«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Freemason: Πίσω από το πέπλο της μυστικότητας

Το σύμβολο της πλατείας και της πυξίδας των Freemason.

Οι Freemason κατάφεραν να παραμείνουν μυστηριώδη για εκατοντάδες χρόνια.

Οι Freemason χρησιμοποιούν πολυάριθμα σύμβολα στα κτίρια, τα κτήρια και τα κείμενα τους.

 Όμως οι μη Freemason είναι πιθανότατα πιο εξοικειωμένοι με το μυστηριώδες σύμβολο πλατείας και πυξίδας που στολίζει πολλούς μασονικούς ξενώνες.

Η τεκτονική, γνωστή για τις λευκές ποδιές και τα τοξικά σύμβολα, είναι η παλαιότερη αδελφική οργάνωση στον κόσμο.

Παρά τη μακροζωία του, οι Freemason έχουν καλυφθεί εδώ και πολύ καιρό από μυστήριο.

Για τους εξωτερικούς παρατηρητές, οι τελετές και οι πρακτικές του οργανισμού μπορεί να φαίνονται λατρευτικές, clannish και μυστικές – ακόμη και απαίσια.

Μερικά από αυτά προέρχονται από τη σκόπιμη απροθυμία των Freemason να μιλήσουν για τα τελετουργικά της οργάνωσης σε τρίτους.

Αλλά είναι επίσης εν μέρει το αποτέλεσμα πολλών δημοφιλών ταινιών και βιβλίων, όπως ο ” Κώδικας Da Vinci ” του Dan Brown (Doubleday, 2003), που έχουν προωθήσει παρανοήσεις ή απεικονίζουν τη σειρά με απαράμιλλο φως.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Τεκτονισμός είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με μακρά και περίπλοκη ιστορία.

Στα μέλη της περιλαμβάνονται πολιτικοί, μηχανικοί, επιστήμονες, συγγραφείς, εφευρέτες και φιλόσοφοι.

Πολλά από αυτά τα μέλη έχουν παίξει εξέχοντες ρόλους σε παγκόσμια γεγονότα, όπως επαναστάσεις, πόλεμοι και πνευματικά κινήματα. 

Σχετικά: Η πίστη στη συνωμοσία «Κώδικας Da Vinci» μπορεί να διευκολύνει τον φόβο του θανάτου

 Τι είναι η Τεκτονική;

Εκτός του ότι είναι ο παλαιότερος αδελφικός οργανισμός στον κόσμο, η Τεκτονική είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, με εκτιμώμενη συμμετοχή παγκοσμίως περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση του BBC .

Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια αδελφική οργάνωση είναι αυτή που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες που συγκεντρώνονται για αμοιβαίο όφελος, συχνά για επαγγελματικούς ή επιχειρηματικούς λόγους.

Ωστόσο, σήμερα οι γυναίκες μπορούν να είναι και Freemason (περισσότερα σε αυτό αργότερα).

Όμως, οι Freemason, ή οι Μασόνοι όπως λέγονται μερικές φορές, είναι αφιερωμένοι και σε υψηλότερους στόχους.

Συνδεδεμένες από μυστικές τελετές μύησης και τελετουργίας, τα μέλη της προωθούν φαινομενικά την «αδελφότητα του ανθρώπου» και στο παρελθόν, συχνά έχουν συσχετιστεί με αρχές Διαφωτισμού του 18ου αιώνα, όπως ο αντι-μοναρχισμός, ο δημοκρατισμός, η αξιοκρατία και η συνταγματική κυβέρνηση, δήλωσε η Margaret. Ο Jacob, ομότιμος καθηγητής της ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου ” The Origins of Freemasonry: Facts and Fiction ” (University of Pennsylvania Press, 2005).

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τεκτονική είναι εντελώς κοσμική και στερείται θρησκευτικών πτυχών.

Τα μέλη του ενθαρρύνονται να πιστεύουν σε ένα υπέρτατο ον, το οποίο στην ομιλία του Masonry, είναι γνωστό ως “Μεγάλος Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος”, πρόσθεσε ο Jacob.

Σχετικά: Τι ωθεί τη θρησκευτική πίστη; Δεν είναι διαίσθηση

Αυτός ο Μεγάλος Αρχιτέκτονας, εξήγησε περαιτέρω ο Jacob, είναι παρόμοιος με έναν Θεϊκό δημιουργό παρά έναν προσωπικό Θεό όπως οραματίζεται ο Χριστιανισμός.

Η έννοια του Deism, η οποία προέρχεται από τον Διαφωτισμό του 17ου αιώνα , προωθεί την ιδέα ότι το ανώτατο ον είναι σαν το απόλυτο “ωρολογοποιός”. μια θεότητα που δημιούργησε το σύμπαν αλλά δεν παίζει ενεργό ρόλο στη ζωή των δημιουργιών του.

Ένας κώδικας δεοντολογίας καθοδηγεί επίσης τη συμπεριφορά των μελών.

Αυτός ο κωδικός προέρχεται από πολλά έγγραφα, τα πιο διάσημα από τα οποία είναι μια σειρά εγγράφων γνωστών ως “Παλαιές χρεώσεις” ή “Συντάξεις” Ένα από αυτά τα έγγραφα, γνωστό ως “Regius Poem” ή “Halliwell Manuscript”, χρονολογείται κάπου γύρω στον τελευταίο 14ο ή στις αρχές του 15ου αιώνα, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι το παλαιότερο έγγραφο που αναφέρεται στην Τεκτονική, σύμφωνα με την ανασκόπηση του Pietre-Stones Freemasonry , ένα διαδικτυακό περιοδικό του Freemason.

Το Χειρόγραφο Halliwell είναι γραμμένο σε στίχο, και εκτός από την υποτιθέμενη ανίχνευση της ιστορίας της τοιχοποιίας, προβλέπει επίσης σωστή ηθική συμπεριφορά για τους Μασόνους.

Για παράδειγμα, προτρέπει τα μέλη να είναι «σταθερά, αξιόπιστα και αληθινά» και «να μην παίρνουν δωροδοκίες»

Ενώ πολλοί Freemason είναι Χριστιανοί, ο Τεκτονισμός και ο Χριστιανισμός είχαν μια περίπλοκη, συχνά διχαστική σχέση.

Μερικοί ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν ασχοληθεί με τον Δεϊσμό του Τεκτονισμού και τους συχνά αντιληπτούς δεσμούς του με τον παγανισμό και τον αποκρυφισμό.

Όμως, η Καθολική Εκκλησία ήταν από τους πιο σκληρούς κριτικούς της.

Το 1738, ένα παπικό διάταγμα απαγόρευσε στους Καθολικούς να γίνουν Ελευθεροτέκτονες, έγραψε ο Jacob.

Ακόμα και σήμερα, η παπική απαγόρευση του Τεκτονισμού παραμένει σε ισχύ, με την Εκκλησία να κηρύσσει τον Τεκτονισμό «ασυμβίβαστο με το δόγμα της Εκκλησίας», σύμφωνα με το Βατικανό .

Μια χάραξη του 1850 που απεικονίζει έναν άνδρα που είχε τελετές μύησης πριν γίνει δεκτός στην Εταιρεία του Freemason (Πιστωτική εικόνα: Mansell / Η συλλογή φωτογραφιών LIFE μέσω Getty Images)

Πότε ξεκίνησε η Τεκτονική;

Οι ρίζες του Τεκτονισμού είναι ασαφείς και το θέμα είναι γεμάτο μύθο και εικασίες.

Ένας από τους πιο φανταστικούς ισχυρισμούς είναι ότι οι Freemason προέρχονται από τους οικοδόμους του ναού του Σολομώντα (επίσης γνωστός ως ο πρώτος ναός) στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Jacob.

Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι οι Ελευθεροτέκτονες ξεκίνησαν ως παρακλάδι των Ιπποτών, μια καθολική στρατιωτική τάξη που χρονολογείται από τα μεσαιωνικά χρόνια.

Και ο διάσημος Αμερικανός επαναστάτης Thomas Paine προσπάθησε να εντοπίσει την προέλευση της τάξης στους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Κέλτικους Δρυίδες .

Υπήρξε επίσης μια μακροχρόνια φήμη ότι οι Freemason είναι οι ίδιοι με τους Illuminati, μια μυστική κοινωνία του 18ου αιώνα που ξεκίνησε στη Γερμανία, έγραψε ο Jacob.

Οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες έχουν αφαιρεθεί, αν και μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να τις πιστεύουν.

“Ο ελευθεροτεκτονισμός έχει τις ρίζες του στις λιθοτεχνικές συντεχνίες της μεσαιωνικής Ευρώπης”, δήλωσε ο Jacob στον Live Science.

Αυτές οι συντεχνίες, ιδιαίτερα ενεργές τον 14ο αιώνα, ήταν υπεύθυνες για την κατασκευή μερικής από τις καλύτερες αρχιτεκτονικές στην Ευρώπη, όπως οι περίτεχνοι γοτθικοί καθεδρικοί ναοί της Παναγίας των Παρισίων και το Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Όπως πολλοί τεχνίτες χειροτεχνίας εκείνης της εποχής, τα μέλη του φρουρούσαν με ζήλο τα μυστικά τους και ήταν επιλεκτικοί για το ποιος επέλεξαν ως μαθητευόμενοι.

Η έναρξη για νέα μέλη απαιτούσε μια μακρά περίοδο εκπαίδευσης, κατά την οποία έμαθαν την τέχνη και συχνά διδάσκονταν προηγμένα μαθηματικά και αρχιτεκτονική.

Οι δεξιότητές τους ήταν τόσο απαιτητικές που οι έμπειροι Freemason συχνά αναζητούνταν από μονάρχες ή ανώτερους αξιωματούχους της εκκλησίας, είπε ο Jacob.

Οι συντεχνίες προσέφεραν στα μέλη όχι μόνο προστασία των μισθών και ποιοτικό έλεγχο της εργασίας που πραγματοποιήθηκε, αλλά και σημαντικές κοινωνικές συνδέσεις, πρόσθεσε.

Τα μέλη συγκεντρώθηκαν σε καταφύγια, τα οποία χρησίμευαν ως έδρα και σημεία εστίασης όπου οι Μασόνοι κοινωνικοποιήθηκαν, πήραν γεύματα και συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τα γεγονότα και τα θέματα της ημέρας.

Άντρες μασονικά γύρω στο 1900.  (Πιστωτική εικόνα: Mark Jay Goebel / Getty Images)

Ωστόσο, με την άνοδο του καπιταλισμού και της οικονομίας της αγοράς κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, το παλιό σύστημα συντεχνιών κατέρρευσε, έγραψε ο Jacob. Αλλά οι μασονικές κατοικίες επέζησαν.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιότητα μέλους και να συγκεντρωθούν κεφάλαια, οι συντεχνίες λιθοδόμων άρχισαν να προσλαμβάνουν μη-κτιστές.

Στην αρχή, οι νέες προσλήψεις ήταν συχνά συγγενείς των υπαρχόντων μελών, αλλά όλο και περισσότερο περιλάμβαναν πλούσια άτομα και άνδρες υψηλού κοινωνικού καθεστώτος.

Πολλά από αυτά τα νέα μέλη ήταν “έμαχοι κύριοι” που ενδιαφερόταν για τις φιλοσοφικές και πνευματικές τάσεις που μεταμόρφωναν το ευρωπαϊκό πνευματικό τοπίο εκείνη την εποχή, όπως ο ορθολογισμός, η επιστημονική μέθοδος και η Νεύτωνα φυσική .

Οι άνδρες ενδιαφερόταν εξίσου για ζητήματα ηθικής – ειδικά πώς να χτίσουν ηθικό χαρακτήρα.

Από αυτή τη νέα εστία αναπτύχθηκε ο «κερδοσκοπικός Τεκτονισμός», που ξεκίνησε τον 17ο αιώνα.

Αυτή η εκσυγχρονισμένη μορφή της πέτρας έδωσε έμφαση στην πέτρα και τα σπίτια έγιναν τόποι συνάντησης για άντρες αφιερωμένους και συνδεδεμένους με φιλελεύθερες δυτικές αξίες, είπε ο Jacob.

«Η τεκτονική όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε από τις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία και τη Σκωτία», είπε.

Ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία του Freemason συνέβη το 1717, όταν τα μέλη τεσσάρων ξεχωριστών καταλυμάτων στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν αυτό που έγινε γνωστό ως το Premier Grand Lodge της Αγγλίας.

Αυτό το Grand Lodge έγινε το επίκεντρο της Βρετανικής Τεκτονικής και βοήθησε στη διάδοση και τη διάδοση του οργανισμού.

Η τεκτονική εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύντομα υπήρχαν μασονικά σπίτια διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη, από την Ισπανία και την Πορτογαλία στα δυτικά έως τη Ρωσία στα ανατολικά.

Ιδρύθηκε επίσης στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα.

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, στο αποκορύφωμα του Διαφωτισμού, ο Ελευθεροτεκτονισμός είχε σημαντικά κοινωνικά κελύφη.

«Το να είσαι Mason σήμαινε ότι ήσουν στην πρώτη γραμμή της γνώσης», είπε ο Jacob.

Ωστόσο, η ελευθερία δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1830, για παράδειγμα, σχηματίστηκε ένα πολιτικό κόμμα γνωστό ως Αντιμαονικό Κόμμα, ανέφερε η Washington Post .

Ήταν το αρχικό τρίτο πολιτικό κόμμα του έθνους και τα μέλη του ήταν αφιερωμένα στην αντιμετώπιση αυτού που πίστευαν ότι ήταν η αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή του Τεκτονισμού.

Ο William Seward, ο οποίος στη συνέχεια έγινε υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Abraham Lincoln, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υποψήφιος κατά της μασονικής.

Μπορούν οι γυναίκες και οι μειονότητες να γίνουν Freemason;

Οι πρώιμοι μασονικοί ξενώνες ήταν αποκλειστικά άντρες, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύτηκε στις γυναίκες να γίνουν μέλη, ένα σημείο που ξεκαθαρίστηκε στις «Παλαιές Χρεώσεις» («χωρίς δεσμάδες, χωρίς γυναίκες, ανήθικους ή σκανδαλώδεις άντρες …»).

Αυτή η παράδοση, μια αρχή που αντικατοπτρίζει τις κυρίαρχες κοινωνικές ρυθμίσεις της εποχής, συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία.

Αλλά με την πάροδο των ετών, οι γυναίκες άρχισαν όλο και περισσότερο να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην οργάνωση, ειδικά στην ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα.

Στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1740, για παράδειγμα, άρχισαν να εμφανίζονται οι λεγόμενοι «καταφύγια υιοθεσίας», είπε ο Jacob.

Αυτά ήταν καταφύγια που δέχτηκαν ένα μείγμα ανδρών και γυναικών, οι δεύτεροι ως επί το πλείστον οι σύζυγοι, οι κόρες και οι γυναίκες συγγενείς των αντρών.

Δεν ήταν πλήρως ανεξάρτητοι, αλλά τιμωρήθηκαν από τους παραδοσιακούς άντρες.

Σύντομα, παρόμοια καταφύγια υιοθεσίας εμφανίστηκαν στις Κάτω Χώρες και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από αυτήν την παράδοση, οι μασονικές οργανώσεις σχηματίστηκαν τελικά που αναγνώρισαν άνδρες και γυναίκες ως πλήρη μέλη.

Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις περιελάμβαναν το Τάγμα του Αμάραντου, το Τάγμα του Λευκού Ιερού της Ιερουσαλήμ και το Τάγμα του Ανατολικού Αστέρα.

Σε αυτούς τους οργανισμούς, άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν σε τεκτονικές τελετές και οι γυναίκες μπορούν να κατέχουν θέσεις εξουσίας και ηγεσίας.

Η υψηλότερη κατάταξη γυναίκα στο Τάγμα του Ανατολικού Αστέρα, για παράδειγμα, είναι γνωστή ως “Άξιος Μάτρον” και είναι η προεδρεύουσα του οργανισμού.

Υπάρχουν επίσης αρκετές οργανώσεις κοριτσιών και νεαρών γυναικών που σχετίζονται με τη μασονική, όπως το Order of Job’s Daughter και το International Order of Rainbow for Girls, και οι δύο είναι ενεργές σήμερα.

Τα Rainbow Girls είναι παρακλάδι του Τάγματος του Ανατολικού Αστέρα και είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στην εξυπηρέτηση και τη φιλανθρωπία.

Female Freemason στο Mason Temple στο Caxton Hall Westminster τον Ιούνιο του 1937. (Πιστωτική εικόνα: Topical Press Agency / Getty Images)

Ένας κάτοικος της Καλιφόρνιας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος και που ήταν μέλος του Rainbow Girls στη δεκαετία του 1970, θυμάται την οργάνωση με αγάπη.

Ως νεαρή γυναίκα, είπε, δεν έγινε ποτέ να αισθάνεται λιγότερο, επειδή ήταν μέλος μιας από τις γυναικείες οργανώσεις.

“Ήμασταν αυτόνομοι”, είπε στη Live Science. “Πάντα αποφασίζαμε τη δική μας ατζέντα.”

«Αν μη τι άλλο», συνέχισε, «κοιτάζοντας πίσω, η οργάνωση μου έδωσε μια ματιά σε μια ελαφρώς ουτοπική κοινωνία επειδή ήμασταν πολύ δημοκρατικοί.

Η οργάνωση ήταν καλά οργανωμένη και καλά οργανωμένη».

Σήμερα, οι παραδοσιακοί μαστόνοι εξακολουθούν να είναι αποκλειστικά άνδρες, αλλά οι σχετικές οργανώσεις γυναικών μασονιών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, πολλές από τις οποίες ασχολούνται με τη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση και τη δημιουργία χαρακτήρων.

Παρόμοια με τη σχέση του με τις γυναίκες, ο Τεκτονισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μια περίπλοκη ιστορία με εθνοτικές μειονότητες, ειδικά με τους Μαύρους Αμερικανούς.

Μετά την ίδρυση του Ελευθεροτεκτονισμού στις αμερικανικές αποικίες, αλλά πριν από τον Επαναστατικό Πόλεμο, μερικοί ελεύθεροι Μαύροι άποικοι, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που ονομάζεται Prince Hall, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο Boston, Massachusetts Lodge, σύμφωνα με το βιβλίο του Cécile Révauger ” Black Freemasonry”, “(Simon και Schuster, 2016).

Ο Hall αρνήθηκε, αλλά επέμεινε, τελικά έλαβε ναύλωση το 1784 από το Grand Lodge στην Αγγλία.

Ο μασονικός ξενώνας που δημιούργησε ήταν ο πρώτος αφρικανικός αμερικανικός ξενώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε η βάση για τις πολλές άλλες Μαύρες κατοικίες που στη συνέχεια ξεπήδησαν.

Αυτοί οι Μαύροι οίκους ονομάστηκαν “Prince Hall Lodges” προς τιμήν του ιδρυτή και ιδρύθηκαν αποκλειστικά για Αφροαμερικανούς.

Αν και οι μασονικοί κώδικες δεν απαγορεύουν αυστηρά τη συμμετοχή μη λευκών εθνοτικών μειονοτήτων, η ενσωμάτωση των κυρίαρχων καταφυγίων ήταν ένας συνεχής αγώνας.

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των mainstream καταθέσεων έχουν επιτύχει με διαφορετική επιτυχία.

“Υπάρχουν φιλελεύθερες κατοικίες που κάνουν την επιπλέον προσπάθεια, αλλά οι περισσότεροι απλώς πηγαίνουν με όποιον εμφανιστεί”, είπε ο Jacob.

Ωστόσο, ακόμη και μέχρι την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, οι προσπάθειες ενσωμάτωσης ορισμένων καταλυμάτων στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκαν με την αντίθεση ορισμένων λευκών μελών, ανέφεραν οι New York Times .

Διάσημοι Freemason

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες ήταν Freemason, συμπεριλαμβανομένου του Simón Bolívar, γνωστού ως «απελευθερωτή της Νότιας Αμερικής».

ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος, γνωστός για τα ογκώδη φιλοσοφικά και πολιτικά του γραπτά. και ο διάσημος Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Goethe.

Ο Wolfgang Amadeus Mozart, ο διάσημος συνθέτης, έγινε Mason το 1784.

Η διάσημη όπερα του, “The Magic Flute”, περιέχει στοιχεία του Τεκτονισμού, και είναι ένα paean στις μασονικές του πεποιθήσεις, ανέφερε ο NPR .

Στο βιβλίο του ” Revolutionary Brotherhood: Freemasonry and the Transformation of the American Social Order, 1730-1840 ” (University of North Carolina Press, 1998), ο ιστορικός Steven Bullock σημείωσε ότι αρκετοί από τους Ιδρυτές Πατέρες και τους αξιόλογους Αμερικανούς επαναστάτες και προέδρους ήταν Freemason, συμπεριλαμβανομένων των George Washington, Paul Revere, Benjamin Franklin και Andrew Jackson.

Ο Φράνκλιν ήταν ένας από τους πρώτους Ελευθεροτέκτονες σε αυτό που ήταν τότε αποικιακή Αμερική, και το 1734 έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1906 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ιστορίας και Βιογραφία του Πενσυλβάνια .

Ο πρίγκιπας Έντουαρντ, ο Δούκας του Κεντ σε τεκτονική τελετή στο Earls Court στο Λονδίνο.  (Image credit: In Pictures Ltd./Corbis μέσω Getty Images)

Τα σύμβολα του Τεκτονισμού

Ο κόσμος της Τεκτονικής αποτελείται από εσωτερικά σημάδια και σύμβολα που προκαλούν αμηχανία στους περισσότερους μη-Mason.

Ίσως τα πιο συνηθισμένα είναι η πυξίδα και το τετράγωνο, τα οποία είναι τα παγκοσμίως αναγνωρίσιμα σύμβολα του οργανισμού.

Συνήθως φέρουν τα υπέρθυρα πάνω από τις εισόδους του σπιτιού και μπορούν να βρεθούν στις ποδιές που φορούν οι Μασόνοι κατά τη διάρκεια τελετών.

Παρόλο που δεν υπάρχει ούτε ένα, καθολικά συμφωνημένο νόημα, οι περισσότεροι Μασόνοι πιθανότατα ισχυρίζονται ότι αυτά τα δύο αντικείμενα σε συνδυασμό αποσκοπούν να αντιπροσωπεύσουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται ο Mason, σύμφωνα με ένα διαδικτυακό λεξικό με μασονικά σύμβολα .

Το τετράγωνο σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ενεργεί “τετράγωνο” με τον συνάνθρωπό του – δηλαδή, πρέπει να είναι ειλικρινής και ειλικρινής σε όλες τις συναλλαγές του.

Η πυξίδα είναι μια υπενθύμιση για να ασχοληθείτε με μετριοπάθεια και να μην παρασυρθείτε από τις κακίες της ζωής.

Γενικά, τα μασονικά σύμβολα – όπως η κυψέλη, το δέντρο της ακακίας και το ορατό μάτι, για να αναφέρουμε μερικά – προορίζονται να επικαλεστούν τα ιδανικά, να υπενθυμίσουν στα μέλη τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς και συμπεριφοράς και να μεταδώσουν σημαντικά μαθήματα.

“Τα σύμβολα της ελευθεροτεχνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό σχέση με την ηθική – πώς πρέπει να ζήσει κανείς τη ζωή του”, δήλωσε το πρώην κορίτσι Rainbow.

Σχετιζομαι με: Κρατώντας κωδικοποιητές: 10 από τα πιο μυστηριώδη αρχαία χειρόγραφα

Εξακολουθεί να είναι σχετικός ο Τεκτονισμός;

Σήμερα, ο Τεκτονισμός βρίσκεται σε παρακμή.

“Τα καταφύγια έχουν μια φοβερή στιγμή στρατολόγησης ανδρών”, είπε ο Jacob.

“Οι περισσότεροι νεαροί άνδρες σήμερα δεν αποδέχονται τέτοιου είδους διακρίσεις – όπως μέρη αποκλειστικά για άνδρες και μέρη αποκλειστικά για γυναίκες.”

Κατά συνέπεια, η συμμετοχή στα καταφύγια έχει μειωθεί και η έλξη για συμμετοχή σε έναν αποκλειστικό, προνομιακό θύλακα ανδρών δεν φέρνει την έλξη που είχε κάποτε.

Παρόλο που υπάρχουν μασονικές κατοικίες σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, πολλά από αυτά είναι τώρα κενά.

Ένας από τους λόγους αυτής της μείωσης ήταν ο ανταγωνισμός από παρόμοιους αδελφικούς οργανισμούς και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, όπως οι Odd Fellows, οι Knights of Columbus, το Benevolent and Protective Order of Elks και το E Clampus Vitus.

Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι αυτή η παρακμή μπορεί να εξηγηθεί από τις διαφορετικές αξίες που υποστηρίζουν οι νεότερες γενιές, συστήματα αξιών που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές.

Το πρόβλημα της παρακμής, είπε ο Τζέικομπ, βασίζεται στην τρέχουσα σύνθεση των σπιτιών.

Τα περισσότερα μέλη, σημείωσε, είναι μεταξύ των ηλικιών 50 και 60, είναι κυρίως λευκά και έχουν πολύ συντηρητική πολιτική.

“Αυτό δεν έχει έκκληση για τη νεότερη γενιά”, είπε.

“Ακόμη και οι ένοπλες υπηρεσίες είναι πλέον ενσωματωμένες ανά φυλή και φύλο, αλλά όχι στις κατοικίες.”

Επιπρόσθετοι πόροι: 

  • Παρακολουθήστε αυτό το σύντομο, κινούμενο βίντεο σχετικά με το τι κάνουν πραγματικά οι Freemason, από το The Infographics Show στο YouTube .

  • Μάθετε περισσότερα για το “The Magic Flute” του Μότσαρτ και πώς αντιπροσωπεύει την μύησή του στον Τεκτονισμό σε αυτό το βίντεο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες

  • Διαβάστε πώς το Smithsonian Magazine περιέγραψε μια περιοδεία στον μασονικό ναό της Washington DC το 2007.

 

Μοιραστείτε το!

1 comment to Freemason: Πίσω από το πέπλο της μυστικότητας

  • .
    .
    .
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
    .
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΑΡΙΣΜΑ ΓΡΑΦΗΣ, ΘΑ ΤΑ ΠΩ ΑΠΛΑ,
    .
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ,
    .
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ Σ΄ΑΥΤΟ !!!
    .
    ΑΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ
    .
    ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ,
    .
    ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΦΘΟΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ,
    .
    ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΝ – ΧΡΗΣΜΕΝΩΝ – ΕΛΛΗΝΩΝ …
    .
    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΑΣΚΟΠΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
    .
    .
    ”Το ιδεώδες κάθε ανθρώπου είναι να γίνει Έλλην”….
    .
    George Wilhelm Friedrich Hegel
    .
    .
    ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
    .
    ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ …
    .
    ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ !
    .
    Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ …
    .
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    .
    Η Α Θ Α Ν Α Τ Η Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Τ Η Τ Α

    https://www.youtube.com/watch?v=ApdD6FY3Yp0

    http://arxaiaithomi.gr/2016/01/26/%CE%B7-%CE%B1-%CE%B8-%CE%B1-%CE%BD-%CE%B1-%CF%84-%CE%B7-%CE%B5-%CE%BB-%CE%BB-%CE%B7-%CE%BD-%CE%B9-%CE%BA-%CE%BF-%CF%84-%CE%B7-%CF%84-%CE%B1/
    .
    .
    .
    .
    https://www.youtube.com/watch?v=ApdD6FY3Yp0

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>