«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ!

 ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou  Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel.+Fax: 0049 2102 32513

 E-Mail: chaziteo@t-online.de

       25.06.2019

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Η ροη των κοσμοκυριαρχων και κοσμομετακινουμενων ρευστων ρευματων (Υδρογονανθρακες και Χρημα) και η συναντηση και η συγχωνευση των, σαν μια δυναμη συμπαρασυρομενης εξουσιας, κυβερνα σημερα την Υφηλιο και όπως τουλαχιστον φαινεται, θα επιδρασει αποφασιστικα και στην μοιρα της Ελλαδος και της Κυπριακης Δημοκρατιας και γενικα στην μοιρα του Ελληνισμου, ο οποιος κινδυνευει να τερματισει μετα την Μικρα Ασια και την ιστορικη του παρουσια στην Κυπρο αλλα και στην υπολοιπη Ελλαδα.

Οι μετα τον 2ον Παγκοσμιο Πολεμο, πολεμικες συρραξεις Ιρακ-Περσιας, 1ος και 2ος Πολεμος των ΗΠΑ κατά του Ιρακ, στο Αφγανισταν, στην Γεωργια, στην Τσετσενια, στην Συρια κλπ.

Οφειλονται στην πραγματικοτητα, κατω από την εφευρεση διαφορων προσχηματων, στην υπαρξη στην ευρυτερη αυτή περιοχη του 70% των παγκοσμιων αποθεματων σε Υδρογονανθρακες και στον κινδυνο να πεσουν αυριο αυτοι κατω από τον ελεγχο της νεας ανερχομενης παγκοσμιας μεγαλης δυναμης, που φερει το ονομα Κινα.

Αυτος είναι και ο λογος που η διαδρομη των αγωγων μεταφορας Υδρογονανθρακων σε αυτή την μεγαλη γεωγραφικως περιοχη, διερχονται σχεδον παντοτε διπλα από στρατιωτικες βασεις των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρα οι βασεις του 5ου στολου των ΗΠΑ βρισκονται πλησιον της Σαουδικης Αραβιας στο Μπαρα’ι’ν του Περσικου Κολπου, ως συνδεσμος μιας αλυσιδας αμερικανικων και αγγλικων στρατιωτικων βασεων που περικλυει τις νοτιες ακτες τυ Περσικου Κολπου από το Ομαν κατά μηκος του Κουβε’ι’τ εως το Μοσκατ.

Στην αραβικη θαλασσα εως απεναντι στο Μπομπε’ι’ της Ινδιας περιπολουν ναυτικα πολρμικα πλοια των ΗΠΑ. Αυτά κλεινουν το δια της Περσιας υπαρχων κενο εως τις στρατιωτικες βασεις των ΗΠΑ στο Πακισταν, στο Αφγανισταν, Τατσικισταν, Ουσμπεκισταν και Κιρκιζισταν.

Από το λιμανι του Ιραν Κχαρκ στον Περσικο Κολπο διερχεται το μεαλυτερο μηκος των σχεδιασθεντων αγωγων μεταφορας Υδρογονανθρακων προς τις ανατολικες ακτες της Κασπιας θαλασσας, κατά μηκος του Τουρκμενισταν και μετα με ένα μεγαλο τοξο γυρω από την λιμνη Αραλ δια τουΚαζασταν απ’ ευθειας προς την Κινα Ταυτοχρονα ενωνει ο αγωγος αυτος το λιμανι της Κασπιας θαλασσας Τσερκμενμπασι και το κοιτασμα Πετρελαου Τενγκις στα βορειοανατολικα της Κασπιας θαλασσης με το υπαρχων συστημα αγωγων μεταξυ της Κασπιας και Μαυρης θαλασσης.

Η φυση του χρηματος εξηγειται όταν ο πολλαπλασιασμος  του τοποθετειται σε σχεση με την οικονομικη αναπτυξη και θεωρειται σαν εργασιακη- και ενεργειακη ενσωματωση.

Η πραγματικοτητα σε κάθε οικονομια υπηρξε, είναι και παραμενει, ότι δεν είναι δυνατη μια παραγωγικη διαδικασια προ’ι’οντων χωρις εργασιακη δυναμικη και ενεργειακη κινητοποιηση. Αξιοπιστο χρημα δημιουργειται από την γεννηση αξιων μεσω της ενεργειακης κινητοποιησης.

Η δημιουργηθεισα αυτή αξια, μπορει να είναι η ιδια η ενεργειακη αξια, όπως συμβαινει στην παραγωγη Υδρογονανθρακων και προ’ι’οντων διατροφης.

Το χρημα όμως δεν αποθηκευει την ενεργεια που απορρεει από τους Υδρογονανθρακες, αλλα την πληροφορια για την υπαρξη και την αξια των Υδρογονανθρακων.

Σε διαφορετικη περιπτωση, η εργασιακη ισχυ και τα προ’ι’οντα που παραγονται απ’ αυτην (ειτε από τους ανθρωπους, ειτε από μηχανες) θα διατειθενταν δωρεαν, όπως και τα αχρηστοποιημενα χρηματα. Εάν συνεπως οι

ιδιωτικοποιημενες κεντρικες τραπεζες ως π.χ. σημερα πραττουν  η FED των ΗΠΑ και η ΕΚΤ της Ε.Ε. και κυκλοφορουν παρανομα χαρτονομισματα σε ποσοτητες που δεν ανταποκρινονται σε σχεση με την αναπτυξη της πραγματικης οικονομιας, που δημιουργειται δια της εργασιας και ενεργειας, τοτε αυτές υδαρουν εγκληματικα την ενεργειακη ποσοτητα του χρηματος που δεν αντανακλαται από την υπαρχουσα ενεργεια.

Σημερα κυκλοφορουν παγκοσμια περιπου 150 τρισεκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ, σε συγκριση με τα περιπου 70 τρισεκατομμυρια δολαρια των ΗΠΑ παγκοσμιου-ΑΕΠ.

Αυτό σημαινει, ότι το κυκλοφορουν χρημα παγκοσμια είναι περισσοτερο από δυο φορες μεγαλυτερο από την παγκοσμια δια της εργασιας και ενεργειας παραγομενης χρηματικης αξιας, η οποια θελει και να τοκισθει για την περαιτερω αυξησης της.

Η δυσαναλογια αυτή μεταξυ της παρουσιασης αξιων δια του χρηματος και τις πραγματικες ενεργειακες αξιες, φουσκωνει κάθε χρονο επικινδυνα μια μεγαλη φουσκα, εως οτου αυτή σκασει με απροβλεπτα καταστροφικες συνεπειες για την παγκοσμια οικονομια.

Γεγονος συνεπως είναι ότι οι ΗΠΑ, δηλαδη η χωρα μητερα της βιομηχανικης παραγωγης Υδρογονανθρακων είναι χρεομενη με περισσοτερα από 20 τρισεκατομμυρια δολαρια με κινδυνο να γλυσρηση η οικονομια της στην υφεση, εάν δεν τεθει στην αμεση δικαιοδοσια του κρατους η FED.

Εως προσφατα δανειζαν οι περισσοτερες χωρες τις ΗΠΑ αγοραζοντας τα ομολογα της. Χωρες όπως η Κινα, η Σαουδικη Αραβια, το Καταρ, η Ρωσια και το Ιραν αρνουνται να δανεισουν τις ΗΠΑ αγοραζοντας απ’ αυτην ομολογα και ερευνουν για εναλλακτικες λυσεις.

Μια από αυτές είναι η αντικατασταση του «πετροδολαριου» από το «πετροευρω».

Οι προσπαθειες του Σανταμ Χουσε’ι’ν και του Κανταφι για την εισαγωγη του «πετροευρω» στις εμπορικες διαδικασιες με τους Υδρογονανθρακες οδηγησαν την δολοφονια αυτων.

Η σημερινη αντιπαραθεση μεταξυ ΗΠΑ και Ιραν δεν εχει καμμια σχεση με την συμφωνια περι πυρηνικων οπλων με το Ιραν αλλα αποκλειστικα με το «πετροευρω».

Εδώ και πολύ καιρο το Ιραν διεκυρηξεν ότι σταματα το εμποριο Υδρογονανθρακων με «πετροδολαρια».

Το απ’ ευθειας εμποριο με την Κινα τοσο δια μεσου της Ε.Ε. οσο επισης και με την Ρωσια λαμβανει ως επι το πλειστον χωρα χωρις το «πετροδολαριο».

Η ενωση κρατων BRICS εφαρμοζει ένα ανταγωνιστικο συστημα χωρις «πετροδολαριο» ως προς το SWIFT.

Οι αντιμαχιες με τις ΗΠΑ δεν εχουν συνεπως καμμια σχεση με την συμφωνια περι πυρηνικων οπλων με το Ιραν αλλα αποκλειστικα με την σωτηρια του «πετροδολαριου» και κατ’ επεκταση με την σωτηρια των ΗΠΑ από την οποια απορροφα την ισχυ του το Ισραηλ.

Τα προσφατα γεγονοτα στον Περσικο Κολπο και τα μελλοντικα που συντομα θα ακουλουθησουν, εχουν τις ριζες τους στα συμφεροντα του Ισραηλ.

Αυτά βασει του σχεδιου-Yinon επιδιωκουν μια βαλκανοποιηση της εγγυς-  και μεσης Ανατολης και των αραβικων κρατων, δηλαδη δημιουργια μικρων κρατικων μορφωματων χωρις ισχυν.

Μια βαλκανοποιηση και της Τουρκιας μετα την ισοπεδωση του Ιραν θα γινονταν 100 % σε βαρος της Κυπριακης Δημοκρατιας και της Ελλαδος.

Εδώ θα τα βρουν μεταξυ τους σε μερικες μερες οι νυν Προεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκιας στην διασκεψη των G20 στην Ουσακα της Ιαπωνιας.

Και οι δυο γραφουν τις αποφασεις της Ε.Ε. για την ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατιας στα αρχυδια τους!

Ο Τουρκος Προεδρος Ρετσεπ Ταγγιν Ερτονγαν ως μουσουλμανικη «Σφιγξ», όπως και η πεφωτισμενη κεμαλικη στρατιωτικη ηγεσια, επιθυμουν την διακοπη των ετσι και αλλως αχρηστων διαπραγματευσεων για ενταξη της Τουρκιας στην Ε.Ε. για να αποφυγουν τοσο παραχωρησεις στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου και στην Κυπριακη Δημοκρατια οσο και τον κινδυνο αυτονομισης ενός μερους των 78 εθνοτητων από τις οποιες αποτελειται η αυτή.

Ο  σημερινος Προεδρος των ΗΠΑ όπως και οιπροηγουμενοι του, ανηκει στην ετσι ονομασθεισα Ελιτ των νεοσυντηρητικων «WhiteAngloSaxonProtestants», δηλαδη της θρησκευτικης προελευσης της γραμμης των Καλβινιστων, των πεντηκοστων κλπ, που μετα το 1960 και σε αντιθεση με την αγγλικανικη εκκλησια τετραπλασιαστηκαν, ενώ η τελευταια μειωθηκε κατά 50 %.

Η διδασκαλια του Ελβετου μεταρρυθμιστη Johan Calvin (1509-1564 μ.Χ.) χαρακτηριζεται με την πιστη στον προορισμο και με την αποκλιση από την διδασκαλια του δειπνου του Λουθερου, που οδηγησε το 1549 μ.Χ. με την διδασκαλια του Zwinglis στην ενωση της μεταρρυθμιστικης εκκλησιας, που στις μερες μας αλλαξε ριζικα τις αρχικες αντιεβρα’ι’κες θεσεις της για τον Ιουδα’ι’σμο και για το Ισραηλ.

Κατά παραδοξο τροπο ξαφνικα θεωρουνται οι αποψεις του Δαρβινου, για την εξελεκτικη πορεια του ανθρωπου, ως εργα του Σατανα, ενώ η συγκεντρωση των ανα τον κοσμο Εβραιων στο Ισραηλ, ως αποφαση του θεου.

Και ο σημερινος Προεδρος των ΗΠΑ στηριζεται αναγκαστικα και σε ένα επιπλεον πιλωνα που φερει το ονομα «Jewish Community».

Η πλειονοτητα των Εβραιων των ΗΠΑ, με τα ελεγχομενα «pressure groups» και τα «Lobby», στηριζει ανεπεφυλακτα και τον νυν Προεδρο των ΗΠΑ. Δεν είναι μυστικο, ότι τις αποφασεις για τις ΗΠΑ τις περνουν κατά κανονα οι Σιωνιστες και αυτές είναι μεγιστης σημασιας για τα συμφεροντα του ισραηλ.

Τα συμφεροντα της Ελλαδος δεν ενδιαφερουν κανεναν……       

Η σημερινη κατασταση των ΗΠΑ μπορει να χαρακτηρισθει ως θρηνεα!.

Οι ΗΠΑ είναι εξαρτημενες από την καλη θεληση των κρατων της υφηλιου να τις τροφοδοτουν με προ’ι’οντα χωρις να λαμβανουν για την τροφοδοτιση αυτή μια πραγματικη ανταποδοτικη προσφορα, δηλαδη σε μορφη εξαγωγικων προ’ι’οντων από τις ΗΠΑ.

Ο νυν προεδρος των ΗΠΑ κανει πως δεν γνωριζει την θρηνεα κατασταση της χωρας που ηγειται και προσπαθει με τελωνειακους δασμους να εξισορροπησει το εμπορικο ισοσυγιο των ΗΠΑ σε βαρος των αλλων κρατων.

Αληθεια γιατι ονομαζονται οι τελωνειακοι δασμοι που επιβαλλει η Ε.Ε. «τελωνειακοι δασμοι προστασιας» και αυτοι που επιβαλλει ο νυν Προεδρος των ΗΠΑ «τελωνειακοι δασμοι κυρωσεων»;

Η συμπεριφορα του νυν Προεδρου των ΗΠΑ δεν γινεται με κανονικα μερα κρισης κατανοητη, όπως και αυτή του νυν Προεδρου της Τουρκιας.

Και δυο διεξαγουν ένα αγωνα προς τα μεσα και προς τα εξω.

Εναντια του βουρκου της χωρας τους και εναντια ολων των χωρων που στο παρελθον δημιουργουσαν προβληματα.

Οι  ΗΠΑ και η Τουρκια της σημερον δεν θελουν να εχουν φιλους αλλα μονο τιμαριωτες ‘η εχθρους.

Η μαντευτικη πολιτικη τους φαινεται να είναι αποτελεσματικη όπως δειχνουν οι ηπιες και παραπλανητικες αντιδρασεις στην Ελλαδα λογω ρομου και με ανοιχτους τους διαυλους εποκοινωνιας με την Τουρκια και οι αντιδρασεις στην βορεια Κορεα και παγκοσμια για τα συνεχιζομενα και επιβλαβη εμπορικα  εξαγωγικα πλεονασματα της Κινας και της Γερμανιας.

Γιατι όμως αναγκαστηκε ο νυν Προεδρος των ΗΠΑ και από ποιον να μη εκτελεσει την αποφαση του για στρατιωτικη επεμβαση στο Ιραν;

Μηπως διοτι θα κινδυνευαν σοβαρα οι στρατιωτικες βασεις και ο στολος των ΗΠΑ περιξ του Περσικου Κολπου από τους Ιρανους;

Οι δικαιολογιες που εδωσε στην δημοσιοτητα ο Donald Trump δεν γινονται πιστευτες σε κανεναν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ;

Κατά την επικρατουσα θεωρια είναι κεκορεσμενες και ακορεστες «οργανικες ενωσεις» ζω’ι’κης ‘η φυτικης προελευσης, οι οποιες περιεχουν ανθρακα, υδρογονο και οξυγονο, απανταται δε αζωτον και αλλα στοιχεια ως θειον, φωσφορον, αλογονα, σιδηρος, μαγνησιον κ.α.

Ο μεγαλος αριθμος αυτων οφειλεται στην δομην του ατομου του ανθρακος, δηλαδη στο μεγαλο σθενος του και στην ικανοτητα του να ενωνεται με αλλα ατομα ανθρακος και να σχηματιζει ετσι αλυσεις διαφορου μηκους και δακτυλιους ποικιλων μεγεθων.

Κατά την επικρατυσα θεωρια η πρωτη υλη δημιουργιας τους ηταν το «πλαγκτον» (μικρο-ργανισμοι ευρισκομενοι εντος των θαλασων, πλουσιοι σε λιπη, υδατανθρακες και λευκωματα).

Ετσι στις περιοχες του στερεου φλοιου της Γης, το πλαγκτον και οι αλλοι οργανισμοι (π.χ. ψαρια, φυτα) ενεκλεισθηκαν εντος της Γης και, υπο την επιδραση πολύ υψηλων πιεσεων και μετριως υψηλων θερνοκρασιων (200-280 βαθμων Κελσιου) διεσπασθηκαν τα συστατικα αυτων, με αποτελεσμα των σχηματισμο Υδρογονανθρακων.

Ως κοιτασματα, συσχετιζονται με τα γεωλογικα και τεκτονικα δεδομενα των περιοχων και συνεπως η γνωση περι παλαιογεωλογικων κατασκευων και χαρακτηριστικων γεωτεχνικων δεδομενων τα οποια συμβαλουν στην δημιουργια και αποθηκευση αυτων, μπορει να συμβαλλουν και στον εντοπισμο τους.

Σχεδον παντοτε βρισκονται αποθηκευμενοι σε πορους αποθεματικων πετρωματων ιζηματογενειας, δηλαδη αποθεσεων μεταφερθεντων πετρωματων διαβρωσης, πρακτικη αξια για τον εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων εχει η υπαρξη λεκανων με παλαιογενη, μεσωζω’ι’κα και νεογενη ιζηματα, ανεξαρτητα εάν αυτά βρισκονται σημερα σε χερσαιες ‘η θαλασσιες περιοχες.

Γενικα η ερμηνεια της γεωλογικης ιστοριας μιας περιοχης είναι απαραιτητη για την σωστη εξηγηση της αλληλοδιαδοχης των στρωματων διαφορων πετρωματων και την προελευση αυτων γιαμια αποτελεσματικη καταρτιση του προγραμματος ερευνητικων εργασιων.

Για την δημιουργια εκμεταλλευσιμων κοιτασματων εντος των ιζηματογενων λεκανων προ’υ’ποθεση είναι η υπαρξη «μητρικου πετρωματος» (μαργαι, αργιλοι, σχιστολιθοι κ.α.), «πορωδες αποθεματικου πετρωματος» (αμμωδες, ασβεστολιθικα κ.α.) και «υπερκειμενου μονοτικου πετρωματος» (εβαποριτες, αργιλοι κ.α.).

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΕΡΣΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ;

Μια σκιαγραφηση της παλαιογεωγραφιας της Ελληνικης Χερσονησου και της περιξ θαλασσας της, με διαπιστωση υπαρξης προ και μετα τριτογενων αποθεσεων ιζηματων, τα οποια είναι συνυφασμενα με την ιστορια εξελιξης του αλπικου γεωσυγκλινου και της αλπεικης ορογενησης, με διαπιστωση σχηματισμου στις διαφορες φασεις ρηξιγενων ανοικτων λεκανων και λιμνων, είναι βασικα στοιχεια και προ’υ’ποθεσεις για την δημιουργια κοιτασματων Υδρογονανθρακων στις αναφερθεισες περιοχες.

Η παλαιογεωγραφια της Ελληνικης Χερσονησου με την περιξ αυτης θαλασσας δειχνει ότι αυτή με λιγες εξαιρεσεις ηταν σκεπασμενη καθ΄ολη την Μεσοζω’ι’κη γεωλογικη εποχη (245 εκατομμυρια εως 66,4 εκατομμυρια χρονια), δηλαδη δια μεσου του Τριαδικου, Ιεουρασιου και Κρητιδικου, από την Τηθυα θαλασσα.

Η πιθανοτητα υπαρξης συνεπως κοιτασματων Υδρογονανθρακων, όπως στην βορεια Αφρικη και τον Περσικο Κολπο, τριαδικης, ιεουρασικης ‘η κρητιδικης γεωλογικης εποχης είναι πολύ μικρη, χωρις όμως αυτό να σημαινει ότι δεν υπαρχουν λιγες εξαιρεσεις που ο εντοπισμος τους είναι προβληματικος, διοτι πιθανως αυτοι να βρισκονται κατω από τριαδικους εβαποριτες και δη περιορισμενων εκτασεων.

Διαφορετικη είναι η κατασταση για τις λεκανες τριτογενους ιζηματογενεσης.

Πιθανοτητες υπαρξης κοιτασματων Υδροφονανθρακων παρουσιαζονται σε ολη την εκταση της δυτικης Ελλαδος, της δυτικης Θρακης, στην πεδιαδα της Λαρισας, στην δυτικη ακτη της Πελοπονησου και στην δυτικη Κρητη.

Περαν των ως ανω περιοχων ελπιδοφορες περιοχες για την υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων είναι ολες οι θαλασσιες περιοχες της Ελλαδος στο υποβαθρο των οποιων μπορει να υπαρχουν τριτογενη ιζηματα.

Στο ιζηματογενες συστημα της δυτικης Θρακης το οποιο εκτεινεται και επι των θαλασσιων περιοχων των νησων Θασου, Σαμοθρακης, Λημνου και Αγιου Ευστρατιου, περαν της τριτογενους ιζηματογενεσης επικαθηνται επι του κρυσταλλοσχιστωδους υποβαθρου και σειρες μεσοζω’ι’κων ιζηματων με πιθανοτητες υπαρξης βιομηχανικως εκμεταλλευσιμων ποσοτητων Υδρογονανθρακων.

Η διερευνηση νεογενων ιζηματων στην Ελληνικη Χερσονηση και της περιξ θαλασσας αυτης αρχησε αμεσως μετα τον εντοπισμο του κοιτασματος Πετρελαιου Πρινος, βορειος Πρινος και του κοιτασματος φυσικου Αεριου νοτιος-Καβαλα.

Από την διερευνηση της ευρυτερης περιοχης βγαινουν τα εξης συμπερασματα:

α.  Οι μολασσικοι πετρελαιοπιθανοι σχηματισμοι που καλυπτουν την χερσαια περιοχη της ανατολικης Ελλαδος πρεπει να θεωρηθουν ότι εχουν ερευνηθει για κοιτασματα Υδρογονανθρακων (περιοχες Θεσσαλιας, Θες/κης, Δελτα Νεστου-Ξανθης-Κομοτηνης, Αλξ/πολης, Ορεστιαδος).

β.  Ερευνητικο ενδιαφερον παρουσιαζουν ακομη τα μολασσικα ιζηματα του βορειου Αρχιπελαγους του Αιγαιου και δη μεταξυ των νησων Θασου και Σαμοθρακης με πιθανοτητες εντοπισμου ορισμενων τριτογενων κοιτασματων με εμπορικο ενδιαφερον.

      Στην θαλασσια περιοχη «Λαδοξερα» πλησιον της Σαμοθρακης υπαρχουν σοβαρες ενδειξεις.

Σχετικα με τους εντοπισθεντας ιζηματογενεις σχηματισμους Βαβουρας, Νικη κ.α. ανατολικα της νησου Θασου οπου οι ερευνες διεκοπησαν με την ελληνοτουρκικη κριση του 1987, ο γραφων κρατα για τον εαυτον του τις πληροφοριες.

Η μεταφορα των ερευνων, μετα το περιφημο, αλλα όπως συνηθως ψευδεπιγραφο, «ανυποχωρητοι στο Αιγαιο», από το Αρχιπελαγος του Αιγαιο στο Ιονιο Πελαγος, που διατηρειται μεχρι τις ημερες μας, εχει αποπροσανατολιστικο στοχο για τον παντα ανημερωτο ‘η παραπληροφορημενο Ελληνικο λαο.

Το αποτελεσμα της τοτε τρομοκρατημενης πολιτικης ηγεσιας του κρατιδιου της Ρωμιοσυνης υπηρξε το Νταβος του 1988 και οι ζητωκραυγες «βαλαμε ποδι στο Αιγαιο» του τοτε Τουρκου Πρωθυπουργου Γιλμαζ.

Περαν του Αρχιπελαγους του Αιγαιου, σημερα προπαγανιζονται τα τεραστιων δηθεν μεγεθων κοιτασματων Υδρογονανθρακων στις περιοχες της νοτιοανατολικης Μεσογειου, νοτια της Κρητης και στο Ιονιο Πελαγος.

Τι όμως κρυβεται πισω από την τεραστιων διαστασεων προπαγανδα;

Κατ’ αρχην ο γεωγραφικος χωρος της εγγυς- και μεσης Ανατολης με τις βορειες περιοχες αυτης (Ιραν και βορειο Ιρακ) ανηκει στις εξωτερικες παρυφες της μεγαλης ευρασιατικης λωριδας των νεων αλπειδικων ορεων Ταουρος και Ζαγρος, ανατολικωτερα ανηκει στο Χιντουγκους κλπ, νοτιως ανηκει στην αφρικανικη λιθοσφαιρικη πλακα η οποια αποτελει μερος των παλαιων Ηπειρων Γκονταβα και Λαουρασια, οι οποιες αρχισαν να κατακερματιζονται από την Κριτιδικη γεωλογικη Εποχη (114 εκατομμυρια εως 66,4 εκατομμυρια χρονια) με σχηματισμο νεων λιθοσφαιρικων πλακων.

Εντος της ενδιαμεσου Τηθυας θαλασσης ελαβαν χωρα οι ιζηματογενεις εναποθεσεις των μελλοντικων οροσειρων.

Η Τηθυα θαλασσα στις γενικες γραμμες υπηρξε τροπικη θαλασσα με χαρακτηριστικα των σημερινων νοτιων κοραλλιων θαλασσων, στο πλατος μεν μικροτερη του Ειρηνικου Ωκεανου, κατά χρονικες περιοδους όμως με πλατη μεγαλυτερα του Ατλαντικου Ωκεανου.

Το γεγος και μονο, ότι τοσο στην ευρασιατικη λιθοσφαιρικη πλακα οσο και στην αφρικανικη λιθοσφαιρικη πλακα, δηλαδη περιξ της σημερινης Μεσογειου θαλασσης, βρισκονται τα μεγαλυτερα κοιτασματα Υδρογονανθρακων, διδει βασικες ελπιδες για την υπαρξη παρομοιων κοιτασματων και στο υποβαθρο της νοτιοανατολικης Μεσογειου θαλασσης.

Πολλοι γαλλοι γεωλογοι πιστευουν, ότι δια του υποβαθρου της νοτιοανατολικης Μεσογειου θαλασσης διερχονται στρωματα πετρωματων με χαρακτηριστικα της αφρικανικης περιοχης.

Η ζωνη μεταξυ του Ατλαντικου Ωκεανου, του Αγγαντιρ εως την Συρτε και Γκαβες περιγραφθηκε από τους γαλλους γεωλογους σαν ζωνη «accident atlassic».

Από την ζωνη του «Μπιτλις» στην ανατολικη Ανατολια εως το τελος της οροσειρας Ζαγγρος κατά μηκος της κοιλαδας του Ευφρατη ποταμου και περαιτερω κατά μηκος της νοτιοανατολικης οχθης του Περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιο της Αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας με την λωριδα των πτυχωσεων της Τηθυας θαλασσας.

Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του μαροκανικου-τυνησιακου και του ανατολιας -περσικου τεμαχιου υπολογιζεται στο υποβαθρο της νοτιοανατολικης Μεσογειου θαλασσης και του Ιουνιου πελαγους.

Η πιθανη περιοχη συνεπως για την υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων θεωρειται το θαλασσιο υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς νοτον «κυρτου ανατολικομεσογειακου τοξου».

Η ανατολικομεσογειακη αυτή ραχη εχει μηκος 1.250 χιλιομετρα, πλατος 150 χιλιομετρα, διαφορα υψους της προς τα νοτια βαθειας λεκανης και της προς τα βορεια τεκτονικης ταφρου 700 μετρα.

Ο γραφων το ξανατονιζει.

Προκειται για υποθεσεις και θεωριες.

Αυτές θα γινουν αποδεκτες ‘η θα απορριφθουν μονο με τα τεστ (με διαφορετικα μεγεθη βαλβιδων εκροης) μιας σειρας πολυδαπανων ερευνητικων γεωτρησεων.

Αυτό που είναι βεβαιο είναι η υπαρξη και στην επιφανεια του βυθου της Μεσογειου θαλασσησ σε αβυσσαια θαλασσια βαθη 2.000 εως 5.000 μετρα των ετσι ονομασθεντων «Gashydrate» (Υδριδιων), μια μορφη παγωμενου φυσικου αεριου το οποιο υπο κανονικες συνθηκες αναφλεγεται.

Η εκμεταλλευση του είναι προβληματικη!

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>