«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Εξερευνώντας τους Τρωικούς αστεροειδείς του Δία

ΜΕ ΛΕΝΕ ΔΙΑ!

Οι επιστήμονες του κόλου, τα θρασίμια, οι κλέφτες, δεν λένε στους λαους την αλήθεια. Κύριοι ανακαλύψαμε κάτι που μας άφησαν οι ανάδελφοι Έλληνες!!!

Ο Δίας είναι μακράν ο μεγαλύτερος και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

 Και που αρμόζει σε έναν κόσμο που ονομάζεται για τον βασιλιά των θεών, ο Δίας έχει μια εντυπωσιακή συνοδεία.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο αχνών και σκονισμένων δακτυλίων, 67 γνωστά ή ύποπτα φεγγάρια και δύο σμήνη αστεροειδών που προηγούνται και ακολουθούν τον πλανήτη στην τροχιά του.

Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι Τρωικοί αστεροειδείς.

Για όλα όσα έχουμε ανακαλύψει για τον Δία, τα φεγγάρια του, ακόμη και τα δαχτυλίδια του, γνωρίζουμε πολύτιμα λίγα για τους Τρώες.

Οι Pioneers 10 και 11, οι δύο Voyagers, ο Galileo και ο Juno έχουν επιστρέψει πληθώρα δεδομένων σχετικά με το σύστημα Jovian.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να μελετήσουμε τους Τρώες ήταν από μακριά, με τηλεσκόπια επίγειας και σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Το 2017, η NASA έδωσε το πράσινο φως για μια νέα ρομποτική αποστολή κατηγορίας Discovery που θα εκτοξευθεί το 2021.

Το διαστημικό σκάφος θα επισκεφθεί και θα εξερευνήσει έξι διαφορετικούς Trojans του Δία — και έναν αστεροειδή της κύριας ζώνης.

Τόσο λίγα είναι γνωστά για τους Τρώες που τα δεδομένα σίγουρα θα φέρουν επανάσταση στην κατανόησή μας για αυτά τα αρχαία σώματα.

Αυτό που αποκαλύπτει το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ορισμένες τρέχουσες θεωρίες για την πρώιμη εξέλιξη του ηλιακού συστήματος — ή να τα ανατρέψει όλα.

Τα γλυκά σημεία

Κάθε πλανήτης έχει πολλά βαρυτικά «γλυκά σημεία» όπου ένα σχετικά μικροσκοπικό σώμα, όπως ένας αστεροειδής, μπορεί να διατηρήσει μια αρκετά σταθερή θέση σε σχέση με δύο μεγαλύτερα σώματα, όπως ο Ήλιος και ο πλανήτης ή ο πλανήτης και το φεγγάρι του.

Η βαρυτική έλξη μεταξύ των δύο μεγάλων σωμάτων παρέχει αρκετή φυγόκεντρη δύναμη για να κρατήσει το μικρότερο αντικείμενο σε τροχιά μαζί τους.

 Αυτά τα γλυκά σημεία ονομάζονται σημεία Lagrangian, που ονομάστηκαν από τον Joseph-Louis Lagrange, ο οποίος εντόπισε δύο από αυτά το 1772.

Διάγραμμα τριαντάφυλλου

 

Τα Λαγκραντζιανά σημεία του Δία

Κάθε πλανήτης έχει ένα σύνολο πέντε σημείων Lagrangian όπου πολύ μικρότερα αντικείμενα, όπως οι αστεροειδείς, μπορούν να διατηρήσουν κάπως σταθερές θέσεις σε σχέση με τον Ήλιο και τον πλανήτη.

Αστρονομία: Ο Ρόεν Κέλι μετά την Επιστημονική Ομάδα της NASA/WMAP. Δίας πάνω: NASA/ESA/A. Simon (GSFC)

Υπάρχουν πέντε Lagrangian σημεία για κάθε τέτοιο σύστημα.

Τα L1, L2 και L3 (που ανακαλύφθηκαν από τον μαθηματικό Leonhard Euler λίγα χρόνια πριν ο Lagrange αναγνωρίσει τους άλλους δύο) πέφτουν σε μια ευθεία γραμμή που διασχίζεται από τις δύο μεγάλες μάζες.

Το L1 βρίσκεται μεταξύ των δύο σωμάτων.

Το L2 βρίσκεται πέρα ​​από το μικρότερο από τα δύο αντικείμενα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη γραμμή μεταξύ τους. και το L3 βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα, και πάλι στη γραμμή μεταξύ τους.

 Τα L1, L2 και L3 είναι ασταθείς περιοχές. σχεδόν οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη θα χτυπήσει τα αντικείμενα σε αυτά τα σημεία εκτός τροχιάς.

Επομένως, είναι εξαιρετικά σπάνιο φυσικά αντικείμενα όπως φεγγάρια ή αστεροειδείς να καταλαμβάνουν αυτές τις τοποθεσίες.

Το διαστημικό σκάφος πρέπει περιοδικά να χρησιμοποιεί κάποιου είδους πρόωση φύλαξης σταθμών για να παραμείνει σε αυτά τα σημεία Lagrangian.

Τα L4 και L5 είναι τα τρίτα σημεία δύο ισόπλευρων τριγώνων που σχεδιάζονται στο επίπεδο των δύο μεγάλων αντικειμένων, και τα δύο αυτά σημεία είναι συνήθως αρκετά σταθερά.

 Η βάση του τριγώνου είναι η γραμμή μεταξύ των μεγάλων αντικειμένων, ας πούμε, του Ήλιου και του Δία.

Οι άλλες δύο πλευρές των τριγώνων είναι οι γραμμές από κάθε μεγάλο σώμα σε σημεία που βρίσκονται περίπου 60° μπροστά (L4) και 60° πίσω (L5) στην τροχιά του μικρότερου από τα δύο μεγάλα αντικείμενα (ο Δίας, σε αυτήν την περίπτωση). Τρωικοί αστεροειδείς του Δία

Τα κορυφαία και υστερούντα σημεία Lagrangian του Δία είναι σταθερά κατά την ηλικία του ηλιακού συστήματος. Όπως η Θάλασσα των Σαργασσών – η τεράστια κυκλική ρόδα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό – έχουν συσσωρεύσει αντικείμενα αξίας αιώνων.

Αυτά τα κομμάτια του κοσμικού flotsam και του jetsam είναι οι Trojan αστεροειδείς Jupiter.

Ακολουθούν ηλιοκεντρικές τροχιές με σχεδόν τον ίδιο ημι-κύριους άξονες με τον Δία, περίπου 5,2 αστρονομικές μονάδες.

(Μια AU είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου των 483 εκατομμυρίων μιλίων ή 778 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.) Καθώς περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, οι Τρώες τείνουν να κινούνται πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Δία.

Η βαρυτική έλξη του πλανήτη επιταχύνει ή επιβραδύνει τους αστεροειδείς, αναγκάζοντάς τους να κινούνται —ή να ταλαντεύονται— γύρω από τα σημεία L4 και L5. Αυτό ποιμαίνει τους Τρώες σε δύο επιμήκεις περιοχές γύρω από αυτά τα σημεία.

Πολλοί Τρώες του Δία έχουν τροχιακές κλίσεις (ή κλίσεις στα τροχιακά τους επίπεδα) μεγαλύτερες από τον Δία και μερικοί πολύ μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα, τα Trojans 2009 WN204 και 2010 BK101 έχουν κλίσεις 40,3° και 40,2°, αντίστοιχα, ενώ το 2146 Stentor έχει τροχιακή κλίση 39,3°.

 Ωστόσο, ο βαρυτικός χορός μεταξύ του πλανήτη και του Ήλιου τους φέρνει πάντα πίσω σε αυτά τα δύο «γλυκά σημεία» κατά μήκος της τροχιάς του Δία.

smallcampingtrojans

Κάμπινγκ με τους Τρώες

Οι Τρωικοί αστεροειδείς του Δία χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες.

Οι αστεροειδείς στο Ελληνικό Στρατόπεδο (ο κορυφαίος Δίας στο L4) ονομάζονται από Έλληνες ήρωες, ενώ εκείνοι στο Τρωικό Στρατόπεδο (ακολουθώντας τον Δία στο L5) ονομάζονται από Τρώους ήρωες.

Αστρονομία: Roen Kelly

Το πρώτο επίσημο Trojan ανακαλύφθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1906 από τον Γερμανό αστρονόμο Max Wolf.

 Οκτώ μήνες αργότερα, ο August Kopff ανακάλυψε έναν δεύτερο αστεροειδή κοντά στο σημείο L5 του Δία.

Τον επόμενο Φεβρουάριο, ο Kopff βρήκε ένα τρίτο, αυτό κοντά στο L4.

Ο Αυστριακός αστρονόμος Johann Palisa, ένας παραγωγικός ανακάλυψε αστεροειδείς, ακολούθησε πολλαπλές παρατηρήσεις και των τριών, και υπολόγισε τις τροχιές τους.

Ήταν ο Παλίσα που πρότεινε να ονομαστούν οι αστεροειδείς στην τροχιά του Δία για τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου και οι τρεις πρώτοι Τρωικοί αστεροειδείς ονομάστηκαν Αχιλλέας, Πάτροκλος και Έκτορας.

Καθώς ανακαλύφθηκαν περισσότερα από αυτά τα σώματα, αναπτύχθηκε μια σύμβαση ονομασίας.

Οι αστεροειδείς κοντά στο σημείο L4 ονομάστηκαν για Έλληνες ήρωες (το λεγόμενο «Ελληνικό Στρατόπεδο») και εκείνοι κοντά στο L5 για Τρωικούς ήρωες (το «Τρωικό Στρατόπεδο»).

Ωστόσο, 617 Patroclus (στο L5) και 624 Hektor (στο L4) ονομάστηκαν πριν αυτή η σύμβαση ριζώσει.

Έτσι, κάθε στρατόπεδο έχει έναν «κατάσκοπο» στη μέση του!

Trojansupclose

Μέχρι το 1961, περισσότερο από μισό αιώνα αφότου ο Wolf αναγνώρισε τον πρώτο Trojan, είχαν ανακαλυφθεί μόνο 13 ακόμη.

Με περαιτέρω βελτιώσεις στα όργανα, ο αριθμός αυξήθηκε, πρώτα αργά και μετά βιαστικά.

Μέχρι τις αρχές του 2017, περισσότεροι από 6.500 είχαν εντοπιστεί: 4.184 στο σημείο L4 του Δία και 2.326 στο L5.

 Ο Σκοτ ​​Σέπαρντ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie και διακοσμημένος ανιχνευτής μικρών σωμάτων στο ηλιακό σύστημα, είπε ότι ο αριθμός των Τρώων του Δία μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό αντικειμένων στην κύρια ζώνη των αστεροειδών.

Όμως, παρά την πληθώρα των Τρώων του Δία που ανακαλύφθηκαν, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε σχετικά λίγα για αυτούς.

 Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις μας έχουν γίνει με τηλεσκόπια με βάση τη Γη.

Και παρόλο που οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει λιγότερους Trojans στο σύννεφο L5 από ό,τι στο σύννεφο L4, αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα παρατηρητικών προκαταλήψεων στην κάλυψή τους.

Η Lucy στον ουρανό

Πριν από περίπου 3,2 εκατομμύρια χρόνια, στη σημερινή κοιλάδα του ποταμού Awash στην Αιθιοπία, πέθανε ένα μικρό πλάσμα που έμοιαζε με πιθήκους.

Το πώς συνέβη είναι άγνωστο: Ίσως έπεσε από ένα δέντρο ή ίσως ήταν σε κάποιο ταξίδι και έχασε το δρόμο της.

Αλλά εκεί ξάπλωνε, μέρη του σκελετού της χάθηκαν από τον άνεμο και τη βροχή.

Βράχοι, βρωμιά και ηφαιστειακή σκόνη σκέπαζαν τα οστά της, στρώμα μετά στρώμα, καθώς περνούσαν χιλιετίες.

trojanfastfacts

Στη συνέχεια, το 1974, μια ομάδα παλαιοανθρωπολόγων με επικεφαλής τον Ντόναλντ Γιόχανσον βρήκε περίπου το 40 τοις εκατό του απολιθωμένου σκελετού της.

Ήταν μέλος του είδους ανθρωποειδών Australopithecus afarensis και είναι ίσως το πιο διάσημο προανθρώπινο απολίθωμα στην ιστορία.

Το επιστημονικό της όνομα είναι AL 288-1, αλλά όλοι τη γνωρίζουν ως Lucy.

Το όνομα προέρχεται από το εξίσου διάσημο τραγούδι των Beatles, “Lucy in the Sky With Diamonds”, το οποίο η ομάδα του Johanson άκουσε στην κατασκήνωση τη νύχτα της ανακάλυψής τους.

Τώρα, ένα διαστημόπλοιο που φέρει το όνομά της θα ταξιδέψει στον ουρανό αναζητώντας επιστημονικά διαμάντια. Θα χρειαστεί —για να κλέψετε από μια άλλη μελωδία των Beatles— ένας μακρύς και στροφορμής δρόμος για να φτάσετε εκεί. Αλλά τα αποτελέσματα θα αξίζουν την αναμονή.

Για την αποστολή Lucy, αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο κύριος ερευνητής της αποστολής, ο Hal Levison του Southwest Research Institute (SwRI) στο Boulder του Κολοράντο, σημειώνει ότι μια αποστολή με το όνομα Lucy είχε προταθεί μια φορά στο παρελθόν.

«Υπήρξε μια κλήση το 2010 για νέες αποστολές Discovery», λέει, «και μία από τις προτάσεις τότε ήταν για μια αποστολή που ονομάζεται επίσης Lucy».

Αυτή η πρώτη πρόταση βασίστηκε στο διαστημόπλοιο New Horizons και είχε διαφορετικούς στόχους, μόνο ένας από τους οποίους ήταν ένας Τρωικός Δίας.

Δεν εγκρίθηκε.

Όταν πραγματοποιήθηκε η επόμενη κλήση για αποστολές Discovery το 2014, η Levison αποφάσισε να την «επανεκκινήσει» με το ίδιο όνομα αλλά με νέο σκοπό.

«Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην πρώτη πρόταση αποσπάστηκαν μάλλον από τους New Horizons, όπως μπορείτε να φανταστείτε», λέει.

«Αποφάσισα ότι θα ήταν καλό να αλλάξω λίγο την εστίαση της αποστολής και να μελετήσω πραγματικά τους Τρωικούς αστεροειδείς».

Το SwRI και το Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, αναζήτησαν ο ένας τον άλλον για να δημιουργήσουν τη νέα πρόταση Lucy, με τη Lockheed Martin να σχεδιάζει και να κατασκευάζει το διαστημόπλοιο.

Η Lockheed Martin έχει ένα μακρύ και επιτυχημένο ρεκόρ κατασκευής διαστημικού σκάφους για τη NASA, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής επιστροφής δειγμάτων αστεροειδών OSIRIS-REx, του τροχιακού του Mars Odyssey του 2001 και της αποστολής Mars InSight που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2020.

Ο Tim Holbrook είναι ο αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος της εταιρείας για Λούσι.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Levison και την Catherine Olkin, εδρεύει στο SwRI στο Boulder.

Το Goddard Space Flight Center είναι η εγκατάσταση της NASA που διαχειρίζεται το έργο, με τον Keith Noll να υπηρετεί ως επιστήμονας του έργου.

Η νέα Lucy δεν θα μοιάζει με τους New Horizons.

«Όταν κοιτάζετε τη Λούσι, βλέπετε το μέγεθος, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη δομή του τροχιακού του Άρη Οδύσσεια.

Ενσωματώνει επίσης όλα τα τελευταίας γενιάς συστήματα διαστημικών σκαφών —όπως το πακέτο αεροηλεκτρονικών συστημάτων— από το OSIRIS-REx», εξηγεί ο Holbrook.

 «Έχουμε επίσης ανατρέξει σε άλλα διαστημόπλοια που κατασκευάσαμε τα τελευταία χρόνια, όπως το προγραμματισμένο σκάφος προσεδάφισης InSight Mars. Συγκεντρώνουμε τους καλύτερους από τους καλύτερους».

trojansotherlagrange

Το διαστημόπλοιο θα έχει ύψος 11,5 πόδια (3,5 μέτρα) κατά την εκτόξευση και 44 πόδια (13,5 μέτρα) πλάτος όταν αναπτυχθεί πλήρως και οι δύο κυκλικές ηλιακές συστοιχίες του ξεδιπλωθούν.

Η Lucy θα έχει αυτό που ο Holbrook αποκαλεί «σύστημα πρόωσης διπλής λειτουργίας» που χρησιμοποιεί οξειδωτικό και υδραζίνη για τα πέντε μεγάλα εγκαύματα της αποστολής και μόνο υδραζίνη για μικρότερους ελιγμούς ρύθμισης τροχιάς και διατήρηση σταθμού.

Οι στόχοι Trojan της Lucy είναι 3548 Eurybates, 15094 Polymele, 11351 Leucus και 21900 Orus στο L4 Greek Camp, συν 617 Patroclus και ο δυαδικός σύντροφός του, Menoetius, στο L5 Trojan Camp.

Το διαστημόπλοιο θα συλλέξει δεδομένα για τη σύνθεση της επιφάνειας, τη γεωλογία της επιφάνειας και τις εσωτερικές και μαζικές ιδιότητες των στόχων της Τρωίας (συν έναν αστεροειδή της κύριας ζώνης με το όνομα 52246 Donaldjohanson). Και θα το κάνει από κοντά.

Η ομάδα Lucy θα χρησιμοποιήσει επίσης το υλικό ραδιοτηλεπικοινωνιών του διαστημικού σκάφους για να μετρήσει τις μετατοπίσεις Doppler — ή τις αλλαγές στη συχνότητα ενός σήματος που προκαλούνται όταν ένα αντικείμενο κινείται σε σχέση με έναν παρατηρητή.

Καθώς η Λούσι περιφέρεται γύρω από έναν Τρώο, οι μικρές διακυμάνσεις στη συγκέντρωση μάζας του αστεροειδούς θα αναγκάσουν το σκάφος να επιταχύνει ελαφρά ή να επιβραδύνει.

 Αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές στην ταχύτητα θα μετατοπίσουν το ραδιοφωνικό σήμα της Lucy,

Δύο από τα τρία επιστημονικά όργανα της Lucy ανυψώνονται απευθείας από το New Horizons και το τρίτο από το OSIRIS-REx.

Το τηλεσκόπιο L’Ralph, που κατασκευάστηκε από το Goddard Space Flight Center, είναι ένας έγχρωμος οπτικός απεικονιστής CCD και ένας υπέρυθρος φασματοσκοπικός χάρτης.

Το πρωτότυπο στο New Horizons πήρε το όνομά του από τον χαρακτήρα της Jackie Gleason στην τηλεοπτική σειρά The Honeymooners.

Το LORRI, μια συσκευή απεικόνισης ορατού φωτός υψηλής ανάλυσης, είναι η εκδοχή της Lucy του Reconnaissance Imager μεγάλης εμβέλειας στο New Horizons. προέρχεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Laurel του Maryland.

Το Θερμικό Φασματόμετρο Εκπομπών (TES) είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του οργάνου OSIRIS-REx, που κατασκευάστηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tempe.

Ο μακρύς και ελικοειδής δρόμος

Το ταξίδι της Λούσι στους Τρώες του Δία θα είναι μακρύ, που θα διαρκέσει σχεδόν 12 χρόνια από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το τρέχον χρονοδιάγραμμα απαιτεί την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους τον Οκτώβριο του 2021.

Δύο πτήσεις της Γης τον Οκτώβριο του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2024 θα εκτοξεύσουν το διαστημόπλοιο μέσω της ζώνης των αστεροειδών προς το ελληνικό στρατόπεδο στην περιοχή L4 του Δία. Τον Απρίλιο του 2025, η Lucy θα πραγματοποιήσει μια κοντινή πτήση με το 52246 Donaldjohanson, έναν αστεροειδή της κύριας ζώνης πλάτους 2,4 μιλίων (4 χλμ) και το όνομά του από τον ανακάλυψε την αρχική Lucy — μια κατάλληλη πρώτη συνάντηση!

Lucypath

Δώδεκα χρόνια, επτά στόχοι

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Lucy κατά τη διάρκεια του 12ετούς ταξιδιού της, που θα την οδηγήσει κοντά σε τέσσερις αστεροειδείς L4, δύο αστεροειδείς L5 και έναν αστεροειδή της κύριας ζώνης.

Αστρονομία: Roen Kelly μετά το Southwest Research Institute

Τον Αύγουστο του 2027, το διαστημόπλοιο θα φτάσει στον πρώτο του Τρωικό στόχο, τους Ευρυβάτες, με διάμετρο περίπου 39 μίλια (64 km).

 Η κύρια ζώνη περιλαμβάνει πολλές λεγόμενες «οικογένειες» αστεροειδών που δημιουργούνται από συγκρούσεις, αλλά μόνο μία τέτοια οικογένεια είναι γνωστή στους Τρώες.

Και οι Ευρυβάτες είναι το μεγαλύτερο γνωστό μέλος του.

Ένα μήνα αργότερα, η Lucy θα πετάξει από την Polymele.

Αυτό το αντικείμενο διαμέτρου 13 μιλίων (21 km) είναι πιθανότατα επίσης ένα θραύσμα από μια αρχαία σύγκρουση.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2028, το διαστημόπλοιο θα επισκεφθεί το Leucus, το οποίο έχει πλάτος 21 μίλια (34 χιλιόμετρα) και πολύ σκοτεινό.

Το τελευταίο L4 Trojan Lucy που θα επισκεφθεί είναι το Orus τον Οκτώβριο του 2028. Το Orus έχει πλάτος περίπου 32 μίλια (51,5 km).

TrojanEarth

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον αστεροειδή 2010 TK7 (με κίτρινο κύκλο), τον πρώτο γνωστό Τρωικό αστεροειδή της Γης, αναζητώντας υποψήφιους αστεροειδείς με τον Ερευνητή Υπέρυθρων Ερευνών Ευρύ πεδίου της NASA (WISE). Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε τον Οκτώβριο του 2010.

NASA/JPL-Caltech/UCLA

Η τροχιά της Λούσι θα το φέρει πίσω στη Γη για άλλη μια πτήση με υποβοήθηση βαρύτητας τον Δεκέμβριο του 2030.

Στη συνέχεια θα βγει ξανά στο βασίλειο του Δία και θα περάσει μέσα από το σμήνος L5 για μια τελική συνάντηση με Τρωικό τον Μάρτιο του 2033.

Πάτροκλος, ο δεύτερος Τρώας που ανακαλύφθηκε , είναι ένας δυαδικός αστεροειδής με μέση διάμετρο 70 μίλια (113 km) και ο σύντροφός του, ο Menoetius, έχει πλάτος περίπου 65 μίλια (104 km).

 Περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση 422,5 μιλίων (680 km).

«Θα είναι μια υπέροχη συνάντηση, αγαπημένη μου!» αναφωνεί ο Λέβισον. «Είναι στο τέλος της αποστολής.

Θα πρέπει να περιμένουμε, αλλά θα είναι το αποκορύφωμα!»

Η επιστημονική ομάδα είχε δύο αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την αποστολή Lucy, λέει ο Levison.

 Ο Eurybates, ο πρώτος Trojan που θα συναντήσει η Lucy, είναι ο μόνος στη λίστα “must-visit” της ομάδας.

Ο άλλος είναι ο Πάτροκλος.

«Το γεγονός ότι ο Πάτροκλος εξακολουθεί να είναι δυαδικός σημαίνει ότι είναι μάλλον πολύ παρθένο», λέει ο Levison.

«Εάν κάποιο από τα αντικείμενα στο δυαδικό είχε υποστεί μεγάλη σύγκρουση, θα είχε διαταράξει εντελώς το δυαδικό.

Γι’ αυτό υπάρχουν τόσο λίγα δυαδικά στο εσωτερικό μέρος του ηλιακού συστήματος.

«Από την άλλη πλευρά, οι Ευρυβάτες είναι το μεγαλύτερο μέλος μιας οικογένειας αντικειμένων με σύγκρουση», λέει.

«Λοιπόν, επισκεπτόμαστε ένα δυαδικό αρχείο που είναι πιθανώς πολύ παρθένο και ένας τύπος που ξέρουμε ξεκόλλησε τα χάλια.

Η σύγκριση αυτών θα είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα».

Η επίσκεψη στον Πάτροκλο είναι ένα τρανό παράδειγμα της καλής τύχης που είχε η ομάδα του Levison.

«Αυτό το αντικείμενο έχει τροχιακή κλίση μεγαλύτερη από 20° και τυχαίνει να διασχίζει το επίπεδο του ηλιακού συστήματος ακριβώς όπως περνάει η Λούσι», λέει.

«Ήταν καθαρή τύχη.

Σπουδάζω ουράνια μηχανική εδώ και 30 χρόνια και οι θεοί της ουράνιας μηχανικής με ανταποδίδουν!».

Lucyflyby

Σύμφωνα με την ιδέα αυτού του καλλιτέχνη (όχι σε κλίμακα), το διαστημόπλοιο Lucy πετά δίπλα από τον Eurybates, έναν από τους έξι αξιοσημείωτους Τρώες που θα συναντήσει μεταξύ 2027 και 2033.

Η Lucy θα πετάξει επίσης μέχρι το 52246 Donaldjohanson, έναν αστεροειδή της κύριας ζώνης που πήρε το όνομά του από τον ανακάλυψε ένα απολίθωμα ανθρωποειδές με το παρατσούκλι “Λούσι”.

Southwest Research Institute

Με τα χαμηλά άλβεδο και τα κοκκινωπά φάσματα τους, οι περισσότεροι Τρώες του Δία φαίνονται παρόμοια με ορισμένους αστεροειδείς της εξωτερικής κύριας ζώνης, κένταυρους και αντικείμενα της Ζώνης Κάιπερ.

Ωστόσο, λέει ο Levison, πολλοί μεμονωμένοι Trojans διαφέρουν ευρέως ως προς τον φασματικό τύπο, το χρώμα, το μέγεθος και το ιστορικό συγκρούσεων.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το μυστήριο είναι ότι όλα αυτά τα αντικείμενα σχηματίστηκαν αρχικά στις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος και αργότερα αναμείχθηκαν μεταξύ τους στα σμήνη των Τρωάδων.

Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά τον σχηματισμό των πλανητών ή αργότερα καθώς οι γιγάντιοι πλανήτες μετανάστευσαν στις σημερινές τροχιές τους.

 Αλλά ο μόνος τρόπος για να αρχίσετε να το διαλέγετε είναι να μελετήσετε από κοντά την ποικιλομορφία των Τρώων.

Ευτυχώς, ο Levison και η ομάδα του είναι βέβαιοι ότι η Lucy είναι η τέλεια αποστολή για να ρίξει νέο φως σε αυτά τα σκοτεινά διαμάντια στον ουρανό.

https://astronomy.com/magazine/news/2018/09/exploring-jupiters-trojan-asteroids

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>