«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αγαπητοί αναγνώστες, δεν ανεβάζω αυτά τα θέματα για να σας τρομάξω, αλλά να είσαστε ενημερωμένοι και να έχετε δική σας άποψη!

Η «σιωπηλή υποξία» μπορεί να σκοτώνει ασθενείς με COVID-19. Αλλά υπάρχει ελπίδα.

Τρισδιάστατη εικόνα σωματιδίων κορανοϊού που επιτίθενται στους πνεύμονες.

(Εικόνα: © xia yuan μέσω Getty Images)

Καθώς οι γιατροί βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς με COVID-19, παρατηρούν μια περίεργη τάση: Ασθενείς των οποίων τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα είναι υπερβολικά χαμηλά, αλλά δύσκολα αναπνέουν.

Αυτοί οι ασθενείς είναι αρκετά άρρωστοι, αλλά η ασθένειά τους δεν εμφανίζεται όπως το τυπικό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ένας τύπος πνευμονικής ανεπάρκειας που είναι γνωστός από το ξέσπασμα του κοροναϊού SARS το 2003 και άλλων αναπνευστικών ασθενειών .

 Οι πνεύμονές τους σαφώς δεν οξυγονώνουν αποτελεσματικά το αίμα, αλλά αυτοί οι ασθενείς είναι σε εγρήγορση και αισθάνονται σχετικά καλά, ακόμη και όταν οι γιατροί συζητούν εάν θα τους διασωλήξουν τοποθετώντας έναν αναπνευστικό σωλήνα κάτω από το λαιμό.

Η ανησυχία με αυτήν την παρουσίαση, που ονομάζεται «σιωπηλή υποξία», είναι ότι οι ασθενείς εμφανίζονται στο νοσοκομείο με χειρότερη υγεία από ό, τι αντιλαμβάνονται.

Αλλά μπορεί να υπάρχει τρόπος να το αποτρέψουμε αυτό, σύμφωνα με τους New York Times Op-Ed από τον ιατρό του τμήματος έκτακτης ανάγκης Richard Levitan.

Εάν στους άρρωστους ασθενείς δόθηκαν συσκευές παρακολούθησης οξυγόνου που ονομάζονται παλμικά οξύμετρα για να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι, μπορεί να είναι σε θέση να ζητήσουν ιατρική θεραπεία νωρίτερα και τελικά να αποφύγουν τις πιο επεμβατικές θεραπείες.

Σχετικά: Οι αναπνευστήρες χρησιμοποιούνται υπερβολικά σε ασθενείς με COVID-19;

“Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο”, δήλωσε ο Δρ Marc Moss, επικεφαλής του τμήματος Πνευμονικών Επιστημών και Ιατρικής Κριτικής Φροντίδας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Anschutz.

Υπάρχουν άλλες καταστάσεις στις οποίες οι ασθενείς είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε οξυγόνο, αλλά δεν αισθάνονται αίσθηση ασφυξίας ή έλλειψης αέρα, δήλωσε ο Moss στο Live Science.

Για παράδειγμα, ορισμένα συγγενή καρδιακά ελαττώματα προκαλούν την παράκαμψη της κυκλοφορίας στους πνεύμονες, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα είναι αρκετά οξυγονωμένο.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανόηση ότι τα άτομα με COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν με αυτά τα άτυπα συμπτώματα κοροναϊού αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ιατρών.

Αέρας για αέρα

Τα φυσιολογικά επίπεδα αίματος-οξυγόνου είναι περίπου 97%, είπε ο Moss και γίνεται ανησυχητικό όταν οι αριθμοί πέσουν κάτω από το 90%.

Σε επίπεδα κάτω του 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην έχει αρκετό οξυγόνο και οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν σύγχυση, λήθαργο ή άλλες ψυχικές διαταραχές.

Καθώς τα επίπεδα πέφτουν στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80 ή κάτω, αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης στα ζωτικά όργανα.

Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται τόσο άσχημα άμεσα.

Πολλοί ασθενείς με κοροϊό εμφανίζονται στο νοσοκομείο με κορεσμούς οξυγόνου στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80, αλλά φαίνονται αρκετά άνετοι και σε εγρήγορση, δήλωσε η Δρ Astha Chichra, ιατρική κρίση της Ιατρικής Σχολής Yale Μπορεί να έχουν λίγο αναπνοή, αλλά όχι ανάλογα με την έλλειψη οξυγόνου που λαμβάνουν.

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται δύσπνοια ή κόπωση της αναπνοής, είπε ο Moss.

Το ένα είναι κάτι που εμποδίζει τον αεραγωγό, το οποίο δεν αποτελεί ζήτημα στο COVID-19.

Ένα άλλο είναι όταν το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στο αίμα.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι κατά τη διάρκεια της άσκησης: Ο αυξημένος μεταβολισμός σημαίνει περισσότερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα τη βαριά αναπνοή να εκπνέει όλο αυτό το CO2.

Σχετιζόμενο: Θα μπορούσε η γενετική να εξηγήσει γιατί ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 έχουν χειρότερη κατάσταση από άλλους;

Ένα τρίτο φαινόμενο, ιδιαίτερα σημαντικό για την αναπνευστική νόσο, είναι η μειωμένη συμμόρφωση των πνευμόνων.

Η συμμόρφωση των πνευμόνων αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι πνεύμονες κινούνται μέσα και έξω με κάθε αναπνοή.

Στην πνευμονία και στο ARDS, τα υγρά στους πνεύμονες γεμίζουν μικροσκοπικούς σάκους αέρα που ονομάζονται κυψελίδες, όπου οξυγόνο από τον αέρα διαχέεται στο αίμα.

Καθώς οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, γίνονται πιο τεντωμένοι και πιο άκαμπτοι, και οι θωρακικοί μύες και οι κοιλιακοί μύες του ατόμου πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για να αναπτυχθούν και να συστέλλονται οι πνεύμονες για να αναπνεύσουν.

Αυτό συμβαίνει και σε σοβαρό COVID-19. Αλλά σε ορισμένους ασθενείς, η συσσώρευση υγρών δεν είναι αρκετή για να κάνει τους πνεύμονες ιδιαίτερα δύσκαμπτους.

 Τα επίπεδα οξυγόνου τους μπορεί να είναι χαμηλά για άγνωστο λόγο που δεν συνεπάγεται συσσώρευση υγρών – και αυτό που δεν προκαλεί την ανάγκη του σώματος να αναπνέει.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ CORONAVIRUS

Εργασία για αναπνοή

Αυτό που συμβαίνει είναι ακόμη άγνωστο.

Ο Chichra είπε ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί απλώς να έχουν αρκετά υγιείς πνεύμονες και, ως εκ τούτου, έχουν τη συμμόρφωση των πνευμόνων (ή ελαστικότητα) – τόσο μεγάλη αντίσταση στους πνεύμονες όταν ένα άτομο εισπνέει και εκπνέει – να αισθάνεται σαν να μην είναι κοντά στον αέρα, ακόμη και ως Οι πνεύμονές τους γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί στη διάχυση οξυγόνου στο αίμα.

Άλλοι, ειδικά γηριατρικοί ασθενείς, μπορεί να έχουν συννοσηρότητες που σημαίνει ότι ζουν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου τακτικά, οπότε έχουν συνηθίσει να αισθάνονται κάπως ληθαργικοί ή εύκολα άνεμοι, είπε.

Σχετικά: 11 εκπληκτικά γεγονότα για το αναπνευστικό σύστημα

Στο New York Times Op-Ed σχετικά με το φαινόμενο, ο Levitan έγραψε ότι η έλλειψη έκπληξης μπορεί να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη φάση της πνευμονικής ανεπάρκειας που προκαλείται από το COVID-19.

 Όταν ξεκινά η πνευμονική ανεπάρκεια, έγραψε, ο ιός μπορεί να προσβάλει τα πνευμονικά κύτταρα που παράγουν επιφανειοδραστικό, μια λιπαρή ουσία στις κυψελίδες, η οποία μειώνει την επιφανειακή τάση στους πνεύμονες, αυξάνοντας τη συμμόρφωσή τους.

Χωρίς τασιενεργό, η αυξημένη επιφανειακή τάση αναγκάζει τις κυψελίδες να ξεφουσκώσουν, αλλά εάν δεν γεμίζουν με υγρό, δεν θα αισθάνονται άκαμπτα, έγραψε ο Levitan.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς οι κυψελίδες αποτυγχάνουν να οξυγονώσουν το αίμα χωρίς ο ασθενής να παρατηρήσει την ανάγκη να αναπνέει περισσότερο αέρα.

Ο ιός μπορεί επίσης να δημιουργήσει υποξία καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στους πνεύμονες, δήλωσε ο Moss.

Κανονικά, όταν ένας ασθενής έχει πνευμονία, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία γύρω από τις γεμάτες με υγρό περιοχές των πνευμόνων συστέλλονται (ονομάζεται υποξική αγγειοσυστολή): Αισθώντας έλλειψη οξυγόνου στις κατεστραμμένες περιοχές, το σώμα απομακρύνει το αίμα σε άλλα, πιο υγιή μέρη των πνευμόνων.

Επειδή η πνευμονία γεμίζει τους πνεύμονες με υγρό, το άτομο θα αισθανθεί πείνα για αέρα και αναπνέει για αναπνοή.

Όμως τα αγγεία τους στέλνουν το αίμα στα λιγότερο κατεστραμμένα μέρη του πνεύμονα, έτσι η οξυγόνωση του αίματος παραμένει σχετικά υψηλή, δεδομένης της βλάβης.

Στο COVID-19, αυτό το υπόλοιπο μπορεί να είναι απενεργοποιημένο.

Οι πνεύμονες δεν είναι πολύ γεμάτοι υγρό και δύσκαμπτοι, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία δεν συστέλλονται και επαναπροσανατολίζουν το αίμα στις λιγότερο κατεστραμμένες κηλίδες.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να εισπνέουν και να εκπνέουν χωρίς αντίσταση, αλλά το αίμα εξακολουθεί να προσπαθεί να πάρει οξυγόνο στις κυψελίδες που είναι κατεστραμμένες και αναποτελεσματικές.

“Αυτό που πιθανότατα συμβαίνει εδώ είναι ότι η υποξική αγγειοσυστολή χάνεται για κάποιο λόγο, έτσι ώστε το αίμα να ρέει σε μέρη όπου υπάρχει κάποια βλάβη στους πνεύμονες”, δήλωσε ο Moss.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, πρόσθεσε.

“Δεν πρόκειται να πω ότι οι κυψελίδες είναι φυσιολογικές και το επιφανειοδραστικό είναι φυσιολογικό, αλλά όταν κάποιος έχει υποξία σε αναλογία με αυτό που θα βλέπατε στον πνεύμονα, αυτό κάνει τους ειδικούς των πνευμόνων να πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά των αιμοφόρων αγγείων, ” αυτός είπε.

Στους New York Times, ο Levitan προτείνει στους ασθενείς που δεν είναι αρκετά άρρωστοι να εισαχθούν στο νοσοκομείο να λάβουν παλμικά οξυμέτρα, συσκευές που σφίγγουν στο δάχτυλο για να μετρήσουν την οξυγόνωση του αίματος.

Εάν οι αριθμοί οξυγόνωσης τους αρχίσουν να μειώνονται, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης.

“Είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα”, είπε ο Moss.

Ακόμα και χωρίς εκτεταμένη παρακολούθηση οξυγόνου στο σπίτι, οι γιατροί τώρα αρχίζουν να κάνουν διάκριση μεταξύ ασθενών που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και που εργάζονται σκληρά για να αναπνεύσουν, και εκείνων που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αλλά αναπνέουν χωρίς αγωνία, είπε ο Chichra.

 Νωρίς στην πανδημία , γνωρίζοντας ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να αρχίσουν να αποτυγχάνουν γρήγορα, οι γιατροί τείνουν να βάζουν άτομα με υποξία στους αναπνευστήρες γρήγορα.

Τώρα, είπε ο Chichra, γίνεται σαφές ότι οι ασθενείς που δεν αγωνίζονται για αναπνοή συχνά αναρρώνουν χωρίς να υποβάλλονται σε διασωλήνωση.

Μπορεί να τα πάει καλά με το οξυγόνο που διανέμεται μέσω του ρινικού σωλήνα ή μιας μάσκας χωρίς αναπνοή, η οποία ταιριάζει στο πρόσωπο για να παρέχει υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου.

Οι υποξικοί ασθενείς που αναπνέουν γρήγορα και επίπονα, με αυξημένους καρδιακούς παλμούς, τείνουν να είναι αυτοί που χρειάζονται μηχανικό αερισμό ή μη επεμβατικό αερισμό θετικής πίεσης, δήλωσε ο Τσίτσα.

Το τελευταίο είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί μάσκα προσώπου αντί για σωλήνα κάτω από το λαιμό, αλλά επίσης χρησιμοποιεί πίεση για να ωθήσει τον αέρα στους πνεύμονες.

“Η βασική διαφορά που βρήκαμε μεταξύ αυτών των λαών είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να αναπνέουν είναι οι άνθρωποι που συνήθως πρέπει να είναι διασωληνωμένοι”, δήλωσε ο Τσίτρα.

Αρχικά δημοσιεύθηκε στο Live Science .

Ενημερώθηκε στις 25 Μαρτίου με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για το COVID-19. 

Ο νέος κοροϊός που προκαλεί το COVID-19 έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 454.000 ασθένειες και περισσότερους από 20.550 θανάτους παγκοσμίως. Συγκριτικά, μόνο στις ΗΠΑ, η γρίπη (που ονομάζεται επίσης γρίπη) προκάλεσε περίπου 38 εκατομμύρια ασθένειες, 390.000 νοσηλεία και 23.000 θανάτους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει την εποχική γρίπη για δεκαετίες. Έτσι, παρά τον κίνδυνο, γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς της γρίπης και τι να περιμένουμε κάθε σεζόν. Αντίθετα, λίγα είναι γνωστά για τον νέο κοροναϊό και την ασθένεια που προκαλεί, που ονομάζεται COVID-19, επειδή είναι τόσο νέο. Αυτό σημαίνει ότι το COVID-19 είναι κάτι το wild card όσον αφορά το πόσο μακριά θα εξαπλωθεί και πόσους θανάτους θα προκαλέσει.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ CORONAVIRUS

«Παρά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με τη γρίπη, υπάρχει βεβαιότητα… εποχικής γρίπης», δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου στις 31 Ιανουαρίου. “Μπορώ να πω όλοι, εγγυημένοι, ότι καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα κρούσματα γρίπης θα μειωθούν. Θα μπορούσατε να προβλέψετε με ακρίβεια ποιο είναι το εύρος της θνησιμότητας και οι νοσηλείες [θα], “είπε ο Fauci. “Το ζήτημα τώρα με το [COVID-19] είναι ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα.” (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 14 Μαρτίου, το 15,3% των εξετάσεων για αναπνευστική νόσο αποδείχθηκε θετικό για τη γρίπη, σε σύγκριση με το 21,1% την προηγούμενη εβδομάδα.)

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να μάθουν περισσότερα για το COVID-19 και η κατανόησή μας για τον ιό που τον προκαλεί και την απειλή που θέτει μπορεί να αλλάξει καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες πληροφορίες. Με βάση αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, εδώ συγκρίνεται με τη γρίπη.

ΚΛΕΙΣΕ
Εποχιακή γρίπη εναντίον Ιός SARS-CoV-2
Όγκος 0%
ΠΑΙΞΤΕ ΗΧΟΣ

Συμπτώματα και σοβαρότητα

Και οι δύο ιοί εποχικής γρίπης (που περιλαμβάνουν τους ιούς της γρίπης Α και της γρίπης Β) και ο COVID-19 είναι μεταδοτικοί ιοί που προκαλούν αναπνευστική νόσο.

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, κόπωση και, μερικές φορές, έμετο και διάρροια, σύμφωνα με το CDC . Τα συμπτώματα γρίπης εμφανίζονται συχνά ξαφνικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από τη γρίπη θα αναρρώσουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, η γρίπη προκαλεί επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας . Μέχρι στιγμής αυτή η εποχή της γρίπης, περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να νοσηλευτούν. Και το συνολικό ποσοστό νοσηλείας στις ΗΠΑ αυτή τη σεζόν είναι 61 νοσηλεία ανά 100.000 άτομα.

Με το COVID-19, οι γιατροί προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν την πλήρη εικόνα των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας της νόσου. Τα αναφερόμενα συμπτώματα σε ασθενείς ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια, σύμφωνα με το CDC.

Σε γενικές γραμμές, μελέτες σε νοσοκομειακούς ασθενείς διαπίστωσαν ότι περίπου 83% έως 98% των ασθενών αναπτύσσουν πυρετό, 76% έως 82% αναπτύσσουν ξηρό βήχα και 11% έως 44% αναπτύσσουν κόπωση ή μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με μια μελέτη επισκόπησης για το COVID -19 δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA . Άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, κοιλιακός πόνος και διάρροια, έχουν αναφερθεί, αλλά είναι λιγότερο συχνές. Ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα, απώλεια μυρωδιάς, έχει επίσης αναφερθεί σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19, ανέφερε το Live Science .

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη στις περιπτώσεις COVID-19 μέχρι σήμερα, ερευνητές από το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων, ανέλυσαν 44.672 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κίνα μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2019 και 11 Φεβρουαρίου 2020. Από αυτές τις περιπτώσεις, 80,9 % (ή 36.160 περιπτώσεις) θεωρήθηκαν ήπιες, 13,8% (6.168 περιπτώσεις) σοβαρές και 4,7% (2.087) κρίσιμες. “Κρίσιμες περιπτώσεις ήταν εκείνες που εμφάνισαν αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ ή / και δυσλειτουργία / ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων”, έγραψαν οι ερευνητές στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε στο China CDC Weekly .

Μια πρόσφατη μελέτη των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι, μεταξύ 4.226 αναφερόμενων περιπτώσεων, τουλάχιστον 508 άτομα ή 12% νοσηλεύτηκαν. Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) του CDC, είναι προκαταρκτική και οι ερευνητές σημειώνουν ότι λείπουν δεδομένα για νοσηλεία για σημαντικό αριθμό ασθενών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, επειδή οι αναπνευστικοί ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε διαφορετικούς ιούς του αναπνευστικού με βάση μόνο τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ .

Ποσοστό θανάτου

Το ποσοστό θανάτου από την εποχική γρίπη είναι συνήθως περίπου 0,1% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους The New York Times .

Αν και το ποσοστό θανάτου για το COVID-19 είναι ασαφές, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι υψηλότερο από αυτό της εποχικής γρίπης.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο China CDC Weekly, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από το COVID-19 ήταν περίπου 2,3% στην ηπειρωτική Κίνα. Μια άλλη μελέτη περίπου 1.100 νοσηλευόμενων ασθενών στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine , διαπίστωσε ότι το συνολικό ποσοστό θανάτου ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, περίπου 1,4%.

Ωστόσο, το ποσοστό θανάτου για το COVID-19 φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την ηλικία ενός ατόμου, μεταξύ άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, το ποσοστό θανάτων έφτασε το 2,9%. σε άλλες επαρχίες της Κίνας, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 0,4%, σύμφωνα με τη μελέτη China CDC Weekly. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν πληγεί περισσότερο. Το ποσοστό θανάτου ανέρχεται στο 14,8% σε αυτούς που είναι άνω των 80 ετών. Μεταξύ αυτών των ηλικιών 70 έως 79 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 στην Κίνα φαίνεται να είναι περίπου 8%. είναι 3,6% για αυτές τις ηλικίες 60 έως 69 ετών. 1,3% για 50 έως 59 0,4% για την ηλικιακή ομάδα 40 έως 49 ετών και μόλις 0,2% για άτομα ηλικίας 10 έως 39 ετών. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σε παιδιά κάτω των 9 ετών.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου στο περιοδικό  Emerging Infectious Diseases  προσαρμόστηκε για την πιθανή χρονική καθυστέρηση μεταξύ νοσηλείας και θανάτου μεταξύ περιπτώσεων στην Κίνα. Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι, από τις 11 Φεβρουαρίου, το ποσοστό θνησιμότητας από το COVID-19 ήταν τόσο υψηλό όσο 12% στο Γουχάν, 4% στην επαρχία Χουμπέι και 0,9% στην υπόλοιπη Κίνα.

Στη μελέτη MMWR του CDC, το 45% των νοσηλείας, το 53% των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) και το 80% των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 ήταν μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Μετάδοση ιού

Το μέτρο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προσδιορίσουν πόσο εύκολα εξαπλώνεται ένας ιός είναι γνωστός ως “βασικός αριθμός αναπαραγωγής” ή R0 (προφέρεται R-naught). Αυτή είναι μια εκτίμηση του μέσου αριθμού των ατόμων που προσλαμβάνουν τον ιό από ένα μολυσμένο άτομο, ανέφερε προηγουμένως το Live Science . Η γρίπη έχει τιμή R0 περίπου 1,3, σύμφωνα με τους The New York Times .

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν το R0 για το COVID-19. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η τιμή R0 για το νέο κοροναϊό κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3, σύμφωνα με τη μελέτη επανεξέτασης της JAMA που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο έχει μεταδώσει τον ιό σε κατά μέσο όρο 2 έως 3 άτομα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το R0 δεν είναι απαραίτητα ένας σταθερός αριθμός. Οι εκτιμήσεις μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, ανάλογα με παράγοντες όπως η συχνότητα επαφής των ανθρώπων μεταξύ τους και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση της ιογενούς εξάπλωσης, ανέφερε προηγουμένως το Live Science .

Κίνδυνος μόλυνσης

Το CDC εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, περίπου το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ αρρωσταίνει με τη γρίπη κάθε σεζόν.

Από τις 19 Μαρτίου, υπάρχουν 9.415 περιπτώσεις COVID-19 στις ΗΠΑ. Ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από άλλες, αλλά περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και στις 50 πολιτείες, σύμφωνα με το CDC.

Ο άμεσος κίνδυνος έκθεσης στο COVID-19 είναι ακόμα χαμηλός για τους περισσότερους Αμερικανούς, ωστόσο, καθώς επεκτείνεται η επιδημία, ο κίνδυνος θα αυξηθεί, είπε το CDC. Τα άτομα που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει συνεχιζόμενη εξάπλωση της κοινότητας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης, όπως και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19, ανέφερε το πρακτορείο.

Το CDC αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη μετάδοση του νέου κοροναϊού και τους επόμενους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εκτεθεί στον ιό.

Πανδημίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εποχική γρίπη, η οποία προκαλεί εκρήξεις κάθε χρόνο, δεν πρέπει να συγχέεται με πανδημία γρίπης ή μια παγκόσμια εστία ενός νέου ιού γρίπης που είναι πολύ διαφορετικός από τα στελέχη που κυκλοφορούν συνήθως. Αυτό συνέβη το 2009 με την πανδημία της γρίπης των χοίρων, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε μεταξύ 151.000 και 575.000 ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το CDC . Δεν υπάρχει πανδημία γρίπης αυτήν τη στιγμή.

Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επίσημα το ξέσπασμα του COVID-19 ως πανδημία . Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ έχει κηρύξει πανδημία για  κοροναϊό .

Πώς εξαπλώνεται; Ποια είναι τα συμπτώματα; Οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν
Όγκος 0%
ΠΑΙΞΤΕ ΗΧΟΣ

Πρόληψη

Σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, για την οποία υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από λοίμωξη, δεν υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19. Αλλά οι ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός. Αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει κλινική δοκιμή φάσης 1 για πιθανό εμβόλιο για το COVID-19 .

Σε γενικές γραμμές, το CDC συνιστά τα ακόλουθα για την αποτροπή της εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν τόσο ιούς κορανοϊούς όσο και ιούς της γρίπης: Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια. αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα. μείνε σπίτι όταν είσαι άρρωστος. και καθαρίστε και απολυμάνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

Αρχικά δημοσιεύθηκε στο Live Science .

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Εξοικονομήστε τουλάχιστον 53% με την τελευταία προσφορά περιοδικών!

Με εντυπωσιακές απεικονίσεις που δείχνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και εκπληκτική φωτογραφία των πιο εμπνευσμένων γυαλιών στον κόσμο, το How It Works αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της συναρπαστικής, πραγματικής διασκέδασης για ένα κοινό που επιθυμεί να συμβαδίσει με την τελευταία τεχνολογία και τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στο πλανήτη και πέρα. Γράφτηκε και παρουσιάστηκε με στυλ που καθιστά ακόμη και τα πιο περίπλοκα θέματα ενδιαφέροντα και κατανοητά, πώς λειτουργεί Απολαύστε αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>