του μασάζ.

• Βάζουμε κρέμα μόνο στο ποπό και δεν χρησιμοποιούμε πούδρες.

• Κόψτε τα νυχάκια του περίπου μετά από 30 ημέρες.

• Καθαρίστε την μυτούλα του με φυσιολογικό ορό για να αναπνέει καλύτερα. Αν το ακούτε να ρουθουνίζει, έχει βουλωμένη μύτη και δεν τρώει καλά απευθυνθείτε στο παιδίατρο σας.

• Το φτέρνισμα και ο λόξυγκας είναι φυσιολογικά φαινόμενα.

• Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι 18 – 22 C για το τελειόμηνο και λίγο πιο υψηλή για το πρόωρο.

• Μην γεμίζετε το παιδικό δωμάτιο με παιχνίδια και λούτρινα και να αερίζετε συχνά το δωμάτιο.

• Το καλοκαίρι ντύνουμε το νεογνό ανάλογα, όσο πιο λίγα ρούχα φοράει τόσο πιο άνετα νιώθει.

• Μην αφήνετε στο δωμάτιο του νεογνού πολλά άτομα.

• Μετά το τάισμα σηκώστε το λίγο πιο ψηλά και χαϊδέψτε του την πλάτη για 10 λεπτά μέχρι να ρευτεί.

• Η θέση για ύπνο είναι πλάγια. Σε περίπτωση χαλαρών ισχίων επιβάλλεται ανάσκελη θέση. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε κάτι για ανασήκωση του στρώματος. Μπρούμυτα μόνο υπό την επίβλεψή σας και με το κεφάλι του στο δεξί πλάι.

• Όταν το βρέφος πνίγεται, κρατήστε το, με το κεφάλι προς τα κάτω και χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του, σκουπίστε του την μύτη από το γάλα.

• Όταν το μάτι του δακρύζει συνεχώς ενημερώστε το παιδίατρο ίσως να είναι απόφραξη δακρυϊκού πόρου και να χρήζει ιδιαίτερη φροντίδα με μαλάξεις και κολλύρια.

• Μην καπνίζετε στο σπίτι.

• Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για το νεογνό χρειάζεται, υπομονή και επιμονή ιδιαίτερα του πρώτους μήνες.

• Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.

• Μην φυλάτε το μωρό στο πρόσωπο και στα χέρια, μην το πλησιάζετε αν είστε άρρωστη/ος.

• Αν το μωρό έχει λίγο ίκτερο, φροντίστε να τρώει καλά και να βρίσκεται σε φωτεινό δωμάτιο.

• Προσπαθήστε να έχετε μια σταθερή ώρα για όλες τις δραστηριότητες.

• Τα μωρά ηρεμούν ακούγοντας κάποιους χαμηλούς ήχους μουσικής ιδιαίτερα στην περίοδο των κολικών.

• Τα γεύματα πρέπει να είναι περίπου οχτώ δηλ. ανά 3ωρο. Αν κοιμάται πάνω από 4 ώρες το ξυπνάτε, κυρίως όταν έχει βάρος κάτω από 2,5 kgr

Επιστροφή

…………………………

Μισείτε το σώμα σας; Φταίνε τα γονίδιά σας…

Η εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της και η επιθυμία της να αδυνατίσει πηγάζουν κυρίως από το γενετικό προφίλ της και δευτερευόντως από τις κοινωνικές επιρροές, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU).

Όπως ανακάλυψαν, ο «γενετικός προγραμματισμός» ευθύνεται κατά το ήμισυ σχεδόν για την επιθυμία μας να αδυνατίσουμε – ένα εύρημα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί πολλές γυναίκες είναι «κολλημένες» με τη δίαιτα και επιρρεπείς στις διατροφικές διαταραχές.

Τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι οι νεαρές γυναίκες βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για να αποκτήσουν το τέλειο σώμα, εξαιτίας των προτύπων που προβάλλονται σε τηλεοράσεις, περιοδικά και κάθε είδους μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Η μελέτη διεξήχθη σε ζεύγη διδύμων, άλλοι εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι (μονοωογενείς) και άλλοι όχι.

Το ιδεώδες της λεπτότητας
«Όλοι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από μηνύματα που εκθειάζουν τις αρετές του αδύνατου σώματος, αλλά παραδόξως μόνον λίγες γυναίκες αναπτύσσουν αυτό που αποκαλούμε εσωτερίκευση του ιδεώδους της λεπτότητας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέσικα Σουϊσμαν.

«Ορμώμενοι από αυτή την αντίληψη, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να υπάρχουν γενετικοί παράγοντες οι οποίοι καθιστούν κάποιες γυναίκες πιο ευάλωτες σε αυτή την εσωτερίκευση. Η μελέτη μας διεξήχθη για να διαπιστώσουμε εάν ευσταθεί η θεωρία μας».

Το ιδεώδες της λεπτότητας είναι η αντίληψη πως το γυναικείο σώμα πρέπει να είναι λεπτό, θηλυκό, με στενή μέση και λιγοστό σωματικό λίπος.

Το μέγεθος που αντιστοιχεί σε αυτό το ιδεώδες σώμα ολοένα μικραίνει και έχει πλέον φτάσει στο «sizezero» ή «μέγεθος μηδέν» (είναι το μέγεθος που πρέπει να έχουν τα γυναικεία ρούχα, βάσει του ιδεώδους της λεπτότητας).

Η εσωτερίκευση του ιδεώδους αυτού σημαίνει ότι μια γυναίκα είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το σώμα των ονείρων της – και σε τέτοια περίπτωση, καραδοκούν οι διατροφικές διαταραχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η νευρογενής ανορεξία, η βουλιμία και η πολυφαγία.

Μελέτη σε διδύμους
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Διατροφικών Διαταραχών» (IJED), βασίσθηκε σε περισσότερα από 300 θήλεα ζεύγη διδύμων, ηλικίας 12 έως 22 ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν κατά πόσον ήθελαν οι δίδυμες να μοιάσουν στους διασήμους που έβλεπαν σε ταινίες, τηλεόραση και περιοδικά, για να υπολογίσουν το επίπεδο του ιδεώδους της λεπτότητας που είχαν.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τις πανομοιότυπες δίδυμες (όλα τα γονίδιά τους είναι τα ίδια) με τις μη πανομοιότυπες (μόνο το 50% των γονιδίων τους είναι κοινά, όπως συμβαίνει με όλα τα αδέλφια).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πανομοιότυπες δίδυμες είχαν εγγύτερα επίπεδα ιδεώδους της λεπτότητας – γεγονός που σημαίνει ότι στη διαμόρφωσή του παίζουν σημαντικό ρόλο τα γονίδιά τους.

Πρακτικά, το εύρημα σημαίνει ότι οι πιο διάσημες πανομοιότυπες δίδυμες, οι αμερικανίδες ηθοποιοί Άσλεϋ και Μέρι Κέιτ Όλσεν, είναι πιθανότερο να έχουν παραπλήσιες απόψεις όσον αφορά την εικόνα που έχουν για το σώμα τους και τη διατροφή.

Αυτές οι απόψεις, όμως, δεν είναι κατ’ ανάγκην ίδιες με αυτές που έχει η νεώτερη αδελφή τους, η Ελίζαμπεθ, η οποία επίσης είναι ηθοποιός.

Κατά 43% θέμα γονιδίων
Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι απόψεις που είχαν οι δίδυμες της μελέτης για το σώμα τους, καθοριζόταν σε ποσοστό 43% από τα γονίδιά τους.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές (κοινωνικές) επιρροές, αυτές απεδείχθη ότι έπαιζαν ρόλο – αλλά όχι αυτόν που μέχρι τώρα νομίζαμε.

Στην πραγματικότητα, σημαντικές δεν ήταν οι κοινές επιρροές όπως θα περίμενε κανείς (λ.χ. το να βλέπουν μαζί οι δίδυμες περιοδικά μόδας, ταινίες κ.τ.λ.), αλλά οι διαφορετικές επιρροές (λ.χ. το να ασχολείται μόνο η μία δίδυμη με την μόδα, το να έχει μόνο η μία φίλους «κολλημένους» με το σωματικό βάρος κ.τ.λ.).

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι κοινοί παράγοντες του περιβάλλοντος – όπως η έκθεση στα ίδια μέσα μαζικής ενημέρωσης – δεν ασκούν τόσο μεγάλη επίδραση, όσο νομίζαμε», παραδέχθηκε η δρ Σουϊσμαν.

«Αντιθέτως, οι μη κοινοί παράγοντες, αυτοί που διαφοροποιούσαν δηλαδή τις δίδυμες της μελέτης μας, ήταν αυτοί με την μεγαλύτερη επίδραση».

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τελικά, οι κοινωνικοί παράγοντες που νομίζαμε ότι ευθύνονται για την εσωτερίκευση του ιδεώδους της λεπτότητας δεν είναι εξίσου σημαντικοί με τον γενετικό κίνδυνο», είπε.

«Επιπλέον, οι κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στην εσωτερίκευση δεν είναι κατ’ ανάγκην κοινοί, αλλά διαφορετικοί για κάθε γυναίκα».

«Είναι πλέον σαφές ότι στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί», δήλωσε η επιβλέπουσα της νέας μελέτης δρ Κέλυ Κλαμπ,καθηγήτρια Ψυχολογίας στο MSU.

«Πρέπει να βρούμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο δρα καθένας από αυτούς, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών».

………………

Οι τέλειες μαμάδες, και όλες οι υπόλοιπες

Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει για το attachmen

t parenting: είναι μία νοοτροπία/trend/θεωρία για την ανατροφή των παιδιών που βασίζεται στη στενή σχέση μαμάς και παιδιού. Μερικά από τα πιο συχνά της χαρακτηριστικά είναι ο παρατεταμένος θηλασμός, ο ύπνος μαζί με τα παιδιά και το babywearing – το να “φορά” μια μαμά το μωρό της όλη τη μέρα ή μεγάλο διάστημα αυτής σε sling (ένα είδος μαντηλιού με το οποίο το μωρό στερεώνεται μπροστά στο στήθος της μαμάς).

Ενώ γενικά η όλη νοοτροπία είναι μια όμορφη ιδέα, που αντιτίθεται σε άγριες και απάνθρωπες για μένα τακτικές του στυλ “άσε το μωρό να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί” (μπρρρρρρ το δόλιο!), κάποιες φορές μπορεί να φτάνει στα άκρα. Έχουμε π.χ. το πασίγνωστο πλέον εξώφυλλο του περιοδικού Time, με την 26χρονη μαμά να θηλάζει τον τρίχρονο γιο της, κάτι που στη σημερινή κοινωνία δεν συνηθίζεται:

Η όλη ιδέα γύρω από το attachment parenting και από άλλες “εναλλακτικές” μεθόδους ανατροφής παιδιών, είναι η επιστροφή σε ό,τι είναι φυσικό. Γενικά πιστεύω ότι η φύση ξέρει τι κάνει, αλλά αν αφήναμε όλα τα πράγματα στη φύση τότε η κατάσταση θα γύριζε στο μεσαίωνα: περίπου το 10% των μαμάδων θα πέθαινε στη γέννα, όπως συνέβαινε μέχρι τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη, και όπως συμβαίνει ακόμα και σήμερα σε πολλές υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη. Εκτός αυτού πολλά μωρά δεν θα επιβίωναν το πρώτο έτος της ζωής τους, και πολλά παιδιά δε θα ενηλικιώνονταν ποτέ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την επίσκεψή μου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου στο σπίτι του Μότσαρτ ήταν εκτεθειμένα τα δημοτικά αρχεία από τον 18ο αιώνα: ενώ οι γεννήσεις παιδιών ήταν πολλές, ο πληθυσμός της πόλης δεν αυξανόταν, λόγω του ότι πάνω από το 50% των παιδιών πέθαιναν στην βρεφική, παιδική ή εφηβική τους ηλικία.

Έχουμε μεγαλώσει μέσα στην πρόοδο και στην τεχνολογική εξέλιξη, με όλα τα οφέλη που η ιατρική επιστήμη μας έχει προσφέρει. Το πρόβλημα με τη γενιά μας είναι ότι καμιά φορά ξεχνάμε ότι όλα αυτά δεν είναι δεδομένα. Για παράδειγμα, χάρη στην ιατρική σήμερα τα περισσότερα πρόωρα μωρά που γεννιούνται μετά τις 30 εβδομάδες κύησης επιβιώνουν και μάλιστα χωρίς σοβαρές αναπηρίες ή νοητικά προβλήματα, ενώ αυτό πριν από έναν αιώνα θα ήταν σχεδόν αδιανόητο. Και, παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της βιομηχανίας των μη αναγκαίων καισαρικών, ανά τον κόσμο αυτή η απλή και γρήγορη εγχείρηση σώζει καθημερινά ζωές μαμάδων και – κυρίως! – μωρών.

Με λίγα λόγια, ναι στον φυσιολογικό τοκετό όταν έχει γίνει σωστή εκτίμηση ρίσκου/κέρδους, ναι σε όλα τα φυσικά πράγματα, ναι στο θηλασμό, για όσο κάθε μαμά θέλει. Αλλά ναι και στην πρόοδο, στην τεχνολογία, στην ιατρική, που σώζουν ζωές μαμάδων και παιδιών. Το παιδί μου δε χρειάζεται να θηλάζει μέχρι τα πέντε του έτη, γιατί χάρη στην αφθονία τροφής και στους εμβολιασμούς δεν κινδυνεύει πλέον από ασιτία, αρρώστιες και αβιταμίνωση – κάτι που ήταν πολύ διαφορετικό σε περιόδους πείνας, όταν η ζωή των παιδιών εξαρτώταν κατά μεγάλο βαθμό από το αν η μαμά μπορούσε να θηλάσει. Και δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που να μου είπε ότι το παιδί του πέθανε λόγω του “φονικού” βρεφικού γάλακτος-σκόνη. Και αυτό γιατί τα παιδιά σήμερα ακόμα και αν δεν παίρνουν τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος, προστατεύονται από επικίνδυνες αρρώστιες χάρη στους ευρείς εμβολιασμούς, που έχουν εξαλείψει ασθένειες του παρελθόντος που “θέριζαν” νεογνά. Κι αν τέτοιες ασθένειες εμφανίζονται πάλι σήμερα, είναι γιατί κάποιοι – ευτυχώς λίγοι! – από τους “ενημερωμένους” (μέσω διαδικτύου και αμφιβόλου ποιότητας και πηγών ιστοσελίδων) γονείς που υποστηρίζουν το καθετί φυσικό δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, βάζοντας σε κίνδυνο τα μωρά όλων ημών των υπολοίπων.

Τελευταία διάβασα ένα καυστικό άρθρο για το θέμα του attachment parenting,  το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το άρθρο αυτό προσπαθεί να περάσει – με έντονο και επικριτικό ύφος, είναι αλήθεια – την ιδέα ότι δεν πρέπει να κρινόμαστε εμείς οι μαμάδες από το αν παρατάμε τα πάντα για να είμαστε μαμάδες ή όχι. Θέλει να αφυπνίσει τις απανταχού νέες γυναίκες στο γεγονός ότι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, τις φιλίες και τις σχέσεις τους, και ότι επιβάλλεται να διατηρήσουν όλα όσα αυτά έχουμε πετύχει εμείς οι γυναίκες τον τελευταίο αιώνα. Και στο ότι ο ρόλος τους δεν είναι απαραίτητο να αναλώνεται στον – πολύ σημαντικό, ομολογουμένως – ρόλο της ανθρώπινης θερμοκοιτίδας και νταντάς.

Με εντυπωσιάζουν οι παρανοήσεις που διαφαίνεται να έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες μαμάδες που έγραψαν μερικά από τα σχόλια στο παραπάνω άρθρο. Κανείς δεν είπε σε μια μαμά να μη θηλάζει μέχρι τα 3 ή τα 13 εάν αυτό είναι που επιθυμεί. Κάθεμία κάνει αυτό που της ταιριάζει, και αυτό που θεωρεί καλύτερο για το παιδί της. Το θέμα είναι άλλο: ότι δεν υπάρχει λόγος να στιγματίζουμε τις “άλλες” μαμάδες, αυτές που θέλουν να έχουν και κάποιου άλλου είδους ορισμό του εαυτού τους εκτός από τη φράση “τέλεια μαμά”. Δεν ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία αν επιβάλλουμε ρόλους σε όλες τις “κάστες” ανθρώπων, όπως εμείς τις αντιλαμβανόμαστε. Αν τελικά υποδουλώνουμε τις γυναίκες, και τις αναγκάζουμε να αποχωρούν από κοινωνικούς ή επαγγελματικούς ρόλους, επιστρέφοντας τελικά σε έναν κοινωνικό μεσαίωνα.

Μια καλή μαμά – ή σωστότερα: ένας καλός γονιός – κρίνεται εκ των υστέρων. Δεν αμφιβάλλω ότι μια μαμά μπορεί να μην κάνει τίποτα από αυτά τα οποία υπαγορεύονται από το attachment parenting και παρόλα αυτά τα παιδιά της να είναι σωματικά και ψυχικά υγιή, υπεύθυνοι πολίτες, με αρχές και ήθος. Και μπορεί από την άλλη να τα κάνει όλα “σωστά” – κατά την έννοια πάντα του attachment parenting, και τα παιδιά της να μην είναι ψυχικά υγιή. Και το αντίστροφο! Γιατί; Γιατί πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Ένας από τους παράγοντες που παίζουν λοιπόν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του παιδιού είναι η ψυχική υγεία της μαμάς. Δεν ξέρω κατά πόσον μια γυναίκα η οποία έχει εμμονή με το ρόλο της μητρότητας και δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον και καμία άλλη ασχολία στη ζωή της μπορεί να είναι ψυχικά υγιής. Εγώ λατρεύω το παιδί μου, φυσικά, και κάνω ό,τι μπορώ για να την κρατήσω υγιή και ευτυχισμένη. Αλλά έχω κι άλλα ενδιαφέροντα. Έχω όνειρα για τη δική μου ζωή, τα οποία ρέουν και μεταλάσσονται, αλλά ποτέ δεν εξαλείφονται. Δεν είναι το παιδί ο μόνος σκοπός της ύπαρξής μου, και γι’ αυτό δεν αποθέτω όλα τα όνειρα και τις ελπίδες μου σε αυτό. Δεν είναι μια προέκταση του εαυτού μου, ένα άτομο εξαρτημένο από εμένα και το βυζί μου. Το παιδί μου είναι ένα ανεξάρτητο άτομο. Έχει τις δικές της ιδέες και τη δική της προσωπικότητα. Όποτε θέλει να έρθει στην αγκαλιά μου, τα μπράτσα μου είναι ορθάνοιχτα. Αλλά δεν θα την κρατήσω δέσμια της αγάπης μου. Και γι’ αυτόν τον λόγο δε θα την φορτώσω με τις δικές μου προσδοκίες, και δεν θα την επιβαρύνω ψυχολογικά με τις δικές μου απαιτήσεις. Όσες μαμάδες δεν αυτοπροσδιορίζεστε μόνο μέσα από το ρόλο της μαμάς, συγχαρητήρια! Κάνετε κάτι καλό για το παιδί σας.

Επίσης, η κοινωνικοποίηση είναι από τις βασικές ανάγκες του ατόμου (υπάρχουν 5 βασικές ανάγκες: στάτους, κοινωνικοποίηση, σιγουριά, αυτονομία και δικαιοσύνη οι οποίες εκφράζονται στον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο όπως οι βιολογικές ανάγκες). Τα μωρά μαθαίνουν, πριν ακόμα να μιλήσουν, να κατανοούν κοινωνικές καταστάσεις στον περίγυρό τους και να αντιδρούν σε αυτές. Το να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό, ή στη νταντά, ή να συναναστρέφεται με άλλα παιδάκια εκτός από τα αδέλφια του, ωφελεί και εκείνο και εμένα: εκείνο γιατί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται σε νεαρή ηλικία, κάτι που το βοηθά στην υπόλοιπη ζωή του, κι εμένα γιατί έχω πολύτιμο χρόνο να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω, να εργαστώ, να φροντίσω τον εαυτό μου, να ασχοληθώ με τα ενδιαφέροντά μου ή απλώς να πιω έναν καφέ με τον σύζυγό μου, τον οποίο έχω χάσει μέσα στις υποχρεώσεις τις οποίες η οικογενειακή ζωή συνεπάγεται. Γιατί τελικά ο σύζυγός μου δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για να κάνω παιδιά. Είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, που τον αγαπώ, με ενδιαφέρει η γνώμη του, και θέλω να περνάω χρόνο μαζί του.

Αυτό που θέλω να πω είναι: μη μου βάζετε κανόνες. Μη με κρίνετε απο αυτά που κάνω ή δεν κάνω με το παιδί μου. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αν εσύ προσπαθήσεις να μου επιβάλεις να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στο παιδί μου, τότε ίσως κι εγώ έχω το δικαίωμα να προσπαθήσω να σου επιβάλω να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Το θέμα εδώ δεν είναι οι επιλογές του καθενός, που είναι ελεύθερες και αφήνονται στην κρίση του / της. Το θέμα είναι η επιβολή ρόλων από την κοινωνία, μέσα από την ενοχοποίηση των μαμάδων και την κοινωνική πίεση να ανταποκριθούν σε ρόλους που δεν είναι πια ρεαλιστικοί στην εποχή μας.

    — Ιωάννα Αρκά – Φυσικός και μαμά (που θήλασε και το απέλαυσε!)

http://antikleidi.com/

Μωρά Στο Κουτί

10 πράγματα που έμαθα όταν έπαψα να ουρλιάζω στα παιδιά μου

Η ευφυΐα δεν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας

Παιδιά απ’ όλο τον κόσμο ποζάρουν με τ’ αγαπημένα παιχνίδια τους

Τα παιδιά μελετούν, αλλά δεν κατανοούν

Αχ αυτές οι παρέες του!

Δείξτε μου τα αδέλφια σας να σας πω τι είστε.

Μήπως χρειάζονται καλύτεροι γονείς;

Τα σημαντικότερα επιστημονικά ευρήματα του 2011 για την ανατροφή των παιδιών

……………………………………………

Ενδεικτικές συμβουλές για την ασφάλεια των γυναικών

Οι παρακάτω καταχωρήσεις αποτελούν ενδεικτικές συμβουλές, γενικού περιεχομένου για την ασφάλεια των γυναικών, με στόχο να αποτρέψουν ή να προλάβουν παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος τους και να ελαχιστοποιήσουν τις ευκαιρίες να καταστούν θύματα μιας εγκληματικής πράξης.

Οδηγίες σε περίπτωση αρπαγής τσάντας

  • Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.

  • Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

  • Μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.

  • Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφθείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.

  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο.

  • Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

  • Καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.

Ασφάλεια στο σπίτι

  • Η περιοχή έξω από την κύρια είσοδο της κατοικίας σας πρέπει να είναι φωτισµένη σωστά ώστε να µην υπάρχουν σκοτεινές σκιές όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί .

  • Βεβαιωθείτε ότι στην κύρια πόρτα υπάρχει ‘µατάκι’ έτσι ώστε να βλέπετε ποιος είναι στην πόρτα σας πριν ανοίξετε .

  • Να έχετε κλειστές τις κουρτίνες, ώστε οι άνθρωποι να µην βλέπουν µέσα το σπίτι σας, ιδιαίτερα τη νύχτα .

  • Να µην εισέρχεστε σε ένα ασανσέρ µε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

  • Εάν το κάνετε φροντίσετε να παραμείνετε κοντά στην πόρτα του ασανσέρ και εντός εμβελείας του πίνακα ελέγχου.

΄Oταν βρίσκεστε µακριά από το σπίτι µόνη

  • Πάντοτε κάποιος γνωστός να γνωρίζει ακριβώς που είστε, ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν πρέπει να τηλεφωνήσει κάποιος για βοήθεια, να ξέρει την επακριβή θέση.

  • Ποτέ µην δεχθείτε να σας µεταφέρει ένας ξένος και ποτέ µην κάνετε auto-stop.

Όταν εισέρχεστε στο αυτοκίνητό σας

  • Να κρατάτε ήδη το κλειδί στο χέρι σας, έτσι ώστε να µη χάνετε χρόνο ψάχνοντας για το κλειδί.

Όταν περπατάτε στο δρόµο

  • Να δείχνετε αυτοπεποίθηση και δραστήρια .

  • Να φροντίστε να µείνετε µακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόµους.

  • Μετά τη δύση του ηλίου, εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με τα πόδια σε σκοτεινές περιοχές, φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.

Σε κοινωνικές εκδηλώσεις

  • Να µην δέχεσθε κέρασµα ποτών από αγνώστους. Ακόµη και αν γνωρίζετε το πρόσωπο, είναι καλύτερα να ζητήστε από το σερβιτόρο ή το µπάρµαν ποτά που είναι κλειστά, όπως µπύρα κλπ .

  • Εάν έχετε αφήσει το ποτό σας αφύλακτο ακόµη και για µισό λεπτό να µην πιείτε ξανά ούτε µια γουλιά από το ποτό αυτό.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

  

Σε περίπτωση κακοποίησης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ακόλουθους φορείς:

Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τηλ.: 210-3315291-6.

Κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες και ειδικότερα:
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία κατά των γυναικών τηλ.: 210-3317305-6 (Αθήνα).
Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας τηλ.: 210-3626460 / 3616236 (τηλ & φαξ).
Γραφείο Ισότητας Δήμου Αθηναίων τηλ.: 210-5244657.
Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία τηλ.: 210-3617710.

………………………………..

Η εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάζει ένας άντρας πάνω σε αυτήν. Οι γυναίκες το γνωρίζουν καλά αυτό, για αυτό και οι περισσότερες αφιερώνουν αρκετό χρόνο κάθε μέρα στην περιποίηση του προσώπου τους, του σώματός τους, αλλά και των μαλλιών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιομηχανία καλλυντικών και γενικά όλων των προϊόντων ομορφιάς έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Καλώς ή κακώς, η γυναικεία ομορφιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι μια όμορφη γυναίκα τραβάει πολύ περισσότερο την προσοχή και τα βλέμματα των αντρών. Αυτό πολλές φορές εκτινάσσει στα ύψη και την αυτοπεποίθησή της. Άρα όπως είναι εύκολα κατανοητό, η ομορφιά μιας γυναίκας επηρεάζει πολύ και την ψυχολογία της. Δεδομένου λοιπόν ότι η ομορφιά παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας, συγκεντρώσαμε 25 μυστικά και συμβουλές ομορφιάς για να γίνεις ακαταμάχητη.
  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνεται με το ξύπνημα είναι να ξεμπλέκεις τα μαλλιά σου, να τα χτενίζεις, και να ξεπλένεις το πρόσωπό σου.
  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ένα ποτήρι χυμό amla (ινδικό φραγκοστάφυλο) και μια κουταλιά μέλι.
  • Για να αποφύγεις τα γκρίζα μαλλιά να τρως κάθε μέρα μία κουταλιά του γλυκού τριμμένα φύλλα κάρυ. Αυτό ενισχύει την χρωστική ουσία των μαλλιών.
  • Εξασκήσου κάθε μέρα. Η καθημερινή άσκηση 10 -15 λεπτά τονώνει το σώμα και σφίγγει τους μυς.
  • Μην χρησιμοποιείς ζεστό νερό. Το ζεστό νερό κάνει την επιδερμίδα του προσώπου ξηρή. Πάντα να ξεπλένεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό.
  • Ακολούθα μια καλή καθημερινή φροντίδα προσώπου. 
  • Για καθαρισμό χρησιμοποίησε μια καθαριστική κρέμα για να φύγει όλη η βρωμιά από το πρόσωπο και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά με χλιαρό νερό.
  • Μετά τον καθαρισμό χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμα προσώπου.
  • Μπορείς αν θέλεις να εφαρμόζεις λίγη πούδρα προσώπου για να φεύγει οποιδήποτε συναίσθημα λιπαρότητας.
  • Να πίνεις άφθονο νερό. Η καθημερινή κατανάλωση 8 ποτηριών νερού βοηθάει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.
  • Να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Να κοιμάσαι νωρίς. Ο ύπνος είναι διαφορετικός και το σώμα ξεκουράζεται καλύτερα όταν ξαπλώνεις πριν τις 11.
  • Να εφαρμόζεις κρέμα ματιών κάθε βράδυ. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια ξηραίνεται εύκολα, δημιουργεί γραμμές και ρυτίδες και σκουραίνει πρώτη.
  • Να είσαι πάντα ευγενική με την επιδερμίδα τριγύρω από τα μάτια. Ποτέ μην ξύνεις την περιοχή αυτή γιατί είναι πολύ ευαίσθητη 
Μοιραστείτε το!