«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ!

Είδα, έπαθα, ρώτησα, διάβασα, υπόφερα,  έμαθα, βεβαιώθηκα και γράφω την άποψή μου!

Ο θεός και ο διάβολος είμαι εγώ, εσύ, ο διπλανός μου, ο διπλανός σου! Την ίδια ώρα κάνεις θεϊκά έργα χειροπιαστά και την ίδια ώρα κάνεις διαβολικά, ανάλογα πόσο υγιές άτομο είσαι και πως γαλουχήθηκες μέσα από την οικογένεια σου και την κοινωνία.

Ο άνθρωπος είναι ο θεός του σύμπαντος, με όποια μορφή και να έχει και σε όποιο πλανήτη και αν μένει!
Είτε έχει στενά μάτια και μεγάλα χέρια, ή είναι λίγο άσπρος, ή σκούρος, η κίτρινος, ή πράσινος.

Να μην ξεχνάμε την λέξη θεάνθρωπος‼!

Όχι ο θεός των ανθρώπων, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος θεός!
Ο άνθρωπος είναι θεός χειροπιαστός με ιστορία και όχι ένας ανύπαρκτος και κατά φαντασία, (Κοινός) κατασκευασμένος και για αυτό και δεν ανταποκρίνεται στο καλέσματα του δημιουργήματος του, τον άνθρωπο, όπως λένε διάφορα φανταστικά οι Εβραίοι- Ιουδαίοι-χριστιανοί ότι κάνει, ο κουφός, αναίσθητος, απαθείς, άπονος θεός τους)!
Ας περιοριστούμε στην γη να μην δώσουμε δικαιολογίες σε αυτούς??? Που θέλουν έναν θεό ανεύθυνο, ψυχρό, να μην απολογείται με αποδείξεις και πρωτόκολλο παραλαβής και παραδόσεως των πεπραγμένων του!
Θα είμαι πολύ απλός και κατανοητός, χωρίς αναλύσεις και φιλοσοφίες, διότι με ενδιαφέρει ο απλός λαός και όχι οι διανοούμενοι παραδομένοι στην στήριξη των προδοτών!

Ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον στο σύμπαν με αποδείξεις!

Τώρα γιατί δημιούργησαν έναν θεό κατά φαντασία που η ύπαρξή του δεν αποδεικνύεται από πουθενά, είναι το ζητούμενο!
Γιατί; ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον στο σύμπαν και από που βγαίνει ότι είναι και ο αληθινός θεός;
Όχι με την θεϊκή ιδιότητα του αλάθητου με ψεύτικες και φανταστικές δυνατότητες που δίνουν σήμερα οι Ιουδαίοι- Εβραίοι –χριστιανοί άμπρα κατάμπρα, αλλά με την γνώση ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αποδεικνύοντας έμπρακτα τι μπορεί χειροπιαστά και επιστημονικά επαληθεύσιμα‼!
Του ανθρώπου δεν του χρειάζονται ψεύτικοι θεοί αλλά πίστη στην αγάπη και αλληλεγγύη που είναι το μοναδικό στοιχείο εξέλιξής του!
Η αγάπη είναι η μοναδική πίστη και θρησκεία που έχει όλα τα θεϊκά στοιχεία και υπάρχει σε όλα τα όντα με μεγαλύτερη παρουσία στον άνθρωπο που έχει και το επιπλέον στοιχείο την κακία!
Φυσικά σήμερα έχει αποδειχτεί ότι άνθρωπος είναι το καλό και το κακό, ο θεός και ο διάολος μαζί, συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο σώμα.
Έναν άνθρωπο, άκακο, πράο, μέσα σε δευτερόλεπτα μπορούν οι συνθήκες να τον μεταμορφώσουν σε ένα εγκληματικό μείγμα δύναμης και κακίας! Και το αντίθετο με έργα καλά για την βελτίωση του ανθρώπου!

Και κανένας ψεύτικος θεός δεν τον σταματά!

Θεοί και ημίθεοι έχουν καταγραφεί στο ελληνικό πάνθεον, με γιγαντομαχίες θεών καλών και κακών, που εναλλάξ νικούσαν οι κακοί τους καλούς θεούς, άνθρωποι όμως. ανεξάρτητα με τις δυνάμεις που είχαν φτιάξει που τους ανέβαζαν στα μάτια των λαών σαν θεούς, που ο σημερινός θεός με τους εκπροσώπους του τους αναφέρουν ως κακούς πρόστυχους ειδωλολάτρες, βάζοντας καλούς και κακούς σε ένα τσουβάλι! Δηλαδή αναγνωρίζουν την ύπαρξη τους, αλλά ήταν κακοί, ενώ αυτός ο κατά φαντασία θεός, είναι καλός, θα το δούμε αυτό παρακάτω ;
Οι κακοί και καλοί θεοί λοιπόν ήταν άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις και δυνάμεις και αδυναμίες ανθρώπινες. που τις έφτιαξαν οι ίδιοι, ή τις έφεραν μαζί τους από εκεί που ήρθαν!
Είτε σε αυτή τη μορφή που έχουμε, είτε σε άλλη και εξελίχτηκαν βάσει κώδικα(το DNA (γενετική σύσταση – ΝΤΙ.ΕΝ.ΕΙ ) που κουβαλούσαν μέσα τους!
Αυτό το βλέπουμε και σήμερα καθαρά, χειροπιαστά, στην καθημερινότητα!
Έχουμε έναν αγρότη καλό και έναν κακό, έχουμε έναν άνθρωπο από οποιοδήποτε επάγγελμα καλό και ένα κακό, έχουμε ένα επιστήμονα καλό που τις θεϊκές γνώσεις του τις προσφέρει για το καλό των συνανθρώπων του και έναν επιστήμονα κακό που τις ίδιες επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες τις προσφέρει μόνο για κακό!

Ο θεός κατά φαντασία δεν ευλογεί τον καλό, ούτε τιμωρεί τον κακό!

Φυσικό είναι αφού δεν υπάρχει!

Λοιπόν ανακεφαλαίωση, τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος θεός και τι ο ψεύτικος, τον μεν τον ξέρουμε και τον βλέπουμε και τον ψεύτικο ούτε τον είδαμε ούτε θα τον δούμε;
Τι κάνουν αυτοί οι θεοί;;
Ας δούμε πρώτα τι κάνει ο άνθρωπος θεός, καλώς ή κακώς.
Σεισμούς, κεραυνούς, βροχές, ανέμους, αρρώστιες, τσουνάμια, ταξίδια στο διάστημα, γενοκτονίες, μεταλλάξεις, μπορεί τρία ζώα να τα ενώσει σε ένα, φτιάχνει άνθρωπο από την αρχή, τον μετατρέπει σε ότι θέλει, έχει κάνει τα φυτά να παράγουν άλλα από αυτά που γεννήθηκαν και σε διαφορετικές συνθήκες, έχει φτιάξει τόση δύναμη που με ένα πάτημα ενός κουμπιού τινάζει την γη 10 φορές σε κομμάτια!
Αυτά τα λίγα που αναφέρω από τα χιλιάδες που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος θεός είναι πρακτικά, αληθινά και χειροπιαστά τα ζούμε, τα αισθανόμαστε και μπορούμε να τα αλλάξουμε!

Τα εφόδια που χρειαζόμαστε τα έχουμε, αλλά τα έχουμε βάλει στην αποθήκη!

Την αγάπη και την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο περιβάλλον‼!

Ας έρθουμε στον θεό κατά φαντασία ή στους θεούς κατά φαντασία των διαφόρων λαών, τι υπάρχει σε γραπτά αληθινό χειροπιαστό;

Τίποτα, από τίποτα ίσον μηδέν!

Ή κάτι κατάφερε έκανε τον περήφανο άνθρωπο δούλο, φοβισμένο, γονατισμένο στα τέσσερα να γλύφει να του δώσουν αυτό που είναι δικό του εξ αρχής την ελευθερία της ψυχής του!
Κατάφερε να βάλει τον άνθρωπο να εξολοθρεύει την ίδια την γενιά του, το είδος του και τον έστρεψε εναντίων όλων των άλλων όντων!
Τι μπορεί να αποδείξει σήμερα από την δύναμη του πρακτικά και χειροπιαστά; Τίποτα!
Για αυτό λέω ότι ο άνθρωπος είναι και θεός και ο διάολος στο ίδιο σώμα!
Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες κάνει θεϊκά αληθινά έργα, είτε καλά είτε κακά σε μέγεθος που υποσκελίζουν τις υποσχέσεις του ψεύτικου θεού.
Τα γραπτά από αρχαιοτάτων χρόνων μας μιλούν για θεούς που πέταγαν, που έριχναν κεραυνούς, που πετούσαν οι ίδιοι με άρματα, που έπαιρναν άλλη μορφή,
Άλλη με καλό σκοπό προς τον άνθρωπο και άλλη όχι, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα!
Η μάχη μεταξύ του καλού εαυτού του και του κακού του είναι μέσα στον άνθρωπο είναι γεγονός αρχέγονο!
Τώρα στην ερώτηση γιατί υπάρχουν δυο διαφορετικοί χαρακτήρες στο ίδιο σώμα;
Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω άμεσα, ίσως αυτή η αρχέγονη κατάσταση να υπάρχει σκόπιμα και να του επιτρέπει μέσα από αυτήν την άνιση προσωπική μάχη να αναπτύσσετε και να βελτιώνεται για κάτι ανώτερο στο απώτερο μέλλων που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής;;;;;;
Αυτό που λέγεται από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι γεννιέσαι μέσα από τις στάχτες σου, από το θάνατο γεννιέται ζωή. Από την καταστροφή έρχεται η δημιουργία!
Ίσως εδώ είναι και το κλειδί αν σκεφτούμε το σύντομο πέρασμα του ανθρώπου στο σόμα του, με τέτοιες τεράστιες γνώσεις που δημιουργεί και φαίνεται ότι τα αφήνει όλα στον αέρα;;
Είναι έτσι; Ή το πνεύμα ταξιδεύει βάσει αρχέγονου σχεδίου;
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν εντοπίσει τον κακό δεύτερο εαυτό τους και δημιουργούσαν μέσα από την γνώση τον κατάλληλο ψυχικό μηχανισμό να τον φυλακίσουν!
Τις περισσότερες φορές το κατάφεραν, αλλά δεν το ολοκλήρωσαν.
Τα ερώτημα αυτό στο τέλος δεν αλλοιώνει την αλήθεια ότι άνθρωπος είναι δυο χαρακτήρες διαφορετικοί στο ίδιο σώμα! Αυτό είναι που του δίνει την θεϊκή υπόσταση και τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλάσματα!
Και για αυτό είναι και ανώτερο ον ο άνθρωπος!
Που σημαίνει με αποδείξεις ότι κάνει και πράττει αληθινά αυτά που επικαλούνται ότι κάνει ο κατά φαντασία θεός τους οι εκπρόσωποί του, μαύρες , κίτρινες, άσπρες, πράσινες ρόμπες, με μήτρες, διαμάντια, σκουφάκια και χρυσοποίκιλτα μπαστούνια!
Σύμβολα διεθνούς σκοταδισμού και αποπροσανατολισμού να μην φτάσει ο άνθρωπος στην ολοκλήρωση του ‼‼
Όλοι αυτοί που ασχολούνται με τις θρησκείες και με τους θεούς τους κατά παραγγελία είναι όλοι ψυχικά σχιζοφρενείς, ψεύτες με δολοφονικά ένστικτα με ένα σταυρό στο χέρι!
Αν όλοι αυτοί περνούσαν από ψυχίατρο θα ήταν όλοι κλεισμένοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα!
Οι μεγαλύτερες σφαγές, γενοκτονίες, αφανισμοί λαών έγιναν με ένα σταυρό στο χέρι και στο όνομα του ανύπαρκτου θεού χριστιανού και ειδικά κατά των Ελλήνων μέχρι και σήμερα!
Που σημαίνει ότι σε αυτά τα όντα ο κακός εαυτός τους έχει νικήσει τον καλό εαυτό τους και είναι απορριπτέοι από το αρχικό και αρχέγονο συμπατικό σχέδιο της κατάληξης του ανθρώπου μέσα στην συμπαντική ολοκλήρωση!
Η μανία του σκοταδισμού κατά των Ελλήνων περνά απαρατήρητος με παγκόσμια πλύση εγκεφάλου, δεν βλέπει και δεν αναρωτιέται κανείς γιατί έκαναν πειραματόζωο των Έλληνα;;;
Ασφαλώς ο σκοταδισμός με την μορφή της παγκοσμιοποίησης θα επικαλεστεί ότι εγώ είμαι ο σχιζοφρενείς!
Θέλω να το αποδείξουν όπως κάνω εγώ, φανερά και δυνατά.
Ας βγουν λοιπόν να μας αποδείξουν στην πράξη την παρουσία του δικού τους αιμοδιψή και σαδιστή θεού τους, μπροστά στον ανυπόφορο πόνο που ανέχεται επάνω στην γη στα πλάσματά του???????????
Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαμε ή αν εδώ είμαστε πάντα, ούτε ξέρει κανείς που θα πάμε, ένα όμως μαθαίνουμε, ότι γεννιόμαστε και πεθαίνουμε για να υπάρχει το αρχέγονο σχέδιο (το DNA (γενετική σύσταση – ΝΤΙ.ΕΝ.ΕΙ ) μέσα στην ύλη, μέσα στο σύμπαν με κάποιο τελικό σκοπό, που το ανακαλύπτει καθημερινά ο άνθρωπος μέσα από το δικό του σχέδιο μέσω της γνώσης!
Και εδώ χωρίς σοβινισμό μόνο ο Έλληνας το κουβαλά χωρίς να αλλοιώνεται από την αρχέγονη μορφή του!
Είναι λοιπόν ντροπή ένα ανώτερο ον ο άνθρωπος να σκύβει στους δολοφόνους του και ψεύτικους θεούς.
Ο τρόμος του σκοταδισμού… είναι ο καλός και αγνός άνθρωπος!
Για αυτό και μολύνουν την φύση και το περιβάλλον, από εκεί ο άνθρωπος τροφοδοτεί τα υγιή κύτταρα του καλού του εαυτού!
Όταν είσαι στην φύση είσαι υγιές άτομο, όταν είσαι στην ζούγκλα της τσιμεντούπολης σαπίζεις!
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ανώτερο ον στο σύμπαν και όσο μας αφορά στην γη!
Χθες ήταν άλλος, σήμερα είναι άλλος, αύριο θα είναι άλλος, μέσα από την γνώση εμπλουτίζει το (DNA (γενετική σύσταση – ΝΤΙ.ΕΝ.ΕΙ ) για να το παραδώσει καλύτερο στους κληρονόμους του!
Για εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να βρίσκει λύσεις για τα βασικά της επιβίωσής και διαιώνιση του -τροφή, στέγη και αναπαραγωγή. Όμως εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και ειδικά τους δυο τελευταίους αιώνες με τη βιομηχανική επανάσταση και την επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας, η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με νέα συστήματα, απάνθρωπα και καταστροφικά για τον ίδιο των άνθρωπο, με τις ευλογίες των θρησκειών και σε ότι μας αφορά σαν Έλληνες με τον χριστιανισμό!
Ως συνέπεια, τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχει να λύσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Σχετίζονται άμεσα με γνώση και παιδεία που την υποβάθμισαν στα βασικότερα σημεία της, που αφορά την ψυχική υγεία του ανθρώπου!
Με την παραπλανητική συμπεριφορά των ΜΜΕ, με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καθημερινή ζωή.
Ξοδεύει πολύ χρόνο στην έρευνα και στα επιτεύγματά του και αμελεί τις σχέσεις του με την αγάπη και την αλληλεγγύη, έστω και ακούσια.
Όπως έγραψα παραπάνω δεν αναφέρομαι στην πλούσια βιβλιογραφία για την μη ύπαρξη του ψεύτικου θεού με το διαχρονικό θέατρο σκιών μέσα στους αιώνες, τις μαύρες ρόμπες σε ρόλο σκηνοθέτη!
Γιατί είναι περιττή μια τέτοια αναφορά.
Ο ίδιος ο άνθρωπος με τα καλά ή κακά έργα του αποδεικνύει τα περί θεού και ποιος είναι.
Μπορούμε τώρα να διορθώσουμε την πορεία μας προς την θεϊκή ολοκλήρωση μας μέσα στον σύμπαν Οι Έλληνες το έχουμε μέσα στο (DNA (γενετική σύσταση – ΝΤΙ.ΕΝ.ΕΙ )

Το ιστορικό βάρος είναι δικό μας, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει!

Η φιλοσοφική θεώρηση του θανάτου απο τον Λιαντίνη!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΟΣ

Παρακάτω θα βρίσκεται και τις αντίθετες απόψεις για να μπορείτε να κρίνετε.

…………………………………………………..

ΟΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Είναι ένα σχετικά καλά διαπιστωμένο γεγονός ότι, ο Ιησούς Χριστός εκτελέστηκε δημόσια στην Ιουδαία τον 1ο μ.Χ. αιώνα, επί Ποντίου Πιλάτου, μέσω της σταύρωσης, κατόπιν εντολής του Εβραϊκού Σανχεντρίν.
Οι μη χριστιανικές ιστορικές καταγραφές του Φλάβιου Ιώσηπου, του Κορνηλίου Τάκιτου, του Λουκιανού της Σαμοσάτα, του Μαϊμονίδη ακόμα και της Εβραϊκής Σανχεντρίν επιβεβαιώνουν τις παλαιοχριστιανικές μαρτυρίες για τις σημαντικές αυτές ιστορικές πτυχές του θανάτου του Ιησού Χριστού.
Όσο για την ανάστασή Του, υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που την καθιστούν μια συγκλονιστική υπόθεση. Ο αείμνηστος, θαύμα των νομολογιακών και διεθνής πολιτικός άνδρας, Sir Lionel Luckhoo (από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες φημισμένος για τις άνευ προηγουμένου 245 συνεχόμενες αθωωτικές αποφάσεις σε δίκες υπεράσπισης ανθρωποκτονιών) συνοψίζει τον χριστιανικό ενθουσιασμό και την εμπιστοσύνη στη δύναμη της υπόθεσης της αναστάσεως όταν έγραψε « Έχω ξοδέψει περισσότερα από 42 χρόνια ως δικηγόρος υπεράσπισης δουλεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου και εξακολουθώ ενεργά να δικηγορώ. Είχα την τύχη να εξασφαλίσω μια σειρά από επιτυχίες σε δίκες και λέω κατηγορηματικά ότι οι αποδείξεις για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι τόσο συντριπτικές που επιβάλλουν την αποδοχή τους χωρίς να αφήνουν απολύτως κανένα περιθώριο για αμφιβολίες.»
Η ανταπόκριση της κοσμικής κοινότητας για τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία ήταν προβλέψιμα απαθείς σύμφωνα με την ακλόνητη δέσμευσή τους στον μεθοδολογικό νατουραλισμό. Γι΄ αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, μεθοδολογικός νατουραλισμός είναι η ανθρώπινη προσπάθεια να εξηγεί τα πάντα από την άποψη της φυσικής και των φυσικών αιτιών μόνο. Εάν ένα υποτιθέμενο ιστορικό γεγονός αψηφά τη φυσική εξήγηση (π.χ. μια θαυματουργή ανάσταση) οι κοσμικοί μελετητές το αντιμετωπίζουν γενικά με μεγάλο σκεπτικισμό, ανεξάρτητα από τα στοιχεία, ανεξάρτητα από το πόσο θετικό και συναρπαστικό μπορεί να είναι.
Κατά την άποψή μας, μια τέτοια ακλόνητη πίστη στα φυσικά αίτια, ανεξάρτητα από ουσιαστικές αποδείξεις για το αντίθετο δεν συμβάλλουν στην αμερόληπτη (και ως εκ τούτου επαρκή) εξέταση των στοιχείων. Συμφωνούμε με τον Dr. Wernher von Braun και πολλούς άλλους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζοντας με μια δημοφιλή φιλοσοφική προδιάθεση τις αποδείξεις, εμποδίζεται η αντικειμενικότητα. Ή χρησιμοποιώντας τα λόγια του Dr. Von Braun « ο εξαναγκασμός της αποδοχής ενός μόνο συμπεράσματος ….. θα παραβίαζε την αντικειμενικότητα της ίδιας της επιστήμης.»
Λέγοντας αυτό, ας εξετάσουμε τώρα τις διάφορες αποδείξεις που ευνοούν την ανάσταση.
Η πρώτη σειρά αποδείξεων για την ανάσταση του Χριστού.
Κατ΄ αρχάς, έχουμε αποδεδειγμένα ειλικρινή μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων. Παλαιοχριστιανικοί απολογητές αναφέρουν εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι εκ των οποίων τεκμηρίωσαν τις εικαζόμενες εμπειρίες τους. Πολλοί από αυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες πρόθυμα και με αποφασιστικότητα υπέμειναν παρατεταμένα βασανιστήρια και θάνατο αντί να αποκηρύξουν τη μαρτυρία τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ειλικρίνεια τους, αποκλείοντας την εξαπάτηση εκ μέρους τους. Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή (Πράξεις 4:1-17, Επιστολές του Πλίνη στο Τραϊανό Χ 96 κ.α.) οι περισσότεροι Χριστιανοί μπορούσαν να δώσουν τέλος στον βασανισμό τους απλά αποκηρύττοντας την πίστη τους. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι περισσότεροι επέλεξαν να υπομένουν τα δεινά και να διακηρύξουν την ανάσταση του Χριστού μέχρι θανάτου.
Σημειώστε ότι, ενώ το μαρτύριο είναι αξιοσημείωτο, δεν είναι κατ΄ ανάγκη επιτακτικό. Αυτό δεν επικυρώνει την πίστη τόσο πολύ, όσο πιστοποιεί έναν πιστό (επιδεικνύοντας την ειλικρίνειά του ή της με ένα απτό τρόπο). Αυτό που κάνει τους πρώτους Χριστιανούς μάρτυρες αξιοθαύμαστους είναι αν γνώριζαν ή όχι ότι αυτό που ομολογούσαν ήταν αλήθεια. Είτε είδαν τον Ιησού Χριστό ζωντανό και αβλαβή μετά τον θάνατό Του ή όχι. Αυτό είναι το εξαιρετικό. Αν ήταν όλα απλά ένα ψέμα γιατί τόσοι πολλοί να επιμένουν στα συγκεκριμένα γεγονότα; Γιατί όλοι να επιμένουν εν γνώσει τους σε ένα τέτοιο ασύμφορο ψέμα βρισκόμενοι μπροστά σε διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και θάνατο;
Ενώ οι αεροπειρατές αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 χωρίς αμφιβολία πίστευαν σ΄ αυτό που υπηρετούσαν (όπως αποδείχτηκε από την θέληση τους να πεθάνουν γι΄ αυτό) δεν μπορούσαν και δεν γνώριζαν αν ήταν αληθινό. Η πίστη τους βασιζόταν σε παραδόσεις που πέρασαν σ΄ αυτούς μέσω πολλών γενεών. Αντίθετα, οι πρώτοι Χριστιανοί μάρτυρες ήταν η πρώτη γενεά. Ή είδαν αυτό που ισχυρίζονταν ότι είδαν ή όχι.
Ανάμεσα στους πιο επιφανείς αυτόπτες μάρτυρες ήταν οι Απόστολοι. Υπέστησαν μια συλλογικά αδιαμφισβήτητη αλλαγή μετά τις εικαζόμενες, μετά την ανάσταση, εμφανίσεις του Χριστού. Αμέσως μετά την σταύρωση, κρύβονταν από φόβο για τις ζωές τους. Μετά την ανάσταση βγήκαν στους δρόμους, με θάρρος διακηρύττοντας την ανάσταση παρά την εντατικοποίηση των διώξεων. Τι ευθύνεται για την ξαφνική και δραματική αλλαγή τους; Σίγουρα δεν ήταν οικονομικό όφελος. Οι Απόστολοι εγκατέλειψαν ότι είχαν για να κηρύξουν την ανάσταση, συμπεριλαμβανομένου και τις ζωές τους.
Η δεύτερη σειρά αποδείξεων για την ανάσταση του Χριστού.
Η δεύτερη σειρά αποδείξεων αφορά την αλλαγή συγκεκριμένων βασικών σκεπτικιστών, ειδικά του Παύλου και του Ιάκωβου. Ο Παύλος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν βίαιο διώκτη της πρώτης Εκκλησίας. Μετά από αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως μια συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό, ο Παύλος υπέστη μια άμεση και δραστική αλλαγή, από ένα φαύλο διώκτη της Εκκλησίας σε έναν από τους πιο παραγωγικούς και ανιδιοτελής υπερασπιστές της. Όπως πολλοί πρώτοι Χριστιανοί, ο Παύλος υπέστη εξαθλίωση, διώξεις, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και εκτέλεση για τη σταθερή δέσμευσή του στην ανάσταση του Χριστού.
Ο Ιάκωβος ήταν σκεπτικιστής, όχι όμως επιθετικός όπως ο Παύλος. Μια υποτιθέμενη μετά την ανάσταση συνάντηση με τον Χριστό τον μετέτρεψε σε ένα μοναδικό πιστό, έναν ηγέτη της Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ. Έχουμε ακόμα μια επιστολή του, που οι μελετητές γενικά δέχονται ότι είναι μία από τις επιστολές του προς την πρώτη Εκκλησία. Όπως ο Παύλος, ο Ιάκωβος πρόθυμα υπέφερε και πέθανε για την μαρτυρία του, γεγονός που πιστοποιεί την ειλικρίνεια της πίστης του (δείτε το βιβλίο των Πράξεων και τις Αρχαιότητες των Εβραίων του Ιώσηπου ΧΧ, ΙΧ, 1).
Η τρίτη και η τέταρτη σειρά αποδείξεων για την ανάσταση του Χριστού.
Η τρίτη και η τέταρτη σειρά αποδείξεων αφορά πιστοποιήσεις εχθρών του χριστιανισμού σχετικά με τον άδειο τάφο και το γεγονός ότι η πίστη της αναστάσεως ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ. Ο Ιησούς εκτελέστηκε δημοσίως και θάφτηκε στην Ιερουσαλήμ. Θα ήταν αδύνατον η πίστη στην ανάστασή Του να ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ ενώ το σώμα Του βρισκόταν στον τάφο, όπου το Σανχεντρίν θα μπορούσε να το ξεθάψει και να το τοποθετήσει σε κοινή θέα και έτσι να εκθέσει την απάτη. Αντίθετα, το Σανχεντρίν κατηγόρησε τους Αποστόλους ότι κλέψανε το σώμα, προφανώς σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την απουσία του (και κατά συνέπεια τον άδειο τάφο). Πώς εξηγούμε τον άδειο τάφο; Παρακάτω είναι οι τρεις πιο κοινές εξηγήσεις:
Πρώτη, οι Απόστολοι κλέψανε το σώμα. Αν αυτή ήταν η υπόθεση, αυτοί θα ξέρανε ότι η ανάσταση ήταν μια απάτη. Γι΄ αυτό δεν θα ήταν τόσο πρόθυμοι να υποφέρουν και να πεθάνουν γι΄ αυτό. (Δέστε τη πρώτη σειρά αποδείξεων σχετικά με την αποδεδειγμένη ειλικρίνεια αυτόπτων μαρτύρων). Όλοι όσοι δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είχαν δει πραγματικά τον Χριστό και ως εκ τούτου λέγανε ψέματα. Με τόσους συνωμότες, σίγουρα κάποιος θα ομολογούσε, αν όχι για να δώσει ένα τέλος στα δικά του βασανιστήρια, τουλάχιστον για να τελειώσει η ταλαιπωρία των φίλων του και της οικογένειάς του. Η πρώτη γενιά Χριστιανών είχαν κακοποιηθεί απολύτως, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά στη Ρώμη το 64 μ.Χ. (μια πυρκαγιά που φέρεται να έχει διατάξει ο Νέρωνας για να μπορέσει να επεκτείνει το παλάτι του αλλά που αυτός κατηγόρησε τους Χριστιανούς της Ρώμης σε μια προσπάθεια να αθωωθεί ο ίδιος). Όπως ο Ρωμαίος ιστορικός Κορνήλιος Τάκιτος εξιστορεί στα Χρονικά της Αυτοκρατορικής Ρώμης (που εκδόθηκε μόλις μια γενεά μετά την φωτιά):
«Ο Νέρωνας ενίσχυσε την κατηγορία και προκάλεσε τα πιο ακραία βασανιστήρια σε μια τάξη που μισούσε για τα βδελύγματά τους, που ονομάζονται από τον λαό, Χριστιανοί. Ο Χριστός, από τον οποίο το όνομα είχε την προέλευσή του, υπέστη την έσχατη ποινή κατά την διάρκεια της βασιλείας του Τιβέριου στα χέρια ενός από τους εισαγγελείς μας, τον Πόντιο Πιλάτο, για μια πιο επικίνδυνη δεισιδαιμονία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί για ένα διάστημα αλλά ξέσπασε πάλι όχι μόνο στην Ιουδαία, την πρώτη πηγή του κακού αλλά ακόμη και στη Ρώμη, όπου όλα τα ειδεχθή και επαίσχυντα πράγματα από κάθε μέρος του κόσμου βρίσκουν το κέντρο τους για να γίνουν δημοφιλή. Κατά συνέπεια, αρχικά έγινε μια σύλληψη όλων εκείνων που ομολόγησαν την ενοχή τους, στη συνέχεια, με βάση τις πληροφορίες τους, ένα τεράστιο πλήθος καταδικάστηκε, όχι τόσο για τον εμπρησμό της πόλης, όσο για το μίσος τους κατά της ανθρωπότητας. Κάθε είδους εμπαιγμός προστέθηκε στο θάνατό τους. Καλυμμένοι με δέρματα ζώων, κατακρεουργήθηκαν από τα σκυλιά και χάθηκαν ή σταυρώθηκαν ή καταδικάστηκαν στη πυρά και κάηκαν για να χρησιμεύσουν στο νυχτερινό φωτισμό, όταν το φως της ημέρας είχε παρέλθει.» (Χρονικά, XV, 44).
Ο Νέρωνας φώτιζε τα πάρτι στο κήπο του καίγοντας Χριστιανούς. Σίγουρα κάποιος θα είχε ομολογήσει την αλήθεια κάτω από τη απειλή ενός τέτοιου φρικτού πόνου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καμιά καταγραφή για οποιονδήποτε Χριστιανό που να αποκήρυξε την πίστη του για να βάλει τέλος στον βασανισμό του. Αντίθετα, έχουμε πολλές καταγραφές για εμφανίσεις μετά την ανάσταση και εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες που ήταν πρόθυμοι να υποφέρουν και να πεθάνουν γι΄ αυτό.
Εάν οι Απόστολοι δεν έκλεψαν το σώμα, πως αλλιώς εξηγούμε τον άδειο τάφο; Κάποιοι είπαν ότι ο Χριστός προσποιήθηκε τον θάνατό Του και στη συνέχεια δραπέτευσε από τον τάφο. Αυτό είναι προφανώς παράλογο. Σύμφωνα με την μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων, ο Χριστός ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε, πληγώθηκε και μαχαιρώθηκε. Υπέστη εσωτερικές βλάβες, τεράστια απώλεια αίματος, ασφυξία και τρυπήθηκε στη καρδιά Του. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να πιστεύουμε ότι ο Ιησούς Χριστός (ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος κάτω από αυτές τις συνθήκες) θα μπορούσε να επιβιώσει μια τέτοια δοκιμασία, να προσποιηθεί τον θάνατό Του, να μείνει σε ένα τάφο για τρεις μέρες και τρεις νύχτες χωρίς ιατρική φροντίδα, τροφή ή νερό, να αφαιρέσει την τεράστια πέτρα που σφράγιζε τον τάφο Του, να αποδράσει απαρατήρητος (χωρίς να αφήσει πίσω του ένα ίχνος αίματος), να πείσει εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες ότι αναστήθηκε και είναι καλά και στη συνέχεια να εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος. Μια τέτοια αντίληψη είναι γελοία.
Η πέμπτη σειρά αποδείξεων για την ανάσταση του Χριστού.
Τέλος η πέμπτη σειρά αποδείξεων αφορά μια ιδιομορφία στις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων. Σε όλες τις κύριες αφηγήσεις της αναστάσεως, οι γυναίκες είναι οι πρώτες και οι κύριες αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό θα ήταν μια περίεργη εφεύρεση αφού τόσο στον αρχαίο Εβραϊκό όσο και στο Ρωμαϊκό πολιτισμό, οι γυναίκες ήταν σημαντικά υποτιμημένες. Η μαρτυρία τους θεωρούνταν επουσιώδεις και παραβλέπονταν. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οποιοιδήποτε εμπνευστές μιας φάρσας στο 1ο αιώνα στην Ιουδαία θα επέλεγαν τις γυναίκες να είναι οι πρωταρχικοί τους μάρτυρες. Από όλους τους άρρενες μαθητές που ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον Ιησού αναστημένο, αν όλοι λέγανε ψέματα και η ανάσταση ήταν μια απάτη, γιατί επέλεξαν τους πιο δύσπιστους και με κακή αντίληψη μάρτυρες, που μπορούσαν να βρουν;
Ο Dr. William Lane Craig εξηγεί, «Όταν κατανοήσετε τον ρόλο των γυναικών στην Εβραϊκή κοινωνία του πρώτου αιώνα, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι ότι αυτή η ιστορία του άδειου τάφου θα πρέπει κατ΄ αρχήν να διαθέτει γυναίκες ως αυτούς που βρήκαν τον άδειο τάφο. Οι γυναίκες ήταν σε πολύ χαμηλή βαθμίδα της κοινωνικής κλίμακας στον πρώτο αιώνα στη Παλαιστίνη. Υπάρχουν παλιές ρήσεις ραβίνων που λένε: «Αφήστε τα λόγια του Νόμου να καούν παρά να παραδοθούν στις γυναίκες» και «Μακάριος είναι αυτός που τα παιδιά του είναι άνδρες, αλλά αλίμονο σ΄ εκείνον που τα παιδιά του είναι γυναίκες. Η μαρτυρία των γυναικών εθεωρείτο τόσο άνευ αξίας που δεν επιτρέπονταν να χρησιμοποιηθούν ούτε καν νομικά μάρτυρες σε ένα Εβραϊκό δικαστήριο. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι κύριοι μάρτυρες του άδειου τάφου είναι αυτές οι γυναίκες … Οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναφορά απεικονίζει άρρενες μαθητές να βρίσκουν τον τάφο, για παράδειγμα ο Πέτρος ή ο Ιωάννης. Το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν οι πρώτοι μάρτυρες του άδειου τάφου, εξηγείται πιο πειστικά από την πραγματικότητα που – είτε μας αρέσει είτε όχι – ήταν αυτές που βρήκαν τον άδειο τάφο! Αυτό δείχνει ότι οι συγγραφείς των Ευαγγελίων κατέγραφαν πιστά ότι συνέβη, ακόμα και αν ήταν ενοχλητικό. Αυτό μαρτυρά την ιστορικότητα αυτής της παράδοσης και όχι το μυθικό στοιχείο της» (Ο Dr William Lane Craig, αναφέρεται από τον Lee Strobel, Τα επιχειρήματα υπέρ του Χριστού, Grand Rapids: Zondervan, 1998, σελ. 293).
Περίληψη
Αυτές οι σειρές των αποδείξεων: η αποδεδειγμένα ειλικρινή μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων (και στη περίπτωση των Απόστολων, συναρπαστική, ανεξήγητη αλλαγή), η μετατροπή και αποδεδειγμένη ειλικρίνεια των βασικών ανταγωνιστών και σκεπτικιστών μαρτύρων, το γεγονός του κενού τάφου, οι βεβαιώσεις των εχθρών για τον άδειο τάφο, το γεγονός ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα στην Ιερουσαλήμ, όπου η πίστη στην ανάσταση άρχισε να ακμάζει, η μαρτυρία των γυναικών, η σημασία των εν λόγω μαρτυριών που έδωσαν το ιστορικό πλαίσιο, όλα αυτά μαρτυρούν έντονα την ιστορικότητα της ανάστασης.
Ενθαρρύνουμε τους αναγνώστες μας να εξετάσουν προσεκτικά αυτά τα στοιχεία. Τι σας προτείνουμε; Έχοντας μελετήσει οι ίδιοι τα παραπάνω στοιχεία δηλώνουμε αποφασιστικά ότι επαναβεβαιώνουμε τη δήλωση του Sir Lionel ότι:
«Οι αποδείξεις για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι τόσο συντριπτικές που επιβάλλουν την αποδοχή τους χωρίς να αφήνουν απολύτως κανένα περιθώριο για αμφιβολίες.»
 http://www.agioritikovima.gr/

Σχόλιο:

Τίτλος και κείμενο γεμάτο αερολογίες χωρίς ούτε μια απόδειξη!

Μην κοροϊδεύεται τον κόσμο, απόδειξη σημαίνει ότι νάτο υπάρχει το βλέπω το πιάνω το φτιάχνω, όπως έγινε και αυτά που υποτίθεται ότι έκανε να μπορεί να τα ξανά κάνει αφού έχει θεϊκές δυνάμεις όπως ο άνθρωπος, ότι έκανε μπορεί να το ξανά κάνει. Ψεύτες και υποκριτές σκλαβώσατε και σκλαβώνετε την ψυχή των ανθρώπων!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έχει κανένας αντίρρηση ότι ο άνθρωπος είναι ο θεός και ο διάολος;

Στην κορυφή της ιστοσελίδας βρίσκετε το άρθρο μου ο άνθρωπος είναι ο θεός.

θα ενημερώνετε συχνά με θέματα που σχετίζονται και με τις αντίθετες απόψεις αφού τις τεκμηριώνουν χωρίς αφορισμούς.

Σας θυμίζει τίποτα ο θεός Πάνας;

Μισός τράγος και μισός άνθρωπος!

Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες προ-γονείς μας, έκαναν τεράστιες προσπάθειες να ελέγξουν τους τότε επιστήμονες τέρατα.

Ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής και άλλοι με υπερβολικές δυνάμεις που άγγιζαν την έννοια του θεού μήπως ήταν μεταλλάξεις;

Ο Μέγας Αλέξανδρος που παρουσιάστηκε σαν θεός,  μήπως ήταν γέννημα μιας μετάλλαξης με επιλογή του Φιλίππου και για κάποιο λόγο η μετάλλαξη απέτυχε με αποτέλεσμα να πεθάνει περίεργα και νέος;

Τα Πρώτα Γενετικώς Τροποποιημένα Μωρά Γεννήθηκαν!!!

Οι πρώτοι γενετικώς τροποποιημένοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δημιουργηθεί, αποκαλύφθηκε στις…
4/5/2013.
Η αποκάλυψη ότι 30 υγιή μωρά γεννήθηκαν μετά από μια σειρά πειραμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε νέα οργισμένη συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογία.
Μέχρι σήμερα, δύο από τα μωρά έχουν δοκιμαστεί και έχουν βρεθεί να περιέχουν γονίδια από τρεις «γονείς».
Δεκαπέντε παιδιά γεννήθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα ενός πειραματικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστημών του Αποστόλου Βαρνάβα στο Νιου Τζέρσεϊ.
Τα μωρά γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν προβλήματα σύλληψης. Επιπλέον γονίδια από έναν θηλυκό δότη εισήχθησαν στα αυγά τους πριν αυτά γονιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να συλλάβουν.
Γενετικές εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο ενός χρόνου παιδιά επιβεβαιώνουν ότι κληρονομήσαν DNA από τρεις ενήλικες – δύο γυναίκες και έναν άνδρα.
Το γεγονός ότι τα παιδιά κληρονόμησαν τα επιπλέον γονίδια και τα ενέταξαν στην «βλαστική γραμμή» τους σημαίνει ότι θα μπορούν, με τη σειρά τους, να τα περάσουν στους δικούς τους απογόνους.
Η αλλοίωση της ανθρώπινης βλαστικής σειράς είναι μια τεχνική αποκομμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κόσμου.
Γενετιστές φοβούνται ότι μια μέρα αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει νέες φυλές ανθρώπων με έξτρα, επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως αντοχή και υψηλή νοημοσύνη.
Γράφοντας στο περιοδικό Human Reproduction, ερευνητές, με επικεφαλής τον πρωτοπόρο καθηγητή Jacques Cohen, λένε ότι αυτή «είναι η πρώτη περίπτωση γενετικής τροποποίησης της ανθρώπινης βλαστικής σειράς που οδηγεί σε κανονικά υγιή παιδιά».
Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν δριμύτατα τα πειράματα. Ο Lord Winston, του Hammersmith Hospital στο Δυτικό Λονδίνο, δήλωσε στο BBC χθες: «Όσον αφορά τη μεταχείριση του υπογόνιμου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η τεχνική αυτή αξίζει . . . Είμαι πολύ έκπληκτος ότι ακόμη διεξάγεται σε αυτό το στάδιο. Θα έπρεπε σίγουρα να μην επιτρέπεται στη Βρετανία ».
Ο John Smeaton, εθνικός διευθυντής της Εταιρείας για την Προστασία των αγέννητων παιδιών, δήλωσε: «Με την πρώτη ματιά φαίνεται μία τεράστια συμπάθεια για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αλλά αυτό φαίνεται να είναι μια περαιτέρω απεικόνιση του γεγονότος ότι η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ως μέσο σύλληψης μωρών οδηγεί σε μωρά που θεωρούνται ως αντικείμενα σε μια γραμμή παραγωγής.
«Είναι ένα περαιτέρω και πολύ ανησυχητικό βήμα προς λάθος κατεύθυνση για την ανθρωπότητα».
Ο καθηγητής Κοέν και οι συνεργάτες του, διέγνωσαν ότι οι γυναίκες ήταν στείρες επειδή είχαν ελαττώματα στις μικροσκοπικές δομές στα κύτταρα των αυγών τους, που ονομάζονται μιτοχόνδρια.
Πήραν τα αυγά από δωρητές και, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα, αναρρόφησαν κάποιο από το εσωτερικό υλικό – που περιέχει «υγιεινά» μιτοχόνδρια – και το έγχυσαν σε αυγά των γυναικών που ήθελαν να συλλάβουν.
Επειδή τα γονίδια περιέχουν μιτοχόνδρια, τα μωρά που προέκυψαν από την επεξεργασία έχουν κληρονομήσει DNA και από τις δύο γυναίκες. Αυτά τα γονίδια μπορούν τώρα να περάσουν κάτω από την βλαστική σειρά κατά μήκος της μητρικής γραμμής.
Ένας εκπρόσωπος της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), η οποία ρυθμίζει την τεχνολογία «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει άδεια στην τεχνική αυτή, αφού πρόκειται για τροποποίηση της βλαστικής σειράς.
Ο Jacques Cohen θεωρείται ως ένας λαμπρός, αλλά αμφιλεγόμενος επιστήμονας που έχει ξεπεράσει τα όρια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει σε υπογόνιμους άνδρες να έχουν τα δικά τους παιδιά, με την έγχυση DNA του σπέρματος κατευθείαν στο ωάριο στο εργαστήριο.
Πριν από αυτό, μόνο οι υπογόνιμες γυναίκες ήταν σε θέση να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πέρυσι, ο καθηγητής Cohen δήλωσε ότι η εμπειρία του θα του επιτρέψει να κλωνοποιήσει παιδιά – μια προοπτική που προκάλεσε φρίκη στην επιστημονική κοινότητα.
«Θα ήταν έργο ενός απογεύματος για έναν από τους μαθητές μου», είπε, προσθέτοντας ότι είχε προσεγγιστεί από «τουλάχιστον τρεις» ιδιώτες που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα κλωνοποιημένο παιδί, αλλά είχε απορρίψει τα αιτήματά τους.
dailymail

 

Μοιραστείτε το!