«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, πρέπει να ξέρεις την ιστορία του.

FAZ: Πόσο πιο ανοικτά να το πει ο Ερντογάν; Πάρτε τον στα σοβαρά πριν κάνει Τουρκική την Κρήτη

Να αναφέρω ότι αυτά περί φρένου στην πώληση είναι για τα μάτια του κώλου/ και θα δώσουν όπλα στην τουρκιά. Αλλά οι δολοφόνοι μας και ψεύτες Αμερικανοί, πρέπει να κοροϊδέψουν και το προτεκτοράτο τους την Ελλάδα που τους έχει δώσει και την γη και ύδωρ με όλα τα ασημικά και χρυσά  της. Και αυτό το κάνουν για να καλύψουν τους δοσίλογους δουλικά τους στην ελληνική βουλή και όχι μόνο.

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τουρκία: Μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ μόνο υπό όρους?????????

Δημιουργήθηκε:

Το αμερικανικό Κογκρέσο βάζει φρένο στις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία. Οι βουλευτές ανησυχούν για τη νησιωτική διαμάχη?????

Του κώλου τα εννιάμερα!

Άγκυρα – Ο Τζο Μπάιντεν το θεωρεί μια συμφωνία “για το εθνικό συμφέρον” των Ηνωμένων Πολιτειών : υποστηρίζει την επιθυμία της Τουρκίας για παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων αεροσκαφών, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Μπάιντεν είπε τότε ότι βασιζόταν στην έγκριση του Κογκρέσου.

Τώρα όμως φαίνεται διαφορετικό. Με ψήφους 244 κατά 179 κατά, το Κογκρέσο ενέκρινε τροποποίηση του νόμου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με αυτό, η παράδοση των F-16 θα πρέπει να εγκριθεί μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει τα τζετ για πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απευθείας πάνω από ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 2.377 φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

 Ήταν τετραπλάσιες οι παραβάσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν απευθείας πάνω από το ελληνικό νησί έχουν μάλιστα οκταπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 15 σε 120.

Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 22 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Κω, η Λέσβος και η Σάμος.

Σύμφωνα με την Αθήνα, τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν όλο και περισσότερο τον ελληνικό εναέριο χώρο.  Birol BEBEK / AFP)

Σύμφωνα με την Αθήνα, τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν όλο και περισσότερο τον ελληνικό εναέριο χώρο. © Birol Bebek/afp

Τον Απρίλιο, σε ομιλία του στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για επικείμενη αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και κάλεσε τους βουλευτές “να το λάβουν υπόψη όταν αποφασίζουν για παραδόσεις όπλων στη νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Η υπενθύμιση φαίνεται να λειτουργεί. Σε μια διακομματική ανοιχτή επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν , 35 μέλη του Κογκρέσου δικαιολόγησαν την αντίθεσή τους στην προγραμματισμένη παράδοση αεροσκαφών.

Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται στην επιστολή.

Το καθεστώς Ερντογάν καταπιέζει την κοινωνία των πολιτών και περιφρονεί τα πολιτικά δικαιώματα για να παραμείνει στην εξουσία.

Η Τουρκία έχει βομβαρδίσει σκόπιμα πολιτικούς στόχους, όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και έχει παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές στην περιοχή, γράφουν οι ευρωβουλευτές.

Είναι αβέβαιο εάν οι επικριτές της επιχείρησης όπλων στο Κογκρέσο θα μπορέσουν τελικά να αποτρέψουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία είναι απίθανο να αποδεχτεί τους όρους. Οποιαδήποτε παραχώρηση του Ερντογάν θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την αντιπολίτευση ως ένδειξη αδυναμίας.

Επιπλέον, υπάρχουν συνέπειες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ . Ο Ερντογάν είχε εγκαταλείψει τον αποκλεισμό του στη βόρεια επέκταση.

Η συμφωνία των όπλων μπορεί να έπαιξε ρόλο σε αυτό, ακόμη κι αν ο Μπάιντεν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση.

 Στο μεταξύ, 15 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τη βόρεια επέκταση. Η Τουρκία δεν είναι ένα από αυτά.

Ο Ερντογάν είναι πιθανό να καθυστερήσει την έγκριση του κοινοβουλίου του έως ότου γίνει η διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα F-16.

Αυτό μπορεί να πάρει μήνες. (Gerd Höhler)

https://www.fr.de/politik/tuerkei-usa-erdogan-kampfjets-nur-unter-bedingung-91673939.html

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αυτός είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας

Φτώχεια, φυλάκιση, απόλυτη εξουσία: σε μια πολιτική καριέρα, ο γιος ενός παράκτιου βαρκάρη γίνεται από μανιώδης μαθητής του Κορανίου σε απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία.

Φτώχεια, φυλάκιση, απόλυτη εξουσία: σε μια πολιτική καριέρα, ο γιος ενός παράκτιου βαρκάρη γίνεται από μανιώδης μαθητής του Κορανίου σε απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία.  Η πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί με ασφάλεια να χαρακτηριστεί ασυνήθιστη.  Μεγαλωμένος σε ένα θρησκευτικό αλλά φτωχό προάστιο της Κωνσταντινούπολης, τράβηξε την προσοχή πάνω του ως ταλαντούχος ποδοσφαιριστής.  Ο θρησκευόμενος πατέρας απαγορεύει το όνειρο του ποδοσφαίρου και τον στέλνει σε θρησκευτικό σχολείο, όπου ανακαλύπτει ένα νέο ταλέντο.  Η ελευθερία του λόγου ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τότε και ο νεαρός Ρετζέπ τράβηξε την προσοχή πάνω του με το ταλέντο του στην ομιλία και μπόρεσε να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ως αουτσάιντερ λόγω του σκανδάλου ISKI.

Φτώχεια, φυλάκιση, απόλυτη εξουσία: σε μια πολιτική καριέρα, ο γιος ενός παράκτιου βαρκάρη γίνεται από μανιώδης μαθητής του Κορανίου σε απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. 

Η πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί με ασφάλεια να χαρακτηριστεί ασυνήθιστη.

 Μεγαλωμένος σε ένα θρησκευτικό αλλά φτωχό προάστιο της Κωνσταντινούπολης, τράβηξε την προσοχή πάνω του ως ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. 

Ο θρησκευόμενος πατέρας απαγορεύει το όνειρο του ποδοσφαίρου και τον στέλνει σε θρησκευτικό σχολείο, όπου ανακαλύπτει ένα νέο ταλέντο. 

Η ελευθερία του λόγου ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τότε και ο νεαρός Ρετζέπ τράβηξε την προσοχή πάνω του με το ταλέντο του στην ομιλία και μπόρεσε να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ως αουτσάιντερ λόγω του σκανδάλου ISKI. © Mehmet Gulbiz/dpa

Ακολούθησε μια μεγάλη εκλογική επιτυχία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2002. Δεν επετράπη στον Ερντογάν να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού λόγω ενός ποιήματος για το οποίο του απαγόρευσαν την πολιτική και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.  Για να το κάνει αυτό, εγκατέστησε τον συνάδελφό του στο κόμμα Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γραφείο, ο οποίος άλλαξε γρήγορα τους νόμους για να περιγράψει το έγκλημα που έφερε στον Ερντογάν απαγόρευση της πολιτικής.

Ακολούθησε μια μεγάλη εκλογική επιτυχία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2002.

Δεν επετράπη στον Ερντογάν να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού λόγω ενός ποιήματος για το οποίο του απαγόρευσαν την πολιτική και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. 

Για να το κάνει αυτό, εγκατέστησε τον συνάδελφό του στο κόμμα Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γραφείο, ο οποίος άλλαξε γρήγορα τους νόμους για να περιγράψει το έγκλημα που έφερε στον Ερντογάν απαγόρευση της πολιτικής. ©Jeff_J._Mitchell/Imago

Αφού ο Gül είχε προωθήσει τη συνταγματική τροποποίηση και τις εκλογές στην επαρχία Siirt ακυρώθηκαν, στη συνέχεια μπόρεσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο ως μέλος του κοινοβουλίου.  Έτσι, ήταν για άλλη μια φορά επίσημα πολιτικός και ικανός να ασκήσει αξιώματα.  Έγινε πρωθυπουργός στις 12 Μαρτίου 2003 και ο Γκιουλ ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.  Εδώ σε αυτή τη φωτογραφία ο Ερντογάν ορκίζεται βουλευτής.

Αφού ο Gül είχε προωθήσει τη συνταγματική τροποποίηση και τις εκλογές στην επαρχία Siirt ακυρώθηκαν, στη συνέχεια μπόρεσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο ως μέλος του κοινοβουλίου. 

Έτσι, ήταν για άλλη μια φορά επίσημα πολιτικός και ικανός να ασκήσει αξιώματα. 

Έγινε πρωθυπουργός στις 12 Μαρτίου 2003 και ο Γκιουλ ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. 

Εδώ σε αυτή τη φωτογραφία ο Ερντογάν ορκίζεται βουλευτής. © Anadolu Ajansi/dpa

Ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός στις 12 Μαρτίου 2003 και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.  Πρώτον, η Τουρκία ανοίχτηκε στη Δύση και κατάργησε τη θανατική ποινή, για παράδειγμα.  Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν επιδίωξε επίσης αρχικά μια προσέγγιση με την ΕΕ, έτσι ώστε μια πιθανή ένταξη ήταν μια επιλογή.  Η σχέση της Τουρκίας με τους ανατολικούς γείτονές της βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.

Ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός στις 12 Μαρτίου 2003 και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. 

Πρώτον, η Τουρκία ανοίχτηκε στη Δύση και κατάργησε τη θανατική ποινή, για παράδειγμα. 

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν επιδίωξε επίσης αρχικά μια προσέγγιση με την ΕΕ, έτσι ώστε μια πιθανή ένταξη ήταν μια επιλογή. 

Η σχέση της Τουρκίας με τους ανατολικούς γείτονές της βελτιώθηκε επίσης σημαντικά. © dpa/epa

Η επόμενη πολιτική και οικονομική επιτυχία είναι η αποπληρωμή όλων των χρεών που είχε η Τουρκία σε 19 χρόνια ως οφειλέτης στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.  Η Τουρκία έχει δανειστεί σχεδόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο για 50 χρόνια.  Αφού οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα συμφωνία standby, η Τουρκία αποφάσισε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους το 2009 στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Ένωσης (βλ. εικόνα).

Η επόμενη πολιτική και οικονομική επιτυχία είναι η αποπληρωμή όλων των χρεών που είχε η Τουρκία σε 19 χρόνια ως οφειλέτης στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Η Τουρκία έχει δανειστεί σχεδόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο για 50 χρόνια. 

Αφού οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα συμφωνία standby, η Τουρκία αποφάσισε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους το 2009 στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Ένωσης (βλ. εικόνα). © epa Jaffe / Φυλλάδιο Imf

Αυτή την διεθνώς αναγνωρισμένη πολιτική επιτυχία ακολούθησε την ίδια χρονιά ένα σκάνδαλο.  Όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δικαιολόγησε τις ενέργειες του κράτους του στη Λωρίδα της Γάζας, ρώτησε τον Ερντογάν πώς θα αντιδρούσε στις εκτοξεύσεις ρουκετών στην Κωνσταντινούπολη.  Ο Ερντογάν αντέδρασε θυμωμένος και φώναξε: «Ένα λεπτό(α)!  Ένα λεπτό(α)!» Ο συντονιστής του έδωσε και πάλι τον λόγο.  Επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκότωσε εν γνώσει του αθώους πολίτες και παιδιά.  Εν τω μεταξύ, ο συντονιστής συνέχιζε να προσπαθεί να τελειώσει την ομιλία του Ερντογάν.  Ο Ερντογάν θεώρησε ότι ο χρόνος ομιλίας κατανεμήθηκε άδικα και αποχώρησε από το βήμα.

Αυτή την διεθνώς αναγνωρισμένη πολιτική επιτυχία ακολούθησε την ίδια χρονιά ένα σκάνδαλο. 

Όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δικαιολόγησε τις ενέργειες του κράτους του στη Λωρίδα της Γάζας, ρώτησε τον Ερντογάν πώς θα αντιδρούσε στις εκτοξεύσεις ρουκετών στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν αντέδρασε θυμωμένος και φώναξε: «Ένα λεπτό(α)! 

Ένα λεπτό(α)!»

Ο συντονιστής του έδωσε και πάλι τον λόγο. 

Επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκότωσε εν γνώσει του αθώους πολίτες και παιδιά. 

Εν τω μεταξύ, ο συντονιστής συνέχιζε να προσπαθεί να τελειώσει την ομιλία του Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν θεώρησε ότι ο χρόνος ομιλίας κατανεμήθηκε άδικα και αποχώρησε από το βήμα. © dpa/epa

Το σκάνδαλο στο Νταβός και η επακόλουθη αποχώρηση του αρχηγού του Τούρκου κράτους σήμαιναν ότι οι υποστηρικτές του κινήματος της Χαμάς πανηγύριζαν τον Ερντογάν σε διαδηλώσεις.  Αλλά τα λόγια του βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στην τουρκική πατρίδα του και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του πανηγύρισαν αυτή την ενέργεια.  Σημαίες και πανό με κείμενα όπως «Καλώς ήλθατε πίσω, κατακτητές του Νταβός» ή «Κόσμος, κοιτάξτε τον πρωθυπουργό μας» υπήρχαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Το σκάνδαλο στο Νταβός και η επακόλουθη αποχώρηση του αρχηγού του Τούρκου κράτους σήμαιναν ότι οι υποστηρικτές του κινήματος της Χαμάς πανηγύριζαν τον Ερντογάν σε διαδηλώσεις. 

Αλλά τα λόγια του βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στην τουρκική πατρίδα του και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του πανηγύρισαν αυτή την ενέργεια. 

Σημαίες και πανό με κείμενα όπως «Καλώς ήλθατε πίσω, κατακτητές του Νταβός» ή «Κόσμος, κοιτάξτε τον πρωθυπουργό μας» υπήρχαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. © Nabil Mounzer/dpa/epa

Ωστόσο, αυτή η εσωτουρκική ικανοποίηση με τον αρχηγό του κράτους τους δεν κράτησε πολύ.  Στις 28 Μαΐου 2013 ξεκίνησαν στην Τουρκία μακροχρόνιες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν.  Η προέλευση ήταν μια διαδήλωση ενάντια σε ένα προγραμματισμένο κατασκευαστικό έργο στο πάρκο Gezi, από το οποίο πήρε το όνομά του το κύμα διαμαρτυριών.  Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία προκάλεσε κλιμάκωση των διαδηλώσεων.  Περαιτέρω διαδηλώσεις έλαβαν χώρα γρήγορα σε μεγάλες τουρκικές πόλεις κατά της κυβέρνησης AKP του Ερντογάν, η οποία θεωρήθηκε αυταρχική.

Ωστόσο, αυτή η εσωτουρκική ικανοποίηση με τον αρχηγό του κράτους τους δεν κράτησε πολύ. 

Στις 28 Μαΐου 2013 ξεκίνησαν στην Τουρκία μακροχρόνιες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν. 

Η προέλευση ήταν μια διαδήλωση ενάντια σε ένα προγραμματισμένο κατασκευαστικό έργο στο πάρκο Gezi, από το οποίο πήρε το όνομά του το κύμα διαμαρτυριών.

 Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία προκάλεσε κλιμάκωση των διαδηλώσεων. 

Περαιτέρω διαδηλώσεις έλαβαν χώρα γρήγορα σε μεγάλες τουρκικές πόλεις κατά της κυβέρνησης AKP του Ερντογάν, η οποία θεωρήθηκε αυταρχική. © Tolga Bozoglu/dpa

Σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις έπαιξε και η κατάληψη της πλατείας Τασκίμ.  Γύρω από την πλατεία σημειώθηκαν ταραχές και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.  Έγινε σύμβολο αντίστασης στην αστυνομική βία.  Αναφορικά με την Αραβική Άνοιξη, οι διαδηλώσεις εκεί ήταν γνωστές και ως «Τουρκική Άνοιξη».  Στις 12 Ιουνίου 2013, η πλατεία καθαρίστηκε, και πάλι με υψηλά επίπεδα αστυνομικής βίας.

Σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις έπαιξε και η κατάληψη της πλατείας Τασκίμ. 

Γύρω από την πλατεία σημειώθηκαν ταραχές και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. 

Έγινε σύμβολο αντίστασης στην αστυνομική βία.

 Αναφορικά με την Αραβική Άνοιξη, οι διαδηλώσεις εκεί ήταν γνωστές και ως «Τουρκική Άνοιξη». 

Στις 12 Ιουνίου 2013, η πλατεία καθαρίστηκε, και πάλι με υψηλά επίπεδα αστυνομικής βίας. © Burak Akbulut/Anadolu Agency/dpa

Αλλά επρόκειτο να ακολουθήσουν περισσότερες διαμαρτυρίες.  Αυτή τη φορά απευθυνόταν πολύ προσωπικά στον Ερντογάν.  Το έναυσμα ήταν μια υποτιθέμενη ηχογράφηση ενός τηλεφωνήματος με τον γιο του Μπιλάλ για το πώς μπορούν να κρύψουν εκατομμύρια από έρευνες για διαφθορά.  «Εδώ έχουμε και 30 εκατομμύρια ευρώ!» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά κοντά στην πλατεία Τασκίμ.  Μοίραζαν πλαστά χρήματα σε ψηλούς για να τραβήξουν την προσοχή στη διαφθορά.

Αλλά επρόκειτο να ακολουθήσουν περισσότερες διαμαρτυρίες. Αυτή τη φορά απευθυνόταν πολύ προσωπικά στον Ερντογάν. 

Το έναυσμα ήταν μια υποτιθέμενη ηχογράφηση ενός τηλεφωνήματος με τον γιο του Μπιλάλ για το πώς μπορούν να κρύψουν εκατομμύρια από έρευνες για διαφθορά. 

«Εδώ έχουμε και 30 εκατομμύρια ευρώ!» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά κοντά στην πλατεία Τασκίμ. Μοίραζαν πλαστά χρήματα σε ψηλούς για να τραβήξουν την προσοχή στη διαφθορά. © Imago

Από το φθινόπωρο του 2014, ο Ερντογάν κατοικεί στο προεδρικό μέγαρο στο φυσικό καταφύγιο Atatürk Orman Çiftliği στην πρωτεύουσα Άγκυρα.  Το κτιριακό συγκρότημα είναι αμφιλεγόμενο - μεταξύ άλλων γιατί χτίστηκε παρά την απαγόρευση του δικαστηρίου.  Το μέγεθος του παλατιού επικρίνεται επίσης: περίπου 1000 δωμάτια λέγεται ότι είναι διαθέσιμα.  Επιπλέον, το κόστος περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ήταν τεράστιο για τους φορολογούμενους.

Από το φθινόπωρο του 2014, ο Ερντογάν κατοικεί στο προεδρικό μέγαρο στο φυσικό καταφύγιο Atatürk Orman Çiftliği στην πρωτεύουσα Άγκυρα. 

Το κτιριακό συγκρότημα είναι αμφιλεγόμενο – μεταξύ άλλων γιατί χτίστηκε παρά την απαγόρευση του δικαστηρίου. 

Το μέγεθος του παλατιού επικρίνεται επίσης: περίπου 1000 δωμάτια λέγεται ότι είναι διαθέσιμα. 

Επιπλέον, το κόστος περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ήταν τεράστιο για τους φορολογούμενους. © Γραφείο Τύπου του Τούρκου Προέδρου/Imago

Ο σατιρικός Jan Böhmermann έγινε παγκόσμιος πρωτοσέλιδος όταν δυσφήμησε τον Τούρκο πρόεδρο σε διάλογο.  Η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν καταθέσει ποινικές διώξεις κατά του Böhmermann.  ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα.  Στις 4 Οκτωβρίου 2016, η εισαγγελία στο Μάιντς ανακοίνωσε ότι η έρευνα κατά του Böhmermann είχε διακοπεί.  Ο σατιρικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής κατά καιρούς αναφερόταν στο ποίημα στην εκπομπή του Neo Magazin Royale εκείνη την εποχή, αλλά δεν σχολίασε τη δίκη.

Ο σατιρικός Jan Böhmermann έγινε παγκόσμιος πρωτοσέλιδος όταν δυσφήμησε τον Τούρκο πρόεδρο σε διάλογο. 

Η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν καταθέσει ποινικές διώξεις κατά του Böhmermann. ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα. 

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, η εισαγγελία στο Μάιντς ανακοίνωσε ότι η έρευνα κατά του Böhmermann είχε διακοπεί. 

Ο σατιρικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής κατά καιρούς αναφερόταν στο ποίημα στην εκπομπή του Neo Magazin Royale εκείνη την εποχή, αλλά δεν σχολίασε τη δίκη. © Προεδρικό Γραφείο Τύπου/Σπάτα/dpa

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, τμήματα του τουρκικού στρατού επιχείρησαν πραξικόπημα.  Ωστόσο, καθώς η εξέγερση απορρίφθηκε από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και βρήκε επίσης μικρή υποστήριξη από την πολιτική αντιπολίτευση, το πραξικόπημα κατέρρευσε την επόμενη κιόλας μέρα.  Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγόρησε αμέσως το κίνημα Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία απέρριψε.  Η φωτογραφία δείχνει υποστηρικτές του Προέδρου Ερντογάν σε ένα τανκ στη γέφυρα του Βοσπόρου στις 16 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, τμήματα του τουρκικού στρατού επιχείρησαν πραξικόπημα. 

Ωστόσο, καθώς η εξέγερση απορρίφθηκε από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και βρήκε επίσης μικρή υποστήριξη από την πολιτική αντιπολίτευση, το πραξικόπημα κατέρρευσε την επόμενη κιόλας μέρα.

 Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγόρησε αμέσως το κίνημα Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία απέρριψε. 

Η φωτογραφία δείχνει υποστηρικτές του Προέδρου Ερντογάν σε ένα τανκ στη γέφυρα του Βοσπόρου στις 16 Ιουλίου 2016. © dpa/EPA

Το 2017, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα δημοψήφισμα για να προωθήσει μια συνταγματική τροποποίηση που επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση εκτελεστικών εξουσιών.  Ως αποτέλεσμα, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό σώμα.  Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για εκλογική νοθεία.  Μελέτες ερευνητών υποδηλώνουν επίσης ότι το δημοψήφισμα παραποιήθηκε.

Το 2017, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα δημοψήφισμα για να προωθήσει μια συνταγματική τροποποίηση που επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση εκτελεστικών εξουσιών.

 Ως αποτέλεσμα, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό σώμα.

 Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για εκλογική νοθεία. 

Μελέτες ερευνητών υποδηλώνουν επίσης ότι το δημοψήφισμα παραποιήθηκε. © Τουρκικό Προεδρικό Γραφείο Τύπου/Imago

Μια νομισματική κρίση ξεκίνησε στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν το 2018, μετά την οποία η τουρκική λίρα έχασε αξίες ρεκόρ τα επόμενα χρόνια.  Μεταξύ 2019 και 2021, ο πρόεδρος άλλαξε τον επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τρεις φορές επειδή δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τη χαλαρή οικονομική πολιτική.  Για το 2022, ο Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50% και ζήτησε περισσότερους φόρους από τους εργοδότες.  Αυτό γίνεται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Μια νομισματική κρίση ξεκίνησε στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν το 2018, μετά την οποία η τουρκική λίρα έχασε αξίες ρεκόρ τα επόμενα χρόνια. 

Μεταξύ 2019 και 2021, ο πρόεδρος άλλαξε τον επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τρεις φορές επειδή δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τη χαλαρή οικονομική πολιτική. 

Για το 2022, ο Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50% και ζήτησε περισσότερους φόρους από τους εργοδότες.

 Αυτό γίνεται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες. © Sha Dati/Imago

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>