«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πώς ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός

Η προοπτική γίνεται πολύ πραγματική ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στα πιο θανατηφόρα όπλα της ή να πυροδοτήσει έναν τυχαίο πυρηνικό πόλεμο.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο, το φάσμα του πυρηνικού πολέμου δεν κρέμεται τόσο έντονα από τη διπλωματία κρίσης ενός προέδρου.

Καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντά άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία γίνονται πιο επείγουσες από ποτέ — για να ανακουφιστεί ο ευρέως διαδεδομένος ανθρώπινος πόνος, αλλά και να ανατραπεί αυτό που οι βετεράνοι του πυρηνικού σχεδιασμού θεωρούν ανησυχητική πιθανότητα να εξελιχθεί σε σύγκρουση των ατομικών υπερδυνάμεων.

Η πυρηνική αθωότητα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες είναι άνευ προηγουμένου: Διέταξε ένα έκτακτο παιχνίδι πυρηνικού πολέμου πριν από την εισβολή και μέρες αργότερα έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Και το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα – μια επιλογή που επιφυλάσσεται ρητά στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα – εάν αποφασίσει ότι η επέμβαση της Δύσης στη σύγκρουση πάει πολύ μακριά.

Και πάλι την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο CNN , ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πούτιν αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις.

 Το Πεντάγωνο δεν έχει αλλάξει την κατάσταση συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν έχουν εντοπίσει ρωσικές ενέργειες που υποδηλώνουν ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Το Πεντάγωνο έκανε επίσης το ασυνήθιστο βήμα νωρίς στη σύγκρουση, αναβάλλοντας μια τακτικά προγραμματισμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου για να αποφύγει την πυροδότηση πυρηνικών εντάσεων.

Ωστόσο, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και οι συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας υφίστανται εκπληκτικά βαριές απώλειες, ενώ η οικονομία της περιστρέφεται, η προοπτική ότι ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής αυξάνεται.

 Η Μόσχα έχει ήδη αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά σε πόλεμο.

«Υπήρχε πάντα μια πιθανότητα για λάθη, αλλά νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες», δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής Sam Nunn, ο επί μακρόν πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών και τώρα συμπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική εποχή όσον αφορά τις γκάφες».

Πρόκειται για μια σκληρή πράξη που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν καθώς προσπαθεί να σκληρύνει τη ράχη των χωρών του ΝΑΤΟ για αυτό που αναμένεται να είναι μακρύς αγώνας.

Οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει τον μεγαλύτερο επιτιθέμενό της – συμπεριλαμβανομένης της αποστολής περισσότερων όπλων και αμερικανικών στρατευμάτων για να υπερασπιστούν τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ – ενώ δεν σπρώχνουν τον Πούτιν στα όρια.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία καθώς η συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων αποτυγχάνει τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο χώρες έχουν αποχωρήσει από πολλές συνθήκες για τον έλεγχο των πιο θανατηφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένης μιας που απαγόρευε τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ευρώπη.

Η μόνη εναπομείνασα πυρηνική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι η Νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, η οποία περιορίζει τα αναπτυγμένα στρατηγικά όπλα σε 1.550 το καθένα.

Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν πέρυσι να το παρατείνουν μέχρι το 2026.

Ωστόσο, η συνθήκη δεν καλύπτει κανένα από τα χιλιάδες μικρότερα, ή «πεδία μάχης», πυρηνικά όπλα στα αντίστοιχα οπλοστάσια τους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.000 στα ρωσικά αποθέματα, σύμφωνα με δημόσιες εκτιμήσεις .

‘Ανυψώνοντας το ante’

Οι μακροχρόνιοι παρατηρητές της ρωσικής πυρηνικής πολιτικής έχουν ξαφνιαστεί με το πόσο απερίσκεπτο ήταν το καθεστώς Πούτιν με τις πυρηνικές απειλές του σε σύγκριση με τους ηγέτες στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Το κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν απίστευτα πειθαρχημένο σχετικά με αυτό», είπε η Rose Gottemoeller, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για τον έλεγχο των όπλων που έχει διαπραγματευτεί συνθήκες με Ρώσους και υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2016 έως το 2019.

«Υπήρχαν μόνο λίγοι Σοβιετικοί ηγέτες που είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν για το πυρηνικό δόγμα και τη στρατηγική, και το έκαναν με πολύ προσεκτικά γραμμένο τρόπο.

«Βρισκόμαστε σε μια πιο δύσκολη κρίση από ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς με αυτό το συνεχές πυρηνικό κροτάλισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

 «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που λένε οι άνθρωποι [του Πούτιν], γιατί ήταν σοβαρός για την εισβολή στην Ουκρανία, όταν πολλοί από εμάς ήλπιζαν ότι θα απομακρυνόταν την τελευταία στιγμή».

Η έλλειψη διπλωματίας και η αυξανόμενη δυσπιστία τροφοδοτεί μόνο τον κίνδυνο «να εμφανιστούν σύννεφα μανιταριών στο πεδίο της μάχης», προειδοποίησε την Τρίτη ο Izumi Nakamitsu, ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για υποθέσεις αφοπλισμού.

Άκουσε τις πολυάριθμες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της επί δεκαετίες αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι δύο πλευρές παραλίγο να αντιμετωπίσουν πυρηνικά χτυπήματα.

Αλλά η διπλωματία – και λίγη καλή τύχη – επικράτησε.

«Όλοι γνωρίζουμε τις κλήσεις και τις παραλίγο ατυχήματα» , είπε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το The Stimson Center.

«Δυστυχώς, φοβάμαι ότι έχουμε ξεχάσει πολλά από αυτά τα δύσκολα μαθήματα.

Μια απλή ματιά σε έναν τίτλο σήμερα μπορεί να δείξει πόσο οξύς έχουν γίνει οι πυρηνικοί κίνδυνοι».

Αυτές οι ανησυχίες μοιράζονται σε όλο το φάσμα οι υποστηρικτές του πυρηνικού αφοπλισμού και εκείνοι που πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα πιο ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ για να αποτρέψουν τους αντιπάλους.

«Ανησυχώ πραγματικά εδώ που ο πόλεμος πηγαίνει τόσο άσχημα για τον Πούτιν… αυξάνει την πιθανότητα ο Πούτιν να αισθάνεται ότι πρέπει να κλιμακωθεί για να κερδίσει τον δρόμο του από αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Τιμ Μόρισον, πρώην σύμβουλος πυρηνικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. ο οποίος τώρα είναι ερευνητής στο Hudson Institute, μια δεξαμενή σκέψης γερακιών.

Αυτό, συνέχισε, «βρίσκεται ακριβώς στην τιμονιέρα του ρωσικού [στρατιωτικού] δόγματος για χρήση πυρηνικών ή ακόμα και χημικών [όπλων] χαμηλής απόδοσης».

Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι φοβάται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεδιαλύνει σε σημείο όπου ο Πούτιν «ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της σκάλας κλιμάκωσης για να πει το ΝΑΤΟ. δεν θα το ανεχθεί άλλο αυτό».

Η Ρωσία έχει ήδη επιταχύνει τον πόλεμο με την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και έχει επίσης κατηγορηθεί για ρίψη βομβών φωσφόρου, οι οποίες απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης (αν και η χρήση της χημικής ουσίας για τη συγκάλυψη των κινήσεων των στρατευμάτων ή το φωτισμό στόχων δεν είναι). .

«Μια απλή ματιά σε έναν τίτλο σήμερα μπορεί να δείξει πόσο οξύς έχουν γίνει οι πυρηνικοί κίνδυνοι».

Izumi Nakamitsu, ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για υποθέσεις αφοπλισμού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμμαχία θα βοηθήσει την Ουκρανία με εξειδικευμένο εξοπλισμό σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης με χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Η Gottemoeller είπε ότι φοβάται ότι η χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Μόσχα είναι μια σοβαρή πιθανότητα.

«Ο Πούτιν είναι ικανός για τα πάντα», είπε.

 «Θα μπορούσε να δηλώσει ότι υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που ανεφοδιάζει τους Ουκρανούς».

«Δεν πρόκειται να ξέρεις απαραίτητα»

Άλλοι ανησυχούν λιγότερο για την εντολή του Πούτιν για πυρηνική επίθεση και περισσότερο για έναν λάθος υπολογισμό που οδηγεί στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Nunn κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή μιας τυχαίας πυρηνικής ανταλλαγής ως αποτέλεσμα μιας κυβερνοεπίθεσης σε πυρηνικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου — συμπεριλαμβανομένων κακοήθων παραγόντων που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, οι οποίοι θα μπορούσαν να μπερδευτούν ως πυρηνικός αντίπαλος.

 Τρίτα μέρη, τρίτες χώρες, ενδέχεται να παρέμβουν όσον αφορά τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου ή προειδοποίησης», είπε για πιθανούς χάκερ.

 «Η παρέμβαση στη διοίκηση και τον έλεγχο θα μπορούσε να εκληφθεί σε αυτό το είδος ατμόσφαιρας ως πιθανώς μια σκόπιμη πράξη».

Ο Nunn άσκησε επιτυχώς πιέσεις στο Κογκρέσο πέρυσι για να απαιτήσει από το Πεντάγωνο να διεξαγάγει μια «ασφαλή αναθεώρηση» του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ «για να αποτρέψει κινδύνους που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο και άλλους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη εξουσιοδοτημένη ή ακούσια χρήση πυρηνικών όπλων ως αποτέλεσμα ατυχήματος. παρερμηνεία, λάθος υπολογισμός, τρομοκρατία, απροσδόκητη τεχνολογική ανακάλυψη ή σκόπιμη πράξη».

Περιπλέκει περαιτέρω το έργο των διοικητών των ΗΠΑ και των συμμάχων να αποκρυπτογραφήσουν τις ρωσικές προθέσεις, είπε ο Morrison, είναι το γεγονός ότι τόσα πολλά ρωσικά συστήματα πεδίου μάχης είναι επίσης σχεδιασμένα για να απελευθερώνουν συμβατικές και πυρηνικές ή χημικές κεφαλές.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να επιδιώξει μια πυρηνική επιλογή.

“Ένα από τα προβλήματα με τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις είναι πόσα από τα συστήματά τους είναι διπλής ικανότητας”, είπε ο Morrison.

 «Επομένως, δεν πρόκειται απαραίτητα να ξέρετε εάν το S-300 ή αυτή η μπαταρία μεγάλου βεληνεκούς [πύραυλος ή πυροβολικού] συσκευάζει μια συμβατική κεφαλή ή μια πυρηνική»

«Αν βλέπατε βομβαρδιστικά στον αέρα, κάθε είδους δραστηριότητες στις πυρηνικές δυνάμεις, θα ήταν διαφορετική πρόταση», είπε ο Νουν.

«Ο κίνδυνος της πυρηνικής χρήσης είναι κατά την άποψή μου υψηλότερος από λάθος ή λάθος παρά από πρόθεση.

Ωστόσο, οι γκάφες είναι πιο πιθανές όταν τα πυρηνικά όπλα τίθενται σε συναγερμό».

Η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε ένα υποθετικό αλλά φρικτό σενάριο για να υπογραμμίσει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πάει στραβά.

Σε μια προσομοίωση που βασίζεται σε ιστορικά παραδείγματα, η τρέχουσα σύγκρουση κλιμακώθηκε με την έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία και γρήγορα εξελίχθηκε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Το σενάριο εκθέτει μια αλυσίδα γεγονότων – την κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου κατά λάθος, την εσφαλμένη ανάγνωση των αντιδράσεων, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που προκαλούν περαιτέρω σύγχυση και τους ηγέτες με πολύ λίγο χρόνο για να αντιδράσουν – που καταλήγουν στο αδιανόητο: πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας», αναφέρει ανατριχιαστικά, «82 εκατομμύρια Αμερικανοί σκοτώνονται με τις συμμαχικές χώρες να έχουν παρόμοια συμπεριφορά.

Οι περισσότεροι πεθαίνουν ακαριαία, ενώ περισσότεροι θα πεθάνουν από δηλητηρίαση από ραδιενέργεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Ο πιο επιτακτικός έλεγχος των όπλων»

Υπάρχει επίσης σχεδόν ομοιόμορφη συμφωνία ότι όλες οι ελπίδες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να καταλήξει σε περαιτέρω συμφωνίες με τον Πούτιν για να χαλιναγωγήσει τους πυρηνικούς εξοπλισμούς έχουν διαψευστεί.

«Οι προοπτικές ανανέωσης του ελέγχου των εξοπλισμών είναι πολύ χαμηλές», δήλωσε ο Νικολάι Σόκοφ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης που εργάστηκε σε συμφωνίες ελέγχου των όπλων στα σοβιετικά και ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών.

Είπε ότι ένας λόγος είναι πλέον πολύ προσωπικός.

Πιστεύει ότι μια ανανέωση των πυρηνικών συνομιλιών θα απαιτούσε πιθανότατα μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ή τουλάχιστον των κορυφαίων διπλωματών τους, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αποκαλώντας τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε ο Σόκοφ, «ο Μπάιντεν έκλεισε την προοπτική μιας συνόδου κορυφής, είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά. Το ίδιο και οι Blinken-Lavrov.

Αυτά τα πράγματα θα σταθούν εμπόδιο και, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσουν τον έλεγχο των όπλων».

«Οι υποστηρικτές των πυρηνικών όπλων υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι διατηρούν την ειρήνη, ενεργώντας ως σταθεροποιητική δύναμη», δήλωσε ο Stephen Young, ανώτερος εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον για την Ένωση Ανησυχούμενων Επιστημόνων.

«Ο Πούτιν ανατρέπει αυτή την πεποίθηση, χρησιμοποιώντας την απειλή του πυρηνικού πολέμου για να αποτρέψει άλλους από το να επέμβουν εναντίον των δυνάμεών του στην Ουκρανία».

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε ο Γιανγκ, «τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας επιτρέπουν αυτόν τον πόλεμο».

Επαίνεσε τις προσπάθειες του Μπάιντεν για πυρηνική αποκλιμάκωση ενόψει των απειλών του Πούτιν.

«Αλλά δεν είναι αρκετό», είπε ο Γιανγκ.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να αφαιρέσει τα πυρηνικά όπλα από το τραπέζι και να καταστήσει σαφές ότι ο μοναδικός σκοπός των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν ή να απαντήσουν σε μια πυρηνική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους».

Τέτοιες δραματικές αλλαγές για την αναίρεση δεκαετιών αμερικανικής πυρηνικής πολιτικής, τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμενόταν να κάνει ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θεωρούνται ευρέως ως πιο απομακρυσμένες από ποτέ δεδομένης της τρέχουσας κρίσης.

«Σοβαρή αντιπαράθεση

Προς το παρόν, η Nunn πιστεύει ότι το πιο επείγον καθήκον είναι να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν οι πυροβολισμοί στην Ουκρανία.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι κατά την άποψή μου ο πιο επιτακτικός έλεγχος των όπλων αυτή τη στιγμή», είπε σε συνέντευξή του.

«Αν δεν έχουμε κατάπαυση του πυρός, η κλιμάκωση γίνεται πιο πιθανή».

Πρόσφατα οργάνωσε μια κοινή δήλωση πρώην Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών του Πούτιν, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Τόνισαν την πρόσφατη συμπλοκή πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia ως υπενθύμιση του «πώς η πυρηνική καταστροφή μπορεί γρήγορα να ανέβει στην επιφάνεια στην «ομίχλη του πολέμου».

«Το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα προς τη μείωση των κινδύνων ενός επακόλουθου ατυχήματος, λάθους ή εσφαλμένου υπολογισμού είναι η κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων αθώων αμάχων», έγραψαν.

Αυτή η εικόνα που έγινε από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia δείχνει φωτεινό αντικείμενο που εκτοξεύεται να προσγειώνεται στο έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου στο Enerhodar της Ουκρανίας την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022.

Αυτή η εικόνα που έγινε από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia δείχνει φωτεινό αντικείμενο που εκτοξεύεται να προσγειώνεται στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού στο Enerhodar της Ουκρανίας Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022.

Πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia μέσω AP

Όμως ο Σόκοφ είπε ότι ανησυχεί ότι ακόμη και με τον τερματισμό των σημερινών εχθροπραξιών, τα πυρηνικά διακυβεύματα θα παραμείνουν ιστορικά υψηλά, ειδικά αν ο Πούτιν πιστεύει ότι διακυβεύεται το καθεστώς του.

«Περιμένω ότι η μεταπολεμική διευθέτηση θα είναι μια πιο επικίνδυνη περίοδος από τον ίδιο τον πόλεμο», είπε ο Σόκοφ σε ένα email.

«Είναι αρκετά σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις.

Σε αυτή την κατάσταση, η Μόσχα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα είναι το μόνο μέσο για να αποφευχθεί η μοίρα του Ιράκ, μετά τον Σαντάμ».

Αυτό είναι «ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε, «αφού οι συμβατικές δυνάμεις της θα έχουν εξαντληθεί και δεν θα κριθούν αποτελεσματικές μετά τον πόλεμο.

 Αναμένω μια σοβαρή αντιπαράθεση με μια ισχυρή πυρηνική συνιστώσα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΕΣ

Chung.BrownJacksonHearings.Day3.hearing1.jpg

https://www.politico.com/news/2022/03/24/how-ukraine-war-could-go-nuclear-00019899

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>