«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ΡΙΞΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.

The Trans-Alaska Pipeline shown north of the Brooks Range near Atigun Pass. The zigzag design and fin devices allows for geologic movement and thermal expansion and contraction to keep the 800-mile pipieline from heaving and rupturing.Jim Lavrakas/Anchorage Daily News - 870602

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen   Tel.+Fax: 0049 2102 32513   E-Mail: chaziteo@t-online.de

           15.02.2020

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Οπου υπαρχει Φωs, συσχετιζεται αυτο σχεδον παντοτε με το στοιχειο τηs Φωτιαs.

Παρα πολυ Φωs ομωs μπορει να τυφλωσει τον ανθρωπο και να χασει αυτοs τον προσανατολισμο του.

Κατα την αρχαιοελληνικη Μυθολογια, εκλεψε πριν περιπου 750.000 γηινα χρονια απο τον πατερα των θεων Δια, ο Τιταναs Προμηθεαs, την Φωτια και την εφερε στουs ανθρωπουs.

Ο Διαs εκδικηθηκε τουs ανθρωπουs με το γεματο με κακοτυχιεs κυτιο τηs Πανδωραs και τον Προμηθεα, καρφωνονταστον στουs βραχουs του Καυκασου και αφηνονταστον ερμαιο για τροφη των αετων.

Ηδη οι κσατασκευαστεs των Μυθων γνωριζαν την διπλη ιδιωτητα τηs Φωτιαs, δηλαδη για τα πλεονεκτηματα τηs που γρηγορα μπορουσαν να γινουν μειονεκτηματα.

Ο ανθρωποs, υπο ενεργειακη σκοπια, απο την τοτε εποχη αρχισε με την ημερωση τηs Φωτιαs που πιθανωs θα καταληξει στο τελοs στην εκπληρωση του ονειρου τηs πυρηνικηs συντηξηs, εαν προηγουμενωs δεν εντοπισθει μια ανευ καυσηs μεθοδοs παραγωγηs ικανοποιητικων ποσοτητων Ενεργειαs για τιs αναγκεs των ανθρωπων (1, 2).

Ειναι δυνατη, δια τηs Φυσικηs και Τεχνολογιαs, η εξελιξη ενοs συστηματοs, το οποιο με την εξισωση των φυσιολογικα δημιουργουμενων διαφορων θερμοκρασιαs και την εκμεταλλευση διαφορετικων δυναμικων υψουs ‘η ανανεωσημων παραμετρων τηs κινησηs για την δημιουργια αρκουντων ποσοτητων ηλεκτρικηs ενεργειαs χωριs να επιβαρυνεται το περιβαλλον;

Μπορει π.χ. η εκμεταλλευση των αλληλοεπιδρασεων στην Φυσικη μεταξυ του νερου και τηs κυκλοφοριαs τηs θερμοτηταs, να γινει η λυση του ωs ανω προβληματοs;

Ειναι τα γνωστα στουs ανθρωπουs θερμοδυναμικα αξιωματα, πραγματι ανεπαφα ‘η δρουν τιμωριτικα, καταπιεστικα και ανομα και κραυγαζουν για απελευθερωση;

Οι παμπαλαιοι αρχαιοι Ελληνεs φοβουνταν απο την αρχη τηs υπαρξηs τουs, το σκοτοs τηs νυχτοs και ειχαν απολυτη αναγκη για φωs και  φωτισμο.

Ετσι αρχισαν να αναζητουν μετα την δυση του Ηλιου δυνατοτεs δημιουργιαs τεχνικου φωτισμου.

Η ημερωση τηs φωτιαs πριν πολλεs χιλιαδεs γηινα  χρονια και η χρησιμοποιηση εργαλειων, υπηρξεν το σπουδαιτερο τεχνολογικο βημα στην ανθρωποποιηση του Homo erectus με την εξελιξη του σε Homo sapiens.

O Ελληναs πρωτανθρωποs ζουσε νομαδικα ωs κυνηγοs, μαζευε καρπουs, βελανιδια και ριζεs.

Ωs κυνηγοs, που δεν ειχε ακομη ημερωσει ζωα, δεν παρηγαγε τιποτε και δεν χρειαζονταν να δημιουργει για ενα χρονο αποθεματα διατροφηs, οπωs κανουν οι Γεωργοι.

Σε αυτην την πολιτιστικη σταθμη αναφερεται ο Ησιοδοs για το χρυσουν ανθρωπινο γενοs, που ζουσε σε κατασταση παραδεισου και που δεν χρειαζονταν να εργαζεται.

Για τον Ελληνα φιλοσοφο Ηρακλειτο δεν ηταν το νερο, αλλα η φωτια η πρωταρχικη υλη, απο την οποια τα παντα δημιουργηθηκαν.

Απο την εποχη των παμπαλαιων αρχαιων Ελληνων προεκυψε και η αποψη, οτι τα παντα εχουν τιs ριζεs τουs στα τεσσερα στοιχεια, νερο, αεραs, γη και φωτια.

Ο Ηλιοs μαs, η ουρανιος πηγη δυναμηs, περιβαλλει τον πλανητη μαs και ολεs τis μορφεs ζωηs σε αυτον, καθημερινωs, με την τεραστια ροη ενεργειαs του, και φωτιζει και θερμαινει ολο το ηλιακο συστημα. Η ενεργεια του Ηλιου μαs τρεφει τουs ανθρωπουs, τα ζωα και τα φυτα, δημιουργει τα αερια ρευματα και τα αντιστοιχα του νερου.

Η γηινη ατμοσφαιρα αποτελλειται απο το περιβαλλον στρωμα αεροs (4.100 εκατομμυρια τοννουs) και την Υδροσφαιρα (1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα νερου).

Υπο μορφη Υδρογονανθρακων (Ανθρακαs, Πετρελαιο και φυσικο Αεριο) δημιουργησε και διατηρησε η μητερα Γη εδω και εκατονταδες εκατομμυρια γηινα χρονια απο την ενεργεια του Ηλιου μαs, για τα παιδια τηs, ενεργειακα αποθεματα για το μελλον.                                                         

  1. Ενεργειακεs παρατηρησειs

Ολεs οι σημερα απο τουs ανθρωπουs χρησιμοποιουμενεs μορφεs ενεργειαs, εχουν την αφετηρια τουs στην δυναμη του Ηλιου μαs.

Αν και ο πλανητηs μαs ειναι τετελεσμενοs, η υλη του ειναι αιωνια και γι’ αυτο τα αποθεματα του σε πρωτεs στρατηγικεs υλεs, σε ανθρωπινο επιπεδο εξεταζομενεs, ειναι απειρωs μεγαλα, δηλαδη ατελειωτα.

Απο την στιγμη που θα επιτευχθει η θερμοπυρηνικη συντηξη, θα γινουν οι τερaστιεs μαζεs υδατοs των ωκεανων, μια ατελειωτοs ενεργειακη πηγη.

Η ενεργεια που περιεχουν τα 420.000 κυβικα χιλιομετρα Θεοδωριο των υδατων των ωκεανων αρκει για να ικανοποισει τιs ενεργειακεs αναγκεs τηs ανθρωποτηταs για τα επομενa 10 δισεκατομυρια γηινα χρονια.

Επιπλεον η γηινη σφαιρα, ειναι η ιδια, μια τεραστια αποθηκη θερμικηs ενεργειαs η οποια ειναι αμετρητα πολλαπλασια μεγαλυτερη απο την ενεργεια που αποθηκευουν ολα τα γηινα κοιτασματα υδρογονανθρακων, που αποτελουν ακομη τιs σπουδαιοτερεs ενεργειακεs πηγεs τηs σημερον για τουs ανθρωπουs.

Η θερμικη αυτη ενεργεια ειναι προ’ι’ον τηs διασπασηs ραδιενεργων ατομων που κατεληξαν στον πλανητη μαs κατα την δημιουργια αυτου πριν 4,6 δισεκατομμυρια γηινα χρονια απο ενδοαστρικα νεφη, απο τα οποια δημιουργηθηκαν ο Ηλιοs και οι πλανητεs του ηλιακου μαs συστηματοs.

Δια τηs θερμοτηταs αυτηs μετακινηθηκαν για πολλαπλη φορα ολεs οι στερεεs μαζεs του πλανητη μαs και σχηματισαν μια μεγαλη Ηπειρο, η οποια εν συνεχεια διασπαται παλι σε μια σειρα απο μικροτερεs Ηπειρουs. 

Εδω και 700 εκατομμυρια γηινα χρονια απομακρυνονται μεταξυ τουs οι τεκτονικεs πλακεs που αποτελουν την Λιθοσφαιρα και οι οποιεs θα ξαναενωθουν, οπωs πριν απο 350 εκατομμυρια γηινα χρονια και ουτω καθ’ εξηs.

Κατω απο την Λιθοσφαιρα βρισκεται η 1.200 βαθμουs Κελσιου θερμοτερη Ασθενοσφαιρα η οποια ειναι παραμορφωσιμη οπωs ενα ιξωδεs υγρο σωμα.

Η χρησιμοποιηση του φυσικου Αεριου ωs ενεργειακη υλη αυξηθηκε κατακορυφα τα τελευταια 55 χρονια και βρισκεται σημερα στο μεγιστο σημειο τηs, με λυση ολων των προβληματων μεταφοραs του.

Αυτο δεν ισχυει για τουs Υδριτεs και για το φυσικο Αεριο απο σχιστολιθουs.

Το φυσικο Αεριο, μετα την παραγωγη και τον εμπλοτισμο του, μπορει να μεταφερθει σε μεγαλεs αποστασειs δια αγωγων ‘η υγροποιημενο με ιδικα πλοια τανκερ.

Στην δευτερη περιπτωση, απαιτουνται στουs τοπουs προορισμου ειδικεs εγκαταστασειs εξαερωσηs.

Το φυσικο Αεριο υπο μορφη κοιτασματοs βρισκεται αποθηκευμενο σε πορωδεs αποθεματικο πετρωμα σε σχετικα μεγαλα βαθη, τοσο στην στερεα οσο και στο θαλασσιο υποβαθρο.

Οι ποσοτητεs αυτου υπο τιs συνθηκεs δημιουργιαs του, χαρακτηριζονται ωs gas-in place (GIP), δηλαδη ως αεριο υπο φυσικεs συνθηκεs δημιουργιαs του.

Μονο ενα μεροs των αποθεματων φυσικου αεριου ειναι εκμεταλλευσιμο.

Αυτο κειται με την σημερινη τεχνολογια μεταξυ 60 % και 90 % του GIP.

Η ταξηνομιση των αποθεματων γινεται βασει των κανονισμων – SPE τηs

27.02.1987:

Ι.   Βεβαια αποθεματα = proved (εντοπισθεντα με ρευνητικεs γεωτρησειs)  

Ia. Εξελιχθεντα βεβαια = developed  Ib.

Μη εξελιχθεντα βεβαια =

undeveloped                                                            

ΙΙ.  Πιθανα αποθεματα = probable (πιθανωs εκμεταλλευσημα)                                            

ΙΙΙ. Δυνατα αποθεματα = possible (ισωs εκμεταλλευσημα)                                     

ΙV.  Κερδοσκοπικα αποθεματα (μη εντοπισθεντα με ερευνητικεs

       γεωτρησειs και γι’ αυτο δεν καταλογιζονται ωs αποθεματα)

O υπολογισμοs και η καταγραφη του μεγεθουs gas-in-plage (GIP) και τα εναπομεινοντα μεγεθη αποθεματων φυσικου αεριου, σχηματιζουν την διαχειριστικη βαση παραγωγηs τηs βιομηχανιαs φυσικου αεριου.

Απο τον υπολογισμο των εναπομεινοντων αποθεματων εξαρταται η αναμενουσα παραγωγικη διαδικασια με τα μεγεθη τηs, οι αναγκαιεs γεωτρησειs παραγωγηs και για την εξελιξη τηs παραγωγικοτηταs, τα αναγκαια επενδυτικα κεφαλαια.

Το αποθεματικο μεγεθοs δεν αποτελει απ’ ευθειαs μετρο για την οικονομικοτητα μιαs παραγωγικηs διαδικασιαs.

Πιθανα εσοδα και κερδη απο υπαρχοντα αποθεματα, δεν λαμβανονται υπ’ οψη στον αποθεματικο ισολογισμο.

Αυτοs περιεχει ποσοτητεs και οχι αξιεs.

Για τον λογο αυτο, για καθε παραγωγικη διαδικασια λαμβανει χωρα εναs ξεχωριστοs δυναμικοs οικονομικοs υπολογισμοs, ο οποιοs βασιζεται σε μια προγνωση δαπανων και τιμων για πολλα μελλοντικα χρονια παραγωγηs.

Μια αυξανομενη ταση διαθεσηs κεφαλαιων κατα την φαση των ερευνων εντοπισμου, τηs εξελιξηs και τηs εκμεταλλευσηs κοιτασματων φυσικου αεριου, τοσο σε περιοχεs τηs στερεαs οσο και τηs θαλασσηs, ειναι στενα συνδεδεμενα με μια εντατικη ποσοτικοποιηση των οικονομικων ρισκων.

Ωs κριτηρια αποφασεων υπηρετουν κατα κυριο λογο τα γνωστα προs επιτευξη μεγεθη του δυναμικου οικονομικου υπολογισμου, δηλαδη τα μεγεθη αποτελεσματοs, αξια κεφαλαιου, καθαρη αποδοτικοτητα των κεφαλαιων επενδυσηs και περιοδοs ρευστοτηταs, τα οποια βασιζονται στο πλεονασμα μετα την φορολογιση για να μπορει να υπολογιζεται η διαφορα τηs.

Μια ειδικη κατασταση συμβασηs για την εκμεταλλευση κοιτασματων φυσικου αεριου μεταξυ του κατοχου ενοs κοιτασματολογικου διαμερισματοs και τηs εταιρειαs εκμεταλλευσηs του κοιτασματοs, ειναι η μορφη της Συμβασεωs “Exploration and Production Sharing Agreement” (EPSA).

Μετα την αφαιρεση των μεγεθων φορoλογισηs, μοιραζονται οι εναπομεινουσεs ποσοτητεs παραγωγηs, κατα τον υπογραφοθεντα τροπο.

Ενα μεροs τηs ποσοτηταs χαρακτηριζεται ωs profit-gas.

Αυτο υπαγεται στον απευθειαs κανονα τηs μοιρασιαs.

Ενα αλλο μεροs τηs νετο παραγωγηs, με τον χαρακτηρισμο cost-recovery-gas, υπηρετει στην αποσβεση των αναγκαιων κεφαλαιων επενδυσηs για τον εντοπισμο, εξελιξη και εκμεταλλευση του κοιτασματοs φυσικου αεριου.

Εαν για τον ωs ανω σκοπο δεν χρησιμοποιηθηκαν ολεs οι ποσοτητεs cost-recovery-gas, οι εναπομεινοντεs ποσοτητεs, δηλαδη οι excess-cost-recovery-gas, μοιραζονται μεταξυ των συμμετοχοντων στην Συμβαση, κατα πιθανωs ενοs νεου κανονα κατανομηs ωs profit-gas

  1. Υποθεσειs και Θεωριεs σχετικα με την Δημιουργια των κοιτασματων    Υδρογονανθρακων.

Σχετικα με την Δημιουργια και Συγκεντρωση των Υδρογονανθρακων σε κοιτασματα, υπαρχουν πολλεs υποθεσειs κσι θεωριεs.

Μεταξυ αυτων και τετοιεs που υποστηριζουν την ανοργανο προελευση αυτων, σε αντιθεση με την θεωρια τηs οργανικηs προελευσηs, η οποια στηριζεται στην εμφανιση Πριστανιου και Πυθανιου ισοπρενο’ι’δουs μορφηs, που εντοπισθηκαν σε πρωτογεννειs ιζηματογενειs σχηματισμουs και σε αλλεs μορφεs αποθηκευσηs υδρογονανθρακων.

Τα ιδια ισχυουν και για την αποδειξη σε σχεικα μεγαλη περιεκτικοτητα, απο πεντακυκλικουs τριτερπενουs και στερινουs, οι οποιοι κατατασσονται σε δυο σπουδαιεs ενωτικεs ταξειs που ανηκουν σε φυτικα και ζω’ι’κα λιπο’ι’δη.

Κατα την θεωρια αυτη, σε κανονικη κατασταση (περιπου 3 βαθμους Κελσιου ανα 100 μετρα βαθοs) δεν ειναι δυνατη η Δημιουργια Πετρελαιου περαν του βαθουs των 5.000 μετρων στο υποβαθρο, θαλασσιο και μη, και για τον λογο αυτο κοιτασματα Πετρελαιου περαν των 4.000 μετρων βαθουs, ειναι πολυ σπανια.

Το Πετρελαιο, ωs ελαφροτερο απο το περιβαλλον πετρωμα, μπορει να κινηθει μονο προs τα ανω και οχι προs τα κατω.

Διαφορετικη ειναι η κατασταση με το φυσικο αεριο, το οποιο μπορει να εντοπισθει σε μεγαλυτερεs θερμοκρασιεs και σε βαθη ακομη και περαν των 10.000 μετρων.

Πωs ομωs μπορει να εξηγηθει ο εντοπισμοs πριν μερικα χρονια στον Κολπο του Μεξικου κοιτασματοs Πετρελαιου, απο την πετρελα’ι’κη εταιρεια ΒP, σε υποβαθριο βαθοs 10.500 μετρων;

Δημιουργειται μηπωs το Πετρελαιο ανοργανωs σε μεγαλα βαθη και μετακινειται μετα προs τα ανω;

Απο νεεs παρατηρησειs, δημιουργειται η αποψη, οτι αναλογα με τιs καταστασειs τηs υληs στην Λιθοσφαιρα-Υδροσφαιρα-Ατμοσφαιρα, ο εσωτερικos γηινοs πυρηναs (2.400 χιλιομετρα παχοs και 6.000 βαθμουs Κελσιου ζεστοs) αποτελειται απο Πλασμα, σε μεταλλικη κατασταση και περιβαλλεται απο τον εξωτερικο γηινο πυρηνα παχουs 2.200 χιλιομετρα απο φυσικο αεριο και αυτοs περιβαλλεται απο εσωτερικο (22,5 χιλιομετρα παχοs) και εξωτερικο (65,0 χιλιομετρα παχοs) γηινο μανδυα απο στερεο πετρωμα.

Ο γηινοs φλοιοs (48-60 χιλιομετρα παχοs), ο οποιοs περιβαλλει των εξωτερικο γηινο μανδυα, αποτελλειται επισηs απο στερεο πετρωμα.

Εαν οι Υδρογονανθρακεs δημιουργουνται κατ’ επαναληψη ανοργανωs στον εξωτερικο γηινο μανδυα, αυτοι δια μεσω ρωγμων και τεκτονικων ριγματων που δημιουργουνται απο τιs μετακινησειs των λιθοσφαιρικων πλακων, μετακινουνται προς τα ανω και αποθηκευονται σε πορωδη πετρωματα του γηινου φλοιου.

Αρκετα αμφισβητουμενη ειναι η εξηs Υποθεση”:

Στο εσωτερικο γηινο πυρηνα λαμβανει χωρα, ενωμενη με την ραδιενεργο Β-διασπαση και με ληψη Ενεργειαs απο το κοσμικο πεδιο των Νεοτρινοs, η υλοποιηση των στοιχειωδων τεμαχιδιων.

Στον εξωτερικο γηινο πυρηνα ακολουθωs, απο την ωs ανω κατασταση, δημιουργουνται διαφορα αερια, τα οποια υπο την επιδραση τηs εξωτερικηs πιεσηs, βρισκονται σε μια συνεχη μεταβολη.

Τυχαια προ’ι’οντα και χημικεs αντιδρασειs, οδηγουν στην δημιουργια υγροποιημενηs υληs, η οποια πιεζεται στον γηινο μανδυα και εκει ανακατευεται ωs ιξωδηs ζεστη μαζα.

Τα δημιουργηθεντα υγροποιημενα προ’ι’οντα ειναι π.χ. το αρχικο υδωρ, το οποιο ρεει και συγκεντρωνεται απο το εσωτερικο τηs Γηs στουs Ωκεανουs, Πετρελαιο και φυσικο Αεριο που σιγα σιγα ξαναγεμιζει τα πορωδη ιζηματογεννη πετρωματα, αλλα και τιs σχισμεs των κρυσταλλοσχιτωδη πετρωματων”.

Η ως ανω αρκετα αμφισβητουμενη Υποθεση, ισχυροποιηται απο την υπαξη στην επιφανεια του στερου φλοιου τηs Σεληνηs Τιταν του πλανητη Κρονου, λιμνων αποτελλουμενων απο Υδρογονανθρακεs Αλκανιων, δηλαδη Μεθανιου και Αιθανιου.                                                                                                       

  1. Ο γεωστρατηγικοs Σχεδιασμοs για την Ευρασια.

Κατα τον Zigniew Brzezinski, τον πρωην συμβολο ασφαλειαs τηs κυβερνησηs Καρτερ των ΗΠΑ, η Ευρασια ειναι η ταβλα του Σαχτ στον αγωνα για την παγκοσμια επικρατιση στο μελλον.

Η παγκοσμιοποιημενη Αγορα φυσικου αεριου τηs σημερον αντικατεστησεν ηδη το πετρελαιο ωs ενεργειακη υλη, χωριs να το εξαφανισει τελειωs εκ του προσωπου τηs Γηs, απο τοτε που λυθηκαν ορισμενα προβληματα τηs μεταφοραs του σε μεγαλεs αποστασειs.

Δεν αποτελει τυχαιο γεγονοs, οτι τοσο οι περιοχεs εκμεταλλευσηs του φυσικου αεριου, οσο επισηs και οι περιοχεs που δια τηs στερεαs ‘η θαλασσηs καταληγουν οι αγωγοι μεταφοραs του, χαρακτηριζονται με πολιτικεs κρισειs (Τυνησια, Λιβυη, Συρια, Λιβανοs, Κυπροs, νοτιοανατολικη Μεσογειοσ, Υεμενη. Περσικοs Κολποs, Ουκρανια κ.α.).

Κυριωs στιs αντιδρασειs των ΗΠΑ οφειλεται, το οτι το φυσικο αεριο εγινε ενα οπλο πιεσηs.

Ο κυριοs στοχοs των ΗΠΑ, στα πλαισια του γεωστρατηγικου σχεδιασμου για την Ευρασια, ειναι ο αποκλεισμοs τηs Ρωσιαs απο την τροφοδοτηση τηs Ευρωπηs με φυσικο αεριο με καθε μεσο και τροπο.

Γι’ αυτο αλλωστε απετυχαν ολεs οι μεχρι σημερα προσπαθειεs τηs Ρωσιαs για στενη συνεργασια με το Καταρ, δηλαδη με τον κατοχο του μεγαλυτερου παγκοσμια κοιτασματοs φυσικου αεριου στον Περσικο Κολπο, γνωστο με το ονομα North West Dome Khuff.

Aυτοs ειναι και ο λογοs του ρολου που παιζει το Καταρ στιs ενοπλεs αντιπαραθεσειs στην βορεια Αφρικη και στην Εγγυs Ανατολη.

Το Καταρ με την υγροποιηση του φυσικου αεριου και μεταφορα αυτου απανταχου τηs Γηs με ειδικα πλοια -τανκερ – LNG, εγινε για την Ρωσια ο μεγαλυτεροs ανταγωνιστηs για τροφοδοτιση με φυσικο αεριο τιs χωρεs παγκοσμια και μη αποκλειoμενηs τηs Ευρωπηs.

Γι’ αυτο αλλωστε επεκτεινε το δικτυο εξαερωσηs του υγροποιημενου φυσικου αεριου απανταχου στον πλανητη μαs.

Ο ρολοs του Καταρ στιs ενοπλεs αντιπαραθεσειs στην βορεια Αφρικη και στην Εγγυs-Ανατολη δεν ειναι τυχαιοs.

Η Σαουδικη Αραβια ενελαβε απο τιs ΗΠΑ τον ρολο ελεγχου τηs παραγωγηs και διαθεσηs Πετρελαιο και το Καταρ τον αντιστοιχο ρολο για το φυσικο αεριο.

Οτι η Σαουδικη Αραβια δεν αποθηκευει απο τα εσοδα εξαγωγηs Πετρελαιου σε δολαριοποιημενεs περιουσιακεs αξιεs, τα ξοδευει για την αγορα απο τιs ΗΠΑ εξοπλιστικων υλικων και συστηματων αξιαs εκατονταδων δισεκατομμυριων δολαριων.

Η ιδια στρατηγικη των ΗΠΑ εφαρμοζεται στο Ιρακ και στην Συρια.

Η Συρια υπηρξε και ειναι ακομη στην τοπικη ενοπλη εμφυλια αντιπαραθεση, επικεντρο ξενων συμφεροντων, δηλαδη η ταυτοχρονη λυση πολλων προβληματων που αφορουν την Σαουδικη Αραβια και το Καταρ.

Η οικονομια και των δυο αυτο κρατων εξαρταται απο τα θαλασσια στενα του Χορμουζ, στον Περσικο Κολπο, τα οποια μπορει να κλεισει το Ιραν οταν το αποφασισει.

Απο την Συρια προs την Μεσογειο θαλασσα και απο εκει προs την Ευρωπη θα μπορουσαν να περασουν ολοι οι αγωγοι μεταφοραs πετρελαιου και φυσικου αεριου που εξορυσεται στην Σαουδικη Αραβια και στο μεγαλυτερο κοιτασμα φυσικου αεριου του πλανητη μασ (North Field Dome Khuff), το οποιο βρισκεται στον Περσικο Κολπο και ανηκει στο Καταρ και ενα μεροs στο Ιραν.

Ενδιφερον για την μεταφορα Πετρελαιου και φυσικου Αεριου με αγωγουs παρουσιαζουν οι εξηs δυνατοτητεs:

  1. Καταρ (North Field Dome Khuff)-Κουβε’ι’τ-Βαγδατη-Derik-Iskenderum

  2. Καταρ (North Field Dome Khuff)-Dhahran (Σαουδικη Αραβια)-Yanbu  (Σαουδικη Αραβια, Ερυθρα θαλασσα)

  1. Καταρ (North Field Dome Khuff)-Κοβε’ι’τ-Ιρακ-Ταρτουs (Συρια)

  2. Καταρ (Noth Field Dome Khuff)- Assaluyen (Ιραν)-Bash (Ιραν)-

    Astara (Azerbaijan)-Nabucco Pipeline

  1. Καταρ (North Field Dome Khuff)-Assaluyen (Ιραν)-Arak (Ιραν)-

    Sannnandaj (Ιραν)-Kirkut (Ιρακ)-Al Hadithan (Ιρακ)- Ταρτουs   

     (Συρια).

Σχετικα με τα περηφημα κοιτασματα Υδρογονανθρακων στην νοτιοανατολικη Μεσογειο θαλασσα, αυτα, με εξαιρεση του κοιτασματοs φυσικου αεριου Αφροδιτη τηs Κυπρου (GIP = 140 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα), Λεβιαθαν (GIP = 6,2 Billionen κυβικα μετρα) και Ταμαρ (GIP = 300 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα) του Ισραηλ, ειναι ολα μη με  ερευνητικεs γεωτρησειs επιβεβαιωθεντα κοιτασματα και βασει των κανονισμων-SPE, δεν μπορουν αυτα να αναγνωριστουν ωs αποθεματα διοτι εινα υποθετικα, δηλαδη κερδοσκοπικα αποθεματα.

Οι διαφορεs μεταξυ Ελλαδοs, Κυπρου και Τουρκιαs αθροιζονται και με αναλογεs του Ισραηλ, διοτι και τα κοιτασματα φυσικου αεριου του Ισραηλ Λεβιαθαν και Ταμαρ δεν βρισκονται και πολυ μακρυα απο τιs ακτεs του Λιβανου.

Η Τουρκια, ωs τοπικη μεγαλη δυναμη, αναγνωρισμενη απο τις ΗΠΑ και την Ρωσια, δεν ενδιαφερεται μονο για τα δικα τηs συμφεροντα αλλα και γι’ αυτα των μουσουμανικων χωρων που προστατευει.

Αυτοs ειναι και ο  λογος που η Τουρκια ειναι κατα τον συμφωνηθεντα αγωγο μεταφοραs φυσικου αεριου μεταξυ Ελλαδοs, Κυπρου και Ισραηλ EastMet, μηκουs 1900 χιλιομετρα απο το κοιτασμα Λεβιαθαν μεσου Κυπρου και Κρητηs προs την Ιταλια.

Ακομη και εαν εντοπισθουν και επαληθεφθουν κοιτασματα φυσικου αεριου σε διαμερισματα νοτια τηs Κρητηs, η Ελλαs ωs χωρα Προτεκτορατο τηs Γερμανιαs, χωριs οικονομικη αυτονομια και καταλληλη τεχνογνωσια, θα περιορισθει σε Konzession-Συμβασειs, δηλαδη μονο σε εσοδα απο την φορολογιση τηs παραγωγηs, που δεν δικαιολογουν τιs τεραστιεs αναλογικεs δαπανεs για την κατασκευη του αγωγου μεταφοραs φυσικου αεριου.

Ο γραφων πριν μερικα χρονια απεστειλεν μια μελετη στιs αρχεs τηs Κρητηs με τιτλο Ενα ενεργειακο και Τουριστικο οραμα για την Κρητη και αναμενει ακομη μια απαντιση εστω και εαν εληφθει η μελετη.

Επροτεινε την κατασκευη στην ευρυτερη περιοχη του ακρωτηριου Λιθινου ‘η του Αγιοφαραγγου του Δημου Φαιστου του νομου Ηρακλειου, ενοs κυλιδρικου πυργου απο σκυροδεμα, εντοs ενοs κυκλικου συλλεκτη θερμοτηταs, για διεγερση ρευματοs αεροs που θα δημιουργειται και θα ενισχυεται εντοs του πυργου.

Η ενεργεια που ειναι αποθηκευμενη στο δημιουργηθεν ρευμα αεροs, θα μεταβαλλεται με την κλιμακωτα ρυθμιζομενη πιεση των ανεμοτουρμπινων (ανεμοσυμπιεστων) στην βαση του πυργου, σε μηχανικη ενεργεια και μεσω γεννητριων μετα σε ηλεκτρικη ενεργεια.

Η προταθεισα περιοχη πρεπει να δεχεται μια ετησια συνολικη ηλιακη ακτινοβολια τουλαχιστον των 1900 Kwh ανα τετραγωνικο μετρο επι τηs οριζοντιαs επιφανειαs τηs.

Υπαρχουν δυο εναλλακτικεs δυνατοτητεs εγκαταστασηs των Αεροσυμπιεστων και Γεννητριων:

α.  24 εωσ 36 αεροσυμπιεστεs με οριζοντιουs αξονεs, τοποθετουνται

     περιφερειακα στην εισοδο του πυργου.

β.  εναs συμπιεστηs με καθετο αξονα, τοποθετειται καθετα και κατα υψοs  του πυργου

Ο κατωθι πινακαs περιεχει μια ανασκοπιση για χαρακτηριστικεs διαστασειs των εγκαταστασεων παραγωγηs ηλεκτρικηs ενεργειαs:

                                             Πινακαs                         

Ονομαστικη Ισχυs                     MW 5 30 100   200

Υψοs Πυργου                              m 550 750 1000 1000

Διαμετροs Πυργου                    m 45 70 110     120     

Διαμετροs Συλλεκτου               m 1250 2900 4300 7000

Παραγωγη Ενεργειαs          Gwh/Jahr 14 99   320 660   

Αν και οι ΗΠΑ δεν κατεχουν στρατηγικα αποθεματα φυσικου αεριου, τα σχιστολιθικα αποθεματα (Fracking) ειναι μικραs χρονικηs διαρκειαs και δαπανηρα, και για την μεταφορα φυσικου αεριου απο την περιοχη τηs Κασπιαs με τον αγωγο φυσικου αεριου Nabucco προs την Ευρωπη παρακαμπτωνταs την Ρωσια, δεν αρκουν οι ποσοτητεs φυσικου αεριου.

Με τον αγωγο αυτο, εδω και πολυ καιρο σχεδιασθηκε η μεταφορα ετησιωs 31 δισεκετομμυρια κυβικα μετρα φυσικου αεριου δια τηs Τουρκιαs, Βουλγαριαs, Ρουμανιαs και Ουγκαριαs εωs την Αυστρια.

Τελευταιωs σχεδιαζεται, οι υπολοιποντεs ποσοτητεs να συμπληρωθουν απο το Ιραν, Ιρακ και Αιγυπτο.

Η κατασκευη των ρωσικων αγωγων Nord- και Südstream και υπο κατασκευη ακομη ευρισκομενοs αγωγοs Nord 2 Stream μαζι με την παρανομη κατοχη τησ Κριμεαs, στρατηγικα δημιουργησε για την Ρωσια επικινδυνη εχθροτητα με την Ουκρανια με απροσδιοριστεs ακομη εξελιξειs.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Βιβλιογραφια

  1. Chaziteodorou G. Energieperspektiven der Welt von Morgen

                                       bergbau 3/94, S. 113-11

  1. Chaziteodorou G.  Die Eroberung des Meeresbodens 

                                        bergbau 12/88, S. 533-540

…………………………………..

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteorou                                          Bleibergweg 114

                                                                                          D-40885 Ratingen

                                                                            Tel.+Fax: 0049 2102 32513

                                                                        E-Mail: chaziteo@t-online.de

                                                                                                      15.02.2020

Ζητώ συγνώμη διότι στα γερμανικά δεν το πρόσεξα και το ανέβασα σήμερα την 26-2-2020

DIE KONFRONTATION UMS ERDGAS UND DIE NEUE ORDNUNG DES GLOBALEN ERDGASMARKTES!

Dr. Chaziteodorou Georg

  1. Einleitung

Wo Licht ist, ist fast immer auch das Element Feuer im Spiel. Zu viel Licht aber kann den Menschen auch blenden und ihn seine Orientierung verlieren lassen. Nach der hellenischen Mythologie stahl vor rund 750.000 Erdjahre der Titan Prometheus dem Göttervater Zeus das Feuer, um es den Menschen zu bringen. Zeus rächte sich daraufhin an den Menschen mit der unheilbringenden Büchse der Pandora und an Prometheus, indem er ihn an einen Felsen im Kaukasus schmiedete und von Adlern malträtierten ließ. Bereits also die Schöpfer des antiken Mythos wussten von der Ambivalenz des Feuers, dessen Segnungen sich rasch in ihr Gegenteil verwandeln lassen. Der Mensch, energetisch betrachtet, begann seitdem mit der Zeit der Zähmung des Feuers, die wahrscheinlich zu Ende mit dem Traum von der Kernfusion geht, wenn vorher kein Brennstoffloses Energieumwandlungsverfahren entdeckt wird, das Energie ohne Verbrennung in ausreichenden Mengen produziert (1, 2).                                                                                

Kann durch Physik und Technik ein System entwickelt werden, das durch den Ausgleich natürlich entstehenden Temperaturdifferenzen, durch die Nutzung unterschiedlicher  Höhenpotentiale oder regenerativer Bewegungskomponenten ausreichende elektrische Energie ohne Beeinträchtigung der Umwelt abgeben? Kann z.B. die Ausnutzung der physikalischen Wechselwirkungen zwischen dem Wasser und dem Wärmekreislauf, die Lösung des Problems sein? Sind 

die uns bekannten thermodynamischen Grundsätze tatsächlich unantastbar oder sie wirken strafend, bedrückend und ungesetzlich und schreien nach Befreiung? 

Die uralten Hellenen fürchteten seit jeher die nächtliche Dunkelheit und                                                                           hatten ein regelrechtes Urbedürfnis nach Licht und Beleuchtung. So begannen sie nach Wegen zu suchen, sich nach Sonnenuntergang mit künstlichem Licht umgeben zu können. Die Zähmung des Feuers vor vielen Hunderttausend Jahren war neben dem aufkommenden Werkzeuggebrauch wohl der wichtigste technologische Schritt in der Menschwerdung des Homo erectus, der sich nun erst zum Homo sapiens entwickeln konnte. Der hellenische Erstmensch führte ein Nomadenleben, er jagte, sammelte Früchte, Beeren und Wurzeln. Als Jäger, der noch nicht Tiere zähmte, erzeugte nicht und brauchte auch nicht auf ein Jahr in voraus zu denken, wie es der Bauer tun muss. Auf diese Kulturstufe gehen die Vorstellungen von Hessiod über die goldene Menschenabstammung und den übrigen Menschen von Paradies zurück, in dem der Mensch nicht zu arbeiten brauchte. Für den hellenischen Philosophen Heraklit war nicht das                                                              Wasser, sondern das Feuer der Urstoff, aus dem alles entstand. Aus den Zeiten der alten Hellenen stammt auch, zusammen mit Wasser, Luft und Erde zu den vier Grundformen allen Seins. Unsere Sonne, die himmlische Kraftquelle, hüllt unseren Planeten und alle in ihm beheimatete Lebewesen jeden Tag erneut in ihren gewaltigen Energiestrom ein, lässt den Planeten licht und warm werden. Ihre Energie nährt die Menschen, Tiere und Pflanzen, macht die Winde wehen und bringt den Kreislauf des Wassers in Gang. Die Erdatmosphäre besteht aus der uns umhüllenden Luft (4.100 Millionen Tonnen) und der Hydrosphäre (1,33 Milliarden Kubikkilometer Wasser). In Form von Kohlenwasserstoffe (Kohle, Erdöl und Erdgas) hat die sorgsam für ihre Kinder haushaltende Mutter Erde die Energie unsere Sonne seit Hunderten Millionen von Jahren gespeichert und für später aufbewahrt.                                                                                                                

  1. Energetische Betrachtungen 

Alle nahezu heute in größerem Ausmaß vom Menschen genutzten Energieformen gehen letztlich auf die Kraft unsere Sonne zurück. Wenn auch der Planet Erde endlich ist, ist doch sein Materie ewig und daher der Vorrat an Ressourcen von Rohstoffen auf menschlicher Ebene betrachtet, unendlich d.h. unerschöpflich. Sobald die kontrollierte thermonukleare Reaktion gelingt, werden die ungeheuren Wassermassen der Meere des Planeten Erde zu einer unerschöpflichen Energiequelle werden. Die Energie, die im 420.000 Kubikkilometer Deuterium der Ozeane des Planeten Erde gespeichert ist, bei heutigen Energieumwandlung, wird für ca. 10 Milliarden Erdjahren ausreichen. Außerdem ist die Erdkugel selbst eine riesige Wärmeenergiespeicher und birgt ungeheure Energiemengen, die unzählige Male größer sind als die gesamte Energie von Kohlenwasserstoffvorkommen, der wichtigsten Energiequellen von heute. Diese Wärme wird durch zerfallene radioaktive Atomen erzeugt, die vor 4,6 Milliarden Erdjahre als aus den interstellaren Wolken aus der sich unseres Sonne und die Planeten unseres Sonnensystems bildeten, kamen und setzt eine Konvektion in Gang. Durch die Wärme der Konvektion haben alle Landmassen der Erde sich mehrfach zu einem Superkontinent zusammengeschlossen, der jeweils wieder auseinander gebrochen ist. Seit 700 Millionen Erdjahren driften die tektonische Platten auseinander und doch irgendwann werden sich wieder einen Kontinent bilden wie vor 350 Millionen Erdjahren und so fort. Die Lithosphäre ist in Platten unterteilt.  Darunter erstreckt sich die mehr als 1200 Grad Celsius wärmere Asthenosphäre, die verformbar ist und wie eine viskose Flüssigkeit agiert. 

Die Nutzung von Erdgas als Energieträger hat während der letzten 55 Jahre eine stürmische Aufwärtsentwicklung erfahren und steht heute vor 

ihrem Höhepunkt. Inzwischen sind bei Erdgas, aber nicht bei Schiefer- und Hydratgas, alle technischen und Transportproblemen gelöst. Das Erdgas weist heute eine gute Mobilität auf. Großkalibrige Pipelines ermöglichen den Transport über große interkontinentale Entfernungen. Als Alternative

zu Pipelines steht die inzwischen gut entwickelte Technik der  Verflüssigung von Erdgas zur Verfügung, welche den Seetransport von LNG (Liquid Natural Gas) in großen Mengen über weiteste Entfernungen

ermöglicht.   

Erdgas wird als natürliche Anreicherung – Lagerstätte – unter Tage in porösen Gesteinen angetroffen. Die dort insgesamt physisch vorhandenen und auf Standardbedingungen umgerechneten Mengen von Erdgas, bezeichnet man als gas-in-place (GIP).

Nur ein Teil von Erdgasvorräte ist technisch und wirtschaftlich gewinnbar. Dieser Teil stellt die Reserven dar. Der derzeit gewinnbringend erzielbare Grad der Ausbeute liegt für Erdgas zwischen 60 % und 90 % des GIP. Die Klassifizierung der Reserven erfolgt nach der SPE-Richtlinien vom 27.02.1987:

  1.     Sichere (nachgewiesene Reserven = proved)   

Ia     Entwickelte Sichere (developed)

Ib     Nicht entwickelte sichere (undeveloped)

  1.     Wahrscheinliche (vermutlich erschließbare Reserven = probable) 

 

III,    Mögliche (vielleicht erschließbare Reserven = possible)

  1.     Spekulative (nicht durch Bohrungen nachgewiesen und werden  

          daher nicht als eigentliche Reserven registriert)

Das Berechnen und Buchführen von gas-in-place (GIP) und verbleibenden

Reservemengen bildet die operative Basis im Fördergeschäft der Erdgasindustrie. Letztlich aus der Einschätzung der vorhandenen Reserven 

werden die Vorstellungen hinsichtlich der Fördererwartung, der nötigen

Produktionsbohrungen und der für die Entwicklung einer Fördertätigkeit erforderlichen Investitionen abgeleitet. Der Reservebestand ist kein direktes Maß für die Wertschöpfungskapazität eines Produktionsvorhabens. Mögliche Erlöse und Gewinne aus vorhandenen

Reserven werden in der Reservebilanz selbst nicht betrachtet. Sie beinhaltet Mengen und nicht Werte. Für jedes Förderprojekt muss daher

individuell eine dynamische Wirtschaftlichkeitsrechnung unter Zugrundelegung einer Kosten- und Preisprognose über viele zukünftige Jahre hinweg ermittelt werden. Eine zunehmende Kapitaleinsatz bei der Aufsuchung, Entwicklung und Ausbeutung von Erdgaslagerstätten sowohl im terrestrischen als auch in marinen Bereich erfordert eine möglichst  intensive Quantifizierung der damit verbundenen finanziellen Risiken. Als

Kriterien der Entscheidung dienen primär die bekannten Zielgrößen der dynamische Wirtschaftlichkeitsrechnung d.h. die Ergebnisgrößen Kapitalwert, Netto-Rentabilität und Liquidationsperiode die auf dem

Überschuss nach Steuer basieren, um Unterschieden in der Besteuerung Rechnung tragen zu können. Ein vertraglicher Sonderfall für die Ausbeutung von Erdgaslagerstätten zwischen Konzessionsinhaber und Erdgasgewinnungsfirma ist das „Exploration and Production Sharing Agreement“ (EPSA). Hier werden die nach Abzug der royalty-Anteile

verbleibenden Fördermengen aufgrund eines vertraglich definierten Schlüssels verteilt. Ein Teil wird als profit-gas bezeichnet. Er unterliegt direkt dem Verteilerschlüssel. Eine weiterer Teil der Nettoförderung, das sogenannte cost-recovery-gas, dient der Rückgewinnung des getätigten finanziellen Aufwands für Exploration und Entwicklung der Erdgaslagerstätte. Ist nicht alles cost-recovery-gas für diesen Zweck genutzt, wird die verbleibende Gasmenge – das excess-cost-recovery-gas – wieder den Vertragspartnern zugewiesen, möglicherweise nach einem anderen Schlüssel als das profit-gas.          

  1. Hypothesen und Theorien über die Entstehung von Kohlenwasserstoffe

Über die Entstehung von Kohlenwasserstoffe und ihre Ansammlung in Lagerstätten hat es zahlreiche Hypothesen und Theorien gegeben. Darunter  

auch solche, die in der Entstehung und Akkumulation einen ursächlichen

Zusammenhang sahen, oder auch solche, die einen anorganischen Ursprung behaupteten und noch behaupten. Für die Theorie der biotischen

(fossilen) Entstehung der Kohlenwasserstoffe spricht das Auftreten von Pristan und Phytan (Kohlenwasserstoffe isoprenoider Struktur), die sowohl                                                                                                                             

in rezenten Sedimenten als auch in vielen anderen Kohlenwasserstoffe 

nachgewiesen werden können. Das gleiche gilt für den Nachweis von relativ hoher Konzentration von pentacyclische Triterpenen und Sterinen,

die auf zwei wichtige Verbindungsklassen schließen lassen, die als

Abbauprodukte der pflanzlichen und tierischen Lipide anzusprechen sind. Nach dieser Theorie, bei normalem Gradienten (ca. 3 Grad Celsius je 100

Meter Teufe) ist die Erdölbildung jenseits 5.000 Meter Teufe unmöglich und Erdöllagerstätten jeweils 4.000 Meter Teufe nur in Ausnahmefällen zu

erwarten sind. Das das Erdöl leichter als das umgebende Gestein ist, kann

dieses nur nach oben bewegen und nicht absinken. Anders ist dies beim  

Erdgas, das unter höheren Temperaturen auch in größeren Teufen (bis über  10.000 Meter Teufe) generiert und akkumuliert werden kann. Wie ist es aber zu erklären, dass die Erdölfirma BP vor einigen Jahren im Golf von Mexiko eine Erdöllagerstätte in 10.500 Meter Teufe durchbohrt hat? Entsteht vielleicht das Erdöl abiotisch und steigt deshalb aus größeren Tiefen auf? Nach neue Auffassungen vermutete  man, analog der Stoffzustände Lithosphäre-Hydrosphäre-Atmosphäre, dass der innere Erdkern (2.400 km Dick und 6.000 Grad Celsius Warm) aus Plasma, in einem metallischen Zustand, besteht und aus einem äußeren Erdkern 2.200 km dick aus Gas umhüllt wird. Darüber liegen der innerer und äußerer                         Erdmandel 22,5 km und 65 km dick aus festem Gestein die von der

Erdkruste 48-60 km dick umhüllt werden. Wenn die Kohlenwasserstoffe

abiotisch und immer wieder neu in oberen Erdmandel entstehen sollten, 

steigen diese über die Spreizungs- und Subduktionszonen und füllen die poröse Vorratsgesteine. Ziemlich gewagt wäre also auch folgende   Hypothese möglich:                                                                                                           

Im inneren Erdkern findet, verbunden mit der radioaktiven Beta-Zerfall, vornehmlich die Aufnahme von Energie aus dem kosmischen Neutrinofeld und die Materialisation zu Elementarteilchen statt. Im äußeren Erdkern entstehen daraus die unterschiedlichsten Gase, die unter dem Einfluss des externen Druckes einer ständigen Veränderung unterworfen sind. Zufallsprodukte und chemische Reaktionen lassen flüssige Materie entstehen, die als Folge in den Erdmandel gedrückt und dort als zähe heiße Masse langsam umgerührt wird. Flüssige Entstehungsprodukte sind z.B. juveniles                         Wasser, dass die Ozeanen aus dem Erdinneren speist, oder Erdöl und Erdgas, das abgebauten Erdöl- und Erdgasfelder mit der Zeit langsam wieder volllaufen lassen oder völlig unerwartet neben in porösen Sandgesteine auch in Rissen der kristallinen Gesteine auftreten können“.  

      

Diese sehr gewagte Hypothese wird auch durch die Existenz an die steinige Oberfläche des Saturnmondes Titan in flüssigen Zustand wegen der niedrigen Temperaturen befindlichen Kohlenwasserstoffseen von   Alkane d.h. aus Methan und Ethan, erhärtet.                                                                 

  1. Die geostrategische Planung für Eurasien

Nach Zigniew Brzezinski, ehemaliger Sicherheitsberater des US-Präsidenten Carter „Eurasien ist das Schachtbrett, auf dem der Kampf um globale Vorherrschsaft auch in Zukunft ausgetragen“. Der globale 

Erdgasmarkt von heute hat bereits das Erdöl als Energieträger abgelöst ohne es jedoch von der Bildfläche verschwinden zu lassen, nachdem gewisse schwierige Herausforderungen des Erdgastransportes von den Regionen in denen die Erdgaslagerstätten lagerten zu den heutigen Gasmärkten auf denen Erdgas zu unterschiedlichen Bedingungen gehandelt wird, überwunden wurden. Es ist kein Zufall dass sowohl in den

Erdgasförderregionen als auch in den über das Festland und über das Meer

führenden Regionen von Erdgaspipelines mit politischen Krisen belastet waren oder noch sind (Tunesien, Libyen, Syrien, Libanon, Zypern, östliches Mittelmeer, Jemen, Persisches Golf, Ukraine u.a.). Meistens den

Bemühungen der USA zu verdanken war, dass Erdgas zu einer ziemlich

formidable Waffe wurde. Das Hauptziel der USA, im Rahmen der geostrategische Planung für Eurasien, sieht vor, Russland als Erdgaslieferant aus Europa verschwinden zu lassen, seine Präsenz überall herunterdrücken und die Entwicklung einer Erdgaskooperation zwischen Europa und Russland zu verhindern. Deshalb ist auch das vor lange Zeit vorgesehene „Erdgas Exporting Countries Forum“ in Doha zwischen Russland und Katar bisher wirkungslos geblieben. Katar bzw. Exxon Mobile Corporation, Shell und Total, zusammen mit Iran, ist Besitzer des größten Erdgasfeldes der Welt (North West Dome Khuff im Persischem Golf) und strebt an von allen Erdgasmärkten mit Dumping Erdgaspreisen Russland zu isolieren. Katar, das kolossale Erdgasvorräte vorweisen kann, ist bereits mit der Aufstellung von LNG – Anlagen und der Planung der Bau von Entgasungs- Terminals in der Türkei, Großbritannien, Niederlande u.a., für Russland zu einer ernsthafte Bedrohung geworden.

Die Rolle von Katar in den bewaffneten Konflikten in Nordafrika und

Nahost ist nicht rein zufällig. Saudi-Arabien soll das Erdöl und dessen Transportwege, der Katar das Erdgas und dessen Lieferungen.  kontrollieren. Was Saudi-Araben mit seinen Erdölexporteinnahmen nicht an dollarisierten Vermögenswerte spart, wird der Kauf von US-Waffenexporten im Wert  von Hunderten von Milliarden Dollar ausgegeben. Das gehört zu der gleiche Strategie, die die USA in Irak und

im Syrien verfolgt haben. Syrien war und ist noch in dieser Konfiguration ein lokale Kampfschauplatz d.h. eine gleichzeitige Lösung mehrerer Probleme, Sowohl für Saudi-Arabien als auch für Katar ein empfindlicher und gefährlicher Punkt ist die Meeresenge von Hormus. Wenn diese von 

Iran für längere Zeit blockiert wird, bricht die Wirtschaft von Saudi-Arabien und Katar und die europäische in Folge zusammen. Ein alternativer Korridor, trotzt der misslungene Vernichtung des Assad-Regimes, bleibt weiterhin Syrien. Hier könnten im Eiltempo Erdgaspipelines gezogen werden die Erdgas bis der Küste des Mittelmeeres transportieren. Alle Pipelineprojekte über den Nahe- und                                          Mittelosten die geplant sind, stellen automatisch für Russland direkte Konkurrenz Folgende Optionen kommen in Frage:

  1. Katar (North Field)-Kuweit-Bagdag-Derik-Iskenderum                                                                                                         

  2. Katar (North Field)-Dhahran-Saudi Arabien-Yanbu (Rotes Meer)

  3. Katar (North Fielf)-Kuweit-Irak-Syrien (Tartus)                                                               4. Katar (North-Field)-Assaluyen (Iran)-Basht (Iran)-Astara (Azerbaijan)-

     Anschluss an Nabucco. 

  1. Katar (North Field)-Assaluyen (Iran)-Arak (Iran)-Sannnandaj (Iran)-

     Kirkut (Irak)-Al. Hadithan (Irak)-Tartus (Syrien)

Und nun zu der sogenannten gigantische Erdgaslagerstätten des östlichen Mittelmeeres. Mit Ausnahme des Tiefsee-Erdgasfeldes Aphrodite (GIP = 140 Milliarden Kubikmeter) nahe der Küste Zyperns und der israelische Erdgasfelder Leviathan (GIP = 6,2 Billionen Kubikmeter) und Tamar (GIP = 300 Milliarden Kubikmeter), alle andere Erdgasreserven sind nicht durch Untersuchungsbohrungen nachgewiesen und daher können die südlich von Kreta vermutete Erdgasreserven nach SPE-Richtlinien nicht als eigentliche Erdgasreserven registriert werden. Sie sind lediglich hypothetische (spekulative) Reserven, die aufgrund von Messungen, geologischen Erfahrungen, regionalen Vergleichen von der Oberfläche her vermutet werden aber nicht für Entwicklungsentscheidungen herangezogen werden können. Die Streitereien zwischen der Türkei, Hellas und Zypern um den Besitz der spekulative Erdgasreserven in den neutralen Gewässern des östlichen Mittelmeeres werden erweitert durch ein neuer Konflikt zwischen Türkei und Israel, weil die entdeckten Erdgasfelder Tamar und Leviathan befinden nah der maritimen Grenze zum Libanon d.h. nah in Einflussbereich der Türkei, der von der USA und Russland anerkannte Regionalmacht. Israel  hat Interesse Gas aus dem Erdgasfeld Leviathan nach Europa zu exportieren und zusammen mit Zypern und Hellas die EastMet Pipeline mit einer Länge von 1.900 km über Zypern, Kreta nach Italien zu bauen und mitfinanzieren. Hellas wird auch wenn Erdgaslagerstätten südlich von Kreta durch Untersuchungsbohrungen entdeckt werden, nicht durch die EastMet Pipeline profitieren. Hellas hat längst seine nationale Souveränität vollständig verloren und ist sowohl finanziell als auch technologisch nicht in der Lage sich bei der Gewinnung von Erdgasvorkommen zu beteiligen und zwangsweise wird statt ein EPSA-Vertrag, ein Konzessionsvertrag gezwungen anzunehmen d.h. sie wird nur Steuereinnahmen haben. Für diesen lohnt es sich nicht ein blutige

Krieg mit der Türkei zu riskieren. Es darf nicht in Vergessenheit geraten dass wegen des Kampfes um die Erdöllagerstätten von Mossul und das Gerangel der europäischen Großmächte um das Erbe des kranken Mannes von Bosporus ist der blutige Hellenisch-Türkische Stellvertreterkrieg von 1919 bis 1922 ausgebrochen und Hellas zu Ruin geführt. Der sogenannte Feldzug der Hellenen endete mit einer katastrophalen Niederlage. Für die 

spekulative Kohlenwasserstoffvorkommen des östlichen Mittelmeeres und

südlich von Kreta wird wiederholt werden, das, was das Orakel Pythia von Delphi bei der Frage der Athener (Herodot, Buch 7,

Kapitel 140) ausdrückte:

   „Zittern und behend vor Furcht und hoch von der Dächern                                                    

     herunter rieselt schwärzlich das Blut und deutet auf kommendes 

     Unglück. Nun geht hinaus und haltet euch brav, wenn das Unglück

     hereinbricht

Für Hellas wäre angebracht in Südkreta eine Solar-Tower-Anlage zu installieren, die neben der eigene Energieerzeugung auch die erzeugten Hochtemperaturprozesswärme benutzt, um diese in chemische Energie (Reaktionsenthalpie) durch den endothermischen Prozess der Reformierung des Methans von Erdgas mit Wasserdampf zu einen Synthesegas umzuwandeln. Dieses Gas kann über große Entfernungen ohne Wärmeverluste transportiert werden. In Verbrauchernähe erfolgt die Rückwandlung der exothermen chemischen Reaktion  der Methanisierung des Synthesegases mit Hilfe von Methanisierungskatalysatoren und anschließend die Nutzung der erzeugten Hochtemperaturwärme von 650-700 Grad Celsius. Das System der Solar-Tower-Anlage basiert auf die Temperaturunterschied der Turmspitze und der Bodennähe. Die Sonnenstrahlen erwärmen Luft unter einem lichtdurchlässigen Kollektordach, die dann aufgrund des entstehenden Dichteunterschieds zwischen der warme Luft unter dem Kollektordach und der kälteren Untergrundluft an der Basis der Solar-Tower-Anlage auf eine im Mittelpunkt des Kollektordachs  stehende Röhre zuströmt. In dieser Röhre steigt die Luft auf. Die Luftströmung sorgt dann dafür, dass am Boden der Röhre eingebaute, modifizierte Kaplanturbinen angetrieben werden, um über Generatoren elektrische Strom zu erzeugen. Eine detaillierte Ausarbeitung wurde vor Jahren vom Verfasser an die Behörden von Kreta vorgelegt und bis heute ohne eine Antwort geblieben.

Obwohl die USA selbst keine strategische Erdgasreserven besitzen, ihre Fracking-Erdgas ist kurzlebig und teuer mit der Nabucco-Erdgaspipeline nach Europa und unter Umgehung Russlands planen seit lange 31 Milliarden Kubikmeter Erdasgas jährlich, über die Türkei, Bulgarien, Rumänien und Ungarn bis Österreich zu transportieren. Das Projekt (3300 km Gesamtlänge, bestehend aus 2.000 km durch die Türkei, 400 km durch Bulgarien, 460 km durch Rumänien, 390 km durch Ungarn und 46 km durch Österreich. Dieser Pipeline kommt nur schleppend voran, weil die vorgesehene Erdgaslieferanten Azerbaidschans und Kasachstans die notwendige Erdgasmengen nicht liefern können. Die vorgesehen 31 Milliarden Kubikmeter pro Jahr sollen durch die Erdgaslieferungen aus Iran, Irak und Ägypten erreicht werden. Der Bau der russischen Pipelines

Nord Stream und South Stream durch die Ostsee nach Deutschland hat, strategisch gesehen, zusammen mit der Annektierung von Krim, den künftigen Beziehungen zwischen Russland und der Ukraine schweren Schaden zugefügt. Russland ist nicht mehr in der Lage, die ganze Tragweite solcher Vorgänge einzuschätzen.

   

Dr. Georg Chaziteodorou

Literaturverzeichnis

  1. Chaziteodorou G.  Energieperspektiven der Welt von Morgen

                               berbau 3/94, S. 113-118

    

  1. Chaziteodorou G.  Die Eroberung des Meeresbodens

                                         bergbau 12/88, S. 533-540

    

Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή αποσπάσματος εκ του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

http://arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>