«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η παγκόσμια δημοκρατία έχει εκτελεστή προ πολλού από την CIA – Crypto AG – και την πλήρη συνεργασία της Γερμανίας!

CIA GH

«Το πραξικόπημα του αιώνα»

Για δεκαετίες, η CIA διάβασε τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες συμμάχων και αντιπάλων.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εμπιστεύτηκαν μια εταιρεία για να κρατήσουν τις επικοινωνίες των κατασκόπων, των στρατιωτών και των διπλωματών τους μυστικές.

Η εταιρεία, Crypto AG, έκανε το πρώτο της διάλειμμα με μια σύμβαση για την κατασκευή μηχανών δημιουργίας κώδικα για τα αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεπλύνοντας με μετρητά, έγινε κυρίαρχος κατασκευαστής συσκευών κρυπτογράφησης για δεκαετίες, πλοηγώντας κύματα τεχνολογίας από μηχανικά γρανάζια σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και, τέλος, μάρκες και λογισμικό πυριτίου.

Η ελβετική εταιρεία πραγματοποίησε εκατομμύρια δολάρια πωλώντας εξοπλισμό σε περισσότερες από 120 χώρες έως τον 21ο αιώνα. 

Οι πελάτες του περιλάμβαναν Ιράν, στρατιωτικά τζούντα στη Λατινική Αμερική, πυρηνικούς αντιπάλους Ινδία και Πακιστάν, ακόμη και το Βατικανό.

Αλλά αυτό κανένας από τους πελάτες της δεν γνώριζε ποτέ ήταν ότι η Crypto AG ανήκε κρυφά στην CIA σε μια εξαιρετικά διαβαθμισμένη συνεργασία με τη δυτική γερμανική νοημοσύνη. 

Αυτά τα πρακτορεία κατασκοπείας απάτησαν τις συσκευές της εταιρείας, ώστε να μπορούσαν εύκολα να σπάσουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν οι χώρες για την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Η πολυετής συμφωνία, μεταξύ των πιο στενά προστατευμένων μυστικών του Ψυχρού Πολέμου, είναι γυμνή σε μια διαβαθμισμένη, περιεκτική ιστορία της CIA της επιχείρησης που έλαβε η The Washington Post και η ZDF, ένας Γερμανός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, σε ένα κοινό έργο αναφοράς.

Ο λογαριασμός προσδιορίζει τους αξιωματικούς της CIA που διενήργησαν το πρόγραμμα και τα στελέχη της εταιρείας που είναι επιφορτισμένα να το εκτελέσουν. 

Ανιχνεύει την προέλευση της επιχείρησης, καθώς και τις εσωτερικές συγκρούσεις που σχεδόν την εκτροχιάστηκαν. 

Περιγράφει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκμεταλλεύτηκαν την ευπάθεια άλλων εθνών για χρόνια, παίρνοντας τα χρήματά τους και κλέβοντας τα μυστικά τους.

Η επιχείρηση, γνωστή πρώτα με το κωδικό όνομα «Θησαυρός» και αργότερα «Rubicon», συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο τολμηρών στην ιστορία της CIA.

«Ήταν το πραξικόπημα πληροφοριών του αιώνα», καταλήγει η έκθεση της CIA. «Οι ξένες κυβερνήσεις πληρώνουν καλά χρήματα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για το προνόμιο να διαβάζουν τις πιο μυστικές τους επικοινωνίες από τουλάχιστον δύο (και πιθανώς έως πέντε ή έξι) ξένες χώρες».

Από το 1970 και μετά, η CIA και ο αδελφός της, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, έλεγχε σχεδόν κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της Crypto – προεδρεύοντας με τους Γερμανούς συνεργάτες τους σχετικά με την πρόσληψη αποφάσεων, το σχεδιασμό της τεχνολογίας της, σαμποτάρει τους αλγορίθμους της και κατευθύνει τους στόχους πωλήσεών της.

Στη συνέχεια, οι κατάσκοποι των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας κάθισαν πίσω και άκουγαν.

Παρακολούθησαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του 1979 , τροφοδότησαν πληροφορίες σχετικά με τον στρατό της Αργεντινής στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς , παρακολούθησαν τις εκστρατείες δολοφονίας των δικηγόρων της Νότιας Αμερικής και έπιασαν αξιωματούχους της Λιβύης που συγχαίρονταν για τον βομβαρδισμό του ντίσκο του Βερολίνου το 1986 .

Ένα ελικόπτερο του Βασιλικού Ναυτικού απογειώθηκε μετά τη μεταφορά των Βασιλικών Ναυτικών στο Ντάργουιν, στα Νησιά του Φώκλαντ, το 1982.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντ, οι αμερικανοί κατάσκοποι τροφοδότησαν πληροφορίες σχετικά με τον στρατό της Αργεντινής στη Βρετανία. (Paul Haley / Μουσεία αυτοκρατορικού πολέμου / Getty Images)Ένας αμερικανός όμηρος οδηγείται έξω από το συγκρότημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, αφού φοιτητές εισέβαλαν στην πρεσβεία και ομήρους του διπλωματικού προσωπικού της. 

Χρησιμοποιώντας το Crypto, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης. (Kaveh Kazemi / Getty Images)

Το πρόγραμμα είχε όρια. 

Οι κύριοι αντίπαλοι της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας, δεν ήταν ποτέ πελάτες της Crypto. 

Οι βάσιμες υποψίες τους για τους δεσμούς της εταιρείας με τη Δύση τους εμπόδισαν από την έκθεση, αν και η ιστορία της CIA δείχνει ότι οι αμερικανοί κατάσκοποι έμαθαν πολλά παρακολουθώντας τις αλληλεπιδράσεις άλλων χωρών με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Υπήρξαν επίσης παραβιάσεις ασφαλείας που έθεσαν την Crypto υπό σύννεφα καχυποψίας. Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1970 έδειξαν εκτενή – και ενοχοποιητική – αλληλογραφία μεταξύ ενός πρωτοπόρου της NSA και του ιδρυτή της Crypto. 

Οι ξένοι στόχοι ξεπεράστηκαν από τις απρόσεκτες δηλώσεις δημόσιων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν. 

Και η σύλληψη ενός πωλητή Crypto το 1992 στο Ιράν, ο οποίος δεν συνειδητοποίησε ότι πουλούσε πλαστό εξοπλισμό, πυροδότησε μια καταστροφική «καταιγίδα δημοσιότητας», σύμφωνα με την ιστορία της CIA.

Ωστόσο, η πραγματική έκταση της σχέσης της εταιρείας με τη CIA και τον γερμανό ομόλογό της δεν ήταν μέχρι τώρα αποκαλυφθεί.

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας, το BND, πίστευε ότι ο κίνδυνος έκθεσης ήταν πολύ μεγάλος και άφησε την επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

Ωστόσο, η CIA αγόρασε το μερίδιο των Γερμανών και απλώς συνέχισε, αποσπώντας την Crypto για όλη την κατασκοπεία της μέχρι το 2018, όταν το πρακτορείο πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, σύμφωνα με τους σημερινούς και πρώην αξιωματούχους.

Η σημασία της εταιρείας για την παγκόσμια αγορά ασφάλειας είχε μειωθεί μέχρι τότε, συμπιεσμένη από την εξάπλωση της διαδικτυακής τεχνολογίας κρυπτογράφησης. Μόλις η επαρχία των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών, η ισχυρή κρυπτογράφηση είναι τώρα τόσο πανταχού παρούσα όσο οι εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.

Ωστόσο, η λειτουργία Crypto σχετίζεται με τη σύγχρονη κατασκοπεία. 

Η εμβέλεια και η διάρκειά του συμβάλλουν στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια ικανοποιητική όρεξη για παγκόσμια παρακολούθηση που εκτέθηκε το 2013 από τον Edward Snowden . 

Υπάρχουν επίσης ηχώ της Crypto με τις υποψίες που περιστρέφονται γύρω από σύγχρονες εταιρείες με φερόμενους δεσμούς με ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εταιρείας προστασίας από ιούς Kaspersky , μιας εφαρμογής γραπτών μηνυμάτων που συνδέεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei .

Αυτή η ιστορία βασίζεται στο ιστορικό της CIA και σε έναν παράλληλο λογαριασμό BND, που αποκτήθηκε επίσης από το The Post και το ZDF, και συνεντεύξεις με τρέχοντες και πρώην δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών καθώς και υπαλλήλους της Crypto. 

Πολλοί μίλησαν για την ανωνυμία, αναφέροντας την ευαισθησία του θέματος.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε πόσο εξαιρετικό είναι το ιστορικό CIA και BND. 

Τα ευαίσθητα αρχεία πληροφοριών αποχαρακτηρίζονται περιοδικά και δημοσιεύονται στο κοινό.

 Αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι προηγούμενο, να ρίξουμε μια ματιά σε έγκυρες εσωτερικές ιστορίες μιας ολόκληρης μυστικής λειτουργίας. 

Η Δημοσίευση μπόρεσε να διαβάσει όλα τα έγγραφα, αλλά η πηγή του υλικού επέμενε να δημοσιεύονται μόνο αποσπάσματα.

Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε υπογραμμισμένο κείμενο στην ιστορία για να δείτε ένα απόσπασμα από το ιστορικό της CIA.

Η CIA και το BND αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των εγγράφων. 

Ο πρώτος είναι ένας λογαριασμός 96 σελίδων της επιχείρησης που ολοκληρώθηκε το 2004 από το Κέντρο Μελέτης της Νοημοσύνης της CIA, ενός εσωτερικού ιστορικού κλάδου.

 Το δεύτερο είναι μια προφορική ιστορία που συνέταξαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι πληροφοριών το 2008.

Οι αλληλεπικαλυπτόμενοι λογαριασμοί εκθέτουν τριβές μεταξύ των δύο εταίρων σχετικά με τα χρήματα, τον έλεγχο και τα ηθικά όρια, με τους Δυτικούς Γερμανούς να εκπλήσσουν συχνά τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι αμερικανοί κατάσκοποι στόχευαν συχνά συμμάχους.

Αλλά και οι δύο πλευρές περιγράφουν τη λειτουργία ως επιτυχημένη πέρα ​​από τις πιο άγριες προβολές τους. Μερικές φορές, συμπεριλαμβανομένης της δεκαετίας του 1980, η Crypto αντιπροσώπευε περίπου το 40% των διπλωματικών καλωδίων και άλλων μεταδόσεων από ξένες κυβερνήσεις που αποκρυπτογράφησαν και αποκάλυψαν κρυπτογραφητές στην NSA, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Όλο το διάστημα, η Crypto δημιούργησε εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη που η CIA και η BND χωρίστηκαν και οργώθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις.

Το σήμα της Crypto εξακολουθεί να είναι ορατό στην παλιά του έδρα κοντά στο Zug της Ελβετίας, αν και η εταιρεία εκκαθαρίστηκε το 2018. (Jahi Chikwendiu / The Washington Post)

Τα προϊόντα της Crypto εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο, και το πορτοκαλί και άσπρο σημάδι του εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο μακροχρόνιο κτίριο της έδρας της εταιρείας κοντά στο Zug της Ελβετίας. 

Όμως, η εταιρεία διαλύθηκε το 2018, εκκαθαρίστηκε από μέτοχους των οποίων οι ταυτότητες έχουν προστατευθεί μόνιμα από τους βυζαντινούς νόμους του Λιχτενστάιν, ένα μικροσκοπικό ευρωπαϊκό έθνος με φήμη για το οικονομικό απόρρητο των Νήσων Καϊμάν.

Δύο εταιρείες αγόρασαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Crypto. 

Το πρώτο, το CyOne Security, δημιουργήθηκε ως μέρος μιας αγοράς διαχείρισης και τώρα πωλεί συστήματα ασφαλείας αποκλειστικά στην ελβετική κυβέρνηση. 

Η άλλη, η Crypto International, ανέλαβε τη μάρκα και τη διεθνή επιχείρηση της πρώην εταιρείας.

Ο καθένας επέμεινε ότι δεν έχει συνεχή σύνδεση με οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών, αλλά μόνο ένας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την ιδιοκτησία της CIA. 

Οι δηλώσεις τους ήταν σε απάντηση σε ερωτήσεις των The Post, ZDF και ελβετικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων SRF, οι οποίοι είχαν επίσης πρόσβαση στα έγγραφα.

Η CyOne έχει πιο ουσιαστικούς δεσμούς με το Crypto που διαλύθηκε τώρα, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας κατείχε την ίδια θέση στο Crypto για σχεδόν δύο δεκαετίες ιδιοκτησίας της CIA.

Ένας εκπρόσωπος της CyOne αρνήθηκε να ασχοληθεί με οποιαδήποτε πτυχή της ιστορίας της Crypto AG, αλλά είπε ότι η νέα εταιρεία «δεν έχει δεσμούς με καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών».

Ο Αντρέας Λίντε, ο πρόεδρος της εταιρείας που κατέχει τώρα τα δικαιώματα για τα διεθνή προϊόντα και επιχειρήσεις της Crypto, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη σχέση της εταιρείας με τη CIA και την BND προτού βρεθεί αντιμέτωπος με τα γεγονότα σε αυτό το άρθρο.

«Εμείς στην Crypto International δεν είχαμε ποτέ καμία σχέση με την CIA ή την BND – και παρακαλώ παραθέστε μου», είπε σε συνέντευξή του. 

«Εάν αυτό που λες είναι αλήθεια, τότε απολύτως αισθάνομαι προδομένος και η οικογένειά μου αισθάνεται προδομένη και αισθάνομαι ότι θα υπάρξουν πολλοί υπάλληλοι που θα αισθάνονται προδομένοι καθώς και πελάτες».

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκινά έρευνα για τους δεσμούς της Crypto AG με τη CIA και την BND. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ελβετικοί αξιωματούχοι ανάκλησαν την άδεια εξαγωγής της Crypto International.

Ο χρόνος των ελβετικών κινήσεων ήταν περίεργος. 

Τα έγγραφα της CIA και της BND δείχνουν ότι ελβετικοί αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες για τους δεσμούς της Crypto με τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά παρενέβησαν μόλις έμαθαν ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί επρόκειτο να αποκαλύψουν τη συμφωνία.

Οι ιστορίες, οι οποίες δεν εξετάζουν πότε ή εάν η CIA τερμάτισε τη συμμετοχή της, φέρουν τις αναπόφευκτες προκαταλήψεις των εγγράφων που έχουν γραφτεί από τις προοπτικές των αρχιτεκτόνων της επιχείρησης. 

Απεικονίζουν τον Rubicon ως θρίαμβο της κατασκοπείας, ένα που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικρατήσουν στον Ψυχρό Πόλεμο, να παρακολουθεί δεκάδες αυταρχικά καθεστώτα και να προστατεύει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Οι εφημερίδες αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό πιο ενοχλητικές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων γνώριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες – και τι έκαναν ή δεν έκαναν – για χώρες που χρησιμοποιούσαν μηχανήματα Crypto ενώ συμμετείχαν σε δολοφονίες, εκστρατείες εθνικής εκκαθάρισης και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αποκαλύψεις στα έγγραφα μπορεί να παρέχουν λόγο να επανεξετάσουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε θέση να παρέμβουν ή τουλάχιστον να εκθέσουν διεθνείς φρικαλεότητες και αν επέλεξαν να το πράξουν κατά καιρούς για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε πολύτιμα ρεύματα πληροφοριών.

Ούτε τα αρχεία ασχολούνται με προφανή ηθικά ζητήματα στον πυρήνα της επιχείρησης: την εξαπάτηση και εκμετάλλευση αντιπάλων, συμμάχων και εκατοντάδων απροσδόκητων υπαλλήλων της Crypto. 

Πολλοί ταξίδεψαν στον κόσμο, πωλώντας ή συντηρώντας πλαστά συστήματα, χωρίς καμία ένδειξη ότι το έκαναν σε κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Juerg Spoerndli είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός που πέρασε 16 χρόνια εργαζόμενος στο Crypto. Οι εξαπατημένοι υπάλληλοι δήλωσαν ότι οι αποκαλύψεις για την εταιρεία έχουν εμβαθύνει την αίσθηση προδοσίας, για τον εαυτό τους και τους πελάτες. (Jahi Chikwendiu / The Washington Post)

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, εξαπατήθηκαν οι υπάλληλοι – ακόμη και αυτοί που υποπτεύονταν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους στο Crypto ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με τη δυτική νοημοσύνη – ανέφεραν ότι οι αποκαλύψεις στα έγγραφα έχουν βαθιά αίσθηση προδοσίας, για τον εαυτό τους και τους πελάτες.

«Πιστεύεις ότι κάνεις καλή δουλειά και κάνεις κάτι ασφαλές», δήλωσε ο Juerg Spoerndli, ηλεκτρολόγος μηχανικός που πέρασε 16 χρόνια στο Crypto. «Και τότε συνειδητοποιείς ότι εξαπάτησες αυτούς τους πελάτες».

Όσοι έτρεξαν το παράνομο πρόγραμμα παραμένουν απογοητευτικοί.

«Έχω καθόλου προβλήματα; Μηδέν », είπε ο Μπόμπι Ρέι Ίνμαν , ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της NSA και αναπληρωτής διευθυντής της CIA στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Ήταν μια πολύτιμη πηγή επικοινωνιών σε σημαντικά μεγάλα μέρη του κόσμου, σημαντική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ».

Ο Μπόρις Χάγελιν, ο ιδρυτής της Crypto, και η σύζυγός του φτάνουν στη Νέα Υόρκη το 1949. Ο Χάγκελν έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Νορβηγία το 1940. (Αρχείο Bettmann)

Μια λειτουργία άρνησης

Αυτή η εκτεταμένη, εξελιγμένη επιχείρηση αυξήθηκε από την ανάγκη του στρατού των ΗΠΑ για μια αργή αλλά συμπαγή συσκευή κρυπτογράφησης.

Μπόρις Χάγκελιν,Ο ιδρυτής της Crypto, ήταν επιχειρηματίας και εφευρέτης που γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά έφυγε στη Σουηδία καθώς οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν την εξουσία. Έφυγε πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Νορβηγία το 1940.

Έφερε μαζί του μια μηχανή κρυπτογράφησης που έμοιαζε με ένα ενισχυμένο μουσικό κουτί, με ένα ανθεκτικό στρόφαλο στο πλάι και ένα συγκρότημα από μεταλλικά γρανάζια και πείρους κάτω από μια σκληρή μεταλλική θήκη.

Δεν ήταν τόσο περίπλοκο, ούτε ασφαλές, όπως τα μηχανήματα Enigma που χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί. 

Αλλά το M-209 του Hagelin, όπως έγινε γνωστό, ήταν φορητό, χειροκίνητο και ιδανικό για στρατεύματα που κινούνται. 

Οι φωτογραφίες δείχνουν στρατιώτες με κουτιά οκτώ λιβρών – περίπου το μέγεθος ενός παχιού βιβλίου – δεμένα στα γόνατά τους. 

Πολλές από τις συσκευές του Hagelin έχουν διατηρηθεί σε ένα ιδιωτικό μουσείο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Ο Marc Simons και ο Paul Reuvers ίδρυσαν το Μουσείο Crypto στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Το εικονικό μουσείο έχει διατηρήσει πολλές από τις συσκευές του Hagelin. (Jahi Chikwendiu / The Washington Post)Η μηχανή κρυπτογράφησης M-209 της Hagelin είχε ένα μανιβέλα στο πλάι και ένα συγκρότημα μεταλλικών γραναζιών και τροχών κάτω από μια σκληρή μεταλλική θήκη.

Φορητό και χειροκίνητο, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τακτικά μηνύματα σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων. (Jahi Chikwendiu / The Washington Post)

Η αποστολή ασφαλούς μηνύματος με τη συσκευή ήταν κουραστική. 

Ο χρήστης περιστρέφει έναν επιλογέα, γράμμα με γράμμα, και ρίχνει το στρόφαλο. Τα κρυμμένα γρανάζια θα γύριζαν και θα έβγαζαν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα σε μια ταινία. 

Ένας αξιωματικός σήματος έπρεπε έπειτα να μεταδώσει αυτό το ανακατωμένο μήνυμα από τον κώδικα Morse σε έναν παραλήπτη που θα αντιστρέψει την ακολουθία.

Η ασφάλεια ήταν τόσο αδύναμη που υποτίθεται ότι σχεδόν οποιοσδήποτε αντίπαλος θα μπορούσε να σπάσει τον κώδικα με αρκετό χρόνο. 

Όμως κάτι τέτοιο χρειάστηκε ώρες. Και δεδομένου ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τακτικά μηνύματα σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων, τη στιγμή που οι Ναζί αποκωδικοποίησαν ένα σήμα, η αξία του πιθανότατα είχε χαθεί.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, περίπου 140.000 M-209 κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο γραφομηχανών Smith Corona στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, με σύμβαση αμερικανικού στρατού αξίας 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Crypto. 

Μετά τον πόλεμο, ο Hagelin επέστρεψε στη Σουηδία για να ανοίξει ξανά το εργοστάσιό του, φέρνοντας μαζί του μια προσωπική περιουσία και μια δια βίου αίσθηση πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμα κι έτσι, οι αμερικανοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν προσεκτικά τις μεταπολεμικές του επιχειρήσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανέπτυξε μια πιο προηγμένη έκδοση της μηχανής του πολέμου με μια νέα, «ακανόνιστη» μηχανική ακολουθία που συντρίβει εν συντομία τους Αμερικανούς παραβάτες κώδικα.

 

Μάθετε πώς δημιουργούνται μυστικά μηνύματα χρησιμοποιώντας μια μηχανή πρώιμης κρυπτογράφησης

Ο Marc Simons, συνιδρυτής του Crypto Museum, ενός εικονικού μουσείου κρυπτογραφικών μηχανών, εξηγεί πώς δημιουργήθηκαν τα μυστικά μηνύματα χρησιμοποιώντας το Hagelin CX-52. (Stanislav Dobak / The Washington Post)

Ανησυχημένοι από τις δυνατότητες του νέου CX-52 και άλλων συσκευών που οραματίστηκε η Crypto, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν αυτό που αποκαλούσαν «πρόβλημα Hagelin».

Αυτοί ήταν « οι σκοτεινοί χρόνοι της αμερικανικής κρυπτολογίας,Σύμφωνα με την ιστορία της CIA. Οι Σοβιετικοί, οι Κινέζοι και η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούσαν συστήματα δημιουργίας κώδικα που ήταν αδιαπέραστα. 

Τα πρακτορεία κατασκοπείας των ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα σκοτεινόταν εάν οι χώρες μπορούσαν να αγοράσουν ασφαλή μηχανήματα από την Hagelin.

Οι Αμερικανοί είχαν πολλά σημεία μόχλευσης με τον Hagelin: την ιδεολογική του συνάφεια με τη χώρα, την ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σημαντικός πελάτης και η καλυμμένη απειλή ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές του πλημμυρίζοντας την αγορά με πλεόνασμα M-209s από τον πόλεμο.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Σημάτων του αμερικανικού στρατού ήταν επικεφαλής του William Friedman, κέντρο, στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Άλλα μέλη, από τα αριστερά: Herrick F. Bearce, Solomon Kullback, καπετάνιος του αμερικανικού στρατού Harold G. Miller, Louise Newkirk Nelson, καθισμένοι, Abraham Sinkov, αμερικανική ακτοφυλακή LT Jones και Frank B. Rowlett. (Fotosearch / Getty Images)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης ένα πιο σημαντικό πλεονέκτημα: ο William Friedman. 

Ευρέως γνωστός ως ο πατέρας της αμερικανικής κρυπτολογίας, ο Friedman γνώριζε τον Hagelin από τη δεκαετία του 1930. 

Είχαν σφυρηλατήσει μια δια βίου φιλία για το κοινό υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κληρονομιάς τους και της γοητείας τους με τις πολυπλοκότητες της κρυπτογράφησης.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει Επιχείρηση Rubicon εάν οι δύο άνδρες δεν είχαν χειραψήσει την πρώτη μυστική συμφωνία μεταξύ του Hagelin και των ΗΠΑ πληροφοριών για δείπνο στο Cosmos Club στην Ουάσιγκτον το 1951.

Η συμφωνία ζήτησε από τον Hagelin, ο οποίος μετέφερε την εταιρεία του στην Ελβετία, να περιορίσει τις πωλήσεις των πιο εξελιγμένων μοντέλων του σε χώρες εγκεκριμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα έθνη που δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο θα γερνούσαν, πιο αδύναμα συστήματα. Ο Hagelin θα αποζημιωθεί για τις χαμένες πωλήσεις του, έως και 700.000 $ εκ των προτέρων.

Χρειάστηκαν χρόνια για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν στο τέλος της συμφωνίας, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι της CIA και ο προκάτοχος της NSA διαφωνούσαν για τους όρους και τη σοφία του σχεδίου. 

Όμως ο Χάγκελιν τήρησε τη συμφωνία από την αρχή, και τις επόμενες δύο δεκαετίες, η μυστική του σχέση με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμβαθύνθηκε.

Το 1960, η CIA και η Hagelin συνήψαν « συμφωνία αδειοδότησηςΠου του πλήρωσε 855.000 $ για να ανανεώσει τη δέσμευσή του στη συμφωνία χειραψίας. 

Το πρακτορείο του πλήρωσε 70.000 δολάρια ετησίως ως αποδέκτης και άρχισε να δίνει στην εταιρεία του εγχύσεις 10.000 $ σε μετρητά για έξοδα μάρκετινγκ για να διασφαλίσει ότι η Crypto – και όχι άλλοι αρχικοί στην επιχείρηση κρυπτογράφησης – έκλεισε συμβόλαια με τις περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου.

Ήταν μια κλασική «λειτουργία άρνησης» στη γλώσσα της νοημοσύνης, ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε για να εμποδίσει τους αντιπάλους να αποκτήσουν όπλα ή τεχνολογία που θα τους έδινε πλεονέκτημα.

 Αλλά ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας της Crypto με τις ΗΠΑ. 

Μέσα σε μια δεκαετία, όλη η επιχείρηση ανήκε στην CIA και την BND.

Το 1967, η Crypto κυκλοφόρησε το H-460, ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες σχεδιάστηκαν από την NSA. (Jahi Chikwendiu / The Washington Post)

A brave new world

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παίξει από την αρχή με την ιδέα να ρωτήσουν τον Hagelin αν θα ήταν διατεθειμένος να αφήσει τους αμερικανούς κρυπτολόγους να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές του. 

Αλλά ο Φρίντμαν τους παρακάμπτει, πεπεισμένος ότι ο Χάγλιν θα το έβλεπε ως ένα βήμα πολύ μακριά.

Η CIA και η NSA είδαν ένα νέο άνοιγμα στα μέσα της δεκαετίας του 1960, καθώς η εξάπλωση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ανάγκασε τον Hagelin να δεχτεί εξωτερική βοήθεια προσαρμογής στη νέα τεχνολογία ή την εξαφάνιση του προσώπου που προσκολλάται στην κατασκευή μηχανικών μηχανημάτων.

Οι κρυπτολόγοι της NSA ανησυχούσαν εξίσου για τον πιθανό αντίκτυπο των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τα οποία φαινόταν έτοιμα να επιτρέψουν μια νέα εποχή άθραυστης κρυπτογράφησης. 

Αλλά ένας από τους ανώτερους αναλυτές του οργανισμού, ο Peter Jenks, εντόπισε μια πιθανή ευπάθεια.

Αν «σχεδιάστηκε προσεκτικά από έναν έξυπνο κρυπτο-μαθηματικό», είπε, θα μπορούσε να γίνει ένα σύστημα που βασίζεται σε κύκλωμα ώστε να φαίνεται ότι παράγει ατελείωτες ροές χαρακτήρων που έχουν δημιουργηθεί τυχαία, ενώ στην πραγματικότητα θα επαναλαμβάνεται σε αρκετά σύντομα διαστήματα για εμπειρογνώμονες της NSA – και τους ισχυρούς υπολογιστές τους – για να σπάσουν το μοτίβο.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1967, η Crypto παρουσίασε ένα νέο, ηλεκτρονικό μοντέλο, το H-460, του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες σχεδιάστηκαν πλήρως από την NSA.

Η ιστορία της CIA, εκτός από χαρά, ξεπερνά αυτό το όριο. «Φανταστείτε την ιδέα της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει έναν ξένο κατασκευαστή να τσακώσει τον εξοπλισμό υπέρ του», λέει η ιστορία. “Μιλήστε για έναν γενναίο νέο κόσμο.”

Η NSA δεν εγκατέστησε αργές «πίσω πόρτες» ή κρυφά προγραμματίσει τις συσκευές για να βήξει τα κλειδιά κρυπτογράφησής τους. 

Και ο οργανισμός αντιμετώπισε ακόμη το δύσκολο καθήκον να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες άλλων κυβερνήσεων, είτε αποσπώντας σήματα έξω από τον αέρα είτε, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας καλώδια οπτικών ινών.

Όμως, ο χειρισμός των αλγορίθμων της Crypto βελτιστοποίησε τη διαδικασία παραβίασης κώδικα, μειώνοντας μερικές φορές σε δευτερόλεπτα μια εργασία που διαφορετικά θα είχε πάρει μήνες. 

Η εταιρεία έκανε πάντα τουλάχιστον δύο εκδόσεις των προϊόντων της – ασφαλή μοντέλα που θα πωλούνταν σε φιλικές κυβερνήσεις και ανθεκτικά συστήματα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Με αυτόν τον τρόπο, η συνεργασία ΗΠΑ-Hagelin είχε εξελιχθεί από την άρνηση σε «ενεργά μέτρα». 

Δεν ήταν πλέον η Crypto περιορίζοντας απλώς τις πωλήσεις του καλύτερου εξοπλισμού της, αλλά πωλούσε ενεργά συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να προδώσουν τους αγοραστές τους.

Η απόδοση ξεπέρασε τη διείσδυση των συσκευών. 

Η μετατόπιση της Crypto στα ηλεκτρονικά προϊόντα προκάλεσε την επιχείρηση τόσο πολύ που εθίστηκε στην εξάρτησή της από την NSA. 

Οι ξένες κυβερνήσεις διαμαρτυρήθηκαν για συστήματα που φαινόταν σαφώς ανώτερα από τις παλιές clunky μηχανικές συσκευές, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ευκολότερο για τους κατασκοπευτές των ΗΠΑ να διαβάζουν.

Germna earnnArrnnAraGra n mrcnpΓερμανοί και Αμερικανοί συνεργάτες

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, ο Hagelin πλησίαζε τα 80 και ανυπομονούσε να εξασφαλίσει το μέλλον της εταιρείας του, η οποία είχε αυξηθεί σε περισσότερους από 180 υπαλλήλους. 

Αξιωματούχοι της CIA ήταν επίσης ανήσυχοι για το τι θα συνέβαινε στην επιχείρηση εάν ο Hagelin ξαφνικά πουλούσε ή πέθανε.

Ο Hagelin ήλπιζε κάποτε να παραδώσει τον έλεγχο στον γιο του, Bo. Ωστόσο, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον θεωρούσαν «άγρια ​​κάρτα» και εργάστηκαν για να αποκρύψουν τη συνεργασία από αυτόν. 

Ο Bo Hagelin σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Beltway της Ουάσιγκτον το 1970.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις για φάουλ.

Αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ συζήτησαν την ιδέα της αγοράς Crypto για χρόνια, αλλά η διαμάχη μεταξύ της CIA και της NSA τους εμπόδισε να ενεργήσουν έως ότου δύο άλλες υπηρεσίες κατασκοπείας μπήκαν στη μάχη.

Οι γαλλικές, δυτικές γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών είτε είχαν ενημερωθεί για τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Crypto είτε το κατάλαβαν μόνοι τους. 

Μερικοί ήταν κατανοητά ζηλότυποι και διερεύνησαν τρόπους να εξασφαλίσουν μια παρόμοια συμφωνία για τον εαυτό τους.

Το 1967, η Hagelin προσεγγίστηκε από τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών με την προσφορά να αγοράσει την εταιρεία σε συνεργασία με τη γερμανική νοημοσύνη. 

Ο Hagelin απέρριψε την προσφορά και την ανέφερε στους χειριστές της CIA. 

Αλλά δύο χρόνια αργότερα, οι Γερμανοί επέστρεψαν επιδιώκοντας να υποβάλουν μια προσφορά παρακολούθησης με την ευλογία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια συνάντηση στις αρχές του 1969 στην Πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρυπτογράφησης αυτής της χώρας, Wilhelm Goeing, περιέγραψε την πρόταση και ρώτησε εάν οι Αμερικανοί «ενδιαφέρονται επίσης να γίνουν συνεργάτες».

Μήνες αργότερα, ο Διευθυντής της CIA Richard Helms ενέκρινε την ιδέα της αγοράς Crypto και έστειλε ένα δευτερεύον στη Βόννη, την πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, για να διαπραγματευτεί όρους με μια σημαντική προειδοποίηση: οι Γάλλοι, δήλωσαν αξιωματούχοι της CIA στο Goeing, θα έπρεπε να «κλείσουν».

Η Δυτική Γερμανία συμφώνησε σε αυτό το αμερικανικό παιχνίδι ισχύος και μια συμφωνία μεταξύ των δύο υπηρεσιών κατασκοπείας καταγράφηκε σε ένα σημείωμα του Ιουνίου του 1970 φέρει την ασταθής υπογραφή ενός αστυνομικού της CIA στο Μόναχο, ο οποίος βρισκόταν στα αρχικά στάδια της νόσου του Πάρκινσον και της δυσανάγνωστης ανίχνευσης του ομολόγου του BND.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να εξαγοράσουν εξίσου για να εξαγοράσουν τον Hagelin για περίπου 5,75 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η CIA άφησε σε μεγάλο βαθμό στους Γερμανούς να καταλάβουν πώς να αποτρέψουν οποιοδήποτε ίχνος της συναλλαγής να γίνει ποτέ δημόσια.

Μια δικηγορική εταιρεία του Λιχτενστάιν, η Marxer και η Goop, βοήθησαν στην απόκρυψη των ταυτοτήτων των νέων ιδιοκτητών της Crypto μέσω μιας σειράς κελυφών και μετοχών «κομιστή» που δεν απαιτούσαν ονόματα στα έγγραφα εγγραφής. 

Η εταιρεία πληρωνόταν έναν ετήσιο μισθό «λιγότερο για την εκτεταμένη εργασία, αλλά περισσότερο για τη σιωπή και την αποδοχή τους», λέει η ιστορία του BND. Η εταιρεία, που τώρα ονομάζεται Marxer and Partner, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Δημιουργήθηκε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο για την εποπτεία της εταιρείας. Μόνο ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Sture Nyberg, στον οποίο ο Hagelin είχε αναλάβει την καθημερινή διαχείριση, γνώριζε τη συμμετοχή της CIA. «Ήταν μέσω αυτού του μηχανισμού», σημειώνει η ιστορία της CIA, «ότι η BND και η CIA έλεγξαν τις δραστηριότητες» της Crypto. 

Ο Nyberg εγκατέλειψε την εταιρεία το 1976. Οι The Post και ZDF δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν ή να προσδιορίσουν αν είναι ακόμα ζωντανός.

Τα δύο πρακτορεία κατασκοπείας πραγματοποίησαν τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν τι να κάνουν με την απόκτησή τους.

 Η CIA χρησιμοποίησε μια μυστική βάση στο Μόναχο, αρχικά σε μια στρατιωτική εγκατάσταση που χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα και αργότερα στη σοφίτα ενός κτιρίου δίπλα στο προξενείο των ΗΠΑ, ως έδρα για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.

Η CIA και η BND συμφώνησαν σε μια σειρά κωδικών ονομάτων για το πρόγραμμα και τις διάφορες συνιστώσες του. Κρυπτοονομαζόταν «Minerva», που είναι επίσης ο τίτλος της ιστορίας της CIA. 

Η επιχείρηση ήταν στην αρχή με κωδικό κωδικό «Θησαυρός», αν και στη δεκαετία του 1980 άλλαξε σε «Rubicon».

Κάθε χρόνο, η CIA και η BND χώριζαν τα κέρδη που είχε η Crypto, σύμφωνα με τη γερμανική ιστορία, σύμφωνα με την οποία η BND χειριζόταν τη λογιστική και παρέδωσε τα μετρητά που οφείλονται στην CIA σε ένα υπόγειο γκαράζ.

Από την αρχή, η συνεργασία βρισκόταν αντιμέτωπη με μικρές διαφωνίες και εντάσεις.

 Για τους πράκτορες της CIA, το BND συχνά φαινόταν απασχολημένο με το κέρδος, και οι Αμερικανοί «υπενθύμιζαν συνεχώς στους Γερμανούς ότι ήταν μια επιχείρηση πληροφοριών, όχι μια επιχείρηση δημιουργίας χρημάτων». 

Οι Γερμανοί εξεπλάγησαν από την προθυμία των Αμερικανών να κατασκοπεύουν όλους τους πλησιέστερους συμμάχους τους, με στόχους, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία.

Έχοντας επίγνωση των περιορισμών στις ικανότητές τους να διευθύνουν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, οι δύο εταιρείες έφεραν εταιρικούς εξωτερικούς. 

Οι Γερμανοί προσκάλεσαν τη Siemens, έναν όμιλο που εδρεύει στο Μόναχο, να συμβουλεύει την Crypto για επιχειρηματικά και τεχνικά ζητήματα με αντάλλαγμα το 5% των πωλήσεων της εταιρείας. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα έφεραν τη Motorola για να διορθώσουν τα προϊόντα μπαλκονιών, καθιστώντας σαφές στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι αυτό έγινε για τις πληροφορίες των ΗΠΑ. 

Η Siemens αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Οι αξιωματούχοι της Motorola δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Από την απογοήτευσή της, η Γερμανία δεν έγινε ποτέ δεκτή στο θρυλικό «Five Eyes», ένα μακροχρόνιο σύμφωνο πληροφοριών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

 Αλλά με τη συνεργασία Crypto, η Γερμανία προχώρησε πιο κοντά στην αμερικανική κατασκοπεία από ό, τι θα μπορούσε να φανεί δυνατό μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Με τη μυστική υποστήριξη δύο από τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο και την υποστήριξη δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η επιχείρηση της Crypto άνθισε.

Ένας πίνακας στην ιστορία της CIAδείχνει ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 15 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το 1970 σε περισσότερα από 51 εκατομμύρια το 1975, ή 19 εκατομμύρια δολάρια. 

Η μισθοδοσία της εταιρείας επεκτάθηκε σε περισσότερους από 250 υπαλλήλους.

«Η αγορά του Minerva είχε αποδώσει ένα bonanza», λέει η ιστορία της CIA για αυτήν την περίοδο. 

Η επιχείρηση εισήλθε σε μια περίοδο δύο δεκαετιών άνευ προηγουμένου πρόσβασης στις επικοινωνίες ξένων κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Anwar Sadat και ο Πρόεδρος Jimmy Carter συναντιούνται κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Ισραήλ στο Camp David τον Σεπτέμβριο του 1978. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η NSA παρακολουθούσε κρυφά τις επικοινωνίες του Sadat στο Κάιρο. (Λευκός Οίκος / CNP / Getty Images)

inuinri γράφοντας sch

Η αυτοκρατορία της NSA που παρακολουθείταν για πολλά χρόνια οργανώθηκε γύρω από τρεις κύριους γεωγραφικούς στόχους, ο καθένας με τον δικό του αλφαβητικό κωδικό: Α για τα Σοβιετικά, Β για την Ασία και G για σχεδόν παντού αλλού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, περισσότερο από το ήμισυ των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από το γκρουπ G διέρρευαν από μηχανήματα Crypto, μια ικανότητα στην οποία βασίστηκαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε κρίση μετά από κρίση.

Το 1978, καθώς οι ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών συγκεντρώθηκαν στο Camp David για διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία, η NSA παρακολουθούσε κρυφά τις επικοινωνίες του Αιγύπτου προέδρου Anwar Sadat με το Κάιρο.

Ένα χρόνο αργότερα, αφού Ιρανοί μαχητές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία και κατέλαβαν 52 αμερικανούς ομήρους, η κυβέρνηση Κάρτερ ζήτησε την απελευθέρωσή τους σε επικοινωνίες μέσω καναλιούμέσω της Αλγερίας. 

Ο Ίνμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της NSA εκείνη την εποχή, είπε ότι έλαβε τακτικά κλήσεις από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ρωτώντας πώς το καθεστώς του Αγιατολάχ Χομείνι αντιδρά στα τελευταία μηνύματα.

«Μπορέσαμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του περίπου 85 τοις εκατό του χρόνου», είπε ο Inman. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιρανοί και οι Αλγερινοί χρησιμοποιούν συσκευές Crypto.

Ο Ίνμαν είπε ότι η επιχείρηση τον έβαλε επίσης σε ένα από τα πιο δύσκολα δεσμά που είχε συναντήσει σε κυβερνητική υπηρεσία.

 Σε ένα σημείο, η NSA παρεμπόδισε τις ανακοινώσεις της Λιβύης που δείχνουν ότι ο αδερφός του προέδρου, Μπίλι Κάρτερ , προωθούσε τα συμφέροντα της Λιβύης στην Ουάσιγκτον και βρισκόταν στη μισθοδοσία του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι .

Ο Ίνμαν παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον Κάρτερ, ο οποίος αρνήθηκε ψευδώς τη λήψη πληρωμών. Στο τέλος, δεν διώχθηκε, αλλά συμφώνησε να εγγραφεί ως ξένος πράκτορας.

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, η λίστα των κορυφαίων πελατών της Crypto διαβάστηκε σαν ένας κατάλογος παγκόσμιων σημείων προβλημάτων.

 Το 1981, η Σαουδική Αραβία ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Crypto, ακολουθούμενη από το Ιράν, την Ιταλία, την Ινδονησία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Ιορδανία και τη Νότια Κορέα.

Για να προστατεύσει τη θέση της στην αγορά, η Crypto και οι μυστικοί της ιδιοκτήτες συμμετείχαν σε εκστρατείες διακριτικών επιχρισμάτων εναντίον αντίπαλων εταιρειών, σύμφωνα με τα έγγραφα, και δέχτηκαν δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Η Crypto έστειλε ένα στέλεχος στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με 10 ρολόγια Rolex στις αποσκευές του, λέει η ιστορία του BND και αργότερα διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Σαουδάραβες στην Ελβετία, όπου το «αγαπημένο χόμπι των συμμετεχόντων ήταν να επισκεφθούν τα πορνεία, τα οποία η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε επίσης. “

Μερικές φορές, τα κίνητρα οδήγησαν σε πωλήσεις σε χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή χρήση των περίπλοκων συστημάτων. 

Η Νιγηρία αγόρασε μια μεγάλη αποστολή μηχανών Crypto, αλλά δύο χρόνια αργότερα, όταν δεν υπήρχε ακόμη αντίστοιχη αποζημίωση, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στάλθηκε για έρευνα. «Βρήκε τον εξοπλισμό σε αποθήκη ακόμα στην αρχική του συσκευασία», σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο.

Το 1982, η κυβέρνηση του Ρέιγκαν εκμεταλλεύτηκε την εξάρτηση της Αργεντινής από τον εξοπλισμό Crypto, διοχετεύοντας πληροφορίες στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου των δύο χωρών κατά των Νήσων Φώκλαντ, σύμφωνα με την ιστορία της CIA, η οποία δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των πληροφοριών πέρασε στο Λονδίνο. 

Τα έγγραφα συζητούν γενικά πληροφορίες που προέρχονται από την επιχείρηση σε ευρεία έννοια και παρέχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ περνούν γύρω από τη σκηνή του βομβαρδισμού στη ντίσκο La Belle στο Δυτικό Βερολίνο, ο οποίος σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες και μια τουρκική γυναίκα το 1986.

Σε μια ομιλία, ο Ρέιγκαν φαίνεται να έθεσε σε κίνδυνο την επιχείρηση Crypto επικαλούμενος αποδεικτικά στοιχεία για τη συνενοχή της Λιβύης στην επίθεση. (Andreas Schoelzel / Associated Press)

Ο Ρέιγκαν φαίνεται ότι έθεσε σε κίνδυνο την επιχείρηση Crypto μετά την εμπλοκή της Λιβύης στη βομβιστική επίθεση ντίσκο του Δυτικού Βερολίνου το 1986, δημοφιλής με τα αμερικανικά στρατεύματα που τοποθετούνται στη Δυτική Γερμανία.

 Δύο αμερικανοί στρατιώτες και μια τουρκική γυναίκα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Ο Ρέιγκαν διέταξε απεργίες εναντίον της Λιβύης 10 ημέρες αργότερα. 

Μεταξύ των θυμάτων που αναφέρθηκαν ήταν μια από τις κόρες του Καντάφι. 

Σε μια ομιλία προς τη χώρα που ανακοίνωσε τις απεργίες, ο Ρέιγκαν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποδεικτικά στοιχεία για τη συνενοχή της Λιβύης ότι «είναι άμεση, είναι ακριβής, είναι αναμφισβήτητη».

Τα στοιχεία, είπε ο Ρέιγκαν, έδειξαν ότι η πρεσβεία της Λιβύης στο Ανατολικό Βερολίνο έλαβε εντολές για την πραγματοποίηση της επίθεσης μια εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή της. 

Στη συνέχεια, μια μέρα μετά τον βομβαρδισμό, «ανέφεραν πίσω στην Τρίπολη για τη μεγάλη επιτυχία της αποστολής τους».

Τα λόγια του Ρέιγκαν κατέστησαν σαφές ότι οι επικοινωνίες της Τρίπολης με το σταθμό της στο Ανατολικό Βερολίνο είχαν υποκλαπεί και αποκρυπτογραφηθεί. 

Αλλά η Λιβύη δεν ήταν η μόνη κυβέρνηση που σημείωσε τις ενδείξεις που είχε δώσει ο Ρέιγκαν.

Το Ιράν, το οποίο γνώριζε ότι η Λιβύη χρησιμοποιούσε επίσης μηχανήματα Crypto, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την ασφάλεια του εξοπλισμού του.

 Η Τεχεράνη δεν ενήργησε με αυτές τις υποψίες μέχρι έξι χρόνια αργότερα.

pclT rleT rlelmh relcal α

Μετά την εξαγορά της CIA και της BND, ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα για τους μυστικούς εταίρους ήταν η διασφάλιση ότι το εργατικό δυναμικό της Crypto παρέμεινε συμμορφωμένο και ανυποψίαστο.

Ακόμα και αν κρυφό από την άποψη, τα πρακτορεία προσπάθησαν να διατηρήσουν την καλοπροαίρετη προσέγγιση του Hagelin στην ιδιοκτησία. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν καλά και είχαν άφθονα προνόμια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ένα μικρό ιστιοφόρο στη λίμνη Zug κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Ωστόσο, όσοι συνεργάστηκαν πιο στενά με τα σχέδια κρυπτογράφησης φαινόταν συνεχώς να πλησιάζουν στο να αποκαλύψουν το βασικό μυστικό της επιχείρησης. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη πρωτοτύπων μοντέλων αμφισβήτησαν συχνά τους αλγορίθμους που τους προκαλούν μια μυστηριώδη εξωτερική οντότητα.

Τα στελέχη της Crypto οδήγησαν συχνά τους υπαλλήλους να πιστεύουν ότι τα σχέδια παρέχονται ως μέρος της συμβουλευτικής συμφωνίας με τη Siemens. Αλλά ακόμα κι αν ήταν έτσι, γιατί τα ελαττώματα κρυπτογράφησης ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν, και γιατί οι μηχανικοί της Crypto αποκλείονταν τόσο συχνά από το να τα διορθώσουν;

Το 1977, ο Heinz Wagner, διευθύνων σύμβουλος της Crypto, ο οποίος γνώριζε τον πραγματικό ρόλο της CIA και της BND, απολύθηκε απότομα έναν ανυπόμονο μηχανικό αφού η NSA παραπονέθηκε ότι η διπλωματική κίνηση που βγαίνει από τη Συρία έγινε ξαφνικά δυσανάγνωστη. Ο μηχανικός, Peter Frutiger, είχε από καιρό υποψιαστεί ότι η Crypto συνεργάστηκε με τη γερμανική νοημοσύνη. Είχε κάνει πολλά ταξίδια στη Δαμασκό για να αντιμετωπίσει παράπονα σχετικά με τα προϊόντα Crypto τους και προφανώς, χωρίς εξουσιοδότηση από τα κεντρικά γραφεία, είχε διορθώσει τις ευπάθειές τους.

Ο Φρούτιγκερ «είχε καταλάβει το μυστικό της Μινέρβα και δεν ήταν ασφαλές μαζί του», σύμφωνα με την ιστορία της CIA. Ακόμα κι έτσι, το πρακτορείο ήταν έντονο με τον Wagner για να απολύσει τον Frutiger αντί να βρει έναν τρόπο να τον κρατήσει σιωπηλό στη μισθοδοσία της εταιρείας. Ο Frutiger αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την ιστορία.

Mengia Caflisch, γύρω στη δεκαετία του 1990. Αφού προσλήφθηκε από την Crypto, η Caflisch, ένας ταλαντούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, άρχισε να διερευνά τα τρωτά σημεία των προϊόντων της εταιρείας. (Αποκτήθηκε από την The Washington Post)

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ακόμη περισσότερο όταν ο Βάγκνερ προσέλαβε έναν ταλαντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό το 1978 με την ονομασία Μένια Κάφλις. 

Είχε περάσει αρκετά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες δουλεύοντας ως ερευνητής ραδιοαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πριν επιστρέψει στην πατρίδα της Ελβετίας και υπέβαλε αίτηση για εργασία στο Crypto. 

Ο Βάγκνερ πήδηξε στην ευκαιρία να την προσλάβει. 

Αλλά αξιωματούχοι της NSA εξέφρασαν αμέσως ανησυχίες ότι ήταν «πολύ φωτεινή για να παραμείνει άθελη».

Η προειδοποίηση αποδείχθηκε προφητική καθώς ο Caflisch άρχισε σύντομα να διερευνά τα τρωτά σημεία των προϊόντων της εταιρείας. 

Αυτή και η Spoerndli, συνάδελφος στο ερευνητικό τμήμα, διεξήγαγαν διάφορες δοκιμές και «επιθέσεις απλού κειμένου» σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου τηλετύπου, του HC-570, που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Motorola, δήλωσε ο Spoerndli σε συνέντευξή του.

«Κοιτάξαμε τις εσωτερικές λειτουργίες και τις εξαρτήσεις με κάθε βήμα», είπε ο Spoerndli και πείστηκε ότι θα μπορούσαν να σπάσουν τον κώδικα συγκρίνοντας μόνο 100 χαρακτήρες κρυπτογραφημένου κειμένου με ένα υποκείμενο, μη κρυπτογραφημένο μήνυμα. 

Ήταν ένα εκπληκτικά χαμηλό επίπεδο ασφάλειας, δήλωσε ο Σπέρντλι σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, αλλά πολύ ασυνήθιστο.

«Οι αλγόριθμοι», είπε, «φαινόταν πάντα ψαρό».

Στα επόμενα χρόνια, ο Caflisch συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα. 

Σε ένα σημείο, σχεδίασε έναν αλγόριθμο τόσο ισχυρό που οι αξιωματούχοι της NSA ανησυχούσαν ότι θα ήταν δυσανάγνωστο. 

Ο σχεδιασμός έφτασε σε 50 μηχανήματα HC-740 που ξεδιπλώνονταν από το εργοστάσιο πριν τα στελέχη της εταιρείας ανακάλυψαν την εξέλιξη και τη σταμάτησαν.

«Απλώς είχα μια ιδέα ότι κάτι μπορεί να είναι παράξενο», είπε η Caflisch σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα, σχετικά με την προέλευση των υποψιών της.

 Αλλά κατέστη σαφές ότι η έρευνα δεν εκτιμήθηκε, είπε. 

«Δεν ήταν ευπρόσδεκτες όλες οι ερωτήσεις.»

Η εταιρεία αποκατέστησε τον αλγόριθμο που έχει υποστεί αλλοίωση στην υπόλοιπη περίοδο παραγωγής και πούλησε τα 50 ασφαλή μοντέλα σε τράπεζες για να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια των ξένων κυβερνήσεων. 

Επειδή αυτές και άλλες εξελίξεις ήταν τόσο δύσκολο να υπερασπιστούν, ο Wagner σε ένα σημείο είπε σε μια επιλεγμένη ομάδα μελών της μονάδας έρευνας και ανάπτυξης ότι η Crypto «δεν ήταν εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που ήθελε».

Η αναγνώριση φάνηκε να υποτάσσει τους μηχανικούς, οι οποίοι την ερμήνευσαν ως επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία της εταιρείας αντιμετώπισε περιορισμούς που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση. 

Αλλά η CIA και η BND έγιναν ολοένα και πιο πεπεισμένες ότι η ρουτίνα, η αποσυναρμολογημένη παρέμβασή τους ήταν μη βιώσιμη.

Η Crypto είχε γίνει μια λειτουργία που μοιάζει με Oz με υπαλλήλους που ψάχνουν να δουν τι ήταν πίσω από την κουρτίνα. 

Καθώς η δεκαετία του 1970 έφτασε στο τέλος της, οι μυστικοί εταίροι αποφάσισαν να βρουν μια φιγούρα μάγου που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επινόηση πιο προηγμένων – και λιγότερο ανιχνεύσιμων – αδυναμιών στους αλγόριθμους, κάποιος με αρκετή κρυπτολογική επιρροή για να εξημερώσει το τμήμα έρευνας.

Οι δύο υπηρεσίες στράφηκαν σε άλλες υπηρεσίες κατασκοπείας για πιθανούς υποψήφιους προτού εγκατασταθούν σε ένα άτομο που πρότεινε η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών. 

Λόγω των δεσμών του Hagelin με τη χώρα, η Σουηδία είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση από την αρχή.

Ο Kjell-Ove Widman, καθηγητής μαθηματικών στη Στοκχόλμη, είχε κάνει ένα όνομα για τον εαυτό του σε ευρωπαϊκούς ακαδημαϊκούς κύκλους με την έρευνά του για την κρυπτολογία. 

Ο Widman ήταν επίσης στρατιωτικός εφεδρικός που είχε συνεργαστεί στενά με Σουηδούς αξιωματούχους πληροφοριών.

Για τη CIA, ο Widman είχε ένα ακόμη πιο σημαντικό χαρακτηριστικό: μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχε σχηματίσει ενώ περνούσε ένα χρόνο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ως φοιτητής ανταλλαγής.

Η οικοδεσπότη του είχε πρόβλημα με το να αναφέρει το σουηδικό του όνομα ότι τον ονόμασαν «Χένρι», ένα μόνικερ που αργότερα χρησιμοποίησε με τους χειριστές της CIA.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην πρόσληψη του Widman το χαρακτήρισαν σχεδόν αβίαστο. 

Αφού καλλωπιστεί από σουηδούς αξιωματούχους πληροφοριών, μεταφέρθηκε στο Μόναχο το 1979 για το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ένας γύρος συνεντεύξεων με στελέχη της Crypto και της Siemens.

Η μυθοπλασία διατηρήθηκε καθώς ο Widman αντιμετώπισε ερωτήσεις από μισές δωδεκάδες άντρες που κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συνεδριάσεων ξενοδοχείου. 

Καθώς η ομάδα έσπασε για μεσημεριανό γεύμα, δύο άνδρες ζήτησαν από τον Widman να μείνει πίσω για μια ιδιωτική συνομιλία.

“Ξέρετε τι είναι το ZfCh;” ρώτησε ο Jelto Burmeister, αξιωματικός της υπόθεσης BND, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη γερμανική υπηρεσία κρυπτογράφησης. 

Όταν ο Widman απάντησε ότι το έκανε, ο Burmeister είπε: «Τώρα, καταλαβαίνετε ποιος πραγματικά κατέχει την Crypto AG;»

Σε αυτό το σημείο, ο Widman εισήχθη στον Richard Schroeder, αξιωματικό της CIA που τοποθετήθηκε στο Μόναχο για να διαχειριστεί τη συμμετοχή του οργανισμού στο Crypto.

 Ο Widman αργότερα ισχυριζόταν στους ιστορικούς πρακτορείων ότι «ο κόσμος του διαλύθηκε εντελώς» εκείνη τη στιγμή.

Εάν ναι, δεν δίστασε να εγγραφεί στην επιχείρηση.

Χωρίς καν να φύγει από το δωμάτιο, ο Widman σφράγισε την πρόσληψή του με χειραψία. 

Καθώς οι τρεις άντρες μπήκαν στην υπόλοιπη ομάδα στο μεσημεριανό γεύμα, ένα σήμα «μπράβο» μετέτρεψε τη συγκέντρωση σε γιορτή.

Η Crypto εγκατέστησε το Widman ως «επιστημονικό σύμβουλο» που αναφέρεται απευθείας στο Wagner. 

Έγινε κρυμμένος πράκτορας των κατασκόπων, αναχωρώντας από τον Ζουγκ κάθε έξι εβδομάδες για παράνομες συναντήσεις με εκπροσώπους της NSA και της ZfCh. Ο Schroeder, ο αξιωματικός της CIA, θα παρευρεθεί, αλλά θα συντονίζει την τεχνική τους κουβέντα.

Θα συμφωνούσαν για τροποποιήσεις και θα επεξεργαστούν νέα σχήματα κρυπτογράφησης.

 Στη συνέχεια, ο Widman θα έδινε τα σχεδιαγράμματα στους μηχανικούς της Crypto. 

Η ιστορία της CIA τον αποκαλεί «αναντικατάστατο άνθρωπο» και «την πιο σημαντική πρόσληψη στην ιστορία του προγράμματος Minerva».

Το ανάστημά του αγελάστηκε υφισταμένος, επενδύοντάς τον «με μια τεχνική προβολή που κανείς στην CAG δεν μπορούσε να προκαλέσει». 

Βοήθησε επίσης στην εκτροπή των ερευνών ξένων κυβερνήσεων. Καθώς ο Widman εγκαταστάθηκε, οι μυστικοί εταίροι υιοθέτησαν ένα σύνολο αρχών για αλλοιωμένους αλγόριθμους, σύμφωνα με την ιστορία του BND. 

Έπρεπε να είναι «μη ανιχνεύσιμα με συνηθισμένες στατιστικές δοκιμές» και, εάν ανακαλυφθούν, να «καλυφθούν εύκολα ως σφάλματα εφαρμογής ή ανθρώπινα».

Με άλλα λόγια, όταν στρίβονται, τα στελέχη της Crypto θα κατηγορούσαν τους ατημέλητους υπαλλήλους ή τους ανίδεους χρήστες.

Το 1982, όταν η Αργεντινή πείστηκε ότι ο εξοπλισμός της Crypto είχε προδώσει μυστικά μηνύματα και βοήθησε τις βρετανικές δυνάμεις στον πόλεμο των Falklands, ο Widman στάλθηκε στο Μπουένος Άιρες. 

Ο Widman τους είπε ότι η NSA είχε πιθανώς σπάσει μια ξεπερασμένη συσκευή ομιλίας που χρησιμοποιούσε η Αργεντινή, αλλά ότι το κύριο προϊόν που αγόρασαν από την Crypto, το CAG 500, παρέμεινε «άθραυστο».

«Η μπλόφα λειτούργησε»λέει η ιστορία της CIA. 

«Οι Αργεντινοί κατάπιναν σκληρά, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν εξοπλισμό CAG.»

Ο Widman είναι επί μακρόν συνταξιούχος και ζει στη Στοκχόλμη. 

Αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Χρόνια μετά την πρόσληψή του, είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι θεωρούσε τον εαυτό του «εμπλεκόμενο σε έναν κρίσιμο αγώνα για το όφελος της δυτικής νοημοσύνης».σύμφωνα με το έγγραφο της CIA.

 «Ήταν, είπε, η στιγμή που ένιωθε στο σπίτι. 

Αυτή ήταν η αποστολή του στη ζωή. “

Την ίδια χρονιά, ο Hagelin, τότε 90 ετών, αρρώστησε σε ένα ταξίδι στη Σουηδία και νοσηλεύτηκε. 

Ανάρρωσε αρκετά καλά για να επιστρέψει στην Ελβετία, αλλά αξιωματούχοι της CIA ανησυχούσαν για την εκτενή συλλογή επιχειρηματικών αρχείων και προσωπικών εγγράφων του Hagelin στο γραφείο του στο Zug.

Ο Schroeder, με την άδεια του Hagelin, έφτασε με ένα χαρτοφύλακα και πέρασε αρκετές μέρες με τα αρχεία. 

Για τους επισκέπτες, εισήχθη ως ιστορικός που ενδιαφέρεται να εντοπίσει τη ζωή του Hagelin. 

Ο Schroeder έβγαλε τα έγγραφα «που ήταν ενοχοποιητικά», σύμφωνα με την ιστορία, και τα έστειλαν πίσω στην έδρα της CIA, «όπου μένουν μέχρι σήμερα».

Ο Hagelin παρέμεινε άκυρος μέχρι που πέθανε το 1983. Το Ταχυδρομείο δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον Wagner ή να προσδιορίσει εάν είναι ακόμα ζωντανός. 

Ο Schroeder αποσύρθηκε από τη CIA πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και διδάσκει μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown. 

Όταν επικοινωνήθηκε με έναν δημοσιογράφο από το The Post, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Crypto υπέμεινε αρκετά χρόνια χάνοντας χρήματα στη δεκαετία του 1980, αλλά η νοημοσύνη έτρεχε σε torrents. 

Υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ παρεμπόδισαν περισσότερες από 19.000 ιρανικές επικοινωνίες που στάλθηκαν μέσω μηχανών Crypto κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου αυτού του έθνους με το Ιράκ, εξορύσσοντας τους για αναφορές για θέματα όπως οι τρομοκρατικές σχέσεις της Τεχεράνης και οι προσπάθειες να στοχεύσουν αντιφρονούντες.

Οι επικοινωνίες του Ιράν ήταν «80 έως 90 τοις εκατό αναγνώσιμες» στους αμερικανούς κατασκόπους, σύμφωνα με το έγγραφο της CIA, ένας αριθμός που πιθανότατα θα είχε βυθιστεί στα μονοψήφια εάν η Τεχεράνη δεν χρησιμοποιούσε τις παραβιασμένες συσκευές της Crypto.

Το 1989, η χρήση συσκευών Crypto από το Βατικανό αποδείχθηκε κρίσιμη στο κυνήγι των ΗΠΑ για τον ηγέτη του Παναμά Μανουέλ Αντόνιο Νόριγκα . 

Όταν ο δικτάτορας αναζήτησε καταφύγιο στην Αποστολική Παροιμία – το ισοδύναμο μιας παπικής πρεσβείας – ο τόπος του εκτέθηκε από τα μηνύματα της αποστολής πίσω στην Πόλη του Βατικανού.

Το 1992, ωστόσο, η επιχείρηση Crypto αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη κρίση: το Ιράν, καθυστερημένο να ενεργεί με τις μακροχρόνιες υποψίες του, συνέλαβε έναν πωλητή μιας εταιρείας.

Ο Hans Buehler, τότε 51, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους πωλητές της εταιρείας. Το Ιράν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια της εταιρείας και ο Buehler είχε ταξιδέψει μέσα και έξω από την Τεχεράνη για χρόνια. 

Υπήρχαν τεταμένες στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ανακρίσεως του Ιράν από το 1986 από ιρανικούς αξιωματούχους μετά την βομβιστική επίθεση ντίσκο και τις επιθέσεις των πυραύλων των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Έξι χρόνια αργότερα, επιβιβάστηκε σε πτήση της Swissair προς την Τεχεράνη, αλλά δεν επέστρεψε σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Όταν δεν έδειξε, ο Crypto στράφηκε για βοήθεια στις ελβετικές αρχές και του είπαν ότι είχε συλληφθεί από τους Ιρανούς. 

Σύμφωνα με την ιστορία της CIA, αξιωματούχοι της Ελβετίας προξενικοί που επισκέφτηκαν τον Buehler ανέφεραν ότι ήταν σε «κακή κατάσταση».

Ο Buehler απελευθερώθηκε τελικά εννέα μήνες αργότερα αφού η Crypto συμφώνησε να πληρώσει στους Ιρανούς 1 εκατομμύριο δολάρια,ένα ποσό που δόθηκε κρυφά από το BND, σύμφωνα με τα έγγραφα. 

Η CIA αρνήθηκε να υποχωρήσει, επικαλούμενη την αμερικανική πολιτική κατά της υποβολής αιτημάτων λύτρων για ομήρους.

Ο Buehler δεν ήξερε τίποτα για τη σχέση της Crypto με την CIA και την BND ή για τις ευπάθειες στις συσκευές της. 

Αλλά επέστρεψε τραυματισμένος και ύποπτος ότι το Ιράν γνώριζε περισσότερα για την εταιρεία στην οποία εργάστηκε από ό, τι έκανε.

 Ο Buehler άρχισε να μιλά σε ελβετικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς για τη δοκιμασία και τις αυξανόμενες υποψίες του.

Ο William Friedman στην Ελβετία το 1957 με τη σύζυγό του και τον συνάδελφό του, τον Elizabethebeth Friedman, αριστερά και την Annie Hagelin, τη σύζυγο του Boris Hagelin. (Ίδρυμα George C. Marshall) Boris Hagelin το 1972. (Ίδρυμα George C. Marshall)

Η δημοσιότητα έφερε νέα προσοχή σε ξεχασμένες ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων αναφορών σε ένα «έργο Μπόρις» στη μαζική συλλογή προσωπικών εγγράφων του Φρίντμαν, τα οποία δωρίστηκαν στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια όταν πέθανε το 1969.

Μεταξύ των 72 κουτιών που παραδόθηκαν στο Λέξινγκτον, Va. , ήταν αντίγραφα της δια βίου αλληλογραφίας του με τον Hagelin.

Το 1994, η κρίση βαθαίνει όταν ο Buehler εμφανίστηκε στην ελβετική τηλεόραση σε μια έκθεση που παρουσίαζε επίσης τον Frutiger, του οποίου η ταυτότητα ήταν κρυμμένη από τους θεατές. 

Ο Buehler πέθανε το 2018.

Ο Frutiger, μηχανικός που είχε απολυθεί για τη διόρθωση των συστημάτων κρυπτογράφησης της Συρίας χρόνια νωρίτερα, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Μάικλ Γκρουπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Wagner ως διευθύνοντα σύμβουλο, συμφώνησε να εμφανιστεί στην ελβετική τηλεόραση και αμφισβήτησε αυτό που γνώριζε ως πραγματικές κατηγορίες. 

“Η απόδοση της Grupe ήταν αξιόπιστη και μπορεί να έχει σώσει το πρόγραμμα”λέει η ιστορία της CIA. 

Η Grupe δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο.

Ακόμα κι έτσι, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να χαθεί η διαμάχη. 

Το 1995, το Baltimore Sun έτρεξε μια σειρά ερευνητικών ιστοριών σχετικά με την NSA, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται ” Rigging the Game ” που αποκάλυψε πτυχές της σχέσης του οργανισμού με την Crypto.

Το άρθρο ανέφερε ότι αξιωματούχοι της NSA είχαν ταξιδέψει στο Zug στα μέσα της δεκαετίας του 1970 για μυστικές συναντήσεις με στελέχη της Crypto. 

Οι αξιωματούχοι έπαιζαν ως σύμβουλοι για μια μπροστινή εταιρεία που ονομάζεται «Intercomm Associates», αλλά στη συνέχεια προχώρησαν στην εισαγωγή τους με τα πραγματικά τους ονόματα – τα οποία καταγράφηκαν σε σημειώσεις της συνάντησης που κρατούσε ένας υπάλληλος της εταιρείας.

Εν μέσω της επίθεσης, πολλοί υπάλληλοι άρχισαν να αναζητούν εργασία αλλού.

 Και τουλάχιστον μισές δωδεκάδες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ιταλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ινδονησίας – είτε ακύρωσαν είτε ανέστειλαν τα συμβόλαια Crypto.

Εκπληκτικά, το Ιράν δεν ήταν ανάμεσά τους, σύμφωνα με το αρχείο της CIA, και «επανέλαβε την αγορά εξοπλισμού CAG σχεδόν αμέσως».

Το κύριο θύμα της κρίσης «Ύδρα», το κωδικό όνομα που δόθηκε στην υπόθεση Buehler, ήταν η συνεργασία CIA-BND.

Για χρόνια, αξιωματούχοι της BND είχαν αναστατωθεί με την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου τους να διακρίνουν τους αντιπάλους από τους συμμάχους. 

Οι δύο εταίροι συχνά πολεμούσαν για το ποιες χώρες άξιζαν να λάβουν τις ασφαλείς εκδόσεις των προϊόντων της Crypto, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να επιμένουν συχνά ότι ο εξοπλισμός που έχει υποστεί νόθευση αποστέλλεται σε σχεδόν οποιονδήποτε – σύμμαχο ή όχι – που θα μπορούσε να εξαπατηθεί να το αγοράσει.

Στη γερμανική ιστορία, ο Wolbert Smidt, πρώην διευθυντής του BND, παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ήθελαν να διαπραγματευτούν με τους συμμάχους όπως ακριβώς και με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου». 

Ένας άλλος αξιωματούχος της BND επανέλαβε αυτό το σχόλιο, λέγοντας ότι στους Αμερικανούς, «στον κόσμο της νοημοσύνης δεν υπήρχαν φίλοι».

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε και η επανενωμένη Γερμανία είχε διαφορετικές ευαισθησίες και προτεραιότητες. 

Έβλεπαν τους εαυτούς τους πολύ πιο άμεσα εκτεθειμένους στους κινδύνους της λειτουργίας Crypto. 

Η Ύδρα είχε εκνευρίσει τους Γερμανούς, οι οποίοι φοβόντουσαν ότι η αποκάλυψη της εμπλοκής τους θα πυροδότησε την ευρωπαϊκή οργή και θα οδηγήσει σε τεράστια πολιτική και οικονομική επίπτωση.

Το 1993, ο Konrad Porzner, επικεφαλής του BND, κατέστησε σαφές στον διευθυντή της CIA James Woolsey ότι η υποστήριξη στις ανώτερες τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης εξασθενεί και ότι οι Γερμανοί μπορεί να θέλουν από τη συνεργασία Crypto. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του σταθμού της CIA στη Γερμανία, Milton Bearden, κατέληξε σε συμφωνία με αξιωματούχους της BND για την CIA να αγοράσει μετοχές της Γερμανίας για 17 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστορία της CIA.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι μυστικών εξήγησαν την αποχώρηση από μια επιχείρηση που είχαν συλλάβει σε μεγάλο βαθμό. 

Στη γερμανική ιστορία, ανώτεροι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τους πολιτικούς ηγέτες ότι τερμάτισαν ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα κατασκοπείας στο οποίο υπήρξε ποτέ μέρος του BND.

Με την αναχώρησή τους, οι Γερμανοί αποκόπηκαν σύντομα από τις πληροφορίες που συνέχισαν να μαζεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Burmeister αναφέρεται στη γερμανική ιστορία αναρωτιέται αν η Γερμανία ανήκε ακόμη “σε αυτόν τον μικρό αριθμό εθνών που δεν διαβάζονται από τους Αμερικανούς”.

Τα έγγραφα του Snowden παρείχαν μια αναστατωτική απάντηση, δείχνοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ όχι μόνο θεωρούσαν τη Γερμανία ως στόχο, αλλά παρακολούθησαν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

 

Η ιστορία της CIA ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την αποχώρηση της Γερμανίας από το πρόγραμμα, αν και ολοκληρώθηκε το 2004 και περιέχει σαφείς ενδείξεις ότι η επιχείρηση ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Σημειώνει,για παράδειγμα, ότι η υπόθεση Buehler ήταν «η πιο σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας στην ιστορία του προγράμματος» αλλά δεν ήταν θανατηφόρα. 

«Δεν προκάλεσε το θάνατό του», λέει η ιστορία, «και στα τέλη του αιώνα ο Μινέρβα ήταν ακόμα ζωντανός και καλά».

Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. 

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, «οι μέρες του κέρδους είχαν περάσει πολύ», και η Crypto «θα είχε φύγει εκτός λειτουργίας, αλλά για εγχύσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ως αποτέλεσμα, η CIA φαίνεται να έχει περάσει χρόνια στηρίζοντας μια επιχείρηση που ήταν πιο βιώσιμη ως πλατφόρμα πληροφοριών από μια επιχειρηματική επιχείρηση. 

Η σειρά προϊόντων της μειώθηκε και τα έσοδα και η πελατειακή της βάση μειώθηκαν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες συνεχίστηκαν, ανέφεραν σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι, εν μέρει λόγω της γραφειοκρατικής αδράνειας.

 Πολλές κυβερνήσεις δεν πήγαν ποτέ να στραφούν σε νεότερα συστήματα κρυπτογράφησης που πολλαπλασιάζονται τη δεκαετία του 1990 και μετά – και αποσυνδέοντας τις συσκευές Crypto τους. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν στην ιστορία της CIA και της BND είναι στη δεκαετία του ’70 ή του ’80 και ορισμένοι από αυτούς έχουν πεθάνει. 

Σε συνεντεύξεις στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, αρκετοί πρώην εργαζόμενοι της Crypto που αναφέρονται στα έγγραφα περιέγραψαν συναισθήματα ανησυχίας για τη συμμετοχή τους στην εταιρεία.

Δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την πραγματική σχέση της με τις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Αλλά είχαν βάσιμες υποψίες και εξακολουθούν να παλεύουν με τις ηθικές συνέπειες των αποφάσεών τους να παραμείνουν σε μια εταιρεία που πιστεύουν ότι εμπλέκονται σε εξαπάτηση.

«Είτε έπρεπε να φύγεις είτε έπρεπε να το αποδεχτείς με έναν ορισμένο τρόπο», δήλωσε ο Caflisch, τώρα 75 ετών, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία το 1995 αλλά συνεχίζει να ζει στα περίχωρα του Zug σε ένα μεταποιημένο εργοστάσιο ύφανσης όπου εκείνη και η οικογένειά της πολλά χρόνια διοργάνωσαν ημιεπαγγελματικές όπερες στον αχυρώνα. «Υπήρχαν λόγοι που έφυγα», είπε, συμπεριλαμβανομένης της δυσφορίας της με τις αμφιβολίες της στο Crypto και την επιθυμία της να είναι στο σπίτι περισσότερο για τα παιδιά της. 

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, είπε, “Με κάνει να αναρωτιέμαι αν έπρεπε να φύγω νωρίτερα.”

Ο Spoerndli είπε ότι εκφράζει τη λύπη του για τους εξορθολογισμούς του.

«Είπα στον εαυτό μου μερικές φορές ότι μπορεί να είναι καλύτερο αν οι καλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τι συμβαίνει μεταξύ αυτών των δικτάτορων του Τρίτου Κόσμου», είπε. «Αλλά είναι μια φτηνή αυτο-δικαιολογία. 

Στο τέλος, δεν είναι αυτός ο τρόπος. “

Τα περισσότερα από τα στελέχη που συμμετείχαν άμεσα στην επιχείρηση υποκινούνταν από ιδεολογικό σκοπό και απέρριψαν οποιαδήποτε πληρωμή πέρα ​​από τους μισθούς Crypto, σύμφωνα με τα έγγραφα. 

Ο Widman ήταν ανάμεσα σε πολλές εξαιρέσεις. «Καθώς πλησίαζε η συνταξιοδότησή του, η μυστική αποζημίωση του αυξήθηκε σημαντικά», λέει η ιστορία της CIA. Του απονεμήθηκε επίσης μετάλλιο με τη σφραγίδα της CIA.

Μετά την αποχώρηση του BND, η CIA επέκτεινε τη μυστική συλλογή εταιρειών στον τομέα της κρυπτογράφησης, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Χρησιμοποιώντας μετρητά που συγκεντρώθηκαν από τη λειτουργία Crypto, η εταιρεία απέκτησε κρυφά μια δεύτερη εταιρεία και στήριξε ένα τρίτο. 

Τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις οντότητες. 

Ωστόσο, η ιστορία του BND σημειώνει ότι ένας από τους μακροχρόνιους αντιπάλους της Crypto – η Gretag AG, που εδρεύει επίσης στην Ελβετία – «εξαγοράστηκε από έναν« Αμερικανό »και, μετά από αλλαγή ονομάτων το 2004, εκκαθαρίστηκε».

Το ίδιο το Crypto χόμπιζε. Είχε επιβιώσει από τις μεταβάσεις από μεταλλικά κιβώτια σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, από μηχανήματα τηλετύπου σε κρυπτογραφημένα συστήματα φωνής. 

Αλλά προσπάθησε να διατηρήσει τη θέση της καθώς η αγορά κρυπτογράφησης μετακινήθηκε από υλικό σε λογισμικό. 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φαίνεται να ήταν ικανοποιημένες για να αφήσουν τη λειτουργία Crypto να παίξει, ακόμη και όταν η προσοχή της NSA στράφηκε στην εξεύρεση τρόπων εκμετάλλευσης της παγκόσμιας εμβέλειας της Google, της Microsoft, της Verizon και άλλων τεχνολογικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το 2017, το μακροχρόνιο κτήριο της Crypto κοντά στο Zug πωλήθηκε σε μια εμπορική εταιρεία ακινήτων. 

Το 2018, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας – τα βασικά κομμάτια της επιχείρησης κρυπτογράφησης ξεκίνησαν σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα – χωρίστηκαν και πωλήθηκαν.

Οι συναλλαγές φάνηκαν σχεδιασμένες να παρέχουν κάλυψη για έξοδο από τη CIA.

Η αγορά της CyOne από την ελβετική μερίδα της επιχείρησης ήταν δομημένη ως εξαγορά διαχείρισης, επιτρέποντας στους κορυφαίους υπαλλήλους της Crypto να μετακινηθούν σε μια νέα εταιρεία με μόνωση από τους κινδύνους κατασκοπείας και με μια αξιόπιστη πηγή εσόδων. 

Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία πωλούσε πάντα ασφαλείς εκδόσεις των συστημάτων Crypto, είναι πλέον ο μοναδικός πελάτης της CyOne.

Ο Giuliano Otth, ο οποίος υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Crypto AG από το 2001 μέχρι τη διάσπασή του, πήρε την ίδια θέση στη CyOne μετά την απόκτηση των ελβετικών περιουσιακών στοιχείων. 

Δεδομένης της θητείας του στο Crypto, είναι πιθανό να υπονοούσε την ιδιοκτησία της εταιρείας από την CIA, όπως ήταν όλοι οι προκάτοχοί του στη δουλειά.

«Ούτε η CyOne Security AG ούτε ο κ. Otth έχουν σχόλια σχετικά με την ιστορία της Crypto AG», δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση.

Οι διεθνείς λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία της Crypto πωλήθηκαν στη Linde, μια Σουηδική επιχειρηματίας, η οποία προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια με εμπορικά ακίνητα.

Σε μια συνάντηση στη Ζυρίχη τον περασμένο μήνα, ο Linde είπε ότι είχε έλθει εν μέρει στην εταιρεία από την κληρονομιά της και τη σύνδεση Hagelin, ένα παρελθόν που εξακολουθεί να αντηχεί στη Σουηδία.

 Με την ανάληψη των εργασιών, η Linde μετέφερε ακόμη και μέρος του ιστορικού εξοπλισμού της Hagelin από την αποθήκευση σε μια οθόνη στην είσοδο του εργοστασίου.

Όταν αντιμετώπισε αποδείξεις ότι η Crypto ήταν ιδιοκτησία της CIA και της BND, η Linde φαινόταν κλονισμένη ορατά και είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν έμαθε ποτέ τις ταυτότητες των μετόχων της εταιρείας.

 Ρώτησε πότε θα δημοσιευθεί η ιστορία, λέγοντας ότι είχε υπαλλήλους στο εξωτερικό και εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά τους.

Σε μια επακόλουθη συνέντευξη, ο Linde είπε ότι η εταιρεία του ερευνά όλα τα προϊόντα που πουλά για να εξακριβώσει εάν έχουν κρυμμένες ευπάθειες. «Πρέπει να κάνουμε μια περικοπή το συντομότερο δυνατό με όλα όσα έχουν συνδεθεί με το Crypto», είπε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον Otth και άλλους που συμμετείχαν στη συναλλαγή σχετικά με το εάν υπήρχε αλήθεια στους μακροχρόνιους ισχυρισμούς Crypto, ο Linde είπε ότι τα θεωρούσε ως «απλώς φήμες».

Είπε ότι έλαβε διαβεβαίωση από το γεγονός ότι η Crypto συνέχισε να έχει ουσιαστικά συμβόλαια με ξένες κυβερνήσεις, χώρες που υποτίθεται ότι είχε δοκιμάσει τα προϊόντα της εταιρείας δυναμικά και θα τα είχε εγκαταλείψει εάν είχαν συμβιβαστεί.

«Έχω αποκτήσει ακόμη και το εμπορικό σήμα,« Crypto », είπε, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του στη βιωσιμότητα της εταιρείας. 

Δεδομένων των πληροφοριών που τώρα έρχονται στο φως, είπε, αυτή ήταν «ίσως μια από τις πιο ηλίθιες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ στην καριέρα μου».

Η εκκαθάριση της εταιρείας διεκπεραιώθηκε από την ίδια δικηγορική εταιρεία του Λιχτενστάιν που κάλυπτε την πώληση της Hagelin στην CIA και την BND 48 χρόνια νωρίτερα. 

Οι όροι των συναλλαγών του 2018 δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι υπολόγισαν τη συνολική αξία τους σε 50 εκατομμύρια έως 70 εκατομμύρια δολάρια.

Για τη CIA, τα χρήματα θα ήταν μια τελική αποπληρωμή από τη Minerva.

Η αναφορά για αυτό το άρθρο έγινε σε συνεργασία με τον Peter F. Mueller, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.

 Η Julie Tate στην Ουάσινγκτον συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.

Γκρεγκ Μίλερ

Ο Γκρεγκ Μίλερ είναι ανταποκριτής εθνικής ασφάλειας για το The Washington Post και νικητής δύο φορές στο Βραβείο Πούλιτζερ. 

Είναι ο συγγραφέας του “The Apprentice”, ένα βιβλίο σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ το 2016 και την πτώση υπό τη διοίκηση του Trump.

Σχετικά με αυτήν την ιστορία

Επιμέλεια από τον Peter Finn. Επεξεργασία αντιγραφής από την Emily Codik. Σχεδιασμός και ανάπτυξη από τον Lucio Villa. Φωτογραφία από τον Jahi Chikwendiu. Επεξεργασία φωτογραφιών και έρευνα από τον Bronwen Latimer. Βίντεο από τον Stainislav Dobak. Επεξεργασία βίντεο από τον Jason Aldag. Γραφικά από τον Aaron Steckelberg. Διαχείριση έργου από τη Julie Vitkovskaya.

 11 Φεβρουαρίου 2020

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

Να και αποδείξεις!

ΟΜΟΛΟΓΊΑ ΤΗΣ CIA: ΕΠΕΜΒΑΊΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ ΤΟ 1947 βίντεο

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>